BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8211$1.8774
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 21

Thread: Komputer Virus/adware/spyware

  1. #1
    Market Maker ammal07's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    penang
    Posts
    1,011
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Komputer Virus/adware/spyware

    salam buat semua...

    minta tolong kepada member-member yang pandai dlm bidang it.
    saya ada guna spyware terminator,tapi yang peliknya ada adware boleh masuk
    ke dalam laptop saya.nama dia <elodu>, duduk dlm c:\autorun.inf.
    walupun dah removed guna spyware terminator,esok scan ada lagi.

    tambahan lagi saya punya i.e brouser macam kena hacked,bila buka yahoo atau

    apa-apa website pun, biasanya tajuk di atas tu "yahoo mail-internet explorer",
    tapi berlainan pula kini, dia keluar tajuk "yahoo mail-Hacked by 8BITS".
    ada tak sesiapa yang ada pengalaman macamni, boleh tolong macam mana nak
    selesaikan masalahni.

  2. #2
    Intraday Master braderped's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    455
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Rescue 911

    Quote Originally Posted by ammal07 View Post
    salam buat semua...

    minta tolong kepada member-member yang pandai dlm bidang it.
    saya ada guna spyware terminator,tapi yang peliknya ada adware boleh masuk
    ke dalam laptop saya.nama dia <elodu>, duduk dlm c:\autorun.inf.
    walupun dah removed guna spyware terminator,esok scan ada lagi.

    tambahan lagi saya punya i.e brouser macam kena hacked,bila buka yahoo atau

    apa-apa website pun, biasanya tajuk di atas tu "yahoo mail-internet explorer",
    tapi berlainan pula kini, dia keluar tajuk "yahoo mail-Hacked by 8BITS".
    ada tak sesiapa yang ada pengalaman macamni, boleh tolong macam mana nak
    selesaikan masalahni.
    salam bro...
    kes bro sama macam kes yg kene kat PC saya dulu...
    saya tak guna IE dah.. sebab memang mudah kene hack..
    saya guna Mozilla firefox as my browser lepas tu sampai la skang nih..
    die block kalau ade pape script yg tak berkenaan...

    penah dengar Avast antivirus?... bro bleh download n register as Home user
    die bagi license free for home user.. rasanye boleh bantu masalah bro..
    saya ada lagi satu Antispyware free... setakat ni.. Alhamdulillah... takde masalah
    kalau scan... die akan detect semua spyware n adware yg tak berkenaan..
    kat bwh ni saya bagi URL die.. bro boleh d/load n install


    Avast
    Superantispyware


    Harap ia dapat membantu...

  3. #3
    In Profit zero01's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    skudai
    Posts
    133
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Talking

    mozilla @ Opera yg bagus...
    Blogger yg teka seberapa
    Registration

  4. #4
    Market Maker ammal07's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    penang
    Posts
    1,011
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by braderped View Post
    salam bro...
    kes bro sama macam kes yg kene kat PC saya dulu...
    saya tak guna IE dah.. sebab memang mudah kene hack..
    saya guna Mozilla firefox as my browser lepas tu sampai la skang nih..
    die block kalau ade pape script yg tak berkenaan...

    penah dengar Avast antivirus?... bro bleh download n register as Home user
    die bagi license free for home user.. rasanye boleh bantu masalah bro..
    saya ada lagi satu Antispyware free... setakat ni.. Alhamdulillah... takde masalah
    kalau scan... die akan detect semua spyware n adware yg tak berkenaan..
    kat bwh ni saya bagi URL die.. bro boleh d/load n install


    Avast
    Superantispyware


    Harap ia dapat membantu...
    terima kasih,..
    saya pun dah guna mozila firefox, dan install superantispyware,
    dah ok dah sekarang..

  5. #5
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    245
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by braderped View Post
    salam bro...
    kes bro sama macam kes yg kene kat PC saya dulu...
    saya tak guna IE dah.. sebab memang mudah kene hack..
    saya guna Mozilla firefox as my browser lepas tu sampai la skang nih..
    die block kalau ade pape script yg tak berkenaan...

    penah dengar Avast antivirus?... bro bleh download n register as Home user
    die bagi license free for home user.. rasanye boleh bantu masalah bro..
    saya ada lagi satu Antispyware free... setakat ni.. Alhamdulillah... takde masalah
    kalau scan... die akan detect semua spyware n adware yg tak berkenaan..
    kat bwh ni saya bagi URL die.. bro boleh d/load n install


    Avast
    Superantispyware


    Harap ia dapat membantu...
    superantispyware memang bagus... aku dah guna dekat 2 tahun dah... memang bagus... free lak tuh...
    cuma kena scan manually... tp still ok. dia boleh update. pun manual gak.

    ps: aku nak tanya pada sesiapa yg tahu... dulu aku pakai zonealarm.... lepas format aku download balik n install.. tp la ni dah kena berbayar lak...
    betul ker apa yg aku faham...
    skang ni aku pakai comodo tp rasa cam berat jer...baby


  6. #6
    Intraday Master braderped's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    455
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ammal07 View Post
    terima kasih,..
    saya pun dah guna mozila firefox, dan install superantispyware,
    dah ok dah sekarang..
    ok bro.. sesame..
    cuma antispyware tu nak selalu update n scan manually
    byk gak malware yg die dpt detect..

  7. #7
    Intraday Master braderped's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    455
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Alert... New virus found..

    WORST VIRUS EVER --- CNN ANNOUNCED

    PLEASE SEND THIS TO EVERYONE ON YOUR CONTACT LIST!!

    A new virus has just been discovered that has been classified by Microsoft as the most destructive ever. This virus was discovered yesterday afternoon by McAfee . This virus simply dstroys Sector Zero from the hard disk, where vital information for its functioning are stored.
    This virus acts in the following manner:
    It sends itself automatically to all contacts on your list with the title:
    "A Card for You".

    As soon as the

    supposed virtual card is opened the computer freezes so
    that the user has to reboot. When the ctrl+alt+ del keys or the reset button are pressed, the virus destroys Sector Zero, thus permanently destroying the hard disk. Yesterday in just a few hours this virus caused panic in New York , according to news broadcast by CNN.

    This alert was received by an employee of Microsoft itse lf.
    So don't open any mails with subject: "A Virtual Card for You. " As soon as you get the mail, delete it !! Even if

    you know the sender !!!

    Please pass this mail to all of your friends.


    - buat pengetahuan kalian, aku nyaris terkena virus ni, thanks to Mozilla Firefox for alerting me about unknown/pishing link ni.. pada kalian yg guna IE... harap berhati-hati.. tukar ke Firefox atau browser lain yg lebih secure..

  8. #8
    In Profit jackarse316's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    111
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    thnx 4 the info..

  9. #9
    Piplet
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    3
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    salam semua

    Minta penerangan , saya menggunakan laptop with internet provided by Office . Office boleh access ker saya punya data dalam C-Drive atau MY document ?? . Bagaimana nak make sure privacy for data dalm c-drive atau my document. Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???

  10. #10
    Elder Analyst fazli's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    johor bahru
    Posts
    608
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by raz09 View Post
    salam semua

    Minta penerangan , saya menggunakan laptop with internet provided by Office . Office boleh access ker saya punya data dalam C-Drive atau MY document ?? . Bagaimana nak make sure privacy for data dalm c-drive atau my document. Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???
    rasenyer kalau data2 penting, cuba cari software folder lock. software tu takat nieh aku jumpe sumer berbayar lah, xpun trial. kalau ko jumpe yg ade xrack lagi ok rasenyer. fungsi software tu, die akan lock folder mane yg ko nak die lock, dan, die akan mintak password untuk buka folder tu balik. harap membantu .
    Visit My Blog

    DOWNLOAD SCLAPING M1 SYSTEM

    UNTUK LEBIH PENERANGAN TENTANG SCLAPING SYSTEM 1M NI LAWAT LAH BLOG SYE.TQ

    untuk pair dibawah:
    AUDJPY,GBPJPY,CHFJPY,CADJPY,EURJPY,NZDJPY,USDJPY

  11. #11
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    636
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by raz09 View Post
    salam semua

    \Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???
    Sebenarnya diujudkan untuk peniagaan.. Syarikat yang paling kuat anti spyware tu berkemungkinan besar pencipta spyware itu
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, [email protected] ym, [email protected]
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  12. #12
    Market Maker kmbeng's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    old trafford, red devil palace
    Posts
    2,025
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.400
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ForexWaveSoldier View Post
    Sebenarnya diujudkan untuk peniagaan.. Syarikat yang paling kuat anti spyware tu berkemungkinan besar pencipta spyware itu
    itu satu benda yang btol.. kalu x da virus power benggrap la sarikat anti virus

  13. #13
    Director of FXOpen Aus FXOjafar's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Sydney
    Posts
    3,338
    FXO Shares
    50
    FXO Bonus
    1.463
    Thanks
    2
    Thanked 80 Times in 52 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by braderped View Post
    WORST VIRUS EVER --- CNN ANNOUNCED

    PLEASE SEND THIS TO EVERYONE ON YOUR CONTACT LIST!!

    A new virus has just been discovered that has been classified by Microsoft as the most destructive ever. This virus was discovered yesterday afternoon by McAfee . This virus simply dstroys Sector Zero from the hard disk, where vital information for its functioning are stored.
    This virus acts in the following manner:
    It sends itself automatically to all contacts on your list with the title:
    "A Card for You".

    As soon as the

    supposed virtual card is opened the computer freezes so
    that the user has to reboot. When the ctrl+alt+ del keys or the reset button are pressed, the virus destroys Sector Zero, thus permanently destroying the hard disk. Yesterday in just a few hours this virus caused panic in New York , according to news broadcast by CNN.

    This alert was received by an employee of Microsoft itse lf.
    So don't open any mails with subject: "A Virtual Card for You. " As soon as you get the mail, delete it !! Even if

    you know the sender !!!

    Please pass this mail to all of your friends.


    - buat pengetahuan kalian, aku nyaris terkena virus ni, thanks to Mozilla Firefox for alerting me about unknown/pishing link ni.. pada kalian yg guna IE... harap berhati-hati.. tukar ke Firefox atau browser lain yg lebih secure..
    Install Linux. No Anti Virus required
    Jafar Calley - Director
    FXOpen AU Pty Ltd
    Level 26 • 1 Bligh Street
    Sydney NSW 2000
    Australia
    AFSL:412871 ABN:61 143 678 719
    http://www.fxopenaus.com

  14. #14
    In Profit aming's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    TRG-KL
    Posts
    202
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by raz09 View Post
    salam semua

    Minta penerangan , saya menggunakan laptop with internet provided by Office . Office boleh access ker saya punya data dalam C-Drive atau MY document ?? . Bagaimana nak make sure privacy for data dalm c-drive atau my document. Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???
    jawapannya boleh jika...anda dikehendaki login ke domain server ofis anda...kebiasaannya kalo dikehendaki login ke domain semasa login prosesnya sedikit lama...kerana kebiasaanyya My Documents akan di copy ke server...dengan alasan sekiranya berlaku kecurian laptop dokumen2 kerja ada backup...itupun kalo dokumen2 kerja disimpan dkt My Documents...so elakkan menyimpan apa2 yg 'privacy' dalam My Documents kalo anda dikehendaki login ke domain...walaupon kadang2 penggunaan domain hanya untuk printer pooling sahaja...huhu panjang wasiat aku...

    tips mudah mengelakkan jangkitan virus daripada pendrive...jangan sesekali 'double click' untuk bukak pendrive...sebalinya klik kanan select explore...lebih selamat...kerana jika double click dan terdapat script seperti autorun.inf dalam pendrive...secara automatik script tu akan dirunkan...dan virus boleh replicate ke mana2 tempat pencipta dia setkan...tak semestinya di registry sahaja...kadang2 antivirus pon x delete sume fail...sebagai contoh...anda dah double click pendrive...then antivirus baru detect ada virus and delete virus tersebut...tapi biasanya tak delete autorun.inf sbb biasanya dalam autorun.inf takde signature virus...dan virus mungkin dah replicate ke tempat lain...so bila anda double click lagi pendrive anda virus tadi berjalan kembali...panjangnya...huhu

    yang guna os linux...maybe ssh nak kena virus...tapi still ada possibility hacker masuk melalui port2 terbuka...so pakailah firestarter...firewall yg best jgklah...sekian...
    ~Winners Never Quit & Quitters Never Win -- Vincent Thomas "Vince" Lombardi~

    ~Aku Nelayan Kecil~

  15. #15
    Bullish ichigo88's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    kedah
    Posts
    79
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ammal07 View Post
    salam buat semua...

    minta tolong kepada member-member yang pandai dlm bidang it.
    saya ada guna spyware terminator,tapi yang peliknya ada adware boleh masuk
    ke dalam laptop saya.nama dia <elodu>, duduk dlm c:\autorun.inf.
    walupun dah removed guna spyware terminator,esok scan ada lagi.

    tambahan lagi saya punya i.e brouser macam kena hacked,bila buka yahoo atau

    apa-apa website pun, biasanya tajuk di atas tu "yahoo mail-internet explorer",
    tapi berlainan pula kini, dia keluar tajuk "yahoo mail-Hacked by 8BITS".
    ada tak sesiapa yang ada pengalaman macamni, boleh tolong macam mana nak
    selesaikan masalahni.
    bro.. ko install zonealarm punye firewall... mende ni control ko punyer tenet conention.. kalo org nk hack ke aper ke dia akan kuar alert... ko leh donload kt tenet... baguih gak mende nih...

Page 1 of 2 12 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2017 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us