BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8495$1.9067
Results 1 to 12 of 12

Thread: Money Management - Cut Loss / Locking Loss

  1. #1
    Piplet
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    4
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Money Management - Cut Loss / Locking Loss

    Salam,
    Seorang trader ada mengajar saya tentang apa yang perlu kita buat jika kita open position and market against position kita

    1. Cut loss - anda setkan SL anda dan bila position anda against market, anda close position anda
    2. Locking loss - anda entry BUY tapi market drop. Contoh drop 50 pips maka anda locking loss anda dengan entry SELL pula. Hasilnya equity & margin anda tidak bergerak.

    Jika anda cut loss - anda sememangnya telah rugi dan perlu buat trading baru untuk cover loss anda

    Jika anda locking loss anda ada 2 pilihan;
    1. Buat trading baru & make profit dan biarkan loss tersebut terus locking
    2. Unlock loss anda dengan mengikuti step berikut;
    - Check trend. kalau trend UP, anda liquidate position sell dan pastikan pada position BUY dah ada profit yang banyak
    - Pada position BUY setkan SL dan buat trailing stop. Dengan cara ini anda biarkan profit anda bergerak ikut kenaikan market dan lock profit anda jika market turun. Kalau market menyebelahi anda, anda akan dapat cover loss anda atau anda dapat minimakan loss anda. Anda juga boleh close position manual ikut target anda sendiri bila market touched target anda untuk cover loss.


    Saya telah mencuba dan hasilnya saya dapat minimakan loss saya dari 32 pips ke 13 pips sahaja dgn menggunakan trailing stop.

    Dicadangkan cuba pada demo akaun untuk memahami bagaimana cara ini berfungsi.

  2. #2
    Piplet
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    4
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    sebenarnya apa yg saya katakan di sini ttg MM tidak ada kena mengena dgn Farflex atau lain2 broker. Kaedah ini memang byk dibuat oleh lain2 trader yg menggunakan platform lain juga bukan Farflex shj. Locking loss adalah cara mudah utk anda selamatkan equity anda dari terus rugi selain cut loss. kalau asyik cut loss aje memang la anda akan terus rugi. tetapi kaedah ini memerlukan anda mempunyai equiti yg cukup sbg backup. komen2 dr trader lain amat dialu-alukan

  3. #3
    Piplet
    Join Date
    Oct 2007
    Posts
    20
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    kawan saya ada sebut berkenaan money management kepada saya. lock loss ni satu teknik yg menarik. saya akan cuba. tapi boleh tak bravo cadangkan bilangan pips loss yang sesuai utk letakkan entry sell/buy utk lock loss. kalo rendah sangat nanti jadik 'beban' lak, sbb mungkin market sebenarnya nak retrace

  4. #4
    Intraday Master vaksin's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    JB, Malaysia
    Posts
    321
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Bravo View Post
    sebenarnya apa yg saya katakan di sini ttg MM tidak ada kena mengena dgn Farflex atau lain2 broker. Kaedah ini memang byk dibuat oleh lain2 trader yg menggunakan platform lain juga bukan Farflex shj. Locking loss adalah cara mudah utk anda selamatkan equity anda dari terus rugi selain cut loss. kalau asyik cut loss aje memang la anda akan terus rugi. tetapi kaedah ini memerlukan anda mempunyai equiti yg cukup sbg backup. komen2 dr trader lain amat dialu-alukan
    tp kenapa 50 pips?
    sama cam farflex training tue...
    please explain why 50 pips?
    Proud member of Komuniti Kayaraya

  5. #5
    Piplet
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    4
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mr_azad View Post
    kawan saya ada sebut berkenaan money management kepada saya. lock loss ni satu teknik yg menarik. saya akan cuba. tapi boleh tak bravo cadangkan bilangan pips loss yang sesuai utk letakkan entry sell/buy utk lock loss. kalo rendah sangat nanti jadik 'beban' lak, sbb mungkin market sebenarnya nak retrace
    Berapa pips tu bergantung kepada berapa yang you sanggup loss. Mcm saya, saya cuma sanggup loss dalam 30-50 pips aje. lebih dari itu saya tak sanggup. U nak locking bergantung pada equiti U jugak. Ada org yg mempunyai equity besar, tak wat locking / stop loss tp dia akan biar floating sampai ada profit. Yg itu kena tgk pair yg U trade tu berapa movement pip tu dlm sehari. Mcm pair GU yg saya study movement dalam 150 pip. Sesekali aje dia jejak 280 pip. Contoh 50 pip yg saya bagi cuma sebagai contoh aje. Kekadang 35 pips saya locking juga kalau saya tgk pergerakan market tu against position saya terlalu laju

  6. #6
    Piplet
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    4
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    AWAS !! Jika anda membuat locking loss, pastikan anda tidak set stop loss atau take profit kerana jika market touched set anda position anda akan close automatic dan boleh menyebabkan anda kena margin call.

  7. #7
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,868
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Yang aku guna kalau ada yang -ve dalam sehari

    Utg - loss = utg ciput pun ok

    kekeke.

  8. #8
    In Profit conturix's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    133
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    cut loss tu same la juge ngn teknik hedging..ak pnah pkai teknik ni..tp ak xberminat sgt sbb pnah dgr teknik ni haram disisi islam..ak pn xsure sgt..try la search..

  9. #9
    In Profit ajid182's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Tok Muda,Kapar,Klang,Selangor D.E
    Posts
    234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    mcm ne nk buat lock loss kt metatrader?
    sape tau tlong tujukkn ye..byk bende sy xtau..

  10. #10
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ajid182 View Post
    mcm ne nk buat lock loss kt metatrader?
    sape tau tlong tujukkn ye..byk bende sy xtau..
    salam,
    macam thread owner cakap awal2, untuk position buy, kalau dah jadi negative, open position sell (pair yang sama, jangan bukak kat pair lain ). kiranya ada 2 position la, satu buy satu sell. bila buat macam tu, equity tak jatuh sampai kosong, takde la kena margin call
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  11. #11
    In Profit
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    154
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    tapi jika kena sideway pasti lha lebih dari 50 pips. bagaimana cara untuk locking loss?

  12. #12
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by belajarforex View Post
    tapi jika kena sideway pasti lha lebih dari 50 pips. bagaimana cara untuk locking loss?
    50 pips tu contoh jer.. so agak2 dah salah arah tu bukak post baru arah lawan..

    Berapa pips tu bergantung kepada berapa yang you sanggup loss. Mcm saya, saya cuma sanggup loss dalam 30-50 pips aje. lebih dari itu saya tak sanggup. U nak locking bergantung pada equiti U jugak. Ada org yg mempunyai equity besar, tak wat locking / stop loss tp dia akan biar floating sampai ada profit. Yg itu kena tgk pair yg U trade tu berapa movement pip tu dlm sehari. Mcm pair GU yg saya study movement dalam 150 pip. Sesekali aje dia jejak 280 pip. Contoh 50 pip yg saya bagi cuma sebagai contoh aje. Kekadang 35 pips saya locking juga kalau saya tgk pergerakan market tu against position saya terlalu laju
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us