FXOpen Broker

10+ years’
experience in FX

VISIT WEBSITE

Trading Accounts

ECN, STP,
Micro, Crypto

START TRADING

Free Demo

Practice Forex trading
risk free

OPEN DEMO ACCOUNT

PAMM Technology

Become a Master
or a Follower

JOIN PAMM SERVICE
Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast
Results 16 to 30 of 49

Thread: Pelombong-pelombong EMAS / GOLD

  1. #16
    In Profit T-REX's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    201
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ooo..kalo camtu contoh kat maybank2u tu kan ada pakai buku utk beli GOLD..camtu pun kira tak boleh ker?ikutkan apa yang dikata memang betul..emas dengan emas...perak dengan perak..betulkan kalo silap...

  2. #17
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,243
    Thanks
    60
    Thanked 171 Times in 110 Posts

    Default

    Itu la persoalan yg bermain dlm fikiran bila nilai emas hanya pada buku dan tidak boleh dinyatakan dlm bentuk fizikal. Emas terang2 ada hukum ...
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  3. #18
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    89
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by suremasyuq View Post
    pengalaman saya.... saya dah lama tak trade gold/silver.. semenjak diberitahu.... emas dan perak hendaklah berjual beli secara FIZIKAL ... malah... akaun gold kat bank pun saya dah kluarkan....

    So,... elok anda yang teringin sangat nak trade gold/silver .... pastikan terlebih dahulu mengenai hukum ..( cari tau.. bukan harapkan orang lain carikan... ) sama2 cari .. selidik... dan diskuslah......
    Satu persoalan yang bagus .. saya sendiri masih keliru dengan fatwa ini memandangkan urusniaga wang juga memerlukan bentuk fizikal jika ingin penuhi syarak tetapi sepanjang trade saya tidak pernah memegang pair USD atau CHF yang diperdagangkan , atau mendapat pair USD Euro yang saya beli secara online. Namun apabila berlaku kerugian atau keuntungan ianya sama sahaja sama ada kita pegang duit itu secara fizikal atau tidak. Ker kita semua kena berhenti dagangkan matawang mahu pun GOLD atau SILVER? Cer citer .. cer citer ..

  4. #19
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    89
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by learn2biz View Post
    Itu la persoalan yg bermain dlm fikiran bila nilai emas hanya pada buku dan tidak boleh dinyatakan dlm bentuk fizikal. Emas terang2 ada hukum ...
    Apa kata untuk GOLD dan SILVER pihak FXMalay sediakan emas dan perak secara fizikal untuk mereka yang trade kedua komiditi ini. Tapi kalau beli 0.15 lot agak2 serbuk emas boleh dapat tak? Serbuk emas pun serbuk emas la .. janji urusniaga halal ..

  5. #20
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,243
    Thanks
    60
    Thanked 171 Times in 110 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by BudakSelangor View Post
    Apa kata untuk GOLD dan SILVER pihak FXMalay sediakan emas dan perak secara fizikal untuk mereka yang trade kedua komiditi ini. Tapi kalau beli 0.15 lot agak2 serbuk emas boleh dapat tak? Serbuk emas pun serbuk emas la .. janji urusniaga halal ..
    FXMalay cuma IB ... bukannya broker/kedai emas ... nak sediakan GOLD ngan SILVER tu mana nak cari .. lesen lagi .. adoai .. kalau tak yah buat aktiviti utk trader (weekly gathering/family day/grand dinner) mungkin boleh la kot gunakan duit komisen utk buat bebenda mcm tu ... amacam? stuju? hehehehe
    Last edited by learn2biz; 02-20-2012 at 07:10 AM.
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  6. #21
    Market Maker roceli08's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    tangkak,muar, arab saudi
    Posts
    2,456
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by BudakSelangor View Post
    Satu persoalan yang bagus .. saya sendiri masih keliru dengan fatwa ini memandangkan urusniaga wang juga memerlukan bentuk fizikal jika ingin penuhi syarak tetapi sepanjang trade saya tidak pernah memegang pair USD atau CHF yang diperdagangkan , atau mendapat pair USD Euro yang saya beli secara online. Namun apabila berlaku kerugian atau keuntungan ianya sama sahaja sama ada kita pegang duit itu secara fizikal atau tidak. Ker kita semua kena berhenti dagangkan matawang mahu pun GOLD atau SILVER? Cer citer .. cer citer ..


    ... klu matawang ,klu kita ada prifit kat mt4 , order kat broker utk withdraw , dalam sehari dua klu cucuk dinding , keluar pulus , klu gold ada profit , withdraw klu cucuk dinding tak keluar gold ... agaknya lah... sama macam cpolah kot...
    " Belajar dan kuasai forex " ... 014- 3801444



    LEARNED AND CONQUERED
    CEKLI - FXSNIPER

  7. #22
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    89
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by learn2biz View Post
    FXMalay cuma IB ... bukannya broker/kedai emas ... nak sediakan GOLD ngan SILVER tu mana nak cari .. lesen lagi .. adoai .. kalau tak yah buat aktiviti utk trader (weekly gathering/family day/grand dinner) mungkin boleh la kot gunakan duit komisen utk buat bebenda mcm tu ... amacam? stuju? hehehehe
    Sebenarnya saya gurau jer enche learn2biz .. yelah .. trade GOLD takbleh .. trade SILVER takbleh .. trade currency pair takbleh .. kalau semua takbleh baik duk diam2 tengok wayang .. cuma terpulanglah untuk sesiapa nak trade GOLD ker tak .. takde paksaan pun. Kalau duit banyak boleh la beli jongkong emas tu dan simpan selama setahun ..insyaAllah harga emas akan naik dan boleh untung banyak. Aku yang modal kecil nie trade serbuk emas ajer .. hehe

  8. #23
    Bullish
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    54
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by BudakSelangor View Post
    Sebenarnya saya gurau jer enche learn2biz .. yelah .. trade GOLD takbleh .. trade SILVER takbleh .. trade currency pair takbleh .. kalau semua takbleh baik duk diam2 tengok wayang .. cuma terpulanglah untuk sesiapa nak trade GOLD ker tak .. takde paksaan pun. Kalau duit banyak boleh la beli jongkong emas tu dan simpan selama setahun ..insyaAllah harga emas akan naik dan boleh untung banyak. Aku yang modal kecil nie trade serbuk emas ajer .. hehe
    Dah simpan jongkong emas tu jangan lupa bayar zakat bro

  9. #24
    Old Member suremasyuq's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,031
    Thanks
    19
    Thanked 53 Times in 29 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by BudakSelangor View Post
    Sebenarnya saya gurau jer enche learn2biz .. yelah .. trade GOLD takbleh .. trade SILVER takbleh .. trade currency pair takbleh .. kalau semua takbleh baik duk diam2 tengok wayang .. cuma terpulanglah untuk sesiapa nak trade GOLD ker tak .. takde paksaan pun. Kalau duit banyak boleh la beli jongkong emas tu dan simpan selama setahun ..insyaAllah harga emas akan naik dan boleh untung banyak. Aku yang modal kecil nie trade serbuk emas ajer .. hehe
    ni tengok wayang ker... buat wayang ni ??????

    huheu huheu huehu huhueh
    Pastikan setiap soalan berkaitan dengan akaun, disertakan sekali no akaun trade anda beserta server





  10. #25
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,243
    Thanks
    60
    Thanked 171 Times in 110 Posts

    Default

    dah masuk page 2 .. mana jurnalnya ... ker nak kena pindah thread ni ... hehehe
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  11. #26
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    89
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by learn2biz View Post
    dah masuk page 2 .. mana jurnalnya ... ker nak kena pindah thread ni ... hehehe
    Sorry boss .. sambung semula cerita .. Semalam punya trade nampaknya mencapai sasaran dimana ketujuh-tujuh akaun berjaya mendapat USD3 minimum setiap akaun. Klik link untuk lihat contoh .. http://i1154.photobucket.com/albums/...121jan2012.png . Apabila 7 x USD3 bermaksud sehari boleh dapat USD21. Harga GOLD pun tidak banyak pergerakan semalam di mana harga tertinggi dan terendah bezanya cuma 1000 pips. Hari ini punya signal mengikut indikator SK2009 harga GOLD patern D atau Expect LONG .. saya masih lihat pergerakan hari ini dimana jika ia tidak dapat melepasi 1740 bermakna esok GOLD akan SHORT. Saya juga buat Pending Order selepas paras 1743 (R3) mana la tahu jika GOLD berjaya melepasi R3 sewaktu saya tiada didepan komputer nanti.

  12. #27
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    89
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Hari ini masih floating lagi sebab semalam GOLD mencapai 1759.60. Saya Pending Order di atas 1765.00 manalah tahu jika ianya memecahkan rekod semalam dan terus naik lagi. Hari ini harga berlegar-legar diantara 1752.00 - 1759.60.

  13. #28
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    89
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Seperti beberapa hari lepas akaun saya masih floating , selepas mencapai 1787.35 maksimum minggu ini tidak tahu ke mana arah harga GOLD pada minggu hadapan. Kenaikan harga GOLD boleh difahami selepas Iran menghentikan penghantaran minyak ke negara EU kerana nak adakan sekatan ekonomi terhadapnya. Bila negara EU dapat masalah akibat tindakan ini , maka makin parah ekonomi mereka. Oleh kerana wang Australia yang merupakan kembar wang Euro maka sedikit sebanyak negara yang mengeluarkan antara simpanan emas terbesar dunia ini juga terjejas matawangnya. Seperti biasa EU akan mengambil langkah pencegahan untuk mengelakkan matawang Euro terus jatuh dan mungkin minggu depan mereka dapat stabilkan matawang dan harga minyak sebelum harga emas berkurangan sedikit dan berlegar-legar 1700 - 1800.

  14. #29
    Elder Analyst
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    597
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by BudakSelangor View Post
    Seperti beberapa hari lepas akaun saya masih floating , selepas mencapai 1787.35 maksimum minggu ini tidak tahu ke mana arah harga GOLD pada minggu hadapan. Kenaikan harga GOLD boleh difahami selepas Iran menghentikan penghantaran minyak ke negara EU kerana nak adakan sekatan ekonomi terhadapnya. Bila negara EU dapat masalah akibat tindakan ini , maka makin parah ekonomi mereka. Oleh kerana wang Australia yang merupakan kembar wang Euro maka sedikit sebanyak negara yang mengeluarkan antara simpanan emas terbesar dunia ini juga terjejas matawangnya. Seperti biasa EU akan mengambil langkah pencegahan untuk mengelakkan matawang Euro terus jatuh dan mungkin minggu depan mereka dapat stabilkan matawang dan harga minyak sebelum harga emas berkurangan sedikit dan berlegar-legar 1700 - 1800.


    Gold ni macam naik jauh lagi...tapi minggu ni kenaikan agak tinggi, mungkin turun dulu sebelum naik semula...
    Tapi yang tak bestnya Buletin Utama TV3 malam ni keluarkan news yg kurang menyenangkan kepada online gold trader....

  15. #30
    Bullish
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    54
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mzi04 View Post


    Gold ni macam naik jauh lagi...tapi minggu ni kenaikan agak tinggi, mungkin turun dulu sebelum naik semula...
    Tapi yang tak bestnya Buletin Utama TV3 malam ni keluarkan news yg kurang menyenangkan kepada online gold trader....
    yang berita tu berkaitan jugak ke yg trade guna meta trader?

Page 2 of 4 FirstFirst 1234 LastLast

Tags for this Thread

Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2020 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us