FXOpen Broker

10+ years’
experience in FX

VISIT WEBSITE

Trading Accounts

ECN, STP,
Micro, Crypto

START TRADING

Free Demo

Practice Forex trading
risk free

OPEN DEMO ACCOUNT

PAMM Technology

Become a Master
or a Follower

JOIN PAMM SERVICE
Results 1 to 6 of 6

Thread: MT4 operating system ubuntu

  1. #1
    In Profit yanshinoda's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Batu Pahat, Senggarang
    Posts
    238
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default MT4 operating system ubuntu



    di sebab kan tak de lagi trade macam ni so aku kene bukak....
    nak tanye kat semue trade2 otai2 yang tahu kalo2 ade yang gune os ubuntu ni, aku dah try gune memg best lah, tenet pun laju kalo nak serch pun smrt je laju jalan nyer....
    cume tu lah masalah nyer ade tak sesape boleh tolong macam mane nak masuk kan mt4 ni kat os ubuntu ni? kire macam mane nak install file .exe ni ke ubuntu? mt4 kan .exe....
    aku dah jatuh cinte kat ubuntu ni.... walau tak cantik sgt tapi tenet laju gune ni....
    tempat aku ni slow sikit tenet, setakat bukak MT4 boleh tapi kalo nak bukak sesatu web jenuh tunggu, sejak pakai ubuntu ni ok lah jugak, rase laju sikit....

    Last edited by yanshinoda; 05-26-2010 at 05:10 AM.
    Any Problem Please P.M Me......
    ....Masih Mencari Sesuatu Yang Baru, Masih Terus Belajar....

  2. #2
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,243
    Thanks
    60
    Thanked 171 Times in 110 Posts

    Default

    Yeszzaaaa ... ada gak org pakai ubuntu .. hehehe ... yg paling best .. download free

    Nak install MT4 dlm linux ni kena add WINE dulu .. pas tu kena copy fonts ngan mfc*.dll dari windows/system library

    Boleh rujuk sini : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=9112

    Pastu kalau nak tukar pembolehubah dlm indi/ea .. kena tekan F2 .. tak leh nak double click cam biasa...

    All the best

    ps : paling best pakai linux ni tak yah risau pasal virus .. muahahahahahaha!!!!
    Last edited by learn2biz; 05-26-2010 at 06:19 AM.
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  3. #3
    In Profit yanshinoda's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Batu Pahat, Senggarang
    Posts
    238
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    yupz....
    best nyer ubuntu / linux ni tak de virus nak sibuk2 tak de hackes2 nak sibuk tengok2 lah.... tak gune antivirus tu sebab ringan tenet nak masuk tak kene tapis ang antivirus....
    tak berape terang lah tuan FXMALAY Supporter, tak paham macam mane nak gune Wine ni plak... tuan FXMALAY Supporter gune ubuntu/linux jugak ke? mesti tahu macam mane.... saye sekolah jawe dulu tu yang kurang grab bahase inggeres ni... hahahahaha
    Any Problem Please P.M Me......
    ....Masih Mencari Sesuatu Yang Baru, Masih Terus Belajar....

  4. #4
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,243
    Thanks
    60
    Thanked 171 Times in 110 Posts

    Default

    WINE = Wine is not emulator ... fungsi dia adalah supaya kita boleh jalankan prg yg dibina utk Windows dlm Linux ... kena add dulu ... tgk dlm bahagian system > administration > synaptic package manager ... search wine... add wine ni ... (kalau nak guna terminal pun boleh .. sudo apt-get install wine)

    Tgk SS ni:


    lepas add wine .. kasi copy dulu fonts ngan dll yg diperlukan mcm dalam cth tu (kena tick show hidden utk jumpa folder .wine)

    pas tu baru la install fx4setup.exe mcm biasa ... (run as wine application kalau tak boleh double click - nanti dia akan run installer mcm biasa kita install prg dlm windows)
    Last edited by learn2biz; 05-26-2010 at 01:14 PM.
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  5. #5
    Piplet cubaforex's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Posts
    7
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Salam semua..
    Saya baru je daftar.. Saya guna either Windows atau Ubuntu utk trade.

    Kat sini nak kongsi skit mcmane sy install MT4 kat Ubuntu. Saya percaya cara ni lagi mudah sbb eliminate mende2 teknikal spt copy dll, font dll..

    Mcm ni caranye..

    1. Install Wine
    2. Install Wine-Doors(boleh dapatkan kat sini, wddb.wine-doors.org/downloads)
    Download yg recommended release, wine-doors_0.1.3_all.deb(versi masa sy post ni) dan install.

    Kenapa gune Wine-Doors?
    - Wine-Doors ni boleh guna kat mane2 versi Ubuntu
    - Sebab ada list software windows yang kita boleh install direct daripada list dia termasuklah MT4(walaupun bukan fxo punye)
    - Memudahkan kita install MT4 fxopen kat Ubuntu

    3. Start Wine-Doors: agak lama skit masa mula2 run sbb dia akan download mende2 yang patut. (harap bersabar). Pastu akan kuar satu list software Windows yang kita boleh download.

    4. Dekat dropdown Show tu, tukar kepada All Applications. Pastu kat list tu korang akan jumpa Meta Trader 4. Klik Install dan Apply..

    Untuk pengetahuan, MT4 yang di install adalah **** punya. Biar dia siap download dan install dulu..

    5. Lepas MT4 **** tu siap install, boleh lah kita terus install fxopen punye MT4

    Download platformnye dulu. Andai kata installer tu kat Desktop, buka terminal dan taip nih,

    wine Desktop/fx4setup.exe

    6. Ikut je dia install sama mcm kat windows

    7. Korang tgk kat menu Applications - Wine - Programs - (nama folder mt4 fxopen)

    ** Kalo ikut cara ni, kita xyah fikir dah nak copy dll dan font(less technical for linux beginner)

    Setel..

    Semoga Bermanfaat...


  6. #6
    Moderator cool user Rizal's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Malacca
    Posts
    5,191
    Thanks
    203
    Thanked 421 Times in 295 Posts

    Default


Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2021 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen EU is a trading name of FXOpen EU Ltd. FXOpen EU Ltd is authorized and regulated by the Cyprus Securities and Exchange Commission (CySEC) under license number 194/13.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us