BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8467$1.9038
Results 1 to 12 of 12

Thread: minta pandangan & pendapat tentang hakmilik.

  1. #1
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default minta pandangan & pendapat tentang hakmilik.

    Mohon kawan2 boleh bagi pendapat dan jawapan pada soalan saya ni. kalau yang pakar bab undang2 ni

    Saya ada satu masalah yang belum selesai..Begini, tentang hakmilik sesuatu teori atau kajian..

    contohlahkan, Elliot wave.. bagaimana Mr Elliot tu boleh buat teori tu sehingga ia boleh menggambil tindakkan undang2 jika orang lain cuba menciplak teori beliau?atau berlaku rampasan Hakmilik ( ada si B ni nak ngaku dia yang jumpa dulu teori tersebut ) .. dan macam Fibonacci, mula2 dijumpai oleh mamat orang lain.. pastu senang2 je mamat fibonacci ni yang dapat nama. dah lah dapat nama, boleh pulak dia ambil tindakan bila ada orang lain ngaku dia jumpa dulu cara kiraan begitu..

    dapat tak saya nak datar sesuatu benda tu jadi hak milik? bukan kerana nama, Cuma ingin menjaga keamanan sesuatu benda tu je.. camna agak nya caranya ye.. atau memang takda benda2 camtu.

    Saya tak pandai nak explain.. harap tuan2 paham apa yang saya maksutkan. diharap mendapat jawapan pada persoalan ni.. Thanks!
    Last edited by ForexWaveSoldier; 03-29-2009 at 05:50 AM.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  2. #2
    In Profit abgmoxs's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    225
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    urmm...
    satu cara yang simple but very practical nye mcm ni.......

    katakan tuan ada 1 theory yang betul2 bagus dan rasa2 mmg xde orang lain yang penah jumpa tehori tu.... dah search2 kat internet bagai ... tapi masih x ada teory tu wujud .. katakan lah ye...

    so ...
    apa yang tuan FWS boleh buat ialah .... dokumenkan semua theory2 tersebut (kalu nak lagik bagus ... attached with all ur ORIGINAL DRAFT! ... yang conteng2 tangan2 tu ker)... dan buat beberapa salinan jika perlu (2 3 salinan lain) .....

    then...
    tuan pegi ke pejabat pos...
    beli sampul surat berdaftar pos laju / pos express tu .....
    tulis nama dan alamat tuan... di bahagian kepada dan daripada ....
    (maksudnya .. pos kepada diri sendiri)....
    dan masukkan kesemua dokumen2 tersebut kedalam sampul surat tu...
    dan serah kan pada akak kaunter tu dengan senyuman manis dan ucapkan terima kasih

    apabila tuan dapat balik surat berdaftar tu .. pastikan cop pos tu jelas dan terang serta sticker2 atau apa2 yang berkaitan tu di simpan ....
    (kalau x cukup hebat.. pakai lak kurier .. lagik banyak lak dia nye resit..)
    SIMPAN SURAT TERSEBUT DAN JANGAN SESEKALI BUKA!

    jadi apa yang berlaku disini ...
    tuan sudah MEREKODKAN theory tuan dalam berbentuk dokumen beserta bukti TARIKH DAN MASA dan disahkan oleh pihak ketiga! (dlm kes ni pej. pos)

    sekiranya tuan ke mahkamah atau nak buat tuntutan undang2 kepada sesiapa yang menyalahgunakan theory tuan tu... tuan bolehla menyerahkan sampul surat tadi kepada pihak mahkamah untuk tujuan pembuktian. biar pihak mahkamah sendiri yang bukak sampul surat tu....

    so.. sapa nak kata jumpa theory tu dulu.... sila2 lihat TARIKH yang telah disahkan di sampul surat tadi tu

    /ps .. kalu dah buat beberapa salinan .. maksudnya.. each salinan in each sampul surat.. mana la tau.. kena g naik turun court 10 kali

    /pps .. cara ini sbnrnya cara mudah yang disyorkan bagi merekod dan menyelamatkan sesuatu "intellectual property"..... kalau nak rekod secara formalnya kena naik turun pejabat gomen dan makan masa bertahun2 .... huehue... las las dah kena ciplak dulu!

    wallahualam.

  3. #3
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by abgmoxs View Post
    urmm...
    satu cara yang simple but very practical nye mcm ni.......

    katakan tuan ada 1 theory yang betul2 bagus dan rasa2 mmg xde orang lain yang penah jumpa tehori tu.... dah search2 kat internet bagai ... tapi masih x ada teory tu wujud .. katakan lah ye...

    so ...
    apa yang tuan FWS boleh buat ialah .... dokumenkan semua theory2 tersebut (kalu nak lagik bagus ... attached with all ur ORIGINAL DRAFT! ... yang conteng2 tangan2 tu ker)... dan buat beberapa salinan jika perlu (2 3 salinan lain) .....

    then...
    tuan pegi ke pejabat pos...
    beli sampul surat berdaftar pos laju / pos express tu .....
    tulis nama dan alamat tuan... di bahagian kepada dan daripada ....
    (maksudnya .. pos kepada diri sendiri)....
    dan masukkan kesemua dokumen2 tersebut kedalam sampul surat tu...
    dan serah kan pada akak kaunter tu dengan senyuman manis dan ucapkan terima kasih

    apabila tuan dapat balik surat berdaftar tu .. pastikan cop pos tu jelas dan terang serta sticker2 atau apa2 yang berkaitan tu di simpan ....
    (kalau x cukup hebat.. pakai lak kurier .. lagik banyak lak dia nye resit..)
    SIMPAN SURAT TERSEBUT DAN JANGAN SESEKALI BUKA!

    jadi apa yang berlaku disini ...
    tuan sudah MEREKODKAN theory tuan dalam berbentuk dokumen beserta bukti TARIKH DAN MASA dan disahkan oleh pihak ketiga! (dlm kes ni pej. pos)

    sekiranya tuan ke mahkamah atau nak buat tuntutan undang2 kepada sesiapa yang menyalahgunakan theory tuan tu... tuan bolehla menyerahkan sampul surat tadi kepada pihak mahkamah untuk tujuan pembuktian. biar pihak mahkamah sendiri yang bukak sampul surat tu....

    so.. sapa nak kata jumpa theory tu dulu.... sila2 lihat TARIKH yang telah disahkan di sampul surat tadi tu

    /ps .. kalu dah buat beberapa salinan .. maksudnya.. each salinan in each sampul surat.. mana la tau.. kena g naik turun court 10 kali

    /pps .. cara ini sbnrnya cara mudah yang disyorkan bagi merekod dan menyelamatkan sesuatu "intellectual property"..... kalau nak rekod secara formalnya kena naik turun pejabat gomen dan makan masa bertahun2 .... huehue... las las dah kena ciplak dulu!

    wallahualam.
    saya tak kisah tentang bertahun2.. erm, kalau macam tu sementara menunggu nak guna cara formal..saya boleh guna cara pertama tu

    tentang dokumen tu.. apa benda yang penting perlu diletak? tanda tangan atau perlu tulis satu surat pengakuan dalam tu
    Last edited by ForexWaveSoldier; 03-29-2009 at 02:26 AM.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  4. #4
    In Profit abgmoxs's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    225
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    opps.. ada lagi....

    sekiranya tuan ada buat penambahbaikan atau penambahan pada teori asal... sila ulang langkah2 tesebut di atas dan simpan sekali beserta sampul teori asal... jika perlu.. lekatkan nota pada sampul surat tu supaya tuan tahu which one is which.

    -imho-

  5. #5
    In Profit abgmoxs's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    225
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ForexWaveSoldier View Post
    saya tak kisah tentang bertahun2.. erm, kalau macam tu sementara menunggu nak guna cara formal..saya boleh guna cara pertama tu

    tentang dokumen tu.. apa benda yang penting perlu diletak? tanda tangan atau...??

    kalau boleh .. KESEMUANYA!....
    contengan2 .. draft2 ... screenshots..... disket? err zaman ni dah pakai CD.. DVD

    tandatangan tu .. tuan bley la letak pada cover letter tuan jerr


    nama tuan
    alamat tuan (kalu ada letterhead lagi bagus)
    -------------------------------------

    tarikh:


    Kepada sesiapa yang berkenaan.

    per: HAKCIPTA TERPELIHARA BAGI ....................nyatakan tajuk teori tuan ................

    Bersama surat ini disertakan dokumen-dokumen asal bagi mengesahkan bahawa teori ini adalah hasil daripada kajian saya...................................................... bla bla bla....


    Sekian, terima kasih.

    yang benar..
    tandatangan. <-- there u go
    nama
    no. ic
    ---------------------------------------------------------------------------------

  6. #6
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by abgmoxs View Post
    kalau boleh .. KESEMUANYA!....
    contengan2 .. draft2 ... screenshots..... disket? err zaman ni dah pakai CD.. DVD

    tandatangan tu .. tuan bley la letak pada cover letter tuan jerr


    nama tuan
    alamat tuan (kalu ada letterhead lagi bagus)
    -------------------------------------

    tarikh:


    Kepada sesiapa yang berkenaan.

    per: HAKCIPTA TERPELIHARA BAGI ....................nyatakan tajuk teori tuan ................

    Bersama surat ini disertakan dokumen-dokumen asal bagi mengesahkan bahawa teori ini adalah hasil daripada kajian saya...................................................... bla bla bla....


    Sekian, terima kasih.

    yang benar..
    tandatangan. <-- there u go
    nama
    no. ic
    ---------------------------------------------------------------------------------
    oraite! sungguh teperinci sekali ***** 5 bintang untuk abgmoxs .. thanks!
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  7. #7
    In Profit abgmoxs's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    225
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default



    hehe.. ingat.. JGN SESEKALI BUKA for what ever reason pun :P kalu terbuka.. secara langsung kadar pembuktian jadi lemah sket dan mungkin akan sama sekali terbatal.

    tepaksa la pesan kat org umah kang dia ingat lainnnnnnnnnnnnnnnnnn la plakkk... haha

  8. #8
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    ok noted!
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  9. #9
    In Profit
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    213
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    http://www.bernama.com/kpdnhep/news....188252&lang=my

    taip kat google/yahoo " hak cipta intelek" banyak panduan.

    Kalau serius kena daftar kat KPDN & HEP rasanya.

  10. #10
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    http://www.mindvault.com.my/v2/

    ni bleh kot...kos tak tau la...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  11. #11
    In Profit Alarmist's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    3�4'46"N 101�39'40"E - كوالا لومڤو
    Posts
    164
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Puzastyle View Post
    http://www.bernama.com/kpdnhep/news....188252&lang=my

    taip kat google/yahoo " hak cipta intelek" banyak panduan.

    Kalau serius kena daftar kat KPDN & HEP rasanya.
    rasenye yg ni lagi baik
    kalau kat mesia
    tapi tatawula dia under katogeri ape
    tapi biasenya semua boleh kot
    kite pattern kn ape ciptaan kite
    takut digunakan pihak lain mengaut untung..

    nanti kalau saye dpt maklumat lain saye cube update balek
    sebab ade jgk kawan saye yg pattern kn algorithm yg dorg buat research ni..

  12. #12
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    ya saya pun rasa KPDN ni ok.. terima kasih banyak2 atas info yang kawan2 bagi.. kebetulan saya mempunyai seorang rakan yang berkerja di jabatan tersebut. nanti saya akan hubungi beliau untuk pertanyaan lain2.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us