BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8426$1.8996
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 31

Thread: Bagaimana Mengatasi Sikap "tamak" Dalam Forex

  1. #1
    Piplet
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    25
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Bagaimana Mengatasi Sikap "tamak" Dalam Forex

    Saya Ingin Mendapat Pendapat Dari Rakan2 Pemorek Sekalian

  2. #2
    FXMalay Supporter arialun's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Taiping, Bukit Subang & Shah Alam.
    Posts
    1,310
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    2.200
    Thanks
    7
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    Cara aku buka 2 account. Itu saja ubat mujarab untuk aku mengawal 'nafsu serakah' ni..


    1.
    account 1 : aku trade secara berhemah dan berdisiplin. Based on aku punya daily target. 1 hari 10pips. Cukup sasaran hari tu aku dah tak usik account 1 hari tu. Memang, kepada kebanyakan org 10pips tu sikit, apa lah sanagat, tapi kalau kita trade dengan 1 lot?, 2 lot?

    2.
    Account 2 : Trade ikut suka hati aku le..

  3. #3
    In Profit cappalz's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    116
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    tamak yer....

    kalau kita ikut rules... ikut mm... ikut setup... tamak tu bagus sbb boleh mempercepatkan tahap skill, jumlah capital dll...

    masalah kita skrg ni tamak tapi tak tau apa2...

    cth yg senang... kalau kita kerja kilang yg beroperasi 24jam n boleh OT ikut suka kita.... kalau kita tamak cuba kita kerja n ambik OT tu 24 jam sehari n 7 hari seminggu... meh kita tgk hari yg keberapa kita mati sbb tamak...


  4. #4
    Piplet
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    29
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by aloysiussampai View Post
    Saya Ingin Mendapat Pendapat Dari Rakan2 Pemorek Sekalian

    Susah soalan nih !

    Tamak adalah satu sikap, maknanya ia ada dalam diri hampir kesemua orang. Mana boleh buang, tapi kita boleh didik dia. Tamak pada aku ada dua

    1. tamak positif
    2. tamak negatif

    Cuba ko tengok dari sudut positif cam Cappalz cakap kan tuh. Tamak camtuh bagus as long as u know what u are doing. Tamak camnih ko kenala kekalkan. Kan ada pepatah positif orang2 tua mengatakan "orang tamak selalu untung" .

    Tengok lak dari sudut negative. Sikap tamak memang buruk dan sangat memudaratkan, boleh membunuh kita nya trading acc(as a trader la). Tamak cam nih yang kita kena buang. Kan ada pepatah negatif orang2 tua mengatakan "orang tamak selalu rugi" Camna nak buang? Terpulang pada empunya diri. Orang lain tak leh tolon.

    Tapi ada lah cara dia. There is hard way and there is soft way. Ko pilih.
    Kalo nak cara kasar, ko trade la secara tamak khinzir buta. Lepas ko dah blow ko nyer acc, gerenti ko menyesal dan kembali ke pangkal jalan dan berazam taknak tamak negatif lagi

    Kesimpulan nye,, pilihan ditangan ko. Ko pilih lah sendiri

    Trade wisely...

  5. #5
    Market Maker kmbeng's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    old trafford, red devil palace
    Posts
    2,034
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.400
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by aloysiussampai View Post
    Saya Ingin Mendapat Pendapat Dari Rakan2 Pemorek Sekalian
    berpuasa leh ilangkan tamak... hehehhe... sebab tamak ni mai pada nafsu... cewah jd ustat palak

  6. #6
    Elder Analyst bizonline's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Beautiful Malaysia
    Posts
    571
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Tamak ni terletak pada disiplin diri...kalau takder disiplin time trade..abis la..lepas dah boleh disiplinkan diri sendiri tu, MM mesti kena jaga..disiplin n MM, baru tamak duk tepi. Lepas dapat pips as per target...shutdown your PC dan blah dari situ..cari laa benda lain nak buat, pi surau ke..mancing ke...
    Regards,

    BizonL|ne

    Wish to trade FOREX with us? pls click here

  7. #7
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    senang.. withraw duit setiap minggu.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, [email protected] ym, [email protected]
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  8. #8
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,956
    FXO Shares
    20
    FXO Bonus
    1.707
    Thanks
    61
    Thanked 177 Times in 116 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ForexWaveSoldier View Post
    senang.. withraw duit setiap minggu.
    Lagi best kalau withdraw setiap hari
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  9. #9
    Intraday Master Gdien's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    MAL->TRG->K.TRG
    Posts
    485
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by hantugigi View Post
    Susah soalan nih !

    Tamak adalah satu sikap, maknanya ia ada dalam diri hampir kesemua orang. Mana boleh buang, tapi kita boleh didik dia. Tamak pada aku ada dua

    1. tamak positif
    2. tamak negatif

    Cuba ko tengok dari sudut positif cam Cappalz cakap kan tuh. Tamak camtuh bagus as long as u know what u are doing. Tamak camnih ko kenala kekalkan. Kan ada pepatah positif orang2 tua mengatakan "orang tamak selalu untung"

    Tengok lak dari sudut negative. Sikap tamak memang buruk dan sangat memudaratkan, boleh membunuh kita nya trading acc(as a trader la). Tamak cam nih yang kita kena buang. Kan ada pepatah negatif orang2 tua mengatakan "orang tamak selalu rugi" Camna nak buang? Terpulang pada empunya diri. Orang lain tak leh tolon.

    Tapi ada lah cara dia. There is hard way and there is soft way. Ko pilih.
    Kalo nak cara kasar, ko trade la secara tamak khinzir buta. Lepas ko dah blow ko nyer acc, gerenti ko menyesal dan kembali ke pangkal jalan dan berazam taknak tamak negatif lagi

    Kesimpulan nye,, pilihan ditangan ko. Ko pilih lah sendiri

    Trade wisely...
    yup..setuju ngan hantu..kepada trader yang mempunyai sikap tamak pastikan tamak yang dimilki adalah tamak positif.., ataupun dengan nama lain 'tamak berhemah'.
    Why FxMalay?
    *Free $25 bonus on every Standard Account opened! (after deposit of $25 or more).
    *Free $100 for 10 lot volume bonus.
    *Spread from 2 pips.
    *Islamic accounts.
    *Local bank deposit/withdrawl(CIMB,Maybank/RHB)

    OPEN AN ACCOUNT NOW
    "It's not about trading Every Day, it's about trading that One Right Day......You make money by Waiting, not by Trading.." -seekinglight FF

  10. #10
    Intraday Master hatisenang's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Menumbok-Sabah-Malaysia
    Posts
    426
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Contoh tamak berhemah ialah... target take profit 40/50 pips, tapi close position lebih rendah dari target.
    Jurnal "Trade Cara Mudah Tapi Susah Nak Terangkan" JOURNAL CLOSED -08/08/08

    StocHasTic - Simple Happy Tool
    Jom FOREX with fxOpen
    MyForexBlog
    Trial Private System

  11. #11
    Bullish
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    75
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    MC mengajar ku keperitan apabila gua tamak.. so kalau nak tau macam mana nak mengatasi tamak, try la MC dulu.. sedapp
    Don't Lose Money

  12. #12
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    nak senang lagi.. trade lot besar hingga SO. hilang la tamak lepas tu.. yang tinggal menyesal..
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, [email protected] ym, [email protected]
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  13. #13
    In Profit cappalz's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    116
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by SevenFigures View Post
    MC mengajar ku keperitan apabila gua tamak.. so kalau nak tau macam mana nak mengatasi tamak, try la MC dulu.. sedapp
    aku suka ayat ni... ahaks.... jgn jadi cam aku.... lepas 5 kali MC baru nak belajar apa itu tamak...

  14. #14
    Market Maker kmbeng's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    old trafford, red devil palace
    Posts
    2,034
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.400
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by cappalz View Post
    aku suka ayat ni... ahaks.... jgn jadi cam aku.... lepas 5 kali MC baru nak belajar apa itu tamak...

    aku mc 2 kali pown dah serik...

  15. #15
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    saya dah puas Mc dulu.. kalau mc sikit tak pe.. ni abis semua standart acc sapu abis.. tapi takpe.. semua tu ada hikmahnye. tuhan amat mengasihani hambanya.. sekarang saya bersyukur sebab ditakdirkan mc dulu :P
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, [email protected] ym, [email protected]
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us