BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8526$1.9099

View Poll Results: "YAKIN" & "DISIPLIN" penyumbang utama kejayaan selama ini.

Voters
37. You may not vote on this poll
  • YA, kerana saya akan "GAGAL" kerana mengabaikannya.

    37 100.00%
  • TIDAK, Saya berjaya kerana "STRATEGY" walaupun mengabaikanya.

    0 0%
  • TIDAK, Saya berjaya kerana "EA walaupun mengabaikannya

    0 0%
  • TIDAK, Saya berjaya kerana "ANALISIS" dan "RAMALAN" walaupun mengabaikanya

    0 0%
  • TIDAK, Saya berjaya kerana Ilmu pengahtahuan yang luas tentang "Trading" walaupun mengabaikanya.

    0 0%
Page 1 of 6 12345 ... LastLast
Results 1 to 15 of 90

Thread: Pahit dan Manis perjalanan menjadi "Trader".

  1. #1
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Lightbulb Pahit dan Manis perjalanan menjadi "Trader".

    Assalamualaikum..

    Tujuan Thread
    Saya disini bukan ingin berkongsi analisis atau sistem untuk "Profit" kerana saya yakin anda semua telah mempunyai sistem sendiri."Thread" ini sengaja saya buka untuk kita semua berkongsi pengalaman supaya dapat dijadikan rujukan dan teladan kepada Trader2 yang baru ingin menceburi "FOREX" yang berbahaya ini kerana saya lihat semakin ramai yang menceburi pasaran "forex" dari hari ke hari.Harapan saya ialah semoga semua Trader2 baru tidak mengulangi kesilapan yang pernah dilakukan oleh "Traders" sebelum ini.Walaupun saya tidak mempunyai pengalaman Trading untuk mana2 agensi, dan tidak mempunyai sijil atau kelayakkan untuk memberi anda nasihat dan teladan (saya cuma trading personal).tapi anda boleh ambil sedikit sebanyak apa yang anda rasa dapat membantu dalam 'trading' anda kerana kerugian yang besar dan berterusan yang pernah saya alami suatu ketika dulu saya rasa cukup untuk saya memberi sedikit pandangan dari sudut pandangan saya.Saya juga ingin meminta maaf kepada "Trader"2 otai jikalau apa yang saya paparkan dibawah bercanggah dengan pandangan anda..saya sekadar berkongsi pengalaman secara ikhlas.jikalau silap, tersalah pendapat..kita boleh berbincang . Saya percaya masing2 mempunyai cara dan pendapat tersendiri menghasilkan profit dalam 'Trading'. Semoga kita semua berjaya kekal lama dan mengaut sedikit demi sedikit keuntungan dalam Pasaran "Forex". Old Trader yang lain bolehlah berkongsi pengalaman pahit manis perjalanan menjadi "Trader" di thread ini.

    Dugaan.
    Dipendekkan cerita, saya pernah kehilanggan perniagaan restaurant disebab kan tiada ilmu pengahtahuan tentang forex

    Apa yang saya pelajari ialah Yakin tanpa Disiplin dan Peraturan sama sekali tidak bermakna. ( Yakin tak bertempat,Tahu tapi sebenarnya tak tahu )

    Semenjak itu,saya mengenal pasti punca punca kerugian saya walaupun berulangkali saya depo.. hasilnya tetap Rugi!.Saya hampir putus asa..sukar untuk menerima kenyataan..tapi,itu lah hakikatnya..Sehinggalah saya perpegang pada peraturan dan disiplin diri sekaligus mengubah tangapan saya tentang "Forex".

    Sehingga ke hari ini hasilnya sangat memuaskan.Keyakinan yang muncul apabila kita berpegang teguh pada PERATURAN dan DISIPLIN ini lah yang kita perlu cari.bukanlah keyakinan tanpa DISIPLIN dan PERATURAN.Setelah memalui derita dan dugaan ini saya amat bersyukur kerana tidak putus asa dan sentiasa bersabar untuk memahami apa yang saya pahami.

    Untuk menang dalam "Trading",Tidak dinafikan banyak perkara penting yang perlu ada tahu tentang "FOREX".Sesuatu yang "BIG PLAYER" percaya kerana mereka mengunakan nya dari dahulu lagi dan BERJAYA! Kebanyakkan perkara penting itu memang kita semua sudah tahu cuma kita tidak sedar yang sebenarnya kita tidak tahu.

    KEPUASAN dan NIKMAT SEBENAR akan ada capai dalam trading apabilla tiba di satu tahap anda akan trading dengan perasaan yang sangat tenang, selesa dan sentiasa mendapat profit di mana2 pair dan timeframe tanpa rasa risau tentang apa yang dirisau kan oleh kebanyakkan malah yakin dengan setiap post yang diambil..ITU LAH REAL TRADER "Trader" kerana bagi anda,tidak wujud risiko kerana anda tahu apa yang anda lakukan.Anda akan tersengeh kerana tidak menyangka "Trading Forex" begitu simple dan menyeronokkan! dan bukanlah sukar, berisiko tinggi, memeningkan kepala atau menyakitkan anda seperti ketika anda loss dahulu.

    Anda harus mengubah TAHAP PEMIKIRAN ANDA barulah anda dapat menguasai PERATURAN dan DISIPLIN. "Saya dibayar oleh market untuk trading,Jadi saya harus menghormatinya market.Kalau saya tidak menghormati market..kenapa saya salahkan market kerana tidak membayar saya?" seperti perniagaan makanan..Customers always right!Jika anda tidak mempunyai service yang cekap dan tidak mempunyai adat hormat pada pelanggan..malah masakan yang tidak sedap dan memaksa pelanggan untuk memesan itu dan ini..Adakah anda rasa pelanggan akan datang lagi untuk makan dan membayar??mungkin untuk kali pertama itu sahaja pelanggan akan membayar. berkemungkinan besar tidak akan membayarnya..It` Pays for nothing.Jika Anda berikan service yang mantap,walaupun makanan kurang sedap.tetapi pelanggan akan senang hati untuk datang lagi. Begitu juga dalam trading! "MARKET" Always right! anda haruslah menghormati dan melayan kerenahnya serta sabar dalam mengikut kemahuan nya! jika ia ingin turun..Ia akan turun! jika ia ingin naik, Ia akan Naik! Jadi..HORMATlah market disamping Ia membayar.."MARKET" mungkin akan menerima bonus untuk service yang memuaskan Sama juga seperti pelanggan yang memberi tip atas layanan yang memuaskan
    Last edited by ForexWaveSoldier; 04-05-2009 at 11:54 AM.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  2. #2
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    "Forex" dari pandangan saya

    1.Pasaran yang luas dan aktif yang membolehkan anda mendapat keutungan yang banyak.Tidak mustahil seperti tangapan pertama saya dahulu.Cuma bila kawan kawan semua lakukan dengan cara yang betul. (Jangan Tamak)

    2.Pasaran yang luas dan aktif yang membolehkan anda mendapat kerugian yang banyak jika tersalah maklumat atau info dan memahami sesuatu yang sebenarnya anda tidak faham. (Trader wanna be info)

    3.Sebanyak mana pun keuntungan yang anda hasilkan dalam sehari belum cukup untuk saya mengelar anda "suscessfull Trader" atau untuk mengukur kejayaan sesorang Trader tersebut.Apa yang penting ialah berapa lama anda mampu bertahan di dalam DUNIA FOREX.

    Dimana silapnya?
    1.Trader tidak kisah dengan loss yang sedikit kerana telah sedia maklum Forex ni memang berisiko.. lama kelamaan habis semua margin.

    2. Trader selalu mengikut isah silam, history. kadang2 ia tidak seperti yang kebiasaannya.

    3. Time frame yang salah dengan jenis trader.

    4. terlalu awal membuat keputusan.

    5. kebanyakkan order yang dibuat oleh trader betul.. tetapi kurang keyakinan menyebabkan exit trade atau stoplost terlalu dekat..
    Last edited by ForexWaveSoldier; 05-08-2009 at 06:02 PM.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  3. #3
    Intraday Master Gdien's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    MAL->TRG->K.TRG
    Posts
    485
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    teruskan...saya harap cerita ni berakhir dengan kemanisan.
    Why FxMalay?
    *Free $25 bonus on every Standard Account opened! (after deposit of $25 or more).
    *Free $100 for 10 lot volume bonus.
    *Spread from 2 pips.
    *Islamic accounts.
    *Local bank deposit/withdrawl(CIMB,Maybank/RHB)

    OPEN AN ACCOUNT NOW
    "It's not about trading Every Day, it's about trading that One Right Day......You make money by Waiting, not by Trading.." -seekinglight FF

  4. #4
    In Profit lock17's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    212
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    huhuhuhuhu...menarik ni...
    rule 1,,jgn gune duit simpanan tuk trading

  5. #5
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default Pahit dan Manis dugaan perjalanan menjadi "Trader"

    "News"
    Mengapa kita masih rugi walaupun mengikut analisa yang kita buat? ? Keep it simple.. ungkapan ini memang selalu anda dengar.Saya hanya melayari bloomberg dan lain2 side hanya untuk mengetahui pekembangan semasa.Saya akui sesebuah News mampu mengubah pergerakkan market. Saya pernah menggunakan Fundamental analisis untuk trading tetapi bagi saya ianya tidaklah begitu penting.Market memang sudah berubah arah sebelum News itu keluar kerana "big player" sudah tahu lebih awal sesuatu news sebelum ia keluar.Mereka tidak akan merisikokan berbillion USD jika menunggu news keluar.

    "Forumer"
    Ini salah satu yang menyebabkan ACC saya musnah berkali2 iaitu Forumer. Minta maaf kepada semua forumer..saya tidak bermaksut untuk memburukkan mana2 pihak sekadar berkongsi pengalaman..Banyak sistem dan info untuk profit tetapi kenapa saya masih rugi? kerana saya mempercayai sistem2, indicator dan info2 yang mengarut yang dicipta oleh "Trader wanna be" kerana dulu saya tak percaya dengan ungkapan yang sering diluahkan dari Trader yang berjaya iaitu "Keep it simple".. Guna apa yang ada didalam platform tool anda.. semua nya simple2..itulah yang tool yang paling power! guna apa yang "big player" guna.
    Last edited by ForexWaveSoldier; 02-04-2009 at 01:37 PM.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  6. #6
    Bullish
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    50
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Harap cerita ini diteruskan buat tatapan para newbie mcm saya. saya juga memasuki pasaran dalam jumlah yang kecil. Namun kerugian sahaja yang menjelma. dalam 10 kali entry, hanya less than 10% boleh untung. itu pun dalam status rugi sebab tak balik modal pun.

  7. #7
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,956
    FXO Shares
    20
    FXO Bonus
    1.707
    Thanks
    61
    Thanked 177 Times in 116 Posts

    Default

    Waa .. ini mcm boleh buat cerita 'A Journey to Forex Trading - what they didn't tell you' .... teruskan cerita anda ...

    Mcm pernah sy beritahu dlm thread lain .. nak jadi real trader bukannya dlm sekelip mata .. sama juga macam doktor bedah .. sebelum boleh bedah org dia kena belajar bertahun, praktis bertahun ... baru layak jadi doktor bedah ...
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  8. #8
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,868
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ishk!!! memang camtu la perjalanan seorangg pemorek berjaya..uhuhhu..

  9. #9
    Market Maker roceli08's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    tangkak,muar, arab saudi
    Posts
    2,477
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.630
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    '' DARE TO FAIL "

    Syabas kerana masih belum berputus asa dan menjadi trader sepenuh masa pula tu..yg tersirat--banyaknya peluang peruntukan masa mengkaji/mendalami ilmu forex..seimbangkan jadual trade . " Wait and see, grapp the oppurtunity "
    " Belajar dan kuasai forex " ... 014- 3801444



    LEARNED AND CONQUERED
    CEKLI - FXSNIPER

  10. #10
    Market Maker SHAMX777's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,760
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Thumbs up Sehaluan

    Kita sehaluan... masih terngiang2 lagi di ingatan saya zaman getir... zaman kesusahan saya untuk menempuh dugaan menjadi Full Time Forex Trader ini. Zaman makan maggi hari2... zaman rumah nak kena lelong... zaman kereta nak kena tarik... zaman air & letrik kena potong... zaman keluarga dan sahabat handai pandang rendah terhadap diri yang kerdil ini... zaman Isteri minta cerai... kerana FOREX.

    Defeat is not permanent unless I give up. Alhamdulillah... semuanya beransur pulih sekarang berkat usaha yang bersungguh2. Macam business yang lain2 juga... ada UP and DOWN.

    Sekarang ni saya masih belum betul2 berjaya lagi... Alhamdulillah dah survive lama... getting there... another 1 step up on the ladder. Saya tak akan betul2 berjaya selagi orang2 disekeliling (ahli keluarga komuniti) saya turut berjaya.

    Keep it up Bro...

    I'll die happily knowing that I've tried.

    p/s: FOREX is not for everyone... If you can't do it anymore... ada lagi punca2 rezeki yang lain. Gagal Forex tak bermakna gagal dalam hidup.
    ______________________T.A.Y.O.R.______________________

    Cara2 Membuka Acc Click di sini:
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...postcount=3187


    Standard Acc Registration: http://fxmalay.com?agent=117041

    Micro Acc Registration: http://fxmalay.com?agent=148299

    Full Time Trader & Part Time Teaching Forex
    email: shamx777@yahoo.com
    phn: 013-2491533

  11. #11
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by bondmalaya View Post
    Harap cerita ini diteruskan buat tatapan para newbie mcm saya. saya juga memasuki pasaran dalam jumlah yang kecil. Namun kerugian sahaja yang menjelma. dalam 10 kali entry, hanya less than 10% boleh untung. itu pun dalam status rugi sebab tak balik modal pun.
    saudara sedang berada dalam proses memahami sifat nya. ikutlah kehendak market..insyallah dapat. Percaya dengan post yang bro buat..jangan open sebarangan lepas tu close balik..kerana broker pasti sayangkan bro.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  12. #12
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    645
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Thumbs up u rock!

    Quote Originally Posted by SHAMX777 View Post
    Kita sehaluan... masih terngiang2 lagi di ingatan saya zaman getir... zaman kesusahan saya untuk menempuh dugaan menjadi Full Time Forex Trader ini. Zaman makan maggi hari2... zaman rumah nak kena lelong... zaman kereta nak kena tarik... zaman air & letrik kena potong... zaman keluarga dan sahabat handai pandang rendah terhadap diri yang kerdil ini... zaman Isteri minta cerai... kerana FOREX.

    Defeat is not permanent unless I give up. Alhamdulillah... semuanya beransur pulih sekarang berkat usaha yang bersungguh2. Macam business yang lain2 juga... ada UP and DOWN.

    Sekarang ni saya masih belum betul2 berjaya lagi... Alhamdulillah dah survive lama... getting there... another 1 step up on the ladder. Saya tak akan betul2 berjaya selagi orang2 disekeliling (ahli keluarga komuniti) saya turut berjaya.

    Keep it up Bro...

    I'll die happily knowing that I've tried.

    p/s: FOREX is not for everyone... If you can't do it anymore... ada lagi punca2 rezeki yang lain. Gagal Forex tak bermakna gagal dalam hidup.
    ya ya maju lah forex untuk diri kita sendiri hehe
    Last edited by ForexWaveSoldier; 02-18-2009 at 02:00 AM.
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, fws.help@gmail.com ym, lonelytraderboy@yahoo.com
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  13. #13
    FXMalay Supporter arialun's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Taiping, Bukit Subang & Shah Alam.
    Posts
    1,310
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    2.200
    Thanks
    7
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by lock17 View Post
    huhuhuhuhu...menarik ni...
    rule 1,,jgn gune duit simpanan tuk trading

    Yang ini aku kurang setuju.

    Kalu bukan dari duit simpanan, dari manakah kah sumber untuk buat modal trade? Dari duit pinjaman bank? Father & mother?.. Tidak..sama sekali tidak.. tak sanggup aku..

    The point is, guna duit simpanan sendiri, tetapi amaun itu mestilah;
    1. sesuatu yang anda sanggup risk/lost.
    2. tidak membabitkan keperluan lain yang lebih diutamakan.

  14. #14
    In Profit lock17's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    212
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by arialun View Post
    Yang ini aku kurang setuju.

    Kalu bukan dari duit simpanan, dari manakah kah sumber untuk buat modal trade? Dari duit pinjaman bank? Father & mother?.. Tidak..sama sekali tidak.. tak sanggup aku..

    The point is, guna duit simpanan sendiri, tetapi amaun itu mestilah;
    1. sesuatu yang anda sanggup risk/lost.
    2. tidak membabitkan keperluan lain yang lebih diutamakan.
    jgn gune sume simpanan yang ade ..
    to be FTT,klu mmg dah xkeje...simpanan ade 15rb,
    gune 3-5ribu..tuk first entry in forex..
    if total loss..baiki cara trading,pemikiran dlm berforex. ..

  15. #15
    In Profit skyline39's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    "Otai" Fso Cendor
    Posts
    179
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Pada aku Forex ni business so...rule tu penting....

    1,Trading plan paling penting...satu hari trade nak makan berapa pip...
    kalau makan banyak(tamak) last sekali muntah...so kalau dah muntah apa le yang tinggal....

    2,Kalah alias MC adalah wajib dalam forex untuk mengukur kelemahan dan ketahanan mental.

    dan yg penting yakin.....
    Trade with a confident.....win or loss at your hand.......Happy Trading...

    Beat The Market.....

Page 1 of 6 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us