BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8773$1.9354
Page 1 of 4 1234 LastLast
Results 1 to 15 of 52

Thread: Senaraikan 5 perkara yang anda rasa patut anda tahu untuk trading :)

  1. #1
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default Senaraikan 5 perkara yang anda rasa patut anda tahu untuk trading :)

    Salam,

    Aku nak tanya semua trader kat sini, apakah 5 perkara yang korang rasa korang patut tahu sebelum korang trade

  2. #2
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,226
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    1. MM
    2. candlestick and its patterns
    3. indicator yg pelbagai utk tunjuk lain2 perkara bkn utk tunjuk perkara sama
    4. tahu kawal sikap tamak dan takut...
    5. dan yang paling penting...tahu yang forex ni bukan skim cepat kaya...

    tu kalau aku la...bleh gak belajar dari org lain nih...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  3. #3
    FXMalay Supporter arialun's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Taiping, Bukit Subang & Shah Alam.
    Posts
    1,164
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    2.200
    Thanks
    7
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    1. konsep Leverage / swap / lot
    2. Type of brokers - ECN, Market Maker, Bucket shop, etc.
    3. Type of Trading platform use by broker
    4. Fundemental(news) analysis& Technical analysis
    5. MM

    Belajar & ambil tahu dari basic, jangan 'terjah' terus ke trading..

  4. #4
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,319
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Bagi aku perkara basic la... bak kata org-org tua "Back to Basic"...

    1. Tahu mcm mana guna komputer (terutama nak switch on/off)
    2. Tahu mcm mana nak connect ke internet (samada streamyx atau 3G dll)
    3. Tahu membaca serta faham apa yang dibaca.
    4. Tahu menulis serta faham apa yang ditulis
    5. Faham bahawa duit itu bernilai

    Nampak mcm menggarutkan..??? Tapi itu lah hakikatnya... Back To Basic...

  5. #5
    FXMalay Supporter arialun's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Taiping, Bukit Subang & Shah Alam.
    Posts
    1,164
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    2.200
    Thanks
    7
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Lagi satu.. ni aku nak quote apa Shamx777 cakap;

    kena ajar apa beza 'main forex' dan 'trade forex'.

    Yang paling senang adalah 'main forex'. Sebab just click buy/sell je.
    Anak aku 5 tahun pun buat.

  6. #6
    In Profit Dr_cryonic's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Pedalaman Ulu, Sarawak
    Posts
    217
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    I think we should know when to start and when to stop... that is the most important!!! Above all indi-tenchni and fundi...



  7. #7
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    nice replies..
    ada sesiapa lagi nak tambah..
    kalau kita compile benda-benda ni, pastu amek tahu..
    rasanya boleh membantu dalam mendapatkan profit neh
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  8. #8
    Elder Analyst Pepsifire's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    561
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    nice replies..
    ada sesiapa lagi nak tambah..
    kalau kita compile benda-benda ni, pastu amek tahu..
    rasanya boleh membantu dalam mendapatkan profit neh
    Yup, aku pun sokong sume yg korang katakan tuh,
    Mmg sebenaynya kita perlu tau bnde2 tu samada yg basic atau pn yg
    advance. Barulah blh jd trader berjaya...

    Hmm....kalau kau plak flizzoe, ape plak yg ko perlu tahu?

  9. #9
    Elder Analyst ForexWaveSoldier's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    636
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default bagi saya

    1.DISIPLIN YOUR TRADING RULES
    2.USE YOUR KNOWELEDGE
    3.ENTER TRADE WITH COMFIDENT
    4.TAKE PROFIT / STOP LOST.
    5.SLEEP AND REPEAT IT NEXT DAY

    END OF THE MONTH. u will happy
    Author, and the Creator
    Theory of W.s Point. All right reserved.
    The missing link in Fibonacci Trading
    "Those who are familiar with this business and industry can see and feel the difference"

    mail, [email protected] ym, [email protected]
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=53601

  10. #10
    Piplet score_pips's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    3
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Pada pendapat aku la, yg perlu ada untuk menjadi seorg trader,
    sesorg tu perlu tahu :-

    1) Main Trend
    2) Kawasan Sasaran (Target Area)
    3) Bila nak Enter Post
    4) Bila nak Close Post

    tu je la.....kalau tak jwbnya MC memanjang lerrrrr....

  11. #11
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Pepsifire View Post
    Yup, aku pun sokong sume yg korang katakan tuh,
    Mmg sebenaynya kita perlu tau bnde2 tu samada yg basic atau pn yg
    advance. Barulah blh jd trader berjaya...

    Hmm....kalau kau plak flizzoe, ape plak yg ko perlu tahu?
    aku perlu tahu:

    1. basic stuff - meta4, internet, terms, leverage
    2. trading style - scalping, swing, etc
    3. money and risk management
    4. psychology trading
    5. dan aku perlu tahu yang aku perlu belajar lagi

    dan banyak lagi~~~
    Last edited by flizzoe; 02-08-2009 at 01:58 AM.
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  12. #12
    In Profit arul57's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    kota damansara
    Posts
    242
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    nak tambah sikit, basic yg trader perlu ader

    1. pengetahuan tentang internet, MT4, broker
    2. trade utk short term ker long term
    3. macam biasa MM kena jaga dan tahu kira
    4. trade forex ni nak main2 ker atau nak serius
    5. emosi kena kuat, jgn bila dah floating -ve jer dah gelabah

    kena byk lagi membaca pasal forex ni

  13. #13
    Bullish amerz's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    lalaland
    Posts
    42
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    1. Candlestick.
    2. Support and Resistance.
    3. MM and Risk and Reward.
    4. Market Hours.
    5. A lot of Discipline.

  14. #14
    Bullish ichigo88's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    kedah
    Posts
    79
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    untung(happy).....
    &
    rugi(benci)......
    &
    Cik margin
    &
    news
    &
    kene cool je mase trade ni.. ekekeke...
    Last edited by ichigo88; 03-08-2009 at 02:41 AM.
    jangan kena panggil dengan margin!!... sudah...

  15. #15
    Market Maker roceli08's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    tangkak,muar, arab saudi
    Posts
    2,456
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.630
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    1.ILMU...dari teknikal/fundamental,basic, tipu muslihat ( kerja2 mat saleh dan pencipta news yg suka manipulasi).

    2. EMOSI/KEYAKINAN...keadaan persekitaran yg tenang adalah bonus yg berganda.

    3. MASA...tiada gangguan jadual.

    4. KESIHATAN...baik..kebiasaanya para trader tidak cukup tidur ( termasuk sy.)
    5. PUULUUS CUKUP !!!

    PERINGATAN : Ketika dah enter trade jangan lupa persediaan untuk meletakkan TAKE PROFIT....(sorry, sy kurang guna STOP LOSS tapi sy ganti dengan BUY STOP/SELL STOP) KERANA kuatir masalah server/metatrader akan berlaku..... muka pun jadi biru. he.he..
    " Belajar dan kuasai forex " ... 014- 3801444



    LEARNED AND CONQUERED
    CEKLI - FXSNIPER

Page 1 of 4 1234 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2017 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us