BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8426$1.8996
Page 1 of 9 12345 ... LastLast
Results 1 to 15 of 132

Thread: Mekanikal Analisis EU,GU,AU

  1. #1
    pacingko
    Guest

    Default Mekanikal Analisis EU,AU

    Salam semua trader.....
    Banyak cara untuk kita bertrading ni, tapi yang penting kita faham bagaimana cara nak bertrading,..untung dan rugi tu biasalah,,memang sentiasa disamping semua trader, yang penting trade ikut akal dan fikiran serta pengalaman jangan ikut nafsu hantam kromo jerk...apa yang harus kita buat adalah sentiasa belajar dari kesilapan dan memperbaiki serta memperbaharui setiap langkah trading kita..yang silap jadikan pengajaran dan yang betul jadikan pedoman....

    Ok...yang pentingnya saya mahu berkongsi pengalaman dlm trading saya pada u all semua.. Saya namakan teknik ni "Mekanikal Analisis"..bersama dengan gabungan indicator yg saya faham untuk cara pengunaannya..Kalau nak ceritakan,,panjang lak ceritanya, nak paham lebih lanjut korang pegi kat http://partchinco.blogspot.com,

    Coz kat sini saya nak berkongsi signal dengan korang bersama..saya akan cuba postkan untuk analisa ramalan pergerakan pasaran pada setiap hari..dan mengikuti pergerakan market pada setiap masanya..seperti mana kita tahu sifat FOREX adalah turun dan naik dalam trend nya yang tersendiri.. Untuk teknik ini saya memfokuskan position order untuk jangka masa panjang dalam TF H4 analysis...

    ok Happy Trading
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails 1 Trading Aktiviti 3hb Disember 2008.JPG  
    Last edited by pacingko; 01-03-2009 at 05:48 PM.

  2. #2
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,387
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Satu lagi teknik yang menarik diperkenalkan kepada traders. Teruskan dengan analisa anda semoga dapat memberi petunjuk kepada Traders.

  3. #3
    pacingko
    Guest

    Default Mekanikal Analisis EURO/USD

    Salam Trader Semua..
    Trading yang menarik adalah dari hasil penelitian yg benar2 terperinci dari segi tekniknya mahu pun dari segi analisanya..terpulang kepada anda untuk bersabar dalam menentukan kemantapan trading anda..

    Post hari ini adalah ramalan dan analisa yang telah dibuat sebelum jam 10.00am tadi untuk pair EU dengan mengikut harga tutup dan harga buka dlm T/F candlesticks 1Day dan juga T/F 5 minit, Harga dibuka diatas garisan pivot

    Kajian untuk ramalan position :-
    PO to Sell Limit a) 1.2709 / TP 20-30 pip
    b) 1.2726 / TP 20-30 pip
    c) 1.2741 / TP 20-30 pip

    PO to Buy Limit a) 1.2674 / TP 20-30 pip
    b) 1.2660 / TP 20-30 pip
    c) 1.2645 / Tp 20-30 pip

    Sah laku sehinga jam 3.00 PM saja. Selepas jam 3.00pm sudah masuk Breakout time lak, tu dah lain cerita, jika position mengikuti arah market selepas kotak breakout trailingkan stop loss dalam 15 pip dan buangkan TP. biarkan keuntungan di kendalikan oleh Trailing Stop loss..

    Post ini adalah ramalan semata, dan bukan satu kebenaran yang nyata
    Selamat bertrading
    Attached Thumbnails Attached Thumbnails 2 Trading Aktiviti 4hb Disember 2008.JPG  

  4. #4
    pacingko
    Guest

    Default Mekanikal Analisis EURO/USD

    MEKANIKAL ANALYSIS

    Instrument Indicator

    1. Signal Bar
    2. ZigZag
    3. BBand_StopV1
    4. Fibonacci Fan
    5. Fibonacci Retracement
    6. Trend Line
    Last edited by pacingko; 12-16-2008 at 05:45 AM.

  5. #5
    pacingko
    Guest

    Default Mekanikal Analisis EURO/USD

    Salam..

    Selain kita mengkaji untuk menentukan paras pada harga tertinggi dan terendah kita juga harus peka tentang berapa lamakah pergerakan pasaran akan berada dalam sesuatu waktu megikuti arus trendnya.

    Gambarajah diatas adalah salah satu cara untuk trading yg baik.dimana jaluran-jaluran indicator akan menunjukkan waktu yg sesuai untuk memasuki pasaran dan keluar dari position trading. waktu side ways breaout dan berapa lama market bergerak UP & DOWN akan dapat dikenal pasti melalui ramalan pergerakan pasaran.

    pacingko cuti raya haji" No post sampai 10hb Dis 2008 hari Rabu minggu depan ...he he he..

    Segala teknik dan analisa adalah ramalan bukan sesuatu yang nyata..TQ
    Happy Trading

  6. #6
    In Profit
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    239
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    jalur kuning biru ngan ungu tu cm pnah tgk...hehe...tp kom kita xlh nak tmpung...kalo tgk stoch tu slalu je bg signal awal...hehe...

  7. #7
    pacingko
    Guest

    Default EU TF 1week analysis



    EU masih dalam keadaan DOWN TREN dalam tf 1week. pergerakan pasaran sedang membuat gelombang pembetulan..masih terlalu awal untuk menjagkakan pasaran akan terus meningkat atau terus menurun..analysis masih memfokuskan pada carta TF H4...

  8. #8
    pacingko
    Guest

    Default EU TF H4 Analysis



    15hb Disember 2008- EU pergerakan pasaran masih terus Bullish dalam gelombang pembetulan TF H4. Keadaan pasaran meningkat dari point (3) dan diramalkan akan menuju ke garisan resistance point (4"?) 1.3900 seterusnya akan membuat reversal.

    keadaan pasaran masih melihatkan pada indicator "BBand_StopV1" berwarna biru iaitu titik terakhir BBand_StopV1 untuk proses keluar dari pasaran masih belum di kenalpasti dan masih jauh. Untuk memastikan pasaran akan menurun kelak, saya memfokuskan pada pergerakan pasaran akan megenai titik terakhir BBand_StopV1 berwarna biru dulu buat pertama kalinya untuk membuat syarat. Setelah itu proses penjualan dan pembelian akan berlaku pada waktu itu, Dimana analysis seterusnya akan di kaji pergerakannya..

    happy trading..

  9. #9
    pacingko
    Guest

    Default EU TF 1Week Update analysis (16hb Dis 2008)



    Pergerakan pasaran terus maningkat dan telah mencecah garisan Fibonacci Retracement pada kedudukkan 50% untuk menuju ke garisan Fibonacci Fan pada kedudukkan 38.2% ke point c3"?, c4"? & c5"?.

    Saya masih memfokuskan pada pergerakan pasaran untuk mencari ke point "C" dengan melihat pergerakan BBand_StopV1 merah akan mencecah pasaran untuk isyarat penukaran arah. Jika arah pasaran dikenal pasti telah melepasi BBand_StopV1 biru dan hampir menjejaki garisan Fibonacci Fan pada kedudukkan 38.2%, saya meramalkan pasaran akan mula membuat reversal pada kedudukan point c3"?, c4"? atau c5"?. Keadaan pasaran masih memfokuskan pada TF H4.

    Good Luck

  10. #10
    pacingko
    Guest

    Default EU TF H4 Update analysis (16hb Dis 2008)



    Pergerakan pasaran diramalkan naik dan turun disekitar 1.3993 hingga 1.4148 sehingga jam 3.00 ptg atau jam 6.00 ptg waktu Malaysia. Keadaan pasaran masih meningkat Bullish dalam gelombang pembetulan TF 1week. Harga buka terus meningkat naik dari harga tutup semalam di atas garisan pivot mengikut carta candleistick TF 1Day.

    Pasaran telah melepasi halangan pada point (4b"?) ananlysis semalam, dan pasaran telah mencecah kegarisan resistance 1 untuk menuju ke resistance 2 dan 3. Indicator BBand_StopV1 masih bergerak naik dan masih belum menunjukkan isyarat untuk membuat penukaran arah.

    Saya memfokuskan pasaran akan menemui resistance 2 dan 3 dan mencapai ke point (4c"?) dahulu, untuk analysis yg seterusnya sehingga BBands_StopV1 dapat menjejaki pasaran mencecah ketitik BBand_StopV1 untuk isyarat penukaran arah yang seterusnya..


  11. #11
    Elder Analyst cerminmataku's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    692
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    2.360
    Thanks
    6
    Thanked 5 Times in 4 Posts

    Default

    Semoga analisis saudara pacingko terus terusan hendaknya...
    saya suka dengan cara saudara sebab hanya fokus pada satu pair sahaja..
    thanks...

  12. #12
    pacingko
    Guest

    Default EU TF 1Day Analysis (update 17hb Des 2008)



    EU TF 1Day Analysis (update 17hb Des 2008)
    Pasaran EU dibuka lebih tinggi pada kedudukkan 1.4424 berbanding harga tutup pada kedudukkan 1.4421 melebihi 3 point semalam. Pergerakan pasaran telah mencecah ke point (4c"?) pada kedudukkan 75% garisan Retracement fibonacci Fan biru. Dan pasaran telah pun menyentuh garisan Suport Fibonacci Fan merah pada kedudukkan 50%. Manakala pasaran pada hari ini masih dalam keadaan Bullish dalam gelombang pembetulan TF 1day dan 1week.

  13. #13
    pacingko
    Guest

    Default EU TF H1 Analysis (update 17hb Des 2008)



    Harga pasaran dibuka diatas garisan pivot dan telah mencapai ke garisan Resistance 1 pada kedudukkan 1.4453. Ramalan analysis pergerakan pasaran dijangkakan bergerak disekitar garisan resistance 1 sehingga jam 3.00ptg waktu Malaysia.

    Saya memfokuskan pasaran akan mulai membuat reversal pada harga yang tertinggi apabila pasaran menyentuh titik terakhir BBand_StopV1 nanti sehingga ke garisan suport fibonacci Fan merah pada kedudukkan 61.8% atau pada garisan harizontal suport merah pada kedudukkan 1.3845 akan datang. Buat masa sekarang saya masih memfokuskan pasaran akan meningkat sehingga ke garisan resistance 2 (1.4557) terus ke garisan resistance 3 (1.4725) untuk memastikan pasaran membuat reversal,sambil memerhatikan pasaran membuat isyarat untuk penukaran arah dengan memfokuskan indicator BBand_StopV1.

    BBand_StopV1 pada TF H1 sudah mulai hampir dan mengekori pasaran manakala BBand_Stop2 masih menyusuli pergerakan pasaran. Untuk menentukan pasaran akan membuat penukaran arah atau sebaliknya saya memfokuskan pada teknik ZigZag corak pasaran dan teknik garisan bagi meramalkan kedudukan arah pasaran seterusnya. Dinasihatkan agar membuat kedua teknik tersebut sebelum melakukan order untuk memasuki pasaran.

    Happy Trading
    Last edited by pacingko; 12-20-2008 at 06:58 AM.

  14. #14
    In Profit amtwoxtwo's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Di sekitaran Bumi :D
    Posts
    204
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Wah

    Wah. Rugi nih. G baca threat dari awal. Baca dl ah..

  15. #15
    pacingko
    Guest

    Exclamation EU TF H1 Analysis (update 18hb Des 2008)



    Pergerakan pasaran diramalkan turun dan naik disekitar 73% dan 100% garisan Fibonacci Retracement sehingga jam 3 ptg waktu Malaysia. Pasaran dibuka dibawah garisan pivot dan telah mencecah ke garisan suport 1. Pasaran telah menurun dari point (a) ke point (b) dan sedang menyusuli untuk ke point (c"?)..

    Saya mengunakan teknik Zigzag+Fibonacci Retracement+teknik garisan dan Break Out Box untuk melaraskan kedudukkan arah pasaran seterusnya.dalam keadaan sekarang pada jam 12.10 waktu malaysia keadaan pasaran dalam bentuk Sideways..diramalkan sehingga jam 3.00 ptg ke jam 6.00 ptg. Dimana pasaran sedang melaraskan harga tertinggi dan dan terendah di dalam kotak BreakOut Box Edjusment untuk corak seterusnya ke point (c"?).

    Saya masih mengikuti perkembangan pasaran untuk harga tertinggi selepas proses penurun hari ni dengan mengunakan teknik garisan di dalam kotak Break Out Box edjusment. Pasaran telah pun melepasi titik terakhir Indicator BBand_Stop_V1 Suport Biru dan menuju ke BBand_Stop_V2 Supot Biru. Dan Indicator BBand_Stop_v1 Retracement Merah telah muncul menandakan pasaran akan menukar arah untuk proses penurunan selepas kenaikan point (c"?).

    Saya memfokuskan pasaran akan menurun sehingga ke suport 2 atau suport 3 selepas proses kenaikan ke point (c"?) dahulu. Dan analysis seterusnya akan dimaklumkan untuk position dalam jam 3.00 hingga 6.00 ptg waktu malaysia.

    Terima kasih
    Last edited by pacingko; 12-20-2008 at 06:54 AM.

Page 1 of 9 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us