BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8773$1.9354
Results 1 to 6 of 6

Thread: mcm nk nk setting internet kalau pakai byk com???

  1. #1
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    472
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default mcm nk nk setting internet kalau pakai byk com???

    salam semua..saya kt sini ada masalah nk setting internet.saya nk pakai 2 komputer tp xtau cmna nk setting untk internet.swith dh ada tp try satu com dpt internat n satu com lg x dpt.mfla..buta it skit..

    kalau dh ada perbincangn tntg ni kt forum leh tunjkkn x..dh cri xpi x jumpa..
    semoga succes slalu.amin..
    jom memorex dengan akaun micro:

    https://fxmalay.cabinet.fxopen.com/A...x?Agent=130171

  2. #2
    Market Maker SHAMX777's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,752
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Lightbulb Local Area Network (LAN)

    Mula2 pastikan komputer yang mana satu nak jadikan Komputer UTAMA... dan yang lain2... tumpang sekaki.

    CREATE NEW CONNECTION... follow wizzard. Taruk Nama Network mesti kasi sama dengan komputer2 lain yang tumpang sekaki. Habis jer wizzard... akan keluar pertanyaan terakhir...Savekan setting dalam THUMB DRIVE. Guna file yang saved dalam TD tu... cocok kat komputer2 yang lain... lebih dari 2 pun boleh.... double click... WIZARD akan keluar.

    Komputer UTAMA kene pilih option "THIS COMPUTER CONNECT DIRECTLY TO THE INTERNET......"

    Komputer2 yang tumpang sekaki kena pilih option kedua "THIS COMPUTER CONNECTS TO THE INTERNET THROUGH ANOTHER COMPUTER ON MY NETWORK."

    Lepas tu tengok setting INTERNET PROTOCOL (TCP/IP).

    Komputer UTAMA ... mesti ada nombor IP ADDRESS: XXX . XXX . X . 1
    DEFAULT GATEWAY... biar kosong jer.

    Tukar semua TCP/IP Komputer yang tumpang sekaki.

    Pastikan Nombor IP ADDRESS semuanya sama... KECUALI... nombor terakhir. Kalau Komputer UTAMA punya nombor IP terakhir ialah 1... komputer kedua... letak no 2... komputer ketiga letak no 3... dan seterusnya.

    Contohnya: XXX . XXX . X . 2 ; XXX . XXX . X . 3 ; XXX . XXX . X . 4 dan sebagainya.... seberapa banyak komputer yang ada.

    Yang lain2 tu... letak jer sama nombor dengan Komputer UTAMA... KECUALI... IP ADDRESS (berbeza pada nombor terakhir sahaja).

    Kalau Komputer UTAMA... DEFAULT GATEWAY... biar kosong jer.... komputer2 yang tumpang sekaki MESTI masukkan nombor DEFAULT GATEWAY. Masukkan nombor DEFAULT GATEWAY pada SEMUA Komputer2 yang tumpang sekaki SAMA dengan nombor IP ADDRESS komputer UTAMA.

    Kesimpulannya... Komputer UTAMA takder DEFAULT GATEWAY... tapi... komputer2 yang lain tu kena bubuh nombor DEFAULT GATEWAY: XXX . XXX . X . 1 (IP Address Komputer Utama).

    Selesai sudah... boleh main game LAN kat komputer2 tu Buat Internet Connection Login guna Komputer Utama sahaja... komputer2 lain akan tumpang sekaki nanti... takyah logon dah kat komputer2 lain tu.... direct jer bukak web browser atau platform.

    Faham tak?





    Klau tak tahu jugak nak buat macam mana... Call jer saya. Saya boleh datang bantu... tapi kena charge laaaa

    p/s: Kalau takder nombor2 tu keluar... tepon jer STREAMYX nombor 100. Tanya depa hang nyer setting nomboq berapa.

    p/s2: Kalau post ini membantu... kasi UP lagilah Rep Power saya yer... click kat icon Dacing tu.

    SHAMX
    013-2491533

  3. #3
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    472
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    dh save dlm thumb drive n ucuk kt com lain tp bla dh selesai wizard tu dia tulis 'an error ocurred during configuration of the network on this computer'

    satu lagi CREATE NEW CONNECTION tu bukan ka bt connection intenet yg baru.bukan bt set up home or small office network ka??

    sebab apa bro sham?
    Last edited by mostwanted; 11-27-2008 at 08:07 AM.
    semoga succes slalu.amin..
    jom memorex dengan akaun micro:

    https://fxmalay.cabinet.fxopen.com/A...x?Agent=130171

  4. #4
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    472
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ok dh bleh bro..thanks sebab tolong td...dh upkn repo bro..hehe
    semoga succes slalu.amin..
    jom memorex dengan akaun micro:

    https://fxmalay.cabinet.fxopen.com/A...x?Agent=130171

  5. #5
    Market Maker SHAMX777's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Kuala Lumpur
    Posts
    1,752
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Exclamation Pembetulan

    Quote Originally Posted by mostwanted View Post
    dh save dlm thumb drive n ucuk kt com lain tp bla dh selesai wizard tu dia tulis 'an error ocurred during configuration of the network on this computer'

    satu lagi CREATE NEW CONNECTION tu bukan ka bt connection intenet yg baru.bukan bt set up home or small office network ka??

    sebab apa bro sham?
    Eh eh!!! :o Sorry... minta maaf... nak cepat sangat sampai tersyasyul pulak.

    Yaaa you betul... Click kat Network tu


  6. #6
    Bullish YaNa's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    44
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by SHAMX777 View Post
    Eh eh!!! :o Sorry... minta maaf... nak cepat sangat sampai tersyasyul pulak.

    Yaaa you betul... Click kat Network tu

    Salam...problem Yana plak...guna streamyx n wireless pun ader tp xleh nk online kedua2nya...klau pakai laptop wireless...pc x der line...melainkan kabel yg ke modem wireless tu direct ke pc tp xder lak line wireless...ader org ckap setting kat pc tp yana x reti laa...boleh tolong yer

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2017 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us