BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8526$1.9099
Page 1 of 10 12345 ... LastLast
Results 1 to 15 of 142

Thread: Kenapalah Aku Selalu Rugi

  1. #1
    Bullish YaNa's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    44
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Kenapalah Aku Selalu Rugi

    1- Nak main akaun Standard tapi modalnya ciput/sedikit
    Bagi akulah kalau akaun Standard biarlah USD300 ke atas...itu pun kena betul-betul ada
    etika masa trading. Paling ok USD1000/RM3,600 baru ler x kelam kabut kalau silap masuk
    post...
    2- Dah ler modalnya kecik nak pulak carik pips berbondong2 yerlaa nak untong tu macam
    trader modalnya tebal...alakadar laa kita nii ada jag jer jangan ler nak sama dengan yang
    bawak baldi...
    3- X sabor2 nak entry market...baru jer bukak terus jer redah ...mana Trend mau jalan
    pun x jelas lagi...lain ler kalau selalu study dan ikut perkembangan fundamental..ok skit kot...
    4- Ada plak mamak tu sistem dah cantik siap dengan 3-4 filter indikator lagi combined dengan
    chart...mula2 ok jer follow signal setiap indi tu...pips hijau saja laa.. ish dah agak lame skit mula
    laa pakai andaian jer combined dengan chart..filter indi x pakai lagi dah...nampak jer signal
    indi kat chart terus masuk order...tetiba ader reversal...kelam kabut lerr dah ler modal kecik
    5- Dah 15pips ni..hehe tunggu naik 20pips lerr...hmm dah bese dapat 20pips nii...sikit lagi.... dah
    price reverse plak! dah dpt 15pips jadi -15pips...ni tension nih...
    6- Nii dok rugi nii...x nak closed lagi...chart 4hr,1hr, n TF lain dah bagitau trend tu berbalik
    arah...dok tunggu berangan ler kita harap market ikut kita punya trend...
    7- Kalau boleh setiap movement price yang bersimpang-siur tu...kita nak conquer! mula ler
    sehari suntuk depan pc...tumpuan pun dah mula pudar...
    8- Banyaknyer sistem aku nih...sampai kelam dalam file indi n template tuh..asyik tukar sistem
    jer...trader lain dok tukar keter hehe
    9- Suka jugak dengar cakap orang...dah orang suruh BUY or SELL kita pulung jer...lupa plak nak
    rujuk sistem indi yang selalu pakai tuuh...nyesal tul aku apasal ler x refer kat indi dulu...

    YaNa dpt dr baktifx.blogspot.com bleh buat guide kot!

  2. #2
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    482
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by YaNa View Post
    1- Nak main akaun Standard tapi modalnya ciput/sedikit
    Bagi akulah kalau akaun Standard biarlah USD300 ke atas...itu pun kena betul-betul ada
    etika masa trading. Paling ok USD1000/RM3,600 baru ler x kelam kabut kalau silap masuk
    post...
    2- Dah ler modalnya kecik nak pulak carik pips berbondong2 yerlaa nak untong tu macam
    trader modalnya tebal...alakadar laa kita nii ada jag jer jangan ler nak sama dengan yang
    bawak baldi...
    3- X sabor2 nak entry market...baru jer bukak terus jer redah ...mana Trend mau jalan
    pun x jelas lagi...lain ler kalau selalu study dan ikut perkembangan fundamental..ok skit kot...
    4- Ada plak mamak tu sistem dah cantik siap dengan 3-4 filter indikator lagi combined dengan
    chart...mula2 ok jer follow signal setiap indi tu...pips hijau saja laa.. ish dah agak lame skit mula
    laa pakai andaian jer combined dengan chart..filter indi x pakai lagi dah...nampak jer signal
    indi kat chart terus masuk order...tetiba ader reversal...kelam kabut lerr dah ler modal kecik
    5- Dah 15pips ni..hehe tunggu naik 20pips lerr...hmm dah bese dapat 20pips nii...sikit lagi.... dah
    price reverse plak! dah dpt 15pips jadi -15pips...ni tension nih...
    6- Nii dok rugi nii...x nak closed lagi...chart 4hr,1hr, n TF lain dah bagitau trend tu berbalik
    arah...dok tunggu berangan ler kita harap market ikut kita punya trend...
    7- Kalau boleh setiap movement price yang bersimpang-siur tu...kita nak conquer! mula ler
    sehari suntuk depan pc...tumpuan pun dah mula pudar...
    8- Banyaknyer sistem aku nih...sampai kelam dalam file indi n template tuh..asyik tukar sistem
    jer...trader lain dok tukar keter hehe
    9- Suka jugak dengar cakap orang...dah orang suruh BUY or SELL kita pulung jer...lupa plak nak
    rujuk sistem indi yang selalu pakai tuuh...nyesal tul aku apasal ler x refer kat indi dulu...

    YaNa dpt dr baktifx.blogspot.com bleh buat guide kot!
    nasihat dr otai2 yg aku dpt ialah jgn tamak,tu ja.ni pun sedang control tamak.kalau x dh lma terbabas.

  3. #3
    Bullish YaNa's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    44
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ramai kaum2 hawa yg join kat forum nih...maybe kaum2 hawa nih x gelojoh n berhati2 skit kot! tp apasal yana x sabar2 jer nk msuk post...pastu tamak pulak!

  4. #4
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,868
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by YaNa View Post
    ramai kaum2 hawa yg join kat forum nih...maybe kaum2 hawa nih x gelojoh n berhati2 skit kot! tp apasal yana x sabar2 jer nk msuk post...pastu tamak pulak!
    Yana cuba tanya Saidila..camner dia main...bagus tu..

  5. #5
    In Profit nonwon85's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    228
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by YaNa View Post
    ramai kaum2 hawa yg join kat forum nih...maybe kaum2 hawa nih x gelojoh n berhati2 skit kot! tp apasal yana x sabar2 jer nk msuk post...pastu tamak pulak!
    cik yana, sy pon kaum hawa jgk..br jd FTT bln nih...nak trade jgn ler tamak..x kan lari duit tuh malah masuk berguni2 dlm bank kalo kene caranya..dulu sy sedikit tamak dan cr pip lbh dr 20 pip..tp skrg sy main TP 10 pip jer atas nasihat2 bro2 dlm forum sblh..alhamdulillah, skrg dlm 2 minggu, sy dah berjaya naikkan 200% dlm akaun..utk trading, kita perlu sentiasa belajar dan menilai setiap post yg kita buat..sediakan log book, buat jadual money planning...insy'allah bila yana nmpk amount yg bakal yana dpt jika punya kesabaran, yana mesti lg semangat nak trade..percayalah...
    aku yg masih belajar

  6. #6
    Elder Analyst fazli's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    johor bahru
    Posts
    613
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by nonwon85 View Post
    cik yana, sy pon kaum hawa jgk..br jd FTT bln nih...nak trade jgn ler tamak..x kan lari duit tuh malah masuk berguni2 dlm bank kalo kene caranya..dulu sy sedikit tamak dan cr pip lbh dr 20 pip..tp skrg sy main TP 10 pip jer atas nasihat2 bro2 dlm forum sblh..alhamdulillah, skrg dlm 2 minggu, sy dah berjaya naikkan 200% dlm akaun..utk trading, kita perlu sentiasa belajar dan menilai setiap post yg kita buat..sediakan log book, buat jadual money planning...insy'allah bila yana nmpk amount yg bakal yana dpt jika punya kesabaran, yana mesti lg semangat nak trade..percayalah...
    sis,boleh tunjuk contoh log book x? hehe..permintaan yg amat sadis nieh,
    bukan pe,mane tau ley curi ilmu kat situ ker..
    dah bape ari trade dah dapat taget,trade g,ilang balik ape yg dah dpt td..
    kesabaran xcukup kuat tul..
    tamak tamak haku nieh

  7. #7
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    482
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Red face

    Quote Originally Posted by fazli View Post
    sis,boleh tunjuk contoh log book x? hehe..permintaan yg amat sadis nieh,
    bukan pe,mane tau ley curi ilmu kat situ ker..
    dah bape ari trade dah dapat taget,trade g,ilang balik ape yg dah dpt td..
    kesabaran xcukup kuat tul..
    tamak tamak haku nieh
    aku pun nk tau gk cmna log book tu.tunjuk kn la cmne format dia.leh kn sis??

  8. #8
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by nonwon85 View Post
    cik yana, sy pon kaum hawa jgk..br jd FTT bln nih...nak trade jgn ler tamak..x kan lari duit tuh malah masuk berguni2 dlm bank kalo kene caranya..dulu sy sedikit tamak dan cr pip lbh dr 20 pip..tp skrg sy main TP 10 pip jer atas nasihat2 bro2 dlm forum sblh..alhamdulillah, skrg dlm 2 minggu, sy dah berjaya naikkan 200% dlm akaun..utk trading, kita perlu sentiasa belajar dan menilai setiap post yg kita buat..sediakan log book, buat jadual money planning...insy'allah bila yana nmpk amount yg bakal yana dpt jika punya kesabaran, yana mesti lg semangat nak trade..percayalah...
    Quote Originally Posted by fazli View Post
    sis,boleh tunjuk contoh log book x? hehe..permintaan yg amat sadis nieh,
    bukan pe,mane tau ley curi ilmu kat situ ker..
    dah bape ari trade dah dapat taget,trade g,ilang balik ape yg dah dpt td..
    kesabaran xcukup kuat tul..
    tamak tamak haku nieh
    Quote Originally Posted by mostwanted View Post
    aku pun nk tau gk cmna log book tu.tunjuk kn la cmne format dia.leh kn sis??
    logbook tu kira trading journal ke?
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  9. #9
    In Profit nonwon85's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    228
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    logbook tu kira trading journal ke?
    lor....log book tu kira buku conteng korang la...x perlu buat kemas2..korang tulis jer apa2 yg korang rasa perlu sbb kita bkn leh ingat sumer kan..ari ni ingat sok dah luper..sy x buat logbook tu dgn type kt words, cuma beli buku log yg tebal tu dgn pen and highlighter jer..highlight mane2 yg penting..simple jer..
    aku yg masih belajar

  10. #10
    In Profit nettsaver's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    214
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Alaaaa.... rugi tu biasa la. Kan ada orang cakap trader forex ni 95% rugi, jadi tak heranlah kalau rugi. Yang herannya kalau untung.... maksudnya kita tergolong didalam 5%.

    Aku nak tanya korang sume, kenapa kita Close Position ? Adakah sebab kita dah cukup target profit eg : 10pips atau sebab indicator dah mula terbalik trend ? Atau sebab kita dah mula Rugi ?

    Mengikut kitaran trading forex - pengalaman :
    1. Open position.
    2. Market up : dapat 10pips tapi tak Close : nak 20pips.
    3. Market up lagi : dah 20pips tapi tak close sebab trend nampak OK lagi.
    4. Market dn sikit : pips dah drop 13pips : tak Close sebab harap2 naik semula ke 20pips.
    5. Market dn lagi : pips dah drop lagi, tp ada lagi 8pips : takkan nak Close 8pips : baik hold kejap.
    6. Market dn lagi : dah mula hilang pips : mula loss -15pips : kalau dah 8pips tak Close : takkan nak Close Rugi : aaahhh... apa nak jadi, jadilah : HOLD.
    7. Market dn lagi : dah mula loss teruk : -25pips : alamakkkkk...macam mana ni ?
    8. Market dn lagi : loss -30pips : last2, ambil keputusan Close.

    Dan, inilah juga pengalaman aku sendiri dan sukar nak di ubah....


  11. #11
    Elder Analyst
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    597
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.110
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by nettsaver View Post
    Alaaaa.... rugi tu biasa la. Kan ada orang cakap trader forex ni 95% rugi, jadi tak heranlah kalau rugi. Yang herannya kalau untung.... maksudnya kita tergolong didalam 5%.

    Aku nak tanya korang sume, kenapa kita Close Position ? Adakah sebab kita dah cukup target profit eg : 10pips atau sebab indicator dah mula terbalik trend ? Atau sebab kita dah mula Rugi ?

    Mengikut kitaran trading forex - pengalaman :
    1. Open position.
    2. Market up : dapat 10pips tapi tak Close : nak 20pips.
    3. Market up lagi : dah 20pips tapi tak close sebab trend nampak OK lagi.
    4. Market dn sikit : pips dah drop 13pips : tak Close sebab harap2 naik semula ke 20pips.
    5. Market dn lagi : pips dah drop lagi, tp ada lagi 8pips : takkan nak Close 8pips : baik hold kejap.
    6. Market dn lagi : dah mula hilang pips : mula loss -15pips : kalau dah 8pips tak Close : takkan nak Close Rugi : aaahhh... apa nak jadi, jadilah : HOLD.
    7. Market dn lagi : dah mula loss teruk : -25pips : alamakkkkk...macam mana ni ?
    8. Market dn lagi : loss -30pips : last2, ambil keputusan Close.

    Dan, inilah juga pengalaman aku sendiri dan sukar nak di ubah....

    Pengalaman yang serupa masa mula-mula kenal forex.... trade ikut rasa....

  12. #12
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    482
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by nettsaver View Post
    Alaaaa.... rugi tu biasa la. Kan ada orang cakap trader forex ni 95% rugi, jadi tak heranlah kalau rugi. Yang herannya kalau untung.... maksudnya kita tergolong didalam 5%.

    Aku nak tanya korang sume, kenapa kita Close Position ? Adakah sebab kita dah cukup target profit eg : 10pips atau sebab indicator dah mula terbalik trend ? Atau sebab kita dah mula Rugi ?

    Mengikut kitaran trading forex - pengalaman :
    1. Open position.
    2. Market up : dapat 10pips tapi tak Close : nak 20pips.
    3. Market up lagi : dah 20pips tapi tak close sebab trend nampak OK lagi.
    4. Market dn sikit : pips dah drop 13pips : tak Close sebab harap2 naik semula ke 20pips.
    5. Market dn lagi : pips dah drop lagi, tp ada lagi 8pips : takkan nak Close 8pips : baik hold kejap.
    6. Market dn lagi : dah mula hilang pips : mula loss -15pips : kalau dah 8pips tak Close : takkan nak Close Rugi : aaahhh... apa nak jadi, jadilah : HOLD.
    7. Market dn lagi : dah mula loss teruk : -25pips : alamakkkkk...macam mana ni ?
    8. Market dn lagi : loss -30pips : last2, ambil keputusan Close.

    Dan, inilah juga pengalaman aku sendiri dan sukar nak di ubah....

    aku pun sama..last2 ambik dlm 10 pip sudah untuk satu post.untung gk kn.walaupun kecik, lma2 jd besar gk.yg penting kna bersabar..

  13. #13
    Intraday Master mostwanted's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Posts
    482
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by nonwon85 View Post
    lor....log book tu kira buku conteng korang la...x perlu buat kemas2..korang tulis jer apa2 yg korang rasa perlu sbb kita bkn leh ingat sumer kan..ari ni ingat sok dah luper..sy x buat logbook tu dgn type kt words, cuma beli buku log yg tebal tu dgn pen and highlighter jer..highlight mane2 yg penting..simple jer..
    cik nonwon85, sehari brapa post u bkak?mesti byk kn.ada yg rugi x dlm byk2 post tu??

  14. #14
    Intraday Master hyzuden's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    Kuala Selangor-Sungai Besar-Muar-Gold Coast
    Posts
    306
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    kelakarlah jurnal first tadi.....
    emel me at : haizudin4@hotmail.com
    Salam Ceria Forexian
    Join Me
    Registration

  15. #15
    Bullish YaNa's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    44
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by nonwon85 View Post
    lor....log book tu kira buku conteng korang la...x perlu buat kemas2..korang tulis jer apa2 yg korang rasa perlu sbb kita bkn leh ingat sumer kan..ari ni ingat sok dah luper..sy x buat logbook tu dgn type kt words, cuma beli buku log yg tebal tu dgn pen and highlighter jer..highlight mane2 yg penting..simple jer..
    Salam! alaa bagi lerr template dia or guide...newbie x nampak sangat nii... cam kita catatkan pair kita trade, pd price braper, buy or sell, wht's TF, closing price dia, time n date n aper indi sistem kita guna...camtu ker n lastly lose or win.... harap perbetulkan...

    TQ

Page 1 of 10 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us