BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8467$1.9038
Results 1 to 12 of 12

Thread: belajar dari pengalaman pahit...

  1. #1
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Question belajar dari pengalaman pahit...

    salam...saya wujudkan thread ni sebab banyak dah thread saya nampak pasal keuntungan melalui forex dengan menggunakan indi...semua kata indi masing2 power gilak...tapi hakikatnya, ada yang dapat untung dan ada yang tak dapat untung...saya rasa bukan indi tu yg salah...tapi pengguna indi tersebut tidak rasi atau sesuai dengannya...mungkin indi yang digunapakai itu sesuai tapi untuk daytrader tapi yang gunakannya tu suka scalp jer...and vise versa...

    so dalam thread ni mintak la kawan2 bagitau indi yang pernah digunapakai dan kenapa tak berjaya sampai cikgu marginah panggil ker or terus amik cuti sakit aka MC sampai sekarang...

    atau boleh juga share jika ada pengalaman pahit lain yang menyebabkan tidak dapat untung di forex ni...

    diingatkan bukan untuk kondem indi tapi nak bagi rakan2 tgk sesuai tidak dengan indi tersebut...

    ' Learn From Others Mistakes Because You Don't Have Enough Time To Make Them All'
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  2. #2
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    Saya mulakan dengan diri saya...

    Saya ni jenis intraday punya orang...takmo panjang2...dan bukannya nak amik sampai 100-200 pips sekali post..dapat maksimum 20 sekali post pun dah cukup..tapi saya pakai letak lot bebanyak...

    set indi pertama yang saya cuba pakai ialah dari site ni... http://www.forexstrategysecrets.com ...memang simple sajer dia punya indi...pakai dua MA ngan OsMA... tapi masalahnya indi ni tak tunjukkan yang trend dah sampai puncak...saya punya perangai lak...if dah sampai puncak...nak pulak masuk post bila dia patah balik...tu yang masalah tu...tapi yg ni mmg bagus...cuma saya nak carik yang lain dulu...

    Sekang ni tgh study CS ngan heiken ashi...tgk camner dulu...doakanlah berjaya yek...Amin...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  3. #3
    In Profit
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    115
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Gimana neh bro dengan indinya.
    mantap ga buat trading.

  4. #4
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    setakat yang saya pakai bolehlah utk tunjuk entry point...tp jadi tak bagusnya sebab dia tak bagitau dgn tepat bila mahu keluar dan kadang2 ada false signal yg pada saya lebih banyak dari yg saya mahu...

    tapi saya pun pakai tak lama set indi dari forexstrategysecrets ni...maybe if ada yang pakai lama sikit boleh bagitau apa silap saya...

    sekarang ni salah satu indi saya pakai ialah MACD (3,26,4), yang saya nampak mcm serupa dgn dia...tgh tgk camner pulak..ok atau tidak...

    tapi mcm yg saya cakap la...indi apa pun final say dia, kena pakai cs dan HA gak...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  5. #5
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    Minggu lepas saya rugi $10 dari $30...baru start main real...mikro punya...sebab yang saya dapat kenalpasti:-
    1. tak ikut syarat indicator sendiri (tak sabar)
    2. indicator serabut
    3. account real ni lembap sikit dari akaun demo. connection internet sama sahaja tapi untuk real jadi lembap sikit. server dia saya pakai yang trading server. Maka bila tidak seperti demo yang dah terbiasa tu, tu yang menyumbang pada penyebab nombor satu.

    ni set indicator pada dua hari rugi:-



    Masa main kat demo minggu sebelumnya, saya dapat doublekan amount akaun demo saya. Dua hari yang rugi tu, Selain dari tak sabar, banyak gak dapat false signal. Mungkin setting yang saya buat tu salah...

    Ni set indicator yang dibuat selepas rugi:-



    Mula2 sebelum setting set indi ini, saya rugi jugak kat demo. tapi selepas setting, Alhamdulillah saya dapat doublekan dari usd 2000 lebih ke usd 5000 lebih...

    jika dalam minggu depan set indi membuahkan hasil, baru saya akan mula balik kat akaun real saya...tolong doakan kejayaan saya k...
    Last edited by gilos; 10-11-2008 at 03:39 PM.
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  6. #6
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,956
    FXO Shares
    20
    FXO Bonus
    1.707
    Thanks
    61
    Thanked 177 Times in 116 Posts

    Default

    Rasanya la ... thread ini lebih sesuai pindah ke bahagian lain sebab kat akademik forex sepatutnya bincang perkara seperti asas forex, panduan dsb .. kalau cerita berkenaan indi .. better dalam thread ea tapi kalau cerita perkembangan akaun .. dalam bahagian jurnal la ...

  7. #7
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    thread ni bukan citer pasal indi, patut citer pasal pengalaman pahit, sebab saya tengok banyak thread citer pasal buat hijau2 jer...tapi tak banyak citer specifically pasal camner nak elak buat merah...sebab saya rasa lebih baik kita fikir pasal rugi dulu, baru fikir buat untung...tu yang saya citer kat atas tuh berkenaan kenapa saya rugi... saya newb jer tu sebab nak belajar dari otai2 semua ttg kesilapan mereka masa awal2 dulu...kalau ada yang sudi lah...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  8. #8
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    aku ni nak kata banyak tu takde la, tapi dalam 3 tahun trading ni... boleh tahan la jugak

    sakit jiwa!
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  9. #9
    In Profit hurairah01's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Daghi Ngerchang Ke Shah Alang
    Posts
    169
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    thread ni bukan citer pasal indi, patut citer pasal pengalaman pahit, sebab saya tengok banyak thread citer pasal buat hijau2 jer...tapi tak banyak citer specifically pasal camner nak elak buat merah...sebab saya rasa lebih baik kita fikir pasal rugi dulu, baru fikir buat untung...tu yang saya citer kat atas tuh berkenaan kenapa saya rugi... saya newb jer tu sebab nak belajar dari otai2 semua ttg kesilapan mereka masa awal2 dulu...kalau ada yang sudi lah...
    That's my principle bro. First, fikir cam ne nak kurangkan loss, pas tu baru fikir cam ne nak double ke triple ke.

    Tapi sy baru nak try live. Demo memang cun. Doakan sy yer.toothy9

  10. #10
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,956
    FXO Shares
    20
    FXO Bonus
    1.707
    Thanks
    61
    Thanked 177 Times in 116 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    thread ni bukan citer pasal indi, patut citer pasal pengalaman pahit, sebab saya tengok banyak thread citer pasal buat hijau2 jer...tapi tak banyak citer specifically pasal camner nak elak buat merah...sebab saya rasa lebih baik kita fikir pasal rugi dulu, baru fikir buat untung...tu yang saya citer kat atas tuh berkenaan kenapa saya rugi... saya newb jer tu sebab nak belajar dari otai2 semua ttg kesilapan mereka masa awal2 dulu...kalau ada yang sudi lah...
    So then, kalau nak cerita pengalaman pahit ... dalam bual kosong la kot .. amacam ?
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com

  11. #11
    In Profit hurairah01's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    Daghi Ngerchang Ke Shah Alang
    Posts
    169
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by learn2biz View Post
    So then, kalau nak cerita pengalaman pahit ... dalam bual kosong la kot .. amacam ?

    Cam tu la kan. Kalo bab bab teknikal ni, kena la singgah kat umah lain. Pengalaman pahit ye? Emmm. Total loss ambe rasanya dlm USD 1k je. Tapi sikit kot berbanding ngn org lain. Tapi kalo dikali ngn 3.50 tu, wah...RM 3,500.00 ye. Tapi ambe anggap loss tu sebagai yuran belajar forex.

    Rasanya, sumer pernah loss kan. Sapa yang tak pernah loss tu, angkat kening.toothy9

  12. #12
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    ok gak tu learn...saya follow jer...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us