BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8495$1.9067
Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 15 of 66

Thread: Indi atau price action lagi penting?

  1. #1
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Cool Indi atau price action lagi penting?

    Salam...saya dari klang...dulu dulu bila orang citer pasal forex, saya akan kata...'aler, lagi satu hyip...ngarut jer lah ni'...dan terus pergi tempat lain. Kemudian bila saya dah berhenti kerja, saya join insurans dan unit trust sebab saya minat betul dgn financial ni...tp selepas melihat rakan2 dalam bisnes ni yg kelentong klien lagi ramai untuk kaya, terus saya takmo buat dah..duit hasil tu nak bagi anak bini makan tu...sekang biler kewangan tak berapa elok, saya cakap, 'why dont i give forex a try?'. Saya terus carik anything and everything about forex. dari kursus2 yg ada, broker2 yg ada dan macam2 lagi lah...last2, saya minat dan tertarik lak dengan fxmalay ni...tak tau pasal apa, maybe pasal perkataan Malay dan islamic account kot...

    ok, cukup la intro tuh. yang penting sekang ni, I stand corrected pasal forex memorex nih...dah minat gegila dah ni. cuma satu jer yang memeningkan kepala saya...banyak sangat indi yg hebat2!!! dari yg standard cam BB, stoch,, RSI (my favourite) sampailah ker prima waddah, merdeka, dan modified brain trading...( sekang tgh nak test gabungan merdeka and modified Braintrading dari warhead/ malay forex...perghh..pecah pala neh....

    so sekang nak tanya ngan otai2 and rakan2 disini, bagaimana plak kalau kita pakai indi kesukaan kita, tapi the last call is by candlestick reading? yg orang naked trading selalu buat la...ok ker? bleh bawak bincang tak koz pening dah neh...

    Perbincangan amatlah dialu-alukan disini...harap rakan2 yang newbie cam saya and yg dah otai2 especially yg amalkan naked trading leh bagi pendapat ya..Trimas...

  2. #2
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    pada pendapat aku, aku lagi suka price action.

    indicator ni bersifat lagging. sebab, setiap indikator menggunakan data-data yang lepas untuk predict patern @ trend akan datang. macam kau tengok belakang untuk agak macam mana nak gerak ke depan. sebab tu kadang-kadang indikator keluarkan false signal.

    tapi ramai jugak yang mencari-cari indikator terbaik kat dunia ni
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  3. #3
    Bullish dien's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    shah alam
    Posts
    78
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    salam

  4. #4
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    kalau boleh saya taknak la terlalu bergantung gak ngan indi, pasal macam awak kata la flizzoe, indi shows the past. itu pasal la tgh study lagi bab2 CS nih...semua indi ada bagus dan tak bagusnya. EA pulak, ada yg kata langsung tak berguna pun ada...so, ada baiknya kalau kita bergantung dgn diri sendiri utk final say tul tak? by the way, salam dien. share2 lah pandangan awak di sini k...

  5. #5
    Elder Analyst Pepsifire's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    561
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    pada pendapat aku, aku lagi suka price action.

    indicator ni bersifat lagging. sebab, setiap indikator menggunakan data-data yang lepas untuk predict patern @ trend akan datang. macam kau tengok belakang untuk agak macam mana nak gerak ke depan. sebab tu kadang-kadang indikator keluarkan false signal.

    tapi ramai jugak yang mencari-cari indikator terbaik kat dunia ni
    price action tu mcm mane bro?
    aku pn kdang2 terkene dgn false signal yg dikeluarkn tu...
    sbb 90% indi yg ade kat dunia ni repaint..

  6. #6
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by dien View Post
    salam
    salam
    please, jangan post satu perkataan sahaja.

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    kalau boleh saya taknak la terlalu bergantung gak ngan indi, pasal macam awak kata la flizzoe, indi shows the past. itu pasal la tgh study lagi bab2 CS nih...semua indi ada bagus dan tak bagusnya. EA pulak, ada yg kata langsung tak berguna pun ada...so, ada baiknya kalau kita bergantung dgn diri sendiri utk final say tul tak? by the way, salam dien. share2 lah pandangan awak di sini k...
    EA tu automatic trading, lebey kurang macam indi. cuma dia auto (ini ikut pemahaman aku la sebab aku tak pakai EA).

    yup, final say memang kena bergantung pada diri sendiri, sebab kita ada apa yang EA tak pernah ada - discretion

    bagi aku tak salah kalau nak pakai indi, cuma kita perlu faham sifat indi itu (kat post atas) pastu, lebih baik pakai untuk long term (4H ke atas) sebab calculations dia akan lebih accurate (sebab kurang whipsaw). tapi rata-rata nak trade untuk short term.

    tapi bila salah trade, nak pulak hold sampai berhari-hari
    baik terus tengok untuk long term
    Last edited by flizzoe; 09-13-2008 at 09:49 PM.
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  7. #7
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    salam
    please, jangan post satu perkataan sahaja.



    EA tu automatic trading, lebey kurang macam indi. cuma dia auto (ini ikut pemahaman aku la sebab aku tak pakai EA).

    yup, final say memang kena bergantung pada diri sendiri, sebab kita ada apa yang EA tak pernah ada - discretion

    bagi aku tak salah kalau nak pakai indi, cuma kita perlu faham sifat indi itu (kat post atas) pastu, lebih baik pakai untuk long term (4H ke atas) sebab calculations dia akan lebih accurate (sebab kurang whipsaw). tapi rata-rata nak trade untuk short term.

    tapi bila salah trade, nak pulak hold sampai berhari-hari
    baik terus tengok untuk long term
    yg bab ni yg kelakarnyer...ekekek...saya pakai mbt and final say pakai cs...baru nak test market open minggu depan ni...mbt nasihatkan pakai tf 4h...and quite frankly, selama saya pakai demo nih...banyak yg lost bila pakai tf 15 ke bawah... so mmg pakai 30M ke atas la kot minggu depan...satu la nak tanya...spike tu apa yer? and if terjadi dan kita s/l, bleh ker komplen kat admin?

  8. #8
    Bullish
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    63
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    mana yang sesui h1, ke h4...atau m30....sebb kekadang m30 ok , h1 ok tapi lama skit...silap2 loss plak sbb jauh sngt....kalau h4 lg la...lama..jd mana2 otai yang pakar sila tunjuk

  9. #9
    Elder Analyst Pepsifire's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    561
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    yg bab ni yg kelakarnyer...ekekek...saya pakai mbt and final say pakai cs...baru nak test market open minggu depan ni...mbt nasihatkan pakai tf 4h...and quite frankly, selama saya pakai demo nih...banyak yg lost bila pakai tf 15 ke bawah... so mmg pakai 30M ke atas la kot minggu depan...satu la nak tanya...spike tu apa yer? and if terjadi dan kita s/l, bleh ker komplen kat admin?
    spike tu merujuk kpd perubahan hrga yg drastik pada 1 btang
    candlestick dlm 1tf.
    Perkara ni biasanya terjadi bbrapa faktor spt news, dll...
    Pemilihan TF sbenarnya merujuk pada dr kita sndiri.
    Skiranya kita main di tf yg kecik spt 15m 30m 1h mrupkn short trader.
    dn 4h 1day midterm trader dn long trader mgunkn tf yg lbih besar lg...
    So, sesuaiknlah dgn diri msing2 nk trade mcm mane ngn skill yg betul.

    Bro nk komplen kat admin mengenai ape tu? mngenai spike ni?
    nnth la, rasenye wtpe nk komplen2, sbb bnde ni mmg dh slalu terjdi kat mrket..

  10. #10
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    yg bab ni yg kelakarnyer...ekekek...saya pakai mbt and final say pakai cs...baru nak test market open minggu depan ni...mbt nasihatkan pakai tf 4h...and quite frankly, selama saya pakai demo nih...banyak yg lost bila pakai tf 15 ke bawah... so mmg pakai 30M ke atas la kot minggu depan...satu la nak tanya...spike tu apa yer? and if terjadi dan kita s/l, bleh ker komplen kat admin?
    Ni contoh spike, shadow dia panjang semacam, selalu berlaku masa ada news.

    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  11. #11
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by faba View Post
    mana yang sesui h1, ke h4...atau m30....sebb kekadang m30 ok , h1 ok tapi lama skit...silap2 loss plak sbb jauh sngt....kalau h4 lg la...lama..jd mana2 otai yang pakar sila tunjuk
    general rule macam ni:
    tengok D1 dan H4 untuk major trend, pastu tengok H1 dan ke bawah untuk tengok mid term dan short term trend. masuk market kat TF kecik (selalunya M15), mengikut arah major, mid, dan short term trend.

    yang ni untuk cara follow the trend la. cara yang simple sket.

    kalau counter trend lain plak
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  12. #12
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    if bleh diajarkan, counter trend camner plak? and aper benefit dia kalau pakai yek? menarik gak nih counter2 nih...cam counter strike plak...

    yg bab spike tu kiranya mmg patut terjadi la yer? koz ada pernah terjadi, tgh downtrend..tetiba spike gegila ke uptrend sampai cecah s/l, then tetiba dt balik sampai cecah tp dlm 1-2 minit kemudian...tak ke sedih tu? s/l kalau tak silap saya, saya letak atas pivot punyer resistance skit...seb baik akaun demo jer..kalu real...nangis lagu hindi la plak...
    Last edited by gilos; 09-14-2008 at 04:54 PM.

  13. #13
    In Profit id2login's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    Queen Garden, Jitra.
    Posts
    171
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Pepsifire View Post
    spike tu merujuk kpd perubahan hrga yg drastik pada 1 btang
    candlestick dlm 1tf.
    Perkara ni biasanya terjadi bbrapa faktor spt news, dll...
    Pemilihan TF sbenarnya merujuk pada dr kita sndiri.
    Skiranya kita main di tf yg kecik spt 15m 30m 1h mrupkn short trader.
    dn 4h 1day midterm trader dn long trader mgunkn tf yg lbih besar lg...
    So, sesuaiknlah dgn diri msing2 nk trade mcm mane ngn skill yg betul.
    Salam.

    Long Trader = Tf Daily, Weekly dan Monthly. (sekali trade boleh sampai berbulan2.)

    Short Trader = Tf 1hour, 4hour dan Daily. (selali trade boleh sampai berminggu atau boleh cecah sebulan.)

    Intraday = tf 30minute, 1hour dan 4hour. (selalunya satu hari jer atau bila sampai t/p.)

    Hit and run (scalping) = <30minute (teknik curi2 pips. selalunya 10pip cabut, 10pip cabut)

    Kesesuaian mengikut yg empunya diri. Buat masa sekarang aku lebih gemar Short Trade. Teknik Intraday aku masih tengah study.
    Price Movement Trap Strategies (PMT) : creator
    Strategies on TESTING.

    Click Here For Free Signal Everyday

  14. #14
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    hadoih...nak kena belajar betul2 la candlestick...yg basic dah tau tapi yg advance cam formation tweezers, buddha, double top...perghh..bleh bisa pecah pala dong...dah pulak tu, bila dapat recognize dah terlambat..dah masuk post yg terbalik...ekekek...tp semua pasal satu jer...tak sabar...greed dpt kurangkan dah...yg bab tak sabar tuh still ada lagi...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  15. #15
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    hadoih...nak kena belajar betul2 la candlestick...yg basic dah tau tapi yg advance cam formation tweezers, buddha, double top...perghh..bleh bisa pecah pala dong...dah pulak tu, bila dapat recognize dah terlambat..dah masuk post yg terbalik...ekekek...tp semua pasal satu jer...tak sabar...greed dpt kurangkan dah...yg bab tak sabar tuh still ada lagi...
    hehe.. dia kena tahu dulu.. pastu buat.. nanti lama2 jadi senang.. kira cari experience dulu laa

    apa kata sekali sekala kau upload patern2 candlestick neh
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

Page 1 of 5 12345 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us