BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8467$1.9038
Page 1 of 6 12345 ... LastLast
Results 1 to 15 of 82

Thread: TF paling sesuai untuk buat keputusan...

  1. #1
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default TF paling sesuai untuk buat keputusan...

    salam...saya newb dari klang...pada pendapat awak semua..especially otai2...apa TF paling sesuai? yg saya buat sekang...katakan saya nak decide kat tf M30, saya tgk M15 dan M5 dulu samada trend ketiga2nya setuju atau tidak...betul ker cara ni? saya pakai MA 3 (shift 0) MA 5 (shift 3), OsMA, RSI dan waddah attar...

  2. #2
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    salam...saya newb dari klang...pada pendapat awak semua..especially otai2...apa TF paling sesuai? yg saya buat sekang...katakan saya nak decide kat tf M30, saya tgk M15 dan M5 dulu samada trend ketiga2nya setuju atau tidak...betul ker cara ni? saya pakai MA 3 (shift 0) MA 5 (shift 3), OsMA, RSI dan waddah attar...
    soalan ni sebenarnya subjektif.

    1. bergantung kepada cara trader tu trade, scalp, swing, etc
    2. bergantung kepada teknik

    macam aku suka swing + tengok pada price, so TF mana-mana pun ok
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  3. #3
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    katakan daytrader la...nak amik pips 10+... tp taknak go lebih dari 4 jam nunggu depan pc...camner tu?

  4. #4
    Elder Analyst mrfx's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    depan PC
    Posts
    506
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    katakan daytrader la...nak amik pips 10+... tp taknak go lebih dari 4 jam nunggu depan pc...camner tu?
    guna tf15 pun ok bro...pe2hal 1xpun,pastikan margin y ada cukup utk tampung kalau2 berlaku floating...jgn burn sia2 modal y ada...
    ..::Free USD$100+USD$25..FxMALAY::..
    sm_cool ..::Basic For Newbie+Simple Profit Technicque::..sm_cool




    sm_win "money is not everything but everything needs money"sm_win [/I]

  5. #5
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    katakan daytrader la...nak amik pips 10+... tp taknak go lebih dari 4 jam nunggu depan pc...camner tu?
    selalunya tengok 4H, then 1H, pastu 15M untuk entry.
    well, kalau entry kau betul, takdenye nak tunggu lama2 depan pc
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  6. #6
    Bullish YaNa's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    44
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    selalunya tengok 4H, then 1H, pastu 15M untuk entry.
    well, kalau entry kau betul, takdenye nak tunggu lama2 depan pc
    Salam sifu! Klau Yana main kat mikro dgn modal usd100...slamat ker trade dgn lot 0.20, pastu pair n masa mner yg sesuai...nk tau jgak sistem indi yg simple utk TF kecik paling ok! Psal Yana target dlm 30pips sehari jer!

    Klau bleh sifu2 kat sini bleh bg guide utk yana yg bru blajar nii!

    Masa main kt mikro konfiden jer trading dh nk start kat real nii...jadi lain plak!

  7. #7
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    salam yana...saya bukan sifu tapi saya lagi newbie dari awak coz saya pun masih dalam demo akaun lagi...nak buat kira sikit...if salah, mintak sifu2 sini tolong betulkan yer?

    AKAUN STANDARD
    0.1lot = 1pips bersamaan 1usd
    1.0lot = 1pips bersamaan 10usd
    10.0lot = 1pips bersamaan 100usd
    100.0lot = 1pips bersamaan 1000usd

    AKAUN MICRO
    0.1lot = 1pips bersamaan 0.01usd
    1.0lot = 1pips bersamaan 0.10usd
    10.0lot = 1pips bersamaan 1.00usd
    100.0lot = 1pips bersamaan 10.00usd


    so maknanya bila awak main akaun mikro ngan 100usd..ini bermakna awak ada 10 000 sen jadiknya sebagai contoh usd/cad: used margin 40 sen kalau awak main 0.20 lot dan free margin 9960 sen...1 pip sama dengan 1 sen...jadik mmg selamat gila la...

    tapi baloi ker dengan masa/wang awak untuk main 30 pips= 60 sen jer sehari?

    kalau salah mintak sifu2 betulkan yek?
    Last edited by gilos; 09-18-2008 at 11:48 AM.
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  8. #8
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by YaNa View Post
    Salam sifu! Klau Yana main kat mikro dgn modal usd100...slamat ker trade dgn lot 0.20, pastu pair n masa mner yg sesuai...nk tau jgak sistem indi yg simple utk TF kecik paling ok! Psal Yana target dlm 30pips sehari jer!

    Klau bleh sifu2 kat sini bleh bg guide utk yana yg bru blajar nii!

    Masa main kt mikro konfiden jer trading dh nk start kat real nii...jadi lain plak!
    0.2 lot boleh kira agak selamat.
    sebab 5000 pips baru kena margin call (0.2 lot x 5000 = $100)

    mana-mana pair pun boleh, tapi cuba trade kat EUR/USD dan GBP/USD

    indi simple untuk TF kecik, boleh check kat sekitar forum, sebab ada banyak yang best2. u decide sendiri. apa yang elok untuk orang lain, belum tentu elok untuk kita, apa yang elok untuk kita, belum tentu elok untuk orang lain

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    salam yana...saya bukan sifu tapi saya lagi newbie dari awak coz saya pun masih dalam demo akaun lagi...nak buat kira sikit...if salah, mintak sifu2 sini tolong betulkan yer?

    AKAUN STANDARD
    0.1lot = 1pips bersamaan 1usd
    1.0lot = 1pips bersamaan 10usd
    10.0lot = 1pips bersamaan 100usd
    100.0lot = 1pips bersamaan 1000usd

    AKAUN MICRO
    0.1lot = 1pips bersamaan 0.01usd
    1.0lot = 1pips bersamaan 0.10usd
    10.0lot = 1pips bersamaan 1.00usd
    100.0lot = 1pips bersamaan 10.00usd


    so maknanya bila awak main akaun mikro ngan 100usd..ini bermakna awak ada 10 000 sen jadiknya sebagai contoh usd/cad: used margin 40 sen kalau awak main 0.20 lot dan free margin 9960 sen...1 pip sama dengan 1 sen...jadik mmg selamat gila la...

    tapi baloi ker dengan masa/wang awak untuk main 30 pips= 60 sen jer sehari?

    kalau salah mintak sifu2 betulkan yek?
    used margin 40 sen kalau leverage 1:250.
    kalau 1:500, used margin akan jadi 20 sen.

    bagi aku, memang dari segi masa, tak berbaloi (income/masa),
    tapi kalau untuk purpose belajar, mencari pengalaman - sangat berbaloi
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  9. #9
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    owh...saya ingatkan untuk 0.20 lot kena 40 sen kalau leverage 1:500...thank you sebab betulkan ek...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  10. #10
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by gilos View Post
    owh...saya ingatkan untuk 0.20 lot kena 40 sen kalau leverage 1:500...thank you sebab betulkan ek...
    adeh..
    sekali aku yang salah faham
    0.1 lot = 20 sen
    0.2 lot = 40 sen

    betul la apa kau tulis. sorry2 :o :o

    yang salahnya, 1 pip bukan 1 sen, tapi 2 sen sebab 0.2 lot.
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  11. #11
    Bullish
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    63
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    berapa sen pun ko dapat sehari, itu dah kira bagus sebab ko create profit,..tak siapa nak bagi sen percuma sekarang ni...cuma kekadang kita ni tamak skit, sebb 1 atau 2 sen tak bermakna bagi kita,tapi sebenarnya itu adalah salah. Cuba tengok mengapa kat forex ni ada sen...sebab dia tau 1 sen pun boleh untung dan 1 sen pun boleh jadi rugi..Bagi akau kau tak kisan berapa sen akau dpat satu hari..yang penting ada masyukkk...

  12. #12
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    dekat sini takde saper salah or betul bro...kalau bro rasa bermakna dari segi masa kalau duduk depan pc 8-10 jam dan dapat popit even 1 sen pun silakan...bagi saya reward mesti berbaloi dengan usaha...sebab saya buat forex ni bukan nak jadikan hobi...tapi nak jadikan sumber pendapatan untuk bagi makan anak bini...disamping boleh kenal dengan ramai traders lain la...yg tu bab hobi...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  13. #13
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by faba View Post
    berapa sen pun ko dapat sehari, itu dah kira bagus sebab ko create profit,..tak siapa nak bagi sen percuma sekarang ni...cuma kekadang kita ni tamak skit, sebb 1 atau 2 sen tak bermakna bagi kita,tapi sebenarnya itu adalah salah. Cuba tengok mengapa kat forex ni ada sen...sebab dia tau 1 sen pun boleh untung dan 1 sen pun boleh jadi rugi..Bagi akau kau tak kisan berapa sen akau dpat satu hari..yang penting ada masyukkk...
    Quote Originally Posted by gilos View Post
    dekat sini takde saper salah or betul bro...kalau bro rasa bermakna dari segi masa kalau duduk depan pc 8-10 jam dan dapat popit even 1 sen pun silakan...bagi saya reward mesti berbaloi dengan usaha...sebab saya buat forex ni bukan nak jadikan hobi...tapi nak jadikan sumber pendapatan untuk bagi makan anak bini...disamping boleh kenal dengan ramai traders lain la...yg tu bab hobi...
    yeah. memang pun.

    tapi personally aku sependapat dengan faba.
    memang kadang-kadang effort tu rasa macam tak berbaloi.
    tapi hey, still profit instead of loss atau margin call.
    yang tu lagi tak berbaloi
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  14. #14
    Market Maker gilos's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    port klang-shah alam-puchong
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.018
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 7 Posts

    Default

    arr...yg ni saya setuju...buat macammana pun..asalkan hari tu tak lost profit...tapi rasanya kalau nak buat jadik training, elok pakai demo rasanya...tapi nak tanya la, demo ngan real ada beza tak?

    lagi satu, TF mana yg kurang whipsaw yer? sebab saya manjang kena...kadang2 macam rasa mcm kena stop-hunting plak...nasib baik dalam demo lagi...indicator ngan cs dah ngam...elok jer post, tak sampai 10 minit dah s/l...tak la selalu, tapi banyak gak la...
    :::MetaZed Trading & Resources (sms: 012 2400 097): Wakil Dana Tempatan:::

    :::Family Day FxMalay 2011
    = Mari kita memeriahkannya! Sila Klik Sini :::

  15. #15
    Piplet DoN's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Posts
    9
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    saya masa main demo...memanjang untung...byk plak tu...bila main live, memanjang je rugi....camane tu ek? emosi x stabil kot...huhu

Page 1 of 6 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us