BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8388$1.8957
Page 1 of 21 1234511 ... LastLast
Results 1 to 15 of 301

Thread: Trade cara mudah tapi susah nak terangkan...

  1. #1
    Intraday Master hatisenang's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Menumbok-Sabah-Malaysia
    Posts
    413
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Trade cara mudah tapi susah nak terangkan...

    Macam mana agaknya saya nak kongsi cara trade saya ni. Trade sebelah petang atau malam saja atau kedua2nya sekali. Trade GU saja.

    1) Tengok stochastic (TF = 15 minute) GU, EU, AU dan NU;
    2) Tengok SHI-Channel (TF = 4 hour)
    3) Masuk position (cth: buy 1.9510) - target 10 pips (cth: 1.9520)
    4) Market lawan kita, dan ini peluang baik untuk buy lagi (cth: buy 1.9500) - target sama dgn buy pertama (1.9520).
    5) Begitulah seterusnya... sehingga maksimum 3-5 position & tunggu jer lah sampai kena target. ( Biasanya hari yang sama @ paling lambat esoknya dah profit serentak ! )

    Tetapi yang masih menjadi misteri aku... step yang ke-3 tuu. Nak buat buy/sell memang bergantung penuh kepada steps 1 & 2 untuk kepala hotak aku buat keputusan dan ini lah yang menjadi misteri. Tetapi ini lah hasilnya...


    sambungan..

    dan lagi..


    Alhamdulillah... aku dah berjaya cover trade aku yg selalu lost selama ini.
    Jurnal "Trade Cara Mudah Tapi Susah Nak Terangkan" JOURNAL CLOSED -08/08/08

    StocHasTic - Simple Happy Tool
    Jom FOREX with fxOpen
    MyForexBlog
    Trial Private System

  2. #2
    Market Maker bitter's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    margin brape bro?

    tu account mikro ke standard mendet?

    teheee.
    "Masih banyak yang perlu diketahui , dipelajari , difahami dan diamalkan."

  3. #3
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,828
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by bitter View Post
    margin brape bro?

    tu account mikro ke standard mendet?

    teheee.
    kalau ada titik kat belakang tu..mikro la huhuhu

  4. #4
    Market Maker bitter's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ohhh gitu plak eyhhh mikro.

    klu stendet mendet takde lakk titik2?

    bulan 3 hingge skrg.

    xkan 50 dolar? 5k kot?

    mmg rumit nak terangkan ne.
    "Masih banyak yang perlu diketahui , dipelajari , difahami dan diamalkan."

  5. #5
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,244
    FXO Shares
    20
    FXO Bonus
    1.707
    Thanks
    60
    Thanked 171 Times in 110 Posts

    Default

    Congrats kepada tuan khemah .. eh tuan tanah .. semoga selepas ini sentiasa mendapat pip yang menghijau

  6. #6
    Intraday Master hatisenang's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Menumbok-Sabah-Malaysia
    Posts
    413
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by bitter View Post
    margin brape bro?

    tu account mikro ke standard mendet?

    teheee.
    account mikro... tempat yang paling sesuai nak ngetes strategi & belajar memorex...:o

    Bukan mudah nak dapat keyakinan memorex ni. Pengalaman itu penting, buat apa standard akaun, kalau rugi memanjang & main tikam jer, sekejap untung sekejap rugi...

    Tak kan lah dah terantuk, tak tengadah pulak? Tak kan lah 2/3 tahun memorex tak ada perubahan... sendiri mau ingat.
    Jurnal "Trade Cara Mudah Tapi Susah Nak Terangkan" JOURNAL CLOSED -08/08/08

    StocHasTic - Simple Happy Tool
    Jom FOREX with fxOpen
    MyForexBlog
    Trial Private System

  7. #7
    In Profit dhimas's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    208
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    @hatisenang
    Tuh kok bisa TP dibawah 10 pips ?
    Pke bantuan EA yah bro ?

  8. #8
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,828
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by bitter View Post
    ohhh gitu plak eyhhh mikro.

    klu stendet mendet takde lakk titik2?

    bulan 3 hingge skrg.

    xkan 50 dolar? 5k kot?

    mmg rumit nak terangkan ne.
    5000sen lerr..

  9. #9
    Tulip
    Guest

    Default

    Quote Originally Posted by hatisenang View Post
    Macam mana agaknya saya nak kongsi cara trade saya ni. Trade sebelah petang atau malam saja atau kedua2nya sekali. Trade GU saja.

    1) Tengok stochastic (TF = 15 minute) GU, EU, AU dan NU;
    2) Tengok SHI-Channel (TF = 4 hour)
    3) Masuk position (cth: buy 1.9510) - target 10 pips (cth: 1.9520)
    4) Market lawan kita, dan ini peluang baik untuk buy lagi (cth: buy 1.9500) - target sama dgn buy pertama (1.9520).
    5) Begitulah seterusnya... sehingga maksimum 3-5 position & tunggu jer lah sampai kena target. ( Biasanya hari yang sama @ paling lambat esoknya dah profit serentak ! )

    Tetapi yang masih menjadi misteri aku... step yang ke-3 tuu. Nak buat buy/sell memang bergantung penuh kepada steps 1 & 2 untuk kepala hotak aku buat keputusan dan ini lah yang menjadi misteri. Tetapi ini lah hasilnya...


    sambungan..

    dan lagi..


    Alhamdulillah... aku dah berjaya cover trade aku yg selalu lost selama ini.

    wow...wow.....sm_win 3dblob

  10. #10
    Intraday Master hatisenang's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Menumbok-Sabah-Malaysia
    Posts
    413
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by dhimas View Post
    @hatisenang
    Tuh kok bisa TP dibawah 10 pips ?
    Pke bantuan EA yah bro ?
    Manual trade, tak pakai EA.

    Target diubah bila agak2 tak leh sampai... tapi yang frust sikit memang price melebihi target bila position dah closed... rugi sikit takpelah.

    Brother2 semua boleh study tengok macam mana saya masuk position melalui history tu.

    Ada contoh lagi tapi akaun demo kat thread bawah ni...
    http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=7586&page=24
    Last edited by nonamer; 05-22-2008 at 04:05 PM. Reason: back to back post in short time
    Jurnal "Trade Cara Mudah Tapi Susah Nak Terangkan" JOURNAL CLOSED -08/08/08

    StocHasTic - Simple Happy Tool
    Jom FOREX with fxOpen
    MyForexBlog
    Trial Private System

  11. #11
    In Profit great0ne's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    lembangan maliau - banjaran crocker
    Posts
    115
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    nak entry pos tu yang penting....

    belah petang atau belah malam.... dua time ni dah ada arah trend....
    --------------------------------------
    disiplin + mm = sm_win

    panjatkanlah kesyukuran dengan rezeki yang dilimpahkan-Nya...

  12. #12
    Market Maker bitter's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    pagi pagi xbagusss ke bro?

    trend masih kabur?
    "Masih banyak yang perlu diketahui , dipelajari , difahami dan diamalkan."

  13. #13
    Intraday Master hatisenang's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Menumbok-Sabah-Malaysia
    Posts
    413
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by bitter View Post
    pagi pagi xbagusss ke bro?

    trend masih kabur?
    Bukan tak bagus. Biasanya begitulah bagi GBP/USD... belum nampak trend. Walaupun stochastic menunjukkan overbought/oversold (bawah 20% atau atas 80%) tetapi price sebenarnya bergerak pada jajaran sempit. Berbeza sebelah petang atau malam, price dan stochastic menunjukkan pergerakkan yg agak seimbang (time frame 15 minit).

    Aku akan bandingkan stochastic GU dgn stochastic pair2 yg lain ( EU, AU & NU ). Kenapa pilih pair tu? Supaya mudah melihat trend yg sama. Contohnya, kalau usd lemah, tentu pair2 tu semua akan menguat... betul tak? Tapi tak semestinya, kekadang ada juga yg kureng kuat.

    Balik kepada stochastic. Bila masa nak masuk buy? Offcoz, seperti yg selalu kita dgr/baca, iaitu bila overbought. Tetapi kebiasaanya, overbought boleh berpanjangan sehingga berpuluh-puluh pips kekadang beratus pips. Itu yg stochastic menjalar kat lantai tu... Jadi penyelesaiannya ialah kita masuk lot sikit2 pada masa ob/os tadi & TP pertama 10 pips (pasang dummy trade dulu). Bila price makin ob/os kita masuk new post dgn target yg sama dgn post pertama. Begitulah seterusnya, sehingga 3 hingga 5 post (bergantung kpd margin yg kita ada sebaiknya 5-10% sahaja digunakan).

    Pastikan kita telah merancang awal, berapa lot maksima yg sanggup kita gunakan. Setelah cukup lot yg kita trade, pantaulah sekali-sekala untuk mengubah TP sekiranya perlu ( rugi sedikit tak aper kerana kita ada 2-3 post yg bakal menguntungkan ). Sentiasalah merujuk stochastic pair2 yg lain untuk melihat pair mana yg lebih "berpengaruh" terhadap GU.

    Setakat ini dulu yg dapat diterangkan... fuuhh.
    Last edited by hatisenang; 05-18-2008 at 01:31 PM. Reason: NU dua kali tulis dah...
    Jurnal "Trade Cara Mudah Tapi Susah Nak Terangkan" JOURNAL CLOSED -08/08/08

    StocHasTic - Simple Happy Tool
    Jom FOREX with fxOpen
    MyForexBlog
    Trial Private System

  14. #14
    Market Maker bitter's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Posts
    1,234
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by hatisenang View Post
    Bukan tak bagus. Biasanya begitulah bagi GBP/USD... belum nampak trend. Walaupun stochastic menunjukkan overbought/oversold (bawah 20% atau atas 80%) tetapi price sebenarnya bergerak pada jajaran sempit. Berbeza sebelah petang atau malam, price dan stochastic menunjukkan pergerakkan yg agak seimbang (time frame 15 minit).

    Aku akan bandingkan stochastic GU dgn stochastic pair2 yg lain ( EU, AU & NU ). Kenapa pilih pair tu? Supaya mudah melihat trend yg sama. Contohnya, kalau usd lemah, tentu pair2 tu semua akan menguat... betul tak? Tapi tak semestinya, kekadang ada juga yg kureng kuat.

    Balik kepada stochastic. Bila masa nak masuk buy? Offcoz, seperti yg selalu kita dgr/baca, iaitu bila overbought. Tetapi kebiasaanya, overbought boleh berpanjangan sehingga berpuluh-puluh pips kekadang beratus pips. Itu yg stochastic menjalar kat lantai tu... Jadi penyelesaiannya ialah kita masuk lot sikit2 pada masa ob/os tadi & TP pertama 10 pips (pasang dummy trade dulu). Bila price makin ob/os kita masuk new post dgn target yg sama dgn post pertama. Begitulah seterusnya, sehingga 3 hingga 5 post (bergantung kpd margin yg kita ada sebaiknya 5-10% sahaja digunakan).

    Pastikan kita telah merancang awal, berapa lot maksima yg sanggup kita gunakan. Setelah cukup lot yg kita trade, pantaulah sekali-sekala untuk mengubah TP sekiranya perlu ( rugi sedikit tak aper kerana kita ada 2-3 post yg bakal menguntungkan ). Sentiasalah merujuk stochastic pair2 yg lain untuk melihat pair mana yg lebih "berpengaruh" terhadap GU.

    Setakat ini dulu yg dapat diterangkan... fuuhh.

    ohhh gitu ye brooo.

    thxxx.

    GU ne mmg pips senang naekk turunn yerp?
    "Masih banyak yang perlu diketahui , dipelajari , difahami dan diamalkan."

  15. #15
    Intraday Master hatisenang's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Menumbok-Sabah-Malaysia
    Posts
    413
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by bitter View Post
    ohhh gitu ye brooo.

    thxxx.

    GU ne mmg pips senang naekk turunn yerp?
    Boleh dikatakan semua pair ada masa naik turun. Tapi setakat pemerhatian saya selama ni, GU agak sederhana dalam pergerakan turun naik setiap hari. Sederhana maksudnya tak terlampau lembab dan tak terlampau cergas. Kecuali masa news besar melibatkan GBP atau USD. Itu atas pemerhatian saya lah... pair EU, AU dan NU memang banyak membantu untuk trade GU ni..


    Graf EU, AU, NU & GU hari sabtu lepas hingga market buka pagi ni.
    Jurnal "Trade Cara Mudah Tapi Susah Nak Terangkan" JOURNAL CLOSED -08/08/08

    StocHasTic - Simple Happy Tool
    Jom FOREX with fxOpen
    MyForexBlog
    Trial Private System

Page 1 of 21 1234511 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2017 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us