BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.7648$1.8194
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 39

Thread: Isu Semasa - E-gold

  1. #1
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    253
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Isu Semasa - E-gold

    Berkenaan dengan isu e-gold yg tak menentu sekarang ini, minta sesiapa yg ada maklumat terbaru, mohon up date kan

    harga terbaru
    beli usd1 = rm 3.3
    jual usd1 = rm 2.0

    camna masa depan dia


  2. #2
    Bullish mfazy121's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    64
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    nampak gaya, yg ada stok.....habiskan utk dptkan tunai.
    manakala yg mencari pula.....jk boleh tukar guna tunai/wire transfer jer.
    tp apapun, isu sbnrnya hanya local yg panik krn tertakluk dgn kuasa serta undang2 bnm/sc, tetapi reserve serta web dan penggunaan dunia luar masih berjalan w/pun agak perlahan dari biasa. semua berhati2 dgn penggunaannya.nooo

  3. #3
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    130
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    nampak gaya, yg ada stok.....habiskan utk dptkan tunai.
    manakala yg mencari pula.....jk boleh tukar guna tunai/wire transfer jer.
    tp apapun, isu sbnrnya hanya local yg panik krn tertakluk dgn kuasa serta undang2 bnm/sc, tetapi reserve serta web dan penggunaan dunia luar masih berjalan w/pun agak perlahan dari biasa. semua berhati2 dgn penggunaannya
    egold nak kena blok ke ni,

  4. #4
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    253
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ni ada berita tentang e-gold ni. ada sesapa rajin nak buat kesimpulannya ker

    http://www.usdoj.gov/opa/pr/2007/April/07_crm_301.html


  5. #5
    Intraday Master Admin FXMalay's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    326
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.280
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Quote Originally Posted by PulunSakan View Post
    ni ada berita tentang e-gold ni. ada sesapa rajin nak buat kesimpulannya ker

    http://www.usdoj.gov/opa/pr/2007/April/07_crm_301.html
    alahai... ni bila punya news????

    kan kerana news ni.. lani egold didalam "panic situation"?

    Apa2 pun.. dengar khabar... isnin ni baru tahu pasal kes ni.. apa resultnya..

    kita tunggu jer...

  6. #6
    Piplet
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    19
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Tuan Admin..
    Andaikata 1 hari nanti, tetiba sahaja e-gold dah tak boleh dipakai lagi / tutup, macam mana dgn para trader yg dahulunya mendeposit menggunakan e-gold ?
    Adakah withdraw trader tersebut akan di tukar kpd lain saluran spt wire transfer dsb ?

  7. #7
    Piplet
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    9
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Quote Originally Posted by myone View Post
    Tuan Admin..
    Andaikata 1 hari nanti, tetiba sahaja e-gold dah tak boleh dipakai lagi / tutup, macam mana dgn para trader yg dahulunya mendeposit menggunakan e-gold ?
    Adakah withdraw trader tersebut akan di tukar kpd lain saluran spt wire transfer dsb ?
    kenapa kita heboh pasal e-gold yang akan ditutup dan harga semakin hari semakin dikatan jatuh ?sebenarnya pasaran yg jatuh adalah di malaysia saja..sbb pengguna adalah org malaysia..kalau lihat di egypt skrg ni penggunaannya masih permintaan masih lagi harga boleh dijual mahal ? kenapa kita hanya melihat kepada pasaran dlm negara msia saja ?pk2kan

  8. #8
    Piplet
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    19
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Saudara Damiettafx,

    Saya bukan bercakap pasal isu pasaran e-gold yg turun naik samada di m'sia ataupun luar negara.

    Yang saya bertanya ini adalah isu Syarikat E-gold yang mana syarikat tersebut tidaklah seteguh PayPal dsb (pada pandangan saya sahaja)

    Adalah tidak mustahil satu hari nanti semua syarikat2 yang menjalankan perniagaan forex tidak mahu lagi menerima e-gold sebagai salah satu cara deposit. ( spt *********)

    Jangan kita ambil sikap acuh tak acuh dalam soal ini.. Cuba saudara lihat Syarikat Stormpay dahulu. Berapa ramai yang merana akibat tidak dapat withdraw duit kerana buat seketika, stormpay menerima deposit utk Autosurf dan HYIP.

    Saudara perlu pk2 kan jugak...

  9. #9
    Old Member suremasyuq's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,297
    FXO Shares
    4
    FXO Bonus
    2.511
    Thanks
    19
    Thanked 55 Times in 31 Posts
    Saya nak tanya,

    Bagaimana cara untuk mengetahui egold ni terbabit dengan perkara sedemikian?

    Adakah kerana client dier (yang mempunyai account egold) melakukan perkara tersebut, dan secara tak langsung egold dikaitkan juga???

    Kalau begitu ler caranya, kesemua Bank di DUNIA ni patut dikenakan tindakan juga, kerana ada client yang buat business haram.. mcm business dadah dan pelbagai lagi..

    So........

    Ambil LOGIK,

    Pihak egold mahupun pihak bank, tidak bertanggung jawab terhadap apa2 transaksi yang dilakukan oleh client masing2.

    Mereka hanya menyediakan perkhidmatan yang tertentu dan tertakluk pada syarat-syarat yang telah ditetapkan sahaja.

  10. #10
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    253
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by myone View Post
    Tuan Admin..
    Andaikata 1 hari nanti, tetiba sahaja e-gold dah tak boleh dipakai lagi / tutup, macam mana dgn para trader yg dahulunya mendeposit menggunakan e-gold ?
    Adakah withdraw trader tersebut akan di tukar kpd lain saluran spt wire transfer dsb ?
    logik gak perasaan takut tu!! nooo

    Quote Originally Posted by suremasyuq View Post
    Saya nak tanya,

    Bagaimana cara untuk mengetahui egold ni terbabit dengan perkara sedemikian?

    Adakah kerana client dier (yang mempunyai account egold) melakukan perkara tersebut, dan secara tak langsung egold dikaitkan juga???

    Kalau begitu ler caranya, kesemua Bank di DUNIA ni patut dikenakan tindakan juga, kerana ada client yang buat business haram.. mcm business dadah dan pelbagai lagi..

    So........

    Ambil LOGIK,

    Pihak egold mahupun pihak bank, tidak bertanggung jawab terhadap apa2 transaksi yang dilakukan oleh client masing2.

    Mereka hanya menyediakan perkhidmatan yang tertentu dan tertakluk pada syarat-syarat yang telah ditetapkan sahaja.

    kalau pihak berkuasa nak memerangi sesuatu, bukan dikiranya logik dari pihak kita. kalu dia nak ban, dia tak kira. tambah2 lg kalu tak masyuq ke poket dia (sebab egold bukan duk kat US, tak boleh nak tax)


    p/s : lepas ni pakat ramai2 apply debit kad jer lah. ada duit depo, tak der duit duduk diam2 dulu. sm_happy


  11. #11
    Old Member suremasyuq's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,297
    FXO Shares
    4
    FXO Bonus
    2.511
    Thanks
    19
    Thanked 55 Times in 31 Posts
    Quote Originally Posted by PulunSakan View Post
    logik gak perasaan takut tu!! nooo




    kalau pihak berkuasa nak memerangi sesuatu, bukan dikiranya logik dari pihak kita. kalu dia nak ban, dia tak kira. tambah2 lg kalu tak masyuq ke poket dia (sebab egold bukan duk kat US, tak boleh nak tax)


    p/s : lepas ni pakat ramai2 apply debit kad jer lah. ada duit depo, tak der duit duduk diam2 dulu. sm_happy

    ye ker egold bukan di USA?

    sm_win

  12. #12
    In Profit fanto's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    119
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Sabar kawan, kita tunggu sajalah sampai tgl 18 juni nanti. Sebab OMNIPAY, pihak penjual e-gold sedang move their office to AFRICA.
    Itulah sebabnya pihak e-currency changer susah nak jual stock e-gold.
    Ini newsnya
    OmniPay temporarily suspends exchange to transition to OmniPay Africa

    Effective immediately, G&SR will be leasing the OmniPay business to OmniPay Africa. All OmniPay exchanges will now involve e-gold transfers and money payments into/out of OmniPay Africa's e-gold and bank accounts respectively. G&SR has contracted to serve as the Operator of OmniPay but will not be a party to actual exchanges.

    In terms of immediate impacts:

    * The OmniPay exchange service will suspend operation pending provisioning of a suitable bank account for OmniPay Africa. It is anticipated this service interruption will start May 24, 2007 with service resuming on or about June 18, 2007.
    * With resumption, all bank wires from customers must be directed to
    the new bank coordinates which will be posted on the omnipay.com website.

    The original plan was for OmniPay Africa to organize as a licensee of G&SR, the US company that owns OmniPay. A substantial development effort was underway to support the additional requirements for over-the-counter exchange operations such as biometric validation. However, recent actions of the US government, originating from a long-standing and misguided animus on the part of the US Secret Service, necessitate immediate action. Specifically, SEB Bank in Estonia has notified G&SR it is closing its bank account at close of business May 25, 2007 explicitly because of the Press Release from the US DOJ.

    We regret the temporary interruption of OmniPay services. Just as the US government's recent actions in seizing e-gold accounts of e-gold Ltd., G&SR, The Bullion Exchange, AnyGoldNow, IceGold, GitGold, The Denver Gold Exchange, GoldPouch Express and 1MDC (and forcing G&SR to liquidate the seized assets!) have severely damaged not only these exchange businesses but also their innumerable customers, their forcing this complex transition to be performed on an emergency basis is simply shameful.

    We do not however regret the transfer of OmniPay responsibilities to OmniPay Africa. As will become abundantly clear in coming months, the OmniPay Africa team is highly qualified to guide OmniPay to a higher level, a genuinely global service that will foster a beneficial surge in e-gold's emergence while bringing significant advantages to emerging economies.

    Strategic Background

    A major strategic emphasis for e-gold is to provide sophisticated remote payments capabilities to the majority of mankind underserved by or excluded by the banking system. An important focus is international remittances - payments from migrant workers living in advanced economies sending a portion of their earnings to their home country. For many developing economies, migrant remittances constitute a significant portion of foreign exchange income and even GDP. Traditional remittance mechanisms, however, are expensive and inflexible. It is estimated that lowering the net cost of remittances by a few percentage points could measurably enhance economic development. There is also increasing awareness that non-traditional banking such as micro-credit facilities can also aid in bootstrapping lesser developed economies.

    OmniPay Africa, an entirely non-US company, majority owned by prominent business leaders from the Francophone countries of West Africa, was therefore organized to extend the usefulness of e-gold by providing support for over-the-counter exchange and by fostering the integration of e-gold into micro-credit lending institutions. The combination of e-gold (settling the international transfer of value with no need for a financial intermediary) and OmniPay (offering standardized, reliable, low cost exchange to/from local currency) will serve as a flexible low cost alternative to the traditional systems.


    Semoga news ini membantu
    Tempatnya Orang Indonesia Belajar FOREX ya
    di www.indofx-trader.net dongsm_cool

  13. #13
    Elder Analyst support fxmalay's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Malaysia
    Posts
    528
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Very good info bro fanto..

    Keep that good work.

    Terima kasih

  14. #14
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    253
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    semua lari ke afrika selatan, apsal. ada apa2 ker ni.


  15. #15
    In Profit fanto's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    119
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    INfo ini saya dapatkan karena sering bincang-bincang dengan pihak changer. Bila ada masalah dengan e-gold lagi, coba saja bicara dengan mereka. Karena merekalah yg lebih tahu lebih dahulu masalah ini.
    Begitu juga bila ada masalah dengan e-currency lain, bicaralah dengan changernya. Dengan begitu informasi yg didapat lebih akurat.
    Tak ada masalah bila e-gold pindah ke AFRICA, ini hanya masalah tempat bisnis yang menguntungkan saja.
    Tempatnya Orang Indonesia Belajar FOREX ya
    di www.indofx-trader.net dongsm_cool

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us