Bitcoin menjunam Lebih 10% , Sekarang Di bawah Harga $10,000


Bitcoin menjunam lebih daripada 10% pada hari Selasa di Asia untuk jatuh di bawah tahap $ 10,000 sebagai pembetulan yang bermula minggu lepas.

Bermula pada 11 Jun, Bitcoin menjalani perhimpunan dua minggu yang menyaksikan lonjakan duit syiling sedikit lebih daripada $ 6,000. Pelancaran potensi cryptocurrency Facebook sendiri, Libra, disebut sebagai pemangkin untuk pembelian.

Tetapi Bitcoin mula mencelup setelah mencapai paras tertinggi 2019 iaitu $ 13,929.8 Khamis lalu dan telah kehilangan lebih daripada 25% dalam masa kurang dari seminggu. Alasan penjualan tidak jelas, tetapi ada yang mengatakan ia disebabkan oleh peniaga yang memutuskan untuk mengunci keuntungan selepas kriptografi mata wang popular yang melonjak melepasi tahap psikologi utama.

Penurunan sebanyak 20% atau lebih dari tinggi baru-baru ini adalah definisi popular pasaran beruang.

Bitcoin hari ini kehilangan 12.1% kepada $ 9,942.6. Ethereum menjunam 7.8% kepada $ 278.31, manakala XRP jatuh 5.5% kepada 0.3930. Litecoin merosot 8.4% kepada $ 115.980.

Laporan bahawa Timbalan Menteri Kewangan Rusia Alexei Moiseev berkata negara itu tidak akan membangunkan peraturan berasingan untuk Libra yang mendapat perhatian hari ini, walaupun berita itu tidak memberi kesan kepada pasaran.

"Tidak ada sesiapa yang akan memperkenalkan larangan. Sebilangan besar perniagaan menanyakan apabila akhirnya akan dapat melakukan secara sah [persembahan syiling permulaan ICO] dengan teliti. Ini pasti akan dikawal, dibenarkan, dan itu," Moiseev kata.

sumber: www.investing.com