FXOpen Broker

10+ years’
experience in FX

VISIT WEBSITE

Trading Accounts

ECN, STP,
Micro, Crypto

START TRADING

Free Demo

Practice Forex trading
risk free

OPEN DEMO ACCOUNT

PAMM Technology

Become a Master
or a Follower

JOIN PAMM SERVICE
Results 1 to 2 of 2

Thread: Trade Banyak Pair Atau Fokus Trade 1-2 Pair Saja Yang Lagi Bagus?

  1. #1
    Moderator Rizal's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Malacca
    Posts
    4,429
    Thanks
    187
    Thanked 413 Times in 288 Posts

    Default Trade Banyak Pair Atau Fokus Trade 1-2 Pair Saja Yang Lagi Bagus?

    Correlation pair. Mesti ramai pernah dengar kan? Teknik trade correlation pair dulu memang popular, sekitar tahun 2009-2010 tak salah saya. Masa tu bukan macam sekarang. Sekarang, ramai yang trade satu atau dua, atau tiga pair sahaja.

    Masa dulu, tak mainlah trade sikit-sikit saja pair. Dulu sekali trade mau terus ke 21 pair. Dari major pair sehingga ke exotic pair. Sebab tu habis kecundang semuanya, akibat overtrade dan hentam kromo.

    Bagi yang tak pernah tahu apa itu correlation pair, saya akan cuba terangkan cara paling mudah faham.

    Correlation currency atau correlation pair adalah pair yang ada kaitan satu sama lain. Sama ada dua jenis pair bergerak sama arah atau berlawanan arah.

    Contoh : EUR/USD adalah correlation pair bagi USD/CHF. Apabila pair EUR/USD naik, dijangkakan USD/CHF akan turun. Jadi kalau nak BUY EUR/USD, trader yang mengamalkan trade correlation juga akan SELL USD/CHF.

    Oleh ketaksuban trade semua pair yang ada di MT4, saya masih ingat ada teknik-teknik popular waktu itu yang galakkan terus trade sehingga 21 pair. Banyak betul tu. Contohnya mereka akan trade serentak semua pair yang ada.


    Contohnya,

    BUY EUR/USD, GBP/USD, AUD/USD, NZD/USD dan SELL USD/JPY, USDCAD, USDCHF dan banyak lagilah. Semua masuk serentak. Ha ha. Pening betul waktu itu.

    Tetapi kenapa ramai yang terpengaruh? Sebab ramai trader forex ni tamak. Macam saya juga dulu, masa awal-awal dalam bidang ini. Nak bolot semua habis. Kalau boleh, semua pair di MT4 tu nak trade. Inilah yang akan menyebabkan overtrade. Kalau boleh untung tak apa juga. Lebih banyak pair, lebih banyak pergerakan dan sentiment pasaran perlu faham. Jadi lebih susah sebenarnya.

    Sebenarnya cara yang betul, jika anda baru sahaja kenal-kenal forex. Fokus kepada satu atau dua pair sahaja. Ini membantu anda lebih faham tentang pergerakan pair tersebut. Selepas itu anda juga boleh fokus kuasai berita fundamental, seperti data ekonomi, sentiment, geopolitik untuk matawang negara yang anda trade tersebut.

    Jika trade banyak-banyak pair, bermaksud anda perlu banyak sangat membaca dan perlu banyak faham aktiviti ekonomi banyak negara. Kan lebih susah. Nak kena faham bukan hanya sebuah atau dua buah negara. Tetapi dah macam kena hafal ekonomi semua negara dalam peta dunia tu! Jangan pilih jalan sukar.

    Jika anda boleh untung dengan hanya trade 1-2 pair sahaja, kekalkan momentum tersebut. Lebih lama anda perhatikan pair tersebut, lebih anda mudah faham pergerakannya. Dan akan menjadikan anda lebih senang menjana keuntungan.

  2. #2
    Moderator Rizal's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Malacca
    Posts
    4,429
    Thanks
    187
    Thanked 413 Times in 288 Posts

    Default


Bookmarks

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2020 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us