Bitcoin Naik $ 9,000 Pelaburan Facebook Ke Cryptocurrency


Harga-harga cryptocurrency utama kebanyakannya lebih tinggi pada hari Selasa di Asia, dengan Bitcoin melayang di atas tahap $ 9,000 kunci pada Facebook yang dilaporkan bergerak ke dalam cryptocurrency.

Bitcoin meningkat 2.1% kepada $ 9,267.4 pada jam 11:30 malam ET (03:30 GMT). Ethereum meningkat 0.7% kepada $ 270.23. XRP melonjak 4.3% kepada 0.44642, tetapi Litecoin kurang berjaya dan kehilangan 1.5% kepada $ 133.058.

Facebook (NASDAQ: FB) dilaporkan melancarkan aset digital baru untuk digunakan sebagai pembayaran peer-to-peer dalam aplikasi messenger. Bitcoin melonjak serta-merta mengikuti berita itu, kerana beberapa penganalisis berkata berita itu boleh menjadi rangsangan terbesar untuk duit syiling maya dalam sejarah.

"Usaha Facebook di dalam ruang itu berpotensi menjadi salah satu, jika bukan pemangkin luaran yang paling penting untuk penggunaan Bitcoin dan crypto dalam sejarah teknologi," kata Spencer Bogart, rakan umum di Blockchain Capital, dalam laporan CNBC.

Penganalisis lain berkata langkah oleh gergasi media sosial itu boleh memotivasi firma kewangan besar lain untuk keluar dari mod "tunggu dan lihat".

Menurut CNBC, syarikat itu juga merancang pelancaran mesin fizikal, seperti ATM di mana pengguna boleh membeli mata wang dan pekerja syarikat akan dapat mengutip gaji dalam bentuk mata wang baru.

Media berita yang banyak dilaporkan sebelum ini bahawa Facebook secara rasmi boleh mengumumkan pelannya minggu ini, membantu perhimpunan bitcoin melebihi $ 9,000 hingga lebih tinggi satu tahun.

Dalam berita lain, Binance, platform perdagangan crypto terbesar di dunia, telah mengumumkan sebelum ini $ 81 juta atau lebih transaksi Bitcoin melalui Twitter pada hari Isnin.

Syarikat itu tidak lama lagi akan menawarkan duit syiling Bitcoin-pegged juga, menurut jurucakap syarikat.

sumber: www.investing.com