Harga Crypto Menaik; Bitcoin Rekod Keuntungan Bulanan Keempat


Harga cryptocurrency lebih tinggi pada hari Isnin di Asia, selepas Bitcoin mencatatkan keuntungan bulanan keempat keempat pada bulan Mei.

Bitcoin naik 0.3% kepada $ 8,598.6 oleh 1:44 AM ET (05:44 GMT). Ia mencapai paras melebihi $ 9,000 pada hari Khamis.

"Secara terus menerus, bitcoin mungkin menyatukan di antara $ 7,000 dan $ 10,000," CEO Galaxy Digital Mike Novogratz memberitahu Bloomberg.

Sementara itu, sesetengah penganalisis berkata pemulihan tajam dalam harga Bitcoin tidak lama lagi akan menjejaskan.

Peter Schiff dari Pengurusan Euro Pacific Asset berkata pasaran crypto mempunyai "banyak sentimen membeli palsu."

"Cryptocurrency tidak berfungsi dengan tujuan wang mahupun menyimpan nilai," kata Schiff dalam temu bual dengan Berita BTC.

Bitcoin seolah-olah memperoleh peranan aset selamat baru-baru ini, tetapi Schiff berkata akhirnya bank-bank pusat dan pelabur akan kembali ke emas kerana "kepentingan sejarahnya sebagai wang untuk beribu-ribu tahun."

"Bank pusat membeli emas; mereka tidak membeli bitcoin kerana emas adalah wang, "kata Schiff. "Kami berada di gelembung terbesar yang bank-bank pusat pernah ditiup," katanya. "Dan apabila ia muncul, krisis ekonomi 2008 akan muncul seperti berkelah sekolah Ahad. Kemudian, orang akan memikirkan mengapa emas penting, "katanya.

Harga cryptocurrency lain juga diperoleh hari ini. XRP melonjak 4.1% kepada 0.45193, manakala Litecoin naik 1.4% kepada 114.587.Ethereum turun 0.1% kepada 266.6.

sumber: www.investing.com