BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8122$1.8682
Page 1 of 11 12345 ... LastLast
Results 1 to 15 of 153

Thread: Senarai istilah-istilah dalam forex

  1. #1
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Senarai istilah-istilah dalam forex

    kepada semua trader, kalau ada istilah baru dalam atau pun yang lama sila letak dan terangkan sedikit dalam ruangan ini untuk di kongsi bersama...thankssm_happy
    Last edited by FXM Teacher; 08-09-2007 at 08:37 AM.

  2. #2
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts
    Ask untuk sell pair tertentu
    Bid- untuk buy pair tertentu
    Buy mengharap pair tersebut naik untuk untung
    Sell mengharap pair tersebut jatuh untuk untung
    Long - posisi pair yang dibeli.menghap pair akan naik
    Short- posisi pair yang dibeli.menghap pair akan jatuh
    Spread perbezaan matawang yang akan dibeli dengan harga pasaran terkini
    Leverage margin kadar modal anda dan jumlah kuantiti yang dibenarkan seperti 1:100 ,1:200
    Stop loss : membolehkan posisi yang open tertutup secara automatik apabila terkena price yang anda set.(dalam keadaan rugi )
    Exit profit membolehkan posisi yang open tertutup secara automatik apabila terkena price yang anda set.(dalam keadaan untung )
    Pending order membolehkan posisi akan terbuka secara automatik apabila terkena price yang anda set
    Trailing stop membolehkan anda menutup posisi yang untung sebelum menjadi rugi semula.
    Scalping teknik mengambil pips sedikit demi sedikit
    Indicator penunjuk dalam teknikal analisis
    Technical analysis teknik untuk meramal pergerakan pasaran berpandukan sejarah ,trend dan indicator
    Fundamental analysis teknik untuk meramal pergerakan pasaran berpandukan news (politik dan ekonomi)
    Upward pergerakan pasaran menaik
    Downward pergerakan pasaran menurun
    Platform software yang digunakan untuk forex trading contoh metatrader,streamster, fx trading station 2.
    Broker orang tengah yang diantara trader dan syarikat.
    Egold matawang dalam internet
    Ebullion -matawang dalam internet
    Wiretransfer pemindahan wang terus ke akaun bank
    Swift kod bank .
    Swap kos tambahan akibat penangguhan urus niaga
    Pair pasangan mata wang .contoh EU(euro/usd)
    Pips perubahan harga matawang dikira dalam bentuk pips.
    Bullish pergerakan menaik secara mendadak
    Bearish pergerakan menurun secara mendadak
    Pivot pergerakan matawang yang tidak jauh dari titik asal dan kembali semula
    TF (time frame) kadar masa untuk membuat analisis menggunakan indicator. Setiap indicator menggunakan TF yang sesuai
    Overbought situasi dimana pasangan matawang tersebut sudah terlebih dibeli dan kemungkinan besar akan jatuh .

    baby

  3. #3
    Bullish brownknight's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Kuantan, Malaysia
    Posts
    54
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Question Fonkius

    Quote Originally Posted by tahir85 View Post
    Long - posisi pair yang dibeli.menghap pair akan naik
    Short- posisi pair yang dibeli.menghap pair akan jatuh
    Assalaamualaikum,
    Bukan Short = Sell Ke Bro?

  4. #4
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by brownknight View Post
    Assalaamualaikum,
    Bukan Short = Sell Ke Bro?
    betul maksud u, cuma saya maksudkan beli =tred dekat situ...hehehe .thnks.sila la tambah term2 yang takpena didengar utk kebaikan besama.hehehe

  5. #5
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    interest rate - Kadar Faedah boleh menyebabkan satu mata wang untuk sama ada mengukuhkan atau melemahkan bergantung pada pergerakan. Dalam kadar faedah yang tinggi sesetengah kes akan menarik wang asing, bagaimanapun kadar faedah yang tinggi akan sering menyebabkan pelabur-pelabur pasaran saham untuk menjual portfolio-portfolio mereka. Mereka mempercayakan bahawa kos yang tinggi dari pinjaman wang akan menjejaskan banyak syarikat. Jika pelabur-pelabur menjual holdings mereka akan menyebabkan kemerosotan dalam pasaran dan secara negatif menjejaskan ekonomi.

    Disebabkan oleh dua perkara yang akan menjejaskan akan mengambil tempat bergantung pada banyak faktor-faktor yang rumit, tetapi biasanya satu perjanjian di kalangan pemerhati-pemerhati dipersetujui untuk memerhati perubahan semasa kadar faedah yang akan menjejaskan ekonomi awam dan harga mata wang.

  6. #6
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    terima kasih tahir85, dan pada sesiapa yang masih tidak berapa faham maksudnya, boleh bertanya ok..
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool

  7. #7
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    130
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    harap pada sapa-sapa yang tahu dapat bagi maksud secara ringkas istilah di bawah istilah di bawah :

    scalping
    hedging
    swing
    ranging
    volatile

  8. #8
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ambayutnatuk View Post
    harap pada sapa-sapa yang tahu dapat bagi maksud secara ringkas istilah di bawah istilah di bawah :

    scalping
    hedging
    swing
    ranging
    volatile
    scalping - merupakan satu process untuk very-very short term trading dari segi mengambil untung pada tahap yang minimum dan ia bergantung pada setiap trader, biasanya scalping akan dilakukan untuk pips dalam range 10-20 pips ataupun kurang daripada tersebut.

    hedging - process untuk buy dan sell pada satu-satu masa tertentu.contohnya eu:- 1.3506/1.3508, so trader yang buy pada 1.3508 dan sell pada 1.3506 pada masa yg sama telah melakukan hedging.

    swing - jarak yang panjang atau lama.contohnya:-swing trade bermaksud, trade yg disimpan lebih drp. 1 hari.

    ranging - harga yang naik dan turun dalam sesuatu range ataupun dalam satu jarak high dan low untuk masa beberapa hari ataupun tempoh masa yang lebih panjang.contohnya:-pergerakkan harga eu dalam satu minggu ialah diantara 1.3500 hingga 1.3600, ini bermaksud harga eu hanya tengah ranging diantara harga-harga tersebut.

    volatile - harga yang bergerak tidak tentu arah, disebabkan buy dan sell yang bnyk dilakukan oleh institusi besar terutamanya, harga akan naik dan turun berterusan. ini biasanya dilihat apabila governer bank atau president bank memberi penjelasan positif dan negatif mengenai ekonomi sesuatu negara, menyebabkan trader tidak tentu arah melakukan buy/sell, dan tiada direction yang clear untuk diikuti.
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool

  9. #9
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    130
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    FXM teacher : terima kasih bebanyak.

    nak tanya lagi la tentang bullish dan bearish, gerakan ni sebenarnya dikira dalam jangkamasa bila, 1 jam, 12 jam, 1 hari, seminggu atau sebulan. dan kalau boleh, nak tahu juga, reversal itu dikira bullish atau bearish..

  10. #10
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ambayutnatuk View Post
    FXM teacher : terima kasih bebanyak.

    nak tanya lagi la tentang bullish dan bearish, gerakan ni sebenarnya dikira dalam jangkamasa bila, 1 jam, 12 jam, 1 hari, seminggu atau sebulan. dan kalau boleh, nak tahu juga, reversal itu dikira bullish atau bearish..
    Biasanya, bullish dan bearish akan dinyatakan terhadap sesuatu currency, contohnya jika GBP bullish maksudnya, GBP/USD akan naik dan sebaliknya.

    Reversal pula boleh dikira sebagai bullish ataupun bearish, berdasarkan move sebelum sesuatu berubah arah pergerakkan. Contohnya jika sebelum GBP/USD melakukan reversal, ia bergerak ke atas, maksudnya, reversal akan bermaksud ia akan melakukan pergerakkan ke bawah dan ia bermaksud GBP bearish/USD bullish dan sebaliknya.

    Jangkamasanya tidak tetap, ia bergantung pada cara trading seseorang trader.
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool

  11. #11
    burn_111211
    Guest

    Default

    askum... aku nak tanya.. kat Carigold forum tu ada org sebut pasal TT.. TT tu apa?? and boleh explain pasal swap tak?? apa benda tu sbnarnya.. hihih.. sorry... aku nie newbie..

  12. #12
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by burn_111211 View Post
    askum... aku nak tanya.. kat Carigold forum tu ada org sebut pasal TT.. TT tu apa?? and boleh explain pasal swap tak?? apa benda tu sbnarnya.. hihih.. sorry... aku nie newbie..
    TT ialah telegraphic transfer atau istilah lainnya, wire transfer..ianya ialah cara untuk transfer duit dari bank ke bank tanpa medium perantaraan lain seperti egold contohnya.

    Swap dalam erti kata lain ialah seperti interest. Interest boleh didapati melalui 2 hala, iaitu menerima atau membayar.Setiap currency ada interest ratenya tersendiri so interest rate untuk setiap pair adalah berbeza. Untuk menentukan anda membayar atau menerima, ia bergantung pada interest rate sesuatu negara, jika anda membeli currency yang interestnya lebih tinggi daripada currency yang anda jual, maka anda akan dibayar interest dan sebaliknya.
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool

  13. #13
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    130
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    boleh tak dijelaskan tentang carry trade, sebab bila baca news tentang forex, isu ini ada dikaitkan...

  14. #14
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ambayutnatuk View Post
    boleh tak dijelaskan tentang carry trade, sebab bila baca news tentang forex, isu ini ada dikaitkan...
    Carry trade, another major thing untuk orang yang trade pair yen.

    Saya akan bagi sedikit info mengenai background carry tade ni ok.

    Seperti yang anda sedia maklum, Interest rate bagi yen adalah yang terendah iaitu 0.5% berbanding US iaitu 5.25%. Ini menyebabkan traders yang trade saham di US meminjam matawang yen untuk membeli saham kerana ia lebih murah untuk membayar interest ratenya iaitu hanya 0.5% berbanding US 5.25%.

    Perbuatan ini dibuat secara meluas oleh banyak traders di pasaran saham di US.menyebabkan saham kebanyaknya ialan pembelian dalam yen, dan saham mereka beli, ia disimpan untuk tempoh yang lama untuk untung yang lebih.

    Itu dinamakan CARRY TRADE.

    So bila ekuiti di US berlaku sell-off atau secara amnya, indexnya jatuh teruk, ini bermaksud Yen sedang dibeli semula (disebabkan ia dipinjam sebelum itu untuk membeli saham) dan USD sedang dijual dengan kuantiti yang teramat besar menyebabkan pair seperti USD/YEN jatuh teruk(yen kuat) diikuti oleh pair lain seperti GBP/YEN juga jatuh. Ini sebenarnya akan menyebabkan berlakunya chain reaction, ini bahagian yang lebih mendalam dan terperinci yang susah kalau saya nak explain di sini so saya akan abaikannya buat masa ini.

    Apabila situasi seperti ini berlaku, ia juga dinamakan sebagai carry trade unwinding .Untuk maklumat lanjut anda boleh google mengenai persoalan ini.
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool

  15. #15
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    130
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    oooooo..... tak terfikir pula ada benda ni....

    tq bro, forum ni benar-benar bagi manfaat....

Page 1 of 11 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us