BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8773$1.9354
Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 15 of 41

Thread: Kenapa Pilih Forex?

  1. #1
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,319
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Thumbs up Kenapa Pilih Forex?

    salam semua,

    saya buka thread ni adalah utk berkongsi sesama rakan FXMalay tentang tajuk diatas.... sekiranya thread ni dah ada harap maaf...mintak jasa baik Admin delete ke atau move aje thread ni.....yelah nak tau gak banyak-banyak jenis investment ....kenapa pilih forex?

    Utk itu saya mulakan dulu.....

    dunia investment ni dah bermcm saya involve dari stockmkt sehingga yg terkini forex. cume property investment blum terbuka dihati nak start. saya start investment ni hujung tahun 1995, masa tu dok gile main komoditi CPO...kira M'sia punye mkt le.... lepaih tu beralih US mkt lak.... trade cotton & coffee.....stokmkt saya mula involve 1996...& pernah jadi dealer tapik utk Futures mkt la....kira main FKLI... tapik kejap jer...mkt kurang memberangsangkan & tara volume....ode kurang...client pun tak mau berurusniaga...dlm masa yg sama dok monitor gak US punye futures mkt....tahun 2005 maka bemula era baru saya involve dlm US stockmkt ala yg tersenarai kat NYSE & Nasdaq.... terutama options mkt........pengajaran yg saya dpt....modal nak kene besar & nak main intra day.... syarat musti dipatuhi iaitu equity value musti at least USD25K.... kalu tak ....bole kene suspend trading account...haru oooo...anda musti nak tau kan.... ni dah bertahun main mkt musti dah manyak $$$$ & kaya raya....hehehehehe anda silap...... kayap yg ada...beribu $$$ abih....sebab?...modal...money mgt...teknik & disiplin....

    kini saya beralih kpd forex...sebab.... dgn USD1 anda dah bole start trade...bole main intra day...malah tak sampai 1 minit dah bole bikin $$$ manyak....tapik ingat dlm 1 minit pun anda bole rugi banyak....yg best lagi 24 hrs mkt.... kot kot mlm tak bole tido bole gak nengok mkt....siang malas nak pi kerja bole nengok mkt...jadi kesimpulan saya pilih forex sebab faktor leverage....flexibility...tak yah nak monitor banyak kaunter.....dari segi analisa ...tak yah nak study fundamental manyak sangat cume fokus on economi faktor...berbanding dgn stock company...dah ler fundamental luaran....fundamental dalaman pun nak kene amik tau...tu blum kire faktor teknikal analisa....tapik anda perlu ingat Forex ni bole buat anda rugi banyak....faktor money mgt...teknik & disiplin yg betul hendaklah sentiasa diamal.....

    jadi bagaimana dgn rakan-rakan yg lain....?

  2. #2
    In Profit yanshinoda's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Batu Pahat, Senggarang
    Posts
    238
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    sebab aku plak pilih forex,
    aku pikir mase panjang kot,
    bile aku mengadap komputer aku terpikir kenape aku tak wat duit gune internet! sampai lah aku wat ulangkaji banyak bende sampai aku jumpe forex... dulu-dulu aku layan jugak banyak MLM tapi just dapat modal balik je yang hampeh pun de jugak.... sebab aku tak pandai nak promosi kan orang, cian orang tu nanti, aku tak nak menipu...
    HYIP pun penah tapi ni ciput je... aku dah tahu bende ni haram makin aku masuk last-last haram jadah jadi nyer!
    aku minat nak belaja sangat sebab forex ni mencabar kepale hotak aku, bukan senang nak jadi trade... tapi kalo dah hebat bekepok lah kocek! dari aku bukak komputer layan internet yang bukan-bukan baik aku layan market... sekurang-kurang nyer menajam kan ilmu ini! dah pandai nanti menebal kan poket plak....

  3. #3
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,319
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by yanshinoda View Post
    sebab aku plak pilih forex,
    aku pikir mase panjang kot,
    bile aku mengadap komputer aku terpikir kenape aku tak wat duit gune internet! sampai lah aku wat ulangkaji banyak bende sampai aku jumpe forex... dulu-dulu aku layan jugak banyak MLM tapi just dapat modal balik je yang hampeh pun de jugak.... sebab aku tak pandai nak promosi kan orang, cian orang tu nanti, aku tak nak menipu...
    HYIP pun penah tapi ni ciput je... aku dah tahu bende ni haram makin aku masuk last-last haram jadah jadi nyer!
    aku minat nak belaja sangat sebab forex ni mencabar kepale hotak aku, bukan senang nak jadi trade... tapi kalo dah hebat bekepok lah kocek! dari aku bukak komputer layan internet yang bukan-bukan baik aku layan market... sekurang-kurang nyer menajam kan ilmu ini! dah pandai nanti menebal kan poket plak....

    yeaaa....anda senasib saya gak...saya pun ada gak dedulu involve MLM internet ...autosurf....HYIP...PTC...heheheh...berkoyan $$$ abih ...akhirnye saya pikir dari saya bagi $$$ kat program tu baik saya manage sendiri...berdasarkan pengalaman diatas... akhirnye forex yg saya pilih...

    trime kasih krn post anda.....bagaimana rakan yg lain...?

  4. #4
    In Profit yanshinoda's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Batu Pahat, Senggarang
    Posts
    238
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by halzu View Post
    yeaaa....anda senasib saya gak...saya pun ada gak dedulu involve MLM internet ...autosurf....HYIP...PTC...heheheh...berkoyan $$$ abih ...akhirnye saya pikir dari saya bagi $$$ kat program tu baik saya manage sendiri...berdasarkan pengalaman diatas... akhirnye forex yg saya pilih...

    trime kasih krn post anda.....bagaimana rakan yg lain...?
    betul tu, dari kite melantak bende-bende macam tu tapi untung tak dapat balik! baik kite bantai forex kan, kalo kat forex ni kite kene MC sekali pun sekurang-kurang nyer kite dapat tahu pe silap kite sampai MC, blajo dari kesilapan besok-besok tak ulang lagi... dari bende-bende macam tu! pikir lah sendiri....

  5. #5
    In Profit maniaci's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    191
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    aku main forex sbb forex mencabarr pemikiran aku .. ala ala intrigue laa...dgn bace chart patern semua.. tgk fundamental analysis semua.. bace pasal luar economy semua.. sbb aku dari dulu aku mmg minat bende bende cam nii.. sampai game game kat pc aku pun.. semua game style nii.. wallstreet la.. capitalist la...

    so aku selalu terpikir takkan xkan de bende real yg pakai bende bende ni semua.. effect dari economi.. sosial.. trade.. market sentiment.. speculating semua...bab financial effect semua..

    lagipun bende bende camnii bukan kite belaja pun kat u pun..mmg aku x belajar punnn.. sbb aku budak software engineering..ehehehehe... lagi aa x belajar.. patut nye masuk amik degree finance ker.. alaa.. budak finance pun bukan tau punnnn.. diorang cume bace buku jerr.. praktikal tarak..

    bab kata pepatah "There is a difference between knowing the path and walking the path"
    Last edited by maniaci; 02-13-2008 at 08:35 AM.
    I trust eveyone..It's the devil inside them I don't trust

    There is a difference between knowing the path and walking the path

  6. #6
    Piplet PipSeeKers's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    12
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Aku nk kawen.. and bayar loan stadi aku (90k)... fuhh.. tu target aku yg plg jelas.. kut mane pon aku nk berjaya dalam bidang forex nih.. keke.. till death to as part..

  7. #7
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,319
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by PipSeeKers View Post
    Aku nk kawen.. and bayar loan stadi aku (90k)... fuhh.. tu target aku yg plg jelas.. kut mane pon aku nk berjaya dalam bidang forex nih.. keke.. till death to as part..
    moga-moga harapan & cita-cita anda tercapai...aminnn...

    aku ingatkan thread ni dah tak jalan .....nak gak rasenye menutup thread ni... tetiba masih ada yg sudi masuk...

  8. #8
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,828
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    aku forex ni kalau setakat dapat bayar utang cukup ler..hihhiih

  9. #9
    Old Member lord's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Peaceful Earth
    Posts
    932
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.050
    Thanks
    4
    Thanked 3 Times in 1 Post

    Default

    hmm....payah nk kata kenapa aku pilih forex......

    yg pasti tenkiu to my old old old fren sebab introduce forex kt aku...from there aku totally start to involve in forex until now....kalu utk kaya dgn forex maybe mkn masa....tapi kalu setakat utk hidup tu insyaAllah boleh lepas la...

    ramai yg kata forex is challenging...yes..!!mmg betul...forex merupakan 1 bisnes yg tiada had dlm keuntungan...nombor 1 in the world....tapi kena ingat..risiko pon takde had...bermakna once kita trade in forex...kita berhadapan dgn risiko yg tidak terhingga...so watch out n get prepared!!

    cuma nasihat dr aku.....penuhkn ilmu di dada then start ur engine...n keep making money from forex...
    Never Say Never
    Don't trade hard but trade smart
    __________________________

    <<--FREE Forex Sources-->>

  10. #10
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,319
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by lord View Post
    cuma nasihat dr aku.....penuhkn ilmu di dada then start ur engine...n keep making money from forex...
    yes....very very very setuju dgn brader lord...penuhi ilmu di dada....blajar & terus blajar...nescaya segala usaha akan berhasil...

  11. #11
    Super Moderator nonamer's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    from no where
    Posts
    3,135
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    2.544
    Thanks
    20
    Thanked 150 Times in 110 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mazlimoin View Post
    aku forex ni kalau setakat dapat bayar utang cukup ler..hihhiih
    kalu tak silap tahun lepas punya balance tak abis lagikan...
    pastu dlm asb baru nie rasa dah puluh riban ...

    (joke jer bro jangan marah)

  12. #12
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,828
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by nonamer View Post
    kalu tak silap tahun lepas punya balance tak abis lagikan...
    pastu dlm asb baru nie rasa dah puluh riban ...

    (joke jer bro jangan marah)
    uwaa!!..seronoknyaaa kalau benar!!!

  13. #13
    In Profit great0ne's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    lembangan maliau - banjaran crocker
    Posts
    115
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    majoriti yang main forex nak kaya, dapat wang dengan mudah... betul tak..

    jangan tak mengaku....

    sebab itu, saya mengaku... sebab utama main forex untuk mendapat kekayaan...

    tapi kalaulah tahu begini jadinya.... hisk..hisk...baik simpan duit riban-riban dalam UT...

  14. #14
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,828
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by great0ne View Post
    majoriti yang main forex nak kaya, dapat wang dengan mudah... betul tak..

    jangan tak mengaku....

    sebab itu, saya mengaku... sebab utama main forex untuk mendapat kekayaan...

    tapi kalaulah tahu begini jadinya.... hisk..hisk...baik simpan duit riban-riban dalam UT...
    bukan majoriti lagi.....semua main forex mahu utg.takda sapa nak rugi...dan dapat wang dengan mudah?...ini lah jalan paling susah nak dapat wang...huhuhuhuhu

  15. #15
    FXMalay supporter halzu's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Depan PC
    Posts
    1,319
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.200
    Thanks
    2
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mazlimoin View Post
    bukan majoriti lagi.....semua main forex mahu utg.takda sapa nak rugi...dan dapat wang dengan mudah?...ini lah jalan paling susah nak dapat wang...huhuhuhuhu
    memangler... takkan ler semua main forex sesajer jer nak bagi rugi...hehehehee

Page 1 of 3 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2017 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us