BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.8388$1.8957
Page 1 of 5 12345 LastLast
Results 1 to 15 of 70

Thread: Kelas Metatrader Percuma Online oleh Flizzoe :)

  1. #1
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default Kelas Metatrader Percuma Online oleh Flizzoe :)

    Salam,

    Aku perasan makin ramai orang join untuk trade forex ini, pada masa yang sama, tak tahu macam mana nak menggunakan platform untuk trading: Metatrader 4.

    Jadi aku bercadang untuk mengajar secara percuma online (kalau face-to-face itu call dulu). Syllabus spesifik tiada

    PENTING!
    Aku akan update thread ini bila:
    1. Aku ada masa
    2. Aku ada idea
    3. Korang tanya apa-apa soalan yang relevan

    Aku ni takde la expert Meta4 ni, tapi kalau dah trading dekat 3 tahun tu, tahu la sikit-sikit kalau nak mengajar orang camne nak pakai Meta4

    Post pertama ni akan jadi isi kandungan untuk kelas ini
    Topik 1: Installation
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...12&postcount=4
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...14&postcount=5
    Topik 2: Akaun Demo
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...71&postcount=6
    Topik 3: Toolbars
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...0&postcount=11
    Topik 4: Charts
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...3&postcount=36
    Topik 5: Order
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...7&postcount=38
    Subtopik 5 (1): Instant Execution
    http://forum.fxopen.com/showpost.php...6&postcount=69
    Last edited by flizzoe; 11-09-2010 at 07:12 AM.
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  2. #2
    Elder Analyst mrfx's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    depan PC
    Posts
    495
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    Salam,

    Aku perasan makin ramai orang join untuk trade forex ini, pada masa yang sama, tak tahu macam mana nak menggunakan platform untuk trading: Metatrader 4.

    Jadi aku bercadang untuk mengajar secara percuma online (kalau face-to-face itu call dulu). Syllabus spesifik tiada

    PENTING!
    Aku akan update thread ini bila:
    1. Aku ada masa
    2. Aku ada idea
    3. Korang tanya apa-apa soalan yang relevan

    Aku ni takde la expert Meta4 ni, tapi kalau dah trading dekat 3 tahun tu, tahu la sikit-sikit kalau nak mengajar orang camne nak pakai Meta4

    Post pertama ni akan jadi isi kandungan untuk kelas ini

    Nanti bila aku ada masa aku update, jap lagi ada midterm test neh
    wah...student lg???
    dah stat trade?
    bagos2...
    siap wat clas porex plak.
    pasni bleh la jd lect utk klas eco...
    ..::Free USD$100+USD$25..FxMALAY::..
    sm_cool ..::Basic For Newbie+Simple Profit Technicque::..sm_cool




    sm_win "money is not everything but everything needs money"sm_win [/I]

  3. #3
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mrfx View Post
    wah...student lg???
    dah stat trade?
    bagos2...
    siap wat clas porex plak.
    pasni bleh la jd lect utk klas eco...
    aku start trading 3 tahun lepas... masa 19 tahun..
    takleh jadi lecturer economy.. aku law student
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  4. #4
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default Topik 1: Installation

    Perkara pertama yang kita mesti ada ialah perisian Metatrader 4. Metatrader boleh didownload di laman web fxmalay. Klik pada [Download Trading Terminal].



    Selepas habis download, klik pada fx4setup.exe:



    Klik [Next],



    Klik [Next],



    Baca [End User License Agreement] dan tandakan pada [Yes, I agree with all the terms of this license agreement] dan klik [Next],



    Biarkan [Installation folder] kekal seperti sedia ada [C:\Program Files\MetaTrader - FXOpen] dan klik [Next],



    Biarkan [Select program group] kekal seperti sedia ada [MetaTrader - FXOpen] dan klik [Next],



    Klik [Next],



    Biarkan proses installation selesai,
    Last edited by flizzoe; 02-04-2008 at 05:13 PM.
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  5. #5
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default Topik 1: Installation



    Sekarang Metatrader 4 telah berjaya diinstall ke dalam komputer anda! Tandakan pada [Launch MetaTrader - FXOpen] dan klik [Finish] untuk lancarkan Metatrader 4.

    Topik seterusnya: Cara-cara membuka akaun demo
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  6. #6
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default Topik 2: Akaun Demo

    Selepas install MetaTrader 4 ke dalam komputer anda, lancarkan MetaTrader 4,



    Metatrader 4 anda akan kelihatan seperti di atas.



    Isikan ruang-ruang yang ada untuk mendaftar akaun demo anda, pilih jumlah deposit dan leverage yang anda rasa sesuai untuk latihan forex anda.



    Tandakan pada [I agree to subscribe to your newsletters] dan klik [Next].



    Klik [Next],



    Sekarang anda sudah ada akaun demo anda sendiri! Salin dan simpan [Login], [Password], dan [Investor]. Klik [Finish] untuk mengakses akaun demo anda buat pertama kali.

    Info:
    Login: Nombor akaun anda
    Password: Kata laluan untuk anda mengakses akaun anda untuk trading
    Investor: Kata laluan untuk orang lain mengakses akaun anda untuk melihat trading anda.

    Untuk membuka akaun demo tambahan,



    Klik [File],



    Pilih [Open an Account] dan ulang langkah-langkah untuk membuka akaun demo seperti di atas.
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  7. #7
    Intraday Master narutohot's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    free forex signal www.fxbom.com
    Posts
    367
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    -0.080
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    wow mulai trading dari 19 th ya bro, kalo pengalaman sudah lebih dari 3 th itu sudah cukup bagus di forex

  8. #8
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by narutohot View Post
    wow mulai trading dari 19 th ya bro, kalo pengalaman sudah lebih dari 3 th itu sudah cukup bagus di forex
    boleh la sket-sket.. ini pun masih belajar lagi.. lagi banyak yang kita belajar.. lagi banyak kita perasan benda yang kita tak tahu..
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  9. #9
    Piplet
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    s.p
    Posts
    25
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    boleh la sket-sket.. ini pun masih belajar lagi.. lagi banyak yang kita belajar.. lagi banyak kita perasan benda yang kita tak tahu..
    bila g nak sambung kelas seterusnya ..

  10. #10
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tectua View Post
    bila g nak sambung kelas seterusnya ..
    sabor sabor... dalam minggu ni dengan minggu depan macam busy sangat..
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  11. #11
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default Topik 3: Toolbars

    Terdapat 4 jenis toolbar dalam MetaTrader 4:


    1. Standard


    2. Charts


    3. Line studies


    4. Periodicity

    Sekiranya mana-mana toolbar di atas tiada di antara muka MetaTrader, toolbars tersebut boleh didapati di:


    Klik [View] di [Menu],


    Pilih [Toolbars],


    Pilih mana-mana toolbar yang diperlukan.

    p/s: topik ini belum habis lagi, sibuk sangat, takde masa nak buat nota, nanti ada masa aku up lagi :wink:
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

  12. #12
    Piplet
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    s.p
    Posts
    25
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by flizzoe View Post
    Terdapat 4 jenis toolbar dalam MetaTrader 4:


    1. Standard


    2. Charts


    3. Line studies


    4. Periodicity

    Sekiranya mana-mana toolbar di atas tiada di antara muka MetaTrader, toolbars tersebut boleh didapati di:


    Klik [View] di [Menu],


    Pilih [Toolbars],


    Pilih mana-mana toolbar yang diperlukan.

    p/s: topik ini belum habis lagi, sibuk sangat, takde masa nak buat nota, nanti ada masa aku up lagi :wink:
    elo flizzoe ,
    nak tanya sikit ni , bila bukak " order " window , macamna nak set 'stop loss 'and 'take profit' tu untuk type instant execution , contohnya GBPUSD1.7596/1.7600 , sebab masa saya set selalu keluar invalid s/l and t/p . tolong laa

  13. #13
    MahaGuru mazlimoin's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Real Madrid - Manchester United - Selangor
    Posts
    3,828
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.290
    Thanks
    6
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tectua View Post
    elo flizzoe ,
    nak tanya sikit ni , bila bukak " order " window , macamna nak set 'stop loss 'and 'take profit' tu untuk type instant execution , contohnya GBPUSD1.7596/1.7600 , sebab masa saya set selalu keluar invalid s/l and t/p . tolong laa
    setla lebih daripada 10pips..ok nyerrr...

  14. #14
    Piplet
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    s.p
    Posts
    25
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mazlimoin View Post
    setla lebih daripada 10pips..ok nyerrr...
    sama je , saya dah set s/l pd 1.7585 dan t/p 1.7611 , invalid jgk keluar ...atau kena set tempat lain lgi.

  15. #15
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,277
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    1.930
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tectua View Post
    sama je , saya dah set s/l pd 1.7585 dan t/p 1.7611 , invalid jgk keluar ...atau kena set tempat lain lgi.
    cuba open post tu dulu, lepas tu baru modify, letak SL ngan TP. btw, SL 10 pips tu kecik sangat maa.. senang kena..
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma

Page 1 of 5 12345 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2017 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us