BUY FXO Forum Shares
1316
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.7958$1.8513
Results 1 to 13 of 13

Thread: SWAP: camna diorang kira

  1. #1
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    253
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default SWAP: camna diorang kira

    Mintak berbincang kat sini berkenaan swap.
    camna style broker nih kira, apakah berbeza setiap broker?
    dia kira float kita cukup 24 jam ker atau tepat2 12 mlm dia start kira

  2. #2
    Elder Analyst support fxmalay's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Malaysia
    Posts
    528
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by PulunSakan View Post
    Mintak berbincang kat sini berkenaan swap.
    camna style broker nih kira, apakah berbeza setiap broker?
    dia kira float kita cukup 24 jam ker atau tepat2 12 mlm dia start kira
    Untuk makluman anda....fxm tidak mengenakan swap.

    Swap adalah haram di dalam Islam kerana ia merupakan riba. Broker yg menyediakan Islamic account tidak mengenakan swap ke atas pemilik akaun Islamic tersebut. Tapi dengan FXMalay...anda tidak perlu lagi memohon untuk Islamic account kerana sesiaoa sahaja yang membuka akaun melalui FXMalay...automatik no swap.

    Terima kasih

  3. #3
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    111
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Macamana ngan rollover?
    Is Cookin!!!

  4. #4
    Elder Analyst support fxmalay's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Location
    Malaysia
    Posts
    528
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by TheRock View Post
    Macamana ngan rollover?
    Detail pls.

    Apa yg anda maksudkn dgn rollover?

    Terima kasih

  5. #5
    In Profit PulunSakan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    253
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by support fxmalay View Post
    Untuk makluman anda....fxm tidak mengenakan swap.

    Swap adalah haram di dalam Islam kerana ia merupakan riba. Broker yg menyediakan Islamic account tidak mengenakan swap ke atas pemilik akaun Islamic tersebut. Tapi dengan FXMalay...anda tidak perlu lagi memohon untuk Islamic account kerana sesiaoa sahaja yang membuka akaun melalui FXMalay...automatik no swap.

    Terima kasih
    ops baru perasan. tq.

    tapi kalu dapat bos terangkan sikit lagi pasal swap, dari cara kiraan dan masa yang gunakan oleh broker2 yg lain secara umum.

  6. #6
    Old Member suremasyuq's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,297
    FXO Shares
    4
    FXO Bonus
    2.511
    Thanks
    19
    Thanked 55 Times in 31 Posts
    Quote Originally Posted by PulunSakan View Post
    ops baru perasan. tq.

    tapi kalu dapat bos terangkan sikit lagi pasal swap, dari cara kiraan dan masa yang gunakan oleh broker2 yg lain secara umum.
    SILA TANYA BORKER LAIN YANG ADA SWAP

    Dah tak de SWAP.. nak citer apa lagi???? Kecuali Anda bukan seorng MUSLIM yang beriya-iya nak mengetahui pasal kiraan SWAP.

  7. #7
    Piplet
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    5
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    just nak tau ja apa tu swap kenapa jadi riba tu ja

  8. #8
    Old Member suremasyuq's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    2,297
    FXO Shares
    4
    FXO Bonus
    2.511
    Thanks
    19
    Thanked 55 Times in 31 Posts
    Quote Originally Posted by afarith2 View Post
    just nak tau ja apa tu swap kenapa jadi riba tu ja

    SWAP : Ia adalah satu perjanjian atau kontrak di antara dua pihak bagi pertukaran bertempoh bagi sesuatu asset kewangan yang khusus, asset material atau kadar faedah. Dalam beberapa kes jualan komoditi atau jualan matawang secara tangguh, ia dibuat tanpa sebarang pertukaran sebenar. (AAOIFI Shariah Standard, hlm 358)

    Hukumnya menurut Fatwa kumpulan Ulama Fiqh Antarabngsa yang pakar dalam hal kewangan Islam : Haram kerana contractnya melibatkan pertukaran matawang secara bertangguh, ia adalah riba nasiah. Di sebutkan di dalam keputusan Penasihat Shariah AAOIFI :- " SWAPS are not permitted in the forms in which they are practiced in commodity exchange" ( AAOIFI Shariah Standard, hlm 358 )

    p/s : rajin2 ler search di internet, sememangnya terlalu banyak ilmu yg akan diperolehi (bukan datang dengan sendiri)

  9. #9
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    111
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Rollover maksudye position akan ditutup apabila New York close dan dibuka semula untuk overnight fees. Bergantung pade keadaan, kite akan menerima atau membayar interest berdasarkan perbezaan interest pada certain pair.
    Is Cookin!!!

  10. #10
    Bullish
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    36
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Fxegypt takder swap tapi kenaper masa saya main account demo ada swap juga. adakah pada account real nanti swap tersebut takkan ada?

  11. #11
    Intraday Master Admin FXMalay's Avatar
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    326
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.280
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts
    Quote Originally Posted by atcom View Post
    Fxegypt takder swap tapi kenaper masa saya main account demo ada swap juga. adakah pada account real nanti swap tersebut takkan ada?
    KEPADA SEMUA

    PASTIKAN ANDA BERDAFTAR DI DALAM WEBSITE DAN BUKANNYA DI METATRADER UTK MENGELAKKAN SWAP


    THREAD MENGENAI SWAP INI SAYA AKAN TUTUP KERANA TIADA KAITAN LANGSUNG .

  12. #12
    lurahemas
    Guest

    Default Swap Free

    Salam . Adakah swap free diberi secara automatik atau perlu di request untuk "trading real ac".

    Saya guna demo akaun .... ada swap .... . Minta penjelasan . TK

  13. #13
    Bullish
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    36
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Soalan ni aku pernah tanya, jawapannya anda perlu guna ID yang register di website fxmalay bukan di metatrader. Di metatrader bila mula-mula instal tu klik cancel jer.. Demo swap pun blasah jerlah sebab nak practice strategi jer..

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Disclaimer
2005-2016 © FXOpen All rights reserved. Various trademarks held by their respective owners.

Risk Warning:: Trading on the Forex market involves substantial risks, including complete possible loss of funds and other losses and is not suitable for all members. Clients should make an independent judgment as to whether trading is appropriate for them in the light of their financial condition, investment experience, risk tolerance and other factors.

FXOpen Markets Limited, a company duly registered in Nevis under the company No. C 42235. FXOpen is a member of The Financial Commission.

FXOpen AU Pty Ltd., a company authorised and regulated by the Australian Securities & Investments Commission (ASIC). AFSL 412871ABN 61 143 678 719.

FXOpen Ltd. a company registered in England and Wales under company number 07273392 and is authorised and regulated by the Financial Conduct Authority (previously, the Financial Services Authority) under FCA firm reference number 579202.

FXOpen does not provide services for United States residents.

Join us