PDA

View Full Version : Trade yang cepat profit and lost



pidi
12-25-2007, 11:02 AM
Assalamualaikum semua..
Saya adalah part time main forex ni. Selama menceburi bidang ini byk liku2 dan onak berduri yg terpaksa ditempuhi..Pair paling mencabar adalah GJ. Saya anggap pair ini adalah grazy dan mencabar. Yg paling tak dpt dilupakan masa saya hangus usd 1k dlm satu hari untuk dua post.
Sekarang genap 8 bulan saya mengenali dunia forex. Kpd newbie jgn cepat merasakan forex ini senang dan confident masuk live post. Mulakan dgn akaun demo dulu sehingga betul2 confident dgn teknik yg digunakan barulah dimulakan dgn modal yg cikit dlu..Dgn adanya acc micro di FXOPEN ni bleh la blajar mgunakan modal yg kecil sebelum diaplikasikan dgn modal yg besar untuk standard.
Skarang saya mmpunyai 3 acc utk lain2 platform termasuk fxopen..Saya rasakan fxopen sesuai utk pair GJ sebab leverange nye yg tinggi 1:500 berbanding **** dan ****..Spread tetap sama.Tapi ok lah sbb margin tk byk pakai..hehe.Tapi oleh sebab ini jgn tamak makan pips. klau silap langkah bleh habis modal kita..

Saya berdoa semoga semua berjaya dlm dunia forex yg kita pilih ni.sm_cool

maroonia
12-25-2007, 11:39 AM
betul...

masa awal trading saya pun banyak dapat profit di pair GJ dan cepat loss banyak pula di pair ini.. mesti orang yang bermodal besar yg bermain di pair ini

pidi
12-25-2007, 04:23 PM
erm..utk pair ini adalah superzz bro..mmg pergerakannya sukar dibaca tapi bila dah lama mmg bleh diramal kemana arahnya sebenarnya..siapa yg mahir mggunakan fibonachi amat mudah memahami arah pergerakan pair ini.. oleh sebab pergerakan ia yg liar itu yg myebabkan saya suka akannya..
Masa utk trade jgk penting utk siapa yg mempunyai margin yg kecil.. sebab pergerakan masih terkawal dimasa sebelum time open market,news n sbgainya. Jika modal besar tk kisah la sbb dlm lingkungan wave masih bleh bertahan dgn margin yg besar.

MARKET OPENING TIMES
U.K 8:00 GMT
U.S.A 13:00 GMT
CANADA 13:00 GMT
GERMANY 07:00 GMT
SWITZERLAND 07:00 GMT
JAPAN 23:00 GMT
FRANCE 07:00 GMT
AUSTRALIA 21:30 GMT
NEW ZEALAND 19:00 GMT

Opening times biasanya provide high volume.

Oleh sebab kegilaan pair ini saya pernah mengaut pip yg byk utk satu hari trade hampir 700pip.Tapi modal yg kecil sahaja.Alhamdulillah.Mcm saya kata sebelum ini. mula dari modal kecil utk GJ.
Ini screenshot rekod pip masa di *********.

mrfx
12-25-2007, 09:16 PM
ape skill nye ni??

dash129
12-26-2007, 12:07 PM
erm..utk pair ini adalah superzz bro..mmg pergerakannya sukar dibaca tapi bila dah lama mmg bleh diramal kemana arahnya sebenarnya..siapa yg mahir mggunakan fibonachi amat mudah memahami arah pergerakan pair ini.. oleh sebab pergerakan ia yg liar itu yg myebabkan saya suka akannya..
Masa utk trade jgk penting utk siapa yg mempunyai margin yg kecil.. sebab pergerakan masih terkawal dimasa sebelum time open market,news n sbgainya. Jika modal besar tk kisah la sbb dlm lingkungan wave masih bleh bertahan dgn margin yg besar.

MARKET OPENING TIMES
U.K 8:00 GMT
U.S.A 13:00 GMT
CANADA 13:00 GMT
GERMANY 07:00 GMT
SWITZERLAND 07:00 GMT
JAPAN 23:00 GMT
FRANCE 07:00 GMT
AUSTRALIA 21:30 GMT
NEW ZEALAND 19:00 GMT

Opening times biasanya provide high volume.

Oleh sebab kegilaan pair ini saya pernah mengaut pip yg byk utk satu hari trade hampir 700pip.Tapi modal yg kecil sahaja.Alhamdulillah.Mcm saya kata sebelum ini. mula dari modal kecil utk GJ.
Ini screenshot rekod pip masa di *********.

tqak nak share ngan kami teknik mcmmana dapat 700 pip sehari tu

salam

melayuboleh
12-27-2007, 08:38 AM
share laa skill dan petuanya

braderped
12-27-2007, 12:02 PM
huih.. kalo petua tu mau kene pengeras neh.. hahaha :D
tunggu je la die perturunkan ilmu die tu... sabarr....

pidi
01-17-2008, 10:49 AM
Maaf sebab lama tk masuk dlm ruangan nie..
Disebabkan kajian tehadap pair gj mengambil masa yg panjang. Terlebih dahulu perlu prepair dgn modal yg besar secara jujurnya.. Sementara tu saya ada jgk tertarik dgn pair chfjpy kerana kerana pergerakannya yg cantik dan tk byak tukar trend yg bleh kita mendapat profit dri pergerakannya itu. Spread uth pair ini jgk sama dgn gj..Saya punya teknik mudah je cuma nak dptkan trend nya dulu sama ada down atau up yg betul2 strong sebelum masuk post. Nti saya ss saya punya trade

pidi
01-17-2008, 03:28 PM
Assalamualaikum..ini ss utuk hari ini..Pair ini tk menunjukkan pergerakan yg besar tetapi still dlam down trend utk minggu ini..

pang5dalam
01-21-2008, 05:27 AM
Salam...walaupun sy masih baru kat fxmalay, tp sy stuju yang GJ memang pair yg paling senang buat profit....
"trader yg baik dalah trader yang dapat minimakan kerugiannya"

narutohot
02-08-2008, 10:43 AM
memang bener, jika kita masih newbie gunakan dulu demo account, kalo memang mau langsung live gunakan saja micro account, biar kita bisa menumukan sistem yang terbaik dan cocok untuk kita :)

bolehmaukaya
03-02-2008, 04:20 PM
Pengalaman buruk ... saya...

salam kenal semua
saya mau bagi pengalaman buruk..smoga tidak di contoh...

saya memulai trade cuma 25$ dalam waktu seminggu trade hasilnya
seperti ini..

https://i30.tinypic.com/28a47lv.jpg

https://i30.tinypic.com/244ppn6.jpg

sungguh sayang...

mazlimoin
03-02-2008, 09:09 PM
Pengalaman buruk ... saya...

salam kenal semua
saya mau bagi pengalaman buruk..smoga tidak di contoh...

saya memulai trade cuma 25$ dalam waktu seminggu trade hasilnya
seperti ini..


sungguh sayang...

emmm sungguh sadis betul pengalaman kau tu...harap yang lain boleh ambik iktibar la

bolehmaukaya
03-03-2008, 09:59 AM
Yap...

sungguh sayang

karena modal cuma 25$,

trading seminggu hanya bisa Withdrawall 250$..... nooo nooo

arialun
03-03-2008, 11:53 AM
Sebab itu Money Management itu Penting.
Saudara tidak menggunakan Stop Lost nampaknya...

Biar rugi sedikit, kerana kita bisa bangkit semula.. bisa membuat perancangan yang baru dan lebih teratur... dari rugi habis sampai margin call.
Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit...

bolehmaukaya
03-03-2008, 12:32 PM
Sebab itu Money Management itu Penting.
Saudara tidak menggunakan Stop Lost nampaknya...

Biar rugi sedikit, kerana kita bisa bangkit semula.. bisa membuat perancangan yang baru dan lebih teratur... dari rugi habis sampai margin call.
Sikit-sikit, lama-lama jadi bukit...

Yup...
no matter with no SL for me..

hanya 2 OP terakhir aku loss karena putus arus listrik... nooo

newbie_fx
03-06-2008, 02:02 AM
Yup...
no matter with no SL for me..

hanya 2 OP terakhir aku loss karena putus arus listrik... nooo

boleh ajar kami teknik y kamu gunakan?
Almaklumlah...kami ni newbie...
baby

pidi
03-15-2008, 10:12 AM
Assalamualaikum.dah lama tak buka thread nie..byk keja bulan lepas dgn bln nie harus disetelkan..semalam baru trade ok jgk hasilnye..klu bleh trade dlm keadaan selesa..mental harus kuat jgk nk menhadapi pair yg ganas2 nie.. Mcm bln lepas saya trade mcm2 keja nak buat mana nak fokus forex nie mana hal luar lagi ttapi nasib baek tk loss byak sgat..pastikan masa yg selesa nak trade..kawal minda supaya kuat.

pidi
03-15-2008, 10:13 AM
Ok teknik terbaru yg saya cuba baru2 nie adalah breakout..setakat nie ok je dah 4 hari saya cuba live acc n ke accurate nye adalah 85%.. tak tahu le lpas nie macm ne plak.

pidi
03-19-2008, 04:49 PM
hari nie jgk ok result nye..

belajarforex
03-19-2008, 06:15 PM
Pengalaman buruk ... saya...

salam kenal semua
saya mau bagi pengalaman buruk..smoga tidak di contoh...

saya memulai trade cuma 25$ dalam waktu seminggu trade hasilnya
seperti ini..


sungguh sayang...

Astaga!!!
boleh share petua dan ilmu nya?
saya mau profit terus seperti itu

dhimas
03-20-2008, 05:47 AM
@pidi
boleh ajar kami teknik y kamu gunakan?
Maklum nyubi

pidi
04-21-2008, 05:36 PM
assalammualaikum...disini post terbaru dari saya..rasanya fokus utk long term lagi best dari hari2 dok trade.buat penant ja, n satu lagi dok rugi spread open close ja..saya biarkan ia floating sehinnga dpt betul2 utk close bila tiba masanya..berapa pips tak pasti bergantung kepada lonjakan yg mampu dibuat oleh setiap pair..utk makluman anda saya hanya mengikut trend sahaja n nasihat jgn lawan trend kerana bila long term nie dlm 1-2 hari dia akn kembali mgikut trend besar kembali..biasanya seminggu 2x trade..tak penat sgt dok mengadap. make it easy with forex..sm_win

nettsaver
10-26-2008, 11:04 PM
tqak nak share ngan kami teknik mcmmana dapat 700 pip sehari tu

salam

Kalau aku, nak dapatkan 700 pips sehari tu cukup susah... tapi kalau nak hilang pips dalam sehari tu memang senang... kadang2 tak sampai pun satu hari... Terima kasih.


Ok teknik terbaru yg saya cuba baru2 nie adalah breakout..setakat nie ok je dah 4 hari saya cuba live acc n ke accurate nye adalah 85%.. tak tahu le lpas nie macm ne plak.

Melihat pada cara trade tu, kamu memang berdisiplin.... kuat semangat. Semuga semangat seperti itu berterusan.... Sebab adakalanya trader akan mula menggelabah dan mula mengubah cara trade.... eg : masuk post awal atau keluar post lewat...... Terima kasih.