PDA

View Full Version : Komputer Virus/adware/spyware



ammal07
12-01-2007, 07:05 PM
salam buat semua...

minta tolong kepada member-member yang pandai dlm bidang it.
saya ada guna spyware terminator,tapi yang peliknya ada adware boleh masuk
ke dalam laptop saya.nama dia <elodu>, duduk dlm c:\autorun.inf.
walupun dah removed guna spyware terminator,esok scan ada lagi.

tambahan lagi saya punya i.e brouser macam kena hacked,bila buka yahoo atau

apa-apa website pun, biasanya tajuk di atas tu "yahoo mail-internet explorer",
tapi berlainan pula kini, dia keluar tajuk "yahoo mail-Hacked by 8BITS".
ada tak sesiapa yang ada pengalaman macamni, boleh tolong macam mana nak
selesaikan masalahni.

braderped
12-02-2007, 02:51 AM
salam buat semua...

minta tolong kepada member-member yang pandai dlm bidang it.
saya ada guna spyware terminator,tapi yang peliknya ada adware boleh masuk
ke dalam laptop saya.nama dia <elodu>, duduk dlm c:\autorun.inf.
walupun dah removed guna spyware terminator,esok scan ada lagi.

tambahan lagi saya punya i.e brouser macam kena hacked,bila buka yahoo atau

apa-apa website pun, biasanya tajuk di atas tu "yahoo mail-internet explorer",
tapi berlainan pula kini, dia keluar tajuk "yahoo mail-Hacked by 8BITS".
ada tak sesiapa yang ada pengalaman macamni, boleh tolong macam mana nak
selesaikan masalahni.

salam bro...
kes bro sama macam kes yg kene kat PC saya dulu...
saya tak guna IE dah.. sebab memang mudah kene hack..
saya guna Mozilla firefox as my browser lepas tu sampai la skang nih..
die block kalau ade pape script yg tak berkenaan...

penah dengar Avast antivirus?... bro bleh download n register as Home user
die bagi license free for home user.. rasanye boleh bantu masalah bro..
saya ada lagi satu Antispyware free... setakat ni.. Alhamdulillah... takde masalah
kalau scan... die akan detect semua spyware n adware yg tak berkenaan..
kat bwh ni saya bagi URL die.. bro boleh d/load n install


Avast (http://www.avast.com/eng/programs.html)
Superantispyware (http://www.snapfiles.com/get/SuperAntiSpyware.html)

Harap ia dapat membantu...

zero01
12-04-2007, 07:34 AM
mozilla @ Opera yg bagus...:D

ammal07
12-23-2007, 05:00 AM
salam bro...
kes bro sama macam kes yg kene kat PC saya dulu...
saya tak guna IE dah.. sebab memang mudah kene hack..
saya guna Mozilla firefox as my browser lepas tu sampai la skang nih..
die block kalau ade pape script yg tak berkenaan...

penah dengar Avast antivirus?... bro bleh download n register as Home user
die bagi license free for home user.. rasanye boleh bantu masalah bro..
saya ada lagi satu Antispyware free... setakat ni.. Alhamdulillah... takde masalah
kalau scan... die akan detect semua spyware n adware yg tak berkenaan..
kat bwh ni saya bagi URL die.. bro boleh d/load n install


Avast (http://www.avast.com/eng/programs.html)
Superantispyware (http://www.snapfiles.com/get/SuperAntiSpyware.html)

Harap ia dapat membantu...

terima kasih,..
saya pun dah guna mozila firefox, dan install superantispyware,
dah ok dah sekarang..

PulunSakan
12-23-2007, 02:46 PM
salam bro...
kes bro sama macam kes yg kene kat PC saya dulu...
saya tak guna IE dah.. sebab memang mudah kene hack..
saya guna Mozilla firefox as my browser lepas tu sampai la skang nih..
die block kalau ade pape script yg tak berkenaan...

penah dengar Avast antivirus?... bro bleh download n register as Home user
die bagi license free for home user.. rasanye boleh bantu masalah bro..
saya ada lagi satu Antispyware free... setakat ni.. Alhamdulillah... takde masalah
kalau scan... die akan detect semua spyware n adware yg tak berkenaan..
kat bwh ni saya bagi URL die.. bro boleh d/load n install


Avast (http://www.avast.com/eng/programs.html)
Superantispyware (http://www.snapfiles.com/get/SuperAntiSpyware.html)

Harap ia dapat membantu...

superantispyware memang bagus... aku dah guna dekat 2 tahun dah... memang bagus... free lak tuh...
cuma kena scan manually... tp still ok. dia boleh update. pun manual gak.

ps: aku nak tanya pada sesiapa yg tahu... dulu aku pakai zonealarm.... lepas format aku download balik n install.. tp la ni dah kena berbayar lak...
betul ker apa yg aku faham...
skang ni aku pakai comodo tp rasa cam berat jer...baby

braderped
12-24-2007, 06:47 AM
terima kasih,..
saya pun dah guna mozila firefox, dan install superantispyware,
dah ok dah sekarang..

ok bro.. sesame..
cuma antispyware tu nak selalu update n scan manually
byk gak malware yg die dpt detect..

braderped
12-27-2007, 01:33 PM
WORST VIRUS EVER --- CNN ANNOUNCED

PLEASE SEND THIS TO EVERYONE ON YOUR CONTACT LIST!!

A new virus has just been discovered that has been classified by Microsoft as the most destructive ever. This virus was discovered yesterday afternoon by McAfee . This virus simply dstroys Sector Zero from the hard disk, where vital information for its functioning are stored.
This virus acts in the following manner:
It sends itself automatically to all contacts on your list with the title:
"A Card for You".

As soon as the

supposed virtual card is opened the computer freezes so
that the user has to reboot. When the ctrl+alt+ del keys or the reset button are pressed, the virus destroys Sector Zero, thus permanently destroying the hard disk. Yesterday in just a few hours this virus caused panic in New York , according to news broadcast by CNN.

This alert was received by an employee of Microsoft itse lf.
So don't open any mails with subject: "A Virtual Card for You. " As soon as you get the mail, delete it !! Even if

you know the sender !!!

Please pass this mail to all of your friends.

- buat pengetahuan kalian, aku nyaris terkena virus ni, thanks to Mozilla Firefox for alerting me about unknown/pishing link ni.. pada kalian yg guna IE... harap berhati-hati.. tukar ke Firefox atau browser lain yg lebih secure..

jackarse316
01-03-2008, 06:27 AM
thnx 4 the info..

raz09
02-03-2009, 01:47 AM
salam semua

Minta penerangan , saya menggunakan laptop with internet provided by Office . Office boleh access ker saya punya data dalam C-Drive atau MY document ?? . Bagaimana nak make sure privacy for data dalm c-drive atau my document. Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???

fazli
02-03-2009, 02:07 AM
salam semua

Minta penerangan , saya menggunakan laptop with internet provided by Office . Office boleh access ker saya punya data dalam C-Drive atau MY document ?? . Bagaimana nak make sure privacy for data dalm c-drive atau my document. Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???

rasenyer kalau data2 penting, cuba cari software folder lock. software tu takat nieh aku jumpe sumer berbayar lah, xpun trial. kalau ko jumpe yg ade xrack lagi ok rasenyer. fungsi software tu, die akan lock folder mane yg ko nak die lock, dan, die akan mintak password untuk buka folder tu balik. harap membantu .

ForexWaveSoldier
02-05-2009, 09:24 AM
salam semua

\Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???

Sebenarnya diujudkan untuk peniagaan.. Syarikat yang paling kuat anti spyware tu berkemungkinan besar pencipta spyware itu

kmbeng
02-06-2009, 12:35 PM
Sebenarnya diujudkan untuk peniagaan.. Syarikat yang paling kuat anti spyware tu berkemungkinan besar pencipta spyware itu

itu satu benda yang btol.. kalu x da virus power benggrap la sarikat anti virus

FXOjafar
02-06-2009, 01:01 PM
WORST VIRUS EVER --- CNN ANNOUNCED

PLEASE SEND THIS TO EVERYONE ON YOUR CONTACT LIST!!

A new virus has just been discovered that has been classified by Microsoft as the most destructive ever. This virus was discovered yesterday afternoon by McAfee . This virus simply dstroys Sector Zero from the hard disk, where vital information for its functioning are stored.
This virus acts in the following manner:
It sends itself automatically to all contacts on your list with the title:
"A Card for You".

As soon as the

supposed virtual card is opened the computer freezes so
that the user has to reboot. When the ctrl+alt+ del keys or the reset button are pressed, the virus destroys Sector Zero, thus permanently destroying the hard disk. Yesterday in just a few hours this virus caused panic in New York , according to news broadcast by CNN.

This alert was received by an employee of Microsoft itse lf.
So don't open any mails with subject: "A Virtual Card for You. " As soon as you get the mail, delete it !! Even if

you know the sender !!!

Please pass this mail to all of your friends.

- buat pengetahuan kalian, aku nyaris terkena virus ni, thanks to Mozilla Firefox for alerting me about unknown/pishing link ni.. pada kalian yg guna IE... harap berhati-hati.. tukar ke Firefox atau browser lain yg lebih secure..

Install Linux. No Anti Virus required :D

aming
02-06-2009, 02:28 PM
salam semua

Minta penerangan , saya menggunakan laptop with internet provided by Office . Office boleh access ker saya punya data dalam C-Drive atau MY document ?? . Bagaimana nak make sure privacy for data dalm c-drive atau my document. Spyware itu sebenar di ujudkan utk apa ya ???

jawapannya boleh jika...anda dikehendaki login ke domain server ofis anda...kebiasaannya kalo dikehendaki login ke domain semasa login prosesnya sedikit lama...kerana kebiasaanyya My Documents akan di copy ke server...dengan alasan sekiranya berlaku kecurian laptop dokumen2 kerja ada backup...itupun kalo dokumen2 kerja disimpan dkt My Documents...so elakkan menyimpan apa2 yg 'privacy' dalam My Documents kalo anda dikehendaki login ke domain...walaupon kadang2 penggunaan domain hanya untuk printer pooling sahaja...huhu panjang wasiat aku...

tips mudah mengelakkan jangkitan virus daripada pendrive...jangan sesekali 'double click' untuk bukak pendrive...sebalinya klik kanan select explore...lebih selamat...kerana jika double click dan terdapat script seperti autorun.inf dalam pendrive...secara automatik script tu akan dirunkan...dan virus boleh replicate ke mana2 tempat pencipta dia setkan...tak semestinya di registry sahaja...kadang2 antivirus pon x delete sume fail...sebagai contoh...anda dah double click pendrive...then antivirus baru detect ada virus and delete virus tersebut...tapi biasanya tak delete autorun.inf sbb biasanya dalam autorun.inf takde signature virus...dan virus mungkin dah replicate ke tempat lain...so bila anda double click lagi pendrive anda virus tadi berjalan kembali...panjangnya...huhu

yang guna os linux...maybe ssh nak kena virus...tapi still ada possibility hacker masuk melalui port2 terbuka...so pakailah firestarter...firewall yg best jgklah...sekian...:D

ichigo88
02-06-2009, 02:43 PM
salam buat semua...

minta tolong kepada member-member yang pandai dlm bidang it.
saya ada guna spyware terminator,tapi yang peliknya ada adware boleh masuk
ke dalam laptop saya.nama dia <elodu>, duduk dlm c:\autorun.inf.
walupun dah removed guna spyware terminator,esok scan ada lagi.

tambahan lagi saya punya i.e brouser macam kena hacked,bila buka yahoo atau

apa-apa website pun, biasanya tajuk di atas tu "yahoo mail-internet explorer",
tapi berlainan pula kini, dia keluar tajuk "yahoo mail-Hacked by 8BITS".
ada tak sesiapa yang ada pengalaman macamni, boleh tolong macam mana nak
selesaikan masalahni.

bro.. ko install zonealarm punye firewall... mende ni control ko punyer tenet conention.. kalo org nk hack ke aper ke dia akan kuar alert... ko leh donload kt tenet... baguih gak mende nih...

arul57
02-08-2009, 12:09 PM
bro.. ko install zonealarm punye firewall... mende ni control ko punyer tenet conention.. kalo org nk hack ke aper ke dia akan kuar alert... ko leh donload kt tenet... baguih gak mende nih...

bro, bagi la link nak donlot sofwer tu, bagus juga utk perlindungan dari dijangkiti virus secara diam2 dml laptop aku nih:D

ichigo88
02-08-2009, 02:30 PM
[QUOTE=arul57;359559]bro, bagi la link nak donlot sofwer tu, bagus juga utk perlindungan dari dijangkiti virus secara diam2 dml laptop aku nih:D[/QUO


kat sini... http://www.zonealarm.com/security/en/zonealarm-pc-security-free-firewall.htm
baguih bende ni...:D try la...
ceria2x selalu.. slamat beramal....

ichigo88
02-08-2009, 02:37 PM
superantispyware memang bagus... aku dah guna dekat 2 tahun dah... memang bagus... free lak tuh...
cuma kena scan manually... tp still ok. dia boleh update. pun manual gak.

ps: aku nak tanya pada sesiapa yg tahu... dulu aku pakai zonealarm.... lepas format aku download balik n install.. tp la ni dah kena berbayar lak...
betul ker apa yg aku faham...
skang ni aku pakai comodo tp rasa cam berat jer...baby

maner ader bro.. aku format kompter install balik xkene byr pon..
aku pakai zonealarm maner der kene byr.. ambil yg free ja.. yg free xder antivirus ja... anti virus leh donload yg lain..
http://www.zonealarm.com/security/en/zonealarm-pc-security-free-firewall.htm

ichigo88
02-08-2009, 02:41 PM
ambil basic firewall... jgn la ambik securitysuite.. tu kene byaq.... ambil basicnyer FOC... leh update.. control trafic tenet... dll... huhu... jgn marah tuan tanah... ni tok kebahagiaan mereka dan keluarga mereka... huhu :)

xonefive
02-09-2009, 12:11 PM
ambil basic firewall... jgn la ambik securitysuite.. tu kene byaq.... ambil basicnyer FOC... leh update.. control trafic tenet... dll... huhu... jgn marah tuan tanah... ni tok kebahagiaan mereka dan keluarga mereka... huhu :)


:D ..... baguslah info dari bro semua, terima kasih bebanyak !

ichigo88
02-10-2009, 08:02 AM
:D ..... baguslah info dari bro semua, terima kasih bebanyak !

mende yg kita boleh tolong kita tolong... xrugi pa2x pon...:D