PDA

View Full Version : Short Trading Yang Profit



Pages : [1] 2

ammal07
11-09-2007, 11:39 PM
salam untuk semua...

saya ingin berkongsi dengan anda semua,terutamanya yang newbie,bagaimana sistem trading saya yang simple ini boleh menghasilkan profit.

Cara saya ialah short trading yang profit..

settingnya begini,mudah saja..

1) guna ema 5,10,15,20 & 25 ( apply to HLC/3 ) sebagai panduan asas untuk menentukan trend pasaran..

2) guna tf 30M & 1H, untuk enter sell atau buy. Tengok juga tf 4H,Daily dan weekly untuk ramalan trend akan datang.

3) set tp 10pip,sl 30pip ( sekiranya anda tunggu depan komputer tak perlu set sl,tapi kena pantas bertindak sekiranga harga bergerak melawan anda.)

4) pilih pair yang spread nya kecil.( saya trade hanya usd/jpy,usd/chf dan aud/usd...spread kecil dan harganya murah.)

sebelum itu asas yang paling penting sekali ialah kebolehan untuk memahami candlestik chart.Anda boleh bacanya berulang-ulang kali di babypips.com...percuma je..)

Juga anda perlu berhati-hati ketika menghampiri jam 3pm (berlin open),4pm(london open),9pm(new york open),dan juga ketika masa mereka close pada jam 11pm,12am dan 5am(time ni kitapun dah tidur dah )...Pada masa-masa tersebut perubahan harga berlaku dengan drastik sekali dan kemungkinan berlaku perubahan trend.

Strateginya begini..juga amat mudah.

mula -mula perhatikan chart untuk ketiga-tiga pair yang terpilih itu ( tf, 1H). Pilih pair yang mempunyai perubahan harga yang banyak pada ketika itu,iaitu yang candle nya panjang-panjang )

pastikan juga trend untuk hari itu,sekiranya downtrend bersedia untuk enter sell,sebaliknya sekiranya uptrend bersedia untuk enter buy....

Enter sell,semasa price berada di bahagian atas candle,dan enter buy semasa price berada di bahagian bawah candle.

( perhatikan juga dalam masa sejam itu price akan bergerak ke atas dan ke bawah beberapa kali,ini bermakna anda boleh enter buy atau sell dan closed position beberapa kali dalam sejam)

Saya memilih short trading teknik kerana ianya amat mudah dan selamat.anda tak perlu mempelajari indicator2 yang susah dan memeningkan kepala.

Saya pernah mencuba swing trading,kononnya untuk dapatkan pip yang lebih banyak,dengan set tp, 50pip dan sl,30pip, tetapi malangnya selalu terkena sl.

Selamat mencuba dan berjaya.

untuk rujukan anda..

http://www.babypips.com/ ( belajar forex percuma )

http://************.com/calendar.php ( fundamental analisis-ekonomik news )

http://forex.timezoneconverter.com/index.cgi?timezone=Asia/Kuala_Lumpur&refresh=5 (masa untuk market center beroperasi )

ammal07
11-10-2007, 12:15 AM
1220919 2007.11.09 02:09 sell 0.10 usdchf 1.1265 1.1290 1.1255 2007.11.09 02:39 1.1255 0.00 0.00 0.00 8.88
1221465 2007.11.09 03:08 buy 0.10 usdjpy 112.89 0.00 112.99 2007.11.09 03:32 112.53 0.00 0.00 0.00 -31.99
1221627 2007.11.09 03:17 sell 0.10 usdjpy 112.72 0.00 112.52 2007.11.09 03:26 112.52 0.00 0.00 0.00 17.77
1221799 2007.11.09 03:29 buy 0.10 audusd 0.9297 0.9267 0.9310 2007.11.09 03:37 0.9310 0.00 0.00 0.00 13.00
1221941 2007.11.09 03:34 sell 0.10 usdchf 1.1221 1.1251 1.1211 2007.11.09 03:37 1.1211 0.00 0.00 0.00 8.92
1222077 2007.11.09 03:41 sell 0.10 usdchf 1.1219 0.0000 1.1214 2007.11.09 11:52 1.1214 0.00 0.00 0.00 4.46
1222113 2007.11.09 03:43 buy 0.10 audusd 0.9308 0.9264 0.9318 2007.11.09 04:01 0.9264 0.00 0.00 0.00 -44.00
1222438 2007.11.09 04:04 sell 0.10 audusd 0.9271 0.9305 0.9261 2007.11.09 07:23 0.9305 0.00 0.00 0.00 -34.00
1225781 2007.11.09 10:02 buy 0.10 usdchf 1.1256 0.0000 1.1276 2007.11.09 10:23 1.1264 0.00 0.00 0.00 7.10
1225884 2007.11.09 10:06 buy 0.10 usdjpy 112.72 0.00 112.77 2007.11.09 11:41 112.17 0.00 0.00 0.00 -49.03
1225962 2007.11.09 10:11 sell 0.10 usdjpy 112.53 0.00 112.43 2007.11.09 10:13 112.43 0.00 0.00 0.00 8.89
1226117 2007.11.09 10:16 sell 0.10 usdjpy 112.49 0.00 112.44 2007.11.09 11:03 112.44 0.00 0.00 0.00 4.45
1226467 2007.11.09 10:45 sell 0.10 usdchf 1.1256 0.0000 1.1248 2007.11.09 11:10 1.1248 0.00 0.00 0.00 7.11
1226690 2007.11.09 11:05 sell 0.10 usdjpy 112.41 0.00 112.31 2007.11.09 11:10 112.31 0.00 0.00 0.00 8.90
1226881 2007.11.09 11:14 sell 0.10 usdjpy 112.30 0.00 112.22 2007.11.09 11:19 112.22 0.00 0.00 0.00 7.13
1226935 2007.11.09 11:16 sell 0.10 usdchf 1.1235 0.0000 1.1227 2007.11.09 11:34 1.1227 0.00 0.00 0.00 7.13
1227018 2007.11.09 11:20 sell 0.10 usdjpy 112.24 0.00 112.16 2007.11.09 11:32 112.16 0.00 0.00 0.00 7.13
1227336 2007.11.09 11:33 sell 0.10 usdjpy 112.06 0.00 111.98 2007.11.09 11:44 111.98 0.00 0.00 0.00 7.14
1227451 2007.11.09 11:37 sell 0.10 usdjpy 112.14 0.00 112.06 2007.11.09 11:42 112.06 0.00 0.00 0.00 7.14
1227625 2007.11.09 11:45 sell 0.10 usdjpy 111.86 0.00 111.76 2007.11.09 11:52 111.76 0.00 0.00 0.00 8.95
1227742 2007.11.09 11:48 sell 0.10 usdjpy 111.99 0.00 111.88 2007.11.09 11:51 111.88 0.00 0.00 0.00 9.83
1227869 2007.11.09 11:54 sell 0.10 usdjpy 111.83 0.00 111.73 2007.11.09 11:58 111.73 0.00 0.00 0.00 8.95
1227992 2007.11.09 12:00 sell 0.10 usdjpy 111.78 0.00 111.68 2007.11.09 12:02 111.68 0.00 0.00 0.00 8.95
1228133 2007.11.09 12:04 sell 0.10 usdjpy 111.66 0.00 111.56 2007.11.09 12:09 111.56 0.00 0.00 0.00 8.96
1228357 2007.11.09 12:12 sell 0.10 usdjpy 111.60 111.90 111.50 2007.11.09 12:19 111.50 0.00 0.00 0.00 8.97
1228411 2007.11.09 12:15 sell 0.10 usdjpy 111.64 111.90 111.54 2007.11.09 12:19 111.54 0.00 0.00 0.00 8.97
1228870 2007.11.09 12:31 sell 0.10 usdjpy 111.45 0.00 111.30 2007.11.09 12:37 111.30 0.00 0.00 0.00 13.48
1229174 2007.11.09 12:39 buy 0.10 usdjpy 111.14 0.00 111.25 2007.11.09 12:41 111.25 0.00 0.00 0.00 9.89
1229333 2007.11.09 12:40 sell 0.10 usdjpy 111.15 0.00 111.05 2007.11.09 12:44 111.05 0.00 0.00 0.00 9.00
1229562 2007.11.09 12:46 sell 0.10 usdjpy 111.07 0.00 110.97 2007.11.09 12:50 110.97 0.00 0.00 0.00 9.01
1229747 2007.11.09 12:51 sell 0.10 usdjpy 111.06 0.00 110.96 2007.11.09 12:59 111.27 0.00 0.00 0.00 -18.87
1229794 2007.11.09 12:53 sell 0.10 usdjpy 111.17 0.00 111.07 2007.11.09 13:02 111.28 0.00 0.00 0.00 -9.88
1230338 2007.11.09 13:13 buy 0.10 usdjpy 111.33 111.10 111.43 2007.11.09 13:16 111.12 0.00 0.00 0.00 -18.90
1230665 2007.11.09 13:27 sell 0.10 audusd 0.9177 0.9200 0.9167 2007.11.09 13:31 0.9167 0.00 0.00 0.00 10.00
1230920 2007.11.09 13:36 buy 0.10 usdchf 1.1228 1.1205 1.1235 2007.11.09 13:40 1.1235 0.00 0.00 0.00 6.23
1231026 2007.11.09 13:39 sell 0.10 audusd 0.9175 0.9200 0.9165 2007.11.09 13:41 0.9165 0.00 0.00 0.00 10.00
1231231 2007.11.09 13:42 sell 0.10 audusd 0.9167 0.0000 0.9157 2007.11.09 13:43 0.9157 0.00 0.00 0.00 10.00
1231609 2007.11.09 13:48 buy 0.10 usdchf 1.1234 0.0000 1.1243 2007.11.09 14:11 1.1243 0.00 0.00 0.00 8.00
1231733 2007.11.09 13:52 buy 0.10 usdchf 1.1229 0.0000 1.1239 2007.11.09 14:08 1.1239 0.00 0.00 0.00 8.90
1232258 2007.11.09 14:10 sell 0.10 usdchf 1.1235 0.0000 1.1225 2007.11.09 14:31 1.1225 0.00 0.00 0.00 8.91
1232591 2007.11.09 14:19 sell 0.10 audusd 0.9184 0.0000 0.9172 2007.11.09 14:56 0.9172 0.00 0.00 0.00 12.00
1233178 2007.11.09 14:52 sell 0.10 usdchf 1.1228 0.0000 1.1223 2007.11.09 16:17 1.1223 0.00 0.00 0.00 4.46
1233623 2007.11.09 15:14 sell 0.10 audusd 0.9180 0.0000 0.9170 2007.11.09 15:16 0.9170 0.00 0.00 0.00 10.00
1233818 2007.11.09 15:24 sell 0.10 audusd 0.9173 0.0000 0.9163 2007.11.09 15:41 0.9163 0.00 0.00 0.00 10.00
1234357 2007.11.09 15:53 buy limit 0.10 usdchf 1.1230 0.0000 0.0000 2007.11.09 16:03 1.1242 cancelled
1234583 2007.11.09 16:05 sell 0.10 usdchf 1.1234 0.0000 1.1228 2007.11.09 16:15 1.1228 0.00 0.00 0.00 5.34
1235096 2007.11.09 16:27 buy 0.10 audusd 0.9170 0.0000 0.9175 2007.11.09 16:57 0.9165 0.00 0.00 0.00 -5.00
1235630 2007.11.09 16:41 sell 0.10 audusd 0.9151 0.0000 0.9141 2007.11.09 17:59 0.9141 0.00 0.00 0.00 10.00
1235736 2007.11.09 16:44 sell 0.10 usdchf 1.1208 1.1250 1.1198 2007.11.09 20:26 1.1250 0.00 0.00 0.00 -37.33
1236022 2007.11.09 16:54 sell 0.10 usdchf 1.1222 0.0000 1.1205 2007.11.09 17:00 1.1205 0.00 0.00 0.00 15.17
1236101 2007.11.09 16:58 sell 0.10 audusd 0.9169 0.0000 0.9159 2007.11.09 17:49 0.9159 0.00 0.00 0.00 10.00
1236437 2007.11.09 17:08 sell 0.10 usdchf 1.1223 0.0000 1.1213 2007.11.09 17:35 1.1213 0.00 0.00 0.00 8.92
1237432 2007.11.09 18:06 buy 0.10 usdchf 1.1218 0.0000 1.1224 2007.11.09 18:27 1.1224 0.00 0.00 0.00 5.35
1237892 2007.11.09 18:23 sell 0.10 audusd 0.9130 0.0000 0.9120 2007.11.09 18:36 0.9120 0.00 0.00 0.00 10.00
1238052 2007.11.09 18:28 sell 0.10 usdchf 1.1228 1.1250 1.1215 2007.11.09 19:15 1.1215 0.00 0.00 0.00 11.59
0.00 0.00 0.00 247.79
Closed P/L: 247.79
Open Trades:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Price Commission Taxes Swap Profit
1237787 2007.11.09 18:19 sell 0.10 audusd 0.9117 0.9170 0.9107 0.9130 0.00 0.00 0.00 -13.00
1238516 2007.11.09 18:49 sell 0.10 audusd 0.9130 0.9170 0.9120 0.9130 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 -13.00
Floating P/L: -13.00
Working Orders:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Market Price
No transactions

Summary:
Deposit/Withdrawal: 103.40 Credit Facility: 0.00
Closed Trade P/L: 247.79 Floating P/L: -13.00 Margin: 36.49
Balance: 351.73 Equity: 338.73 Free Margin: 302.24

dash129
11-10-2007, 01:07 AM
ni acc real ke demo?

i ni baru belajar

tq

ammal07
11-10-2007, 01:35 AM
ni akaun real mat..baru dapat bonus 100usd hasil dari jumlah trade 10lot.

dash129
11-10-2007, 01:37 AM
1220919 2007.11.09 02:09 sell 0.10 usdchf 1.1265 1.1290 1.1255 2007.11.09 02:39 1.1255 0.00 0.00 0.00 8.88
1221465 2007.11.09 03:08 buy 0.10 usdjpy 112.89 0.00 112.99 2007.11.09 03:32 112.53 0.00 0.00 0.00 -31.99
1221627 2007.11.09 03:17 sell 0.10 usdjpy 112.72 0.00 112.52 2007.11.09 03:26 112.52 0.00 0.00 0.00 17.77
1221799 2007.11.09 03:29 buy 0.10 audusd 0.9297 0.9267 0.9310 2007.11.09 03:37 0.9310 0.00 0.00 0.00 13.00
1221941 2007.11.09 03:34 sell 0.10 usdchf 1.1221 1.1251 1.1211 2007.11.09 03:37 1.1211 0.00 0.00 0.00 8.92
1222077 2007.11.09 03:41 sell 0.10 usdchf 1.1219 0.0000 1.1214 2007.11.09 11:52 1.1214 0.00 0.00 0.00 4.46
1222113 2007.11.09 03:43 buy 0.10 audusd 0.9308 0.9264 0.9318 2007.11.09 04:01 0.9264 0.00 0.00 0.00 -44.00
1222438 2007.11.09 04:04 sell 0.10 audusd 0.9271 0.9305 0.9261 2007.11.09 07:23 0.9305 0.00 0.00 0.00 -34.00
1225781 2007.11.09 10:02 buy 0.10 usdchf 1.1256 0.0000 1.1276 2007.11.09 10:23 1.1264 0.00 0.00 0.00 7.10
1225884 2007.11.09 10:06 buy 0.10 usdjpy 112.72 0.00 112.77 2007.11.09 11:41 112.17 0.00 0.00 0.00 -49.03
1225962 2007.11.09 10:11 sell 0.10 usdjpy 112.53 0.00 112.43 2007.11.09 10:13 112.43 0.00 0.00 0.00 8.89
1226117 2007.11.09 10:16 sell 0.10 usdjpy 112.49 0.00 112.44 2007.11.09 11:03 112.44 0.00 0.00 0.00 4.45
1226467 2007.11.09 10:45 sell 0.10 usdchf 1.1256 0.0000 1.1248 2007.11.09 11:10 1.1248 0.00 0.00 0.00 7.11
1226690 2007.11.09 11:05 sell 0.10 usdjpy 112.41 0.00 112.31 2007.11.09 11:10 112.31 0.00 0.00 0.00 8.90
1226881 2007.11.09 11:14 sell 0.10 usdjpy 112.30 0.00 112.22 2007.11.09 11:19 112.22 0.00 0.00 0.00 7.13
1226935 2007.11.09 11:16 sell 0.10 usdchf 1.1235 0.0000 1.1227 2007.11.09 11:34 1.1227 0.00 0.00 0.00 7.13
1227018 2007.11.09 11:20 sell 0.10 usdjpy 112.24 0.00 112.16 2007.11.09 11:32 112.16 0.00 0.00 0.00 7.13
1227336 2007.11.09 11:33 sell 0.10 usdjpy 112.06 0.00 111.98 2007.11.09 11:44 111.98 0.00 0.00 0.00 7.14
1227451 2007.11.09 11:37 sell 0.10 usdjpy 112.14 0.00 112.06 2007.11.09 11:42 112.06 0.00 0.00 0.00 7.14
1227625 2007.11.09 11:45 sell 0.10 usdjpy 111.86 0.00 111.76 2007.11.09 11:52 111.76 0.00 0.00 0.00 8.95
1227742 2007.11.09 11:48 sell 0.10 usdjpy 111.99 0.00 111.88 2007.11.09 11:51 111.88 0.00 0.00 0.00 9.83
1227869 2007.11.09 11:54 sell 0.10 usdjpy 111.83 0.00 111.73 2007.11.09 11:58 111.73 0.00 0.00 0.00 8.95
1227992 2007.11.09 12:00 sell 0.10 usdjpy 111.78 0.00 111.68 2007.11.09 12:02 111.68 0.00 0.00 0.00 8.95
1228133 2007.11.09 12:04 sell 0.10 usdjpy 111.66 0.00 111.56 2007.11.09 12:09 111.56 0.00 0.00 0.00 8.96
1228357 2007.11.09 12:12 sell 0.10 usdjpy 111.60 111.90 111.50 2007.11.09 12:19 111.50 0.00 0.00 0.00 8.97
1228411 2007.11.09 12:15 sell 0.10 usdjpy 111.64 111.90 111.54 2007.11.09 12:19 111.54 0.00 0.00 0.00 8.97
1228870 2007.11.09 12:31 sell 0.10 usdjpy 111.45 0.00 111.30 2007.11.09 12:37 111.30 0.00 0.00 0.00 13.48
1229174 2007.11.09 12:39 buy 0.10 usdjpy 111.14 0.00 111.25 2007.11.09 12:41 111.25 0.00 0.00 0.00 9.89
1229333 2007.11.09 12:40 sell 0.10 usdjpy 111.15 0.00 111.05 2007.11.09 12:44 111.05 0.00 0.00 0.00 9.00
1229562 2007.11.09 12:46 sell 0.10 usdjpy 111.07 0.00 110.97 2007.11.09 12:50 110.97 0.00 0.00 0.00 9.01
1229747 2007.11.09 12:51 sell 0.10 usdjpy 111.06 0.00 110.96 2007.11.09 12:59 111.27 0.00 0.00 0.00 -18.87
1229794 2007.11.09 12:53 sell 0.10 usdjpy 111.17 0.00 111.07 2007.11.09 13:02 111.28 0.00 0.00 0.00 -9.88
1230338 2007.11.09 13:13 buy 0.10 usdjpy 111.33 111.10 111.43 2007.11.09 13:16 111.12 0.00 0.00 0.00 -18.90
1230665 2007.11.09 13:27 sell 0.10 audusd 0.9177 0.9200 0.9167 2007.11.09 13:31 0.9167 0.00 0.00 0.00 10.00
1230920 2007.11.09 13:36 buy 0.10 usdchf 1.1228 1.1205 1.1235 2007.11.09 13:40 1.1235 0.00 0.00 0.00 6.23
1231026 2007.11.09 13:39 sell 0.10 audusd 0.9175 0.9200 0.9165 2007.11.09 13:41 0.9165 0.00 0.00 0.00 10.00
1231231 2007.11.09 13:42 sell 0.10 audusd 0.9167 0.0000 0.9157 2007.11.09 13:43 0.9157 0.00 0.00 0.00 10.00
1231609 2007.11.09 13:48 buy 0.10 usdchf 1.1234 0.0000 1.1243 2007.11.09 14:11 1.1243 0.00 0.00 0.00 8.00
1231733 2007.11.09 13:52 buy 0.10 usdchf 1.1229 0.0000 1.1239 2007.11.09 14:08 1.1239 0.00 0.00 0.00 8.90
1232258 2007.11.09 14:10 sell 0.10 usdchf 1.1235 0.0000 1.1225 2007.11.09 14:31 1.1225 0.00 0.00 0.00 8.91
1232591 2007.11.09 14:19 sell 0.10 audusd 0.9184 0.0000 0.9172 2007.11.09 14:56 0.9172 0.00 0.00 0.00 12.00
1233178 2007.11.09 14:52 sell 0.10 usdchf 1.1228 0.0000 1.1223 2007.11.09 16:17 1.1223 0.00 0.00 0.00 4.46
1233623 2007.11.09 15:14 sell 0.10 audusd 0.9180 0.0000 0.9170 2007.11.09 15:16 0.9170 0.00 0.00 0.00 10.00
1233818 2007.11.09 15:24 sell 0.10 audusd 0.9173 0.0000 0.9163 2007.11.09 15:41 0.9163 0.00 0.00 0.00 10.00
1234357 2007.11.09 15:53 buy limit 0.10 usdchf 1.1230 0.0000 0.0000 2007.11.09 16:03 1.1242 cancelled
1234583 2007.11.09 16:05 sell 0.10 usdchf 1.1234 0.0000 1.1228 2007.11.09 16:15 1.1228 0.00 0.00 0.00 5.34
1235096 2007.11.09 16:27 buy 0.10 audusd 0.9170 0.0000 0.9175 2007.11.09 16:57 0.9165 0.00 0.00 0.00 -5.00
1235630 2007.11.09 16:41 sell 0.10 audusd 0.9151 0.0000 0.9141 2007.11.09 17:59 0.9141 0.00 0.00 0.00 10.00
1235736 2007.11.09 16:44 sell 0.10 usdchf 1.1208 1.1250 1.1198 2007.11.09 20:26 1.1250 0.00 0.00 0.00 -37.33
1236022 2007.11.09 16:54 sell 0.10 usdchf 1.1222 0.0000 1.1205 2007.11.09 17:00 1.1205 0.00 0.00 0.00 15.17
1236101 2007.11.09 16:58 sell 0.10 audusd 0.9169 0.0000 0.9159 2007.11.09 17:49 0.9159 0.00 0.00 0.00 10.00
1236437 2007.11.09 17:08 sell 0.10 usdchf 1.1223 0.0000 1.1213 2007.11.09 17:35 1.1213 0.00 0.00 0.00 8.92
1237432 2007.11.09 18:06 buy 0.10 usdchf 1.1218 0.0000 1.1224 2007.11.09 18:27 1.1224 0.00 0.00 0.00 5.35
1237892 2007.11.09 18:23 sell 0.10 audusd 0.9130 0.0000 0.9120 2007.11.09 18:36 0.9120 0.00 0.00 0.00 10.00
1238052 2007.11.09 18:28 sell 0.10 usdchf 1.1228 1.1250 1.1215 2007.11.09 19:15 1.1215 0.00 0.00 0.00 11.59
0.00 0.00 0.00 247.79
Closed P/L: 247.79
Open Trades:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Price Commission Taxes Swap Profit
1237787 2007.11.09 18:19 sell 0.10 audusd 0.9117 0.9170 0.9107 0.9130 0.00 0.00 0.00 -13.00
1238516 2007.11.09 18:49 sell 0.10 audusd 0.9130 0.9170 0.9120 0.9130 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 -13.00
Floating P/L: -13.00
Working Orders:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Market Price
No transactions

Summary:
Deposit/Withdrawal: 103.40 Credit Facility: 0.00
Closed Trade P/L: 247.79 Floating P/L: -13.00 Margin: 36.49
Balance: 351.73 Equity: 338.73 Free Margin: 302.24

saya ni baru so nak tau acc ni real ke demo
tq

ammal07
11-10-2007, 01:46 AM
saya ni baru so nak tau acc ni real ke demo
tq

ni akaun real, kalau anda baru belajar elok guna akaun demo dulu..

braderped
11-10-2007, 09:50 AM
Tips short trade yang menarik nih..
Selalu gak try praktik guna demo acc, tapi tak larat nak ngadap berjam-jam depan PC
ade komitmen lain, tapi kalu trade dlm sejam tu ade la kekadang dapat dalam 20 pips
(1 trade 10 pips)
ikut spt bro Ammal ckp tu cuma EMA je lain, saya guna EMA5 & EMA20 + MACD

ade tips lain tak camne nak setting utk short trade?

ammal07
11-10-2007, 01:19 PM
Tips short trade yang menarik nih..
Selalu gak try praktik guna demo acc, tapi tak larat nak ngadap berjam-jam depan PC
ade komitmen lain, tapi kalu trade dlm sejam tu ade la kekadang dapat dalam 20 pips
(1 trade 10 pips)
ikut spt bro Ammal ckp tu cuma EMA je lain, saya guna EMA5 & EMA20 + MACD

ade tips lain tak camne nak setting utk short trade?

untuk short trading tak perlu setting yang macam2..yg penting tahu memahami candlestik formation..jgn guna tf yg kecil,kerana ini hanya akan memeningkan kepala...tak tahu trend nak pi mana.

tf yg dicadangkan 30M atau 1H. tak perlu duduk berjam-jam depan pc,untukkan masa 2jam sehari sudah memadai, terutamanya pada waktu-waktu puncak. ( jam 8pm -12pm )
( tak tentu juga, kadang-kadang sebelah pagi pun aktif juga )

braderped
11-11-2007, 10:20 AM
time waktu puncak tu yg payah sket... sebab masa utk keluarga
selalu bgn kul 4 pg ngadap pc,.. untung nasib time correction tu buat trade dapat la gak profit sket... tapi ini tak digalakkan ler.. sebab tak tau bile berlakunya correction tu
kalau siang pun layan time 8 - 12 am (waktu M'sia).. tgk market Japan

mokh997
11-11-2007, 12:02 PM
salam untuk semua...

saya ingin berkongsi dengan anda semua,terutamanya yang newbie,bagaimana sistem trading saya yang simple ini boleh menghasilkan profit.

Cara saya ialah short trading yang profit..

settingnya begini,mudah saja..

1) guna ema5 & ema8 ( apply to HL/2 ) sebagai panduan asas untuk menentukan trend pasaran..

2) guna tf 30M & 1H, untuk enter sell atau buy. Tengok juga tf 4H,Daily dan weekly untuk ramalan trend akan datang.

3) set tp 10pip,sl 30pip ( sekiranya anda tunggu depan komputer tak perlu set sl,tapi kena pantas bertindak sekiranga harga bergerak melawan anda.)

4) pilih pair yang spread nya kecil.( saya trade hanya usd/jpy,usd/chf dan aud/usd...spread kecil dan harganya murah.)

sebelum itu asas yang paling penting sekali ialah kebolehan untuk memahami candlestik chart.Anda boleh bacanya berulang-ulang kali di babypips.com...percuma je..)

Juga anda perlu berhati-hati ketika menghampiri jam 3pm (berlin open),4pm(london open),9pm(new york open),dan juga ketika masa mereka close pada jam 11pm,12am dan 5am(time ni kitapun dah tidur dah )...Pada masa-masa tersebut perubahan harga berlaku dengan drastik sekali dan kemungkinan berlaku perubahan trend.

Strateginya begini..juga amat mudah.

mula -mula perhatikan chart untuk ketiga-tiga pair yang terpilih itu ( tf, 1H). Pilih pair yang mempunyai perubahan harga yang banyak pada ketika itu,iaitu yang candle nya panjang-panjang )

pastikan juga trend untuk hari itu,sekiranya downtrend bersedia untuk enter sell,sebaliknya sekiranya uptrend bersedia untuk enter buy....

Enter sell,semasa price berada di bahagian atas candle,dan enter buy semasa price berada di bahagian bawah candle.

( perhatikan juga dalam masa sejam itu price akan bergerak ke atas dan ke bawah beberapa kali,ini bermakna anda boleh enter buy atau sell dan closed position beberapa kali dalam sejam)

Saya memilih short trading teknik kerana ianya amat mudah dan selamat.anda tak perlu mempelajari indicator2 yang susah dan memeningkan kepala.

Saya pernah mencuba swing trading,kononnya untuk dapatkan pip yang lebih banyak,dengan set tp, 50pip dan sl,30pip, tetapi malangnya selalu terkena sl.

Selamat mencuba dan berjaya.

untuk rujukan anda..

http://www.babypips.com/ ( belajar forex percuma )

http://************.com/calendar.php ( fundamental analisis-ekonomik news )

http://forex.timezoneconverter.com/index.cgi?timezone=Asia/Kuala_Lumpur&refresh=5 (masa untuk market center beroperasi )

bro candle tu nak tgk kt tf30 ke atas bawah dia
ni sefaham aku
cek tf4 daily untuk tgk arah market
untuk masuk tgk tf1 kalau kua dua candle sama warna tgk plak kat tf 30
tgk pergerakan market
klau tf1h bg isyarat buy tgk tf30 bila pergerakan kt bwh candle je masuk
kalau tf1h bg isyarat sell tgk tf30 bila pergerakan diatas candle je masuk
betul tk bro ape yg aku faham ni

rizam000
11-11-2007, 01:15 PM
1220919 2007.11.09 02:09 sell 0.10 usdchf 1.1265 1.1290 1.1255 2007.11.09 02:39 1.1255 0.00 0.00 0.00 8.88
1221465 2007.11.09 03:08 buy 0.10 usdjpy 112.89 0.00 112.99 2007.11.09 03:32 112.53 0.00 0.00 0.00 -31.99
1221627 2007.11.09 03:17 sell 0.10 usdjpy 112.72 0.00 112.52 2007.11.09 03:26 112.52 0.00 0.00 0.00 17.77
1221799 2007.11.09 03:29 buy 0.10 audusd 0.9297 0.9267 0.9310 2007.11.09 03:37 0.9310 0.00 0.00 0.00 13.00
1221941 2007.11.09 03:34 sell 0.10 usdchf 1.1221 1.1251 1.1211 2007.11.09 03:37 1.1211 0.00 0.00 0.00 8.92
1222077 2007.11.09 03:41 sell 0.10 usdchf 1.1219 0.0000 1.1214 2007.11.09 11:52 1.1214 0.00 0.00 0.00 4.46
1222113 2007.11.09 03:43 buy 0.10 audusd 0.9308 0.9264 0.9318 2007.11.09 04:01 0.9264 0.00 0.00 0.00 -44.00
1222438 2007.11.09 04:04 sell 0.10 audusd 0.9271 0.9305 0.9261 2007.11.09 07:23 0.9305 0.00 0.00 0.00 -34.00
1225781 2007.11.09 10:02 buy 0.10 usdchf 1.1256 0.0000 1.1276 2007.11.09 10:23 1.1264 0.00 0.00 0.00 7.10
1225884 2007.11.09 10:06 buy 0.10 usdjpy 112.72 0.00 112.77 2007.11.09 11:41 112.17 0.00 0.00 0.00 -49.03
1225962 2007.11.09 10:11 sell 0.10 usdjpy 112.53 0.00 112.43 2007.11.09 10:13 112.43 0.00 0.00 0.00 8.89
1226117 2007.11.09 10:16 sell 0.10 usdjpy 112.49 0.00 112.44 2007.11.09 11:03 112.44 0.00 0.00 0.00 4.45
1226467 2007.11.09 10:45 sell 0.10 usdchf 1.1256 0.0000 1.1248 2007.11.09 11:10 1.1248 0.00 0.00 0.00 7.11
1226690 2007.11.09 11:05 sell 0.10 usdjpy 112.41 0.00 112.31 2007.11.09 11:10 112.31 0.00 0.00 0.00 8.90
1226881 2007.11.09 11:14 sell 0.10 usdjpy 112.30 0.00 112.22 2007.11.09 11:19 112.22 0.00 0.00 0.00 7.13
1226935 2007.11.09 11:16 sell 0.10 usdchf 1.1235 0.0000 1.1227 2007.11.09 11:34 1.1227 0.00 0.00 0.00 7.13
1227018 2007.11.09 11:20 sell 0.10 usdjpy 112.24 0.00 112.16 2007.11.09 11:32 112.16 0.00 0.00 0.00 7.13
1227336 2007.11.09 11:33 sell 0.10 usdjpy 112.06 0.00 111.98 2007.11.09 11:44 111.98 0.00 0.00 0.00 7.14
1227451 2007.11.09 11:37 sell 0.10 usdjpy 112.14 0.00 112.06 2007.11.09 11:42 112.06 0.00 0.00 0.00 7.14
1227625 2007.11.09 11:45 sell 0.10 usdjpy 111.86 0.00 111.76 2007.11.09 11:52 111.76 0.00 0.00 0.00 8.95
1227742 2007.11.09 11:48 sell 0.10 usdjpy 111.99 0.00 111.88 2007.11.09 11:51 111.88 0.00 0.00 0.00 9.83
1227869 2007.11.09 11:54 sell 0.10 usdjpy 111.83 0.00 111.73 2007.11.09 11:58 111.73 0.00 0.00 0.00 8.95
1227992 2007.11.09 12:00 sell 0.10 usdjpy 111.78 0.00 111.68 2007.11.09 12:02 111.68 0.00 0.00 0.00 8.95
1228133 2007.11.09 12:04 sell 0.10 usdjpy 111.66 0.00 111.56 2007.11.09 12:09 111.56 0.00 0.00 0.00 8.96
1228357 2007.11.09 12:12 sell 0.10 usdjpy 111.60 111.90 111.50 2007.11.09 12:19 111.50 0.00 0.00 0.00 8.97
1228411 2007.11.09 12:15 sell 0.10 usdjpy 111.64 111.90 111.54 2007.11.09 12:19 111.54 0.00 0.00 0.00 8.97
1228870 2007.11.09 12:31 sell 0.10 usdjpy 111.45 0.00 111.30 2007.11.09 12:37 111.30 0.00 0.00 0.00 13.48
1229174 2007.11.09 12:39 buy 0.10 usdjpy 111.14 0.00 111.25 2007.11.09 12:41 111.25 0.00 0.00 0.00 9.89
1229333 2007.11.09 12:40 sell 0.10 usdjpy 111.15 0.00 111.05 2007.11.09 12:44 111.05 0.00 0.00 0.00 9.00
1229562 2007.11.09 12:46 sell 0.10 usdjpy 111.07 0.00 110.97 2007.11.09 12:50 110.97 0.00 0.00 0.00 9.01
1229747 2007.11.09 12:51 sell 0.10 usdjpy 111.06 0.00 110.96 2007.11.09 12:59 111.27 0.00 0.00 0.00 -18.87
1229794 2007.11.09 12:53 sell 0.10 usdjpy 111.17 0.00 111.07 2007.11.09 13:02 111.28 0.00 0.00 0.00 -9.88
1230338 2007.11.09 13:13 buy 0.10 usdjpy 111.33 111.10 111.43 2007.11.09 13:16 111.12 0.00 0.00 0.00 -18.90
1230665 2007.11.09 13:27 sell 0.10 audusd 0.9177 0.9200 0.9167 2007.11.09 13:31 0.9167 0.00 0.00 0.00 10.00
1230920 2007.11.09 13:36 buy 0.10 usdchf 1.1228 1.1205 1.1235 2007.11.09 13:40 1.1235 0.00 0.00 0.00 6.23
1231026 2007.11.09 13:39 sell 0.10 audusd 0.9175 0.9200 0.9165 2007.11.09 13:41 0.9165 0.00 0.00 0.00 10.00
1231231 2007.11.09 13:42 sell 0.10 audusd 0.9167 0.0000 0.9157 2007.11.09 13:43 0.9157 0.00 0.00 0.00 10.00
1231609 2007.11.09 13:48 buy 0.10 usdchf 1.1234 0.0000 1.1243 2007.11.09 14:11 1.1243 0.00 0.00 0.00 8.00
1231733 2007.11.09 13:52 buy 0.10 usdchf 1.1229 0.0000 1.1239 2007.11.09 14:08 1.1239 0.00 0.00 0.00 8.90
1232258 2007.11.09 14:10 sell 0.10 usdchf 1.1235 0.0000 1.1225 2007.11.09 14:31 1.1225 0.00 0.00 0.00 8.91
1232591 2007.11.09 14:19 sell 0.10 audusd 0.9184 0.0000 0.9172 2007.11.09 14:56 0.9172 0.00 0.00 0.00 12.00
1233178 2007.11.09 14:52 sell 0.10 usdchf 1.1228 0.0000 1.1223 2007.11.09 16:17 1.1223 0.00 0.00 0.00 4.46
1233623 2007.11.09 15:14 sell 0.10 audusd 0.9180 0.0000 0.9170 2007.11.09 15:16 0.9170 0.00 0.00 0.00 10.00
1233818 2007.11.09 15:24 sell 0.10 audusd 0.9173 0.0000 0.9163 2007.11.09 15:41 0.9163 0.00 0.00 0.00 10.00
1234357 2007.11.09 15:53 buy limit 0.10 usdchf 1.1230 0.0000 0.0000 2007.11.09 16:03 1.1242 cancelled
1234583 2007.11.09 16:05 sell 0.10 usdchf 1.1234 0.0000 1.1228 2007.11.09 16:15 1.1228 0.00 0.00 0.00 5.34
1235096 2007.11.09 16:27 buy 0.10 audusd 0.9170 0.0000 0.9175 2007.11.09 16:57 0.9165 0.00 0.00 0.00 -5.00
1235630 2007.11.09 16:41 sell 0.10 audusd 0.9151 0.0000 0.9141 2007.11.09 17:59 0.9141 0.00 0.00 0.00 10.00
1235736 2007.11.09 16:44 sell 0.10 usdchf 1.1208 1.1250 1.1198 2007.11.09 20:26 1.1250 0.00 0.00 0.00 -37.33
1236022 2007.11.09 16:54 sell 0.10 usdchf 1.1222 0.0000 1.1205 2007.11.09 17:00 1.1205 0.00 0.00 0.00 15.17
1236101 2007.11.09 16:58 sell 0.10 audusd 0.9169 0.0000 0.9159 2007.11.09 17:49 0.9159 0.00 0.00 0.00 10.00
1236437 2007.11.09 17:08 sell 0.10 usdchf 1.1223 0.0000 1.1213 2007.11.09 17:35 1.1213 0.00 0.00 0.00 8.92
1237432 2007.11.09 18:06 buy 0.10 usdchf 1.1218 0.0000 1.1224 2007.11.09 18:27 1.1224 0.00 0.00 0.00 5.35
1237892 2007.11.09 18:23 sell 0.10 audusd 0.9130 0.0000 0.9120 2007.11.09 18:36 0.9120 0.00 0.00 0.00 10.00
1238052 2007.11.09 18:28 sell 0.10 usdchf 1.1228 1.1250 1.1215 2007.11.09 19:15 1.1215 0.00 0.00 0.00 11.59
0.00 0.00 0.00 247.79
Closed P/L: 247.79
Open Trades:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Price Commission Taxes Swap Profit
1237787 2007.11.09 18:19 sell 0.10 audusd 0.9117 0.9170 0.9107 0.9130 0.00 0.00 0.00 -13.00
1238516 2007.11.09 18:49 sell 0.10 audusd 0.9130 0.9170 0.9120 0.9130 0.00 0.00 0.00 0.00
0.00 0.00 0.00 -13.00
Floating P/L: -13.00
Working Orders:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Market Price
No transactions

Summary:
Deposit/Withdrawal: 103.40 Credit Facility: 0.00
Closed Trade P/L: 247.79 Floating P/L: -13.00 Margin: 36.49
Balance: 351.73 Equity: 338.73 Free Margin: 302.24

wah...bro ammal:D banyak untung
tahniah...
begini lah cara main forex... tak tamaksm_cool
sy bangga nganu brosm_win sm_win

ammal07
11-11-2007, 02:55 PM
bro candle tu nak tgk kt tf30 ke atas bawah dia
ni sefaham aku
cek tf4 daily untuk tgk arah market
untuk masuk tgk tf1 kalau kua dua candle sama warna tgk plak kat tf 30
tgk pergerakan market
klau tf1h bg isyarat buy tgk tf30 bila pergerakan kt bwh candle je masuk
kalau tf1h bg isyarat sell tgk tf30 bila pergerakan diatas candle je masuk
betul tk bro ape yg aku faham ni

betul juga tu bro..terima kasih atas komen anda.

ammal07
11-11-2007, 02:56 PM
wah...bro ammal:D banyak untung
tahniah...
begini lah cara main forex... tak tamaksm_cool
sy bangga nganu brosm_win sm_win

alhamdulillah..rezeki,.baru nak dapat dia punya umphhh...

Ejal_Kronik
11-12-2007, 01:59 AM
alhamdulillah..ada gak owang y baik cam bro..sanggp share ilmu ni pada nubi seperti aku..hehe..insyallah...aku pun teringin nak mencuba cara ni...hope y baik di balas baik..heheh..

aku_si_dewi
11-12-2007, 05:10 AM
hi ammal...

ni ammal yg ajar aku_si_dewi dlm CARI FORUM tu ker?...:)

kalau ni ammal yg =, dewi belajar dr ammal from this forum jer la..ok?sm_rolleye

dewi, pakai indi dari kuasaforex. what do u think bout that? dewi tak berapa faham about ema5, ema8..and soooooo many2 things lagi..sebab tu dewi perlu sgt coach. nasib baik ammal recommendkan fxmalay, yg menyebabkn dewi jumpa forum ni. sebab kalau kuasaforex, takder forum mcm ni. apa2 masalah yg dewi face, tak dapat nak bertanya directly. kalau emailkan pada admin diorang, autoreponder yg reply, itu tak membantu langsung.

lagi satu, ammal ada member (atau sesiapa yg ammal kenal dlm forum ni)..yg dok kat kuching,swak? bleh jugak dewi blaja face to face from tht person. jeles jugak ngn all forumers dlm forum ni yg bleh attend seminar&personal coaching from among u guys...
sm_rolleye sm_rolleye

braderped
11-12-2007, 05:45 AM
huhu... ade dewi la... (macam pernah ku nampak avatar tu...).. salam.. salam..
nak belajar kuasa forex cari dalam sub topik Expert Advisor & Indikator

Bro Ammal.. memang menjadi aa short trade tu.. tapi kene plak market tgh slow.. agak lambat gak la nak capai target 10 pips tu..

ni guna demo acc... bleh la komen sket...

1009488 2007.11.12 03:09 sell 0.20 eurusd 1.4635 0.0000 1.4625 2007.11.12 05:45 1.4625 0.00 0.00 0.00 20.00
1009553 2007.11.12 03:19 sell 0.20 audusd 0.9027 0.0000 0.9017 2007.11.12 03:42 0.9017 0.00 0.00 0.00 20.00
1009619 2007.11.12 03:43 sell 0.20 audusd 0.9007 0.0000 0.9000 2007.11.12 04:06 0.9000 0.00 0.00 0.00 14.00
1009698 2007.11.12 04:09 sell 0.10 audusd 0.9004 0.0000 0.8994 2007.11.12 05:31 0.8994 0.00 0.00 0.00 10.00
1009990 2007.11.12 05:34 sell 2.00 eurusd 1.4632 0.0000 1.4623 2007.11.12 06:26 1.4623 0.00 0.00 0.00 180.00
1010325 2007.11.12 06:09 sell 0.20 audusd 0.8937 0.0000 0.8927 2007.11.12 06:19 0.8927 0.00 0.00 0.00 20.00
1010877 2007.11.12 07:51 buy 0.10 audusd 0.8971 0.0000 0.0000 2007.11.12 07:53 0.8960 0.00 0.00 0.00 -11.00
1010886 2007.11.12 07:53 sell 0.10 audusd 0.8958 0.0000 0.8948 2007.11.12 08:10 0.8948 0.00 0.00 0.00 10.00

ammal07
11-12-2007, 01:01 PM
hi ammal...

ni ammal yg ajar aku_si_dewi dlm CARI FORUM tu ker?...:)

kalau ni ammal yg =, dewi belajar dr ammal from this forum jer la..ok?sm_rolleye

dewi, pakai indi dari kuasaforex. what do u think bout that? dewi tak berapa faham about ema5, ema8..and soooooo many2 things lagi..sebab tu dewi perlu sgt coach. nasib baik ammal recommendkan fxmalay, yg menyebabkn dewi jumpa forum ni. sebab kalau kuasaforex, takder forum mcm ni. apa2 masalah yg dewi face, tak dapat nak bertanya directly. kalau emailkan pada admin diorang, autoreponder yg reply, itu tak membantu langsung.

lagi satu, ammal ada member (atau sesiapa yg ammal kenal dlm forum ni)..yg dok kat kuching,swak? bleh jugak dewi blaja face to face from tht person. jeles jugak ngn all forumers dlm forum ni yg bleh attend seminar&personal coaching from among u guys...
sm_rolleye sm_rolleye

sayalah ammal tu..namapun sama kan..

kuasa forex hanya bagi indicator, kalau tak tahu gunapun tak berbaloi beli kuasa forex, kerana banyak indicator lain yang boleh dapat free je..

apa2 pun basik forex mau tahu..nak tahu asas forex kena banyak membaca...

sayapun tak pernah dapat personal coaching,saya belajar dan praktis guna demo acaount selama 4bulan..sekarang baru dapat dia punya rentak..sikit-sikit..

teruskan membaca dan cuba apa-apa sistem atau cara trading yang mereka ceritakan..

dalam forumni pun banyak teknik2 yang boleh di cuba..

ammal07
11-12-2007, 01:02 PM
huhu... ade dewi la... (macam pernah ku nampak avatar tu...).. salam.. salam..
nak belajar kuasa forex cari dalam sub topik Expert Advisor & Indikator

Bro Ammal.. memang menjadi aa short trade tu.. tapi kene plak market tgh slow.. agak lambat gak la nak capai target 10 pips tu..

ni guna demo acc... bleh la komen sket...

1009488 2007.11.12 03:09 sell 0.20 eurusd 1.4635 0.0000 1.4625 2007.11.12 05:45 1.4625 0.00 0.00 0.00 20.00
1009553 2007.11.12 03:19 sell 0.20 audusd 0.9027 0.0000 0.9017 2007.11.12 03:42 0.9017 0.00 0.00 0.00 20.00
1009619 2007.11.12 03:43 sell 0.20 audusd 0.9007 0.0000 0.9000 2007.11.12 04:06 0.9000 0.00 0.00 0.00 14.00
1009698 2007.11.12 04:09 sell 0.10 audusd 0.9004 0.0000 0.8994 2007.11.12 05:31 0.8994 0.00 0.00 0.00 10.00
1009990 2007.11.12 05:34 sell 2.00 eurusd 1.4632 0.0000 1.4623 2007.11.12 06:26 1.4623 0.00 0.00 0.00 180.00
1010325 2007.11.12 06:09 sell 0.20 audusd 0.8937 0.0000 0.8927 2007.11.12 06:19 0.8927 0.00 0.00 0.00 20.00
1010877 2007.11.12 07:51 buy 0.10 audusd 0.8971 0.0000 0.0000 2007.11.12 07:53 0.8960 0.00 0.00 0.00 -11.00
1010886 2007.11.12 07:53 sell 0.10 audusd 0.8958 0.0000 0.8948 2007.11.12 08:10 0.8948 0.00 0.00 0.00 10.00

satu pemulaan yang baik..teruskan usaha anda..

aziq
11-12-2007, 11:22 PM
huhu... ade dewi la... (macam pernah ku nampak avatar tu...).. salam.. salam..
nak belajar kuasa forex cari dalam sub topik Expert Advisor & Indikator

Bro Ammal.. memang menjadi aa short trade tu.. tapi kene plak market tgh slow.. agak lambat gak la nak capai target 10 pips tu..

ni guna demo acc... bleh la komen sket...

1009488 2007.11.12 03:09 sell 0.20 eurusd 1.4635 0.0000 1.4625 2007.11.12 05:45 1.4625 0.00 0.00 0.00 20.00
1009553 2007.11.12 03:19 sell 0.20 audusd 0.9027 0.0000 0.9017 2007.11.12 03:42 0.9017 0.00 0.00 0.00 20.00
1009619 2007.11.12 03:43 sell 0.20 audusd 0.9007 0.0000 0.9000 2007.11.12 04:06 0.9000 0.00 0.00 0.00 14.00
1009698 2007.11.12 04:09 sell 0.10 audusd 0.9004 0.0000 0.8994 2007.11.12 05:31 0.8994 0.00 0.00 0.00 10.00
1009990 2007.11.12 05:34 sell 2.00 eurusd 1.4632 0.0000 1.4623 2007.11.12 06:26 1.4623 0.00 0.00 0.00 180.00
1010325 2007.11.12 06:09 sell 0.20 audusd 0.8937 0.0000 0.8927 2007.11.12 06:19 0.8927 0.00 0.00 0.00 20.00
1010877 2007.11.12 07:51 buy 0.10 audusd 0.8971 0.0000 0.0000 2007.11.12 07:53 0.8960 0.00 0.00 0.00 -11.00
1010886 2007.11.12 07:53 sell 0.10 audusd 0.8958 0.0000 0.8948 2007.11.12 08:10 0.8948 0.00 0.00 0.00 10.00

result tak clear ler.. kalau letak attachment gambar lagi senang nak tengok kot...:rolleyes:

silverplat
11-13-2007, 12:16 AM
result tak clear ler.. kalau letak attachment gambar lagi senang nak tengok kot...:rolleyes:

btoi 2...elok kalo bg ss. tp pe2 pun aku salute kat brader ammal coz sdi kongsi ilmu die.. :cool:
sifu2 lain,camne??? toothy9

ammal07
11-15-2007, 02:26 AM
https://picnac.com/images/9580usdjpy30m.gif

salam untuk semua..

kalau anda tidak pasti,samada harga akan naik atau turun,berpeganglah kepada prinsip ini,
iaitu apa bila dua candle dah naik,candle berikutnya mungkin akan naik juga,
sebaliknya,apabila dua candle dah turun,candle berikutnya mungkin akan turun juga.

teori ini tidaklah 100% tepat, tapi selalunya begitu,pada tf 30m.
oleh kerana itu,adalah lebih selamat sekiranya anda memasuki pasaran ketika harga
berada dipuncak atau di lembah.

braderped
11-15-2007, 02:42 AM
Oo.. yang ni utk TF M30 aje ye? kalau TF < M30 camne lak?
maknenye kene tgk candle shooting star & hammer la ni

thanks bro.. penerangan dgn chart camni la bleh saye faham sket... ade cth candlestick utk UT n DT

ammal07
11-15-2007, 03:08 AM
[QUOTE=braderped;54231]Oo.. yang ni utk TF M30 aje ye? kalau TF < M30 camne lak?

tidak digalakkan untuk trade guna tf <30m, kecuali anda mahir dalam scalping teknik, kerana tf yang kecil,contoh tf5m, perbezaan H/L kebanyakannya kurang dari 10pip,sukar untuk pastikan arah harga pasaran.

braderped
11-15-2007, 03:21 AM
ok.. sy rasa boleh faham teknik bro ni..

saya tgh belajar teknik scalping sendiri... 2-3 hari ni.. trend pada TF <30 menyebabkan kita kene aware pergerakan, saya x guna TP.. masa tgh profit... pada satu keadaan die akan hold sekejap, so cepat-cepat close trade.. x kira 1 or 2 pips.. or more... seronok guna scalping masa tengah rancak, tapi masa sideway tu jenuh gak tunggu..

ammal07
11-15-2007, 05:58 AM
pending order.

pending order ialah enter buy atau enter sell pada harga yang berbeza dari harga semasa pasaran.
pending order hanya akan diaktifkan sekiranya harga pasaran sama seperti harga yang anda setkan dipending order anda.

ada 4 jenis pending order.

- Buy limit kalau anda hendak price itu turun dahulu beberapa pips baru anda buy.
- Buy stop kalau anda hendak price itu naik dahulu beberapa pips baru anda buy
- Sell limit kalau anda hendak price itu naik dahulu baru anda sell.
- Sell stop kalau anda hendak price itu turun dahulu beberapa pips baru anda sell.

pending order hendaklah di setkan sekurang-kurangnya +/- 10pip dari harga pasaran.

contoh anda hendak buat pending order untuk usdjpy,
harga semasa 111.25,
buy limit dan sell stop disetkan pada harga 111.15
buy stop dan sell limit disetkan pada harga 111.35

( yang selalu orang buat ialah buy limit atau sell limit, dengan harapan untuk mendapatkan pip yang lebih )

Gdien
11-15-2007, 07:03 AM
pending order.

( yang selalu orang buat ialah buy limit atau sell limit, dengan harapan untuk mendapatkan pip yang lebih )

Yang ni jugak biasanya bertukar menjadi kemusnahan..! :D:D:D

mazlimoin
11-15-2007, 07:14 AM
Yang ni jugak biasanya bertukar menjadi kemusnahan..! :D:D:D

kekekkeek..cam ada pengalaman jer uhuhhuhuh

silverplat
11-15-2007, 03:31 PM
https://picnac.com/images/6241usdjpy30m.gif

salam untuk semua..

kalau anda tidak pasti,samada harga akan naik atau turun,berpeganglah kepada prinsip ini,
iaitu apa bila dua candle dah naik,candle berikutnya mungkin akan naik juga,
sebaliknya,apabila dua candle dah turun,candle berikutnya mungkin akan turun juga.

teori ini tidaklah 100% tepat, tapi selalunya begitu,pada tf 30m.
oleh kerana itu,adalah lebih selamat sekiranya anda memasuki pasaran ketika harga
berada dipuncak atau di lembah.

tq br0... nnti aku try test cuba guna teknik ko ni kat demo. kalo ada hasil mmg cantek...toothy9
tp br0o,bpa margin y selamat kalo nak guna cara ni?sm_cool

ammal07
11-16-2007, 02:19 AM
tq br0... nnti aku try test cuba guna teknik ko ni kat demo. kalo ada hasil mmg cantek...toothy9
tp br0o,bpa margin y selamat kalo nak guna cara ni?sm_cool

tak perlu margin yang banyak,bergantung kepada nasib dan cara kita membuat keputusan,samada nak hold atau nak close apabila berlaku -pip.

nak selamat lagi mulakan trade dari candle ketiga, walaupun kita akan ketinggalaan beberapa pip,tapi itu lebih baik dari kita kehilangan pip.

setkan tp 10pip sudah memadai.( jangan merasa rugi sekiranya harga terus meningkat melebihi target kita,kerana forex beroperasi 24jam,bila-bila masa kita boleh dapatkan pip )

silverplat
11-16-2007, 02:53 AM
ooo...camtu ka.. tq bro.. selain cara ni,bro ade gune indi lain x?

ammal07
11-16-2007, 03:06 AM
ooo...camtu ka.. tq bro.. selain cara ni,bro ade gune indi lain x?

saya tidak menggunakan indi yang lain-lain. indi selalunya berguna kalau anda mengamalkan swing trading, kerana set tp yang tinggi memerlukan kemahiran TA yang tinggi juga.

untuk short trading dengan tp 10pip, dan anda tunggu depan pc tidak perlukan semua itu.yang penting anda yakin dengan arah harga sejam akan datang.

( masa berubah,pengalaman juga berubah,sekarang saya guna indi AO dan simple MA10,trendline juga fibo retracement sebagai asas dalam analisis saya...)

silverplat
11-16-2007, 03:08 AM
saya tidak menggunakan indi yang lain-lain. indi selalunya berguna kalau anda mengamalkan swing trading, kerana set tp yang tinggi memerlukan kemahiran TA yang tinggi juga.

untuk short trading dengan tp 10pip, dan anda tunggu depan pc tidak perlukan semua itu.yang penting anda yakin dengan arah harga sejam akan datang.

hohoho....toothy9
camtu....tq2..sm_smile

ammal07
11-16-2007, 05:45 AM
hedging

hedging ialah buy dan sell untuk satu pair pada kuantiti lot yang sama.

ini bermakna sekiranya harga meningkat buy post anda mendapat +pip dan
sell post anda mendapat -pip.
begitulah juga sebaliknya sekiranya harga manjunam, buy post anda akan mendapat -pip
dan sell post anda akan mendapat +pip.

ada dua sebab kenapa orang melakukan hedging.

pertama, anda telah membuat buy post,tiba-tiba harga menjunam,menyebabkan anda kerugian,free margin

anda juga kecil,anda takut harga terus turun yang mungkin menyebabkan anda kehilangan semua margin

anda,sekiranya anda close buy post anda,akan menyebabkan anda kerugian yang agak besar,pada ketika

inilah anda membuat keputusan untuk buat sell post pula,sell post ini akan menghasilkan +pip yang

akan menampung kerugian yang dihasilkan oleh buy post anda.

walaubagaimanapun anda perlu membuat pertimbangan yang lebih teliti, bagaimana untuk close

kedua-dua buy dan sell post anda supaya anda tidak rugi.

kedua,anda tidak yakin dengan trend pasaran pada hari itu,anda terus memulakan urusniaga dengan

membuat buy post,seketika kemudian anda membuat sell post pula.anda biarkan kedua-duanya floating
sehinggalah anda yakin dengan arah tujuan trend,kemudian anda closekan post yang -pip.(kaedah ini

juga dinamakan zero loss teknik )

melakukan hedging tidak memerlukan margin tambahan,margin yang digunakan untuk buy post diawal

tadi,akan digunakan untuk membuat sell post juga.( free margin anda tidak susut )

melayuboleh
11-16-2007, 06:34 AM
teknik yang telah mendapatkan aku USD13 semalam :)

aziq
11-16-2007, 07:05 AM
https://picnac.com/images/6241usdjpy30m.gif

salam untuk semua..

kalau anda tidak pasti,samada harga akan naik atau turun,berpeganglah kepada prinsip ini,
iaitu apa bila dua candle dah naik,candle berikutnya mungkin akan naik juga,
sebaliknya,apabila dua candle dah turun,candle berikutnya mungkin akan turun juga.

teori ini tidaklah 100% tepat, tapi selalunya begitu,pada tf 30m.
oleh kerana itu,adalah lebih selamat sekiranya anda memasuki pasaran ketika harga
berada dipuncak atau di lembah.


ni yang di panggil 'head & shoulder' ker? :confused:

braderped
11-16-2007, 07:17 AM
teknik shampoo ke?

silverplat
11-17-2007, 10:32 AM
teknik yang telah mendapatkan aku USD13 semalam :)

wah..sok lusa bley la dpt usd1300 kan? hebat! tahniah...sm_cool
nnti bley la wat internal transfer kat acc aku..

ammal07
11-17-2007, 11:27 AM
ni yang di panggil 'head & shoulder' ker? :confused:

head & shoulder adalah bentuk chart yang menyerupai bahu, kepala dan bahu.

https://picnac.com/images/8298head & shoulder.gif

ammal07
11-17-2007, 12:30 PM
https://picnac.com/images/6647usdjpyh1jam.gif

salam untuk semua...

sebagai perbandingan pergerakan harga hari ini dan semalam,anda boleh tandakan jam
pada chart hari semalam.ini memudahkan anda membuat perbandingan,
dan meramalkan kemungkinan berlaku perubahan trend.

tandakan jam bagi setiap perubahan trend dan juga pada
waktu-waktu pembukaan dan penutupan market center.

( waktu open/close market center, Sydney (jam 5am/1pm), Tokyo (7am/3pm),
Berlin (3pm/11pm), London (4pm/12am), New York (9pm/5am )

ringkasnya waktu yang perlu diingatkan ialah jam 5,7,1,3,4,9,11,12.

ini penting, kerana trend hari ini kemungkinan lanjutan dari trend hari semalam.
dan juga pembukaan dan penutupan market center boleh menyebabkan perubahan trend.

braderped
11-17-2007, 01:45 PM
wah best aa bro ammal.... byk ilmu sy dpt belajar dr bro dlm thread ni,
so utk chart perbandingan market, maknenye kite kene rajin revise la trend hari sebelumnye
utk kite tgk trend market hari ni

mokh997
11-17-2007, 01:51 PM
banyak2 forum ttg forex nih forum kat fxmalay yang bagi aku betul2 best 100% berjiwa melayu
dan para forumernya betul2 cerita pasal forex je tahniah anda semua

braderped
11-17-2007, 02:30 PM
tahniah n terima kasih jugak utk otai-otai n sifu-sifu forex yang banyak membantu newbie cam kiteorang nih dengan perkongsian ilmu-ilmu forex untuk kiteorang, siapa lagi yg dapat membantu kalau tidak orang melayu sendiri yg mahu berjaya dalam arena forex ni (uiks.. macam arena sukan la pulak)

silverplat
11-17-2007, 05:38 PM
tahniah n terima kasih jugak utk otai-otai n sifu-sifu forex yang banyak membantu newbie cam kiteorang nih dengan perkongsian ilmu-ilmu forex untuk kiteorang, siapa lagi yg dapat membantu kalau tidak orang melayu sendiri yg mahu berjaya dalam arena forex ni (uiks.. macam arena sukan la pulak)

betoi 2...
x rugi kalau suma org kgsi2 ilmu porex ni.
duit kat porex ni banyak gila2,suma bleh dpt.sm_cool

nettsaver
11-18-2007, 01:03 AM
Assaslamualaikum Tuan Admin,
tak boleh ke Tuan Admin nyatakan terus akaun fxmalay di maybank, cimb dan rhb di ruangan ini tanpa perlu isi borang request form terlebih dahulu dan tanpa perlu tunggu email untuk deposit order ( borang request form tu boleh di isi kemudian ). Sebab kalau dah tau, senang je... terus pergi ke bank untuk buat deposit. Then, email scan bank in slip kepada Tuan Admin.

Terima kasih.

aziq
11-18-2007, 02:13 AM
Assaslamualaikum Tuan Admin,
tak boleh ke Tuan Admin nyatakan terus akaun fxmalay di maybank, cimb dan rhb di ruangan ini tanpa perlu isi borang request form terlebih dahulu dan tanpa perlu tunggu email untuk deposit order ( borang request form tu boleh di isi kemudian ). Sebab kalau dah tau, senang je... terus pergi ke bank untuk buat deposit. Then, email scan bank in slip kepada Tuan Admin.

Terima kasih.

rasanya sistem yg sekarang dah ok... tak tau ler pada org lain.. lagipun pilihan deposit guna local bank tu bukannya option yg rasmi .. cuma atas ehsan ajer.. :)

silverplat
11-18-2007, 03:53 AM
rasanya sistem yg sekarang dah ok... tak tau ler pada org lain.. lagipun pilihan deposit guna local bank tu bukannya option yg rasmi .. cuma atas ehsan ajer.. :)

aisehmen..ni cam nak lari dri topik ni.
p la kat ruang bual kosong or bg cdngan pd manager fxmalay ni. kat cni kt nak discus psai teknik memorex. hehe
toothy9

mokh997
11-18-2007, 05:25 AM
ya Betul Sila Guna Ruangan Thread Dengan Betul
Kalau Tak Nampak Serabut Seperti Lain2 Forum
Cerita Pasal Forex Dah Jadi Mcm2
Dari Jadi Tempat Belaja Dh Jadi Mcm Kedai Kopi Semua Cerita Dalam Satu Thread
Bila Huru Hara Dah Nyusahkan Orang Nak Mencari Maklumat
Ok Berkhemah Dan Tahu Kemana Nak Halakan Pertanyaan

braderped
11-18-2007, 05:42 AM
Takde sape lagi ke nak bagi tips short trading nih?... ni nak tanye sket.. camne nak short trading utk pair EU? memandangkan modal saye pun agak kecil, nak trade pair yg spread besor pun... mau kene MC..., so sebelum nak mengharung lautan besar, belajar-belajar la dulu mudik ke muara...

ammal07
11-18-2007, 11:35 AM
Takde sape lagi ke nak bagi tips short trading nih?... ni nak tanye sket.. camne nak short trading utk pair EU? memandangkan modal saye pun agak kecil, nak trade pair yg spread besor pun... mau kene MC..., so sebelum nak mengharung lautan besar, belajar-belajar la dulu mudik ke muara...

saya rasa pair eurusd lebih mahal dari pair usdjpy,dan spreadnya pun lebih tinggi dari , eu spread 3pip, uj spread 2pip.

ammal07
11-18-2007, 12:03 PM
salam untuk semua...

trailing stop ialah satu makanisma untuk mengubah stoploss ke arah harga pasaran
apabila +pip sudah mencapai ke tahap tertentu.

contoh, anda buy usdjpy pada harga 111.30, set tp=112.30,set sl=111.00,
anda setkan trailing stop sebanyak 35pip.

apabila harga naik dan mencapai 111.65,sl anda akan melompat naik sebanyak 35pip juga,
sl baru anda ialah 111.35,sl anda akan terus naik mengikut harga pasaran dan
mengekalkan jarak maksima 35pip,tetapi sekiranya harga turun sl tidak turun,menyebabkan
jarak antara sl dengan harga pasaran mengecil.sekiranya harga terus turun dan mencecah
sl baru anda, anda masih untung kerana sl baru anda telah naik melebihi 111.30.

trailing stop sangat penting sekiranya anda mengamalkan swing trading kerana set tp
yang tinggi.

( trailing stop dikawal oleh software mt4 dengan bantuan pc anda, ini bermakna
untuk membolehkan trailing stop berfungsi, anda tidak boleh tutup pc dan
juga plateform mt4 anda. )

granpa
11-18-2007, 02:32 PM
salam untuk semua...

trailing stop ialah satu makanisma untuk mengubah stoploss ke arah harga pasaran
apabila +pip sudah mencapai ke tahap tertentu.

contoh, anda buy usdjpy pada harga 111.30, set tp=112.30,set sl=111.00,
anda setkan trailing stop sebanyak 35pip.

apabila harga naik dan mencapai 111.65,sl anda akan melompat naik sebanyak 35pip juga,
sl baru anda ialah 111.35,sl anda akan terus naik mengikut harga pasaran dan
mengekalkan jarak maksima 35pip,tetapi sekiranya harga turun sl tidak turun,menyebabkan
jarak antara sl dengan harga pasaran mengecil.sekiranya harga terus turun dan mencecah
sl baru anda, anda masih untung kerana sl baru anda telah naik melebihi 111.30.

trailing stop sangat penting sekiranya anda mengamalkan swing trading kerana set tp
yang tinggi.

( trailing stop dikawal oleh software mt4 dengan bantuan pc anda, ini bermakna
untuk membolehkan trailing stop berfungsi, anda tidak boleh tutup pc dan
juga plateform mt4 anda. )

..assalamualaikumm..
ttg trailing stop lost ni..kite leh set dari point 15pips kan..
soalan aku skang mcm ne klu kite da set utk trailing SL ni then kite off pc, adakah trailing SL ni masih berfungsi? kalau tak silap sy TSL ni berfungsi kalau PC on je kan? :confused: harap perbetulkan kalau sy salah..tq..:D

granpa
11-18-2007, 02:37 PM
Closed Transactions:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Close Time Price Commission Taxes Swap Profit
1333090 2007.11.16 19:58 sell 0.10 eurjpy 162.46 0.00 162.17 2007.11.16 22:19 162.33 0.00 0.00 0.00 11.74
1331570 2007.11.16 18:25 sell 0.10 eurjpy 162.17 0.00 162.17 2007.11.16 22:19 162.34 0.00 0.00 0.00 -15.34
1333048 2007.11.16 19:53 buy 0.10 eurjpy 162.65 0.00 0.00 2007.11.16 19:57 162.47 0.00 0.00 0.00 -16.25
1332893 2007.11.16 19:43 sell 0.10 eurjpy 162.55 0.00 162.17 2007.11.16 19:49 162.52 0.00 0.00 0.00 2.71
1332373 2007.11.16 19:15 buy 0.10 eurjpy 163.07 0.00 0.00 2007.11.16 19:20 163.06 0.00 0.00 0.00 -0.90
1331813 2007.11.16 18:42 buy 0.10 gbpusd 2.0484 0.0000 0.0000 2007.11.16 19:10 2.0486 0.00 0.00 0.00 2.00
1331298 2007.11.16 18:06 buy 0.10 gbpusd 2.0451 0.0000 0.0000 2007.11.16 18:21 2.0457 0.00 0.00 0.00 6.00
1330852 2007.11.16 17:33 buy 0.10 usdchf 1.1186 0.0000 0.0000 2007.11.16 18:15 1.1185 0.00 0.00 0.00 -0.89
1330935 2007.11.16 17:40 buy 0.10 gbpusd 2.0437 0.0000 2.0456 2007.11.16 17:57 2.0456 0.00 0.00 0.00 19.00
1328005 2007.11.16 14:58 sell 0.10 audusd 0.8917 0.0000 0.8915 2007.11.16 15:54 0.8915 0.00 0.00 0.00 2.00
1325394 2007.11.16 12:05 buy 0.10 gbpusd 2.0413 0.0000 2.0415 2007.11.16 14:13 2.0399 0.00 0.00 0.00 -14.00
1324990 2007.11.16 11:26 buy 0.10 eurjpy 161.16 0.00 161.20 2007.11.16 14:01 161.20 0.00 0.00 0.00 3.62
1324791 2007.11.16 11:07 sell 0.10 eurjpy 160.85 161.85 160.67 2007.11.16 12:41 160.67 0.00 0.00 0.00 16.34
1325594 2007.11.16 12:14 sell 0.10 gbpusd 2.0401 0.0000 2.0385 2007.11.16 12:33 2.0385 0.00 0.00 0.00 16.00
1322193 2007.11.16 09:47 buy 0.10 usdcad 0.9836 0.0000 0.9836 2007.11.16 12:01 0.9836 0.00 0.00 0.00 0.00
1325228 2007.11.16 11:51 sell 0.10 gbpusd 2.0430 0.0000 2.0422 2007.11.16 12:00 2.0422 0.00 0.00 0.00 8.00
1324764 2007.11.16 11:02 sell 0.10 gbpusd 2.0422 0.0000 2.0415 2007.11.16 11:09 2.0415 0.00 0.00 0.00 7.00
1324652 2007.11.16 10:55 buy 0.10 gbpusd 2.0420 0.0000 0.0000 2007.11.16 11:00 2.0428 0.00 0.00 0.00 8.00
1324513 2007.11.16 10:45 sell 0.10 usdcad 0.9814 0.0000 0.0000 2007.11.16 10:48 0.9819 0.00 0.00 0.00 -5.09
1322141 2007.11.16 08:44 buy 0.10 usdcad 0.9856 0.0000 0.9863 2007.11.16 08:59 0.9863 0.00 0.00 0.00 7.10
1322008 2007.11.16 08:29 sell 0.10 gbpusd 2.0463 0.0000 2.0453 2007.11.16 08:50 2.0453 0.00 0.00 0.00 10.00
1321981 2007.11.16 08:26 sell 0.10 eurjpy 161.25 0.00 160.95 2007.11.16 08:40 161.21 0.00 0.00 0.00 3.63
1321745 2007.11.16 08:09 sell 0.10 usdcad 0.9862 0.0000 0.9855 2007.11.16 08:23 0.9861 0.00 0.00 0.00 1.01
1319820 2007.11.16 04:25 sell 0.10 usdchf 1.1215 0.0000 1.1205 2007.11.16 08:18 1.1218 0.00 0.00 0.00 -2.67
1321693 2007.11.16 08:01 buy 0.10 audusd 0.8856 0.0000 0.0000 2007.11.16 08:16 0.8867 0.00 0.00 0.00 11.00
1321298 2007.11.16 06:47 sell 0.10 audusd 0.8857 0.0000 0.8849 2007.11.16 07:10 0.8849 0.00 0.00 0.00 8.00
1315869 2007.11.15 19:12 balance TRNS-1: USD 200.00: 18096-> 200.00
1284667 2007.11.14 07:14 balance WELCOME BONUS-0: USD 25 25.00
0.00 0.00 0.00 88.01
Closed P/L: 88.01

tq bro ammal..sy telah mencuba amek pips dalam 10 pips..alhamdulillah ni hasil utk last friday...hasil pembacaan di tread ni..semoga sama2 kita mendapat keberkatan..

ammal07
11-19-2007, 01:06 PM
..assalamualaikumm..
ttg trailing stop lost ni..kite leh set dari point 15pips kan..
soalan aku skang mcm ne klu kite da set utk trailing SL ni then kite off pc, adakah trailing SL ni masih berfungsi? kalau tak silap sy TSL ni berfungsi kalau PC on je kan? :confused: harap perbetulkan kalau sy salah..tq..:D

kalau off pc, trailing stop pun off juga..kalau kurang pasti boleh cuba guna demo akaun..

granpa
11-19-2007, 03:15 PM
ohoo..itu mcm ka? time kasih ye bro..sm_smile

shieldnet
11-22-2007, 04:11 AM
saya org baru lagi... camaner yer nak tau market selain news dan indikator?

shieldnet
11-22-2007, 04:13 AM
saya ni x pandai english..

dash129
11-22-2007, 05:39 AM
susah nak jawab tu
kalau ada jawapan surekaya punya

mrfx
11-22-2007, 08:55 AM
cam best je thread ni.
bro ammal ade ym x?
bleh nak nuntut ni?
br0,kalo bro post ss utk trade bro,lg best. sng kami nak baca.

ezy2earn
11-22-2007, 09:49 PM
hi , salam semua..

ni nak tanya pasal trailing stop tu. saya noobs jugak lah. mcm mana nak setkan trailing stop tuh , kalau ada ss kan petunjuk dan guidekan cara settingnya pun bagus.

Harap bro ammal sudi menunjukkannya ;)

Tima Ksih

ammal07
11-23-2007, 12:01 AM
hi , salam semua..

ni nak tanya pasal trailing stop tu. saya noobs jugak lah. mcm mana nak setkan trailing stop tuh , kalau ada ss kan petunjuk dan guidekan cara settingnya pun bagus.

Harap bro ammal sudi menunjukkannya ;)

Tima Ksih
anda kena mahirkan diri dengan mt4 dulu, klik semua button dan kaji apa kegunaannya.
untuk set trailing stop cuma right click pada open post anda, akan keluar selection,
pilih trailing stop,pilih setting berapa pip yang anda mahukan.

ammal07
11-23-2007, 12:06 AM
cam best je thread ni.
bro ammal ade ym x?
bleh nak nuntut ni?
br0,kalo bro post ss utk trade bro,lg best. sng kami nak baca.

anda boleh baca di sini,saya bukan pandai sangat pun,saya cuma berkongsi
apa yang saya fikir bagus untuk trade forex,dan tak semuanya betul,
mungkin ada senior2 lain yang gelak bila baca thread saya ni...

ammal07
11-23-2007, 12:50 AM
salam untuk semua..

ada bermacam-macam cara untuk meganalisis chart dan meramalkan pergerakan
trend harga pasaran.antaranya mouteki teknik,elliot wave, wolfwave dan
lain-lain,anda boleh bacanya dengan percuma dari forum-forum forex.

untuk menganalisis chart,gunakan tf h1 dan zoom out sehingga chart untuk 8 hari
dapat dilihat.( kalau dah 8 hari downtrend,kemungkinan hari ini juga downtrend )
untuk tempoh yang lebih luas lagi gunakan tf h4,anda dapat lihat trend untuk 7 minggu.

https://img110.imageshack.us/img110/2493/analisischartat7.gif

pakikkayo
11-23-2007, 01:44 AM
kalau off pc, trailing stop pun off juga..kalau kurang pasti boleh cuba guna demo akaun..
Bagi aku, TS masih jalan walaupun PC off. Cumanya masa set TS, pastikan masa tu dah ada profit. Contohnya, katalah sekarang ni tengah profit 50 pips. Set kan TS 20pips pas tu Off kan PC. Aku rasa TS masih jalan.

Kalau salah mintak mahap la.

ammal07
11-24-2007, 03:52 AM
salam untuk semua...

ini adalah cara saya membuat short trading semasa uptrend.

1) mulakan trade dari candle kedua atau ketiga dari bottom chart.( tf 30m )
2) gunakan tf 30m sebagai asas untuk meramalkan pergerakan harga sejam dari sekarang.
3) gunakan tf 5m, untuk menentukan harga terendah,apabila market retrace ke bawah,
pada harga inilah kita enter buy.
4) sebaik-baik saja kita enter buy, setkan tp=10pip dan sl=20pip,tunggu depan pc.

5) apabila sudah close, tengok balik chart tf 5m,dan tunggu harga retrace
ke bawah semula baru enter buy yang baru.
( jangan sekali-kali enter buy sebelum harga retrace ke bawah,
kecuali free margin anda banyak, kerana anda akan mendapat -pip
bila harga retrace ke bawah )

6) semasa harga berada di puncak candle,anda boleh membuat enter sell,
dan apabila harga retrace ke bawah anda akan dapat +pip.
( tapi cara ini bahaya,takut kalau harga tak turun pula..kena tengok
candle sebelumya, adakah ia mempunyai upper shadow yang panjang )

7) setelah habis masa sejam, berehatlah dulu,perhatikan chart
kalau mungkin berlaku perubahan trend.

( cara untuk trade semasa downtrend adalah sama,kecuali prosesnya di terbalikkan. )

the0ne
11-24-2007, 08:35 AM
Salam , saya baru lg dlm alam forex ni baru seminggu berkecimpung,... Ni SS saya guna cara bro ammal...tapi demo je la....try depo 100usd nak tgk bole manage tak? maafla tak pandai nak post ss...:D

Closed Transactions:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Close Time Price Commission Taxes Swap Profit
1103350 2007.11.23 15:45 sell 0.10 gbpusd 2.0542 0.0000 2.0532 2007.11.23 16:53 2.0532 0.00 0.00 0.00 10.00
1103310 2007.11.23 15:34 sell 0.10 gbpusd 2.0554 0.0000 2.0544 2007.11.23 15:44 2.0544 0.00 0.00 0.00 10.00
1102453 2007.11.23 13:06 sell 0.10 gbpusd 2.0570 0.0000 2.0560 2007.11.23 15:14 2.0560 0.00 0.00 0.00 10.00
1101522 2007.11.23 11:33 sell 0.10 gbpusd 2.0591 0.0000 2.0581 2007.11.23 12:20 2.0581 0.00 0.00 0.00 10.00
1101470 2007.11.23 11:31 sell 0.10 eurusd 1.4797 0.0000 1.4787 2007.11.23 12:26 1.4787 0.00 0.00 0.00 10.00
1101291 2007.11.23 11:24 sell 0.10 eurusd 1.4814 0.0000 1.4804 2007.11.23 11:30 1.4804 0.00 0.00 0.00 10.00
1101077 2007.11.23 11:08 sell 0.10 gbpusd 2.0607 0.0000 2.0597 2007.11.23 11:31 2.0597 0.00 0.00 0.00 10.00
1101027 2007.11.23 11:07 sell 0.10 eurusd 1.4827 0.0000 1.4817 2007.11.23 11:23 1.4817 0.00 0.00 0.00 10.00
1100873 2007.11.23 11:00 sell 0.10 eurusd 1.4855 0.0000 1.4845 2007.11.23 11:06 1.4845 0.00 0.00 0.00 10.00
1100841 2007.11.23 10:58 sell 0.10 gbpusd 2.0648 0.0000 2.0638 2007.11.23 11:06 2.0638 0.00 0.00 0.00 10.00
1100743 2007.11.23 10:41 sell 0.10 eurusd 1.4872 0.0000 1.4862 2007.11.23 10:58 1.4862 0.00 0.00 0.00 10.00
1100731 2007.11.23 10:37 sell 0.10 gbpusd 2.0661 0.0000 2.0651 2007.11.23 10:56 2.0651 0.00 0.00 0.00 10.00
1100728 2007.11.23 10:37 balance Deposit 100.00
0.00 0.00 0.00 120.00
Closed P/L: 120.00

ammal07
11-24-2007, 02:33 PM
satu permulaan yang bagus...teruskan usaha anda,
sikit-sikit lama-lama jadi bukit.

impian
11-25-2007, 02:18 PM
Jam yang bro paparkan tu waktu Malaysia ke atau waktu us?
Waktu tu news ada kuarke?
Saya newbie tak tau
Tq
sm_smile

mazlimoin
11-26-2007, 05:30 AM
Jam yang bro paparkan tu waktu Malaysia ke atau waktu us?
Waktu tu news ada kuarke?
Saya newbie tak tau
Tq
sm_smile

tu bukan waktu malaysia tu...hehehe

dash129
11-26-2007, 03:23 PM
saya rasa tu wktu msia

mrfx
11-26-2007, 04:56 PM
tu bukan waktu malaysia tu...hehehe

yeke bkn waktu m'sia? cam m'sia je..
sbb time2 2 nmpak cam maket open n graf sdg rancak.
btoi x?
hehe...aku ni newbie...aku agak je la..:D

ammal07
11-29-2007, 03:18 AM
Jam yang bro paparkan tu waktu Malaysia ke atau waktu us?
Waktu tu news ada kuarke?
Saya newbie tak tau
Tq
sm_smile

waktu malaysia...

nak tahu waktu news, tengok ************.com,..boleh set time dia ikut time malaysia..

ammal07
11-29-2007, 11:59 AM
Stop Loss & Target Profit optimum.

Berapakah stop loss optimum yang harus anda setkan untuk short trading.
Anda perlu mengkaji pergerakan harga sebelum boleh dapatkan SL yang optimum.
Ini bermakna anda tidak akan rugi terlalu banyak sekiranya terkena SL.
Pada pemerhatian saya SL yang optimum ialah ( 10 + 2 x spread )

kenapa begitu? kita ambil contoh usdchf,spread 3pip.
sebaik saja kita open buy post, kita telah rugi -3pip,dan apabila
harga turun, bid price yang akan kena SL,
ini bermakna walaupun harga cuma turun 10pip, kita akan rugi 13pip.

Dan apabila harga naik,sekali lagi bid price yang akan kena TP,
kita open buy dengan ask price, tapi kita close buy dengan bid price.
ini bermakna kita perlukan 13pip,untuk dapat untung 10pip.

Berapakah pula TP yang optimum untuk short trading.
dalam kedaan biasa di mana market tidak dipengaruhi oleh FA news,
adalah paling sesuai untuk membuat short trading.
gunakan tf H1 untuk melihat trend semasa,masuk market hanya mengikut trend.

Set TP yang optimum ialah 10pip ( termasuk spread ) ini bermakna keuntungan
maksima untuk setiap post hanyalah 6 hingga 8pip.sekiranya dalam sejam
set TP yang serendah itu tak dapat hit, kemungkinan anda tersalah arah.

Apabila kita terkena SL, lebih baik kita mengubah strategi
kerana mungkin arah harga akan berubah.

ammal07
11-29-2007, 01:06 PM
Untuk mengetahui masa yang sesuai untuk trade, sebaiknya kita melihat
FA news dari ************.

Dengan melihat pergerakan chart juga kita boleh
mencari masa yang sesuai untuk trade.

Gunakan ema 5,10,15,20 dan 25 sebagai panduan untuk mengesan trend semasa.

Jangan memasuki pasaran sekiranya keadaan terlalu lembab.( pergerakan sideway )

https://img184.imageshack.us/img184/8567/masasesuaiox0.gif

ammal07
12-01-2007, 12:55 AM
https://img299.imageshack.us/img299/8285/kesanfanewssv3.gif


Apakah kesan FA kepada sesuatu mata wang?...
Selepas sahaja FA news disiarkan, biasanya kita akan melihat perubahan
yang sangat ketara terhadap nilai sesuatu matawang.

Ambil contoh usdjpy, biasanya diwaktu pagi banyak FA news berkenaan jpy.
Selepas sahaja FA news disiarkan, biasanya nilai jpy akan turun,ini
menyebabkan chart untuk usdjpy meningkat dengan drastik sekali.

Begitu juga diwaktu petang dan malam,banyak sekali FA news
berkenaan matawang usd.
Ini juga menyebabkan nilai usd turun, menyebabkan usdjpy turun pula.

Tapi awas, keadaan boleh berlaku sebaliknya.


dipetik dari ************, jum/30nov.

7:15am JPY Manufacturing PMI 50.8 49.5 49.5
7:30am JPY Core CPI y/y 0.1% 0.0% -0.1%
7:30am JPY Core Tokyo CPI y/y 0.1% 0.1% 0.0%
7:30am JPY Overall Household Spending y/y 0.6% 0.5% 3.2%
7:30am JPY Unemployment Rate

ammal07
12-01-2007, 01:04 AM
https://img247.imageshack.us/img247/4756/signaljn3.gif


yang penting sekali sebelum anda mulakan trade ialah tunggu signal.
signal biasanya akan muncul pada waktu-waktu penting, seperti waktu
pembukaan dan penutupan market center, juga berdasarkan FA dari
************.

cara termudah untuk mengesan signal ialah dengan ema 5,10,15,20,dan 25.
apabila kesemua indi ini bercantum atau menguncup, pada ketika inilah
kita memulakan sell atau buy.

setelah anda open post anda,setkan SL,TP dan juga trailing stop,anda boleh
tutup pc ( ikut suka...tak suruh ) dan tengok sejam kemudian.

kemunculan signal ini menandakan permulaan trend,biasanya trend ini boleh
bertahan dari 1jam hingga 12jam.

braderped
12-01-2007, 01:15 AM
huhu... byk la mende baru belajar ari nih...

nak tanye sket bro ammal...
selalunye aku trade x guna SL.. maybe sebab konfiden ngan market trend pada ketika tu
yg jadik masalahnye... kalau time tengah rancak tu.. aku jarang nak dpt ikut sebab ade komitmen keje ... so.. nak short trade pun kejap-kejap je.. tapi time tu bukan waktu sesuai nak dapat pips besar... ape suggestion bro ammal jenis trade yg boleh digunakan.. memandangkan kalau profit yg saya dapat tu lebih tu memang ok la sebab guna lot kecik.. yg masalahnye kene yg floating (takde bubuh SL) tu... sampai puluhan pips yg boleh akibatkan kerugian yg besar (tahap kene MC).. tu yg byk buat demo acc tu... hehehe
belajar punye pasal...

ammal07
12-01-2007, 01:42 AM
huhu... byk la mende baru belajar ari nih...

nak tanye sket bro ammal...
selalunye aku trade x guna SL.. maybe sebab konfiden ngan market trend pada ketika tu
yg jadik masalahnye... kalau time tengah rancak tu.. aku jarang nak dpt ikut sebab ade komitmen keje ... so.. nak short trade pun kejap-kejap je.. tapi time tu bukan waktu sesuai nak dapat pips besar... ape suggestion bro ammal jenis trade yg boleh digunakan.. memandangkan kalau profit yg saya dapat tu lebih tu memang ok la sebab guna lot kecik.. yg masalahnye kene yg floating (takde bubuh SL) tu... sampai puluhan pips yg boleh akibatkan kerugian yg besar (tahap kene MC).. tu yg byk buat demo acc tu... hehehe
belajar punye pasal...

wajib bubuh SL kalau tak mahu kerugian besar.

kalau waktu pagi kerja, boleh trade pada waktu malam, waktu malampun ada signal-signal yang akan muncul.
mulakan trade, hanya bila ada signal.

untuk lebih selamat lagi buat satu post saja dalam satu masa.

braderped
12-01-2007, 02:19 AM
Ok bro... akan dicuba.. kalau malam tu boleh tapi tak dapat le time kul 8 mlm... kalau kul 10 mlm tu mmg bleh ler... lgpun time keje laptop depan mata... kekadang cuit gak 1 2 post... hehehe....

mohd rohmatullah bin isma
12-01-2007, 02:24 AM
1162024 2007.11.30 04:57 buy 1.00 usdjpy 110.20 0.00 0.00 2007.11.30 05:01 110.23 0.00 0.00 0.00 27.22
1162103 2007.11.30 05:05 sell 1.00 usdjpy 110.23 110.38 110.13 2007.11.30 05:12 110.21 0.00 0.00 0.00 18.15
1163526 2007.11.30 09:31 sell 1.00 usdjpy 110.28 110.40 110.20 2007.11.30 09:36 110.20 0.00 0.00 0.00 72.60
1163594 2007.11.30 09:37 sell 1.00 usdjpy 110.16 110.29 110.07 2007.11.30 09:41 110.07 0.00 0.00 0.00 81.77
1163650 2007.11.30 09:42 buy 1.00 usdjpy 110.06 109.96 110.17 2007.11.30 09:43 110.09 0.00 0.00 0.00 27.25
1163705 2007.11.30 09:48 sell 1.00 usdjpy 110.15 110.28 110.07 2007.11.30 09:59 110.28 0.00 0.00 0.00 -117.88
1163819 2007.11.30 10:01 sell 1.00 usdjpy 110.24 110.29 110.08 2007.11.30 10:07 110.08 0.00 0.00 0.00 145.35
1163942 2007.11.30 10:11 sell 1.00 usdjpy 110.13 110.24 110.04 2007.11.30 10:14 110.04 0.00 0.00 0.00 81.79
1164126 2007.11.30 10:26 buy 1.00 usdjpy 110.19 110.06 110.26 2007.11.30 10:29 110.16 0.00 0.00 0.00 -27.23
1164150 2007.11.30 10:30 sell 1.00 usdjpy 110.14 110.26 110.06 2007.11.30 10:34 110.06 0.00 0.00 0.00 72.69
1164355 2007.11.30 10:49 sell 1.00 usdjpy 110.17 110.29 110.09 2007.11.30 10:55 110.09 0.00 0.00 0.00 72.67
1164505 2007.11.30 11:07 sell 1.00 usdjpy 110.11 110.23 110.03 2007.11.30 11:13 110.12 0.00 0.00 0.00 -9.08
1164630 2007.11.30 11:24 sell 1.00 usdjpy 110.17 110.29 110.09 2007.11.30 11:33 110.23 0.00 0.00 0.00 -54.43
1164704 2007.11.30 11:33 sell 0.10 usdjpy 110.22 110.39 110.18 2007.11.30 11:42 110.32 0.00 0.00 0.00 -9.06
1164841 2007.11.30 11:56 sell 0.10 usdjpy 110.36 110.48 110.28 2007.11.30 12:01 110.44 0.00 0.00 0.00 -7.24
1165039 2007.11.30 12:05 sell 1.00 usdjpy 110.55 110.68 110.48 2007.11.30 12:06 110.54 0.00 0.00 0.00 9.05
1165046 2007.11.30 12:06 sell 1.00 usdjpy 110.52 0.00 0.00 2007.11.30 12:09 110.45 0.00 0.00 0.00 63.38
1165957 2007.11.30 13:17 sell 1.00 usdjpy 110.66 110.75 110.55 2007.11.30 13:46 110.62 0.00 0.00 0.00 36.16
1166194 2007.11.30 13:55 sell 1.00 usdjpy 110.63 110.76 110.56 2007.11.30 14:00 110.68 0.00 0.00 0.00 -45.18
1166249 2007.11.30 14:01 buy 1.00 usdjpy 110.68 110.56 110.76 2007.11.30 14:10 110.72 0.00 0.00 0.00 36.13
1166314 2007.11.30 14:11 sell 1.00 usdjpy 110.74 0.00 0.00 2007.11.30 14:14 110.72 0.00 0.00 0.00 18.06
1166330 2007.11.30 14:14 sell 1.00 usdjpy 110.72 110.84 110.64 2007.11.30 14:16 110.64 0.00 0.00 0.00 72.31
1166353 2007.11.30 14:20 buy 1.00 usdjpy 110.68 110.56 110.76 2007.11.30 14:24 110.70 0.00 0.00 0.00 18.07
1166382 2007.11.30 14:24 buy 1.00 usdjpy 110.72 110.62 110.83 2007.11.30 14:26 110.74 0.00 0.00 0.00 18.06
0.00 0.00 0.00 600.61
Closed P/L: 600.61

tumpang lalu....aku main short...selalu rugi... untung usd 600.61

ammal07
12-01-2007, 02:40 AM
1162024 2007.11.30 04:57 buy 1.00 usdjpy 110.20 0.00 0.00 2007.11.30 05:01 110.23 0.00 0.00 0.00 27.22
1162103 2007.11.30 05:05 sell 1.00 usdjpy 110.23 110.38 110.13 2007.11.30 05:12 110.21 0.00 0.00 0.00 18.15
1163526 2007.11.30 09:31 sell 1.00 usdjpy 110.28 110.40 110.20 2007.11.30 09:36 110.20 0.00 0.00 0.00 72.60
1163594 2007.11.30 09:37 sell 1.00 usdjpy 110.16 110.29 110.07 2007.11.30 09:41 110.07 0.00 0.00 0.00 81.77

tumpang lalu....aku main short...selalu rugi... untung usd 600.61

tahniah..scalping teknik yang bagus tu..
ceritalah sikit macam mana strateginya..tf berapa yang sesuai, dll..
orang lain nak cuba juga..

mohd rohmatullah bin isma
12-01-2007, 03:17 AM
pakai jer system yang diberi dalam forum...satu system memekak alwaddah tu..( nak tahu bila forex tgh rancak jer) forex nak main long profit..kalau system PZZ main short..untung 3 pip close..kalau tamak..tunggu bila alwaddah tu memekak banyak kali 23 keatas..dan tgk arrow turun naik dekat jer jauh..kalau dekat relex dulu...leh makan banyak sikit..

Install macam kuasa forex atau isakas lain lain..

http://forum.fxopen.com/attachment.php?attachmentid=68&d=1177305040
http://forum.fxopen.com/attachment.php?attachmentid=69&d=1177305049

set primawaddah M1 & M30
sensetive - 180
deadzonepip - 5
explosion power - 5
trendpower - 5
alertcount - 200

lagi pakai PZZ (scalping method) untuk short market.. M1
cari dlm :-
http://www.divshare.com/download/2777597-8b3
winzip password: scalpingsystems
( banyak system indicator forex dalam nii)
cari - scalping method

main satu jer mata wang..jgn buka banyak kang pening..dah laa..system primawaddah tu memekak tapi yang penting..kiter tahu..market tgh berberubah pantas atau perlahan..( perlahan jgn laa..masuk) sbb indicator ikut suka dia nak berubah.. aku main M1 memang mata kena cepat...hahahaha..sapa rabun..susah laa..kalau nak jimat..masuk indicator waddah attar expolosion kat PZZ..jadi satu chart window jer pakai..
selamat mencuba..

ammal07
12-01-2007, 07:45 AM
scalping teknik memang boleh menghasilkan profit,
masa di maketiva dulu saya buat scalping teknik sampai sampai kena suspend ( selama 1 minggu )
kerana membuatkan server terlalu bizi..
di FXmalay tak tahu pula samada dibenarkan buat scalping teknik..

nak kena cuba juga ni...

mohd rohmatullah bin isma
12-01-2007, 12:37 PM
yer ker..kene suspend.. tapi tgk indicator scapingsystem tu baru download bulan november nii.. saya pon tgh kaji lagi..tgh dok buat system baru..cantuman dari forex,stoch,primawaddah, asc_sell buy sound,zigzag, presentual zz.. ni gambar indicator yang saya pakai..kot kot..boleh bayang..

https://img504.imageshack.us/img504/7456/grafakubuatjk0.th.jpg (http://img504.imageshack.us/my.php?image=grafakubuatjk0.jpg)

goodkc
12-01-2007, 04:24 PM
memang power la trading cam gitu. harap i boleh dapat skill cam tu

mrfx
12-02-2007, 05:56 AM
scalping teknik memang boleh menghasilkan profit,
masa di maketiva dulu saya buat scalping teknik sampai sampai kena suspend ( selama 1 minggu )
kerana membuatkan server terlalu bizi..
di FXmalay tak tahu pula samada dibenarkan buat scalping teknik..

nak kena cuba juga ni...

FxMalay allowed scalping. no swap. ni baguihnye fxmalay nih.
;)

granpa
12-02-2007, 07:20 AM
er..bro..mcm ne nak dapatkan EA ni..nak gak cuba try test...

yuanbao
12-02-2007, 09:00 AM
ya, kena cuba dulu. aku pun interested EA ni.

hatisenang
12-02-2007, 01:08 PM
er..bro..mcm ne nak dapatkan EA ni..nak gak cuba try test...

Bukan EA lah.. trading strategy.. scalping teknik guna indicator sebagai signal. :p

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 04:59 AM
malam ni...nak tunggu..dapat bonus usd100 .aku dapat 18 lot.lebih dari 10 lot...rebet..entah mungkin dalam 40-50 kot....
waktu slow...rugi..ikut suka dia jer nak naik.. 10 pip atas 10 pip bawah..UJ.. turun sampai 5-7 pip..berenti kejap 2-3 pip lepas tu,terus melawan tak sempat nak close..kalau naik sikit takpe la..nii mencancang..
kalau sapa ada system SL / TP untuk 3 pip .sebab MT min. 10 pip speed trap ..banyak woo.. tolong sapa sapa...
leh kasi aku boleh tak..

(nampak macam uj nak naik ari nii) start kul kejap lagi.. tadi jatuh..nii euro nak open..tak naik..turun..

ammal07
12-04-2007, 06:19 AM
(nampak macam uj nak naik ari nii) start kul kejap lagi.. tadi jatuh..nii euro nak open..tak naik..turun..

saya rasa usdjpy boleh turun lagi kot, tengok daily chart baru 2 candle warna putih..

braderped
12-04-2007, 06:22 AM
bro ammal camne nak predict trend dgn tgk daily chart?

ammal07
12-04-2007, 07:05 AM
bro ammal camne nak predict trend dgn tgk daily chart?

saya tengok warna candle je..kalau 2 candle dah warna putih,candle berikutnya mungkin putih juga..

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 07:11 AM
dah naik....20 pip...tak tahu laa kalau nak naik lagi.. jam 4.05-4.10..lepas tu turun..tunggu naik balik..

ammal07
12-04-2007, 07:16 AM
eurchf dah keluar signal buy...jam 1530 tadi, masih belum terlambat

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 07:20 AM
thank you bro eufchf__ uj naik 15 pip turun balik 15 pip..kalau balas dua dua..dah dalam 45 pip...hahaha
sekrang tak leh turun tgh dok acah turun.. buy masa 110.15.. set 10 TP..kalau turun dari 110.15..close.. lepas tu tunggu kul 6 lak..masa us buka...

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 07:53 AM
hahahah
sapa ikut tadi..dah dapat 15 pip..sekrang dah 110.30 (4.50) tadi masa suruh beli..(4.45) 110.15

ammal07
12-04-2007, 07:56 AM
eurchf dah keluar signal buy...jam 1530 tadi, masih belum terlambat

turun pulak...ih ih ih...

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 08:05 AM
turun pulak...ih ih ih...

huhuhuhu..tak per..biasa laa ...uj nak naik...tapi dah nak dekat us nak buka bank..bahaya..

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 08:17 AM
graf ari nii..dia ikut graf semalam...UJ turun dekat 30-40 pip dari 110.25 hingga [email protected] 109.95. dari sekrang

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 08:31 AM
ada sapa..ikut tak? rugi jer..tak ikut..huhuhuh...sekrang dah turun sampai 109.90
penuh aku punya post info..huhuhu..maaf yer.. bukan apa sementara nak tunggu malam nii..dapat bonus..

..graf akan naik ke [email protected] 110.20 ..buy sekrang...set 15 TP..pada 109.95
aku tak sempat nak kira berapa...pakai speed trap jer..sebab benda berubah cepat

fitri
12-04-2007, 09:17 AM
ada sapa..ikut tak? rugi jer..tak ikut..huhuhuh...sekrang dah turun sampai 109.90
penuh aku punya post info..huhuhu..maaf yer.. bukan apa sementara nak tunggu malam nii..dapat bonus..

..graf akan naik ke [email protected] 110.20 ..buy sekrang...set 15 TP..pada 109.95
aku tak sempat nak kira berapa...pakai speed trap jer..sebab benda berubah cepat

mcm mkn trn je..huhu

mohd rohmatullah bin isma
12-04-2007, 09:25 AM
haah..dah turun..ke 109.80...tadi udah..masa dia break naik.. tapi tak sampai 110.25 tapi dalam 110.10 je..sebb open 109.95 TP set 15..betul... tgk M1


*graf ari nii..dia ikut graf semalam...UJ turun dekat 30-40 pip dari 110.25 hingga [email protected] 109.95. dari sekrang*ni post sblm tu

huhuhu...ramalan jer...jgn harap sangat..nak tepat..tapi dah cecah tu..atau mula turun -close- ...huhuhu..kalau nak tunggu cecah...110.25 lepas us buka bank..tu pon belum tentu.. silap silap...lagi rugi...kalau tgk graf tu..dah jatuh teruk..tapi masih kuat nak jatuh...

ammal07
12-04-2007, 11:13 PM
usdjpy ni kalau tengok tf daily memang tengah menurun..minggu lepas dah naik seminggu, rasanya minggu ni akan turun pula kot..

kalau camtu harini pun turun kot...tambahan lagi hari ni tak ada langsung FA berkenaan jpy..ini akan menjadikan nilai jpy berat lalu menarik usd ke bawah....sama-sama kita tengok...

fitri
12-04-2007, 11:47 PM
usdjpy ni kalau tengok tf daily memang tengah menurun..minggu lepas dah naik seminggu, rasanya minggu ni akan turun pula kot..

kalau camtu harini pun turun kot...tambahan lagi hari ni tak ada langsung FA berkenaan jpy..ini akan menjadikan nilai jpy berat lalu menarik usd ke bawah....sama-sama kita tengok...

rasa2 boleh trn smpi mane ari ni?..ade hint x?...

mohd rohmatullah bin isma
12-05-2007, 01:46 AM
kan aku dah cakap...uj naik masa us buka...tapi masa euro bertembung us..UJ jatuh...aku set semalam..buy...balik opis..dlm kul 10.15...turun sikit jer..lepas tu naik mencancang...rugi..sebab tinggal semalam set SL 10 pip TP 40 pip...tapi terkena SL 10 tu..turun sikit jer...dlm 2-3 pip..lepas tu naik mencancang...waaaa.....aku buy masa 109.60...waaaaa...tension... ari nii mai tgk 110.14 ....
dah laa tunggu bonus dgn rebet tak masuk lagi...

kalau nak hint..tunggu...

fitri
12-05-2007, 02:02 AM
kan aku dah cakap...uj naik masa us buka...tapi masa euro bertembung us..UJ jatuh...aku set semalam..buy...balik opis..dlm kul 10.15...turun sikit jer..lepas tu naik mencancang...rugi..sebab tinggal semalam set SL 10 pip TP 40 pip...tapi terkena SL 10 tu..turun sikit jer...dlm 2-3 pip..lepas tu naik mencancang...waaaa.....aku buy masa 109.60...waaaaa...tension... ari nii mai tgk 110.14 ....
dah laa tunggu bonus dgn rebet tak masuk lagi...

kalau nak hint..tunggu...

huhu...aku pun da terkena ni..harap jgn nek jauh sgt..mintak2trn blk secepat mgkn..tgh floating lg...

mohd rohmatullah bin isma
12-05-2007, 02:12 AM
huhu...aku pun da terkena ni..harap jgn nek jauh sgt..mintak2trn blk secepat mgkn..tgh floating lg...

dia akan naik ..uj naik tinggi sampai..sebelum euro buka ..kul 2ptg...lor sell kaa...huhuhuhu..selagi tak euro tak buka lagi...selagi tu laa tak turun..silap silap naik ...sebab euro kuat..sekrang...lagi dua titik...lagi..euro buka H1

fitri
12-05-2007, 02:20 AM
dia akan naik ..uj naik tinggi sampai..sebelum euro buka ..kul 2ptg...lor sell kaa...huhuhuhu..selagi tak euro tak buka lagi...selagi tu laa tak turun..silap silap naik ...sebab euro kuat..sekrang

dier trn blk jauh x?..huhu..smlm bikak post luper ltk s/l...tgk2 bgn pg da x sempat..da byk sgt -ve..mntak2 jgn naik lg..biar dier men trn naik ckit..cik marginah da jeling aku..:(

mohd rohmatullah bin isma
12-05-2007, 02:35 AM
dier trn blk jauh x?..huhu..smlm bikak post luper ltk s/l...tgk2 bgn pg da x sempat..da byk sgt -ve..mntak2 jgn naik lg..biar dier men trn naik ckit..cik marginah da jeling aku..:(

huhuhu... susah nak kata...ko tgk..W1...dia akan naik..juga..walaupon..dua tiga titik..makna..banyak too..sekrang dah lose berapa?? buat masa sekrang..dia turun pon tak leh..stabil..takut nak mencancang naik jer...kalau tgk kuasa forex..dah nak suruh buy...

pakai indicator apa?? kuasa forex, primawaddah, rebirth, system win,

fitri
12-05-2007, 02:41 AM
huhuhu... susah nak kata...ko tgk..W1...dia akan naik..juga..walaupon..dua tiga titik..makna..banyak too..sekrang dah lose berapa?? buat masa sekrang..dia turun pon tak leh..stabil..takut nak mencancang naik jer...kalau tgk kuasa forex..dah nak suruh buy...

ades...parah nie..nak menangis plak di buat nyer..

p/s
bang ade ym x?add saya leh
idz1_fitri

mohd rohmatullah bin isma
12-05-2007, 02:51 AM
[QUOTE=fitri;61679]ades...parah nie..nak menangis plak di buat nyer..

p/s
bang ade ym x?add saya leh
idz1_fitri[/QUOTE


bahaya main forex tinggal..tanpa SL...ym...susah..baik msg jer kat post leh dapat bonus usd 25

mohd rohmatullah bin isma
12-05-2007, 05:35 AM
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Close Time Price Commission Taxes Swap Profit
1196270 2007.12.05 04:57 sell 1.00 usdjpy 110.06 110.19 109.99 2007.12.05 05:05 110.10 0.00 0.00 0.00 -36.33
1196375 2007.12.05 05:09 buy 2.00 usdjpy 110.14 109.93 110.55 2007.12.05 08:13 110.33 0.00 0.00 0.00 344.42
0.00 0.00 0.00 308.09
Closed P/L: 308.09

belasah cukup cukup..sekali trade

ammal07
12-05-2007, 08:43 AM
alamak...best la..aku baru dapat rebat usd55.10 dgn top ten bonus usd50...
cayalah FXmalay...syabass...

mohd rohmatullah bin isma
12-05-2007, 08:46 AM
alamak...best la..aku baru dapat rebat usd55.10 dgn top ten bonus usd50...
cayalah FXmalay...syabass...

taniah...

braderped
12-07-2007, 02:35 PM
huhu... baru 2 ari tak login... dah makin meriah forum....
acc demo aku MC lagik... huhu...~~~..
ni bukak yg baru.... try guna margin kecik... learn from 0 balik..

syabas bro ammal...
fuyo... dapat rebet ngan top 10 bonus lagik...
syabas inspektor sahab!!... hahaha

ammal07
12-10-2007, 03:20 PM
https://img144.imageshack.us/img144/3586/waddahjg8.gif


waddah attar explosion ialah indi yang menghasilkan bunyi untuk
menyedarkan kita apabila signal dah muncul.indi ini juga telah menghasilkan
ramai trader-trader yang berjaya.yang penting sekali indi ini boleh didapati dengan percuma.
sila cari dalam ruangan forum yang berkaitan.

gabungan waddah dengan ema lebih meyakinkan anda untuk bertarung
dengan market yang bergelora.

apabila buy signal baru muncul, anda boleh pasang TP yang tinggi (50 hingga 100pip)
kerana biasanya waktu ini adalah permulaan trend, biasanya boleh bertahan
lebih dari 1 jam.

zero01
12-11-2007, 04:01 AM
https://picnac.com/images/8796gbpjpy m30 buy signal.gif

waddah attar explosion ialah indi yang menghasilkan bunyi untuk
menyedarkan kita apabila signal dah muncul.indi ini juga telah menghasilkan
ramai trader-trader yang berjaya.yang penting sekali indi ini boleh didapati dengan percuma.
sila cari dalam ruangan forum yang berkaitan.

gabungan waddah dengan ema lebih meyakinkan anda untuk bertarung
dengan market yang bergelora.

apabila buy signal baru muncul, anda boleh pasang TP yang tinggi (50 hingga 100pip)
kerana biasanya waktu ini adalah permulaan trend, biasanya boleh bertahan
lebih dari 1 jam.
assalam bro ammal-sya pernan tengok indi ni,tapi x berapa paham.boleh tak terangkan lebih lajut..dan jika ada s/shot yg terbaru siar2kan lah..TQ
sm_happy sm_happy

jejaka_ganas
12-11-2007, 09:13 AM
Nak indi ni bleh x?

mohd rohmatullah bin isma
12-11-2007, 09:13 AM
akum..waa...makan besar nampak...bro amma..

mazlimoin
12-11-2007, 09:15 AM
assalam bro ammal-sya pernan tengok indi ni,tapi x berapa paham.boleh tak terangkan lebih lajut..dan jika ada s/shot yg terbaru siar2kan lah..TQ
sm_happy sm_happy

indi nie memang bagus ..tapi yang tak bestnya bising dan memekak jer kekekekeke

ammal07
12-11-2007, 11:15 AM
assalam bro ammal-sya pernan tengok indi ni,tapi x berapa paham.boleh tak terangkan lebih lajut..dan jika ada s/shot yg terbaru siar2kan lah..TQ
sm_happy sm_happy

semuanya ada di sini,sila baca sendiri,saya dah lupa macam mana nak masukkan
indi tu dalam mt4..

http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=167

SazabiFX
12-11-2007, 02:03 PM
akum sume

mintak maaf mencelah masuk... hehe...
aku nak share gak teknik scalping...
alhamdulillah setakat nih teknik nih belum mengecewa kan...

TF: saya guna tf 5 min... baru le tak ngantuk dok depan pc lama lama... hehe...
Indi: dua indi... 1) indi zaman purba tapi still among the best indi... stochastic...
parameter 5,3,3...
2) satu lagi heiken ashi ma... untuk tgk trend, parameter 2,20...

Signal :mula mula tgk trend... kalo hieken ashi warna merah = downtrend, kalo biru = uptrend...
pastuh tgk stoch, kalo bersilang boleh masuk order... dalam gamba tuh menerangkan segala nya... dalam rar file kat bawah nih...

Exit: 10 -15 pips... tapi nak tentukan pips nih ikut pengalaman sesorg la...
ade yg nak men safe amik 5-7 pips... ade yg yakin nak amik 15-20 pips...
bagi aku 10 pips sudah... tak banyak sangat... tak sikit sangat... sederhana...

selamat mencuba... semoga kita semua diberkati...
:D :D :D :D :D :D

https://img136.imageshack.us/img136/9084/buyxc5.jpg
https://img233.imageshack.us/img233/779/sellpart1rl7.jpg

T-REX
12-11-2007, 02:19 PM
akum sume

mintak maaf mencelah masuk... hehe...
aku nak share gak teknik scalping...
alhamdulillah setakat nih teknik nih belum mengecewa kan...

TF: saya guna tf 5 min... baru le tak ngantuk dok depan pc lama lama... hehe...
Indi: dua indi... 1) indi zaman purba tapi still among the best indi... stochastic...
parameter 5,3,3...
2) satu lagi heiken ashi ma... untuk tgk trend, parameter 2,20...

Signal :mula mula tgk trend... kalo hieken ashi warna merah = downtrend, kalo biru = uptrend...
pastuh tgk stoch, kalo bersilang boleh masuk order... dalam gamba tuh menerangkan segala nya... dalam rar file kat bawah nih...

Exit: 10 -15 pips... tapi nak tentukan pips nih ikut pengalaman sesorg la...
ade yg nak men safe amik 5-7 pips... ade yg yakin nak amik 15-20 pips...
bagi aku 10 pips sudah... tak banyak sangat... tak sikit sangat... sederhana...

selamat mencuba... semoga kita semua diberkati...
:D :D :D :D :D :D

salam...
nak tanya sikit ler..cam mana nak tengok gambar yang sazabifx hantar tu yer..nak buka dalam rar tak leh ler..ada alternative lain tak nak tengok gak..untung2 leh kongsi..:D

SazabiFX
12-11-2007, 02:56 PM
ops lupa... bila hieken ashi merah sell aje... kalo biru buy aje...
kalo dah pro nanti takyah pakai heiken ashi pon tak pe... hehehe...
dan satu lagi... teknik nih agak hancus bila market slow...
macam tuan tanah nih cakap dalam post awal awal dulu...
kalo market slow a.k.a tido... tak yah trade... bek kita pon g tido... hehehe...

aku_si_dewi
12-12-2007, 01:25 AM
mcm mana nak tau spread bagi setiap pair ya?..lagi satu..i dont understand the 'ema'

mohd rohmatullah bin isma
12-12-2007, 02:28 AM
huhuhu...org dah pakai..tapi tak berkesan..market slow..abis..tak leh nak baca..kena taruh waddah juga indicator tuu..nii contoh aku pakai..waddah, campur rebirth campur scalping ...nii pon tak leh makan banyak (utk kapital kecik)... tapi yang penting...10SL 10TP ...untuk keselamatan....ada sapa lagi ada indicator baru...pass pass laa kat sini..leh shere...ajar sikit dlm post nii...


https://img504.imageshack.us/img504/7456/grafakubuatjk0.jpg

hahahaha...aku rugi...akaun aku...clear..tinggal usd 0.84 dari usd350 (2 bulan)sempat ambik usd60(test withdraw)..huhuhu...sapa sapa murah hati ..tranfer laa kat aku.. 45214 ....aku letak jawatan..dari main forex...duit takda...
tata... kepada ahli baru..selamat mencuba.. dengar pendapat senior anda..
aku nak rest......kalau ada duit baru aku masuk kembali...

braderped
12-12-2007, 07:57 AM
huhu... camne leh jadik camtu? ni musti main sclaping nih...
bahye oOo.. modal kecik ...
bro... layan la demo dulu.... training lagik.. sambil carik modal...
aku pun training balik ni... ari tu acc std aku clear gak...
skang ni carik tune.. maybe start acc micro kot...
plan tahun depan... acc demo toksah citer la.. bulan ni je dah dekat 4 acc... MC... huhu..

mohd rohmatullah bin isma
12-12-2007, 08:12 AM
huhu... camne leh jadik camtu? ni musti main sclaping nih...
bahye oOo.. modal kecik ...
bro... layan la demo dulu.... training lagik.. sambil carik modal...
aku pun training balik ni... ari tu acc std aku clear gak...
skang ni carik tune.. maybe start acc micro kot...
plan tahun depan... acc demo toksah citer la.. bulan ni je dah dekat 4 acc... MC... huhu..

ada juga senasib dgn aku...tak pee...nak rest dulu..lepas nii main balik..pasaran tak ok..macam dok kena main jer dgn graf...graf dia tipu...kecoh..masa .. untung..nanti usd dah stabil...leh masuk balik..modal kecik bila main sclaping...leh untung...tadi aku rugi..sebab aku main 5M ..entah macam mana leh ubah jadi 5M..dari usd 60 tinggal 0.84 sen ..selalu aku main 1M..apa lagi kena sampai clear laa.. tak sempat..nak close...

thank you..bro..hidup fx malay....
acc demo...aku leh buat untung ..tapi bila betull..macam kena main jer...

baby baby

ammal07
12-12-2007, 11:08 AM
mcm mana nak tau spread bagi setiap pair ya?..lagi satu..i dont understand the 'ema'

spread ialah perbezaan antara ask dan bid price, ia juga adalah nilai keuntungan yang diambil
oleh broker setiap kali kita open dan close sesuatu post.

ema ialah singkatan dari ( exponential ) moving average, indicator ni ada dalam meta trader4.

ammal07
12-12-2007, 11:16 AM
salam...
nak tanya sikit ler..cam mana nak tengok gambar yang sazabifx hantar tu yer..nak buka dalam rar tak leh ler..ada alternative lain tak nak tengok gak..untung2 leh kongsi..:D

kena download dan install rar dulu dalam pc anda,ambil yang free je pun boleh pakai.

rar penting untuk nak kecilkan sais sesuatu fail,sebelum dihantar ke mana-mana.

mrfx
12-13-2007, 06:04 AM
indi nie memang bagus ..tapi yang tak bestnya bising dan memekak jer kekekekeke

haalooo geng..long time no see ar..
huhuhu..sm_cool
ape indi tu?
best ke?
ade x? kat mna bleh dpt?
bg kat aku le..aku nak try..
:cool:

braderped
12-14-2007, 01:02 AM
Kao klik aje kat link bawah ni

EA profit yang memekak (http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=167)

mrfx
12-14-2007, 06:49 AM
Kao klik aje kat link bawah ni

EA profit yang memekak (http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=167)

tq...hehehehe...
jauh 2 nak cari thread ni..kang xdan plak nak trade.
kui..kui..:D

ammal07
12-15-2007, 10:02 AM
untuk trade dengan selamat dan mengurangkan terkena SL,anda harus
tahu memilih chart mana yang selamat.

saya memilih hanya 6 pair untuk trade,iaitu usdjpy,
eurjpy,gbpjpy,eurusd,gbpusd dan audusd,

daripada 6 pair itu saya hanya trade max. 3pair dalam satu masa,tertakluk
kepada yang mana keluar signal dahulu.

chart yang selamat ialah chart yang apabila downtrend majoriti
candlenya berwarna putih, dan apabila uptrend majoriti
candlenya bewarna hitam.

chart yang warna candlenya berselang seli adalah kurang selamat.

zone masa yang selamat biasanya beberapa jam selepas sell signal
atau buy signal keluar

https://picnac.com/images/3239zone selamat.gif

https://picnac.com/images/8172kurang selamat.gif

aku_si_dewi
12-15-2007, 12:02 PM
untuk trade dengan selamat dan mengurangkan terkena SL,anda harus
tahu memilih chart mana yang selamat.

saya memilih hanya 8 pair untuk trade,iaitu audusd, usdjpy,usdchf,
eurjpy,eurchf,eurusd,gbpusd dan gbpjpy.

daripada 8 pair itu saya hanya trade max. 3pair dalam satu masa,tertakluk
kepada yang mana keluar signal dahulu.

chart yang selamat ialah chart yang apabila downtrend majoriti
candlenya berwarna putih, dan apabila uptrend majoriti
candlenya bewarna hitam.

chart yang warna candlenya berselang seli adalah kurang selamat.

zone masa yang selamat biasanya beberapa jam selepas sell signal
atau buy signal keluar

https://picnac.com/images/3239zone selamat.gif

https://picnac.com/images/8172kurang selamat.gif


thank you so much ammal...this is what im looking for about the currency pair. :)

ammal07
12-15-2007, 12:18 PM
asas kepada TA ialah kebolehan memahami candlestick chart.
ada banyak bentuk candle yang anda harus fahami,antaranya
hammer,inverted hammer,hangging man,shooting star,spinning top
doji dan marubozu.

kemunculan hammer dan inverted hammer menandakan arah
akan naik ke atas.

kemunculan hangging man dan shooting star pula menandakan
arah harga akan menurun.

https://img297.imageshack.us/img297/205/reversalfactorgt9.gif

mrfx
12-15-2007, 12:20 PM
asas kepada TA ialah kebolehan memahami candlestick chart.
ada banyak bentuk candle yang anda harus fahami,antaranya
hammer,inverted hammer,hangging man,shooting star,spinning top
doji dan marubozu.

kemunculan hammer dan inverted hammer menandakan arah
akan naik ke atas.

kemunculan hangging man dan shooting star pula menandakan
arah harga akan menurun.

https://picnac.com/images/628reversal factor.gif

haaa..
camni la bagus.
sng nak rujuk.
xla pening aku nak bace e-book y meleweh2 2..
xlarat nak bace.
ade sape2 nak e-book?
PM me..bnyak gile.
toothy9

braderped
12-16-2007, 03:27 AM
mrfx...
haha-- aku pun byk gak e-book.. tapi nak baca.. huh... bile nak ngadapnye..
tapi aku lebih suka cara penyampaian bro ammal
dari 1 pic boleh ceritakan banyak panduan/ilmu
senang n mudah paham...

granpa
12-16-2007, 03:00 PM
betul tu....selain tu mane lagi kite nak rujuk ttg CS ni ek..sesape ada cadangan..

mohd rohmatullah bin isma
12-17-2007, 08:37 AM
akum...saja nak meriahkan forum...malam nii..kul 9.30 usd jatuh..urusniaga
-183 billion...so ambik laa kesempatan..beli turun uj...beli naik eu...leh untung besar...tadi euro dah naik.. 52.8% (uj mencancang naik, eu mencancang turun)
pukul 10.00mlm usd naik dagangan 26.4B... jadi sebelum 10..tutup trade 9.30..stand by..
sama sama kiter tgk...

kalau untung tu ..tranfer kat aku...sikit..huhuhuhu...tgh pokai nii...

mrfx
12-17-2007, 08:20 PM
betul tu....selain tu mane lagi kite nak rujuk ttg CS ni ek..sesape ada cadangan..

aku ade cdngan. bernas gile.
kat e-book ade bnyak pasai CS. nak ke?
hahahaaaaaaaaasm_cool

mrfx
12-17-2007, 08:22 PM
mrfx...
haha-- aku pun byk gak e-book.. tapi nak baca.. huh... bile nak ngadapnye..
tapi aku lebih suka cara penyampaian bro ammal
dari 1 pic boleh ceritakan banyak panduan/ilmu
senang n mudah paham...

huhuhu...ponat mate nak ngadap PC kan braderped.?
baik ngadap graf. lg best.:p
kne plak real trade..
fuuiissiyyooooooooo.........
best gile tgk kalo dah ijau2 tuuu...sm_win

braderped
12-18-2007, 12:50 AM
aku ade cdngan. bernas gile.
kat e-book ade bnyak pasai CS. nak ke?
hahahaaaaaaaaasm_cool

fuyo bernas tul
macam BERas NASional... hehehe
pilihan BERNAS pilihan bijak...
bijak... bijak...
hahaha...

ape la... dah le grandpa pening nak bace e-book.. ko suh die bace gak...
mau tido depan PC tuh...
ape kate print saje rajah CS tu.. buat satu real chart
tampal kat dinding sebelah PC..
kalo dah hari-hari ngadap PC tu.. tak mustahil la chart CS tu pun kene tengok gak
at last terhafal gak rajah CS tu secara tak langsung... huhu..

mrfx
12-18-2007, 08:35 PM
fuyo bernas tul
macam BERas NASional... hehehe
pilihan BERNAS pilihan bijak...
bijak... bijak...
hahaha...

ape la... dah le grandpa pening nak bace e-book.. ko suh die bace gak...
mau tido depan PC tuh...
ape kate print saje rajah CS tu.. buat satu real chart
tampal kat dinding sebelah PC..
kalo dah hari-hari ngadap PC tu.. tak mustahil la chart CS tu pun kene tengok gak
at last terhafal gak rajah CS tu secara tak langsung... huhu..
sm_upset
ceh..ko plak bg idea cap rambutan ke hape?
hahahhaaaaaaaaa:p sm_cool toothy9

mohd rohmatullah bin isma
12-19-2007, 01:00 PM
tolong tgk ari nii
untung ker rugi
sebab aku dapat info kul 2.30ptg tadi.. kalau betul...aku leh bagitau lagi..

19/12/2007

B/S___currency __open price___stop loss ____target
SELL__eur/usd ____1.4410_____1.4455_____1.4310
buy___usd/chf ____1.1520_____1.4850_____1.1607
buy___eur/jpy ____162.50_____162.20_____163.50

aku tak sempat nak tgk...nak tgk sampai pagi nanti..
tima kasih siapa sudi bagi tahu...

ammal07
12-21-2007, 12:32 AM
satu perkara yang penting juga ialah menghitung tempoh trend.
ini membolehkan kita menjangkakan berapa lama sesuatu trend itu
akan bertahan,juga dapat mengagak sama ada kita berada
di awal,di pertengahan atau di hujung trend.

sekiranya kita berada di awal trend, seharusnya kita enter post
hanya mengikut trend, dan sekiranya kita berada di hujung trend
sebaiknya kita exit semua post dulu dan tunggu kepastian trend
berikutnya.

https://img179.imageshack.us/img179/6364/eurjpyh1trenddc4.gif

vaksin
12-22-2007, 01:48 PM
power lah dude..
amik 4 pips jer cukuplah camtu..xyah byk2

arejeep
12-23-2007, 08:30 AM
ammal07...

ko nie memang dah tahap expert gak la agaknya...aku banyak dah baca kat forum nie tentang penjelasan ko...memang ko hebat...dan aku berbangga la sebab kau banyak bagi nasihat...

so agak2 ko la..kalau aku nak mulakan trade ..paling minimum berapa aku kena modalkan dulu...apa pair yang sesuai utk newbies cam aku nie...segala penjelasan ko aku ucapkan terima kasih

arejeep
12-23-2007, 08:36 AM
ammal07...
sebenarnya aku dah lama gak main nie...tapi banyak yg kantoi gak...guna EA ker sclapping ker..main terjah ke semua aku dah try..kantoi jugak..so apa nasihat ko...email la kat aku kat [email protected] ker ko ajar aku dari A samapi Z...maap la kalau menyusahkan..hehheheheh

genaraltyko
12-23-2007, 09:15 AM
Tahniah Ammal ko dah banyak improve ko dah jadi
otai aku masih lg newbie...salam perkenalan
walaupun kita dah kenal lama hehehehetoothy9 toothy9

genaraltyko
12-23-2007, 09:25 AM
ammal07...

ko nie memang dah tahap expert gak la agaknya...aku banyak dah baca kat forum nie tentang penjelasan ko...memang ko hebat...dan aku berbangga la sebab kau banyak bagi nasihat...

so agak2 ko la..kalau aku nak mulakan trade ..paling minimum berapa aku kena modalkan dulu...apa pair yang sesuai utk newbies cam aku nie...segala penjelasan ko aku ucapkan terima kasih

sebenarnya kalau rajin membaca buat analisis semua buleh jadi
setahu aku bro ammal nie x sampai setahun memorex tapi berkat
kesungguhan korbankan waktu kaji2 dan terus mengkaji ada jugak
hasilnya teruskan ammal.......

p/s:bila nak belanja aku makan

fariz36
12-23-2007, 10:00 AM
short trading aku plak lebih kurang same ngan amal jer..cume aku lain cket...
gune 5EMA+7EMA dan 3EMA+30EMA ( MA Method : exponential dan apply close jer)...selain tuh
gune MACD..dats all
TF15M dan TP: 15pips dan xde SL
pair pulak aku bantai kat GU,EU,AU,NU,UJ dan EJ....

but anyway aku tabik spring la kat ammal..dah byk ko blaja....
aku jer newbie nie...huhuhu

maroonia
12-23-2007, 01:42 PM
untuk short time i biasa guna pair uj lebih aman la.. tapi sometimes GJ pulak kalau ada opportunity profit besar

mrfx
12-23-2007, 03:23 PM
untuk short time i biasa guna pair uj lebih aman la.. tapi sometimes GJ pulak kalau ada opportunity profit besar

uhuk...
kalau trget betoi,mmg syok layan GJ ni,..makan besaq!sm_cool
mmg la besaq,kalau silap besaq gak -ve nya..
hehehhe...
ati2 dgn GJ...:D

PulunSakan
12-23-2007, 04:04 PM
short trading aku plak lebih kurang same ngan amal jer..cume aku lain cket...
gune 5EMA+7EMA dan 3EMA+30EMA ( MA Method : exponential dan apply close jer)...selain tuh
gune MACD..dats all
TF15M dan TP: 15pips dan xde SL
pair pulak aku bantai kat GU,EU,AU,NU,UJ dan EJ....

but anyway aku tabik spring la kat ammal..dah byk ko blaja....
aku jer newbie nie...huhuhu



amal memang dah jadi otai tuh... dah boleh jadi sifu tu...

ko plak apa kurang nya... hebat gak aku nampak...

peace 2sm_cool

ammal07
12-24-2007, 07:22 AM
ammal07...

ko nie memang dah tahap expert gak la agaknya...aku banyak dah baca kat forum nie tentang penjelasan ko...memang ko hebat...dan aku berbangga la sebab kau banyak bagi nasihat...

so agak2 ko la..kalau aku nak mulakan trade ..paling minimum berapa aku kena modalkan dulu...apa pair yang sesuai utk newbies cam aku nie...segala penjelasan ko aku ucapkan terima kasih

terima kasih kerana menghargai sumbangan saya yang tak seberapa ini,
segala knowledge yang saya ada semua saya tuliskan di forum ni,
kalau anda fahami betul-betul, anda juga boleh berjaya lebih dari saya..

modal tak perlu banyak ,usd50 sudah memadai,dengan leverage 1:500,
pair yang mudah utk trade usdjpy dan eurjpy,guna tf1H,tunggu signal,ikut trend,insyaAllah berjaya..

mazlimoin
12-24-2007, 10:03 AM
terima kasih kerana menghargai sumbangan saya yang tak seberapa ini,
segala knowledge yang saya ada semua saya tuliskan di forum ni,
kalau anda fahami betul-betul, anda juga boleh berjaya lebih dari saya..

modal tak perlu banyak ,usd50 sudah memadai,dengan leverage 1:500,
pair yang mudah utk trade usdjpy dan eurjpy,guna tf1H,tunggu signal,ikut trend,insyaAllah berjaya..

thank geng....good job...semoga segala usaha kamu dirahmati hendaknya..

PulunSakan
12-24-2007, 03:01 PM
terima kasih kerana menghargai sumbangan saya yang tak seberapa ini,
segala knowledge yang saya ada semua saya tuliskan di forum ni,
kalau anda fahami betul-betul, anda juga boleh berjaya lebih dari saya..

modal tak perlu banyak ,usd50 sudah memadai,dengan leverage 1:500,
pair yang mudah utk trade usdjpy dan eurjpy,guna tf1H,tunggu signal,ikut trend,insyaAllah berjaya..

ko memang dahsat... respek lu
gua rep power sama lu.....prengg..:D

ammal07
12-27-2007, 01:23 PM
apa yang saya maksudkan dgn multiple post ialah membuat beberapa
post dalam satu pair bila ada peluang yang sesuai.

sementara menunggu post utama anda dgn set TP 20pip mencapai sasarannya,
( contoh gbpjpy buy post )anda boleh membuat beberapa buy post yang lain
sekiranya harga harga turun melebihi harga buy post yang pertama anda tadi,
pastikan set TP utk post kedua anda hanya 10pip.

pastikan juga signal telah muncul dan anda berada di zone selamat.

https://img444.imageshack.us/img444/6397/gbpjpymultiplepost1km8.gif

ammal07
12-27-2007, 01:28 PM
https://picnac.com/images/4001usdjpy multiple post statement.gif

ammal07
12-27-2007, 02:02 PM
support merujuk kepada satu paras harga low ( L ), dimana market telah mencuba beberapa
kali untuk menembusi / melepasi paras harga ini tetapi tidak berjaya, sehingga
akhirnya akan berlaku dua perkara,samaada breakout atau reversal.

resistant adalah lawan kepada support iaitu merujuk kepada paras harga high ( H )

https://img89.imageshack.us/img89/1936/supportnf7.gif

genaraltyko
12-29-2007, 02:08 PM
Bro ammal x dah ker tips2 lagi.. sunyi jaa
nak mencari ilmu lagi nih:( :(

ammal07
12-30-2007, 02:20 AM
Bro ammal x dah ker tips2 lagi.. sunyi jaa
nak mencari ilmu lagi nih:( :(

tips-tips yang ada ni pun dah cukup untuk nak jadi kaya,yang penting nak praktis saja,lagi banyak praktis lagi bagus..

teori tak sama dengan praktikal,teori nampak cantik tapi kalau tak betul cara mempratiskan, akan jadi haru biru...

selamat mencuba...

gunz88
12-30-2007, 03:19 AM
sip nih tipsnya....terus dishare dunkz biar yg newbi nih bs pinter....bagi" ilmunya master ammal07......thankz.....

ammal07
01-01-2008, 10:59 PM
alamak...chart yang saya insert guna picnac.com semua dah hilang..
apasal jadi macam ni..???

braderped
01-02-2008, 07:51 AM
patut le takde gambo..
try web lain la bro..

kalau ade acc yahoo bleh tpg simpan gambo dlm geocities.yahoo.com

ammal07
01-03-2008, 12:03 AM
try guna imageshack pulak..

https://img147.imageshack.us/img147/8534/statement1xm9.th.gif (http://img147.imageshack.us/my.php?image=statement1xm9.gif)

braderped
01-03-2008, 02:41 AM
bro..
awat jadik kecik ?

maybe bro nak jadikan camni eh?
https://img147.imageshack.us/img147/8534/statement1xm9.gif

caranya mudah jek....

lepas bro upload ime kat imageshack
right klik kat imej tu, select properties, akan kuar pop up window 'element properties'
pastu copy URL imej location die, bukak post n paste dalam URL 'insert image'
settle!...
bleh la bro upload imej yg hilang kat picnac.com tu..

ammal07
01-03-2008, 11:22 PM
bro..
awat jadik kecik ?

maybe bro nak jadikan camni eh?


caranya mudah jek....

lepas bro upload ime kat imageshack
right klik kat imej tu, select properties, akan kuar pop up window 'element properties'
pastu copy URL imej location die, bukak post n paste dalam URL 'insert image'
settle!...
bleh la bro upload imej yg hilang kat picnac.com tu..

terima kasih atas info ini...

bizonline
01-04-2008, 11:53 PM
Good info sharing, thanks!

vaksin
01-05-2008, 03:53 AM
target tahun nie..jadikan USD 250 kepada USD 10,000
jom target sama2

mohd rohmatullah bin isma
01-05-2008, 05:29 AM
..akum...banyak tu usd250 jadi usd 10,000.. setahun..boleh punya..
pakai indicator apa?? ada teknik atau indicator kurang kan risiko margin (modal kecik)..
kebanyakan margin besar sebelum untung..
kalau modal kecik..sekali kena clear..
sm_win sm_win

jackarse316
01-05-2008, 07:40 AM
ni la thread yg paling bes skali aku penah baca ( hehe.. br je masukk forum 3ari lepas).. teknik yg simple, xplaination yg baik, straight to the point, skali ngn screenshot.. temakaseh yg sbb share2.. for dat u'r deserve my vote ( hehe.. dah klik dah kt reputation tu..)..

ammal07
01-05-2008, 01:17 PM
Pada mulanya saya pernah berfikir, guna akaun micro bila nak kaya???
Tapi setelah saya fikir-fikirkan kembali,memang perlu guna akaun micro
terutamanya kepada trader-trader yang bermodal kecil seperti saya.

Selama ini saya trade dengan demo akaun boleh profit,kerana dalam demo
kita ada modal usd10,000.Free margin yang besar membolehkan kita
membiarkannya floating -pip sehingga-100pip atau lebih,ketika market
membuat retace, dan akhirnya TP tercapai apabila market
bergerak mengikut trend yang kita ramalkan.

Akaun micro dikira dalam nilai cents,jika deposit usd10, kita akan ada
baki akaun 1000cents.JIka kita trade 0.1lot akaun micro, kita akan ada
free margin yang banyak,ini membolehkan kita floating -pip sehingga
beberapa ratus pip sekiranya market membuat retace atau pullback.
( yang penting pastikan trend ramalan kita betul )

Setelah kita berjaya dengan akaun micro,keuntungan dari akaun micro
bolehlah kita masukkan ke dalam akaun standard kita,dan mulakan trade
dengan akaun standard apabila modal kita telah mencapai usd1000 atau lebih.

Selamat mencuba.

https://img98.imageshack.us/img98/8682/retracekf4.gif

vaksin
01-05-2008, 11:46 PM
Pada mulanya saya pernah berfikir, guna akaun micro bila nak kaya???
Tapi setelah saya fikir-fikirkan kembali,memang perlu guna akaun micro
terutamanya kepada trader-trader yang bermodal kecil seperti saya.

Selama ini saya trade dengan demo akaun boleh profit,kerana dalam demo
kita ada modal usd10,000.Free margin yang besar membolehkan kita
membiarkannya floating -pip sehingga-100pip atau lebih,ketika market
membuat retace, dan akhirnya TP tercapai apabila market
bergerak mengikut trend yang kita ramalkan.

Akaun micro dikira dalam nilai cents,jika deposit usd10, kita akan ada
baki akaun 1000cents.JIka kita trade 0.1lot akaun micro, kita akan ada
free margin yang banyak,ini membolehkan kita floating -pip sehingga
beberapa ratus pip sekiranya market membuat retace atau pullback.
( yang penting pastikan trend ramalan kita betul )

Setelah kita berjaya dengan akaun micro,keuntungan dari akaun micro
bolehlah kita masukkan ke dalam akaun standard kita,dan mulakan trade
dengan akaun standard apabila modal kita telah mencapai usd1000 atau lebih.

Selamat mencuba.



betol gak cakap ko nie...aku nk bukak 1 acc micro lak lah...
untung jer masuk acc standart :P

braderped
01-06-2008, 01:30 AM
terima kasih atas info ini...

sama-sama bro..
sesambil kongsi ilmu forex dgn bro
kita kongsi ilmu lain jugak
tak rugi berkongsi ilmu ni.. :)

yanshinoda
01-06-2008, 01:43 AM
Pada mulanya saya pernah berfikir, guna akaun micro bila nak kaya???
Tapi setelah saya fikir-fikirkan kembali,memang perlu guna akaun micro
terutamanya kepada trader-trader yang bermodal kecil seperti saya.

Selama ini saya trade dengan demo akaun boleh profit,kerana dalam demo
kita ada modal usd10,000.Free margin yang besar membolehkan kita
membiarkannya floating -pip sehingga-100pip atau lebih,ketika market
membuat retace, dan akhirnya TP tercapai apabila market
bergerak mengikut trend yang kita ramalkan.

Akaun micro dikira dalam nilai cents,jika deposit usd10, kita akan ada
baki akaun 1000cents.JIka kita trade 0.1lot akaun micro, kita akan ada
free margin yang banyak,ini membolehkan kita floating -pip sehingga
beberapa ratus pip sekiranya market membuat retace atau pullback.
( yang penting pastikan trend ramalan kita betul )

Setelah kita berjaya dengan akaun micro,keuntungan dari akaun micro
bolehlah kita masukkan ke dalam akaun standard kita,dan mulakan trade
dengan akaun standard apabila modal kita telah mencapai usd1000 atau lebih.

Selamat mencuba.

https://img98.imageshack.us/img98/8682/retracekf4.gif

nak tanye jugak amal ko cakap kan kalo depo usd10 dersamaan 1000 cents jadi kalo aku depo usd100 dersamaan dengan 10000 cents lah yer? kalo macam tu usd100 dolar lever bape aku nak letak yang bagus? :confused: :rolleyes:

braderped
01-06-2008, 01:44 AM
betol gak cakap ko nie...aku nk bukak 1 acc micro lak lah...
untung jer masuk acc standart :P

aku sokong bro..
dalam acc mikro ni bleh tajamkan skill trade kita
lagi 1, belajar kawal emosi tahap tinggi n kawal MM,
bayangkan kalau akaun tu akaun std.. 10,000 USD..
huh.. kalau yg baru berjinak kene MC,
mau mereng sepanjang hayat...

acc demo 10 000 usd kalau float lebih 100pip mungkin kita tak terasa
sebab bukan duit yg kuar dari poket kita,
tapi kalau yg kuar dr poket kita sebanyak tu,
tu yg nak trade kene lebih berhati-hati n ilmu forex lebih mantap..

dapat untung dr acc micro... transfer ke acc std
lama-lama kita x sedar yg acc std dah mencukupi utk kita trade lg besar
kalau dah tranfer tu, jgn bukak acc std tgk baki selalu
nanti terusik utk trade naye jek... kecuali kalau dah konfiden nak trade
kalau bro ammal kate 1000usd minima utk trade dlm std
kita lebihkan sket.. 2K ke... 3K ke...

apapun semua ni bergantung pada kita sendiri.. :)

ammal07
01-06-2008, 11:27 AM
nak tanye jugak amal ko cakap kan kalo depo usd10 dersamaan 1000 cents jadi kalo aku depo usd100 dersamaan dengan 10000 cents lah yer? kalo macam tu usd100 dolar lever bape aku nak letak yang bagus? :confused: :rolleyes:

kalau ikut style saya, saya pilih leverage 1:500, harga untuk 1 lot lebih murah,
nilai pip sama je..

ammal07
01-06-2008, 11:32 AM
ni la thread yg paling bes skali aku penah baca ( hehe.. br je masukk forum 3ari lepas).. teknik yg simple, xplaination yg baik, straight to the point, skali ngn screenshot.. temakaseh yg sbb share2.. for dat u'r deserve my vote ( hehe.. dah klik dah kt reputation tu..)..

terima kasih atas pengiktirafan anda,sumbangan idea-idea baru dari anda juga amat di alu-alukan supaya lebih meriah lagi thread ini.

alique
01-07-2008, 12:19 AM
aku pun da pki akaun micro..
stndrd 2 kali mc..
micro sekali mc..
sume sbb tamak n against MM..
tp if follow betul2 MM..
dr micro acct leh pegi stndrd..
dr stndrd korg leh jadi millionaire dlm mase beberape tahun je..

mohd rohmatullah bin isma
01-07-2008, 03:34 AM
amboi... tamak..tu pasal dok kena MC...
aku main demo..untung ..pagi nii je dah dapat usd 1616.00 ..beli masa hari jumaat malam sabtu..pagi ni close..
main modal kecik memanjang kena MC hammer...

ammal07
01-07-2008, 02:43 PM
ni hasil trade malam ni guna akaun micro...memberangsangkan..

https://img141.imageshack.us/img141/6443/accountmicrosw9.gif

mohd rohmatullah bin isma
01-08-2008, 09:29 AM
woo yo...micro pon..deposit 500... huhuhu..boleh kaa..bukan kah limit usd500 akaun micro..
macam mana ..nak buat leh jadi semua hijau tuu..huhuhu... bro ammal..bro memang pro laa... ajar sikit...teknik atau pakai system apa..saya buat tak pernah..memamanjang untung .. ada juga selang selang rugi..

nak tanya..kalau nak tgk M1 ke M5 ke M15 ke M30 ke H1 ke...yang mana buat kita selamat..

braderped
01-08-2008, 09:41 AM
huhu.. tu depo USD5.00 la... bila kat acc micro jadik 500 tu yg macam byk tu.
kalu bro ammal depo USD500 dalam acc micro die sah-sah ade 50000... hui byk tuk..

mohd rohmatullah bin isma
01-08-2008, 10:25 AM
wooo...macam tu...awat akaun stadart tak macam tu..huhuhu...banyak ..sebab aku belum masuk duit lagi dlm akaun micro..buka jer..dok main akaun standart..
thank u..braderped..

ammal07
01-08-2008, 11:01 AM
woo yo...micro pon..deposit 500... huhuhu..boleh kaa..bukan kah limit usd500 akaun micro..
macam mana ..nak buat leh jadi semua hijau tuu..huhuhu... bro ammal..bro memang pro laa... ajar sikit...teknik atau pakai system apa..saya buat tak pernah..memamanjang untung .. ada juga selang selang rugi..

nak tanya..kalau nak tgk M1 ke M5 ke M15 ke M30 ke H1 ke...yang mana buat kita selamat..

saya pakai teknik yang saya cerita kat thread ni lah, guna tf M30, kadang-kadang tengok tf H1 dan H4, untuk kepastian trend jangka panjang..

thegame
01-08-2008, 02:28 PM
sistem yang menarik
saya coba boleh di acc saya sistem nya

ammal07
01-08-2008, 03:44 PM
sistem yang menarik
saya coba boleh di acc saya sistem nya

boleh saja, silakan,semuga sukses...

mohd rohmatullah bin isma
01-09-2008, 02:28 AM
thank you ammal...memang sungguh leh buat profit..tapi margin dekat 20-30 pip... sebelum untung... sapa modal kecik..mesti gelabah...

haruan07
01-13-2008, 04:47 PM
salam semua, sy baru aje mengikuti forum ni. hebat sifu2 semua. saya nak cuba dlm rade sy. cuma satu aje, saya masih tak dpt nak download indicator yg memekak tu..
selamat berjaya..

braderped
01-14-2008, 05:44 AM
peh bro ammal.. macam BLADE seh...

ammal07
01-14-2008, 06:32 AM
peh bro ammal.. macam BLADE seh...

BLADE tak pa , jangan BELIT..

Ejal_Kronik
01-14-2008, 07:51 AM
cun ler teknik bro ammal ni...sy pun trade camtu gak..peruntukan masa dalam 2ker 3 jam tuk scalp....sampai target.....close chart....tp y selalunyer..tak leh close chart..sbbb ada lak y floating..uwaa uwaa

ammal07
01-14-2008, 01:41 PM
nak layan ********* pulak lah, boleh trade lagi kecil dari micro account,

https://img246.imageshack.us/img246/3845/23534028aq3.jpg

ammal07
01-14-2008, 02:56 PM
cun ler teknik bro ammal ni...sy pun trade camtu gak..peruntukan masa dalam 2ker 3 jam tuk scalp....sampai target.....close chart....tp y selalunyer..tak leh close chart..sbbb ada lak y floating..uwaa uwaa

jangan biar floating lama-lama, kalau jelas yang trend jangkaan kita tu tak betul lebih baik closed saja.

ammal07
01-14-2008, 10:33 PM
Breakout ialah perubahan harga secara mendadak, samada naik
atau turun. Biasanya berlaku dalam tempoh yang singkat.
Disebabkan oleh faktor FA news atau masa pembukaan/penutupan market
center.

Selepas tempoh breakout selesai, biasanya akan diikuti oleh
correction pula.Biasanya correction bergerak ke arah yang bertentangan
dengan breakout, dan mengambil masa yang lebih lama,sehingga akhirnya
market akan bergerak mengikut trend semasa.

dalam kes downtrend,breakout ialah pergerakan mendadak ke bawah,
dan correction pula bergerak secara perlahan ke atas.
Biasanya correction tidak akan naik sehingga melebihi level tertinggi
sebelumnya.( faktor ini penting dipastikan kalau nak hold floating -pip )


https://img123.imageshack.us/img123/2672/breakoutcorrectiongq4.gif

ammal07
01-15-2008, 08:14 AM
Fibo retracement ialah satu kaedah yang digunakan untuk mengukur
sejauh mana retracement ( atau correction ) akan berlaku selepas
berlaku sesuatu breakout.

Ianya mempunya 7 level iaitu 23.6,38.2,50.0,61.8,100.0, 161.8 dan 261.8.
cara penggunaannya, apabila breakout berlaku dari atas ke bawah,
kita tarik fibo dari swing high ke swing low,retracement akan
bergerak dari bawah ke atas mengikut level-level fibo.
Kita bolehlah setkan TP mengikut level-level tersebut.

sebaliknya kalau breakout berlaku dari bawah ke atas,kita tarik fibo
dari swing low ke swing high pula.

Seperti namanya fibo retracement, ianya agak tepat kalau digunakan
pada candle-candle breakout untuk mengukur retracement, tetapi agak
kurang tepat kalau digunakan pada candle-candle retracement untuk
mengukur breakout yang akan datang.

biasanya selepas retracement sampai ke fibo 61.8, ia akan kembali ke trend asal.
( tak semestinya,bergantung kepada pair,dan kekuatan trend.. )

sekiranya retracement melebihi fibo 100, kemungkinan berlaku reversal..

https://usera.ImageCave.com/ammal07/FXOpenJOURNAL/fibo1h4h.gif

oneng
01-17-2008, 09:02 AM
Salam Semua,

TQ Bro Ammal07,
Naik semangat sy nak trade. Semalam MC GJ diMarketiva, nasib baik virtual.
Kena mula balik dari 20K tu - tak pe lesson learned - SL is very important.

Banyak ilmu baru dari thread ini.

TQVM dari newbee FX sejak Aug 07.
Kalu OK, nak try live pula.

melayuboleh
01-18-2008, 08:02 AM
sy pun budak baru belajar, banyak ilmu kat sini, journal sy di laman web saya

ammal07
01-20-2008, 12:27 AM
Satu cara yang agak selamat ialah trade satu pair dalam satu-satu masa.
walaupun hanya satu pair,anda masih boleh buat beberapa post dalam pair
yang sama sekiranya ada peluang.

Mula-mula pastikan trend jangka panjang dengan melihat tf 4h dan daily,
sekiranya downtrend buat sell post.sekiranya berlaku retracement,anda boleh
buat buy post dengan set TP yang rendah.

Minggu ini saya hanya akan trade gbpjpy sahaja, saya akan filter FA news
di ************,dan akan melihat gbp dan jpy sahaja.

FA news bagi GBPJPY minggu ini.

abgmel
01-20-2008, 01:37 PM
salam semua,

bro ammal, cemana plak nak baca news? cth nya 21/1/2008 ni isnin usd cuti. macamana pulak pergerakan matawang usd? adakah menaik atau menurun? sama ada pair yg usd/xxx atau xxx/usd.

sekian. t.k.

genaraltyko
01-20-2008, 02:12 PM
mcm aku kenal org dlm gambar tuh bro ammal dok umah lama lagi ka
kat tmn Ga**da ka

abgmel
01-20-2008, 02:32 PM
sori bro ammal,

nak tanya lagi ni.....

setting yg no 1 tu nak letak kat mana?

settingnya begini,mudah saja..

1) guna ema 5,10,15,20 & 25 ( apply to HLC/3 ) sebagai panduan asas untuk menentukan trend pasaran..

tak faham... kat tempale ke? template apa?

ok. t.k.

ammal07
01-20-2008, 10:12 PM
sori bro ammal,

nak tanya lagi ni.....

setting yg no 1 tu nak letak kat mana?

settingnya begini,mudah saja..

1) guna ema 5,10,15,20 & 25 ( apply to HLC/3 ) sebagai panduan asas untuk menentukan trend pasaran..

tak faham... kat tempale ke? template apa?

ok. t.k.

ema tu (exponential) moving average, ada dalam mt4 punya file indicator,( kat tepi plate form tu kan ada ruang navigator, dalam tu ada indicators file , try klik tengok )

nak baca news tu kena tunggu tepat pada jam news tu keluar baru tahu kesan dia naik ke turun,lepas tu cepat-cepat lah enter post tu..

( news tu boleh memberi kesan naik atau turun sesuatu pair yg berkenaan )

ammal07
01-21-2008, 01:28 PM
mcm aku kenal org dlm gambar tuh bro ammal dok umah lama lagi ka
kat tmn Ga**da ka

bro Abu, hang bila lagi nak buat forex, broadband hang dah settle ke?

ammal07
01-21-2008, 09:55 PM
https://img50.imageshack.us/img50/4140/demopm3.gif

ammal07
01-22-2008, 04:25 AM
Satu cara trade yang agak selamat ialah trade berdasarkan quote atau
base currency yang sama dalam satu-satu masa.

Trade berdasarkan quote currency.

Contohnya, hari ini saya hanya trade usdjpy,eurjpy dan gbpjpy sahaja.
esok pula saya hanya trade audusd,eurusd dan gbpusd sahaja.
( saya hanya trade 6 pair ini sahaja )

Trade berdasarkan base currency.

Contohnya, hari ini saya hanya trade usdjpy,usdchf dan usdcad sahaja.
esok pula saya hanya trade eurjpy,eurusd dan eurchf sahaja.
lusa pula saya hanya trade gbpjpy, gbpusd dan gbpchf sahaja.

Dengan cara ini saya boleh tumpukan perhatian kepada hanya 3 pair sahaja.
Apa-apa perubahan yang berlaku ke atas quote/base currency akan menyebabkan ketiga-tiga chart itu bergerak ke arah yang sama.

mohd rohmatullah bin isma
01-22-2008, 04:36 AM
Dear All,

Price has been out area. Here plan for January 22nd, 2007.

- SELL @1.9461, TP @1.9421, SL @1.9491 (if trend = RED)
- BUY @1.9501, TP @1.9541, SL @1.9471 (if trend = BLUE)

Expert Advisor will execute order at 05.00 GMT.

We hope we can get many pips today.

Good luck and Have a nice trade!

betul ker tidak..aku tak tau... main gbpusd

ammal07
01-23-2008, 04:27 AM
Secara amnya elliot wave teori menyatakan market akan bergerak naik dengan
5wave kemudian turun pula dengan 3wave,dan berulang beberapa kali.
Ini berlaku semasa uptrend.

Semasa downtrend pula market akan bergerak turun dengan 5 wave, kemudian
naik 3wave,berulang beberapa kali juga.


https://img521.imageshack.us/img521/2371/gjew1hajc1.gif

abgmel
01-23-2008, 04:42 AM
bro,

skrg ni saya trade ikut bro punya teknik. sikit sikit(10 pips) tapi kerap, lama lama jadi byk juga. tapi kalau trade dgn volume besar daripada 0.1, walaupun 10 pips, dia akan jadi byk juga kan.... sbb dia akan kali 2(0.2), kali 3(0.3), kali 4(0.4), kali 5(0.5), kali 10(1.0). mmg berjaya, mmg boleh buat +profit tapi kena trade ikut trend la....

syabas bro dgn teknik tu... ada teknik lain ke.....

abgmel
01-23-2008, 04:44 AM
tapi saya trade demo guna cara bro tu sejak saya buka akaun demo(USD200) mlm tadi lepas lena MC.... byk plak +profit. dapat le 5 6 ratus usd.... yg geramnya.... bila guna akaun real tak pulak menjadi mcm akaun demo.... heran betul aku....

abgmel
01-23-2008, 05:12 AM
tapi trade forex ni ketagih la...... kalau tak trade tak boleh la.... mesti nak trade gak... kalau duit dah habis kena MC, buka akaun demo utk trade seterusnya..... kalau tak trade gian je nak trade.... paling kurang pun tgk graf turun naik pun jadi la.... kumpul kumpul duit, korek sana korek sini cukup je utk trade terus topup/deposit ke akaun real.....

abgmel
01-23-2008, 05:17 AM
sambil sambil duduk rumah masa taipusam ni.... pc on 24 jam... trade demo... sambil sambil post luahan perasaan kat sini.... jgn maree.... tapi teknik bro ammal ni mmg best la.... cuma kena ada depan pc. kalau tak mau duk depan pc lepas open entry terus letak TP 10 pips. lepas tu gi la mana nak pegi. kalau trend betul dan tak reverse dah tentu dia akan hit target dan close trade tu. dapat 10 pips. tapi kalau 0.5, walau pun 10 pips, dia akan kali 5. kalau pair eur/usd, 10 pips kali 5 dah dapat 50 pips. kalau pair usd/jpy kurang la sikit. dapat la 49.xx. ok le tu.... daripada dapat -profit.... lagi haru....

ammal07
01-24-2008, 02:45 AM
Sell limit boleh dilakukan semasa downtrend. Terutamanya apabila harga bergerak
turun dengan laju.

Contohnya gbpjpy, harga semasa 207.85, kita buat sell limit pada 208.00,
bila harga turun lagi pada 207.76,kita buat sell limit pada 207.90
bila harga turun lagi pada 207.67, kita buat sell limit pada 207.80.

Akhirnya bila harga dah stabil, biasanya ia akan retrace ke atas, ketika ini
sell limit kita akan executed,dan pada candle berikutnya, bila harga turun
semula mengikut trend, kita akan mendapat profit.

Mana-mana sell limit yang tak executed hendaklah delete secara manual.

selamat mencuba...

ammal07
01-29-2008, 03:45 PM
https://img145.imageshack.us/img145/4528/demoxd0.gif

ammal07
02-04-2008, 01:52 AM
latest update gj..

the0ne
02-04-2008, 08:23 AM
Sekarang bro ammal dok alyan GJ plak....cayalah.............sm_win

ammal07
02-04-2008, 01:25 PM
demo trade hari ni..

https://usera.imagecave.com/ammal07/demo.gif

peyjal
02-04-2008, 05:43 PM
boleh tahan gak tu.... makin lama makin pening lak...heheheh

krosli_klanas
02-06-2008, 05:34 PM
Aku test cara Ammal okjuga.Tapi kena t/p 10pips je.

Belvedere Inc.

Account: 64901 Name: 300modal Currency: USD 2008 February 6, 20:31
Closed Transactions:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Close Time Price Commission Taxes Swap Profit
2206127 2008.02.05 02:46 balance Deposit 300.00
2206132 2008.02.05 02:47 sell 1.00 eurjpy 158.22 0.00 158.12 2008.02.05 03:01 158.12 0.00 0.00 0.00 93.71
2206332 2008.02.05 03:03 sell limit 1.00 eurjpy 158.22 0.00 0.00 2008.02.05 03:04 158.07 cancelled
2206352 2008.02.05 04:25 sell 1.00 eurjpy 158.18 0.00 158.09 2008.02.05 06:13 158.09 0.00 0.00 0.00 84.32
2207766 2008.02.05 07:24 sell 1.00 eurjpy 158.18 0.00 158.08 2008.02.05 11:19 158.08 0.00 0.00 0.00 93.19
2221345 2008.02.05 17:57 buy 1.00 eurjpy 156.51 0.00 156.61 2008.02.05 17:59 156.61 0.00 0.00 0.00 93.54
2221405 2008.02.05 17:59 sell 1.00 eurjpy 156.54 0.00 156.45 2008.02.05 18:05 156.54 0.00 0.00 0.00 0.00
2221489 2008.02.05 18:20 buy 1.00 eurjpy 156.40 0.00 156.50 2008.02.05 18:21 156.50 0.00 0.00 0.00 93.65
2221564 2008.02.05 18:09 sell 1.50 eurjpy 156.50 0.00 156.45 2008.02.05 18:20 156.45 0.00 0.00 0.00 70.22
2221774 2008.02.05 18:22 sell limit 1.50 eurjpy 156.62 0.00 0.00 2008.02.05 18:57 156.55 cancelled
2221806 2008.02.05 18:27 buy 1.50 eurjpy 156.43 0.00 156.53 2008.02.05 18:55 156.53 0.00 0.00 0.00 140.31
2222240 2008.02.05 18:56 sell 1.50 eurjpy 156.58 0.00 156.47 2008.02.05 19:25 156.47 0.00 0.00 0.00 154.34
2222458 2008.02.05 19:37 buy 1.50 eurjpy 156.43 0.00 156.53 2008.02.05 19:52 156.53 0.00 0.00 0.00 140.38
2223770 2008.02.05 21:06 buy 1.50 eurjpy 156.47 0.00 156.60 2008.02.05 21:09 156.60 0.00 0.00 0.00 182.57
2223802 2008.02.05 21:09 sell 1.50 eurjpy 156.58 0.00 156.48 2008.02.05 22:46 156.48 0.00 0.00 0.00 140.43
2223869 2008.02.05 22:46 buy 2.00 eurjpy 156.45 0.00 156.55 2008.02.05 22:53 156.55 0.00 0.00 0.00 187.20
2228197 2008.02.06 03:58 sell 2.00 eurjpy 155.92 0.00 155.82 2008.02.06 04:13 155.82 0.00 0.00 0.00 187.75
2228213 2008.02.06 07:56 buy 2.00 eurjpy 155.78 0.00 155.88 2008.02.06 07:58 155.88 0.00 0.00 0.00 187.86
2230215 2008.02.06 08:20 sell 0.10 gbpjpy 208.91 209.71 208.71 2008.02.06 09:46 208.71 0.00 0.00 0.00 18.79
2230218 2008.02.06 08:20 sell 0.10 eurjpy 155.68 156.48 155.48 2008.02.06 09:52 155.48 0.00 0.00 0.00 18.83
2230223 2008.02.06 08:20 sell 0.20 eurjpy 155.77 156.57 155.57 2008.02.06 09:51 155.57 0.00 0.00 0.00 37.62
2230236 2008.02.06 08:21 sell 0.20 gbpjpy 208.96 209.76 208.76 2008.02.06 09:46 208.76 0.00 0.00 0.00 37.55
2230241 2008.02.06 08:21 buy 2.00 eurjpy 155.78 0.00 155.88 2008.02.06 08:28 155.88 0.00 0.00 0.00 188.11
2230276 2008.02.06 08:28 sell 2.00 eurjpy 155.90 0.00 155.80 2008.02.06 08:39 155.80 0.00 0.00 0.00 188.04
2241970 2008.02.06 17:42 buy 2.00 eurjpy 156.31 0.00 156.41 2008.02.06 17:49 156.41 0.00 0.00 0.00 187.44
2241976 2008.02.06 17:49 sell 2.00 eurjpy 156.42 0.00 156.32 2008.02.06 18:13 156.32 0.00 0.00 0.00 187.41
2242344 2008.02.06 18:13 buy 2.00 eurjpy 156.32 0.00 156.42 2008.02.06 19:06 156.42 0.00 0.00 0.00 187.32
2242973 2008.02.06 18:23 buy 2.00 eurjpy 156.22 0.00 156.42 2008.02.06 19:06 156.42 0.00 0.00 0.00 374.63
2243471 2008.02.06 19:02 sell limit 4.00 eurjpy 156.45 0.00 156.35 2008.02.06 19:40 156.13 cancelled
2244105 2008.02.06 19:44 buy 4.00 eurjpy 156.16 0.00 156.26 2008.02.06 19:58 156.26 0.00 0.00 0.00 374.84
0.00 0.00 0.00 3 650.05
Closed P/L: 3 650.05
Open Trades:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Price Commission Taxes Swap Profit
2244447 2008.02.06 20:03 buy 4.00 eurjpy 156.18 0.00 156.28 156.15 0.00 0.00 0.00 -112.53
0.00 0.00 0.00 -112.53
Floating P/L: -112.53
Working Orders:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Market Price
2244316 2008.02.06 19:56 sell limit 4.00 eurjpy 156.28 0.00 156.18 156.15

Summary:
Deposit/Withdrawal: 300.00 Credit Facility: 0.00
Closed Trade P/L: 3 650.05 Floating P/L: -112.53 Margin: 1 171.12
Balance: 3 950.05 Equity: 3 837.52 Free Margin: 2 666.40

peyjal
02-08-2008, 07:58 AM
bro.. boleh terang detail skit pasal eliot wave ni..

ammal07
02-17-2008, 12:25 PM
bagaimana fibo level dapat membantu anda untuk set tp...

penggunaan fibo retracement dapat membantu kita supaya tidak tersasar
jauh dari harga semasa pasaran.

fibo level diplotkan dari swing low ke swing hi trend sebelumnya
( untuk uptrend,untuk mengukur downtrend level semasa )
( untuk downtrend pula..sebaliknya )

fibo level 50 merupakan pivot level,harga hari itu selalunya hanya
berlegar disekitar pivot level ini.

apabila harga menghampiri fibo level 61.8, kemungkinan akan berlaku breakout,
dan harga akan terus ke fibo 100.tetapi sekiranya tidak berlaku breakout,
reversal akan berlaku pada fibo 61.8

reversal biasanya berlaku pada fibo 100. tetapi sekiranya tidak berlaku
reversal pada fibo 100, kemungkinan harga akan terus ke fibo 161.8

https://usera.imagecave.com/ammal07/usdjpy/ujh1f1.gif
https://usera.imagecave.com/ammal07/usdjpy/ujh1f2.gif
https://usera.imagecave.com/ammal07/usdjpy/ujh1f4.gif
https://usera.imagecave.com/ammal07/usdjpy/ujh1f5.gif
https://usera.imagecave.com/ammal07/usdjpy/ujh1f6.gif

ammal07
03-13-2008, 11:43 AM
setup untuk gj malam ni..uptrend..


https://usera.imagecave.com/ammal07/gbpjpy/gjh11303.gif

abk
03-14-2008, 03:02 AM
https://img145.imageshack.us/img145/4528/demoxd0.gif

salam bro...
pernah main real ke tidak...
maaf yee...
kalu belum mpernah lost puluhan ribu USD...
better jgn comment...

coz main REAL ngan demo lain bro.....

newbie_fx
03-14-2008, 09:21 AM
betul tu.
kalau dah main real baru la besh nak komen2 ni.toothy9 toothy9

ammal07
03-15-2008, 04:49 AM
salam bro...
pernah main real ke tidak...
maaf yee...
kalu belum mpernah lost puluhan ribu USD...
better jgn comment...

coz main REAL ngan demo lain bro.....

real ngan demo sama je..cuma real ni margin kita kurang, sebab tu selalu kantoi..
demo margin kita banyak, boleh floating sampai beberapa ratus pip..

any way saya guna micro account, so far ok lah..pasal margin dia banyak..pip dikira dalam nilai cents...lambat lah sikit nak kaya..

ammal07
03-15-2008, 04:52 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/gbpjpy/gjh41503.gif

setup gj untuk minggu depan..nampak gaya boleh turun sampai 196.40 / fibo 261.8..sama-sama kita tunggu dan lihat..

ammal07
03-15-2008, 03:55 PM
https://usera.imagecave.com/ammal07/statement/micro1403.gif

ammal07
03-16-2008, 10:24 PM
https://usera.imagecave.com/ammal07/gbpjpy/gjh11703.gif

ammal07
03-18-2008, 07:44 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/gbpjpy/gjdailya.gif

selama 25 hari ni , price hanya akan berlegar di antara fibo 0.0 hingga fibo 38.2..

ammal07
03-21-2008, 11:03 PM
https://usera.imagecave.com/ammal07/gbpjpy/gjh12203.gif

minggu depan try nak ikut ombak 2...DT

blodor
04-05-2008, 02:58 PM
tamak gpp yang penting profit tuh

ammal07
04-08-2008, 08:28 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/myForum/gjh10804.gif

Ping
04-08-2008, 09:21 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/myForum/gjh10804.gif

WAH MANYAK KALER LA GRAF 2...sm_smile

ammal07
04-09-2008, 07:16 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/myForum/gjh10904a.gif


WAH MANYAK KALER LA GRAF 2...sm_smile

banyak color baru senang nampak...

Ping
04-09-2008, 07:52 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/myForum/gjh10904a.gif



banyak color baru senang nampak...

harap2 power rangerssm_cool

ammal07
04-09-2008, 11:21 PM
https://usera.imagecave.com/ammal07/gbpchf/gch11004.gif

setup utk gc,first tp fibo 50...

ammal07
04-11-2008, 07:54 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/myForum/gjh11104.gif

setup gj hari ni..

zaini76
04-11-2008, 11:32 AM
Ammal.. HLC/3 tu ape.. harap beri tunjuk ajar...tq

ammal07
04-14-2008, 01:17 AM
https://usera.imagecave.com/ammal07/myForum/gjh11404.gif

trade pagi ini..

ammal07
04-14-2008, 01:19 AM
Ammal.. HLC/3 tu ape.. harap beri tunjuk ajar...tq

( high+low+close ) / 3 ....purata..

ammal07
04-14-2008, 11:48 PM
https://usera.imagecave.com/ammal07/eurchf/ech11504.gif

kalau nak sell, inilah masanya kot...

pakcik
04-15-2008, 06:49 AM
pakcik nak tanya boleh ke lepas kita beli tetiba harga jatuh kita pun biarkan aje beberapa hari sebab nak tunggu harga naik tanpa menutup posisi..boleh hangus tak duit kita?

ammal07
04-15-2008, 10:18 AM
pakcik nak tanya boleh ke lepas kita beli tetiba harga jatuh kita pun biarkan aje beberapa hari sebab nak tunggu harga naik tanpa menutup posisi..boleh hangus tak duit kita?

memang boleh hangus kalau margin kita tak cukup untuk menampung kerugian
dari -pip yang floating tu...

ammal07
04-15-2008, 10:20 AM
hari ni baru topup 3 micro akaun..baru syok nak trade...harap-harap profit selalu...

pakcik
04-16-2008, 04:32 PM
boleh ke kita trading tanpa guna laverage?..berapa ribu USD kena depositkan?

pakcik
04-17-2008, 04:42 AM
boleh ke kita trading tanpa guna laverage?..berapa ribu USD kena depositkan?
sesiapa tolong la jawab soalan pakcik..kalau boleh pakcik taknak laverage ni

master04
04-17-2008, 07:05 AM
boleh ke kita trading tanpa guna laverage?..berapa ribu USD kena depositkan?
sesiapa tolong la jawab soalan pakcik..kalau boleh pakcik taknak laverage ni

boleh je tanpa laverage...pilih laverage 1:1
psl brape ribu tu depend nak buka brape lot, pair ape...

ammal07
04-20-2008, 07:55 AM
boleh ke kita trading tanpa guna laverage?..berapa ribu USD kena depositkan?
sesiapa tolong la jawab soalan pakcik..kalau boleh pakcik taknak laverage ni

kalau tak nak leverage, pilih laverage 1:1,minimum trading 0.1lot sama dengan
10,000 unit, harganya 10,000usd utk usdjpy,utk gbpjpy lebih kurang 2kali ganda,

( jutawanpun takkan main forex tanpa leverage...mungkin pakcik konfius,pasal
leverage. leverage ni macam kita pinjam duit broker untuk trade 0.1lot dengan leverage 1:500 harganya cuma usd20, maknanya baki nya usd9,980 ditanggung oleh broker,)

( kita PINJAM duit broker utk lapik duit kita supaya boleh capai harga yang mahal tu, kita tak HUTANG duit broker,
yang ni perlu faham betul-betul ,sebab tu bila MC duit kita habis, duit broker tak terjejas. )