PDA

View Full Version : My Journal GBP/JPY



MySonAtiff
07-19-2010, 07:06 AM
Salam Kepada Semua,,,
ruangan ini sebenarnya sengaja saya buat.
Untuk mencatat perjalanan Trade saya di samping minta tunjuk ajar dari Otai2 disini.

Minta komen dan pendapat anda.
Sebab selama ini saya cuma belajar melalui internet dan buku.

1 Ogos 2010
Sebagai tambahan

saya terus mau belajar...
Berguru sini sana. Tapi saya rasa masih ada otai2 diluar sana, yang diam2 sanggup memberi tunjuk ajar dan berkongsi ilmu sejujurnya. Saya sering geram bila guru2 (berbayar) ni memberi signal untuk entry dan tidak melakukan sebarang pembetulan bila OP menjadi reverse. eg Buy --- harga turun. Sell --- harga naik. Paling geram Guru Cut Loss pada point tertentu dan tukar OP. Tinggal lah Anak Murid dengan "Serahkan Pada TP dan SL".

Penjelasan En Guru hanya "serahkan pada SL dan TP". Bagi saya, jawapan semacam tu xcukup di kala harga sedang Reverse. So here I am,,, on this thread Jurnal.

Must know Why...

:sm9:

MySonAtiff
07-19-2010, 08:13 AM
Kalau ikut pemahaman saya,,, LTL telah break pada pukul 3pm tadi.
Sell. TP 100 pips dan SL 100 pips.

MySonAtiff
07-19-2010, 11:22 AM
Kalau ikut pemahaman saya,,, LTL telah break pada pukul 3pm tadi.
Sell. TP 100 pips dan SL 100 pips.

Hit SL :sm22:

MySonAtiff
07-20-2010, 10:09 AM
Buying GJ.
My TP is di Weekly Pivot dan SL150.

kumizan
07-20-2010, 01:48 PM
Buying GJ.
My TP is di Weekly Pivot dan SL150.

Wah bro, akaun live ecn ke. Harap dpt tp ler.

MySonAtiff
07-21-2010, 12:33 AM
Ya, real akaun. Kecik2 je. Bukan apa post disini.
Sebab saya mula kenal forex ni dari FX Open.
TQ2 FxOpen.

:sm32:

Alhamdullillah, TP.



1 hari 1 entry je...
Mencari entry yang selanjutnya...

MySonAtiff
07-21-2010, 02:42 AM
Jangkaan saya harga akan naik lagi hari ni.
Jadi saya ada letak 2 post Buy di 133.067 dan 132.935.

My TP for both today = 134.900
Tengok keadaan. Biasanya bila dah sampai 100pips saya akan move ke positif 1pips hijau.

:sm9:

cerminmataku
07-21-2010, 03:24 AM
Swing ke scalping? or intraday trader?
u punya tp sangat besar.. Good luck...

nubiz
07-21-2010, 05:28 AM
Jangkaan saya harga akan naik lagi hari ni.
Jadi saya ada letak 2 post Buy di 133.067 dan 132.935.

My TP for both today = 134.900
Tengok keadaan. Biasanya bila dah sampai 100pips saya akan move ke positif 1pips hijau.

:sm9:

kalo saya, saya tunggu dia rebounce kat daily ngan monthly pivot tu... tunggu & lihat samada dia break ke tak 2 pivot tuh dan tgk candle pattern, apa yg form... rasanya, more practical...

MySonAtiff
07-21-2010, 07:12 AM
Swing ke scalping? or intraday trader?
u punya tp sangat besar.. Good luck...

TP saya paling kecil pun 50pips. Paling lama saya hold pun 2 hari. Bukan Scalp. Saya perhatikan GJ bergerak dalam lingkungan 50-300pips/ hari.


kalo saya, saya tunggu dia rebounce kat daily ngan monthly pivot tu... tunggu & lihat samada dia break ke tak 2 pivot tuh dan tgk candle pattern, apa yg form... rasanya, more practical...

O.k: maksud rebounce tu apa ya? maksudnya jika price test pivot untuk kedua kali ke?

:malaysia-flag:

nubiz
07-21-2010, 09:03 AM
TP saya paling kecil pun 50pips. Paling lama saya hold pun 2 hari. Bukan Scalp. Saya perhatikan GJ bergerak dalam lingkungan 50-300pips/ hari.



O.k: maksud rebounce tu apa ya? maksudnya jika price test pivot untuk kedua kali ke?

:malaysia-flag:

rebounce tu.. kalo bhs pasor nya... mantol la... dia test tak lepas (x break)... at least 3 kali... 2 kali pun bole jadi... tgk lak momentum nya... kalo2 ada influence dari fundimental (news)... cam tadi.. dia jadi giler kejap... ada sifu kata bank dutch punyer hal... cube tgk price skang nak gi mana...

nubiz
07-21-2010, 09:13 AM
This is my observation... tgk je.. ikut jangan.. huhuhu

https://i776.photobucket.com/albums/yy46/wrc014/gj-h1-2.gif

arejug08
07-21-2010, 09:24 AM
This is my observation... tgk je.. ikut jangan.. huhuhu

https://i776.photobucket.com/albums/yy46/wrc014/gj-h1-2.gif

so kiter nak BUY ke SELL ni BRO......:sm9:

nubiz
07-21-2010, 09:45 AM
so kiter nak BUY ke SELL ni BRO......:sm9:

aku takdak 'lesen' tauliah nak bagi signal.. wakakakka... waa... masta.. mana pigi? bz aa lepas kawen..

arejug08
07-21-2010, 10:14 AM
aku takdak 'lesen' tauliah nak bagi signal.. wakakakka... waa... masta.. mana pigi? bz aa lepas kawen..

hahhahha...biasalah baru lepas kawen ni....bz memanjang huhuhhu......nak bikin anak lah katakan hehhehehhe:sm9:

MySonAtiff
07-21-2010, 11:57 AM
satu dah TP kat 40 pips. Skg ni tinggal 1.
Kalau TL merah break saya akan ubah TP (yang Buy pagi tadi ke TP=0) dan set Sell di DP. Mcm tu boleh x? Mcm mana nak tengok sebenarnya price action ni ya? Minta tunjuk ajar KISS.

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007213.jpg

MySonAtiff
07-22-2010, 09:20 AM
SL lagi,,, di mana silapnya. Yuran 5k.

cerminmataku
07-22-2010, 09:58 AM
SL lagi,,, di mana silapnya. Yuran 5k.

Better u rujuk semula kat tempat u belajar, yuran 5k tak berbaloi jika u masih ragu-ragu atau tadak confident dengan ilmu yang diberi. kebiasaanya mesti ada online coaching dengan jumlah yuran yang besar..

kumizan
07-22-2010, 11:12 AM
SL lagi,,, di mana silapnya. Yuran 5k.

Bro, tgk bro show 1H chart, elok kalo tgk high timeframe gak,
Kalo guna stop loss takleh tinggi sgt, bila guna SL kena seimbangkan dengan TP ratio . Lagi pun biasa la loss tu, cuma macam mana nak minimize kan loss tu.

Saya pun pening, Orang kata price ranging 80% sepanjang masa. Sebenarnya price ranging dengan trending 100% sepanjang masa bergantung kat masa kita dok

mohd rohmatullah bin isma
07-22-2010, 12:20 PM
SL lagi,,, di mana silapnya. Yuran 5k.

salam bro. mak aih..5k tu... kalau 5kupang tak laa heran..baik..bro suruh siapa pengajar tu turun ilmu sampai profit.. selagi tak profit ..jgn ambik 5k tu..
belajar takat bagi ilmu, lepas tangan..naya org..
last last sl lost yang dok dapat..
5k tu ..apa skadule yang diajar? boleh bro nyatakan..

learn2biz
07-22-2010, 12:45 PM
Agaknya 5K tu 'yuran' TT bukak akaun ECN kot.

nubiz
07-22-2010, 01:12 PM
Agaknya 5K tu 'yuran' TT bukak akaun ECN kot.

statement ni saya setuju... agaknya la.. modal trade dia... huhuhuhu.... kalo trade belom cukop tahun... layan demo dulula.... takde rugi nya...

kalo dah kompiden, yakin ngan ilmu dan diri sendiri... modal 5 doler pun mau bole jadik 5k...
hmmm....:sm40: tak gitu abg L2B?

kumizan
07-22-2010, 02:33 PM
statement ni saya setuju... agaknya la.. modal trade dia... huhuhuhu.... kalo trade belom cukop tahun... layan demo dulula.... takde rugi nya...

kalo dah kompiden, yakin ngan ilmu dan diri sendiri... modal 5 doler pun mau bole jadik 5k...
hmmm....:sm40: tak gitu abg L2B?

Kalo tu yuran bukak akaun ECN seram. Aku pun nak bayar yuran gak la 1000 sen ajela sebulan untuk belajar trade

MySonAtiff
07-23-2010, 12:48 AM
Salam semua,,,
Tq Semua: sebab bagi Respond walaupun saya cuma seciput Newbie je kat sini.

5k tu yuran belajar je...

Bukan yuran bukak akaun, yuran ambil ilmu je.

Walau apa pun saya akan terus posting signal2 yang mana menurut Guru saya adalah signal untuk OP di Jurnal trade ni. Harap ada yang dapat bantu bagi komen selain Guru saya yang mcm biskut Chipsmore...

:sm22:

MySonAtiff
07-23-2010, 03:00 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007232.jpg

Hari ini dah set Buy di DP dan masih dalam posisi skg.
TP 50 pips.
SL 100 pips.

nubiz
07-23-2010, 03:21 AM
Salam semua,,,
Tq Semua: sebab bagi Respond walaupun saya cuma seciput Newbie je kat sini.

5k tu yuran belajar je...

Bukan yuran bukak akaun, yuran ambil ilmu je.

Walau apa pun saya akan terus posting signal2 yang mana menurut Guru saya adalah signal untuk OP di Jurnal trade ni. Harap ada yang dapat bantu bagi komen selain Guru saya yang mcm biskut Chipsmore...

:sm22:

:sm12: gelllleerrrr.... mahal yuran nyaaaa.... harap2, ianya berbaloi...
tapi ramai traders yg sukses hanya dgn info2 & ilmu free je yg byk kat internet nih... :sm40:

learn2biz
07-23-2010, 03:44 AM
pergh .. 5k yuran belajar ...kalau loss jugak kena mintak kat tok guru tu ajar sampai tak loss ... sbb tak baloi 5k setakat signal .. kena tau gak apa rahsia2 yg ada dlm pergerakan market ... bla bla bla ...

MySonAtiff
07-23-2010, 08:16 AM
pergh .. 5k yuran belajar ...kalau loss jugak kena mintak kat tok guru tu ajar sampai tak loss ... sbb tak baloi 5k setakat signal .. kena tau gak apa rahsia2 yg ada dlm pergerakan market ... bla bla bla ...

Tu pasal, kalau TP Alhamdulillah.
Yang xtahan tu syaratnya SL150.
Buat masa ni akaun saya masih turun naik.
Susah nak stabil profit...

Alhamdulillah, hari ni TP50.

== Mungkin angan2, tapi kalau ikut pelajaran saya yang seciput GJ mungkin boleh capai 133.960. Saya dah close trade, cuma memerhatikan shj.

cerminmataku
07-23-2010, 09:56 AM
Tu pasal, kalau TP Alhamdulillah.
Yang xtahan tu syaratnya SL150.
Buat masa ni akaun saya masih turun naik.
Susah nak stabil profit...

Alhamdulillah, hari ni TP50.

== Mungkin angan2, tapi kalau ikut pelajaran saya yang seciput GJ mungkin boleh capai 133.960. Saya dah close trade, cuma memerhatikan shj.

Hah, kan bagus bila u set tp kecil. Senang hit TP dan hati sentiasa senang.
Good trade..

MySonAtiff
07-23-2010, 01:17 PM
Hah, kan bagus bila u set tp kecil. Senang hit TP dan hati sentiasa senang.
Good trade..

TQ3.
Hihi,,, mcm tu lah.
Betul kata kawan2 Otai FX ni.
Mana2 shj kata "jgn tamak".

Close semua OP minggu ni.
Tunggu minggu depan
dengan peluang2 yang lebih cerah.

MySonAtiff
07-25-2010, 10:57 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007241.jpg

Salam hujung minggu.
Minggu ni walaupun xbanyak Alhamdulillah saya masih berada dalam kawasan "Green Pips".
Untuk trade esok, saya jangkakan harga akan melakukan retracement hasil dari pergerakan market Up pada minggu lepas. Saya akan menunggu harga break garisan merah di atas.

Walau bagaimana pun saya selalu melihat Pivot sebagai halangan untuk TP2 yang power.
Esok dimana TP Sell bergantung kepada di mana Daily Pivot @ Break Daily Pivot.

Harap ada yang dapat bagi komen trade saya.

MySonAtiff
07-26-2010, 03:06 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/IBFXbezaFXopen2.jpg

Pukul 10 pun belum break...
Hmmmm,,,

nubiz
07-26-2010, 05:18 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/IBFXbezaFXopen2.jpg

Pukul 10 pun belum break...
Hmmmm,,,

ada study ke strategy yg saya share tu? :sm40:

MySonAtiff
07-27-2010, 12:27 AM
ada study ke strategy yg saya share tu? :sm40:

Ada,,, telah baca dan print teknik Pivot tu,,,
Boleh digabungkan...
Tq3

:malaysia-flag:

MySonAtiff
07-27-2010, 12:33 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007271.png
Trend Line dah break tapi rasanya lebih sedap kalau sell dari Daily Pivot.

nubiz
07-27-2010, 02:13 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007271.png
Trend Line dah break tapi rasanya lebih sedap kalau sell dari Daily Pivot.

We don't enter on the touch of the Pivot Point line. Why? Because we remember that the price do breaks through support / resistance levels, otherwise it would move constantly in one direction. So, instead of "jumping in fire", we wait.

Remember, before we actually see the price bouncing off the Pivot Point level, we can only expect it to do so. An expectation is not a good reason for entry. We need to see the price touching,stopping and then reversing. That's what we wait for. Another 15 minutes goes by and the situation clears: once we see a U-turn we enter!

cheers..! :sm40:

MySonAtiff
07-27-2010, 06:22 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007272.png

Dah terrrrrrr sell di situ...
:sm20:

MySonAtiff
07-27-2010, 11:25 AM
Itu lah yang kami belajar.
Kalau SL150 kena.
Kalau xkuat jantung, mau meninggal ni...

Lepas ni kalau ada sesapa yang nak masuk kelas
yang berbayar 5k,,,
Dipersilakan PM saya 1st.


:sm20:

learn2biz
07-27-2010, 01:28 PM
Nak tanya TT, ni akaun ECN ke ? kalau bukan, disarankan bubuh SS akaun FXOpen, demo pun tak pe sbb kalau tuan manager turun, bakal kena padam jer nanti ...

Harap ambil perhatian.

TQ

MySonAtiff
07-27-2010, 02:11 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007272-1.jpg


Alamak... mana lagi mau mengadu nasib nih.

nubiz
07-27-2010, 05:25 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007272-1.jpg


Alamak... mana lagi mau mengadu nasib nih.

den dah kato.... ni dah kira mcm suicide bomber squad... huhuhu :sm41:

MySonAtiff
07-27-2010, 11:48 PM
den dah kato.... ni dah kira mcm suicide bomber squad... huhuhu :sm41:

Betul lah nubiz... mana nak mengadu nasib ni... Tq lah bagi nasihat. Tapi saya dah bayor 5K kan. Gambar yang ini post yang saih saya Hold. Yang ini akaun FX Open. Lot kecik2 xpe... Yang akaun "TUT" besar tu saya xpost lagi lah kat sini...

Sorry2... Just want to make friends...

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007281fxo.jpg

This is my FX O akaun...

MySonAtiff
07-28-2010, 10:16 AM
Nak tanya TT, ni akaun ECN ke ? kalau bukan, disarankan bubuh SS akaun FXOpen, demo pun tak pe sbb kalau tuan manager turun, bakal kena padam jer nanti ...

Harap ambil perhatian.

TQ

Akaun Real FXO nih...
Masih Hold.
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007282fxo.jpg

learn2biz
07-28-2010, 10:25 AM
Jgn la risau sgt. Sy cuma bgtau jer sblm tuan manager turun padang ... lgpun ini forum official fxopen, takkan la nak tunjuk platform lain, ye tak? ... huhuhuhuhu

gilos
07-28-2010, 03:42 PM
salam TT,

TT belajar dekat kelas yang kat gombak tu yer? rasanya TT boleh bertanya lagi ngan tok guru pasal risk:reward ratio...

boleh tanya jugak tak sebab apa TT selalu pakai sl 150 pips yer?

kalau TT dekat2 dgn batu caves, boleh la lepak jumaat malam sabtu kat aina cafe...atau jumpa nubiz and the gang kat putrajaya...geng power2 gak tu wor...

p/s: tiada apa dalam forex ni yg kita boleh kawal..kecuali satu jer: Risk Management...

roceli08
07-28-2010, 07:59 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201007272-1.jpg


Alamak... mana lagi mau mengadu nasib nih.




... hantam sajalah labu......


... datin tan sri marjinah selalu siap sedia berada di sisi ... tak pun bolehlah buat aduan dgn Karam sing walia....


https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/gj5mt.gif

cerminmataku
07-29-2010, 04:13 AM
salam TT,

TT belajar dekat kelas yang kat gombak tu yer? rasanya TT boleh bertanya lagi ngan tok guru pasal risk:reward ratio...

boleh tanya jugak tak sebab apa TT selalu pakai sl 150 pips yer?

kalau TT dekat2 dgn batu caves, boleh la lepak jumaat malam sabtu kat aina cafe...atau jumpa nubiz and the gang kat putrajaya...geng power2 gak tu wor...

p/s: tiada apa dalam forex ni yg kita boleh kawal..kecuali satu jer: Risk Management...

Betul tu apa yang gilos cakap tu. Emotion Control jugak penting dalam trading seharian. Sabar, sabar dan sabar menunggu formasi pattern untuk kita entry posistion. Aku taklah sehebat trader lain, tapi sekurang-kurangnya berkongsi pengalaman untuk semua..

Jangan sombong diri join mana-mana group trading, setahu aku setakat ni ada 4 group trader FXM yg aktif. Selayang, Shah Alam, Putrajaya & Seremban. Pilih je mana yang nak join. Jangan menafikan konsep trading masing-masing sebab mereka ada alasan tersendiri. Yang penting sharing dan caring.

114pkg
07-29-2010, 04:44 AM
[QUOTE=roceli08;526592]... hantam sajalah labu......


... datin tan sri marjinah selalu siap sedia berada di sisi ... tak pun bolehlah buat aduan dgn Karam sing walia....



Btol mcm tuan roceli bgtau td..
Nape TT SELL kat situ.
Price baru nak gerak ke Wave 3..
time tu price tgh pull back sekejap..
kan lepas tu price naik mencanak ke atas..
mau sell? tunggu lengkap wave 5, ada divergence mane2 indi and bantai SELL.

just my opinion...

cerminmataku
07-29-2010, 04:59 AM
Biasalah tu, kadang-kadang terlepas pandang. Aku yakin dia akan pusing balik, lagipun TT cakap dia guna lot kecik je..

Whateverpun jap lagi jam 2ptg ada news merah.. aku dah sell awal pulak tu, huhuhuhuhu.. mudah-mudahan hit TP...

114pkg
07-29-2010, 04:59 AM
skang ni bole le klw nk sell..

sempat 20-30 pips..


just my opinions..

roceli08
07-29-2010, 07:35 AM
[QUOTE=roceli08;526592]... hantam sajalah labu......


... datin tan sri marjinah selalu siap sedia berada di sisi ... tak pun bolehlah buat aduan dgn Karam sing walia....



Btol mcm tuan roceli bgtau td..
Nape TT SELL kat situ.
Price baru nak gerak ke Wave 3..
time tu price tgh pull back sekejap..
kan lepas tu price naik mencanak ke atas..
mau sell? tunggu lengkap wave 5, ada divergence mane2 indi and bantai SELL.

just my opinion...


... tak tahu lak kat wave berapa ni ... hantam sajalah labu....


skang ni bole le klw nk sell..

sempat 20-30 pips..


just my opinions..


Biasalah tu, kadang-kadang terlepas pandang. Aku yakin dia akan pusing balik, lagipun TT cakap dia guna lot kecik je..

Whateverpun jap lagi jam 2ptg ada news merah.. aku dah sell awal pulak tu, huhuhuhuhu.. mudah-mudahan hit TP...



..... news merah telah menjadi mambang hijau biru air laut ......

.. biarlah aku menge buy dulu dikala masing2 menge sell ....


https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/gj15t.gif

cerminmataku
07-29-2010, 07:47 AM
[QUOTE=114pkg;526620]


... tak tahu lak kat wave berapa ni ... hantam sajalah labu....







..... news merah telah menjadi mambang hijau biru air laut ......

.. biarlah aku menge buy dulu dikala masing2 menge sell ....


https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/gj15t.gif

Congrats bro!
satu persaingan yang sihat,
dah macam kek lapis rupanya, kek lapis tak basi takpe.. huhuhuhuhu :)

nubiz
07-29-2010, 07:51 AM
[QUOTE=114pkg;526620]


... tak tahu lak kat wave berapa ni ... hantam sajalah labu....







..... news merah telah menjadi mambang hijau biru air laut ......

.. biarlah aku menge buy dulu dikala masing2 menge sell ....

Cek Li... aku ter follow... huehuehue.. mungkin jap lagi dia ter BE... wakakakak

https://i776.photobucket.com/albums/yy46/wrc014/gj-15m-2.gif

cerminmataku
07-29-2010, 08:09 AM
[QUOTE=roceli08;526641]

Cek Li... aku ter follow... huehuehue.. mungkin jap lagi dia ter BE... wakakakak

https://i776.photobucket.com/albums/yy46/wrc014/gj-15m-2.gif

Wah! handal jugak wak nubiz teluk pengerang ni.. hehehehe
bilalah wak nak turun putrajaya, sampai org rumah dah terbesalin pun tak muncul-muncul hahaha

p/s: jap lagi dia ter BE - RAK ke.. hehe

nubiz
07-29-2010, 08:29 AM
[QUOTE=nubiz;526643]

Wah! handal jugak wak nubiz teluk pengerang ni.. hehehehe
bilalah wak nak turun putrajaya, sampai org rumah dah terbesalin pun tak muncul-muncul hahaha

p/s: jap lagi dia ter BE - RAK ke.. hehe

gj tu aku amik la baper2 pun wak cermin... huhu.. kalo dia tak lepas pivot, aku close buy amik sell plak.. huhu tamok2....

ko ni dari aritu, ngan statement 'sampai org umah bersalin'... pelik gak aku... ko nak suruh aku jadik bidan ke???? :sm31:

hmm.. belom lagi "ter BE" nampak nya.... wakakak

roceli08
07-29-2010, 08:30 AM
[QUOTE=roceli08;526641]

Congrats bro!
satu persaingan yang sihat,
dah macam kek lapis rupanya, kek lapis tak basi takpe.. huhuhuhuhu :)


[QUOTE=roceli08;526641]

Cek Li... aku ter follow... huehuehue.. mungkin jap lagi dia ter BE... wakakakak

https://i776.photobucket.com/albums/yy46/wrc014/gj-15m-2.gif


... huhuuu ...kek berlapis .. ... btw ...kita berjumpak kembali di 141.000 ...amigooos...

MySonAtiff
07-29-2010, 11:05 PM
Jgn la risau sgt. Sy cuma bgtau jer sblm tuan manager turun padang ... lgpun ini forum official fxopen, takkan la nak tunjuk platform lain, ye tak? ... huhuhuhuhu


Ya betul 2 :malaysia-flag:



salam TT,

TT belajar dekat kelas yang kat gombak tu yer? rasanya TT boleh bertanya lagi ngan tok guru pasal risk:reward ratio...

boleh tanya jugak tak sebab apa TT selalu pakai sl 150 pips yer?

kalau TT dekat2 dgn batu caves, boleh la lepak jumaat malam sabtu kat aina cafe...atau jumpa nubiz and the gang kat putrajaya...geng power2 gak tu wor...

p/s: tiada apa dalam forex ni yg kita boleh kawal..kecuali satu jer: Risk Management...

:sm22: Alhamdulillah, dapat geng. InsyaAllah kalau ada kesempatan mau gak saya turun tu. Saya ni memamng teramat baru dlm forex.

MySonAtiff
07-29-2010, 11:11 PM
https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/gj15t.gif[/QUOTE]

Halamak, banyak nya tembakan BUY... adeees. Mau turun mancari guru penembak nih.
Hebat!!!

gilos
07-30-2010, 08:48 AM
Ya betul 2 :malaysia-flag:




:sm22: Alhamdulillah, dapat geng. InsyaAllah kalau ada kesempatan mau gak saya turun tu. Saya ni memamng teramat baru dlm forex.

kalau ada kesempatan tu, turun la malam ni di aina cafe antara kul 2300 sampai 0600...boleh search mapnya kat forum nih...

p/s: ada sifu gitau saya, kalau dah 10 tahun dalam bidang ni, baru boleh gelar orang lama...sebab lengkap satu economic cycle... :)

114pkg
07-30-2010, 08:54 AM
sifu gilos jugak bole digelar sifu...

org lama nih.

gilos
07-30-2010, 09:08 AM
uiks jangan gitu...title guru kat forum jer bro...offline still mencari lagi...ekekek

p/s: avatar saya pun kalah ngan bro... :p ...
p/ss: sori TT off topic sat... :)

cerminmataku
07-30-2010, 10:48 AM
Rasanya TT punya floating dah hit TP,
Tahniah ler kalau hit. Good trade!

MySonAtiff
07-30-2010, 11:39 AM
kalau ada kesempatan tu, turun la malam ni di aina cafe antara kul 2300 sampai 0600...boleh search mapnya kat forum nih...

p/s: ada sifu gitau saya, kalau dah 10 tahun dalam bidang ni, baru boleh gelar orang lama...sebab lengkap satu economic cycle... :)

Baru 2 tahun, saya rasa dah nak terbelit2 belajar FX ni. Aina Cafe ye,,, jap.



sifu gilos jugak bole digelar sifu...

org lama nih.

Berguru dengan Guru2, baru lah mantap.

MySonAtiff
07-30-2010, 11:42 AM
Rasanya TT punya floating dah hit TP,
Tahniah ler kalau hit. Good trade!

Sell 27hb. Baru Close TP.

Dah Hit tadi Alhamdulillah.
Dengan penuh pancha roba sekali.

Tengok dia naik atas Zuuuup!!!
Alhamdulillah xkena Makcik Maginah.

Tapi kalau tiap trade mcm ni xlama,,, kena order Jantung Baru.
Hihi...

MySonAtiff
07-31-2010, 12:04 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/Weekly.jpg

Saya berpendapat selagi harga tidak melebihi 0.00% terendah, masih ada harapan untuk harga terus naik.
Saya amat berminat dengan 61.8 atau 50.0 weekly.

MySonAtiff
07-31-2010, 12:07 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/Daily.jpg

Ini dan,,,

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/Daily2.jpg




Minta komen...

MySonAtiff
07-31-2010, 03:57 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/H4.jpg

Pandangan pada H4.

MySonAtiff
07-31-2010, 04:16 PM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/H1.jpg

dan,,,

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/H12.jpg

Begitulah mcm mana saya masuk OP Sell GJ.
Saya harap ada kawan2 sudi memberi komen cara ni.

Sebagai tambahan info,,,
Saya melihat Trend / Forecast dengan Fibo dan H4.
dan entry dengan Trend Line.

smtteknik
08-01-2010, 04:00 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/H1.jpg

dan,,,

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/H12.jpg

Begitulah mcm mana saya masuk OP Sell GJ.
Saya harap ada kawan2 sudi memberi komen cara ni.

Sebagai tambahan info,,,
Saya melihat Trend / Forecast dengan Fibo dan H4.
dan entry dengan Trend Line.

Salam bro... Sy rasa bro kena masukkan ratio 76.4 silver ratio biasanya utk filter correction market... Just pandangan newbie sahaja...

MySonAtiff
08-01-2010, 09:38 AM
Salam bro... Sy rasa bro kena masukkan ratio 76.4 silver ratio biasanya utk filter correction market... Just pandangan newbie sahaja...

Ok,,, boleh gak. Yang ini lupa nak masukkan. Akaun Freash. Tq2...
:sm9:

MySonAtiff
08-02-2010, 02:02 AM
https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/GJ201008021.png

Sekarang dah break TL lagi. Signal Untuk Buy. tapi minggu lepas masih ada posisi Sell. Time macam ni lah guru saya selalu menghilangkan diri.

*Gambar guna Demo.

nubiz
08-02-2010, 04:47 AM
5 perkara asas yg amat berharga...

1) MM (money management)
2) Candlestick pattern
3) Price pattern
4) Support & Resistence
5) Fibonacci Ratio

Renung2 kan... & selamat beramallll........

kumizan
08-11-2010, 11:33 AM
Salam,

TT gimana diam jor.

114pkg
08-13-2010, 04:28 AM
TT munyak pips kot.. hehe
suda manyak untung maaa..

114pkg
08-13-2010, 04:33 AM
munyak plak..
muntak pips.. hehehe

MySonAtiff
08-13-2010, 08:52 PM
Salam semua. Selamat menjalankan ibadah Puasa.
Itu lah saya nak mengadu nih,,,
TP memang lah TP. Tapi lama betul Hold baru TP.
Dan saya tak letak SL. Biar lah dia merayau mcm hantu...

Saya tau ramai senior2 kat sini yang sanggup berkongsi ilmu.
Tq BroSS... Saya masih baru, Thread ni saya buat pun untuk minta
tunjuk ajar dari otai mana yang sudi lah. Duit dah banyak keluar bayar belajar,,,
Sekarang mau mencari guru ikhlas kalau ada...

---Alhamdulillah buat masa ni Pips hijau walau tenat menunggu,,,

*Masih ada 1 lagi pos yang saya tak close sampai hari ni.


https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/untitled.jpg

FXO account num 251769

114pkg
08-14-2010, 03:04 AM
salam.

nmpknye price menjunam ke bawah.. huhu. tarik nafas tarik nafas..

sy sbg newbie ni ada 1 nasihat..
TT jgn biasekan diri trade base on breakout.
sepatotnye based on signal baru entry utk trade.
klw pon price breakout menunjukkan uptrend, tp signal still downtrend, ha..camne tu?
tu sbb kt slalu terperangkap.. klw signal downtrend, carik peluang utk sell utk masa2 selagi valid signal tu.

amik contoh sifu L2B kita, dia trade klw ada signal, xde signal dok diam2... lantak p la mana price nk break, klw kt disiplin dan yakin pada system kita, kt x risau..

ni pendapat sy je..

MySonAtiff
08-14-2010, 10:32 AM
salam.

nmpknye price menjunam ke bawah.. huhu. tarik nafas tarik nafas..

sy sbg newbie ni ada 1 nasihat..
TT jgn biasekan diri trade base on breakout.
sepatotnye based on signal baru entry utk trade.
klw pon price breakout menunjukkan uptrend, tp signal still downtrend, ha..camne tu?
tu sbb kt slalu terperangkap.. klw signal downtrend, carik peluang utk sell utk masa2 selagi valid signal tu.

amik contoh sifu L2B kita, dia trade klw ada signal, xde signal dok diam2... lantak p la mana price nk break, klw kt disiplin dan yakin pada system kita, kt x risau..

ni pendapat sy je..

Tq saya pun newbie sgt2,,,
Jadi maksudnya adalah lebih baik thread mengikut trend? Kan?
Tapi saya punya signal adalah bila break = signal. Hihi,,, tapi break tu pulak kadang2 x valid. Sedey tu,,, hold sampai seminggu.

Saya di ajar untuk tengok trend haruslah menggunakan TF H4.
Selain cara tu ada teknik lain x untuk mengenal trend Up atau Down?
eg:

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/DownTrend.jpg

gilos
08-14-2010, 11:27 AM
Saya di ajar untuk tengok trend haruslah menggunakan TF H4.
Selain cara tu ada teknik lain x untuk mengenal trend Up atau Down?

bro, saya share sikit apa yang saya tahu yer? :)

Setiap TF ada trend dia, tak semestinya gunakan H4 untuk tgk trend...ada kawan saya dia tengok dari monthly TF walaupun dia trade kat M1...

Ada juga yang gunakan satu TF saja sebab seperti yang saya katakan, setiap TF ada trend dia sendiri...so semua boleh buat, asalkan profit...

Bagaimana bro kenalpasti trend? Antara cara saya kenalpasti adalah dgn tengok:

1. Low, high, higher low, higher high= uptrend

selagi dia buat HL dan HH selagi tu la uptrend

2. High, Low, Lower High, Lower low= downtrend

selagi dia buat LH dan LL selagi tu la downtrend


Tapi seperti Martin Pring tulis dalam buku dia, 'The only problem is when the price is making Higher High, then Lower Low.

dalam kes ni, bro gunakan lah indicator or apa sahaja cara untuk kenalpasti apa price akan buat...dan kalau still tak dapat kenalpasti, duk tepi dulu...kebanyakan trader lupa bahawa staying aside juga adalah satu position.

harap saya membantu. :malaysia-flag:

fxjunior
08-15-2010, 05:28 AM
bro, saya share sikit apa yang saya tahu yer? :)

Setiap TF ada trend dia, tak semestinya gunakan H4 untuk tgk trend...ada kawan saya dia tengok dari monthly TF walaupun dia trade kat M1...

Ada juga yang gunakan satu TF saja sebab seperti yang saya katakan, setiap TF ada trend dia sendiri...so semua boleh buat, asalkan profit...

Bagaimana bro kenalpasti trend? Antara cara saya kenalpasti adalah dgn tengok:

1. Low, high, higher low, higher high= uptrend

selagi dia buat HL dan HH selagi tu la uptrend

2. High, Low, Lower High, Lower low= downtrend

selagi dia buat LH dan LL selagi tu la downtrend


Tapi seperti Martin Pring tulis dalam buku dia, 'The only problem is when the price is making Higher High, then Lower Low.

dalam kes ni, bro gunakan lah indicator or apa sahaja cara untuk kenalpasti apa price akan buat...dan kalau still tak dapat kenalpasti, duk tepi dulu...kebanyakan trader lupa bahawa staying aside juga adalah satu position.

harap saya membantu. :malaysia-flag:


betul tu guru GILOS......

114pkg
08-16-2010, 01:11 AM
sifu gilos dah bg tips jgk tu..

bg sy breakout bukan valid signal, price just breakout.
sbb tu u terperangkap slalu.
dan lg 1 nape x bubuh at least 1 indikator dlm tu sbg bantuan utk kt kenalpasti peluang atau signal utk entry.
bubuh la RSI ke... MACD ke..
sy pasti indikator ni pasti akan membantu...

hehe

MySonAtiff
08-16-2010, 06:39 AM
bro, saya share sikit apa yang saya tahu yer? :)

Setiap TF ada trend dia, tak semestinya gunakan H4 untuk tgk trend...ada kawan saya dia tengok dari monthly TF walaupun dia trade kat M1...

Ada juga yang gunakan satu TF saja sebab seperti yang saya katakan, setiap TF ada trend dia sendiri...so semua boleh buat, asalkan profit...

Bagaimana bro kenalpasti trend? Antara cara saya kenalpasti adalah dgn tengok:

1. Low, high, higher low, higher high= uptrend

selagi dia buat HL dan HH selagi tu la uptrend

2. High, Low, Lower High, Lower low= downtrend

selagi dia buat LH dan LL selagi tu la downtrend


Tapi seperti Martin Pring tulis dalam buku dia, 'The only problem is when the price is making Higher High, then Lower Low.

dalam kes ni, bro gunakan lah indicator or apa sahaja cara untuk kenalpasti apa price akan buat...dan kalau still tak dapat kenalpasti, duk tepi dulu...kebanyakan trader lupa bahawa staying aside juga adalah satu position.

harap saya membantu. :malaysia-flag:

Tq Bro Gilos,
Sifu saya yang dibayar tu pun x jelaskan macam ni. Yang kami belajar cuma Trendline Buta-Buta mcm yang saya tunjukkan tu shj. Sebab tu semakin ramai kawan-kawan yang merana dan berhenti memorex. Sepatutnya saya bagi je 5k tu pada guru yang sepatutnya. Hoho...

Tapi saya masih kurang jelas lah apa maksud

1. Low, high, higher low, higher high= uptrend

selagi dia buat HL dan HH selagi tu la uptrend

2. High, Low, Lower High, Lower low= downtrend

selagi dia buat LH dan LL selagi tu la downtrend


Ada contoh x? Minta tunjuk ajar,,, Hmmmm segan,,,, free pulak tu. :sm22:

MySonAtiff
08-16-2010, 06:42 AM
sifu gilos dah bg tips jgk tu..

bg sy breakout bukan valid signal, price just breakout.
sbb tu u terperangkap slalu.
dan lg 1 nape x bubuh at least 1 indikator dlm tu sbg bantuan utk kt kenalpasti peluang atau signal utk entry.
bubuh la RSI ke... MACD ke..
sy pasti indikator ni pasti akan membantu...

hehe

Tq Bro,,,
Kami gunakan OsMa sebagai bantuan untuk mengesan Divergence shj. Tapi bukan untuk entry. RSI dan MACD x fasih lah menggunakan.
:sm9:

MySonAtiff
08-16-2010, 06:47 AM
Sabtu dan Ahad lepas puas mentelaah page by page Thread "Malaysia" di XXXXXXXctory.com. Hasilnya saya mau menchoba yang ini. Tq Ilmu Shamx777. Ada harapan ke ni?

Akaun real FXO buy ari tu masih Hold sampai skg. Yang ini saya mencuba di Demo je,,, Ada harapan ke dia naik?

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/EJ201008161-1.jpg

114pkg
08-16-2010, 07:40 AM
Tu sy pesan TT at least carik 1 indi letak kat MT4 sbg rujukan kt entry,exit dll.. melainkan kt mmg expert bab Elliot Wave memang x perlu indi lg, tp klw expert bab EW ni bubuh gak 1 indikator tambahan utk membantu, knape kt naked? bahaye tu.. :sm42:

Td TT kate ade guna osma kan? so, tanye le sifu yg ajor tu camne nk entry.. divergence slh 1 signal,persoalannya bila nk entry? tu patot ditanye..

Senang camni la. TT trade kat H1 kan. Klw trade H1, kt tgk trade kat Daily Tf.
Begitu jgk klw trade tf30m, tgk trend kat H4..
sbb tu sy cadangkan Tt letak 1 indi sbg rujukan ape trend sedang berlaku, signal, dan entry..

senang cite, klw kat Daily tf ada persilangan MA (klw pakai MA la..) yakni menghala BULL, itulah signal ! blom bole entry lagi.. just signal utk BUY.
Utk entry Buy tgk la kat H1, ada peluang entry, TT entry le...

114pkg
08-16-2010, 08:02 AM
Sabtu dan Ahad lepas puas mentelaah page by page Thread "Malaysia" di XXXXXXXctory.com. Hasilnya saya mau menchoba yang ini. Tq Ilmu Shamx777. Ada harapan ke ni?

Akaun real FXO buy ari tu masih Hold sampai skg. Yang ini saya mencuba di Demo je,,, Ada harapan ke dia naik?

i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/EJ201008161-1.jpg

sy rase klw tgk Daily TF, price akan turun lagi.. sbb TT trade H1, tp signal tgk tgk kat Daily Tf.. :sm40:
same2 kt kaji.

114pkg
08-17-2010, 08:26 AM
TT, camne jurnal trade anda setakat ni?
ada profit x ?:sm40:

MySonAtiff
08-19-2010, 11:11 PM
Huhu,,, buat masa ni segan nak tunjuk di sini.
Semalam2. baru kena SL dan SL dan SL.
3 Kali SL 150.

Bulan ni cuti trade buat sementara waktu.
Main akaun FXO je,,, :)
Yang itu mantap...

ezwork2u
08-20-2010, 12:09 AM
macd = setting 12,26,9

bolinger band = 20


Saya trade guna standard je......

saya pun newbie gak tapi saya takut nak trade pair volatile mcm GJ....

Dulu mmg ada trade pair gj ni.....tapi selalu kalah.....terlalu volatil....

skrg concentrate pair GU j.....lebih senang nak kawal keadaan.....


chart naked.....blaja tgk CS.....yang mana byk pattern yg kita kena tahu ianya adalah reversal.....x silap ada 13 pattern......salah satunye three outside up....dan mcm lagi...

saya naka ajar x reti....tapi saya kaji tgk chart.....kalau dia naik pastu tiba2 dia turun....apa yg menyebabkan ia turun....pattern apa terjadi....


Saya punye cara saya tgk dari TF daily turun ke 1m.....

daily tgk trend long term.....

4h tgk intraday

1h tgk trend semasa

30m , 15m, 5m kenal pasti jika brlaku reversal

1m entry

MM kena jaga

chart saya cuma ada 2 indicator tu je....selain dari magnified market price dan candle time untuk tgk price dan pertukaran CS

kenal pasti support resistance dan juga trend line.

Forex ni kena kaji kaji kaji......jgn putus asa mengkaji.....insyaAllah boleh.

114pkg
08-20-2010, 01:22 AM
Huhu,,, buat masa ni segan nak tunjuk di sini.
Semalam2. baru kena SL dan SL dan SL.
3 Kali SL 150.

Bulan ni cuti trade buat sementara waktu.
Main akaun FXO je,,, :)
Yang itu mantap...


adus.... nape bole kene SL.
rapat sgt kot....
Sy cadangkan TT bincangkan kat sini ape SL yg dibuat, ape post aritu, nape entry kat situ..
supaya bila bincang,otai2 kat sini bole bg pendapat so TT x ulang la lg kesilapannya..
just bole tgk mane silapnya sampai loss tu..
tu je...


:sm52:

kmbeng
08-20-2010, 07:38 AM
Huhu,,, buat masa ni segan nak tunjuk di sini.
Semalam2. baru kena SL dan SL dan SL.
3 Kali SL 150.

Bulan ni cuti trade buat sementara waktu.
Main akaun FXO je,,, :)
Yang itu mantap...

https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/123-9.jpg

ni salah satu cara aku trade.. ekkekek.. tarak stop lost.. tapi jaga mm.. post bukak banyak... tengok major trend follow ja major trend.. stail ni bukan instan profit.. munkin akan float lama mungkin float x lama trus Tp tapi untuk newbie cam aku nie, ni adalah salah satu cara trading style.. apply MM dicipline... trade kat aussie ja.. cable x sentoh..sebab harga aussie ni kita bukak 3 post sama ngan cable 1 post.. jadi margin jaga lebih banyak..

https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/statement-1.jpg

ps:swing scalper.. nak mendalami ilmu tanya sama itu L2b lah.. ekkekekke

MySonAtiff
08-22-2010, 05:46 AM
Fulamakatak Bro,,, bila lah nak sampai tahap macam tu. Ni yang buat lagi segan ni. Jap lagi saya tunjuk lah SL900 pips. wahahaha...

gilos
08-23-2010, 09:54 PM
Tapi saya masih kurang jelas lah apa maksud

1. Low, high, higher low, higher high= uptrend

selagi dia buat HL dan HH selagi tu la uptrend

2. High, Low, Lower High, Lower low= downtrend

selagi dia buat LH dan LL selagi tu la downtrend



sorry baru perasan...:sm31:

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/trendidentification.gif

ni contohnya untuk uptrend...downtrend kasik terbalik jer...tapi kena ingat, benda dah lepas, senanglah nak tengok...yang penting, price akan sentiasa buat camni punya...kita jer kena identify cepat...

kat tempat yang saya highlight tuh, yang selalu buat orang kantoi pasal masih ingat uptrend, tapi kalau diperhatikan sebelumnya ada cs uptrend yang panjang2...

kalau dah ada uptrend yg lama, keluar jer cs bullish panjang2 camtu, dah extra cautious patutnya, sebab tu kadang2 tunjukkan buyers beli kaw2...bila ramai traders beli, rasa2 ada tak yang amik kesempatan tu utk sell? dan rasa2 nya yang sell tu sapa?:sm41:

Kadang2 jer...tapi kita leh perhatikan, kat area yg dihighlight tuh, bila price close bawah 50% dan bawah low cs bullish yang panjang2 tuh, kalau ada position long time tu, close jer la...

harap membantu...:usa-flag:

114pkg
08-24-2010, 01:19 AM
steady ar cfu.
manelah TT ni..


:sm40:

kmbeng
08-24-2010, 05:44 AM
sorry baru perasan...:sm31:

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/trendidentification.gif

ni contohnya untuk uptrend...downtrend kasik terbalik jer...tapi kena ingat, benda dah lepas, senanglah nak tengok...yang penting, price akan sentiasa buat camni punya...kita jer kena identify cepat...

kat tempat yang saya highlight tuh, yang selalu buat orang kantoi pasal masih ingat uptrend, tapi kalau diperhatikan sebelumnya ada cs uptrend yang panjang2...

kalau dah ada uptrend yg lama, keluar jer cs bullish panjang2 camtu, dah extra cautious patutnya, sebab tu kadang2 tunjukkan buyers beli kaw2...bila ramai traders beli, rasa2 ada tak yang amik kesempatan tu utk sell? dan rasa2 nya yang sell tu sapa?:sm41:

Kadang2 jer...tapi kita leh perhatikan, kat area yg dihighlight tuh, bila price close bawah 50% dan bawah low cs bullish yang panjang2 tuh, kalau ada position long time tu, close jer la...
harap membantu...:usa-flag:


err.. yang aku highlight ni aku masih x nampak...

Kacang hantu
08-25-2010, 06:45 PM
Soalan kepada tuan gilos..
berapa setting moving Average tu?

MySonAtiff
09-03-2010, 08:14 AM
sorry baru perasan

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/trendidentification.gif

ni contohnya untuk uptrend...downtrend kasik terbalik jer...tapi kena ingat, benda dah lepas, senanglah nak tengok...yang penting, price akan sentiasa buat camni punya...kita jer kena identify cepat...

kat tempat yang saya highlight tuh, yang selalu buat orang kantoi pasal masih ingat uptrend, tapi kalau diperhatikan sebelumnya ada cs uptrend yang panjang2...

kalau dah ada uptrend yg lama, keluar jer cs bullish panjang2 camtu, dah extra cautious patutnya, sebab tu kadang2 tunjukkan buyers beli kaw2...bila ramai traders beli, rasa2 ada tak yang amik kesempatan tu utk sell? dan rasa2 nya yang sell tu sapa?:sm41:

Kadang2 jer...tapi kita leh perhatikan, kat area yg dihighlight tuh, bila price close bawah 50% dan bawah low cs bullish yang panjang2 tuh, kalau ada position long time tu, close jer la...

harap membantu...:usa-flag:

Salam bro begitu lah nasib kami2 ni,,, Cikgu ajar Trend Line je. Break Upper Trend Line = Buy. Break Lower Trend Line = Sell. Itu yang menjadi kena libas SL bila tak tahu apa trend. Masak betul. Saya ada guna MA yang macam ni nasihat dari kawan denga Setup MA Exponentioan, Close, Period 62. Alhamdulillah profit lah jugak walau xselalu entry.
Kami ni benar2 minta bantuan. Kata guru kami semuanya Scam, jangan masuk Brooker tut dan tut. Macam mana nak maju, semua ilmu dia je yang betul. dah tu banyak yang SL150.

Kami mohon bantuan. kalau untuk di gabungkan dengan trend line, apa yang sesuai untukl Support Trend Line tu Break? Confirm kan Buy. yang mudah2 la,,, kalau ada,,, utk kami2 yang newbie nih...

Berikut adalah SL saya yang termaha hebat seperti yang di janjikan. Tumpang lalu ye L2B niat saya cuma untuk mendidik yang lain jangan taksub dan memburuk2kan orang lain. Malaysia ni kecik je.
Tumpang lalu- tumpang lalu...

Yang ini Sifu kami kata BUY.

https://i999.photobucket.com/albums/af114/AhmedAtiff/Loss-1.png

:sm20:

learn2biz
09-03-2010, 10:16 AM
Masing2 ada stail trade masing2 ... tak ada satu pun cara trade yg wajib trader kena follow ... kalo ada tok gurau yg ckp cara dia jer betul, org lain tak betul, awal2 lagi patutnya dah lari dah

Mcm2 cara boleh guna utk detect breakout .. pakai trendline boleh .. pakai Bollinger Band boleh .. SnR line ...fibo pun boleh ... tapi apa2 indicator pun .. itu cuma sekadar membantu .. tak ada 100% yg tepat

Bila sesuatu itu melibatkan wang anda sendiri, andalah org yg lebih berhak nak tentukan bagaimana ia digunakan/dibelanjakan/diberanakkan. Pedulikan apa org nak kata pasal market ke .. pasal broker ke .. pasal haper ke .. yg penting anda close untung, boleh selamat withdraw .. tak gitu? salah satu masalah org kita ni .. suka 'ikut' org sgt .. cuba la buat pendirian sendiri ... adeh ..

Belajar dari kesilapan lebih baik dari menyalahkan org atas kesilapan kita .. kalau org tanya sy braper SL .. sy akan jawab .. sy tak boleh bgtau sbb sy tak pakai SL ... mungkin itu kesilapan sy sendiri tapi tanpa SL ni la sy dpt belajar lagi banyak berbanding pakai SL ... adeh ..

Kalau berkesempatan, datang la Aina Cafe .. mlm ni last sblm coti raya. Boleh kenal2 ramai trader lain .. tgk cemana cara trade diaorg pula ... baru ada idea cemana nak design cara sendiri nanti ...

kumizan
09-03-2010, 03:05 PM
Bro, yg tak pakai SL tu dia jaga tul MM, tak bila nak counter buy and sell, trade swing,

Kalo guna sl biar pun berapa banyak. selalu hit susah gak. Sl tu sebagai disaster protection saje. Kalo dah untung tu ambik kalo rugi close jor.

Tgk ss akaun tu teringat satu masa dulu tahun 2006, masa mula-mula kenal forex.

Bro, ni contoh klasik, support resistence, trendline, triangle, eW. bila berlaku breakout tunggu, rettracement baru buy ke sell.

https://usera.ImageCave.com/kumizan/srej.gif.jpg

kumizan
09-03-2010, 05:28 PM
Update close 27 pips, sell ej lak bila ada sl baru tak tension trade, trade ni kalo tak seronok tak best. ok bro, Selamat Hari Raya. Jangan putus asa.

https://usera.ImageCave.com/kumizan/sellejlak.gif.jpg

kmbeng
09-05-2010, 10:53 AM
Masing2 ada stail trade masing2 ... tak ada satu pun cara trade yg wajib trader kena follow ... kalo ada tok gurau yg ckp cara dia jer betul, org lain tak betul, awal2 lagi patutnya dah lari dah

Mcm2 cara boleh guna utk detect breakout .. pakai trendline boleh .. pakai Bollinger Band boleh .. SnR line ...fibo pun boleh ... tapi apa2 indicator pun .. itu cuma sekadar membantu .. tak ada 100% yg tepat

Bila sesuatu itu melibatkan wang anda sendiri, andalah org yg lebih berhak nak tentukan bagaimana ia digunakan/dibelanjakan/diberanakkan. Pedulikan apa org nak kata pasal market ke .. pasal broker ke .. pasal haper ke .. yg penting anda close untung, boleh selamat withdraw .. tak gitu? salah satu masalah org kita ni .. suka 'ikut' org sgt .. cuba la buat pendirian sendiri ... adeh ..

Belajar dari kesilapan lebih baik dari menyalahkan org atas kesilapan kita .. kalau org tanya sy braper SL .. sy akan jawab .. sy tak boleh bgtau sbb sy tak pakai SL ... mungkin itu kesilapan sy sendiri tapi tanpa SL ni la sy dpt belajar lagi banyak berbanding pakai SL ... adeh ..

Kalau berkesempatan, datang la Aina Cafe .. mlm ni last sblm coti raya. Boleh kenal2 ramai trader lain .. tgk cemana cara trade diaorg pula ... baru ada idea cemana nak design cara sendiri nanti ...

aammbaaaaa..... adus bila nak bole p aina lagi nie...

Rizal
12-15-2018, 01:26 AM
jom meriahkan jurnal TT :)

Rizal
06-12-2019, 11:30 AM
https://i.postimg.cc/q7HY3RpM/00b4ad3b27661d84e047de8e2965a9c7.jpg

Rizal
08-27-2019, 05:27 AM
jurnal ni bagus utk track rekod trading