PDA

View Full Version : Disiplin Tangga Kejayaan



kumizan
05-06-2010, 01:22 PM
Assalamulaikum.

Kenapa susah nak berjaya dalam bisnis ni. Memang kena disiplin tapi susah betui.
Lepas setahun ni pun belum dapat lagi. Depo lagi... lagi.... lagi.

Kalo lepas setahun pun masih tercari-cari, pening aku. Bila nak kata AHA macam ni. Bukan susah pun nak trade. Naik kita buy, turun kita sell. Nampak rugi close, bilA untung ambil.

Minggu lepas sekali trade dah double akaun. Nasib sempat ambil modal dan untung sikit. Hari ni MC. Tunggu depo masuk usd50 nak tengok berapa lama boleh tahan akaun mikro ni.

Trade pakai naked chart dengan SR. Horizontal line. Tgk momentum

MM - risiko 4% dari akaun - lepas untung 16% guna 16% risk sampai loss
SL = 25 pips

Pencapaian :
Minggu 1 -350 pips
Minggu 2 -411 pips
Minggu 3- 302 pips
Reset
Minggu 1 = -52 pips
Minggu 2 = 154 pis

learn2biz
05-06-2010, 02:07 PM
Salam,

Lepas setahun? ada org dah 3-4 tahun pun masih tercari2 lagi ... kenapa agaknya ....

Yg penting adalah ilmu ... tanpa ilmu, amal akan menjadi sia2 ... fikir2kan....

TQ

kumizan
05-06-2010, 03:05 PM
Memang betul ,

amal tanpa ilmu memang sia-sia.

tHIS PAGE IS DEDICATED TO TRADING QUOTE

1. Successful trading is not achieved through skillful trading so much as it is achieved through skillful waiting.

2. Large stops do not help your trading, they simply make recovering from a loss a daunting task.

3.It's always as simple as price closing or not closing over a line which you believe to be S&R

I SHOULD WIN THIS TRADE
I CAN WIN THIS TRADE
I AM MAKING IT HAPPEN RIGHT NOW

kumizan
05-06-2010, 05:05 PM
1 trade 4% keuntungan atas pelaburan

26 pips. Alhamdulliah

Makan sikit yang lebih tinggal atas meja.

12309

kumizan
05-07-2010, 01:58 AM
Semalam pair jepun kena hentak jatuh tergolek.

Bila kita buka post pastu rugi then floting lama-lama kemudian untung. Itu sebenarnya adalah penipuan. Ini kerana sekali dua ja kita terlepas, Bila dah berpeluh tu makna kena keluar la.

Satu momentum tu akan dikurangkan setengah contoh bila turun 100 dia akan naik balik 50. Ni contoh trade yang senang.

12310

12311

kumizan
05-07-2010, 02:31 AM
WOW

EJ berada diparas terendah sejak tahun 2002. Ni kalo dok lama bank Jepang mesti campur tangan.

cerminmataku
05-07-2010, 03:09 AM
Teman ni yang dah brgelumang dgn FX lebih 6 tahun pun kekadang trkucil, apatah lagi yg baru stahun dua. Tapi teman tak prnah ikuti mana-mana kelas forex scara formal. Teman cuma guna kaedah EWP sebab dalam konsep tu merangkumi FA dan TA. Kerugian yg lampau tu toksah le crita tapi teman anggap kerugian yang lampau tu sbagai yuran selama mengenali dunia FX ni.

EJ buat riversal pagi ni setelah kejatuhan teruk malam tadi. Sjauh mana dia nak riverse tu teman tak tau, tapi teman cari retest trendline sbagai panduan. Support become resisstance kot.. teman doakan mike berjaya..

kumizan
05-07-2010, 02:05 PM
Boringnya trade hari satu OP loss takleh nak close. Tak pakai SL pastu gi tinggal trade, UJ naik turun tak tau nak gimana. NFP lak kurang impak tunggu US market, semalam diaorang panik habis menjunam. hari ni kot kot panik lagi eheheh.

Tapi nampak beruang dah asah kuku tu.

boring nya tgk gambar kecik camma nak bagi besaq ek

12315

kumizan
05-08-2010, 01:38 PM
Shukur dapat 4% untung last week, sebab 95% lagi trader yang rugi.

Minggu depan ada lagi,

12321

cerminmataku
05-08-2010, 02:05 PM
Shukur dapat 4% untung last week, sebab 95% lagi trader yang rugi.

Minggu depan ada lagi,

12321

Bang, apsal SS nye kecik cemetot je.
Taknampak data lah, semut lalu tepi monitor pun bleh nampak..

kumizan
05-09-2010, 09:05 AM
Bang, apsal SS nye kecik cemetot je.
Taknampak data lah, semut lalu tepi monitor pun bleh nampak..

Nak pos ss besar sebab masih level newbie lagi cara lain tak tau l

cerminmataku
05-09-2010, 10:36 AM
Nak pos ss besar sebab masih level newbie lagi cara lain tak tau l

Good, pujian untuk anda sebab walaupun newbie tapi berusaha publish SS.
Bang, kalau ada masa rujuk sini http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=9721 selak-selak le page kat sana

Amacam planning untuk minggu depan? trade pair Euro/Yen je ke?
Aku tak berapa brkenan sangat Euro/Yen ni, tapi kalau setup cun sapu je lah.. Aku masih mengharap bullish untuk minggu depan, bias masih bearish sampai prtengahan penggal ni. Tengah monitor perkembangan politik Britain dan ekonomi kesatuan eropah..

kumizan
05-09-2010, 02:30 PM
biasa tgk 3 pair jor, GU, UJ dan GJ, Saya biasa masa trade takde fikir sangat dia nak naik ke nak turun, tgk long term chart nak tentukan trend pastu trade ikut 15M, kalo nak main swing ikut 5M.

Kalo bukak chart weekly UJ kita nampak retracement masih berada dalam area 50%,

Pastu tgk 4H lak dah ternampak price tak mampu close diatas garis 50% tu, tu je yang saya perhatikan, Mungkin ia kan test balik lowest hari tu taktau la.

Nanti bila naik title member baru dapat SS besar kot

kumizan
05-09-2010, 02:39 PM
Banyak Post Cepat Naik Title Kot

Ni Dia Gambar 12332

cerminmataku
05-09-2010, 10:10 PM
Title apa yg ko maksudkan tu? Title semua tu keduniaan, Takde kena mengena dengan SS beso atau kecik. Ko nak tunggu dapat title tan sri ke, hehehe :)

Ko punya trading skill ni lebih kurang macam aku jugak, just naked je. Takde terikat dengan mana-mana fahaman indikator or robot. Kebanyakan pair xxx/JPY ada Gap masa market open tadi. Gap besar pulak tu, ada yg lebih 100pips. Gap pulak ada 4 jenis, skarang ni aku tngah monitor pair mana yg ada potensi untuk "fill the Gap".

kumizan
05-10-2010, 01:40 AM
Bukan penting pangkat memang macam tu peraturan forum, orang baru tak leh post ss, memang setiap minggu biasa ada gap, lepas dia cuba tutup sikit, cuba trade ej, 2 loss, 4 untung dah 68% untung,

tunggu market tentukan arah peratikan i jam dgn 4 jam.
Cari momentum, extreme cande, body tunjuk arah untung, ekor tunjuk arah rugi. masih sideway

kumizan
05-10-2010, 04:34 AM
Bila nak turun balik ni. Masih ada orang yang cover short tu pasal price naik lagi, tension, kang MC den

kumizan
05-11-2010, 03:33 AM
hIDUP lagi akaun micro ni, ingat dah MC, 5000 jadi 10000, turun 2500 naik 6500 dalam satu hari semalam,

Ni namanya tak konsistent, nak dapat pips kadang2 senang nak simpan tu yang susah

1- MAKE PIPS
2- KEEP PIPS
3- REPEAT

untuk berjaya dalam forex ni bukan setakat buy and sell, tapi tau apa yang kita buat.

Pelan selamat kan Greece oleh EU nampak ok, tapi dengan kadar yaang rendah, dan ekonomi EU yang lambat pulih berbanding Us mungkin sebabkan Euro sampai 1.20 (blomberg)

kumizan
05-11-2010, 12:56 PM
pencapaian setakat ni cam forex gak, naik turun, nanti la bagi tengak grraf yoyo statement, tu pun kalo idup lagi acc tu

learn2biz
05-11-2010, 04:04 PM
cuba la post tempat2 lain selain thread sendiri ... bila post tempat lain, baru la dikira dpt more than 10 post ... baru la boleh guna external link http utk paparkan gambar.

suremasyuq
05-11-2010, 04:30 PM
pencapaian setakat ni cam forex gak, naik turun, nanti la bagi tengak grraf yoyo statement, tu pun kalo idup lagi acc tu

yoyo??????

i like it.....

:sm52: :sm52: :sm52:

learn2biz
05-11-2010, 04:52 PM
yoyo??????

i like it.....

:sm52: :sm52: :sm52:

ekekekeke .. suremasyuq punya graf pun yoyo ala2 wave gitu ... huhuhu

suremasyuq
05-11-2010, 05:06 PM
ekekekeke .. suremasyuq punya graf pun yoyo ala2 wave gitu ... huhuhu

tak perlu graf.... close post jer dah cukup... berselang seli... tu baru betul YOYO...

huehuehu

kumizan
05-12-2010, 06:05 AM
Petik dari satu forum,

When you focus on the money that is when you lose it.

If you take a trade and you fear taking a loss then you have already lost before you even started.

Repeat after me:

I do not care about money

I do not need it

I do not imagine what I can buy with it

I do not imagine how it can change my life

It is worth less than a used coloring book...to everyone.


The second problem is believing that you should lose.

A friend of mine would say,"If I believed that I would lose then I would not have placed the trade."

You can push buttons all you want but that does not mean that you believe in yourself and the reasons for placing the trade.

What do you think this trade is going to bring you? Based on what exactly?

How many times has your account been up by 50% and you say something like "I can't believe that I am making money" and low and behold you start losing it all back again.

Repeat after me:

I can win, I should win, I am making it happen right now.

Holy shit I am winning! Of course I am...why wouldn't I.


Notice that the "repeat after me" is positive reinforcement.

If you do not believe then you cannot achieve.

I know it sounds hokey, but what comes out of your mouth and what you tell your self directly impacts your success.

Success is not about chart patterns, it is about your psychology and the application of what is true.

MO

cerminmataku
05-12-2010, 08:40 AM
WAVE COUNT

End Of Wave 5 Lows!--------->
Euro bullish after performed Double Bottom formation in TF15/30. It was inverted according to GBP intact.

https://i1027.photobucket.com/albums/y331/cerminmataku/EuroDollar12-5-10.jpg
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

imagecave buat hal lah, saya tak bleh nak upload gambar. Terpaksa register photobucket. Harap image ni memuaskan.

kumizan
05-12-2010, 11:17 AM
WAVE COUNT

End Of Wave 5 Lows!--------->
Euro bullish after performed Double Bottom formation in TF15/30. It was inverted according to GBP intact.

i1027.photobucket.com/albums/y331/cerminmataku/EuroDollar12-5-10.jpg
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

imagecave buat hal lah, saya tak bleh nak upload gambar. Terpaksa register photobucket. Harap image ni memuaskan.

TP tu mesti dah hit, tahniah bro, boleh tau tak target 1 minggu berapa percent

cerminmataku
05-12-2010, 12:02 PM
TP tu mesti dah hit, tahniah bro, boleh tau tak target 1 minggu berapa percent

Saya tak target percent, tapi saya target wang. Setiap minggu saya maintain WithDraw USD100.

kumizan
05-13-2010, 01:06 PM
Akaun micro nampaknya dah nazak,

Over trade gila,gila, 70 trade dalam masa 4 hari. Heeheheh,

learn2biz
05-13-2010, 01:53 PM
Akaun micro nampaknya dah nazak,

Over trade gila,gila, 70 trade dalam masa 4 hari. Heeheheh,

70 trade dlm 4 hari tu rasa mcm over trade bergantung bagaimana cara anda trade ... sebenarnya over trade kalau tak jaga margin ... kalau margin besar, 70 trade 4 hari tu sikit sbnrnya ... byngkan ada org trade 8 pair currency ... sekali trade serentak open 8 pair ... 1 hari jer boleh close antara 8 - 80 trade. Kalau 4 hari ? ... huhuhuh

cerminmataku
05-14-2010, 12:33 AM
Akaun micro nampaknya dah nazak,

Over trade gila,gila, 70 trade dalam masa 4 hari. Heeheheh,

Maaf saya katakan, actually u sebenarnya bermain dengan api, saya stuju dgn pendapat L2B. Tapi kalau u cekap dengan perkiraan margin, ianya tak menjadi masalah.

Ada sesetngah keadaan kita perlu mengejar post/pips. Contohnya trade dgn akaun pertandingan/trade akaun under referral link. Bagi saya trade forex adalah cabang satu perniagaan, So bila sebut bicara perniagaan, matlamatnya adalah untuk dapatkan wang. Sebab itu saya tak target percent dalam trading saya tapi saya target wang. Target mingguan saya adalah USD100 tapi baki selebihnya saya akan bawa kedepan.

Saya tunjukkan u SS untuk membandingkan antara akaun pertandingan (kejar pips/posts) dan akaun cari rezeki. Keduanya akaun real standard.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah akaun pertandingan, saya perlu kejar seberapa banyak post/pips untuk tersenarai dalam kategori pemenang. Akauan ni baru je didaftarkan, sebenarnya saya rasa berat nak join pertandingan sebab belum ada syarat rasmi dikeluarkan dari FXM..

https://usera.ImageCave.com/cerminmataku/Summary contest.bmp.jpg

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Yang ni pulak adalah akaun perniagaan Forex saya. Tak perlu kejar post/pips. Saya harap dan berdoa supaya broker ini terus kekal lama dan maju..

https://usera.ImageCave.com/cerminmataku/Summary Acc.bmp.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika kita dapat disiplinkan diri kita, saya yakin semua boleh brjaya. Bila diri dah ada disiplin, automatik trade forex pun jadi disiplin. Sebagai contoh, saya print semua bentuk formasi yang ada kemudian saya tampal kat dinding. Double bottom, Triple bottom, diamond, diagonal, bear/bull flag, symethric, channel dsb. Jika price membentuk formasi pattern yang dikenalpasti, barulah boleh open post. Jika tadak pattern, kena tunggu dan sabar sehingga setting cukup sifat. Sentiasa rujuk news di FF.

kumizan
05-14-2010, 09:23 AM
70 trade dlm 4 hari tu rasa mcm over trade bergantung bagaimana cara anda trade ... sebenarnya over trade kalau tak jaga margin ... kalau margin besar, 70 trade 4 hari tu sikit sbnrnya ... byngkan ada org trade 8 pair currency ... sekali trade serentak open 8 pair ... 1 hari jer boleh close antara 8 - 80 trade. Kalau 4 hari ? ... huhuhuh


Dari 70 trade tu 90% guna maksimun margin, ada 50 ke 100 pips untuk harga sebelum SO,

tinggal 1ooo sen lagi huhuhu.

kumizan
05-14-2010, 09:35 AM
Betul, KAlo disiplin kita tau market tak boleh wat apa-apa kat kita, pernah satu masa ambik sebulan nak jadikan USD100 kepada 200, pastu terlau confident, jadikan 200 kepada 1400 dalam masa dua minggu pastu KO dalam masa 3 hari.

learn2biz
05-14-2010, 09:45 AM
Dari 70 trade tu 90% guna maksimun margin, ada 50 ke 100 pips untuk harga sebelum SO,

tinggal 1ooo sen lagi huhuhu.

confirm overtrade ... huhuhuhuhuhu ... jaga MM ... jaga MM .. jaga MM ....

kumizan
05-14-2010, 10:50 AM
Maaf saya katakan, actually u sebenarnya bermain dengan api, saya stuju dgn pendapat L2B. Tapi kalau u cekap dengan perkiraan margin, ianya tak menjadi masalah.

Ada sesetngah keadaan kita perlu mengejar post/pips. Contohnya trade dgn akaun pertandingan/trade akaun under referral link. Bagi saya trade forex adalah cabang satu perniagaan, So bila sebut bicara perniagaan, matlamatnya adalah untuk dapatkan wang. Sebab itu saya tak target percent dalam trading saya tapi saya target wang. Target mingguan saya adalah USD100 tapi baki selebihnya saya akan bawa kedepan.

Saya tunjukkan u SS untuk membandingkan antara akaun pertandingan (kejar pips/posts) dan akaun cari rezeki. Keduanya akaun real standard.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah akaun pertandingan, saya perlu kejar seberapa banyak post/pips untuk tersenarai dalam kategori pemenang. Akauan ni baru je didaftarkan, sebenarnya saya rasa berat nak join pertandingan sebab belum ada syarat rasmi dikeluarkan dari FXM..

usera.ImageCave.com/cerminmataku/Summary contest.bmp.jpg

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Yang ni pulak adalah akaun perniagaan Forex saya. Tak perlu kejar post/pips. Saya harap dan berdoa supaya broker ini terus kekal lama dan maju..

usera.ImageCave.com/cerminmataku/Summary Acc.bmp.jpg

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jika kita dapat disiplinkan diri kita, saya yakin semua boleh brjaya. Bila diri dah ada disiplin, automatik trade forex pun jadi disiplin. Sebagai contoh, saya print semua bentuk formasi yang ada kemudian saya tampal kat dinding. Double bottom, Triple bottom, diamond, diagonal, bear/bull flag, symethric, channel dsb. Jika price membentuk formasi pattern yang dikenalpasti, barulah boleh open post. Jika tadak pattern, kena tunggu dan sabar sehingga setting cukup sifat. Sentiasa rujuk news di FF.

kALO CAMTU nak ambik semangat gak, akaun micro ni nak wat lepas gian trade, nak buka satu akaun standard gak, nak cari makan ngan masuk competition. Nanti update setiap hari/minggu jumlah pips yang dapat.

cerminmataku
05-14-2010, 11:33 AM
kALO CAMTU nak ambik semangat gak, akaun micro ni nak wat lepas gian trade, nak buka satu akaun standard gak, nak cari makan ngan masuk competition. Nanti update setiap hari/minggu jumlah pips yang dapat.

Semoga anda berjaya, pada pandangan saya u kena pisahkan antara akaun pertandingan dan akaun cari makan. Dikhuatiri emosi u akan terganggu nanti...

kumizan
05-14-2010, 12:18 PM
Trade Hari Ni,

Kul 8.30 Us Retail Sale

3 Trade
+2,-16,+29,-25

kumizan
05-16-2010, 02:44 PM
"FEAR IS THE ENEMY OF TRADER, GREED NOT"

Mengambil kata di atas, Minggu depan dan seterusnya, satu perancangan trade telah dirangka untuk menepati tujuan trade, iaitu trade dengan berdisplin.

Kiraan pips dan akaun bukanlah menjadi matlamat tetapi konsisten biarpun konsistent rugi, hehehehe.

Dua akaun menjadi taruhan, akaun micro dan akaun standard dua-dua cukupla nak tahan 40 loss berturut-turut.

Cara entry, - guna signal berdasarkan chart 5, 15 berdsarkan bias oleh LT chart.
SL - 25pips,
MM - guna 2.5% akaun, selepas untung 10% guna 10% MM sehingga loss satu trade.

kumizan
05-16-2010, 03:05 PM
tRADING JURNAL PATUT MACAM NI.

Analysis

a. this is how I see price
b. here are some things that I have noticed
c. this is how no part of my analysis conflicts with my other analytical ideas.
d. here are my ideas for how I can do things better.
e. here are some ideas of mine that might conflict with other ideas.
f. etc

Money Management

a. what is my goal?
b. how do I implode my risk?
c. what is a "safe" level of leverage that will get me to my goals?
d. etc

Entry Strategy

a. do I get in at one price or at several prices?
b. how much does timing matter?
c. etc

Exit Strategy.

a. What is my average gain and how much further does price usually go after I get out?
b. Can I safely hold for more?
c. How many times is my SL hit and price immediately goes back to my entry or half way back?
d. Can I use a mental stop and exit for a better price?
e. etc

Growth.

I am a better trader today because...

Turn the page the next day, start over, and then note your growth.


The more time that you spend thinking about what you are doing the more you know what you are doing

kumizan
05-18-2010, 02:11 AM
GU floating dah 2 hari nie, ada harapan naik ke

Long GU dekat 1.4596.

L2B selalu pesan jaga MM, jaga MM, Jaga MM (3X).

Semalam saje test satu lot Standard, memang takleh tahan psikologi, nampak rugi 10 pips pun sayang gila nak close, last sampai 75 pips, close la rugi USD750. Apa lagi revenge trade satu kali, Memang nasib gila, EJ memang baik hati, bagi 100 pips. Mungkin kesian kat hamba kot. Sejarah terukir dengan USD1000 sekali trade.

kumizan
05-18-2010, 05:50 AM
Aku boleh berjaya, aku patut berjaya, aku akan menjadikannya kenyataan sekarang, Aku dah berjaya sekarang kenapa tidak.

Jangan biarkan market menentukan nasib kita, kita yang menentukan nasib kita nak SO ke, nak MC ke, itu adalah pilihan kita.

Price bergerak dari kita entry ke paras yang tertinggi atau terendah, exit diparas tertinggi atau terendah, entry bila harga berhenti bergerak.

Eh semua melonjak ke atas, tunggu tgk boleh lepas 4jam ngan daily SR tak.

kumizan
05-18-2010, 02:07 PM
Pencapaian setakat ini.

17.5.10

5 trade - win - 4 sL letak = 1 , SL hit = 0
loss -1

Total pips = 40 pips

18.5.10

total trade = 7 sl letak - 6, sl hit - 1
win - 5
loss - 2

Total pips = 36

Masih lemau nak letak sl, Hari ni close floating hari jumaat OP -177 pips, kau kau

Nak rugi 20-25 pips ke nak rugi 177 pips, fikirla sendiri,

Cuti trade jap 2-3 hari akaun ni. Dah capai target.

gATAL NYA TANGAN KATA NAK BERHENTI TRADE TAPI DISEBABKAN GERAM TGK ej JUNAM AMBIKLA 10 PIPS YANG HILANG PETANG TADI

kumizan
05-19-2010, 02:02 AM
19. 5.2010

Rezeki Hari ni

7 TRADE : 5 WIN sL PUT 4 SL HIT - 4
2 LOSS

Total pips : 104 pips



Shukur.

kipas
05-19-2010, 05:11 AM
USDJPY nmpk promissing x?? dh bounce at BB(480).. MA mendatar..
bole make buy x??
sorry sy baru blajo.. just nk tnya.. mlm td dh baca forum KG.. so im trying rite now..
thanks..

kumizan
05-19-2010, 05:55 AM
USDJPY nmpk promissing x?? dh bounce at BB(480).. MA mendatar..
bole make buy x??
sorry sy baru blajo.. just nk tnya.. mlm td dh baca forum KG.. so im trying rite now..
thanks..

Tak tau la analisis KG, kena tanya dengan KGer.

Bila kita baru just perhatikan garis supportt and resistence dulu, buat garisan dan perhatikan price action pada garisan tersebut, Memasuki trade dengan membuat andaian naik akan turun kadangkala membuat kita teragak-agak nak cut loss bila, trade kita tidak mengikut andaian kita.

Apapun jaga MM, jaga MM.

Stop trading dah untuk hari ni, Nak pertahankan pips yang dah dapat untk hari nie.

kipas
05-19-2010, 06:04 AM
Tak tau la analisis KG, kena tanya dengan KGer.

Bila kita baru just perhatikan garis supportt and resistence dulu, buat garisan dan perhatikan price action pada garisan tersebut, Memasuki trade dengan membuat andaian naik akan turun kadangkala membuat kita teragak-agak nak cut loss bila, trade kita tidak mengikut andaian kita.

Apapun jaga MM, jaga MM.

Stop trading dah untuk hari ni, Nak pertahankan pips yang dah dapat untk hari nie.

oh ok. thanks..

kumizan
05-20-2010, 05:50 AM
tRADE hari ni, 20.5.10

Dah set target kalo dapat 40-50 pips satu hari dan kalo loss 40 pips satu hari akan stop trading.

5 trade 3 win, 2 loss, sl letak 4

Jumlah pip, -10,0,1,55,42. = 88 pips hari ni. 40% ROI.

Good luck nak rehat hari ni,

Gatal tangan betul last trade yang untung 42 pips tgk setup cantik betul memang takleh tolak, dalam masa 15 minit keching dah dapat,

Cukup......kang bagi balik nanya den.

kipas
05-20-2010, 05:59 AM
baru 2 trade.. win with total 58pip..

kipas
05-20-2010, 07:04 AM
Salam.. nk tanya pada otai2,
mane sy nk dptkn news forex? mmg bnyk ada kalo tanya google.. tp yg mane yg bagus?? mean yg selalu digunakan oleh otai2 kt sini??

harap dpt la bantu newbie ni..

kumizan
05-20-2010, 08:52 AM
Salam.. nk tanya pada otai2,
mane sy nk dptkn news forex? mmg bnyk ada kalo tanya google.. tp yg mane yg bagus?? mean yg selalu digunakan oleh otai2 kt sini??

harap dpt la bantu newbie ni..

Kat forex factory kot,

kipas
05-20-2010, 09:33 AM
Kat forex factory kot,


oh ok.. thanks..:sm52:

erk satu lg soalan.. apa yg bole kita taksirkan kalo kita tgk current curency dibandingkn dgn harga kat market yg kita trade ni?? tgk kdg2 xsama, kdg2 sama... jd apa yg bole kita taksirkn??

maafkn newbie yg masih blajo ni..

kumizan
05-20-2010, 11:34 AM
tak tau la, saya pun newbie gak. Takyah serabutkan kepala, tengok chart jor.
KIS - keep it simple

learn2biz
05-20-2010, 01:45 PM
oh ok.. thanks..:sm52:

erk satu lg soalan.. apa yg bole kita taksirkan kalo kita tgk current curency dibandingkn dgn harga kat market yg kita trade ni?? tgk kdg2 xsama, kdg2 sama... jd apa yg bole kita taksirkn??

maafkn newbie yg masih blajo ni..

Current currency kat mana dimaksudkan? kat bank ? yg kat bank lambat update .. yg depan mata (chart) tu updated every single tick ... tak yah pening kepala nak taksir/tafsir dah ...

kipas
05-20-2010, 06:44 PM
Current currency kat mana dimaksudkan? kat bank ? yg kat bank lambat update .. yg depan mata (chart) tu updated every single tick ... tak yah pening kepala nak taksir/tafsir dah ...

thanks l2b.. :sm52:

kumizan
05-21-2010, 04:20 AM
Cuba trade hari, dapat 1 pips jor, Alhamdulliah shukur. (Cukup la belanja sehari)

Semalam bila dah sampai target, balik umah gatal tangan, wat 3 trade lagi.
loss 25 ngan 2 pips, Pastu masuk trade, sebab geram loss dua kali tak letak SL, ambik ko, lagi 70 pips nak SO tapi kerana kehendak tuhan, EJ mula reversal, pastu server hang, OK ja 100 pips dalam tangan, naik naik sampai 180 pastu kena lock profit at 130 pips. (Ni adalah illusion saja, jangan wat lagi) market tak selalu baik camni.

Dah cukup la untuk minggu ni,

kumizan
05-22-2010, 05:56 AM
Pencapaian trade minggu ni.

Jumlah trade = 40
Trade win = 27
trade loss = 12
BE = 1

Jumlah pips = Pips win = 670
Pips loss= 320
Pips bersih = 350

Analisa Pencapaian seminggu,

Win terbesar = 118
loss terbesar = 76

Strategi untuk minggu depan.

1. Tumpukan untuk trade EJ sahaja.
2. Target maksimun pips loss untuk setiap trade 20-25, sehari tak lebih 50 pips.
3. Pastikan trade tidak mencapai SL, Cuba untuk exit trade apabila 5minit candle close againt the trade.

Antara Perkara Yang Perlu Diperbaiki

1. Masih ada lagi trade yang dibuka tanpa stop loss, sepatutnya menghadkan kerugian setakat 20-25 pips sahaja. Untuk berjaya dalam jangka masa panjang perlu menumpukan macam mana nak kurangkan kerugian.

2. Masih tergesa gesa membuat trade, revenge trade pun ada.

3. Membiarkan untung menjadi rugi, tidak meletakan target untuk take profit.

4. Masih lagi trade walau dah dapat target untuk hari tu, akhir jumlah untung tu menjadi kurang.

Dojiforex
05-22-2010, 02:54 PM
tahniah.....:usa-flag:

kumizan
05-22-2010, 04:54 PM
tahniah.....:usa-flag:

Terima kasih
Semoga saudara pun berjaya.

Hehehe dah leh poss SS, tukar window internet explorer gi firefox

Setiap yang berlaku ada hikmahnya, cuma kita yang perlu menilai setiap yang terjadi sebagai panduan dan pengajaran untuk meneruskan kehidupan

Ni la akaun mikro ku yang tinggal kenangan. Cuma anggap ia sebagai pelajaran yang penting dalam memahirkan diri dengan forex ini.

https://i775.photobucket.com/albums/yy35/kumizan/akaunmicromc.gif

kumizan
05-23-2010, 08:32 AM
Chart EJ untuk minggu depan. Satu candle mungkin boleh tipu, tapi takkan 3 candle pun boleh tipu kot, tak tau la, itu hanya pemerhatian bukan andaian. Cuba untuk wat longterm trade dekat EJ.

Cuba long EJ pada pagi isnin, perlu confirm dengan daily ngan 4H, 1 jam chart

Target untuk buy bila harga berada di atas paras 114. target 119.

sell - bila harga di bwah 113. target 110.

https://i775.photobucket.com/albums/yy35/kumizan/ejweekly.gif

kumizan
05-23-2010, 01:50 PM
lagi chart EJ

https://i775.photobucket.com/albums/yy35/kumizan/combinechart.gif

kumizan
05-24-2010, 02:20 PM
Pencapaian trade- Isnin 24.5.10

Sesungguh trade ni walaupun senang just clik mouse tapi ia memerlukan mental yang tenang untuk membuat sesuatu trade, hari walaupun trade tak banyak tapi memenatkan.

Ambil kata L2B, kita berdagang bukan melabur, maksudnya apabila nampak trade kita merugikan, baik close dan ikut arah market yang betul atau cari trade seterusnya. Sepatutnya kita kita menjadi active buyer and seller.

Kita tidak akan takut untuk OP kalau kita sentiasa bersedia untuk keluar dari dari trade tu kalo ia tidak menyebelahi kita,

Tak dapat nak post SS trade sebab saya jarang membiarkan trade terbiar saja.

Terdapat dua perkara jor dalam trade ni, ambik untung atau ambik rugi, Kalo rugi, pastikan ia sikit. Kalo untung tu pandai-pandai la menilai diri.

Hari isnin bangun kul 5, pagi, untuk tangkap AU, dapat gak sikit. Pening dgn cik Ayu hari ni,

Total trade = 16
Win = 11 trade , 26,29,51,1,5,1,25,4,3,17
Loss = 5 trade , 17, 9, 25, 12, 17

Total pips = 124 pips

Dah la untuk hari ni.

roceli08
05-24-2010, 02:29 PM
Pencapaian trade- Isnin 24.5.10

Sesungguh trade ni walaupun senang just clik mouse tapi ia memerlukan mental yang tenang untuk membuat sesuatu trade, hari walaupun trade tak banyak tapi memenatkan.

Ambil kata L2B, kita berdagang bukan melabur, maksudnya apabila nampak trade kita merugikan, baik close dan ikut arah market yang betul atau cari trade seterusnya. Sepatutnya kita kita menjadi active buyer and seller.

Kita tidak akan takut untuk OP kalau kita sentiasa bersedia untuk keluar dari dari trade tu kalo ia tidak menyebelahi kita,

Tak dapat nak post SS trade sebab saya jarang membiarkan trade terbiar saja.

Terdapat dua perkara jor dalam trade ni, ambik untung atau ambik rugi, Kalo rugi, pastikan ia sikit. Kalo untung tu pandai-pandai la menilai diri.

Hari isnin bangun kul 5, pagi, untuk tangkap AU, dapat gak sikit. Pening dgn cik Ayu hari ni,

Total trade = 16
Win = 11 trade , 26,29,51,1,5,1,25,4,3,17
Loss = 5 trade , 17, 9, 25, 12, 17

Total pips = 124 pips

Dah la untuk hari ni.



...huehuee ....dah boleh tidur nyenyaklah tu ..hari ni pung byk bank cotie ( Chf , Eu , Canada tapi teruk gak eu kena belasah....:sm7:

kumizan
05-26-2010, 12:57 PM
MMMM

Akaun micro seminggu trade MC, akaun standard pun sama, Takpela leh cuti trade, Bulan depan mula balik, tunggu bonus masuk dulu. Kalo sikit baru depo balik. Duit rolling ada lagi.

kumizan
05-30-2010, 05:51 AM
Prestasi Minggu Ke 2

Walaupun Akaun MC, ada pengajaran yang diperolehi daripada pengalaman seminggu ni.

Analisa Minggu ke dua

Jumlah trade ini termasuk jumlah trade dari akaun kat broker lain.

Total trade - 60
Win trade - 36
Loss trade - 24

Total pips gain = 722
total pips loss = 311
Net pips = 411

Jumlah pips yang diperolehi meningkat berbanding minggu pertama, walaubagaimana pun
tetapi bagaimana disebabkan keuntungan yang diperolehi, di withdraw dan MM yang kurang konsisten maka akaun tersebut tidak dapat menampung dragdown yang besar,

Kelemahan yang masih tidak dapat ditingggalkan

1. Masih membiarkan loss melebihi 25 pips, sebagai intraday, scalper, jumlah tersebut adalah jumlah yang besar kerana lot yang dibuka besar.

2. Tergesa masuk trade, kalo dah loss 2 kali, kali ketiga confirm loss, tapi OP gak.

- Rasa minggu depan kena review balik MM, dan mula balik strategi dari awal, dan membuktikan dengan konsisten winning pips weekly secara tidak langsung akan menjadikan kita lebih percaya kepada kemampuan diri sendiri dan yakin untuk terus berjaya.

-dengan keuntungan yang diperolehi akan digunakan untuk membuka lot yang lebih besar dan secara tidak langsung akaun akan berkembang. Setiap kali akaun berganda jumlah lot pun akan berganda. Modal awal kena tunggula bonus USD100 dengan rebat bulan 5 masuk dulu, kalo tak cukup USD400 akan ditopupkan untuk menjadi USD400.

kumizan
06-02-2010, 06:19 PM
Dalam bisnis forex ada ungkapan yang mengatakan Scare money dont win, betui ke tidak tak tau, la,

Dengan keyakinan diri dan percaya kebarangkalian untuk win berada dipihak kita dan tak takut untuk op tidak mustahil dengan dengan modal sebesar 2000k kita boleh wat untung seribu dollar sehari,

Contoh trade seribu dollar sehari untuk dua hari,

kumizan
06-03-2010, 02:20 PM
Minggu ni dengan minggu depan cuti trade,

Tak kemana gunung dikejar, market tetap akan wujud, nak relekkan otak,

Duit rebet dengan bonus adalah dalam 300, nanti nak wat jurnal 300 ke 10000 dalam masa 3 bulan,

box
06-04-2010, 04:28 PM
Kalo com ni ...HAAA ...Kene banyak belajo lagi....Wa ingat ko Demo dulu...Kalo X mmm..

Wa ingat...200 post pun dah nyawa2 ikan ....HAAA kenape? :sm42:


Total trade - 60
Win trade - 36
Loss trade - 24

Total pips gain = 722
total pips loss = 311
Net pips = 411

Demo... sampai jem..

kumizan
06-05-2010, 02:19 AM
Kalo com ni ...HAAA ...Kene banyak belajo lagi....Wa ingat ko Demo dulu...Kalo X mmm..

Wa ingat...200 post pun dah nyawa2 ikan ....HAAA kenape? :sm42:


Total trade - 60
Win trade - 36
Loss trade - 24

Total pips gain = 722
total pips loss = 311
Net pips = 411

Demo... sampai jem..

DEMO JANGAN TAK DEMO, Nampak macam ko kalah sebelum bertarung, apapun ikutlah labu,

kumizan
06-05-2010, 02:28 AM
Prestasi minggu ketiga:

Total trade : 45
Win trade : 26
Loss : 19

Total pips gain : 717
Total pips loss : 415
Net pip : 302

Nampak masih dalam range 300-400 seminggu tapi kerana penggunaan MM yg kurang bijak ia banyak beri kesan kepada P&L, takpe kita tgk minggu depan lak,

Rebet fxmalay dah dapat, 250, dua hari trade dah jadi lebih kurang 500, tunggu bonus 100 fxopen, Diharapkan akaun ni terus idup sampai hujung tahun,

box
06-05-2010, 02:45 PM
DEMO JANGAN TAK DEMO, Nampak macam ko kalah sebelum bertarung, apapun ikutlah labu,

Bukannya kalah....Tapi skilll tu Lom mannnntop.....HEEEE gua nak demooo gi minggu depan

total trade 500
loose bawah 10.....heee ini target aku lahh jangan ikut ..kolo tepat tembak nya tengah bulan depanleh depo....kannn:sm42:

kumizan
06-05-2010, 03:41 PM
Bukannya kalah....Tapi skilll tu Lom mannnntop.....HEEEE gua nak demooo gi minggu depan

total trade 500
loose bawah 10.....heee ini target aku lahh jangan ikut ..kolo tepat tembak nya tengah bulan depanleh depo....kannn:sm42:

Tahniah bro,

mY target 90% loss, 10% win, tapi akaun beranak pinak hehehe

70 psikologi dan MM, 20 sistem, 10 peratus luck, Apapun semuanya rezeki masing-masing.

Fikirkanlah.

Nanti bila depo leh kongsi ss kat sini. Diharapkan kekal kat forum ni.

kumizan
06-06-2010, 04:36 AM
Sambil lepak2 hujung minggu, surf la forum forex, pickup la mana yang sesuai, bubuh kat sini supaya dapat dirujuk kembaliL:

Do you know? At least 90% of new Forex traders lose all their money within their first 3 months of trading. This means that they have no idea what the heck they are doing! They just jump into the market blindly with only hopes and dreams and rely on the flip of a coin to determine their success. 90% of Forex traders are uneducated and lack the basic knowledge of how the Forex really works. They rely solely on luck without LEARNING ANY OF THE BASICS AT ALL! And reliable sources suggest that up to 10% of these under- informed Forex traders end up losing their entire trading account!



So do we assume that most losing traders are just ignorant? Of course not. Most losing traders are quite intelligent. In fact, most people who inquire about Forex trading have above average IQ's. So why do they FAIL...? They simply lack the discipline required to learn about how the Forex actually works. They are initially overconfident and consider their quick 5 minute market analysis to be 100% correct. More often than not they are 100% WRONG!



Here are Ten Roadblocks to Success often faced by Forex traders:



1. You have signed up for two or three "systems" but none work as advertised.

2. You have purchased several books on technical analysis, but they are complicated and difficult to use in a fast-moving, volatile market.

3. You have watched so many different signals and studied so many indicators, you switch without a strategy from one approach to another. You are totally confused about when to buy and sell.

4. When you get behind, you force yourself to take bad trades in order to "catch up" or "get even". It's becoming more like gambling than disciplined trading.

5. You are paying big monthly fees for signals, but you still cannot achieve consistent profitability.

6. You are trading alone and wish you had some help and advice -- or just a little feedback from experienced traders.

7. Because you are discouraged, you begin to be suspicious that many suppliers are dishonest or just don't care about offering poor quality support.

8. Because you continue to lose money, trading is beginning to make you discouraged and stressed in other parts of your life.

9. Your losses are mounting quickly, into the thousands or perhaps hundred of thousands of dollars.

10. You are about to give up, because your account balance is low and you feel you have wasted all this time and money on useless research and unpleasant days of having the market move against you.

The less you know the more money you make.

The only thing that matters is that price is continually closing in the direction you are looking to trade based on a point of reference.

Wicks reject areas and bodies explore them.

By looking at different time frame charts you can figure out how far into the forest traders are exploring before turning back to the reference line.

All I am saying is don't get overly technical because there are only two choices and one of them makes money

kumizan
06-06-2010, 05:39 AM
Lagi,

I think that ever person has gone through that stage in their trading where nothing is working.
I have gone through total despair in the thought that maybe before I was just lucky and maybe I don't have what it takes to trade after all.

When nothing is going right that just means that you are doing things wrong.
Now that you figured out how not to trade how can you do things differently?

What is all this talk of fear?

Place a trade and if it doesn't work then you attempt to exit for zero loss.
If that doesn't work then you attempt to exit for a smaller loss and if that doesn't work you exit if you have not already been stopped out.

In fact, if you spent all of your time creatively thinking of how you can exit for zero loss and let profit be some thing that "just happens" then you would have nothing to fear at all.

kumizan
06-06-2010, 06:45 AM
Candle pattern counting,

Meneruskan pembelajaran:

X = body size considered to be non momentum
y = 2x
z = 3x
+ = body up
- = body down

+x, +y = candle in the direction of profit.

If +x, +y then -x, -z is needed to reverse.

If -x, -z then +x, +y to reverse.
If -x, -z, -x then +z to reverse.

+/-z always follows -/+x

Momentum pattern is as follows:

+x, +y, +x, +y, etc.

eversing after +y is always -x, -z
Reversing after +x is always -z

box
06-06-2010, 05:21 PM
Tahniah bro,

mY target 90% loss, 10% win, tapi akaun beranak pinak hehehe

70 psikologi dan MM, 20 sistem, 10 peratus luck, Apapun semuanya rezeki masing-masing.

Fikirkanlah.

Nanti bila depo leh kongsi ss kat sini. Diharapkan kekal kat forum ni.

oiiii kalo cam tu inilah sifu yang aku cari2.....pasal ape?:sm52: 90% losss 10% untuug

lagiii boleh beranakkk...huui.....lu ini memang sifu yang betul2 ada ummp:sm52: ....harap dapat

membantuuuu....pasal aku 1 akaun pun lom ade lagi...saya budak baru belajarrrr

kalo tuang air dlm cawan tuuu lom lagi penuh heeeeee...separuh pun lom...

mamedai
06-07-2010, 03:33 AM
oiiii kalo cam tu inilah sifu yang aku cari2.....pasal ape?:sm52: 90% losss 10% untuug

lagiii boleh beranakkk...huui.....lu ini memang sifu yang betul2 ada ummp:sm52: ....harap dapat

membantuuuu....pasal aku 1 akaun pun lom ade lagi...saya budak baru belajarrrr

kalo tuang air dlm cawan tuuu lom lagi penuh heeeeee...separuh pun lom...

tunggu apa lg bro..
terus depo la hari ni..bank dh buka, market lg awal pkul 5 pg dh buka...
apa lagi, buka real account baru blh test psikologi..
kontek je mana2 wakil depo terdekat..hehe

fxopen kena bg bonus kt aku ni sbb tlg promote..hahaha

box
06-07-2010, 06:08 AM
tunggu apa lg bro..
terus depo la hari ni..bank dh buka, market lg awal pkul 5 pg dh buka...
apa lagi, buka real account baru blh test psikologi..
kontek je mana2 wakil depo terdekat..hehe

fxopen kena bg bonus kt aku ni sbb tlg promote..hahaha

oooiii ...biar betul ni 'TAKKAN LARI GUNUNG DI KEJAR....x kan subuhh2 dah nak depo Heee

TERKEJUT BERUK NANTI...!!wakik2 fx...Haaaa kann:sm42: Biar betull Korang Ni kalo ye pun

nak untuuuuuuuuug..saboooo lah.

kumizan
06-07-2010, 06:47 AM
tunggu apa lg bro..
terus depo la hari ni..bank dh buka, market lg awal pkul 5 pg dh buka...
apa lagi, buka real account baru blh test psikologi..
kontek je mana2 wakil depo terdekat..hehe

fxopen kena bg bonus kt aku ni sbb tlg promote..hahaha

Apalagi depo la 5 hinggit, wat 500 ke 100000 dalam masa 4 bulan. Kalah L2B hehehe. dia wat 1000 ke 100000 dalam masa 6 bulan.

mamedai
06-07-2010, 06:57 AM
Apalagi depo la 5 hinggit, wat 500 ke 100000 dalam masa 4 bulan. Kalah L2B hehehe. dia wat 1000 ke 100000 dalam masa 6 bulan.

Dah wat dh bro kumizan..tapi kecundang tgh2 bulan..haha
depo lagieee...

kumizan
06-07-2010, 12:46 PM
Dah wat dh bro kumizan..tapi kecundang tgh2 bulan..haha
depo lagieee...

Sama la kita

Ni tengah pasang cita nak jadikan 5 hinggit ke 1000 dan 100 ke 10000 dalam masa 4 bulan nak lawan L2B

box
06-07-2010, 12:58 PM
Sama la kita

Ni tengah pasang cita nak jadikan 5 hinggit ke 1000 dan 100 ke 10000 dalam masa 4 bulan nak lawan L2B

alaaa.x yah lah nak lawan2 ......ukur baju sendiri dah le hEEEEE takut yang di kejooor

pun x dapat.. Benda duit...bukan boleh cuba2 ...silap hari bulan....ada 10 akaun pun

HAMMMPEHHH ......ini nasihat aku lah....:sm12:

mamedai
06-07-2010, 12:59 PM
Sama la kita

Ni tengah pasang cita nak jadikan 5 hinggit ke 1000 dan 100 ke 10000 dalam masa 4 bulan nak lawan L2B

cayalah bro..aku pon br je depo arini..nak wat macam l2b jugak..nak lawan xbuleh la..hehe
kembang idung l2b..ngeh2
mula2, nak bina akaun dulu..
trade aussie je dulu sikit2..TP 10pips sudah
l2b tu aku tgk, dh ada 1000usd pon dia still trade 0.1 lot micro..tp banyak post la..
ada tu, berbulan br close..MM memang mantap..

box
06-07-2010, 01:10 PM
cayalah bro..aku pon br je depo arini..nak wat macam l2b jugak..nak lawan xbuleh la..hehe
kembang idung l2b..ngeh2
mula2, nak bina akaun dulu..
trade aussie je dulu sikit2..TP 10pips sudah
l2b tu aku tgk, dh ada 1000usd pon dia still trade 0.1 lot micro..tp banyak post la..
ada tu, berbulan br close..MM memang mantap..

wooo...untung lah bro dah depo ari ni....maknanya kira cam dah dpt lesen lah yeee

P ke L ahhhh macam kete lak...tak pe aku tetep dengan Demo lagi.....1 akaun pun x lepas

post trade 500 x 2akaun......dan louse setiap akaun 5% ini target aku kalo lulus baru lah

MERDEKA ...baru leh bukak akaun Reallll HAAAA.:sm52: tak tau bila .

mamedai
06-07-2010, 08:17 PM
wooo...untung lah bro dah depo ari ni....maknanya kira cam dah dpt lesen lah yeee

P ke L ahhhh macam kete lak...tak pe aku tetep dengan Demo lagi.....1 akaun pun x lepas

post trade 500 x 2akaun......dan louse setiap akaun 5% ini target aku kalo lulus baru lah

MERDEKA ...baru leh bukak akaun Reallll HAAAA.:sm52: tak tau bila .

Demo sampai lebam..
nanti withdraw duit akaun demo tu, buat modal akaun real..wakakaka

kumizan
06-08-2010, 02:15 AM
Betul betul betul,

Nak belajar apa pun ada yuran, akaun real 5 hinggit dah dapat 500 sen, baru leh praktik MM ngan psikologi, peratusan win loss jugak penting, tapi yg lebih penting boleh withdraw hari-hari, hehehe.

box
06-10-2010, 04:18 AM
Demo sampai lebam..
nanti withdraw duit akaun demo tu, buat modal akaun real..wakakaka

Biasa lahhh kalo main demo ramai yang akan gelakkkkk....HAAA Ko orang mesti ingat

korang guna micro pun duit gak tu...ini forex silap sikit leburrrr lahh

macam kalou nak ambil perikra SPM kalo percubaan dah....sume yaa merah

adakan real boleh dapat lulus sume...atau 9A ke...fikirkan lah :usa-flag: :usa-flag: :china-flag: :iran-flag: :bull-bear:

learn2biz
06-10-2010, 05:07 AM
Bagus ... ada semangat nak lawan L2B ... tapi L2B dah buktikan dari usd10 ke usd1000 ... saper nak lawan, dipersilakan pecahkan rekod dia .. Kalau boleh lawan, itu tandanya anda lebih bagus dari L2B. Lagi bagus sbb makin ramai cuba, makin ramai akan belajar dan jadi trader yg baik :) ... tujuan buat jurnal tu utk buktikan kalau kita bersabar dan jaga margin, kita boleh capai target walaupun dgn hanya 1 sen. Sama mcm menabung. Itu shj.

Sebenarnya tak kira 6 bulan ke 4 bulan ke 12 bulan ke 48 bulan ke ... yg penting maintain profit n capai target. Kalau tak dpt capai, jgn pressure pulak sbb nanti boleh ganggu emosi waktu trade ... yg penting ... maintain profit ...insyaAllah lama2 sampai gak destinasi. Kalau capai target, anda juga yg utg ... kalau pressure lepas tu memanjang buat entry silap ... sendiri juga yg tanggung.

venture2010
06-19-2010, 12:52 PM
Sama la kita

Ni tengah pasang cita nak jadikan 5 hinggit ke 1000 dan 100 ke 10000 dalam masa 4 bulan nak lawan L2B

Salam, L2B tu tabah, berani, sabar dan berdisplin tinggi memang la boleh berjaya walaupun dia depo USD10 je..untuk yg belum sampai ke tahap itu atau yang masih mengatakan dirinya newB, elok depo lebih sikit kalau nak bertahan bila kena floating..kena ingat bukan semua OP kita akan terus memihak kepada kita.

Ini pandangan saja..jangan marah

kumizan
06-21-2010, 01:37 PM
Salam, L2B tu tabah, berani, sabar dan berdisplin tinggi memang la boleh berjaya walaupun dia depo USD10 je..untuk yg belum sampai ke tahap itu atau yang masih mengatakan dirinya newB, elok depo lebih sikit kalau nak bertahan bila kena floating..kena ingat bukan semua OP kita akan terus memihak kepada kita.

Ini pandangan saja..jangan marah

Takde marah la, Saje nak bagi semangat, sya tau kemampuan diri, baru nak merangkak, kalo boleh ada maintain sebulan akaun tanpa SO pun dah cukup baik.

Ni pun dok demo jor, hehehe

kumizan
06-25-2010, 02:24 PM
MMM,

Sapa kata forex ni senang, Bila kita rasa macam tu, market memang akan punish kita. Sesetengah org akan sampai satu tahap dimana dia akan mengaku forex memang susah, ia perlukan banyak masa, dan pengetahuan untuk mahir. Di tahap ini banyak yang give up. Bagi yg tak give up, dia akan mengkaji semula rule dengan metologi yg digunakan untuk trade, tmbah ilmu lagi,

Never give up.

Salah satu cara untuk berjaya ialah dengan menerima loss, ini kerana kita boleh tentukan berapa kita nak loss. Untuk meletak SL untuk setiap trade yg diambik adalah benda yg senang nak dibuat, tapi masih liat nak wat.

Kita perlukan hanya 40-60 pips sehari untuk menjadikan akaun kita besar, apa salahnya kita tunggu untuk masa yg betul untuk OP. Lebih baik ketingglan bas dari naik bas yang salah.

tuyupmerahfx
06-25-2010, 05:52 PM
MMM,

Sapa kata forex ni senang, Bila kita rasa macam tu, market memang akan punish kita. Sesetengah org akan sampai satu tahap dimana dia akan mengaku forex memang susah, ia perlukan banyak masa, dan pengetahuan untuk mahir. Di tahap ini banyak yang give up. Bagi yg tak give up, dia akan mengkaji semula rule dengan metologi yg digunakan untuk trade, tmbah ilmu lagi,

Never give up.

Salah satu cara untuk berjaya ialah dengan menerima loss, ini kerana kita boleh tentukan berapa kita nak loss. Untuk meletak SL untuk setiap trade yg diambik adalah benda yg senang nak dibuat, tapi masih liat nak wat.

Kita perlukan hanya 40-60 pips sehari untuk menjadikan akaun kita besar, apa salahnya kita tunggu untuk masa yg betul untuk OP. Lebih baik ketingglan bas dari naik bas yang salah.


betul tu bro....dulu aku pun rasa macam tu juga....setelah loss berulang kali dan selalu depo je...kini aku menerima dan mengikuti langkah-langkah yang telah diambil oleh orang yang lebih berpengalaman....bak lata Learn2biz Money Management (MM) penting...tu la yang selalu aku dengar dari dia bila turun dollah sekarang dah beralih tempat pun learn2biz masih utarakan perkara yang sama. Aku mula praktikan....ternya ianya menjadi.....gunakan perkiraan MM yang betul...beserta dengan disiplin diri yang jitu.

cerminmataku
06-25-2010, 06:28 PM
MMM,

Sapa kata forex ni senang, Bila kita rasa macam tu, market memang akan punish kita. Sesetengah org akan sampai satu tahap dimana dia akan mengaku forex memang susah, ia perlukan banyak masa, dan pengetahuan untuk mahir. Di tahap ini banyak yang give up. Bagi yg tak give up, dia akan mengkaji semula rule dengan metologi yg digunakan untuk trade, tmbah ilmu lagi,

Never give up.

Salah satu cara untuk berjaya ialah dengan menerima loss, ini kerana kita boleh tentukan berapa kita nak loss. Untuk meletak SL untuk setiap trade yg diambik adalah benda yg senang nak dibuat, tapi masih liat nak wat.

Kita perlukan hanya 40-60 pips sehari untuk menjadikan akaun kita besar, apa salahnya kita tunggu untuk masa yg betul untuk OP. Lebih baik ketingglan bas dari naik bas yang salah.

Good!

kumizan
06-27-2010, 02:08 PM
bila kita belajar cara baru, so kita guna untuk trade, macam mana kita nak tentukan method tu akan berkesan,

masa mula trade sebulan lepas, dalam tiga minggu leh dapat sampai 1000 pips. Masa setiap kali trade fikir berapa stop nak loss, berapa nak cut loss.

Tapi lepas untung, dah over confident, mula fikir berapa pips nak untung, mula abaikan SL, cut loss sebab takut SO, maka SO pun berkali-kali. Pengajaran kat sini bila abaikan rule dgn method kita, pasti market akan hukum.

Topup balik kat akaun micro yg lama USD100. Tinggal 9100 sen jor

kumizan
06-27-2010, 02:10 PM
Pemerhatian untuk GU minggu depan,

Kalo bila market open esok kalo takde gap sell GU ttrade off weekly high. Guna teknik tikus reverse. kat 15M. Kalo count wave weekly chart, dah terbentuk wave 1(naik) atau wave A (reversal) untuk completekan trend menurun. Agaknya la.

https://usera.ImageCave.com/kumizan/sogood.gif.jpg

Pahang
07-07-2010, 02:43 PM
aku dulu selalu kena MC lah, margin tak cukuplah.. pasal kes tamak haloba,
akhirnya baru aku sedar tingginya resistent rendahnya support,
akaun pun mula membuat hasil, dari 100 dolar jadi 10dolar dalam beberapa jam,
sekarang merangkak-rangkak beberapa sen sehari...alhamdulillah, yang
penting close profit

kumizan
07-11-2010, 01:54 PM
Ya betul bro, forex ni loser game, tak guna untung seribu sehari, kalo loss ribu-ribu hari-hari. hehehe.

kumizan
07-22-2010, 02:48 PM
Yuran belajar baru bayar,

Seronok tgk PA hari ni, naik turun. tunggu jela sblum OP, Nak cuba bayangkan dulu kat dalam kepala, buka trade dan close dgn untung.

https://usera.ImageCave.com/kumizan/semangat%20baru.gif.jpg

fxjunior
08-15-2010, 05:22 AM
Yuran belajar baru bayar,

Seronok tgk PA hari ni, naik turun. tunggu jela sblum OP, Nak cuba bayangkan dulu kat dalam kepala, buka trade dan close dgn untung.

https://usera.ImageCave.com/kumizan/semangat%20baru.gif.jpg

BAGUZZZZZZZ.... tetap berjuangggg......

kumizan
08-22-2010, 02:43 PM
Semangat cam dah luntur. Last week loss 52 pips. Semoga minggu depan ceria la sikit.

learn2biz
08-22-2010, 05:09 PM
Baru loss 52 pip dah kata cam semangat luntur ..belum loss 520 pip lagi .. 5,200 pip ke ... ... kalo cam dah luntur tu, rehat2 ler seminggu dua dulu ... nanti terasa nak revenge market lak ... huhuhu .. jaga Margin je ... kalau emosi, baik takyah trade dulu. Dok tepi jer dulu kasi study balik ....

kmbeng
08-23-2010, 12:13 AM
Semangat cam dah luntur. Last week loss 52 pips. Semoga minggu depan ceria la sikit.

huhuhuh... rehat2 dulu.. kekadang apa yang kita harap x menjadi.. sebab tuhan dia nak uji.. nak bg yang lebih baik baik.. huehuehuehue.. sabo2 je la.. setan ska orang putuih asa.....


Baru loss 52 pip dah kata cam semangat luntur ..belum loss 520 pip lagi .. 5,200 pip ke ... ... kalo cam dah luntur tu, rehat2 ler seminggu dua dulu ... nanti terasa nak revenge market lak ... huhuhu .. jaga Margin je ... kalau emosi, baik takyah trade dulu. Dok tepi jer dulu kasi study balik ....

huhuhuhu... Floating dah lew... jangan cakap loss jahat sangat 2..

learn2biz
08-23-2010, 10:43 AM
huhuhuhu... Floating dah lew... jangan cakap loss jahat sangat 2..

FYI, l2biz memang jahat ... muahahahahahah!!

kumizan
08-23-2010, 11:06 AM
yang lepas jangan dikenang nanti diri sendiri. Hari ni ada ler sikit wat modal, jauh lagi nak capai 1000 pips sebulan.

boleh ke tak ni, tp dulu ke sl dulu

https://usera.ImageCave.com/kumizan/boleh%20je.gif.jpg

kumizan
08-23-2010, 12:31 PM
Update, tunggu sejam ada la 15 pip close, cukup la, sikit, lama-lama jadi bukit,

Hari berjaya menjala 102 pips, target cuma 50 pips. Dah, esok lak kot. Market pun sideway, solat tarawikh dulu

kmbeng
08-23-2010, 02:57 PM
FYI, l2biz memang jahat ... muahahahahahah!!

mod please check yer PM.. send request skype.. hueheueheuhue..


Update, tunggu sejam ada la 15 pip close, cukup la, sikit, lama-lama jadi bukit,

Hari berjaya menjala 102 pips, target cuma 50 pips. Dah, esok lak kot. Market pun sideway, solat tarawikh dulu


https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/floating.jpg

hampa dah tp aku plak floating.. ades.. kekekke

kumizan
08-23-2010, 04:19 PM
mod please check yer PM.. send request skype.. hueheueheuhue..




https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/floating.jpg

hampa dah tp aku plak floating.. ades.. kekekke

bias down bro tak hari esok tp la, aku naik turun belasah dua-dua ni buy ej lak, ambik sikit-sikit

https://usera.ImageCave.com/kumizan/ej%20up.gif.jpg

kumizan
08-24-2010, 02:55 PM
Kambengnya op semalam dah tp kot, heheheh. Hari dah loss 20 pips, semalam 120 popit

EJ ni camna eks nak terus naik ke turun balik,?? Tunggu kot

https://usera.ImageCave.com/kumizan/ejpening.gif.jpg

kumizan
08-24-2010, 05:16 PM
Close trade hari ni berjaya menjadikan positif 20pips. hehehe

kumizan
08-25-2010, 01:37 PM
Hari nipair cable slow, euro sgt baik. tunggu news kul 10.00 nak tentukan arah, bias masih down.

Nak kemana pair-pair ni. tunggu pin bar trade kot

https://usera.ImageCave.com/kumizan/jualbeli.gif.jpg

kumizan
01-05-2011, 06:52 AM
Salam, jengok balik umah ni.

AZam baru, nekad baru,

Target 6x

pakdin
02-12-2011, 04:58 AM
wow....target baru ea bro..

Rizal
07-27-2019, 11:29 AM
selamat berhujung minggu

Rizal
12-30-2019, 10:18 AM
info utk semua