PDA

View Full Version : "Journal Trade Ala KG - Diskusi Teknikal"



Pages : [1] 2

sizr19
03-01-2010, 06:49 AM
As'salamualaikum W.B.T

Bissmilah,

Thread ini dibuka sebagai tanda contribute kepada Bro Tuah dan semetinya KG yg memperkenalkan kepada kita utk menganalisa pergerakkan market & bagaimana utk mengambil keuntungan dari pergerakkan harga "Menganalisis chart ala KG". Begitu juga kepada FX Malay yg menyediakan terminal utk bertrading serta forum utk berbincang berkenaan business ini. We really appreacite.....

Di thread ini kita akan membincangkan secara teknikal bagaimana utk menganalisa chart berdasarkan informasi yg dikumpul dari data2 yg lepas berdasarkan statistic dan mengunakan informasi utk menyusun strategy bagi mendapatkan satu keputusan buy or sell or away.


Banyak system yg hebat diluar sana, "no doubt at all" but sy memilih menganalisis chart ala KG ini sebagai landasan utk sy bertrading kerana sy puas jika melakukkan kesalahan kerana kesalahan itu dari sy sendiri so tak da lagi false signal dlm diari trading sy..... Ne je alasan sy mengunakan cara ini......

Di sini tiada guru utk mengajar tetapi kita ada rakan2 yg akan membantu utk memahami "menganalisa chart ala - KG" secara teknikal. Sy tidak berseorang dlm new thread ini tetapi ramai rakan2 akan membantu & berdiscuss bersama2 utk memahami secara mendalam.

Sebelum itu kami memohon izin Tuan Mod utk meneruskan perbincangan Trade Ala KG disini.

wansalam
03-01-2010, 06:56 AM
Alhamdulillah, ada thread baru utk kita belajar sama sama.. teruskan bro Sizr, kami sentiasa mengikuti.. :)

:sm52:
Mengharap sinar sentiasa memancar!

zurin
03-01-2010, 07:46 AM
Teruskan usaha murni tu bro sizr Dan wansallam,
kgma Dan bb memang kombinasi teknik memorex yang terbaik....:malaysia-flag:

cerminmataku
03-01-2010, 07:54 AM
Patah tumbuh hilang berganti,..
Good bro

jmie
03-01-2010, 08:03 AM
Patah tumbuh hilang berganti,..
Good bro
Alhamdulillah,thanks to Bro Sizr kerna membuka tread ini,saya pengikut setia KG menyokong 100 percent....semoga kita semua bisa suksess...suksess
Salam GGH semua

amrul767
03-01-2010, 08:47 AM
alhamdulillah,syukur tak terkata,meh laa kita sama2 mengimarahkan lagi rumah baru ni,semoga sume cepat sikit GGH,Amin Ya Rabbal Alamin..

:sm2: :sm2: :sm2:

tetikus10
03-01-2010, 09:22 AM
Assalamualaikum w.b.t.....

Alhamdulillah....dgn adanya thread ni boleh la kita sama2 berkongsi ilmu & pendapat dlm menggunakan teknik "Analisa ala KG".....

Diharapkan kwn2 semua dpt menimba ilmu yg lebih melalui thread ini....
Kepada yg baru ingin mempelajari teknik analisa ini diharapkan sudilah membaca terlebih dahulu thread dari Kang Gun di http://www.forexindo.com/forum/analisa-teknikal/95-belajar-menganalisa-chart-ala-kg.html

Baca & fahamkan dulu bermula dari page 1-100 atau paling kurang 1-50...disini Kang Gun telah berkongsi asasnya.....selepas itu jika anda kurang faham, bolehlah bertanya disini...insyaallah kwn2 yg lain akan membantu.....

p/s: harap bro Tuah juga sudi membantu.....

nazim
03-01-2010, 09:43 AM
Alhamdulillah...harap lepas ni, otai2 yg ado kt sini dapat membantu ambo yg masih newbie..
Salam GGH semua.

hangtuah70
03-01-2010, 12:09 PM
Assalamualaikum w.b.t.....

Alhamdulillah....dgn adanya thread ni boleh la kita sama2 berkongsi ilmu & pendapat dlm menggunakan teknik "Analisa ala KG".....

Diharapkan kwn2 semua dpt menimba ilmu yg lebih melalui thread ini....
Kepada yg baru ingin mempelajari teknik analisa ini diharapkan sudilah membaca terlebih dahulu thread dari Kang Gun di http://www.forexindo.com/forum/analisa-teknikal/95-belajar-menganalisa-chart-ala-kg.html

Baca & fahamkan dulu bermula dari page 1-100 atau paling kurang 1-50...disini Kang Gun telah berkongsi asasnya.....selepas itu jika anda kurang faham, bolehlah bertanya disini...insyaallah kwn2 yg lain akan membantu.....

p/s: harap bro Tuah juga sudi membantu.....


Assalamualaikum KGERS....alhamdulillah kehadrat allah s.w.t...kerana bro SIZR sudi menyambung jurnal belajar menganalisa ala kg ini.....bukan hajat dihati ingin menutup terus JFTT thread.....insyaallah akan dibuka semula kelak........

Sekarang saya tgh fokus utk mendalami ilmu kg yg disarankan oleh beliau tempoh hari diskype....

Diharap AGAR senior2 dari JFTT thread dapat membantu teman2 yg lain dan diharap agar tiada lagi perkataan SEMUA KE LONGKANG......qqqqq....(esin deh gue ama kg ) mendingan itu gue kene bertapa lagi ke gunung.....qqqqq

Dan insya allah tetep ku bantuin sebisa yg mungkin dari pemahaman yg ada...

TERUS BERSEMANGAT BELAJAR HINGGA KELIANG LAHAT....

fxdragon
03-01-2010, 03:39 PM
As'salamualaikum W.B.T

Bissmilah,

Thread ini dibuka sebagai tanda contribute kepada Bro Tuah dan semetinya KG yg memperkenalkan kepada kita utk menganalisa pergerakkan market & bagaimana utk mengambil keuntungan dari pergerakkan harga "Menganalisis chart ala KG". Begitu juga kepada FX Malay yg menyediakan terminal utk bertrading serta forum utk berbincang berkenaan business ini. We really appreacite.....

Di thread ini kita akan membincangkan secara teknikal bagaimana utk menganalisa chart berdasarkan informasi yg dikumpul dari data2 yg lepas berdasarkan statistic dan mengunakan informasi utk menyusun strategy bagi mendapatkan satu keputusan buy or sell or away.


Banyak system yg hebat diluar sana, "no doubt at all" but sy memilih menganalisis chart ala KG ini sebagai landasan utk sy bertrading kerana sy puas jika melakukkan kesalahan kerana kesalahan itu dari sy sendiri so tak da lagi false signal dlm diari trading sy..... Ne je alasan sy mengunakan cara ini......

Di sini tiada guru utk mengajar tetapi kita ada rakan2 yg akan membantu utk memahami "menganalisa chart ala - KG" secara teknikal. Sy tidak berseorang dlm new thread ini tetapi ramai rakan2 akan membantu & berdiscuss bersama2 utk memahami secara mendalam.

Sebelum itu kami memohon izin Tuan Mod utk meneruskan perbincangan Trade Ala KG disini.

Alhamdullilah ada petunjuk berterusan dari kgers cara menganalisa market.

mamedai
03-01-2010, 04:11 PM
Alhamdulillah..teruskan usaha bro..
harap dapat membantu newbie macam saya ni..
sy baru terjumpa teknik KG ni masa dok selak2 thread 5 USD CEKLI..

skarang baru dok merangkak study teknik KG ni dalam thread Kang Gun yang asal..
apa2 pon, demo dulu la..hehe
poonnnn...pooonnnnnn

faizata
03-02-2010, 03:23 AM
Salam to all KGers..

Alhamdullilah..dengan adanya thread nie moga2 kite semua makin maju dah mantap..
newbie tumpang nyimak.........

TQ

gucent
03-02-2010, 07:13 AM
Assalamualaikum wbt...

scebis kata2 dan ingatan dari seorang sifoo utk sy dan seangkatan dengan sy...

"Jika dulu kita diajar bertatih utk berjln maka apa ye yg mendorong kita utk bersemangat utk boleh berjalan........???????

Jika kita tak tau memancing ikan, lepas tu ada pulak hamba allah sudi memberikan pancingnye dan diajarkan utk memancing........lepas tu siap letakkan umpannye utk kita....
adakah kita akan minta ikan yg ada di tangannye......?????

Disini saya x menyindir mana2 pihak ye cuma sy cuba mengingatkan diri saya mula2 membaca diforum sebelah asik nak ilmu yg cepat biar impian cepat tercapai macam skim cepat kaya gitu....hehehehe

Rupanye meleset sangkaan saya rupanya memerlukan masa utk memahami dan membuka minda utk berusaha bukan hanya sekadar meminta......itulah yg sentiasa master KG usulkan .....pastu kerap mengulangkaji utk memahami apa yg Master kg cuba sampaikan....

renungkanlah....."

thank's to him for this reminder.....

zhaff
03-03-2010, 01:57 AM
alhamdulillah dah ada room baru rupanyea. canteekk... mari sama2 kita belajar dan terus belajar. thank you to kang kg, bro tuah, senior2 kg di malaysia dan di indonesia.

berkat tunjuk ajar kawan2, saya dah jumpe idea baru untuk blajar iaitu letakkan alasan op selambak di atas chart sebelum dan selepas. sebelum kita op kite letak alasan kenapa kita op. lepas tu amik chart result dia plak. kalu salah letak komen kenapa salah. kalu betui alhamdulillah popit. hehe. pastu sebelum tido kita review balik op kite. insyaAllah makin lama makin mantop op kite nanti. amin...

contoh:

https://img3.imageshack.us/img3/3664/02032010gu0738pmfailed.th.gif (http://img3.imageshack.us/i/02032010gu0738pmfailed.gif/)

tah betui ke tak alasan salah tu. harap2 senior dpt komen.

nosts_rounder
03-03-2010, 07:37 AM
salam KGrian... boleh sifu sifu kat sini tunjuk ajar sikit ..kenapa penilaian saya masih salah lagi

Weekly TF- harga berada pada SD-2 dan BB telah mengucup MBB berada dalam keadaan
mendatar (analisis saya harga akan bergerak konsulidasi -uptrend)

Daily TF - harga telah berada pada SD-3 dan BB mengembang ,MBB mengarah ke bawah
(downtrend)

4hr TF - harga dari SD-3 ker SD-2 ,BB masih mengembang dan MBB mengarah ke bawah
tetapi harga telah memantul dari SD-3 ker SD-2 (pada pandangan saya harga
akan naik -uptrend)

1hr TF -harga telah masuk ke fasa normal BB mulai mengucup dan MBB mengarah
kebawah (saya menganggap harga akan ke MBB -uptrend)

30mnt TF -harga telah masuk ke fasa normal dan menyentuk MBB, BB dari mengembang
ke mengucup dan mengarah uptrend

15mnit TF -harga telah berada pada SD-3 ..BB mulai mengembang...dan MBB mendatar

saya lebih cenderung untuk buy...adakah analisa saya itu selari dengan KGrians sekalian atau analisa saya masih lemah. minta tunjuk ajar

zhaff
03-03-2010, 09:30 AM
bro nosts_rounder, betul dah tu buy... canakk naik tu.. saya kena SL+1. alhamdulillah...

https://img694.imageshack.us/img694/2820/03032010gu0442pmresult.th.gif (http://img694.imageshack.us/i/03032010gu0442pmresult.gif/)

rupa2nya ada news kul 5.30pm... PA beriaksi dulu dalam pukul 5.28pm sebelum news. soo nak ikut news ke teknikal? tepuk dada tanya selera. hehe

https://img714.imageshack.us/img714/15/03032010gu0442pmresult2.th.gif (http://img714.imageshack.us/i/03032010gu0442pmresult2.gif/)

tetikus10
03-04-2010, 01:41 AM
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1007am4310.gif

nak kemana agaknya AU ni yer....ada sesapa leh analisa???qqqqqqqqqq

-MR.T-

zhaff
03-04-2010, 02:18 AM
ayuh kawan2 semangat blajar.

https://img28.imageshack.us/img28/4035/04032010gu1011amm5faile.th.gif (http://img28.imageshack.us/i/04032010gu1011amm5faile.gif/)

nosts_rounder
03-04-2010, 03:55 AM
saya cuba analisis..kalau salah tolong tunjuk ajar

weekly tf- trend normal- bb mengecut dan flat
daily tf - trend normal- bb flat
4h tf - trend abnormal - bb mengembang dan pengarah ke uptrend
1h tf - trend normal - bb mengembang dan pengarah ker uptrend
30mnt tf - trend abnormal-bb flat
15mnt tf - pointing down..

saya akan buy berdasarkan 1h tf n 4h tf masih kuat buy


---salah analisa----

sizr19
03-04-2010, 05:48 AM
Analysis GU

Summary dari peta besar....

Yearly, 4mth, Mthly. (abnormal = sell)

Weekly & daily = normal = sideway

8hrs = nobnormal = sell

Penjelasan:-

Bila melihat perjalanan GU ini, turun nya sgt lama, kenaikkan 2 hari yg lepas apabila yearly sudah mencapai titik jenuh 96%...

Weekly walaupun berkeadaan normal but kecenderungan masih down? then ma kecil mula berkonsolidasi sehingga BB ma kecil ke daily semakin sempit..........

Now persoalan yg yg bermain difikiran sy, adakah up lagi GU ne tetapi kelihatan ma kecil & daily sudah berkonsolidasi?????? Kenaikkan adakah hanya sampai weekly sahaja?

Disini sy akan lihat di lower BB daily & di lower weekly menjadi pengamatan sy

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot759.gif

deeprazel
03-04-2010, 05:48 AM
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1007am4310.gif

nak kemana agaknya AU ni yer....ada sesapa leh analisa???qqqqqqqqqq

-MR.T-


fuyyooo MR.T...best...best...bile la nak sampai tahap MR.T n da geng nie....:sm42:

sizr19
03-04-2010, 06:02 AM
saya cuba analisis..kalau salah tolong tunjuk ajar

weekly tf- trend normal- bb mengecut dan flat - mengecut dari kenaikkan mean perlemahan buyer dah ada
daily tf - trend normal- bb flat
4h tf - trend abnormal - bb mengembang dan pengarah ke uptrend
1h tf - trend normal - bb mengembang dan pengarah ker uptrend
30mnt tf - trend abnormal-bb flat
15mnt tf - pointing down..

saya akan buy berdasarkan 1h tf n 4h tf masih kuat buy


---salah analisa----

newbie nak comment ne... harap sifu & geng2 dpt betulkan jika salah

Ok bro anylisis dah cun but strategy utk sell tak da pun...

Bila refer chart bro, kat sini jelas lihat pa berada di sd1nya (aturan sell di upper & buy dilower) kita akan pegang.... then lihat 4mth lak pa di manya... area ne kena jaga2 sikit, then pindah, mthly mulai berkonsolidasi lihat LSMA nya, weekly dah masuk kondisi normal... daily sudah berada area sd2 (abnormal = sell) then 15 min abnormal & kecenderungan down.... di sini kita mulai syak kenaikkan ini seperti di mthly sahaja bila kelihatan mthly & weekly seperti dinyatakan diatas then confirmasi oleh 8jam mulai down.... so strategy perlu di buat.....

sizr19
03-04-2010, 06:14 AM
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1007am4310.gif

nak kemana agaknya AU ni yer....ada sesapa leh analisa???qqqqqqqqqq

-MR.T-

karen bro.... plan yg cantik price tertahan di upper weekly then masuk daily ...... GGH tu minta sikit..................

NBieFX
03-04-2010, 06:46 AM
Salam tuan rumah. Boleh share templete tuan. Berminat mempelajari teknik ini.

deeprazel
03-04-2010, 08:09 AM
Salam tuan rumah. Boleh share templete tuan. Berminat mempelajari teknik ini.

brade try la jalan2 kat http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=59865

segalanye bermula disini :sm55:

sizr19
03-04-2010, 09:44 AM
Buy EU

Yearly = normal = sideway
4 mthly = abnormal = sell
mthly = normal = sideway
weekly = unbormal = buy
daily = normal = sideway
8jam = normal = sideway

Bila lihat cerita EU ne, selepas kenaikkan sehingga upper mthly, price memantul terus turun & until ma myn... disitu ada bebarapa batas yg hampir disitu:-

Sd1 Weekly = adakah bleh sell di upper nya
sd1 daily = adakah bleh buy di lowernya...

so sy mengambil keputusan buy di lower daily but sy pastikan PA melepasi sd1 weekly kat situ sy OP sebab price memantul di mthly & masuk area normal daily & 4jam & 8jam mengalami fasa flat...

so secara tak langsung kita punya 2 strategy samada utk buy & sell..... sy just monitor batas2 yg ada.... if fails im going to sell EU lagi bila weekly memasuki fasa flat

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot767.gif

sizr19
03-04-2010, 12:21 PM
sambung cerita EU, tertahan di ma daily then 8jam masuk kondisi normal, then sell

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot772.gif

sizr19
03-04-2010, 01:52 PM
Syukur alhamdullilah, mengikut seperti analylis

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot773.gif

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot775.gif

updated

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot778.gif
https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot777.gif

Thank Bro Faiz & Nazim

tetikus10
03-04-2010, 02:55 PM
sambungan cerita perjalanan AU.......

https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1122pm4310sambungan.gif
alhamdulillah...seperti analisa......qqqqqqqqqqqq

"JANGAN MELOMPAT PADA BAS YANG SEDANG MELAJU, SEBALIKNYA TUNGGULAH DI PERHENTIANNYA"

-MR.T-

sizr19
03-04-2010, 04:15 PM
sambungan cerita perjalanan AU.......

https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1122pm4310sambungan.gif
alhamdulillah...seperti analisa......qqqqqqqqqqqq

"JANGAN MELOMPAT PADA BAS YANG SEDANG MELAJU, SEBALIKNYA TUNGGULAH DI PERHENTIANNYA"

-MR.T-

Karen bro.... salute & tabik 10x sama lu Mr T

tetikus10
03-04-2010, 05:02 PM
Refreshment......

Dlm menganalisa chart, apa yg perlu kita perhatikan???

1.PA - sebelumnya hingga yg terkini.
2.Arah kecenderungan MA - dari yg bsr hingga yg terkecil.
3.Batas2 BB - dimana PA & di BB SD brape serta kembang/kuncupnya BB.(perlu diingati, batas2 BB hanya digunakan jika dlm keadaan FLAT!!!)
4.Batas Statik - dimana PA (di SD brape??? digunakan semasa keadaan trending)
5.Susunan MA - penting utk mengetahui mengapa PA yg dlm keadaan naik/trn tiba2 berpatah blk.

Harap ada yg sudi menambah kerana ini sgt penting yg selalu dilupakan.....

nosts_rounder
03-05-2010, 01:17 AM
saya cuba analisis eu..mohon komen

monthly - normal- ma flat
weekly - normal- ma flat
daily - masuk fasa normal -ma down trend
8hr - sudah menunjukan flat dan cross 4h

jadi saya mencuba open buy dan ambik profit pada paras MA weekly ataupun MA monthly

NBieFX
03-05-2010, 02:40 AM
brade try la jalan2 kat forum.fxopen.com/showthread.php?t=59865

segalanye bermula disini :sm55:

Terimakasih tuan. Maaf sbb silap rumah untuk bertanya.

nosts_rounder
03-05-2010, 02:54 AM
Cuba otai2 KG komen UJ plak

Monthly- normal-bb flat
Weekly- normal -bb flat
Daily - abnormal- bb uptrend
8hr dan 4h masih uptrend..

saya mencuba sell di upper bb weekly dan memerhatikan samada price akan menembusi di SD-1 monthly atau akan membuat konsidilasi ke MA Monthly dan sekiranya PA melepasi KG level daily...saya akan close

nosts_rounder
03-05-2010, 12:50 PM
mane sifu KGrian ni...asyik salah analisa jer ni

tetikus10
03-05-2010, 04:24 PM
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/sikitlgej.gif
masa nfp........

dlm menganalisa chart, apa yg paling penting adalah dimana anda menempatkan SL yg mungkin sukar dicapai oleh PA......jika kena juga, cuba analisa semula mengapa salah....catatkan....jika benar, catatkan juga mengapa benar.....ini utk memudahkan anda membuat ulangkaji kelak....

-MR.T-(newbie)

ps: PENGULANGAN ADALAH CARA TERBAIK UTK MEMUPUK PEMAHAMAN.....
PPS: BACKTEST......BACKTEST......BACKTEST..........

penanot
03-06-2010, 01:18 PM
top mantop markotop malatop tikuih!!!! qqqqqqqq

tetikus10
03-06-2010, 06:07 PM
top mantop markotop malatop tikuih!!!! qqqqqqqq

Assalamualaikum bro penanot.......

Nak celen???qqqqqqqqqqqqq......x pyh nak celen2 bro.....gue pun newbie lg.....moh kita sama2 blaja & terus belajar supaya kita sama2 berjaya dlm bisnes ni....

Apa yg penting adalah pengorbanan....bkn saja pada wang ringgit tapi pada masa kita yg terluang utk belajar & ulangkaji agar wang ringgit kita tak terkorban begitu saja.....

Teringat saya dgn teguran bro Tuah & KG bila saya tanyakn tentang sesuatu kemusykilan, jwpnnya: "TERUSKAN ULANG BACA THREAD KG & BACKTEST SEBANYAK2 YG MUNGKIN".....akhirnya saya kini mula faham mengapa saya kena ulang baca & wat backtest byk2.....bukan bererti saya dah master....saya juga masih melakukan kesilapan....cuma kesilapan itu dpt dikurangkan berbanding sebelumnya......Alhamdulillah....

semoga kita semua bisa sukses.....amin.....

sizr19
03-07-2010, 03:59 PM
Cuba otai2 KG komen UJ plak

Monthly- normal-bb flat
Weekly- normal -bb flat
Daily - abnormal- bb uptrend
8hr dan 4h masih uptrend..

saya mencuba sell di upper bb weekly dan memerhatikan samada price akan menembusi di SD-1 monthly atau akan membuat konsidilasi ke MA Monthly dan sekiranya PA melepasi KG level daily...saya akan close

As'salam Bro,

maaf terlewat nak komen OP bro... biar newbie cuba betulkan....

consider utk sell bro berbahaya, memang rules sell di upper & buy di lower but in this cases bro kena lihat keadaan ma daily sudah crosing 3day kecenderungan up jelas kelihatan.... seriusly kalau saya im also nak sell sebab 8jam mulai flat but saya akan pastikan dulu seperti berikut utk safety if I nak sell la:-

1) Daily keadaan flat,
2) ma 4jam>ma8jam

harap membantu

sizr19
03-07-2010, 09:46 PM
Pagi yg indah... small profit

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot780.gif

nosts_rounder
03-08-2010, 12:05 AM
saya try sell gu..alasan....price bermain -main di bawah SD-1 monthly dan BB 8h (merah) telah berada dlm kondisi flat ( sell high ) dan paras pemerhatian adalah MA 8h , lower bb 8h dan kalau lepas ..target pada MA daily...tetapi paras bb 8h dan SD 1 daily seperti bersilang..menandakan support yang kuat.

sizr19
03-08-2010, 12:38 AM
saya try sell gu..alasan....price bermain -main di bawah SD-1 monthly dan BB 8h (merah) telah berada dlm kondisi flat ( sell high ) dan paras pemerhatian adalah MA 8h , lower bb 8h dan kalau lepas ..target pada MA daily...tetapi paras bb 8h dan SD 1 daily seperti bersilang..menandakan support yang kuat.

nice try, kasi lock profit tu... lihat daily & sd1 weekly...... mungkin ada sesuatu kat situ nanti.............

nosts_rounder
03-08-2010, 01:20 AM
thanks bro...syukur dah paham sikit cara kg ni...dah take profit tadi dlm 15 pip..then tengok tak lepas bb sd-1 8h..terus jer buy ..skrnag ni price dah..masuk paras bb normal monthly..tapi weekly nampak bb mengucup dan ma dlm keadaan flat..jadi mungkin take profit paras bb weekly sd2 dulu...tunggu kalau ada potensi lepas...baru open baru..atau sell high bb weekly

sizr19
03-08-2010, 02:39 AM
thanks bro...syukur dah paham sikit cara kg ni...dah take profit tadi dlm 15 pip..then tengok tak lepas bb sd-1 8h..terus jer buy ..skrnag ni price dah..masuk paras bb normal monthly..tapi weekly nampak bb mengucup dan ma dlm keadaan flat..jadi mungkin take profit paras bb weekly sd2 dulu...tunggu kalau ada potensi lepas...baru open baru..atau sell high bb weekly

cun, share ur OP here, kita belajar sama2

nosts_rounder
03-08-2010, 02:56 AM
tq tq...tapi nak tunjuk op yg susah sikit sebab saya main broker yg tak guna mt4 punya platform... meta4 digunakan untuk analisis..


boleh tolong sifu kgrian...mcm mane nak elak dari membuat op yg salah...mcm gu yang saya tunjukkan ni..saya telah op sell pada 1.5155 kErana ada big move dan ma 1,2,4h dah pointing down...tetiba jer terus mencanak...ape silapnye

sizr19
03-08-2010, 06:21 AM
Percubaan buy GU

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot782.gif

nosts_rounder
03-08-2010, 06:48 AM
tersilap analisa..bleh tolong sifu komen..saya sell paras 1.5155

sizr19
03-08-2010, 08:58 AM
tersilap analisa..bleh tolong sifu komen..saya sell paras 1.5155

before tu sy bukan sifu, kita sama2 belajar.... sifu hanya layak utk Bro KG & Bro Tuah.... kes sell kat situ, hehehehe, sy pun hampir terjebak utk cut loss & OP sell but sebelum tu sy lihat kecenderungan tak mengugugat sy utk cut loss or buka OP sell....

Kes bro haya tak menganalisa secara penuh & tak melihat secara keseluruhan.... cuba lihat kecenderungan ma daily & compare kecenderungan ma yg kecil.... the best entry bila kita dpt ma8jam>dari ma kecil..... aman OPnya nanti

sizr19
03-08-2010, 02:35 PM
sell EU

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot784.gif

tetikus10
03-08-2010, 05:04 PM
sell EJ
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/ej8310-b.gif
sell GU
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/gu8310.gif
mari kita sama2 ulangkaji lagi....
apa yg saya peratikan, masih ada yg nak cari jln mudah dlm mempelajari analisa ala KG nih.....hasilnya.....selalu bingung.....
dlm mempelajari sesuatu cara analisa, "jgn meloncat2" belajarnya.....mulakan dgn yg awal & mahirkan dlu....kemudian baru la boleh ke bab yg seterusnya.....

nosts_rounder
03-09-2010, 01:08 AM
fuhh..semalam big move on major pair.... memang KG ni masyuk

nosts_rounder
03-09-2010, 07:44 AM
adakah GU sudah kondisi buy

analisa saya

monthly - harga berada di abnormal dan MA ponting down
weekly - harga berada dalam normal dan flat ( harga dah test SD-1 tapi tidak dapat tembus)
daily - harga berada dlm abnormal dan MA pointing down
8h - harga berada dlm kaadaan normal dan MA seperti flat
4h - masih dibawah 8h

saya menjangkakan harga kembali naik dan berada di MA weekly..
SD-1 weekly menjadi penentu

sizr19
03-09-2010, 07:58 AM
sell GU & EJ - OP waktu petang

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot786.gif

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot785.gif

nosts_rounder
03-09-2010, 10:47 AM
kena banyak ulangkaji lagi ni

sizr19
03-09-2010, 11:13 AM
kena banyak ulangkaji lagi ni

Jgn give up bro.... thread ne kita discuss teknikal... kita belajar sama2

sizr19
03-09-2010, 01:41 PM
reload GU

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot787.gif

hangtuah70
03-09-2010, 01:58 PM
Salam semua.......

EJ semasa......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej1.jpg

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej2.jpg

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej4.jpg

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej3.jpg


Harap membantu


P/s: Makin lama jam terbangnya makin mantop op2 kalian......tahniah untuk anda semua dan terima kasih kerana mau sharing pemahaman kalian pada rakan2 yg memerlukan.....

sizr19
03-09-2010, 02:04 PM
Salam semua.......

EJ semasa......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej1.jpg


Harap membantu


P/s: Makin lama jam terbangnya makin mantop op2 kalian......tahniah untuk anda semua dan terima kasih kerana mau sharing pemahaman kalian pada rakan2 yg memerlukan.....

Glad to see u here bro....

masih belajar & perlu guide ..... sudi la kiranya selalu singgah room ne......

sunyi tanpa bro Tuah

hangtuah70
03-09-2010, 02:32 PM
Glad to see u here bro....

masih belajar & perlu guide ..... sudi la kiranya selalu singgah room ne......

sunyi tanpa bro Tuah

Insyaallah saya akan sentiasa berada dimana pun bro sizr berada.......dan juga senior2 dari JFTT thread ......kerana dengan kalianlah saya mempertajamkan pemahaman saya yg tak seberapa ini......dibandingkan master kg yg sentiasa punya idea,ilham dan pengalaman beliau dalam dgn bidang fx ini yg terlalu luas......

Harap membantu....

tetikus10
03-09-2010, 03:40 PM
Salam semua.......

EJ semasa......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej1.jpg

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej2.jpg

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej4.jpg

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej3.jpg


Harap membantu


P/s: Makin lama jam terbangnya makin mantop op2 kalian......tahniah untuk anda semua dan terima kasih kerana mau sharing pemahaman kalian pada rakan2 yg memerlukan.....

wewwwwww..........mantop markotop op nya bro Tuah......amannnnn
harus bisa lebih pinter nih memperdalam ilmunya KG.........tetep semangat!!!! qqqqqqqqqqqqq..........

ayoh rekan2 kita belajar bareng2 yokkkkkkkkkk......................

-THINK OUT OF THE BOX-

nosts_rounder
03-09-2010, 03:46 PM
wah...bro tuah punya chart dah tahap advance level... pening gak tengok...harap membantu saya yang baru dlm KG ni..walaupun menceburi dunia forex ni dah lebih dari 3 tahun...apa yang saya dapat simpulkan...analisa cara KG ni memang hebat...open post betul betul di hujung tanduk... tak pernah jumpe lagi analisis dan strategi sehebat ni

tetikus10
03-09-2010, 03:56 PM
wah...bro tuah punya chart dah tahap advance level... pening gak tengok...harap membantu saya yang baru dlm KG ni..walaupun menceburi dunia forex ni dah lebih dari 3 tahun...apa yang saya dapat simpulkan...analisa cara KG ni memang hebat...open post betul betul di hujung tanduk... tak pernah jumpe lagi analisis dan strategi sehebat ni

Assalamualaikum bro......

Advance bermula dr awal juga.....so, moh kita sama2 masterkn pelajaran KG yg awal......then, insyaallah kita juga akan sampai ke tahap advance tu....cuma usaha & masa yg akan menentukan semuanya.....tetep semangat.....qqqqqqqqqqqqqqq:sm33:

hangtuah70
03-09-2010, 04:42 PM
wewwwwww..........mantop markotop op nya bro Tuah......amannnnn
harus bisa lebih pinter nih memperdalam ilmunya KG.........tetep semangat!!!! qqqqqqqqqqqqq..........

ayoh rekan2 kita belajar bareng2 yokkkkkkkkkk......................

-THINK OUT OF THE BOX-

Pasti ahh.......jika bisa ya senior2 JFTT lebih pinter dari saya juga ngak papa kok......

qqqqqqqqq


wah...bro tuah punya chart dah tahap advance level... pening gak tengok...harap membantu saya yang baru dlm KG ni..walaupun menceburi dunia forex ni dah lebih dari 3 tahun...apa yang saya dapat simpulkan...analisa cara KG ni memang hebat...open post betul betul di hujung tanduk... tak pernah jumpe lagi analisis dan strategi sehebat ni

Berguru pada guru yg benar ikhlas bro .....berkat ilmunya.......insya allah....

Harap membantu.....

hangtuah70
03-09-2010, 10:01 PM
Allah maha pemurah.....

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej5.jpg

Alhamdulillah ......sudah letak pengaman

Update close 15 pip.

Nge buy ahh......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej6.jpg

Sudah ada pengaman juga......

Harap membantu....

sizr19
03-09-2010, 11:53 PM
Allah maha pemurah.....

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej5.jpg

Alhamdulillah ......sudah letak pengaman

Update close 15 pip.

Nge buy ahh......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej6.jpg

Sudah ada pengaman juga......

Harap membantu....

U are among the best...... u are salah seorang my idola dlm biz FX

Hari ne, nak mula dgn multi time frame.....

sizr19
03-10-2010, 12:02 AM
Sell GU & Ej

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot792.gif

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot791.gif

syukur alhamdullilah sudah lock

amrul767
03-10-2010, 02:27 AM
salam sume,cuba posting utk belajar lebih lagi

BB Monthly terlihat masih trending down,BB Weekly dan Daily menolak ajakan BB8H utk sama2 beruptrend,stelah price masuk semula bawah upper SD1 BB8h saya putuskan OP sell disitu.mohon koreksinya ya.(maaf postingan agak lambat)

hangtuah70
03-10-2010, 03:53 AM
salam sume,cuba posting utk belajar lebih lagi

BB Monthly terlihat masih trending down,BB Weekly dan Daily menolak ajakan BB8H utk sama2 beruptrend,stelah price masuk semula bawah upper SD1 BB8h saya putuskan OP sell disitu.mohon koreksinya ya.(maaf postingan agak lambat)

Wslm bro amrul......

Good ya op nya.....:sm53: ...tahniah....


Harap membantu

amrul767
03-10-2010, 05:17 AM
tq Bro Tuah,nggak ada apa2 OPnya jika mau dibanding ilmu yg telah diperturun oleh Bro,Masta Kg dan senior KGers lainnya,makasih sblmnya yah!qqqqq

tq all

hangtuah70
03-10-2010, 06:16 AM
tq Bro Tuah,nggak ada apa2 OPnya jika mau dibanding ilmu yg telah diperturun oleh Bro,Masta Kg dan senior KGers lainnya,makasih sblmnya yah!qqqqq

tq all

Oleh itu ayoh manfaatkan sepenuhnya ilmu dari beliau.....

Sell GU lah......

https://img62.imageshack.us/img62/544/73040636.jpg (http://img62.imageshack.us/i/73040636.jpg/)

EJ juga deh.....

https://img215.imageshack.us/img215/6070/80343126.jpg (http://img215.imageshack.us/i/80343126.jpg/)

Dimana ya yang lain BRO SIZR apa terus ke longkang....qqqqqqq

Makanya ayuh terus postingan disini biar terus bisa dibantu temen2 yang lain.......ayuh dong semanget...........

Tambah pluru asyik......

https://img16.imageshack.us/img16/9131/58454403.jpg (http://img16.imageshack.us/i/58454403.jpg/)

Harap membantu

nosts_rounder
03-10-2010, 06:26 AM
mohon dibantu...

Monthly - MA flat - harga normal
Weekly - Ma Uptrend - harga normal
Daily - Flat - Harga normal
8h & 4h- flat
1h open & close crossing down (tetapi ketika op masih di atas 8h&4h

berdasarkan pemahaman saya... MA besar akan mengikut arah MA kecil jadi saya mengambil keputusan buy pada garisan merah iaitu buy di lower bb 8h..tetapi harga terus turun..mohon pandangan KGrian skalian

sizr19
03-10-2010, 06:47 AM
mohon dibantu...

Monthly - MA flat - harga normal
Weekly - Ma Uptrend - harga normal
Daily - Flat - Harga normal
8h & 4h- flat
1h open & close crossing down (tetapi ketika op masih di atas 8h&4h

berdasarkan pemahaman saya... MA besar akan mengikut arah MA kecil jadi saya mengambil keputusan buy pada garisan merah iaitu buy di lower bb 8h..tetapi harga terus turun..mohon pandangan KGrian skalian

Ne kes mesti tak baca habis thread Tuah & KG ne... hehehehe

Bila byk acuan flat patukkan pindah ke acuan besar & follow pengarah.... Kan big map masih down lagi ne.........

Bro Tuah kalau salah tolong tunjukkan ye

sizr19
03-10-2010, 06:50 AM
Hola Geng2 Semua,

Mari kita posting kan setiap OP kita tak kira betul or salah sebagai menyahut panggilan pendekar kita....... Kalau salah kita betul kan & kalau betul jadi rujukan......

Ayuh geng posting kan OP mu, jgn malu & segan..... hehehehe

Salam GGH
sizr19

hangtuah70
03-10-2010, 07:22 AM
Hola Geng2 Semua,

Mari kita posting kan setiap OP kita tak kira betul or salah sebagai menyahut panggilan pendekar kita....... Kalau salah kita betul kan & kalau betul jadi rujukan......

Ayuh geng posting kan OP mu, jgn malu & segan..... hehehehe

Salam GGH
sizr19

Iya itu betul bro sizr gak kira salah atau betul posting terus disini sama2 kita mempelajarinya....jgn ada ilmu, kedekut lho Allah gak suka itu.......tolong menolong ahh.....

Harap membantu

nosts_rounder
03-10-2010, 07:37 AM
pening sikit...baca KG dah berulang kali ..rasanya lebih dari 5 kali...dan rasanya master KG ada memberi tahu bila kondisi flat..MA kecil menjadi pengarah... mungkin chart saya hanya setakat monthly..tidak dimasukan 4month dan yearly... harap dibetulkan

sizr19
03-10-2010, 07:47 AM
pening sikit...baca KG dah berulang kali ..rasanya lebih dari 5 kali...dan rasanya master KG ada memberi tahu bila kondisi flat..MA kecil menjadi pengarah... mungkin chart saya hanya setakat monthly..tidak dimasukan 4month dan yearly... harap dibetulkan

apa kata we use 6 multi time frame.... puas sikit tgk chart

nosts_rounder
03-10-2010, 08:06 AM
weekly tf -harga masih abnormal - sell
daily tf - harga abnormal -ma pointing down - sell
4h tf - harga normal - harga sebelum itu hampir mencecah sd-1..kemudian naik ke MA
(adakah akan turun kembali atau menembusi MA ke sd+1?)
1h tf - harga normal - ma pointing up
30m tf - harga normal seperti ingin menembusi sd+1.. Lsma masih pointing up
15m tf - harga dari abnormal terus ker normal area ..boleh katakan flat walaupun bb
mengembang

pertama...kesilapan saya mencari op yang aman... kedua menentukan trend yang sebetulnya.. tetapi disini saya masih yakin uptrend berdasarkan 1h tf yang masih pointing up dan akan membawa harga di 4h ke sd+1 atau pun mencecah 1h tf sd+3

junai
03-10-2010, 08:24 AM
Analisa GU sya petang ni...

https://i298.photobucket.com/albums/mm251/muraibatusabah/junai/SellGU2.jpg

Nubie baru belajar....

wanimran
03-10-2010, 08:34 AM
Dimana ya yang lain BRO SIZR apa terus ke longkang....qqqqqqq

Makanya ayuh terus postingan disini biar terus bisa dibantu temen2 yang lain.......ayuh dong semanget...........

Harap membantu


Assalamualaikum Bro Tuah, Bro Jmie, Bro Sizr, Mr T dan kangkawan yang lain...

"KELONGKANG" hehehehe.... siapa kata.... "KELONGKANG".... mungkin ini kata ini kata mereka yang tidak senang dengan group kita yang makin membesar....

Atau juga kata-kata mereka yang pernah mencuba Konsep analisa FX ala KG, namun kerana KEMALASANNYA membaca, KEMALASANNYA belajar, KEMALASANNYA backtest a.k.a membuat latihan.... Maka beliau benar-benar "KELONGKANG"....

Mungkin juga kata-kata mereka yang tak senang melihat kita berbagi-bagi ilmu dan kemahiran FX secara PERCUMA....

Biarkan luncai terjun dengan labu-labunya.... BIARKAN.... kita tetap semangat dan tidak sombong....



Hola Geng2 Semua,

Mari kita posting kan setiap OP kita tak kira betul or salah sebagai menyahut panggilan pendekar kita....... Kalau salah kita betul kan & kalau betul jadi rujukan......

Ayuh geng posting kan OP mu, jgn malu & segan..... hehehehe



Bukan tak nak berkongsi SS... hehehehe saya masih dalam pantang perguruan... Masih dalam pertapaan....

Salam GGH...

p/s... sambil menghitung hari untuk bertemu nama-nama besar PENGANUT ALIRAN KG di BANDUNG nanti...

junai
03-10-2010, 08:37 AM
Satu lagi Sell saya petang ni...

https://i298.photobucket.com/albums/mm251/muraibatusabah/SellEJ2.jpg

Maaf bro2 semua saya belum reti nak tulis analisanya...masi nubie ni....mohon bantuan rakan2...

wanimran
03-10-2010, 08:43 AM
weekly tf -harga masih abnormal - sell
daily tf - harga abnormal -ma pointing down - sell
4h tf - harga normal - harga sebelum itu hampir mencecah sd-1..kemudian naik ke MA
(adakah akan turun kembali atau menembusi MA ke sd+1?)
1h tf - harga normal - ma pointing up
30m tf - harga normal seperti ingin menembusi sd+1.. Lsma masih pointing up
15m tf - harga dari abnormal terus ker normal area ..boleh katakan flat walaupun bb
mengembang

pertama...kesilapan saya mencari op yang aman... kedua menentukan trend yang sebetulnya.. tetapi disini saya masih yakin uptrend berdasarkan 1h tf yang masih pointing up dan akan membawa harga di 4h ke sd+1 atau pun mencecah 1h tf sd+3

Seperti yang disarankan oleh Bro Tuah... Mari kita standardkan format analisa BIGMAP kita kepada....

Contoh EU sewaktu tulisan ini dilakarkan

Yearly, trending down - sell
4Month, trending down - sell
1Month, flat - wait
1Week, flat - wait
1Day, flat - wait
8H, flat - wait

Kesimpulannya 2 sell, 4 wait....

hangtuah70
03-10-2010, 09:09 AM
Seperti yang disarankan oleh Bro Tuah... Mari kita standardkan format analisa BIGMAP kita kepada....

Contoh EU sewaktu tulisan ini dilakarkan

Yearly, trending down - sell
4Month, trending down - sell
1Month, flat - wait
1Week, flat - wait
1Day, flat - wait
8H, flat - wait

Kesimpulannya 2 sell, 4 wait....

Yup bro wanimran mari kita standartkan dulu cara analisa kita dan jika ada kelemahan kita sama2 bincang bagaimana untuk memperbaikinya....

Contoh pada chart ini.....

https://img514.imageshack.us/img514/1651/gu1l.jpg (http://img514.imageshack.us/i/gu1l.jpg/)

Disudut kanan atas setelah saya mofied sedikit agar lebih senang dibaca harap dapat dimanfaatkan bersama......

Ini indi tersebut.....



Harap membantu

tetikus10
03-10-2010, 11:28 AM
buy uj
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/uj1032010.gif
buy eu
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/eu1032010.gif
buy au
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1032010.gif

hangtuah70
03-10-2010, 12:05 PM
buy uj
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/uj1032010.gif
buy eu
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/eu1032010.gif
buy au
https://i823.photobucket.com/albums/zz156/tetikus10/au1032010.gif

Mr.T.......:sm52: cool.....


Harap membantu

tetikus10
03-10-2010, 12:25 PM
Mr.T.......:sm52: cool.....


Harap membantu

Assalamualaikum bro Tuah....

mohon bimbingannya bro Tuah......masih guna basic bab 1 thread KG.....banyak lagi nk kena gali ilmu BB + MA + KGB (bab lain) nih....setiap hari mesti saya akan tertanya2....."apa lagi yg aku tak tau pasal BB + MA nih?"....qqqqqqqqqqqqq

Kadang2 rasa mcm terlalu banyak lagi "sesuatu" di sebalik BB + MA ni yg nk kena di rungkai.......KGBS???qqqqqqqq.....BB + MA pun blm khatam......
antara page 1-50 KG ada sebut...."ini sebetulnya sudah boleh bikin miliuner".....so,i will try to reach that statement.......

tetep semangat.................qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq:sm33:

hangtuah70
03-10-2010, 01:12 PM
Assalamualaikum bro Tuah....

mohon bimbingannya bro Tuah......masih guna basic bab 1 thread KG.....banyak lagi nk kena gali ilmu BB + MA + KGB (bab lain) nih....setiap hari mesti saya akan tertanya2....."apa lagi yg aku tak tau pasal BB + MA nih?"....qqqqqqqqqqqqq

Kadang2 rasa mcm terlalu banyak lagi "sesuatu" di sebalik BB + MA ni yg nk kena di rungkai.......KGBS???qqqqqqqq.....BB + MA pun blm khatam......
antara page 1-50 KG ada sebut...."ini sebetulnya sudah boleh bikin miliuner".....so,i will try to reach that statement.......

tetep semangat.................qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq:sm33:

Wa'alaikumsalam sahabat ku Mr.T.....jika bro dah khatam BAB BB+MA ni bro akan lebih nampak jelas jika menggunakan KGBS TS+LSMA.......

Asasnya tetap berasal dari pemahaman BB+MA....

Teruskan bro niat murni bro utk terus merungkai rahsia dari penggunaan BB+MA ni....

Makan gula2 ditepi tangga,
Gula2 berperisa vanilla,
Kalian berjaya hamba bangga,
Berkongsi ilmu sampai bila-bila.

Buy EU .......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/eu.jpg


Harap membantu...

tetikus10
03-10-2010, 02:53 PM
Wa'alaikumsalam sahabat ku Mr.T.....jika bro dah khatam BAB BB+MA ni bro akan lebih nampak jelas jika menggunakan KGBS TS+LSMA.......

Asasnya tetap berasal dari pemahaman BB+MA....

Teruskan bro niat murni bro utk terus merungkai rahsia dari penggunaan BB+MA ni....

Makan gula2 ditepi tangga,
Gula2 berperisa vanilla,
Kalian berjaya hamba bangga,
Berkongsi ilmu sampai bila-bila.


Harap membantu...

Waduh2.........kok berpantun pulak wak Tuah.....qqqqqqqqq

hamba beli pantunnya,

Sekarang gula byk kedai tiada,
kedai ni tiada kedai tu tiada,
wak Tuah bangga saya lg bangga,
kongsi ilmu? insyaallah pasti bisa.....qqqqqqqqqqqqqqq

yok2.......belajar bareng2...........:malaysia-flag:

hangtuah70
03-10-2010, 05:16 PM
NU awal pagi......


https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/nu-3.jpg

Harap membantu

nosts_rounder
03-11-2010, 02:42 AM
mohon pandangan

sizr19
03-11-2010, 05:26 AM
Hari ini saya akan mencuba 6tf utk menganalisis..... 6tf selama ne sy gagal kini mencuba kembali.....

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot803.gif

Yearly = Abnormal = Sell
4mth = Abnormal = Sell
mthly = Normal = sideway
weekly = normal = sideway
daily = normal = sideway
8jam = normal = sideway

Disebabkan byk yg kondisi normal 4mth menjadi patukan analysis:-

Persoalan adakah trending akan berlanjutan sehingga ke monthly & menjadikan 4mth kondisi normal?????

Jelas kelihatan weekly, daily, 8jam kondisi normal, seperti kenaikkan melemah but kecenderungan mid bb weekly & daily masih up lagi ne?????... Adakah akan fails sell saya disebabkan kecenderungan mid bb daily & weekly ne??????

so im sell bila pa memasuki sd1 4jam & ma 1jam melemah......

Sila beri tunjuk ajar

aqilah
03-11-2010, 05:30 AM
Allah maha pemurah.....

i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej5.jpg

Alhamdulillah ......sudah letak pengaman

Update close 15 pip.

Nge buy ahh......

i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej6.jpg

Sudah ada pengaman juga......

Harap membantu....



A,kum, saudara tuah...
bagaimana sya nak dapat indicator seperti saudara pakai diatas...
saya cuba dapatkan di kgforexworld.com/showthread.php?t=65
tp dah 3 minggu saya register tak dapat...

harap saudara apat membantu
terima kasih...

sizr19
03-11-2010, 06:43 AM
Sambung menganalisis EJ

Seperti yg di terangkan, kecenderungan daily & weekly masih up, adakah price hanya singgah di lower bb daily untuk mengambil penumpang then sambung up nya untill mthly menjadi trending........

Kita lihat perjalanan nya

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot804.gif

sila beri tunjuk ajar

sizr19
03-11-2010, 06:54 AM
sambung menganalisis EJ lagi...

Price sudah mengahampiri lower daily..... now price memasuki sd1 8jam then kecenderungan up daily menjadi onar utk EJ meneruskan perjalanan turun nya.... hehehehe (just prediction je)

Then try buy lak

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot806.gif

sizr19
03-11-2010, 07:42 AM
sambung analysis EJ lagi

now batas sd1 weekly menjadi pusat pengamatan tembus or mantul menjadi persoalan....

how nak up ne jika price masih di dalam bb... especially daily but 8jam & 4jam dah bagi respon baiknya???? ermmmmmmmmmm

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot807.gif

hangtuah70
03-11-2010, 11:38 AM
sambung analysis EJ lagi

now batas sd1 weekly menjadi pusat pengamatan tembus or mantul menjadi persoalan....

how nak up ne jika price masih di dalam bb... especially daily but 8jam & 4jam dah bagi respon baiknya???? ermmmmmmmmmm

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot807.gif

Assalamualaikum sahabatku bro sizr......

Amati pergerakan pada batas2 dan BB yg normal.....ikuti titik pemerhatian yg kita guna....

Acuan standart harian,mingguan,bulanan,4bulanan,tahunan...

Dah GGH.....tu....

Harap membantu

sizr19
03-11-2010, 11:52 AM
Assalamualaikum sahabatku bro sizr......

Amati pergerakan pada batas2 dan BB yg normal.....ikuti titik pemerhatian yg kita guna....

Acuan standart harian,mingguan,bulanan,4bulanan,tahunan...

Dah GGH.....tu....

Harap membantu

Wa'salam bro tuah,

Thank bro, sy segera akan mempractikkan

thank again bro

hangtuah70
03-11-2010, 01:01 PM
Wa'salam bro tuah,

Thank bro, sy segera akan mempractikkan

thank again bro

Gak papa deh.....

EJ ku dimalem hari.....


https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej-5.jpg

Bebek nya sudah menetas...

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej1-1.jpg

Sudah ada PBB.......aman

Dan permintaan BRO AQILAH saya sertakan disini.....

Harap membantu.

amrul767
03-12-2010, 12:57 AM
salam TT,Bro Tuah,senior KGers and all,belajar lagi yuk,mohon koreksi.

BB yearly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB 4monthly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB monthly=normal=MA pointing down=wait
BB weekly=normal=MA flat=wait
BB daily=ubnormal up=MA POINTING UP=buy
BB 8h=normal=MA terlihat landai dan semakin flat=wait

PA sudah berkonsolidasi di 4H namun rata 4H masih lebih tinggi daripada 8H ,pengarah 1jam,30m,15m mengarah ke bawah.OP sell dibuat setelah PA memasuki upper sd1 8h.OP sell yg saya buat masih berisiko kerana MA daily masih kuat pointing UP dan MA4h masih di atas MA8h,sekiranya price tertahan di bwh BB 8h dan PA berbalik arah saya akan cut loss dan mencari posisi terbaik utk OP buy.

sizr19
03-12-2010, 01:06 AM
salam TT,Bro Tuah,senior KGers and all,belajar lagi yuk,mohon koreksi.

BB yearly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB 4monthly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB monthly=normal=MA pointing down=wait
BB weekly=normal=MA flat=wait
BB daily=ubnormal up=MA POINTING UP=buy
BB 8h=normal=MA terlihat landai dan semakin flat=wait

PA sudah berkonsolidasi di 4H namun rata 4H masih lebih tinggi daripada 8H ,pengarah 1jam,30m,15m mengarah ke bawah.OP sell dibuat setelah PA memasuki upper sd1 8h.OP sell yg saya buat masih berisiko kerana MA daily masih kuat pointing UP dan MA4h masih di atas MA8h,sekiranya price tertahan di bwh BB 8h dan PA berbalik arah saya akan cut loss dan mencari posisi terbaik utk OP buy.

cantik

amrul767
03-12-2010, 01:38 AM
cantik


tq bro,harap membantu dan dibantu

sizr19
03-12-2010, 02:05 AM
salam TT,Bro Tuah,senior KGers and all,belajar lagi yuk,mohon koreksi.

BB yearly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB 4monthly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB monthly=normal=MA pointing down=wait
BB weekly=normal=MA flat=wait
BB daily=ubnormal up=MA POINTING UP=buy
BB 8h=normal=MA terlihat landai dan semakin flat=wait

PA sudah berkonsolidasi di 4H namun rata 4H masih lebih tinggi daripada 8H ,pengarah 1jam,30m,15m mengarah ke bawah.OP sell dibuat setelah PA memasuki upper sd1 8h.OP sell yg saya buat masih berisiko kerana MA daily masih kuat pointing UP dan MA4h masih di atas MA8h,sekiranya price tertahan di bwh BB 8h dan PA berbalik arah saya akan cut loss dan mencari posisi terbaik utk OP buy.

Buy GU... follow bro punya analysis

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot813.gif

amrul767
03-12-2010, 08:36 AM
GU updated,sl+1 locked

amrul767
03-12-2010, 02:58 PM
buy gu,saya akan close posisi di mana2 upper SD8h PA tertahan..dan berbalik..

wanimran
03-12-2010, 06:06 PM
salam TT,Bro Tuah,senior KGers and all,belajar lagi yuk,mohon koreksi.

BB yearly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB 4monthly=ubnormal down=MA pointing down=sell
BB monthly=normal=MA pointing down=wait
BB weekly=normal=MA flat=wait
BB daily=ubnormal up=MA POINTING UP=buy
BB 8h=normal=MA terlihat landai dan semakin flat=wait

PA sudah berkonsolidasi di 4H namun rata 4H masih lebih tinggi daripada 8H ,pengarah 1jam,30m,15m mengarah ke bawah.OP sell dibuat setelah PA memasuki upper sd1 8h.OP sell yg saya buat masih berisiko kerana MA daily masih kuat pointing UP dan MA4h masih di atas MA8h,sekiranya price tertahan di bwh BB 8h dan PA berbalik arah saya akan cut loss dan mencari posisi terbaik utk OP buy.

Analisanya mantop.... semoga berhasil

sizr19
03-13-2010, 07:12 AM
buy gu,saya akan close posisi di mana2 upper SD8h PA tertahan..dan berbalik..

Tahniah bro.... karen habis tu....

amrul767
03-13-2010, 10:41 AM
Analisanya mantop.... semoga berhasil

sama2 kita memantop-markotopkan trading ala KG kite,ALL THE BEST TO ALL!!!


Tahniah bro.... karen habis tu....

alhamdulillah,ni sume berkat sharing yg ikhlas drp Bro2 KGers sume.semoga thread ni jadi wadah prkongsian ilmu yg bisa memudahkan semua traders yg berminat mendalami ilmu analisa ala KG,AMINNN...

sizr19
03-13-2010, 01:35 PM
Al Fathah.... Telah berpulang ke kepagkuan ILLAHI Saudari kita/kakak/mbak/mama Vina Setyorini Raharjo (VictoriaNaomi72)-

tetikus10
03-13-2010, 02:09 PM
Turut berdukacita diatas pemergian almarhum........semoga semangat Sis VictoriaNaomi dlm mempelajari analisa KG dpt kita semua contohi.....Al-Fatihah buat arwah......

wanimran
03-13-2010, 02:20 PM
Al Fathah.... Telah berpulang ke kepagkuan ILLAHI Saudari kita/kakak/mbak/mama Vina Setyorini Raharjo (VictoriaNaomi72)-

22:49 wanimran salam bro
22:49 wanimran maaf bertanya
22:50 mazangga salam bro
22:50 mazangga apa bisa saya bantu
22:50 wanimran sis vina sakitnya apa
22:51 mazangga kecelakaan bro
22:51 mazangga menyetir sendirian
22:51 mazangga dalam kondisi capek
22:51 mazangga ada anak kecil menyebrang jalan
22:51 mazangga dia menghindari anak kecil
22:51 mazangga malah ditabrak kendaraan dari arah berlawanan
22:51 mazangga pendarahan otak
22:51 mazangga kemudian mau di bawa ke jakarta
22:51 mazangga ke rs pertamina
22:51 mazangga baru sampe bandung
22:51 mazangga sudah meninggal
22:54 wanimran maaf lg sekali
22:54 wanimran sis vina muslim ato nonmuslim
22:55 mazangga muslim
22:55 wanimran mau dihadiah alfatihah
22:56 wanimran lalu aku mau kepastian
22:56 wanimran thanks bro
22:56 mazangga sama sama bro wanimran

p/s

Mungkin ada sebahagian dari kita tidak mengenali siapa ALlahyarhamah Sis Vina...

Sis Vina adalah antara murid tua KG yang terkenal pintar. Beliau pernah mengambil 3 jurusan berbeza di 3 universiti berbeza secara serentak. Beliau juga antara murid KG yg banyak mengembangkan Konsep Analisa FX ala KG... dan Beliau juga antara penyumbang utama indi-indi ala KG...

Dalam program KGers Great Gathering di Bandung yang dijadual akan berlangsung pada 24hb nanti, Allahyarhamah Sis Vina juga telah dijadualkan sebagai salah seorag pembicara utama....

fxdragon
03-13-2010, 02:31 PM
22:49 wanimran salam bro
22:49 wanimran maaf bertanya
22:50 mazangga salam bro
22:50 mazangga apa bisa saya bantu
22:50 wanimran sis vina sakitnya apa
22:51 mazangga kecelakaan bro
22:51 mazangga menyetir sendirian
22:51 mazangga dalam kondisi capek
22:51 mazangga ada anak kecil menyebrang jalan
22:51 mazangga dia menghindari anak kecil
22:51 mazangga malah ditabrak kendaraan dari arah berlawanan
22:51 mazangga pendarahan otak
22:51 mazangga kemudian mau di bawa ke jakarta
22:51 mazangga ke rs pertamina
22:51 mazangga baru sampe bandung
22:51 mazangga sudah meninggal
22:54 wanimran maaf lg sekali
22:54 wanimran sis vina muslim ato nonmuslim
22:55 mazangga muslim
22:55 wanimran mau dihadiah alfatihah
22:56 wanimran lalu aku mau kepastian
22:56 wanimran thanks bro
22:56 mazangga sama sama bro wanimran

p/s

Mungkin ada sebahagian dari kita tidak mengenali siapa ALlahyarhamah Sis Vina...

Sis Vina adalah antara murid tua KG yang terkenal pintar. Beliau pernah mengambil 3 jurusan berbeza di 3 universiti berbeza secara serentak. Beliau juga antara murid KG yg banyak mengembangkan Konsep Analisa FX ala KG... dan Beliau juga antara penyumbang utama indi-indi ala KG...

Dalam program KGers Great Gathering di Bandung yang dijadual akan berlangsung pada 24hb nanti, Allahyarhamah Sis Vina juga telah dijadualkan sebagai salah seorag pembicara utama....

al fatihah...

penanot
03-13-2010, 04:25 PM
al-fatihah utk sis vina...

wanimran
03-13-2010, 07:09 PM
Kepada rakan-rakan dan keluarga besar KGers @ Malaysia yang ingin turut serta melafazkan takziah / belangsungkawa boleh berbuat disini http://www.kgforexworld.com/showthread.php?t=270

Inna lillahi wa inna ilaihi rojiun, Allohummaghfirlaha warhamha waafiha wafuanha

amrul767
03-13-2010, 11:25 PM
Alfatihah,semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan bersama org2 yg mendapat redha Allah,Amin Ya Rabbal Alamin..

*"sebelum mendapat berita tergerak hati untuk memerhati penggunaan indi2 oprekan sis vina,sememangnya Allah lebih sygkan dia,semoga segala ilmu dan indi2 bermanfaat yg dikongsikan menjadi pahala yg berterusan buat Sis Vina"

amrul767
03-14-2010, 03:35 AM
Assalamualaikum w.b.t,

Pemergian Sis Vina membuat saya ingin belajar lebih lagi.Di sini ingin saya kongsikan sedikit yg saya dapat belajar tentang OP pada kondisi flat (adakah ini kategori OP ketika acuan lebih besar sedang TRENDING?cth:Acuan Daily normal tapi MA pointing UP(sebelumnya UBNORMAL UP) dan BB8H berserta MA nya FLAT).Mohon pencerahan.

2 KONDISI yang SAMA pada acuan yang BERLAINAN:-

1.Acuan Daily.Ketika PA menghampiri MA Daily,MA Daily terlihat masih POINTING UP TAJAM ke ATAS bermakna masih ada kecenderungan ke atas.BB8H dan Middle MA8H terlihat FLAT,berurutan setelah 4H mengalami kondisi flat.Jadi ketika PA berada di lower BB8H dan pengarah sudah menunjukkan maunya,saya dapati sgt aman membuat OP buy di lower BB8H ,sesuai rule BUY di LOWER,SELL di UPPER.

2.Acuan 8H.Ketika PA menghampiri MA 8H,MA 8H terlihat masih POINTING UP TAJAM ke ATAS bermakna masih ada kecenderungan ke atas.BB4H dan Middle MA4H terlihat FLAT,berurutan setelah 1H mengalami kondisi flat.Jadi ketika PA berada di lower BB4H dan pengarah sudah menunjukkan maunya,saya dapati sgt aman membuat OP buy di lower BB4H.

bukankah sama?Mohon pencerahan.

Kiranya ada kelebihan kita kongsikan bersama ilmu bermanfaat dari ALLAH ini,kiranya ada kelemahan dan kecacatan,adalah dtg dari kelemahan diri saya sendiri,mohon koreksi.

sizr19
03-14-2010, 06:05 AM
Assalamualaikum w.b.t,

Pemergian Sis Vina membuat saya ingin belajar lebih lagi.Di sini ingin saya kongsikan sedikit yg saya dapat belajar tentang OP pada kondisi flat (adakah ini kategori OP ketika acuan lebih besar sedang TRENDING?cth:Acuan Daily normal tapi MA pointing UP(sebelumnya UBNORMAL UP) dan BB8H berserta MA nya FLAT).Mohon pencerahan.

2 KONDISI yang SAMA pada acuan yang BERLAINAN:-

1.Acuan Daily.Ketika PA menghampiri MA Daily,MA Daily terlihat masih POINTING UP TAJAM ke ATAS bermakna masih ada kecenderungan ke atas.BB8H dan Middle MA8H terlihat FLAT,berurutan setelah 4H mengalami kondisi flat.Jadi ketika PA berada di lower BB8H dan pengarah sudah menunjukkan maunya,saya dapati sgt aman membuat OP buy di lower BB8H ,sesuai rule BUY di LOWER,SELL di UPPER.

2.Acuan 8H.Ketika PA menghampiri MA 8H,MA 8H terlihat masih POINTING UP TAJAM ke ATAS bermakna masih ada kecenderungan ke atas.BB4H dan Middle MA4H terlihat FLAT,berurutan setelah 1H mengalami kondisi flat.Jadi ketika PA berada di lower BB4H dan pengarah sudah menunjukkan maunya,saya dapati sgt aman membuat OP buy di lower BB4H.

bukankah sama?Mohon pencerahan.

Kiranya ada kelebihan kita kongsikan bersama ilmu bermanfaat dari ALLAH ini,kiranya ada kelemahan dan kecacatan,adalah dtg dari kelemahan diri saya sendiri,mohon koreksi.

bro memang best.....

jmie
03-14-2010, 10:09 AM
22:49 wanimran salam bro
22:49 wanimran maaf bertanya
22:50 mazangga salam bro
22:50 mazangga apa bisa saya bantu
22:50 wanimran sis vina sakitnya apa
22:51 mazangga kecelakaan bro
22:51 mazangga menyetir sendirian
22:51 mazangga dalam kondisi capek
22:51 mazangga ada anak kecil menyebrang jalan
22:51 mazangga dia menghindari anak kecil
22:51 mazangga malah ditabrak kendaraan dari arah berlawanan
22:51 mazangga pendarahan otak
22:51 mazangga kemudian mau di bawa ke jakarta
22:51 mazangga ke rs pertamina
22:51 mazangga baru sampe bandung
22:51 mazangga sudah meninggal
22:54 wanimran maaf lg sekali
22:54 wanimran sis vina muslim ato nonmuslim
22:55 mazangga muslim
22:55 wanimran mau dihadiah alfatihah
22:56 wanimran lalu aku mau kepastian
22:56 wanimran thanks bro
22:56 mazangga sama sama bro wanimran

p/s

Mungkin ada sebahagian dari kita tidak mengenali siapa ALlahyarhamah Sis Vina...

Sis Vina adalah antara murid tua KG yang terkenal pintar. Beliau pernah mengambil 3 jurusan berbeza di 3 universiti berbeza secara serentak. Beliau juga antara murid KG yg banyak mengembangkan Konsep Analisa FX ala KG... dan Beliau juga antara penyumbang utama indi-indi ala KG...

Dalam program KGers Great Gathering di Bandung yang dijadual akan berlangsung pada 24hb nanti, Allahyarhamah Sis Vina juga telah dijadualkan sebagai salah seorag pembicara utama....

Alfatihah buat Vina Setyorini Raharjo (VictoriaNaomi72)-
semoga rohnya dicucuri rahmat
aminn..

hangtuah70
03-14-2010, 09:02 PM
Alfatihah buat Vina Setyorini Raharjo (VictoriaNaomi72)-
semoga rohnya dicucuri rahmat
aminn..

Al-FATIHAH.......

junai
03-15-2010, 12:08 AM
Salam 1Malaysia rakan2 semua...
Mohon bantuan analisis GU ni...nak kemana pergerakannya ni...
mohon bantuan bro Tuah, bro sizr19, dan lain2 rakan...

https://i298.photobucket.com/albums/mm251/muraibatusabah/mohonbantuan2.jpg

Saya masih lemah lagi bab analisis ni...

amrul767
03-15-2010, 02:06 AM
salam semua,saya ingin terus belajar lagi,

Summary Big Map semasa GU:-

BB yearly-ubnormal down-MA pointing down-sell
BB 4monthly-ubnormal down-MA pointing down-sell
BB monthly-normal-MA pointing down-wait
BB weekly-ubnormal up-MA flat-buy
BB daily-normal-MA pointing up-wait
BB 8h-normal-pointing up-wait

Summary:2SELL,1BUY,3WAIT

Round Shaped Aqua

Ketika PA menghampiri MA8H yg sedang pointing UP dan MA4H>MA8H>MAdaily,pada awalnya saya merencanakan untuk OP buy di lower BB4H namun setelah MA4H crossing MA8H disokong penguncupan BB8H,saya menjadi sedikit ragu2 kerana kedudukan MA kini,MA8H>MA4H>MAdaily.PA sebetulnya naik ke atas tapi terhenti di SD18H.


Square Shaped Lite Green

Di sini setelah PA tertahan di SD1 8H dan pengarah mengarah ke bwh,saya OP sell,dan akan memerhatikan mampukah MA daily>MA8H>MA4H.

mohon koreksi,tq.

sizr19
03-15-2010, 02:22 AM
Buy EJ

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot821.gif

Yearly = Abnormal = sell
4mth = normal = sideway
Mthly = abnornal = buy
weekly = abnormal = buy
daily = normal = sedeway
8jam = normal = sideway

batas average jadi dgunakan & acuan daily sebagai titik pengamatan....

sila beri tunjuk ajar

status EJ selepas OP buy......... huhuhuhu OP ku minus ne......

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot822.gif

amrul767
03-15-2010, 02:35 AM
Buy EJ



Yearly = Abnormal = sell
4mth = normal = sideway
Mthly = abnornal = buy
weekly = abnormal = buy
daily = normal = sedeway
8jam = normal = sideway

batas average jadi dgunakan & acuan daily sebagai titik pengamatan....

sila beri tunjuk ajar

gud job bro

sizr19
03-15-2010, 02:59 AM
gud job bro

OP nya tak clean la bro......

sizr19
03-15-2010, 06:09 AM
Buy GU

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot827.gif

Status EJ

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot826.gif

tak kan ku repeat kebodohan yg ku buat di EJ

1) OP tak clean
2) terlupa masih ada ruang pa nak down lagi........

wanimran
03-15-2010, 08:43 AM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/eu150310.gif

Salam GGH

amrul767
03-15-2010, 09:08 AM
GU "menggila" hehehe

junai
03-15-2010, 09:36 AM
GU "menggila" hehehe

sya dah close sell GU....dapat 87 pips je...syukurlah....now 1.5047

amrul767
03-15-2010, 09:45 AM
Buy GU

tak kan ku repeat kebodohan yg ku buat di EJ

1) OP tak clean
2) terlupa masih ada ruang pa nak down lagi........

thanks bro atas pelajarannya.kena tulis tampal kat PC ni.saya pun selalu membuat kesilapan yg sama.thanks again


sya dah close sell GU....dapat 87 pips je...syukurlah....now 1.5047

alhamdulillah,rezeki yg ada jgn ditolak bro,ambik apa yg ada selagi boleh.yg penting halal.tahniah.

amrul767
03-15-2010, 01:00 PM
Assalamualaikum w.b.t,

Analisa MA+BB lagi.Sedikit pelajaran penting yg saya perolehi hari ini untuk dikongsikan bersama.Bukan untuk mengajar tapi mohon tunjuk ajar dan penambahan jika perlu.

Round Aqua

Ketika PA melakukan retrace menghampiri MA Daily,MA Daily terlihat masih pointing UP tajam ke atas mengindikasikan MASIH ADA RUANG UNTUK PA BERGERAK KE ATAS(thanks to Bro SIZR,pinjam term).Kedudukan rata2 MA 4H masih di bawah MA 8H(MA8H>MA4H>MADaily).BB8H dan BB4H yg sebelumnya ubnormal down kini memasuki kondisi normal.Pengarah 1H yg sebelumnya berada di antara bawah MA4H dan atas MA daily kini sudah cross ke atas MA4H bermaksud terjadi PENGUATAN(betul ke?,betulkan kalau silap),dan setelah pengarah2 setuju,terlihat aman untuk OP BUY di Lower BB4h yg flat.

Rectangle Aqua

Pada ketika harga bergerak kuat dan cepat ke atas,saya dapati kedudukan MA4H yg berada di bawah MA8H perlu saya diberi perhatian serius,sama ada MA4H tembus atau kekal berada bwh MA8H.Batas2 SD di daily,8H dan 4H turut perlu saya beri perhatian dan tentunya arah pengarah2 1jam,30m,dan 15m.Apabila PA tertahan di upper SD1 daily,BB8H dan 4H sudah FLAT,MA4H masih DI BAWAH MA8H,dan pengarah sudah menunjukkan arah ke BAWAH saya kira saat paling aman untuk OP SELL.Harap dikoreksi pemahaman saya.Tq.

P/S:nasi tambah:Kalau tak silap saya bagi geng2 yg trade gune VSA,kondisi PA naik dan turun dengan pantas ni diorang panggil shakeout yg dilakukan oleh smart money,yg antara tujuannya adalah untuk hunt stop loss dan memerangkap buyer,kalu tak silap laa.Jadi kita hati-hati je la.Nasib baiklaa kita ada MA dgn BB kan.Sekian,terima kasih.

wanimran
03-15-2010, 06:07 PM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/eu150310-2.gif

p/s Syukur.... kawan kita amirul makin mantap.... satu contoh yg amat baik.... menggunakan sepenuhnya peluang belajar melalui Thread dan Skype.... Syabas bro....

Bukan senang nak senang.... bukan susah nak susah......

Salam GGH......

nosts_rounder
03-15-2010, 11:48 PM
GU pagi ni
buy dibuat berdasarkan harga memantul mantul di MA weekly dan 4h>8h..take profit MA daily..kerana masih pointing down

hangtuah70
03-16-2010, 03:04 AM
https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/pertanyaanbrosizr.jpg

Biasanya sy ada masalah jika byk bb yg normal utk mempredict.... sy tak pasti how untuk melihat batas2 & pergerakkan bb yg normal.... BB mana akan menjadi titik pengamatan kita....


sy sudah syak price akan memantul di sd1 mthly disebabkan 4mth masih cenderung down.... but turun dia tak lama...... price terus up sehingga sd1 statis weekly... then terjun maut.... how sy nak alert dgn perubahan seperti itu? sedangkan semua MA kecil pointed ke atas???

maaf bro, menanyakan soalan ini....

then sy berharap nak tahu how bro analysis & menyusun strategy.... 1 cth sudah memadai....

then sy nak jadi mcm bro... this my target. but i dont have rakan utk membincangkan analysis KG bersama, that why sy cuba menanya soalan ne kepada bro.

Assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh....

Maaf bro sizr agak lambat menjawab kerana keadaan agak sibuk kebelakangan ini....

Berbalik pada pertanyaan bro spt. chart diatas...

Jika melihat secara rawak menggunakan BB flat detector kita lihat bacaan yg dibaca adalah......

Yearly=trending down=sell
4month=trending down=sell
monthly=sideway=wait
weekly=sideway=wait
Daily=sideway=wait
8Hours=trending up=buy
4Hours=trending up=buy

Kesimpulan dari pembacaan secara rawak bahawa informasi EJ dikala bro sizr menganalisa market adalah dlm keadaan berimbang.....dari sudut BIG MAP.....

Jika dari cara strategi saya peribadi saya belum buy diarea bro op tersebut....
penyusunan strategi tetap saya gunakan aturan buy di lower, sell di upper bro sizr..

Ok contoh saya menganalisa.......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/cthutksizr.jpg

Informasi secara rawak BIG MAP....

yearly=TD=sell (TD=trending down)
4monthly=TD=sell
monthly=SW=wait
weekly=SW=wait
daily=TD=sell
8hrs=TD=sell
4Hrs=TD=sell

keputusan saya sell dimarket trending down.....maka saya akan menanti utk ianya 'ambil nafas' disokong pula oleh MA 8 hrs....


Harap membantu....

sizr19
03-16-2010, 04:46 AM
Assalamualaikum warohmatullahi wabarokatuh....

Maaf bro sizr agak lambat menjawab kerana keadaan agak sibuk kebelakangan ini....

Berbalik pada pertanyaan bro spt. chart diatas...

Jika melihat secara rawak menggunakan BB flat detector kita lihat bacaan yg dibaca adalah......

Yearly=trending down=sell
4month=trending down=sell
monthly=sideway=wait
weekly=sideway=wait
Daily=sideway=wait
8Hours=trending up=buy
4Hours=trending up=buy

Kesimpulan dari pembacaan secara rawak bahawa informasi EJ dikala bro sizr menganalisa market adalah dlm keadaan berimbang.....dari sudut BIG MAP.....

Jika dari cara strategi saya peribadi saya belum buy diarea bro op tersebut....
penyusunan strategi tetap saya gunakan aturan buy di lower, sell di upper bro sizr..

Ok contoh saya menganalisa.......

https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/cthutksizr.jpg

Informasi secara rawak BIG MAP....

yearly=TD=sell (TD=trending down)
4monthly=TD=sell
monthly=SW=wait
weekly=SW=wait
daily=TD=sell
8hrs=TD=sell
4Hrs=TD=sell

keputusan saya sell dimarket trending down.....maka saya akan menanti utk ianya 'ambil nafas' disokong pula oleh MA 8 hrs....


Harap membantu....

Terima kasih banyak2 bro........

amrul767
03-16-2010, 08:19 AM
Assalamualaikum w.b.t

Maaflaa saya buat mcm buku nota saya lak thread ni hehe..saya nak kongsikan pelajaran yg saya dapat drp bro jmie tentang penggunaan KGB semasa berskype dgn beliau.Saya ingin merakamkan jutaan terima kasih atas ilmu yg dikongsikan.Terima kasih sebelumnya.(sekiranya ada pernyataan yg salah harap Bro Jmie dapat betulkan)

Saya memplotkan LOW yg terjadi pada 10 Mac 2010 sehingga HIGH yg terbentuk pada 12 Mac 2010 dgn KGB MAGENTA,dan pada hari ini,dr HIGH 12 Mac 2010 sehingga LOW yg terbentuk semalam 15 Mac 2010,saya memplotkan dgn KGB LIME di tf1jam.

Penjelasan:
KOTAK BIRU
Ketika PA menghampiri dan menembusi level B/S BALANCE LEVEL MAGENTA sekitar 1.5044, sekiranya price dapat bermain di bawah level tersebut,PA mengisyaratkan price BERKEMUNGKINAN akan TURUN lagi setelah penurunan semasa yg terjadi.

KOTAK MERAH
Pada hari ini setelah memplotkan KGB LIME,saya dapati PA cuba membuat retrace setelah berlaku penurunan yg kuat semalam,namun 2 kali percubaan PA untuk bermain di atas SELLER BALANCE LEVEL LIME menemui kegagalan,ini mengindikasikan bahawa SELLER masih mendominasi market dan menguatkan lagi andaian bahawa PA akan mengalami penurunan selanjutnya.

KOTAK HIJAU
Ternyata PA turun lagi.Level pemerhatian selanjutnya SELLER BALANCE LEVEL MAGENTA

Sekian terima kasih.

amrul767
03-16-2010, 08:32 AM
p/s Syukur.... kawan kita amirul makin mantap.... satu contoh yg amat baik.... menggunakan sepenuhnya peluang belajar melalui Thread dan Skype.... Syabas bro....

Bukan senang nak senang.... bukan susah nak susah......

Salam GGH......

takde apa pun bro,niat nak belajar sampai dapat je,KG kata lagi byk kita bagi lagi byk kita terima,mekanisme memberi-menerima berjalan.bro pun saya tgk makin mantap OPnya,hujung pucuk pokok rhu tu!hehe,tahniah.share share laaa analisa nye buat rujukan kawan2.

To Bro Tuah,thanks atas penjelasan permasalah bro SIZR,sgt2 membantu..

thanks all!!

amrul767
03-16-2010, 12:20 PM
Bereksperimentasi EJ dgn KGB.

Kotak Aqua

PA berhasil bermain2 di bawah BUYER BALANCE LEVEL MAGENTA.OP sell di upper BB daily.mampukah bertahan..

update:dah close all.PA terlihat tertahan.cukupla apa yg ada hehe.mata ngantuk

sizr19
03-16-2010, 01:25 PM
sell EJ

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot002-2.gif

amrul767
03-16-2010, 11:18 PM
Assalamualaikum w.b.t

Kedudukan GU seawal pagi ni.

hangtuah70
03-17-2010, 04:42 AM
EJ dimasa rewang........qqqqqq


https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej17-3.jpg

Update close 60 pip


Harap membantu...

amrul767
03-17-2010, 06:07 AM
EJ dimasa rewang........qqqqqq


Harap membantu...

salam Bro Tuah,
mmg rewang dan santai sungguh OPnya qqqqqq,nubie mohon tunjuk ajar Bro!

hangtuah70
03-17-2010, 08:56 AM
salam Bro Tuah,
mmg rewang dan santai sungguh OPnya qqqqqq,nubie mohon tunjuk ajar Bro!

Wslm bro amrul.......kamu juga op dan analisanya juga semakin mantap......teruskan posting jgn bosan ya.....terus semangat menganalisa nnti juga anda bisa.......harus bisa....


Harap membantu

wanimran
03-18-2010, 05:09 AM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/latihanmenggunalsma.gif

OP semalam.... Jika digabungkan dengan apa yang sering kita lakukan mungkin dapat membantu....


Salam GGH....

wanimran
03-18-2010, 06:35 AM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/latihanmenggunalsma3.gif

Akan close secara manual jika terdapat Swing Low....

Salam GGH.... Thanks untuk semua sifu2 yang membantu.....

hangtuah70
03-18-2010, 06:43 AM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/latihanmenggunalsma3.gif

Akan close secara manual jika terdapat Swing Low....

Salam GGH.... Thanks untuk semua sifu2 yang membantu.....

Dua jempol up ama bro WI kita........kreatif dari segi analisa.....keep research bro.....

Sambil itu review deh yg masih guna BB+MA>>>>>>>http://www.forexindo.com/forum/3359-post62.html

Sama ngak TFT.......qqqqqq


https://i359.photobucket.com/albums/oo35/laburbuih/ej18-3-01.jpg



Harap membantu

**berenti di RR mau pipis.....qqqqq

badshah78my
03-18-2010, 02:10 PM
Salam bro..sy dah bca thread kg hingga habis.tapi sy kurang faham..mula2 kata dia pakai simple MA.Bila dia kata Linearla,weightedla bertambah peningla bro..ada tak sapa boleh membantu..

badshah78my
03-18-2010, 02:15 PM
kemana arah GU...tlg bg penerangan pd hamba yg selalu rugi ini.....

hangtuah70
03-18-2010, 05:10 PM
kemana arah GU...tlg bg penerangan pd hamba yg selalu rugi ini.....

Assalamualaikum bro badshah78my......pelan2 bro 1-100 dulu pahami dan resapi.....ke jurnal saya juga boleh ada tip saya beri disana ......jika ingin live diskusi sila ke skype juga boleh dan jika terus ke senior2 master kg juga boleh masuk je ke room ggh ....

Kami semua disini insyaallah akan sentiasa membantu dari pemahaman bersama.....

Harap membantu

tetikus10
03-18-2010, 07:34 PM
Salam bro..sy dah bca thread kg hingga habis.tapi sy kurang faham..mula2 kata dia pakai simple MA.Bila dia kata Linearla,weightedla bertambah peningla bro..ada tak sapa boleh membantu..


Assalamualaikum bro badshah78my......pelan2 bro 1-100 dulu pahami dan resapi.....ke jurnal saya juga boleh ada tip saya beri disana ......jika ingin live diskusi sila ke skype juga boleh dan jika terus ke senior2 master kg juga boleh masuk je ke room ggh ....

Kami semua disini insyaallah akan sentiasa membantu dari pemahaman bersama.....

Harap membantu

Assalamualaikum......

Bro badshah...pelan2 bacanya ye....slow & steady....mulakan dr awal & fahamkan dulu method pertama dr KG tu....kemudian bila dh mula faham baru la beralih ke method ke 2.....insyaallah pasti bisa.....sye juga masih nk memahami method pertama tu.....masih banyak 'sesuatu' di method pertama yg harus dirungkai.......jom kita belajar bareng2......qqqqqqq

Betul kata bro Tuah tu....baca dulu page 1-100 berulang2....sebab PENGULANGAN ADALAH JALAN TERBAIK MEMUPUK PEMAHAMAN.....lakukan juga backtest/forwardtest sebanyak2nya.....salah takpe....catatkan setiap analisa yg betul atau salah.....ini utk rujukan akan dtg.....

Semoga membantu/dibantu......qqqqqqqqqqqqqqq:sm53:

badshah78my
03-18-2010, 11:02 PM
Assalamualaikum bro badshah78my......pelan2 bro 1-100 dulu pahami dan resapi.....ke jurnal saya juga boleh ada tip saya beri disana ......jika ingin live diskusi sila ke skype juga boleh dan jika terus ke senior2 master kg juga boleh masuk je ke room ggh ....

Kami semua disini insyaallah akan sentiasa membantu dari pemahaman bersama.....

Harap membantu

Waalaikumsalam bro tuah tima kasih kerna sudi membantu.insyaallah sy cuba fahami dan resapi semual.apa bro tuah punya nama skype?

hangtuah70
03-19-2010, 03:59 AM
Waalaikumsalam bro tuah tima kasih kerna sudi membantu.insyaallah sy cuba fahami dan resapi semual.apa bro tuah punya nama skype?

Alhamdulillah....terima kasih sebelumnya pada Mr. T kerana semangat beliau utk terus mempelajari dan memahami ilmu KG secara lebih mendalam.......... skype add bro wansalam or wanimran....


Harap membantu

badshah78my
03-21-2010, 11:42 AM
Buy GU
Price skg kat lower BB untuk Weekly so sy enter untuk buy.Ok tak bro.sapa2 boleh tolong komen???

mamedai
03-21-2010, 12:50 PM
Buy GU
Price skg kat lower BB untuk Weekly so sy enter untuk buy.Ok tak bro.sapa2 boleh tolong komen???

Adeh..market belom bukak, bro dah enter buy??:sm52:

badshah78my
03-21-2010, 12:52 PM
Sy buy untuk pagi sabtu bro 20/3.

badshah78my
03-21-2010, 01:01 PM
Adeh..market belom bukak, bro dah enter buy??:sm52:

Sy enter buy pagi sabtu pada 1.500. Skg tengah popit 17 pips.tak taula klu market buka ni terus popit tak...hehe...:malaysia-flag:

mamedai
03-21-2010, 01:05 PM
Sy buy untuk pagi sabtu bro 20/3.

OIC..saya ingat bro baru je buy 2,3 minit lepas...qqqqq...sori bro..
dari price tu, saya tengok possible nak naik..qqqqqq

kat TF 15M, price macam dah FLAT..sebab price dah masuk SD 1, MA 8H..

apabila market flat, buy from lower BB, sell from upper BB..

p/s: saya belom khatam lagi teknik KG ni..qqqqqqqq
chow..BERTAPA dulu..qqqqqqq:malaysia-flag:

badshah78my
03-21-2010, 01:21 PM
OIC..saya ingat bro baru je buy 2,3 minit lepas...qqqqq...sori bro..
dari price tu, saya tengok possible nak naik..qqqqqq

kat TF 15M, price macam dah FLAT..sebab price dah masuk SD 1, MA 8H..

apabila market flat, buy from lower BB, sell from upper BB..

p/s: saya belom khatam lagi teknik KG ni..qqqqqqqq
chow..BERTAPA dulu..qqqqqqq:malaysia-flag:

K.Tq bro.selamat bertapa.klu dah tamat turunkan ilmu tu kat sy pula k.:malaysia-flag:

midycameron
03-21-2010, 01:34 PM
assalamualaikum kgers...newbie tumpang belajar....

mamedai
03-21-2010, 02:01 PM
K.Tq bro.selamat bertapa.klu dah tamat turunkan ilmu tu kat sy pula k.:malaysia-flag:


assalamualaikum kgers...newbie tumpang belajar....

Mari kita belajar sama2..nothing's too late..saya baru kat page 45..qqqqq

mamedai
03-21-2010, 03:52 PM
di sini saya ingin berkongsi ringkasan yang dibuat oleh master KG untuk dijadikan rujukan para newbie macam saya..harap TT x marah..qqqqqq
catatan dibawah adalah mengenai apa yang dipelajari setakat page 50/1097 dalam forum sebelah..



Nah.. sejauh ini kita sudah belajar dan memahami hal-hal penting yang harus kita ketahui untuk menganalisa chart. Sebelum kita lanjutkan ke hal teknis dan runutan yang kita lakukan dalam menganalisa. Saya akan ulangi sedikit apa saja yang sudah kita pelajari dan menambahkan beberapa hal untuk memperjelas lagi semua yang sudah kita bicarakan. Memang terkesan berulang-ulang neh.. tapi jujur ada tujuannya... Saya belajar bahwa pengulangan adalah metoda yang baik untuk memahami sesuatu... dan saya coba terapkan di sini.. Jadi untuk yang merasa GENIUS jangan protes yah... hehehehehehe

Apa saja yang sudah kita pelajari dan ketahui sih ?

Pertama, kita sudah belajar tentang Trend... apa defenisinya dan apa sih trend tersebut sekarang jelas sudah. Jadi jangan bingung, jangan berdebat soal trend karena trend itu tergantung dari titik acuan mana kita melihatnya (kalo gak ngerti baca lagi di awal Thread ini).Titik acuan di sini, karena kita menganalisa chart pergerakan harga mata uang maksudnya adalah rentang waktu yang kita gunakan untuk melihat perubahan harga sebagai pembanding. Bukankah kita tahu "sesuatu" itu tinggi karena kita punya pembandingnya yang lebih rendah dan begitu juga sebaliknya.

Kedua, kita juga memahami bahwa harga digerakkan oleh para pelaku pasar yang melakukan transaksi dan pelaku pasar inilah yang akhirnya menentukan kemana harga akan bergerak. Nah, uniknya pasar Forex itu berjalan 24 jam, artinya hampir setiap saat terjadi transaksi yang dilakukan oleh para pelaku pasar ini. Dan ini juga berarti bahwa harga akan bergerak terus entah naik entah turun dalam range pergerakan yang besar maupun range pergerakan yang kecil. Dan kita juga paham bahwa kita dapat mengambil keuntungan dengan mengikuti pergerakan harga.. maksudnya jika harga bergerak naik dan kita melakukan OP Buy maka kita akan memperoleh keuntungan begitu juga sebaliknya ketika harga bergerak turun dan kita melakukan OP Sell maka kita juga akan memperoleh keuntungan. Intinya, kita akan memperoleh keuntungan dengan bertransaksi di Forex hanya jika transaksi yang kita lakukan SEARAH dengan pergerakan harga.

Searah dengan pergerakan harga, berarti kita harus mampu mengikuti kemana saja harga tersebut bergerak. Kabar buruknya, pelaku pasar yang menggerakan pasar Forex itu sangat banyak dan memiliki kepentingan masing-masing. Karena kepentingan para pelaku pasar yang berbeda-beda inilah maka harga SELALU bergerak naik-turun. Belum pernah terjadi harga bergerak lurus.. Nah, besar range naik turunnya pergerakan harga ini tergantung besarnya volume transaksi yang dilakukan oleh pelaku pasar tadi. Jadi kalo volume transaksi para pelaku pasar yang membeli lebih banyak maka tentu saja mata uang tersebut akan menguat nilainya, begitu juga jika volume transaksi para pelaku yang menjual lebih banyak maka nilai mata uang tersebut akan menurun.

Lalu apakah kita harus mengikuti pergerakan harga ini setiap saat? Beruntungnya kita tidak harus melakukan hal itu.. ada metoda rata-rata yang dapat kita gunakan untuk mengamati kecenderungan pergerakan harga. Bayangkan jika kita harus mengamati perubahan yang terjadi pada harga setiap detik .. jereng kali mata kita yah? Nah, dengan metoda rata-rata ini lah kemudian kita akan mengamati kecenderungan pergerakan harga. Bagaimana caranya? kita membagi pengamatan kita menjadi beberapa waktu... Dalam pembahasan ini kita mengamati kecenderungan pergerakan harga per 15 menit, 30 menit, 1 jam, 4 jam, 8 jam, 1 hari, 1 minggu dan 1 bulan. Maksudnya kita melihat nilai rata-rata dari harga-harga yang terjadi dalam rentang waktu-waktu tadi. Bukankah jika kita mengetahui bahwa nilai rata-rata harga yang terjadi selama 15 menit ternyata lebih besar dari nilai rata-rata harga selama 30 menit, 1 jam, 4 jam, 8 jam, 1 hari, 1 minggu dan 1 bulan kita bisa menyimpulkan bahwa harga sedang bergerak naik...? seperti itulah gambarannya... dan begitu juga sebaliknya. Beruntungnya lagi....secara visual kita dapat mengikuti pergerakan nilai rata-rata ini menggunakan indicator yang sudah ada di platform trading kita. Indicator tersebut namanya Moving Average... yaitu indicator yang menghitung nilai rata-rata bergerak dari rentang waktu yang dapat kita tentukan. (untuk lebih jelas Anda bisa baca kembali postingan-postingan sebelumnya di awal-awal thread ini)


Beruntungnya lagi... kita punya indicator yang sudah jadi namanya "12093" yang dibuat oleh Goen untuk kepentingan kita di sini. Indicator ini langsung membuat MA yang kita butuhkan untuk analisis dari pergerakan rata-rata 15 Menit sampai 1 bulanan, dan uniknya indicator ini bisa digunakan di semua TF dan langsung memplot MA yang kita butuhkan.. tentu saja perhitungan MA nya disesuaikan dengan TF nya. Untuk Anda yang belum memilikinya silahkan cari di postingan-postingan sebelumnya... kalo Anda membaca Thread ini dari awal pasti Anda sudah dapat itu indicator hehehehehehe....

Ketiga, kita juga sudah belajar mengenai Standard Deviasi yaitu nilai batas penyimpangan yang terjadi pada sekelompok data. Lalu kita juga sudah memahami sekarang bahwa pergerakan sekelompok data dianggap normal atau terdistribusi secara normal jika pergerakan data berada dalam rentang nilai Standard Deviasi (SD) 1. Dan sekali lagi beruntungnya nasib kita ini adalah untuk menghitung batas pergerakan rata-rata harga dengan nilai deviasi tertentu juga sudah tersedia indicator built in di platform-platform trading kita, namanya Bollinger Bands.

Keempat, kita juga memahami bahwa MA dan Bollinger Bands SD 1 (Upper dan Lower line nya) kita gunakan sebagai batas-batas dinamis yang akan selalu menjadi pusat perhatian kita ketika mengamati pergerakan harga. Batas-batas dinamis yang dimaksudkan disini adalah level-level yang mungkin untuk dicapai oleh harga dan menjadi batas pergerakannya. Maksudnya, batas-batas ini kita gunakan untuk mengamati dan menentukan apakah harga akan berbalik atau bergerak terus dengan menggunakan MA-MA yang kita gunakan sebagai petunjuknya tentu saja.

Kelima, kita juga sudah sepakat untuk membagi kondisi pergerakan harga dalam dua kondisi yaitu, kondisi Trending dan kondisi Flat. Dan kita juga sudah mendefenisikan bahwa kondisi Flat adalah kondisi ketika harga bergerak di antara lower dan upper BB SD 1, dan kondisi Trending kita sebut jika harga bergerak di luar batas upper dan lower BB SD1. Jadi maksudnya kita akan menyebut SMA 96 di M15 dalam kondisi trending jika harga bergerak diluar batas Upper dan Lower BB 96 dengan SD 1.


Dan sebaliknya kita akan menyebut SMA 96 dalam kondisi Flat jika harga bergerak diantara upper dan lower BB 96 SD1. Sekali lagi kita juga beruntung.. karena ada indicator yang telah saya sendiri buat untuk mendeteksi kondisi Flat dan Trending ini sesuai dengan periode BB yang kita inginkan. Namanya "KG FLAT DETECTOR" indicator ini membantu kita dengan cepat untuk melihat MA-MA mana yang sedang dalam kondisi Flat atau Trending. Indicator ini juga sudah ada di Thread ini, dan Anda tinggal mendownloadnya saja.. silahkan cari di post-post sebelumnya.. jika Anda menuruti pesan saya di awal Thread ini untuk membaca seluruh postingan secara berurutan pasti Anda sudah menemukan indicator tersebut.

Keenam, kita juga sepakat untuk mengabaikan arah yang ditunjukkan oleh MA-MA yang sedang dalam kondisi Flat dan mengalihkan fokus arah ke MA yang lebih kecil dan yang besarnya sebagai panduan. Dan untuk MA-MA yang sedang dalam kondisi Flat maka fokus perhatian kita pusatkan pada upper atau lower BB SD 1 nya. Maksudnya begini, jadi kalo MA 96 di M15 dalam kondisi Flat maka fokus kita pusatkan pada upper atau lower BB 96 SD1 ketika mengamati pergerakan harga.

Ketujuh, kita juga sudah belajar dan memahami bahwa ENTRY dan EXIT position kita lakukan berdasarkan MA yang kita jadikan acuan dan melakukannya ketika MA acuan kita tersebut berada dalam kondisi Flat dengan aturan Buy di Lower BB acuan dan Sell di Upper BB acuan. Maksudnya begini, katakan kita menggunakan acuan MA 96 (harian) di M15 sebagai acuan.. maka Buy Position akan kita open jika harga telah menyentuh, hampir atau melewati Lower Line BB 96 dan kemudian harga terlihat bergerak memantul atau berbalik ke arah Middle Line BB 96 atau SMA 96 serta dikuatkan oleh arah MA-MA kecilnya.

Kelapan, kita juga memahami sekarang bahwa kondisi Flat dan Trending terjadi bergantian di setiap MA yang kita gunakan sebagai acuan. Artinya dari sini kita paham bahwa pergerakan harga memiliki ritme. Ritme ini dapat kita artikan sebagai sebuah keteraturan yang terjadi dalam pergerakan harga, dan keteraturan menunjukkan bahwa terdapat pola pengulangan dalam pergerakan harga tersebut. Apa pola pengulangannya...? Yah pergantian kondisi Flat dan Trending tadi... hehehehehehe...



hanya setakat page 50 je ni..qqq
hamba yang hina ini nak meneruskan pertapaan dulu..

hangtuah70
03-22-2010, 05:46 AM
di sini saya ingin berkongsi ringkasan yang dibuat oleh master KG untuk dijadikan rujukan para newbie macam saya..harap TT x marah..qqqqqq
catatan dibawah adalah mengenai apa yang dipelajari setakat page 50/1097 dalam forum sebelah..



hanya setakat page 50 je ni..qqq
hamba yang hina ini nak meneruskan pertapaan dulu..

Alhamdulillah bro mamedai sudah mendapat 50% dari apa yg di bro dah baca dan selebihnya hanya BACKTEST dan praktis dari apa yg bro dah pahami.....insyaallah


Harap membantu

mamedai
03-22-2010, 07:01 AM
Alhamdulillah bro mamedai sudah mendapat 50% dari apa yg di bro dah baca dan selebihnya hanya BACKTEST dan praktis dari apa yg bro dah pahami.....insyaallah


Harap membantu

Jauh lagi bro tuah..cuma saya x berapa paham sikit pasal FLAT tu..maklumla dalam bahasa indonesia bunya dia lain sikit..
soalan saya,
situasi 1..
katakan weekly flat, so kita SELL from upper SD1 weekly, and BUY from lower SD1 BB weekly kn?
kemudian kita berpandukan Daily MA, 8H MA, dan MA yang lebih kecil untuk OP kn?
cuma di SD1 tu kita kena perhati sama ada price bounce atau tembus..betol x?


situasi 2
weekly trending, price berada di luar SD1 BB weekly..betol??
then, daily flat..price berada dalam SD1 BB daily..
so rules OP berdasarkan SELL from upper SD1 BB and BUY from LOwer SD1 BB, adalah bagi BB daily je la kan?


situasi 3
weekly n daily trending..
tapi MA 8H flat..adakah rules di atas boleh dipakai??

huhu..pening deh..susah belajar sesuatu yang baru, dalam bahasa baru..
setakat ni paham, saya tanya ni sebab nak konfirmkan je..takut salah paham..
harap bro tuah or sizr or sapa2 boleh tlg jawab..

sizr19
03-22-2010, 08:21 AM
Jauh lagi bro tuah..cuma saya x berapa paham sikit pasal FLAT tu..maklumla dalam bahasa indonesia bunya dia lain sikit..
soalan saya,
situasi 1..
katakan weekly flat, so kita SELL from upper SD1 weekly, and BUY from lower SD1 BB weekly kn?
kemudian kita berpandukan Daily MA, 8H MA, dan MA yang lebih kecil untuk OP kn?
cuma di SD1 tu kita kena perhati sama ada price bounce atau tembus..betol x?


situasi 2
weekly trending, price berada di luar SD1 BB weekly..betol??
then, daily flat..price berada dalam SD1 BB daily..
so rules OP berdasarkan SELL from upper SD1 BB and BUY from LOwer SD1 BB, adalah bagi BB daily je la kan?


situasi 3
weekly n daily trending..
tapi MA 8H flat..adakah rules di atas boleh dipakai??

huhu..pening deh..susah belajar sesuatu yang baru, dalam bahasa baru..
setakat ni paham, saya tanya ni sebab nak konfirmkan je..takut salah paham..
harap bro tuah or sizr or sapa2 boleh tlg jawab..

As'salam bro,

Baru ada kesempatana buka thread.... ada urusan di perantauan.....

Newbie torai jawab ye..... Buy di lower & sell di upper ada trick utk kita melakukan OP... seperti dijelaskan sideway adalah kondisi emas. Kita tidak terikat dgn rules tu tetapi kita mesti melakukan analysis utk mendapatkan informasi utk kita membuat keputusan......

Seperti kita maklum kondisi flat adalah tempat ia meneruskan perjalanan or menukar arah perjalanan harga.... Mcm KG kata flat & trending seperti saudara kembar yg tak dapat dipisahkan......

situasi 1..
katakan weekly flat, so kita SELL from upper SD1 weekly, and BUY from lower SD1 BB weekly kn?
kemudian kita berpandukan Daily MA, 8H MA, dan MA yang lebih kecil untuk OP kn?
cuma di SD1 tu kita kena perhati sama ada price bounce atau tembus..betol x?

bounce atau tembus perlu dilihat di batas2 kemungkinan perjalanan harga akan sampai..... let say price turun until sd1 lower weekly then price memantul2 di situ but ma kecil tidak menunjukkan perlemahan harga selepas penurunan sesuatu pair, adakah OP buy kita akan valid? di sini kita perlu melihat kesemuanya bro... bila price sampai disatu batas apakah respon terhadap ma2 kecil? apa keadaan daily, 8jam, 4jam & 1jam????? jika sesuai dgn rules buy di lower... kita boleh OP disitu but kalau tak sesuai jantung kita akan berdegup luar biasa jika kita OP disitu........

situasi 2
weekly trending, price berada di luar SD1 BB weekly..betol??
then, daily flat..price berada dalam SD1 BB daily..
so rules OP berdasarkan SELL from upper SD1 BB and BUY from LOwer SD1 BB, adalah bagi BB daily je la kan?

kalau bro percaya weekly akan terus trending bro bleh tunggu di lower ma daily, 8jam, 4jam or 1jam utk membuka posisi. di situ bas stop yg aman utk kita OP.

Jika bro lihat weekly trending tetapi ma kecil mula berkonsolidasi kita perlu syak bahawa kemungkinan trending di weekly sudah melemah & rules di upper & lower BB weekly akan tempat or strategy utk kita OP then sudah semestinya pada masa itu daily & ma kecil udah menukar trendnya menjadikan weekly keadaan flat....[/COLOR]

utk buy di lower or sell di upper tidak terikat dgn satu titik pengamatan, kita diajar utk mengunakan beberpa titik acuan so rules ne sesuai dgn acuan apa pun but yg penting bro kena tahu bro trader jenis apa?

situasi 3
weekly n daily trending..
tapi MA 8H flat..adakah rules di atas boleh dipakai??

why not, kalau bro percaya price akan teruskan perjalanan bila kelihatan 8jam flat kita masih boleh use rules buy di lower & sell di upper
di acuan 8jam

harap membantu........

mamedai
03-22-2010, 11:04 AM
Thanks a lot bro..dah paham dah skarang..qqq

mata mesti mau tajam..otak mesti pantas..hahaha

sambung bertapa lageeeeeeeeeee..

hangtuah70
03-22-2010, 06:07 PM
As'salam bro,

Baru ada kesempatana buka thread.... ada urusan di perantauan.....

Newbie torai jawab ye..... Buy di lower & sell di upper ada trick utk kita melakukan OP... seperti dijelaskan sideway adalah kondisi emas. Kita tidak terikat dgn rules tu tetapi kita mesti melakukan analysis utk mendapatkan informasi utk kita membuat keputusan......

Seperti kita maklum kondisi flat adalah tempat ia meneruskan perjalanan or menukar arah perjalanan harga.... Mcm KG kata flat & trending seperti saudara kembar yg tak dapat dipisahkan......

situasi 1..
katakan weekly flat, so kita SELL from upper SD1 weekly, and BUY from lower SD1 BB weekly kn?
kemudian kita berpandukan Daily MA, 8H MA, dan MA yang lebih kecil untuk OP kn?
cuma di SD1 tu kita kena perhati sama ada price bounce atau tembus..betol x?

bounce atau tembus perlu dilihat di batas2 kemungkinan perjalanan harga akan sampai..... let say price turun until sd1 lower weekly then price memantul2 di situ but ma kecil tidak menunjukkan perlemahan harga selepas penurunan sesuatu pair, adakah OP buy kita akan valid? di sini kita perlu melihat kesemuanya bro... bila price sampai disatu batas apakah respon terhadap ma2 kecil? apa keadaan daily, 8jam, 4jam & 1jam????? jika sesuai dgn rules buy di lower... kita boleh OP disitu but kalau tak sesuai jantung kita akan berdegup luar biasa jika kita OP disitu........

situasi 2
weekly trending, price berada di luar SD1 BB weekly..betol??
then, daily flat..price berada dalam SD1 BB daily..
so rules OP berdasarkan SELL from upper SD1 BB and BUY from LOwer SD1 BB, adalah bagi BB daily je la kan?

kalau bro percaya weekly akan terus trending bro bleh tunggu di lower ma daily, 8jam, 4jam or 1jam utk membuka posisi. di situ bas stop yg aman utk kita OP.

Jika bro lihat weekly trending tetapi ma kecil mula berkonsolidasi kita perlu syak bahawa kemungkinan trending di weekly sudah melemah & rules di upper & lower BB weekly akan tempat or strategy utk kita OP then sudah semestinya pada masa itu daily & ma kecil udah menukar trendnya menjadikan weekly keadaan flat....[/COLOR]

utk buy di lower or sell di upper tidak terikat dgn satu titik pengamatan, kita diajar utk mengunakan beberpa titik acuan so rules ne sesuai dgn acuan apa pun but yg penting bro kena tahu bro trader jenis apa?

situasi 3
weekly n daily trending..
tapi MA 8H flat..adakah rules di atas boleh dipakai??

why not, kalau bro percaya price akan teruskan perjalanan bila kelihatan 8jam flat kita masih boleh use rules buy di lower & sell di upper
di acuan 8jam

harap membantu........

:sm32: .......Sharing is caring......good job bro Sizr....

Harap membantu

amrul767
03-23-2010, 01:24 PM
rejeki malam,cuba berjinak2 dgn lsma dan KGB

badshah78my
03-23-2010, 01:56 PM
Salam bro.sy confius nak setup Moving average.Period untuk tf 1h daily 24,mingguan 120,monthly 480.MA method yg sy confius.mana 1.Simple/Exponential/Smoothed or LW.Bgitu juga halnya dgn Apply to mana satu open/closed/high/median.....

amrul767
03-23-2010, 02:02 PM
Salam bro.sy confius nak setup Moving average.Period untuk tf 1h daily 24,mingguan 120,monthly 480.MA method yg sy confius.mana 1.Simple/Exponential/Smoothed or LW.Bgitu juga halnya dgn Apply to mana satu open/closed/high/median.....

salam,nubie try jawab,kalu salah harap senior2 yg lain dapat betulkan:-

kalu susah2 sgt bro guna je simple,apply to weighted close,ini basic laa saya rasa..

harap membantu dan dibantu

badshah78my
03-23-2010, 02:40 PM
salam,nubie try jawab,kalu salah harap senior2 yg lain dapat betulkan:-

kalu susah2 sgt bro guna je simple,apply to weighted close,ini basic laa saya rasa..

harap membantu dan dibantu

Tq bro amrul.skg sy terbantut kat basicla bro.sbb bab strusnya KG guna SMA close,SMA Open..confius bro.....:sm22:

amrul767
03-23-2010, 02:57 PM
Tq bro amrul.skg sy terbantut kat basicla bro.sbb bab strusnya KG guna SMA close,SMA Open..confius bro.....:sm22:

sma 4jam open/close kat tf 1 jam ke?
kalu yg tu,nak menyenangkan kita tgk time sesuai OP bila sma4 simple open crossing sma4 simple close atau sebaliknya,tapi jgn base on crossingnya aja ya.nanti dibilang byk false signal qqqqqq,gunanya untuk cari OP yg sejalan dgn analisa yg dibuat bro..kalau itu yg bro maksudkan laa,try fahami dan resapi..

contoh simple,BB daily MA daily flat,price dari bawah menghampiri UPPER SD+2,tiba2 sma4 open close crossing,kemungkinan untuk bro OP sell kat UPPER SD2 situ boleh dikatakan ideal..

harap membantu dan dibantu

hangtuah70
03-23-2010, 03:11 PM
sma 4jam open/close kat tf 1 jam ke?
kalu yg tu,nak menyenangkan kita tgk time sesuai OP bila sma4 simple open crossing sma4 simple close atau sebaliknya,tapi jgn base on crossingnya aja ya.nanti dibilang byk false signal qqqqqq,gunanya untuk cari OP yg sejalan dgn analisa yg dibuat bro..kalau itu yg bro maksudkan laa,try fahami dan resapi..

contoh simple,BB daily MA daily flat,price dari bawah menghampiri UPPER SD+2,tiba2 sma4 open close crossing,kemungkinan untuk bro OP sell kat UPPER SD2 situ boleh dikatakan ideal..

harap membantu dan dibantu




contoh simple,BB daily MA daily flat,price dari bawah menghampiri UPPER SD+2,tiba2 sma4 open close crossing,kemungkinan untuk bro OP sell kat UPPER SD2 situ boleh dikatakan ideal..

:sm52: cool bro amrul that is correct..........

Harap membantu

mamedai
03-23-2010, 03:20 PM
rejeki malam,cuba berjinak2 dgn lsma dan KGB

mantaff om..hehe
bro, apa alasan bro OP tu? hehe..
boleh terang sikit x??

amrul767
03-23-2010, 03:51 PM
mantaff om..hehe
bro, apa alasan bro OP tu? hehe..
boleh terang sikit x??

sebetulnya saya menggunakan 6 tf:-

weekly=bblsma yearly=ubnormal down
daily=bblsma 4 monthly=normal/flat
4h=bblsma monthly=normal/flat
1h=bblsma weekly=normal/flat
30m=bblsma daily=ubnormal down
15m=bblsma 8h=ubnormal down

Pada 23/03/2010 pukul 1am waktu broker saya terlihat lsma DAILY berjaya memotong lsma WEEKLY dan berada di atas lsma WEEKLY selama penurunan yg berlaku sehingga membuat low baru 1.4973 hari ini.saya mengambil kira kondisi flat di bblsma 4 monthly,monthly dan weekly untuk membuat pertimbangan OP yang mana selama penurunan berlaku dari 23/03/2010 pukul 2am,ketiga2 BBLSMA ini dalam kondisi FLAT.Penurunan yg berlaku pada hari ini sudah mencapai SD-3 di BBLSMA DAILY dan posisi terakhir PA tergantung di antara SD-2 dan SD-3,RANGE HARIAN pula berbaki lebih kurang 43 pip dari 183 DAILY AVERAGE.terakhir sekali setelah PA tertahan di SD-2 8h dan lsma 4h semakin menghampiri lsma 8h,saya membuat OP BUY.mohon koreksi

amrul767
03-23-2010, 04:20 PM
:sm52: cool bro amrul that is correct..........

Harap membantu

Assalamualaikum w.b.t
terinspirasi dgn bro jugak nih,tu yg terpaksa merajinkan diri bro Tuah,nak pandai punya pasal.qqqqq...tq bro.

OP las mlm ni,tak larat nak monitor dah.BE+1 locked.nak hit pun hit lah saya tak larat nak tunggu,besok pagi lak tgk hehehe..assalamualaikum sume,selamat malam....

SALAM GGH!!

hangtuah70
03-24-2010, 11:23 AM
Assalamualaikum w.b.t
terinspirasi dgn bro jugak nih,tu yg terpaksa merajinkan diri bro Tuah,nak pandai punya pasal.qqqqq...tq bro.

OP las mlm ni,tak larat nak monitor dah.BE+1 locked.nak hit pun hit lah saya tak larat nak tunggu,besok pagi lak tgk hehehe..assalamualaikum sume,selamat malam....

SALAM GGH!!

Qqqqqqq....."TERPAKSA merajinkan diri" ndak papa deh ....tapi duit masyukkkkkkk


Tahniah atas usaha anda juga........

Sendiri punya usaha dan alhamdulillah anda sudah mula mengguasainya...

Harap membantu

amrul767
03-25-2010, 07:29 AM
assalamualaikum w.b.t

sunyinya rumah "kita" qqqqq,ramai melepak skype kot.ngebuy dulu ah.

semoga membantu dan dibantu.

amrul767
03-25-2010, 08:17 AM
ada penumpang menunggu di halte.silakan naik!

amrul767
03-25-2010, 12:09 PM
nge-sell dulu sementara waktu..

amrul767
03-25-2010, 12:48 PM
cuba menambah peluru

update:spt ada yg bakal hit sl nih
update:alhamdulillah setakat ni selamattt...qqqqq

amrul767
03-25-2010, 10:18 PM
Assalamualaikum w.b.t,salam Jumaat semua..GU terkini,alhamdulillah..lsma dan KGB rocks!:sm52:

wanimran
03-28-2010, 12:42 PM
------------

hyrulxxx
03-28-2010, 02:26 PM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/latihanmenggunalsma.gif

OP semalam.... Jika digabungkan dengan apa yang sering kita lakukan mungkin dapat membantu....


Salam GGH....


https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/latihanmenggunalsma3.gif

Akan close secara manual jika terdapat Swing Low....

Salam GGH.... Thanks untuk semua sifu2 yang membantu.....



salam bro..kalau bole share kat mana ssaya bleh dapat kan ke 2 2 template nih ??? kalau kat thread KG,kat page berapa ya,sbb thred KG pun byk jugak..teringin jugak nak belajar KG nih ..apa2 pun terima kasih
:sm6:

izznisa
03-29-2010, 08:10 AM
Kami ingin mendapat reaksi dan respond kangkawan semua tentang

CADANGAN UNTUK MEMBAWA BRO ANGGARA & BRO RAVIWAN KE KUALA LUMPUR DAN MENGADAKAN KULIAH "ANALISA FX ALA KG"

Antara hasil perbincangan kami dengan KGers Indonesia, mereka sanggup untuk ke KL & mengadakan KULIAH ini jika ada permintaan dari KGers disini. Sila sampaikan reaksi dan cadangan kangkawan tentang perkara tersebut....


Satu cadangan yang amat bagus!!! jika free saya akan hadir!!!..:sm12:

wanimran
03-29-2010, 10:11 AM
Sekian...

nazim
03-29-2010, 01:15 PM
Terima kasih byk2 wan atas usaha murni ni..ambo sokong 100%. susah nk dapat peluang mcm ni.tq

izznisa
03-30-2010, 06:14 AM
[QUOTE=wanimran;511186]Belajar memang free.... 100% free... tetapi sewa dewan hotel... makan minum selama dua hari (dari pagi sehingga kemalam) siapa akan bayar yaa....

Sila isi borang maklumbalas tentang program ini di http://senang2u.com/kgers

Sekian...[/QUOTE


HEHEHEHE maksud saya free masa la ... bukan free hadir

sizr19
03-30-2010, 03:50 PM
Buy Ej

lama tak menganalisis.... baru ada kesempatan....

ma mthly sebagai patukkan analysis.....kalau tak lepas sd1 lower 8jam sy closed posisi then acuan weekly akan digunakan utk posisi sell

harap dikomentar

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot834.gif

syukur EJ udah lock +ve1

sizr19
03-30-2010, 04:41 PM
buy EU

lebih kurang mcm EJ, but weekly sebagai patukan analysis...... if tak lepas sd1 8jam akan ku closed OP ne

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot835.gif

sizr19
03-30-2010, 05:03 PM
sell GU, weekly as patukan analysis.....

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot838.gif

wanimran
03-30-2010, 06:16 PM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/kenanganusd25ygterindah.gif



Diari seorang sahabat........

Salam GGH......

Pepsifire
03-30-2010, 07:39 PM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/kenanganusd25ygterindah.gif

Diari seorang sahabat........

Salam GGH......

Boleh tahan gak.

Dah macam trade xde modal...

tetikus10
03-30-2010, 07:46 PM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/kenanganusd25ygterindah.gif



Diari seorang sahabat........

Salam GGH......

wewwwwww........TAHNIAH kpd 'sahabat'.........KESABARAN.....TEKAD.......ILMU.......mmg memainkan peranan penting dlm melayari bahtera sbg seorang trader tak kira PTT atau FTT............insyaallah sye akan meyusul nti........amin.........

AYOH SEMUA TETEP SEMANGAT........qqqqqqqqqqqqqqq

sizr19
03-31-2010, 02:59 AM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/kenanganusd25ygterindah.gif



Diari seorang sahabat........

Salam GGH......

karen abisssss

wanimran
03-31-2010, 06:11 AM
HEHEHEHE maksud saya free masa la ... bukan free hadir

Insya ALlah......

sizr19
03-31-2010, 06:36 AM
buy EU, weekly sebagai patukan analysis...... look ada ruang nak ke ma daily dulu

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot840.gif

sizr19
03-31-2010, 07:46 AM
buy GU

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot842.gif

wanimran
03-31-2010, 11:36 AM
--------------------

lahvista
03-31-2010, 01:50 PM
Salam All,

Newbie ingin tumbang belajar skali, harap ade yang sudi membantu :sm42:

img717.imageshack.us/img717/2016/gukg.th.gif (img717.imageshack.us/i/gukg.gif/)

Buy GU, reason = 4hr Flat, 8hr/Daily Trending UP

lahvista
03-31-2010, 03:11 PM
ANGGGARAN PERBELANJAAN MENERBANGKAN BRO ANGGARA & BRO RAVIWAN KE KUALA LUMPUR

Flight Return RM400 x 2 = RM800.00
Hotel 1 bilik x 2 malam = RM170 x 2 = RM340.00
Sewa Dewan 2 hari = RM500
Suguhati = RM300.00 x 2 = RM600.00

Jumlah = RM2240.00

Jadi bagaimana kita akan menanggung perbelanjaan ini.

Besarlah harapan saya agar kita bersama-sama menyumbangan untuk menjayakanya. .
Katakan ada 20 orang KGers berminat dan masing menyumbang RM100 = RM2000.00.
Dan kami hanya perlu mendapat sumbangan luar sebanyak RM240.00

Atau jika terdapat KGers yang telah berjaya dan ingin mensponsor sebahagian perbelanjaan ini atau keseluruhannya atau mensponsor perbelanjaan yang tidak dimasukkan didalam senarai diatas seperti perbelanjaan penyedian makan dan minum atau lain-lain,

Sila hubungi saya atau wansalam atau bro tetikus10. Sumbangan-sumbangan anda untuk menjayakan program ini amat kami hargai.

Semoga komuniti kita akan menjadi sebuah komuniti yang terbaik. Salam GGH...

p/s... Sehingga hari ini borang soal selidik yang kami terima kebanyakkannya memilih tarikh akhir bulan april...


Saya berminat untuk join, tapi mahu tahu berapa jumlah fees nye untuk kelas 2 hari ni :sm50:

sizr19
03-31-2010, 04:15 PM
Salam All,

Newbie ingin tumbang belajar skali, harap ade yang sudi membantu :sm42:

img717.imageshack.us/img717/2016/gukg.th.gif (img717.imageshack.us/i/gukg.gif/)

Buy GU, reason = 4hr Flat, 8hr/Daily Trending UP

https://img717.imageshack.us/i/gukg.gif/]

[IMG]https://img717.imageshack.us/img717/2016/gukg.th.gif

tak dpt besarkan la

wanimran
03-31-2010, 09:27 PM
...............

amrul767
04-01-2010, 02:24 AM
salam sume,

jgn difollow OP sebegini,MARABAHAYA!bakal berdepan risiko SL qqqq(tapi kalau tau risiko dan tau menempatkan SL ga papa dan terpulang individu).sebabnya:-

dari sudut pandang LSMA-ketika OP,PA masih berada di atas Daily LSMA.Daily LSMA dan WEEKLY LSMA masih pointing up lagi.8H LSMA masih pointing up.

dari sudut pandang KGBS-PA masih atas BUYERS BALANCE DAILY dan WEEKLY,atas BS BALANCE MONTHLY.

tapi kalau gian sangat nak OP sell tgu sekurang2nya PA berada bawah Daily LSMA,PA memotong BUYERS BALANCE DAILY dan 8H LSMA pointing DOWN.pastu tgk aman tak range sebelah bawah aman tak nak sampai ke batas2 seterusnya,kalau range kecik, bagi sayalaa seelok2nya wait n see dulu..harap dikoreksi..

lahvista
04-01-2010, 07:58 AM
Salam....

Tiada sebarang fees... cuma kami berharap perserta yg berminat untuk hadir dapat menyumbang / menderma RM 100.00... Itu saja.....

Sila isi borang soal selidik di senang2u.com/kgers


p/s Saya amat terharu setelah dihubungi oleh salah seorang rakan kita yang tidak dapat hadir kerana baru saja menimang cahyamata. Namun beliau tidak mahu ketinggalan dengan turut serta menyumbang sedikit wang untuk menjayakan program ini... Terima kasih banyak2 bro.... Insya Allah kami akan berkongsi ilmu yang kami dapat dengan Bro...

Sekian....


Ok, saya dah isi...harap dapat update selanjutnye :bull:

mamedai
04-07-2010, 06:42 PM
sunyi ja ni..

wanimran
04-08-2010, 06:50 PM
Sekian.... Salam GGH....

wanimran
04-12-2010, 06:04 PM
Salam....

lahvista
04-13-2010, 03:39 AM
Salam....

Sehingga jam 12.00 Tgh Malam hari ini.... kita hanya mempunyai 3 Orang Penyumbang dengan nilai sumbangan RM300.00 untuk Program menerbangkan Bro Anggara dan Bro Raviwan ke KL seperti yang kita rancangkan.

Saya bagi pihak penganjur mengucapkan ribuan terima kasih kepada TIGA orang kawan kita yang amat bermurah hati ini. Jika ditanya kepada saya kemana kengkawan yang lain... Sudah tentu jawapan saya, hanya ALlah yang Maha Mengetahui...

Saya sendiri tidak tahu apa yang patut saya lakukan seterusnya. Dimanakah saya akan cari wang untuk membayar Tiket penerbangan, membayar sewa hotel, membayar sewa dewan dan lain-lain lagi...

Adakah saya akan membatalkannya... Hmmmm, entah lah... jemputan sudah kami panjangkan kepada Bro Anggara dan Bro Raviwan...

Mungkin kengkawan yang lain dapat membantu saya memberi jawapannya.... Pada saya...!!! mungkin ini program terakhir yang akan saya propose kepada komuniti KGers disini... Saya tidak berani lagi...

Sekian....

Salam,

Ohh patutla saya tak dapat reply lagi...hurmmm camner yer...cube kite tunggu lagi sehari due...:sm42:

azroy85
04-14-2010, 04:35 PM
aduh bro wanimran...sy baru buka la forum.baru abih kursus..nmpknya dah terlepas la tarikh last nak join event ni...adusssss....

wanimran
04-14-2010, 07:41 PM
Salam....

Krosli
04-15-2010, 03:59 PM
Minta kekawan lain dapatlah menyumbangkan agar Bro Wan Imran sentisasa sudi mengadakan program sebegini.
:sm50:

lahvista
04-16-2010, 03:54 AM
Dah tolong promote kat forum carigold, sayang kalau tak dapat teruskan event ni...harap2 cukuplah korum...huhu

sizr19
04-16-2010, 06:04 PM
as'salam geng

lama tak update thread ini...

insyallah monday ne mula la utk berbincang analysis ala KG ini....

agar kita dpt memperbetulkan apa yg kurang......

mamedai
04-16-2010, 06:17 PM
as'salam geng

lama tak update thread ini...

insyallah monday ne mula la utk berbincang analysis ala KG ini....

agar kita dpt memperbetulkan apa yg kurang......

yaa..mana menghilang bro??
harap minggu depan dapat la bro kongsi apa yg patut..

wanimran
04-16-2010, 07:31 PM
----------

sizr19
04-17-2010, 06:56 AM
Konsep yg dishare oleh KG & sy gunakan utk menganalisis pergerakkan harga:-

penulisan dari chicken soup, sy paste disini utk rujukan bersama

A. Konsep Pergerakan Harga:
Kita tidak pernah tahu dengan pasti kemana dan sampai dimana harga akan bergerak setelah saat ini, tetapi kita tahu dengan pasti bahwa harga bergerak karena adanya transaksi-transaksi di pasar yang dilakukan oleh para pelaku pasar saat ini yang terdiri atas manusia yang mewakili individu ataupun kelompok yang memiliki tujuan masing-masing dalam melakukan transaksi -transaksinya (KG Price Movement Concept)

B. Konsep Waktu Transaksi:
Transaksi di pasar terjadi pada waktu-waktu tertentu yang telah ditetapkan berdasarkan kesepakatan-kesepakatan yang sebenarnya dilakukan untuk menyesuaikan dengan kebiasaan dan kepentingan pelaku pasar itu sendiri (KG Transaction Time Concept)

Berdasarkan konsep pertama maka kita menyimpulkan bahwa untuk dapat mengambil keuntungan dengan bertransaksi di pasar kita harus mampu mencaripendekatan-pendekata n yang mampu memberikan kita informasi kecenderungan kemana harga akan bergerak dan kecenderungan sampai dimana harga akan bergerak.

Dan dengan konsep kedua kita enjabarkanpendekatan-pendekata n yang kita lakukan berdasarkan konsep pertama dengan memilah dan membagi pendekatan-pendekatan tersebut dalam beberapa satuan waktu yang disesuaikan dengan kebiasaan atau kesepakatan yang dilakukan para pelaku pasar.

TOOLS UTAMA UNTUK MEMPEROLEH INFORMASI:

A. Kecenderungan Arah Pergerakan Harga
A.1 Simple Moving Average
A.2 Linear Regression Moving Average

B. Kecenderungan Batas-Batas Pergerakan harga
B.1 Bollinger Bands
B.2 KG Buyers Sellers Bands
B.3 KGBS (KG Fibo Level)
B.4 Percentage Levels

TOOLS TAMBAHAN UNTUK MEMPEROLEH INFORMASI:

A. Range Pergerakan harga
B. Kecenderungan Arah Pergerakan Harga:
B.1 KG MACD
B.2 KG MACD BS

INFORMASI DAN RISET TAMBAHAN:

A. Waktu Open Market
B. Riset Probabilitas Range Waktu Terjadinya Highest & Lowest Price Harian

MENGANALISA PERGERAKAN HARGA:

A. Pengumpulan Informasi:
- Arah Pergerakan harga dari acuan besar ke acuan kecil.
- Batas-Batas Pergerakan di sekitar Harga (MA, BB, LSMA, KGB, KGBS Bands, Percentage Levels).
- Posisi harga saat ini terhadap acuan-acuan arah dan batas pergerakan harga.
- Range Pergerakan Harga yang sudah terbentuk.
- Market Open dan probabilitas tertinggi range waktu terjadinya Highest & Lowest price.

B. Pengolahan Informasi:

- Amati pergerakan masing-masing acuan arah pergerakan dari beberapa waktu kebelakang sampai saat ini untuk mengetahui pergerakan yang sedang terjadi pada masing masing acuan.
- Bandingkan posisi acuan-acuan arah pergerakan harga satu sama lain untuk melihat kekuatan kecenderungan arah pergerakan harga pada masing masing acuan.
- Bandingkan posisi harga saat ini terhadap masing-masing acuan arah pergerakan harga.
- Bandingkan posisi harga saat ini terhadap masing-masing batas pergerakan harga untuk mendapatkan gambaran kondisi harga pada masing masing acuan.
- Hitung jarak harga saat ini terhadap batas-batas pergerakan harga terdekat dan bandingkan jarak ini dengan informasi rata-rata range pergerakan harga dengan memperhitungkan range pergerakan yg sudah terjadi.

C. Penarikan Kesimpulan:

D. Penyusunan Strategy:

sizr19
04-17-2010, 08:41 AM
Ini adalah cth bagaimana sy meletakkan titik-titik tertentu utk melihat pergerakkan harga dgn mengunakan rintang waktu bulanan sebagai badingan utk membuat analysis & keputusan, kerana faktor pergerakkan market ada 2 iaitu masa & harga..........

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot1023.gif

Syukur, seperti apa yg KG katakan bahawa MT4 kita menyediakan tool utk kita gunakan sebagai alat bantuan utk menganalisis..........

MA = melihat kecenderungan harga
BB = batas pergerakkan harga

So kita tak perlu pening utk melihat titik pengamatan kita....... kita terus ke chart la dimana sy masukkan MA & BB (monthly) utk melihat probality kemana kecenderungan & probality sampai mana harga akan bergerak.... Disitu kita gunakan utk membuat analysis & keputusan.....

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot1026.gif

Kebetulan kot, titik yg diletak berada di batas-batas pergerakkan harga....... :sm52:

sizr19
04-17-2010, 08:42 AM
So persoalan adakah cukup hanya mengunakan acuan tertentu utk menganalisis??????
Seperti yg di terangkan oleh KG, dijelaskan oleh Tuah bahawa ada beberapa acuan digunakan sebagai alat utk menganalisis pergerakkan harga iaitu:-

1) Yearly
2) 4 mth
3) Monthly
4) Weekly
5) Daily

Om mael memang genius about rintang waktu. Thank om sy betul2 appreciate sharingnya....

Penjelasannya amat menakjubkan sehingga kita bisa melihat pergerakkan berdasarkan acuan/waktu setiap minit nya jika kita mau. Jika mau feelingnya kena backtest pergerakkan every minute nya. Nanti kita boleh ketemunya.

Baru saya erti kenapa KG & Tuah suruh kita backetest & berfikiran out the box.

Adakah kita terikat dgn acuan & batas tertentu?????? bagi saya sy tak terikat dgn acuan2 / waktu2 tertentu...... kita bisa mengunakkan acuan/waktu apa yg kita gemari..... cthnya sy mengunakan acuan/waktu setiap 5mint utk menganalisis pergerakan harga.

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot1006.gif
https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot1012.gif
https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot1020.gif
https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot012-2.gif



Baru intro yg panjang berjibun ne.................... nanti kita sambung

sizr19
04-17-2010, 09:03 AM
cth lagi im use pergerakkan weekly utk mempredict pergerakkan di GJ & Gold.... sampai mana ia bergerak tgk sendiri....

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot984.gif

https://i1018.photobucket.com/albums/af309/sizr19/ScreenShot983.gif

lama2 kita bisa naked trade ne....... tapi kita akan bermula dari mula.....

Harap Tuah & senior lain dpt tegur & tambah jika ada kekurangan nya......

wanimran
04-17-2010, 04:46 PM
---------------

zhaff
04-18-2010, 03:42 PM
salam geng. lama tak post. hehe. tentang menteri terbaru dari KG tu memang mantop merkontop. terang benderang rules nya.

http://i43.tinypic.com/n6fa6o.png

bro wan. tentang penundaan gathering tu, dipihak saya takde masalah. saya pollow jek. lagipun menteri2 semua dah ada kat forum KG. gathering ni bagi saya just untuk tambah pemahaman dan sharing dan dptkan rahsia2 tersembunyi (he he he) :sm52:

mamedai
04-18-2010, 06:22 PM
salam geng. lama tak post. hehe. tentang menteri terbaru dari KG tu memang mantop merkontop. terang benderang rules nya.

https://i43.tinypic.com/n6fa6o.png
bro wan. tentang penundaan gathering tu, dipihak saya takde masalah. saya pollow jek. lagipun menteri2 semua dah ada kat forum KG. gathering ni bagi saya just untuk tambah pemahaman dan sharing dan dptkan rahsia2 tersembunyi (he he he) :sm52:

tolong keluarin gambarnya donk..hehe

ni pulak dari bro raviwan...


Ikutan sharing ah...

https://i42.tinypic.com/27yubrb.jpg

Rules :
Buy, saat harga berada pada posisi Sideway Retrace (SR) UP
Exit, saat harga berada pada posisi Sideway Retrace (SR) DOWN

SELL, saat harga berada pada posisi SR Down
Exit, saat harga berada pada posisi SR UP

WAIT, saat menghadapi kondisi dan saat harga pada posisi Sideway Continuation UP atau Down



yang aku x sure, setting lsma nrp tu 48 ka?

wanimran
04-18-2010, 08:40 PM
tolong keluarin gambarnya donk..hehe

ni pulak dari bro raviwan...



yang aku x sure, setting lsma nrp tu 48 ka?


tolong jawab..... ikut pasangannya.... kgbs daily sama lsma daily.... kgbs weekly sama lsma weekly.... boleh juga di gunakan pada kgbs 4h dengan lsma 4h.... dan pada semua TF...

salam GGH....

wanimran
04-19-2010, 06:59 AM
Assalamualaikum dan Salam GGH….



Sekian. Terima Kasih…

Krosli
04-19-2010, 09:05 AM
Assalamualaikum dan Salam GGH.

Terlebih dahulu saya memohon MAAF banyak-banyak atas cadangan PERTUKARAN TARIKH program kita dari 23 dan 24 April 2010 kepada 21 dan 22 Mei 2010 yang akan datang. Saya sedar PENANGGUHAN atau PERTUKARAN tarikh ini akan menyusahkan beberapa orang KAWAN kita, terutama KAWAN-KAWAN yang terpaksa memohon cuti untuk menyertai acara ini. Sekali lagi saya memohon ampun dan maaf kepada KAWAN-KAWAN yang mengelami kesulitan ini.

Malam tadi saya dihubungi oleh Bro Raviwan, salah seorang senior KGers dari Jakarta yang kita undang sebagai pembicara utama dalam acara kita nanti. Bro Raviwan memaklumkan kepada saya dan wansalam, bahawa mereka berdua Bro Raviwan dan Bro Anggara terpaksa memohon untuk menunda acara ini atas kesulitan yang tidak mereka jelaskan.

Mereka berdua juga memohon penundaan tarikh ini bagi memberi ruang kepada mereka untuk membuat persiapan lebih rapi agar persembahan mereka mudah difahami dan up to date, sesuai dengan materi terbaru Kang Gun kelmarin.

________________________________________

Jadi apa pandangan saya !!!

1. Saya hampir bersetuju dengan penundaan tarikh ini kerana sumbangan yang kita harapkan untuk keperluan acara ini baru saja saya terima sebanyak RM1300, sedangkan perbelanjaan sebenar dianggarkan sebanyak RM2400.00 dan kita tahu TANPA SUMBANGAN YANG MENCUKUPI, KITA TIDAK AKAN DAPAT MENJAYAKAN ACARA INI...

2. Saya hampir bersetuju dengan penundaan tarikh ini kerana kami dipihak urus setia (tidak rasmi & sukarela) mengalami kekurangan tenaga untuk mengurus hal-hal berkaitan untuk menjayakan acara ini setelah bro tetikus10 akan melangsungkan perkahwinan beliau pada tarikh 25 April 2010, dan wansalam belum betul-betul sembuh akibat demam denggi.

3. Saya hampir bersetuju dengan penundaan tarikh ini kerana saya berharap ada lagi kengkawan lain yang secara sukarela sudi menganggotai jawatankuasa pengurus acara ini, agar jika ada tarikh yang akan kita perkenan kemudian, acara ini tidak terganggu oleh sesuatu musibah yang mungkin menimpa saya, wansalam atau tetikus10.

4. Saya hampir bersetuju dengan penundaan tarikh ini kerana saya masih memerlukan masa untuk meyakinkan sebahagian kengkawan kita, bahawa program sebegini penting untuk kita bagi menyatukan komuniti kita dan untuk tidak terikat-ikut dengan sikap-sikap negative ala trader Malaysia 2005.

5. Saya hampir bersetuju dengan penundaan tarikh ini kerana ia akan memberi saya lebih masa untuk memujuk Bro Sizr19 dan Bro Mael agar sudi menjadi salah seorang PEMBICARA yang akan berkongsi pengatahuan yang ALLAH kurniakan kepada mereka kepada kita semua didalam acara ini.

________________________________________

Apa pula pilihan saya !!!

1. Mendapat maklum balas dari kengkawan semua tentang apa yang patut saya lakukan selanjutnya. Saya sedia menghabiskan masa dan tenaga saya untuk melihat acara ini berjalan dengan jaya kerana amanah yang saya terima dari Bro Tuah dan juga mahu kita sebagai Kgers mempunyai aktiviti yang lebih bermakna selain berbagi-bagi melalui Thread dan Skype.

2. Menunda tarikh acara kita kepada 21 dan 22 Mei 2010 atau kepada tarikh lain yang akan kita semua persetujui. Persetujuan majoriti saya perlukan untuk menunda tarikh ini kepada tarikh yang dicadangkan oleh Bro raviwan dan Bro Anggara atau tarikh lain.

3. Membatalkan acara ini dan memulangkan kembali sumbangan-sumbangan yang telah saya terima kepada para penyumbangnya. Sumbangan-sumbangan ini akan saya kembalikan kepada mereka jika majority bersetuju untuk membatalkannya. Insya Allah saya akan memulangkannya seberapa segera setelah persetujuan ini kita capai bersama. Saya terasa terbeban memikul tanggung jawab memegang duit-duit sumbangan ini terlalu lama.

________________________________________

Bagaimana pandangan kengkawan akan saya terima ???

Kengkawan boleh meninggalkan pesanan, cadangan, komen kengkawan tentang apa yang perlu kita ambil seterusnya didalam thread ini forum.fxopen.com/showthread.php?t=65046&page=15 atau dalam room Analisa FX ala KG di skype. Insya Allah pandangan kengkawan akan dibahaskan dan kita semua akan mendapat solusi terbaik bagi komuniti kita.

Saya berharap perkara ini dapat kita selesaikan seberapa segera. Saya berharap untuk mendapat pandangan kengkawan selewat-lewatnya jam 12:00 tengah malam esok. Ya saya benar-benar berharap kerjasama kengkawan, memberi pendapat semua.


Sekian. Terima Kasih

Salam Bro Wan Imran...

Saya harap program ini dapat diteruskan.

Tentang masalah kewangan sekiranya masih lagi tak mencukupi jumlah pembelanjaan. Ingin saya cadangkan jumlahnya di bahagikan sama rata dengan semua peserta yang ada. Ini bagi menjayakan program yang murni ini.


Saya berharap sahabat-sahabat di sini mempunyai semangat yang tinggi dan bersedia menjayakan program ini, insyaallah kemungkinan kita akan dapat apa yang tak pernah
kita terfikir sebelum ini. Hanya Allah saja yang tahu.

zhaff
04-20-2010, 02:09 AM
saya juga berharap program ini dpt diteruskan...

https://img220.imageshack.us/img220/3102/19042010gu1012pm.th.gif (http://img220.imageshack.us/i/19042010gu1012pm.gif/)

https://img146.imageshack.us/img146/2738/20042010gu0954am.th.gif (http://img146.imageshack.us/i/20042010gu0954am.gif/)

wanimran
04-22-2010, 07:02 AM
https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/powerfulltradingsystem.gif

Bertambah lama.... bertambah simple.... Thanks to KG & Bro H.... Jom belajar menganalisa FX ala KG menggunakan KGBS trading System yang ditulis oleh kawan kita KROSLI disini (http://www.kgforexworld.com/showpost.php?p=8794&postcount=561)

Salam GGH....

zhaff
04-22-2010, 01:10 PM
sedak doh bro wanimran pakai limit order... izin tumpang blajo.

https://img339.imageshack.us/img339/1583/22042010gu0840pm.th.gif (http://img339.imageshack.us/i/22042010gu0840pm.gif/)

zhaff
04-23-2010, 04:43 AM
testing pagi jumaat...

https://img51.imageshack.us/img51/1581/23042010gu1233pm.th.gif (http://img51.imageshack.us/i/23042010gu1233pm.gif/)

lori hantu
04-23-2010, 03:12 PM
Salam sume ...cm mana nk join group dlm skype ..mekasih ...:sm52:

amrul767
04-28-2010, 01:04 AM
salam.

qqqqqqq..penangan sharing om mael dan rakan2 di tf1 27/04/2010,malam.try praktis kat GU thx om,nampak dah sikit jln lurus..

zhaff
04-30-2010, 04:22 PM
testing kgbs kat eu. sedap pulak rase. study mode lagik. hehe.

https://img12.imageshack.us/img12/8177/30042010eu1212am.th.gif (http://img12.imageshack.us/i/30042010eu1212am.gif/)

wanimran
05-01-2010, 08:22 PM
Analisa GU this Monday...

Monthly = TD - Medium
Weekly = SR - UP
Daily = SC - Down
8H = TU - Medium
4H = TU - Medium

https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/buyorsell.gif

https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/buyorsell3.gif

https://i862.photobucket.com/albums/ab187/nasaim/buyorsell2.gif

analisa ini berdasarkan fxo... yang lain-lain ada sedikit kelainan.... salam GGH...

zhaff
05-03-2010, 03:13 PM
op saat SC di accuan daily... disupport oleh accuan2 kecik...

https://img222.imageshack.us/img222/3646/02052010gu1044pm.th.gif (http://img222.imageshack.us/i/02052010gu1044pm.gif/)

wanimran
05-04-2010, 07:12 AM
op saat SC di accuan daily... disupport oleh accuan2 kecik...





zhaff.... lain kali ambik code kat ruangan embed this image ----> forum... baru besar sikit, senang nak tengok....

zhaff
05-04-2010, 05:03 PM
dah try bro wan. beso la plak cam bawah nih. op setelah tunggu gu habis minyak.

https://img153.imageshack.us/img153/8435/04052010gu1126pmm30.gif (http://img153.imageshack.us/i/04052010gu1126pmm30.gif/)

wanimran
05-05-2010, 04:34 AM
Zhaff.... mungkin masa save zhaff guna resolusi tinggi... cth SS, sy cuma guna 800x600

Salam GGH

Rasyd
05-05-2010, 03:48 PM
assalamualaikum bro wanimran dan senior2 kg method.sy dh msg bro berkenaan gathering bersama kgers dari indo.sy dan kawan2 berminat nk join.ada tempat lagi ke?mcm mana dgn sumbangan?sorry off topic :)

wanimran
05-07-2010, 09:07 AM
Makin lama makin enak bangat....

https://i44.tinypic.com/2dsgw84.gif

https://i39.tinypic.com/55k07.gif

Salam GGH untuk semua...

Rasyd
05-07-2010, 02:41 PM
ini entry sy sebentar tadi semasa nfp news keluar.


https://i791.photobucket.com/albums/yy197/rasyd85/sellej2.jpg







Dan ini op Kang_Gun di wall facebook semasa nfp.tumpang tanya,kenapa candle d chart Kang_Gun lebih mudah dilihat,tidak seperti candle di chart sy?mohon penjelasan senior2.terima kasih

https://i42.tinypic.com/er07e0.gif



rasyd

wanimran
05-07-2010, 11:24 PM
ini entry sy sebentar tadi semasa nfp news keluar.



You Got Green.... Tahniah....



Dan ini op Kang_Gun di wall facebook semasa nfp.tumpang tanya,kenapa candle d chart Kang_Gun lebih mudah dilihat,tidak seperti candle di chart sy? mohon penjelasan senior2.terima kasih

rasyd

Saya cuba jawab walaupun saya masih para newbie... kalau salah tolong maafkan... Pertama MUNGKIN kerana KG menggunakan Time Frame 20 minit... Kedua yang bro lihat sebagai candle itu sebenarnya bukan candlestick... Tetapi Mungkin Stochastic atau MACD atau lain-lain yang saya tak pasti...

Jawapan yang pertama hampir bukan kerana saya telah mencuba menggunakan TF M20 dan hasilnya tidak sama... Jadi saya lebih beranggapan jawapan yang kedua... Dan saya sendiri masih mencarinya....

Sama-sama kita bongkar rahsianya... Dan kalau ada sesiapa yang tahu sila kongsi disini...

Salam GGH....

lahvista
05-08-2010, 03:39 AM
Salam GGH untuk semua...

p/s

DISKUSI KONSEP ANALISA FX ALA KG DAN GATHERING KGERS @ KL

TARIKH : 21 MEI 2010

SESSI 1
PEMBICARA 1 : BRO TRANS, BRO RAVIWAN & BRO ANGGARA (dari Indonesia)
TAJUK : KGBS TS - SOP, TIPS & TRICKS

SESSI 2
PEMBICARA 2 : BRO SIZR19 & BRO MAEL (dari Malaysia)
TAJUK : PENGGUNAAN RINTANG WAKTU & CARA BACKTEST

SESSI 3
PEMBIMBING : BRO RAVIWAN, ANGGARA, SIZR19 & MAEL
TAJUK : TREDING LIVE

TARIKH : 22 MEI 2010

SESSI 4
PEMBIMBING : BRO WANSALAM & BRO RAVIWAN
TAJUK : ROUND TABLE MEETING
- PEMANTAPAN KOMUNITI KGERS
- PEMBENTUKAN ORGANISASI KGERS
- PERANCANGAN AKTIVITI
- LAIN-LAIN PERKARA BERBANGKIT


FEE MASUK : DONATIONS SETIAP PESERTA BERMULA DARI RM100

MAKSIMUM : TEMPAT TERHAD
KONSEP : BEBAS & SANTAI
TEMPAT : HOTEL PUTRA KL
WIFI : YA

Bagaimana anda boleh menyumbang;

Sila bank In sumbangan anda ke Acc berikut;


Nama Bank = Maybank
Nama Pemilik Akaun = Wan Imran Wan Mohamad
No Akaun = 156123641117


SEHINGGA KINI KAMI TELAH MENERIMA SUMBANGAN SEBANYAK RM 2000.00 DAN KAMI BERHARAP UNTUK MENERIMA LAGI SUMBANGAN DARI KENGKAWAN SEKURANG-KURANGNYA SEBANYAK RM 500.00. SUMBANGAN-SUMBANGAN INI KAMI HARAP AKAN KAMI TERIMA SELEWAT-LEWATNYA DUA MINGGU SEBELUM TARIKH ACARA. KAMI AMAT BERHARAP KENGKAWAN TIDAK BERTANGGUH UNTUK MENYUMBANG KALI INI, JIKA SEORANG YANG SUKA BERTANGGUH, IA TIDAK AKAN MENJEJASKAN RANCANGAN KITA.... TETAPI JIKA SEMUA ORANG BERFIKIRAN SAMA.... IA AKAN MENGUBURKAN SEGALA YANG KITA IMPIKAN......

----------------------------------------------------------------------------------------------

Apa yang perlu anda lakukan setelah anda menyumbang;

Emailkan maklumat-maklumat berikut;

1) KEPADA [email protected],
2) CC KEPADA [email protected], [email protected]

Didalam email tersebut nyatakan;

1) TAJUK : KGers @ KL
2) Nama Anda :
3) Jumlah :
4) Nama Bank :
5) Nama Penerima :
6) Waktu wang dimasukkan :

Salam, tumpang tanye..siapa lagi yang dari luar KL yer ? Kalau ade boleh la share2 bilik hotel nanti...ade member dari penang yang akan join :sm42:

amrul767
05-11-2010, 09:16 AM
salam sume,
lama tak post.cuba berjinak2 dgn EJ sambil trailing cuak hehehehe.

zhaff
05-13-2010, 09:10 AM
sot gu setir...

https://img156.imageshack.us/img156/2848/13052010gu0432pm.gif (http://img156.imageshack.us/i/13052010gu0432pm.gif/)

zhaff
05-14-2010, 06:41 AM
latihan op kgbs lagik...

op sebelum jumaat. trend beso masih kelihatan down trend di accuan weekly.

https://img641.imageshack.us/img641/4602/13052010gu0209pm.gif (http://img641.imageshack.us/i/13052010gu0209pm.gif/)

op selepas jumaat. trend beso continue kot. di trend kecik kelihatan seller masih menguat.

https://img30.imageshack.us/img30/8485/13052010gu0223pm.gif (http://img30.imageshack.us/img30/8485/13052010gu0223pm.gif/)

amrul767
05-14-2010, 05:07 PM
try buy EJ dulu tgk,kot leh sambung minggu depan.

PS:zhaff mantop markotops.belum geng2 lain lagi ni..sogan den.

wanimran
05-14-2010, 07:54 PM
Tetaplah bersemangat... sama2 kita belajar dan bahas... Ilmu Allah S.W.T ini tiada tepinya...

Hukum berbagi ini telah terbukti menguntungkan tangan yang memberi, bukan tangan yang menerima... Sekali kita memberi, kita akan menerima berkali-kali...

Jangan merajuk... dan jangan berputus asa... teruskan usaha-usaha baik teman-teman... Jika boleh merajuk atau berputus asa... tentu guru kita KG udah lama menghilangkan diri, merajuk dan berputus asa...

Dengan mengajar dan berbagi bersama teman-teman yang lain... hasilnya akan menambah kemantapan ilmu kita... menambah keyakinan analisa kita... memperbaiki kelemahan kita...

Percayalah, Konsep ini adalah satu konsep terbilang... Guru kita mengajar kita menganalisa... bukan tembak-tembak, bukan teka-teka dan bukan ikut-ikut signal... Namanya lagi "Menganalisa Chart Ala KG"...

Jika kita faham konsep menganalisa dan kita membiasakan diri menganalisa... teknik apa pun yang akan kita guna kemudian mampu kita kuasai... dengan tools atau indi apapun kita mampu trade dan mendapat pip yang hijau...

Setiap sesuatu yang ada dimuka bumi ini adalah makhluk Allah S.W.T... dan setiap makhluk mempunyai bahasanya yang tersendiri... begitu juga pergerakan harga dimarket... harga tidak akan keutara atau keselatan atau raging tanpa memberi tahu kita...

Harga memberi tahu kita dalam bahasa mereka... bukan dalam bahasa kita... jadi untuk memahami bahasa harga kita gunakan alat yang kita kenali sebagai chart... Chart juga mempunyai bahasa mereka yang tersendiri... dan untuk memahami bahasa harga dan bahasa chart kita perlu belajar bahasa mereka...

Penat, perit, putus asa adalah lumrah bagi orang yang belajar... Belajar untuk mendapatkan sesuatu yang berharga bukannya mudah... Ia memerlukan pengorbanan, fokus, konsistent, tetap bersemangat dan lain-lain lagi...

Kepada teman-teman dan juga kepada diri saya sendiri... saya sekali lagi saya ingin berpesan, jangan lah berputus asa, janganlah merajuk... tetapkan semangat kita... memang jalan yang kita pilih ini adalah jalan yang sukar... jalan yang tidak digemari oleh kebanyakan orang...

Tetapi mengapa kita pilih jalan ini... Jawapanya tentu kerana kita mahu mencapai kejayaan maksimum... kejayaan yang dimiliki oleh orang-orang yang terbilang... bukan kejayaan orang-orang kebanyakan... kita mahu berbisnes forex dengan ilmu bukan dengan berjudi untung nasib...

Tekad kita adalah; kita mahu menguasai bahasa harga, mahu menguasai bahasa chart dan mahu menguasai pip-pip yang hijau... Ilmu ini bukan sekadar untuk kita, malah untuk keluarga kita, anak-anak kita dan generasi kita yang akan datang...

Salam GGH...

amrul767
05-15-2010, 01:11 AM
Tetaplah bersemangat... sama2 kita belajar dan bahas... Ilmu Allah S.W.T ini tiada tepinya...

Hukum berbagi ini telah terbukti menguntungkan tangan yang memberi, bukan tangan yang menerima... Sekali kita memberi, kita akan menerima berkali-kali...

Jangan merajuk... dan jangan berputus asa... teruskan usaha-usaha baik teman-teman... Jika boleh merajuk atau berputus asa... tentu guru kita KG udah lama menghilangkan diri, merajuk dan berputus asa...

Dengan mengajar dan berbagi bersama teman-teman yang lain... hasilnya akan menambah kemantapan ilmu kita... menambah keyakinan analisa kita... memperbaiki kelemahan kita...

Percayalah, Konsep ini adalah satu konsep terbilang... Guru kita mengajar kita menganalisa... bukan tembak-tembak, bukan teka-teka dan bukan ikut-ikut signal... Namanya lagi "Menganalisa Chart Ala KG"...

Jika kita faham konsep menganalisa dan kita membiasakan diri menganalisa... teknik apa pun yang akan kita guna kemudian mampu kita kuasai... dengan tools atau indi apapun kita mampu trade dan mendapat pip yang hijau...

Setiap sesuatu yang ada dimuka bumi ini adalah makhluk Allah S.W.T... dan setiap makhluk mempunyai bahasanya yang tersendiri... begitu juga pergerakan harga dimarket... harga tidak akan keutara atau keselatan atau raging tanpa memberi tahu kita...

Harga memberi tahu kita dalam bahasa mereka... bukan dalam bahasa kita... jadi untuk memahami bahasa harga kita gunakan alat yang kita kenali sebagai chart... Chart juga mempunyai bahasa mereka yang tersendiri... dan untuk memahami bahasa harga dan bahasa chart kita perlu belajar bahasa mereka...

Penat, perit, putus asa adalah lumrah bagi orang yang belajar... Belajar untuk mendapatkan sesuatu yang berharga bukannya mudah... Ia memerlukan pengorbanan, fokus, konsistent, tetap bersemangat dan lain-lain lagi...

Kepada teman-teman dan juga kepada diri saya sendiri... saya sekali lagi saya ingin berpesan, jangan lah berputus asa, janganlah merajuk... tetapkan semangat kita... memang jalan yang kita pilih ini adalah jalan yang sukar... jalan yang tidak digemari oleh kebanyakan orang...

Tetapi mengapa kita pilih jalan ini... Jawapanya tentu kerana kita mahu mencapai kejayaan maksimum... kejayaan yang dimiliki oleh orang-orang yang terbilang... bukan kejayaan orang-orang kebanyakan... kita mahu berbisnes forex dengan ilmu bukan dengan berjudi untung nasib...

Tekad kita adalah; kita mahu menguasai bahasa harga, mahu menguasai bahasa chart dan mahu menguasai pip-pip yang hijau... Ilmu ini bukan sekadar untuk kita, malah untuk keluarga kita, anak-anak kita dan generasi kita yang akan datang...

Salam GGH...

setuju 100%.Semangat Ayo!:sm52:

tetikus10
05-16-2010, 05:37 AM
Assalamualaikum.........im alive.........qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq
setuju gak ngan apa yg bro Wan Imran katakan.....teruskan bersemangat semua.....jika anda kenal dgn seseorg yg telah [email protected] profit dlm bisnes ni, cubalah anda tanyakan apa sejarah lalu yg telah dilaluinya utk mencapai ke tahap skg ini........jika berputus asa, maka tiadalah yg dikecapi hari ini........

amrul767
05-17-2010, 03:12 PM
try sell EJ sat, PA masuk kat area weekly SC-DOWN,pergerakan naik daily hampir mencapai TU-STRONG.pasang pengaman,mohon koreksi.

amrul767
05-18-2010, 06:42 AM
Latihan OP BUY di EJ tf 1M.Pemerhatian pada kondisi SC-UP acuan DAILY.Turut memerhati kondisi SC-DOWN di WEEKLY dan kondisi TD-STRONG di MONTHLY pada tf30M.Harap dikoreksi.

*ralat:kondisi di monthly adalah TD-STRONG bukan TU-STRONG spt dicatat sebelumnya.tq

amrul767
05-19-2010, 12:26 AM
Alhamdulillah OP berjalan sesuai analisa,setelah harga dari bawah melewati dan bermain2 di atas LSMA MONTHLY,kondisi MONTHLY TD-STRONG sebelumnya kini telah memasuki fasa SC-DOWN.saya memanfaatkan kondisi keemasan ini untuk membuat OP sell.sebelumnya kita tau kondisi di WEEKLY adalah SC-DOWN dan di DAILY tentunya TU-STRONG.kekuatan buyer di DAILY melemah apabila bertemu kondisi SC-DOWN di WEEKLY dan MONTHLY.Kondisi TU-STRONG di DAILY juga memberi peluang saya sell di top dan menyambung downtrend di WEEKLY dan MONTHLY.Kiranya silap,mohon koreksi teman2.

amrul767
05-19-2010, 01:38 AM
BUY EJ,memantau acuan2 di tf1m.LSMA 8H tampak flat.KGBS TS+SOP PA CONDITION AGAINST LSMA AND BS BAND ROCK!