PDA

View Full Version : Dari 1000 sen ke 1000 usd ... mustahil?



Pages : [1] 2

learn2biz
02-16-2010, 03:34 PM
Salam,

Tujuan thread ini diwujudkan adalah untuk memberi idea serta semangat baru bagi mereka yg memerlukannya. Bukanlah tujuan thread ini diadakan utk berbangga, mendapat pujian/kutukan tetapi adalah utk membuktikan bahawa benar pepatah yg mengatakan 'sikit2 lama2 jadi bukit' sekiranya kita bersabar.

Biasanya org akan melihat pada nilai $$$ dan selalu bertanya 'akaun mikro 1 sen .. bila nak kaya?' ... maka hasil dari perbincangan dan persetujuan admin FXMalay sendiri, sy sahut cabaran utk jana akaun sendiri dari usd10 (1000 sen) ke usd1000 dlm jangkamasa 6 bulan.

Kunci utama kejayaan ini adalah JAGA MM dan EQ ketika trade. Dalam menjalankan trade dari 1000 sen ini, sy sendiri byk belajar ilmu pengetahuan yg baru serta meningkatkan kebolehan mencari arah trend yg mungkin berlaku.

Cabaran ini bermula pada 28/8/2009 selepas kali terakhir sy SO (lepas cuti trade beberapa minggu) dan kemudiannya deposit usd10 pada tarikh yg sama ke dalam akaun mikro.

Dgn lafaz بسم الله الرحمن الرحيم ... sy mulaikan ....

Berikut adalah hasil dari 28/8/09 sampai 16/02/2010

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/GrafAllHistory.png

Memandangkan history yg teramatlah panjangnya (lebih 5200 close trades) .. sy sertakan html + chart shj dlm bentuk .rar ... sy buang no akaun dan nama dari html atas tujuan sekuriti.

Diharapkan mereka yg ingin mempelajari bagaimana sy lakukan ini dapat membaca detail statement tersebut.

Dlm post2 seterusnya sy akan ceritakan serba sedikit bagaimana sy tingkatkan ekuiti sedikit demi sedikit.

Bg mereka yg betul2 nak belajar cemana sy buat ... disarankan belajar asas forex betul2 dulu .. kemudian baca la thread ini (dan juga thread2 lain) sbb dlm thread ini (dan thread2 lain) sy ada dan akan tunjuk chart sy. Andaikata sy tunjuk cemana sy tangkap ikan tapi org tak mahu tangkap ikan cara sy, terpulanglah sbb byk lagi cara tangkap ikan yg lain. Cara sy tangkap ikan slow n steady je ... huhuhuhu (tapi kalau masuk lubuk ikan .. Alhamdulillah)

Antara teknik yg selalu sy gunakan ialah daily pivot points, trendlines, baca news kat forexlive, baca chart dari monthly ke m1 utk cari intraday trend, entry pada m1 dan bacaan indi CCI + OsMA + RVI. Kalau sy tak boleh baca guna indi .. sy guna PA (price action) atau candlestick formation.

Antara teknik yg jarang sy gunakan ialah Fibo (sbb sy tak khatam lagi tarik fibo ni) so kalau nak tanya fibo, sila tanya pada mereka yg lebih mahir.

Dgn 0.1 lot pun boleh besarkan akaun ... tapi kena tahu bagaimana kawal margin. Satu ketika dulu sy pernah tunjuk rahsia 'tangga' sy dlm thread dari usd$5 (http://forum.fxopen.com/showpost.php?p=477843&postcount=2527) ... ada pihak mungkin sangsi price akan pergi tinggalkan open trade tsb tapi Alhamdulillah ... semuanya close all. Buktinya .. cuma 9 trade loss dlm 5200 ++ close trades. Apakah rahsianya ? jeng jeng jeng .... jawapannya ialah ... jaga MM dan kenali perangai pair yg anda trade ...

TQ

EDIT :

Utk menambahkan koleksi template anda ... hehehehe ... dgn ini sy bg template yg sy gunakan utk trade dari 1000 sen ke 1000 dollar ... jgn terkejut ye bila tgk template ni pakai beberapa basic indi dan beberapa custom indi shj ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum1150410.png

Mudah-mudahan anda semua berjaya ... amin.

ps : sy tak hebat taraf masta/sifu ... cuma jg MM shj ....

kmbeng
02-16-2010, 03:36 PM
uish.. ketika aku tahan floating... ada oarang dah capai target lebih... huh

ps: tgok tajuk thread pown aku takot...

gilos
02-16-2010, 03:43 PM
adeh...hang dulu dah masuk ka kmbeng...aku baru jer nak post...ehehhe...

tu dia...tak sampai 6 bulan...di kala ramai yang mc, encek kita ni pelan2 naik dan capai target dia...congrats ar...chaiyok chaiyok!

ni la dia bukti MM dan disiplin adalah the most important things...bukan ea bukan teknik....

p/s: tapi ni teknik ea nih...ea jari...sesapa mau tau, sila turun dollah...l2b tara kedekut ilmu wor... :)

roceli08
02-16-2010, 03:44 PM
uish.. ketika aku tahan floating... ada oarang dah capai target lebih... huh

ps: tgok tajuk thread pown aku takot...




... huehuehueee ... naik dah tak ikut tangga tu ..guna eskolator . patutlah peluru makin lama makin besar ....tahniah L2B ....

learn2biz
02-16-2010, 03:44 PM
Amboi kmbeng .. laju ja hang reply no .. hehehe ....

Mula2 dgn modal usd10 (1000 sen), kena la trade 0.1 lot pelan2 kat Aussie ....

Nak upload result bulan2 pun sangkut ni pasal file besar gabak ...

ps : attachment removed - check 1st post TQ

kmbeng
02-16-2010, 03:52 PM
adeh...hang dulu dah masuk ka kmbeng...aku baru jer nak post...ehehhe...

tu dia...tak sampai 6 bulan...di kala ramai yang mc, encek kita ni pelan2 naik dan capai target dia...congrats ar...chaiyok chaiyok!

ni la dia bukti MM dan disiplin adalah the most important things...bukan ea bukan teknik....

p/s: tapi ni teknik ea nih...ea jari...sesapa mau tau, sila turun dollah...l2b tara kedekut ilmu wor... :)

ekekekek.... nek kuda besa la... tp ini ari silap naik keldai...


... huehuehueee ... naik dah tak ikut tangga tu ..guna eskolator . patutlah peluru makin lama makin besar ....tahniah L2B ....

aku ja dok berangan nak pakai meriam... x dan nak pakai meriam itu bom sudah sampai... aiyaaaa....


Amboi kmbeng .. laju ja hang reply no .. hehehe ....

Mula2 dgn modal usd10 (1000 sen), kena la trade 0.1 lot pelan2 kat Aussie ....

Nak upload result bulan2 pun sangkut ni pasal file besar gabak ...

Tunggguuuuuuuuu

huh.... mana aci men tpuu neh...l2b sekem... dia pakai cheat code.... :sm41:

yeah akan ku headging samapai ke titisan pip yang terakhir... i'm tony montana... no one can touch me...

suremasyuq
02-16-2010, 04:35 PM
cabaran 1000 ke 1000 dah selesai...

syabas inspector sahab....

selepas ini cabaran seterusnya..........

50000 kepada 250000 setiap bulan....


:malaysia-flag: :sm44: :malaysia-flag:

e-lanunz
02-16-2010, 04:56 PM
fuhhhhhhhhh..... 649 :1..?????????

isk2.. dasyat2.. nie betul2 tip top nie... bilerkah aku nak menjadi sepertimu.. huhuhu...

congratzzz2..

roceli08
02-16-2010, 04:59 PM
Salam TT ...


sebelum masuk tidur , kalau lum terlewat , kebetulan ada satu akaun usd 1000 sen ni ... jika di izinkan nak gak bersaing dgn TT , tapi cuma tarikh akaun di buka tak sama (11.2.2010 ) ...boleh ka ????




ps- cuma tak dapat nak monitor selalu sebab ada lain akaun yg nak gak di green pips kan huehuehue....
https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/S4-1.gif
https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/ST1-3.gif

flizzoe
02-16-2010, 05:22 PM
l2b, aku rasa tercabar ni. terasa nak try gak neh :D

learn2biz
02-16-2010, 08:06 PM
gilos, diam2 jer kan .. semua trade memang guna cara manual .. tak ada skrip .. tak ada ea ... huhuhuhuhu

e-lanunz ... tak ada yg dasatnya .. sy trade 0.1 lot dari awal sampai la bulan Januari 2010 (lebam gak ler 5 bulan trade 0.1 jer) .. kadang-kadang termasuk lot besar sbb sy trade kat pda/pc lain. Sy doakan anda juga boleh buat mcm sy buat... amin ...

Kmbeng .. mana ada pakai cheat code .. hang ingat main game apa .. huhuhuhuu :p

Cekli .. silakan ... perjalanan sy dah sampai ke destinasi 1 .. nak sambung ke destinasi 2 pula ... :)

Flizzoe ... mintak maaf kalau rasa tercabar ... aku sokong kalau ko nak try .. byk benda ko akan dapat nanti ... :D

ps : lepas ni maybe buat mcm suremasyuq suggest pulak tapi tgk keadaan cemana dulu .. huhuhu

flizzoe
02-16-2010, 10:38 PM
nanti aku buat :D

brain
02-17-2010, 02:32 AM
teruja aku nengok ss tu... siap meleleh air liur lagik..hehehehhh...

arialun
02-17-2010, 02:42 AM
aku start awal tahun ni dgn 1,000 sen. minggu lepas jadi 5,000 sen.
Mingguni tak tau lagi berapa terkumpul..huhuhu

EQ susah mau maintain woo...

mazlimoin
02-17-2010, 02:48 AM
uhuhuhh banyak nyer post...nie guna teknik maggie ker?

kmbeng
02-17-2010, 02:51 AM
uhuhuhh banyak nyer post...nie guna teknik maggie ker?

ekekekke... mod kena merge post mod... hihihihi....

ps: mahaguru... TT and the gang pakai cheat nie.... mahaguru bla nak tunjuk resault.... ekekkee

mzi04
02-17-2010, 02:52 AM
Salam L2B... tahniah bro...aku tabik spring skali lg kat ko ni...story2 lah cara bro yer...



teruja aku nengok ss tu... siap meleleh air liur lagik..hehehehhh...

Bro brain... hang dah jumpa skill hang..... bila lagi nak mula.... simpan ler air liur tu.. he he he he

brain
02-17-2010, 02:56 AM
Salam L2B... tahniah bro...aku tabik spring skali lg kat ko ni...story2 lah cara bro yer...




Bro brain... hang dah jumpa skill hang..... bila lagi nak mula.... simpan ler air liur tu.. he he he he

aku bot kecik, kena ombak besaq... tenggolam den... nak nengok bot besau lalu dulu nih...

story bang...story...

mzi04
02-17-2010, 03:09 AM
aku bot kecik, kena ombak besaq... tenggolam den... nak nengok bot besau lalu dulu nih...

story bang...story...

Tu lah kena tunggu L2B story... camna nak redah ombak besaq guna bot kecik....:sm32:

nonamer
02-17-2010, 03:53 AM
Salam

Tahniah tuan tanah... :) akhirnya tercapai juga impian.

Now target from 1kusd to 10kusd. Tiada yang mustahil.

Wassalam

** saya ada juga ikut trade bersama TT, mmg syiok ...:) ini lah hasilnya ...best bila trade bertukar2x pendapat. (kekadang tak sempat trade sbb byk travel ke luar)

Hasil kat bawah... (still newbie lagi)

*** Best giler trade 0.1lot micro ....kalau dapat feel lah ... :)

arialun
02-17-2010, 06:00 AM
ekekekke... mod kena merge post mod... hihihihi....

ps: mahaguru... TT and the gang pakai cheat nie.... mahaguru bla nak tunjuk resault.... ekekkee

PC aku 'mengong'... ingat kan 'hang'. tekan post' lagi.. terus PC aku blackout.. huhuhu...

itu TT tak ada pakai cheat mode...
x percaya, mai Dollah.. tgok teknik merah L2B.:sm12:

learn2biz
02-17-2010, 06:08 AM
Arialun, tada apa ... sikit2 lama2 gunung everest pun boleh kalah ooooo

Mazli, megi cuma Halzu, Cheman sama Arialun jer boleh cerita ... ini teknik naga merah bak kata Cheman .. huhuhuhu

Kmbeng .. hang kata aku cheatcode manjang .. hang punya cheatcode hang buat2 senyap plak ye ... hehehehee

Mzi04, Brain ... yg sebenarnya .. semua org pun boleh try buat benda sama .. cuma EQ memasing yg kadang tak boleh tahan. Imagine la .. time nak trade tu la kena kacau sana sini .. mau tak hangin satu badan ... huhuhuhu

Saper ingat 28/8/09 tu waktu bila ? Kita start posa 20/8/09 ... kan ? so 1 minggu lepas posa baru start depo balik. Kira rejeki bulan posa la asalnya dpt ilham nak buat gitu.

Bwh ni result bulan 8 ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/Aug2009.png

Ada pulak org vote tipu la pulak .. hahahaha .. saper la tu agaknya .. hehehehe .. tada apa .. sy dah buat dan sy tau benda ni betul ... ada beberapa org boleh confirm sbb ada beberapa org tahu sy punya inv pw utk monitoring ... hehehehe

Bulan 8 enjin baru start .. belum panas lagi .. masuk trade pun sikit jer ....

ps : trader2 yg turun Dollah pun tgk akaun sy tu masa sy tgh buat .. hehehe

fazli
02-17-2010, 06:11 AM
L2B tipu? :sm21: hehe....

sape yg tgok maunyer x tido malam mcm aku :sm22:
dok pk cmner l2b nieh wat..huhuhu..
memang gempak tahap kesabaran kamoo..

suremasyuq
02-17-2010, 06:36 AM
Memandai mandai jer yang kata tipu tu....

bak kata sorang trader ni... 'bijak sangat"

Yang dok kata tipu tu.. sebenarnya dier tipu pada diri sendiri

nonamer
02-17-2010, 06:40 AM
Salam

Takper TT, relax biasalah dorang tu dengki tak tentu pasal.
Kalau dah tengok betul2x baru tahu.
TT trade kalah robot/EA yg ada.
Eden nak kejar pun tak dapat ehueh ...sehari mahu cecah 100 trade ...kalau 20 hari ...
Asyik kalah ajer dengan TT.

kmbeng
02-17-2010, 07:12 AM
orang yang vote tipu 2 dia jelezzz... 2 sebenaqnya.... hehehe.... nampaknya ramai orang nak pecah rekod L2b... ni macam sukan olimpik.. aku punya tahab wakil rumah kuning ja.. 2 pown simpanan nak bg cukup korum... hehhehe

ps: patot la pemanasan global makin menjadi2... huhuhuhuhu.....

learn2biz
02-17-2010, 07:31 AM
Hehehe ... biaq pi la depa ... aku yg untung pasal aku boleh wd .. hehehehe

Bulan 9 .. start mengganaz sket ... masih trade aussie aje tapi kadang2 curi2 gak mana2 yg boleh kat eu/gu atau nzu ... time ni tgh mencari pair mana yg nak trade serentak sbb kalau 0.1 lot aussie jer ... lebam gak .. 1 hari aussie range dlm 150 je .. so kena start open multiple post atau multiple pair atau kedua2nya ....

Kali ni attachment dah start panjang giler so kena attach thumbnail aje ... Jika diperhatikan betul2, sy trade 1 arah aje .. tak ada atas bawah .. kalau buy .. buy shj .. kalau sell .. sell shj .. mcmmana sy jaga Margin Level agaknya ...

ps : amaran ... jgn ada yg tak tido mlm lepas tgk ... siangnya korang kena keje ... huhuhuhuh

kmbeng
02-17-2010, 07:52 AM
PC aku 'mengong'... ingat kan 'hang'. tekan post' lagi.. terus PC aku blackout.. huhuhu...

itu TT tak ada pakai cheat mode...
x percaya, mai Dollah.. tgok teknik merah L2B.:sm12:

nak monitor acc dia aku bleh monitor kat umah... hehehehehe.. aku blajo cheat basic.. x da la sampai nak hack.. hehehe...

ps: arialun tgok PM sat...


Hehehe ... biaq pi la depa ... aku yg untung pasal aku boleh wd .. hehehehe

Bulan 9 .. start mengganaz sket ... masih trade aussie aje tapi kadang2 curi2 gak mana2 yg boleh kat eu/gu atau nzu ... time ni tgh mencari pair mana yg nak trade serentak sbb kalau 0.1 lot aussie jer ... lebam gak .. 1 hari aussie range dlm 150 je .. so kena start open multiple post atau multiple pair atau kedua2nya ....

Kali ni attachment dah start panjang giler so kena attach thumbnail aje ... Jika diperhatikan betul2, sy trade 1 arah aje .. tak ada atas bawah .. kalau buy .. buy shj .. kalau sell .. sell shj .. mcmmana sy jaga Margin Level agaknya ...

ps : amaran ... jgn ada yg tak tido mlm lepas tgk ... siangnya korang kena keje ... huhuhuhuh

huh... mai umah L2B.. dia bwat kenduri... hehehhehehehe....
errr.... nanti tunjuk yang ECN plak yer....

learn2biz
02-17-2010, 08:07 AM
Sy tak de akaun ECN lagi la kmbeng ... ni pun pakai mikro jer .. 'bila nak kaya' .. kuang kuang kuang ...

Iklan sebentar ... apa yg anda dapat nampak kat AU H1 ?

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh1170210.gif

Jeng jeng jeng .....

arialun
02-17-2010, 08:24 AM
Sy tak de akaun ECN lagi la kmbeng ... ni pun pakai mikro jer .. 'bila nak kaya' .. kuang kuang kuang ...

Iklan sebentar ... apa yg anda dapat nampak kat AU H1 ?



Jeng jeng jeng .....


Itu doji sudah ada time 10:00(broker time).

learn2biz
02-17-2010, 08:28 AM
Doji belum tentu reverse bro ... dia kena tunggu next candle close baru confirm .. hehehehe

Doji ni terbentuk sebab buyer ngan seller sama2 kuat so dia open dan close pada price yg sama .. tu sbbnya kena tunggu next candle baru tau saper lagi kuat .. buyer atau seller ....

wonderpips
02-17-2010, 08:59 AM
Gua salute lu learn2biz. berkat sabar.... mcm aku ni takde discipline.

learn2biz
02-17-2010, 10:05 AM
Gua salute lu learn2biz. berkat sabar.... mcm aku ni takde discipline.

Takpe .. pelan2 kayuh .. nanti dapat la cara nak disiplin diri sendiri ... amin :)

kmbeng
02-17-2010, 10:12 AM
https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/f2.jpg
https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/f1.jpg

agak2 hampa la... kalu floating macam ni ada harapan x nak jadik macam tuan tanah... muaaa muaaaa muaaaa muaaa muaaaa:sm41: .....

ps: bertahan, bertahan,bertahan , bertahan, bertahan, bertahan...:sm43:

learn2biz
02-17-2010, 10:16 AM
Ada .. kebarangkalian nak close profit tu ada tapi kena jaga margin dan emosi sbb apa yg naik pasti turun .. yg turun pasti naik ....

tunperak
02-17-2010, 10:49 AM
agak2 hampa la... kalu floating macam ni ada harapan x nak jadik macam tuan tanah... muaaa muaaaa muaaaa muaaa muaaaa:sm41: .....

ps: bertahan, bertahan,bertahan , bertahan, bertahan, bertahan...:

:malaysia-flag: salam bro l2b , selaku tt.......izinkan hamba tumpang lalu di sini.....

:sm44: ...........terpegun diri ku tengok ss bro kmbeng......hebat x3

azroy85
02-17-2010, 01:24 PM
agak2 hampa la... kalu floating macam ni ada harapan x nak jadik macam tuan tanah... muaaa muaaaa muaaaa muaaa muaaaa:sm41: .....

ps: bertahan, bertahan,bertahan , bertahan, bertahan, bertahan...:sm43:

teknik tangga kambing aku tau dah...last2 popit gak....

syabas la kat tuan tanah....mmg kasi tabik spring pny la....:sm6:

learn2biz
02-17-2010, 01:51 PM
kmbeng ni ada senjata rahsia ... tgk la satu hari nanti semua tu close all ..insyaAllah ... :)

tunperak ... lalu jer sini .. hehehe .. bukan kena bayar tol pun .. huhuhuhu

azroy85 .. tau pun ... yang penting jaga MM ngan emosi ...

arialun
02-17-2010, 01:59 PM
Ada .. kebarangkalian nak close profit tu ada tapi kena jaga margin dan emosi sbb apa yg naik pasti turun .. yg turun pasti naik ....


Kmbeng,
dengar tu.. L2B dah bagi hint teknik Naga merah berapi dia tu..

red343
02-17-2010, 03:06 PM
ganaz! tahniah L2B. kalau saya kat kl, memang sah turun berguru kat Dollah...

hyrulxxx
02-17-2010, 04:21 PM
gilos, diam2 jer kan .. semua trade memang guna cara manual .. tak ada skrip .. tak ada ea ... huhuhuhuhu

e-lanunz ... tak ada yg dasatnya .. sy trade 0.1 lot dari awal sampai la bulan Januari 2010 (lebam gak ler 5 bulan trade 0.1 jer) .. kadang-kadang termasuk lot besar sbb sy trade kat pda/pc lain. Sy doakan anda juga boleh buat mcm sy buat... amin ...

Kmbeng .. mana ada pakai cheat code .. hang ingat main game apa .. huhuhuhuu :p

Cekli .. silakan ... perjalanan sy dah sampai ke destinasi 1 .. nak sambung ke destinasi 2 pula ... :)

Flizzoe ... mintak maaf kalau rasa tercabar ... aku sokong kalau ko nak try .. byk benda ko akan dapat nanti ... :D

ps : lepas ni maybe buat mcm suremasyuq suggest pulak tapi tgk keadaan cemana dulu .. huhuhu

salam TT...ptg tadi baru sampai dr kg terus bukak pc..tengok2.. perrghh ada thread dr 1k sen ke 1k usd...best best best..aku sokong beribu2 lemon about keujudan thread nih..sbb trader2 newbie mcm aku nih dpt belajaq byk pasai mm dan eq nih serta lain yg kita yg newbie tak perasan tp otai2 perasan...dan bila [email protected] bukak mod bukak thread byk pulak otai2 berkumpul,lagi best tuhh,..harap2 bro TT keep posting & posting & posting selalu... lg kerap lg bagus..konfirm newbie tak boring punya....mungkin lain2 otai nak tunjuk skill pemanasan global kat sini mungkin bole ( atas permision TT le )..harap2 thread ni terus meriah..boleh la i follow mcm tread cek li tuh...amiinnnn
:malaysia-flag:


p/s 1. cheat code tu hapa ??

kmbeng
02-17-2010, 04:21 PM
ganaz! tahniah L2B. kalau saya kat kl, memang sah turun berguru kat Dollah...

ini L2b x payah berguru dekat dolah... berguru dalam porum pown dah o.k... hehehhe


Kmbeng,
dengar tu.. L2B dah bagi hint teknik Naga merah berapi dia tu..

ekekeke.. lega cek dengaq.. arialaun kenduri adik hang bla... mai utara.. kami x larat nak gosip.... hehehehe.. x jumpak team fxmalay, jumpak wakil pown dah beso rahmat..


teknik tangga kambing aku tau dah...last2 popit gak....

syabas la kat tuan tanah....mmg kasi tabik spring pny la....:sm6:

errr... ini tangga aku curik maaaa.....

learn2biz
02-17-2010, 06:44 PM
red343, sembang kat dlm forum/skype pun dah ok la kot ... sy bukannya guru yg layak nak mengajar ... tak de tauliah .... huhuhuhu

hyrulxxx, silakan ... newbie ke, otai ke, belasah aje tulis sini sbb kita nak trader kita ni makin bijak kawal MM dan untung trade ... bukan sentiasa depo dan rugi/SO ... lagi banyak kita close trade untung, lagi suka broker kat kita sebenarnya (terutama sekali admin FXMalay, gembira dia bila ramai org kita ni wd vs depo - tak caya ? tanya beliau sendiri). Tak tau la apa yg kmbeng maksudkan ngan cheat code tu .. pi tanya dia sbb dia yg kata l2b pakai cheat code .. hehehehhe

kmbeng, rasanya hang pas ni kena menuntut ilmu tahan floting peringkat ke 18 pulak ... sebelum ni dah ok tapi mungkin hang over excited sampai tak perasan trend nak pi mana kot .... biasa la awal tahun market baru nak panaskan enjin ... tgh carik arah nak pi mana ni yg selalu orang dok kalut tu

learn2biz
02-17-2010, 07:21 PM
Sambung balik cerita sket ....

Bulan 10, 20009 antara bulan paling mencabar ... sy sendiri SO 2 trade selepas NFP waktu nak open lock. Waktu tu tgh nak test 0.2 lot pulak sbb kononnya margin dah besar (usd10 + usd49 untung bulan 9 + untung trade lagi beberapa usd ; belum dapat top100 bonus usd10 masa tu). Belakang kalu .... waktu nak news NFP .. sy punya margin dah drop bawah 500% level (kalau tak silap)

Yg sy ingat la waktu tu ada gatal trade silver. Silver ni cepat untung tapi cepat rugi sbb 0.1 lot = 5 sen ... tgh floating plak tu ... lepas tu pulak baru perasan ada NFP tapi dah tak boleh buat apa ... terpaksa berkira2 samada nak topup atau lock.... masa tu pulak tgh kering .. nak topup apa kebendanya .... even kalau topup usd100 pun belum tentu boleh tahan gerakan NFP ni ... so, sy pun buat decision utk lock margin sebelum NFP.

Lepas kira semua jumlah lot utk setiap pair .. sy pun lock la margin .. selesai sy lock tu .. max open trade ngam2 cecah 100 ... margin level tinggal 109% ... huhuhuhuhu ... berpeluh gak la ... so tinggal la dia tunggu NFP

Waktu news NFP tu kuar ... sy tgh layan game CnC Zero Hour .. buat scud storm + nuke + particle cannon byk2 pas tu bom semua pihak lawan ... sajer nak release tension .... huhuhuhu .... lepas selesai .. tgk jam dah 15 minit lepas NFP rupanya ...

Sekali tgk chart .. tu dia ... caca marba giler .... segala whipsaw + zigzag ada masa tu ...
so sy pun tunggu la waktu sesuai nak open lock ... sbb dah mula nampak arah ke mana market nak pegi lepas NFP.

Cara sy bukak lock ni cara sendiri ... org biasanya cut loss tapi sy bubuh SL pada trade yg untung. Tak byk pun ... biasanya antara 0-10 pip ... biar la dia nak panjat ke .. nak jatuh ke ... sy tak mo close waktu salah satu tgh untung sbb kalau close time buy untung .. yg sell tgh rugi giler ... kalau close time sell untung, yg buy pulak tengah rugi giler ... kalau margin masih besar lagi ... boleh la juga cuba trade lagi utk close 10 pip x 0.1 lot .. hanya utk tambah margin. Kes sy ... margin level tinggal 109% .. langsung tak boleh bukak trade lepas tu .. huhuhuhu

So, bagi sy ... konsep lock/unlock ni sebenarnya bukan bermotifkan keuntungan tapi lebih kepada breakeven. Kita nak hold trade -ve tapi tak mo akaun kita SO bila dia menggila time news. Inilah dia skill yg sy dapat lepas berpuluh2 kali SO semata2 nak belajar cemana cara open lock tanpa loss.

Waktu nak open lock ni la sy terkena kat silver ngan kiwi ... tu yg ada -ve usd6 x 2 trade SO ... ok la tu .. Alhamdulillah ... lepas 2 trade tu close .. margin level sy terus lompat atas 400% (sbb silver makan margin besar). Boleh la sambung trade 1 pair 0.1 lot .. amik 10 pip utk cover margin.

Boleh rujuk attachment bulan 10 bwh ni .... tobat dah lepas tu .. tak boleh trade silver... tak boleh trade lebih 0.1 lot .. sy decide kena maintain 0.1 lot tapi increase frekuensi trading pada pair lain sekali ....

NOTA : SO trade bukan SO akaun ... SO trade ni dia close satu persatu trade sampai la margin level boleh atas 10% semula. SO akaun maknanya kita buka lot terlalu besar sampai margin yg tinggal tak boleh cover lebih 10% margin level. Itu yg buat akaun zero terus (silap gaya -ve lagi .. huhuhuh kena tunggu adjustment dari fxopen)

ps: kalau tak silap sy, waktu tu dah trade hampir 5 pair serentak 4 pair usd (au,nzu,eu,gu) vs 1 pair yen (uj) + silver lagi ... giler punya olang ... manual trade plak tu .. huhuhuhuhu

halzu
02-17-2010, 10:42 PM
akhirnyerrr... TT bukak juga threadnya ... tahniah... teruskan mencipta kejutan demi kejutan..... buat sesiapa yang selalu berkata..." ala 1 sen biler nak kaya..." ... jadikan thread ini satu contoh yang hebat.... bukti telah ada dengan 1 sen kejutan boleh dibuat..... andaikata diambil kira peratusan.... 10,000% adalah satu pencapaian yang luar biasa..... tahniah sekali lagi...

:sm52:

p/s; 1-2 bulan ni menyepikan diri.... tugasan terakhir sedang disiapkan....

red343
02-17-2010, 11:09 PM
Sambung balik cerita sket ....

Bulan 10, 20009 antara bulan paling mencabar ... sy sendiri SO 2 trade selepas NFP waktu nak open lock. Waktu tu tgh nak test 0.2 lot pulak sbb kononnya margin dah besar (usd10 + usd49 untung bulan 9 + untung trade lagi beberapa usd ; belum dapat top100 bonus usd10 masa tu). Belakang kalu .... waktu nak news NFP .. sy punya margin dah drop bawah 500% level (kalau tak silap)

Yg sy ingat la waktu tu ada gatal trade silver. Silver ni cepat untung tapi cepat rugi sbb 0.1 lot = 5 sen ... tgh floating plak tu ... lepas tu pulak baru perasan ada NFP tapi dah tak boleh buat apa ... terpaksa berkira2 samada nak topup atau lock.... masa tu pulak tgh kering .. nak topup apa kebendanya .... even kalau topup usd100 pun belum tentu boleh tahan gerakan NFP ni ... so, sy pun buat decision utk lock margin sebelum NFP.

Lepas kira semua jumlah lot utk setiap pair .. sy pun lock la margin .. selesai sy lock tu .. max open trade ngam2 cecah 100 ... margin level tinggal 109% ... huhuhuhuhu ... berpeluh gak la ... so tinggal la dia tunggu NFP

Waktu news NFP tu kuar ... sy tgh layan game CnC Zero Hour .. buat scud storm + nuke + particle cannon byk2 pas tu bom semua pihak lawan ... sajer nak release tension .... huhuhuhu .... lepas selesai .. tgk jam dah 15 minit lepas NFP rupanya ...

Sekali tgk chart .. tu dia ... caca marba giler .... segala whipsaw + zigzag ada masa tu ...
so sy pun tunggu la waktu sesuai nak open lock ... sbb dah mula nampak arah ke mana market nak pegi lepas NFP.

Cara sy bukak lock ni cara sendiri ... org biasanya cut loss tapi sy bubuh SL pada trade yg untung. Tak byk pun ... biasanya antara 0-10 pip ... biar la dia nak panjat ke .. nak jatuh ke ... sy tak mo close waktu salah satu tgh untung sbb kalau close time buy untung .. yg sell tgh rugi giler ... kalau close time sell untung, yg buy pulak tengah rugi giler ... kalau margin masih besar lagi ... boleh la juga cuba trade lagi utk close 10 pip x 0.1 lot .. hanya utk tambah margin. Kes sy ... margin level tinggal 109% .. langsung tak boleh bukak trade lepas tu .. huhuhuhu

So, bagi sy ... konsep lock/unlock ni sebenarnya bukan bermotifkan keuntungan tapi lebih kepada breakeven. Kita nak hold trade -ve tapi tak mo akaun kita SO bila dia menggila time news. Inilah dia skill yg sy dapat lepas berpuluh2 kali SO semata2 nak belajar cemana cara open lock tanpa loss.

Waktu nak open lock ni la sy terkena kat silver ngan kiwi ... tu yg ada -ve usd6 x 2 trade SO ... ok la tu .. Alhamdulillah ... lepas 2 trade tu close .. margin level sy terus lompat atas 400% (sbb silver makan margin besar). Boleh la sambung trade 1 pair 0.1 lot .. amik 10 pip utk cover margin.

Boleh rujuk attachment bulan 10 bwh ni .... tobat dah lepas tu .. tak boleh trade silver... tak boleh trade lebih 0.1 lot .. sy decide kena maintain 0.1 lot tapi increase frekuensi trading pada pair lain sekali ....

NOTA : SO trade bukan SO akaun ... SO trade ni dia close satu persatu trade sampai la margin level boleh atas 10% semula. SO akaun maknanya kita buka lot terlalu besar sampai margin yg tinggal tak boleh cover lebih 10% margin level. Itu yg buat akaun zero terus (silap gaya -ve lagi .. huhuhuh kena tunggu adjustment dari fxopen)

ps: kalau tak silap sy, waktu tu dah trade hampir 5 pair serentak 4 pair usd (au,nzu,eu,gu) vs 1 pair yen (uj) + silver lagi ... giler punya olang ... manual trade plak tu .. huhuhuhuhu

ini ilmu advance mm nih - margin locking.

di harap L2B sudi berkongsi detail cara mengira margin vs modal dan bagaimana cara untuk lock margin dengan betul.

saya akan menggunakan SL seperti yang diterangkan oleh L2B itu untuk tujuan unlock.
hedge swinger cam saya ni memang selalu berdepan ngan masalah panggilan mc, lebih lebih lagi kalau hedge positions tak balance.

mudah mudahan thread ini akan berkembang biak menjadi pusat sumber rujukan ilmu forex nih. InsyaAllah.

arialun
02-18-2010, 01:33 AM
ini L2b x payah berguru dekat dolah... berguru dalam porum pown dah o.k... hehehhe

ekekeke.. lega cek dengaq.. arialaun kenduri adik hang bla... mai utara.. kami x larat nak gosip.... hehehehe.. x jumpak team fxmalay, jumpak wakil pown dah beso rahmat..

.....

aku dah post kat forum; satu kat thread eng Utara, satu lagi kat thread FXMalay FC

http://forum.fxopen.com/showpost.php?p=505789&postcount=643
http://forum.fxopen.com/showpost.php?p=505788&postcount=1159

hyrulxxx
02-18-2010, 04:51 AM
TT..

info yg sgt2 berguna....tq.....TT,mintak ijin menulih sikit....kalu saya,saya start dgn min 2000 pips ( usd20 micro ),1000 pips selalu SO...saya akan trade lot 0.1 , utk sesuatu pair apabila close setiap OP baru OP baru tp kalau la signal very2 cun op gak hehehe...utk 2000 pips tu trade dlm 5 6 op ja,bila dah cecah 4000 pips baru tukar ke lot 0.2 dan seterusnya lah...setakat nih boleh la output tu tp lost pun banyak gak..ni pun setelah belajar terutama di thread2 yg TT dah bgtau tu serta pertolongan dari masta2 yg baik ati semua...pertolongan masta2 semua tak tau la mcm mana den nak balaih....paling tension bila lain paham lain keluar,,adeh..tp tu la,pelan2 la kayuh..insyaallah

learn2biz
02-18-2010, 05:53 AM
ini ilmu advance mm nih - margin locking.

di harap L2B sudi berkongsi detail cara mengira margin vs modal dan bagaimana cara untuk lock margin dengan betul.

saya akan menggunakan SL seperti yang diterangkan oleh L2B itu untuk tujuan unlock.
hedge swinger cam saya ni memang selalu berdepan ngan masalah panggilan mc, lebih lebih lagi kalau hedge positions tak balance.

mudah mudahan thread ini akan berkembang biak menjadi pusat sumber rujukan ilmu forex nih. InsyaAllah.

Dia mcm ni ... kalau pair usd, tak risau sgt sbb katakan open buy :

au x 0.1 x 10 trade = 1 lot
eu x 0.1 x 5 trade = 0.5 lot
gu x 0.1 x 4 trade = 0.4 lot

kita kena kira dulu (sort by symbol) kemudian open sell terus ikut total lot dia pada setiap pair dan margin tak akan bergerak lepas tu (sebaiknya cari waktu terbaik utk lock). Tapi ... kalau cross currency pair mcm yen, lock cemana pun margin tetap berjalan gak esp. pada titik perpuluhan. So, kalau trade pair yen, walaupun lock cemana pun .. tetap boleh SO kalau tak jaga betul2.

Lepas tu cari titik pertembungan (kalau boleh jumpa) sbb apa yg naik akan turun ... apa yg turun akan naik. Nak unlock ni kadang makan minggu, bulan baru betul2 unlock abis.


TT..

info yg sgt2 berguna....tq.....TT,mintak ijin menulih sikit....kalu saya,saya start dgn min 2000 pips ( usd20 micro ),1000 pips selalu SO...saya akan trade lot 0.1 , utk sesuatu pair apabila close setiap OP baru OP baru tp kalau la signal very2 cun op gak hehehe...utk 2000 pips tu trade dlm 5 6 op ja,bila dah cecah 4000 pips baru tukar ke lot 0.2 dan seterusnya lah...setakat nih boleh la output tu tp lost pun banyak gak..ni pun setelah belajar terutama di thread2 yg TT dah bgtau tu serta pertolongan dari masta2 yg baik ati semua...pertolongan masta2 semua tak tau la mcm mana den nak balaih....paling tension bila lain paham lain keluar,,adeh..tp tu la,pelan2 la kayuh..insyaallah

Diakan .. sebelum nak masuk trade kita kena ada plan cemana nak trade. Sbb bila dah buka trade, waktu tu dah amik risiko. Tanpa plan utk trade, kita tambah lagi risiko ... dgn ada plan, kita kurangkan risiko.

Risiko trade ni boleh dikawal sbnrnya .. tak mo rugi ? jgn open trade ... nak untung ? open la trade ... betul ? tapi yg jadi masalahnya ... kita untung kalau tak open trade tapi rugi bila open trade .... hehehehehe

Biasanya ... sy sblm nak mula trade .. sy tgk price dia start kat mana utk hari tsb ... atas dpp (daily pivot point) atau bawah ... pas tu tgk setiap chart dari tf monthly ke m1 ... selagi tak nampak major trend dia nak pegi mana .. tak yah masuk ... yg tgh floating tu biar jer dulu ... nak cover floating kena dapat timing cantik baru la seronok nak trade.

Cth mcm sekarang la ... semalam punya floating tak close lagi ... so sy intend to buy lagi tapi bila? ... cuba rujuk bawah ni ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh1180210.gif

Pagi tadi Ayu ni open bawah dpp so kebarangkalian market akan push price turun hari ni .. tapi ... dari apa yg sy peratikan .. dia mungkin cuma buat retracement/correction aje sbb dah overbought. So, sy pun tunggu la waktu sesuai waktu dia nak pusing baru open buy lagi...

Salah satu sbb kenapa sy masuk buy lagi sbb currrent price lebih tinggi dari prev candle dan lebih tinggi 1st candle yg ada pada belah kiri chart. Dari sini, market masih uptrend unless dia boleh potong price pada S2 dan seterusnya S3. Sbbnya ialah .. kalau dia sampai S3, maknanya dia dah sampai support yg hampir pada price 1st candle dlm chart tsb.

learn2biz
02-18-2010, 07:41 AM
Yeaaa .. dia turun lagi sy masuk buy lagi ... muahahahahhaa!!!!

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15180210.gif

Sebagaimana anda semua boleh lihat, sy tak masuk sell bila dah ada buy ... sy trade 1 arah shj ...

NOTA : jgn ikut trade org .. decide sendiri berdasarkan analisa anda. T.A.Y.A.R ....

azroy85
02-18-2010, 07:47 AM
Yeaaa .. dia turun lagi sy masuk buy lagi ... muahahahahhaa!!!!

Sebagaimana anda semua boleh lihat, sy tak masuk sell bila dah ada buy ... sy trade 1 arah shj ...

NOTA : jgn ikut trade org .. decide sendiri berdasarkan analisa anda. T.A.Y.A.R ....


yes..correct..correct..correct..klu org perak ckp T.A.Y.O.R..:malaysia-flag:

roceli08
02-18-2010, 08:15 AM
Dia mcm ni ... kalau pair usd, tak risau sgt sbb katakan open buy :

au x 0.1 x 10 trade = 1 lot
eu x 0.1 x 5 trade = 0.5 lot
gu x 0.1 x 4 trade = 0.4 lot

kita kena kira dulu (sort by symbol) kemudian open sell terus ikut total lot dia pada setiap pair dan margin tak akan bergerak lepas tu (sebaiknya cari waktu terbaik utk lock). Tapi ... kalau cross currency pair mcm yen, lock cemana pun margin tetap berjalan gak esp. pada titik perpuluhan. So, kalau trade pair yen, walaupun lock cemana pun .. tetap boleh SO kalau tak jaga betul2.

Lepas tu cari titik pertembungan (kalau boleh jumpa) sbb apa yg naik akan turun ... apa yg turun akan naik. Nak unlock ni kadang makan minggu, bulan baru betul2 unlock abis.



Diakan .. sebelum nak masuk trade kita kena ada plan cemana nak trade. Sbb bila dah buka trade, waktu tu dah amik risiko. Tanpa plan utk trade, kita tambah lagi risiko ... dgn ada plan, kita kurangkan risiko.

Risiko trade ni boleh dikawal sbnrnya .. tak mo rugi ? jgn open trade ... nak untung ? open la trade ... betul ? tapi yg jadi masalahnya ... kita untung kalau tak open trade tapi rugi bila open trade .... hehehehehe

Biasanya ... sy sblm nak mula trade .. sy tgk price dia start kat mana utk hari tsb ... atas dpp (daily pivot point) atau bawah ... pas tu tgk setiap chart dari tf monthly ke m1 ... selagi tak nampak major trend dia nak pegi mana .. tak yah masuk ... yg tgh floating tu biar jer dulu ... nak cover floating kena dapat timing cantik baru la seronok nak trade.

Cth mcm sekarang la ... semalam punya floating tak close lagi ... so sy intend to buy lagi tapi bila? ... cuba rujuk bawah ni ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh1180210.gif

Pagi tadi Ayu ni open bawah dpp so kebarangkalian market akan push price turun hari ni .. tapi ... dari apa yg sy peratikan .. dia mungkin cuma buat retracement/correction aje sbb dah overbought. So, sy pun tunggu la waktu sesuai waktu dia nak pusing baru open buy lagi...

Salah satu sbb kenapa sy masuk buy lagi sbb currrent price lebih tinggi dari prev candle dan lebih tinggi 1st candle yg ada pada belah kiri chart. Dari sini, market masih uptrend unless dia boleh potong price pada S2 dan seterusnya S3. Sbbnya ialah .. kalau dia sampai S3, maknanya dia dah sampai support yg hampir pada price 1st candle dlm chart tsb.



.. Teruskan memberi petunjuk cikgu ......

learn2biz
02-18-2010, 09:10 AM
Sedikit pemanasan global petang2 ni .... hehehe

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/ts180210.gif

kmbeng
02-18-2010, 09:11 AM
L2b ni kain lama gelak dia makin jahat... aku nak masuk sell ja... ekekekkeke....

learn2biz
02-18-2010, 09:28 AM
Kasik bakar lagi ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/ts180210n2.gif

Sell ... jgn tak sell .. aku buy apa yg ko sell ... muahahahahahaah

roceli08
02-18-2010, 09:58 AM
Yeaaa .. dia turun lagi sy masuk buy lagi ... muahahahahhaa!!!!

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15180210.gif

Sebagaimana anda semua boleh lihat, sy tak masuk sell bila dah ada buy ... sy trade 1 arah shj ...

NOTA : jgn ikut trade org .. decide sendiri berdasarkan analisa anda. T.A.Y.A.R ....



.....satu pertanyaan sikit cikgu ...berdasarkan candle hari ini ...kebanyakkan berada di bawah dpp termasuk open , kenapa cikgu terus open buy ?

learn2biz
02-18-2010, 10:09 AM
.....satu pertanyaan sikit cikgu ...berdasarkan candle hari ini ...kebanyakkan berada di bawah dpp termasuk open , kenapa cikgu terus open buy ?

Cikgu ... ooo cikgu .. mana cikgu ni ? l2b ? l2b bukan cikgu ... tak layak nak ngajar ... tak da tauliah ... nanti boleh kena saman oo jgn memain .. huhuhu

Hint dia .. tgk weekly ... meskipun weekly ngan daily belum complete tapi weekly tunjuk kebarangkalian trend ke arah mana. Kemudian ... daily belum complete .. rujuk H4 dia nak pegi mana ... dalam 1 hari ada 6 kali H4 .. dlm H4 ada 4 kali H1 .. dlm H1 ada 2 kali m30 .. kira cemana ... boleh agak dia nak ke mana sebenarnya ...

ps : Sy dulu pernah bgtau ... kadangkala sy trade lawan trend (intraday) ... prepare trade guna longer term punya trend .. insyaAllah selamat :) (itu sbbnya jaga MM tu penting... dia nak naik ke nak turun ke .. boleh tido ngan aman)

red343
02-18-2010, 10:14 AM
ribuan terimakasih atas tunjuk ajar yang diberi.
bila L2B dah beritahu kelemahan nyata geppy ni, mula nak perati cable balek.
mudah mudahan lepas ni hedging teknik saya akan lebih mantap lagi.

terimakasih sekali lagi.

learn2biz
02-18-2010, 10:33 AM
ribuan terimakasih atas tunjuk ajar yang diberi.
bila L2B dah beritahu kelemahan nyata geppy ni, mula nak perati cable balek.
mudah mudahan lepas ni hedging teknik saya akan lebih mantap lagi.

terimakasih sekali lagi.
Sama2 ... yg sebenarnya sy lebih pada beri panduan/guidance aje .. terpulang la nak ikut/buat ke tak nak .. pilihan di tangan anda sbg trader ... cikgu kalau anak murid tak ikut/buat keje skolah nanti kena rotan .. sy tak de nak rotan sesape pun .. huhuhuhu ... sendiri yg trade, kalau salah jgn la marahkan cikgu kecuali cikgu tu ajar ajaran songsang ... hehehe

'I can only show you the door, you will have to walk through it' - Morpheous (The Matrix)

Break sat .. dah azan Maghrib ...

never_retrace
02-18-2010, 12:01 PM
TAHNIAH BRO di atas pembukaan thread yang berguna ini, harap dapat dimanfaatkan semua:sm9: :malaysia-flag:

Dr_cryonic
02-18-2010, 12:25 PM
5200:1

waaaaa.... plzz teach me.

learn2biz
02-18-2010, 12:58 PM
Adakah anda nampak apa yg sy nampak ?

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15180210n2.gif

beberapa minit kemudian ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15180210n3.gif

kmbeng
02-18-2010, 12:58 PM
Cikgu ... ooo cikgu .. mana cikgu ni ? l2b ? l2b bukan cikgu ... tak layak nak ngajar ... tak da tauliah ... nanti boleh kena saman oo jgn memain .. huhuhu

Hint dia .. tgk weekly ... meskipun weekly ngan daily belum complete tapi weekly tunjuk kebarangkalian trend ke arah mana. Kemudian ... daily belum complete .. rujuk H4 dia nak pegi mana ... dalam 1 hari ada 6 kali H4 .. dlm H4 ada 4 kali H1 .. dlm H1 ada 2 kali m30 .. kira cemana ... boleh agak dia nak ke mana sebenarnya ...

ps : Sy dulu pernah bgtau ... kadangkala sy trade lawan trend (intraday) ... prepare trade guna longer term punya trend .. insyaAllah selamat :) (itu sbbnya jaga MM tu penting... dia nak naik ke nak turun ke .. boleh tido ngan aman)

jangan cakap macam 2 aku terasa.. ekekekekke...

ps:kerek jerk aku nie

learn2biz
02-18-2010, 01:20 PM
jangan cakap macam 2 aku terasa.. ekekekekke...

ps:kerek jerk aku nie

Uik ? apa yg hang dok terasa ni ? aku sembang pasal hang ka ? heehhehehehe

learn2biz
02-18-2010, 01:31 PM
Alhamdulillah ... betul la apa yg sy baca ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/ts180210n3.png

Nyum .. nyum ... nyum ... :D

learn2biz
02-18-2010, 01:41 PM
ini betul2 punya pemanasan global kalau mcm ni ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/ts180210n4.png

Alhamdulillah ... alhamdulillah ... alhamdulillah :D

roceli08
02-18-2010, 01:56 PM
jangan cakap macam 2 aku terasa.. ekekekekke...

ps:kerek jerk aku nie


...ni , aku tolong bantu nampakkan ...hue$hue$hue$




https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/c31.gif

learn2biz
02-18-2010, 03:35 PM
Alhamdulillah ... hasil tangkapan ikan mlm ni ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/closetrade180210.png

Saper kata akaun mikro tak leh buat duit ? Ni pun ada yg floating utg lagi si naga kuning tengah follow sebelum tukar jadi naga merah ...

Sikit2 lama2 gunung everest pun boleh kalah ... insyaAllah :)

So, cuba tanya diri kita balik ... kita trade forex ni sbb apa? nak cari income tambahan? nak cepat kaya? nak lebur/buang duit? ... adakah kita dah cukup sedia nak trade akaun std sedangkan asas kita masih tak braper kuat? (fulltime trader dah tentu source of income dia maka tak perlu digusarkan) ... adakah kita ikut2 org sbb kita tgk kawan kita trade, kita pun nak trade?

Dan soalan cepumas ... adakah EA boleh trade mcm ni? hanya 9 loss vs 5000+ total trades dlm tempoh 6 bulan ?

Fikir-fikirkan .....

kmbeng
02-18-2010, 04:18 PM
ketika orang lain menangkap ikan, bot aku di gerit anai2.... sedey betol hati ini... tapi apakan daya... mereka nelayan laut dalam.. aku hanyalah nelayan sungai yang mencuba nasib di laut dalam hanya menggunakan sampan peningalan jiran aku... uuuuuwwwwaaaa:sm41:

roceli08
02-18-2010, 04:31 PM
ketika orang lain menangkap ikan, bot aku di gerit anai2.... sedey betol hati ini... tapi apakan daya... mereka nelayan laut dalam.. aku hanyalah nelayan sungai yang mencuba nasib di laut dalam hanya menggunakan sampan peningalan jiran aku... uuuuuwwwwaaaa:sm41:




...ish , ish, ish .... aku pong turut bersimpati ke atas mu kmbeng , aku pun cuma naik rakit aje ni ... tapi rakit aku siap tampal memo ... kalau rakit panjang sejengkal , lautan luas usah di duga ..... jadi aku main tepi2 laut ajelah kalau nak selamat .....

mzi04
02-19-2010, 12:03 AM
Adakah anda nampak apa yg sy nampak ?

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15180210n2.gif



Saya mmg dah nampak pun....cuma saya hanya peratikan line BB ... kemana arahnya... Syabas tuan L2B... cuma sy masih tak berani nak ikut cara tuan... berani amik sikit2 jer...

anuar bin abdullah
02-19-2010, 01:34 AM
Sama2 ... yg sebenarnya sy lebih pada beri panduan/guidance aje .. terpulang la nak ikut/buat ke tak nak .. pilihan di tangan anda sbg trader ... cikgu kalau anak murid tak ikut/buat keje skolah nanti kena rotan .. sy tak de nak rotan sesape pun .. huhuhuhu ... sendiri yg trade, kalau salah jgn la marahkan cikgu kecuali cikgu tu ajar ajaran songsang ... hehehe

'I can only show you the door, you will have to walk through it' - Morpheous (The Matrix)

Break sat .. dah azan Maghrib ...

tu yg cek suka tu....ilmu yg d bri xkan d persia kn...:malaysia-flag:

nubie
02-19-2010, 01:58 AM
Alhamdulillah ... hasil tangkapan ikan mlm ni ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/closetrade180210.png

Saper kata akaun mikro tak leh buat duit ? Ni pun ada yg floating utg lagi si naga kuning tengah follow sebelum tukar jadi naga merah ...

Sikit2 lama2 gunung everest pun boleh kalah ... insyaAllah :)

So, cuba tanya diri kita balik ... kita trade forex ni sbb apa? nak cari income tambahan? nak cepat kaya? nak lebur/buang duit? ... adakah kita dah cukup sedia nak trade akaun std sedangkan asas kita masih tak braper kuat? (fulltime trader dah tentu source of income dia maka tak perlu digusarkan) ... adakah kita ikut2 org sbb kita tgk kawan kita trade, kita pun nak trade?

Dan soalan cepumas ... adakah EA boleh trade mcm ni? hanya 9 loss vs 5000+ total trades dlm tempoh 6 bulan ?

Fikir-fikirkan .....

wah cantek ss, merah pun leh propit......tahniah2....:sm6: :sm6:

learn2biz
02-19-2010, 09:17 AM
Saya mmg dah nampak pun....cuma saya hanya peratikan line BB ... kemana arahnya... Syabas tuan L2B... cuma sy masih tak berani nak ikut cara tuan... berani amik sikit2 jer...

Takpe, guna je apa cara pun .. yg penting selesa dan profit ngan cara tsb



tu yg cek suka tu....ilmu yg d bri xkan d persia kn...:malaysia-flag:

Ilmu tu bukan hak saya ... sy pinjam jer ... kalau sy ajar pun belum tentu org yg belajar boleh dpt 100% jika bukan dgn izinNya.


wah cantek ss, merah pun leh propit......tahniah2....:sm6: :sm6:

Tu la .. orang selalu bising kononnya broker kejar stoploss .. sy kena stoploss manjang ni .. naper tak de -ve pulak ye ... kalau broker tu jenis baldi (bucketshop), kira ni mcm cabar broker tu la .. ada berani ka kejar aku punya stoploss sbb kena stoploss pun untung lagi .. hehehehehe .. sah lepas tu akaun kena tutup ... muahahahaha!!!!

Yg sebenarnya broker yg jujur tak de nak tutup akaun saper2 walaupun akaun tu untung giler. Dia lagi suka sbb lagi byk kita trade, lagi banyak komisen spread.

ps : merah itu menawan ... :D

learn2biz
02-19-2010, 01:02 PM
Pagi tadi .. kuar plak berita sensasi ...

http://www.federalreserve.gov/newsevents/press/monetary/20100218a.htm

Bukannya naikkan int rate tapi discount rate .. itu pun market dah panik ...

Bila mlm .. data CPI us hancur .. confirm la tak naikkan int rate ... huhuhuh

Meh tgk chart apa jadi ari ni ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15190210.gif

ps : mujur la margin kuat lagi .... alhamdulillah :D

goodle
02-19-2010, 03:03 PM
assalamualaikum...tumpang lalu TT....nak perati dan nak menyemangat kan kembali semangat selepas akaun 1000usd tinggal 1usd.....dari thread ni.....baru la semangat nak trade.....:) semoga selepas ni..... 1usd boleh jadi 1000 usd...insyaallah...amin

gilos
02-20-2010, 01:10 PM
https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/SNC00386.jpg

operasi pengwithdrawalan sedang dijalankan di dollah semalam...

tahniah and thanx l2b sebab open table...lupa nak cakap thanx semalam... :)

kmbeng
02-20-2010, 02:06 PM
https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/SNC00386.jpg

operasi pengwithdrawalan sedang dijalankan di dollah semalam...

tahniah and thanx l2b sebab open table...lupa nak cakap thanx semalam... :)

halzu p tak??? muka dia x da pown....

Mustang
02-20-2010, 02:26 PM
Alhamdulillah ... hasil tangkapan ikan mlm ni ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/closetrade180210.png

Saper kata akaun mikro tak leh buat duit ? Ni pun ada yg floating utg lagi si naga kuning tengah follow sebelum tukar jadi naga merah ...

Sikit2 lama2 gunung everest pun boleh kalah ... insyaAllah :)

So, cuba tanya diri kita balik ... kita trade forex ni sbb apa? nak cari income tambahan? nak cepat kaya? nak lebur/buang duit? ... adakah kita dah cukup sedia nak trade akaun std sedangkan asas kita masih tak braper kuat? (fulltime trader dah tentu source of income dia maka tak perlu digusarkan) ... adakah kita ikut2 org sbb kita tgk kawan kita trade, kita pun nak trade?

Dan soalan cepumas ... adakah EA boleh trade mcm ni? hanya 9 loss vs 5000+ total trades dlm tempoh 6 bulan ?

Fikir-fikirkan .....

Salam semua

Alhamdulilah Ni la first time saya tengok sungguh menakjubkan tak pernah saya lihat main manual profit memanjang susah nak nampak lost bak kata lain 100% win.
Tahniah masta L2b ,

Mohon berguru....,mintak tunjuk ajar pada newbes ni...yang asyik depo ja..

Tahniah :malaysia-flag:

learn2biz
02-20-2010, 03:51 PM
assalamualaikum...tumpang lalu TT....nak perati dan nak menyemangat kan kembali semangat selepas akaun 1000usd tinggal 1usd.....dari thread ni.....baru la semangat nak trade.....:) semoga selepas ni..... 1usd boleh jadi 1000 usd...insyaallah...amin

Waalaikumussalam, InsyaAllah ... amin ... yg penting kena study betul2 dan tak tamak sgt waktu trade. Kalau tertinggal bas/kapal .. ada bas/kapal lain lagi ... :)



operasi pengwithdrawalan sedang dijalankan di dollah semalam...

tahniah and thanx l2b sebab open table...lupa nak cakap thanx semalam... :)

You're welcome. Instant wd hanya boleh dibuat di Dollah sewaktu aktiviti FXMalay shj (Jumaat mlm) dan hanya akaun di bawah FXMalay shj.


halzu p tak??? muka dia x da pown....

Halzu balik awal ... dia tak larat jaga dah lepas makan megi .. hehehehe

ps : tak dpt tolong mkn mee rebus kg gajah tapi dah tolong makankan nasi goreng ayam .. hehehehehe .. Alhamdulillah ... :D


Salam semua

Alhamdulilah Ni la first time saya tengok sungguh menakjubkan tak pernah saya lihat main manual profit memanjang susah nak nampak lost bak kata lain 100% win.
Tahniah masta L2b ,

Mohon berguru....,mintak tunjuk ajar pada newbes ni...yang asyik depo ja..

Tahniah :malaysia-flag:
Wsalam,

1) L2b bukan masta .. cuma trader kecil2an aje

2) Main forex ? Nope .. sy tak main2 ... tu sbbnya sy tak galakkan menggunakan perkataan main forex. Sbb kalau kita main nanti jadi main2 ... semua rule kita langgar. Masalah trader bukan pada sistem tapi penjagaan MM dan EQ waktu trade. Bila lagi kita nak konsisten selagi kita main ... kena serius baru boleh jumpa apa rahsia dia. Baru la dapat konsisten close trade dlm untung tak kira la TP atau SL.


----- o ------

Tamak haloba waktu trade ni perkara biasa. Semua trader mesti ada rasa tamak punya. So, waktu tu la kita kena lawan diri sendiri ... samada nak ikut rasa tamak atau ikut disiplin ... tu sbbnya sy kata T.A.Y.A.R (trade at your acceptable risk) ... hanya trade pada risiko yg kita boleh diterima ...

Setengah kita lepas akaun SO kita cepat2 depo balik. Sy kadang pelik juga tgk ... sbb kalau buat mcm tu biasanya akan ada rasa nak 'revenge' pada market. Kita nak trade ni kepala mesti clear ... sbb kalau kepala tak clear, kita akan buat keputusan yg silap. Terang2 nampak patut kita buy tapi kita pegi sell ... once dah open trade ... masa tu baru nak nyesal ... nak close sayang pulak sbb dah -ve ...

Kadangkala yg jadi masalah kita ialah kita tak bersikap realistik. cth la ... kita tau kita ni newbie tapi kita tgk ada org boleh buat dari usd100 ke usd10k ... kita pun nak buat benda sama ... bukan tak boleh tapi kita tak kaji mcmmana dia buat ....

1st .. katakan dgn usd100, kita bukak akaun std ... pas tu trade cable (GU) yg sekali buka 0.1 lot dah makan 1/3 dari margin kita .. tinggal braper sgt kita boleh tahan kalau kita silap open trade ? tak sampai 70 pip En SO dah datang panggil ... dah la cable ni jenis liar sket .. news tak de, apa tak de tiba2 suka2 hati dia lompat naik/turun. Range harian dlm 180 pip ... kadang boleh lajak jadi 300 pip senang2 jer

Sebaiknya bila margin kecik, kita start kecik juga ... trade aussie atau kiwi dulu sbb margin dia rendah ... boleh la tahan dekat 80 pip kalau tersilap pun ... range dia dlm 150 pip melainkan ada news besar mcm interest rate ke baru la boleh lebih 200 .. lepas tu kena la sabar banyak2 sementara build up margin dlm akaun.

Sebagaimana anda lihat pada statement sy .. sy trade aussie 0.1 meskipun ada 1000 sen dlm tu ... boleh tahan lebih 900 pip kalau dia nak menegak naik/turun .... kemudian pelan2 sy tambah pair lain dlm portfolio trade sy ...

Kita kena kawal diri sendiri sbb tak ada siapa yg boleh kawal kita waktu kita trade ni ... bina akaun dulu sblm nak makan besar ...

2nd ... cuba kita kira berapa kali kita depo dan SO ... andaikata kita sabar ... jumlah yg kita depo tu sebenarnya boleh start dgn selesa ... tapi ntah la ... agaknya tu sbb org kita lebih suka guna perkataan main forex berbanding trade forex ni.

Itulah sbb sy buat indikator showacctinfo yg ada kat singnature sy ni ... supaya trader boleh lihat sendiri margin diperlukan ... boleh la kira berapa byk pip boleh bertahan sblm akaun SO ...

kmbeng
02-20-2010, 04:03 PM
Waalaikumussalam, InsyaAllah ... amin ... yg penting kena study betul2 dan tak tamak sgt waktu trade. Kalau tertinggal bas/kapal .. ada bas/kapal lain lagi ... :)




You're welcome. Instant wd hanya boleh dibuat di Dollah sewaktu aktiviti FXMalay shj (Jumaat mlm) dan hanya akaun di bawah FXMalay shj.



Halzu balik awal ... dia tak larat jaga dah lepas makan megi .. hehehehe

ps : tak dpt tolong mkn mee rebus kg gajah tapi dah tolong makankan nasi goreng ayam .. hehehehehe .. Alhamdulillah ... :D


Wsalam,

1) L2b bukan masta .. cuma trader kecil2an aje

2) Main forex ? Nope .. sy tak main2 ... tu sbbnya sy tak galakkan menggunakan perkataan main forex. Sbb kalau kita main nanti jadi main2 ... semua rule kita langgar. Masalah trader bukan pada sistem tapi penjagaan MM dan EQ waktu trade. Bila lagi kita nak konsisten selagi kita main ... kena serius baru boleh jumpa apa rahsia dia. Baru la dapat konsisten close trade dlm untung tak kira la TP atau SL.


----- o ------

Tamak haloba waktu trade ni perkara biasa. Semua trader mesti ada rasa tamak punya. So, waktu tu la kita kena lawan diri sendiri ... samada nak ikut rasa tamak atau ikut disiplin ... tu sbbnya sy kata T.A.Y.A.R (trade at your acceptable risk) ... hanya trade pada risiko yg kita boleh diterima ...

Setengah kita lepas akaun SO kita cepat2 depo balik. Sy kadang pelik juga tgk ... sbb kalau buat mcm tu biasanya akan ada rasa nak 'revenge' pada market. Kita nak trade ni kepala mesti clear ... sbb kalau kepala tak clear, kita akan buat keputusan yg silap. Terang2 nampak patut kita buy tapi kita pegi sell ... once dah open trade ... masa tu baru nak nyesal ... nak close sayang pulak sbb dah -ve ...

Kadangkala yg jadi masalah kita ialah kita tak bersikap realistik. cth la ... kita tau kita ni newbie tapi kita tgk ada org boleh buat dari usd100 ke usd10k ... kita pun nak buat benda sama ... bukan tak boleh tapi kita tak kaji mcmmana dia buat ....

1st .. katakan dgn usd100, kita bukak akaun std ... pas tu trade cable (GU) yg sekali buka 0.1 lot dah makan 1/3 dari margin kita .. tinggal braper sgt kita boleh tahan kalau kita silap open trade ? tak sampai 70 pip En SO dah datang panggil ... dah la cable ni jenis liar sket .. news tak de, apa tak de tiba2 suka2 hati dia lompat naik/turun. Range harian dlm 180 pip ... kadang boleh lajak jadi 300 pip senang2 jer

Sebaiknya bila margin kecik, kita start kecik juga ... trade aussie atau kiwi dulu sbb margin dia rendah ... boleh la tahan dekat 80 pip kalau tersilap pun ... range dia dlm 150 pip melainkan ada news besar mcm interest rate ke baru la boleh lebih 200 .. lepas tu kena la sabar banyak2 sementara build up margin dlm akaun.

Sebagaimana anda lihat pada statement sy .. sy trade aussie 0.1 meskipun ada 1000 sen dlm tu ... boleh tahan lebih 900 pip kalau dia nak menegak naik/turun .... kemudian pelan2 sy tambah pair lain dlm portfolio trade sy ...

Kita kena kawal diri sendiri sbb tak ada siapa yg boleh kawal kita waktu kita trade ni ... bina akaun dulu sblm nak makan besar ...

2nd ... cuba kita kira berapa kali kita depo dan SO ... andaikata kita sabar ... jumlah yg kita depo tu sebenarnya boleh start dgn selesa ... tapi ntah la ... agaknya tu sbb org kita lebih suka guna perkataan main forex berbanding trade forex ni.

Itulah sbb sy buat indikator showacctinfo yg ada kat singnature sy ni ... supaya trader boleh lihat sendiri margin diperlukan ... boleh la kira berapa byk pip boleh bertahan sblm akaun SO ...

muahahha... macam kena kat aku ja yang bold 2... tp itu dulu.. la ni kepala aku dah aman.. hehehehhe... tengkiu L2B.... nak up repo dah penoh dah kotak ijau 2.... heheheheh

ps:brader kacak baju melayu 2 nampak girang jeww... muhahahha sapa dia ha???:sm35:

red343
02-20-2010, 04:10 PM
Dia mcm ni ... kalau pair usd, tak risau sgt sbb katakan open buy :

au x 0.1 x 10 trade = 1 lot
eu x 0.1 x 5 trade = 0.5 lot
gu x 0.1 x 4 trade = 0.4 lot

kita kena kira dulu (sort by symbol) kemudian open sell terus ikut total lot dia pada setiap pair dan margin tak akan bergerak lepas tu (sebaiknya cari waktu terbaik utk lock). Tapi ... kalau cross currency pair mcm yen, lock cemana pun margin tetap berjalan gak esp. pada titik perpuluhan. So, kalau trade pair yen, walaupun lock cemana pun .. tetap boleh SO kalau tak jaga betul2.

Lepas tu cari titik pertembungan (kalau boleh jumpa) sbb apa yg naik akan turun ... apa yg turun akan naik. Nak unlock ni kadang makan minggu, bulan baru betul2 unlock abis.



inilah hasil dari ilmu margin locking yang bro sudi kongsi bersama.
inilah juga safety mekanisme yang hilang dari rentak swing hedge yang saya amalkan selama ini.
dengan menggunakan margin locking ini, puncak dan pangkal dapat di kejar dengan selamat. masih lagi perlukan fine tuning dalam unlocking, kerana saya tak mau positions dibuka terlalu banyak dan floating terlalu lama, tetapi, alhamdulillah, saya berada di atas asas yang kukuh sekarang.

ss ini menunjukkan gj dalam perjalan ke bawah kali kedua pada range s/r yang sama. berbeza dengan dahulunya yang saya akan mengejar s/r dalam floating, tetapi kali ini saya berjaya melakukannya dalam profit.

L2B, jutaan terimakasih dari saya, moga Allah akan terus melimpahi rezeki kepada bro di dunia dan di akhirat, insyaAllah.

https://img534.imageshack.us/img534/671/40206384.gif

goodle
02-20-2010, 04:23 PM
terima kasih kerana respon posting saya....

sebenarnya saya teruja juga tengok ss masta L2B, cuma saya musykil sebab saya dok congak2 kat broker (FXOPEN) eurusd 2010.02.18 09:20 price 1.3572 to 2010.02.18 16:44 price 1.3636 OP buy LOT 0.50 JUMLAH pip 64...camna boleh dapat 320usd.....kalau nak ikut kan sepatutnya dapat 32usd je....... kalau nak dapat camtiu nye amount nak kena buka akaun camna tu...micro ke standard....dan berapa pulak leverage dia..... sekian terima kasih....:)

learn2biz
02-20-2010, 04:25 PM
muahahha... macam kena kat aku ja yang bold 2... tp itu dulu.. la ni kepala aku dah aman.. hehehehhe... tengkiu L2B.... nak up repo dah penoh dah kotak ijau 2.... heheheheh

ps:brader kacak baju melayu 2 nampak girang jeww... muhahahha sapa dia ha???:sm35:

Sama2 ... tak perlu up repo kalau tak perlu ... niat sy cuma nak bantu org supaya nampak apa yg kadang2 kita terlepas pandang shj ...



inilah hasil dari ilmu margin locking yang bro sudi kongsi bersama.
inilah juga safety mekanisme yang hilang dari rentak swing hedge yang saya amalkan selama ini.
dengan menggunakan margin locking ini, puncak dan pangkal dapat di kejar dengan selamat. masih lagi perlukan fine tuning dalam unlocking, kerana saya tak mau positions dibuka terlalu banyak dan floating terlalu lama, tetapi, alhamdulillah, saya berada di atas asas yang kukuh sekarang.

ss ini menunjukkan gj dalam perjalan ke bawah kali kedua pada range s/r yang sama. berbeza dengan dahulunya yang saya akan mengejar s/r dalam floating, tetapi kali ini saya berjaya melakukannya dalam profit.

L2B, jutaan terimakasih dari saya, moga Allah akan terus melimpahi rezeki kepada bro di dunia dan di akhirat, insyaAllah.
Ada masa2nya kita masih perlu trade utk naikkan margin semasa locking tsb ... bila margin bertambah, kita lebih selesa utk buka trade baru. Skill unlocking ni memang kena sentiasa fine tuning jika kita nak close dua2 dlm profit.

ps : Abg Ramli (salah sorang trader yg byk pengalaman ketika sembang di Dollah) ada pernah bgtau ... kita jgn kejar price .. letih kita .. biar price yg kejar kita ... huhuhuhuhuh

learn2biz
02-20-2010, 04:27 PM
terima kasih kerana respon posting saya....

sebenarnya saya teruja juga tengok ss masta L2B, cuma saya musykil sebab saya dok congak2 kat broker (FXOPEN) eurusd 2010.02.18 09:20 price 1.3572 to 2010.02.18 16:44 price 1.3636 OP buy LOT 0.50 JUMLAH pip 64...camna boleh dapat 320usd.....kalau nak ikut kan sepatutnya dapat 32usd je....... kalau nak dapat camtiu nye amount nak kena buka akaun camna tu...micro ke standard....dan berapa pulak leverage dia..... sekian terima kasih....:)

Itu akaun mikro 1:500 ... dia dlm sen .. 320 sen .. bukan usd320 ... harap maklum.

ps : Sy start 0.1 lot sampai la akaun lebih usd800 (80,000 sen) .. lepas tu start 0.2, 0.3 kemudian maintain 0.5 bila balance lebih usd900 (90,000 sen)

goodle
02-20-2010, 04:51 PM
Itu akaun mikro 1:500 ... dia dlm sen .. 320 sen .. bukan usd320 ... harap maklum.

ps : Sy start 0.1 lot sampai la akaun lebih usd800 (80,000 sen) .. lepas tu start 0.2, 0.3 kemudian maintain 0.5 bila balance lebih usd900 (90,000 sen)

ohh...begitu rupanya..... tambah mencabarlah laluan saya....dari 100 sen ke 100000 sen....macam mission imposible je....:sm21: ....:sm12: tapi tak pe...... harap otai2 kat sini bagi semangat sikit kat saya...... saya percaya ...saya BOLEH!!!...kalau tak kena bambu ngan bini la.....:) sekian terima kasih..

hyrulxxx
02-20-2010, 05:04 PM
Itu akaun mikro 1:500 ... dia dlm sen .. 320 sen .. bukan usd320 ... harap maklum.

ps : Sy start 0.1 lot sampai la akaun lebih usd800 (80,000 sen) .. lepas tu start 0.2, 0.3 kemudian maintain 0.5 bila balance lebih usd900 (90,000 sen)

mak aiii.. 0.1 dari usd10 ke usd 800 ?...ni kesabaran tahap dewa nih...wa salute lu la bro

1. bulan jan 2010,saya TRADE bukan main...hampir2 zero loss...februari 2010, main,,lastly byk nya floating..adeh..tul la kalau trade kita akan ber sungguh2..kalu main,main2 la jwb nya..saya dah kena,jgn main tau,tp trade laaaa

2. lepas so terus depo lagi - bab ni mmg ada perasaan revenge..saya so,depo lagi,lastly yg 2nd round depo pun so gak ..adeh..kena sejibik

3. pasai tak sedar diri yg diri tu newbie...bab ni pun aku dah nyesal...kalau pakai acc micro,modal usd100 tu aman je trade,ye lah..lot 1 pun still ada 1000 pip modal,kalau 0.1 lg la ,10 000 tuuu modal......kalau acc std dgn usd100???..100 pip je modal minimun...sendiri dah kena sendiri mau ingat la,awat la aku tak sedar yg aku ni newbie ...adehh
:sm6:

p/s kalu rasa pengalaman saya ni menyemak kan thread anda..tolong delete ye TT ..



ohh...begitu rupanya..... tambah mencabarlah laluan saya....dari 100 sen ke 100000 sen....macam mission imposible je....:sm21: ....:sm12: tapi tak pe...... harap otai2 kat sini bagi semangat sikit kat saya...... saya percaya ...saya BOLEH!!!...kalau tak kena bambu ngan bini la.....:) sekian terima kasih..

sori bro,dari pandangan saya yg blur2 nih..tlg jgn start dari 100 sen,,sbb?? satunya modai kecik sgt,sekali dia reverse..kena tsunami woo,kecuali lah bro mmg dah expert trader ...keduanya - profit lambat menaik dan op limited,terasa amat sgt yg lama sgt nak naik dari 100 ke 1000 sen(saikologi nih ),lagipun rasanya 1 op je yg boleh dgn modal tuu,jadi tak leh le nak 2nd op selagi floating ( kalau terdesak )
maaf ye ni pandangan newbie je..kalau salah tlg betul kan

p/s aku ckp kat bini aku,kalu kena buang keja,ni la yg aku akan buat,so prepare awai2..tak kan dah kena buang baru nak belajar fx kot,sementara ada modai sikit2 ni pelan2 la kayuh...

learn2biz
02-20-2010, 05:18 PM
Cuba bayangkan kita start usd1000 pada akaun std ... adakah kita nak buka 1 lot terus atau 0.1 lot ? ... mana lebih menyedapkan hati kita sampai kita tidur pun tak termimpi2 disebabkan risau floating ?

Itulah sbbnya jika betul2 trade dan bukannya main2 ... kita kena plan utk trade betul2. Kalau diikutkan, dgn balance usd1000 dlm akaun mikro, sy boleh buka 10 lot mikro (0.1 lot std) ... tapi kenapa sy masih tak buka 10 lot tapi kekalkan pada 0.5 lot buat masa ini? Sbb sy masih ada byk lagi floating yg belum close dan sy nak kekalkan margin level lebih dari 1500%.

Utk pengetahuan anda semua, sy dah wd usd400 smlm (Alhamdulillah) ... dan kalau nak tahu .. usd400 yg sy wd itu adalah untung bulan ini shj (depo usd10, 6 bulan dulu, wd usd400 semalam, braper % untung sy? - simpan bank 6 bulan pun tak boleh bagi pulangan mcm ni - kenapa perlu tamak?) ... rujuk bawah :

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/19feb2010.gif

Mana yg lebih penting, dpt wd setiap bulan atau SO cepat ? Andai kita dapat close sehari usd10-20 pun dah cukup byk sebenarnya jika kita baru mula kenal forex ini. Jadi mengapa kita kejar usd 100 atau usd1000 sehari ? nak cepat kaya ? tak ada jalan mudah nak cepat kaya ... kalau belum boleh konsisten, kalau masih tak dapat kawal emosi ketika hadapi floating, mcmmana kita nak jadikan bidang ini sbg sumber kewangan kita ? fikir2kan ....

Katakan kita close usd20 sehari x 20 hari trade .. kita untung usd400 .. boleh wd 400 tanpa kacau modal yg ada ... buat tiap2 bulan .. agak2nya braper byk untung kita dlm setahun ? Dan bila kita tak wd tapi sentiasa kembangkan akaun kita, berapa besar lot kemudiannya kita boleh buka apabila kita dah sentiasa mantain close untung. Sy dah trade lebih dari 9000 trades utk akaun ini, sy belajar banyak benda ... bawah ni adalah graf seluruh history akaun yg sy guna ini .... yg sebelum2 ni semuanya mula dgn usd10 sbb sy cari teknik dan penjagaan MM yg sesuai dgn stail sy.

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/TotalTrades.png

Sikit2 lama2 jadi bukit ... silap gaya gunung everest pun kalah ....

ps : Bidang ini boleh buat seseorang jadi seorang yg sabar sebenarnya ... kalau kita berjaya kawal diri ... insyaAllah .. pasti boleh berjaya.

Mustang
02-20-2010, 05:22 PM
Waalaikumussalam, InsyaAllah ... amin ... yg penting kena study betul2 dan tak tamak sgt waktu trade. Kalau tertinggal bas/kapal .. ada bas/kapal lain lagi ... :)




You're welcome. Instant wd hanya boleh dibuat di Dollah sewaktu aktiviti FXMalay shj (Jumaat mlm) dan hanya akaun di bawah FXMalay shj.



Halzu balik awal ... dia tak larat jaga dah lepas makan megi .. hehehehe

ps : tak dpt tolong mkn mee rebus kg gajah tapi dah tolong makankan nasi goreng ayam .. hehehehehe .. Alhamdulillah ... :D


Wsalam,

1) L2b bukan masta .. cuma trader kecil2an aje

2) Main forex ? Nope .. sy tak main2 ... tu sbbnya sy tak galakkan menggunakan perkataan main forex. Sbb kalau kita main nanti jadi main2 ... semua rule kita langgar. Masalah trader bukan pada sistem tapi penjagaan MM dan EQ waktu trade. Bila lagi kita nak konsisten selagi kita main ... kena serius baru boleh jumpa apa rahsia dia. Baru la dapat konsisten close trade dlm untung tak kira la TP atau SL.


----- o ------

Tamak haloba waktu trade ni perkara biasa. Semua trader mesti ada rasa tamak punya. So, waktu tu la kita kena lawan diri sendiri ... samada nak ikut rasa tamak atau ikut disiplin ... tu sbbnya sy kata T.A.Y.A.R (trade at your acceptable risk) ... hanya trade pada risiko yg kita boleh diterima ...

Setengah kita lepas akaun SO kita cepat2 depo balik. Sy kadang pelik juga tgk ... sbb kalau buat mcm tu biasanya akan ada rasa nak 'revenge' pada market. Kita nak trade ni kepala mesti clear ... sbb kalau kepala tak clear, kita akan buat keputusan yg silap. Terang2 nampak patut kita buy tapi kita pegi sell ... once dah open trade ... masa tu baru nak nyesal ... nak close sayang pulak sbb dah -ve ...

Kadangkala yg jadi masalah kita ialah kita tak bersikap realistik. cth la ... kita tau kita ni newbie tapi kita tgk ada org boleh buat dari usd100 ke usd10k ... kita pun nak buat benda sama ... bukan tak boleh tapi kita tak kaji mcmmana dia buat ....

1st .. katakan dgn usd100, kita bukak akaun std ... pas tu trade cable (GU) yg sekali buka 0.1 lot dah makan 1/3 dari margin kita .. tinggal braper sgt kita boleh tahan kalau kita silap open trade ? tak sampai 70 pip En SO dah datang panggil ... dah la cable ni jenis liar sket .. news tak de, apa tak de tiba2 suka2 hati dia lompat naik/turun. Range harian dlm 180 pip ... kadang boleh lajak jadi 300 pip senang2 jer

Sebaiknya bila margin kecik, kita start kecik juga ... trade aussie atau kiwi dulu sbb margin dia rendah ... boleh la tahan dekat 80 pip kalau tersilap pun ... range dia dlm 150 pip melainkan ada news besar mcm interest rate ke baru la boleh lebih 200 .. lepas tu kena la sabar banyak2 sementara build up margin dlm akaun.

Sebagaimana anda lihat pada statement sy .. sy trade aussie 0.1 meskipun ada 1000 sen dlm tu ... boleh tahan lebih 900 pip kalau dia nak menegak naik/turun .... kemudian pelan2 sy tambah pair lain dlm portfolio trade sy ...

Kita kena kawal diri sendiri sbb tak ada siapa yg boleh kawal kita waktu kita trade ni ... bina akaun dulu sblm nak makan besar ...

2nd ... cuba kita kira berapa kali kita depo dan SO ... andaikata kita sabar ... jumlah yg kita depo tu sebenarnya boleh start dgn selesa ... tapi ntah la ... agaknya tu sbb org kita lebih suka guna perkataan main forex berbanding trade forex ni.

Itulah sbb sy buat indikator showacctinfo yg ada kat singnature sy ni ... supaya trader boleh lihat sendiri margin diperlukan ... boleh la kira berapa byk pip boleh bertahan sblm akaun SO ...

Terima kasih ,

Bro L2b , saya akan ingat nasihat dan pesanan saudara , mungkin betul apa yang anda cakapkan saya banyak cakap saya main forex, mungkin sebab ini lah otak saya set trade forex main2 , mulai hari ini saya akan ubah cara pemikiran saya iaitu trade forex bukan main forex , harap otak saya akan tune saya menjadi seorang trader dan lebih berfikiran rasional dan masalah utama yang ada pada saya ia lah

seperti L2b cakap " Kita kena kawal diri sendiri sbb tak ada siapa yg boleh kawal kita waktu kita trade ni ... bina akaun dulu sblm nak makan besar ... "

susah sungguh untuk control MM ni sering berperang dengan MM ni dan akhirnya tersembam di atas tanah (MC)

Harap dapat tunjuk ajar dari otai2 semua, agar saya dapat menjadi trader forex yang berjaya ,seperti Otai 2 semua...Amin..

amat_kayu
02-20-2010, 11:49 PM
Salam Tuan Tanah,

Tahniah atas kejayaan capai target dan terima kasih di atas pembakar semangat. Saya nak tabik spring kat tuan tanah.

Bila agaknya org-2 JB-rian nak buat live trade sesama mcm kat dollah tuh?... dah hampir setahun aku tunggu tak jadik-2 jugak

:malaysia-flag:



rdgs
amat

learn2biz
02-21-2010, 12:20 AM
ohh...begitu rupanya..... tambah mencabarlah laluan saya....dari 100 sen ke 100000 sen....macam mission imposible je....


sori bro,dari pandangan saya yg blur2 nih..tlg jgn start dari 100 sen,,sbb?? satunya modai kecik sgt,sekali dia reverse..kena tsunami woo,kecuali lah bro mmg dah expert trader ...keduanya - profit lambat menaik dan op limited,terasa amat sgt yg lama sgt nak naik dari 100 ke 1000 sen(saikologi nih ),lagipun rasanya 1 op je yg boleh dgn modal tuu,jadi tak leh le nak 2nd op selagi floating ( kalau terdesak )
maaf ye ni pandangan newbie je..kalau salah tlg betul kan
Betul apa yg hyrulxxx tulis tu ... tapi kalau sanggup la, dari 100 sen ke 100,000 sen ... memang pecah rekod sy ni .. huhuhu ...


Terima kasih ,
mungkin betul apa yang anda cakapkan saya banyak cakap saya main forex, mungkin sebab ini lah otak saya set trade forex main2 , mulai hari ini saya akan ubah cara pemikiran saya iaitu trade forex bukan main forex , harap otak saya akan tune saya menjadi seorang trader dan lebih berfikiran rasional

Kenapa ada buku motivasi spt 'Think and grow rich' dan frasa spt 'You are what you think' ? Semuanya bermula dari diri sendiri. Kalau kita ragu2 dgn kemampuan kita, apatah lagi org lain. Satu lagi, apa yg kita sebut biasanya menjadi 'self-fulfilling propechy' ... bila selalu kita cakap main forex, nanti dia jadi mcm satu doa pula .. betul2 jadi main2 jer bila nak enter trade.

Sy ada baca dan belajar dari beberapa buku Robert T. Kiyosaki ... dia kata FEAR ada 2 makna :

makna 1 :

F - False
E - Evidence
A - Apprearing
R - Real

Katakan kita nak trade forex tapi kita tanya pada org yg tak tahu apa itu forex, tentunya mereka akan menunjukkan statistik 95% loser, 5% win ... ianya menjadikan seolah2 forex ni tak ada baik langsung. Saper yg trade forex ni confirm rugi. So, apa yg dia tunjukkan tu semuanya berdasarkan maklumat yg mereka tahu/ambil kata2 org lain.

so kalau kita nak berfikiran positif, kena kena ubah makna jadi no 2:

F - Fail
E - Early
A - And
R - Responsibly

Maknanya, kita kena atasi ketakutan kita sendiri. Kalau nak berjaya kita kena berani gagal dulu dan kena belajar dari kegagalan tsb. Kalau ada org yg sentiasa berjaya dan tak pernah gagal, satu kali dia gagal, impaknya lebih teruk dari org yg selalu gagal.

Jadi, jgn takut utk gagal ... tapi bersedia utk gagal. Selalu kita baca org tulis 'fail to plan is plan to fail' tapi adakah kita benar2 faham apa maksud 'plan' kat situ? Plan itulah yg dikaitkan dgn bersedia utk gagal. Jika kita belajar dari setiap trade kita yg kita SO, insyaAllah kita akan jumpa kenapa kita gagal.

Bila dah tiba masanya nanti, setiap kita akan jumpa waktu sesuai kita nak trade. Cth cuma trade waktu US open shj (8pm ke atas) atau Jpy open shj (7am ke atas) atau kita trade tak kira waktu mcm market juga ... so, kita kena la plan apa yg kita nak trade utk hari itu.

Cth plan ... kita mula2 periksa apa financial news yg ada utk hari tersebut. Ada news besar tak spt FOMC,NFP,GDP,CPI atau int. rate. Lepas tu tgk opening price duduk kat mana banding prev close. Kemudian tengok pulak current price kat mana ... baru la decide nak masuk buy/sell shj utk hari tsb. Dlm satu hari, kebiasaannya pair akan bergerak 1 arah major trend dan beberapa arah minor trend. Trend yg mana satu kita nak ikut ? itu kita kena decide .... hehehehe

Kalau kita jenis suka enter trade waktu retrace (sbb waktu retrace ni takat 10-20 pip kejap jer tak sampai 5 mint boleh dapat), kena bersedia utk tahan floating atau cut loss bila dia sambung major trend. Kalau kita jenis follow major trend, kita kena pastikan margin kita boleh tahan tak waktu dia buat retrace. Dari pengalaman sy yg tak seberapa ni, biasanya org yg follow major trend inilah yg akan selamat walau beratus2 pip floating.

Waktu sy awal2 trade dulu, sy pun newbie macam org lain juga .. tak braper paham apa tu 'plan utk trade' ... tapi lepas dah berpuluh kali SO, baru sy sedar ... tak boleh main masuk jer ... kena perhatikan apa market ni buat sebenarnya. Kena ambil tahu apa yg berlaku kat blok Barat/Timur. Itu sbbnya sy mula belajar combine FA (fundamental analysis) + TA (Technical Analysis) ... bagi sy ... 100% technical boleh kena tipu bila spekulator dok push rega ... 100% fundamental tak boleh jumpa waktu bila sesuai nak enter trade ... bila combine dua2 .. baru betul seronok trade :)

learn2biz
02-21-2010, 12:33 AM
Salam Tuan Tanah,

Tahniah atas kejayaan capai target dan terima kasih di atas pembakar semangat. Saya nak tabik spring kat tuan tanah.

Bila agaknya org-2 JB-rian nak buat live trade sesama mcm kat dollah tuh?... dah hampir setahun aku tunggu tak jadik-2 jugak

:malaysia-flag:



rdgs
amat
Erk .. korang organize la satu ... pastu bagitau suremasyuq ... pastu buka thread kat Aktiviti FXMalay mcm geng2 putrajaya buat ke ... pakat2 la dgn zurin atau cekli ... seronok sebenarnya trade ramai2 ni ... boleh diskas sesama ...

Tapi biasanya la ... jarang kita dapat jumpa ... mungkin sbb tak boleh kuar mlm lewat sgt ke, ahli keluarga tak sihat ke ... boleh la buat room dlm skype/ym. Sembang2 sambil trade dlm tu pun ok juga ... rujuk 1st post sy.

Cuma kalau sembang skype/ym ni ... soklan2 mcm mintak tips buy/sell jarang orang layan sgt sbb yg trade diri sendiri ... kena la decide sendiri .. karang kalau org bagi tips tetiba market silang arah ... dah masam2 muka pulak ... tak best la kalo camtu kan?

ps : masa sy trade bersama nonamer diskas ikut ym ... masing2 trade cara masing2 .. sy sell tapi dia buy ... dua2 pun close untung juga ... huhuu .. cemana tu ...

mzi04
02-21-2010, 01:12 AM
Cth plan ... kita mula2 periksa apa financial news yg ada utk hari tersebut. Ada news besar tak spt FOMC,NFP,GDP,CPI atau int. rate. Lepas tu tgk opening price duduk kat mana banding prev close. Kemudian tengok pulak current price kat mana ... baru la decide nak masuk buy/sell shj utk hari tsb. Dlm satu hari, kebiasaannya pair akan bergerak 1 arah major trend dan beberapa arah minor trend. Trend yg mana satu kita nak ikut ? itu kita kena decide .... hehehehe

Kalau kita jenis suka enter trade waktu retrace (sbb waktu retrace ni takat 10-20 pip kejap jer tak sampai 5 mint boleh dapat), kena bersedia utk tahan floating atau cut loss bila dia sambung major trend. Kalau kita jenis follow major trend, kita kena pastikan margin kita boleh tahan tak waktu dia buat retrace. Dari pengalaman sy yg tak seberapa ni, biasanya org yg follow major trend inilah yg akan selamat walau beratus2 pip floating.

:)

Camna nak tahu Major trend? Sbb ada yg kata ikut trend tf1H, ada yg kat TF4H...
Ada juga yg trade tanpa mengikut trend... ni dah tahap gaban dasyatnya....

learn2biz
02-21-2010, 01:22 AM
Camna nak tahu Major trend? Sbb ada yg kata ikut trend tf1H, ada yg kat TF4H...
Ada juga yg trade tanpa mengikut trend... ni dah tahap gaban dasyatnya....
Tgk la dari monthly ke bawah ... then decide nak ikut mana satu ... Kalau ikut H4 .. dia tunjuk trend utk 1 minggu dlm 1 period atau 1 bulan kalau ikut seluruh chart... kalau H1 dia tunjuk trend utk 1 hari dlm 1 period atau 1 minggu ikut seluruh chart ... so, pilih la nak ikut yg mana satu ... huhuhuhu

Lagi besar TF, lagi lama trend dia ... lagi besar margin kena ada utk tahan kalau floating ...

arejug08
02-21-2010, 02:12 AM
Cuba bayangkan kita start usd1000 pada akaun std ... adakah kita nak buka 1 lot terus atau 0.1 lot ? ... mana lebih menyedapkan hati kita sampai kita tidur pun tak termimpi2 disebabkan risau floating ?

Itulah sbbnya jika betul2 trade dan bukannya main2 ... kita kena plan utk trade betul2. Kalau diikutkan, dgn balance usd1000 dlm akaun mikro, sy boleh buka 10 lot mikro (0.1 lot std) ... tapi kenapa sy masih tak buka 10 lot tapi kekalkan pada 0.5 lot buat masa ini? Sbb sy masih ada byk lagi floating yg belum close dan sy nak kekalkan margin level lebih dari 1500%.

Utk pengetahuan anda semua, sy dah wd usd400 smlm (Alhamdulillah) ... dan kalau nak tahu .. usd400 yg sy wd itu adalah untung bulan ini shj (depo usd10, 6 bulan dulu, wd usd400 semalam, braper % untung sy? - simpan bank 6 bulan pun tak boleh bagi pulangan mcm ni - kenapa perlu tamak?) ... rujuk bawah :

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/19feb2010.gif

Mana yg lebih penting, dpt wd setiap bulan atau SO cepat ? Andai kita dapat close sehari usd10-20 pun dah cukup byk sebenarnya jika kita baru mula kenal forex ini. Jadi mengapa kita kejar usd 100 atau usd1000 sehari ? nak cepat kaya ? tak ada jalan mudah nak cepat kaya ... kalau belum boleh konsisten, kalau masih tak dapat kawal emosi ketika hadapi floating, mcmmana kita nak jadikan bidang ini sbg sumber kewangan kita ? fikir2kan ....

Katakan kita close usd20 sehari x 20 hari trade .. kita untung usd400 .. boleh wd 400 tanpa kacau modal yg ada ... buat tiap2 bulan .. agak2nya braper byk untung kita dlm setahun ? Dan bila kita tak wd tapi sentiasa kembangkan akaun kita, berapa besar lot kemudiannya kita boleh buka apabila kita dah sentiasa mantain close untung. Sy dah trade lebih dari 9000 trades utk akaun ini, sy belajar banyak benda ... bawah ni adalah graf seluruh history akaun yg sy guna ini .... yg sebelum2 ni semuanya mula dgn usd10 sbb sy cari teknik dan penjagaan MM yg sesuai dgn stail sy.

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/TotalTrades.png

Sikit2 lama2 jadi bukit ... silap gaya gunung everest pun kalah ....

ps : Bidang ini boleh buat seseorang jadi seorang yg sabar sebenarnya ... kalau kita berjaya kawal diri ... insyaAllah .. pasti boleh berjaya.

Congrate....L2B, lu memang POWER........:malaysia-flag:

mzi04
02-21-2010, 05:27 AM
:sm22:
Yeaaa .. dia turun lagi sy masuk buy lagi ... muahahahahhaa!!!!

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum15180210.gif

Sebagaimana anda semua boleh lihat, sy tak masuk sell bila dah ada buy ... sy trade 1 arah shj ...

NOTA : jgn ikut trade org .. decide sendiri berdasarkan analisa anda. T.A.Y.A.R ....


Tgk la dari monthly ke bawah ... then decide nak ikut mana satu ... Kalau ikut H4 .. dia tunjuk trend utk 1 minggu dlm 1 period atau 1 bulan kalau ikut seluruh chart... kalau H1 dia tunjuk trend utk 1 hari dlm 1 period atau 1 minggu ikut seluruh chart ... so, pilih la nak ikut yg mana satu ... huhuhuhu

Lagi besar TF, lagi lama trend dia ... lagi besar margin kena ada utk tahan kalau floating ...

1.Go with the Trend. Trend is your friend. Trade with the trend and you will maximize your chances to succeed. Trading against the trend won't 'kill' a trader, but will definitely require more attention, nerves, and sharp skills to reach trading goals.

2.Always Pay Attention to the Time Frame Higher than the One in which You've Chosen to Trade. This gives the bigger picture of market movements and thereby helps clearly define the trend. For example, when trading in a 15 minute time frame, pay attention to the 1 hour chart. When trading on an hourly basis, you should pay attention to the daily and weekly price movements.

Sekarang baru saya nampak... kenapa tuan L2B buy AU... ikut major trend spt SS ni...

https://i883.photobucket.com/albums/ac39/mzi04/autrend.gif

g-man
02-21-2010, 05:38 AM
Salam to all trader..

Huh naik semgt sy bce thread nie....

tq L2B...anda mmg sangat membantu :sm46:

learn2biz
02-21-2010, 08:25 AM
Sekarang baru saya nampak... kenapa tuan L2B buy AU... ikut major trend spt SS ni...

Alhamdulillah ... ada juga yg mula nampak apa yg sy maksudkan dgn mencari/mengikut arah trend sblm ni ... insyaAllah ... pas ni boleh praktis n lepas tu moga2 sentiasa masyyuuuuuuqqqqqqqq ... amin :)

ps : lepas ni kena carik pulak bila dia dah nak abis trend pulak .. huhuhuhu


Salam to all trader..

Huh naik semgt sy bce thread nie....

tq L2B...anda mmg sangat membantu :sm46:
Wsalam,

Syukurlah kerana dpt semangat baru .... itu yg kita mahu ... sbg trader, kita mcm keje sendiri .. tak ada kursus motivasi atau kem kita boleh pegi ... semuanya bergantung atas usaha kita serta kerjasama antara kita kalau nak dapatkan semangat baru ni.

Huhuhu ... mungkin juga inilah pertama kali anda lihat seorang supporter IB kepada broker buka thread utk kasi penaik semangat/panduan/rahsia semasa kita trade ni ... TANPA APA-APA BAYARAN! Yg penting, kita ikhlas dlm perbuatan/pekerjaan kita ... amin

Jadi sy harap lepas ni, trader ramai2 kaji sungguh2 bagaimana nak berjaya dalam bidang ini. Kalau FXOpen/FXMalay tak suka trader buat untung, sudah tentu thread ini tidak wujud .... fikir2kan ..

Sy harap pembaca tak fikir yg sy ni hebat sgt ... sy bukan masta, bukan sifu ... sbg manusia, sy pun ada buat silap ketika trade ... ada kalanya sy pun open trade awal/lewat sangat sampai terpaksa tahan floating tapi sbb sy jaga MM .. Alhamdulillah close juga akhirnya .... :)

kmbeng
02-21-2010, 09:59 AM
Tgk la dari monthly ke bawah ... then decide nak ikut mana satu ... Kalau ikut H4 .. dia tunjuk trend utk 1 minggu dlm 1 period atau 1 bulan kalau ikut seluruh chart... kalau H1 dia tunjuk trend utk 1 hari dlm 1 period atau 1 minggu ikut seluruh chart ... so, pilih la nak ikut yg mana satu ... huhuhuhu

Lagi besar TF, lagi lama trend dia ... lagi besar margin kena ada utk tahan kalau floating ...

owh... lagi satu mod... errr ari2 mod cakap x payah tengok candle pattern.. cuma tgok open ngan close.. aku dok tengok tapi masih x dapat la.. heheheheh.. bleh bg kasi ss x??? :sm52:

learn2biz
02-21-2010, 02:11 PM
owh... lagi satu mod... errr ari2 mod cakap x payah tengok candle pattern.. cuma tgok open ngan close.. aku dok tengok tapi masih x dapat la.. heheheheh.. bleh bg kasi ss x??? :sm52:

Hang ni silap baca ka atau aku yg silap tulis kot ... huhuhu ... maksud aku dulu tak yah hafal candle pattern sbb kalau nak hafal .. dia ada berpuluh/beratus nama dia ... kasi faham ja dia punya open ngan closing kemudian bandingkan ngan prev candle open/close ... kalau dia tak lawan price sblmnya tu .. dia tak boleh la nak panjat naik ... kalau price dia tak jatuh bawah prev closing tu .. tak boleh la dia nak turun ....ka aku tak bgtau gitu ? ka aku yg silap ni ? huhuhuh

goodle
02-21-2010, 02:20 PM
sori bro,dari pandangan saya yg blur2 nih..tlg jgn start dari 100 sen,,sbb?? satunya modai kecik sgt,sekali dia reverse..kena tsunami woo,kecuali lah bro mmg dah expert trader ...keduanya - profit lambat menaik dan op limited,terasa amat sgt yg lama sgt nak naik dari 100 ke 1000 sen(saikologi nih ),lagipun rasanya 1 op je yg boleh dgn modal tuu,jadi tak leh le nak 2nd op selagi floating ( kalau terdesak )
maaf ye ni pandangan newbie je..kalau salah tlg betul kan

p/s aku ckp kat bini aku,kalu kena buang keja,ni la yg aku akan buat,so prepare awai2..tak kan dah kena buang baru nak belajar fx kot,sementara ada modai sikit2 ni pelan2 la kayuh...


terima kasih respon kat posting saya.........sebenarnya dah start pun 100sen capital ...memamng modal kecik.....sebenarnya modal 1000usd tapi dah habis....tu je la yang tinggal.....tapi alhamdulillah ....hari jumaat hari tu dah jadi 200sen....memang tak boleh multiple OP...tapi belasah je lah (tu masalah dalaman besar tu) ...saya nak try penaik lagi...kalu boleh la.....tapi tak kisah sangat....sebab memang dalam loss... rasanya saya sekang hanya buat scalping sikit2....dapat 2-3 pip cabut.... nak kata saya ni expert tak boleh la kut...sebab tersangat newbie (kalau expert ..takdela loss 1000usd dalam masa 2 bulan...ye dak...) saya anggap forex ni satu perniagaan... rasanya saya tak pernah meniaga terus untung....misti rugi dulu...kalau untung pun...sampai masa dia akan rugi sikit...lumrah la tu....saya memang takde kerje sekang ni...dok ngadap forex jelah.....hidup atas duit simpanan meniaga dulu.....tu pun nak habis dah.... "life is a gamble" ....pe pe hal pun...ape nak jadi ..jadi lah...tak kuasa dah nak kecewa...kalau gagal...terus kan hidup...

kepada TT....saya teramat berterima kasih kerana jumpa thread nih.....banyak lagi kena belajaq nih..... sekian ...terima kasih

p/s: saya ada terbaca.....close only at +ve.....tu betul2 make sense....

pfman
02-21-2010, 02:53 PM
salam tuan tanah macam mana tuan set take profit . example biasa org set kat dpp wpp atau guna fibo ?

hangtuah70
02-21-2010, 05:20 PM
Salam TT...

Semangat berkongsi ilmu......feel good......teruskan bro......

Harap membantu......

learn2biz
02-21-2010, 06:33 PM
saya memang takde kerje sekang ni...dok ngadap forex jelah.....hidup atas duit simpanan meniaga dulu.....tu pun nak habis dah.... "life is a gamble" ....pe pe hal pun...ape nak jadi ..jadi lah...tak kuasa dah nak kecewa...kalau gagal...terus kan hidup...

Sy dulu pernah meniaga juga (servis/repair komputer) ... tapi sy dah tawar hati sbb kita jujur pun kita boleh kena tipu dgn org ... huhuhu .... so, terpaksa cari alternatif lain utk teruskan survival hidup bila modal pun tak de nak rolling .... tapi ilmu serta pengalaman yg sy dapat tu la yg sy terapkan dlm trading sy ... jgn kena tipu ngan market lagi ....

btw ... life is not a gamble if you have a plan .....


salam tuan tanah macam mana tuan set take profit . example biasa org set kat dpp wpp atau guna fibo ?

Salam, jika anda perhatikan .. sy gunakan teknik trailing stop. Awal2 dulu cuma TP 10 - 20 pip shj tapi bila tgk pergerakan market ni asyik ranging aje, sy fikir lebih baik sy guna trailing stop.


Salam TT...

Semangat berkongsi ilmu......feel good......teruskan bro......

Harap membantu......
Salam, InsyaAllah ... sy cuma boleh share setakat mana tahap kemampuan/pemahaman sy ni shj ... kalau ada nak share apa2 sini, silakan. Jgn segan2 ... kita nak bantu trader kita semua berjaya agar dapat meningkatkan taraf ekonomi masing-masing ... amin

BudakSelangor
02-22-2010, 01:18 AM
Lepak kat Dollah , tanya macam2 ..rupa2nya bro L2B lah orang yang ditanya ..hehe. Saya dah tengok akaun yang dimaksudkan oleh L2B .. dapat juga tips mengenai pair USD/CHF dan EUR/USD .. bagaikan pantulan cermin kedua2 pair ini jika dilihat pada graf. Sebenarnya saya tak reti tengok graf .. saya punya style trade ikut piramid .. start dari kecil sampai besar .. fahamkan average movement pair sehari ,bahagi dengan berapa pips nak buka ..set berapa banyak OP perlu dibuka ..kalau dah cecah tahap maksimum movement sehari kalau margin masih banyak tak takut2 nak buka lot besar .. Bak kat L2B ..yang naik pastikan turun ..dah naik maksimum dia turun 20-30 pips pun dah makan besar .. tapi kadang2 datang waktu gila pair macam mingu lepas dah naik maksimum dia takmoh turun .. duk main 5-10 pips jer .. layan floating la skang nie.. ingatkan boleh w/d dalam USD150 minggu lepas ..hehe .. Kalau ada rezeki dan boleh w/d kita jumpa di Dollah lagi ek ..

brain
02-22-2010, 02:19 AM
Hang ni silap baca ka atau aku yg silap tulis kot ... huhuhu ... maksud aku dulu tak yah hafal candle pattern sbb kalau nak hafal .. dia ada berpuluh/beratus nama dia ... kasi faham ja dia punya open ngan closing kemudian bandingkan ngan prev candle open/close ... kalau dia tak lawan price sblmnya tu .. dia tak boleh la nak panjat naik ... kalau price dia tak jatuh bawah prev closing tu .. tak boleh la dia nak turun ....ka aku tak bgtau gitu ? ka aku yg silap ni ? huhuhuh

salam,
aku pun tgh cuba nak paham nih... betui ke klu aku katakan camnih...

klu previous close price>previous open price and current price > current open price and current price > previous close price ... ready opbuy
klu previous close price < previous open price and current price < current open price and current price < previous close price... ready opsell.

hehehe....aku harap sapa yg baca faham...aku pon kekadang x faham apa aku taip nih...huhuaah...

learn2biz
02-22-2010, 07:13 AM
salam,
aku pun tgh cuba nak paham nih... betui ke klu aku katakan camnih...

klu previous close price>previous open price and current price > current open price and current price > previous close price ... ready opbuy
klu previous close price < previous open price and current price < current open price and current price < previous close price... ready opsell.

hehehe....aku harap sapa yg baca faham...aku pon kekadang x faham apa aku taip nih...huhuaah...
Wsalam,

Ayoyo inche .. ini maanyak keliru la ..... tu mcm nak buat EA jer tu .. confirm 1 trade pun tak buka ... huhuhuhu

Bacaan candle yg penting adalah pada current open vs prev close dan juga current close vs prev close (yg ni paling penting) ... prev close yg dimaksudkan adalah candle sebelumnya shj tak termasuk candle2 lain. Kalau current open lebih tinggi dari prev close, ada harapan dia nak naik tapi kena tunggu dia complete close dulu (ie tunggu dia close n buat candle baru). Lepas dia close baru kita tahu dia nak pegi mana ... cuba rujuk bwh ni :

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh4220210.gif

Candle merah yg 1st tu ... dia open sama atau kurang sket dari prev close. Bila dia close, price close dia lebih rendah dari open dan close prev candle. So, dia ada harapan turun tu ... bila kita tgk pakai H4, kita nampak dia nak turun .. tgk kat H1 pulak cemana cara dia create candle tu ... kemudian M30 ... M15 dan seterusnya ... akan nampak movement dia cemana ... saper lebih kuat, buyer atau seller .... dlm kes ini seller ...

Candle hijau yg no 2 tu pulak ... dia open lebih rendah dari prev close, so price turun kejap dan naik semula (itu yg jadi shadow kat bawah tu) ... kemudian bila dia complete, dia close atas dari prev close. Waktu tu dia takkan turun bawah lagi sekiranya seller tak kuasa nak push price turun. Dlm hal ini, buyer kuat ...

Candlestick ni terbentuk dari price action. So, saper boleh nampak cara dia setup, tak perlu pakai indi pun boleh trade ... itu yg org panggil naked trade ...

Yg penting kena tunggu dia close utk confirm arah. Masalah kita biasanya tak boleh sabar tunggu dia close sbb takut terlepas peluang. Tapi itu la yg sy maksudkan ngan EQ ... kalau kita boleh sabar n tunggu dia complete.. insyaAllah risiko kita kurang banding kita masuk tak tunggu dia complete.

Dari sini juga kita boleh nampak bila dia try ubah arah. Tgk bila dia start lawan prev candle. Bila dia mula close lawan arah prev candle .. masa tu kita kena prepare dia ubah arah kalau kita ada open trade ....

brain
02-22-2010, 07:30 AM
Wsalam,

Ayoyo inche .. ini maanyak keliru la ..... tu mcm nak buat EA jer tu .. confirm 1 trade pun tak buka ... huhuhuhu

Bacaan candle yg penting adalah pada current open vs prev close dan juga current close vs prev close (yg ni paling penting) ... prev close yg dimaksudkan adalah candle sebelumnya shj tak termasuk candle2 lain. Kalau current open lebih tinggi dari prev close, ada harapan dia nak naik tapi kena tunggu dia complete close dulu (ie tunggu dia close n buat candle baru). Lepas dia close baru kita tahu dia nak pegi mana ... cuba rujuk bwh ni :

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh4220210.gif

Candle merah yg 1st tu ... dia open sama atau kurang sket dari prev close. Bila dia close, price close dia lebih rendah dari open dan close prev candle. So, dia ada harapan turun tu ... bila kita tgk pakai H4, kita nampak dia nak turun .. tgk kat H1 pulak cemana cara dia create candle tu ... kemudian M30 ... M15 dan seterusnya ... akan nampak movement dia cemana ... saper lebih kuat, buyer atau seller .... dlm kes ini seller ...

Candle hijau yg no 2 tu pulak ... dia open lebih rendah dari prev close, so price turun kejap dan naik semula (itu yg jadi shadow kat bawah tu) ... kemudian bila dia complete, dia close atas dari prev close. Waktu tu dia takkan turun bawah lagi sekiranya seller tak kuasa nak push price turun. Dlm hal ini, buyer kuat ...

Candlestick ni terbentuk dari price action. So, saper boleh nampak cara dia setup, tak perlu pakai indi pun boleh trade ... itu yg org panggil naked trade ...

Yg penting kena tunggu dia close utk confirm arah. Masalah kita biasanya tak boleh sabar tunggu dia close sbb takut terlepas peluang. Tapi itu la yg sy maksudkan ngan EQ ... kalau kita boleh sabar n tunggu dia complete.. insyaAllah risiko kita kurang banding kita masuk tak tunggu dia complete.

Dari sini juga kita boleh nampak bila dia try ubah arah. Tgk bila dia start lawan prev candle. Bila dia mula close lawan arah prev candle .. masa tu kita kena prepare dia ubah arah kalau kita ada open trade ....

tenkiu cikgu....tenkiu...
baru la terang dunia aku....:sm52:

klu current open terlebih lebih lak jarak dari previous close... wujud GAP lak kan cikgu? kan?.... mcm candle no3 dari kanan tu...

learn2biz
02-22-2010, 07:51 AM
tenkiu cikgu....tenkiu...
baru la terang dunia aku....:sm52:

klu current open terlebih lebih lak jarak dari previous close... wujud GAP lak kan cikgu? kan?.... mcm candle no3 dari kanan tu...

Ye, itu la yg dinamakan gap.... bila ada gap ni .. kebiasaannya market akan try close gap dulu sblm continue current trend .. tapi kadang2 tak close gap pun .. tu yg kena hati2 ...

ps : sy bukan cikgu ... tolong jgn panggil sy cikgu .. tq

kmbeng
02-22-2010, 08:12 AM
Ye, itu la yg dinamakan gap.... bila ada gap ni .. kebiasaannya market akan try close gap dulu sblm continue current trend .. tapi kadang2 tak close gap pun .. tu yg kena hati2 ...

ps : sy bukan cikgu ... tolong jgn panggil sy cikgu .. tq

ooo... kalu current candle complete pastu dia x break previous close.. 2 baru kita kata retracement kecil-kecilan.. :sm42: heheheh... pstu yang kat wick dia sebagai SnR 2 camna plak....

ps: kalu aku jahat aku edit ps kat atas 2 buang bukan ngan jangan.. ekekekke:sm2:

brain
02-22-2010, 08:47 AM
ooo... kalu current candle complete pastu dia x break previous close.. 2 baru kita kata retracement kecil-kecilan.. :sm42: heheheh... pstu yang kat wick dia sebagai SnR 2 camna plak....

ps: kalu aku jahat aku edit ps kat atas 2 buang bukan ngan jangan.. ekekekke:sm2:

uiihhh.... wick jadik SnR nih yg buat aku rasa dunia jadik gelap balik nih..h.eheheeh

learn2biz
02-22-2010, 09:05 AM
Kalau nak belajar pasal SnR guna candle .. baca pdf nih....

kmbeng
02-22-2010, 09:26 AM
uiihhh.... wick jadik SnR nih yg buat aku rasa dunia jadik gelap balik nih..h.eheheeh

muahahha.. pelan2 kayuh.. hehehhe tengkiu l2b,... akan ku sedut.. sssllllrrruuupppp...

cheman
02-22-2010, 03:04 PM
Red Dragon finally revealed...hehehe.....sib bek 5k post trader tu bukan guna acct contest..kalo tak ramai le tkde harapan nek pentas...hahaha

kmbeng
02-22-2010, 03:29 PM
Red Dragon finally revealed...hehehe.....sib bek 5k post trader tu bukan guna acct contest..kalo tak ramai le tkde harapan nek pentas...hahaha

aku sokong 15000% cheman... cheman sok memalam ke petang ka kita pekena mami premium.. mau ka???.. hehhehehe

cheman
02-23-2010, 04:04 AM
aku sokong 15000% cheman... cheman sok memalam ke petang ka kita pekena mami premium.. mau ka???.. hehhehehe

mami premium??? ktne? aku dok jerang air nk masak meggi ni..tungu megi masak je leh makan le...:malaysia-flag: . Kdg2 nk tungu masak ni makan sehari dua..huhu

cheman
02-23-2010, 04:05 AM
tenkiu cikgu....tenkiu...
baru la terang dunia aku....:sm52:

klu current open terlebih lebih lak jarak dari previous close... wujud GAP lak kan cikgu? kan?.... mcm candle no3 dari kanan tu...

tgk h4 gu...nyum2 dok buy dari malam tadi...:sm52:

anuar bin abdullah
02-23-2010, 05:03 AM
mami premium??? ktne? aku dok jerang air nk masak meggi ni..tungu megi masak je leh makan le...:malaysia-flag: . Kdg2 nk tungu masak ni makan sehari dua..huhu

fuh!!...biaq btui cheman...smpai kna tgu sari dua...kna buh pnadol bg cepat hembuk..hehehe...:sm55:






p/s bila la leh jumpa masta2 kat dolah...nk bg jd 100sen-10000sen..:sm12:

pfman
02-23-2010, 05:30 AM
tuan mod berapa target pip sehari dan bulanan untuk misi 1000 sen ni

mfasd757
02-23-2010, 06:08 AM
Jadi saksi operasi pengwithdrawlan dah:fxopen-black2-flag: , bila le giliran sendiri......kue...kue..kue.

Tadi tengah baca jurnal ni dan study CS..... rupanya H4 EU ada signal baik punya tp tak perasan, tak apa pelan2 belajar dari jurnal TT. Jadikan ini sebagai pembakar semangat.

Banyak ilmu yg blh disedut disini oooooooiih, terima kasih atas segalanya,:malaysia-flag:
tahniah TT.:sm32:

halzu
02-23-2010, 06:31 AM
Jadi saksi operasi pengwithdrawlan dah:fxopen-black2-flag: , bila le giliran sendiri......kue...kue..kue.

Tadi tengah baca jurnal ni dan study CS..... rupanya H4 EU ada signal baik punya tp tak perasan, tak apa pelan2 belajar dari jurnal TT. Jadikan ini sebagai pembakar semangat.

Banyak ilmu yg blh disedut disini oooooooiih, terima kasih atas segalanya,:malaysia-flag:
tahniah TT.:sm32:

ilmu MM antara yang wajib dibelajar.... berapa banyak post bole dibuka ... bagaimana nak buat sekiranya tetiba floating teramatlah banyak....

p/s; soon.... mission impossible...

mzi04
02-23-2010, 06:44 AM
tgk h4 gu...nyum2 dok buy dari malam tadi...:sm52:

Nyum2 dah buy GU sejak 19hb.

https://i883.photobucket.com/albums/ac39/mzi04/gu20.gif

kmbeng
02-23-2010, 09:38 AM
https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/panazzaaahhh-1.jpg

errrgghhh.. panas terik la arini.... patotla aku dahaga ayaq

saidila79
02-25-2010, 03:25 PM
semekkum......tuan khemah...!!!!

bila baca thread ni.....teringat plak zaman muda2 dulu.....

lagi2 ayat " sapa kata akaun mikro tak boleh buat duit...."

hurmmm......takper2....menunjuk2lah yer l2b.....kasi somiku jeles sikit....

l2b memang tak kedekut ilmu

bak moto l2b.....u punya nasi u makan dia punya nasi dia makan apa salah u orang makan sama2 tapi bayar sendiri2.......wakakaka

takkpun apa salah l2b widraw itu duit pastu makan sama2 kat dolah.....l2b bayar dengan rela dan ikhlas....huehuehue

tetikus10
02-28-2010, 07:11 PM
Assalamualaikum TT.......

Keep it up bro L2B......nice sharing & nice to meet you beberapa bulan yg lalu....L2B mmg seorg yg x kedekut ilmu.....anda x pcye??? jumpa dulu baru tau.......qqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

-Mr.T-

learn2biz
03-01-2010, 12:15 PM
Dila ... dah open table kat dollah dah ari tu ... instant wd :)

tetikus10 ... ye ke ? ke ye ? org lain tu kot .. muahahahahah!!!

ps : l2biz coti trade sementara waktu ... tgh godek n studi mainan baru yg 2nd hand .. tak leh concentrate baca market ... huhuhuhuhu

Ayenfx_g
03-01-2010, 12:54 PM
ps : l2biz coti trade sementara waktu ... tgh godek n studi mainan baru yg 2nd hand .. tak leh concentrate baca market ... huhuhuhuhu

Oooo yer ker,kasi laa panaz dulu thread nie l2b,nak wak ubat perangsang..Ops, buat perangsang semangat trade.heeee:sm33:
Apapun lu mmg BESTZZ laa TT.:sm9: :sm5:
:sm46:

Rozaly
03-01-2010, 01:13 PM
bro l2b, tahniah...goyang aku tgk trade ko...x penah aku 'naik escalator' tak turun-turun.
huhuhuhu

kmbeng
03-01-2010, 01:31 PM
ilmu MM antara yang wajib dibelajar.... berapa banyak post bole dibuka ... bagaimana nak buat sekiranya tetiba floating teramatlah banyak....

p/s; soon.... mission impossible...

errr.. ha macam mana mod... soalan dah ada.. jawapan dia???


bro l2b, tahniah...goyang aku tgk trade ko...x penah aku 'naik escalator' tak turun-turun.
huhuhuhu

trend mencanak pown last2 turun....

mamedai
03-01-2010, 01:57 PM
ilmu MM antara yang wajib dibelajar.... berapa banyak post bole dibuka ... bagaimana nak buat sekiranya tetiba floating teramatlah banyak....

p/s; soon.... mission impossible...

Bila mission dh di posiblekan baru la dapat jawapan tu..:sm44:
brp byk post blh dibuka tu rasanya ada dh kt siggy TT..ya ka??:sm42:

tetikus10
03-01-2010, 04:21 PM
tetikus10 ... ye ke ? ke ye ? org lain tu kot .. muahahahahah!!!

ps : l2biz coti trade sementara waktu ... tgh godek n studi mainan baru yg 2nd hand .. tak leh concentrate baca market ... huhuhuhuhu

when the parking lot empty....then 1 group of human will come.....then.....vroooommm.....vrooooooommmmmmmm.....qqqqqqqqqqqqqq

ps : gue udah beli satu gak.....qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq:sm53:

BOYO-LEPER
03-01-2010, 05:50 PM
ilmu MM antara yang wajib dibelajar.... berapa banyak post bole dibuka ... bagaimana nak buat sekiranya tetiba floating teramatlah banyak....
p/s; soon.... mission impossible...


gue pun nak tahu gak ..... cam na nak buat ..... tu .... boleh L2B dan halzu terangkan kat cini atau kena turun kat Dollah gak ....


:sm42:

saidila79
03-04-2010, 08:12 AM
Dila ... dah open table kat dollah dah ari tu ... instant wd :)



laaa yer ker.....len kali kirim2lah sepinggan mee goreng mamak ker.....huhuhuhu....

p/s melopas nak rasa hasil titik peluh l2b....

putat76
03-04-2010, 08:57 AM
huhuhuhu misi aku gagal la pulak adeh
kena buat baru kekeke

learn2biz
03-04-2010, 09:25 AM
gue pun nak tahu gak ..... cam na nak buat ..... tu .... boleh L2B dan halzu terangkan kat cini atau kena turun kat Dollah gak ....

Better turun dollah kot ....


laaa yer ker.....len kali kirim2lah sepinggan mee goreng mamak ker.....huhuhuhu....

p/s melopas nak rasa hasil titik peluh l2b....

Kirim ngan abg Didi boleh ?


huhuhuhu misi aku gagal la pulak adeh
kena buat baru kekeke

Takper .. boleh try lagi ...

putat76
03-04-2010, 10:26 AM
Better turun dollah kot ....



Kirim ngan abg Didi boleh ?



Takper .. boleh try lagi ...

ok boss
nanti leh ar menyelit kat dollah :malaysia-flag:

BOYO-LEPER
03-04-2010, 06:25 PM
Better turun dollah kot ....

ok .... gue akan kesana bila tiba harinya nanti ..... banyak lagi ilmu yg mesti gue tuntut .... tq Supporter L2B ..... jasa mu di kenang ....



Takper .. boleh try lagi ...


ok boss
nanti leh ar menyelit kat dollah :malaysia-flag:

sama-2 lah kita menyelit ... he ... he ...

BOYO-LEPER
03-06-2010, 10:41 AM
sama-2 lah kita menyelit ... he ... he ...


Rugi ko Putat tak datang menyelit pagi semalam ..... gue udah dapat Teknik tu ..... siap ngan Tempet lagi ..... sambil menyelit ngan Supporter L2B ..... gue menyelit sama Teknik Master Zigzag ...... Waaa ...... seronok le .... Turun Res. Dollah ..... Sifu-2 kat sane tak kedekut ilmu .....

penanot
03-06-2010, 01:04 PM
Fuhhh tergoda aku nengok ni... Meleleh ayaq lioq beb.... kekekeke

Congrats Tuan Tanah....

NBieFX
03-07-2010, 02:39 AM
Rugi ko Putat tak datang menyelit pagi semalam ..... gue udah dapat Teknik tu ..... siap ngan Tempet lagi ..... sambil menyelit ngan Supporter L2B ..... gue menyelit sama Teknik Master Zigzag ...... Waaa ...... seronok le .... Turun Res. Dollah ..... Sifu-2 kat sane tak kedekut ilmu .....

Rest Dollah kat mana. Malam jumaat lepas nak ke sana. tapi sampai selayang dah sesat tah ke mana dah... pusing2 keluar batu caves... ada pelan / map ker nak kesana. Malam2 lagi susah nak cari res dollah. Sy ni orang melaka... sesekali naik KL boleh lah singgah menuntut ilmu kat sana.. Tolong berikan map nya jika ada.:sm41:

cheman
03-07-2010, 03:14 AM
Rest Dollah kat mana. Malam jumaat lepas nak ke sana. tapi sampai selayang dah sesat tah ke mana dah... pusing2 keluar batu caves... ada pelan / map ker nak kesana. Malam2 lagi susah nak cari res dollah. Sy ni orang melaka... sesekali naik KL boleh lah singgah menuntut ilmu kat sana.. Tolong berikan map nya jika ada.:sm41:

dekat dh tu..nape tak kol geng2 saporter kt cni dlu smblm pagi..klo ade no phone dorg lagi senang..aku dlu mula2 pegi kol dorg dlu tanye ktne...pastu pergi sendiri jerk...ko mintak no tel l2b tu senang ape2 hal..kalo nk gi siang pon l2b blh jupa gak kt res dollah tu..umh dia sblh je ngan restoran tu..sbb tu pegi nek ex5 jerk..BMW dia letak kt umah...:sm52:

cheman
03-07-2010, 03:18 AM
laaa yer ker.....len kali kirim2lah sepinggan mee goreng mamak ker.....huhuhuhu....

p/s melopas nak rasa hasil titik peluh l2b....

sekali baca cam makn titik peluh l2b..eeeeee...masamnya.....:sm33:

NBieFX
03-07-2010, 04:27 AM
dekat dh tu..nape tak kol geng2 saporter kt cni dlu smblm pagi..klo ade no phone dorg lagi senang..aku dlu mula2 pegi kol dorg dlu tanye ktne...pastu pergi sendiri jerk...ko mintak no tel l2b tu senang ape2 hal..kalo nk gi siang pon l2b blh jupa gak kt res dollah tu..umh dia sblh je ngan restoran tu..sbb tu pegi nek ex5 jerk..BMW dia letak kt umah...:sm52:

Thanks bro... betul gak... napa lah tak terfikir.... aduihhh :sm53:

BOYO-LEPER
03-07-2010, 09:15 AM
Rest Dollah kat mana. Malam jumaat lepas nak ke sana. tapi sampai selayang dah sesat tah ke mana dah... pusing2 keluar batu caves... ada pelan / map ker nak kesana. Malam2 lagi susah nak cari res dollah. Sy ni orang melaka... sesekali naik KL boleh lah singgah menuntut ilmu kat sana.. Tolong berikan map nya jika ada.:sm41:


dekat dh tu..nape tak kol geng2 saporter kt cni dlu smblm pagi..klo ade no phone dorg lagi senang..aku dlu mula2 pegi kol dorg dlu tanye ktne...pastu pergi sendiri jerk...ko mintak no tel l2b tu senang ape2 hal..kalo nk gi siang pon l2b blh jupa gak kt res dollah tu..umh dia sblh je ngan restoran tu..sbb tu pegi nek ex5 jerk..BMW dia letak kt umah...:sm52:


Thanks bro... betul gak... napa lah tak terfikir.... aduihhh :sm53:


Betul kata Cheman tu ..... Bro NBieFX leh bagi email kat sini ..... Boleh Tuan Tanah atau gue post no Tel L2B kat Bro ..... kalau nak cepat boleh L2B post kan dia punya Templet terus masuk kat email Bro ..... cuma beberape bende susah nak belajar kat rumah ..... lebih baik belajar ngan Tuan Tanah terus ....


https://img.timeinc.net/time/quotes/2008/09/0924_buffet.jpg


Pendapat ku

Yang kaya terus menjadi kaya,
Yang miskin kesihan tak tahu.



Trader Guinen?


Bro Dr_cryonic macam frust je .... jangan putus asa Bro .... Bro udah baca ke sejarah Warrant Buffet tu ..... dia pun susah dulu Bro .... bukan terus senang ..... dgn ilmu beliau ... beliau boleh menjadi kaya raya .... oleh itu tuntut ilmu dulu .... jangan cepat nak jadi kaya ..... jangan pandang Org Kaya sekarang ... tapi pandanglah macam mana dari bawah dia naik sampai jadi Org Kaya .... Banyak Contoh yg gue boleh bagi .... jgn kata kat Seluruh Dunia ..... Kat Malaysia pun banyak Bro .....

:sm46:


PS : Bukan Senang Nak Senang ..... Bukan Susah Nak Susah .....
Banyak Org yg tak tahu tapi berlagak tahu .... Oleh itu cari lah Org yg Betul-2 Tahu ( Berjaya ) ..... Minta lah Tunjuk ajar dari nya .... Bukan Minta Tunjuk Ajar Dari Org Tak tahu ( Gagal ) nanti Ko juga gagal spt nya ..... berhati-2 lah dgn Si Penipu ..... Yg nak Kaya Cepat tanpa pedulikan Kesusahan Org lain ...... Akhir nya Si kena Tipu lebih menyalah kan org lain yg tak ade sangkut paut dgn Si penipu tadi ..... Kata nya semua tipu lah .... Org lain tak rugi tapi diri sendiri lah yg rugi kerana tak tahu kesilapan diri ..... he ... he... he.... gitu lah ceritanye ..... Kecian pade org yg kena tipu ...

learn2biz
03-08-2010, 12:28 AM
mmm .. try la bagi no tepon L2B .. tak tau ke dia tu jenis tak mo angkat tepon dari org yg dia tak kenal? Confirm saper call tanpa izin dapat voicemail :p ... hehehehehe

Cheman ... buktikan L2B ada BMW ... kalo tak .. nanti dia saman malu RM100 juta .. jgn memain tau :p (takyah susah2 trade kalo camtu hahahaha)

Dr cryonic ni memandai jer spam post gambor si Warren Buffet bukan jer kat sini tapi thread lain pun ada muka sama gak ... padan ler kena ban bila check kat log ... apa benda la ... jgn sesuka bubuh gambor org .. nanti kena saman malu RM100 juta ... :p

Boyo ... kasi praktis dulu ... insyaAllah .. boleh nampak pas ni ... amin :)

Putat76 ... rasanya belum ada rejeki kot nak turun dollah ....

kmbeng
03-08-2010, 02:33 AM
mmm .. try la bagi no tepon L2B .. tak tau ke dia tu jenis tak mo angkat tepon dari org yg dia tak kenal? Confirm saper call tanpa izin dapat voicemail :p ... hehehehehe

Cheman ... buktikan L2B ada BMW ... kalo tak .. nanti dia saman malu RM100 juta .. jgn memain tau :p (takyah susah2 trade kalo camtu hahahaha)

Dr cryonic ni memandai jer spam post gambor si Warren Buffet bukan jer kat sini tapi thread lain pun ada muka sama gak ... padan ler kena ban bila check kat log ... apa benda la ... jgn sesuka bubuh gambor org .. nanti kena saman malu RM100 juta ... :p

Boyo ... kasi praktis dulu ... insyaAllah .. boleh nampak pas ni ... amin :)

Putat76 ... rasanya belum ada rejeki kot nak turun dollah ....

ush... macam ni pown ada ko malu angkat tepon.. hehhehe...kena dapat izin.. bukannya PATI... ekekeke... rugi woo l2b.. mana tau satu hari nanti rozita che wan silap no... heheheh... orang paling jelezzz ....:sm22:

learn2biz
03-08-2010, 02:41 AM
ush... macam ni pown ada ko malu angkat tepon.. hehhehe...kena dapat izin.. bukannya PATI... ekekeke... rugi woo l2b.. mana tau satu hari nanti rozita che wan silap no... heheheh... orang paling jelezzz ....:sm22:
Tak kuasa nak layan tepon sbb radiasi dah mula kacau otak sebenornya ... biaq pi la rozita che wan ka .. sapa ka .. yg penting mau kasi jiwa tenang & tenteram dulu ... huhuhuhuhuhuhuhuhu

BOYO-LEPER
03-08-2010, 08:14 AM
mmm .. try la bagi no tepon L2B .. tak tau ke dia tu jenis tak mo angkat tepon dari org yg dia tak kenal? Confirm saper call tanpa izin dapat voicemail :p ... hehehehehe

Ooo..... itu macam ka ..... klu itu macam hantar sms je lah.... ye ....

Cheman ... buktikan L2B ada BMW ... kalo tak .. nanti dia saman malu RM100 juta .. jgn memain tau :p (takyah susah2 trade kalo camtu hahahaha)

Cheman Supporter L2B nak saman ko ..... he.... he.... he.....


Boyo ... kasi praktis dulu ... insyaAllah .. boleh nampak pas ni ... amin :)

Ok gue praktis sampai lebam ..... :sm9:




:malaysia-flag:

abgmel
03-10-2010, 08:27 AM
tapi kan.... mmg tak mustahil spt apa yg L2B buktikan tu.... cumanya dlm memorex ni.... masalahnya... mcmana kita nak tau pergerakan sesuatu pair tu. sbb selalunya kita salah perkiraan dlm menentukan arah pergerakan tred. selepas ditenung-tenung carta, selepas di guna segala indi, kita pun OP, katakan sell. lepas kita OP mmg dia turun sekejap tapi lepas tu dia naik mencanak-canak. dah -ve. nak close dah -ve. tak nak close dia makin naik. so, nak wat cemana. cumanya kalau modal besar tapi tred kecik ok la... mcm yg l2b buat ni... dlm byk-byk post, cuma beberapa je yg -ve, yg lain tu sume +ve. cemana buat tu... itu yg jadi masalah trader kebanyakannya yg selalu SO/MC. kita kata sell dia naik. kita kata buy dia turun. kalau sudi mengajar, benda ini yg saya dan mungkin kebanyakan org/trader lain nak belajar dpd l2b. macamana nak tentukan sesuatu tred tu sentiasa +ve? kalau tau senang ler. tentu tak banyak floating.... sbb masalahnya kita tak tau kemana dia nak pergi sama ada nak naik atau turun.... sekian.

NewInForex
03-10-2010, 09:07 PM
tapi kan.... mmg tak mustahil spt apa yg L2B buktikan tu.... cumanya dlm memorex ni.... masalahnya... mcmana kita nak tau pergerakan sesuatu pair tu. sbb selalunya kita salah perkiraan dlm menentukan arah pergerakan tred. selepas ditenung-tenung carta, selepas di guna segala indi, kita pun OP, katakan sell. lepas kita OP mmg dia turun sekejap tapi lepas tu dia naik mencanak-canak. dah -ve. nak close dah -ve. tak nak close dia makin naik. so, nak wat cemana. cumanya kalau modal besar tapi tred kecik ok la... mcm yg l2b buat ni... dlm byk-byk post, cuma beberapa je yg -ve, yg lain tu sume +ve. cemana buat tu... itu yg jadi masalah trader kebanyakannya yg selalu SO/MC. kita kata sell dia naik. kita kata buy dia turun. kalau sudi mengajar, benda ini yg saya dan mungkin kebanyakan org/trader lain nak belajar dpd l2b. macamana nak tentukan sesuatu tred tu sentiasa +ve? kalau tau senang ler. tentu tak banyak floating.... sbb masalahnya kita tak tau kemana dia nak pergi sama ada nak naik atau turun.... sekian.

time dia turun sekejap tu la time nak close op sebenarnye....da dia turun encik tak close, dia naik la balik....huahuahuaua...maap bergurau.....kalau ikut cara hamba,( teknik gerak hati ), dia turun or naik, dapat 5 pips je close...10 kali wat macam tu, da ada 50pips....kadang2 tak sampai 5 pips aku da close, baik untung skit dari rugi bertambah2....huahuahuaa...salam and good luck..

ps: jeles aku tengok tahap kesabaran hang L2B.......

learn2biz
03-11-2010, 02:24 AM
Sebenarnya semua org boleh buat ... bukan teknik yg jadi keutamaan tapi ketahanan mental waktu trade

Kalau fikiran serabut, better tak yah trade daripada rugi berguni2 ... kalau fikiran kita tenang, insyaAllah dgn price action pun boleh agak mana dia nak pegi sebenarnya .... amin

mzi04
03-11-2010, 02:36 AM
tapi kan.... mmg tak mustahil spt apa yg L2B buktikan tu.... cumanya dlm memorex ni.... masalahnya... mcmana kita nak tau pergerakan sesuatu pair tu. sbb selalunya kita salah perkiraan dlm menentukan arah pergerakan tred. selepas ditenung-tenung carta, selepas di guna segala indi, kita pun OP, katakan sell. lepas kita OP mmg dia turun sekejap tapi lepas tu dia naik mencanak-canak. dah -ve. nak close dah -ve. tak nak close dia makin naik. so, nak wat cemana. cumanya kalau modal besar tapi tred kecik ok la... mcm yg l2b buat ni... dlm byk-byk post, cuma beberapa je yg -ve, yg lain tu sume +ve. cemana buat tu... itu yg jadi masalah trader kebanyakannya yg selalu SO/MC. kita kata sell dia naik. kita kata buy dia turun. kalau sudi mengajar, benda ini yg saya dan mungkin kebanyakan org/trader lain nak belajar dpd l2b. macamana nak tentukan sesuatu tred tu sentiasa +ve? kalau tau senang ler. tentu tak banyak floating.... sbb masalahnya kita tak tau kemana dia nak pergi sama ada nak naik atau turun.... sekian.

Rasanya L2B dah story dah cara kenal trend.


kalau ikut cara hamba,( teknik gerak hati ), dia turun or naik, dapat 5 pips je close...10 kali wat macam tu, da ada 50pips....kadang2 tak sampai 5 pips aku da close, baik untung skit dari rugi bertambah2....huahuahuaa...salam and good luck..

ps: jeles aku tengok tahap kesabaran hang L2B.......

Yup betul tu bro...


Sebenarnya semua org boleh buat ... bukan teknik yg jadi keutamaan tapi ketahanan mental waktu trade

Kalau fikiran serabut, better tak yah trade daripada rugi berguni2 ... kalau fikiran kita tenang, insyaAllah dgn price action pun boleh agak mana dia nak pegi sebenarnya .... amin

Yang ni lagi betul

mrrbest2008
03-14-2010, 08:41 AM
Kalau Bukan FTT cam saye ni logik ke nak leh wat camni... Pas ni nak tengok pulak yang bukan FTT buat camni... Nak tau camne dorang agih masa n menangani stress... tau tau la.. lepas balik keje mane otak nak fresh kan... mesti penat.. Hehehe... So leh bincangkan kes ni.:sm22:

gilos
03-14-2010, 09:05 AM
yg bukan FTT ada choice utk trade H4 ataupun daily....ataupun kalau otak still ngam lagi lepas balik kerja, leh layan m1, m5...kalau jantung kuat gak la...ehehehe...

kmbeng
03-14-2010, 12:02 PM
yg bukan FTT ada choice utk trade H4 ataupun daily....ataupun kalau otak still ngam lagi lepas balik kerja, leh layan m1, m5...kalau jantung kuat gak la...ehehehe...

guru gilos camna.. trade tanpa timeframe keeww????:sm21:

gilos
03-14-2010, 12:51 PM
guru gilos camna.. trade tanpa timeframe keeww????:sm21:

aku trade tanpa platform...camner tu?:sm33:

saidila79
03-15-2010, 04:52 AM
Sebenarnya semua org boleh buat ... bukan teknik yg jadi keutamaan tapi ketahanan mental waktu trade

Kalau fikiran serabut, better tak yah trade daripada rugi berguni2 ... kalau fikiran kita tenang, insyaAllah dgn price action pun boleh agak mana dia nak pegi sebenarnya .... amin

betul sangatlah tu l2b......ayat yang sama pernah kulagukan untuk somiku itu.......tapi apakan daya.....

hyrulxxx
03-18-2010, 07:22 AM
Kalau Bukan FTT cam saye ni logik ke nak leh wat camni... Pas ni nak tengok pulak yang bukan FTT buat camni... Nak tau camne dorang agih masa n menangani stress... tau tau la.. lepas balik keje mane otak nak fresh kan... mesti penat.. Hehehe... So leh bincangkan kes ni.:sm22:

salam bro.. apa kata bro try trade sendiri dari 1k cent ke usd1k...bukan apa nanti bro akan tau perit,nikmat,best,stim,tension,bengang,cool dlll.....sbb tu ada thread ni,sbb nk tunjuk sapa2 pun leh buat.kalau s/o try la lg....saya dah 2 kali s/o..nak try lg nih.. tp mmg thrill..
:sm6:

arialun
03-18-2010, 08:13 AM
aku trade tanpa platform...camner tu?:sm33:
Tipu.....
at least nak buy or sell kena guna plafform..

Lain le kalau kau call broker suruh manually execute order .. muehehhehe

kmbeng
03-18-2010, 10:15 AM
Tipu.....
at least nak buy or sell kena guna plafform..

Lain le kalau kau call broker suruh manually execute order .. muehehhehe

muahahha.. nama pown gilos, memang la dia pown gilos, suka buli orang.. ekekek

ps: sori arialun aku nak p kenduri hang 2, tapi malam sebelon 2 aku x tido, pepaham la bla aku start tido koi 12 tengahhari, heheheh, siang gelap malam cerah??:sm48:

mrrbest2008
03-21-2010, 03:20 AM
salam bro.. apa kata bro try trade sendiri dari 1k cent ke usd1k...bukan apa nanti bro akan tau perit,nikmat,best,stim,tension,bengang,cool dlll.....sbb tu ada thread ni,sbb nk tunjuk sapa2 pun leh buat.kalau s/o try la lg....saya dah 2 kali s/o..nak try lg nih.. tp mmg thrill..
:sm6:

kalau masa banyak terluang mmg leh wat... hehe:sm22:

ammal07
03-21-2010, 03:13 PM
cara saya hampir-hampir sama dengan cara masta l2b, harap saya juga akan berjaya macam anda....

mamedai
03-21-2010, 03:26 PM
cara saya hampir-hampir sama dengan cara masta l2b, harap saya juga akan berjaya macam anda....

tu dia..master of trendline pon nak buat macam l2b..lama x nampak bro ammal07..
sambil2 mengutip pips tu, sudi2 lah membuat analisis untuk thn 2010 pulak..hehe

hyrulxxx
03-21-2010, 11:51 PM
cara saya hampir-hampir sama dengan cara masta l2b, harap saya juga akan berjaya macam anda....

story la sikit bro...mana tau aku yg nb ni boleh tumpang 2 kaki...pasai sistem ka,mm ka ,modal ka,cara nak naik kan lot ka...bab emosi/mental pun baguih jugak kalau nk bagi tips :sm6:



tu dia..master of trendline pon nak buat macam l2b..lama x nampak bro ammal07..
sambil2 mengutip pips tu, sudi2 lah membuat analisis untuk thn 2010 pulak..hehe

waa... ni team utagha nih...betoi2,bole kami belajaq trendline sikit2



kalau masa banyak terluang mmg leh wat... hehe:sm22:
tu yg nak kena belajar lebih tu.. " timing kena betoi ' bak kata masta hafiz dan tun perak,....ni dok tunggu kot2 masta hafiz atau tun perak citer sikit2 pasai TIMING nih....bab timimg nih salah 1 bagi aku kantoi,,

roceli08
03-22-2010, 01:04 AM
Sebenarnya semua org boleh buat ... bukan teknik yg jadi keutamaan tapi ketahanan mental waktu trade

Kalau fikiran serabut, better tak yah trade daripada rugi berguni2 ... kalau fikiran kita tenang, insyaAllah dgn price action pun boleh agak mana dia nak pegi sebenarnya .... amin








aku trade tanpa platform...camner tu?:sm33:

.... teka tekuk..

kenapa ada org buta lebih nampak dari yg celik ?????




story la sikit bro...mana tau aku yg nb ni boleh tumpang 2 kaki...pasai sistem ka,mm ka ,modal ka,cara nak naik kan lot ka...bab emosi/mental pun baguih jugak kalau nk bagi tips :sm6:




waa... ni team utagha nih...betoi2,bole kami belajaq trendline sikit2



tu yg nak kena belajar lebih tu.. " timing kena betoi ' bak kata masta hafiz dan tun perak,....ni dok tunggu kot2 masta hafiz atau tun perak citer sikit2 pasai TIMING nih....bab timimg nih salah 1 bagi aku kantoi,,



... :sm12:

venture2010
03-28-2010, 05:08 PM
Salam,

Nak dapat pandangan l2b atau sahabat traders yang lain apa patut dibuat kalau stuck dgn dua post berlawanan (buy & sell) dlm satu pair. Ye la kalau close buy masa untung, sell pulak rugi.

Ada terbaca mengenai l2b ckp (1) mengenai cari titik pertemuan dan (2) nak unlock margin bila ada post bertentangan mengambil masa minggu atau bln. apa maksudnye?

t.ksh

learn2biz
03-29-2010, 08:14 AM
cara saya hampir-hampir sama dengan cara masta l2b, harap saya juga akan berjaya macam anda....

InsyaAllah bro. Sy doakan bro berjaya. Amin.

ps : sy bukan masta


.... teka tekuk..

kenapa ada org buta lebih nampak dari yg celik ?????

... :sm12:

Sbb org buta ni biasanya hati dia lebih cerah dari org celik ... huhuhu


Salam,

Nak dapat pandangan l2b atau sahabat traders yang lain apa patut dibuat kalau stuck dgn dua post berlawanan (buy & sell) dlm satu pair. Ye la kalau close buy masa untung, sell pulak rugi.

Ada terbaca mengenai l2b ckp (1) mengenai cari titik pertemuan dan (2) nak unlock margin bila ada post bertentangan mengambil masa minggu atau bln. apa maksudnye?

t.ksh
Salam,

Senang .. tak yah close apa2 ... huhuhuhuhuhuuu .. hanya mereka yg dah hadapi masalah lock margin jer tahu betapa seksanya nak close dua2 dlm keadaan pulang modal/untung berbanding dua2 rugi/SO. Itu sbbnya margin kena jaga .. emosi kena kawal.

1) titik pertemuan tu ialah bila buy/sell kedua2nya menampakkan keadaan titik pulang modal pada 1 harga ... kalau tak jumpa .. amik purata dia

2) Percaya la .. nak close post bertentangan ni kalau silap budget memang makan minggu2/bulan2 ... sbb yg naik pasti turun .. yg turun pasti naik .. silap gaya 1 tahun pun belum tentu close lagi .. huhuhuh

venture2010
03-29-2010, 11:37 AM
Wkslm,

Oh mcm tu baru faham..Insyaallah sy ingat pesan supaya kawal emosi. Sy yakin jika boleh displinkan diri, kawal emosi dan banyak bersabar teknik yg l2b buat tu memang boleh memberi kejayaan. Pakai EA pun kalau x dpt kawal mm & emosi boleh hancur juga

Anyway, t.ksh sekali lg.

venture2010
03-29-2010, 02:17 PM
Pada fikiran sy yang cetek ni..sebenarnya kalau sanggup menahan kesabaran dan ada proper money management, hampir mana2 trader pun boleh untung dlm urus niaga forex..kan begitu saudara l2b?

Kena yakin dengan characteristic market..mana yang naik akan turun..mana yang turun akan naik walaupun mungkin mengambil masa yang lama. Of course tak boleh hentam je OP, kena juga belajar identify trend semasa.

Selamat berjaya...contohi la saudara L2b

kmbeng
03-29-2010, 05:58 PM
InsyaAllah bro. Sy doakan bro berjaya. Amin.

ps : sy bukan masta



Sbb org buta ni biasanya hati dia lebih cerah dari org celik ... huhuhu


Salam,

Senang .. tak yah close apa2 ... huhuhuhuhuhuuu .. hanya mereka yg dah hadapi masalah lock margin jer tahu betapa seksanya nak close dua2 dlm keadaan pulang modal/untung berbanding dua2 rugi/SO. Itu sbbnya margin kena jaga .. emosi kena kawal.

1) titik pertemuan tu ialah bila buy/sell kedua2nya menampakkan keadaan titik pulang modal pada 1 harga ... kalau tak jumpa .. amik purata dia

2) Percaya la .. nak close post bertentangan ni kalau silap budget memang makan minggu2/bulan2 ... sbb yg naik pasti turun .. yg turun pasti naik .. silap gaya 1 tahun pun belum tentu close lagi .. huhuhuh

aku tengok memang powm dok nampak macam 2... hehhe.. :sm50: ... floating puluh2 ribu pip pown rilek ja...

ps: gayat aku tengok.... GU 5.8 lot.. mana p MM nie.:sm1: . ekekeke... bagi kat aku pown x pa.. bleh aku trade standart sehari 10 pip...


Pada fikiran sy yang cetek ni..sebenarnya kalau sanggup menahan kesabaran dan ada proper money management, hampir mana2 trader pun boleh untung dlm urus niaga forex..kan begitu saudara l2b?

Kena yakin dengan characteristic market..mana yang naik akan turun..mana yang turun akan naik walaupun mungkin mengambil masa yang lama. Of course tak boleh hentam je OP, kena juga belajar identify trend semasa.

Selamat berjaya...contohi la saudara L2b


kalu ada 30 usd.. bukak 1 post 0.1 lot.. bleh ka market reverse sampai so... musthail... tapi kalu bukak 1 lot.. hmmm

learn2biz
03-29-2010, 06:05 PM
Tu total lot utk lock margin kat gu ler .. hang kira la betul2 :p

ps : 5.8 lot mikro = 0.058 std .. hang boleh ka open 0.05 lot std ? :p

learn2biz
04-15-2010, 01:03 PM
Lama rasanya tak update ... hehehe ... bz lor ... byk keje ...

Ok ... lepas ni nak gi makan sat .. balik karang sy akan update 1st page ... jeng jeng jeng ... kalau nak tau apa dia .... tungggguuuuuuuuuuuuuuu

kmbeng
04-15-2010, 02:15 PM
Lama rasanya tak update ... hehehe ... bz lor ... byk keje ...

Ok ... lepas ni nak gi makan sat .. balik karang sy akan update 1st page ... jeng jeng jeng ... kalau nak tau apa dia .... tungggguuuuuuuuuuuuuuu

yeahhh cepat.. moga2 cepat tutup post.. nanti aku p sana hang blanja aku.. ekekeke

mamedai
04-15-2010, 02:43 PM
Lama rasanya tak update ... hehehe ... bz lor ... byk keje ...

Ok ... lepas ni nak gi makan sat .. balik karang sy akan update 1st page ... jeng jeng jeng ... kalau nak tau apa dia .... tungggguuuuuuuuuuuuuuu

Dah jadi 2000usd ka l2b??

learn2biz
04-15-2010, 02:46 PM
Dah jadi 2000usd ka l2b??

Belum ... masih layan floating n locking tahap gaban .. hehehhe


yeahhh cepat.. moga2 cepat tutup post.. nanti aku p sana hang blanja aku.. ekekeke

ekekek .. hang mai sini jumaat mlm sabtu la .. fxmalay belanja .. hahahahah

mamedai
04-16-2010, 03:50 AM
https://i776.photobucket.com/albums/yy47/mamedai/a.jpg

Dah sebulan lebih akaun 10 ringgit aku ni..double pon belom..huhu
mau 6 tahun br nk dapat 1000 ringgit..l2b xpa la, 6 bulan ja..

kmbeng
04-17-2010, 08:26 AM
Belum ... masih layan floating n locking tahap gaban .. hehehhe



ekekek .. hang mai sini jumaat mlm sabtu la .. fxmalay belanja .. hahahahah

tengok la... bulan depan kot aku ikot geng penang.... hehhehe... moga murah rezeki...

hyrulxxx
05-22-2010, 04:53 PM
Belum ... masih layan floating n locking tahap gaban .. hehehhe


salam tuan mod ...bila nak update thread anda ?..shah alam dok ujan 2 3 hari ni ..tuan mod kasi la panas sikit ... tak kan tak dak kot hijau dan merah masyuukkk tuu ??? tunjuk laa pemanasan global sikit heheheh :sm6:


p/s tengkiu pasai kasi free template tuan mod ..tengkiu

supercatfx
05-25-2010, 10:08 AM
sejak bila otai kita tukar avatar?? hehehee

mzi04
05-26-2010, 02:01 AM
Baru perasan L2B dah berubah.... asyik tersenyum jer.....kenapa?

kmbeng
05-26-2010, 05:49 AM
sejak bila otai kita tukar avatar?? hehehee


Baru perasan L2B dah berubah.... asyik tersenyum jer.....kenapa?

avatar lama dia bwat ramai lelaki tergoda.. heheheh:sm50: ..

hyrulxxx
05-29-2010, 08:25 AM
Baru perasan L2B dah berubah.... asyik tersenyum jer.....kenapa?

senyum tu tandanya masyuuuukkkkk
:sm6:

learn2biz
06-10-2010, 03:47 AM
Salam,

Setelah sekian lama bercuti dari trade ... semalam sy start semula akaun dgn usd10 ... mari kita lihat berapa lama perjalanan akaun ini kali ini.

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade.png

kmbeng
06-10-2010, 03:59 AM
Salam,

Setelah sekian lama bercuti dari trade ... semalam sy start semula akaun dgn usd10 ... mari kita lihat berapa lama perjalanan akaun ini kali ini.

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade.png

warggh... dah bermula perjalanan ni.. ekekek.. bagos2.... acc aku x depo lagi nie.. nanti la.... mau kasi 10 usd jugak la... heheheh...

ps: kem salam kat abang ramli.... x dan nak menuntut

mzi04
06-10-2010, 04:03 AM
Masta L2B.. jika boleh update setiap minggu yer....nak belajar disiplin nyer...

learn2biz
06-10-2010, 04:46 AM
Alhamdulillah ... dah close all rupanya ... cukuplah hari ini .. 263 pip total .. saper nak kasik ... huhuhu

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade2.png

ps : ada 1 pending order @ fibo line .. kalo open .. layan lagi .. tak open ... auto expire ... amin

ejuddx
06-10-2010, 07:02 AM
cfoo l2b mmg cool jee... kalau lah aku dapat mengawal emosi sewaktu bertrading mcm dia kan best... kuikuikui :sm18:

kmbeng
06-10-2010, 08:38 AM
cfoo l2b mmg cool jee... kalau lah aku dapat mengawal emosi sewaktu bertrading mcm dia kan best... kuikuikui :sm18:

bagi aku nak trade macam dia kena pakai style dia.. relax ja ikot major trend... hehehehe.... x da stress... pip berganda plak 2....


Alhamdulillah ... dah close all rupanya ... cukuplah hari ini .. 263 pip total .. saper nak kasik ... huhuhu

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade2.png

ps : ada 1 pending order @ fibo line .. kalo open .. layan lagi .. tak open ... auto expire ... amin


https://i796.photobucket.com/albums/yy244/kmbeng88/123-7.jpg

ada harapan nak terjun keww nie yen????

learn2biz
06-11-2010, 10:49 AM
Selalunya hari Jumaat sy tak trade .... tapi ari ni tgk market mcm main yoyo la pulak .... rasa gatal plak nak entry .. hehehehe ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade3.gif

Alhamdulillah ... cukup la sikit2 ... dah Jumaat .. next week jer la sambung kot sbb malam ni nak kena turun Aina Cafe ....

ps : ada floating lg ni sbnrnya

gilos
06-11-2010, 11:04 AM
yezza...kena tanya pengalaman tambah macd tu nanti bila insyaAllah jumpa...

all the best bro... :)

learn2biz
06-11-2010, 11:13 AM
Selama ni sy pakai leading indicator .. tu yg kadang2 boleh kena tipu ngan market ... bila tambah lagging indicator mcm macd ni .. baru la belen ... hehehehehe ... insyaAllah .. :D

Kena menuntut ngan abg Ramli dulu baru boleh baca mcm ni ... hehehehehe

learn2biz
06-11-2010, 12:29 PM
Tadi sy tulis ada yg floating lg ... ni la dia .. hehehehe

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade4.png

InsyaAllah ada rejeki boleh close all .. amin :)

Lepas Isyak mau pegi Aina Cafe ... hehehehe .... mari layan World Cup (walaupun sy bukan kaki bola) ... ekekekekekekeke

kmbeng
06-11-2010, 01:09 PM
Selama ni sy pakai leading indicator .. tu yg kadang2 boleh kena tipu ngan market ... bila tambah lagging indicator mcm macd ni .. baru la belen ... hehehehehe ... insyaAllah .. :D

Kena menuntut ngan abg Ramli dulu baru boleh baca mcm ni ... hehehehehe

errkk.. kena tipu... mana ada kena tipu.. aku ni kot la...
ps:mod awat hang x on ym 24 macam dulu.. rindu arrgghh.... ekekekekek:sm50: :sm12:


Tadi sy tulis ada yg floating lg ... ni la dia .. hehehehe

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade4.png

InsyaAllah ada rejeki boleh close all .. amin

Lepas Isyak mau pegi Aina Cafe ... hehehehe .... mari layan World Cup (walaupun sy bukan kaki bola) ... ekekekekekekeke

kita manusia.. kaki manusia.. kem salam sama itu abang ramli.. x dan menuntut ilmu 3 jari...:sm13:

learn2biz
06-11-2010, 01:19 PM
errkk.. kena tipu... mana ada kena tipu.. aku ni kot la...
ps:mod awat hang x on ym 24 macam dulu.. rindu arrgghh.... ekekekekek:sm50: :sm12:

kita manusia.. kaki manusia.. kem salam sama itu abang ramli.. x dan menuntut ilmu 3 jari...:sm13:

Ekekeke ... itu ym ada on tapi menghalimunankan diri ler ...

Aiyarrkkkk dia turun la pulak ... pasang buy lagi ... ekekekekekeke ....

Tatau la abg Ramli turun ke tak mlm ni ....

learn2biz
06-11-2010, 02:22 PM
Alhamdulillah, close all akhirnya .... cukuplah 500+ pips trade 2 hari ... next week sambung .... tgh makan @ Aina Cafe ... hehehehehe

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade5.png

fxsense
06-11-2010, 03:22 PM
Alhamdulillah, close all akhirnya .... cukuplah 500+ pips trade 2 hari ... next week sambung .... tgh makan @ Aina Cafe ... hehehehehe

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade5.png

fuhh..2hari dh 50%, baru pacak macd neh...:sm40:
kena menuntut ngan abg ramli gak la camni..hehe

learn2biz
06-15-2010, 06:44 AM
Alhamdulillah ... close all lagi semua trade :)

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade15062010.png

Memang golden ratio sungguh fibo ni .... :D

halzu
06-15-2010, 06:59 AM
Alhamdulillah ... close all lagi semua trade :)

Memang golden ratio sungguh fibo ni .... :D

kan dah habaq... golden ratio golden ratio... digabung dgn macd... utk penapis....

kmbeng
06-15-2010, 12:12 PM
Alhamdulillah ... close all lagi semua trade :)

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/currenttrade15062010.png

Memang golden ratio sungguh fibo ni .... :D


kan dah habaq... golden ratio golden ratio... digabung dgn macd... utk penapis....

wehhh.. cita skit golden ratio.. aku pakai fibo fail ja... pleaseeee:sm13: ..... kasi detail2 yerrr

learn2biz
06-15-2010, 01:39 PM
wehhh.. cita skit golden ratio.. aku pakai fibo fail ja... pleaseeee:sm13: ..... kasi detail2 yerrr

Uh ... uh ... sy punya fibo ajaran songsang sket ... tarik baru lepas dia abis retrace kat H1 ... monitor 23.6 ngan 61.8 ... 38.2 ngan 50 kadang tak pandang pun ... huhuhuh

kmbeng
06-15-2010, 05:19 PM
Uh ... uh ... sy punya fibo ajaran songsang sket ... tarik baru lepas dia abis retrace kat H1 ... monitor 23.6 ngan 61.8 ... 38.2 ngan 50 kadang tak pandang pun ... huhuhuh

errrkkk.. kasi ss skit.. hehehe... camna nak baca dia.. hhhe... aku fibo ni bwat tangga pending order ja.. hehehe

learn2biz
06-15-2010, 05:37 PM
Nah .. nak sgt tgk SS ... huhuhuhu

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh116062010.gif

Tu sbbnya sy kata ajaran songsang ... hehehehe

flizzoe
06-16-2010, 02:42 AM
Nah .. nak sgt tgk SS ... huhuhuhu

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh116062010.gif

Tu sbbnya sy kata ajaran songsang ... hehehehe

ajaran songsang backup dengan pengalaman dan pemerhatian takper :D

kmbeng
06-16-2010, 05:49 AM
Nah .. nak sgt tgk SS ... huhuhuhu

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh116062010.gif

Tu sbbnya sy kata ajaran songsang ... hehehehe

errkkk... kena ber ym la macam nie.. hehheheh:sm13: ... kalu ajaran sonsang aku nak kena blajo gak leww.. dulu ajaran sonsang 2 memberanakkan acc aku.. hehehehhe....


ajaran songsang backup dengan pengalaman dan pemerhatian takper :D

flizzoe ari hang kata nak bwat acc 10 usd... :sm50:

learn2biz
06-16-2010, 07:54 AM
Adakah golden ratio bakal dicapai ?

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/auh116062010_2.gif

Mari kita sama2 saksikan .... jeng jeng jeng ....

mzi04
06-16-2010, 12:28 PM
Zzaaassss.... layan AU plak....

https://i883.photobucket.com/albums/ac39/mzi04/au-3.gif


Masta L2B camna nak open banyak2 tu...

kmbeng
06-16-2010, 12:32 PM
Zzaaassss.... layan AU plak....

https://i883.photobucket.com/albums/ac39/mzi04/au-3.gif


Masta L2B camna nak open banyak2 tu...

muahhaha.. 2 la rahsia tangga sepuluh pip:sm50:

mzi04
06-16-2010, 12:54 PM
muahhaha.. 2 la rahsia tangga sepuluh pip:sm50:

:sm42: adushhhh... macam2 ada....

roceli08
06-16-2010, 05:40 PM
...kalau tak turun , dia naik.....



https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/au15mnt.gif

mzi04
06-17-2010, 04:50 AM
...kalau tak turun , dia naik.....

https://i586.photobucket.com/albums/ss303/roceli99/au15mnt.gif

Turun lah tu...

https://i883.photobucket.com/albums/ac39/mzi04/au-5.gif

learn2biz
06-21-2010, 08:29 AM
Minggu ni tak de update sbb market dah paksa sy coti .... 100+ pip gap pagi2 .. terus cik marginah panggil ... huhuhuhuhuh ... coti2 .... kena ingat next time tak mo floating time market gaban mcm ni ....

mzi04
06-21-2010, 08:53 AM
Minggu ni tak de update sbb market dah paksa sy coti .... 100+ pip gap pagi2 .. terus cik marginah panggil ... huhuhuhuhuh ... coti2 .... kena ingat next time tak mo floating time market gaban mcm ni ....

Tapi masih tetap "tersenyum" jika sy....mmmm xtahu ler.......:sm41:

kmbeng
06-21-2010, 05:14 PM
Minggu ni tak de update sbb market dah paksa sy coti .... 100+ pip gap pagi2 .. terus cik marginah panggil ... huhuhuhuhuh ... coti2 .... kena ingat next time tak mo floating time market gaban mcm ni ....


Tapi masih tetap "tersenyum" jika sy....mmmm xtahu ler.......:sm41:

risk 38 ringgi untuk dapat kan 3800 ringgit.. ni la mm paling sempoi bagi aku...
mm+mental trade=utopia..(camni kot eja dia.. tapi bukanaku kata negara afrika 2)

hyrulxxx
06-24-2010, 03:09 AM
Selama ni sy pakai leading indicator .. tu yg kadang2 boleh kena tipu ngan market ... bila tambah lagging indicator mcm macd ni .. baru la belen ... hehehehehe ... insyaAllah .. :D

Kena menuntut ngan abg Ramli dulu baru boleh baca mcm ni ... hehehehehe

mccm mana nak tau indicator leading ka lagging ....???:sm31: adeh
pening den

ejuddx
06-24-2010, 03:15 AM
mccm mana nak tau indicator leading ka lagging ....???:sm31: adeh
pening den

maaf TT kalau sy tolong jawabkan.

saudara bole baca disini http://www.babypips.com/school/leading_vs_lagging_indicators.html

sy pon tau dari TT juga. hehehe.. :sm52:

learn2biz
02-15-2011, 01:34 AM
Lama tak update lepas coti trade ... ni tgh panaskan enjin ... depo 8 Feb 2011 ... dah buat lebih 100 pip tetiba server real1 down ... uwaaaaaaaaaaaa ... minggu ni try balik dgn lot besar utk cover yg 'hilang' sbb server down .... adeh ... adeh ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/jurnal15022011.png

gilos
02-15-2011, 01:50 AM
tu dia...smlm sajer dah 29%...all the best bro! :)

learn2biz
02-15-2011, 02:18 AM
tu dia...smlm sajer dah 29%...all the best bro! :)

tu la kan .. 29% ... kalah dividen yeop ... huhuhuhu ... kalau la boleh maintain 20% daily dah cukup baik dah ... huhuhu .. tapi boleh ke maintain?

NewInForex
02-15-2011, 08:01 AM
tu la kan .. 29% ... kalah dividen yeop ... huhuhuhu ... kalau la boleh maintain 20% daily dah cukup baik dah ... huhuhu .. tapi boleh ke maintain?

huh...sama2 baru nak mula balik trade neh, hehe...tapi aku demo lagik, baru nak mengasah teknik yg da berkarat neh....

tetikus10
02-26-2011, 04:41 PM
perghhhh...lama tol aku x masuk sini...ternyata L2B kita semakin hebat....qqqqqqqq....sungguh menginspirasikan.....:sm46:

kmbeng
02-27-2011, 07:00 AM
L2b ni bawah skit pada George Soros ja.. :sm46:

suremasyuq
02-27-2011, 09:24 AM
Kalau aku bagi cabaran.... dengan modal $100... menjadi $2500 ... tanpa menggunakan EA... dan hanya CLOSE PRIFT sahaja...... dalam tempoh 4 minggu....

ADA BERANI ???

hyrulxxx
02-27-2011, 09:43 AM
Kalau aku bagi cabaran.... dengan modal $100... menjadi $2500 ... tanpa menggunakan EA... dan hanya CLOSE PRIFT sahaja...... dalam tempoh 4 minggu....

ADA BERANI ???


patik dang kawang2 dok nunggu encik L2B bagi jawapang :sm45:

suremasyuq
02-27-2011, 09:49 AM
ler.. bukan L2b shj..... utk semua... :)

tetikus10
02-27-2011, 07:49 PM
ler.. bukan L2b shj..... utk semua... :)

ada hadiah tak bos????? hehehehehe.....(i like hadiah....wakakakakaka)

learn2biz
02-27-2011, 08:07 PM
Kalau aku bagi cabaran.... dengan modal $100... menjadi $2500 ... tanpa menggunakan EA... dan hanya CLOSE PRIFT sahaja...... dalam tempoh 4 minggu....

ADA BERANI ???
sori boss .. usd$100 pun tak de .. even kalo ada, 4 minggu nak jadikan usd$2500 braper besar lot ler mau pakai ... lari MM den ni kang .. huhuhuhu .. simple calculation .. 2500 bahagi 4 = 625 seminggu .. bahagi 5 hari trade = usd125 sehari ... gulp ... kalau 1 pip = usd1 kena close 125pip sehari .. err ... terpaksa mengganaz at least 1 pip = usd2 atau usd5 tarus kot ... 100/2 = 50pip ... kalo 100/5 = 20 pip .. mmg lari abis MM ... uhuhuhuhu


L2b ni bawah skit pada George Soros ja.. :sm46:
Mana ada ... itu George Soros lagi PAWAroot ... dia sekali masuk juta2/liun2 .. kita ni cuma akaun mikro jer ... huhuhu

perghhhh...lama tol aku x masuk sini...ternyata L2B kita semakin hebat....qqqqqqqq....sungguh menginspirasikan.....:sm46:
Tak de hebat lor ... rejeki semua Allah yg bagi ... :) ... ni pun tak tau boleh tahan GAP ker tak sbb last week floating ada 5 pos .... adeh

tetikus10
02-27-2011, 08:41 PM
Tak de hebat lor ... rejeki semua Allah yg bagi ... :) ... ni pun tak tau boleh tahan GAP ker tak sbb last week floating ada 5 pos .... adeh

wakakakaka.....sama la kita.....menahan float dr last week....mudah2an rezeki itu dimurahkan lagi....aminnnnnnnn

cerminmataku
02-27-2011, 11:16 PM
Bro, aku sahut cabaran Mr Masyuq dari USD100 kepada riban-riban, tapi rasanya kalau nak buat dalam masa 4 minggu tu rasanya tak termampu nak buat.. pelan-pelan kayuh bang....

suremasyuq
02-28-2011, 04:48 AM
tu baru cadangan... bakal dilakukan... dan.. dah semestinya... kena follow ASAS.....

nanti aku bincang dgn yg lain2 camner nak buat.... lagi pun ni semua utk kebaikan bersama.. bukan utk menunjuk2 siapa terer.. tapi secara tak lgsg membantu yg lainnya...

cerminmataku
02-28-2011, 06:49 AM
tu baru cadangan... bakal dilakukan... dan.. dah semestinya... kena follow ASAS.....

nanti aku bincang dgn yg lain2 camner nak buat.... lagi pun ni semua utk kebaikan bersama.. bukan utk menunjuk2 siapa terer.. tapi secara tak lgsg membantu yg lainnya...

Yups, i like :)
cadangan disokong huhu....

pedati
02-28-2011, 01:00 PM
join boleh kot.....

learn2biz
03-03-2011, 07:18 AM
https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/history.gif

Sekadar pembakar semangat ....

suremasyuq
03-03-2011, 07:46 AM
besok malam... kita akan bincang mengenai $100 ke $1000 di Aina Cafe..

learn2biz
03-03-2011, 09:00 AM
kalo usd$100 ke usd$1000 ada harapan boleh capai ... kalo mau join mmg kena kasi kira MM dulu pastu kena adjust sket cara trade ... 1000 bahagi 4 minggu = 250 seminggu ...bahagi 5 hari usd 50 sehari minimum .. realistik sket :) ... tapi adakah mampu mencapainya? .... 100 nak buat 50% pada awal waktu ... mencabar gak tuuuu .. hehehehe

suremasyuq
03-03-2011, 09:24 AM
kalo usd$100 ke usd$1000 ada harapan boleh capai ... kalo mau join mmg kena kasi kira MM dulu pastu kena adjust sket cara trade ... 1000 bahagi 4 minggu = 250 seminggu ...bahagi 5 hari usd 50 sehari minimum .. realistik sket :) ... tapi adakah mampu mencapainya? .... 100 nak buat 50% pada awal waktu ... mencabar gak tuuuu .. hehehehe

20% dari baki terkini daily.... dah bole lebih dari 1k

learn2biz
03-03-2011, 12:48 PM
https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/au03032011_unemployment.gif

perghhh ... giler tul news ni ... ECB hawkish ... pas tu USD pun data unemployment power ... alhamdulillah sempat masuk sell kat atas tu ... erkkkkkkk

learn2biz
03-03-2011, 01:30 PM
https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/trade.png

Pemanasan global sedang dilakukan di situ .. heheheheheehe

learn2biz
03-04-2011, 08:58 AM
Mcm senyap la pulok market ni tunggu NFP ... apa kata sy buat pemanasan global sket .. hehehehehe

Ni yg tgh floating utk hari ini ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/trade03032011_2.png

Yg dah close hari ini ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/trade03032011_1.png

Alhamdulillah .. rejeki ... market sideway pun boleh makan lagi ... wii wii wiii (^_^)

roceli08
03-04-2011, 07:39 PM
Tambah satu lagi PEMANASAN TAK GLOBAL ..

Semalam top up usd10 , petang tadi sell EJ , NFP malam kena S.O .... HUHUUUU



https://img37.imagefra.me/i534/roceli/g960_2c1_u98zm.gif (http://i.imagefra.me/ea9i2fpi)



Tapi tak de hal , isnin top up lagi ....

learn2biz
03-05-2011, 05:44 AM
Adeh ... cekli ... camno boleh jadi lagu tuuuu? paiseh ... 1 lot sblm NFP .. mmg boleh terkena kalo kat si EJA ni ...

Ni hasil tangkapan hari Jumaat ....

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/trade03032011_3.gif

moga2 terubat jiwa dgn melihat hasil ini .... (ker terbakar? .. errkk .. sowieeeee)

roceli08
03-05-2011, 06:47 AM
Adeh ... cekli ... camno boleh jadi lagu tuuuu? paiseh ... 1 lot sblm NFP .. mmg boleh terkena kalo kat si EJA ni ...

Ni hasil tangkapan hari Jumaat ....



moga2 terubat jiwa dgn melihat hasil ini .... (ker terbakar? .. errkk .. sowieeeee)

..kena s.o 10 usd kira biasa je ..tapi kalu 1000 usd , jadi luar biasa ... tapi tak pe , akaun 5 usd dah tolong cover ..wiwiweee ...


https://img40.imagefra.me/i535/roceli/w8l1_cf7_u98zm.gif (http://i.imagefra.me/6d7i2gz2)


https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/trade03032011_3.gif


https://g.imagefra.me/917i2c9v.gif (http://i.imagefra.me/gallery/view/917i2c9v)

learn2biz
03-05-2011, 07:08 AM
Alhamdulillah .. ini mcm baru ler boleh dipanggil TRADER TEGAR! muahahahahahhaha!!

cerminmataku
03-10-2011, 01:13 PM
Hasil untuk hari ini....

https://usera.ImageCave.com/cerminmataku/AccHistory/result 10-03-2011.bmp.jpg

suremasyuq
03-10-2011, 01:39 PM
Hasil untuk hari ini....

https://usera.ImageCave.com/cerminmataku/AccHistory/result 10-03-2011.bmp.jpg

ku lihat hijau...........

oh... trader-trader..... mai ler merasa hasil forex......

laa.. laa...laaaaa.....

huehueheu

cerminmataku
03-10-2011, 01:51 PM
Kasi semangat sikit kat semua trader FXMalay ni...


Bang,
apa crita usul #233 tu? ada berita menarik ke?

suremasyuq
03-10-2011, 01:58 PM
Kasi semangat sikit kat semua trader FXMalay ni...


Bang,
apa crita usul #233 tu? ada berita menarik ke?

sabor..... akhir2 ni.. byk sgt kerja.... tgk ler minggu depan camner.....

roceli08
03-10-2011, 02:57 PM
Hasil untuk hari ini....

https://usera.ImageCave.com/cerminmataku/AccHistory/result 10-03-2011.bmp.jpg



..... seramnya ....


..aku punya dapat bendera merah lak malam jumaat ni .... sabo ajelah ...



https://img40.imagefra.me/i53a/roceli/iuin_efe_u98zm.gif (http://i.imagefra.me/1e8i2y3p)

suremasyuq
03-10-2011, 03:38 PM
..... seramnya ....


..aku punya dapat bendera merah lak malam jumaat ni .... sabo ajelah ...

https://img40.imagefra.me/i53a/roceli/iuin_efe_u98zm.gif (http://i.imagefra.me/1e8i2y3p)


ku lihat merah...........

oh... trader-trader..... mai ler merasa hasil forex......

laa.. laa...laaaaa.....

huehueheu

d3d3
03-09-2012, 09:33 PM
suatu strategi yang sangat bagus dan saya juga sangat menyukai nya dan mudah-mudahan saya bisa menrepkan nya. thanks dan sukses selalu

yuventius bhasyudewo se
03-10-2012, 03:41 AM
Salam,

Tujuan thread ini diwujudkan adalah untuk memberi idea serta semangat baru bagi mereka yg memerlukannya. Bukanlah tujuan thread ini diadakan utk berbangga, mendapat pujian/kutukan tetapi adalah utk membuktikan bahawa benar pepatah yg mengatakan 'sikit2 lama2 jadi bukit' sekiranya kita bersabar.

Biasanya org akan melihat pada nilai $$$ dan selalu bertanya 'akaun mikro 1 sen .. bila nak kaya?' ... maka hasil dari perbincangan dan persetujuan admin FXMalay sendiri, sy sahut cabaran utk jana akaun sendiri dari usd10 (1000 sen) ke usd1000 dlm jangkamasa 6 bulan.

Kunci utama kejayaan ini adalah JAGA MM dan EQ ketika trade. Dalam menjalankan trade dari 1000 sen ini, sy sendiri byk belajar ilmu pengetahuan yg baru serta meningkatkan kebolehan mencari arah trend yg mungkin berlaku.

Cabaran ini bermula pada 28/8/2009 selepas kali terakhir sy SO (lepas cuti trade beberapa minggu) dan kemudiannya deposit usd10 pada tarikh yg sama ke dalam akaun mikro.

Dgn lafaz بسم الله الرحمن الرحيم ... sy mulaikan ....

Berikut adalah hasil dari 28/8/09 sampai 16/02/2010

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/GrafAllHistory.png

Memandangkan history yg teramatlah panjangnya (lebih 5200 close trades) .. sy sertakan html + chart shj dlm bentuk .rar ... sy buang no akaun dan nama dari html atas tujuan sekuriti.

Diharapkan mereka yg ingin mempelajari bagaimana sy lakukan ini dapat membaca detail statement tersebut.

Dlm post2 seterusnya sy akan ceritakan serba sedikit bagaimana sy tingkatkan ekuiti sedikit demi sedikit.

Bg mereka yg betul2 nak belajar cemana sy buat ... disarankan belajar asas forex betul2 dulu .. kemudian baca la thread ini (dan juga thread2 lain) sbb dlm thread ini (dan thread2 lain) sy ada dan akan tunjuk chart sy. Andaikata sy tunjuk cemana sy tangkap ikan tapi org tak mahu tangkap ikan cara sy, terpulanglah sbb byk lagi cara tangkap ikan yg lain. Cara sy tangkap ikan slow n steady je ... huhuhuhu (tapi kalau masuk lubuk ikan .. Alhamdulillah)

Antara teknik yg selalu sy gunakan ialah daily pivot points, trendlines, baca news kat forexlive, baca chart dari monthly ke m1 utk cari intraday trend, entry pada m1 dan bacaan indi CCI + OsMA + RVI. Kalau sy tak boleh baca guna indi .. sy guna PA (price action) atau candlestick formation.

Antara teknik yg jarang sy gunakan ialah Fibo (sbb sy tak khatam lagi tarik fibo ni) so kalau nak tanya fibo, sila tanya pada mereka yg lebih mahir.

Dgn 0.1 lot pun boleh besarkan akaun ... tapi kena tahu bagaimana kawal margin. Satu ketika dulu sy pernah tunjuk rahsia 'tangga' sy dlm thread dari usd$5 (http://forum.fxopen.com/showpost.php?p=477843&postcount=2527) ... ada pihak mungkin sangsi price akan pergi tinggalkan open trade tsb tapi Alhamdulillah ... semuanya close all. Buktinya .. cuma 9 trade loss dlm 5200 ++ close trades. Apakah rahsianya ? jeng jeng jeng .... jawapannya ialah ... jaga MM dan kenali perangai pair yg anda trade ...

TQ

EDIT :

Utk menambahkan koleksi template anda ... hehehehe ... dgn ini sy bg template yg sy gunakan utk trade dari 1000 sen ke 1000 dollar ... jgn terkejut ye bila tgk template ni pakai beberapa basic indi dan beberapa custom indi shj ...

https://i820.photobucket.com/albums/zz129/learn2biz/aum1150410.png

Mudah-mudahan anda semua berjaya ... amin.

ps : sy tak hebat taraf masta/sifu ... cuma jg MM shj ....

memang idealnya pasti bisa mencapai profit ini, tapi pengalaman saya pribadi pernah menggunakan akun hanya USD 5 kemudian saya tradingkan dalam 1 bulan menggunakan fundamental saja dengan total sekitar 12-15 trading satu bulannya dan sistem lipat, akhirnya didapat maksimum hanya USD 38, tidak bisa lebih, kemudian saya tradingkan lagi malah jadi loss USD -8, lalu saya putuskan untuk mewitdhraw biar aman dan mulai trading dengan jumlah USD 5 lagi