PDA

View Full Version : 50 hari trade berbekal USD 150



USD
06-21-2009, 04:05 AM
Salam..

Setelah 1 1/2 tahun bergelumang dengan dunia forex ni dan telah beberapa kali tertonggeng, bersara, dan aktif balik, aku merasakan apa yang paling penting dalam berdagang ni ialah Pengurusan Kewangan yang ketat dan Mengawal Emosi Diri.

Setelah mengkaji kelemahan dan kesilapan sendiri selama ini, aku telah melancarkan 1 projek yang aku panggil PROJEK 50 HARI TRADING dengan membina jadual untuk panduan aku trade. Jadual ini lengkap dengan nilai lot maksimum yang boleh aku buka pada satu-satu masa berdasarkan 3% atau 5% dari margin harian aku serta jarak nilai pip yang aku boleh bertahan sehingga akaun aku MC.

Projek ini menggunakan input seperti berikut:

Modal : USD 150.00
Akaun: Akaun Mini (0.1 lot - 0.10 cents)
Leverage: 1 : 500
Hanya menggunakan EMA sebagai indikator
Trade hanya di pair EU.


Projek ini telah dimulakan pada 8 Jun 2009 dan sehingga 19 Jun 2009 (10 hari trade), projek ini masih berada di landasan yang betul....cuma kadang2 masih belum dapat sepenuhnya mengawal emosi diri...sebab kalau ikut syarat, aku perlu stop trade selepas 10% harian tu tercapai tapi selalunya masih buka post kalau nampak ada peluang. macamane aku nak kawal tu ye...

Dan masih ada 8 minggu (40 hari) cabaran besar lagi yang perlu aku lalui sebelum keputusan samada projek aku berjaya atau sebaliknya. Projek ini akan tamat seminggu sebelum puasa (14/8/09) dan sekiranya berjaya, dapatlah aku beraya lebih bermakna tahun ini.:sm46: Jika sebaliknya, berayalah aku dengan kopi dan biskut kering :sm36:

Semoga minggu ini akan terus ceria...

gilos
06-21-2009, 04:36 AM
all the best bro!!! :)

cuma nak tanya, bro pakai 0.1 lot= 10 sen? akaun mini? betul ker typo ni? sebab setahu saya fxopen hanya ada standard 0.1 lot= usd1 ngan mikro 0.1 lot= usd 0.01 = 1 sen...kalau typo mintak betulkan la yer sebab nanti rakan2 fxopen confuse plak... :)

anyway, apa2 style yang mengambil kira MM, saya sokong sepenuhnya...moga rancangan bro berjaya... amin... :)

master04
06-21-2009, 04:38 AM
Salam..

Setelah 1 1/2 tahun bergelumang dengan dunia forex ni dan telah beberapa kali tertonggeng, bersara, dan aktif balik, aku merasakan apa yang paling penting dalam berdagang ni ialah Pengurusan Kewangan yang ketat dan Mengawal Emosi Diri.

Setelah mengkaji kelemahan dan kesilapan sendiri selama ini, aku telah melancarkan 1 projek yang aku panggil PROJEK 50 HARI TRADING dengan membina jadual untuk panduan aku trade. Jadual ini lengkap dengan nilai lot maksimum yang boleh aku buka pada satu-satu masa berdasarkan 3% atau 5% dari margin harian aku serta jarak nilai pip yang aku boleh bertahan sehingga akaun aku MC.

Projek ini menggunakan input seperti berikut:

Modal : USD 150.00
Akaun: Akaun Mini (0.1 lot - 0.10 cents)
Leverage: 1 : 500
Hanya menggunakan EMA sebagai indikator
Trade hanya di pair EU.


Projek ini telah dimulakan pada 8 Jun 2009 dan sehingga 19 Jun 2009 (10 hari trade), projek ini masih berada di landasan yang betul....cuma kadang2 masih belum dapat sepenuhnya mengawal emosi diri...sebab kalau ikut syarat, aku perlu stop trade selepas 10% harian tu tercapai tapi selalunya masih buka post kalau nampak ada peluang. macamane aku nak kawal tu ye...

Dan masih ada 8 minggu (40 hari) cabaran besar lagi yang perlu aku lalui sebelum keputusan samada projek aku berjaya atau sebaliknya. Projek ini akan tamat seminggu sebelum puasa (14/8/09) dan sekiranya berjaya, dapatlah aku beraya lebih bermakna tahun ini.:sm46: Jika sebaliknya, berayalah aku dengan kopi dan biskut kering :sm36:

Semoga minggu ini akan terus ceria...

gudluck bro.....nice planning

mazlimoin
06-21-2009, 04:46 AM
all the best bro!!! :)

cuma nak tanya, bro pakai 0.1 lot= 10 sen? akaun mini? betul ker typo ni? sebab setahu saya fxopen hanya ada standard 0.1 lot= usd1 ngan mikro 0.1 lot= usd 0.01 = 1 sen...kalau typo mintak betulkan la yer sebab nanti rakan2 fxopen confuse plak... :)

anyway, apa2 style yang mengambil kira MM, saya sokong sepenuhnya...moga rancangan bro berjaya... amin... :)

fxopen mana ada mini...standard dan mikro jer.....so tu bukan FXopen ler tu

gilos
06-21-2009, 05:00 AM
tau dah...tu yg mintak dia betulkan tu kot2 typo ker...(hint2 skit..berlapik...eheheh)
sebab ni kan forum rasmi fxopen...kalu typo takper la...kalu tak typo, harap2 boleh pakai cara dia ni kat akaun fxopen la kot...bukan apa...hormat tuan rumah... :)

p/s: papahal pun thanx pada tuan tanah sebab share kiraan dia...good job bro!!! :)

roceli08
06-21-2009, 05:29 AM
salam TT,

modal 150usd trade di akaun mikro dgn. lot paling minima ( 0.10 = 1 sen ) , mung

kin agak sukar utk dikenakan MC..TAPI dari MM, rasanya itu bukan lot 0.10 tetapi modal sebegitu dianggap masih kuat lagi utk . akaun mikro...di harap target tersebut akan dapat dicapai...



DAN SEBAGAI SAMA2 PEMBAKAR SEMANGAT , SAYA AKAN MEMBUKA AKAUN MIKRO BARU DGN. MODAL USD15 .00 ( campur willcome bonus = 16usd ) !! ...KITA TENGOK % SIAPA YG LEBIH BERJAYA ( TANPA M.C DAN TAMBAHAN DEPOSIT...APA MACAM ??

SELAMAT BERJUANG ....:sm44:

learn2biz
06-21-2009, 05:34 AM
Salam..
Projek ini telah dimulakan pada 8 Jun 2009 dan sehingga 19 Jun 2009 (10 hari trade), projek ini masih berada di landasan yang betul....cuma kadang2 masih belum dapat sepenuhnya mengawal emosi diri...sebab kalau ikut syarat, aku perlu stop trade selepas 10% harian tu tercapai tapi selalunya masih buka post kalau nampak ada peluang. macamane aku nak kawal tu ye...

Salam,

Dah cukup 10% harian, tutup pc , cabut power plug terus, sorok modem atau yg seangkatan dengannya ... jika selagi buka chart selagi itu anda rasa nak trade ... tu tandanya anda 'ketagihan' dlm melakukan trading .. bahaya ooo ... cik marginah sgt suka org2 mcm ni ...

ForexWaveSoldier
06-21-2009, 12:53 PM
workaholic symptoms :sm24:

ayah
06-21-2009, 01:29 PM
Salam..

Setelah 1 1/2 tahun bergelumang dengan dunia forex ni dan telah beberapa kali tertonggeng, bersara, dan aktif balik, aku merasakan apa yang paling penting dalam berdagang ni ialah Pengurusan Kewangan yang ketat dan Mengawal Emosi Diri.

Setelah mengkaji kelemahan dan kesilapan sendiri selama ini, aku telah melancarkan 1 projek yang aku panggil PROJEK 50 HARI TRADING dengan membina jadual untuk panduan aku trade. Jadual ini lengkap dengan nilai lot maksimum yang boleh aku buka pada satu-satu masa berdasarkan 3% atau 5% dari margin harian aku serta jarak nilai pip yang aku boleh bertahan sehingga akaun aku MC.

Projek ini menggunakan input seperti berikut:

Modal : USD 150.00
Akaun: Akaun Mini (0.1 lot - 0.10 cents)
Leverage: 1 : 500
Hanya menggunakan EMA sebagai indikator
Trade hanya di pair EU.


Projek ini telah dimulakan pada 8 Jun 2009 dan sehingga 19 Jun 2009 (10 hari trade), projek ini masih berada di landasan yang betul....cuma kadang2 masih belum dapat sepenuhnya mengawal emosi diri...sebab kalau ikut syarat, aku perlu stop trade selepas 10% harian tu tercapai tapi selalunya masih buka post kalau nampak ada peluang. macamane aku nak kawal tu ye...

Dan masih ada 8 minggu (40 hari) cabaran besar lagi yang perlu aku lalui sebelum keputusan samada projek aku berjaya atau sebaliknya. Projek ini akan tamat seminggu sebelum puasa (14/8/09) dan sekiranya berjaya, dapatlah aku beraya lebih bermakna tahun ini.:sm46: Jika sebaliknya, berayalah aku dengan kopi dan biskut kering :sm36:

Semoga minggu ini akan terus ceria...

Selamat berjaya.
Tapi boleh ajar saya tak teknik awak entry.
saya minat jugak nak ikut.
banyak saya dah abih dalam 6 bulan ne.
ingat nak mula balik dengan cara awak.
itula masalahnya, saya tak pandai nak kira mm.

roceli08
06-22-2009, 06:41 AM
salam TT,

modal 150usd trade di akaun mikro dgn. lot paling minima ( 0.10 = 1 sen ) , mung

kin agak sukar utk dikenakan MC..TAPI dari MM, rasanya itu bukan lot 0.10 tetapi modal sebegitu dianggap masih kuat lagi utk . akaun mikro...di harap target tersebut akan dapat dicapai...



DAN SEBAGAI SAMA2 PEMBAKAR SEMANGAT , SAYA AKAN MEMBUKA AKAUN MIKRO BARU DGN. MODAL USD15 .00 ( campur willcome bonus = 16usd ) !! ...KITA TENGOK % SIAPA YG LEBIH BERJAYA ( TANPA M.C DAN TAMBAHAN DEPOSIT...APA MACAM ??

SELAMAT BERJUANG ....:sm44:



MANA PERGI TT. NI ? TAK BANGUN-BANGUN TIDUR LAGI ?? BANYAK NAK TANYA NI...:sm3:

putat76
06-22-2009, 07:01 AM
semoga tuan hamba berjaya ngan impian tuan hamba
saya pun nak try gak ar gini
cuma emosi yang tak pandai nak kontrol lagi ni

katsumoto
06-22-2009, 01:20 PM
50 hari dah boleh beli honda city cash dengan bermodalkan tak sampai RM600 :)

USD
06-26-2009, 11:42 PM
Salam

Aku dah update pencapaian trade aku dari 22/6 hingga 26/6 di post#1.

Pembukaan minggu ni pada hari yang pertama (22/6) agak kurang memberangsangkan. Tapi aku bersyukur walaupun target aku untuk hari tu tidak tercapai, tapi aku masih dapat menutup hari tu dengan profit

Walau bagaimanapun, mulai 23/6 hingga 25/6, aku telah dapat profit yang baik sehingga telah mencapai target minggu ini seawal hari khamis 25/6. Oleh kerana hari jumaat agak sibuk ditambah dengan kesihatan yang kurang baik, aku ambil keputusan untuk tidak trade pada hari jumaat 26/6.

Sasaran Mingguan (22/6 - 26/6) - USD 399.80
Pencapaian sebenar (22/6 - 26/6) USD 429.00

Lebihan - USD 29.20

Dan pada minggu ini, Margin aku telah mencapai USD 1,069.59 ...bertambah sebanyak USD 919.59 dari margin asal aku di permulaan projek (USD150)

Kesimpulan: Masih di landasan yang betul...:malaysia-flag:

mrrbest2008
06-28-2009, 05:39 AM
salam tuan tanah... agak terkejut saye bila tengok tuan leh bukan setakat gandakan modal malah 10x ganda modal dalam masa 15hari... ini dah kire dasyat....
boleh tuan tanah bagi lagi file pada post 1# .. saye tak dapat download....

pecoh_ghebanfx
07-22-2009, 02:59 AM
hebat tol tuan tanahhh heeeeeeeheeee..goodluck brooo

learn2beRich
07-26-2009, 06:08 AM
planning yg menarik.. menjadi contoh yg baik kepada trader2 baru spt aku ni.. hehe

azrabean
08-14-2009, 12:20 AM
so mcm mana trade bro..hari ni da 14/8/09...genap 50 hari dah..adakah plan menjadi?

pipfinders
08-14-2009, 03:42 AM
Salam Tuan Tanah

Nak jugak tau perkembangan trade sehingga hari ni...Last update bulan 6 nyer trade....Harapan semoga planning trade tu mencapai sasaran dan boleh menjadi sumber inspirasi pada trader2 lain termasuk aku.......:sm18:

lockman
08-22-2009, 08:10 PM
wah terjumpe mM yg best..harap membantu..terima kasih

Kakarot
01-14-2010, 04:09 PM
Mana TT ni.. senyap je.. makcik marjinah dah muncul ke.... hehehhe

narutohot
03-22-2010, 04:52 AM
wah bagus projeck nya, tapi lebih bagus kalo sistemnya juga dishare :D

Rizal
01-31-2020, 10:02 AM
jom aktif kembali dalam forex :smile34:

Rizal
05-31-2020, 11:00 PM
https://i.123g.us/c/enov_hariraya/card/334415.gif