PDA

View Full Version : Cerita Forex Aku - Newbie



Din Subang
05-13-2009, 05:04 PM
Aku mula kenal dunia forex memorex nie pada bulan November 2008 lalu! Cousin aku yang introducekan! Nak cerita sket pasal cousin aku nie . Sebelum tu aku lama tak jumpa dia, pasal masing2 sibuk ngan hal masing2.Dulu dia nie biasa jer tapi bila jumpa sekitar awal November2008, terkejut beruk aku tengok dia! Hidup dia dan anak2 dah senang lenang! Bila aku tanya, dia kata dia main Forex! Dia pun share lah sket2 pasal ilmu forex memorex nie maka dari waktu itu terjebak lah aku!
Aku ingat lagi kata2 dia.....mula2 mesti cari banyak ilmu yang basic pasal forex nie..contohnya, apa itu forex, apa itu candlestick , istilah2 dalam forex dan seribu satu macam lagi! Dia kata dalam forex nie, lagi banyak yang kita tahu, maka lagi banyaklah yang kita tak tahu (??)Bila dengar jer tu, semangat aku yang mula2 berkobar , layu kejap tapi aku berazam nak jadi successful macam dia so dari situ lah bermulanya dunia forex aku! So aku pun search merata dalam net pasal forex nie dan yang sewaktu ngannya. Istilah pemorex(??) yang berjaya:-

1.) Buat pips 2) Ambil pips dan 3) Ulang no 1 dan 2

edit: semak kat babypips.com

bersambung...........

Din Subang
05-14-2009, 07:06 AM
OK kita sambung lagi. Maka sejak dari bulan November 2008 aku belajar dan terus belajar pasal forex melalui internet. Aku pun buka demo account, dan terus trading! Pergh....mak bapak payahnya! Mana nak kenal nama2 dan signifikan candlestick pastu kenal lak ngan indikator2 .......semuanya aku tampal kat chart, memang meriah sungguh chart aku! Macam bunga api! Kalau setakat garisan tu toksah cakap lah, macam line TNB, berselirat!
Tapi S.O gak ntah berkali2! Bila dapat pips jer, suka bukan main, ingatkan dah mula nak terrer tapi bila kena spike.....hampeh! Akaun demo aku banyak merah dari hijau! Menambahkan kemeriahan warna warni !
Aku gi balik jumpa cousin aku! Dia kata aku mesti try demo akaun tu selama sekurang2nya 6bulan hingga setahun lagi! Mesti cuba dapatkan 80% right all the time! Dalam hati aku, mana tahan nak tunggu lama tu, aku nak cepat kaya! So aku angguk jer! Balik umah, aku trade lagi.....merah lagi.....trade lagi merah lagi.......sampai aku fed-up tahap gaban!
Macam2 forum aku masuk, nak belajar pasal intipati forex memorex nie.......betul cakap cousin aku... lagi banyak aku tahu , sebenarnya lagi banyak yang aku tak tahu......Pening!!Pening!!!

zurin
05-14-2009, 07:32 AM
Sambung citer lagi bro,
dari buta forex sampai celik giler la ni :-)

4u2see
05-14-2009, 07:39 AM
OK kita sambung lagi. Maka sejak dari bulan November 2008 aku belajar dan terus belajar pasal forex melalui internet. Aku pun buka demo account, dan terus trading! Pergh....mak bapak payahnya! Mana nak kenal nama2 dan signifikan candlestick pastu kenal lak ngan indikator2 .......semuanya aku tampal kat chart, memang meriah sungguh chart aku! Macam bunga api! Kalau setakat garisan tu toksah cakap lah, macam line TNB, berselirat!
Tapi S.O gak ntah berkali2! Bila dapat pips jer, suka bukan main, ingatkan dah mula nak terrer tapi bila kena spike.....hampeh! Akaun demo aku banyak merah dari hijau! Menambahkan kemeriahan warna warni !
Aku gi balik jumpa cousin aku! Dia kata aku mesti try demo akaun tu selama sekurang2nya 6bulan hingga setahun lagi! Mesti cuba dapatkan 80% right all the time! Dalam hati aku, mana tahan nak tunggu lama tu, aku nak cepat kaya! So aku angguk jer! Balik umah, aku trade lagi.....merah lagi.....trade lagi merah lagi.......sampai aku fed-up tahap gaban!
Macam2 forum aku masuk, nak belajar pasal intipati forex memorex nie.......betul cakap cousin aku... lagi banyak aku tahu , sebenarnya lagi banyak yang aku tak tahu......Pening!!Pening!!!


mcm kisah aku juga nie..:D :D
nak kaya cepat hehehehe..
samb bro.. tak sabor nak tau citer selanjutnya. :D

lock17
05-14-2009, 08:24 AM
selanjut nyer ape citer broo :D

kutu_loncat
05-14-2009, 09:18 AM
naper tak belajar ngan cousin je?.. klu dia dah boleh profit selalu.. mesti sistem dia dah ok.. tapi klu bagi org lain jadi tak ok, aku rasa, aku nampak 1 je.. takde disiplin atau signal tak keluar lagi dah pull trigger.. :D . itu lah masalah pada aku.. pastu nak kaye cepat.. main lot kecik kecik.. leceh.. lambat kaye (tapi pada aku... main lot kecik kecik pun selalu juga profit.. tapi lambat skit kaye lah.. ) :)

Din Subang
05-14-2009, 03:04 PM
Assalamualaikum! Aku ingat takde orang yang nak baca cerita aku, ! Anyway terima kasih kerana sudi membaca story aku nie! Ok , persoalan:- kenapa tak tanya jer kat cousin aku nie? Sebenarnya berbuih mulut aku bertanyakan ilmu dia, sampai DIGI pun untung giler sebab aku selalu reload tipon nak call dia! Setiap kali dia akan jawab :- " Kau kena merasa sendiri nikmat dan sengsara main forex nie, baru kau boleh belajar dari pengalaman sendiri" "Aku nak kau kenal MC (margin call), kenal emosi kau dan kenal diri kau!
Pergh..... Panasnya telinga aku! Apa kena mengena emosi aku lak? Dalam hati kecik aku berkata :" Alah mentang2 dah kaya, kau kerek eh" Aku kata lagi" Kau share ler pair2 yang kau trade,bila kau beli/jual kau sms kat aku, aku pun ikut jer, kan senang"
Apa jawapan dia:- " Kalau cam tu sampai bila pun kau takkan belajar! Kalau setakat nak ikut2 cam tu jer, baik kau simpan jer duit kau dalam Bank!
Punya lah hangin , meluap2 ginjal aku! OK tak per, aku akan buktikan pada kau yang aku pun terer gak......(mistake..big MISTAKE) - hah, kan bab emosi tu! Emosi yang tak terkawal........:)

learn2biz
05-14-2009, 03:25 PM
Setiap kali dia akan jawab :- " Kau kena merasa sendiri nikmat dan sengsara main forex nie, baru kau boleh belajar dari pengalaman sendiri" "Aku nak kau kenal MC (margin call), kenal emosi kau dan kenal diri kau!"Betul ... betul ... betul .... setiap orang pengalaman dia berbeza ... saper makan tom yam, dia terasa pedas (pinjam ayat Halzu)


" Alah mentang2 dah kaya, kau kerek eh" Tak berapa setuju .. mungkin ayat dia mcm kerek tapi sbb dia dah rasa bagaimana sengsaranya nak trade forex jika tak ada ilmu pengetahuan yg cukup serta margin yg cukup ... sebaiknya dengar apa yg dia maksudkan dan bukan cepat hangin atau ingat dia kerek, berlagak dsb .... org suka dengar cerita bagaimana seseorang tu berjaya tapi tak berapa nak dengar cerita bagaimana sengsaranya dia sebelum berjaya.


Apa jawapan dia:- " Kalau cam tu sampai bila pun kau takkan belajar! Kalau setakat nak ikut2 cam tu jer, baik kau simpan jer duit kau dalam Bank!"Betul ... betul ... betul .... setengah orang nak amik jalan singkat .. ikut orang trade tapi dia lupa kawan tu punya margin berapa besar, diri sendiri punya margin berapa besar ... sekali kawan dia untung, diri sendiri SO .. kenapa ? sbb margin call .. huehuehue

Din Subang
05-14-2009, 05:16 PM
Aku dapat pengajaran aku yang pertama.....emosi! So apa jadi seterusnya, back to the drawing board! Aku cuba untuk mendapatkan ilmu yang lebih .....dari forum2, rujuk merujuk pada artikel2 dalam internet.....bab signal, indikator , teknikal analysis (TA), fundamental analysis (FA) , Expert Advisor (EA atau robot) dan macam2 lagi.(Nasib baik gak English aku ok) sebab kebanyakan nya dalam bahasa Inggeris. Semua nie aku baca dan ulang kaji berkali2, pastu tu practice kat demo akaun! Apa hasilnya? Dari pengamatan diri sendiri, rasa2nya ada peningkatan! Graf Confidence level aku naik sikit...........
Bulan April 2009, dengan penuh confidennya, aku went live! Aku deposit USD450 dan malam tu gak aku start trading.......! Standard account (nak cepat kaya lah katakan !)
Pergh......betul cakap cousin aku tu.....khususnya bab emosi! Dada nie sentiasa berdegup degap bila tengok candlestick melonjak2 macam cacing kepanasan dalam chart! Kalau dia ikut rentak kita tak pe gak, nie dia melilau arah bertentangan! Fuhhhhhhh.....jangan buat main bro...boleh berpeluh beb! Memang benar, bila ada otai2 yang kata :"Trading demo ngan trading live pakai duit sendiri ...lain wooooh......jauh berbeza! Masa tu apa yang kita belajar masa demo akaun ngan apa yang kita buat masa trading live......semuanya bercelaru......dek emosi ! Aku masa tu ....sentiasa cemas! Result first day trading:- Untung 80 pip.......:D tapi......esoknya .....lain cerita!

bersambung.......

ForexWaveSoldier
05-15-2009, 05:25 AM
Memang benar, bila ada otai2 yang kata :"Trading demo ngan trading live pakai duit sendiri ...lain wooooh......jauh berbeza! Masa tu apa yang kita belajar masa demo akaun ngan apa yang kita buat masa trading live......semuanya bercelaru......dek emosi ! Aku masa tu ....sentiasa cemas!

petua.. buang air besar sebelum trading. hehe nanti waktu trading kurang lah perasaan cemas hehe.. kadang2.. ada yang sanggup tahan tu huehue memang peluh beb kalau tahan2 ni :D

kutu_loncat
05-15-2009, 07:31 AM
Aku dapat pengajaran aku yang pertama.....emosi! So apa jadi seterusnya, back to the drawing board! Aku cuba untuk mendapatkan ilmu yang lebih .....dari forum2, rujuk merujuk pada artikel2 dalam internet.....bab signal, indikator , teknikal analysis (TA), fundamental analysis (FA) , Expert Advisor (EA atau robot) dan macam2 lagi.(Nasib baik gak English aku ok) sebab kebanyakan nya dalam bahasa Inggeris. Semua nie aku baca dan ulang kaji berkali2, pastu tu practice kat demo akaun! Apa hasilnya? Dari pengamatan diri sendiri, rasa2nya ada peningkatan! Graf Confidence level aku naik sikit...........
Bulan April 2009, dengan penuh confidennya, aku went live! Aku deposit USD450 dan malam tu gak aku start trading.......! Standard account (nak cepat kaya lah katakan !)
Pergh......betul cakap cousin aku tu.....khususnya bab emosi! Dada nie sentiasa berdegup degap bila tengok candlestick melonjak2 macam cacing kepanasan dalam chart! Kalau dia ikut rentak kita tak pe gak, nie dia melilau arah bertentangan! Fuhhhhhhh.....jangan buat main bro...boleh berpeluh beb! Memang benar, bila ada otai2 yang kata :"Trading demo ngan trading live pakai duit sendiri ...lain wooooh......jauh berbeza! Masa tu apa yang kita belajar masa demo akaun ngan apa yang kita buat masa trading live......semuanya bercelaru......dek emosi ! Aku masa tu ....sentiasa cemas! Result first day trading:- Untung 80 pip.......:D tapi......esoknya .....lain cerita!

bersambung.......

hahaha.. betul tu.. 2nd time aku went live dengan modal usd500 pakai robot ea martiangle buatan sendiri (back test tahun 1999, mmg cun giler... ) bila run je 1st day tu.. masa asian open.. dapatlah beberapa pip.. mmm oklah.. pastu bila london open je.. dia sudah start trend..dia go trend, takmo reverse reverse.. tak senang duduk aku kat kerusi.. kejap tutup terminal.. kejap bukak balik.. bertambah tambah lagi.. huhuhu.. last last aku close je.. jahanam separuh dari modal aku..

mmg klu pakai duit sendiri bila ter trade lawan arus.. tak senang duduk.. nasib baiklah duit aku sendiri.. klu aku buat loans untuk main forex klu tetiba berlawan arus.. mau mencangkung aku depan pc cam beruk kena belacan.. :p mau taknyer.. tiap kali tambah -ve pip, dia doublekan lagi.. laju je nak SO

inilah penangan martiangle.

pasal cousin ko tu.. aku rasa dia nak ko rasa perit untuk berjaya.. mungkin dia tak setuju klu ko terus berjaya.. ko kena lalui macam dia jugak.. jatuh byk kali baru berjaya..

gilos
05-15-2009, 02:56 PM
petua.. buang air besar sebelum trading. hehe nanti waktu trading kurang lah perasaan cemas hehe.. kadang2.. ada yang sanggup tahan tu huehue memang peluh beb kalau tahan2 ni :D

dalam banyak2, yang nih best...petua macam nak berkawad gak nih...kena buang air besar kalau tak pengsan tgh padang...ekekekek...:D

kmbeng
05-15-2009, 03:25 PM
Betul ... betul ... betul .... setiap orang pengalaman dia berbeza ... saper makan tom yam, dia terasa pedas (pinjam ayat Halzu)

Tak berapa setuju .. mungkin ayat dia mcm kerek tapi sbb dia dah rasa bagaimana sengsaranya nak trade forex jika tak ada ilmu pengetahuan yg cukup serta margin yg cukup ... sebaiknya dengar apa yg dia maksudkan dan bukan cepat hangin atau ingat dia kerek, berlagak dsb .... org suka dengar cerita bagaimana seseorang tu berjaya tapi tak berapa nak dengar cerita bagaimana sengsaranya dia sebelum berjaya.

Betul ... betul ... betul .... setengah orang nak amik jalan singkat .. ikut orang trade tapi dia lupa kawan tu punya margin berapa besar, diri sendiri punya margin berapa besar ... sekali kawan dia untung, diri sendiri SO .. kenapa ? sbb margin call .. huehuehue

ha 100000% setuju....


petua.. buang air besar sebelum trading. hehe nanti waktu trading kurang lah perasaan cemas hehe.. kadang2.. ada yang sanggup tahan tu huehue memang peluh beb kalau tahan2 ni :D

ni kalu masuk raja lawak mesti peserta lain x bleh menang...

roceli08
05-15-2009, 03:27 PM
hahaha.. betul tu.. 2nd time aku went live dengan modal usd500 pakai robot ea martiangle buatan sendiri (back test tahun 1999, mmg cun giler... ) bila run je 1st day tu.. masa asian open.. dapatlah beberapa pip.. mmm oklah.. pastu bila london open je.. dia sudah start trend..dia go trend, takmo reverse reverse.. tak senang duduk aku kat kerusi.. kejap tutup terminal.. kejap bukak balik.. bertambah tambah lagi.. huhuhu.. last last aku close je.. jahanam separuh dari modal aku..

mmg klu pakai duit sendiri bila ter trade lawan arus.. tak senang duduk.. nasib baiklah duit aku sendiri.. klu aku buat loans untuk main forex klu tetiba berlawan arus.. mau mencangkung aku depan pc cam beruk kena belacan.. :p mau taknyer.. tiap kali tambah -ve pip, dia doublekan lagi.. laju je nak SO

inilah penangan martiangle.

pasal cousin ko tu.. aku rasa dia nak ko rasa perit untuk berjaya.. mungkin dia tak setuju klu ko terus berjaya.. ko kena lalui macam dia jugak.. jatuh byk kali baru berjaya..



......dari tahun 1999 -2009 ...dah lama tu bro ,, dah boleh taraf guru ni...:eek:



..................

ForexWaveSoldier
05-15-2009, 06:58 PM
......dari tahun 1999 -2009 ...dah lama tu bro ,, dah boleh taraf guru ni...:eek:



..................

dia buat backtest lah bro untuk ea dia.. backtest dari 1999

skyline39
05-15-2009, 09:35 PM
Aku rasa semua trader kena lalui fasa2 yg tertentu..chewah cam nak buat condo plak...macam aku dulu bila mula kenal forex sibuk mengetest berjuta2 jenis system dari yg berbayo sampai le yg free walaupun semuanya yg aku dapat tu free....tu tak termasuk robot lagi tu....
indicator lagi la penuh chart.....

dan akhirnya bila dah masuk satu fasa ni......
aku trade cuma pakai candle ngan bb dicampur ngan pivot je...
bagaimana pun pengalaman yg lepas banyak berguna...mengajar aku tentang dunia forex..."senang tapi susah"...
maka tercetuslah satu moto hidup..."Bior Lambat Asal Kaye".....:D

Din Subang
05-18-2009, 04:47 PM
Assalamualaikum, thanks kengkawan kerana komen2 korang yang best! Pasal petua tu, betul gak! Ok sambung.......lepas dapat 80 pips tu, malam tu aku tak berapa nak tido, harddisk dalam kepala otak dah mula berpusing ligat! Aku berangan , kalau macam nie tiap2 hari......wah pak cik kayo! Terfikir lak, boleh lah aku settlekan semua hutang2 aku ! Fuyoo...malam tu panas kepala aku, fikiran melilau keseronokan! Tak sabar nak tunggu esok!
Esoknya, dengan penuh kebanggaan dan konfiden....aku mulakan sesi trade! Macam biasa ler, chart aku nie semua nya meriah sungguh, berwarna warni dan garisan silang menyilang! Macam tu punya banyak lah indikator, tapi hari kedua aku kantoi! Bila pip merah jer aku panik! Buka trade baru, konon nak cover yang loss tu, tapi kena merah lagi! Ini yang dinamakan "revenge trading" , loss bertambah akibat tergopoh2 nak cover loss sebelumnya! Adegan nie bertali arus lak tu! Bahaya beb! Begitulah seterusnya selama beberapa hari! Dan selama beberapa hari tu lah, aku asyik termenung, kekadang cakap sorang2, tak banyak borak ngan famili dan lebih suka menyendiri...........apa dah jadi ngan aku nie?

kapcai17
05-20-2009, 11:18 AM
peh menarik betul cerita ni...teruskan bercerita wahai tuan tanah.rasanya semua treader melalui pengalaman macam tu.....agak2 jer...mungkin ia mungkin tidak...dan aku memang mengalaminya...

ganukmn
05-20-2009, 12:54 PM
peh menarik betul cerita ni...teruskan bercerita wahai tuan tanah.rasanya semua treader melalui pengalaman macam tu.....agak2 jer...mungkin ia mungkin tidak...dan aku memang mengalaminya...

aku pun kadang alami jugak mcm tuan tanah alami..cuma kdg2 terkena loss xlah byk..sbb aku start ngan acc micro..kaut untung skit2...

belajar dari kesilapan adalah satu tangga ke kekayaan

kena banyak buat analisis



p/s: biar lambat asal selamat :sm9:

Din Subang
05-21-2009, 10:51 AM
Assalamualaikum,

Keadaan "lalok forex" aku nie berlarutan gak! Bila tiba malam jer, aku akan mengadap depan PC dan berada dalam dunia aku sendiri! Pergh.....bahaya betul kena penangan forex memorex nie. Aku akan mengadap PC sampai kul 2 - pagi.......kekadang tu , buka macam2 forum forex untuk menambah ilmu dan mencari -cari sistem atau strategi yang sesuai ngan stail aku.
Bila ada jer strategi atau indikator baru yang aku baca dalam forum2, aku akan cuba....dan cuba.....dan cuba. Dipendekkan story , kesemuanya aku dah hancus USD 800 hingga setakat april 2009. Masa tu ,tiba2 baru lah aku tersedar......seolah2 terkeluar dari "sumpahan" forex! Aku mula muhasabah diri dan berpijak dibumi nyata! Aku tertanya2 balik, mengapa aku mula2 ceburkan diri dalam dunia forex memorex nie? Apa yang aku hendak memula dulu? Mengapa aku tak berjaya? dan bermacam2 soalan lagi................tapi hakikatnya aku memang nak sukses dalam forex nie! Aku akhirnya akur dengan kata2 cousin aku tu......betul apa yang dia cakap ......pengalaman diri sendiri membuatkan nikmat dan sengsara memorex nie lebih bererti.
So apa jadi lepas tu..........aku berhenti seketika dunia forex nie ! Aku "kembali" ke dunia aku dulu! ........tapi.........

mluqman
05-21-2009, 11:42 AM
tapi apa bro... ishh berdebar2 gak nak tunggu cerita bro ni yang penuh suspen ni. Ni episod akhir ke? atau bersambung ' Cerita Forex Aku-Newbie II? cepat la bro din.:sm37:

kmbeng
05-21-2009, 12:08 PM
huh macam baca novel... best gilacita nie....

ForexWaveSoldier
05-21-2009, 12:49 PM
ya sama juga macam drama bersiri indonesia..
hehe

suspen banged dunk.. :sm55:

PowerFX
05-24-2009, 04:32 AM
tak de sesapa nak crite ker brape dah abis modal sejak dia mula ceburi main forex nie??:sm35:

sizr19
05-24-2009, 06:57 AM
dasyat bro, sy pun baru cebur dalam forex ne, boleh kena sakit jantung & gila kalau tenung chart je..... bermacam indi yg free & berbayar aku cuba tapi resultnya asyik tewas je..... untung hari ne, 2 hari lagi rugi...... tension bro....... tapi aku percaya yang forex ne boleh buat duit

fazli
05-24-2009, 07:49 AM
Assalamualaikum,

Keadaan "lalok forex" aku nie berlarutan gak! Bila tiba malam jer, aku akan mengadap depan PC dan berada dalam dunia aku sendiri! Pergh.....bahaya betul kena penangan forex memorex nie. Aku akan mengadap PC sampai kul 2 - pagi.......kekadang tu , buka macam2 forum forex untuk menambah ilmu dan mencari -cari sistem atau strategi yang sesuai ngan stail aku.
Bila ada jer strategi atau indikator baru yang aku baca dalam forum2, aku akan cuba....dan cuba.....dan cuba. Dipendekkan story , kesemuanya aku dah hancus USD 800 hingga setakat april 2009. Masa tu ,tiba2 baru lah aku tersedar......seolah2 terkeluar dari "sumpahan" forex! Aku mula muhasabah diri dan berpijak dibumi nyata! Aku tertanya2 balik, mengapa aku mula2 ceburkan diri dalam dunia forex memorex nie? Apa yang aku hendak memula dulu? Mengapa aku tak berjaya? dan bermacam2 soalan lagi................tapi hakikatnya aku memang nak sukses dalam forex nie! Aku akhirnya akur dengan kata2 cousin aku tu......betul apa yang dia cakap ......pengalaman diri sendiri membuatkan nikmat dan sengsara memorex nie lebih bererti.
So apa jadi lepas tu..........aku berhenti seketika dunia forex nie ! Aku "kembali" ke dunia aku dulu! ........tapi.........

penangan lalok forex nieh mmg best ar..bukan takat forum, ebook, senang citer mcm2 benda yg berkaitan asal ade tulis forex jerk dah bikin semangat nak xplore..huhu..:sm18:

poco2
05-24-2009, 03:10 PM
tak sabo nak menghayati sambungan kisah ni....
tapi........sambung please....

roceli08
05-24-2009, 03:21 PM
tak sabo nak menghayati sambungan kisah ni....
tapi........sambung please....



...aku pun......bab camna dgn kisah - aku " kembali " ke dunia aku dulu...dunia apa tu - alam ghaib ? angkasa lepas ?


...

lilinman
05-25-2009, 03:18 PM
very funny n light entertainment.today tak trade us/uk bank cuti.memorial day.sambung ler sinetron...

azuwan
05-26-2009, 02:35 AM
rasenyer sume trader akan rase perkara yg sama cume lain situasi kot...cerite ni leh masuk kisah benar ni....menarik2...asyik dgr yg best jer pasal forex kali ni yg perit plak...good2

Onitz
06-04-2009, 04:26 AM
Salam,

Aku ni org baru kt sini so nk tumpang memeriahkan jugak la majlis kita nih...aku ni kalu kira dah 3 tahun dah dlm dunia fx nih....tk la lama sgt...tp aku rasa keperitan yg bro kita dah citer dah pun aku rasa....

Entah la aku rasa la kan....bab mental trading ni la yg menjadi faktor utama dlm menentukan berjaya atau tk....mcm kes aku la kan...bila setup trade yg ok tu muncul aku jd takut2 nk masuk tp bila dah dkt nk abih session mula lah menggelabah sebab tk masuk lg...last2 main masuk je la walaupun hati aku dah memekak yg setup tu problem...akhirnya trade itu pun lost....

Kurang keyakinanla katakan...

lateralus
06-04-2009, 08:44 AM
Salam,

Aku ni org baru kt sini so nk tumpang memeriahkan jugak la majlis kita nih...aku ni kalu kira dah 3 tahun dah dlm dunia fx nih....tk la lama sgt...tp aku rasa keperitan yg bro kita dah citer dah pun aku rasa....

Entah la aku rasa la kan....bab mental trading ni la yg menjadi faktor utama dlm menentukan berjaya atau tk....mcm kes aku la kan...bila setup trade yg ok tu muncul aku jd takut2 nk masuk tp bila dah dkt nk abih session mula lah menggelabah sebab tk masuk lg...last2 main masuk je la walaupun hati aku dah memekak yg setup tu problem...akhirnya trade itu pun lost....

Kurang keyakinanla katakan...

Bukan kurang keyakinan bro.. cuma bro nampak tak pasti dengan trend direction.. sama ada trend itu 'penat' cam breakout dan ranging... ini biasanya kita ingat trend nak reverse..

cappalz
06-04-2009, 10:14 AM
bila kita baca cerita kita balik memang kita akan rasa bermacam2 rasa... ahaks !! apa yg aku nampak..... sekiranya korang newbie seperti aku dan tak lalu lagi apa yg diceritakan berhati2lah...

masih ada jalan utk tak lalu semua tu atau melalui sebahagian sahaja n berjaya.... jgn lalu lebih lagi sudah.... percayalah sbb aku ada jumpa org yg lalu semua tu tapi tak lalu margin call sampai sekarang n berjaya dan terus berjaya sehingga hari ni....

kutu_loncat
06-04-2009, 10:47 AM
Assalamualaikum,

Keadaan "lalok forex" aku nie berlarutan gak! Bila tiba malam jer, aku akan mengadap depan PC dan berada dalam dunia aku sendiri! Pergh.....bahaya betul kena penangan forex memorex nie. Aku akan mengadap PC sampai kul 2 - pagi.......kekadang tu , buka macam2 forum forex untuk menambah ilmu dan mencari -cari sistem atau strategi yang sesuai ngan stail aku.
Bila ada jer strategi atau indikator baru yang aku baca dalam forum2, aku akan cuba....dan cuba.....dan cuba. Dipendekkan story , kesemuanya aku dah hancus USD 800 hingga setakat april 2009. Masa tu ,tiba2 baru lah aku tersedar......seolah2 terkeluar dari "sumpahan" forex! Aku mula muhasabah diri dan berpijak dibumi nyata! Aku tertanya2 balik, mengapa aku mula2 ceburkan diri dalam dunia forex memorex nie? Apa yang aku hendak memula dulu? Mengapa aku tak berjaya? dan bermacam2 soalan lagi................tapi hakikatnya aku memang nak sukses dalam forex nie! Aku akhirnya akur dengan kata2 cousin aku tu......betul apa yang dia cakap ......pengalaman diri sendiri membuatkan nikmat dan sengsara memorex nie lebih bererti.
So apa jadi lepas tu..........aku berhenti seketika dunia forex nie ! Aku "kembali" ke dunia aku dulu! ........tapi.........

lama betui ko berhenti dunia forex ni.. lama betui aku tunggu sambungan dia... (tgh buat skrip power ke?.. hehehe)

Din Subang
06-05-2009, 06:09 PM
Assalamualaikum!

Aku dah kembali setelah lama meninggalkan journal aku nie. Oklah kita sambung! Mana aku pergi ? Well, aku kembali ke "dunia" aku yang telah terabai semasa aku syok (?) porex memorex. Update biznez aku, kebun aku, hobi aku ,family aku dan masyarakat ! Now everything is back in place! (Nasihat:- jangan jadi cam aku tau!)
Adakalanya, kita perlu keluar kejap untuk melihat dari perspektif yang baru dan lain. Itulah yang aku buat! Aku kaji mana silap aku, aku kaji kekuatan dan kelemahan aku dan macam2 lagi, maklumlah aku berazam nak berjaya dalam forex niekan!Dan selama aku kat "luar" aku cuba menimba sebanyak ilmu lagi tentang the mechanics of trading forex. So sekarang nie kiranya aku dah khatam ler? Dah terer ke sekarang? Jawapannya.....macam aku cakap dulu...lebih banyak aku tahu ,maka sebenarnya lagi banyak yang aku tak tahu rupanya. Tapi kali ini , aku akan kembali memorex well-prepared sikit! ( I think?)
Aku dah buang hampir semua indikator2 dan robot2 yang pernah aku download , banyak yang menyerabutkan kepala aku dan chart aku! Semua kata kononnya indikator nie best lah, indikator tu menguntungkan, robot nie hebat lah, robot tu "cap duit" tapi semuanya yang aku guna hasilnya.......hampeh tahap gaban ! Mungkin pada peringkat awal semuanya best, tapi percayalah jangka panjangnya akan merugikan! Today it might work fine but along the way it just stopped doing so! And we will almost always be at the losing end! Sebab market forex nie dynamik! So sekarang nie , aku dah nak start trading balik secara serious, soalan nya nak pakai ilmu apa? .....

kmbeng
06-06-2009, 01:59 PM
Assalamualaikum!

Aku dah kembali setelah lama meninggalkan journal aku nie. Oklah kita sambung! Mana aku pergi ? Well, aku kembali ke "dunia" aku yang telah terabai semasa aku syok (?) porex memorex. Update biznez aku, kebun aku, hobi aku ,family aku dan masyarakat ! Now everything is back in place! (Nasihat:- jangan jadi cam aku tau!)
Adakalanya, kita perlu keluar kejap untuk melihat dari perspektif yang baru dan lain. Itulah yang aku buat! Aku kaji mana silap aku, aku kaji kekuatan dan kelemahan aku dan macam2 lagi, maklumlah aku berazam nak berjaya dalam forex niekan!Dan selama aku kat "luar" aku cuba menimba sebanyak ilmu lagi tentang the mechanics of trading forex. So sekarang nie kiranya aku dah khatam ler? Dah terer ke sekarang? Jawapannya.....macam aku cakap dulu...lebih banyak aku tahu ,maka sebenarnya lagi banyak yang aku tak tahu rupanya. Tapi kali ini , aku akan kembali memorex well-prepared sikit! ( I think?)
Aku dah buang hampir semua indikator2 dan robot2 yang pernah aku download , banyak yang menyerabutkan kepala aku dan chart aku! Semua kata kononnya indikator nie best lah, indikator tu menguntungkan, robot nie hebat lah, robot tu "cap duit" tapi semuanya yang aku guna hasilnya.......hampeh tahap gaban ! Mungkin pada peringkat awal semuanya best, tapi percayalah jangka panjangnya akan merugikan! Today it might work fine but along the way it just stopped doing so! And we will almost always be at the losing end! Sebab market forex nie dynamik! So sekarang nie , aku dah nak start trading balik secara serious, soalan nya nak pakai ilmu apa? .....


wah sekian lama ku tunggu sambungan cerita..... jgan pakai ilmu itam sudah la... hehehehe...:sm15:

kutu_loncat
06-08-2009, 03:29 PM
Assalamualaikum!

Aku dah kembali setelah lama meninggalkan journal aku nie. Oklah kita sambung! Mana aku pergi ? Well, aku kembali ke "dunia" aku yang telah terabai semasa aku syok (?) porex memorex. Update biznez aku, kebun aku, hobi aku ,family aku dan masyarakat ! Now everything is back in place! (Nasihat:- jangan jadi cam aku tau!)
Adakalanya, kita perlu keluar kejap untuk melihat dari perspektif yang baru dan lain. Itulah yang aku buat! Aku kaji mana silap aku, aku kaji kekuatan dan kelemahan aku dan macam2 lagi, maklumlah aku berazam nak berjaya dalam forex niekan!Dan selama aku kat "luar" aku cuba menimba sebanyak ilmu lagi tentang the mechanics of trading forex. So sekarang nie kiranya aku dah khatam ler? Dah terer ke sekarang? Jawapannya.....macam aku cakap dulu...lebih banyak aku tahu ,maka sebenarnya lagi banyak yang aku tak tahu rupanya. Tapi kali ini , aku akan kembali memorex well-prepared sikit! ( I think?)
Aku dah buang hampir semua indikator2 dan robot2 yang pernah aku download , banyak yang menyerabutkan kepala aku dan chart aku! Semua kata kononnya indikator nie best lah, indikator tu menguntungkan, robot nie hebat lah, robot tu "cap duit" tapi semuanya yang aku guna hasilnya.......hampeh tahap gaban ! Mungkin pada peringkat awal semuanya best, tapi percayalah jangka panjangnya akan merugikan! Today it might work fine but along the way it just stopped doing so! And we will almost always be at the losing end! Sebab market forex nie dynamik! So sekarang nie , aku dah nak start trading balik secara serious, soalan nya nak pakai ilmu apa? .....

di kejiranan thread fxopen ni.. berlambak lambak sistem. bro boleh pilih mana 1 idaman kalbu.. semuanya ok. tapi apa pun sistem yg hendak dipakai, kena tau asas dan basicnya memorex. bila tahu asas, kita akan kurangkan risiko floating, bila floating kurang, nak main pun ada semangat.

klu dah tahu asas forex, kita sendiri boleh nilaikan mana floating yg kena close (korbankan) dan mana floating yg boleh dijangka price cover balik.

Din Subang
06-08-2009, 04:26 PM
Assalamualaikum,

Ini merupakan catatan journal aku yang last kot! Anyway, sekarang nie untuk pembaca budiman sekalian, aku dah start belajar teknik VSA secara serious sebab aku rasa teknik baca volume dan price action ini menarik dan sesuai untu stail aku walaupun agak susah. (at least it keeps my brain in high gear) Baru jer khatam buku Master the Market dan Better Volume. (pergh......berasap lubang hidung aku nak fahamkan nya) Tapi aku plan nak baca lagi berulang-ulang sampai aku betul-betul faham. It will take time I know but pelan-pelan kayuh, I don't need to rush. "Yuran" belajar forex aku setakat nie .....USD800. so aku nak make sure aku dapat balik pulangan "yuran" aku.
Insyallah, aku yakin aku akan berjaya..........kepada pembaca setia journal aku , aku ucapkan tengkiu banyak2 atas nasihat, pandangan , petua dan komen2. You all semua adalah semangat bagi aku......aku tabik forumers FXMalay nie.....you guys are wonderful.
Special thanks to Gilos, Hafiz, Kutu Loncat, Kurosaki dan FXBrain.

Jumpa lagi.........dan selamat memorex!

mluqman
06-12-2009, 04:18 AM
Assalamualaikum,

Ini merupakan catatan journal aku yang last kot! Anyway, sekarang nie untuk pembaca budiman sekalian, aku dah start belajar teknik VSA secara serious sebab aku rasa teknik baca volume dan price action ini menarik dan sesuai untu stail aku walaupun agak susah. (at least it keeps my brain in high gear) Baru jer khatam buku Master the Market dan Better Volume. (pergh......berasap lubang hidung aku nak fahamkan nya) Tapi aku plan nak baca lagi berulang-ulang sampai aku betul-betul faham. It will take time I know but pelan-pelan kayuh, I don't need to rush. "Yuran" belajar forex aku setakat nie .....USD800. so aku nak make sure aku dapat balik pulangan "yuran" aku.
Insyallah, aku yakin aku akan berjaya..........kepada pembaca setia journal aku , aku ucapkan tengkiu banyak2 atas nasihat, pandangan , petua dan komen2. You all semua adalah semangat bagi aku......aku tabik forumers FXMalay nie.....you guys are wonderful.
Special thanks to Gilos, Hafiz, Kutu Loncat, Kurosaki dan FXBrain.

Jumpa lagi.........dan selamat memorex!

Salam... Wah dah tamat journal ni. Walaubagaimanapun selamat maju jaya kepada Din Subang dan sahabat yang berkecimpung dalam perniagaan ini.

zianlaboy
06-12-2009, 01:55 PM
aku sbnrnya seronok baca kisah Din Subang ni.. Psl, apa yg dia crite tu, memang sama dengan orang mcm aku ni yang baru nk berjinak2 dgn dunia forex memorex ni.. Aku pun mcm tu jgk, masa mula-mula nk stat main forex ni.. Sblm berkecimpung dlm dunia forex ni, aku buat perniagaan internet yg lain, spt clickbank, paydotcom dan jadi affiliate di sesetengah website.. Banyak juga duit aku habis buat beli ebook berkenaan perniagaan ni.. Aku mula menjalankan tugas aku sebagaii seorang kononya, Internet Marketer (IM).. Buat promosi besar-besaran di laman web yg menyediakan perkhidmatan iklan. Sampai aku sanggup iklankan di laman berbayar.. Aku dh mula pasang angan2, kononya nk jadi mcm saudara Irfan Khairi, Gobala Krisnan dan ramai lagi IM yg berjaya dlm bidang ni. Tapi, sampai hari ni akaun PayPal aku yg aku bukak sewaktu mula2 nk join program ni, satu sen haram pun tkada.. Semangat aku yg dulunya berkobar2 nk berusaha untuk berjaya dlm bidang ni, kini dh hampir ke anka sifar... aku dh tk aktif lagi buat iklan kt laman2 web.. Hutang kad kredit aku hampir 6ribu,semuanya untuk bayaran yg aku buat bagi tempah iklan kt laman2 web berbayar, bayaran google adword dan software2 yg aku beli khas untuk projek buat duit online ni.. tapi semua yg aku buat tu, tk berbaloi dgn apa yg aku dapat.. Kini aku sedar, bukan senang nk buat duit online. Tapi dengan FOREX, lain ceritanya... Forex, 100% boleh memberi kekayaan kepada sesiapa yg menyertainya, JIKA seseorang itu berilmu, berdisplin dan ada semangat untuk maju..

asanatan
06-14-2009, 08:57 AM
Nak memorex ni samalah macam nak pegi berperang, kena belajar ilmu perang Bro, kena tau guna senjata, kena ada perlatan perang tidaklah kita guna parang kontot memanjang....Kena tau kekauatan dan kelemahan musuh barulah kita tidak mudah tertewas.

Forex menjajnjikan pulangan besar yang tiada batasannya tetapi Forex juga mempunyai Risiko yang tiada hadnya " High Return - High Risk Investment "

Forex bukan untuk semua orang, dan Forex juga bukan tempat untuk mempertaruhkan wang ringgit hingga sangup bergolok gadai untuk mendapat habuan yang belum tentu.

Dengan Ilmu apabila kita Trade Forex itu Pelaburan namanya, tanpa ilmu kita trade forex itu Berjudi namanya.

Oleh itu belajar asas forex secara Fundamental mahupun teknikal dan kenali perangai dan kerenah pair yang hendak anda trade dan cuba demo acc sehingg anda yakin anda boleh....insyallah

hyrulxxx
09-06-2009, 08:25 AM
Nak memorex ni samalah macam nak pegi berperang, kena belajar ilmu perang Bro, kena tau guna senjata, kena ada perlatan perang tidaklah kita guna parang kontot memanjang....Kena tau kekauatan dan kelemahan musuh barulah kita tidak mudah tertewas.

Forex menjajnjikan pulangan besar yang tiada batasannya tetapi Forex juga mempunyai Risiko yang tiada hadnya " High Return - High Risk Investment "

Forex bukan untuk semua orang, dan Forex juga bukan tempat untuk mempertaruhkan wang ringgit hingga sangup bergolok gadai untuk mendapat habuan yang belum tentu.

Dengan Ilmu apabila kita Trade Forex itu Pelaburan namanya, tanpa ilmu kita trade forex itu Berjudi namanya.

Oleh itu belajar asas forex secara Fundamental mahupun teknikal dan kenali perangai dan kerenah pair yang hendak anda trade dan cuba demo acc sehingg anda yakin anda boleh....insyallah

SALAM SEMUA...
bestnya baca pengalaman2 perit kat sini..... sbb kat lain semuanya pengalaman best2 semua....sbb tu aku pun teringin pasai forex ni...skrg baru tahu langit tinggi rendah ,baru tau susah lg byk dr senang se mata2 nak dapat kan pips ....betul la lagi byk tau pasai forex ni rupa2nya lg banyak yg kita tak tak tau......

tp bila sampai aku akan berjaya membuli pips,membuli graf,membuli cs seperti mana aku kena skrg....kes balas dendam nih... insYaALLAH
DAN AKU AKAN BERUSAHA,DAN LAGI DAN LAGI ...