PDA

View Full Version : Jurnal abgmoxs



abgmoxs
03-20-2009, 02:55 AM
Salam..

saya nak buat jurnal ni untuk rekod saya di fxmalay.

serta berkongsi suka duka hidup memorex nih.

tq.. sbb sudi baca jurnal moxs.

abgmoxs
03-20-2009, 03:00 AM
hari pertama guna mt4, hari pertama trade di fxopen.
--------------------------------------------------------------

closed post : 11
average p/l : -0.18
total loss : -3.12
total win : 2.63
gone : -0.56
route : 6 long / 5 short


7068

pokcik3g
03-20-2009, 03:00 AM
Wah..abgmoxs dah buat jurnal. Tahniah2

abgmoxs
03-20-2009, 03:01 AM
hari kedua....
------------------------------------------------

closed post : 9
average p/l : 0.87
total loss : 0
total win : 7.90
gain : 7.90
route : 5 long / 4 short

706970847091

abgmoxs
03-20-2009, 03:02 AM
tq pokcik3g sbb sudi dtg jengok..
dan tahniah diucapkan jugak sbb jadi pengunjung pertama :)

abgmoxs
03-20-2009, 03:03 AM
closed post : 44
average p/l : 0.86
total loss : -21.84
total win : 59.59
gain : 37.76
route : 17 long / 27 short

-----------------------------------
loss bnyk sbb cut loss :(
-----------------------------------

706770837090

abgmoxs
03-20-2009, 03:08 AM
closed post : 41
average p/l : 1.12
total loss : -2.10
total win : 47.97
gain : 45.87
route : 21 long / 20 short

70657089

gilos
03-20-2009, 03:11 AM
sokong2 buat jurnal utk rekod... :)
penting utk lihat mana betul dan mana silap kita...kalau buat jurnal sendiri2, mcm saya kurang skit disiplinnya...tp rasanya bila buat jurnal yg org boleh tgk dan komen, insyaAllah kita buat elok2... :)

abgmoxs
03-20-2009, 03:29 AM
sokong2 buat jurnal utk rekod... :)
penting utk lihat mana betul dan mana silap kita...kalau buat jurnal sendiri2, mcm saya kurang skit disiplinnya...tp rasanya bila buat jurnal yg org boleh tgk dan komen, insyaAllah kita buat elok2... :)

terima kasih sbb sudi berkunjung...
moga2 dgn komen kawan2 tu dpt dijadikan panduan di masa akan datang.

tq

abgmoxs
03-22-2009, 09:33 AM
closed post : 56
average p/l : 0.42
total loss : -17.09
total win : 40.70
gain : 23.60
route : 47 long / 9 short

----------------------------------
cut loss 2 post sell .. hmmm :(
----------------------------------

7113

zurin
03-22-2009, 03:39 PM
closed post : 44
average p/l : 0.86
total loss : -21.84
total win : 59.59
gain : 37.76
route : 17 long / 27 short

-----------------------------------
loss bnyk sbb cut loss :(
-----------------------------------

706770837090

hi abgmoxs,
tahniah sebab dah ada jurnal,
chart dgn pic tu kalau besar sikit lagi bagus,
pakai photobucket pun ok juga.......:D

abgmoxs
03-22-2009, 11:19 PM
hi abgmoxs,
tahniah sebab dah ada jurnal,
chart dgn pic tu kalau besar sikit lagi bagus,
pakai photobucket pun ok juga.......:D

terima kasih sbb sudi jengok jurnal moxs ni...
aceli, mmg niat x nak besar kan pic dan chart tu sbb xmo makan space.
moxs attach kat situ sbnrnya utk simpanan dan rujukan moxs di masa akan datang sajer.

tq sbb prihatin.

abgmoxs
03-23-2009, 12:21 AM
kemana agaknya maket gj ni nak pegi arinih....

7104 atau 7105

kita tgk resultnya nanti .......

kutu_loncat
03-23-2009, 01:47 AM
kemana agaknya maket gj ni nak pegi arinih....

7104 atau 7105

kita tgk resultnya nanti .......

wah baguslah bro moxs. main kat GJ. braper modal?... saya takut kat GJ laju sangat.

abgmoxs
03-23-2009, 02:13 AM
wah baguslah bro moxs. main kat GJ. braper modal?... saya takut kat GJ laju sangat.

hehehe...
moxs pun asik gigil lutut manjang nieh..
risau gak takut2 salah post...
tu yang beria buat log nih... harap2 leh keep track.

modal x bnyk.. 100usd je acc. metro.

tq sbb sudi jengok jurnal moxs ni k.

kutu_loncat
03-23-2009, 03:15 AM
hehehe...
moxs pun asik gigil lutut manjang nieh..
risau gak takut2 salah post...
tu yang beria buat log nih... harap2 leh keep track.

modal x bnyk.. 100usd je acc. metro.

tq sbb sudi jengok jurnal moxs ni k.

100 usd je?... klu macam tu dah kire hebat. sistem bro moxs boleh guna pakai ni.. sebab nengok ada yg satu hari tu leh dapat usd45.87 kire ok lah tu.. :)

abgmoxs
03-23-2009, 03:43 AM
100 usd je?... klu macam tu dah kire hebat. sistem bro moxs boleh guna pakai ni.. sebab nengok ada yg satu hari tu leh dapat usd45.87 kire ok lah tu.. :)

sistem?

aiyakk... xde sistem pe2 pun sebenarnya...
moxs lebih kepada skalp trade jer...

tapi bila dok baca2 forum kat sini ada perkenal indi macam2 ..
tu yang dok test bubuh kat chart tuh.. hehe..

moxs ade gak test sistem2 dorang tu tapi rasanya x bersesuaian dgn cara moxs trade.. jadinya... moxs amik indi2 yang moxs bekenan je .. yang lain moxs buang.. hehe.

harap2 popits bepanjangan lah....

kutu_loncat
03-23-2009, 03:48 AM
sistem?

aiyakk... xde sistem pe2 pun sebenarnya...
moxs lebih kepada skalp trade jer...

tapi bila dok baca2 forum kat sini ada perkenal indi macam2 ..
tu yang dok test bubuh kat chart tuh.. hehe..

moxs ade gak test sistem2 dorang tu tapi rasanya x bersesuaian dgn cara moxs trade.. jadinya... moxs amik indi2 yang moxs bekenan je .. yang lain moxs buang.. hehe.

harap2 popits bepanjangan lah....

selalunya bro moxs akan settlekan setiap OP pada hari yang sama ke?.. atau ada tinggalkan floating jugak?.. :)

abgmoxs
03-23-2009, 04:23 AM
selalunya bro moxs akan settlekan setiap OP pada hari yang sama ke?.. atau ada tinggalkan floating jugak?.. :)

sepatutnya begitu la...
tapi moxs pun manusia biasa tak lari dari melakukan kesilapan...
floating tu memang ader... tapi sedaya upaya moxs utk kurangkan dan kalu boleh moxs kena belajar GUNA STOP LOSS tu....hehehhe

so apa yang belaku dan moxs lakukan sekarang....
dalam sehari, moxs akan cut loss manually 1 - 2 post yang float tu ikut kesesuain margin dan trend.
yang penting.. jumlah yang di cutloss mestilah kurang dari jumlah current popit terkumpul pada hari tu.. hehe..

kutu_loncat
03-23-2009, 06:44 AM
sepatutnya begitu la...
tapi moxs pun manusia biasa tak lari dari melakukan kesilapan...
floating tu memang ader... tapi sedaya upaya moxs utk kurangkan dan kalu boleh moxs kena belajar GUNA STOP LOSS tu....hehehhe

so apa yang belaku dan moxs lakukan sekarang....
dalam sehari, moxs akan cut loss manually 1 - 2 post yang float tu ikut kesesuain margin dan trend.
yang penting.. jumlah yang di cutloss mestilah kurang dari jumlah current popit terkumpul pada hari tu.. hehe..

ooooooo K... semoga berjaya bro. aku suke lihat summary tiap tiap hari yg bro tulis tu... profit, loss, yg floating tak letak ke?.. :)

abgmoxs
03-23-2009, 07:32 AM
ooooooo K... semoga berjaya bro. aku suke lihat summary tiap tiap hari yg bro tulis tu... profit, loss, yg floating tak letak ke?.. :)

uiks.. kena letak gak ker? hehe.. biarlah rahsiaaaaa..... :p

kutu_loncat
03-23-2009, 07:42 AM
uiks.. kena letak gak ker? hehe.. biarlah rahsiaaaaa..... :p

hehehehe.. :D

abgmoxs
03-23-2009, 09:03 AM
hehehehe.. :D

bukan per... baru 5 hari belajar trade guna metatrader...
adat la kan klu tersalah2 post tu..

ekekekke (alasan utk menyedapkan hati) :rolleyes:

mazlimoin
03-23-2009, 02:54 PM
Tahniah Abe Moxs....semoga berjayaa laaa

abgmoxs
03-23-2009, 02:55 PM
hmm.. cut loss lagik arinih ... :(
7132

roceli08
03-23-2009, 03:16 PM
salam abg moxs,

maaf mencelah. GJ kena SL ? Sy belum berani lagi dgn pair ni..esok macam2 news berkenaan GJ. sekarang memang kena peka dgn news terutama news high impack. apa jenis robot kita guna pun boleh kena litar pintas. hangus gitulah aje ...sebelum ni abg mosx trade kat mana ?

abgmoxs
03-23-2009, 11:05 PM
closed post : 97
average p/l : 0.72
total loss : -54.17
total win : 124.15
gain : 69.98
route : 91 long / 6 short

--------------------------------------
cut loss 2 post hari khamis..... hmm
--------------------------------------

71427141

abgmoxs
03-24-2009, 12:49 AM
adehhh...
pagi ni tiba2 la pulak si naga berapi ni keluarkan diri dan menyembur2kan api .....

nasib baik moxs terselamat.... huehuehue :rolleyes:

71387139

/ps maap ye.. gambar naga yg moxs sertakan ni x berapi lapulakkk... naga tua dan pencen tue.. huehue

kutu_loncat
03-24-2009, 12:53 AM
adehhh...
pagi ni tiba2 la pulak si naga berapi ni keluarkan diri dan menyembur2kan api .....

nasib baik moxs terselamat.... huehuehue :rolleyes:

71387139

/ps maap ye.. gambar naga yg moxs sertakan ni x berapi lapulakkk... naga tua dan pencen tue.. huehue

hahaha... apa pun tahniahlah masih profit semalam dan moga sentiasa.. :p

zurin
03-24-2009, 01:07 AM
adehhh...
pagi ni tiba2 la pulak si naga berapi ni keluarkan diri dan menyembur2kan api .....

nasib baik moxs terselamat.... huehuehue :rolleyes:

71387139

/ps maap ye.. gambar naga yg moxs sertakan ni x berapi lapulakkk... naga tua dan pencen tue.. huehue

hi abgmoxs,
bagi gambar anak naga boleh tak........:D
https://i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/zroasting2.gif

abgmoxs
03-24-2009, 01:37 AM
mwahahahahahahhaa....

ewwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww takooooooooottttttssssssssssssssssss

/ps x panas ke pakai baju besi kena sembur2 api ni ek?

hahaha.. tq zurin.. u really make my day.

btw.. moxs sertakan semula gambaran fire dragon ni yng boleh dilihat di gj tf1h.
x pandai nak besarkan pic lagik... moxs attach dulu la ek... jgn mrh.


i304.photobucket.com/albums/nn161/nagalagi.jpg
7140

abgmoxs
03-24-2009, 02:11 AM
salam abg moxs, maaf mencelah. GJ kena SL ? Sy belum berani lagi dgn pair ni..esok macam2 news berkenaan GJ. sekarang memang kena peka dgn news terutama news high impack. apa jenis robot kita guna pun boleh kena litar pintas. hangus gitulah aje ...sebelum ni abg mosx trade kat mana ?

err... moxs ni degil x reti2 nak guna SL .. tu yg bahaya tuh.. dan sgt2 x digalakkan org ikut cara moxs trade...

moxs slalu cuba sedaya upaya trade ikut trend je...
maybe ada org kata moxs kejar2 market...
ada plak kata.. trend is ur friend...... emosi is ur enemy.....
entahla. pendapat masing2...

moxs x penah lagi guna sebarang robot. selalu gak check news kat ************ tu.. dan buat snapshot n attach kat sini utk rujukan masa akan datang.. hehe (harap2 x kena saman)

sblm ni moxs trade di MV.
harap panas hingga kepetang... akhirnya hujan di tengah hari...

so moxs bawak diri ke sini .. and buat catatan perjalanan trade moxs di sini.

terima kasih sbb sudi jengok moxs k.

zurin
03-24-2009, 02:25 AM
mwahahahahahahhaa....

ewwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww takooooooooottttttssssssssssssssssss

/ps x panas ke pakai baju besi kena sembur2 api ni ek?

hahaha.. tq zurin.. u really make my day.

btw.. moxs sertakan semula gambaran fire dragon ni yng boleh dilihat di gj tf1h.
x pandai nak besarkan pic lagik... moxs attach dulu la ek... jgn mrh.

7140


teknik nak besarkan gambar guna photobucket,
copy and paste link direct ke message,
cuba try dan hopefully membantu,imho.......:D

https://i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/pbucket.jpg

abgmoxs
03-24-2009, 02:45 AM
teknik nak besarkan gambar guna photobucket,
copy and paste link direct ke message,
cuba try dan hopefully membantu,imho.......:D

i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/pbucket.jpg


moxs dah cuba buat tapi x kluar gambar .. kluar link cenggitu la pulak...
kat baaaawahhh skali tu adeer lak tulis "HTML code is Off"

camne nak switch on?
tq

zurin
03-24-2009, 03:02 AM
moxs dah cuba buat tapi x kluar gambar .. kluar link cenggitu la pulak...
kat baaaawahhh skali tu adeer lak tulis "HTML code is Off"

camne nak switch on?
tq

alamak, tak pernah kena pulak camni,
tak dapat la nak menolong.......:confused:

abgmoxs
03-24-2009, 03:22 AM
alamak, tak pernah kena pulak camni,
tak dapat la nak menolong.......:confused:

xpe la.. mungkin lama2 sket nanti pandai la nak edjas2 tu..

btw, bleh x cik zurin ni citer sikit mcm mana yg dipanggil
"naked chart naked trader" tu

betul2 ke sekadar tgk cs...
x pakai indi langsung walaupun lines2 ke?
atau ... tukang trade tuh trade x pakai suar? :rolleyes:

hurmm..

zurin
03-24-2009, 04:13 AM
xpe la.. mungkin lama2 sket nanti pandai la nak edjas2 tu..

btw, bleh x cik zurin ni citer sikit mcm mana yg dipanggil
"naked chart naked trader" tu

betul2 ke sekadar tgk cs...
x pakai indi langsung walaupun lines2 ke?
atau ... tukang trade tuh trade x pakai suar? :rolleyes:

hurmm..

betul tu abgmoxs,
trendline ade kot,
tapi kena belajar camne nak letak,
saya pun tak tahu,
saya buat tl pakai indi,

tentang cs ni kalau dapat satu tf boleh tengok byk cs tf lain pun bagus juga,
trader tak pakai seluar tu bila dia trade kat rumah.....:D

https://i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/cables7.gif

gilos
03-24-2009, 06:15 AM
cara nak pakai trendline ada banyak...kalau tom demark punya style, yg high/low terbaru sambung dgn high/low sebelumnya...mouteki tak tau tp tak silap lebih kurang demark...

selalunya kalau pakai cs jer, cantik kat tf h4 ke atas...H1 ok lagi, tapi kalau bawah dari tu, dah banyak noise...mmg kena pakai indi, melainkan otai giler... :) :) :)

p/s: ada jumpa cara baca cs yg senang...entry exit semua ada...kalau mau, download kat thread akademik forex bawah candlestick course...skyline punya thread... :)

abgmoxs
03-24-2009, 06:42 AM
tq en. gilos.

macam moxs ni plak oleh kerana telampau malas nak lukis trendline tue manually, moxs pakai indi autochannel.

1 cenel untuk short term, 1 cenel untuk medium term dan 1 lagi cenel untuk long term.

secara langsung garisan2 cenel tu moxs jadikkan trendline support n resisten. agak2 bleh ke camtu?

/ps bukan malas juga sebenarnya... 1. x paham komsep trendline. 2. takut tersalah plot .... 3. trend asik2 berubah2

abgmoxs
03-24-2009, 07:08 AM
arghhh... masa yang dinanti sudah tiba...

so.. untuk sementara waktu moxs kena tahan napsu dari membukak mt4 nih...

bukan aper.. post2 yang floating2 tuh dah menganggu gugat margin dengan teruknya... memandangkan moxs jangkakan gj akan turun sedikit dalam jangkamasa terdekat ni sebelum melonjak lebih jauh..... moxs cadang nak cut loss masa tu dan juga buy dip lagik ..... tapi dengan keadaan margin yang tidak mengizinkan... terpaksalah moxs gunakan hikmat "kau kunci cintaku didalam hatimu ittew" .... :rolleyes:

sehinggalah sempat moxs luaskan margin esok... :(

7147

gilos
03-24-2009, 09:32 AM
Yen Drops to Five-Month Low Versus Euro as Investors Seek Yield

By Gavin Finch and Yasuhiko Seki



March 24 (Bloomberg) -- The yen fell to a five-month low against the euro as U.S. plans to help banks dispose of toxic assets spurred investor appetite for higher-yielding currencies.
The dollar traded near a two-month low versus the euro after Treasury Secretary Timothy Geithner (http://search.bloomberg.com/search?q=Timothy+Geithner&site=wnews&client=wnews&proxystylesheet=wnews&output=xml_no_dtd&ie=UTF-8&oe=UTF-8&filter=p&getfields=wnnis&sort=date:D:S:d1) unveiled proposals to purchase as much as $1 trillion of illiquid bank assets, sapping demand for the safety of the Japanese and U.S. currencies. South Koreas won, Australias dollar and Britains pound rose for a third day against the yen as stocks rallied around the world on optimism the worst of the financial turmoil may be over.
Equity markets are rebounding on the back of Geithners plan and thats providing support for higher-yielding currencies, which is negative for the yen, said Ian Stannard (http://search.bloomberg.com/search?q=Ian+Stannard&site=wnews&client=wnews&proxystylesheet=wnews&output=xml_no_dtd&ie=UTF-8&oe=UTF-8&filter=p&getfields=wnnis&sort=date:D:S:d1), a currency strategist at BNP Paribas SA in London. Some broad- based yen weakness is now in play. As long as this optimism holds up, well break through 100 yen per dollar this week.
The yen weakened to 133.60 per euro as of 9:17 a.m. in London, from 132.17 yesterday in New York. It earlier touched 134.51, the lowest level since Oct. 21. Japans currency also slipped to 98.19 per dollar from 96.95.



Active policy steps by the U.S. government tentatively weaken demand for safe currencies, said Akira Takei (http://search.bloomberg.com/search?q=Akira+Takei&site=wnews&client=wnews&proxystylesheet=wnews&output=xml_no_dtd&ie=UTF-8&oe=UTF-8&filter=p&getfields=wnnis&sort=date:D:S:d1), who helps oversee the equivalent of $42.5 billion as head of non-yen bonds in Tokyo at Mizuho Asset Management Co., a unit of Japans second-largest bank. Capital inflows into the currencies of emerging markets are rising.



Japans currency also declined for a third day against the dollar on concern a government report tomorrow will show the economy posted a trade deficit for a fifth month, suggesting reduced demand for the nations exports.




hati-hati esok... :)

abgmoxs
03-24-2009, 10:22 AM
risau plak bila baca news dari gilos nih ...
(walaupun sebenarnya moxs belum faham kesan2 news terhadap market)....

apa yang moxs faham..
kalau yen lemah, euro / gbp naik .. maka graf gj naik ? (gilos.. tlg betulkan klu moxs salah tafsir ni... tq)

... apa yg moxs buat sekarang.. cuma dok tepi .. memeerhatikan chart naik turun dengan perasaan iri hati .... if only .......

tapi kan.. org kata... dok tepi pun.. satu post juga sebenarnya kan :)
long, short, side .. hehe

geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa :mad: :mad: :mad: .. but xmo amik risk kena S.O.

abgmoxs
03-24-2009, 11:13 AM
urmm...
nih chart gj moxs sekarang... sori le semak sket chart nih.

apa yg dpt moxs perhatikan di sini....

trend major masih lagik trending up ... (channel oren-ijau)
trend medium dah mula ranging sideways (channel cyan-kuning)
trend short term dah mula menurun tuh... (channel merah-biru)...

resisten sebelah atas masih kuat di 145.04 (M5 di 145.30)
manakala support kuat di 143.50 dan 143.20

banyak belang2 merah buy kat atas tu sbb moxs buat hedging bagi mengelakkan margin level jatuh < 100%... (kalau 10% kena S.O kan?)


so.. mlm nieh... dok dendiam tepi tgk2 je la :cool:
7154

roceli08
03-24-2009, 11:55 AM
urmm...
nih chart gj moxs sekarang... sori le semak sket chart nih.

apa yg dpt moxs perhatikan di sini....

trend major masih lagik trending up ... (channel oren-ijau)
trend medium dah mula ranging sideways (channel cyan-kuning)
trend short term dah mula menurun tuh... (channel merah-biru)...

resisten sebelah atas masih kuat di 145.04 (M5 di 145.30)
manakala support kuat di 143.50 dan 143.20

banyak belang2 merah buy kat atas tu sbb moxs buat hedging bagi mengelakkan margin level jatuh < 100%... (kalau 10% kena S.O kan?)


so.. mlm nieh... dok dendiam tepi tgk2 je la :cool:
7154

abg moxs, sy pun selalu jg buat hedging terutama ketika market tiba2 BERALIH ARAH. yg bagusnya FXM ni tak de interes walau kita simpan beberapa lama pun. agak2 tika suasana teknikal dah boleh baca balik barulah buka balik hedging tadi..selamat juga equity.

GJ kalau tengok chart monthly macam boleh pergi 148.888. tapi tah bila. --berhati-hati di jalan forex.

gilos
03-24-2009, 12:23 PM
apa yang moxs faham..
kalau yen lemah, euro / gbp naik .. maka graf gj naik ?

yang saya paham pun camtu la...but kalau [email protected] pun ada berita negatif kira ok lagi pair yen nanti...
cuma setakat ni, berita utk sterling baik...so kalau esok news japan tu teruk, naik la nanti pair yen... area >< 149.00 kalau tgk daily cs, tak mustahil leh capai dalam minggu ni...

news ni saya amik untuk tgk perception traders in future...untuk trade news as in pasang perangkap masa news keluar, saya tak buat...sebab big boys dah tahu news tu paling koman pun setengah jam sebelum news kat bloomberg or FF...so tgk cs jer la masa tu... :)

abgmoxs
03-24-2009, 12:32 PM
hmm...

ikut kiraan kasar moxs pon camtu gak la...
kalau ditakdir kan arini gj close sekitar 145.00, average daily pip katakan la 300 ... dah tentu busuk2 dia naik ke 148/149.. campur impak news +50 - 150 lagik ... ( fomc aritu sampai 200pip! )

oleh kerana margin dah kritikal nih.. nak buat keputusan pun buntu gak.....
klu close yang short... cut loss namanya.... kalu close yg long .... menambah risk lapulak .....

solutionnya.. wait aside.. besarkan dulu margin n observe je la mana cs cs ni nak pegi..

tqvm for ur info guys.

roceli08
03-24-2009, 01:23 PM
wait & see , take the oppurtunity.

abgmoxs
03-24-2009, 07:53 PM
as expected sebenarnya...
tapi gerammmmmmmmmmmmm xbleh wat posting ....... :mad: :mad: :mad:
btw, all three channels dah aligned... salah 1 tanda utk pattern ni hampir tamat :(

gj pattern arini (15m)
7161

dongkey know best .... (moxs lom ada nama melayu utk yg nih)
71637162

abgmoxs
03-24-2009, 09:31 PM
hmm... tfdaily

tiga orang abg2 askar berbaju serba hijau sedang berkawat siap sedia nak menembak kemana tu abg2?

7164

/ps cs kuning tu hanyalah rekaan semata2.. xde kaitan dgn abg2 yg hidop ataupon yang dah kena tembak :rolleyes:

abgmoxs
03-24-2009, 10:06 PM
closed post : 72
average p/l : 1.26
total loss : -60.53
total win : 151.13
gain : 90.60
route : 67 long / 5 short

--------------------------------------
cut loss lagik 2 post hari khamis arituh ..... hmm -60usd!
--------------------------------------
/ps... tu x kira lak kena stay aside dari ptg ... klu trade mlm .. bestnyerr :D

71677166

kutu_loncat
03-25-2009, 12:06 AM
closed post : 72
average p/l : 1.26
total loss : -60.53
total win : 151.13
gain : 90.60
route : 67 long / 5 short

--------------------------------------
cut loss lagik 2 post hari khamis arituh ..... hmm -60usd!
--------------------------------------
/ps... tu x kira lak kena stay aside dari ptg ... klu trade mlm .. bestnyerr :D

7166

alhamdulillah... tetap profit lagi.. :)

abgmoxs
03-25-2009, 01:10 AM
rasanya .. ada gunanya gak mende alah twitter nih..
kalu nak install ym skype segala kadang2 mengganggu konsentrasi..
dgn pm msg dgn buzz la dgn invite2 add2 id la.......
software pun besar makan space makan ramchip..

twitter nieh simple jer.... macam irc zaman2 dulu heheheehe bleh guna utk comunicate ...
tapi dlm masa yang sama boleh allert member2/followers kalau ada info2 terbaru....

so.. sapa2 yang dah ada acc twitters atau belum ada ....
sila2 lah add abgmoxs.

7168

gilos
03-25-2009, 01:37 AM
U.K. Stocks Drop, Snapping Three-Day Rally; Antofagasta Falls

By Sarah Jones
March 24 (Bloomberg) -- U.K. stocks (http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=UKX%3AIND) fell, snapping three days of gains, as optimism faded the Obama administration’s plan to rid banks of toxic assets will revive lending and mining shares retreated from the highest in more than four months.
Antofagasta Plc (http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=ANTO%3ALN) and Kazakhmys Plc sank at least 6 percent as copper retreated. HSBC Holdings Plc and Lloyds Banking Group Plc led financial companies lower after rallying yesterday on the U.S. Treasury’s plan to finance as much as $1 trillion in purchases of distressed assets.
“There may be a feeling that yesterday’s reaction was overdone,” said David Morrison, a market strategist at GFT in London. “While the U.S. Treasury’s numbers stack up, there are plenty of obstacles to the plan and it will be sometime before we see results.”
The benchmark FTSE 100 Index (http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=UKX%3AIND) lost 41.35, or 1.1 percent, to 3,911.46 in London, having gained 2.9 percent yesterday. The FTSE All-Share Index (http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=ASX%3AIND) slid 0.9 percent today, while Ireland’s ISEQ Index (http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=ISEQ%3AIND) dropped 1.1 percent.



ni penyebab gajah baring kowt pagi tadi kowt? tapi news untuk export jepun buruk giler...papahal cs gak yg tunjukkkan apa patut buat... :)

abgmoxs
03-25-2009, 02:02 AM
ni penyebab gajah baring kowt pagi tadi kowt? tapi news untuk export jepun buruk giler...papahal cs gak yg tunjukkkan apa patut buat... :)

adehh.. pagi2 ni pun dapat tengok je la maket gerak...
x leh concerntrate nak trade....

btw.. en. gilos... register la twitter... nanti bleh senang2 tuka info/chat.

abgmoxs
03-25-2009, 08:22 AM
gj tf5m .... hikmat menyusur pantai berliku .. heheheh

7182 .. xpun main ketuk2 ... 7183

ForexWaveSoldier
03-25-2009, 08:35 AM
Hi abg moxs.. apa yang diketuk2kan tu?:confused:

abgmoxs
03-25-2009, 09:35 AM
Hi abg moxs.. apa yang diketuk2kan tu?:confused:

oo.. hehe...

guna ema50 ... bila cs tu dah dedekat dgn line ema tu .. kita kasi ketuk kasik short sama dia .. heheh...

utk tp tgk saiz range gak la.. 20 pip ka 30 pip ka 40 pip ka
kalu besar range bleh la letak tp besar....

omputih tu sebut whack-a-frank...:D
moxs suka bayangkan fenomena nih sbg menyusuri pantai berliku :o

klu diperhatikan... pattern ni kerap sgt belaku bila market tgh retracing.

abgmoxs
03-25-2009, 11:16 AM
garisan support ini suda bertukar menjadik resisten :rolleyes:

7185

roceli08
03-25-2009, 02:03 PM
gj tf5m .... hikmat menyusur pantai berliku .. heheheh

7182 .. xpun main ketuk2 ... 7183


waah , byk masuk abg moxs..tahniah..sy hari ni ada rungsinglah abg moxs..server kat sini asyik buat hal pulak..rasa macam nak saman aje celcomm ni.byk trade tak jadi .kena pulak UJ ,AU , EU main gila.--(news punya pukulan)--peegh sabar ajelah..rezeki masih ada.

abgmosx, twiter tu apa benda ? boleh huraikan. thanks.

ForexWaveSoldier
03-25-2009, 05:59 PM
waah , byk masuk abg moxs..tahniah..sy hari ni ada rungsinglah abg moxs..server kat sini asyik buat hal pulak..rasa macam nak saman aje celcomm ni.byk trade tak jadi .kena pulak UJ ,AU , EU main gila.--(news punya pukulan)--peegh sabar ajelah..rezeki masih ada.

abgmosx, twiter tu apa benda ? boleh huraikan. thanks.

kat ruangan Bual kosong tuan tanah ada buat huraian sikit tentang twiter tu.. boleh lah tengok2 kat sana.. saya pun baru dengar gak benda ni.. blom test lagi.. kalau best boleh lah tukar dari Ym kepada twiter :p

abgmoxs
03-25-2009, 08:13 PM
rupanya dah sampai pon 141.30 pagi tadi sekitar jam 2 pagi.....
masa tu moxs tengah mimpi2 la pulakk....

hmm... telepas keretapi lagi ... 7190 .. atau nak cuba 139.10 ? 7191

kutu_loncat
03-26-2009, 12:03 AM
rupanya dah sampai pon 141.30 pagi tadi sekitar jam 2 pagi.....
masa tu moxs tengah mimpi2 la pulakk....

hmm... telepas keretapi lagi ... 7190 .. atau nak cuba 139.10 ? 7191

berapa dapat hasil tangkapan semalam abgmoxs? :)

abgmoxs
03-26-2009, 12:16 AM
closed post : 28
average p/l : 1.32
total loss : -0.97
total win : 38.06
gain : 37.08
route : 7 long / 21 short

--------------------------------------
arini xde buat cut loss sbb tetinggal ketapi kul 2pagi tadi....
post pun x bnyk sbb x bleh konsentrate trade sgt arini..
siang membizikan opis.. mlm badan dah penat...tido lak...
maket pun slow n steady je kecuali satu dua ketika masa news
tapi paling sakit ati ... why laaaaa kul 10pm dpt error mesej "common error"
and "no connection???????????" :mad: :mad: :mad:
sbb geram n sakit ati tu la terus g tido..... :(
--------------------------------------

7193

kutu_loncat
03-26-2009, 12:19 AM
closed post : 28
average p/l : 1.32
total loss : -0.97
total win : 38.06
gain : 37.08
route : 7 long / 21 short

--------------------------------------
arini xde buat cut loss sbb tetinggal ketapi kul 2pagi tadi....
post pun x bnyk sbb x bleh konsentrate trade sgt arini..
siang membizikan opis.. mlm badan dah penat...tido lak...
maket pun slow n steady je kecuali satu dua ketika masa news
tapi paling sakit ati ... why laaaaa kul 10pm dpt error mesej "common error"
and "no connection???????????" :mad: :mad: :mad:
sbb geram n sakit ati tu la terus g tido..... :(
--------------------------------------

hari ini boleh cuba lagi, sekurangnya semalam masih profit. alhamdulillah.

kutu_loncat
03-26-2009, 12:29 AM
skrg 9.35 am waktu M'sia GJ tengah Uptrend strong, abgmoxs tak buy ke?..:)

abgmoxs
03-26-2009, 12:31 AM
hari ini boleh cuba lagi, sekurangnya semalam masih profit. alhamdulillah.

mmg betul masih popit .. tapi sedih gak la bila tgk margin makin nipis dgn float2 yang x close2 nih.... hurmm

btw, tq sbb awal2 pagi dah folow jurnal ni :D

abgmoxs
03-26-2009, 12:56 AM
skrg 9.35 am waktu M'sia GJ tengah Uptrend strong, abgmoxs tak buy ke?..:)


err.. buat masa ni moxs xde nak enter post buy sebab beberapa faktor spt berikut:

7194

img19.picoodle.com/img/img19/3/3/25/abgmoxs/f_gj26m_8abdeda.jpg (picoodle.com/view.php?img=/3/3/25/abgmoxs/f_gj26m_8abdeda.jpg&srv=img19)

1. tf1h nye cs dah nak dedekat dgn garisan resisten moxs.. (takut reverse tiba2 lak)
2. tf5m nye stoch santak langit dah (>80)
3. M formation sedang berlaku... kalau break head naik la.. kalu x? reverse la pulak..

beberapa faktor lain :
4. cs daily harini open bawah pivot.. so kebarangkalian besar utk jadi bear cs.. sekarang dia cuma nak setting rambut dia je tuh...
5. cs daily semalam bear cs (besar dan panjang)... so harini maybe ada continuation utk bear cs juga...
6. tf1h nye trend masih down... skarang ni moxs anggap dia dalam proses buat retracement jer dan mungkin tgh cuba buat W formation.

so.. moxs biar je post2 yang sedia ada..... and see how it goes.

kutu_loncat
03-26-2009, 01:12 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/25/kutu_loncat/f_260309m_9f68f5d.gif (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/3/25/kutu_loncat/f_260309m_9f68f5d.gif&srv=img06)

abgmoxs
03-26-2009, 01:21 AM
eh? indi kat bawah tu dah semakin canggih ek.... dulu2 slalu tgk org pakai indi ni ada % up % down dgn pivot n range tu je... now dah ada macd cci mom segala ... hehehe.. rasa mcm NAKKK lapulak :D:D:D !

tp moxs dlm usaha mengurangkan diri dari menggunakan indi...
(konon2 nak trade telanjang gak la ni.. tp cs pattern harammm ... x hapal2 x kenal2!)

kutu_loncat
03-26-2009, 01:29 AM
eh? indi kat bawah tu dah semakin canggih ek.... dulu2 slalu tgk org pakai indi ni ada % up % down dgn pivot n range tu je... now dah ada macd cci mom segala ... hehehe.. rasa mcm NAKKK lapulak :D:D:D !

tp moxs dlm usaha mengurangkan diri dari menggunakan indi...
(konon2 nak trade telanjang gak la ni.. tp cs pattern harammm ... x hapal2 x kenal2!)

ini ferrux.

abgmoxs
03-26-2009, 03:53 AM
ini ferrux.

tq so much...
baik ati gak abg kutu nih :D :D :D


adehh.. maket pagi2 ni slow la pulak.....
ptg ngan mlm ni camne la agaknya..
news pun mcm x banyak .. hurmm :rolleyes:

kutu_loncat
03-26-2009, 04:00 AM
tq so much...
baik ati gak abg kutu nih :D :D :D


adehh.. maket pagi2 ni slow la pulak.....
ptg ngan mlm ni camne la agaknya..
news pun mcm x banyak .. hurmm :rolleyes:

org kate klu market slow.. berhati hati.. jgn masuk post sebab nanti bila dia dah start tunjuk trend... laju dia pergi takmo balik balik dah.. :p

abgmoxs
03-26-2009, 04:49 AM
org kate klu market slow.. berhati hati.. jgn masuk post sebab nanti bila dia dah start tunjuk trend... laju dia pergi takmo balik balik dah.. :p


tu la tu .. skarang ni masih dok perati2 je chart ni ...
tadi dapat dah 40pip.. tapi tu la tamak!!! :mad: xmo close.. ha padan muka moxs.. :p

7201

skang ni ranging 30 - 40 pip dari pagik ...
tolak spreads? brapa pip je tinggal ....
adehhhh

kutu_loncat
03-26-2009, 06:27 AM
tu la tu .. skarang ni masih dok perati2 je chart ni ...
tadi dapat dah 40pip.. tapi tu la tamak!!! :mad: xmo close.. ha padan muka moxs.. :p

7201

skang ni ranging 30 - 40 pip dari pagik ...
tolak spreads? brapa pip je tinggal ....
adehhhh

kul 3.30 pm waktu malaysia GJ tgh uptrend strong.

abgmoxs
03-26-2009, 07:40 AM
kul 3.30 pm waktu malaysia GJ tgh uptrend strong.

waaa... dah gerak rupanya... n break my resisten poen lak tuh :rolleyes:
ni yang geram tu.. bila ditunggu2 tak tiba.. bila tak peduli.. time tu la dia buat hall :mad:

/ps en. kutu .. jom la join twitter .. nanti senang nak alert mesej kalu ade pe2 hehehe...

abgmoxs
03-26-2009, 01:34 PM
.... moxs speechless mlm nih ......



7227

zurin
03-26-2009, 02:07 PM
https://i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg
abgmoxs,
ni scams tak............:rolleyes:

abgmoxs
03-26-2009, 11:47 PM
closed post : 7
average p/l : 1.27
total loss : 0.00
total win : 8.91
gain : 8.91
route : 6 long / 1 short

-----------------------------------------
bila emosi dan fikiranku terganggu..
-----------------------------------------

7240

kutu_loncat
03-27-2009, 12:37 AM
closed post : 7
average p/l : 1.27
total loss : 0.00
total win : 8.91
gain : 8.91
route : 6 long / 1 short

-----------------------------------------
bila emosi dan fikiranku terganggu..
-----------------------------------------

7240

abgmoxs pakai streamyx ke?... klu ada floating yg tak balance hedging, bila jadi line takde ni.. mmg geram betul.. lebih lebih lagi klu floating lawan arus..

abgmoxs
03-27-2009, 12:47 AM
i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

abgmoxs,
ni scams tak............:rolleyes:

bukan scamm/virus tu.. smlm call 100, dorang kata ada kerosakan server d hulu langat.. so yg dedekat tu maybe effected... :mad: :mad:

then again.. dalam kul 3am... got FXopen nye server disconnected EVERY 3minit..... yang heran tu... website lain tu pulak lajuuu je .. kat MV pun xde prob :confused: :confused:

abgmoxs
03-27-2009, 01:35 AM
test letak gambar....



i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg
abgmoxs, ni scams tak............ :rolleyes:


i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

7242<------- ni mesej yang di compose.... and kat atas tu output yang kluar.

abgmoxs
03-27-2009, 01:43 AM
abgmoxs pakai streamyx ke?... klu ada floating yg tak balance hedging, bila jadi line takde ni.. mmg geram betul.. lebih lebih lagi klu floating lawan arus..


yup.. streamyx smlm petang awl malam problem kat hulu langat.... maybe moxs nye kawasan effected.

floating ni .. kadang2 masalah juga bila letak SL/TL tu.... tiba2 je boleh jadikan kitanya hedging tu x belen..... aduhh... nak monitor 24jam pulak.. kudrat hayat x mampu....

the moral of the story ..... moxs ni kena belajar2 lah guna SL dan terima hakikat bila kena SL itteww :o :o

gilos
03-27-2009, 01:48 AM
nak letak s/l ada macam2 style, pakai cs jer ker, pakai BBands ker, pakai ATR ker...atau pakai fix s/l jer...pilih la mana satu yg sesuai dgn diri...(maknanya yg mana sanggup amik risk la)... :)

abgmoxs
03-27-2009, 01:56 AM
ke manaku bawa hati yang rindu .... bila wajahmu ku terbayang .....
mungkinkah kau dengar keluhan hatiku ......mencari sinar cintamu ...

.. back to reality.....

7243

1. trend line dari 20hb ni kuat blum tembuss2... kena monitor nih
2. stoch tinggi .. hurmm.. daya ruang untuk menghentam turun kuat tue...
3. so kalu break trendline .. dan break support 141.20 ... maybe leh turun lg...
4. xpun.. dia nak cuba test hentam resisten atas lagi sampai tembus kot...

abgmoxs
03-27-2009, 02:03 AM
nak letak s/l ada macam2 style, pakai cs jer ker, pakai BBands ker, pakai ATR ker...atau pakai fix s/l jer...pilih la mana satu yg sesuai dgn diri...(maknanya yg mana sanggup amik risk la)... :)



itu la kelemahan moxs sekarang....
moxs masih x berani amik risk loss kecik2 disebabkan SL...
tapi bleh OK jerr bila kena SO .. (even dh bnyk kali TL .. total loss!)

skang ni moxs masih cutt loss manually..
bleh en. gilos citer sket mcm mana nak SL guna cara2 tu x?

learn2biz
03-27-2009, 02:25 AM
https://i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

Tengok sy attach abgmoxs punya cemana ...

abgmoxs
03-27-2009, 02:34 AM
i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

Tengok sy attach abgmoxs punya cemana ...

ya Allah.....

tahuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... orang sumer bleh buat... yg moxs heran kenapa moxs nyer x bleh...

cubalah tuan L2B tgk apa salahnye mesej2 nih.... ada sy attach sshot mesej compose sy kat atas tu haa...
mcm mn gambar tu nak kluar kalu dlm link http:/ / tuh dah diremovekan.
:confused: :confused: :confused:

gilos
03-27-2009, 02:49 AM
ni beberapa style utk s/l:

1.cs style s/l:

a. doji s/l:

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/dojiSnR.jpg


b. double bottom s/l:

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/double_bottom_stop_loss.png

yg bab cs sebenarnya kena latih mata tgk mana nak letak...check bentuk2 cs sebelumnya dan tgk kat mana ada support ngan resistance...

satu lagi, kalau buy, tambah 1pip utk s/l...kalau sell tambah spread+ 1 pip utk s/l...nak lebih tambah tu ikut la risk yg nak amik...


2. fibo s/l:

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/fibonacci_stop_loss.png


3. trendline s/l:

https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/trend_line_stop_loss.png

Bollinger bands s/l:

4. https://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/bollinger_band_stop_loss.png


Bbands s/l kiranya sekali ganda jarak antara top ngan bottom BBands tu...


5. ATR s/l:

yang pakai ATR pulak, boleh letak ATR kat bawah, tak perlu letak color line so boleh gabung ngan window2 lain...yg penting nilai dia...kalau nak risk, letak la 20 days...pastu s/l samada 2 atau 3 kali ganda nilai ATR tu...


6. Fix s/l:

yang ni tgk berapa jumlah pips yang sanggup hilang...selalunya tgk peratusan dari capital...2% ker 10% ker...ni yg standard orang buat...

7. Margin s/l:

yang ni pakai margin...selalunya diowang pakai low leverage punya...1:50 ker, 1:100 ker...then bila OP, yg free margin tu dijadikan s/l...maknanya kalau kena MC pun margin duit banyak lagi...

gilos
03-27-2009, 02:59 AM
link yg moxs punya...

i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

link yg saya punya...

http://i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/dojiSnR.jpg

moxs punya takder http tu...mana ilang? bila dah upload pic, pegi ker album letak mouse atas dia, amik link yg bawah sekali...yg image code tu...copy/paste ker reply... :)

p/s: saya terpaksa jarakkan [img] kat tepi tu, kalau tak dia kuar gambar... :)

abgmoxs
03-27-2009, 03:24 AM
link yg moxs punya...

i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/abgmoxs.jpg

link yg saya punya...

i610.photobucket.com/albums/tt190/gilosfx/dojiSnR.jpg

moxs punya takder http tu...mana ilang? bila dah upload pic, pegi ker album letak mouse atas dia, amik link yg bawah sekali...yg image code tu...copy/paste ker reply... :)

p/s: saya terpaksa jarakkan [img] kat tepi tu, kalau tak dia kuar gambar... :)


ya Allah ... nih sorang lagikkk ... :D :D :D
moxs dah sexplen banyak kalik dah pasal nih....
siap buat sshot lagik haaaa... cuba tgk post #81 tu ha...
forum.fxopen.com/showpost.php?p=390429&postcount=81

gilos
03-27-2009, 03:41 AM
ya Allah ... nih sorang lagikkk ... :D :D :D
moxs dah sexplen banyak kalik dah pasal nih....
siap buat sshot lagik haaaa... cuba tgk post #81 tu ha...
forum.fxopen.com/showpost.php?p=390429&postcount=81


Ya Allah...nampak dah tu...tu yg tanya kenapa ilang http kat awak punya link...tak pun mmg moxs takleh letak gambar kowt...org photobucket tak kasik...ekekekek...

cuba try picoodle.com...ok gak tuh, cuma photobucket senang nak upload bebanyak jer...

kutu_loncat
03-27-2009, 03:57 AM
gambar kecik... susah nak nampak... janji profit tetiap hari besar.. :D

p/s : aku pakai picoodle, senang.. register pun kejap..

http://www.picoodle.com/

abgmoxs
03-27-2009, 06:12 AM
Ya Allah...nampak dah tu...tu yg tanya kenapa ilang http kat awak punya link...tak pun mmg moxs takleh letak gambar kowt...org photobucket tak kasik...ekekekek...

cuba try picoodle.com...ok gak tuh, cuma photobucket senang nak upload bebanyak jer...


hehehe.. ntah la .. ader orang sabotaj moxs kot .. :D :D
isu nya bukan takat gambar sbnrnya... isu nya moxs x dibenar kan taip
"h t t p : / /" dalam mesej2 moxs ... :p

bak kata abg kutu .. kecik pun kecikkkk la kan .. janji mantopppppppppp :D :D

abgmoxs
03-27-2009, 06:30 AM
72497248

okies... ptg punya cerita

klu tgk td pagi punya berita .. dh belaku pd petang ni ...
what to expect next....

1. break 141.20/141.00 dan menuju ke 139.90 :rolleyes:
2. atau bounce testing 141.80/142.20 :rolleyes:
3. ranging sideways 20pip sampai pagi2 buta esok :D

abgmoxs
03-27-2009, 09:45 AM
hurmm.. mari kita tgk gj ni nak kemana mlm ni ....

72587259

seperti yang dah dibaca petang tadi ...
matlamat kita dah sampai 139.90 tadi...
and what are we expect now....

1. oleh kerna stoch tf1h dah santak bumi... maka kita jangkakan retracement akan berlaku ...
2. retesting resistan level 141.20 .. kalu lebih lagik lg bagus :D
3. dan dalam masa yang sama kena perhatikan takut2 breakout kat bawah line 139.80 yang akan membawa kita ke 139.10 memandangkan masih ada ruang utk tf4h tu terjun lagi.....

hmmm :rolleyes:

roceli08
03-27-2009, 09:59 AM
hurmm.. mari kita tgk gj ni nak kemana mlm ni ....

72587259

seperti yang dah dibaca petang tadi ...
matlamat kita dah sampai 139.90 tadi...
and what are we expect now....

1. oleh kerna stoch tf1h dah santak bumi... maka kita jangkakan retracement akan berlaku ...
2. retesting resistan level 141.20 .. kalu lebih lagik lg bagus :D
3. dan dalam masa yang sama kena perhatikan takut2 breakout kat bawah line 139.80 yang akan membawa kita ke 139.10 memandangkan masih ada ruang utk tf4h tu terjun lagi.....

hmmm :rolleyes:


sy setuju,, dapat juga cilok 25 pip lepas news tadi..jadi le,

gilos
03-27-2009, 10:08 AM
nampaknya berita uk lagi teruk dari yen...so selamat la sesapa yg short itu hari... :)

abgmoxs
03-27-2009, 10:13 AM
sy setuju,, dapat juga cilok 25 pip lepas news tadi..jadi le,

alamak....
moxs tak kira brp pip lak dpt kumpul .. sbb yg moxs tgk dlm statement cuma tulis $$$ jer..... kalu nk kira pip terkumpul.. mau beratus2 lemon kot :p :p :p

abgmoxs
03-27-2009, 10:16 AM
nampaknya berita uk lagi teruk dari yen...so selamat la sesapa yg short itu hari... :)

kita tgk lak musim2 recovery nih mcm mana :cool:

ForexWaveSoldier
03-27-2009, 02:28 PM
sebelum saya nak tutup pc ni.. singah dulu di thread abgmoxs ni.. nak ucap selamat bergelap esok :) semoga bergelab dengan gembira :D

abgmoxs
03-28-2009, 01:57 AM
closed post : 112
average p/l : 0.68
total loss : -53.99
total win : 130.52
gain : 76.53
route : 33 long / 79 short

-----------------------------------------
cut loss 6 post short ... sygnya 53usd tuh... :(
-----------------------------------------

gilos
03-28-2009, 01:59 AM
takper bang...lagi sayang kalau tak cut loss...silap2 bye2 capital...

p/s: pernyataan untuk diri sendiri gak nih... :)

zurin
03-28-2009, 02:50 AM
Ada orang kata ni namanya
tuition fee, tapi jgn selalu...:-)

abgmoxs
03-28-2009, 04:19 AM
lanjutan dari post #95....

oleh kerna telah berlakunya breakout pada TL 4H semalam maka perjalanan diteruskan ke 139.00 malangnya line support nih masih garangggg maka dihalau la dorang nih balik ke atas untuk testing 141.20 tapi kena rodblok lak di 140.60 so merajuklah membawak diri semula ke 139.90.. x puas ati lagik.. dorang pi la nego abg2 polis kat 140.50 lak tapi abg2 polis tu x makan rasuahnye orang .. :D .... oleh kerna dah penat dan patah hati maka dorang amik keputusan utk balik umah 139.90 je la n sideways je sampai pagi. abis dh cerita minggu lepas.

jangkaan utk isnin depan....

7277

1. cubaan semula utk breakout TL 4H dan 139.90. kalu berjaya maka kita akan testing semula 139.00. dan klu break kita teruskan perjalanan ke 138.50 dan 137.90.

2. stoch 4H bagitau kita masih ada ruang utk teruskan terjunan kebawah manakalah stoch 1H kata dia dah selesai proses "pemulihan" dan bersedia utk menjunamkan diri lagik sekiranya diperlukan.

3. W formation utk tf1H.... sekarang nampaknya kita dah ada sebelah kaki, pinggang pun dah nampak kepala pun dah ader... mari kita tgk sama ada dia berani x nak julurkan kaki dia sebelah lagi tu :p

4. sekiranya jangkaan 1. x berlaku.. maka kita akan cuba nego 140.60 dan testing 141.20 --> 141.80 then --> 142.20/142.50 and lastly resisten 143.55.

hmmm :rolleyes:

abgmoxs
03-28-2009, 05:52 AM
sedar x sedar, dah dua minggu moxs di fxmalay nih rupernye.....


7279
performance di minggu kedua...

7280
dan details nya (aceli moxs blom paham lagi nak baca info ni...)

7278
dan minggu pertama aritu.

agak2nya minggu ketiga ni mcm mana.... :o :o

abgmoxs
03-28-2009, 12:27 PM
sebelum saya nak tutup pc ni.. singah dulu di thread abgmoxs ni.. nak ucap selamat bergelap esok. semoga bergelab dengan gembira :D

haha... sy mmg hari2 bergelap je kat rumah nie .. almaklumlah .. pemaluee :p
t.kasih sebab sudi jengok moxs sblm tutup pc.. rasa terharu lak.
btw, kalu tuan ada buat analisis wave utk gj, sudi2 la paste kat sini sama .... :o hehe



takper bang...lagi sayang kalau tak cut loss...silap2 bye2 capital...
p/s: pernyataan untuk diri sendiri gak nih...

itu la.. bak org kata.. kita idop kena la bertolak ansur kan ..
win-win situation katanya... kalu trader je nak menang sorang.. broker2 sumer tutup kedai la kan huehuehue...

tumpang tanya .. indi stoch yang ada kat -->
forum.fxopen.com/showpost.php?p=390637&postcount=3289
tu leh donlod dekat mana? sbbnya.. indi utama yang moxs pakai ialah indi stoch. indi2 lain x pakai sangat kecuali buat decorate chart je .. hehehe
(las las chart dah jadik mcm krismas tree..... penuh indi tp x befungsi)



Ada orang kata ni namanya tuition fee, tapi jgn selalu...:-)

eh? mcm mana lak tue tuan? .. broker ada tusyen kita pe2 ke :confused:

zurin
03-28-2009, 12:41 PM
hi abgmoxs,
bukan broker ada bagi kita tusyen la,
tapi maknanya kita belajar dpd kerugian
dan kesilapan tu, jadi lain kali tak payah
kena tusyen lagi.........:p

https://i237.photobucket.com/albums/ff4/mujahid57/Konvokesyen.gif

abgmoxs
03-28-2009, 12:50 PM
hi abgmoxs,
bukan broker ada bagi kita tusyen la,
tapi maknanya kita belajar dpd kerugian
dan kesilapan tu, jadi lain kali tak payah
kena tusyen lagi.........:p

i237.photobucket.com/albums/ff4/mujahid57/Konvokesyen.gif

owh.. camtu ek...
tapi moxs cut loss manually jer ni.. sbb moxs lebih selesa dengan cara tu..
tapi mungkin moxs akan cuba saranan en. gilos tu... utk guna sl .. moxs bekenan cara fixed SL tu... cthnya.... daily range untuk gj biasa nya 300-400 pips .. so moxs letak SL 300pips dari post entry moxs..... hahaha ok x camtu?

/ps .. waahh gambar saperlak convo emsem2 tuh? :eek: :eek:

zurin
03-28-2009, 02:09 PM
owh.. camtu ek...
tapi moxs cut loss manually jer ni.. sbb moxs lebih selesa dengan cara tu..
tapi mungkin moxs akan cuba saranan en. gilos tu... utk guna sl .. moxs bekenan cara fixed SL tu... cthnya.... daily range untuk gj biasa nya 300-400 pips .. so moxs letak SL 300pips dari post entry moxs..... hahaha ok x camtu?

/ps .. waahh gambar saperlak convo emsem2 tuh? :eek: :eek:

kalau sl sampai 300 tu banyaknya,
dah macam position trader gamaknya,
cuma jgn nanti kena mc n top up depo aje......:D

pinjam pic konvo dkt pb,
maaf tak tahu sape punya,
tgh tunggu abgmoxs pulak letak gambor......:p

ForexWaveSoldier
03-28-2009, 03:22 PM
abgmoxs, boleh tak bagi url twitter tu? saya masih belum jumpa lagi site tu. kalau tak keberatan.. terima kasih :) pm saya.

gilos
03-28-2009, 03:36 PM
ni dia indinya moxs...bleh letak kat mana2 dalam chart or mana2 window pun...

enjoy... :)

osmanelka17
03-28-2009, 08:58 PM
ya Allah.....

tahuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... orang sumer bleh buat... yg moxs heran kenapa moxs nyer x bleh...

cubalah tuan L2B tgk apa salahnye mesej2 nih.... ada sy attach sshot mesej compose sy kat atas tu haa...
mcm mn gambar tu nak kluar kalu dlm link http:/ / tuh dah diremovekan.
:confused:

Saya pon ada masalah yg sama dgn abgmoxs gak :D
Bila saya attach gmbr yg saya upload kat picoodle, " h t t p : // " dia tu hilang :confused:
Apasal jadik cam tu?? :o

ForexWaveSoldier
03-28-2009, 11:31 PM
Saya pon ada masalah yg sama dgn abgmoxs gak :D
Bila saya attach gmbr yg saya upload kat picoodle, " h t t p : // " dia tu hilang :confused:
Apasal jadik cam tu?? :o

owh.. kalau letak direct Url memang gambar tu tak keluar.. cuba bro letak dia punya EZcode.

Contoh:
Direct url: [url*]*http//contoh.contoh[/url*] <- ni yang bro letak..
EZcode:*http://contoh.contoh <-bro letak yang camni.

P/s:sebelum http tu jangan lah letak "*" seperti yang saya buat tu. kalau tak letak *, tak keluar pulak kat thread ni nanti.. sabungkan terus ] dengan http

abgmoxs
03-29-2009, 12:57 AM
owh.. kalau letak direct Url memang gambar tu tak keluar.. cuba bro letak dia punya EZcode.

Contoh:
Direct url: [url*]*http//contoh.contoh[/url*] <- ni yang bro letak..
EZcode:*contoh.contoh <-bro letak yang camni.

P/s:sebelum http tu jangan lah letak "*" seperti yang saya buat tu. kalau tak letak *, tak keluar pulak kat thread ni nanti.. sabungkan terus ] dengan http


hurmm...
masalah kami bukan salah coding ke masalah salah paste ke apa tuan...
masalahnya kat sini dorang dah activate anti-spam policy....

mcm yg sy dah post di #81 .. screenshot msg yg di compose dgn output nya di atas tu
forum.fxopen.com/showpost.php?p=390429&postcount=81

tatau la benda ni applied pada semua org atau org2 tertentu je...
wallahualam ...

moxs dh givup. :(

ForexWaveSoldier
03-29-2009, 02:16 AM
hurmm...
masalah kami bukan salah coding ke masalah salah paste ke apa tuan...
masalahnya kat sini dorang dah activate anti-spam policy....

mcm yg sy dah post di #81 .. screenshot msg yg di compose dgn output nya di atas tu
forum.fxopen.com/showpost.php?p=390429&postcount=81

tatau la benda ni applied pada semua org atau org2 tertentu je...
wallahualam ...

moxs dh givup. :(

dalam forum ni adil. sapa2 boleh post.. cuba abgmoxs guna imagecave . saya belum ada masalah lagi dengan gambar di forum dengan imagecave. imageca.com

abgmoxs
03-29-2009, 02:55 AM
abgmoxs, boleh tak bagi url twitter tu? saya masih belum jumpa lagi site tu. kalau tak keberatan.. terima kasih :) pm saya.

moxs dah hantar kat pm tuan.
tq

ForexWaveSoldier
03-29-2009, 03:30 AM
moxs dah hantar kat pm tuan.
tq

aha.. saya dah dapat dah pm dari abgmoxs. terima kasih banyak2 ya :) ..erm takdapat wat private ke twitter ni.. kalau org lain search tak boleh jumpa kita hehe..tadi saya test search abgmoxs.. pastu bleh tengok apa yang abg moxs post..

abgmoxs
03-29-2009, 03:38 AM
aha.. saya dah dapat dah pm dari abgmoxs. terima kasih banyak2 ya :) ..erm takdapat wat private ke twitter ni.. kalau org lain search tak boleh jumpa kita hehe..tadi saya test search abgmoxs.. pastu bleh tengok apa yang abg moxs post..

yang nampak di search tu masa zaman mula2 moxs guna twitter nih (4 hari lalu? hahahaha)....

dalam menu settings tu ... tick kat...
Protect my updates
Your updates are currently protected; only those you approve will receive your updates. You will not appear on the public timeline. Updates posted previously may still be publicly visible in some places.



tuan FWS... follow me? i'll follow u :p :p
/ps teringat lak kat toyol kuning digi .... hahahahaha

abgmoxs
03-29-2009, 05:36 AM
hmm....
tertarik dengan posting saudara ForexWaveSoldier mengenai isu hakmilik teori baru pagi tadi, moxs terpikir2 juga nak buat sesuatu untuk diri moxs dan mungkin juga masa akan datang diguna oleh orang lain (manalatahu kan :p)

bukan konsep baru.. bukan teori baru...
dan moxs tak pasti benda alah ni dah ada orang yang dah buat ke belom...

isunya begini....
kita dinasihatkan untuk "buy at low sell at high".... semua trader pun tahu atau slalu sengar kata2 nih...
persoalannya ialah... how low is low? how high is high?
kita tgk chart.. tgk indi .. sudah pun low... so kita buy.. tup tup .... graf turunnn lagi 100 pip... x pasal2 kena SL ataupun floating....

oleh kerana moxs ni seorang short term trader.. suka skalp2 jer.... 20-30pip sudah memadai utk close post.. jadi adalah penting untuk moxs mengesan how low is low and how high is high supaya moxs dapat enter post dengan lebih effektif... oleh kerana market gj ni kadang kala bergerak dengan terlalu pantas.. dan fxmalay membenarkan kita tutup post selepas 5saat ianya dibuka (moxs rasa x pnh lagi buat 5saat tu) maka... suatu keputusan PANTAS perlu dibuat perlu diambil tanpa teragak2 sama ada nak enter or close sesuatu post.

tools yang besesuaian dengan moxs....
buat masa ni .. hanya stoch dan snr je yang sebati dengan naluri trading moxs...indi2 lain kurennng la.. dan kadang2 menjadikan moxs lebih keliru dan sukar mengambil keputusan pantas tu.
dari pembacaan... moxs nampak kaitannya dengan penggunaan fibo...
malangnya moxs masih belum arif dalam menggunakan fibo nih...
(lum ada guru yg sudi ajor free sampai abis :p )

jadinya...
moxs ringkaskan aje lah semua ni dalam gambarajah di bawah nih..

7291

pada sesiapa yang pernah jumpa indi2 yang seakan2 sama macam yang moxs cari nih.. sila2 lah bagitau ... hehehe

till then.. i hv to do some coding ..... arghh back to c++ :rolleyes:

zurin
03-29-2009, 07:02 AM
Good luck abgmoxs
mula2 buat indi
lepas tu buat EA
last kali baru kaya....:-)

abgmoxs
03-29-2009, 07:34 AM
lanjutan dari posting #119.....

meh moxs olah sikit2 aper yang moxs paham ....
contoh yang moxs buat ni.. moxs andaikan berlaku pada jam 8.30 malam time news usd kaler merah kluar tuh... hehehe maket tgh rancak tu.. graf pun x tekejar.... otai2 sumer dok pesan ko nubie dok dendiam kat tepi! :p

7292

jam menunjukkan pukul 8mlm.. dan market dalam keadaan ranging 20pip :rolleyes: ditandakan sbg prev high dan prev low...
selepas 20 minit... sudah mula menunjukkan pergerakan awal.. up n down up n down... (kes maket tgh gelabah cari arah ..... sah2 la keje2 bigboys nih).....
ngam2 jam 8.30 kita tgk graf kita melonjak mengapai bintang dilangit dan disitu kita boleh tanda sebagai new high.....
tapi tu la.. mungkin ada beberapa pihak x puas ati dengan news tadi maka disabotajnya la pulak ..... (group2 sellers?) blebubbbbbbbbbbb mendadak menjunam menyembam bumi 100pip :D kita tanda sbg new low kat sini ....

pheww.. what a news.....
lepas setengah jam.. kira2 jam 9... kita dapati market dah balik kepada keadaan asal setelah pulih dari impak news tadi.. (dan mungkin ranging balik 20pip tu .. huhuehe)

senario yg biasa sgt kita jumpa kan ? (bab news ni kena tanya lebih lanjut dgn sifu gilos nih)

ok ok.. back to the topic...
sefaham moxs... range biasa utk fibo adalah 0-100%, sekiranya lebih daritu... dia dah jadik fibo extention (fibo projection?).... manakala sekiranya kurang lak dari range 100% tadi .. kita boleh ukur menggunakan fibo retracement...
jadinya.. dalam masa tak sampai 10 minit tadi graf gerak kejap kelangit kejap kebumi .. kita nak tarik line fibo pon kadang2 x sempat.. muwahahaha (ye la kan.. nak enter post nak close post nak monitor chart lagi... anak nangis lagi.. org umah lak bleter suruh g kedai beli kicap) :mad:

so.... mari kita kira sama2 ...... :rolleyes:

gilos
03-29-2009, 07:54 AM
bro moxs...blh buat ea ker? saya tgh carik org utk buat ea nih...ada satu sistem scalp yg semuanya lengkap...dari tp ker cut loss sistem...ada minat ka?

abgmoxs
03-29-2009, 08:04 AM
bro moxs...blh buat ea ker? saya tgh carik org utk buat ea nih...ada satu sistem scalp yg semuanya lengkap...dari tp ker cut loss sistem...ada minat ka?

alamak! hehehe...
maaf la en. gilos..... moxs baru je dua minggu guna mt4 nie.... ea ea mmg haramm x penah pakai x penah tengok pun bentuknya lagu mana...

cuti dua hari ni moxs dok belek2 coding indi-indi ni dan ubah sikit2 mana yang moxs faham...... bab nak buat ea.. moxs mintak maap.. moxs serender dulu... lom sampai tahap tu lagik...

apa2 pun.. moxs nak cuba jugak buat indi kira2 seperti di atas nie utk kegunaan moxs dimasa depan.

/ps : err sistem scalp lengkap?? mcm best je nak tau lebih lanjud :rolleyes: :D

gilos
03-29-2009, 08:18 AM
alamek...sistem ni sorang otai yg dah lama main saham sebelum trade forex punya sistem...saya dah janji ngan dia takleh share ngan org lain,melainkan utk buat ea jer...sori yer bro... :)

abgmoxs
03-29-2009, 08:27 AM
alamek...sistem ni sorang otai yg dah lama main saham sebelum trade forex punya sistem...saya dah janji ngan dia takleh share ngan org lain,melainkan utk buat ea jer...sori yer bro...

hehehe.. xpe xpe.. moxs faham.
bagi ruang utk moxs cuba dulu k... mana la tau setahun dua nanti bleh coding lain2 lak :D :D :p :D :D



jika rendah = 0 jadi aktifkan modekenaikan
kira kenaikan
kira peratuskenaikan
jika peratuskenaikan = 100 aktifkan trailingstop 15
jika peratuskenaikan = 76.4 aktifkan trailingstop 20
jika peratuskenaikan = 61.8 aktifkan trailingstop 25
jika peratuskenaikan = 50.0 aktifkan trailingstop 30
jika peratuskenaikan = 38.2 aktifkan trailingstop 35
plot kenaikan
plot beberapatarget

jika tinggi = 0 jadi aktifkan modepenurunan
kira penurunan
kira peratuspenurunan
jika peratuspenurunan = 100 aktifkan trailingstop 15
jika peratuspenurunan = 76.4 aktifkan trailingstop 20
jika peratuspenurunan = 61.8 aktifkan trailingstop 25
jika peratuspenurunan = 50.0 aktifkan trailingstop 30
jika peratuspenurunan = 38.2 aktifkan trailingstop 35
plot penurunan
plot beberapatarget


hahaha simple logic to test

abgmoxs
03-29-2009, 02:34 PM
sambungan dari post #125....

hurmm.. payah gak nak paham coding dlm mt4 nih...
putus asa gak dibuatnya....
dukacita dimaklumkan bahawa objektif asal x tercapai... :(

tetapi berita baik nya...
hehe.. moxs dah ade kayu pengukur current low high yang bleh moxs gunapakai....
nk test tgk bleh pakai ke x dlm trading minggu depan..
arini nak test x bleh sbb maket x gerak2 :p:p

7303 7304

task minggu depan : coding utk kira fibo ext lak :rolleyes:

abgmoxs
03-30-2009, 05:06 AM
lanjutan dari post #95....

jangkaan utk isnin depan....

7277

1. cubaan semula utk breakout TL 4H dan 139.90. kalu berjaya maka kita akan testing semula 139.00. dan klu break kita teruskan perjalanan ke 138.50 dan 137.90.

hmmm :rolleyes:


yey! .. dah sampai pun 137.90 pagi ni :D
.... ape pulak akan jadi pasni ek? :rolleyes:

7307


(kes lom sempat stadi chart)

zurin
03-30-2009, 05:50 AM
yey! .. dah sampai pun 137.90 pagi ni :D
.... ape pulak akan jadi pasni ek? :rolleyes:

7307


(kes lom sempat stadi chart)


tahniah bro,
bukan senang nak jinakkan naga ni,
selalunya makan asap aje.....:D

abgmoxs
03-30-2009, 10:59 AM
yey! .. dah sampai pun 137.90 pagi ni :D
.... ape pulak akan jadi pasni ek? :rolleyes:

7307


7315

aduhh.. sibuk sikit .. x sempat nak tulis panjang...
tgk attachment je la :D

abgmoxs
03-31-2009, 01:57 AM
- to update later -

abgmoxs
03-31-2009, 01:58 AM
harap2 x break tl 140.90... kalu break melonjak menuju kebintang la tu....
kalu tak break.. restesting 137 zone....

7330

kutu_loncat
03-31-2009, 02:56 AM
abgmox carik indi apa?...

camner baca graph abg moxs tu?.. tak faham.. :o

abgmoxs
03-31-2009, 09:20 AM
tekejut.. tekedu.. dan terkesima...


balik2 dari lunch tgk2 dah abis ilang semua....

7344

i'm very2 down skrg..
(maybe someone out there clapping thier hands....)

kutu_loncat
03-31-2009, 09:24 AM
tekejut.. tekedu.. dan terkesima...


balik2 dari lunch tgk2 dah abis ilang semua....

7344

i'm very2 down skrg..
(maybe someone out there clapping thier hands....)

haduuuu... ucapan takziah lah... sedih gak... seronok masuk jurnal abgmoxs.. last last cam ni ending dia.... abgmoxs tak hedging ke tadi?..

learn2biz
03-31-2009, 09:37 AM
Sabar jer la ... adat org berniaga .. ada untung ada rugi .. kalau sy kena ngadap en Stopped Out, saya cuti trade terus utk minggu tu ... kasi tenang2kan fikiran ...

Dari chart yg dipaparkan ... kemungkinan besar kesilapan adalah float byk sgt atau lot besar sgt ... so, kena la study kenapa dan dimana silapnya ...

ps : cross-currencies kalau hedge macammana pun masih boleh ngadap en. Stopped Out .. kenapa ? sebab pip value dia tak fixed ... fikir-fikirkan ....

kutu_loncat
03-31-2009, 09:50 AM
Sabar jer la ... adat org berniaga .. ada untung ada rugi .. kalau sy kena ngadap en Stopped Out, saya cuti trade terus utk minggu tu ... kasi tenang2kan fikiran ...

Dari chart yg dipaparkan ... kemungkinan besar kesilapan adalah float byk sgt atau lot besar sgt ... so, kena la study kenapa dan dimana silapnya ...

ps : cross-currencies kalau hedge macammana pun masih boleh ngadap en. Stopped Out .. kenapa ? sebab pip value dia tak fixed ... fikir-fikirkan ....

klu main satu pair, contoh GJ. klu hedging buy dan sell sama byk pun boleh kena so ke?.. camner?... fxopen kan ke takde swap?..:confused:

learn2biz
03-31-2009, 10:03 AM
klu main satu pair, contoh GJ. klu hedging buy dan sell sama byk pun boleh kena so ke?.. camner?... fxopen kan ke takde swap?..:confused:

Memang tak de swap tapi pip value tak fixed ... tak caya ? try la kat demo .. huhuehuehue tengok titik perpuluhan dia berubah ke tak berubah ... kalau silap bukak satu trade lagi dah cukup ... harapan besar en. Stopped Out panggil mengadap ...

halzu
03-31-2009, 10:17 AM
Saya pun semalam terpaksa cut floating.....kalau tak uncle so mari jemput....untung rugi adat trader ...yg penting how to minimise loss maximise profit.....

zurin
03-31-2009, 10:23 AM
tekejut.. tekedu.. dan terkesima...


balik2 dari lunch tgk2 dah abis ilang semua....

7344

i'm very2 down skrg..
(maybe someone out there clapping thier hands....)

aku pun lost arini,
market macam pin bar je,
:eek: :eek: :eek:

ForexWaveSoldier
03-31-2009, 12:28 PM
Alamak.. itu yang bahaya kalau tak monitor.. Erm.. pair apa tu?? erm.. harap2 abgmoxs jangan la putus asa .. sebab saya dah mula seronok dah lepak kat rumah abgmoxs ni.. update selalu :)

roceli08
03-31-2009, 01:03 PM
ABG MOXS, biasalah pair GJ memang cam tu , semalam terjun maut , hari ni terlebih2 naik pulak. sy pun kena jugak semalam sebab tak monitor- ada kecemasan. nak hedging boleh tapi pastikan free margin jangan sampai negatif selepas hedging.sebaiknya 40% ke atas tp kena tengok juga berapa lot masuk. anyway..kita dah tahu apa kelemahan & kelebihan kita , teruskan perjuanganmu.

ForexWaveSoldier
03-31-2009, 03:02 PM
Gj rupanya.. isk isk isk... pair tu memang cam tu.. saya pun kadang2 je trade pair tu..sekurang2nya anda mempelajari sesuatu..yang dinamakan pengalaman... TERUSKAN USAHA!

gilos
03-31-2009, 04:10 PM
bro moxs...relax dulu, tengok balik trade yg buat lost (ada juga yg sarankan tgk trade yg berjaya jer) check MTF time tu, ada tak cs or indi bagi signal yg lain tp time tu kita tak nampak...

macam kita buat karangan dalam english la...kita tak nampak silap grammar kita masa tulis, tapi masa kita baca balik karangan tu, mesti ada punya yang salah...tu pasal even professional writer pun upah proofreader...

anyway, ni pandangan saya la sebab ni yang selalu saya buat bila silap/lost...Alhamdulillah ada jugak la yg saya belajar balik... :)

ForexWaveSoldier
03-31-2009, 04:32 PM
bro moxs...relax dulu, tengok balik trade yg buat lost (ada juga yg sarankan tgk trade yg berjaya jer) check MTF time tu, ada tak cs or indi bagi signal yg lain tp time tu kita tak nampak...

macam kita buat karangan dalam english la...kita tak nampak silap grammar kita masa tulis, tapi masa kita baca balik karangan tu, mesti ada punya yang salah...tu pasal even professional writer pun upah proofreader...

anyway, ni pandangan saya la sebab ni yang selalu saya buat bila silap/lost...Alhamdulillah ada jugak la yg saya belajar balik... :)

saya ada soalan kat awak.. arnab kat avatar awak tu betul2 berkulit bergitu ke ?? :confused: atau edit.. selagi tak tanya ni tak dapat tidur malam memikirnya

abgmoxs
04-01-2009, 12:46 AM
bro moxs...relax dulu, tengok balik trade yg buat lost (ada juga yg sarankan tgk trade yg berjaya jer) check MTF time tu, ada tak cs or indi bagi signal yg lain tp time tu kita tak nampak...

insiden berlaku masa moxs away...

abgmoxs
04-01-2009, 12:47 AM
saya ada soalan kat awak.. arnab kat avatar awak tu betul2 berkulit bergitu ke ?? :confused: atau edit.. selagi tak tanya ni tak dapat tidur malam memikirnya

biasa dengar musang berbulu kambing .....
tapi nih tebalik.. renab berbulu rimau laks.. :)

abgmoxs
04-01-2009, 12:49 AM
ABG MOXS, biasalah pair GJ memang cam tu , semalam terjun maut , hari ni terlebih2 naik pulak. sy pun kena jugak semalam sebab tak monitor- ada kecemasan. nak hedging boleh tapi pastikan free margin jangan sampai negatif selepas hedging.sebaiknya 40% ke atas tp kena tengok juga berapa lot masuk. anyway..kita dah tahu apa kelemahan & kelebihan kita , teruskan perjuanganmu.

tq sbb prihatin.

abgmoxs
04-01-2009, 12:51 AM
Alamak.. itu yang bahaya kalau tak monitor.. Erm.. pair apa tu?? erm.. harap2 abgmoxs jangan la putus asa .. sebab saya dah mula seronok dah lepak kat rumah abgmoxs ni.. update selalu :)

skarang ni x trade .. mcm dh xde pe nak di post lak :(

abgmoxs
04-01-2009, 12:52 AM
aku pun lost arini, market macam pin bar je,


maket harini lagi teruk... APRIL FOOL!

abgmoxs
04-01-2009, 01:03 AM
Saya pun semalam terpaksa cut floating.....kalau tak uncle so mari jemput....untung rugi adat trader ...yg penting how to minimise loss maximise profit.....

moxs mmg tiap2 hari buat cut loss floating tu utk minimise loss...
tp dh bukan rezki moxs kot.

abgmoxs
04-01-2009, 01:05 AM
Memang tak de swap tapi pip value tak fixed ... tak caya ? try la kat demo .. huhuehuehue tengok titik perpuluhan dia berubah ke tak berubah ... kalau silap bukak satu trade lagi dah cukup ... harapan besar en. Stopped Out panggil mengadap ...

mmg moxs perasan hedging pair gj tu x fixed... but b4 moxs kluar smlm rasanya margin masih free dalam 120%... dan mungkin moxs x prasan moxs nye hedging masa tu x balanced.

abgmoxs
04-01-2009, 01:07 AM
haduuuu... ucapan takziah lah... sedih gak... seronok masuk jurnal abgmoxs.. last last cam ni ending dia.... abgmoxs tak hedging ke tadi?..



abg kutu rasa patut ke moxs terus kan?
atau mmg forex nih ending dia sumernya mcm ni...

neverending sad stories...

kutu_loncat
04-01-2009, 01:15 AM
abg kutu rasa patut ke moxs terus kan?
atau mmg forex nih ending dia sumernya mcm ni...

neverending sad stories...

aku rasa teruskan perjuanganmu.. tapi untuk beberapi hari ni.. rileks lah dulu, kumpul balik semangat untuk trade.. klu sebenarnya masih takde sistem trade yg berkesan dengan style hidup abgmoxs, cuba cari dulu..

aku main forex nih dah kat usd1,500 bungkus.. kejap jer... ada ahli ahli kat rumah lain (thread lain) pun bungkus gak lagi byk dari aku.. ada yg sampai usd3 riban.. skrg ni masih mengkaji lagi demo... cuba carik sistem yg betul betul sesuai dengan kefahaman kita..

ada 1 bro ni.. nama dia hafiz... nengok sistem dia macam best jer... dalam masa lebih kurang 2 jam dia boleh buat usd100 jadi untung lebih dari modal tu.. masalahnya sistem dia ni aku cuba nak hayati.. pusing atas bawah, kiri kanan.. masih tak faham faham.. huhuhu :D

abgmoxs
04-01-2009, 01:38 AM
camner baca graph abg moxs tu?.. tak faham.. :o


hmm...
aceli.. moxs sedaya upaya nak permudahkan chart moxs tu.. xmo bubuh indi macam2 sampai pening kepala...

so moxs make it KISS... keep it simple and seksy
moxs pakai stoch dan SnR je... dan juga perhati2kan chart pattern.

jadinya.. mari tgk apa yg ada dalam kepala moxs masa tu.. dan apa yang jadi lepas tu....


before...

harap2 x break tl 140.90... kalu break melonjak menuju kebintang la tu....kalu tak break.. restesting 137 zone....


7352

masa tu moxs rasa kalu break 140.90, chart akan naik lagi tinggi.. oleh kerana stoch 1h dah santak.. dan cs 4h masih dibawah trendline.. jadi chart akan ranging buat seketika sebelum cubaan mem'break'kan tl 4h tu tadi..
daya untuk menolak naik moxs nampak banyak sebab stoch 4H tu baru di level 50. so.. kalu ranging.... cs akan bermain2 sekitar 140.90 hingga 139.90 dan kalu break sampai 139.10 kita akan testing area 137 (sebabnya daya stoch 1h utk turun tu ada)

after....
7351

selepas beberapa ketika ranging di 140.90/139.60 (4) kita dpt lihat akhirnya TL 4H tadi dah break (1)... dan cs menuju ke resisten berikutnya 142.00 (5) .... daya utk naik masih ada pada stoch 4H (2) tapi daya naik x ada pada stoch 1H (3) maka kita akan dapati cs ranging area 142.00 tu je.... ... jadi nak tak nak chart ni akan turun sikit dulu utk bagi ruang pada stoch 1H (supportnya 140.90 tadi) sebelum meneruskan pendakian dan jangkaan awal, pada resisten berikutnya 143.00 (6)...


------------------------
jadi itula dia cara moxs baca chart2 gj ni berpandukan stoch dan snr...
tlg la perbetulkan moxs kalu moxs tersalah baca tersilap tapsir. :(

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 01:54 AM
aku rasa teruskan perjuanganmu.. tapi untuk beberapi hari ni.. rileks lah dulu, kumpul balik semangat untuk trade.. klu sebenarnya masih takde sistem trade yg berkesan dengan style hidup abgmoxs, cuba cari dulu..

aku main forex nih dah kat usd1,500 bungkus.. kejap jer... ada ahli ahli kat rumah lain (thread lain) pun bungkus gak lagi byk dari aku.. ada yg sampai usd3 riban.. skrg ni masih mengkaji lagi demo... cuba carik sistem yg betul betul sesuai dengan kefahaman kita..

ada 1 bro ni.. nama dia hafiz... nengok sistem dia macam best jer... dalam masa lebih kurang 2 jam dia boleh buat usd100 jadi untung lebih dari modal tu.. masalahnya sistem dia ni aku cuba nak hayati.. pusing atas bawah, kiri kanan.. masih tak faham faham.. huhuhu :D

ada jugak yang pernah loss USD50K . betul..kawan Ym ..nama nick dan lain2 saya rahsiakan..

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 02:03 AM
abg kutu rasa patut ke moxs terus kan?
atau mmg forex nih ending dia sumernya mcm ni...

neverending sad stories...

Bila awak yakin.. awak pasti boleh. teruskan atau tidak terpulang pada diri sendiri.. kalau gagal Forex masih boleh cari sumber rezeki yang lain.... kita berniaga ada naik turun.. bila kita leka habislah segala2.. bila kita turun..ini lah masa untuk mencari kesalahan dan kesilapan nya..

Ending nya tak semua macam ni.. seperti yang sudah maklum.. Forex ialah pasaran yang terbesar...kita semua berhadapan dengan akal fikiran yang bijak dan hebat di dunia ini.. yang penting, jangan jadikan kita sebagai Emas dimata mereka.. biar kita lihat Emas seperti mereka juga :)

kutu_loncat
04-01-2009, 02:35 AM
Bila awak yakin.. awak pasti boleh. teruskan atau tidak terpulang pada diri sendiri.. kalau gagal Forex masih boleh cari sumber rezeki yang lain.... kita berniaga ada naik turun.. bila kita leka habislah segala2.. bila kita turun..ini lah masa untuk mencari kesalahan dan kesilapan nya..

Ending nya tak semua macam ni.. seperti yang sudah maklum.. Forex ialah pasaran yang terbesar...kita semua berhadapan dengan akal fikiran yang bijak dan hebat di dunia ini.. yang penting, jangan jadikan kita sebagai Emas dimata mereka.. biar kita lihat Emas seperti mereka juga :)

YA BETUIII... jangan jadikan kita emas pada mereka, jadikan mereka emas kepada kite.. aku rasa mmg ada byk cara untuk kaut forex ni.. dalam byk byk cara.. kita cuma nak 1 cara je.. dalam perjalanana pair sehari ada byk pip yg boleh buat untung.. tapi kita bukan nak semua pip tu, kita cuma nak sebahagian kecil sahaja..

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 02:45 AM
YA BETUIII... jangan jadikan kita emas pada mereka, jadikan mereka emas kepada kite.. aku rasa mmg ada byk cara untuk kaut forex ni.. dalam byk byk cara.. kita cuma nak 1 cara je.. dalam perjalanana pair sehari ada byk pip yg boleh buat untung.. tapi kita bukan nak semua pip tu, kita cuma nak sebahagian kecil sahaja..

sebab itu kena Faham apa itu Forex.. sehari dapat kaut berapa? bila sesuatu pair tu trigger biasa dalam berapa pips? pukul berapa dia trigger? bila ada new low apa akan jadi? Contohnya.. jika nak hold satu posisi dan nak Take profit 300pips dalam sehari itu mustahil lah.. kadang2 je boleh.. kebiasaan pair bergerak dalam 400pips camtu.. tolak trigger, dan lain2 tinggal berapa je.. lain lah kalau kawan2 scalping.. bila scalping, byk lah risikonya.. nak scalping boleh.. buat slow2

gilos
04-01-2009, 02:53 AM
saya ada soalan kat awak.. arnab kat avatar awak tu betul2 berkulit bergitu ke ?? :confused: atau edit.. selagi tak tanya ni tak dapat tidur malam memikirnya

off topic sat:

ekekekek...arnab engineered kat photoshop jer kowt...dapat gambar tu kat forum lain...minat tgk sebab >< camtu gak sifat saya sebenarnya...nampak baik, boleh kena makan...tapi cuba buat jahat kat dia...gerenti kena ngap...huahuahua...

abgmoxs
04-01-2009, 02:56 AM
.............. lain lah kalau kawan2 scalping.. bila scalping, byk lah risikonya.. nak scalping boleh.. buat slow2


bleh minta tlg saudara FWS citer lebih sket pasal yg ni x?....
tq

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 02:57 AM
off topic sat:

ekekekek...arnab engineered kat photoshop jer kowt...dapat gambar tu kat forum lain...minat tgk sebab >< camtu gak sifat saya sebenarnya...nampak baik, boleh kena makan...tapi cuba buat jahat kat dia...gerenti kena ngap...huahuahua...

sama lah kita. bukan stakat ngap. saya potong2 buat acar

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 03:03 AM
bleh minta tlg saudara FWS citer lebih sket pasal yg ni x?....
tq

cuba abgmoxs bezakan..

Dalam pasaran forex memang kita ketahui memaksima kan keuntungan meminimakan kerugian..

Apabila kita membuka sesuatu post.. risiko kegurian 2kaliganda dari keuntungan.. Belum pasti lagi untung tu.. bila awak scalping, berapa order yang perlu dibuat? berapa risiko yang perlu ditanggung? berapa order je yang mengena? kalau kena pun..tolak2 byr spread semua tinggal sikit. itu pun kalau kena.. kalau tak kena.. tambah2 semua bayar spread :) berbanding dengan yang bukak satu order sahaja sehari.. spread semua tu kena bayar tu..

abgmoxs
04-01-2009, 03:15 AM
[COLOR="Navy"][FONT="Comic Sans MS"][SIZE="2"]Apabila kita membuka sesuatu post.. risiko kegurian 2kaliganda dari keuntungan.. Belum pasti lagi untung tu.. bila awak scalping, berapa order yang perlu dibuat? berapa risiko yang perlu ditanggung? berapa order je yang mengena? kalau kena pun..tolak2 byr spread semua tinggal sikit. itu pun kalau kena.. kalau tak kena.. tambah2 semua bayar spread :) berbanding dengan yang bukak satu order sahaja sehari.. spread semua tu kena bayar tu..


itulah juga tujuannya moxs buat jurnal ni....
moxs rekodkan post2 yang moxs buat dan keuntungan/kerugian yang moxs alami pada hari2 tersebut...

7353
kalu moxs nilai daripada performance post2 dalam dua minggu lepas..
moxs masih overal win 77.85% post short dan 89.05% post long tu....


Dari chart yg dipaparkan ... kemungkinan besar kesilapan adalah float byk sgt atau lot besar sgt ... so, kena la study kenapa dan dimana silapnya .......

.. dan akhirnya moxs masih akur dgn komen en. learn2biz tu....

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 03:19 AM
.. dan akhirnya moxs masih akur dgn komen en. learn2biz tu....

hmm... LOT besar? kalau bab disiplin tu saya no komen lah :) .

abgmoxs
04-01-2009, 03:26 AM
hmm... LOT besar? kalau bab disiplin tu saya no komen lah :) .


dengan modal 100usd, laverage 1:500 moxs guna default 0.5lot utk setiapkali trade. (boleh refer pada sshot posting2 terdahulu)

nampak gaya... moxs kena guna 0.2lot je kot pasni .....


7355
setelah dikira2 guna excel....
mengambil contoh keratan trade yang lelepas.....
mengambil kira kadar lot2 berlainan....
maka projected hasil popitnya adalah seperti dalam jadual di atas.

extra hardwork -> less propit -> low risk?

abgmoxs
04-01-2009, 07:12 AM
how about........................
daily target : 30usd (withdraw 20, roling modal 10)
30usd / 0.2lot.... 1500pip (perghhh)

1500pip/300average range = 5
5 post, set target 300pip each.. (mcm mustahil lak)...

breakdown lagik....
1500pip/150pip = 10post
(so.. utk collect 30usd tiap hari, mesti win 10 post with 0.2lot and 150pip taget)......
susah sikit sbb moxs scalper.... kalu position player ok kot...

breakdown lagik....
1500pip/50pip = 30post
hmm.. macam ok sikit.. tapi gj ni biasa ranging 40-30pip jer....

breakdown lagik....
1500pip/25pip = 60post
at last... nampak mcm ok sikit for scalper.......
so.. utk collect 30usd tiap hari, mesti win 60 post with 0.2lot and 25pip taget)......

hmm..

abgmoxs
04-01-2009, 07:42 AM
masih ada peluang ke moxs ni utk terima rebat dan bonos kalu acc dah SO?


hmm

kutu_loncat
04-01-2009, 07:46 AM
masih ada peluang ke moxs ni utk terima rebat dan bonos kalu acc dah SO?


hmm

rasa boleh kot.. bal -ve ke +ve?..

abgmoxs
04-01-2009, 07:53 AM
bal ... 12.56
(12 sen?)
:(:(:(


macam di fxmalay ni kan ....
ada extra poket x? .. kalu d MV dulu, diorang ada sediakan DESK..
cthnya... kalu modal yg moxs nak niagakan hny 100usd....
lebihan dari tu moxs nak simpan kat tepi... tapi xmo withdraw lagi... just nak keep some money aside.

sbbnya...
mcm kes aritu..
moxs tatau gak nak manage mcm mana duit tu last2 lesap semua....
at least kalau boleh simpan kat tepi ... boleh gak guna utk top up margin
atau pun roling jadi modal balik bila SO.

ada sesapa2 ada idea x?

kutu_loncat
04-01-2009, 08:06 AM
bal ... 12.56
(12 sen?)
:(:(:(

boleh tu... tak caye tanya bro L2B.. :D

gilos
04-01-2009, 08:25 AM
bro moxs...0.2 lot ka o.5 lot ka...nak 1 lot pun bleh...janji risk: reward ratio cantik...kalau 100 usd= 10000 usd kat mikro...so kalau sekali trade nak risk 5% maknanya 500 usd (mikro) sekali risk...

kalau 0.2 lot = 250 pips
kalau 0.5 lot = 100 pips
kalau 1 lot = 50 pips

kalau tp moxs 20:

0.2 lot = kena TP 12 1/2 kali baru boleh lost sekali...dptlah breakeven...
0.5 lot = kena TP 5 kali baru bleh lost sekali...dptlah breakeven...
1 lot = kena TP 2 1/2 kali baru bleh lost sekali...dptlah breakeven...

lagi besar lagi kecik utk breakeven...tapi lagi kurang capital kalau kena losing streak...cam 1 lot...kalau s/l 20 kali turut2 dah SO dah...

ni just pendapat jer...kalau elok amik lah, kalau tak elok buang jer...

p/s: moxs kira berani gak la scalp kat gj nih...spread besar...

abgmoxs
04-01-2009, 08:38 AM
bro moxs...0.2 lot ka o.5 lot ka...nak 1 lot pun bleh...janji risk: reward ratio cantik...kalau 100 usd= 10000 usd kat mikro...so kalau sekali trade nak risk 5% maknanya 500 usd (mikro) sekali risk...

kalau 0.2 lot = 250 pips
kalau 0.5 lot = 100 pips
kalau 1 lot = 50 pips

kalau tp moxs 20:

0.2 lot = kena betul 12 1/2 kali baru boleh lost sekali...dptlah breakeven...
0.5 lot = kena betul 5 kali baru bleh lost sekali...dptlah breakeven...
1 lot = kena betul 2 1/2 kali baru bleh lost sekali...dptlah breakeven...

lagi besar lagi kecik utk breakeven...tapi lagi kurang capital kalau kena losing streak...cam 1 lot...kalau s/l 20 kali turut2 dah SO dah...



perghh.. berpinar mata moxs baca ni... still x paham2 .....
jap moxs rilex dulu kang moxs baca n olah balik dlm ayat moxs....
kalu salah nnti tlg betulkan balik k.

maischawannn dulu...

kutu_loncat
04-01-2009, 08:54 AM
perghh.. berpinar mata moxs baca ni... still x paham2 .....
jap moxs rilex dulu kang moxs baca n olah balik dlm ayat moxs....
kalu salah nnti tlg betulkan balik k.

maischawannn dulu...

huhuhu.. :D aku pun tak sampai tahap tu lagi.. sama berpinar... kena makan panadol dulu..

gilos
04-01-2009, 09:16 AM
maksudnya, kalau pakai 0.2 lot dgn risiko 5% sekali trade, utk buat TP 20 pips:

situasi 1.

moxs kena betul OP 12 1/2 (dua belas setengah) kali baru boleh lost sekali...kiranya moxs kena betul sekurang2 nya 13 kali baru bleh untung...so kalau moxs betul 13 kali OP, kali ke 14 punya OP lost dgn risiko 5%, moxs baru dapat untung 10 pips jer...

situasi 2

kalau moxs start2 dah rugi satu kali dgn risk 5%, moxs kena buat OP dgn betul sebanyak 12 1/2 (dua belas setengah) kali, baru boleh breakeven (dapat balik modal)

itu kalau pakai s/l la...

anyway nak tahu lagi apa pentingnya MM ni, baca artikel yang saya pastekan kat thread nih:

http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=54422

learn2biz
04-01-2009, 12:51 PM
masih ada peluang ke moxs ni utk terima rebat dan bonos kalu acc dah SO?


hmm

Rebet FXMalay utk akaun std shj .. kalau akaun mikro under komuniti mungkin ada jika lebih usd1 (bergantung pada tuan punya komuniti) ... bonus/rebet tak peduli SO ke tidak .. janji kalau std cukup 10 lot, dpt ler bonus ... kalau mikro .. uh uh .. tak de bonus (ada welcome bonus jer la) ... (jgn lupa bonus utk trader aktif top20 std ngan top100 mikro) ...

ForexWaveSoldier
04-03-2009, 05:36 PM
abgmoxs.. lama tak nampak post.. sudah2 lah bersedih tu. :)

zurin
04-04-2009, 08:57 AM
abgmoxs.. lama tak nampak post.. sudah2 lah bersedih tu. :)

ke mana hilangnya abgmoxs....

ForexWaveSoldier
04-04-2009, 10:20 AM
takpe, kita tunggu abgmoxs part2.. the return..

roceli08
04-04-2009, 02:22 PM
takpe, kita tunggu abgmoxs part2.. the return..



He will be back after got the power from bertakafur !!

abgmoxs
04-07-2009, 05:25 AM
Salam....

i'm back.. but nothing to post yet...
terima kasih pd kawan2 yang banyak beri galakan utk moxs teruskan perjuangan.

roceli08
04-07-2009, 05:41 AM
yaa, pejuang telah kembali dengan strategi teknik yg mantop..syabass..