PDA

View Full Version : Jurnel Newbie - BUD



bud
03-13-2009, 03:03 AM
Nak share my experince trade/main forex dari 14/1/09 (live micro acc)

Cerita2 dari demo game dan kemudian depo USD500.00 ke micro acc dan seterusnye catatan hidup sebagai PTT.....

p/s - mod: Kalau u all rase tak sesuai saya buka this jurnel pls delete...

TQ

bud
03-13-2009, 03:37 AM
Dear Mr. (Ms.), XXX

While registering xxxxxxx.

Account's information:

Trading account number*: XXX
Trader's password: XXX
Investor's password: XXX (read only password)
Email : [email protected]

* Your trading account number is the same as your "Login" for the trading terminal FXOpen MetaTrader 4

Because of safety regulations we do not send your PIN code by e-mail. It will be stated on the New Trading Account Registration page. Please save this data as well as the PIN code in a safe place.[/I]
Inilah email pertama yang saya terima dari fxopen bertarikh 7/1/09.
Saya depo USD utk micro acc. melalui bank tempatan....
Goyang untuk memulakan 1st trade saya tapi hanye 14/1/09.... my 1st trade bermula...

gilos
03-13-2009, 03:54 AM
all the best bro... :)

bud
03-13-2009, 05:39 AM
all the best bro... :)

TQ for your support. May god bless us

Puzastyle
03-13-2009, 07:20 AM
500usd kat micro dah 50k... bagus2 equity besar senang hati nak main..
gud luck bro...

bud
03-13-2009, 07:39 AM
Seperti kebanyakkan traders yg lain, saya mempraktiskan ilmu yg amat sedikit di demo acc. My lucky part, saya ada 2 org lagi kawan setaman yg sudah 'trade live' di fxopen yang sedia membantu dan mengajar saya beberapa indi yang berguna untuk persediaan saya di 'live trade' nanti.

Sessi trade berjalan lancar hampir setiap malam akan tp saya masih di demo acc saya..... Almost everyday saya akan open demo acc yg baru untuk belajar trade disamping 2 org kawan sudah pun 'live trade.

14/1/09 - membuka sejarah hidup saya sebagai PTT.... puh... berpeluh....

bud
03-13-2009, 08:18 AM
Testing... testing

14/01/09 - 1st day trade after 2 weeks of personal training and coaching

bud
03-13-2009, 12:32 PM
Sebenarnye tidak pernah terlintas di pikiran ini untuk trade forex ni... Ini semua kerana jadual hidup yg terlalu ketat sehingga kadang2 anakbini pn agk kurang mendapat perhatian....

Back to year 2007..... Seorang kawan memperkenalkan saya kepada seorang forex trader yg kononnye mampu memberi pulangan 10% ke 30% sebulan. Apa yg perlu saya lakukan adalah melabur dan dijanjikan pulangan yg tetap tanpa terusik walau sedikit pn modal asal.... Dah saya ni melayu... mmg dasar malas nak berfikir terus le terjun bersama modal permulaan yg agak besar...(TAMAK)..he..he... biasa le sikap kita melayu......

Hari berganti hari... minggu berganti minggu..... bulan berganti bulan..... sehingga ke saat ini...

Rozaly
03-13-2009, 12:49 PM
harap ko bersabar bro...memang dah adat dunia ni...ada kalanya kita tersilap buat keputusan dan kadang2 ambil tindakan yang salah...tetapi bila difikirkan kembali tindakan itulah yang membawa kita pada diri kita yang ada pada masa ini...memang manusia akan melakukan kesilapan...dan ia akan terus berulang...itu yang membuat kita semakin matang...apa yang penting kita perlu melihat ke hadapan...apapun selamat datang ke dunia FOREX...:D

bud
03-13-2009, 01:02 PM
harap ko bersabar bro...memang dah adat dunia ni...ada kalanya kita tersilap buat keputusan dan kadang2 ambil tindakan yang salah...tetapi bila difikirkan kembali tindakan itulah yang membawa kita pada diri kita yang ada pada masa ini...memang manusia akan melakukan kesilapan...dan ia akan terus berulang...itu yang membuat kita semakin matang...apa yang penting kita perlu melihat ke hadapan...apapun selamat datang ke dunia FOREX...:D

Bro, bukan sedikit saya fund kat acc mamat tu +-USD10K tu.... mmg le dapat return yg dijanjikan tapi modal aku mana pah..... modal aku masih tepu lagi... tak tahu le boleh dpt ke tidak spt yg dijanjikan

Rozaly
03-13-2009, 01:05 PM
Bro, bukan sedikit saya fund kat acc mamat tu +-USD10K tu.... mmg le dapat return tapi modal aku mana pah..... modal aku masih tepu lagi... tak tahu le boleh dpt ke tidak sptt yg dijanjikan

Berdoalah agar dibukakan hatinya agar memulangkan duit ko tu...dia dah berjanji & harap2 dia tunaikan janjinya...

pokcik3g
03-13-2009, 01:27 PM
Banyak tol bro suruh org tradekan. Ngeri aku. Moga2 bro dpt balik duit tu balik hasil trade sendirik.

bud
03-13-2009, 01:49 PM
Bermula dari situle saya belajar secara manual dan melalui internet secara perlahan2. Flatform demo **** menjadi taruhan awal.... Tetapi memandangkan ada 'spread charges' saya masih tidak memulakan 'live trade'. Sebenarnye lebih takot dr berani...

Sehingga le suatu hari sessi 'ngeteh' bersama dua jiran taman, saya mengutarakan keinginan utk belajar trade dan rupa2nye kedua2 teman tersebut sudahpn 'live trade ngn fxopen tanpa spread charges....

7/1/09 - terus register then proceed to depo USD500 as an initial investment di micro acc.

1st day trade - Rugi + takut + kecot + dan mcm2 lg.......

Will update about my 1st week 'performance'..

bud
03-14-2009, 12:52 AM
Ini le performance 1st week trade .... byk goyang... tapi boleh le sbg beginner

Puzastyle
03-18-2009, 07:40 AM
Ini le performance 1st week trade .... byk goyang... tapi boleh le sbg beginner

huhuhu banyak hijau merimbun.... sikit2 lama2 tawan gunung kinabalu.
yang penting konsistennng.. gud luck bro...:D

kutu_loncat
03-23-2009, 03:24 AM
huhuhu banyak hijau merimbun.... sikit2 lama2 tawan gunung kinabalu.
yang penting konsistennng.. gud luck bro...:D

takde update terkini ke?... good luck bro... aku suke nengok akaun kengkawan profit, bagi semangat balik padaku to be on track again

bud
04-01-2009, 06:11 AM
takde update terkini ke?... good luck bro... aku suke nengok akaun kengkawan profit, bagi semangat balik padaku to be on track again

Alamak... lupa lak nak update... lately ni busy sikit

bud
04-01-2009, 06:18 AM
End January...

Percaya atau tidak.. micro acc saya sudah mencecah almost 2K dlm tempoh 2 minggu trade... antara percaya ngn tidak sahaja....

Akan tetapi... sifat tamak mula mempengaruhi diri... cubaan untuk withdraw duit lansung tidak ada... Sememangnye ditarget jumlah ke USD2,800....:D

Sifat tamak... membuat akaun saya kerugian hampir USD1k hanye untuk tempoh dua hari.... Semasa saya bercuti di Cherating, Kuantan.... Gara2 nak recover 1st big loss yg hampir USD500.... acc saya bertambah parah....

Another sad part..... laptop screen retak kerana tidak dpt mengawal emosi....
Camne nak trade.... Terpakse le mintak tolong kwn2 untuk cut lost je position2 yg boleh membawa padah.......

Pulang je ke KL... micro acc tinggal hanye USD1,600 je from avail bal of USD2,500..... sedih gila.....
Awal feb.... dpt bonus USD10... hai... takkan 10 days trade pun msh dpt bonus....
Saya masih tidak sedar akan sikap tamak yang boleh menhancurkan cara trading yang penuh displin before...... Ini le punca sikap tamak yang kadang2 membawa hasil dan byk kali membawa masaalah.

kutu_loncat
04-01-2009, 07:16 AM
End January...

Percaya atau tidak.. micro acc saya sudah mencecah almost 2K dlm tempoh 2 minggu trade... antara percaya ngn tidak sahaja....

Akan tetapi... sifat tamak mula mempengaruhi diri... cubaan untuk withdraw duit lansung tidak ada... Sememangnye ditarget jumlah ke USD2,800....:D

Sifat tamak... membuat akaun saya kerugian hampir USD1k hanye untuk tempoh dua hari.... Semasa saya bercuti di Cherating, Kuantan.... Gara2 nak recover 1st big loss yg hampir USD500.... acc saya bertambah parah....

Another sad part..... laptop screen retak kerana tidak dpt mengawal emosi....
Camne nak trade.... Terpakse le mintak tolong kwn2 untuk cut lost je position2 yg boleh membawa padah.......

Pulang je ke KL... micro acc tinggal hanye USD1,600 je from avail bal of USD2,500..... sedih gila.....
Awal feb.... dpt bonus USD10... hai... takkan 10 days trade pun msh dpt bonus....
Saya masih tidak sedar akan sikap tamak yang boleh menhancurkan cara trading yang penuh displin before...... Ini le punca sikap tamak yang kadang2 membawa hasil dan byk kali membawa masaalah.

tapi sekurangnya bro masih ada untung lagi kan?... modal usd500 skrg usd1600, masih untung usd1100. dan penting sistem trade bro tu dah berjaya dan bro juga dah belajar, sikap tamak punca bro alami kerugian.

apa pun all the best.. bro bud.

bud
04-01-2009, 07:28 AM
tapi sekurangnya bro masih ada untung lagi kan?... modal usd500 skrg usd1600, masih untung usd1100. dan penting sistem trade bro tu dah berjaya dan bro juga dah belajar, sikap tamak punca bro alami kerugian.

apa pun all the best.. bro bud.

TQ bro for your courage... will update lg the turning point bila lupa diri balik... he..he..he