PDA

View Full Version : TIADA yg mustahil



lilinman
03-08-2009, 03:54 AM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/7/rizal72/f_snakem_2241b91.jpg

saya terfikir,adakah snake charmer ini membuat kerja gila?mempertaruhkan nyawanya berdepan dengan ular yg sangat berbisa.setiap hari snake charmer akan melakukan perkara yang sama untuk menghiburkan hati orang ramai. kemahiran mereka menjinakkan reptilia tersebut mengkagumkan saya.
snake charmer mendapat wang dengan cara sedemikian. pada saya lagi bahaya pekerjaan snake charmer dari trading.mereka hilang nyawa jika tersilap langkah! kita hanya berdepan dengan kerugian wang ringgit.

roceli08
03-08-2009, 04:03 AM
ulo tu dah takde gigi daa..

lilinman
03-08-2009, 04:12 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/7/rizal72/f_wallm_86b88d4.jpg
wall street,traders yang kendalikan wang berbillion-billion.tentu ada teknik yg mereka gunakan supaya tenang hadapi tekanan kerja seharian. retail traders mcm saya pun agak tertekan juga ada masanya. susah sebenarnya hendak trade seperti robot. kita manusia,cara yang betul bukan trade seperti robot tapi kuasa mengawal emosi.

lilinman
03-08-2009, 04:46 AM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/7/rizal72/f_gamblem_cb0974c.jpg
bila saya buat flashback semasa mula-mula trading tidak ada bezanya kaedah trading saya dengan gambling.bukan maksud saya trading itu gambling.saya tidak tahu apa yang saya buat.hanya klik untuk sell atau buy berdasarkan buy and sell signal dari satu seminar yang saya pergi.saya percaya pada mentor akan beri penjelasan yang jelas tentang trading.saya akui dunia forex tidak ada peraturan yang jelas,kalau mentor tidak cukup kelayakan pun layak jadi cikgu forex.apa yang perlu hanyalah marketing yang baik.apa pun saya berterima kasih.pertama beliau mengenalkan saya pada dunia fx,kedua saya telah terkena trading bug.kegagalan pertama saya merupakan langkah permulaan untuk terus ke hadapan.

lilinman
03-08-2009, 04:57 AM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/7/rizal72/f_fxm_75a5094.jpg
apakah kemahiran membaca chart boleh menjadikan saya lebih mewah? berapa lama perlu saya belajar hingga ke tahap profesional? apakah saya akan berhenti kerja jika trading fx saya berjaya? pelbagai persoalan bermain di fikiran masa melibatkan diri dalam fx.siapa tak teruja? trading boleh mendatangkan pelbagai kemungkinan.sekarang semuanya sedikit demi sedikit terungkai.

lilinman
03-08-2009, 05:12 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/8/rizal72/f_forestm_8742a50.jpg
ini ialah saya masa belajar merangkak-rangkak dulu.rajin cari indicator,ubah setting nombor indicator.memang mengarut punya kerja.asyik kerja adjust sana sini.cari sistem yang pelik-pelik.bunyi sistem pun macam mengancam je.tapi hasilnya hanya mengecilkan akaun saya.semak betul charts macam hutan belantara.

lilinman
03-08-2009, 05:45 AM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/8/rizal72/f_chartm_df55ee3.jpg
bar chart,line chart atau candlestick chart pilih mana satu? saya lihat semua sama saja.macam tak ada nilai.sepatutnya bila pilih jenis chart kena tahu apa kelebihan atau kekurangan chart tersebut. pergerakan sangat pantas dalam fx.faktor kejayaan tentulah mengikut trend chart. rupa-rupanya cs sahaja dah cukup.saya tak perlu cerita pasal cs.thread lain lebih komprehensif.fokus utama adalah price action.maka naked trading menjadi pilihan.

dealkhan
03-08-2009, 06:32 AM
wah...naked trader...pndapat sy la candlestick sama ngan bar chart...cuma line chart tu yg beza...kalo xsilap line chart tu dia ambik close jer...

gilos
03-08-2009, 06:50 AM
cs hampir sama dgn bar chart...cuma pattern dia bagi lagi cepat signal dari bar chart...(bukan gue cakap...steve nison cakap) :)

lilinman
03-08-2009, 12:35 PM
welcome guys,
mengapa perlu membaca? dunia saya memang berkaitan dengan buku.segalanya pasal buku.lebih tepat lagi berkaitan dengan ilmu.kalau kita hayati surah iqra pun segalanya bermula dengan 'bacalah'.agak malang jika ada bangsa kita yang memperlekehkan minat membaca.saya bermula agak lambat dalam trading.sudah tentu saya perlu menambah ilmu dalam trading melalui pembacaan.segala penulisan berkaitan forex amat menarik perhatian saya. seorang trader mengkritik 'macam nak ambil periksa'.berbalik pada iqra tadi mungkin dia tidak faham.dalam sistem pendidikan kita bila baca buku memang berkaitan dengan peperiksaan sahaja.untuk mendidik budaya membaca seperti masyarakat barat masih jauh lagi perjalananya.

lilinman
03-08-2009, 12:46 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/8/rizal72/f_lioncitym_0f36e44.jpg
masih saya ingat lagi masa mula-mula trade 'live'.saya buka account standard sebab IB kenalkan dengan akaun tersebut.tak tahu pun apa beza standard atau mikro.apatah lagi pengertian leverage.umpama 'kamikaze trader'.live trading memang dahsyat macam nak meletup jantung.maklumlah duit betul.masa berlalu rupa-rupanya saya dah masuk kandang singa!

lilinman
03-08-2009, 12:54 PM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/3/8/rizal72/f_dummym_387d67f.jpg
tak pernah terlintas dalam fikiran ni akhirnya saya jadi macam 'dummy'.asyik ikut signal buy and sell.apakah setakat ini sahaja kemampuan saya? adakah saya layak untuk loss sahaja setiap hari? mesti ada yang silap? dimana ya.

lilinman
03-08-2009, 01:01 PM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/3/8/rizal72/f_eam_9a08cde.jpg
mulalah episod lain dalam dunia trading saya.ada pula ea aka robot.wah! ini kerja mudah,tidur malam esok pagi semak akaun dah ada beratus-ratus pips.mungkin ada traders diluar sana yang berjaya guna ea.saya belum jumpa lagi.pelbagai review yang saya baca tentang ea.akhirnya ramai yang buang ea.untuk langkah selamat saya tak mendalami ea.bukan real trading asyik harap robot.saya lebih percaya mesin basuh dirumah buat kerja.soal duit saya uruskan sendiri.

lilinman
03-08-2009, 01:09 PM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/8/rizal72/f_easym_b0f0038.jpg
hebat perang saraf iklan-iklan diluar sana.trading mudah,senang,cepat kaya semua yang baik-baik sahaja.hakikatnya tidak.trading bukan senang.mengapa sukar? puncanya kurang ilmu.saya amat galakkan newbie carilah guru fx.mereka dah lalu jalan yang sukar,pahit.maung,manis 1001 rasa.bukankah lebih selamat dapat guru yang dapat kongsi ilmu trading mereka.jangan berkira nak invest duit untuk ilmu.

lilinman
03-08-2009, 01:17 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/8/rizal72/f_wreckedm_9c83e94.jpg
akhirnya hari yang dinantikan telah tiba.akaun kena 'margin call'.jadilah crash test dummy yang terlentang tu.pedih.ranap harapan nak merasa keindahan kemewahan.apa perlu saya buat? meraung,melalak tak beri apa faedah.saya teringat satu bab buku yang saya baca.lihat cermin depan kereta kita untuk teruskan perjalanan,hanya toleh sekali-sekala pd cermin kecil untuk melihat kebelakang.benar,''jangan pandang belakang''

lilinman
03-08-2009, 01:49 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/8/rizal72/f_daytradem_c390c01.jpg
masa untuk maju ke hadapan.pertama sekali saya ada 3 pilihan.hendak jadi traders yang mana satu,scalpers,swing atau position traders.syukur kerja saya bukan 8-5.walaupun kena bawa kerja balik kerumah tapi mampu selesaikan ikut jadual.saya ada 24jam sama macam semua orang.kena adjust sendiri.mungkin trading mencabar limit saya,itulah yg buat saya tak serik.asyik buat kerja yang sama 14tahun bagus juga ada perniagaan sendiri.

lilinman
03-08-2009, 01:58 PM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/3/8/rizal72/f_brokersm_52d2fbf.jpg
bila lihat statement forex saya,memang bengang,marah,malu dll.pendek kata naik angin satu badan.pada statement tu ada nama IB saya.nak padam tak boleh.kena tukar broker baru nama dia hilang.saya muhasabah diri bukan salah siapa.ingat lagu bangau oh bangau akhirnya semua salah!saya sebenarnya sudah selesa dengan trading platform yg digunakan.

lilinman
03-08-2009, 02:09 PM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/8/rizal72/f_londonm_b737508.jpg
london open jam 3ptg malaysia.saya kaji ramai traders yang sanggup bersengkang mata time zone yg lain.mengapa? rupa-rupanya london open adalah volume paling tinggi dlm trading.mereka dah hampir 100 tahun sibuk pasal trading ni.untungnya tinggal di malaysia.3petang hingga 12.00mlm memang sesuai masa saya.apa yang utama urusan family adalah agenda pertama.saya fokus hanya pada euro/usd dan euro/gbp.

lilinman
03-08-2009, 02:39 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/8/rizal72/f_newsm_6c73bc7.jpg
ini satu kes lagi dalam forex.saya mengaku tak mahir hendak trade news.ada pengalaman pahit kena spike 2 kali.masa tu tak letak stop loss dan tak faham ada economic news pula.once bitten twice shy.lepas insiden-insiden tu baru faham kena semak dulu economic news negara tertentu.masa saya surf ************ disitulah jumpa thread sham.saya ada hantar emel pada dia.dan cuba teka? dia balas,happy dapat jumpa traders malaysia disana.moral of the story semak dulu economic calendar.news trading penuh dengan traders yang penuh emosi -greed.

lilinman
03-08-2009, 02:57 PM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/3/8/rizal72/f_eggsm_299de77.jpg
never counts the eggs before it hatches-jangan kira telur sebelum ia menetas.saya bukan nak cerita pasal telur.apa yang menarik perhatian saya ialah harapan yang penuh dengan ilusi tentang dunia forex.berapa banyak boleh dapat dalam forex? jawapan saya mudah,cuba buka akaun dummy dan lihat berapa kita mampu buat.selamat menyambut maulidur rasul guys.our greatest prophet muhammad s.a.w.

nuwa
03-08-2009, 03:18 PM
selamat menyambut maulidur rasul sume....

best gak bc apa yg bro nukilkan di sini...sedikit sebanyak lebih kurang je ngan apa yg saya lalui sepanjang trade forex dlm 2 tahun ni...

at last....naked chart is da best.

apa2 pun sy masih belajar....still belajar utk berjalan ngan betul...sblm ble berlari laju mcm otai2 trader lain.....moga ble belajar gak ngan bro2 sume.

:)

lilinman
03-08-2009, 10:07 PM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/8/rizal72/f_holym_2a65c7b.jpg
cantik sungguh suasana tempat suci kita.holy kaabah.dalam dunia fx ada satu istilah yang dipanggil 'holy grail'.macam satu kemestian setiap traders yang baru mengenali fx akan mencari sistem yang perfect.dalam buku-buku yang saya baca semuanya menjelaskan tiada holy grail.tapi saya manusia biasa,ingin kesempurnaan.maka sistem yang saya dapat sekali lagi buat pembetulan sana sini.nak winning trade sahaja.loss tak sanggup terima.sekali lagi market menghukum saya.benar kata seorang traders 'losing is part of the plan'.mendalam maksudnya.

lilinman
03-08-2009, 10:14 PM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/8/rizal72/f_ikanm_a06cd19.jpg
saya selalu pergi ke pasar basah terkemuka dipandan johor.kadang-kala saya mendapat tawaran yang baik.ada masanya kena mainkan harga oleh penjual ikan itu.memang bijak.sekali-sekala terkena juga beli harga dibawah kualiti.apa persamaan trading ikan dengan forex? tak banyak bezanya.ada buyers ada sellers.penjual ikan tersebut sangat mahir mengenal pasti jenis ikan dan ragam pelanggannya.siapa yang kurang pengetahuan pasti akan terkena.

lilinman
03-08-2009, 10:52 PM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/3/8/rizal72/f_mathsm_ec3b5b4.jpg
maths kadang-kala buat kepala saya sakit.bila saya belajar pivot point,fibonacci rasa macam belajar matematik.saya ada lihat video fibonacci numbers dalam websites the truth about islam.memang menakjubkan.ada masa fibo,pivot memang laser sharp tempat market singgah.ada masanya tidak.trading lebih kepada emosi tamak dan takut.tamak-nak banyak duit,takut-keluar awal takut loss.risk 10 pips ambil 5 pips.risk to reward tidak ikut aturan.

lilinman
03-08-2009, 11:05 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/8/rizal72/f_breakoutm_4dfa891.jpg
breakout trading.satu teknik yang agak mudah.pada tahap ini tentu anda faham apa maksud breakout(baby stuff).jika berhasil hasilnya memang syok.cepat dapat pips.tapi buat diri saya breakout strategi risikonya sangat tinggi.boleh trade breakout.tak ada salahnya.cuma kena tahu ia nak breakout ke mana?kaji dulu ia menghala ke support atau resistance terhampir.kira risk to reward.kalau margin profits sedikit pass the trade.plenty to come.

lilinman
03-08-2009, 11:15 PM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/3/8/rizal72/f_supportm_4b82054.jpg
support dan resistance.apa yang saya faham kedua-duanya teknik yang sangat mudah untuk dikesan.gunakan garisan sudah dapat kesan tempat support dan resistance.untuk naikkan level pemahaman tentang support dan resistance,kena study bila ia dapat bertahan,price akan revisit point tersebut beberapa kali maka kekuatannya akan berkurangan.

lilinman
03-08-2009, 11:47 PM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/3/8/rizal72/f_diciplinem_28e096f.jpg
masa zaman kanak-kanak saya,cerita combat lakonan vic morrow amat saya minati.tak tahulah mengapa.yang penting mesti ada senjata dan babak tembak menembak.bila dah umur 30an saya lihat sudut yang berbeza.bukan mudah nak lepaskan tembakan yang tepat.latihan yang lasak fizikal dan mental.memang saya tabik askar dan polis kita.mereka mempunyai disiplin diri dan pasukan yang amat tinggi.pelbagai pengiktirafan antarabangsa diberi pada mereka.trading pun sama,jika kita tidak ada disiplin diri yang tinggi,maka on saja trading platform mulalah nak tembak sana sini.buang peluru.dalam kes saya buang duit lagi.

lilinman
03-09-2009, 12:05 AM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/8/rizal72/f_konsistenm_d469a74.jpg
saya minat kepantasan(speed).3 kali saya berpeluang ke sepang international circuit.sangat laju kereta f1.kamera saya dapat ambil gambar habuk saja.maklumlah tiada skill photography.pelumba f1 kena race lebih dari 20 tracks.gila.pusing 30-40laps lebih untuk menang.1 kemenangan belum tentu jadi champion.ingat lagi tahun lepas massa happy betul sangka dia menang last minute hamilton potong toyota.hamilton menang kecil saja.tapi overall dia jadi champion.what a gruelling race.konsisten dalam setiap race main peranan.sama saja prinsipnya dalam fx.

lilinman
03-09-2009, 12:41 AM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/3/8/rizal72/f_geniusm_279869f.jpg
dulu saya suka menyampuk cakap kawan bila bercakap.saya selalu beritahu apa perkataan yang dia nak sebut.saya bukan pendengar yang baik.sikap buruk saya kadang-kala terbawa-bawa bila lawat thread lain.post benda yang bukan-bukan.tidak faham etika thread starter.begitu juga masa trading bila saya fikir saya tahu market akan bergerak ke mana saya pasti akan loss.saya langsung tak respect siapa disebalik cs tersebut,lebih ramai pros diluar sana.be humble.jangan anggap kita tahu semua.sikit saja ilmu yang saya tahu pasal trading.sebab itu saya selalu cari ilmu tambahan dari pros.kini saya kurang menyampuk cakap kawan-kawan saya.diam dan dengar.pd market lihat pd chart ada apa yg ia nak beritahu.

lilinman
03-09-2009, 01:45 AM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/8/rizal72/f_doublebottom_88a2505.jpg
pattern W atau M selalu wujud dalam chart patterns.cara trade yg diajar untuk profits double top atau bottom ada dalam informedtrades.sekali lagi saya keliru kenapa akan berlaku pengulangan bentuk-bentuk common chart pattern.cara konvensional ajar trade W dan M menjadikan orang ramai herds follower.ikut buku teks punya trades.

zurin
03-09-2009, 01:53 AM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/8/rizal72/f_doublebottom_88a2505.jpg
pattern W atau M selalu wujud dalam chart patterns.cara trade yg diajar untuk profits double top atau bottom ada dalam informedtrades.sekali lagi saya keliru kenapa akan berlaku pengulangan bentuk-bentuk common chart pattern.cara konvensional ajar trade W dan M menjadikan orang ramai herds follower.ikut buku teks punya trades.

hai bro,
selamat berkenalan,
hopefully boleh buat geng johor,
la ni masih loneranger......:D

lilinman
03-09-2009, 02:04 AM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/8/rizal72/f_leaderm_21ddac2.jpg
good to see u.
bila saya lihat kebanyakan buku teks trading hanya mendidik traders mengikut 'smart money'.siapa smart money,tentulah institusi kewangan,hedge fund dan big players.5% yg berjaya adalah mengikut mereka.how to be smart money? rupanya traders kena ada edge sendiri.tak perlu ikut style orang sangat.be a leader of the packs.kalau lambat join herds lagi tinggi risiko rugi.

zurin
03-09-2009, 02:08 AM
https://img18.picoodle.com/img/img18/3/3/8/rizal72/f_leaderm_21ddac2.jpg
good to see u.
bila saya lihat kebanyakan buku teks trading hanya mendidik traders mengikut 'smart money'.siapa smart money,tentulah institusi kewangan,hedge fund dan big players.5% yg berjaya adalah mengikut mereka.how to be smart money? rupanya traders kena ada edge sendiri.tak perlu ikut style orang sangat.be a leader of the packs.kalau lambat join herds lagi tinggi risiko rugi.

semua benda tu macam indi,
baik utk op but terkehel bila exit.......:D

lilinman
03-11-2009, 01:10 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/11/rizal72/f_scopem_2f67f98.jpg
traders yang berjaya adalah mereka yang fokus.senang cakap.bila balik kerja dah burnout.akibatnya hilang pertimbangan.mentor saya kata sistem yg digunakan 30% akan lost.kenapa saya punya loss berlambak.macam yoyo.kejap ok kejap tak.check punya check salah diri sendiri!bila malam ok pula jiwa tenang,senyap,aman dll.

lilinman
03-11-2009, 01:14 PM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/3/11/rizal72/f_spinem_2836423.jpg
setiap kejayaan mesti ada tulang belakang.saya beruntung semua disekeliling saya percaya saya buat habis baik.thank you dear.

kutu_loncat
03-12-2009, 01:47 AM
salam bro lilinman. teruskan thread bro. aku suke lawat. baca baca benda yg boleh bagi tauladan dan sempadan.. :)

zurin
03-12-2009, 02:00 PM
salam bro lilinman. teruskan thread bro. aku suke lawat. baca baca benda yg boleh bagi tauladan dan sempadan.. :)

kalau dapat tips dan strategi yang power2,
post la dkt sini,
aku terbaca sistem minachi,
sikit lebih kurang macam martingale.....:D

lilinman
03-12-2009, 02:27 PM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/12/rizal72/f_kissm_20e8f99.jpg
kiss,bukan!saya bukan ada double meaning apa-apa.maksud saya Keep It Simple System.ok.berapa indicators yg kita perlu guna.tak kisahlah berapa banyak.selagi kita tak faham konsep buyer and seller susah juga.apakah keterlaluan saya katakan kalau kita tak dapat kesan apa yg ingin diberitahu oleh cs elok jauhkan diri dari nak cuba live trade.
kita ada 2 pilihan buy atau sell.salah tu,kita ada 3 pilihan sebenarnya sell,buy atau stay away.saya faham ramai kunjungi thread yg discuss sistem.sila type forex indi di google,wah banyak betul.jadinya tepu otak nak guna mana satu.

zurin
03-12-2009, 03:43 PM
https://img15.picoodle.com/img/img15/3/3/12/rizal72/f_kissm_20e8f99.jpg
kiss,bukan!saya bukan ada double meaning apa-apa.maksud saya Keep It Simple System.ok.berapa indicators yg kita perlu guna.tak kisahlah berapa banyak.selagi kita tak faham konsep buyer and seller susah juga.apakah keterlaluan saya katakan kalau kita tak dapat kesan apa yg ingin diberitahu oleh cs elok jauhkan diri dari nak cuba live trade.
kita ada 2 pilihan buy atau sell.salah tu,kita ada 3 pilihan sebenarnya sell,buy atau stay away.saya faham ramai kunjungi thread yg discuss sistem.sila type forex indi di google,wah banyak betul.jadinya tepu otak nak guna mana satu.

lilinman,
nak tumpang tanya,
thread awak ni macam friendster la,
awak ni lelaki ke pompuan......:p

kutu_loncat
03-13-2009, 03:23 AM
kalau dapat tips dan strategi yang power2,
post la dkt sini,
aku terbaca sistem minachi,
sikit lebih kurang macam martingale.....:D

martiangle?... mmmm... aku ada cuba buat ea. backtest tahun 1999.. mantappp.. dari usd300 boleh jadi usd3,000 dalam 2 bulan.. backtest tahun 2006.. jahanam..terus... aku rasa bahaya main martiangle nih.. mmg boleh buat duit.. masa tertentu.. masa market merepek.. huhuhu.. samada hedging atau mc.. :D

zurin
03-14-2009, 01:22 AM
martiangle?... mmmm... aku ada cuba buat ea. backtest tahun 1999.. mantappp.. dari usd300 boleh jadi usd3,000 dalam 2 bulan.. backtest tahun 2006.. jahanam..terus... aku rasa bahaya main martiangle nih.. mmg boleh buat duit.. masa tertentu.. masa market merepek.. huhuhu.. samada hedging atau mc.. :D

betul tu bro,
kena masa rectractment ok la,
kalau dia trending terus,
mc la jawapnya......:D

lilinman
03-14-2009, 04:16 AM
friendster?saya tak tahu apa friendster.forex sites saya tahulah.

lock17
03-14-2009, 06:10 AM
Dear LilinMan..

Teruskan dgn penulisan anda..rmi yang seronok membaca kisah anda:)

zurin
03-14-2009, 06:42 AM
friendster?saya tak tahu apa friendster.forex sites saya tahulah.

tak tahu tak pe,
tapi lebih kurang tempat kawan2 forex juga.....:D

lilinman
03-15-2009, 11:27 AM
https://img01.picoodle.com/img/img01/3/3/15/rizal72/f_fxclassm_5047353.jpg
thanks lock17.nice avatar.masa saya bosan selalu juga main ps2 dengan my boy.cool games lah.kalau tak silap saya satu watak tu kita boleh jadi gunslinger? tapi dalam forex tak boleh,ranap segala yg dibina. frankly zurin saya lebih suka chatting live person bukan dalam alam siber chatroom.agaknya masa saya dah lepas.ok itu cerita lain.
saya fikir cara trade lock17 mungkin ada persamaan dengan saya.sebab saya fokus banyak pd kesilapan traders.ini adalah fakta.trading is a zero sum game.ada orang menang ada orang kalah.saya sangat suka dengan mentorships guru-guru fx dari negara barat.mungkin kerana mereka lebih lama trade dan penuh dengan pengalaman yg sangat tinggi nilainya.kalau anda lihat skrin shot saya.inilah kerja saya waktu tidak trade.asyik timba ilmu fx dari video2.

lilinman
03-15-2009, 11:50 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/15/rizal72/f_railwaytracm_a4e7aed.jpg
pantas,pergerakan fx.kadangkala macam mana expert kita pun tak dapat nak kenal pasti nama-nama cs yg ada.salah satu cara saya nak trace profitable cs ialah kaedah ini.saya ingat ia sebagai railwaytrack.

lilinman
03-15-2009, 11:55 AM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/3/15/rizal72/f_trainm_8b88589.jpg

ini satu contoh yg saya maksudkan dengan railwaytrack. soal indicators kita kena tanya kenapa pilih indi2 tersebut.kena tahu indi berfungsi pada market yang berbeza-beza. macam orang sakitlah.lain penyakit lain ubat.kalau hentam semacam guna indi yg tak sesuai dengan market susah nak jadi apa samada bear atau bull?

lilinman
03-15-2009, 12:21 PM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/3/15/rizal72/f_stochm_d6b87ba.jpg
bagaimana pro trader guna stoch? saya fikir mudah saja.overbought sedia nak jual,oversold sedia nak beli.wah kacang.tapi kenapa banyak sgt overbought dan oversold.rupa-rupanya ilmu saya masih cetek. bila candle lepas simple moving average biarkan saja.ikut garis merah yg ditanda sejajar dgn stoch oversold.
macd lain hari saya sambung.'divergence' sgt berfaedah jika kita dapat kesan.safe trading guys.
oh lupa:exit bila stoch dah sentuh tahap overbought! tamak,sedih lah akibatnya.
rules of thumb:bila market uptrend ignore overbought,fokus pd oversold,bila market downtrend ignore oversold fokus pada overbought.memang sikit saja signal akan keluar tapi sgt tinggi nilainya.

lilinman
03-15-2009, 01:36 PM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/3/15/rizal72/f_revengem_399b394.jpg
siapa yang tak pernah ingin balas dendam? macam nak ajak gaduh pula saya ni.seperti yg pernah saya katakan dalam forex ia akan mendedahkan siapa diri kita sebenarnya.jangan salahkan sesiapa.kita yang tekan mouse tu untuk sell atau buy.indi bagus jika kita bijak gunakannya.indi tak salah apa pun memang program ia macam tu.saya sebenarnya lebih minat betulkan diri saya sebagai traders,dengan apa yang saya alami sedikit perkongsian ilmu semoga perjalanan saya sebagai pro traders akan lebih mudah.saya lihat semenjak saya berkongsi ilmu sedikit ni nak dapat 20-30pips sehari agak mudah.cukuplah.dalam forex,kenalpasti apa yg kita boleh profits,samada kenalpasti pattern atau apa-apa saja dan ulang ia beratus,beribu kali barulah akaun akan gelembung.
balas dendam.siapa yang suka loss.lagi-lagi 3 hingga 4 kali loss.rasa nak buka lots lagi besar nak cover balik rugi tu.tapi awas,langkah ini sangat tidak bijak.saya kalau kena bab ni tutup trading platform,buat benda lain.esok sambung balik dgn minda yg lebih terbuka.dendam kesumat sifat yg sangat negatif.buang ia jauh-jauh.

lilinman
03-18-2009, 09:57 AM
https://img01.picoodle.com/img/img01/3/3/18/rizal72/f_durianm_4d848eb.jpg
forex bahaya.kita biasa dengar pendapat ni.95% gagal.akhir cerita bank juga yg dapat kaut duit banyak dari retails trader.scalper selalu jadi kesukaan brokers.macam mana tak jadi anak emas brokers,mereka dapat untung dari spreads yg kita trade tiap-tiap hari.kalau jadi long term trader mungkin brokers bengkak hati sikit.cuma dpt swap jika ada.forex menguntungkan hanya jika kita bijak.macam durian banyak duri tapi dlm sedap kalau dpt kopek.pertandingan forex pun satu hal.ramai masuk trade gila2,broker triple agaknya untung dari spread tu.ada juga yg buat macam gambling mm diabaikan sebab nak kejar hadiah wang besar.kena pikiaq org utara cakap.

pokcik3g
03-18-2009, 10:45 AM
bagaimana pro trader guna stoch? saya fikir mudah saja.overbought sedia nak jual,oversold sedia nak beli.wah kacang.tapi kenapa banyak sgt overbought dan oversold.rupa-rupanya ilmu saya masih cetek. bila candle lepas simple moving average biarkan saja.ikut garis merah yg ditanda sejajar dgn stoch oversold.
macd lain hari saya sambung.'divergence' sgt berfaedah jika kita dapat kesan.safe trading guys.
oh lupa:exit bila stoch dah sentuh tahap overbought! tamak,sedih lah akibatnya.
rules of thumb:bila market uptrend ignore overbought,fokus pd oversold,bila market downtrend ignore oversold fokus pada overbought.memang sikit saja signal akan keluar tapi sgt tinggi nilainya.
Haha..Aku pon mase mule2 kenal forex 3 taun lepas pon camtu gak. Stoch overbought je sell. Oversold buy. Pastu lingkup acc. Lelame baru tau semua tu repaint. Pakai indi based on trend.

lilinman
03-19-2009, 02:54 PM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/3/19/rizal72/f_gigitm_0f80817.jpg
mengapa ada masanya mengigit jari bila tekan buy sell button.aduh silap strategy lagi.berapa banyak akaun letup baru kita dpt konsisten profit ya?mungkin boleh buat poll,berapa kali kita dah jadi bomberman baru naik level atau skill forex nie.

136742
03-25-2009, 06:05 AM
bro lilinman..

nice thread, boleh jadikan pelajaran dan pengajaran untuk traders lain. Trading system yang berkesan untuk orang lain tak semestinya berkesan untuk diri kita. Betul seperti yg bro ckp tuh. Untuk jadi trader yg berjaya, kita perlu bina sistem kita sendiri sbb itu yg paling sesuai untuk kita, right?.

Sy nak tanya pasal stoch dan macd.. apa setting terbaik yg pernah bro guna.. boleh share.

lilinman
04-05-2009, 02:37 AM
hi guys,lama tak jengah thread ni.market gila-gila sekarang.siapa yang baru belajar trading syukurlah. satu anda sedang menyaksikan masa bear tengah control pelbagai market. memang mencabar.jika kita dapat study betul2 graf masa ni boeh dijadikan panduan kalau recession datang lagi pada masa depan.
saya take note,apa yg traders sumbangkan dalam thread ni.untuk menjadi traders yg bagus ada pelbagai pecahan yang perlu kita kuasai.bukan semata-mata enter strategi sahaja.
MACD.Stoch atau apa-apa sahaja indi semuanya berdasarkan PRICE.ok,jika platform kita dapat data price ia akan proses tukarkan bentuk indi.jadi mana yg datang dulu? tentulah price.saya pasti anda juga setuju kita kena expertkan baca price action dulu.ada kebaikan juga anda gunakan indi.

''trading indicators can keep you from using the right side of your brain where all your EMOTIONS are stored.you can program buy and sell signals that have no emotions,they just monitor price movement against time''

lilinman
04-05-2009, 02:49 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/4/4/rizal72/f_progapm_51fc020.jpg

price sudah broke resistance.masih ada seller yg kurang bijak sell ke arah support.inilah peluang untuk kita buy.gap dalam forex menyatakan terlalu banyak demand price lonjak naik.konsep support and resistance kena dipraktikkan disini.maka resistance dah break ia jadi support.lihat candles yang jelas tunjuk potensi kemungkinan go up.

lilinman
04-05-2009, 03:37 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/4/4/rizal72/f_macdm_18cd903.jpg
MACD.sedap juga dapat makan MACD ni.saya nak bawa satu perkara mengenai 'number cruncher'.dalam trading anda akan dapat peluang untuk guna pelbagai indi.setiap satu jenis indi samada trend,oscillators,volumes,haih jenuh nak taip nama semua indi ni.apa pun awak pasti dah kenal jenis2 indi ni.satu cadangan saya jika nak guna indi kena buat kombinasi.ambil 1 dari trend dan 1 dari oscillators. 2 indi yg berbeza akan dapat menilai perkara yg berlainan.pakai standard setup sahaja.tak banyak beza kalau anda alter number2 nya. apa yang utama anda kena faham konsep supply and demand.saya beri satu contoh.katakan 10 orang beli dan 8 orang jual price akan pergi kemana? sudah tentu price akan go north.dalam chart anda boleh lihat bila market sideways.saya cukup teliti bab ni.maknanya clusters of candles sedang perang tak tahu siapa akan menang.boom,bila tiba masa macam konsep supply demand datang.price akan go up atau down.itulah breakout.saya tak pandai trade breakout.ada juga teknik hedging.saya tak guna teknik ni atas dasar prinsip.
ok dah off topik pula.traders yg baru akan sibuk tukar macam-macam numbers setup.mereka digelar number cruncher.lihatlah keberkesannya.memang ada masa ok dan ada masa fail.mungkin kerja adjust2 nombor ni tak payahlah kita nak buat sangat.fahamkan konsep supply and demand.chart diatas anda boleh relates serba sedikit apa yg saya maksudkan.bukan niat saya mengajar itik berenang,cuma nak kongsi apa yang saya tahu.jika ada masa saya akan bincangkan konsep supply and demand ni.saya lebih suka lukis garisan tertentu dan watch level tu.lihat apa reaksi market.lagi sekali tunggu price action.inilah masanya cs akan lead kita lebih advance dari mereka yg tidak tahu.

lilinman
04-05-2009, 04:18 AM
https://img06.picoodle.com/img/img06/3/4/4/rizal72/f_smam_8cfc162.jpg

supply and demand +moving averages
a picture tells 1000 words.enjoy.

lilinman
04-05-2009, 04:20 AM
https://img02.picoodle.com/img/img02/3/4/4/rizal72/f_bbm_83a7d9a.jpg

supply n demand plus bollinger banks.
a picture tell 1000 words.enjoy.

lilinman
04-05-2009, 04:23 AM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/4/4/rizal72/f_fibsm_1069815.jpg

supply n demand + fibs
a picture tells a thousand words.
enjoy.
happy pippin guys.

ForexWaveSoldier
04-05-2009, 11:47 AM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/4/4/rizal72/f_fibsm_1069815.jpg

supply n demand + fibs
a picture tells a thousand words.
enjoy.
happy pippin guys.

+ candlesticks
super enjoy :)

lilinman
04-12-2009, 09:20 AM
http://www.mininova.org/tor/2314786
click and keep on learning guys.
sorry,tak banyak yg dpt saya nukilkan.saya sedang mendalami ilmu money management,supply and demand.cikgu omputeh ni kelas dia mantap.shiok betul.faham-faham sajalah,nak mahir mesti banyak learning curve.nak gamble boleh juga,tapi trader yg pro akan sedut duit kita.

zurin
04-17-2009, 03:20 PM
http://www.mininova.org/tor/2314786
click and keep on learning guys.
sorry,tak banyak yg dpt saya nukilkan.saya sedang mendalami ilmu money management,supply and demand.cikgu omputeh ni kelas dia mantap.shiok betul.faham-faham sajalah,nak mahir mesti banyak learning curve.nak gamble boleh juga,tapi trader yg pro akan sedut duit kita.

sallam lilinman,
sham wakil/cikgu dari fxmalay nak turun jb,
bro ada tak idea,cadangan,inisiatif untuk menjayakan gathering ni,
maklumbalas boleh diajukan di thread johor....
timakasih ;)
http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=8300&page=31

lilinman
04-18-2009, 07:06 AM
tq zurin.duly noted.saya harap suatu masa nanti fxmalay dapat buat webinar sendiri.cool.jemputlah pro2 yg ada d malaysia ni.

04-18-2009, 07:37 AM
Tahniah dan syabas bro lilinman. saya semakin seronok membaca history bro.Well done go ahead So exciting

zurin
04-18-2009, 09:49 AM
Sallam bro lilinman,
timakasih diatas maklumbalas
saya pun orang kota :-)

lilinman
04-18-2009, 01:59 PM
https://img19.picoodle.com/img/img19/3/4/18/rizal72/f_mmm_a0d2c29.jpg

setelah puas mencari dihujung dunia,maka akhirnya kita dapat juga berjumpa dengan sistem yg sesuai dengan style kita tersendiri.sistem sahaja tidak memadai.terdapat beberapa aspek yg perlu kita fokuskan untuk menjadi trader yg sempurna.satu aspek yg sering diabaikan oleh traders ialah money management(mm).apa yg membezakan traders dan gambler salah satu darinya ialah mm.memang ada traders yg gambling dlm fx.salah satu contoh yg senang kita lihat ialah 'spike'chase.pro tak peduli pun spike ni.kalau anda tak kenal spike boleh tunggu economic news spt non farm payroll.pro akan turut serta selepas spike terbentuk.bukan semasa spike terjadi!.jika kita lihat carta pai diatas,entry cuma 2% sahaja,exit jatuh no 2,diikuti dgn psikologi dan wow yg paling besar 50% atau separuh rupanya mm.saya difahamkan ada seorang trader yg sistemnya 20% sahaja efektif tapi mm sgt bagus,akhirnya walaupun lambat dpt juga increase duit dlm acc.saya juga ada melihat contoh acc real seorang trader yg lost 70%,tapi 30%winning trades dia buat duit dpt cover losses dan untung akhirnya.saya fikir apa yg trader disini dpt ialah sistem yg lebih tinggi %nya bukan 2% ketepatannya.kena lihat balik waktu tak trading akaun kita.berapa lot kita buka,berapa kali trade satu hari.pro tidak trade hari-hari.saya ada menampal nota kecil dihadapan skrin saya
'taking trades when the MARKET is ready is correct'
'taking trades when YOU are ready is wrong'
mereka trade sedikit tapi bila market ready baru masuk trade.wow memang kena banyak sabar trading.saya dulu sering kejar trade.bila saya sedia.bukan market sedia.sekarang saya ubah strategi lihat chart,study news bila keluar,buat support n resistance dan tunggu sehingga ia datang.memang bosan tiada action.waiting game memang lenguh.buatlah apa2 yg patut.yg bestnya ada trading platform yg boleh keluar sound bila price tiba tempat tertentu.

04-18-2009, 03:37 PM
Taking trades when the MARKET IS READY is RIGHT!.
Taking trades when YOU ARE READY is WRONG!.

lilinman
04-18-2009, 06:18 PM
https://img01.picoodle.com/img/img01/3/5/3/rizal72/f_whatyoudoinm_8c2ab13.png
just a friendly reminder traders.duit tak penting tapi perlu.:)

lilinman
04-19-2009, 03:19 AM
https://img01.picoodle.com/img/img01/3/5/3/rizal72/f_mm1m_141fbf1.jpg
secara realistiknya saya kena berfikir,jika akaun mengecil hingga 50% saya out from real trade.balik demo.built up momentum.refund acc ke jumlah asal baru mula trade live.kalau refund separuh masih ok lagi,kalau margin call lagi banyak duit kena refund.apa pun ini plan saya jika losing dasat sangat.

04-19-2009, 05:59 AM
Terima kasih bro lilinman . Kalau tak keberatan mohon bro huraikan sedikit konsep carta recovery itu .

roceli08
04-19-2009, 09:33 AM
Taking trades when the MARKET IS READY is RIGHT!.
Taking trades when YOU ARE READY is WRONG!.


salam, tambahan ,

..TAKING TRADES WHEN WE AND THE MARKET READY IS BETTER...


..:)

mmmmm

lilinman
04-20-2009, 07:12 AM
tq,for dropping by.apa pun saya harap apa yg saya tulis ada beri sedikit input buat traders.saja nak share ilmu yg setitik sahaja dari lautan yg luas tu.saya sering gunakan ayat power tu untuk ingatkan diri saya yg kadang-kala nak click saja sell buy.apa yg roceli tulis tu memang bagus jika dapat praktik.IMHO in real trading biasa,kadangkala kita tak ready tapi market dah ready.saya akan tetap trade.george soros kata apa yg penting berapa banyak kita dapat bila kita sekali trade.buat banyak kali trade.untuk dapat 1000 pada saya cari kaedah kita dapat 10 setiap kali trade.dan ulang 10 x 100 hingga jejak 1000.tak perlu cari sistem yg dpt 1000 trade.saya sedar kaedah ini lebih praktikal nak tambah akaun kita.
carta tu senang saja maths dia.kalau akaun awak dah susut sampai 50% makna awak kena trade yg perfect 100% untuk balik jumlah asal.boleh jamin ke kita tak loss nak balik jumlah asal,campur tekanan emosi sure akan put high pressure kita nak dpt jumlah asal.
cara yg selamat dan stress free buka akaun micro dulu.nak lingkup,nak berjaya semua kena rasa dlm micro.bila dah mantap.sistem boleh percaya(takes years to trust),loss macam gigitan nyamuk jer so bukalah akaun standard.

cari NLP for trading dlm youtube.u get what i mean.

skyline39
04-20-2009, 02:51 PM
Thanks bro..

Journal ni banyak menyedarkan saya untuk trade dengan cara yg betul....
dulu kalau bukak chart je sibuk nak tembak...sampai akhirnya peluru habis dan yang tak syoknya terus kena bom ngan musuh...termenung kejap biar pun acc micro....

Buat newbie memang dicadangkan start ngan acc micro...untuk merasa pahitnya MC......disamping mencari weak point dalam diri ketika bertrading..:D

04-23-2009, 05:41 AM
Saya juga mengalami benda yang sama.Rupanya banyak ilmu lagi yang perlu dipelajari serta tunjukajar dari otai otai seperti bro lilinman

lilinman
04-23-2009, 10:32 AM
seperti yg saya nyatakan bukan niat saya mengajar itik berenang.kita perlu berada dalam kelompok yg positif fikirannya untuk excel dlm bidang ni.forex bukan untuk org yg malas dan mudah putus asa.sekarang sedang belajar nak buat blog sendiri.masih stage awal.ada apa2 komen submitlah.saya sedia terima nak baiki blog tersebut.welcome,selamat datang to my little own world blog.fxmalay you rock!thanks for giving me freedom of speech.i'm officially dah ada rumah sendiri.

nubiz
05-18-2009, 02:29 PM
wah... bangge org jhr terel2 memorex.... nak2 bro lilin..

ps; zurin.. kota kat area mana?

zurin
05-18-2009, 03:20 PM
wah... bangge org jhr terel2 memorex.... nak2 bro lilin..

ps; zurin.. kota kat area mana?

sallam bro,
orang tua aku tinggal dkt felda situ,
la ni aku duduk gelang patah......;)

lilinman
05-21-2009, 10:06 PM
safe trading guys/gals.jika kita ada reason nak enter dan exit maka pips mesti dapat punya.soal banyak atau sikit relatif.in trading be humble,respect each other.tiada istilah newbie sebenarnya.even pro masih kena belajar setiap waktu.

lilinman
05-23-2009, 03:08 PM
sila daftar segera untuk kemasukan sessi 2009 di UNIVERSITI FOREX.kejayaan dijamin 100%.yuran percuma.modul disediakan sendiri.kelayakan masuk ada pengalaman trading.graduate bergantung pd usaha masing-masing.

iklan ini saja saya reka.sebenarnya untuk menjadi trader yg berjaya bukan bergantung sangat pada sistem atau mentor.jika dikaji setelah kita baca buku fx,hadir seminar/webinar fx ia memberi idea sahaja untuk kita bertindak.memang newbie akan kecewa sangat hingga rasa tak sanggup trading dan give up untuk trade lebih-lebih lagi jika terkena margin call.dalam trading kita sedar kita tidak boleh mengawal pergerakan market.apa yg kita mampu buat berharap ada seller atau buyer yg lebih ramai untuk menggerakkan market supaya kita dapat profits.apa yg kita lakukan cuma membuat andaian pergerakan akan meningkat atau turun.tidak lebih dari itu.jika kita melihat kembali keputusan trading kita dlm seminggu,sebulan,dll kita akan dapat melihat apakah tindakan kita yg menghasilkan kejayaan atau kegagalan.itulah sebenarnya tujuan atau matlamat kita membina journal.jangan biarkan trade kita yg loss pergi begitu saja kena lihat dan kaji mengapa ia tidak menjadi.begitu juga jika kita win pd hari tertentu apakah yg menyumbang winning kita pd hari trade tersebut.print screen graf2 trade dan simpan untuk penilaian.bila waktu terbaik untuk kita menilai trade?isnin hingga jumaat sibuk trade.masa ni tak sesuai.yg terbaik ialah waktu tidak trade spt sabtu atau ahad.semak bali graf2 tersebut.jika kita dpt mengenal pasti kekuatan dan kelemahan kita insyallah trading kita akan turut improved.soal berapa banyak untuk dpt setiap kali trade terpulang kepada selera masing-masing.ada orang minum segelas dah hilang dahaga,ada orang minum 1 jug baru hilang dahaga.maka nilaikanlah diri sendiri.mentor yg terbaik ada dlm diri kita sendiri.ingatlah mengapa sistem yg sama memberi result yg berbeza kepada setiap trader?jawapannya setiap trader adalah unik dan ada ciri tersendiri.kesimpulannya untuk menjadi trader yg berjaya kita mesti menjadi independent thinker!siapa yg pull trigger buy or sell bila on platform?diri sendiri.jadi apa pun keputusan kejayaan atau kekalahan adalah tanggungjawab diri sendiri.cursing the market tak ubah apa pun.ok traders best of luck in your trading.oh ya,jgn paksa sangat untuk kejar kejayaan.setiap orang learning processnya berbeza.
wassalam.

lilinman
06-10-2009, 10:08 AM
https://img29.picoodle.com/img/img29/2/6/10/rizal72/f_votem_b57eda7.jpg

tahniah,fxopen voting tertinggi sehingga kini.saya plan nak pergi forex expo malaysia.sabtu ini.apa agaknya cerita menarik.jumpa traders di convention centre.

kaliwang
06-11-2009, 02:26 PM
lilinman great journal...
tengah tunggu apa lg info baru. MM memang kene jaga. Dah berkali MC sebab MM hampeh.

lilinman
06-20-2009, 11:01 PM
https://img31.picoodle.com/img/img31/2/6/20/rizal72/f_chimpm_5fde721.jpg

hi,saya tidak cukup bijak untuk menjadi seorang profesional seperti doktor,peguam,pilot.adakah saya boleh menjadi trader yg mahir? berita baik untuk traders yg seperti saya.kepintaran yg tinggi tidak menjamin seseorang untuk berjaya dalam dunia trading.(saya tidak berniat memusuhi golongan ini)agak memeranjatkan fakta yg saya jumpa.sila lihat sejarah turtle traders.mereka merupakan contoh terbaik traders yg berjaya melipat gandakan wang dalam akaun sehingga ia dilihat sebagai satu pencapaian yg sgt luar biasa dalam dunia trading

kriteria traders yg berjaya
1.money management 50%
2.psikologi trading 30%
3.TEKNIKAL ANALISIS 10%

saya masih hairan mengapa saya terlalu habiskan banyak masa pada 10% kriteria tu??

lilinman
06-20-2009, 11:13 PM
https://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/20/rizal72/f_turtlem_ff9e0cc.jpg

siapa sangka sekumpulan orang awam yg datang interview untuk jawatan traders mencipta sejarah dalam dunia trading.jika anda telah baca sejarah turtle traders anda tentu setuju dengan saya dalam buku tu ada mengatakan traders tersebut tidak dilatih sangat untuk teknikal analisis.jadi apakah faktor yg menjadi mereka begitu istimewa? apakah ciri itu ada dalam diri kita? apakah kemahiran trading boleh diajar?
satu perkara yg mencuri tumpuan saya rupanya mereka ditekankan lebih dalam pembentukan emosi yg baik untuk trading. sikap tenang menghadapi loss sangat kritikal dalam menentukan kejayaan kita.jadi saya akan mengingatkan diri saya dan rakan2 supaya kawal emosi.
remember-ketahanan emosi

lilinman
06-20-2009, 11:23 PM
https://img38.picoodle.com/img/img38/2/6/20/rizal72/f_mindm_f8aecbb.jpg

daytrading memang mencabar.mula saya kenal forex saya fikir kerja trading tiap-tiap hari kena trade.itu fokus utama saya.maklumlah ada target harian.saya silap.trader yg berjaya akan scan market dan cari low risk high probability setup.kena kawal risk dulu bukan pips,pips,pips.
setiap hari kena ada mind yg positif.jika mind tak ok(bukan giler ya) trading mesti kalut punya.

positif mind= positif trade
negatif mind = cuba teka?????

roceli08
06-21-2009, 01:17 AM
https://img31.picoodle.com/img/img31/2/6/20/rizal72/f_chimpm_5fde721.jpg

hi,saya tidak cukup bijak untuk menjadi seorang profesional seperti doktor,peguam,pilot.adakah saya boleh menjadi trader yg mahir? berita baik untuk traders yg seperti saya.kepintaran yg tinggi tidak menjamin seseorang untuk berjaya dalam dunia trading.(saya tidak berniat memusuhi golongan ini)agak memeranjatkan fakta yg saya jumpa.sila lihat sejarah turtle traders.mereka merupakan contoh terbaik traders yg berjaya melipat gandakan wang dalam akaun sehingga ia dilihat sebagai satu pencapaian yg sgt luar biasa dalam dunia trading

kriteria traders yg berjaya
1.money management 50%
2.psikologi trading 30%
3.TEKNIKAL ANALISIS 10%

saya masih hairan mengapa saya terlalu habiskan banyak masa pada 10% kriteria tu??


SEBAB FOREX NI MACAM MAIN GAME KOT ?


https://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/20/rizal72/f_turtlem_ff9e0cc.jpg

siapa sangka sekumpulan orang awam yg datang interview untuk jawatan traders mencipta sejarah dalam dunia trading.jika anda telah baca sejarah turtle traders anda tentu setuju dengan saya dalam buku tu ada mengatakan traders tersebut tidak dilatih sangat untuk teknikal analisis.jadi apakah faktor yg menjadi mereka begitu istimewa? apakah ciri itu ada dalam diri kita? apakah kemahiran trading boleh diajar?
satu perkara yg mencuri tumpuan saya rupanya mereka ditekankan lebih dalam pembentukan emosi yg baik untuk trading. sikap tenang menghadapi loss sangat kritikal dalam menentukan kejayaan kita.jadi saya akan mengingatkan diri saya dan rakan2 supaya kawal emosi.
remember-ketahanan emosi



BEST INFO - kat mana nak baca sejarah turtle traders tu ? bolehlah sama2 kita kongsi.. :sm34:



......

lilinman
06-21-2009, 01:28 AM
salam cekli,
http://www.trading-naked.com/video_theater.htm

video lebih kuat impaknya pd kita.

lilinman
06-21-2009, 01:35 AM
http://www.mininova.org/tor/2444259

video chris lori.untuk newbie belajar dari asas hingga khatam.pelbagai topik.huih tepu minda.sangat digalakkan untuk anda tonton.jadi bila berforum soalan dan pemahaman anda pun lebih mantap.

roceli08
06-21-2009, 04:52 AM
http://www.mininova.org/tor/2444259

video chris lori.untuk newbie belajar dari asas hingga khatam.pelbagai topik.huih tepu minda.sangat digalakkan untuk anda tonton.jadi bila berforum soalan dan pemahaman anda pun lebih mantap.


salam cekli,
http://www.trading-naked.com/video_theater.htm

video lebih kuat impaknya pd kita.


https://img30.picoodle.com/img/img30/2/6/20/rizal72/f_turtlem_ff9e0cc.jpg

siapa sangka sekumpulan orang awam yg datang interview untuk jawatan traders mencipta sejarah dalam dunia trading.jika anda telah baca sejarah turtle traders anda tentu setuju dengan saya dalam buku tu ada mengatakan traders tersebut tidak dilatih sangat untuk teknikal analisis.jadi apakah faktor yg menjadi mereka begitu istimewa? apakah ciri itu ada dalam diri kita? apakah kemahiran trading boleh diajar?
satu perkara yg mencuri tumpuan saya rupanya mereka ditekankan lebih dalam pembentukan emosi yg baik untuk trading. sikap tenang menghadapi loss sangat kritikal dalam menentukan kejayaan kita.jadi saya akan mengingatkan diri saya dan rakan2 supaya kawal emosi.
remember-ketahanan emosi



-----------------------------------------------------------------------------------------------


terima kasih di atas info2 tersebut....


bagi yg. belum larat mengikuti seminar/kursus2 forex/market macam aku ni, video2 tersebut boleh membantu ...



salam...


:sm55:

kaliwang
07-21-2009, 11:37 AM
Site ni pun ok.
http://www.informedtrades.com/

lilinman
08-04-2009, 09:20 AM
https://img31.imagefra.me/img/img31/2/8/4/rizal72/f_t9rm_5a6c055.gif

what a rookie mistake aku buat hari ni? enter late exit awal hiyaaaa.

price breakout target money line.ini ialah style rob booker counter trend

lilinman
08-15-2009, 11:02 AM
https://img27.imagefra.me/img/img27/2/8/15/rizal72/f_qskldbm_db317e0.gif

mari kita kaji price action.minta maaf tiada fancy indicators.sesiapa yg suka naked style join saya.

lilinman
08-15-2009, 11:03 AM
https://img31.imagefra.me/img/img31/2/8/15/rizal72/f_qskldcm_29f0369.gif

lukis trendline upper.

lilinman
08-15-2009, 11:04 AM
https://img27.imagefra.me/img/img27/2/8/15/rizal72/f_qsklddm_262aaec.gif

lower trendlines

lilinman
08-15-2009, 11:06 AM
https://img32.imagefra.me/img/img32/2/8/15/rizal72/f_qskldem_6940ce5.gif

horizontal lines

lilinman
08-15-2009, 11:07 AM
https://img31.imagefra.me/img/img31/2/8/15/rizal72/f_qskldfm_58fbc38.gif

lower horizontal

lilinman
08-15-2009, 11:10 AM
https://img29.imagefra.me/img/img29/2/8/15/rizal72/f_qskldgm_d644509.gif

support and resistance/supply and demand

lilinman
08-15-2009, 11:12 AM
https://img27.imagefra.me/img/img27/2/8/15/rizal72/f_qskldhm_a05b2af.gif

murray maths lines.(purely fokus pada price action).tiada indi yg lags disini.biar price terbentuk pd garisan-garisan murray math for ultimate confirmation.

harap perkongsian ini memberi sedikit idea untuk trades newbie.setelah melihat jutaan indi semua buat saya confius dan pening.

lilinman
08-15-2009, 11:41 AM
https://img38.imagefra.me/img/img38/2/8/15/rizal72/f_x1njblm_950f221.gif

tiada yg pelik mengapa indi buy and sell akan buat traders lingkup.saya panggil ni signal sperma merah dan sperma biru.bila sperma merah keluar sell tak perasan newbie price tu jejak pd support!hiya rugi lah,bila keluar sperma biru buy tak tahu itu cuma correction maka terhegeh-hegeh price naik atau turun pd corrective tiada momentum besar yg sokong.hiya rugi lagi.siapa nak indi sperma ni saya boleh kasi free.TAYOR.baik trade naked jangan guna signal sperma-sperma nih.:sm26:

zurin
08-17-2009, 01:56 AM
[IMG]
murray maths lines.(purely fokus pada price action).tiada indi yg lags disini.biar price terbentuk pd garisan-garisan murray math for ultimate confirmation.

harap perkongsian ini memberi sedikit idea untuk trades newbie.setelah melihat jutaan indi semua buat saya confius dan pening.

sallam bro lilinman,
boleh kongsi banyak tentang murray maths ni,
bagaimana menggunakannya secara effektif,
nampaknya macam main football amerika aje,
bergerak dari satu garisan ke garian seterusnya.....:sm26:


https://i200.photobucket.com/albums/aa235/dinbd3/lilinman.gif

lilinman
08-17-2009, 09:31 AM
DENGAN IZIN YANG DIPERTUA DEWAN:) kena guna omputeh lagi
Since, according to Gann, prices move in 1/8's, these 1/8's act as points of price support and
resistance as an entity's price changes in time. Given this 1/8 characteristic of price action,
Murrey assigns properties to each of the MML's in an a given octave. These properties are listed
here for convenience.

8/8 th's and 0/8 th's Lines (Ultimate Resistance)
These lines are the hardest to penetrate on the way up, and give the greatest support on the way
down. (Prices may never make it thru these lines).

7/8 th's Line (Weak, Stall and Reverse)
This line is weak. If prices run up too far too fast, and if they stall at this line they will reverse
down fast. If prices do not stall at this line they will move up to the 8/8 th's line.

6/8 th's and 2/8 th's Lines (Pivot, Reverse)
These two lines are second only to the 4/8 th's line in their ability to force prices to reverse. This
is true whether prices are moving up or down.

5/8 th's Line (Top of Trading Range)
The prices of all entities will spend 40% of the time moving between the 5/8 th's and 3/8 th's
lines. If prices move above the 5/8 th's line and stay above it for 10 to 12 days, the entity is said
to be selling at a premium to what one wants to pay for it and prices will tend to stay above this
line in the "premium area". If, however, prices fall below the 5/8 th's line then they will tend to
fall further looking for support at a lower level.

4/8 th's Line (Major Support/Resistance)
This line provides the greatest amount of support and resistance. This line has the greatest
support when prices are above it and the greatest resistance when prices are below it. This price
level is the best level to sell and buy against.

3/8 th's Line (Bottom of Trading Range)
If prices are below this line and moving upwards, this line is difficult to penetrate. If prices
penetrate above this line and stay above this line for 10 to 12 days then prices will stay above
this line and spend 40% of the time moving between this line and the 5/8 th's line.

1/8 th Line (Weak, Stall and Reverse)
This line is weak. If prices run down too far too fast, and if they stall at this line they will reverse
up fast. If prices do not stall at this line they will move down to the 0/8 th's line.

geli hati,bila u kata macam garisan american football.price respond well to this level.i sendiri hairan.mana ada kemungkinan.kalau nak kira formula dia memang pening.apa yg saya tahu ia bantu stay out of bad trade.dan jika pd overbought atau oversold area murray sell atau buy 90% price akan respect level murray.

lilinman
08-17-2009, 09:41 AM
https://img35.imagefra.me/img/img35/2/8/17/rizal72/f_qavstam_a517522.gif

-2/8 extreme overshoot.price bounce pd level ni.2/8 price buat reversal.kadang kala benda ni buat i jadi greed enter pd garisan-garisan tu awal sangat :)

lilinman
08-17-2009, 09:45 AM
https://img40.imagefra.me/img/img40/2/8/17/rizal72/f_r27pn4bm_75416cc.gif

price sedang bertindak pd ultimate resistance.jika kita tahu level tu akan akan respon tug of war bull vs bear.jadi boleh hati2.tak payah buy dekat ultimate resistance.mungkin boleh sell,mungkin....

ada juga pendapat mengatakan murray lebih accurate dari fibs! donno saya memang tak mahir fibs.saya ikut murray saja.

sila kaji lihat sendiri tips ini: LONG 1/8 EXIT 4/8-PRIMER,LONG 0/2 EXIT 2/8 SEKUNDER
SHORT 7/8 EXIT 4/8 PRIMER
SHORT 8/8 EXIT 6/8

saya dpt dari sumber bacaan tradersworld.rasa macam tak selesa lawan trend,tapi murray beri signal yg betul pulak!

lilinman
08-17-2009, 10:18 AM
https://img39.imagefra.me/img/img39/2/8/17/rizal72/f_r27pn4dm_5e71d77.gif

Ooooh,cantiknya candle pd ultimate resistance murray.:fxopen-black2-flag:

lilinman
08-17-2009, 01:15 PM
https://img39.imagefra.me/img/img39/2/8/17/rizal72/f_oxs3pjm_91d1842.gif

tak tahan betul.me short loonie at +2/8 overshoot! plus dengan trendlines untuk increase odds.small pips.nak close reqoute 2 kali pula.:fxopen-black2-flag:

saya tak reti nak ulas pair macam pakar ekonomi.all i care i make some money.jadi saya hayun jer bila ada chance.

hyrulxxx
09-08-2009, 08:33 AM
https://img39.imagefra.me/img/img39/2/8/17/rizal72/f_oxs3pjm_91d1842.gif

tak tahan betul.me short loonie at +2/8 overshoot! plus dengan trendlines untuk increase odds.small pips.nak close reqoute 2 kali pula.:fxopen-black2-flag:

saya tak reti nak ulas pair macam pakar ekonomi.all i care i make some money.jadi saya hayun jer bila ada chance.

salam ....bersih nya chart tt....

nak tanya tt sikit....mcm mana tt lukis 1/8 ke atas dan -1/5 ke bawah tu ???
ke pakai template n indi.........
bukan apa newbie ni nak belajar laaa...
timakasih:malaysia-flag:

lilinman
09-09-2009, 11:52 AM
http://codebase.mql4.com/4868

price is king.lines murrey maths powerful stuffs.happy trading.

arejug08
09-09-2009, 04:01 PM
macam Mana Nak Tukar Yang Mustahil Kepada Tidak Mustahil.....tolong Huraikan...

Jawafx
09-09-2009, 04:07 PM
https://img35.imagefra.me/img/img35/2/8/17/rizal72/f_qavstam_a517522.gif

-2/8 extreme overshoot.price bounce pd level ni.2/8 price buat reversal.kadang kala benda ni buat i jadi greed enter pd garisan-garisan tu awal sangat :)


nak tanya .... mana pergi garisan 4/8 ??
saya dah download indi pada post sebelumnya ... memang garisan 4/8 tak de ? ia ke ? atau saya yang tersilap

harap dapat membantu

tqvm

nuwa
09-10-2009, 10:07 AM
salam bos....

biasa nye MM line ni dia refresh jam bape ek pd keesokan harinye?


nak tanya .... mana pergi garisan 4/8 ??
saya dah download indi pada post sebelumnya ... memang garisan 4/8 tak de ? ia ke ? atau saya yang tersilap

harap dapat membantu

tqvm

cuba putihkan background chart....ada la tu nnt line 4/8 tu.hehehhe

lilinman
09-10-2009, 10:58 AM
macam Mana Nak Tukar Yang Mustahil Kepada Tidak Mustahil.....tolong Huraikan...

20% sistem 80% psikologi.jika kita fikir kita mempunyai keinginan yg tinggi yg berjaya minda akan set kearah kejayaan.jika kita fikir susah,payah,market tak tentu hala kita beri negatif signal pd karier trading.saya hanya dpt beri clue sedikit jer.rujuklah psikologi in trading.

jika ada masa baca buku think and grow rich-napoleon hill

lilinman
09-27-2009, 05:31 AM
https://img40.imagefra.me/img/img40/2/9/27/rizal72/f_e6r70m_dd600eb.jpg

saya duduk depan pc.on,semak fx kalendar,jika ada news besar akan keluar.jam dekat pukul 3pm.kejap lagi london open.market volume trade akan meningkat.

saya bertanya pada diri sendiri 1)apa yg berlaku sekarang 2)dimana saya boleh turut serta 3)apa akan berlaku selanjutnya?

setup tiba,confirmation price tiba.ambil trade. sekarang tiada gerenti apa-apa.
apa yg saya mampu buat tunggu ramai traders lain yg turut serta untuk gerakkan market kearah ramalan saya.

wow,market move 30pips ikut arah saya.har,apalah patah balik? saya target 50pips tapi u turn pula?

semalam setup yg sama beri 100pips,kenapa hari ini lain pula?arggh,mesti ada yg tak kena.malam lepas trade loss.sibuk buat review apa lah silapnya? kena ubah sistem ni,kena adjust setting ni dll.ini adalah proses yg selalu di ulang-ulang oleh amatur traders.mungkin pandangan saya agak radikal.dan ada pihak yg tersinggung.maaflah.

saya suka berkawan dengan traders seluruh pelusuk dunia.tiada niat sekelumit nak bermusuhan dengan sesiapa.

apa yg saya ingin kongsikan ialah,trading hanyalah permainan statistik.setelah beberapa siri trades barulah kita tahu sistem kita sebenarnya bagus.tiada perlu fine tune sistem.apa yg saya perlu betulkan fokus pada sistem dan ambil trade tu berulang-ulang kali hingga akhirnya bulan.

statistik akhir bulan jika meningkat 20%-30% dalam akaun cukup berjaya.

jadi jika saya loss tidak perlu peduli apa.keputusan semalam tidak sama hari ini.jika sejarah menjadikan orang kaya maka perpustakawan tentulah ramai yg jadi millionaire!

marilah kita sama-sama fokus pd proses trading bukan pips winning trades sekali sahaja.ia memerlukan series of trades untuk melangkah ke arah traders yg lebih berjaya.insyallah,wassalam

until then keep those losses small dear traders friend.

NewInForex
10-08-2009, 11:22 AM
kanapa senyap da thread ni...selau ikuti,da tak update lak....busy jual lilin ker....byk ilmu boleh didapati di thread ni, harap pengalaman kamu boleh di kongsi dan dijadikan pengajaran pada kami....

lilinman
10-09-2009, 10:26 AM
salam spekulators,
lama menyendiri muhasabah diri untuk perkembangan minda yg lebih mantap.
ada sites menarik yg saya jumpa.stuck d sana.banyak knowledge yg ingin saya dalami saya jumpa.huh macam bertapa pula!
DVDs:
DVDs:
http://rapidshare.com/files/180545586/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd1.part1.rar
http://rapidshare.com/files/180556279/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd1.part2.rar
http://rapidshare.com/files/180565780/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd1.part3.rar
http://rapidshare.com/files/180574522/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd1.part4.rar
http://rapidshare.com/files/180582497/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/180590631/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd2.part2.rar
http://rapidshare.com/files/180597824/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd2.part3.rar
http://rapidshare.com/files/180740321/secrets_to_becoming_a_samurai_trader_dvd2.part4.rar

ebook:
http://rapidshare.com/files/181746506/secrets_to_becoming_a_samaurai_trader.rar

password:
www.ewef.net_83136854589

video nak jadi SAMURAI TRADER-st3ve N1s0n

ps:saya x jual lilin,jual beli currencies jer:malaysia-flag:

until then keep those losses smaller

NewInForex
10-09-2009, 01:09 PM
TQ share ilmu baru anda.....jgn jadi samurai sampai potong lilin dah ler...hehe

lilinman
10-11-2009, 09:22 AM
http://www.mininova.org/tor/1086017

akhirnya untuk tontonan traders yg masih terfikir adakah anda boleh menjadi TOP GUN trader atau sebaliknya.link ini hampir down.kurang seeds.saya dapati ia amat sesuai dgn tajuk thread saya.

'no boasting just posting'

lilinman
10-11-2009, 09:28 AM
http://www.4shared.com/file/88040675/7fd66f9d/Forex_Confidence.html

dapatkan secret bank insider.dokumen ini menyedarkan saya dimana rank saya kini,memang menginsafkan dan padat dengan rahsia si naga,jerung forex nak telan bilis-bilis.

'no boasting just posting'
:)

lilinman
10-15-2009, 07:13 AM
http://www.4shared.com/file/141004137/da4a8a1d/Copy_of_CompoundInterestCalculator.html

sasaran 1million anda.jgn lupa sedekah bila akaun dah meletup-letup:malaysia-flag:

lilinman
10-15-2009, 07:16 AM
http://www.4shared.com/file/141004327/c0d56f32/Trading_Plan.html

trading plan adalah rangka kerja kita.

lilinman
10-15-2009, 07:18 AM
http://www.4shared.com/file/141004230/4668a1e7/Journal.html

traders yg berjaya akan buat sesuatu dari trader yg kurang berjaya.jurnal ni private.tak perlu display untuk umum.

lilinman
11-02-2009, 02:28 PM
https://img01.imagefra.me/img/img01/2/11/2/rizal72/t_oxs3pjm_7bb53db.jpg (http://imagefra.me/view.php?img=/2/11/2/rizal72/f_oxs3pjm_7bb53db.jpg&srv=img01)

saya berharap ia sentuh trendline.tapi macam biasalah peminat fibs akan target area tu.akibatnya bouncing.apa pun analisa guna timeframe murray math berbaloi lagi.masih banyak trade setup yg bagus jika saya bersabar.100pips sehari tak mustahil.:i-love-fxopen: pips still a pips ya tak?

kmbeng
11-03-2009, 09:37 AM
https://img01.imagefra.me/img/img01/2/11/2/rizal72/f_oxs3pjm_7bb53db.jpg
saya berharap ia sentuh trendline.tapi macam biasalah peminat fibs akan target area tu.akibatnya bouncing.apa pun analisa guna timeframe murray math berbaloi lagi.masih banyak trade setup yg bagus jika saya bersabar.100pips sehari tak mustahil.:i-love-fxopen: pips still a pips ya tak?

tuan tanah.. pekata tuan tanah bukak thread kat AF pasal murray math... dulu penah gak blajaq tp x paam pa pown... :i-love-fxopen:
ps: kalaulah aku boleh berguru ngan masta lilinman....:sm36:
murray math ni pa yang penah ku baca dia asal pada gann... entah btol entah tdak..:sm48:

lilinman
11-03-2009, 11:39 AM
salam mr kmbeng.saranan anda memang pernah ada dlm plan saya.tapi saya kena akui kelemahan diri sendiri dulu.tak mampu nak maintain thread banyak2.nanti tak update kasi semak thread saja:).minta maaf ya.saya belajar dari universiti of hardknock forex saja.ada gi kelas kuasafx tapi hancus.kuasa tuhan lagi power lah.
satu lagi yg saya risau takut jadi, blind man leading another blind man.memang benar murray study apa yg dikiaskan oleh wd gann.dia pergi ke piramid untuk study kehebatan math purba membina piramid.
wd gann seorang freemason,memang freemason tidak akan curahkan ilmu terang-terangan.pelbagai kiasan dan kod rahsia yg kena crack dan solve sendiri.murray berjaya crack kod tersebut.
install mml pd chart memang mudah.tapi ramai yg anggap ia wajib turn pd garisan2 tertentu.kita kena sabar dan lihat pembentukan candle pd line tersebut.candle adalah ultimate indicator pd saya.tiada indicator yg boleh beat indicator candle(imho).
pastikan candle reversal terbentuk pd line tersebut.steve nison ada menyatakan candle sangat berkesan untuk memberi signal reversal.
mengapa price reverse?jawapan mudah terlalu ramai yg beli atau jual pd price tersebut.jika kita perhatikan pd line murray dan lihat origin price jatuh disebelah kiri chart,memang buyer atau seller tu novice,buat kesilapan besar sell buy pd supply demand yg tinggi.disitulah kita attack kelemahan musuh dan join the party.bukankah pro traders akan sell bila org buy dan buy bila orang sell.kita kena fikir dan jadi seperti mereka.secara realitinya memang ngeri candle hijau2 kita sell candle merah kita buy memang ganaz.
saya play safe,sape yg buy sell pd line murray saya lihat.biar bank,hedge fund hentam mereka dan saya ikut belakang.the second mouse will get the cheese first mouse kena trap.
2.jika masih newbie tak mengapa belajar awal tentang mml.nanti campur sana sikit sini sikit buat proses belajar terencat.saya harap jika saudara fikir mml sesuai ambil dan study,begitu juga dengan indi2 lain.pips is still a pips.
panjang pula celoteh aku.baru balik escort budak sekolah rombongan.setup dah terlepas pula.tak pe aku dah penat layan murid2 tu.esok start fresh trading.

http://www.4shared.com/file/145088257/bf43a8/Murrey10Lessons.html

untuk tambahan ilmu saudara.

NewInForex
11-03-2009, 12:39 PM
salam mr kmbeng.saranan anda memang pernah ada dlm plan saya.tapi saya kena akui kelemahan diri sendiri dulu.tak mampu nak maintain thread banyak2.nanti tak update kasi semak thread saja:).minta maaf ya.saya belajar dari universiti of hardknock forex saja.ada gi kelas kuasafx tapi hancus.kuasa tuhan lagi power lah.
satu lagi yg saya risau takut jadi, blind man leading another blind man.memang benar murray study apa yg dikiaskan oleh wd gann.dia pergi ke piramid untuk study kehebatan math purba membina piramid.
wd gann seorang freemason,memang freemason tidak akan curahkan ilmu terang-terangan.pelbagai kiasan dan kod rahsia yg kena crack dan solve sendiri.murray berjaya crack kod tersebut.
install mml pd chart memang mudah.tapi ramai yg anggap ia wajib turn pd garisan2 tertentu.kita kena sabar dan lihat pembentukan candle pd line tersebut.candle adalah ultimate indicator pd saya.tiada indicator yg boleh beat indicator candle(imho).
pastikan candle reversal terbentuk pd line tersebut.steve nison ada menyatakan candle sangat berkesan untuk memberi signal reversal.
mengapa price reverse?jawapan mudah terlalu ramai yg beli atau jual pd price tersebut.jika kita perhatikan pd line murray dan lihat origin price jatuh disebelah kiri chart,memang buyer atau seller tu novice,buat kesilapan besar sell buy pd supply demand yg tinggi.disitulah kita attack kelemahan musuh dan join the party.bukankah pro traders akan sell bila org buy dan buy bila orang sell.kita kena fikir dan jadi seperti mereka.secara realitinya memang ngeri candle hijau2 kita sell candle merah kita buy memang ganaz.
saya play safe,sape yg buy sell pd line murray saya lihat.biar bank,hedge fund hentam mereka dan saya ikut belakang.the second mouse will get the cheese first mouse kena trap.
2.jika masih newbie tak mengapa belajar awal tentang mml.nanti campur sana sikit sini sikit buat proses belajar terencat.saya harap jika saudara fikir mml sesuai ambil dan study,begitu juga dengan indi2 lain.pips is still a pips.
panjang pula celoteh aku.baru balik escort budak sekolah rombongan.setup dah terlepas pula.tak pe aku dah penat layan murid2 tu.esok start fresh trading.

http://www.4shared.com/file/145088257/bf43a8/Murrey10Lessons.html

untuk tambahan ilmu saudara.

terima kasih cikgu di atas penjelasan....fail tu nak buka pakai ape yek...(.ppt)....imho tu ape ye?maaf newbie bertanya soalan..

kmbeng
11-03-2009, 01:15 PM
salam mr kmbeng.saranan anda memang pernah ada dlm plan saya.tapi saya kena akui kelemahan diri sendiri dulu.tak mampu nak maintain thread banyak2.nanti tak update kasi semak thread saja:).minta maaf ya.saya belajar dari universiti of hardknock forex saja.ada gi kelas kuasafx tapi hancus.kuasa tuhan lagi power lah.
satu lagi yg saya risau takut jadi, blind man leading another blind man.memang benar murray study apa yg dikiaskan oleh wd gann.dia pergi ke piramid untuk study kehebatan math purba membina piramid.
wd gann seorang freemason,memang freemason tidak akan curahkan ilmu terang-terangan.pelbagai kiasan dan kod rahsia yg kena crack dan solve sendiri.murray berjaya crack kod tersebut.
install mml pd chart memang mudah.tapi ramai yg anggap ia wajib turn pd garisan2 tertentu.kita kena sabar dan lihat pembentukan candle pd line tersebut.candle adalah ultimate indicator pd saya.tiada indicator yg boleh beat indicator candle(imho).
pastikan candle reversal terbentuk pd line tersebut.steve nison ada menyatakan candle sangat berkesan untuk memberi signal reversal.
mengapa price reverse?jawapan mudah terlalu ramai yg beli atau jual pd price tersebut.jika kita perhatikan pd line murray dan lihat origin price jatuh disebelah kiri chart,memang buyer atau seller tu novice,buat kesilapan besar sell buy pd supply demand yg tinggi.disitulah kita attack kelemahan musuh dan join the party.bukankah pro traders akan sell bila org buy dan buy bila orang sell.kita kena fikir dan jadi seperti mereka.secara realitinya memang ngeri candle hijau2 kita sell candle merah kita buy memang ganaz.
saya play safe,sape yg buy sell pd line murray saya lihat.biar bank,hedge fund hentam mereka dan saya ikut belakang.the second mouse will get the cheese first mouse kena trap.
2.jika masih newbie tak mengapa belajar awal tentang mml.nanti campur sana sikit sini sikit buat proses belajar terencat.saya harap jika saudara fikir mml sesuai ambil dan study,begitu juga dengan indi2 lain.pips is still a pips.
panjang pula celoteh aku.baru balik escort budak sekolah rombongan.setup dah terlepas pula.tak pe aku dah penat layan murid2 tu.esok start fresh trading.

http://www.4shared.com/file/145088257/bf43a8/Murrey10Lessons.html

untuk tambahan ilmu saudara.

owh tima kaseh... sedara lilinman...



terima kasih cikgu di atas penjelasan....fail tu nak buka pakai ape yek...(.ppt)....imho tu ape ye?maaf newbie bertanya soalan..

ppt file ni aku tya abang yahoo dia kata power point.. huehuehue

NewInForex
11-03-2009, 01:27 PM
owh tima kaseh... sedara lilinman...

ppt file ni aku tya abang yahoo dia kata power point.. huehuehue

aiyak....patut tarak icon power point, pc takde microsoft office daa.....sengal btol...huahuahua....

kmbeng
11-03-2009, 01:36 PM
aiyak....patut tarak icon power point, pc takde microsoft office daa.....sengal btol...huahuahua....

sengal pakai la amex yoko-yoko... aku pown tnya pakcik goole ngan makcik yahoo..
pc aku ni pown x da microsop opis.. michael soh ada la.. huehuehue..:sm47:

reyo
11-03-2009, 03:12 PM
....imho tu ape ye?maaf newbie bertanya soalan..

In My Humble Opinion:sm44:

lilinman
11-03-2009, 09:24 PM
very smart people here.good stuff guys.ciri2 orang yg berjaya memang dah ade dlm diri korang.
http://www.fxstreet.com/live/sessions/?Livesessions1-page=2

back to basics of supply and demand.register dan hadir kelas sam saiden.one of my true masta.anda boleh lihat recorded webinar dia.guna leech program 'internet download manager'.sedut je.masa free lihat dan faham apa proses supply and demand sebenarnya.baby stuffs tapi orang masih tak faham.
jika idm takada,pergi mininova sekali lagi sedut.jgn update,nanti kena block pula:sm18:

learn2biz
11-04-2009, 05:52 AM
Powerpoint viewer boleh donlod free aje .. kat source dia lagi .. microsoft .. takyah bayar apa2 ...

Kalau ada OpenOffice pun boleh bukak gak .ppt file ni ...

kmbeng
11-10-2009, 11:09 AM
manala TT neh... nak blaja Murrey math nie..:sm28:

lilinman
11-10-2009, 12:09 PM
https://img37.imagefra.me/img/img37/1/11/10/rizal72/f_et83bb394m_17b5b57.gif

perkara asas,murray math adalah trading frame.kena ingat tu bukan penanda aras mutlak untuk price turn.lihat contoh ini.price membentuk reversal yg besar pd aras 8/8 dan 7/8. saya pasti mr kmbeng dah baca ppt tu.apa yg anda perlukan untuk spent masa sikit lihat apa yg terjadi pd line2 tersebut.slow2 market tak pernah tido.

ok market tak tido.apa yg menarik hari ini eu membentuk shaven doji lihat pd bulatan tersebut.apakah psikologi disebalik shaven doji.terlalu ramai seller atau buyer hingga atas candle shaven.

aku panggil trading dengan budak botak.budak botak sangat power kesannya.tak caya open chart scroll cari budak botak! walla,huh memang peratus reversal sangat tinggi.

lain kali jumpa budak botak aka upin ipin ni buka minda.kalau aku memang sah dah hentam trade.kalau tunggu signal alligator memang dia tengah tido.

moral of the story,bukan mml yg saya nak stresskan sangat.cuma candle budak botak tu yg sangat priceless.sama-samalah kita maju dalam memorex ni.:sm8: fly me to the moon price

jika baca news memang penganalisa mengatakan price eu akan terus naik,trending up tapi peduli apa janji pips.

lilinman
11-10-2009, 09:46 PM
https://img02.imagefra.me/img/img02/1/11/10/rizal72/f_d2ptsfqqxm_6d7b7fc.gif

aftermath!
wow,dari masa ke semasa mml memang sentiasa menguja saya.:sm38:

lilinman
11-17-2009, 11:27 AM
https://img01.imagefra.me/img/img01/1/11/17/rizal72/f_mnuhm_a479b93.jpg (http://imagefra.me/)

kudos fx open.offer spread yg paling rendah antara broker2.sorry lah guys nak besarkan image ni.data ni dapat dari fxmagnets.com

learn2biz
11-17-2009, 11:54 AM
Sy cuba edit link img tapi masih tak jelas la lilinman ... pohon mereka yg nak lihat chart tsb utk rujuk pada : http://forexmagnates.com/fxintel-com-live-broker-comparison-intelligence/

Ada banner fxopen di sana so tak perlu risau ... klik pada image yg ada di sana utk lihat chart besar.

NewInForex
11-18-2009, 06:40 PM
https://i927.photobucket.com/albums/ad117/pakanjang/analisis.jpg

lilinman
12-08-2009, 11:28 PM
mr mod,sekian saja thread saya.minta kerjasama mr mod untuk closed thread ini.happy pippin n hunting guys.

learn2biz
12-08-2009, 11:35 PM
mr mod,sekian saja thread saya.minta kerjasama mr mod untuk closed thread ini.happy pippin n hunting guys.

Atas permintaan tuan tanah .... maka dgn rasminya thread ini ditutup. TQ.