PDA

View Full Version : Pahit dan Manis perjalanan menjadi "Trader".



ForexWaveSoldier
02-04-2009, 05:06 AM
Assalamualaikum..

Tujuan Thread
Saya disini bukan ingin berkongsi analisis atau sistem untuk "Profit" kerana saya yakin anda semua telah mempunyai sistem sendiri."Thread" ini sengaja saya buka untuk kita semua berkongsi pengalaman supaya dapat dijadikan rujukan dan teladan kepada Trader2 yang baru ingin menceburi "FOREX" yang berbahaya ini kerana saya lihat semakin ramai yang menceburi pasaran "forex" dari hari ke hari.Harapan saya ialah semoga semua Trader2 baru tidak mengulangi kesilapan yang pernah dilakukan oleh "Traders" sebelum ini.Walaupun saya tidak mempunyai pengalaman Trading untuk mana2 agensi, dan tidak mempunyai sijil atau kelayakkan untuk memberi anda nasihat dan teladan (saya cuma trading personal).tapi anda boleh ambil sedikit sebanyak apa yang anda rasa dapat membantu dalam 'trading' anda kerana kerugian yang besar dan berterusan yang pernah saya alami suatu ketika dulu saya rasa cukup untuk saya memberi sedikit pandangan dari sudut pandangan saya.Saya juga ingin meminta maaf kepada "Trader"2 otai jikalau apa yang saya paparkan dibawah bercanggah dengan pandangan anda..saya sekadar berkongsi pengalaman secara ikhlas.jikalau silap, tersalah pendapat..kita boleh berbincang :). Saya percaya masing2 mempunyai cara dan pendapat tersendiri menghasilkan profit dalam 'Trading'. Semoga kita semua berjaya kekal lama dan mengaut sedikit demi sedikit keuntungan dalam Pasaran "Forex". Old Trader yang lain bolehlah berkongsi pengalaman pahit manis perjalanan menjadi "Trader" di thread ini.

Dugaan.
Dipendekkan cerita, saya pernah kehilanggan perniagaan restaurant disebab kan tiada ilmu pengahtahuan tentang forex

Apa yang saya pelajari ialah Yakin tanpa Disiplin dan Peraturan sama sekali tidak bermakna. ( Yakin tak bertempat,Tahu tapi sebenarnya tak tahu )

Semenjak itu,saya mengenal pasti punca punca kerugian saya walaupun berulangkali saya depo.. hasilnya tetap Rugi!.Saya hampir putus asa..sukar untuk menerima kenyataan..tapi,itu lah hakikatnya..Sehinggalah saya perpegang pada peraturan dan disiplin diri sekaligus mengubah tangapan saya tentang "Forex".

Sehingga ke hari ini hasilnya sangat memuaskan.Keyakinan yang muncul apabila kita berpegang teguh pada PERATURAN dan DISIPLIN ini lah yang kita perlu cari.bukanlah keyakinan tanpa DISIPLIN dan PERATURAN.Setelah memalui derita dan dugaan ini saya amat bersyukur kerana tidak putus asa dan sentiasa bersabar untuk memahami apa yang saya pahami.

Untuk menang dalam "Trading",Tidak dinafikan banyak perkara penting yang perlu ada tahu tentang "FOREX".Sesuatu yang "BIG PLAYER" percaya kerana mereka mengunakan nya dari dahulu lagi dan BERJAYA! Kebanyakkan perkara penting itu memang kita semua sudah tahu cuma kita tidak sedar yang sebenarnya kita tidak tahu.

KEPUASAN dan NIKMAT SEBENAR akan ada capai dalam trading apabilla tiba di satu tahap anda akan trading dengan perasaan yang sangat tenang, selesa dan sentiasa mendapat profit di mana2 pair dan timeframe tanpa rasa risau tentang apa yang dirisau kan oleh kebanyakkan malah yakin dengan setiap post yang diambil..ITU LAH REAL TRADER "Trader" kerana bagi anda,tidak wujud risiko kerana anda tahu apa yang anda lakukan.Anda akan tersengeh kerana tidak menyangka "Trading Forex" begitu simple dan menyeronokkan! dan bukanlah sukar, berisiko tinggi, memeningkan kepala atau menyakitkan anda seperti ketika anda loss dahulu.

Anda harus mengubah TAHAP PEMIKIRAN ANDA barulah anda dapat menguasai PERATURAN dan DISIPLIN. "Saya dibayar oleh market untuk trading,Jadi saya harus menghormatinya market.Kalau saya tidak menghormati market..kenapa saya salahkan market kerana tidak membayar saya?" seperti perniagaan makanan..Customers always right!Jika anda tidak mempunyai service yang cekap dan tidak mempunyai adat hormat pada pelanggan..malah masakan yang tidak sedap dan memaksa pelanggan untuk memesan itu dan ini..Adakah anda rasa pelanggan akan datang lagi untuk makan dan membayar??mungkin untuk kali pertama itu sahaja pelanggan akan membayar. berkemungkinan besar tidak akan membayarnya..It` Pays for nothing.Jika Anda berikan service yang mantap,walaupun makanan kurang sedap.tetapi pelanggan akan senang hati untuk datang lagi. Begitu juga dalam trading! "MARKET" Always right! anda haruslah menghormati dan melayan kerenahnya serta sabar dalam mengikut kemahuan nya! jika ia ingin turun..Ia akan turun! jika ia ingin naik, Ia akan Naik! Jadi..HORMATlah market disamping Ia membayar.."MARKET" mungkin akan menerima bonus untuk service yang memuaskan :) Sama juga seperti pelanggan yang memberi tip atas layanan yang memuaskan

ForexWaveSoldier
02-04-2009, 07:09 AM
"Forex" dari pandangan saya

1.Pasaran yang luas dan aktif yang membolehkan anda mendapat keutungan yang banyak.Tidak mustahil seperti tangapan pertama saya dahulu.Cuma bila kawan kawan semua lakukan dengan cara yang betul. (Jangan Tamak)

2.Pasaran yang luas dan aktif yang membolehkan anda mendapat kerugian yang banyak jika tersalah maklumat atau info dan memahami sesuatu yang sebenarnya anda tidak faham. (Trader wanna be info)

3.Sebanyak mana pun keuntungan yang anda hasilkan dalam sehari belum cukup untuk saya mengelar anda "suscessfull Trader" atau untuk mengukur kejayaan sesorang Trader tersebut.Apa yang penting ialah berapa lama anda mampu bertahan di dalam DUNIA FOREX.

Dimana silapnya?
1.Trader tidak kisah dengan loss yang sedikit kerana telah sedia maklum Forex ni memang berisiko.. lama kelamaan habis semua margin.

2. Trader selalu mengikut isah silam, history. kadang2 ia tidak seperti yang kebiasaannya.

3. Time frame yang salah dengan jenis trader.

4. terlalu awal membuat keputusan.

5. kebanyakkan order yang dibuat oleh trader betul.. tetapi kurang keyakinan menyebabkan exit trade atau stoplost terlalu dekat..

Gdien
02-04-2009, 07:30 AM
teruskan...saya harap cerita ni berakhir dengan kemanisan.

lock17
02-04-2009, 07:36 AM
huhuhuhuhu...menarik ni...
rule 1,,jgn gune duit simpanan tuk trading

ForexWaveSoldier
02-04-2009, 09:13 AM
"News"
Mengapa kita masih rugi walaupun mengikut analisa yang kita buat? ? Keep it simple.. ungkapan ini memang selalu anda dengar.Saya hanya melayari bloomberg dan lain2 side hanya untuk mengetahui pekembangan semasa.Saya akui sesebuah News mampu mengubah pergerakkan market. Saya pernah menggunakan Fundamental analisis untuk trading tetapi bagi saya ianya tidaklah begitu penting.Market memang sudah berubah arah sebelum News itu keluar kerana "big player" sudah tahu lebih awal sesuatu news sebelum ia keluar.Mereka tidak akan merisikokan berbillion USD jika menunggu news keluar.

"Forumer"
Ini salah satu yang menyebabkan ACC saya musnah berkali2 iaitu Forumer. Minta maaf kepada semua forumer..saya tidak bermaksut untuk memburukkan mana2 pihak sekadar berkongsi pengalaman..Banyak sistem dan info untuk profit tetapi kenapa saya masih rugi? kerana saya mempercayai sistem2, indicator dan info2 yang mengarut yang dicipta oleh "Trader wanna be" kerana dulu saya tak percaya dengan ungkapan yang sering diluahkan dari Trader yang berjaya iaitu "Keep it simple".. Guna apa yang ada didalam platform tool anda.. semua nya simple2..itulah yang tool yang paling power! guna apa yang "big player" guna.

bondmalaya
02-04-2009, 10:36 AM
Harap cerita ini diteruskan buat tatapan para newbie mcm saya. saya juga memasuki pasaran dalam jumlah yang kecil. Namun kerugian sahaja yang menjelma. dalam 10 kali entry, hanya less than 10% boleh untung. itu pun dalam status rugi sebab tak balik modal pun.

learn2biz
02-04-2009, 11:35 AM
Waa .. ini mcm boleh buat cerita 'A Journey to Forex Trading - what they didn't tell you' .... teruskan cerita anda ...

Mcm pernah sy beritahu dlm thread lain .. nak jadi real trader bukannya dlm sekelip mata .. sama juga macam doktor bedah .. sebelum boleh bedah org dia kena belajar bertahun, praktis bertahun ... baru layak jadi doktor bedah ... :)

mazlimoin
02-04-2009, 11:40 AM
ishk!!! memang camtu la perjalanan seorangg pemorek berjaya..uhuhhu..

roceli08
02-04-2009, 01:28 PM
'' DARE TO FAIL "

Syabas kerana masih belum berputus asa dan menjadi trader sepenuh masa pula tu..yg tersirat--banyaknya peluang peruntukan masa mengkaji/mendalami ilmu forex..seimbangkan jadual trade . " Wait and see, grapp the oppurtunity "

SHAMX777
02-04-2009, 01:47 PM
Kita sehaluan... masih terngiang2 lagi di ingatan saya zaman getir... zaman kesusahan saya untuk menempuh dugaan menjadi Full Time Forex Trader ini. Zaman makan maggi hari2... zaman rumah nak kena lelong... zaman kereta nak kena tarik... zaman air & letrik kena potong... zaman keluarga dan sahabat handai pandang rendah terhadap diri yang kerdil ini... zaman Isteri minta cerai... kerana FOREX.

Defeat is not permanent unless I give up. Alhamdulillah... semuanya beransur pulih sekarang berkat usaha yang bersungguh2. Macam business yang lain2 juga... ada UP and DOWN.

Sekarang ni saya masih belum betul2 berjaya lagi... Alhamdulillah dah survive lama... getting there... another 1 step up on the ladder. Saya tak akan betul2 berjaya selagi orang2 disekeliling (ahli keluarga komuniti) saya turut berjaya.

Keep it up Bro...

I'll die happily knowing that I've tried.

p/s: FOREX is not for everyone... If you can't do it anymore... ada lagi punca2 rezeki yang lain. Gagal Forex tak bermakna gagal dalam hidup.

ForexWaveSoldier
02-04-2009, 02:20 PM
Harap cerita ini diteruskan buat tatapan para newbie mcm saya. saya juga memasuki pasaran dalam jumlah yang kecil. Namun kerugian sahaja yang menjelma. dalam 10 kali entry, hanya less than 10% boleh untung. itu pun dalam status rugi sebab tak balik modal pun.

saudara sedang berada dalam proses memahami sifat nya. ikutlah kehendak market..insyallah dapat. Percaya dengan post yang bro buat..jangan open sebarangan lepas tu close balik..kerana broker pasti sayangkan bro. :)

ForexWaveSoldier
02-04-2009, 02:26 PM
Kita sehaluan... masih terngiang2 lagi di ingatan saya zaman getir... zaman kesusahan saya untuk menempuh dugaan menjadi Full Time Forex Trader ini. Zaman makan maggi hari2... zaman rumah nak kena lelong... zaman kereta nak kena tarik... zaman air & letrik kena potong... zaman keluarga dan sahabat handai pandang rendah terhadap diri yang kerdil ini... zaman Isteri minta cerai... kerana FOREX.

Defeat is not permanent unless I give up. Alhamdulillah... semuanya beransur pulih sekarang berkat usaha yang bersungguh2. Macam business yang lain2 juga... ada UP and DOWN.

Sekarang ni saya masih belum betul2 berjaya lagi... Alhamdulillah dah survive lama... getting there... another 1 step up on the ladder. Saya tak akan betul2 berjaya selagi orang2 disekeliling (ahli keluarga komuniti) saya turut berjaya.

Keep it up Bro...

I'll die happily knowing that I've tried.

p/s: FOREX is not for everyone... If you can't do it anymore... ada lagi punca2 rezeki yang lain. Gagal Forex tak bermakna gagal dalam hidup.

ya ya maju lah forex untuk diri kita sendiri hehe

arialun
02-04-2009, 02:28 PM
huhuhuhuhu...menarik ni...
rule 1,,jgn gune duit simpanan tuk trading


Yang ini aku kurang setuju.

Kalu bukan dari duit simpanan, dari manakah kah sumber untuk buat modal trade? Dari duit pinjaman bank? Father & mother?.. Tidak..sama sekali tidak.. tak sanggup aku..

The point is, guna duit simpanan sendiri, tetapi amaun itu mestilah;
1. sesuatu yang anda sanggup risk/lost.
2. tidak membabitkan keperluan lain yang lebih diutamakan.

lock17
02-04-2009, 02:53 PM
Yang ini aku kurang setuju.

Kalu bukan dari duit simpanan, dari manakah kah sumber untuk buat modal trade? Dari duit pinjaman bank? Father & mother?.. Tidak..sama sekali tidak.. tak sanggup aku..

The point is, guna duit simpanan sendiri, tetapi amaun itu mestilah;
1. sesuatu yang anda sanggup risk/lost.
2. tidak membabitkan keperluan lain yang lebih diutamakan.

jgn gune sume simpanan yang ade:D ..
to be FTT,klu mmg dah xkeje...simpanan ade 15rb,
gune 3-5ribu..tuk first entry in forex..
if total loss..baiki cara trading,pemikiran dlm berforex.:D ..

skyline39
02-04-2009, 05:18 PM
Pada aku Forex ni business so...rule tu penting....

1,Trading plan paling penting...satu hari trade nak makan berapa pip...
kalau makan banyak(tamak) last sekali muntah...so kalau dah muntah apa le yang tinggal....

2,Kalah alias MC adalah wajib dalam forex untuk mengukur kelemahan dan ketahanan mental.

dan yg penting yakin.....:D

mluqman
02-04-2009, 06:20 PM
Teruskan dengan berkongsi pengalaman saudara FWS. Semoga sedikit sebanyak menjadi bekalan untuk newbie seperti saya. harapan supaya thread akan sentiasa segar & ada post terbaru dari masa kesemasa.:)

Rozaly
02-04-2009, 08:35 PM
aku terbaca thread ni membuatkan aku terfikir sejenak...aku x lah seperti korang yang aku dah anggap lebih berpengalaman dari aku tetapi baik 'orang lama', yang tengah belajar mahupun yg baru menjinakkan diri dalam Forex seperti aku ni tetap melalui satu pengalaman yang hampir sama iaitu perkataan "kerugian".selagi kita x rugi selagi itu kita x akan mahir menguruskan kewangan dengan cara yang betul.aku sangat menyokong thread ni agar kengkawan yang lain yang baru mahupun yang lama dapat mengurangkan risiko dan jika boleh x de risiko langsung(secara peribadi aku rasa x mungkin) dalam perdagangan dalam Forex ni.

TERUSKAN USAHA MURNI INI.

WASSALAM:)

kw1
02-04-2009, 08:46 PM
i have experience like you've done on past, but i know if you learn a lot from you lost, you will catch much more on your future. forex is like math, but in the other side forex is an art, the art to make money without move you butt :D

mazlimoin
02-05-2009, 12:18 AM
Yang ini aku kurang setuju.

Kalu bukan dari duit simpanan, dari manakah kah sumber untuk buat modal trade? Dari duit pinjaman bank? Father & mother?.. Tidak..sama sekali tidak.. tak sanggup aku..

The point is, guna duit simpanan sendiri, tetapi amaun itu mestilah;
1. sesuatu yang anda sanggup risk/lost.
2. tidak membabitkan keperluan lain yang lebih diutamakan.

Jgn guna duit simpanan.....guna duit bini....

learn2biz
02-05-2009, 12:20 AM
Jgn guna duit simpanan.....guna duit bini....

Ish ko ni ... jgn la usik duit bini .. tak berkat nanti .. dah ler suri rumahtangga sepenuh masa .. kesian la .... huehuehue

ForexWaveSoldier
02-05-2009, 12:25 AM
i have experience like you've done on past, but i know if you learn a lot from you lost, you will catch much more on your future. forex is like math, but in the other side forex is an art, the art to make money without move you butt :D
loss is the best teacher..teach us how to trade,how to win and teach us how to respect the market. I agree with u when saying " forex is an art, the art to make money without move you butt " mean somethings simple!

halzu
02-05-2009, 03:15 AM
My Atok always advise me......" Whatever you trade either forex, stocks or any other instruments.... remember this 3 words......1) Follow the rules 2) Love the rules 3) Don't break the rules....."

Think about it ............. :)

ForexWaveSoldier
02-06-2009, 01:24 AM
Scare for News tonight? :rolleyes:

SHAMX777
02-06-2009, 02:17 AM
Scare for News tonight? :rolleyes:

Staying aside :p

kmbeng
02-06-2009, 02:29 AM
Kita sehaluan... masih terngiang2 lagi di ingatan saya zaman getir... zaman kesusahan saya untuk menempuh dugaan menjadi Full Time Forex Trader ini. Zaman makan maggi hari2... zaman rumah nak kena lelong... zaman kereta nak kena tarik... zaman air & letrik kena potong... zaman keluarga dan sahabat handai pandang rendah terhadap diri yang kerdil ini... zaman Isteri minta cerai... kerana FOREX.

Defeat is not permanent unless I give up. Alhamdulillah... semuanya beransur pulih sekarang berkat usaha yang bersungguh2. Macam business yang lain2 juga... ada UP and DOWN.

Sekarang ni saya masih belum betul2 berjaya lagi... Alhamdulillah dah survive lama... getting there... another 1 step up on the ladder. Saya tak akan betul2 berjaya selagi orang2 disekeliling (ahli keluarga komuniti) saya turut berjaya.

Keep it up Bro...

I'll die happily knowing that I've tried.

p/s: FOREX is not for everyone... If you can't do it anymore... ada lagi punca2 rezeki yang lain. Gagal Forex tak bermakna gagal dalam hidup.

ko ni bio beno sapai bini mintak cerai... pergh bbrutal glaaa... walau pown aku x kawen dan masih solo lg... tp aku paam

halzu
02-06-2009, 02:33 AM
ko ni bio beno sapai bini mintak cerai... pergh bbrutal glaaa... walau pown aku x kawen dan masih solo lg... tp aku paam

teringat falsafah omputih... duit bukan lah segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan duit.... tu sebab ada lagu " duit-duit dimana ko duit.......":p

ForexWaveSoldier
02-06-2009, 02:48 AM
teringat falsafah omputih... duit bukan lah segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan duit.... tu sebab ada lagu " duit-duit dimana ko duit.......":p

dan lagu "aku ingin kawin tapi duit duit takde" :D

SHAMX777
02-06-2009, 02:55 AM
ko ni bio beno sapai bini mintak cerai... pergh bbrutal glaaa... walau pown aku x kawen dan masih solo lg... tp aku paam

Dugaaaaa...aaannnn.... Alhamdulillah... semuanya dah pulih sekarang... Bini dah bertambah sayang :D

A man got to do what a man got to do. Sometimes a woman don't understand.

p/s: Tengok cerita The Pursuit of Happyness by Will Smith... bini dia tinggalkan dia dengan sorang anak masa dia tengah down... Akhirnya dia berjaya. Kisah benar.

pp/s: Takyah gi jauh... Ada businessman kat Johor (aku tengok lam TV ari tu)... bini dia tinggalkan dia dengan 2 anak perempuan masa business laki dia bankrupt. Sekarang laki tu dah kaya raya... bangun semula dari kejatuhan. Telan air liur jer bekas bini dia.

ppp/s: Alhamdulillah... bini aku tak sekejam itu. Nyaris2 dah...

SHAMX777
02-06-2009, 03:13 AM
teringat falsafah omputih... duit bukan lah segala-galanya tetapi segala-galanya memerlukan duit.... tu sebab ada lagu " duit-duit dimana ko duit.......":p


Money don't guarantee Happiness...
But without money...
Guaranteed not happy.

learn2biz
02-18-2009, 03:13 AM
Thread ini dipindahkan dari bual kosong ke Jurnal Forex atas permintaan tuan tanah. Harap dpt teruskan dan kongsi pengalaman anda. Terima kasih.

ForexWaveSoldier
02-18-2009, 08:08 AM
Terima kasih :)

ForexWaveSoldier
02-21-2009, 01:20 PM
mana perginya trader2 lain.. diharap sudi berkongsi pengalaman bersama.

gilos
02-21-2009, 03:41 PM
salam bro, bro trade pakai EW ker? sebab nick ada wave tu... :)

ForexWaveSoldier
02-21-2009, 04:32 PM
salam bro, bro trade pakai EW ker? sebab nick ada wave tu... :)

aha.. 50% jer.. EW nie tak sesuai untuk forex.. untuk bantuan sikit2 boleh lah.. nak harap penuh..jangan lah..

dealkhan
02-22-2009, 12:51 AM
sy pon pnah gak blaja n guna ew nih lepas zaman MA..hihi...tp bila lama2 jadi xkonsistent...skrg dah jumpa alternatif yg lbih baik..

kmbeng
02-22-2009, 09:27 AM
sy pon pnah gak blaja n guna ew nih lepas zaman MA..hihi...tp bila lama2 jadi xkonsistent...skrg dah jumpa alternatif yg lbih baik..

tunjuk la skit bro untuk dikonsi:D

dealkhan
02-22-2009, 11:24 AM
fibo jer bro...

ForexWaveSoldier
02-22-2009, 08:01 PM
alamak lari dari tajuk dah ni..thread ni untuk berkongsi pengalaman.. bukan berkongsi sistem.. hehe tunggu saya bukak thread lain untuk kita kongsi ilmu.. sekarang blom ader masa lah.. haa kat situ nanti sedikit sebanyak boleh lah membantu.. di samping kawan2 lain juga berkongsi pendapat. saya tak janji aa... apa yang termampu saya tolong, saya tolong lah.. Kalau nak sedut semua.. terpaksa lah join class :D

kmbeng
03-03-2009, 12:33 PM
alamak lari dari tajuk dah ni..thread ni untuk berkongsi pengalaman.. bukan berkongsi sistem.. hehe tunggu saya bukak thread lain untuk kita kongsi ilmu.. sekarang blom ader masa lah.. haa kat situ nanti sedikit sebanyak boleh lah membantu.. di samping kawan2 lain juga berkongsi pendapat. saya tak janji aa... apa yang termampu saya tolong, saya tolong lah.. Kalau nak sedut semua.. terpaksa lah join class :D

sori brooo... blajaq trade forex ni dia punya ghairah x sama ngan blajaq kat sekolah, poli, unibesti,:D

ForexWaveSoldier
03-05-2009, 11:18 AM
sori brooo... blajaq trade forex ni dia punya ghairah x sama ngan blajaq kat sekolah, poli, unibesti,:D

haha..betul2 :P belaja forex ni best lagi .... :D

BOYO-LEPER
03-06-2009, 08:02 PM
mana perginya trader2 lain.. diharap sudi berkongsi pengalaman bersama.

Bagus Bro ngan kongsi-2 pengalaman begini dapat le... menilai diri sendiri setakat mana pangalaman dlm perjalanan menuju kejayaan dlm berforex... gue punya pengalaman mula-2 dulu dlm 3 tahun lepas kenal forex ni melalui satu syarikat kat Jln Ampang ... kursus selama 3 hari free je... belajarnya cara-2 nak kenal CS, line S & R dan Chart Pattent tu je... indicator langsung tak di ajar...pastu dpt lah appoinment letter mengesahkan dpt bekerja di sykt berkenaan... so jadi kambing hitam la gue... dlm masa seminggu sykt tu Scam... (tutup) waduh...
Ingat kan frx ni sonang... nak cari duit buat bayar hutang le... konon... pas tu dek kerana minat sambung le belajar basic kat satu sykt frx pej nya kat KL.. bayar cos $500 so dpt la... kenal indicator MA ,MACD dan RSI pastu berlatihlah asyik rugi je... masa tu rasa frx ni mudah je... nasib baik tak injeck modal (masa tu tak de modal hi hi)... kata sifu kat sykt tu komen-2 modal pun USD1000 boleh la... katanya... Masa lepas kursus ni... gue lum ada Laptop lagi asyik traning la... kat CC... lama la jugak dlm setahun traning kat CC ... beli e-book teknik frx ... baca le... teknik yg dikatakan bagus tu... tapi tak menjadi... dlm-2 berlatih tu... ada email masuk kat kotak email dari support fxmalay... so apa lagi buka line fxmalay ... trai la real AC Micro dpt main free AC ada 100 cen masa tu .. buat-2 asyik rugi je... sampai hampir 10 AC... hi.. hi... pastu... baca le... sistem-2 yg ada kat dalam forum ni... sampai la.... pergi berguru ngan Bro Sham yg baik hati.. ni... Selama 3 tahun traning frx baru sedar rupanya baru dok dlm Trader Level 2 sedang usahakan nak naik Level 3... malangnya masa sekarang market frx tak stabil so sukar la sikit nak naik ke level 3... tapi tak apa usahakan lah juga biar sampai level 4 pun jadi lah.... harap-2 sampai lah ... berapa tahun lagi tak pasti.... wokey tu je yg boleh di kongsi kan pengalamannya...

:D :D :D


ps : Nak Seribu Daya ... Tak Nak Seribu Dalih... ;)

Putra3276
03-07-2009, 10:39 AM
mana perginya trader2 lain.. diharap sudi berkongsi pengalaman bersama.

Sallam untuk semua
Susah juge nak citer pasal pengalaman memorex nih .. sebab nya memula masuk campur hal forex nih kite nih dah nak masuk senja, itu pun rekomen kawan anak kita juga, kate nye lah dia dah berjaya. Tak tau lah lah pulak banyak mane dia dah berjaya. Kite nih pulak dah penat berulang alik ke KL mengharungi jem, banjir, accident dan bermacam macam lagi yang ada di jalan raya tuh rasa elok juga memorex nih. Nak berkebun dah tak larat lagi dah.
Trade demo tiga bulan je lepaih tu depo acc live usd1000 tuuuu he he he he . MM, Indi, sychology dan entah kemende lagi tak tau langsung, main masuk je, takde SL takde TP asal ijau je close asal ijau je close. Sampai acc jadik usd3000 lah, tapi floating minus USD1500 semua Long. ha ha ha ha ...
Pair? semua pair ada GU,GJ,EU,EJ. Sampai bulan ogos tahun sudah dia menjunam macam payung terjun tak boleh bukak.. apalagi gigil lah close semua acc yang float tu cuma yang tinggal usd12 je... he he he ...
Baru nih aje lah kenal apa dia MM, Disiplin Indi dan berguru ngan Shamxxx.
So moral of the story bukan senang nak memorex nih, ingat kan boleh jadi kayo sekelip mata rupa nya angan angan aje. Yang pasti miskin dalam diri kita sendiri dalam erti kata yang lain memperkasa kan diri dahulu baru boleh jadi trader yang baik.

nanti kita sambung lagi,,, ok.. sallam semua..

zurin
03-09-2009, 02:49 AM
Sallam untuk semua
Susah juge nak citer pasal pengalaman memorex nih .. sebab nya memula masuk campur hal forex nih kite nih dah nak masuk senja, itu pun rekomen kawan anak kita juga, kate nye lah dia dah berjaya. Tak tau lah lah pulak banyak mane dia dah berjaya. Kite nih pulak dah penat berulang alik ke KL mengharungi jem, banjir, accident dan bermacam macam lagi yang ada di jalan raya tuh rasa elok juga memorex nih. Nak berkebun dah tak larat lagi dah.
Trade demo tiga bulan je lepaih tu depo acc live usd1000 tuuuu he he he he . MM, Indi, sychology dan entah kemende lagi tak tau langsung, main masuk je, takde SL takde TP asal ijau je close asal ijau je close. Sampai acc jadik usd3000 lah, tapi floating minus USD1500 semua Long. ha ha ha ha ...
Pair? semua pair ada GU,GJ,EU,EJ. Sampai bulan ogos tahun sudah dia menjunam macam payung terjun tak boleh bukak.. apalagi gigil lah close semua acc yang float tu cuma yang tinggal usd12 je... he he he ...
Baru nih aje lah kenal apa dia MM, Disiplin Indi dan berguru ngan Shamxxx.
So moral of the story bukan senang nak memorex nih, ingat kan boleh jadi kayo sekelip mata rupa nya angan angan aje. Yang pasti miskin dalam diri kita sendiri dalam erti kata yang lain memperkasa kan diri dahulu baru boleh jadi trader yang baik.

nanti kita sambung lagi,,, ok.. sallam semua..

tok guru kata,
yang penting bukan berapa banyak untung yang kita dapat,
tapi berapa lama kita dapat bertahan dalam memorex ni,
kalau part time tak pe la,
tapi ftt besar tekanan tu.......:D

ForexWaveSoldier
03-10-2009, 05:11 AM
Semoga sama2 kita kekal mengaut keuntungan dalam dunia Forex

saidila79
03-20-2009, 07:32 AM
pengalaman dalam forex ni banyak............umum tahu ( cewah...) yang saya memang tak trade langsung dan belum bercita-cita nak trade lagi.....tapi sayalah ( cewah lagi....) tulang belakang dan penyokong kuat asben saya ( itupun kalau dia sedar )......apa yang saya rasa dia tak rasa....tapi apa yang dia rasa saya rasa.....saya banyak menggalakkan dia dalam mendalami ilmu forex ni...( kalau tak caya tanya dia...) kalau dulu2 dia memang TISHA....ada sampai satu ketika dia dah tak nak memorex......tapi saya cakap kat dia itu bukan salah forex atau sistem atau apa2 tapi salah diri sendiri kerana sombong dengan ilmu....ilmu itu harus dicari dan takkan datang bergolek dengan sendiri....so saya pun motivasikan asben (sebenarnya berleter.....) sampailah dia sedar dan akur pada kehendak saya supaya belajar.....dan akhirnya sampailah dia ke rumah guru sham....dan saya pun galakkan supaya dia bercampur gaul dengan orang2 yang memorex....ini jumpa dengan orang2 yang tak memorex buat apa.....dah lah wasting time pastu kena kutuk je kalau rugi......macamana lah nak berjaya...

lagi satu rahsia kenapa dia masih boleh survive ngan akaun ciput dia tu.....sebab saya selalu pantau akaun dia.....saya selalu warning kat dia kalau akaun tu agak2 dah nak kena mc.....satu je saya cakap
"kali ni kalau nak depo lu buat sendiri.....gua malas nak tolong"......nak tak nak dia terpaksa bercekang mata buat profit.......hahaha....boleh pun buat profit.....

bila profit saya pun gembira dia pun gembira keluarga pun bahagia......sekiannnn.................peace!!!!

ForexWaveSoldier
03-20-2009, 09:37 AM
saya setuju satu part yang cakap bila gaul dengan org yang tak memorex ni.. pasti kena kutuk punya.. bila kita bergaul sesama pemorex ni.. bagus.. lebih bersemangat lagi.bukan nye ape... pengalaman. ada la seorang tu dulu..waktu saya mula2 belajar tentang forex ni.. asyik cakap forex ni tak boleh jalan.. respek la jugak ngan semangat dia yang nak buat kita menyerah kalah.. tengok punya tengok..sekarang.. dia sendiri pulak yang memorex haha.. jagan mare kawan......

ForexWaveSoldier
03-25-2009, 12:48 AM
hari tu tengok astro "Pursuit of Happyness" ni cerita bro sham. akhirnya dapat jugak tengok.. cerita yang best layan!

kmbeng
03-25-2009, 12:18 PM
hari tu tengok astro "Pursuit of Happyness" ni cerita bro sham. akhirnya dapat jugak tengok.. cerita yang best layan!

mcam penah tgok dalam hbo... ni cita macam who one to be a melionair versi india ka??:confused:

ForexWaveSoldier
03-25-2009, 12:46 PM
mcam penah tgok dalam hbo... ni cita macam who one to be a melionair versi india ka??:confused:

Aha.. dalam HBO.. apa pulak cita india.. nantilah saya panggil bro sham untuk comen cita nie ye hehe... cita ni dia bawak mesen masa tu kan kan..

abgmoxs
03-25-2009, 11:08 PM
mcam penah tgok dalam hbo... ni cita macam who one to be a melionair versi india ka??:confused:


itu citer slumdog millionair tuu.... brapa banyak oska dia menang...
jln citer best .. (citer budak susah dari kecik) ...cenematograpi pun best....

citer pursuit of happyness lak citer will smith dgn anak dia ...
susah mula2 .. pastu ok la.... (moxs tetido sbb line citer slow :D)

ForexWaveSoldier
03-26-2009, 04:18 AM
itu citer slumdog millionair tuu.... brapa banyak oska dia menang...
jln citer best .. (citer budak susah dari kecik) ...cenematograpi pun best....

citer pursuit of happyness lak citer will smith dgn anak dia ...
susah mula2 .. pastu ok la.... (moxs tetido sbb line citer slow :D)

time susah tu teringat pulak time dulu..waktu tu, 2 bulan lepas tinggalkan perniagaan restaurant.. mula2 ok..pastu sama lebih kurang lah macam cite tu..cuba beza nya ada lah rumah nak duduk :p tapi alhamdulillah.. sekarang semua beransur ok. tidur pun semakin lena :)

SHAMX777
03-26-2009, 05:19 AM
Cerita SLUMPDOG MILLIONAIRE tu best sebab jalan ceritanya dan cinematography nya yang mangtop! Yang ini PURE LUCK punya cerita. Pure FICTION.

Cerita The Pursuit of Happyness pulak mengisahkan perjalanan hidup seorang trader/remisier. Cerita Benar! Memang sedih tengok macam mana dia harungi kesusahan itu sehingga akhirnya dia berjaya. It must takes guts... hard work... determination... and never give up to become successful like that. Hanya yang ada connection dengan cerita ini akan betul2 suka menontonnya.

kmbeng
03-26-2009, 10:16 AM
Cerita SLUMPDOG MILLIONAIRE tu best sebab jalan ceritanya dan cinematography nya yang mangtop! Yang ini PURE LUCK punya cerita. Pure FICTION.

Cerita The Pursuit of Happyness pulak mengisahkan perjalanan hidup seorang trader/remisier. Cerita Benar! Memang sedih tengok macam mana dia harungi kesusahan itu sehingga akhirnya dia berjaya. It must takes guts... hard work... determination... and never give up to become successful like that. Hanya yang ada connection dengan cerita ini akan betul2 suka menontonnya.

wah nak kena bli gak la... no guts no glory....:D

roceli08
03-26-2009, 11:02 AM
Aha.. dalam HBO.. apa pulak cita india.. nantilah saya panggil bro sham untuk comen cita nie ye hehe... cita ni dia bawak mesen masa tu kan kan..


.........cerita tu dari kisah benar ,, agak2nya apa jadi dengan orang sebenar dari cerita tu . ada sesiapa dapat siasat ? kalau dapat
tahu kan best .. kan kan kan...:o

ForexWaveSoldier
03-26-2009, 10:33 PM
tak tahulah.. apa2 pun... happy ending. turut gembira sebab atas segala penat usaha beliau berjaya bangkit semula :)

ForexWaveSoldier
04-01-2009, 03:32 AM
https://usera.ImageCave.com/forexwavesoldier/19perkara.gif.jpg

poco2
04-17-2009, 08:24 AM
byk betul pengalaman otai2 kat sini....
dpt juga dijadikan panduan utk sy dlm mengharungi dunia forex ni...

ForexWaveSoldier
04-17-2009, 07:18 PM
Betul.. tujuan thread supaya trader baru tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan sebelum ini..

berfikir sebelum bertindak..

bersabar dalam mengejar kejayaan..

zurin
04-18-2009, 10:28 AM
Betul.. tujuan thread supaya trader baru tidak mengulangi kesilapan yang dilakukan sebelum ini..

berfikir sebelum bertindak..

bersabar dalam mengejar kejayaan..



setuju bro,
sama seperti nak memandu kereta,
kalau pakai lesen agung nanti terus masuk gaung :-)

simi7347
05-26-2009, 08:22 AM
wah bagusnya thread ni! tempat otai2 bernostalgia masa susah dahulu. sya sdg mengalami apa yg otai2 semua nostalgiakan itu. harap dpt tunjuk ajar drp semua. antum semua adalah guru sya dlm b'forex ni. klu blh nak jejaki semua otai2 utk mendapat tunjuk ajar.

mluqman
05-26-2009, 12:01 PM
wah bagusnya thread ni! tempat otai2 bernostalgia masa susah dahulu. sya sdg mengalami apa yg otai2 semua nostalgiakan itu. harap dpt tunjuk ajar drp semua. antum semua adalah guru sya dlm b'forex ni. klu blh nak jejaki semua otai2 utk mendapat tunjuk ajar.

Memang BAGUS singgah kat thread ni. Bila semangat dah JATUH, sekali sekala singgah kat sini memberi sedikit motivasi & semangat dalam mengharungi pasaran forex yang mencabar. Sepanjang beberapa bulan (sebulan jagung)pengalaman mencebur diri dlm forex, apa yang saya rasa amat penting dan kata2 keramat yang sering saya pegang adalah 'jangan buka lot besar2, yakin macam mana sekalipun MM kena jaga lebih2 lagi newbie jgn cuba cara Otai2 & master2 bukak lot.' yang ajaib nye, bila betul2 disiplin acc kecik boleh bertambah dan yang penting kita rasa senang setiap kali open post. Rugi memang biasa dalam perniagaan.

Bak kata cikgu FWS, kalau tak jaga MM & DISIPLIN, FOREX adalah skim cepat miskin.:sm55:

simi7347
05-26-2009, 12:15 PM
Memang BAGUS singgah kat thread ni. Bila semangat dah JATUH, sekali sekala singgah kat sini memberi sedikit motivasi & semangat dalam mengharungi pasaran forex yang mencabar. Sepanjang beberapa bulan (sebulan jagung)pengalaman mencebur diri dlm forex, apa yang saya rasa amat penting dan kata2 keramat yang sering saya pegang adalah 'jangan buka lot besar2, yakin macam mana sekalipun MM kena jaga lebih2 lagi newbie jgn cuba cara Otai2 & master2 bukak lot.' yang ajaib nye, bila betul2 disiplin acc kecik boleh bertambah dan yang penting kita rasa senang setiap kali open post. Rugi memang biasa dalam perniagaan.

Bak kata cikgu FWS, kalau tak jaga MM & DISIPLIN, FOREX adalah skim cepat miskin.:sm55:

insyaAllah sya akan pegang erat2 kata2 keramat nasihat drp bro mluqman & cikgu FWS..

Onitz
06-02-2009, 08:25 AM
Salam,

Masuk thn 2009 ni dah 3 thn aku dlm dunia fx.First time aku live trading adalah pd Januari 2008...bln pertama aku untung USD 600....perasaan masa tuh?Mcm2 la...terbayang dlm kepala keta merc lah,banglo la...vacation oversea la...nk bagi hadiah kerusi Osim kt pak aku la....tetapi jengjengjeng...ku sangkakan panas hingga ke tahun depan rupa2nya hujan dah selepas 30 minit....

Bln2 seterusnya aku rugi dan terus rugi..sampai lah akaun aku tinggal USD 80 setahun kemudian....aku rugi lebih kurang RM 10k...perasaan masa tuh?Pun mcm2 la.....tk merasa jd kaya la....give up la...malu la...dan seribu satu mcm perasaan pedih dan sedih yg tk terbayang peritnya...

So patut tk aku give up dlm bidang nih?Of course NOT....aku suka petik satu pepatah jepun dlm hal2 yg cam nih....

"Saya sudah jatuh 7 kali,apa patut saya buat?....Jawapan: Bangunlah 8 kali"

So around Feb 09 smpai April 09 yg lps...aku pun berbaliklah ke drawing board semula utk check apa yg tk kena...

Starting Mei lps aku go live balik tp dgn modal yg kecik la kali nih...alhamdulillah bln lps aku untung bersih 110 pips....semalam aku rugi 37 pips (tu pun sebab maksu aku dr klang dtg,rumah pun jd riuh rendah aku tkleh nk concentrate)....td aku untung 25 pips..dan harapnya the pips will keep on coming...insyaallah...

ForexWaveSoldier
06-11-2009, 06:09 PM
Salam,

Starting Mei lps aku go live balik tp dgn modal yg kecik la kali nih...alhamdulillah bln lps aku untung bersih 110 pips....semalam aku rugi 37 pips (tu pun sebab maksu aku dr klang dtg,rumah pun jd riuh rendah aku tkleh nk concentrate)....td aku untung 25 pips..dan harapnya the pips will keep on coming...insyaallah...

goodluck!

biar sikit.. lama2 jadi bukit..

:sm18:

salmi1278
06-16-2009, 06:03 PM
syahdu sungguh bila membaca cerita2 dr otai2 kita ni... baru sedar betapa kecil n naif nya diri ini dlm dunia forex ni....

aku kenal forex ni dah lama, mid 2008, masa tu kuasa forex tengah panas, sanggup print kat cc buku tu, kena charge dekat rm30 utk print je.. tapi aku x start praktis terus ilmu forex tu, belum berkemampuan utk beli komputer n internet connection. buku tu aku peram je dkt 2 tahun.. tiap2 bulan duk belek catalog seng heng pasal pc, kemaruk sangat nak beli masa tu tapi tak dapat2 jgk.. dulu ada beli recond pc tp dah rosak, x sampai 2 tahun guna...

bulan 10/2008 baru aku dapat beli komputer baru-desktop kat low yat, rm600 je, celeron 430 1.8ghz, bulan 11 aku register maxis broadband. time tu ingat nak buat mail order bisnes dulu, jadi jgk dlm 2-3 bulan, pas tu try internet marketing, sempat jgk beli cd 3-4 keping, ebook n membership program tp budget jadi masalah bila nak try promote guna adwords..:sm23:

so aku start surfing benda2 lain terjumpa fab turbo, dah plan dalam bulan 5 baru nak beli n baru belajar forex masa tu. mid bulan 3 secara x sengaja aku terjumpa fxmalay n explore apa yg dia offer-b4 ni dah tahu dah, tp x serius sangat, terus belaja guna akaun demo, terkejut beruk sangat2 bila dlm 2 jam buleh dapat 2-3k usd, guna 50k modal. masa tu aku cuma guna stoch n bb je, benda lain langsung x tahu... dlm kepala otak dah terbayang yg indah je masa tu... dah plan nak berhenti keje. gila....:sm25:

30/3 aku depo usd 5 dulu tp x sampai 2hari dah mc. dapat gaji bln 4, 2hb aku terus depo usd50 dlm akaun standard tp x buleh nak trade, saiz kecik sangat aku internal transfer masuk akaun mikro, dapat la 5000 sen. bab leverage n margin aku x berapa faham sangat, main agak2 je.. 2 hari pertama aku dapat profit dkt usd20, memang seronok gila time tu, max lot aku trade-5 skali aku op, tp x sampai 4 hari akaun aku kena mc. semangat nak trade membuak-buak dlm dada so 7hb aku depo lg usd10, bertahan sampai 15hb, skali lg mc.

16hb aku depo lg usd5, 18hb dah mc. dkt 2 mimggu aku cuti dari trade, practice guna demo je utk asah skill. 5hb may aku depo lg usd20, bertahan sampai 11hb jun kena mc lg skali.. total dekat usd90 aku dah rugi dlm tempoh 3 bulan ni... aku dah setkan kalu aku nak main jgk usd5 je boleh depo, cuba kembangkan, sesuaikan dgn indikator yg diguna dan pahamkan market trend.. inilah padahnya jika tiada ilmu didada bila nak main forex..

dah target dlm tahun ni nak berguru dgn cikgu kt shah alam tu, tp fees dia rm600, tgh kumpul duit skrg ni... yg penting aku percaya n yakin yg forex ni memang buleh buat duit jika kena caranya.. sekian cerita aku...:fxopen-black2-flag:

saidila79
06-17-2009, 09:22 AM
salam.....walaupun saya tak trade yang trade asben...tapi pahit dan manisnya tetap saya rasainya seolah-olah saya yang trade.......apa yang saya nampak pada asben saya kalau gagal adalah disebabkan kecuaian atau ketamakkan diri sendiri......signal dah ada analisa dah tepat cuma kadang2 suka mengharap tuah datang menjenguk.....last2 jebat juga yang dituduh menjadi pengkhianat.......

pernah saya cuba taknak masuk campur bising2 kat asben pasal apa akaun boleh SO .....ingat nak bagi dia ketenangan rupanya lagi teruk adalah.....bagi saya tak boleh jadi macam ni......so sekali lagi saya kenalah pot pet pot pet kat asben.....barulah ada perubahan.....semalam beleter punya pasal.....hari ni dah boleh widraw 25usd.......

kalau boleh tak nak depo2.....nak widraw2 aje......itupun KALAU BOLEH.........

kesimpulannya janganlah berputus asa pada apa yang telah kita pelajari dan apa yang telah kita laburkan.....

mungkin satu hari nanti kitapun akan boleh cakap macam mr sheriff....I"M WITHOUT LOSS....!!!

peace...!!

ForexWaveSoldier
06-17-2009, 06:14 PM
salam.....walaupun saya tak trade yang trade asben...tapi pahit dan manisnya tetap saya rasainya seolah-olah saya yang trade.......apa yang saya nampak pada asben saya kalau gagal adalah disebabkan kecuaian atau ketamakkan diri sendiri......signal dah ada analisa dah tepat cuma kadang2 suka mengharap tuah datang menjenguk.....last2 jebat juga yang dituduh menjadi pengkhianat.......

pernah saya cuba taknak masuk campur bising2 kat asben pasal apa akaun boleh SO .....ingat nak bagi dia ketenangan rupanya lagi teruk adalah.....bagi saya tak boleh jadi macam ni......so sekali lagi saya kenalah pot pet pot pet kat asben.....barulah ada perubahan.....semalam beleter punya pasal.....hari ni dah boleh widraw 25usd.......

kalau boleh tak nak depo2.....nak widraw2 aje......itupun KALAU BOLEH.........

kesimpulannya janganlah berputus asa pada apa yang telah kita pelajari dan apa yang telah kita laburkan.....

mungkin satu hari nanti kitapun akan boleh cakap macam mr sheriff....I"M WITHOUT LOSS....!!!

peace...!!

waisehmen.. alhamdulillah lah tu.. seronok juga ada pot pet pot pet pot pet lebih2 lagi bila time makan sebab masih lekat depan PC huehue.. berapi teliga gitu.. hehe

malaysia boleh!

saidila79
06-18-2009, 05:36 AM
waisehmen.. alhamdulillah lah tu.. seronok juga ada pot pet pot pet pot pet lebih2 lagi bila time makan sebab masih lekat depan PC huehue.. berapi teliga gitu.. hehe

malaysia boleh!

potpetpotpet tu bukan apa......itulah tandanya sayang............

kmbeng
06-18-2009, 07:52 AM
potpetpotpet tu bukan apa......itulah tandanya sayang............

betui2... makin hari makin sayang:sm6:

kopijantan
07-16-2009, 04:52 AM
.........cerita tu dari kisah benar ,, agak2nya apa jadi dengan orang sebenar dari cerita tu . ada sesiapa dapat siasat ? kalau dapat
tahu kan best .. kan kan kan...:o


Best giler kalau siapa2 yg menghayatinya.Mula2 tgk,menitik juga air mata.(Jantan romantik).Dah2-3 kali tgk cerita ni.Pd akhir cerita,ada dinyatakan yg dia ni(Will Smith) dpt membuka syarikat brokernya sendiri.Org sebenarnya jadi kaya raya.Dan akhirnya dia menjual syarikat brokernya dlm nilaian jutaan dolar.(Rasanya).Carilah DVD ada dijual.

mohd noor zakaria
07-16-2009, 01:05 PM
Assalamualikum Kawan2 ... Saya Adalah Org Baru Dalam Tread Nih ..... So Kalau Ada Aper2 Tolong Lah Tunjuk Ajar Kan...... Terutama Otai2 Yg Dah Lama Dan Berpengalaman.... Saya Bagai Kan Bayi Yg Baru Lahir .. Perlu Di Tatang Dan Dipimpin ........... Saya Belum Depo Lagi Duit Yg Sebenar Yer.

mohd noor zakaria
07-16-2009, 01:12 PM
Sebelum Nih Saya Ader Mencuba Platform **** Demo Sahaja .... Pernah Dapat Hampir 10000 Usd Untuk Satu Malam ....... Tapi Saya Tak Puas Hati Dengan Duit Demo Kerana Bagi Saya ..saya Blum Membuat Sesuatu Dengan Begitu Serious Dengan Duit Tersebut ..... Teringin Sangat Hendak Depo Tapi Buat Masa Nih Masih Belum Berduit Kerana Tanggungan Ramai ... Itu Lah Nak Mencuba Sesuatu Yg Baru ... Kalau Ader Rezeki Boleh Lah Mengubah Hidup Saya Yg Agak Sempit Ini ... Walau Pon Saya Tak Target Begitu Tinggi Tapi Sekadar Untuk Cukup Menampung Kehidupan Disamping Gaji Yg Kecil Ini . Insyaallah . Kalau Ader Rezeki Akan Aku Cuba Juga. Insyaalalh Kalau Ader Rezeki Kita Akan Bersua Dan Berjumpa Dengan Kawan2 Sekalian .

saidila79
07-22-2009, 07:31 AM
betui2... makin hari makin sayang:sm6:

kalau ada hasil sayanglah.......kalau takde hasil ......tadah jelah telinga kena kipas lipas......hahahaha.....

nubiz
07-22-2009, 08:38 AM
Salam semua...

terharu, sedey, bangga... mcm nak menetes air mata pun ada bile aku baca thread ni... kpd bro2 spt 'forexwavesoldier' dll... perjalanan trading kita lebey kureng sama... bg saya, setiap trader pasti akan lalui spt yg otai2 cerita dlm thread ni telah lalui....

saya dah terjebak dgn nate porek ni sejak zaman ********* lagi... lalu dipelawa oleh bro Azman utk join Fxmalay ni, sampai laa ni.... masa mula2 dulu, dalam sehari tido 1-2 jam je... sbb terlalu asik baca 'babypipdotcom'... sanggup print-out kat ofis.. sbb kat umah lom ada intenet... bila kompol2 adalah dkt 5 files aku print bende tu.... huhuhu... giler... dahla bhs inggeris... mereng kejap aku... time tu nak carik source dlm bm mmg susah... "kuaseforex" pun tak ujud lagi time tu.... nasibla, dah ujudpun aku tak beli..hehe tapi skrg alhamdulillah... dah ramai pun yg terel2.. siap boleh ajar lagi para newbie... teruskan.... dulu susah nak carik sifu... semua kene $$$... :((
belajo EW pun sendiri2 je... counting&label wave pun main taram je... huaaa.... tapi betolla mcm bro2 otai semua ckp... disiplin, MM.. jgn tamok2... mcm ada ustaz tu kata... "forex ni bukan nak buat untung giler2, tapi selagi selama mana kita bertahan dalam forex ni, kita kaya...."
biarlah dlm satu hari kita untung 10-20 pips je.... kalo kompol2 sebulan dah baper??? so, kita punyer target tu biarlah reaslistik.... Sistem kene power? semua sistem power... cume kene disiplin la... follow the rules... obey... jgn ingkar... sbb trader yg berjaya kuat mental dia... kene ada mental fitness....huhu

kepada admin / moderator, saya mintak jadikan thread ni penting.. buatla mcmana pun, highlight ke.. taruk 'crown' ke... sbb dlm byk2 thread.. dlm byk2 topic.. thread nilah bagi saya penting utk dibaca oleh semua.. tak kirala.. 'otai' ke.. newbie ke... bg saya, thread ni la yg ada ilmu yg paling berharga.... iaitu PENGALAMAN OTAI2 KITA.... pengalaman itu adalah guru yg sejati....

kmbeng
07-22-2009, 10:13 AM
kalau ada hasil sayanglah.......kalau takde hasil ......tadah jelah telinga kena kipas lipas......hahahaha.....

hehehe.... sedang kan lidah sendri pown tergigit.....:sm4:

humanbase
08-09-2009, 10:30 AM
Seronok baca pengalaman saudari saudari.

Perjalanan saya masih hambar. Skill tk seberapa, tapi angan2 melangit.
Saya sedar kekurangan diri. Saya baiki satu persatu. Saya ikuti kursus satu persatu.
Saya kutip pengajaran setiap kali MC.

It is too boring to explain...
Nanti bila saya dah diambang kejayaan...segala2 akan saya coret. Buat panduan org2 baru yang ingin mendekati dunia forex.

Salam.

azrabean
08-14-2009, 12:14 AM
betul tu..tanpa disiplin kemungkinan utk loss itu sgt tinggi walaupun tak pernah loss lg..sy dah pernah margin call byk kali..setelah kaji semula sebab2 loss, puncanya hanya 1 je..sbb x berdisiplin..skarang ni sy dlm proses mendisiplinkan diri..hehe

T-REX
08-14-2009, 03:39 PM
disiplinkan diri dan juga MM kena ada..money managment..itu yg penting.dan perlu kira berapa yg kita sanggup rugi dan berapa byk yg boleh kita tread menggunakan modal yg ada..:fxopen-black2-flag:

pukulan_maut
08-15-2009, 04:51 PM
Seronok baca pengalaman saudari saudari.

Perjalanan saya masih hambar. Skill tk seberapa, tapi angan2 melangit.
Saya sedar kekurangan diri. Saya baiki satu persatu. Saya ikuti kursus satu persatu.
Saya kutip pengajaran setiap kali MC.

It is too boring to explain...
Nanti bila saya dah diambang kejayaan...segala2 akan saya coret. Buat panduan org2 baru yang ingin mendekati dunia forex.

Salam.

Aku pulak setakat ni tak penah lg pegi mana kursus2.

rutin harian aku,

hari2 duk tgk chart walaupun hari sabtu dan ahad. sbb aku ni taksub giler dgn forex.

Taksub aku pun, benda lain yg lg penting aku takkan lupakan..

Aku percaya suatu hari nanti, aku pasti akan jumpa teknik yg amat sesuai dgn aku, OP tanpa emosi, menbuka lot besar dgn senang hati, profit bertambah dari hari2 ke hari dan tanpa perlu termenung lama2 depan graph.

Setiap orang ada teknik holy grail dia sendiri.. Mungkin belum masa lg nak bertemu jodoh dgn holy grail tersebut.... wekekekek.

T-REX
08-16-2009, 07:54 AM
nih kalo nak kursus la.. Mod edit - no fxopen banner ..:fxopen-white2-flag: den dah p sini..memang mantap...! apa yg diajar memang berbaloi..cuba baca dulu website dulu tu yer..hehehe..

p/s:hari nih masuk post..hari tu juga profit..:sm17: ..den promote tak ada apa yg dapat..cuma beri jalan ajer..

LieePC
08-16-2009, 11:22 AM
Aku pulak setakat ni tak penah lg pegi mana kursus2.

rutin harian aku,

hari2 duk tgk chart walaupun hari sabtu dan ahad. sbb aku ni taksub giler dgn forex.

Taksub aku pun, benda lain yg lg penting aku takkan lupakan..

Aku percaya suatu hari nanti, aku pasti akan jumpa teknik yg amat sesuai dgn aku, OP tanpa emosi, menbuka lot besar dgn senang hati, profit bertambah dari hari2 ke hari dan tanpa perlu termenung lama2 depan graph.

Setiap orang ada teknik holy grail dia sendiri.. Mungkin belum masa lg nak bertemu jodoh dgn holy grail tersebut.... wekekekek.

kita perlu mengenali dan mengetahui apa yang kita lakukan...begitulah forex tak kenal tak merasai gelombangnyer...basic WAJIB tahu, MM WAJIB tahu, Emosi kena kawal...bnyk lagi...cari galilah baru kita ketahui....all the best to all trader..:sm8:

mohd noor zakaria
11-20-2009, 05:24 AM
assalamualaikum... mintakk maaf yer T.T saya nih org baru cuma nak pendapat kawan2 laaa.... saya dah belajo demo hampir 6 bulan.... lepas tu saya telah mula trade secara live 2 minggu yg lepas dengan modal usd 100. lepas 2 minggu saya floating dan sekarang dah tinggal usd 17 . saya tak rasa putus asa ... so kalau saya nak mula balik apa harus saya buat...?

kmbeng
11-20-2009, 05:35 AM
assalamualaikum... mintakk maaf yer T.T saya nih org baru cuma nak pendapat kawan2 laaa.... saya dah belajo demo hampir 6 bulan.... lepas tu saya telah mula trade secara live 2 minggu yg lepas dengan modal usd 100. lepas 2 minggu saya floating dan sekarang dah tinggal usd 17 . saya tak rasa putus asa ... so kalau saya nak mula balik apa harus saya buat...?

huhuhu... pada aku la... depo permulaan bek letak 5 usd ngan trade o.1 lot ja... huehuehue... kalu loss x terasa sangat.. bro 1oo usd bukak 1 lot ka???:sm35:

halzu
11-20-2009, 05:48 AM
assalamualaikum... mintakk maaf yer T.T saya nih org baru cuma nak pendapat kawan2 laaa.... saya dah belajo demo hampir 6 bulan.... lepas tu saya telah mula trade secara live 2 minggu yg lepas dengan modal usd 100. lepas 2 minggu saya floating dan sekarang dah tinggal usd 17 . saya tak rasa putus asa ... so kalau saya nak mula balik apa harus saya buat...?

Pada sesetengah org 6 bulan adalah tempoh yang lama.... hakikatnya 6 bulan masih baru... proses pembelajaran tiada noktahnya walaupun seseorg tu telah hampir 6 tahun. setiap hari pasti ada perkara baru yang ditemui....

usd17??? akaun micro atau std..??? kalau micro masih boleh trade & pastikan MM dijaga... andaikata akaun std...... bagi saya ada 2 pendapat...

1) tambah lagi dana....atau
2) akaun std tu biarkan (jgn lupa login lah selalu kalau tak login lebih 3 bulan akaun disable) ... buka akaun micro serta depo lah seperti kata kmbeng usd5... trade 0.1 lot jangan buka post banyak-banyak dan belajar dan terus belajar...

so keputusan ditangan anda.... u money u call...........

p/s: kasi up skit repo kmbeng....

never_retrace
11-20-2009, 06:18 AM
salam, lagi satu nak tambah sbb apa loss tue, adakah tak jaga mm? :fxopen-black2-flag:

Pepsifire
11-20-2009, 06:27 AM
salam, lagi satu nak tambah sbb apa loss tue, adakah tak jaga mm? :fxopen-black2-flag:

Ade banyak sebab lose ni.
salah satu daripadanya sebab tak jaga mm le...:D

NewInForex
11-20-2009, 10:19 AM
assalamualaikum... mintakk maaf yer T.T saya nih org baru cuma nak pendapat kawan2 laaa.... saya dah belajo demo hampir 6 bulan.... lepas tu saya telah mula trade secara live 2 minggu yg lepas dengan modal usd 100. lepas 2 minggu saya floating dan sekarang dah tinggal usd 17 . saya tak rasa putus asa ... so kalau saya nak mula balik apa harus saya buat...?

salam cik....masa demo tu profit dapat pulang modal ka? kalau dapat profit 100% dari modal, baru la cik mula trade live....kalau kat demo tu MC, kenapa nak trade live.?...usd100 kalau dlm micro account banyak tu....tapi kalau cik trade kat std acc, tak sampai setengah jam boleh habis usd100 tu....nasihat saya, trade demo acc dulu, bila da dapat konsisten profit, baru la mula live trade....trade lot kecik, mula dengan lot 0.1 je kalau betul2 baru......cuma nasihat je kepada diri hamba dan pada sedara.....good luck...

ps: saya ni pernah mengalami apa yg sedara alami, modal byk ilmu kurang...

roceli08
11-26-2009, 11:20 AM
... salam TT ... Selamat menyambut hari Raya Korban ...Semoga pengorbanan mentelaah & menimba ilmu forex selama ini akan membawa hasil ... amin ...


:sm55:

kmbeng
11-26-2009, 11:24 AM
... salam TT ... Selamat menyambut hari Raya Korban ...Semoga pengorbanan mentelaah & menimba ilmu forex selama ini akan membawa hasil ... amin ...


:sm55:

T.T pown lama x on9...

mluqman
11-27-2009, 02:26 PM
"Forex" dari pandangan saya

1.Pasaran yang luas dan aktif yang membolehkan anda mendapat keutungan yang banyak.Tidak mustahil seperti tangapan pertama saya dahulu.Cuma bila kawan kawan semua lakukan dengan cara yang betul. (Jangan Tamak)

2.Pasaran yang luas dan aktif yang membolehkan anda mendapat kerugian yang banyak jika tersalah maklumat atau info dan memahami sesuatu yang sebenarnya anda tidak faham. (Trader wanna be info)

3.Sebanyak mana pun keuntungan yang anda hasilkan dalam sehari belum cukup untuk saya mengelar anda "suscessfull Trader" atau untuk mengukur kejayaan sesorang Trader tersebut.Apa yang penting ialah berapa lama anda mampu bertahan di dalam DUNIA FOREX.

Dimana silapnya?
1.Trader tidak kisah dengan loss yang sedikit kerana telah sedia maklum Forex ni memang berisiko.. lama kelamaan habis semua margin.

2. Trader selalu mengikut isah silam, history. kadang2 ia tidak seperti yang kebiasaannya.

3. Time frame yang salah dengan jenis trader.

4. terlalu awal membuat keputusan.

5. kebanyakkan order yang dibuat oleh trader betul.. tetapi kurang keyakinan menyebabkan exit trade atau stoplost terlalu dekat..

Sekali-sekala ronda forum. Thread ni memang thread kegemaran. Dimanakah agaknya gerangan cikgu ku ini? Walau bagaimanapun ilmu yg dicurahkan amat bermakna. Diharap beliau sihat hendaknya.

p/s: Dulu tak caya dgn hanya menggunakan fibo sbg TA boleh menghasilkan profit. Sekarang baru percaya.