PDA

View Full Version : Komuniti FX SHAMX777



Pages : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21

SHAMX777
12-10-2008, 12:16 AM
https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy223900T557D38.gif (http://www.glitterfy.com/)

Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Sejarah sehingga terbukanya forum thread ini ialah daripada Section JOURNAL. Sila click link di bawah jika ingin membaca post2 terdahulu:

https://img33.glitterfy.com/348/glitterfy071645T309D36.gif
(http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=43244)
Click di sini >>> http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=43244
Baca Journal saya dulu. Banyak strategy dan asas Trading System yang telah saya perbincangkan dalam Journal saya dan saya tak ulangi semula di sini.

Sebelum ini saya sangat aktif berforum dalam MALAYSIA thread di ************.com sejak 2007:


Kelebihan menjadi ahli Keluarga Komuniti FX SHAMX777:

1) Khas untuk pelajar2 Kelas FX SHAMX777;
2) Bukan komuniti Rebet (tak dapat rebet kalau buka acc under link saya)... ini Komuniti ILMU;
3) Support untuk pelajar2 Kelas FX SHAMX777;
4) In House mentoring service... coaching di rumah ahli2 komuniti;
5) Tour around Malaysia untuk berjumpa ahli2 yang jauh;
6) Kenduri kendara sekiranya rezeki murah. InsyaAllah;
7) Aktiviti2 outdoor akan dianjurkan khas untuk ahli2 Komuniti SHAMX777;
8) Kemungkinan BONUS untuk ahli2 sekiranya saya beroleh keuntungan yang berlebihan. Tak janji aaaaaa;
9) In House FX Competition. Pertandingan khas untuk ahli2 sahaja;
10) Sebulan sekali... LIVE TRADE beramai-ramai;

to be updated.....



https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy231116T127D32.gif (http://www.glitterfy.com/)

Last update: Thu 14/02/2009 Time: 5:00pm

STANDARD ACC:
01) 139231
02) 141591
03) 142640
04) 149324

05) 150044 ---- Favourite Active Acc!!!
06) 153263
07) 155887
08) 156684
09) 156516
10) 158014


MICRO ACC:
01) 148919
02) 149043
03) 149170
04) 149795

05) 150505
06) 151237
07) 151675
08) 152037
09) 152067
10) 152375
11) 152556 ---- Favourite Active Acc!!!
12) 153544
13) 153633
14) 154016 ---- Favourite Active Acc!!!
15) 154040 ---- Favourite Active Acc!!!
16) 154314 ---- Favourite Active Acc!!!
17) 154321
18) 154514
19) 154838
20) 154981
21) 155391
22) 156441
23) 157742
24) 158867

25) 160402 ---- Favourite Active Acc!!!
26) 161322


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Why Currency Trading Is Not For Everyone?


Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk, and may not be suitable for everyone. Before deciding to trade foreign exchange you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. Remember, you could sustain a loss of some or all of your initial investment, which means that you should not invest money that you cannot afford to lose. If you have any doubts, it is advisable to seek advice from an independent financial advisor.

Disclaimer-Please Read

All resources are for Educational Purposes Only.
Investing and Trading involves significant financial risk and is not suitable for everyone. Before deciding to invest or trade you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. The possibility exists that you could sustain a loss of some or all of your initial investment and therefore you should not invest money that you cannot afford to lose. Investors and Traders should consult with a professional financial advisor for the effects of active investing.
Any opinions, news, research, analyses, prices, or other information is provided as general market commentary and does not constitute investment advice. No acceptance of liability for any loss or damage, including without limitation to, any loss of profit, which may arise directly or indirectly from use of or reliance on such information.
Do Your Due Diligence and take responsibility.

T.A.Y.O.R >>> TRADE AT YOUR OWN RISK!

aabadrin19
12-10-2008, 12:33 AM
tajuk perbincangan cadangan saya ,
1- camna nak jadik ahli komuniti sini dan kelebihan2nya(kalau ada di bukalah)
2- apa bahan2 bacaan rujukan asas utk newbies forex(lmn web , e-book dll )
3- dan yg tak kurang penting nya ... apa menu rumah terbuka nanti ? thehehe

L.A.T.(lawak aje tu)

SHAMX777
12-10-2008, 12:42 AM
tajuk perbincangan cadangan saya ,
1- camna nak jadik ahli komuniti sini dan kelebihan2nya(kalau ada di bukalah)
2- apa bahan2 bacaan rujukan asas utk newbies forex(lmn web , e-book dll )
3- dan yg tak kurang penting nya ... apa menu rumah terbuka nanti ? thehehe

L.A.T.(lawak aje tu)

Terima Kasih di atas cadangan2 tersebut. Ada lagi cadangan2 lain? Nanti saya EDITkan 1st post tu.

mazlimoin
12-10-2008, 12:45 AM
uinaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! banyak nye komuniti muncul hehehhe...apa apa pun Welcome...!!

SHAMX777
12-10-2008, 01:06 AM
uinaaaaaaaaaaaaaaaa!!!! banyak nye komuniti muncul hehehhe...apa apa pun Welcome...!!

Bro Mazli jangan risau... tak kacau aaaaa ;) Komuniti ni khas untuk anak murid saya sahaja. Bukan Komuniti Rebet. Saya pun bawah Bro Mazli juga :D

Apa2 pun service Bro Mazli memang cekap dan pantas :D

cerminmataku
12-10-2008, 01:37 AM
Cantek... macamni bleh turun umah bro sham... (aku tak fokus kat rebet tu, tapi apa yang aku nak ilmu dan pngalaman bro sham..)

harap-harap dapat jumpa bro sham masa dinner 20 disember ni.. :)

mazlimoin
12-10-2008, 01:41 AM
Bro Mazli jangan risau... tak kacau aaaaa ;) Komuniti ni khas untuk anak murid saya sahaja. Bukan Komuniti Rebet. Saya pun bawah Bro Mazli juga :D

Apa2 pun service Bro Mazli memang cekap dan pantas :D

takper takper tak kisahnyaa...yang pentingg semua dapat faedah dari apa yang diberikan....

p/s: mana Naim..lama tak dengar berita dia?

SHAMX777
12-10-2008, 01:50 AM
takper takper tak kisahnyaa...yang pentingg semua dapat faedah dari apa yang diberikan....

p/s: mana Naim..lama tak dengar berita dia?


:D Chantiqueeee....

p/s: Dia problem sikit dengan acc **** dia tu. Hari Jumaat lepas hanged gila2 punya! Dah tegur jangan trade masa NFP. Nanti lah suruh dia tukar ke FxMalay. Takderlah hanged gila2 macam **** tu.

mazlimoin
12-10-2008, 01:53 AM
:D Chantiqueeee....

p/s: Dia problem sikit dengan acc **** dia tu. Hari Jumaat lepas hanged gila2 punya! Dah tegur jangan trade masa NFP. Nanti lah suruh dia tukar ke FxMalay. Takderlah hanged gila2 macam **** tu.

tu la fokus FXMalay jer...lagipun dia under ko nyer link...hehehe....depo dan withdraw pun senang..hehehe

SHAMX777
12-10-2008, 02:37 AM
https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy213520T859D32.gif (http://www.glitterfy.com/)

https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy213415T194D30.gif (http://www.glitterfy.com/)

https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy212557T614D38.gif (http://www.glitterfy.com/)

Sila bawa sedikit makanan dan minuman untuk dikongsikan bersama. Saya akan masak home-made spaghetti :D Map and more info to be updated soon.

mazlimoin
12-10-2008, 02:45 AM
wahhh ada sepageti.....anak aku sure sukaaa tu...

mala
12-10-2008, 02:53 AM
... errrr..... tak tau nak type apa lagi. Nantilah edit 1st post nie. Moderator suruh bukak thread kat sini.... so terbukaklah thread nie.

... nanti edit semula post nie....

Dalam Perancangan dan cadangan:

1) Khas untuk pelajar2 Kelas FX SHAMX777;
2) Bukan komuniti Rebet (tak dapat rebet kalau buka acc under link saya);
3) Support untuk pelajar2 Kelas FX SHAMX777;
4) In House mentoring service... kalau ahli2 susah nak datang ke rumah saya untuk LIVE TRADE dan belajar... MUNGKIN saya akan ke rumah ahli2 di bawah link saya. Yang ni baru cadangan.
5) Tour around Malaysia untuk berjumpa ahli2 yang jauh. Yang nie pernah buat dulu masa di FF. Masa tu buat Kelas Free jer.
6) Kenduri kendara sekiranya rezeki murah. InsyaAllah.
7) Aktiviti2 outdoor akan dianjurkan khas untuk ahli2 Komuniti SHAMX777.
8) Kemungkinan BONUS untuk ahli2 sekiranya saya beroleh keuntungan yang berlebihan. Tak janji aaaaaa.
9) In House FX Competition. Pertandingan khas untuk ahli2 sahaja.
10)
11)
12)
13)
14)
15)

to be updated.....




Hi Sham ,
akak nie kira anak muraid sham jugak kan (walaupun tak masuk under sham ).
akak sgt gumbira dgn aktiviti2 yg sham cadangkan, walaupun akak duduk jauh nun disana, tapi akak akan usahakan untuk menyertai apa2 aktiviti sham , bak kata pepatah org putih laaaa "if we cannot working together , we will die alone "

sekian terima kasih ;)

SHAMX777
12-10-2008, 03:23 AM
Hi Sham ,
akak nie kira anak muraid sham jugak kan (walaupun tak masuk under sham ).
akak sgt gumbira dgn aktiviti2 yg sham cadangkan, walaupun akak duduk jauh nun disana, tapi akak akan usahakan untuk menyertai apa2 aktiviti sham , bak kata pepatah org putih laaaa "if we cannot working together , we will die alone "

sekian terima kasih ;)

Kak Mala memang dah jadi anak murid saya pun. Untuk Kak Mala dan Husband... tak payahlah register under link saya. Guna jer yang sedia ada ;)


Cantek... macamni bleh turun umah bro sham... (aku tak fokus kat rebet tu, tapi apa yang aku nak ilmu dan pngalaman bro sham..)

harap-harap dapat jumpa bro sham masa dinner 20 disember ni.. :)

Kita jumpa semasa Annual Dinner nanti... InsyaAllah. Nak datang Open House pun boleh juga hari Jumaat nie. Terbuka untuk semua.


wahhh ada sepageti.....anak aku sure sukaaa tu...

Nak aku postkan ke Sabah ke? Nanti basi di tengah jalan pulak... ihik... ihik...

cairol
12-10-2008, 04:02 AM
akhir nye sham bukak gak komuniti.... hehe.... welcome2x!! :D

SHAMX777
12-10-2008, 04:22 AM
akhir nye sham bukak gak komuniti.... hehe.... welcome2x!! :D

Ramai yang menyuruhyerrrr :p Takperlah... kat mana2 pun boleh :D

p/s: Copy gambaq kat Thread lain bak mai sini. Activity kat Restoran Pak Dolah Jumaat lepas ;)

https://i94.photobucket.com/albums/l112/alface2/FOREX/FxMalay%20FC/DSC00722.jpg

mazlimoin
12-10-2008, 04:45 AM
akhir nye sham bukak gak komuniti.... hehe.... welcome2x!! :D

Kairol...mana komuniti Kelante Kito tu? masih tak on lagi...

mala
12-10-2008, 04:51 AM
Restoran Pak Dollah tu cam kedai mamak jer!!!!Nama betul Pak Dollah tu Abdullah Rahman Hassan Hayanana ke ?:

mazlimoin
12-10-2008, 04:57 AM
Restoran Pak Dollah tu cam kedai mamak jer!!!!Nama betul Pak Dollah tu Abdullah Rahman Hassan Hayanana ke ?:

memang kedai mamak pun hhuhuuuh..

SHAMX777
12-10-2008, 05:06 AM
Restoran Pak Dollah tu cam kedai mamak jer!!!!Nama betul Pak Dollah tu Abdullah Rahman Hassan Hayanana ke ?:

Memang Kedai mamak pun :D Senang sikit... boleh bising2 tak tentu pasal. Ikut suka hati :p

Kalau betul2 dalam cafe' atau restoran mewah... kena control2 laa pulak.

Yang penting kita nak KEMERIAHAN tu ada. Bukan control2 macho atau control2 kaya.

Tak tahu lah nama penuh Pak Dollah tu... mungkin member2 yang lain boleh tulon...

p/s: Cerita LOST latest season dah complete dah download nie. HEROES latest season pun dah complete. Nanti Hubby akak datang boleh laa bawak portable hard drive untuk copy ;)

Pepsifire
12-10-2008, 05:20 AM
Tq bnyak sham sbb open trade camni, thread ni mmg ckup bgus.
klau bole sy pn nk blajar sdikit sebanyak dr pengalamn yg sham ade untuk
memantapkn ilmu sdia ade ni...;)


Kak Mala memang dah jadi anak murid saya pun. Untuk Kak Mala dan Husband... tak payahlah register under link saya. Guna jer yang sedia ada ;)


Klau sy nk kene reg jgk ke.
Akaun dh bnyk open ni, x terkwl dah...:D





Kita jumpa semasa Annual Dinner nanti... InsyaAllah. Nak datang Open House pun boleh juga hari Jumaat nie. Terbuka untuk semua.


Ok, kite jumpe sme2 kt sane nnti bro, k...:)

Pepsifire
12-10-2008, 05:29 AM
Memang Kedai mamak pun :D Senang sikit... boleh bising2 tak tentu pasal. Ikut suka hati :p

Kalau betul2 dalam cafe' atau restoran mewah... kena control2 laa pulak.

Yang penting kita nak KEMERIAHAN tu ada. Bukan control2 macho atau control2 kaya.

Tak tahu lah nama penuh Pak Dollah tu... mungkin member2 yang lain boleh tulon...

p/s: Cerita LOST latest season dah complete dah download nie. HEROES latest season pun dah complete. Nanti Hubby akak datang boleh laa bawak portable hard drive untuk copy ;)

Xde hal la bro, mamak pn mamak la. jnji enjoy....
bile plk bro nk wt camne ek...:cool:

cerminmataku
12-10-2008, 05:31 AM
Abg Sham target open house jumaat ni berapa orang? rasanya ramai yang datang kot, sebab function bro mesti ramai yg nak join...
nak bawak org umah sekali bleh ke? heheheh
bawak daging korban skali bleh tak :)

zurin
12-10-2008, 06:15 AM
hi sham,
selamat buka thread baru,
nampak pun macam ada semangat baru.......:-)

aabadrin19
12-10-2008, 06:41 AM
[QUOTE=SHAMX777;317377]Memang Kedai mamak pun :D Senang sikit... boleh bising2 tak tentu pasal. Ikut suka hati :p

Kalau betul2 dalam cafe' atau restoran mewah... kena control2 laa pulak.

Yang penting kita nak KEMERIAHAN tu ada. Bukan control2 macho atau control2 kaya.

Tak tahu lah nama penuh Pak Dollah tu... mungkin member2 yang lain boleh tulon...
thehhehehe:D :D

haiiii ...geram tull aku dgn mamak dolah niii... dah puas aku survey bt caves tak jumpa kat mana ..... tak per ....
nanti petang esok aku turun KL aku survey skali lagiii sampai dapat ........

ari tuu aku rasa si halzu ader bagi peta nak gi sana tapi aku tak ingat kat thread mana daaa..... ada sesaper boleh tolong tunjuk link utk peta ke kedai mamak dolah tu tak ?

SHAMX777
12-10-2008, 08:41 AM
https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy213520T859D32.gif (http://www.glitterfy.com/)

https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy213415T194D30.gif (http://www.glitterfy.com/)

https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy212557T614D38.gif (http://www.glitterfy.com/)

Sila bawa sedikit makanan dan minuman untuk dikongsikan bersama. Saya akan masak home-made spaghetti :D Map and more info to be updated soon.


Peta untuk ke rumah saya dan ke Restoran Abdullah... sila ke click link berikut:


https://img34.glitterfy.com/345/glitterfy031143T111D34.gif (http://www.************.com/showthread.php?p=2408463#post2408463)

Meeting Point di Sentul Fishing Pond (Kolam Pancing Ikan)... call saya sesudah sampai di sana.

SHAMX777
12-10-2008, 09:40 AM
ada sesaper boleh tolong tunjuk link utk peta ke kedai mamak dolah tu tak ?

Click kat perkataan PETA kat atas tu ;)


hi sham,
selamat buka thread baru,
nampak pun macam ada semangat baru.......

Nak dekat tahun baru nie... semangat baru berputik kembali. Patah tumbuh hilang berganti. :D


Abg Sham target open house jumaat ni berapa orang? rasanya ramai yang datang kot, sebab function bro mesti ramai yg nak join...
nak bawak org umah sekali bleh ke? heheheh
bawak daging korban skali bleh tak

Kataaaaa... OPEN HOUSE... terbuka jer. Bawak laaa orang rumah sekali.

Oleh disebabkan terbuka kepada semua yang berbilang bangsa dan agama (Ahli FF pun join juga) ... rasa2nya kurang manis kot bawak daging korban. Nanti takut yang bukan beragama Islam makan pulak. Kemungkinan orang putih drp USA pun ada sekali.


Tq bnyak sham sbb open trade camni, thread ni mmg ckup bgus.
klau bole sy pn nk blajar sdikit sebanyak dr pengalamn yg sham ade untuk
memantapkn ilmu sdia ade ni..

Klau sy nk kene reg jgk ke.
Akaun dh bnyk open ni, x terkwl dah...

Ok, kite jumpe sme2 kt sane nnti bro, k...

Terima kasih :D
Errrrr.... kalau takder acc under link saya... limited support jer lah. Keutamaan diberikan kepada ahli2 yang daftar di bawah link saya. Kalau nak datang belajar sahaja jer pun boleh... tanpa buka acc under link saya. Tapi hanya untuk sehari dua jerlah. Kalau ada active acc under link saya... bila2 boleh datang LIVE TRADE dan belajar... unlimited (tertakluk kepada masa terluang yang saya ada... dan keluasan rumah nie... karang runtuh pulak :p ) Kak Mala lain cerita... lain kes. Sebab dia antara student saya yang terawal drp FxMalay.

Jumpa di Annual Dinner :) Tak nak datang Open House ke?


Xde hal la bro, mamak pn mamak la. jnji enjoy....
bile plk bro nk wt camne ek...

Yang berkumpul ramai2 kat Restoran Pak Dollah tu dikelolakan oleh FxMalay Moderators and Managers... bukan saya. Dia orang call jer ajak lepak2... saya datang.

gilos
12-10-2008, 09:53 AM
memang kedai mamak pun hhuhuuuh..

punyalah bertanya dgn sedara kat area tu..kedai melayu mana nama dollah...ghopanya kedai mamak... :)

mazlimoin
12-10-2008, 10:55 AM
punyalah bertanya dgn sedara kat area tu..kedai melayu mana nama dollah...ghopanya kedai mamak... :)

kekekekee...ada lak camtu kekekekkkeee

keymaker
12-10-2008, 11:39 AM
huh cayalah SHAM.. anak murid melaporkan diri..hihi..

SurFXwave
12-10-2008, 11:40 AM
Salam kat sham.. Sy pon beralih dari FF. Baru bukak acc ngan fxmalay nih. Bro..ym bleh?

hantugigi
12-10-2008, 12:10 PM
Peta untuk ke rumah saya dan ke Restoran Abdullah... sila ke click link berikut:


https://img34.glitterfy.com/345/glitterfy031143T111D34.gif (http://www.************.com/showthread.php?p=2408463#post2408463)

Meeting Point di Sentul Fishing Pond (Kolam Pancing Ikan)... call saya sesudah sampai di sana.

Pukul beghapa majlis nye tu setat tuan:confused:


p/s: pada abang Mazli, cita puaka yang rapik tu tak ada naluri kehantuan langsung tapi saya suke cita Kekasih ku seru tuh:eek: ! Meremang bulu tiak saya:p

mazlimoin
12-10-2008, 01:00 PM
Pukul beghapa majlis nye tu setat tuan:confused:


p/s: pada abang Mazli, cita puaka yang rapik tu tak ada naluri kehantuan langsung tapi saya suke cita Kekasih ku seru tuh:eek: ! Meremang bulu tiak saya:p

memang la citer tu citer kelakar...tu aku gelak tgk nama Hantugigi tu...

umo
12-10-2008, 01:16 PM
waa...dh pindah thread kat komuniti lak..mana 1 ni?fening2...

cairol
12-10-2008, 02:08 PM
Kairol...mana komuniti Kelante Kito tu? masih tak on lagi...

dlm perancangan lg.... aku tgh kautim ngan team2 klate..... maybe lps dinner nti kot... bukak komuniti nie kena komitmen lbh sket maaa.... adoii!!

SHAMX777
12-10-2008, 02:33 PM
waa...dh pindah thread kat komuniti lak..mana 1 ni?fening2...

Mulai sekarang... concentrate kat sini sahaja :D


Pukul beghapa majlis nye tu setat tuan:confused:


Lepas Magrib... 7:30 pm onward sampai tengah malam.... lepas tu lepak2 kat Restoran Pak Dolah pulak :p


Salam kat sham.. Sy pon beralih dari FF. Baru bukak acc ngan fxmalay nih. Bro..ym bleh?

Pastikan Click kat Link pada Signature saya untuk buka acc Micro atau standard... depo dan mula trade... pada trade pertama yang dah closed baru saya boleh tahu acc saudara/saudari di bawah referal saya atupun tidak. Update ahli2 komuniti SHAMX777 ada di post#1 mukasurat satu. Acc di bawah saya akan terima support daripada saya ;)



huh cayalah SHAM.. anak murid melaporkan diri..hihi..

Dah buka acc guna link saya?

SurFXwave
12-10-2008, 02:48 PM
new member..Live acc open successfully. Best gak fxmalay nih. First time sy dapat leverage 1:500 dapat bonus lagik. spread pon memang terendah GU/GJ. sebab sy niaga 2 pair nih saja.
Camner support bro, post la chart skit nak nengok, Sy tengah blaja fibo nih nak compile ngan Wave.

SHAMX777
12-10-2008, 03:07 PM
new member..Live acc open successfully. Best gak fxmalay nih. First time sy dapat leverage 1:500 dapat bonus lagik. spread pon memang terendah GU/GJ. sebab sy niaga 2 pair nih saja.
Camner support bro, post la chart skit nak nengok, Sy tengah blaja fibo nih nak compile ngan Wave.

Welcome to FxMalay :D

You buka acc bawah link siapa? Ada no acc you kat first page nie tak? :confused:

Chart akan dipostkan nanti... banyak punyer. Kalau student SHAMX777 tu akan faham lebih2 lah dengan chart2 yang akan di postkan nanti.

Sekarang nie tengah busy lagi megupdatekan dan mengLIVEkan thread baru nie. InsyaAllah... minggu depan banyak chart2 harian yang akan di postkan di sini.

p/s: Alamak :eek: Penerangan terperinci mengenai LEVERAGE pun masih belum selesai lagi. Terlupa pulak :o OK... nanti sambung semula penerangan mengenai LEVERAGE.

SHAMX777
12-10-2008, 03:25 PM
Khamis 11/12/2008

1) Ali from Penang
2) Badrin dari Pahang
3) Kawan Badrin
4) Kawan Badrin
5) Oppsss... lupa pulak nama... tadi baru phn. Akak ke adik? Entahlah... esok jumpa yer :p

Jumaat 12/12/2008

1) Takder Kelas Fx... Sibuk persiapan untuk Open House :D

Minggu depan... banyak kosong lagi.

Tahun depan... yuran naik dari RM100 ke RM200 ;)

keymaker
12-10-2008, 03:29 PM
Dah buka acc guna link saya?

Dah bro (148919)..

Nubie forex tumpang belajar..sila bagi tunjuk ajar.. :D

SHAMX777
12-10-2008, 03:35 PM
Dah bro (148919)..

Nubie forex tumpang belajar..sila bagi tunjuk ajar.. :D

OK... kompom dah :D Dah ada dalam 1st Post / 1st Page. Boleh book slot kosong untuk personal coach 1 to 1 training. Minggu depan banyak slot kosong.


p/s: Saya undur diri dulu... kena tidur awal nie... esok banyak students dari jauh2 nak datang.

SHAMX777
12-10-2008, 04:01 PM
new member..Live acc open successfully. Best gak fxmalay nih. First time sy dapat leverage 1:500 dapat bonus lagik. spread pon memang terendah GU/GJ. sebab sy niaga 2 pair nih saja.
Camner support bro, post la chart skit nak nengok, Sy tengah blaja fibo nih nak compile ngan Wave.

OK... dah terima email you :D Acc you dah confirmed di bawah referal saya. Minggu depan hari Selasa boleh datang untuk Kelas Practical (LIVE TRADE)? Kalau tak boleh... pilih hari Isnin ke Khamis.

SHAMX777
12-10-2008, 05:26 PM
Especially for Aussie lovers (Aud/Usd)... ready to rumble early morning!!!

Malaysia Time:
Thu 11/12/08

8:30am AUD High Impact Expected
Employment Change ??? -15.0K 34.3K

8:30am AUD High Impact Expected
Unemployment Rate ??? 4.4% 4.3%

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2251.PNG.jpg

SHAMX777
12-10-2008, 06:10 PM
Especially for Aussie lovers (Aud/Usd)... ready to rumble early morning!!!

Malaysia Time:
Thu 11/12/08

8:30am AUD High Impact Expected
Employment Change ??? -15.0K 34.3K

8:30am AUD High Impact Expected
Unemployment Rate ??? 4.4% 4.3%



Oh YES :D Not a perfect entry... but can do with that... Placed my SHORT with tight SL... going to sleep now. Hopefully RED news from Australia gonna put more weight on Aussie to dip down deeper. Market seems PRICING IN already.

Nice to see H1 CS closed below today DPP!!!

p/s: Should had went to sleep hours ago... but I was waiting for this entry. Moving down SL to BE soon. Now I can sleep peacefully :)

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2252.PNG.jpg

SHAMX777
12-10-2008, 11:56 PM
Assalammualaikum... Selamat Pagi!!! :D

Australia keluarkan NEWS tak lagi teruk daripada yang dijangkakan :o Aussie SPIKE UP terkena Trailing Stop. Hanya dapat pips kecik jer untung :p

Technical dah cantek... tapi NEWS kacau laa pulak. Potong stim betul lah! :D Lihat apa jadi kat 50% fibbo merah tu awal pagi tadi...

Oleh sebab News data tak teruk... susah sikitlaa Aussie nak menjunam... menaik lagi mungkin. Kalau DPP pecah atas.... 61.8% Red Fibo pun pecah atas.... mencanaklaaa Ausie naik nanti... kalau tak lepas Resistance tu.... jatuh balik.

Sekarang... duduk senyap2 kat tepi ... tunggu Set Up untuk masuk semula.

Malaysia Time:
Thu 11/12/08

8:30am AUD High Impact Expected
Employment Change -15.6K -15.0K 34.3K

8:30am AUD High Impact Expected
Unemployment Rate 4.4% 4.4% 4.3%

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2253.PNG.jpg

SHAMX777
12-11-2008, 12:28 AM
Looking at the Daily Chart.... Cable, Fibre and Aussie still within DOWNTREND. Major DTL to be tested. Break or No Break... be prepare with both possibility.

WARNING: It's Disember already... holiday mood. Market gonna be very thin. Be Extra Careful or just don't trade at all. Take 1 month vacation :p

CABLE = Gbp/Usd
FIBRE = Eur/Usd
AUSSIE = Aud/Usd
LOONIE = Usd/Cad
KIWI = Nzd/Usd
GEPPY = Gbp/Jpy

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2256.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2255.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2254.PNG.jpg

mala
12-11-2008, 12:42 AM
memang kedai mamak pun hhuhuuuh..


Memang Kedai mamak pun :D Senang sikit... boleh bising2 tak tentu pasal. Ikut suka hati :p

Kalau betul2 dalam cafe' atau restoran mewah... kena control2 laa pulak.

Yang penting kita nak KEMERIAHAN tu ada. Bukan control2 macho atau control2 kaya.

Tak tahu lah nama penuh Pak Dollah tu... mungkin member2 yang lain boleh tulon...

p/s: Cerita LOST latest season dah complete dah download nie. HEROES latest season pun dah complete. Nanti Hubby akak datang boleh laa bawak portable hard drive untuk copy ;)


Xde hal la bro, mamak pn mamak la. jnji enjoy....
bile plk bro nk wt camne ek...:cool:



mmg betul jangkaan akak , Pak Dolah tu mmg satu kapal dgn akak , cuma dek jer lain2 , dia dek atas sekali, pasal tu dia kaya raya , ada restoren ,
akak kat dek bawah sekali , tempat simpan barang2 , pasal tu akak keparit sikit . Tak apa , nanti akak turun kee eel akak kautim ngan pak Dolah tu bagi sepcial discount kat semua ahli SHAMX777 student . he! he ! he ! he :D

SHAMX777
12-11-2008, 03:59 AM
mmg betul jangkaan akak , Pak Dolah tu mmg satu kapal dgn akak , cuma dek jer lain2 , dia dek atas sekali, pasal tu dia kaya raya , ada restoren ,
akak kat dek bawah sekali , tempat simpan barang2 , pasal tu akak keparit sikit . Tak apa , nanti akak turun kee eel akak kautim ngan pak Dolah tu bagi sepcial discount kat semua ahli SHAMX777 student . he! he ! he ! he :D

Chantique..... nanti akak datang sambung belajar lagi... kita boleh ke sana. Jumaat malam tau... biasanya 12 tengah malam baru start berkumpul di sana :D

p/s: Tengah tunggu anak murid sampai... sorang dah sampai dah... yang dari pahang dan penang masih dalam perjalanan lagi.

deqda27
12-11-2008, 04:34 AM
Chantique..... nanti akak datang sambung belajar lagi... kita boleh ke sana. Jumaat malam tau... biasanya 12 tengah malam baru start berkumpul di sana :D

p/s: Tengah tunggu anak murid sampai... sorang dah sampai dah... yang dari pahang dan penang masih dalam perjalanan lagi.

cam sonok jerk.. nak joint buleh?:D

hantugigi
12-11-2008, 09:23 AM
memang la citer tu citer kelakar...tu aku gelak tgk nama Hantugigi tu...

OOhhhhh!!! Hantu Seram(a) tuh! Saya bukan spesis dia. Saya hantu gigi, hantu yang jaga gigi dan sayang gigi, ada gigi.:D . Hantu Seram(a) ialah spesis yang tang sayang gigi, tak jaga gigi, ada banyak gigi dan tak cukup tinggi:p .

Ah! melalut pulak saya nih. Maaf ye tuan tanah:)

gilos
12-11-2008, 11:45 AM
salam bro sham. saya ada sms berkenaan kelas...mungkin bro sham bz skit hari ni buat kelas...kalu dah baca nanti mintak balas lah yek? tq... :)

SHAMX777
12-11-2008, 01:29 PM
Baru habis mengajar untuk session hari ini.... penat sungguh... 7 orang datang serentak hari nie :eek: Memang wajib semua kena datang lagi untuk 1 to 1 coaching (tak kena bayar dah).... ajar ramai2 nie... mesti ada yang tertinggal dan kurang faham.

Selepas ini... Maximum student untuk datang belajar pada satu hari ialah 3 orang... lebih daripada tu... kena book slot hari lain.

Yang penting... kena bagi faham betul2 ;) Tak senang hati kalau student datang belajar tapi tak faham.



OOhhhhh!!! Hantu Seram(a) tuh! Saya bukan spesis dia. Saya hantu gigi, hantu yang jaga gigi dan sayang gigi, ada gigi.:D . Hantu Seram(a) ialah spesis yang tang sayang gigi, tak jaga gigi, ada banyak gigi dan tak cukup tinggi.

Ah! melalut pulak saya nih. Maaf ye tuan tanah

Melalut jer... tuan tanah tak kisah... meriahkan thread nie... jangan serious sangat :p


salam bro sham. saya ada sms berkenaan kelas...mungkin bro sham bz skit hari ni buat kelas...kalu dah baca nanti mintak balas lah yek? tq... :)

Jap ... tengah check sms... bayak sungguh dapat hari nie... nanti reply yer.


cam sonok jerk.. nak joint buleh?

Kecik acc Micro... Acc Standard saya tadahkan.... join jer... esok boleh datang Open House.

SHAMX777
12-11-2008, 01:42 PM
https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy213520T859D32.gif (http://www.glitterfy.com/)

https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy213415T194D30.gif (http://www.glitterfy.com/)

https://img34.glitterfy.com/344/glitterfy212557T614D38.gif (http://www.glitterfy.com/)

Sila bawa sedikit makanan dan minuman untuk dikongsikan bersama. Saya akan masak home-made spaghetti :D Map and more info to be updated soon.



Jangan Lupa.... Esok ada Open House di rumah saya... semua dijemput hadir. Peta dah attached... check previous post.

Aturcara:

8:00 pm Majlis bermula (Pot Luck)... seorang bawa sedikit makanan atau minuman untuk dikongsikan bersama. Saya masak Spaghetti.

Borak2... sembang2.

Tengok movie The Pursuit Of Happyness kalau nak.

12:00 am Attack Restoran Pak Dollah... lepak sampai pagi (sampai Market tutup).


p/s: Telepon saya jika ingin datang dari sekarang hingga esok kul 5petang. SHAMX phn: 013-2491533

SHAMX777
12-11-2008, 05:39 PM
Kepada Akak yang datang training tadi,

Saya minta maaf kerana terlupa RESET semula internet setting akak punya laptop (LAN Setting) sebelum Akak pulang.

Click START... cari My Network Place... View Network Connection...

Right Click dekat LOCAL AREA CONNECTION... click Properties...

Akan keluar new window... Local Area Connection Properties.... Click kat Internet protocol (TCP/IP)... lepas tu Click Properties....

Akan keluar satu lagi window kecil... Internet protocol (TCP/IP) Properties...

Check dekat Obtain an IP address Automatically.
Check dekat Obtain DNS Server address Automatically.

Nanti semua nombor dalam kotak tu hilang langsung... semua kosong.

Kalau semua nombor2 tu dah hilang.... tekan OK.

Done :D Dah boleh guna Internet seperti biasa di rumah Akak.

Tak boleh juga... tepon saya.


https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/internet5.jpg

mala
12-12-2008, 01:33 AM
Hi Sham ,

akak dah ikut semua pesanan sham hari tu , dah dapat set up - enter , tapi yang paling beshhh ialah bahagian let's the profit run , adalah 2-3 x kena SL at the green side , yang selebihnya take profit manually .
Ikhlas dari hati akak , akak rasa bertuah sgt2 dapat belajar dgn sham , hubby akak pun dah start minat nak trade , dulu dia menyampah sebab asyik kena SL at the red side je .kdg2 tu ada rasa tamak jugak , biasalah manusia . Bila nak tamak jer , terhingat pesanan sham "bila kena SL 2-3 x , tutup pc , duduk diam2 . ;)

akak rasa dgn sifat sham yang low profile dan tak kedekut ilmu , satu hari nanti sham mesti jadi somebody kat dunia forex nie .

masa akak taip nie pun akak tgh trade gunakan let's the profit run yang sham ajar .:D

okay , good luck

p/s = nak pergi rumah terbuka sham jauh sgt , semalam akak dah buat spegheti dah pakai daging korban . He!he!he!he!

karkun
12-12-2008, 02:33 AM
salam bro sham,
ceq dlm planning nk berguru dgn bro, kouta utk org kedah ada lagi kaa.. kalu boleh nk p berguru dlm bulan nie n kalu dh penuh nk p bln depan lak.. boleh kaa bro

mala
12-12-2008, 02:57 AM
:D Alhamdulillah , segala puji bagi ALLAH yang memberi rezeki pada hambanya ,

Hari nie buat pertama kalinya dalam hidup akak , akak mendapat 50 green pips dari fibre dan 50 green pips dari cable.
gumbira tak terkata walaupun trade kat micro acc , dapatlah 2-3 puluh sen , tapi tak apa.

ribuan terima kasih kepada sifu sham yang memberi tunjuk ajar pada akak dan suami , duit yuran tu bukan nilainya jika dibandingkan dgn ilmu yang dicurahkan , yang penting keikhlasan guru semasa mengajar membawa berkat.

akak syorkan kpd newbie supaya berguru dgn sifu sham , ikut segala nasihat sham. akak dah tak tahu nak taip apa lagi sebab happy sgt .:D :D

wise man say "1st time for everything " hari ni , akak punya 1st time, semoga
ada 2nd time , 3rd time dan seterusnya . pasal masa loss akak dah kena bertime -time dah:( , profit betul2, ni lah 1st time

terima kasih

karkun
12-12-2008, 03:21 AM
salam kak mala n sorry to interrupt,
nak tanya skit, sifu sham tu camner orgnye, sempoi n friendly ke. takut jugak kalu berguru dgn orang yg garang2 nie, teringat masa kene marah time schooll dulu2.
satu lagi, camner nk booking tempat berguru tu. kena calling2 or just cukup dgn email ke sifu je.. :)
thanxx

SurFXwave
12-12-2008, 04:05 AM
Miss the beast...hualoo...Nak tekan sell tapi tak confident...pas tuh melepas..kene berguru cecepat nih untuk increase confident level...Ada lam silibus ke sifu...

lock17
12-12-2008, 04:48 AM
bro...
ni dah register bwh bro..
sila tunjuk ajar

150044

sarwanaj
12-12-2008, 07:26 AM
Salam Bro..Sham,

E/J spike tengah hari tadi ..habis a/c kena mc :( ....so rasa nak masuk under Bro...boleh ajarkan teknik bro...ke ? dah lama juga dlm fx ni tapi masih tengelam timbul... banyak gak kelas dah attend tapi masih x profit gak... 3x dah kena mc ni ..minta2 kali ni boleh berjaya dgn guide line dari bro....insyaAllah...

mala
12-12-2008, 09:52 AM
salam kak mala n sorry to interrupt,
nak tanya skit, sifu sham tu camner orgnye, sempoi n friendly ke. takut jugak kalu berguru dgn orang yg garang2 nie, teringat masa kene marah time schooll dulu2.
satu lagi, camner nk booking tempat berguru tu. kena calling2 or just cukup dgn email ke sifu je.. :)
thanxx


best dik bguru dgn sifu sham.orangnya tak garang,humble jer walaupun ilmu penuh di dada.macam akak hantar email dulu,pas 2 baru kol untuk confirmkan tempat.dia best , suami isteri tak sombong pun.dulu kita belajar kat sekolah masih berhingusss sebab tak pandai kesat hinggus cikgu marahhhh.:D cepat2 jangan terlepas peluang yg terbentang nieeee.

SurFXwave
12-12-2008, 12:45 PM
Huiiihhh...makan tak tengok orang tuh...Nasib baik aku duk jauh..kalo dekat kompom aku perabihkan dulu...hehe. Anyway Selamat Bergumbira Sumer kat open house tuh..:D

mazlimoin
12-12-2008, 01:52 PM
Alamak sedapnya maakan spageti tu..hehehe..makan ngan kari ayam ker?

SurFXwave
12-12-2008, 04:46 PM
Senyap je lelain nih...dah kenyang ek....
Market arie nih Hancus.. sekejap kat atas..sekejap kat bawah... true breakout, pas tuh immediate retrace. Enough 4 today with +66pip. Happy weekend to all

SHAMX777
12-12-2008, 06:56 PM
Baru sampai rumah daripada Restoran Pak Dollah :D

Open House... ramai confirm nak datang... tapi setengah jer turned up. Anyway... it was fun... Uncle Tranell (FF) turned up as well (OTAI sangat2... lebih sepuluh tahun Full Time Trader dia nie... termasuk tading stocks :eek: ) Best dengar cerita dia ;)

Yang setengah lagi tak jadi datang tu... pasal faham2 jer lah... market MENGGILA hari ni :eek: Ramai yang kena Stop Out / Margin Call... dah takder mood nak keluar rumah laa tu.

Kan dah cakap.... Disember punya penangan... tambahan pula ... JUMAAT pulak tu. Ambil cuti jer lah... jangan trade kalau boleh.

Semua tahu kan kenapa market menggila semasa Assian Session tu? Breaking News keluar... yang pasal Auto tu tak jadi di bailout kan. Auto bailout dies in Senate after compromise talks fail. - CNN Breaking News.

CRAZY FRIDAY!!!

p/s: Syok sangat borak2 sampai terlupa ambil gambar Open House :o Tengah tunggu MODERATOR yang ada kat Restoran Pak Dollah tu upload gambar lepak2 hari ni.

SHAMX777
12-12-2008, 07:13 PM
RISK AVERSION psychology (because of the NEWS... turned out to be WHIPSAW).

Kalau takder news tu.... rasanya... dah mencanak CABLE naik ke atas. Ramai dah target sampai 1.5500 area sejak 1.5000 breakout... Tapi NEWS keluar... RISK AVERSION... merundum JPY pairs jatuh. Cable ikut sama.

Attaching Chart GEPPY and CABLE. Crazy Friday!!! :eek:

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2257a.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2259a.PNG.jpg

SHAMX777
12-12-2008, 07:21 PM
World stocks slip on auto bailout failure

(CNN) -- World markets endured another punishing session Friday as U.S. lawmakers' rejection of a $14 billion bailout for the ailing Detroit auto industry, weakening currencies in the U.S. and the UK and the bleak economic outlook weighed on investors' minds.
Wall Street traders watch the boards as the markets open Friday.

In New York, the Dow Jones pared early losses of 150 points before slipping back again. By early afternoon trading in the benchmark index had lost 0.58 percent of its value, falling to 8,515.

Meanwhile the dollar continued to fall, hitting a 13-year low of 88.16 yen against the Japanese yen.

In the UK, the pound slipped further against the euro, hitting an all-time low of 1.118 as analysts predicted the currencies could be heading for parity. The pound has shed about 20 percent of its value against the euro in the past year. Video Watch report on possible pound-euro parity

In Brussels, European Union leaders approved a 200 billion ($267 billion) stimulus plan to help the bloc's battered economy by providing support for vulnerable sectors such as construction and motors.

European stocks in France and Germany rallied a little after dipping more than 4 percent in morning trading. Paris' CAC closed down 2.5 percent and Frankfurt's DAX was down 1.8 percent.

In London, the FTSE 100 was down almost 100 points, or 2.2 percent. Banking stocks were hit hard as shareholders at HBOS voted in favor of a proposed takeover by Lloyds TSB -- a merger that will create a retail bank accounting for a quarter of British mortgages and half of savings.

Earlier, Japan's Nikkei 225 finished the day down 5.6 percent at 8,236, and Hong Kong's Hang Seng index slid 5.5 percent to 14,758. South Korea's Seoul Composite lost nearly 4.4 percent. Indexes in Sydney, Shanghai, Jakarta, and and Singapore all closed the day sharply lower.

Experts fear the failure of the U.S. automaker bailout plan and the possible collapse of any of the "Big Three" -- General Motors, Ford and Chrysler -- could have devastating consequences for the economy far beyond the boardrooms and production lines of Detroit. Video Watch how the bailout failure will play out with investors

The collapse of negotiations could possibly doom General Motors to bankruptcy and closure in the coming weeks, with Chrysler potentially following close behind.

While Ford Motor has more cash on hand to avoid an immediate crisis, its production could be disrupted by problems in the supplier base, as could the production of overseas automakers with U.S. plants such as Toyota and Honda.

Hopes for congressional approval of a bailout fell apart on Thursday night as Democrats and Republicans were unable to reach a deal.

The rescue plan would have provided $14 billion in federal loans as a stopgap measure until the new Congress and the incoming administration of President-Elect Barack Obama could reach a longer-term solution.

On Friday U.S. President George W. Bush's press secretary said it would be "irresponsible" to allow the U.S. auto industry to collapse and said the White House was seeking alternative ways of using bailout money to help automakers.

"Given the current weakened state of the U.S. economy, we will consider other options if necessary... to prevent a collapse of troubled automakers," Dana Perino said in a statement.

"A precipitous collapse of this industry would have a severe impact on our economy, and it would be irresponsible to further weaken and destabilize our economy at this time."

Stocks are also struggling after surging in a short period of time. Between November 20, when stocks hit the current bear market low and Monday, the S&P 500 surged 21 percent. Since then, the stock market has been seesawing.
advertisement

"We had a large rally in a pretty short period of time and so the market is taking a breather here," said Christopher Colarik, portfolio manager at Glenmede. "We're in a bottoming process, but its still going to take a while."

In the week ended December 10, investors pulled roughly $2.8 billion out of equity mutual funds, after pulling $12.1 billion out of funds in the previous week. Investors have cashed out of equity mutual funds in 17 of the last 19 weeks.

Source: CNN
http://edition.cnn.com/2008/BUSINESS/12/12/global.markets/index.html

SurFXwave
12-13-2008, 03:34 AM
Very Nice info bro..Thanks.

lock17
12-13-2008, 08:19 AM
ooo..patut la byk spike yang disangka terjadi..huhuhu

sarwanaj
12-13-2008, 11:09 AM
ooo..patut la byk spike yang disangka terjadi..huhuhu

Spike tu lah yg terkorban akaun aku di buatnya kena so. :mad: ...he..he..

lock17
12-13-2008, 11:27 AM
Spike tu lah yg terkorban akaun aku di buatnya kena so. :mad: ...he..he..


xper..belajar dari kesilapan..

SHAMX777
12-13-2008, 12:58 PM
Hi Sham ,

akak dah ikut semua pesanan sham hari tu , dah dapat set up - enter , tapi yang paling beshhh ialah bahagian let's the profit run , adalah 2-3 x kena SL at the green side , yang selebihnya take profit manually .
Ikhlas dari hati akak , akak rasa bertuah sgt2 dapat belajar dgn sham , hubby akak pun dah start minat nak trade , dulu dia menyampah sebab asyik kena SL at the red side je .kdg2 tu ada rasa tamak jugak , biasalah manusia . Bila nak tamak jer , terhingat pesanan sham "bila kena SL 2-3 x , tutup pc , duduk diam2 .

akak rasa dgn sifat sham yang low profile dan tak kedekut ilmu , satu hari nanti sham mesti jadi somebody kat dunia forex nie .

masa akak taip nie pun akak tgh trade gunakan let's the profit run yang sham ajar

okay , good luck

p/s = nak pergi rumah terbuka sham jauh sgt , semalam akak dah buat spegheti dah pakai daging korban . He!he!he!he!

:D Alhamdulillah , segala puji bagi ALLAH yang memberi rezeki pada hambanya ,

Hari nie buat pertama kalinya dalam hidup akak , akak mendapat 50 green pips dari fibre dan 50 green pips dari cable.
gumbira tak terkata walaupun trade kat micro acc , dapatlah 2-3 puluh sen , tapi tak apa.

ribuan terima kasih kepada sifu sham yang memberi tunjuk ajar pada akak dan suami , duit yuran tu bukan nilainya jika dibandingkan dgn ilmu yang dicurahkan , yang penting keikhlasan guru semasa mengajar membawa berkat.

akak syorkan kpd newbie supaya berguru dgn sifu sham , ikut segala nasihat sham. akak dah tak tahu nak taip apa lagi sebab happy sgt .

wise man say "1st time for everything " hari ni , akak punya 1st time, semoga
ada 2nd time , 3rd time dan seterusnya . pasal masa loss akak dah kena bertime -time dah, profit betul2, ni lah 1st time

terima kasih

Alhamdulillah... kasih di terima... terima kasih kembali.


salam bro sham,
ceq dlm planning nk berguru dgn bro, kouta utk org kedah ada lagi kaa.. kalu boleh nk p berguru dlm bulan nie n kalu dh penuh nk p bln depan lak.. boleh kaa bro

21, 22 dan 23 Disember ini InsyaAllah saya akan berada di Kedah atau Penang. Planning untuk buat Kelas FX di sana. PM atau Email atau Call saya untuk book tempat :D


Miss the beast...hualoo...Nak tekan sell tapi tak confident...pas tuh melepas..kene berguru cecepat nih untuk increase confident level...Ada lam silibus ke sifu...

Ini termasuk dalam silibus Risk & Reward Ratio (R&R)... saya memang ajar R&R. Kalau ada set up... kira R&R... R&R ok... mesti confidence buat entry.


bro...
ni dah register bwh bro..
sila tunjuk ajar

150044

Dah baca PM you... jauh tu... dari Terengganu... bila turun KL... contact saya untuk personal coaching one to one.


Salam Bro..Sham,

E/J spike tengah hari tadi ..habis a/c kena mc :( ....so rasa nak masuk under Bro...boleh ajarkan teknik bro...ke ? dah lama juga dlm fx ni tapi masih tengelam timbul... banyak gak kelas dah attend tapi masih x profit gak... 3x dah kena mc ni ..minta2 kali ni boleh berjaya dgn guide line dari bro....insyaAllah...

So sorry to hear that... kalau boleh elakkan trading bulan Disember. InsyaAllah... saya tolong setakat mana yang saya mampu... berdasarkan pengalaman saya sebagai seorang Full Time Trader selama 2 tahun sekarang ini dan Part Timer bertahun2 sebelum tu. Dah baca email you... nanti saya reply. Saya tak guarantee apa2... the best teacher is yourself.


Senyap je lelain nih...dah kenyang ek....
Market arie nih Hancus.. sekejap kat atas..sekejap kat bawah... true breakout, pas tuh immediate retrace. Enough 4 today with +66pip. Happy weekend to all

Good to hear that you got profit on that crazy movement... see you on Monday at my house ;) .


Alamak sedapnya maakan spageti tu..hehehe..makan ngan kari ayam ker?

Makan dengan kuah spaghetti buat sendiri daripada buah tomato... pure Italian style :p Satay pun ada.

keymaker
12-13-2008, 01:05 PM
hehe bro sham..lu memang best.. afundi bro sham..

malam tadi sempat gak dengar citer uncle tranell..fuh..otai giler..

SHAMX777
12-13-2008, 01:14 PM
tajuk perbincangan cadangan saya ,
1- camna nak jadik ahli komuniti sini dan kelebihan2nya(kalau ada di bukalah)
2- apa bahan2 bacaan rujukan asas utk newbies forex(lmn web , e-book dll )
3- dan yg tak kurang penting nya ... apa menu rumah terbuka nanti ? thehehe

L.A.T.(lawak aje tu)

Bro Badrin datang belajar dengan geng hari tu... dua bijik kereta datang daripada Jengka, Pahang. Kesian jugak tengok ada yang tak beberapa faham dalam kelas hari tu sebab masing2 dengan level yang berbeza. InsyaAllah saya akan ke sana tahun depan... ajar sampai faham ;) Kalau turun KL lagi... anytime contact saya ok... banyak lagi yang tak sempat nak tunjuk ajar hari tu... kesuntukkan masa.


hehe bro sham..lu memang best.. afundi bro sham..

malam tadi sempat gak dengar citer uncle tranell..fuh..otai giler..

Thank You :D Eh... konfius pulak :o ... you yang mana satu yer... Yang dari Putrajaya tu ke?

keymaker
12-13-2008, 01:25 PM
Thank You :D Eh... konfius pulak :o ... you yang mana satu yer... Yang dari Putrajaya tu ke?

hehe anak murid dr sepang la bro... :D

sarwanaj
12-13-2008, 01:27 PM
xper..belajar dari kesilapan..

Yeap..belajar dari kesilapan...lepas ni kena berguru dgn bro..Sham le..

RasheedRahman
12-13-2008, 01:34 PM
Salam Bro Sham,
Anak Murid (walaupun xreg) tumpang lalu membaca nota... makin meriah komuniti nih.

sarwanaj
12-13-2008, 01:38 PM
Salam,

Bro..Sham Terima kasih kerana sudi baca e-mail saya.saya tunggu reply dari bro..T,kasih sekali lagi..

SHAMX777
12-13-2008, 01:39 PM
hehe anak murid dr sepang la bro... :D

Alamak.... memory loss... ternyanyok pulak :o Minta maaf yer... dah ramai2 nie... susah nak ingat yang mana satu. Kapcai Alai ke address email you? Dah pernah datang kelas hari Khamis tu kan?

Next class tak book lagi?

BOYO-LEPER
12-13-2008, 01:45 PM
hehe bro sham..lu memang best.. afundi bro sham..

malam tadi sempat gak dengar citer uncle tranell..fuh..otai giler..


Saya pun tumpang sekaki memang best la.. dapat kenal dengan otai-2 forex
lepas tu... jam 12 mlm pi pulak Kedai Pak Dollah... leh jumpa pulak otai-2
Fxmalay... terutama Mr Suremasuk.. he.. he.. memang Best
Udah conpom :D untuk belajar dengan Sifu Sham ni.. hari Rabu ni katanya...
Rugi rasanya sapa yg tak datang tu....

:D

RasheedRahman
12-13-2008, 01:55 PM
Saya pun tumpang sekaki memang best la.. dapat kenal dengan otai-2 forex
lepas tu... jam 12 mlm pi pulak Kedai Pak Dollah... leh jumpa pulak otai-2
Fxmalay... terutama Mr Suremasuk.. he.. he.. memang Best
Udah conpom :D untuk belajar dengan Sifu Sham ni.. hari Rabu ni katanya...
Rugi rasanya sapa yg tak datang tu....

:D

Haih, best nya kalau boleh join...:o

(my only key to success, "read from page one")

keymaker
12-13-2008, 02:01 PM
Alamak.... memory loss... ternyanyok pulak :o Minta maaf yer... dah ramai2 nie... susah nak ingat yang mana satu. Kapcai Alai ke address email you? Dah pernah datang kelas hari Khamis tu kan?

Next class tak book lagi?

hehe nyanyok sebab kira pips ijao banyak sangat tuh bro..hihi..

takpun dah sampai tahap perlu pakai assistant kot.. :D

tak pernah email dengan bro.. hari khamis ni baru nak datang utk personal coaching..

tuhari datang sebelum raya just overview sembang2 jerk..malam tadi datang makan2..nyam2..yang cap olympic beijing tuu..

p/s: pengeras dah dahulukan hari tu tanda jadi nak datang menuntut.. :D

gilos
12-13-2008, 02:10 PM
Saya pun tumpang sekaki memang best la.. dapat kenal dengan otai-2 forex
lepas tu... jam 12 mlm pi pulak Kedai Pak Dollah... leh jumpa pulak otai-2
Fxmalay... terutama Mr Suremasuk.. he.. he.. memang Best
Udah conpom :D untuk belajar dengan Sifu Sham ni.. hari Rabu ni katanya...
Rugi rasanya sapa yg tak datang tu....

:D

alop boyo...rabu ker? cantek ar...gue pun rabu gak...kita jumpa sana k... :)

keymaker
12-13-2008, 02:18 PM
Saya pun tumpang sekaki memang best la.. dapat kenal dengan otai-2 forex
lepas tu... jam 12 mlm pi pulak Kedai Pak Dollah... leh jumpa pulak otai-2
Fxmalay... terutama Mr Suremasuk.. he.. he.. memang Best
Udah conpom :D untuk belajar dengan Sifu Sham ni.. hari Rabu ni katanya...
Rugi rasanya sapa yg tak datang tu....

:D


oo ni dia nick bro kita...hehe..

SHAMX777
12-13-2008, 02:38 PM
Salam Bro Sham,
Anak Murid (walaupun xreg) tumpang lalu membaca nota... makin meriah komuniti nih.

W'salam... InsyaAllah... tahun depan mungkin naik belon ke Borneo. Lawat kawan2 traders daripada Brunei, Sabah dan Sarawak. Kalau ada umur yang panjang kita akan berjumpa.


Salam,

Bro..Sham Terima kasih kerana sudi baca e-mail saya.saya tunggu reply dari bro..T,kasih sekali lagi..

W'salam... Dah reply email you. Minggu depan dan lagi satu... fully booked. Yang ada akhir tahun... tapi tak trade LIVE lah sebab market nipis sangat... demam cuti akhir tahun. Boleh datang dulu belajar sikit2... lepas tu boleh datang lagi di lain hari tahun depan untuk TRADE LIVE... tak kena bayar dah. Tahun depan... yuran Kelas akan naik ke RM200 :eek: .


hehe nyanyok sebab kira pips ijao banyak sangat tuh bro..hihi..

takpun dah sampai tahap perlu pakai assistant kot...

tak pernah email dengan bro.. hari khamis ni baru nak datang utk personal coaching..

tuhari datang sebelum raya just overview sembang2 jerk..malam tadi datang makan2..nyam2..yang cap olympic beijing tuu..

p/s: pengeras dah dahulukan hari tu tanda jadi nak datang menuntut.. :D

You mentioned jer pasal Beijing Olympic tu.... ting!!!... terus ingat :D OK... you punya kelas yang ke dua confirmed hari Khamis nie... tapi kena join dengan Kawan2 dari JB. Rasa2nya dah memang kena ada assistant nie... email, PM dan sms dah jadi caca merba dah... Yang dari sini ada... yang dari FF pun ada. Yang dari overseas pun ada :eek: Tak sangka pun nak jadi sibuk sampai macam nie... Alhamdulillah rezeki Tuhan nak bagi... berkat dari kesungguhan.


Saya pun tumpang sekaki memang best la.. dapat kenal dengan otai-2 forex
lepas tu... jam 12 mlm pi pulak Kedai Pak Dollah... leh jumpa pulak otai-2
Fxmalay... terutama Mr Suremasuk.. he.. he.. memang Best
Udah conpom untuk belajar dengan Sifu Sham ni.. hari Rabu ni katanya...
Rugi rasanya sapa yg tak datang tu....



alop boyo...rabu ker? cantek ar...gue pun rabu gak...kita jumpa sana k...

Bro Gilos dan Bro Boyor-Leper... confirmed kelas hari RABU nie :D

BOYO-LEPER
12-13-2008, 02:41 PM
alop boyo...rabu ker? cantek ar...gue pun rabu gak...kita jumpa sana k... :)

alop alop jumpa sana ... he.. he.. bagus tu... boleh jumpa Bro...
saya pun peminat scalping you.... he.. he.. boleh nambah ilmu
scalping dengan Sifu gilos ni.. :D

BOYO-LEPER
12-13-2008, 02:49 PM
oo ni dia nick bro kita...hehe..


hehe... :D tak kenal maka tak cinta maka berkawan-2 le.. kita
nak jadi saudara seguru katakan... selamat berkenalan...

:p

SHAMX777
12-13-2008, 03:00 PM
W'salam,

Ini bukan teknik sesiapa pun... ini teknik asas... yang wujud sejak indi2 yang lain tak wujud lagi.

Otai2... Big Players... Banks kebanyakkanya guna teknik ini.

Teknik saya di fine tunekan lagi dengan teknik FTP. Fundamental, Technical, Perception.

Apa2 pun bergantung kepada tuan nak menggunakannya... macam naik kereta juga... kadang2 orang pandu ferrarri boleh kalah dengan orang pandu proton. It's not about the car... it's about the driver.

OK kelas you confirmed 29/12/2008. Dari 2 ptg hingga 10mlm.

SHAMX
013-2491533


--- On Sat, 12/13/08, Mohamad Sarwani <[email protected]> wrote:

From: Mohamad Sarwani
Subject: Re: Kelas Fx
To: [email protected]
Date: Saturday, December 13, 2008, 11:33 PM

Salam,

Teknik Bro ... ni lebih kurang sama dgn teknik CSR100 kat carigold tu kan post by JGV100
dok tengah study lagi ni...dia guna line support & resistance SBR -suport become resistance & RBS -resistance become support untuk enter post...
ok saya booking kelas 29/12/08 ...kelas start kul berapa ?

T.kasih
Sarwani..

Errrr Bro JGV100 tu start posting bila? Tak pernah masuk pun CariGold. Saya start posting Forum sejak 2007 di ************. Sebelum tu ada lagi thread yang terawal... tapi kena banned sebab ada yang khianat dan dengki... biasalah... sudah menjadi lumrah duniawi. Ini pun... tunggu masa jer... nanti mesti ada yang berprasangka buruk dan berhasad dengki.

Apa2 pun... tak ada betul salah dalam memorex nie... semua indi boleh guna... semua teknik boleh guna... kesemuanya ada kelebihan dan kelemahan... TAK ADA YANG PERFECT.

Yang penting... MINIMIZE LOSS... MAXIMIZE PROFIT. MM kena jaga... R&R kena bagus... baru boleh kekal lama.

Remember... IT'S NOT ABOUT THE CAR... IT'S ABOUT THE DRIVER. ;)

Kalau Kereta sudah bagus... pemandunya pun bagus juga... PERFECT!!! Saya nie kadang2 memandu... terbabas jugak :p

gilos
12-13-2008, 03:10 PM
alop alop jumpa sana ... he.. he.. bagus tu... boleh jumpa Bro...
saya pun peminat scalping you.... he.. he.. boleh nambah ilmu
scalping dengan Sifu gilos ni.. :D

uiks...chop2...letak doji satu...kasik brake trending...saya bukan sifu wor...jauh gegiler...naik bulu roma pas baca post nih...ekekek...lost banyak lagi...yg dah tahap sifu cam bro sham nih...
k, c u on wednesday bro... :)

RasheedRahman
12-13-2008, 03:17 PM
hehe... :D tak kenal maka tak cinta maka berkawan-2 le.. kita
nak jadi saudara seguru katakan... selamat berkenalan...

:p

Hi Boyo-Leper per khabor?

SHAMX777
12-13-2008, 03:21 PM
uiks...chop2...letak doji satu...kasik brake trending...saya bukan sifu wor...jauh gegiler...naik bulu roma pas baca post nih...ekekek...lost banyak lagi...yg dah tahap sifu cam bro sham nih...
k, c u on wednesday bro... :)

Oits... chop2... letak shooting star satu... kasi reverse trending :p ... saya pun bukan sifoo:o Hanya boleh panggil saya sifoo kalau saya dah berjaya kekal lama sebagai FTT melebihi 10 tahun. Saya hanyalah seorang kawan yang berkongsi pendapat, ilmu dan pengalaman.

Please stop calling me as Sifoo, Master, Guru, Otai dll... Just Call me SHAMX :D Dah lama bagi tahu pasal nie... sejak di FF lagi.

p/s: 777 tu sebab lahir Julai 1977. SHAM tu maknanya MATAHARI. "X" tu kasi X-Factor lah. Nama sebenar SHAMSUL BIN OSMAN.

pp/s: Okey stop dulu untuk hari ini... kena layan bini pulak... nanti bini merajuk... ana kawin duaaaa... Banyak canteekkk... Bini satu pun tak terjaga... kuang kuang kuangggg... Kalau bini merajuk maknanya tidur atas sofa laaaa malam nie.

rfc
12-13-2008, 03:41 PM
*** hallo bro shamx senang bertemu lagi :) . sudah pindah di fxmalay forum ya. saya biasa baca di FF - malaysia.

sayang jauh ya malaysia. saya mau juga ikut training forex nya. (saya di jakarta) :( .

tapi kumpul2 rezeki dulu kalau cukup duit insyaAllah ikut training nya. kita ketemu shamx kalau umur panjang. semoga sukses selalu shamx dan diberikan rezeki yang berlimpah. amin

BOYO-LEPER
12-13-2008, 03:43 PM
Hi Boyo-Leper per khabor?


khabor baik .. tengah layan Youtube nengok cita kung fu Jet le...
cita lama ... bila nak datang cini .. nuntut ilmu dgn YB Shamx .. he. he
:D takut nak panggil Sifu nanti kena tiau... he.. he.. :D

khairy
12-13-2008, 03:49 PM
salam bro shamx777...
aaa...baru lah ada masa sikit nak jengok kat sini bro...sorry la..
sibuk dgn study je...24 jam...xsedar je masa 24 jam tu ..cm xcukup..
streamyx dah ok....thankz bro sham...

regards

happy trading....

SHAMX777
12-13-2008, 03:59 PM
*** hallo bro shamx senang bertemu lagi :) . sudah pindah di fxmalay forum ya. saya biasa baca di FF - malaysia.

sayang jauh ya malaysia. saya mau juga ikut training forex nya. (saya di jakarta) .

tapi kumpul2 rezeki dulu kalau cukup duit insyaAllah ikut training nya. kita ketemu shamx kalau umur panjang. semoga sukses selalu shamx dan diberikan rezeki yang berlimpah. amin

:D Welcome my friend, Aminnnn.... InsyaAllah... kalau ada rezeki yang melimpah ruah... ke Jakarta pun saya ingin pergi berkongsi ilmu. 2007 lepas saya dapat offer kerja di Millenium Penata Futures, Menara Kebun Sirih, Jakarta sebagai Senior Business Manager. Tapi saya tolak offer tu. Lagi pun sudah lama saya berada di overseas... 8 tahun (2 tahun Italy... 6 tahun UK).


salam bro shamx777...
aaa...baru lah ada masa sikit nak jengok kat sini bro...sorry la..
sibuk dgn study je...24 jam...xsedar je masa 24 jam tu ..cm xcukup..
streamyx dah ok....thankz bro sham...

regards

happy trading....

W'salam :D .... From FF ke?


khabor baik .. tengah layan Youtube nengok cita kung fu Jet le...
cita lama ... bila nak datang cini .. nuntut ilmu dgn YB Shamx .. he. he
:D takut nak panggil Sifu nanti kena tiau... he.. he..

Kuang... kuang.... kuanggggg :p

p/s: Okey... going to sleep.... ZZzzzzzzzzzzzzz......

SHAMX777
12-13-2008, 05:55 PM
https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/Jadual.PNG.jpg

mrrbest2008
12-13-2008, 11:40 PM
Salam Bro Syam,

Aktiviti Forex telah mendapat liputan siaran RTM melalui Rancangan 159 Hak Anda baru2 ini. Dengan skop; 1. Mangsa penipuan aktiviti forex 2. Penjelasan siapa yang boleh berdagang forex 3. Penjelasan FOREX dari Bank Negara 4. On-line FOREX (Internet) tidak sah 5. Individu menjalankan FOREX tanpa Lesen

boleh sifu, bincangkan tak?adkah gomen boleh [email protected]?mengharamkan individu trade?

please sifu... sila beri pandangan... dn kepada semua masta2 forum ni... please discuss yea

RasheedRahman
12-14-2008, 12:00 AM
khabor baik .. tengah layan Youtube nengok cita kung fu Jet le...
cita lama ... bila nak datang cini .. nuntut ilmu dgn YB Shamx .. he. he
takut nak panggil Sifu nanti kena tiau... he.. he.. :D

YB boleh ke?:D
Best arr ada streamyx,,, kat sini ada GPRS dan EDGE je, itu pun tenggelam timbul.


Salam Bro Syam,

....boleh sifu, bincangkan tak?adkah gomen boleh [email protected]?mengharamkan individu trade?

....please sifu... sila beri pandangan... dn kepada semua masta2 forum ni... please discuss yea

:D :D :D

SurFXwave
12-14-2008, 02:42 AM
Bro..ada link tak rancangan rtm nih, Youtube ker, . Info detail sikit apa yg dibincangkan.

SHAMX777
12-14-2008, 03:03 AM
Salam Bro Syam,

Aktiviti Forex telah mendapat liputan siaran RTM melalui Rancangan 159 Hak Anda baru2 ini. Dengan skop; 1. Mangsa penipuan aktiviti forex 2. Penjelasan siapa yang boleh berdagang forex 3. Penjelasan FOREX dari Bank Negara 4. On-line FOREX (Internet) tidak sah 5. Individu menjalankan FOREX tanpa Lesen

boleh sifu, bincangkan tak?adkah gomen boleh [email protected]?mengharamkan individu trade?

please sifu... sila beri pandangan... dn kepada semua masta2 forum ni... please discuss yea

Ini laaa yang tak sedap di dengar. Jarang tengok RTM... ada ulangan tak? Really need to watch that. Saya tak boleh bagi comment sebab tak tahu menahu apa yang sebenarnya diperbincangkan. Tak boleh nak kasi GENERALISATION atau pandangan umum tanpa usul periksa. Macam ustaz tu cakap.... Jangan main cakap AYAM tu Halal jer.... Ada Ayam halal... Ada Ayam Haram.

Seperti kita sedia maklum... banyak company2 FOREX SCAM di Malaysia ini. Banyak juga di antara kita yang ambil deposit ... kumpul dana daripada orang lain untuk Managed Fund. Trade untuk orang lain tanpa lesen dengan menggunakan acc nama sendiri memang sah2 melanggar undang2. Melabur dan berurus niaga ada perbezaannya. Ramai rakyat Malaysia terutamanya Melayu telah terpedaya dengan SCAM Company.

So far ... tak ada dalam undang2 seksen berapa2... yang membabitkan kesalahan dengan apa yang kita buat ni.

FIKIR SENDIRI.... semua company SCAM yang kena serbu dengan Bank Negara... Apakah charge dia? SEBAB AMBIL DEPOSIT TANPA LESEN. Swiss Cash... ingat? Sebab memang dah ada dalam undang2 mengenai pengumpulan Dana dan Pengabilan Deposit.

FIKIR SENDIRI... pernah dengar individu kena tangkap sebab trade FOREX online untuk diri sendiri? PERNAH DENGAR @ TAHU? Siapa? Dah berapa lama Online Forex nie wujud?

Bak kata Nabil.... LU PIKIR LAAA SENDIRI....

Apa yang disiarkan hari tu dalam RTM (saya tak tengok) mungkin langkah2 Kerajaan untuk mengelakkan daripada lebih ramai lagi Rakyat2 Malaysia terpedaya dengan unsur2 penipuan yang berkaitan dengan Forex.

Kalau dah ada UNDANG2 mengatakan apa yang saya buat ini... Trading Online Forex dengan Broker bukan daripada Malaysia (sebab tak ada Broker Malaysia pun yang BN kasi lesen) di rumah sendiri... utung rugi tanggung sendiri... SALAH dan boleh dihukum. Dengan serta merta saya BERHENTI TRADE FOREX SEKARANG.

Begitu juga.... Kalau MAJLIS FATWA KEBANGSAAN jelas2 dan terang-terangan mengeluarkan FATWA apa yang saya buat sekarang ini adalah HARAM disisi ISLAM... SAYA BERHENTI MEMOREX SERTA MERTA.

p/s: Satu sahaja yang saya kurang minat dengan FXOpen ini... sebab tak regulated. Diharapkan pihak FxOpen mengregulatedkan diri secepat mungkin.

SurFXwave
12-14-2008, 03:48 AM
Panas la issu nih.. Ka CG dah kecoh...sapa la ada link rancangan nih...nak sesangat nengok...

SHAMX777
12-14-2008, 04:19 AM
Panas la issu nih.. Ka CG dah kecoh...sapa la ada link rancangan nih...nak sesangat nengok...

Nak Tengok Jugakkkkkkkkkkk.....

lock17
12-14-2008, 06:21 AM
Ini laaa yang tak sedap di dengar. Jarang tengok RTM... ada ulangan tak? Really need to watch that. Saya tak boleh bagi comment sebab tak tahu menahu apa yang sebenarnya diperbincangkan. Tak boleh nak kasi GENERALISATION atau pandangan umum tanpa usul periksa. Macam ustaz tu cakap.... Jangan main cakap AYAM tu Halal jer.... Ada Ayam halal... Ada Ayam Haram.

Seperti kita sedia maklum... banyak company2 FOREX SCAM di Malaysia ini. Banyak juga di antara kita yang ambil deposit ... kumpul dana daripada orang lain untuk Managed Fund. Trade untuk orang lain tanpa lesen dengan menggunakan acc nama sendiri memang sah2 melanggar undang2. Melabur dan berurus niaga ada perbezaannya. Ramai rakyat Malaysia terutamanya Melayu telah terpedaya dengan SCAM Company.

So far ... tak ada dalam undang2 seksen berapa2... yang membabitkan kesalahan dengan apa yang kita buat ni.

FIKIR SENDIRI.... semua company SCAM yang kena serbu dengan Bank Negara... Apakah charge dia? SEBAB AMBIL DEPOSIT TANPA LESEN. Swiss Cash... ingat? Sebab memang dah ada dalam undang2 mengenai pengumpulan Dana dan Pengabilan Deposit.

FIKIR SENDIRI... pernah dengar individu kena tangkap sebab trade FOREX online untuk diri sendiri? PERNAH DENGAR @ TAHU? Siapa? Dah berapa lama Online Forex nie wujud?

Bak kata Nabil.... LU PIKIR LAAA SENDIRI....

Apa yang disiarkan hari tu dalam RTM (saya tak tengok) mungkin langkah2 Kerajaan untuk mengelakkan daripada lebih ramai lagi Rakyat2 Malaysia terpedaya dengan unsur2 penipuan yang berkaitan dengan Forex.

Kalau dah ada UNDANG2 mengatakan apa yang saya buat ini... Trading Online Forex dengan Broker bukan daripada Malaysia (sebab tak ada Broker Malaysia pun yang BN kasi lesen) di rumah sendiri... utung rugi tanggung sendiri... SALAH dan boleh dihukum. Dengan serta merta saya BERHENTI TRADE FOREX SEKARANG.

Begitu juga.... Kalau MAJLIS FATWA KEBANGSAAN jelas2 dan terang-terangan mengeluarkan FATWA apa yang saya buat sekarang ini adalah HARAM disisi ISLAM... SAYA BERHENTI MEMOREX SERTA MERTA.

p/s: Satu sahaja yang saya kurang minat dengan FXOpen ini... sebab tak regulated. Diharapkan pihak FxOpen mengregulatedkan diri secepat mungkin.



yap..setuju ngan pendapat bro shamxxx..ini mungkin langkah kerajaan untuk membuat rakyat malaysia sedar ttg penipuan berkaitan forex..

lock17
12-14-2008, 06:36 AM
sekiranye Bank Negara really wants to protect Malaysians from investing forex illegally..sepatutnye kene ad satu self-regulatory organization dibawah kawalan BNM for the commodity futures n forex industry

Then, thrugh that, BNM benarkan broker2 Malaysia ni to operate under this NFA-like organization surveillance..

so,,i hope fxopen cepat2 la regulated...huhuhu

RasheedRahman
12-14-2008, 06:48 AM
Jangan panik, kita kena siasat (dengar lihat sendiri) siaran sumber2 asal (RTM) tu. Kalau main cerita, sambung cerita, sambung cerita macam ni kadang2 tafsirannya jadi berlainan...

SHAMX777
12-14-2008, 06:50 AM
Baru masuk CG... tumpang sekaki kat sana kejap... ini yang saya post di sana:


Assalamualaikum dan selamat sejahtera,

Saya orang baru di CG... tapi orang lama di ************.com. Mintak izin nak menyampuk di sini sekejap. Isu hangat nie.

Boleh katakan tiap2 tahun mesti ada benda2 macam nie. Forex itu... forex ini...

Kalau untung... senyap2 jer... Kalau rugi... mak oiiii... macam2 lah yang disalahkan Forex nie. Tapi sendiri kena sedar... Rugi kerana apa? KERANA KE*****AN DIRI SENDIRI... Jangan salahkan orang lain. Kena tipu sebab apa... sebab mula2 tu mata sudah kabur... nak cepat kaya punya pasal... tanpa usul periksa... terus percaya. Do Your Due Diligence and take responsibility.

FOREX got the bad name sebab Company2 SCAM yang berleluasa di Malaysia ni!!!

Sendiri kena tahu... tak boleh ambil DEPOSIT atau KUMPUL DANA Pelaburan tanpa LESEN. Dah memang nyata ada dalam UNDANG2.. seksyen berapa2. JELAS!!!

Kalau dapat/bagi fixed income dalam pelaburan... bulan2 guarantee dapat 10% / 5% dll... Memang SAH2 HARAM. MAJLIS FATWA KEBANGSAAN dah keluarkan kenyataan berkaitan dengan ni. Kalau dah benar2 HARAM macam **** atau Arak... jangan buat. Kalau tak pasti kita tunggu apa kata Majlis Fatwa Kebangsaan. Apa2 pun... kita tertakluk kepada undang2 pemerintah... kena ikut... mereka kata HALAL... halal lah jadinya... mereka kata HARAM... Haram lah jadinya. Mereka yang bertanggungjawap... banyak cerdik pandai yang arif dengan bab2 ini tengah buat kesimpulan.

Lagi satu... TRADING (urusniaga) dan INVESTMENT (pelaburan)... ada bezanya.

Bukan kerja saya atau tanggungjawap saya atau kuasa saya nak jatuhkan hukum sesuatu itu HALAL ke HARAM. Begitu juga dengan saudara / saudari sekalian. Kita perbincangkan sahaja.

Sekiranya selepas ini MAJLIS FATWA KEBANGSAAN mengeluarkan FATWA bahawa apa yang kita buat ini adalah sah HARAM... SAYA AKAN BERHENTI TRADING FOREX SERTA MERTA!!!

Serupa juga... jika ada UNDANG2 Malaysia ini digubal... menyatakan dalam seksyen berapa2... apa yang kita buat ini adalah SALAH di sisi undang2 dan boleh dijatuhkan hukuman... SAYA AKAN BERHENTI TRADING FOREX SERTA MERTA!!!

Nabil kata " LU PIKIR LAA SENDIRI":

1)Semua Company2 Scam yang kantoi tu kena charged sebab apa? TAKING DEPOSIT WITHOUT LISENCE. Ada tak yang pernah kena charged dengan URUS NIAGA FOREX secara haram?

2)Pernah dengar atau tahu mana2 INDIVIDU yang kena tangkap??? Sebab trading forex kat rumah... acc sendiri... duit sendiri. Ada tak? Dah lama Online Forex ni wujud kan?

Inilah yang saya kurang gemar... mereka2 itu tahu bagi GENERALISATION jer... hujah2 umum. Cuba kasi tahu dengan secara terpeinci. Macam ada seorang Ustaz tu cakap... jangan main cakap saja AYAM tu halal... ada Ayam halal... ada Ayam haram.

"La ibrata bil musammayaat walakinna ibrata bil ma'aani" ayat ni bemaksud "Pengajaran (hukum) bukan diambil dari segi istilah sesuatu perkara bahkan pengajaran (hukum) diambil dari cara perlaksanaannya"

Apa2 pun... saya tunggu sampai ada Kenyataan Rasmi oleh Majlis Fatwa Kebangsaan. Saya juga tunggu sampai ada rang Undang2 specific/khas untuk activity yang kita lakukan ini.

Yang benar2 HARAM dan Salah di sisi UNDANG2:

1) Melabur dalam skim Forex dengan company yang tak ada Lisence.

2) SWAP @ Interest ... Islam tegah... Haram. Buat intraday trading... Open & Close trading dalam masa sehari... senang cerita.

3) Ambil/beri deposit kepada sesiapa atau company untuk tujuan pelaburan tanpa Licence.

4) Beri/Terima fixed income (untung tetap) daripada mana2 pelaburan.

Banyak lagi sebenarnya nak dihujahkan ni... tetapi tak akan habis nya dalam masa sehari... bertahun2 pun tak habis. Bertekak sana... bertekak sini. Buatlah research sendiri... pertimbangkan sewajarnya. Kalau was-was... lebih baik JANGAN. Keputusan MUKTAMAT tertakluk kepada PEMERINTAH. kita tunggu dan lihat.

mrrbest2008
12-14-2008, 07:05 AM
saya pun rasa camtu... sebab wujudnye SCAm berkaitan forex... Bende ni yang mencemarkan imej FOREX... kalau yang tak tau menahu tu nescaya dorang akan cakap FOREX tu tipu la tak halal la... saye pun tak tengok Talk Show kat RTM tu tapi bagi saye rancangan tu juz nak jelaskan ape2 yang tidak boleh atau salah tentang aktiviti forex... macam SCAm tu la... ambik deposit dari orang ramai n janjikan pulangan tetap setiap bulan... tu yang tak boleh... Ada pendapat kata trading untuk commodities macam gold n oil tu yang salah n tak boleh ... kalau trade forex biasa takde hal nye... tapi siapa yang dapat menghalang dari trader tu trade commodities selain trader itu sendiri? Apepun trading forex bukan pelaburan but perniagaan . Cuma mungkin paling teruk pun Gov maybe akan kenekan tax la kot someday later... cume sape2 yang untung Juta-juta mungkin akan kene enquiry la dengan BNM... sebab ada kes dah camtu.. tapi die lepas dari siasatan lepas terbukti die dapat duit tu dari FOREX... sebab takde akta nak sabitkan die... mungkin BNM ingat die tu dapat dari public... Tapi jangan la masukkan duit sekedabak besar kat mana2 bank... mesti pihak bank akan ragu2... tapi lepas tunjuk bukti hasil dari FOREX... takde hal nye... anyway teruskan perjuagan....

SHAMX777
12-14-2008, 07:10 AM
Otai2 semua Bercuti bulan 12... market really thin... DANGEROUS. Holiday Mood. Satu Dunia tengah syok2 nak bercuti. Kalau boleh... elakkan trading bulan 12. Nak rasa jugak... untuk pengalaman... silakan ;)

Bulan2 lain macam seketul batu yang sangat besar dan berat... ramai2 kena tolak atau volume kena power giler baru market gerak.

Bulan 12 macam sehelai kertas yang nipis... boleh jadi ranging sebab tak ramai yang trade atau gerak gila baban punya... senang kena tiup sebab volume kecil jer diperlukan untuk menggerakkan market. Biasanya banyak SPIKE dan WHIPSAW dalam shorter TF.

Kebiasaanya... melalui pengalaman sendiri... dan otai2 yang lain... banyak analysis tak boleh pakai... indi/ea/robot/sytem/strategy jadi caca merba bulan 12. Apa2 pun tak boleh nak cakap betul2 lah... sebab tahun nie sepanjang tahun rasa macam bulan 12... kuang... kuang... kuang...

p/s: Kalau dulu tu... EU range 80 ke 150pips jer sehari... GU lebih kurang 100 ke 200pips jer. Sekarang nie... tahun ni... MasyaAllah... sungguh volatile macam GJ pulak... ingat tak CABLE (GU) merundum jatuh sampai 1000pips dalam kurang 24jam :eek: Kesemua Pairs punya daily RANGE... MERAPU2 dah. Harap2 tahun depan kembali stable.

deqda27
12-14-2008, 07:32 AM
ayat sama kt forum sebelah...huhu

SHAMX777
12-14-2008, 07:40 AM
ayat sama kt forum sebelah...huhu

;) Kasi Komuniti sini tahu jugak...

mazlimoin
12-14-2008, 07:55 AM
;) Kasi Komuniti sini tahu jugak...

tq sham...

mokhaan81
12-14-2008, 09:07 AM
sapa ada astro blh tgk kat chanel 105 (159 hak anda) citer pasal forex.. pkl 6pm samapai 6.30.

SHAMX777
12-14-2008, 10:05 AM
Lahaiiiiii... tu jer... Isu lama berulang2 kembali. Semuanya cakap pasal "PELABURAN". Lawak beno tengok mamat yang kena interview tu... dah rugi beratus2 ribu... baru nak siasat kewujudan main office / HQ syarikat yang dia labur kan. Dah laa kat NEW ZEALAND pulak tu :eek: Pengajaran kepada semua. Do Your Due Diligence and take responsibility. Jangan dah terhantuk baru nak tengadah.

ISU INVESTORS... BUKAN ISU TRADERS.

Kepada pelabur2... isu itu KHAS untuk anda. Jangan main labur2 jer... nanti LEBURRRRRRRR......

Isu khas untuk Trader guna duit sendiri... Trade sendiri... cari broker sendiri... tak sentuh pun. Sentuh isu lama jer... dah muak dengar... tak serik2 ke Pelabur2 nie... Nak cepat kaya punya pasal... tak siasat betul2.

Sentuh pasal Investment (pelaburan)... tak sentuh pasal TRADING (urusniaga) sangat. Macam dulu jugak... LIVE GOES ON.....

Kepada Traders yang menggunakan Broker2 overseas yang REGULATED (NFA/CFTC (US), FSA (UK), SFDH/ARIF (CH)... still boleh melepaskan nafas legaaaaa.... fiuuuuuuhhh.... Company2 nie bukan tertakluk di bawah Bank Negara pun. Duik kita... ikut suka kita laaa nak letak kat mana. Cuba Bank Negara buka satu Forex Broker kat Malaysia macam yang negara2 lain buat... kan senang cerita. Apa ke haaaiiiiiii laaaa tak kasi licence.

Saya dahulu pun pernah bekerja dengan Company SCAM yang sewaktu denganya... saya buat siasatan sendiri... cepat2 cabutttttt... Do Your Due Diligence and take responsibility.

Isu lama... tahun depan... mesti keluar lagi... tiap2 tahun ada. Satu Company SCAM tutup... 2 bukak baru. Selagi ada manusia2 yang NAIF dan mahu cepat kaya dan malas bekerja/berusaha.

p/s: Kalau FxOpen ni tak REGULATED jugak buat sekian lama... Saya mungkin akan tutup semua acc. Sekarang tengah tunggu dan lihat... company baru... seperti apa yang saya cakapkan di dalam journal saya... saya masih CUBA TRY TEST lagi dengan broker ni di atas permintaan ramai oleh Traders di FF.

RasheedRahman
12-14-2008, 10:28 AM
Hmmm gitu...
tak sempat tengok tadi. Bini gue tengok The BodyGuard:Kirana.

man747
12-14-2008, 10:33 AM
alhamdulillah,saye dh puas pusing sane sini mencari berita pasal kisah hak anda channel 105 tu,dh jumpe...mmg ade diorg ckp psl main forex ngadap pc pastu buat untung tu tipu,tp sbenarnye,diorg sdiri x tgk,walhal pd ms yg same,even bloomberg pun update sebijik mcm dlm broker2 ni...n xde salah info pun...ni yg bleh bt rumusan ni,diorg bt kesimpulan membuta tuli...haduih...sampai bile seme bende ni nk berlarutan,btw,bro shamx777,lets continue our war huhuhuhu....war of forex...we're not playing,we're earning a living in this hazardous world of forex....gtg...nk g solat lu...wsalam seme

mala
12-14-2008, 01:20 PM
Errrr Bro JGV100 tu start posting bila? Tak pernah masuk pun CariGold. Saya start posting Forum sejak 2007 di ************. Sebelum tu ada lagi thread yang terawal... tapi kena banned sebab ada yang khianat dan dengki... biasalah... sudah menjadi lumrah duniawi. Ini pun... tunggu masa jer... nanti mesti ada yang berprasangka buruk dan berhasad dengki.
Apa2 pun... tak ada betul salah dalam memorex nie... semua indi boleh guna... semua teknik boleh guna... kesemuanya ada kelebihan dan kelemahan... TAK ADA YANG PERFECT.

Yang penting... MINIMIZE LOSS... MAXIMIZE PROFIT. MM kena jaga... R&R kena bagus... baru boleh kekal lama.

Remember... IT'S NOT ABOUT THE CAR... IT'S ABOUT THE DRIVER. ;)

Kalau Kereta sudah bagus... pemandunya pun bagus juga... PERFECT!!! Saya nie kadang2 memandu... terbabas jugak :p



harap2 tak ada sapa-sapa yg dengki , faedahnya bukan org lain dapat , anak bangsa kita jugak ;)
why we must destroy while we can create .

learn2biz
12-14-2008, 02:54 PM
Senang cakap macam ni la ... rakyat kita MALAS membaca dan NAK KAYA CEPAT ... maka SCAMMER amik peluang ini dan buat syarikat2 yg KUNUNNYA trade forex ... cari orang yg ada $$$ utk dileburkan (it's not a typo) dalam skim yg dia buat ... tak perlu susah2 trade .. head-hunting jer .. lg ramai lg bagus .. lg ramai bwh anda lg byk bonus anda dapat .. bila ini berlaku .. org dpt bonus bukan sebab aktiviti trading tapi sebab duit downline ... salah satu ciri skim piramid ...

Maka meletuplah skim2 dari syarikat2 ini selepas menunjukkan 'kehebatan' rakyat kita menjadi kayap secepat mungkin ... dan ramai la org lain join lagi dikala piramid tanpa dasar itu sudah mula goyah dan nak runtuh .... yg akhirnya bila pihak berkuasa mula bertindak, puncak piramid dah terbang meninggalkan tapak piramid yg termanggu-manggu kerana kebijaksanaan mereka meleburkan $$$ mereka ... :p

rfc
12-14-2008, 02:59 PM
Kepada traders2 sekalian... disarankan untuk menonton movie nie. Sungguh menyayat hati... bukan senang nak jadi senang. Banyak dugaan yang perlu dilalui. Nak lagi senang lagi lah besar dugaannya.

Harap2 dapat memberikan INSPIRATION atau semangat sepertimana movie tersebut mempengaruhi saya. Cerita tu betul2 macam cerita hidup saya... cuma tak ada anak jer lagi. Hidup sebagai seorang trader yeng mengejar impian dan kejayaan.

Tell you all the truth... saya tengah alami apa yang dialami dalam movie tersebut. Isteri saya tidak pernah sokong langsung apa yang saya buat... malahan memperkotak katikkan usaha saya selama ini. Mungkin proses penceraian berlaku tak lama lagi... saya dah cuba sedaya upaya untuk selamatkan perkahwinan saya. Tahun lepas macam syurga... tahun ini tengah merana. Lagi pun tahun ini... seperti yang saya maklumkan... tahun yang sangat mencabar bagi hidup saya. Overall performance sangat teruk... tu laa pasal isteri dah hilang kepercayaan.

Inilah salah satu kisah benar hidup sebagai seorang FULL TIME TRADER... saya masih lagi berusaha... belum betul2 berjaya lagi pun. Masih tak berputus asa. Saya tidak pernah mengaku saya ni kaya raya... saya tak pernah mengaku saya ni Sifoo or Master or Guru.

Saya hanyalah seorang kawan yang ingin berkongsi pengalaman dan ilmu pengehtahuan.

I just tell the truth... the good and the bad side. Saya tak nak di tuduh Hypocrite dan penipu.

Inilah hakikat yang sebenar.

https://www.boomerangshop.com/dvdcover/ImageWeb/PursuitOfHappynessTheWid97774_f.jpg

cerita yg sangat bagus. terharu saat menonton. thx shamx :)

mrrbest2008
12-14-2008, 03:33 PM
Salam Syam777.... Terkejut saye dengar u cakap u nak cerai ngan isteri u sebab FOREX.... saye harap tak benar perkara ni... Harap u leh bersabar n runding elok2 supaya bende tu tak berlaku... maaf kire nye saye salah... hanya nak nyatakan pendapat.... Apepun harap Syam tetap sabar walupun ianya tetap terpaksa berlaku...

GrodoT
12-14-2008, 04:04 PM
Apa2 pun... tak ada betul salah dalam memorex nie... semua indi boleh guna... semua teknik boleh guna... kesemuanya ada kelebihan dan kelemahan... TAK ADA YANG PERFECT.

Yang penting... MINIMIZE LOSS... MAXIMIZE PROFIT. MM kena jaga... R&R kena bagus... baru boleh kekal lama.

Remember... IT'S NOT ABOUT THE CAR... IT'S ABOUT THE DRIVER. ;)

Kalau Kereta sudah bagus... pemandunya pun bagus juga... PERFECT!!! Saya nie kadang2 memandu... terbabas jugak :p

KAWAN2 SEMUA .....INI STATEMENT ADALAH DALAM TOP FAVOURITE POST LIST GUA SINCE FROM FF LAGI ...... JUST SELAMI LAH MAKSUDnya....


Sham you the man..

Sorry - Capital...:D

SHAMX777
12-15-2008, 01:16 AM
Salam Syam777.... Terkejut saye dengar u cakap u nak cerai ngan isteri u sebab FOREX.... saye harap tak benar perkara ni... Harap u leh bersabar n runding elok2 supaya bende tu tak berlaku... maaf kire nye saye salah... hanya nak nyatakan pendapat.... Apepun harap Syam tetap sabar walupun ianya tetap terpaksa berlaku...

Alhamdulillah... dah berbaik semula. Marriage up and down macam market jugak. Itulah dugaan jadi FTT nie... tak ada income lain. 100% from trading jer. Bulan nie rugi... bulan depan kena cover balik... bulan selepasnya rugi... bulan lagi satu kena cover balik... ding dong ding dong wa balik asal. Itulah yang berlaku selama banyak bulan tahun ini. Sungguh mencabar. Tak macam tahun lepas dan sebelumnya. Market tak volatile sangat... range consistent jer... analysis senang buat. Boleh dikatakan sebelum ini... bulan2 boleh buat withdrawal. Tahun nie... hampeh... dua tiga kali jer boleh buat withdrawal. Economy dunia tengah gawat.

Isteri nie... kalau suami tak stable... mulaaalaaaa melenting. Tak semua isteri laaaa. Bukan kerana FOREX... buat laaa business lain pun... kalau company bankrupt... banyak isteri yang minta cerai.

Tengok TV hari tu... kisah benar. Mamat dari Johor nie bekeluarga dengan 2 orang anak... buka business sendiri... lepas tu 1997 economic crisis... company kena gulung tikar. Isteri dia lari... tinggalkan 2 orang anak dekat mamat tu. Terkontang kanting dia jaga anak dia yang 2 orang tu... merempat sana sini... tumpang sana sini dengan duit habis langsung. Sekarang ini... Alhamdulillah.... dia dah bangun semula... ada company lain... maju jaya kaya raya. Berkat kesungguhan dan kesabaran. Banyak lagi cerita2 lain yang seumpama dengan nya. Bukan senang nak senang... mesti lalui UP and DOWN dugaan dulu. Tak payah tengok filem omputih... benda2 macam ini memang berlaku di sekeliling kita.

Kalau takut di lambung ombak... jangan tonton filem ONGBAK... Kuang kuang kuang :p .... buat lawak pulak... Kalau takut dilambung ombak... jangan berumah di tepi pantai.

Nak jadi lagi berjaya... kena ambil risiko lagi besar. Kalau nak jadi EXTRAORDINARY ... kenalah lalui EXTRAORDINARY dugaan dan rintangan jugak. Tak ada jalan singkat.

Kalau nak selamat... dok diam2 kerja gomen. Jadi ordinary jer. Itu pilihan masing2 yang buat untuk kehidupan masing2. Ataupun... ada kerja lain... Forex part time jer.

Defeat is not permanent unless I give up....

"I did not failed... I just found out a thousands ways how to make a light bulb works"... Thomas Eddison.

SHAMX777
12-15-2008, 01:33 AM
Saya nak TEGASKAN disini bahawasanya saya tidak mempunyai tauliah / mandat / kuasa untuk mengatakan ianya Halal atau Haram. Kita cuma berbincang. Saya hujahkan apa yang saya tahu. Apa yang saya taipkan di sini... apa yang saya cakapkan dan hujahkan... JANGAN TERIMA 100%. Fikir dahulu sebelum terima... dapatkan pandangan2 daripada sumber2 yang lain juga. Jangan ikut membabi buta. Saya bukan Professor Serba Tahu. Kalau saya tahu banyak perkara pun... takkan lebih daripada setitik air berbanding sebesar2 lautan. Ilmu itu BESAR dan LUAS.

Apa2 pun... saya dah buat DISCLAIMER dah. Saya bukannya nak memandai jatuhkan hukum halal haram. Saya pun membuat rujukan juga kepada yang lebih arif dalam bab2 ini.

Tujuan saya hanyalah... memberitahu apa yang saya tahu. Saya bukan nak defence apa2 atau sesiapa.

Do Your Due Diligence and take responsibility of your own action.

Dalam sesuatu perbalahan itu... memang dah jadi lumrah. Yang sebelah kanan akan cakap BETUL... Yang sebelah kiri akan cakap SALAH. Semua hujah kena ada tunjuk sebab dan bukti. Akhir sekali kena dengar keputusan Pengadil / Hakim / Majlis Fatwa.

Kalau benar2 apa yang kita buat ini betul2 HARAM... dah lama dah MAJLIS FATWA KEBANGSAAN umumkan. Percayalah... dah banyak persoalan/pertanyaan yang diterima oleh pihak mereka mengenai perkara ini. Sejak bertahun2 dahulu lagi.

Ada bezanya INVESTMENT dan TRADING.... Melabur dan Berurus Niaga. Fahami betul2.

Mengenai LEVERAGE... saya akan terangkan maksud Fizikalnya diikuti dengan penerangan dari segi FINANCIAL, BUSINESS dan FOREX. Memang panjang sungguh nak terangkan... saya akan cuba sedaya upaya yang boleh.

SHAMX777
12-15-2008, 01:34 AM
Financial Instruments

There are several types of financial instruments commonly used.

Forwards
One way to deal with the Forex risk is to engage in a forward transaction. In this transaction, money does not actually change hands until some agreed upon future date. A buyer and seller agree on an exchange rate for any date in the future, and the transaction occurs on that date, regardless of what the market rates are then. The duration of the trade can be a few days, months or years.

Futures
Foreign currency futures are forward transactions with standard contract sizes and maturity dates for example, 500,000 British pounds for next November at an agreed rate. Futures are standardized and are usually traded on an exchange created for this purpose. The average contract length is roughly 3 months. Futures contracts are usually inclusive of any interest amounts.

Swaps
The most common type of forward transaction is the currency swap. In a swap, two parties exchange currencies for a certain length of time and agree to reverse the transaction at a later date. These are not contracts and are not traded through an exchange.

Spot
A spot transaction is a two-day delivery transaction for most currency pairs (but one-day for USD/CAD and some others), as opposed to the futures contracts, which are usually three months. This trade represents a direct exchange between two currencies, has the shortest time frame, involves cash rather than a contract; and interest is not included in the agreed-upon transaction. The data for this study come from the Spot market.

-----------------------

Nampak tak yang mana terang-terangan HARAM... macam khinzir? Dan yang mana boleh jadi halal... dan boleh jadi haram... macam ayam?

Sekarang kita selidik makna LEVERAGE dari segi fizikalnya:

----------------------

From Wikipedia, the free encyclopedia

LEVERAGE

In physics, a lever (from French lever, "to raise", c.f. a levant) is a rigid object that is used with an appropriate fulcrum or pivot point to multiply the mechanical force that can be applied to another object. This leverage is also termed mechanical advantage, and is one example of the principle of moments. A lever is one of the six simple machines.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/Palanca-ejemplo.jpg/180px-Palanca-ejemplo.jpg

Levers can be used to exert a large force over a small distance at one end by exerting only a small force over a greater distance at the other.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/LeverPrincleple.svg/180px-LeverPrincleple.svg.png

The principle of the lever tells us that the above is in static equilibrium, with all forces balancing, if F1D1 = F2D2.

----------------------

Faham tak? Sorrylah... in English. Takder masa sangat nak translate kesemuanya dalam Bahasa Melayu. Sesiapa belajar PHYSICS kat sekolah dulu mesti senang faham.

Okey... lepas nie kita fahami makna LEVERAGE dari segi FINANCIAL, BUSINESS dan FOREX.

-----------------------------------------------------------

In finance, leverage (or gearing) is borrowing money to supplement existing funds for investment in such a way that the potential positive or negative outcome is magnified and/or enhanced.[1] It generally refers to using borrowed funds, or debt, so as to attempt to increase the returns to equity. Deleveraging is the action of reducing borrowings.


Financial leverage

Financial leverage (FL) takes the form of a loan or other borrowings (debt), the proceeds of which are reinvested with the intent to earn a greater rate of return than the cost of interest. If the firm's rate of return on assets (ROA) is higher than the rate of interest on the loan, then its return on equity (ROE) will be higher than if it did not borrow because assets = equity + debt (see Accounting equation). On the other hand, if the firm's ROA is lower than the interest rate, then its ROE will be lower than if it did not borrow. Leverage allows greater potential returns to the investor than otherwise would have been available but the potential for loss is also greater because if the investment becomes worthless, the loan principal and all accrued interest on the loan still need to be repaid.

Margin buying is a common way of utilizing the concept of leverage in investing. An unlevered firm can be seen as an all-equity firm, whereas a levered firm is made up of ownership equity and debt. A firm's debt to equity ratio is therefore an indication of its leverage. This debt to equity ratio's influence on the value of a firm is described in the Modigliani-Miller theorem. As is true of operating leverage, the degree of financial leverage measures the effect of a change in one variable on another variable. Degree of financial leverage (DFL) may be defined as the percentage change in earnings (Earnings per share) that occurs as a result of a percentage change in earnings before interest and taxes.

---------------------

Boleh dikatakan hampir semua business2 yang ada di Malaysia nie guna LEVERAGE... Senang cerita macam nie... Aku ada Kilang satu... Kilang Kerepek :p Tiba2 dapat sambutan hangat kerepek tu... TERLARIS DI PASARAN.... Permintaan sangat bayak melebihi production/ pengeluaran. Order2 untuk tahun depan tersangatlah banyaknya... current production capacity confirmed tak boleh tanggung. Terpaksa buat LOAN untuk beli mesin2 yang baru dan memperbesarkan lagi kilang kerepek tu. Juta2 punya loan laaa nie. Company aku pun boleh dikategorikan sebagai HIGHLY LEVERAGE Company. Hutang keliling pinggang.

Kalau LEVERAGE tu Haram... maknanya bukan setakat traders jer yang kasi anak bini makan duit haram... perniagaan2 lain macam mana? Kasi tahu sama aku... Company mana yang tak guna LEVERAGE?

OK... dah terangkan maksud LEVERAGE dari segi FIZIKAL dan FINANCIAL. Lepas nie penerangan LEVERAGE dari segi FOREX pulak.

-----------------------------------------------------


LEVERAGE Dari segi FOREX... ada orang tafsirkan sebagai pinjaman daripada BROKER. Pinjaman kebendernya... tak kena bayar balik pun. Nak masuk 1 lot kena pinjam USD100,000 dulu ke? Kalau LOSS... kena bayar balik USD100,000 ke? USD100,000 tu lebih kurang CONTRACT SIZE.

Saya lihat... LEVERAGE ini adalah kemudahan yang diberikan daripada Broker... salah satu Financial Instrument. Macam kanta pembesar. Untung magnified... Rugi pun Magnified. Nisbah yang sama. Tak ada berat sebelah. Adil. Kalau rugi pun... takkan lebih daripada initial capital. Boleh ke berhutang pulak dengan broker???

Saya depo USD10K... guna LEVERAGE (tapi bukan berhutang) untuk memperbesarkan lagi keuntungannya. Risikonya... rugi pun cepat kalau asyik tersalah masuk Entry... sebab tersalah buat analysis. Salah sindiri yang buat. Tapi kerugian tak akan melebihi USD10K. TAK AKAN PUNYA. Saya jual beli dengan apa yang saya ada... bukan dengan apa yang saya tak ada.

Leverage ini PENIPUAN ke? LEVERAGE ini satu penindasan ke? Berat sebelah ke? Setahu saya... adil jer... kalau untung banyak tu satu pip... rugi pun banyak tu jugak satu pip.

Di bandingkan dengan FINANCIAL LEVERAGE: KILANG kerepek saya tadi yang HIGHLY LEVERAGE sebab berhutang besar nak upgrade kilang untuk untung besar... tiba2 ada kes keracunan makanan. Permintaan Kerepek merundum jatuh selepas Kilang dah Upgrade... Demand drop down.. Supply terlebih... terpaksa cut production... untung makin ciput... lama2 tak mampu nak bayar gaji pekerja. HUTANG tadi masih kena bayar!!! Company tutup... kena declare MUFLIS.

Ayyooo yoooo... kalau semua benda2 ni HARAM laaa kan... Trader2 FOREX ni kasi anak bini makan duit haram... Macam mana pula dengan pekerja2 BANK. Siapa kerja kat MAYBANK? Duit gaji tu halal ke haram? Bank tak jalankan unsur2 RIBA ke?

Duit TAX daripada CASINO dan TOTO dan Penjualan ARAK masuk juga ke kerajaan MALAYSIA. Lepas tu guna cebisan2 duit tu laa juga dok perlebar jalan... buat infrastructure... bayar polis.. tentera... gomen officers... subsidi... dll.

LU PIKIR LAA SENDIRI... kita tertakluk kepada PEMERINTAH. Seperti yang saya sudah terangkan... once Majlis Fatwa Kebangsaan mengeluarkan FATWA bahawa activiti yang kita buat nie sudah SAH HARAM... SAYA BERHENTI TRADING FOREX SERTA MERTA. Bukan kuasa kita nak pandai2 jatuhkan hukuman.

"La ibrata bil musammayaat walakinna ibrata bil ma'aani" ayat ni bemaksud "Pengajaran (hukum) bukan diambil dari segi istilah sesuatu perkara bahkan pengajaran (hukum) diambil dari cara perlaksanaannya"

SHAMX777
12-15-2008, 01:43 AM
Ni haaaa pic lepak2 kat Restoran Abdullah lepas OPEN HOUSE di rumah saya Jumaat lepas. :D

https://i94.photobucket.com/albums/l112/alface2/FOREX/FxMalay%20FC/13122008003.jpg

https://i94.photobucket.com/albums/l112/alface2/FOREX/FxMalay%20FC/13122008008.jpg

karkun
12-15-2008, 01:43 AM
humang aih.. panjang lebar penerangan, sampai kena buka kamus nk tahu makna. maklumla, b.i x power. apa2pun trimas bro. sudah terang lagi bersuluh!

mazlimoin
12-15-2008, 02:04 AM
huuhuhu..ada geng geng cina la...baguss...lepas nie bawak india dan kaum lain lak..baru syiok,..berbilang bangsaaaa

SHAMX777
12-15-2008, 02:08 AM
humang aih.. panjang lebar penerangan, sampai kena buka kamus nk tahu makna. maklumla, b.i x power. apa2pun trimas bro. sudah terang lagi bersuluh!

Bro Karkun.... baru baca PM you tadi. Nak datang minggu nie ke? Dah full. Kalau nak juga... hari Selasa... ESOK. Tapi ada ganguan elektrik sebab TNB tengah upgrade benda2 yang patut di upgradekan kat kawasan perumahan nie.

Jadi... kalau datang... kita buat kelas kat luar... carilaa mana2 Cafe'. Lepas tu bila TNB dah selesai kerja... kita boleh balik semula ke rumah saya.

Anytime tomorrow.... just gimme a call ok.

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/Jadual.PNG.jpg

p/s: Cheq nak mai utara nie 22 dan 23 Disember... tak ramai pun yang booked kelas daripada Utara. Mungkin cancelled kot kalau sikit sangat.

karkun
12-15-2008, 02:35 AM
hu hu hu esok ke, laptop x dpt sambar lg nih.. bro sham, kalu tour ke utara x dapat sambutan hangat, boleh booking tarikh tu tak?

karkun
12-15-2008, 03:22 AM
bro sham,minggu depan camner?ader kosong x?

SHAMX777
12-15-2008, 03:26 AM
bro sham,minggu depan camner?ader kosong x?

OK... Saya akan masukkan you dalam slot hari Isnin 22 Disember. Nanti saya call confirmkan tempat dan masa. Sms saya dulu no tepon saudara ok. Mungkin di Penang atau Kedah.

karkun
12-15-2008, 03:47 AM
bro sham,saya org shah alam n keja kat shah alam,wife jer org kedah....minggu depan xder ker slot kat area lembah klang. call me 019-2345432

atoullah
12-15-2008, 05:07 AM
OK... Saya akan masukkan you dalam slot hari Isnin 22 Disember. Nanti saya call confirmkan tempat dan masa. Sms saya dulu no tepon saudara ok. Mungkin di Penang atau Kedah.


salam bro sham jika nak ke kedah atau peneng g tau nak joint gak kelas tu,saya kat kuala kangsr tak jauh sgt tu hehehe:D

0123418341 sms jer masa dan tempat insyaAllah sampai nye dgn pengeras skali :D /dunhill patploh hehehe......

arialun
12-15-2008, 05:34 AM
huuhuhu..ada geng geng cina la...baguss...lepas nie bawak india dan kaum lain lak..baru syiok,..berbilang bangsaaaa


Laa.. Dah selalu lepak kat Pak Dollah,
Pak Dollah and waiter-waiter Pak Dollah tu mesti ambik peluang berforex jugak tu.. kekekkeke:D

granpa
12-15-2008, 05:52 AM
hehe...nak booking tempat la sham...

mazlimoin
12-15-2008, 05:58 AM
Laa.. Dah selalu lepak kat Pak Dollah,
Pak Dollah and waiter-waiter Pak Dollah tu mesti ambik peluang berforex jugak tu.. kekekkeke:D

Lepas nie pak dollah pasti memikirkan nak pasang Wifi kat sana...huhuhu..

RasheedRahman
12-15-2008, 06:05 AM
Tour Sarawak Brooooooo...

melayuboleh
12-15-2008, 06:19 AM
bekas ustaz nak tambah,

investment tu halal, cuma x boleh bagi fixed return, return mesti mengikut peratus untung rugi, spot forex pun halal.

Cuma, pakcik nak tambah, ada satu lagi benda yang boleh sangat dikatakan haram yang orang tak pernah kata haram iaitu personal loan atau bai' ul inah. :) Macamana orang boleh pinjam duit 10,000, bayar pula lebih daripada itu tanpa ada barang. Kalau loan kereta dibuat dengan menjual harga kereta lebih mahal daripada harga asal, kalau personal loan, apa barang yang dibeli oleh orang yang meminjam ? Ada ke barangnya ? Atau saja-saja boleh lak tipu Allah, kononnya ada barang untuk membolehkan mengambil keuntungan daripada pinjaman wang. :) Ini masa, pakcik belajar dulu, lecturer pakcik dalam kelas fiqh mualamat kata bai inah tu adalah HARAM.

RasheedRahman
12-15-2008, 06:24 AM
bekas ustaz nak tambah,

investment tu halal, cuma x boleh bagi fixed return, return mesti mengikut peratus untung rugi, spot forex pun halal.

Cuma, pakcik nak tambah, ada satu lagi benda yang boleh sangat dikatakan haram yang orang tak pernah kata haram iaitu personal loan atau bai' ul inah. :) Macamana orang boleh pinjam duit 10,000, bayar pula lebih daripada itu tanpa ada barang. Kalau loan kereta dibuat dengan menjual harga kereta lebih mahal daripada harga asal, kalau personal loan, apa barang yang dibeli oleh orang yang meminjam ? Ada ke barangnya ? Atau saja-saja boleh lak tipu Allah, kononnya ada barang untuk membolehkan mengambil keuntungan daripada pinjaman wang. :) Ini masa, pakcik belajar dulu, lecturer pakcik dalam kelas fiqh mualamat kata bai inah tu adalah HARAM.

macam kenal je si Avatar tu...:D

mokhaan81
12-15-2008, 07:55 AM
btol kata bro sham tu leverage tu bukan pinjaman tapi keistimewaan broker yang diberikan kepada trader untuk membantu berdagang dalam forex.Kalau ianya pinjaman dan dimasukan 100000 dalam akaun trader dan sekiranya trader loss,trader terpaksa membayar pinjaman tersebut,nanti jadi macam alaong plak dok cari kita sampai kat sini.btol x?kalau salah btol kan yea...

cerminmataku
12-15-2008, 08:39 AM
Kagum dengan bro Sham...

Hanya orang yang dah melalui dan merasai dunia forex sahaja layak berhujah.. (fakta dan pandangan yang dilontarkan sangat meyakinkan dan logik dterima akal).

Banyak sangat teori laa... kena terjun dulu dalam dunia ni baru dia faham...
Pada aku selagi sesuatu perkara tu tak menyebabkan kebinasaan ummah, selagi tu perkara tu boleh di teruskan..

Sekadar pandangan aku sahaja...

granpa
12-15-2008, 09:34 AM
huh...kalau aku tau le ko org ktg 1 sham...adehh...sebelah2 je la...aku ktg 2...mcm ne nak booking kelas ko ni?

mala
12-15-2008, 09:46 AM
bekas ustaz nak tambah,

investment tu halal, cuma x boleh bagi fixed return, return mesti mengikut peratus untung rugi, spot forex pun halal.

Cuma, pakcik nak tambah, ada satu lagi benda yang boleh sangat dikatakan haram yang orang tak pernah kata haram iaitu personal loan atau bai' ul inah. :) Macamana orang boleh pinjam duit 10,000, bayar pula lebih daripada itu tanpa ada barang. Kalau loan kereta dibuat dengan menjual harga kereta lebih mahal daripada harga asal, kalau personal loan, apa barang yang dibeli oleh orang yang meminjam ? Ada ke barangnya ? Atau saja-saja boleh lak tipu Allah, kononnya ada barang untuk membolehkan mengambil keuntungan daripada pinjaman wang. :) Ini masa, pakcik belajar dulu, lecturer pakcik dalam kelas fiqh mualamat kata bai inah tu adalah HARAM.



akak ada sikit tambahan pasal leverage nie , satu file besar dalam 125kb ,
kat sini akak copy/paste sikit jer laaaa , kalau nak baca habis sila pergi kat web site yang tertera dibawah , wallahualam bi sawab .

"...Shari'ah does not have problems with leverage as long as it is achieved through
Islamic debt. Leverage is not a Shari'ah concern, rather it is an economic issue..."
Rujuk: http://islamicfinanceandbanking.blog...mic-hedge.html
Kalau mengambil kata-kata beliau, saya mengambil contoh leverage dalam akaun islamik
************; leverage yang dikenakan tidak dikenakan sebarang interest (interest-free).
Juga kalau kita overnight pun tidak ada apa-apa interest (berbanding conventional
dikenakan interest kalau overnight).
Saya rasa perlunya kita merujuk banyak pihak yg mahir dan terlibat secara langsung
dalam kewangan islam. Bukan sekadar merujuk graduan bachelor yg baru balik dari
universiti di Jordan dan kerja 2-3 tahun di institusi kewangan islam dan tukar jadi
pensyarah di uiam. Kemudian buat hukum tanpa perbincangan.

atoullah
12-15-2008, 11:08 AM
salamm....

hmmmm..... saya ni dah 15 tahun lebih hafiz quran dan hadith tapi masih belum boleh utk dipanggil ust atau guru.....dok ngaji kitab tua (pondok jer 20 tahun lebih) tapi masih byk yg tak tahu dan perlu mengaji lagi dan tak berani nak berikan hukum melainkan utk diri sendiri jer inilah yg dinamakan Fiqah iaitu kite belajar dan faham utk kemudahan dan kesenangan diri kita dalam beribadat kpd Allah tanpa WAS2.....wallahualam.

imam syafie dan imam ghazali pernah berkata jgn byk berbahas perkara yg furu'iyah kerana tlh dibahaskan dan di hujjah dgn NAS, IJMAK ULAMA dan QIAS...cume kita perlu gi belajar dan fahamkan jer hukum fiqah ni.....

pps: semua urusan kewangan sistem Islam ada dlm bab muamalat kitab fiqah....dari kitab kecik sampai lah sebesar2 kitab.

dan ape yg bro sham tuliskan tu betul la tu....


dan jika tak silap la saya...rasanya ramai ustaz2 yg lulusan AL-AZHAR trade forex ni dgn FXEgypt adik beradik FXOpen ler tu....

mokhaan81
12-15-2008, 11:40 AM
salamm....

hmmmm..... saya ni dah 15 tahun lebih hafiz quran dan hadith tapi masih belum boleh utk dipanggil ust atau guru.....dok ngaji kitab tua (pondok jer 20 tahun lebih) tapi masih byk yg tak tahu dan perlu mengaji lagi dan tak berani nak berikan hukum melainkan utk diri sendiri jer inilah yg dinamakan Fiqah iaitu kite belajar dan faham utk kemudahan dan kesenangan diri kita dalam beribadat kpd Allah tanpa WAS2.....wallahualam.

imam syafie dan imam ghazali pernah berkata jgn byk berbahas perkara yg furu'iyah kerana tlh dibahaskan dan di hujjah dgn NAS, IJMAK ULAMA dan QIAS...cume kita perlu gi belajar dan fahamkan jer hukum fiqah ni.....

pps: semua urusan kewangan sistem Islam ada dlm bab muamalat kitab fiqah....dari kitab kecik sampai lah sebesar2 kitab.

dan ape yg bro sham tuliskan tu betul la tu....


dan jika tak silap la saya...rasanya ramai ustaz2 yg lulusan AL-AZHAR trade forex ni dgn FXEgypt adik beradik FXOpen ler tu....

Ya btol....saya kasi up ckit...:D :D :D

man747
12-15-2008, 12:22 PM
alhamdulillah...so kawan2,trade la tanpa rasa ragu2 or was was...sori seme,mencelah x tentu pasal ni...

mala
12-15-2008, 12:29 PM
salamm....

hmmmm..... saya ni dah 15 tahun lebih hafiz quran dan hadith tapi masih belum boleh utk dipanggil ust atau guru.....dok ngaji kitab tua (pondok jer 20 tahun lebih) tapi masih byk yg tak tahu dan perlu mengaji lagi dan tak berani nak berikan hukum melainkan utk diri sendiri jer inilah yg dinamakan Fiqah iaitu kite belajar dan faham utk kemudahan dan kesenangan diri kita dalam beribadat kpd Allah tanpa WAS2.....wallahualam.

imam syafie dan imam ghazali pernah berkata jgn byk berbahas perkara yg furu'iyah kerana tlh dibahaskan dan di hujjah dgn NAS, IJMAK ULAMA dan QIAS...cume kita perlu gi belajar dan fahamkan jer hukum fiqah ni.....

pps: semua urusan kewangan sistem Islam ada dlm bab muamalat kitab fiqah....dari kitab kecik sampai lah sebesar2 kitab.

dan ape yg bro sham tuliskan tu betul la tu....


dan jika tak silap la saya...rasanya ramai ustaz2 yg lulusan AL-AZHAR trade forex ni dgn FXEgypt adik beradik FXOpen ler tu....



Attolah ,
U tahfiz ? akak teringin nak anak lelaki akak jadi tahfiz quran jugak

mala
12-15-2008, 12:57 PM
salam bro sham jika nak ke kedah atau peneng g tau nak joint gak kelas tu,saya kat kuala kangsr tak jauh sgt tu hehehe:D

0123418341 sms jer masa dan tempat insyaAllah sampai nye dgn pengeras skali :D /dunhill patploh hehehe......


Kuala Kangsar ? itu kampung mak mertua akak tu.... kampung pokok asam , dekat ngan padang rengas , best giler oooo laksa pak ngah kat tepi sekolah cina di talang :D

umo
12-15-2008, 01:07 PM
Attolah ,
U tahfiz ? akak teringin nak anak lelaki akak jadi tahfiz quran jugak

org yg jaga alquran ni dimurahkan rezeki dan sng sgala urusan hdup dia dan ahli kuaga dia..sy amik cth kuaga sy, akak dan adik bgsu sy hafizah..alhamdulillah..sy tgk jln hdup dia mudah je berkat jaga alquran dlm dada..

ops...lari topik nih..nti tuantanah ban :D

atoullah
12-15-2008, 01:35 PM
Kuala Kangsar ? itu kampung mak mertua akak tu.... kampung pokok asam , dekat ngan padang rengas , best giler oooo laksa pak ngah kat tepi sekolah cina di talang :D

salam kak mala ye tapi biase ler manusia mana ade sempurne semuanye walaupun hafiz...heheheh

insyaAllah jika akak nak hantar anak g maahad tahfiz saya leh tolong utk urusan masuk ke maahad tahfiz ......akak ckp kat mane akak nak hantar anak akak mengaji....

oppsss....maaf tuan tanah tersimpang sekejap.....apa pun akak balik call atau sms ler saya...insyaAllah hal tu saya leh tolong, tapi hal memorex kene berguru ngan BRO SHAM kite hehehe.....


org yg jaga alquran ni dimurahkan rezeki dan sng sgala urusan hdup dia dan ahli kuaga dia..sy amik cth kuaga sy, akak dan adik bgsu sy hafizah..alhamdulillah..sy tgk jln hdup dia mudah je berkat jaga alquran dlm dada..

ops...lari topik nih..nti tuantanah ban :D

salam..... tgk gak cara seseorang tu mengunakan ilmu yg dikurniakan ALLAH tu...sbb apa pun bergantung pada niat dan keikhlasan hati kita pada Allah...


tapi apapun saya ucapkan tahniah kpd umo sbb ada hafiz didalam keluarga sbb bukan senang nak menjaga KALAM ALLAH ni...byk ujian nak kene tempuh hehehe.....


sementara menunggu bro sham post leh lah selang2 kot hehehe mohon laluan ye tuan tanah

arialun
12-15-2008, 02:04 PM
Kuala Kangsar ? itu kampung mak mertua akak tu.... kampung pokok asam , dekat ngan padang rengas , best giler oooo laksa pak ngah kat tepi sekolah cina di talang :D


Pokok Asam tu bukan dekat Taiping ke? Dekat Taman Sri Kota, or dekat dengan Changkat Jering.

Padang Rengas dah dekat nak reach Kuala Kangsar dah tu.. :D

SHAMX777
12-15-2008, 02:26 PM
Baru habis mengajar... penat dah...

Hari nie syok... anak murid dapat tengok PERFECT ENTRY for CABLE (GU)... Buy at nearly 61.8% Fibbo (Friday Low and Today Assian Sessian HIGH)... at around Weekly Pivot... sekarang mencanak naik nak dekat 400 pips profit :eek: Let the profit runs... securing some profit by moving up SL... just ride without fear. Canteeekkkkk..... Target... monthly pivot area. Auto cruise....

OKlaaa... nak tutup computer dah... penat mengajar nie. Nak rehat2 pulak. Jumpa lagi. Selamat Malam... Assalamualaikum.

keymaker
12-15-2008, 02:39 PM
Baru habis mengajar... penat dah...

Hari nie syok... anak murid dapat tengok PERFECT ENTRY for CABLE (GU)... Buy at nearly 61.8% Fibbo (Friday Low and Today Assian Sessian HIGH)... at around Weekly Pivot... sekarang mencanak naik nak dekat 400 pips profit :eek: Let the profit runs... securing some profit by moving up SL... just ride without fear. Canteeekkkkk..... Target... monthly pivot area. Auto cruise....

OKlaaa... nak tutup computer dah... penat mengajar nie. Nak rehat2 pulak. Jumpa lagi. Selamat Malam... Assalamualaikum.

hihihi dapat belasah 60 pips jerk dari entry tu..harap2 lepas personal coaching dapat maximize profit.. :D

SHAMX777
12-15-2008, 02:51 PM
Looking at the Daily Chart.... Cable, Fibre and Aussie still within DOWNTREND. Major DTL to be tested. Break or No Break... be prepare with both possibility.

WARNING: It's Disember already... holiday mood. Market gonna be very thin. Be Extra Careful or just don't trade at all. Take 1 month vacation :p

CABLE = Gbp/Usd
FIBRE = Eur/Usd
AUSSIE = Aud/Usd
LOONIE = Usd/Cad
KIWI = Nzd/Usd
GEPPY = Gbp/Jpy

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2256.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2255.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2254.PNG.jpg

Chart tersebut yang saya tampal di sini 4 hari lepas... sekarang apa dah jadi??? DownTrend BREAKOUT!!!! UP... UP... At the wayyyyyyyy :D

mokhaan81
12-15-2008, 03:00 PM
Baru habis mengajar... penat dah...

Hari nie syok... anak murid dapat tengok PERFECT ENTRY for CABLE (GU)... Buy at nearly 61.8% Fibbo (Friday Low and Today Assian Sessian HIGH)... at around Weekly Pivot... sekarang mencanak naik nak dekat 400 pips profit :eek: Let the profit runs... securing some profit by moving up SL... just ride without fear. Canteeekkkkk..... Target... monthly pivot area. Auto cruise....

OKlaaa... nak tutup computer dah... penat mengajar nie. Nak rehat2 pulak. Jumpa lagi. Selamat Malam... Assalamualaikum.

Bro sham...blh citer ckit x knp CABLE naik mencanak ari ni?nak kata ada news x nmpk plak..he..he..newbie nak tya je,sebb bro berpengalam ckit bab ekonomi..:D :D

KaPtEn HaFiZ
12-15-2008, 03:23 PM
salamm....

hmmmm..... saya ni dah 15 tahun lebih hafiz quran dan hadith tapi masih belum boleh utk dipanggil ust atau guru.....dok ngaji kitab tua (pondok jer 20 tahun lebih) tapi masih byk yg tak tahu dan perlu mengaji lagi dan tak berani nak berikan hukum melainkan utk diri sendiri jer inilah yg dinamakan Fiqah iaitu kite belajar dan faham utk kemudahan dan kesenangan diri kita dalam beribadat kpd Allah tanpa WAS2.....wallahualam.

imam syafie dan imam ghazali pernah berkata jgn byk berbahas perkara yg furu'iyah kerana tlh dibahaskan dan di hujjah dgn NAS, IJMAK ULAMA dan QIAS...cume kita perlu gi belajar dan fahamkan jer hukum fiqah ni.....

pps: semua urusan kewangan sistem Islam ada dlm bab muamalat kitab fiqah....dari kitab kecik sampai lah sebesar2 kitab.

dan ape yg bro sham tuliskan tu betul la tu....


dan jika tak silap la saya...rasanya ramai ustaz2 yg lulusan AL-AZHAR trade forex ni dgn FXEgypt adik beradik FXOpen ler tu....


الله افتح عليك يا أستاز

نحن في نفس الباخرة
أين درستَ ؟

gilos
12-15-2008, 04:11 PM
sekali arrrab daa... :)

SHAMX777
12-15-2008, 04:24 PM
Bro sham...blh citer ckit x knp CABLE naik mencanak ari ni?nak kata ada news x nmpk plak..he..he..newbie nak tya je,sebb bro berpengalam ckit bab ekonomi..:D :D

Karang sekali aku bercerita... cerita panjang.... berjela2 pulak. Jarang aku bercerita pendek2... nanti salah faham.

Penat mengajar tadi tak habis lagi. Perlukan rehat yang secukupnya dulu.

Alamak :eek: Aku check balik jadual kelas forex... esok letrik takder satu hari... TNB renovation... lepak2 kat luar laaa jawapnya. Sesiapa yang nak hang out... jenjalan... gi mancing ke... apa2 jer lah... esok FREE sangat2. Calling2 jer lah. No tepon dah ada tu.

atoullah
12-15-2008, 04:27 PM
الله افتح عليك يا أستاز

نحن في نفس الباخرة
أين درستَ ؟


saya bukan ustaz ,tuan.....saya di belajar pondok jer......:D

ni thread org tuan, nanti kene ban lak kite sbb lari dari tajuk ni hehehe.....

KaPtEn HaFiZ
12-15-2008, 04:36 PM
saya bukan ustaz ,tuan.....saya di belajar pondok jer......:D

ni thread org tuan, nanti kene ban lak kite sbb lari dari tajuk ni hehehe.....

ok2..sorry tuan tanah... ada tak rakaman video perbahasan pasal forex kt channel yg dorg sebut2 kn tu.. teringin sgt nk tgk...

mala
12-15-2008, 09:43 PM
Pokok Asam tu bukan dekat Taiping ke? Dekat Taman Sri Kota, or dekat dengan Changkat Jering.

Padang Rengas dah dekat nak reach Kuala Kangsar dah tu.. :D


kadang2 salah sebut , konpius pokok asam ke padang asam , dekat dgn sekolah rendah , kalau dari Kuala Kangsar sebelum sampai Padang Rengas , kalau dari Taiping , selepas Padang Rengas . Kalau tak pun kat atas Bukit Candan kot .....:D :D

karkun
12-16-2008, 01:09 AM
salamm....

hmmmm..... saya ni dah 15 tahun lebih hafiz quran dan hadith tapi masih belum boleh utk dipanggil ust atau guru.....dok ngaji kitab tua (pondok jer 20 tahun lebih) tapi masih byk yg tak tahu dan perlu mengaji lagi dan tak berani nak berikan hukum melainkan utk diri sendiri jer inilah yg dinamakan Fiqah iaitu kite belajar dan faham utk kemudahan dan kesenangan diri kita dalam beribadat kpd Allah tanpa WAS2.....wallahualam.

salam bro atoullah...
sori lari topik sikit tuan tanah, cuma nk ucapkan tahniah kt bro atoullah nie, bangga kalu dapat kawan mcm bro. saya punyer citer2 dulu nk jadi tahfiz jugak tp x kesampaian, skrg citer2 nk antar anak2 pula jd tahfiz, macam kak mala.. so nk tanya kt bro atoullah nie, kanak2 5 tahun dh boleh start ke masuk tahfiz nie... :) :) (off topic)

bro shamx77, sy punyer class 26/12/08 nie jadi tau! hari jumaat lepas krismas. saya datang lepas jumaat, amik half-day kt opis. tp, kalu boleh nk express sbb mlm tu gak nk balik kedah tengok anak 14 hari... :D :D kalau ada sbrg kesulitan yg x dapat dielakkan, saya akan inform awal2.
wasalam

bro gilos, slmat menuntut ilmu esok nooo.. bertapa satu hari dgn nro shamx77. tangkap molek2 ilmu tu, pastu boleh tolong kengkawan dikemudian hari..:D .

SurFXwave
12-16-2008, 04:01 AM
Cable...Wedges formation..?..possible bullish continuation..? Tunggu breakout patiently..
Sham...semalam memang syok la.. Entry at rejection 61.8 then price touch 161.8 and retrace..Perfect entry. Well Thanks for the strategy. will Wait for another BUS to ride on

granpa
12-16-2008, 04:54 AM
saya cume menantikan bile tuantanah nye time free...

RasheedRahman
12-16-2008, 06:41 AM
Saya menantikan chart terbaru dari ruan tanah... hehehe...

Dr_cryonic
12-16-2008, 07:27 AM
Hi Bro Sham, boleh saya join?
saya peminat dari FF.

SurFXwave
12-16-2008, 08:00 AM
Cable : Wedge formation breakout downside, did sell on breakout but hit my SL then price move to breakout direction. Awaiting rejection on daily pivot+Fibo 38.2, for Bull call..

Dr_cryonic
12-16-2008, 08:09 AM
Cable : Wedge formation breakout downside, did sell on breakout but hit my SL then price move to breakout direction. Awaiting rejection on daily pivot+Fibo 38.2, for Bull call..

GU: I did put my buy limit at 38.2
EU: Any commet on this pair bro? it might retrace soon...

mala
12-16-2008, 09:56 AM
Hi Sham,

kalau ada masa terluang,apa kata sham tlg buatkan satu SOP utk newbie cam akak nie ttg Do's and Don't bila trade .
mungkin dgn SOP yang baik dapat membantu untuk bertahan lebih lama dlm peperangan forex nie. :D

fail to plan , you are plan to fail :p

sekian terima kasih

mala
12-16-2008, 10:33 AM
GU: I did put my buy limit at 38.2
EU: Any commet on this pair bro? it might retrace soon...


you are right Dr !!

buy at fibo 38.2
just like Shamx always said, SL at the green , let's the profit run . auto cruise !!!!!!

mala
12-16-2008, 10:35 AM
GU: I did put my buy limit at 38.2
EU: Any commet on this pair bro? it might retrace soon...


but I don't know when to exit !!!:confused:

Dr_cryonic
12-16-2008, 11:05 AM
Hi Sham,
kalau ada masa terluang,apa kata sham tlg buatkan satu SOP utk newbie cam akak nie ttg Do's and Don't bila trade .
mungkin dgn SOP yang baik dapat membantu untuk bertahan lebih lama dlm peperangan forex nie. :D
fail to plan , you are plan to fail :p
sekian terima kasih

What is the defenition of SOP?


you are right Dr !!
buy at fibo 38.2
just like Shamx always said, SL at the green , let's the profit run . auto cruise !!!!!!

Look like Cable start to cruise Up (nearly touch 38.2), I put my Long at 1.5227...
Anybody Long Fiber?

mala
12-16-2008, 12:53 PM
What is the defenition of SOP?



Look like Cable start to cruise Up (nearly touch 38.2), I put my Long at 1.5227...
Anybody Long Fiber?


SOP stands for standard operating procedure

me long at 1.5224 , since I don't know when to exit , I just set TP at 60 pips

bingo!!! voila,ches' la vie (betul ke akak tulis nie ??? lantaklah janji paham ):rolleyes:

SHAMX777
12-16-2008, 01:19 PM
Cable : Wedge formation breakout downside, did sell on breakout but hit my SL then price move to breakout direction. Awaiting rejection on daily pivot+Fibo 38.2, for Bull call..

Nice Call :D Anak murid dah terror nie... I took the trade as well. BUY FROM DIP... Perfect set up... DPP hold strong also at 38.2 Fibbo.

SL dah dinaikkan untuk secured profit... apa2 jadi 100 pips dah gerenti dalam tangan.

Kemungkinan double top atau pun tidak... I got no TP... possible TP manually at the MONTHLY PIVOT... just Trailing Stop Manually. Anak murid jer faham bender2 nie. Let the profit runs!!! ;)

p/s: Kak Mala ada hantar Email suruh tolong tengok cara Kak Mala lukis Fibo kan? Ada yang kurang betul lagi tu. Pecah jer 0%... padam... lukis baru bila ada retracement lagi. Pecah 100%... jangan padam... possible 161.8% hinnga 261.8% Fibbo Extension ada lagi. Apa2 pun... Kak Mala just datang bila2 masa refreshment training. Tengok Jadual Kelas Fx saya... ada yang Biru tu... maknanya boleh datang jer. Sama juga student2 lam yang lain... nak Refresment training... datang jer bila saya ada di rumah.


pp/s: Oppsss... masa type nie... CABLE jatuh hit SL... 100pips profit :D ... mungkin Double Top... errr... Lukis fibbo semula... ready to BFD again ;) ... Cukup dah kot... Esok masih ada.....



https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2260.PNG.jpg

mala
12-16-2008, 01:20 PM
Karang sekali aku bercerita... cerita panjang.... berjela2 pulak. Jarang aku bercerita pendek2... nanti salah faham.

Penat mengajar tadi tak habis lagi. Perlukan rehat yang secukupnya dulu.

Alamak :eek: Aku check balik jadual kelas forex... esok letrik takder satu hari... TNB renovation... lepak2 kat luar laaa jawapnya. Sesiapa yang nak hang out... jenjalan... gi mancing ke... apa2 jer lah... esok FREE sangat2. Calling2 jer lah. No tepon dah ada tu.



Hi Sham ,
kalau teringin nak pancing udang galah , jemputlah dtg kat Kluang , suami akak selalu pancing udang kat sungai nitar , tapi kena naik fiber laaa

SHAMX777
12-16-2008, 01:24 PM
Hi Bro Sham, boleh saya join?
saya peminat dari FF.

Welcome my friend from FF ;)


Hi Sham ,
kalau teringin nak pancing udang galah , jemputlah dtg kat Kluang , suami akak selalu pancing udang kat sungai nitar , tapi kena naik fiber laaa

Uuuuuu... SYIOKKK tuuu :D Nantilah bila KELAB JORAN FXMALAY saya di aktifkan... boleh lepas gian semula ;) Thread Kelab tu ada di BUAL KOSONG section.

SurFXwave
12-16-2008, 01:39 PM
CAble perfect setting...
FIBO : Rejection 38.2 as well as rejection on daily pivot provide good entry. retrace for 100% and reject.
On WAVE count : Cable on last subwave to complete 5 wave bull before retrace for corretion ABC. (Info Pada yg paham wave le..)
Anyway thanks Sham, Now there are clear picture for me on how Fibo & Wave works together.

.. Kak mala jemput sham jer ke gi pancing, Kalau Udang kolam kat sebelah rumah sham jer, tak trill sangat, kalo gi sungai cantek tuh.. amcam sham ada plan jangan lupa info..

SHAMX777
12-16-2008, 01:54 PM
CAble perfect setting...
FIBO : Rejection 38.2 as well as rejection on daily pivot provide good entry. retrace for 100% and reject.
On WAVE count : Cable on last subwave to complete 5 wave bull before retrace for corretion ABC. (Info Pada yg paham wave le..)
Anyway thanks Sham, Now there are clear picture for me on how Fibo & Wave works together.

.. Kak mala jemput sham jer ke gi pancing, Kalau Udang kolam kat sebelah rumah sham jer, tak trill sangat, kalo gi sungai cantek tuh.. amcam sham ada plan jangan lupa info..

Contoh anak murid yang bagus :D Menggabungkan teknik yang dipelajari daripada saya dengan teknik sendiri yang sedia ada. Mesti MANTAP ;)

Saya tertamak sikit hari ini... opsss... Took another BFD Entry after already got that 100pips profit.

BUY FROM DIP selepas clear rejection dekat 50% Fibbo. Sekarang dah pindahkan SL ke positif side. Tak perlu bimbang dah. RISK FREE :D Trailing Stop manually... LET THE PROFIT RUNS!!!

MAXIMIZE PROFIT ... MINIMIZE LOSS.

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2261.PNG.jpg

Jaga-jaga!!! Pagi buta nanti FOMC STATEMENT... market kemungkinan menggilaaaaaaa!!!!


Wed
Dec 17

3:15am USD High Impact Expected
FOMC Statement

3:15am USD High Impact Expected
Federal Funds Rate ??? 0.50% 1.00%

SurFXwave
12-16-2008, 02:11 PM
Yes sham another good entry rejection fibo 50 and rejection on trendline. as for me I already TP60pip as it reject again on fib100. (But sorry on other platform..)
Wave look like Bull Truncation.

umo
12-16-2008, 02:15 PM
nk tnya skit ni bro sham..sy ni lgsg tak pandai nk tarik2 fibo2 ni..

tgk pd cth2 kat atas, kena tarik fibo high dan low utk hari smlm ke utk tahu op utk harini? ke mcm ne?

Dr_cryonic
12-16-2008, 02:34 PM
Yes sham another good entry rejection fibo 50 and rejection on trendline. as for me I already TP60pip as it reject again on fib100. (But sorry on other platform..)
Wave look like Bull Truncation.

Yup me too, I agree with the bull ,,, my SL hit at Green Pips (100). More likely Cable heading to 1.547X.

For me enough for tonight...

SHAMX777
12-16-2008, 02:38 PM
Yes sham another good entry rejection fibo 50 and rejection on trendline. as for me I already TP60pip as it reject again on fib100. (But sorry on other platform..)
Wave look like Bull Truncation.

Good for you :D TP at Fib 100%. My manual trailing stop got hit on the green as well... just a little green. Enough for today.

Selamat Malam... Assalamualaikum...


p/s: Kepada umo... rasanya susah nak terangkan betul2 kat forum jer. Kena tengok practicalnya LIVE depan mata baru senang faham.

granpa
12-16-2008, 03:20 PM
merangkak2 aku nak follow geng2 ni...:D

anyway kene bersemuka juga la ngan sham...nuntut ilmu berdepan...insyAllah...

SurFXwave
12-16-2008, 03:24 PM
.... Pada member yg lain, I really recommend to attend shamm class, as it really worth it. Kalo attend tuh tanya selagi tak paham, kasi sampai betul2 paham. tak sempat sehari datang lagi next class. Tak rugi spend time on knowlegde untuk mantapkan strategy.
As for me, after a year in this field, when there are opportunity for additional knowlegde, I'll spare my time

keymaker
12-16-2008, 04:41 PM
.... Pada member yg lain, I really recommend to attend shamm class, as it really worth it. Kalo attend tuh tanya selagi tak paham, kasi sampai betul2 paham. tak sempat sehari datang lagi next class. Tak rugi spend time on knowlegde untuk mantapkan strategy.
As for me, after a year in this field, when there are opportunity for additional knowlegde, I'll spare my time

betul tu..sementara Sham belum buzy n belum naikkan yuran kelas..better korang rebut peluang nih.. :p

aku pun dah siap sedia hari khamis ni nak tanya sampai paham mana2 yang tak paham.. selagi tak paham aku tak nak balik.. :p

bila dia dah femes buat kelas nanti..tak dapek la korang nak ngengada ngan dier...he he he..

SHAMX777
12-16-2008, 07:05 PM
Jaga-jaga!!! Pagi buta nanti FOMC STATEMENT... market kemungkinan menggilaaaaaaa!!!!


Wed
Dec 17

3:15am USD High Impact Expected
FOMC Statement

3:15am USD High Impact Expected
Federal Funds Rate ??? 0.50% 1.00%

Kan dah cakap siang2 tadi....

Makkkk Oiiiii!!!! :eek: 75bps IR CUT!!! Memang menggilaaaaa laaa USD jatuh!!!

3:15am USD High Impact Expected
Federal Funds Rate 0.25% 0.50% 1.00%

Tak sia2 tidur lambat. Alhamdulillah. Saya tangkap masa Aussie (AU) D1 DT BREAKOUT... and let the profit runs... lepas tu FOMC keluar statement.... vrrommmmmmm.... terbang ke bulan. Beratus2 pips dah untung sekarang.

BUY kat CABLE hit TS dulu sebelum apa2. TARGET Cable sejak hari2 lepas memang dah mengena sekarang... kat MONTHLY PIVOT... terlebih pulak tu sampai 161.8% Fibo Extension.

Placing TS kat Aussie Breakout BUY... going to sleep. Tidur mesti nyenyak nie. ;)



https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2262.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2263.PNG.jpg

mazlimoin
12-17-2008, 01:25 AM
Syam..tahniah aaa..hehehehe..

+ve
12-17-2008, 01:39 AM
Saya nampak menarik jugak konsep KISS yg sham guna pakai ni. Nnt kalu ada masa nak jugak rasanya pergi menuntut.
Hehehehe....

RasheedRahman
12-17-2008, 03:32 AM
Hi Bro, malam tadi memang nice... Sempat Ride sehingga atas...
ada la 150 pips...

Dr_cryonic
12-17-2008, 04:15 AM
Hi everybody, Just wanna say Hi, today I start a big Leap, my real acc is online today! So nervous and so emotional! (Key to destruction?)

granpa
12-17-2008, 04:20 AM
tak masuk ape2 post...huhu...

SHAMX777
12-17-2008, 04:21 AM
Bernanke Could Make or Break the Dollar!
by Lena Manousarides

Market Analyst of Spike Charts


Today is the day we all been waiting forFED will tell us yet another month what their decision will be regarding the interest rates. The forecasts show that the bank might cut for 50 bps taking its rate down to 0.50%; however futures have already priced in a hefty 75 bps cut due to the latest deteriorating economic conditions.

Yesterdays trading action found dollar bears clearly in control ahead of todays FOMC meeting and the current market sentiment has returned to more normal conditions, where now we see negative economic data out of the US reflecting the US currency. Traders are losing their need to place their bets into the dollar for now and prefer to sell the greenback all across the board.

EUR/USD is trading higher since last week and continues to do so. Yesterday we saw a remarkable move to the upside, breaking important resistance levels and head towards 1.38. The daily highs were printed after the New York closing at 1.3740 which is the 38.2% correction of the whole move from 1.6040 down to 1.2330. Today the pair has retraced slightly what with traders not wanting to take more risks ahead of the decision. Next level to watch on the upside is 1.3780. It looks more than likely that after the FOMC decision later today, the pair will shows us its true colors.

The economic calendar has a few important releases today, with CPI out of UK which came slightly higher than expected, helping the pound sustain its recent upside move and also CPI out of the US, which will be monitored closely by all traders in order to see how the FED may act later tonight. The numbers are expected to come out lower and that will only fuel traders speculations that FED has the green light to go ahead and cut even more in order to stabilize the shrinking economy. Also we have Building permits and Housing starts out of the US, but these two are likely to be overshadowed by the other events.

Another interesting factor we see these days is that stocks do not follow dollars move and although we saw DOW JONES declining yesterday amid new worries for the global economy, dollar wasnt bought as an aftermath, an event which we have witnessed many times in the last few months. Are traders aware now that the buck is not to be used as a safe haven currency? Although traders still buy the yen as risk aversion , however the dollar is not favored any more and that is yet to be determined if it will continue in the coming weeks.

One thing is for sure: Whatever happens later with the FED rate decision, the volatility is expected to be high at all times before and after the release. Traders will monitor the statement for any clues as to what the banks future plans are and how they assess the recurrent economic crisis. Bernanke has a tough job these days, and my feeling is if we see a heavier cut later today, that may be interpreted as a desperate and nervous move on FEDs part and be welcomed with another sell off wave all across the board

SHAMX777
12-17-2008, 04:25 AM
Hi everybody, Just wanna say Hi, today I start a big Leap, my real acc is online today! So nervous and so emotional! (Key to destruction?)

Semoga berjaya... belajar daripada kesilapan diri sendiri dan juga orang lain. Yang baik jadikan tauladan.. yang buruk jadikan sempadan.

REMEMBER: There's NO PERFECT system.

Bukan senang nak jadi senang. Usaha kena bersungguh2. Jangan ingat beli EA/Robot... on kan jer kat Komputer... duduk goyang kaki... bulan2 masyukkkk sampai kaya raya.

Penggunaan EA/ROBOT pun kena tahu ilmunya.

Apa2 pun... tak ada betul salah dalam cara2 memorex nie... semua indi boleh guna... semua teknik boleh guna... kesemuanya ada kelebihan dan kelemahan... TAK ADA YANG PERFECT.

Yang penting... MINIMIZE LOSS... MAXIMIZE PROFIT. MM kena jaga... R&R kena bagus... baru boleh kekal lama.

Remember... IT'S NOT ABOUT THE CAR... IT'S ABOUT THE DRIVER.

Kalau Kereta sudah bagus... pemandunya pun bagus juga... PERFECT!!! Saya nie kadang2 memandu... terbabas jugak :p

Why Currency Trading Is Not For Everyone?

Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk, and may not be suitable for everyone. Before deciding to trade foreign exchange you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. Remember, you could sustain a loss of some or all of your initial investment, which means that you should not invest money that you cannot afford to lose. If you have any doubts, it is advisable to seek advice from an independent financial advisor.

SHAMX777
12-17-2008, 04:50 AM
Syam..tahniah aaa..hehehehe..

Aku trade acc Miro jer... minimum lot. Tak berani nak menggila bulan 12 nie... tak menentu. :p

mazlimoin
12-17-2008, 05:59 AM
Aku trade acc Miro jer... minimum lot. Tak berani nak menggila bulan 12 nie... tak menentu. :p

mikro pun sama gak tu...duit..kekeke...aku pun tak berani main besar kat standrd ...pakai 0.1 jer la....sempat ragut 100pips jer semalam..huhuu...ceukup la tu..kekekeke

Dr_cryonic
12-17-2008, 06:38 AM
Semoga berjaya... belajar daripada kesilapan diri sendiri dan juga orang lain. Yang baik jadikan tauladan.. yang buruk jadikan sempadan.

REMEMBER: There's NO PERFECT system.

Bukan senang nak jadi senang. Usaha kena bersungguh2. Jangan ingat beli EA/Robot... on kan jer kat Komputer... duduk goyang kaki... bulan2 masyukkkk sampai kaya raya.

Penggunaan EA/ROBOT pun kena tahu ilmunya.

Apa2 pun... tak ada betul salah dalam cara2 memorex nie... semua indi boleh guna... semua teknik boleh guna... kesemuanya ada kelebihan dan kelemahan... TAK ADA YANG PERFECT.

Yang penting... MINIMIZE LOSS... MAXIMIZE PROFIT. MM kena jaga... R&R kena bagus... baru boleh kekal lama.

Remember... IT'S NOT ABOUT THE CAR... IT'S ABOUT THE DRIVER.

Kalau Kereta sudah bagus... pemandunya pun bagus juga... PERFECT!!! Saya nie kadang2 memandu... terbabas jugak :p

Why Currency Trading Is Not For Everyone?

Trading foreign exchange on margin carries a high level of risk, and may not be suitable for everyone. Before deciding to trade foreign exchange you should carefully consider your investment objectives, level of experience, and risk appetite. Remember, you could sustain a loss of some or all of your initial investment, which means that you should not invest money that you cannot afford to lose. If you have any doubts, it is advisable to seek advice from an independent financial advisor.

Thank you very much Bro Sham, I'll take that as a very usefull advice. I read a lot about you in FF. (though there i'm just a viewer, with lots of otai "segan nak mencalah"). Right now I'm still floating Short (for retrace) GU 1.5636. Lots of spike at TF 5M. If this is USD100,000 I think I will have heart attack and darah tinggi soon. Luckyly my modal just USD20.

Hit my target... dapat 54pips already. My first real profit ever!
GU Heading to Pivot?

mala
12-17-2008, 08:45 AM
Thank you very much Bro Sham, I'll take that as a very usefull advice. I read a lot about you in FF. (though there i'm just a viewer, with lots of otai "segan nak mencalah"). Right now I'm still floating Short (for retrace) GU 1.5636. Lots of spike at TF 5M. If this is USD100,000 I think I will have heart attack and darah tinggi soon. Luckyly my modal just USD20.

Hit my target... dapat 54pips already. My first real profit ever!
GU Heading to Pivot?


nice shot doc !!!!:)

Dr_cryonic
12-17-2008, 11:54 AM
nice shot doc !!!!:)

Not realy, right now i'm floating loss
My biggest mistake I relly on TF 5M,
Believe the market will comes up again,:(
Right now its already floating half of my Modal, :(
I wont close it, Apa nak jadi-jadi lah.
SO on my first day trading,
So funny ya?

Maybe another day...

do anybody believe GU will rise tonight?
I'm so sad, not because the money, but realise that my demo practice is just nothing... I made a lot of $$$ in Demo.

SurFXwave
12-17-2008, 12:45 PM
ON my GU Wave count : Retracement is for forming subwave 4, it will continue bull to complete subwave 5.
In relation to Fibo, retracement from Subwave 3 is reject at fibo50 1.5269. projection that subwave 5 is in process.
As long as Fibo 61.8 at 1.5162 hold bull is still in control

*** It just my personal analysis, It's up to you dr.

I don't know how to post chart in here, anybody can help?

umo
12-17-2008, 01:22 PM
I don't know how to post chart in here, anybody can help?

try this http://www.picoodle.com/

Dr_cryonic
12-17-2008, 01:22 PM
I'm afraid it will foam head and shoulder and dive down hill.
Right now my situation is back at USD15.

Still holding my Long at 1.5427.

What do you think of tonight market SurFXwave? I think this could be my hunting nite. Dunno It happen the other way. The market hunting me? Haha... It's kinda emotional and nerveous with real market aight? Sometime I forgot what ve I learned and can't see what should I see. More over I trade the way market I hope. Not see...

Experience nite...

SurFXwave
12-17-2008, 02:20 PM
**Please don't belive on me, just shared my analysis****

GU Wave :
IN Bigger picture GU is forming MAJOR wave 4, A,B,C
From Botttom to 1.5047 is MAIN wave A, then 1.4678 is MAIN wave B,
Currently in MAIN wave C which consist of 5 subwave. 1.5117 Subwave 1, 1.4815 Subwave 2, 1.5723 subwave 3, 1.5243 subwave 4 and begining of Subwave 5 which is targetted 1.6020

FIBO : Start your Fibo at Subwave 3, 1.4815 to 1.5723, then you can see rejection on Fibo 50 which is confirming end Subwave 4, then draw another Fibo from 1.5723 to 1.5243, then you can see where are the target...

Wish you good luck (TAYOR)

Die kuar link pulok....try lagi sekali
https://img37.picoodle.com/img/img37/3/12/17/f_GUwave08121m_01cba4f.jpg

akramhusni
12-17-2008, 02:27 PM
bole x berforum bahasa melayu?:confused: :confused:

SurFXwave
12-17-2008, 02:59 PM
bole x berforum bahasa melayu?:confused: :confused:

Saya cuber, campur2 skit leh kut.
Sham...OOoooooo...Sham...Maner lak gi sham nih..
Ye la BZ ari nih ramai student ek....

atoullah
12-17-2008, 04:30 PM
bole x berforum bahasa melayu?:confused: :confused:

akram hehehee same ler kite

akramhusni
12-17-2008, 04:36 PM
slumber..
salam bro Sham..tumpang forum..

SHAMX777
12-17-2008, 05:08 PM
Saya cuber, campur2 skit leh kut.
Sham...OOoooooo...Sham...Maner lak gi sham nih..
Ye la BZ ari nih ramai student ek....

A'ah Busy hari nie :p Ni haaa pic kelas untuk hari nie... Ada Gilos dan Boyor-Leper kat situ ;) Sorang lagi bukan dari FXMalay... korang tak kenal kot.

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/Forex%20Class%20003.jpg

gilos
12-17-2008, 05:40 PM
aiyark...sudah keluar muka gue...lupa nak pesan mintak sham letak kotak hitam kat mata...ekekek...papahal mmg seronok belajar ngan sham nih... :)

mokhaan81
12-17-2008, 08:19 PM
**Please don't belive on me, just shared my analysis****

GU Wave :
IN Bigger picture GU is forming MAJOR wave 4, A,B,C
From Botttom to 1.5047 is MAIN wave A, then 1.4678 is MAIN wave B,
Currently in MAIN wave C which consist of 5 subwave. 1.5117 Subwave 1, 1.4815 Subwave 2, 1.5723 subwave 3, 1.5243 subwave 4 and begining of Subwave 5 which is targetted 1.6020

FIBO : Start your Fibo at Subwave 3, 1.4815 to 1.5723, then you can see rejection on Fibo 50 which is confirming end Subwave 4, then draw another Fibo from 1.5723 to 1.5243, then you can see where are the target...

Wish you good luck (TAYOR)

Die kuar link pulok....try lagi sekali
https://img37.picoodle.com/img/img37/3/12/17/f_GUwave08121m_01cba4f.jpg

Wow:eek: :eek: ..wave!!!bro blh share template x??nak study ckit2..;) :D

Dr_cryonic
12-18-2008, 12:46 AM
Still holding my Long at 1.5427.
What do you think of tonight market SurFXwave?
Experience nite...


**Please don't belive on me, just shared my analysis****
GU Wave :
IN Bigger picture GU is forming MAJOR wave 4, A,B,C
From Botttom to 1.5047 is MAIN wave A, then 1.4678 is MAIN wave B,
Currently in MAIN wave C which consist of 5 subwave. 1.5117 Subwave 1, 1.4815 Subwave 2, 1.5723 subwave 3, 1.5243 subwave 4 and begining of Subwave 5 which is targetted 1.6020
FIBO : Start your Fibo at Subwave 3, 1.4815 to 1.5723, then you can see rejection on Fibo 50 which is confirming end Subwave 4, then draw another Fibo from 1.5723 to 1.5243, then you can see where are the target...
Wish you good luck (TAYOR)


Terima kasih, dapat balik duit semalam. Crazy duuuuh...:D


bole x berforum bahasa melayu?:confused: :confused:

O.k boleh (tapi campur2 looor) saya praktis english yang Broken untuk Trade.:(

SurFXwave
12-18-2008, 07:06 AM
GU ready for BFD?,
rejection 61.8 fibo?
Trendline Rejection?
Begining of MiniWave3?
....

kimi
12-18-2008, 08:54 AM
GU ready for BFD?,
rejection 61.8 fibo?
Trendline Rejection?
Begining of MiniWave3?
....

tak tahu ape punyer jenis bahan api Fiber pakai..tak tahu lagi kat mane dia punyer resistance..

Weekly R3 pun dia dah lepas . aku main lukis jek satu line resistance, rasa2 kita akan terjun dari situ...

sekarang kat fib 61.8 from last high 1.6... rase mahu cecah fib 76.4 niee....


https://img19.picoodle.com/img/img19/3/12/18/f_rem_fb26581.gif (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/12/18/f_rem_fb26581.gif&srv=img19)

kimi
12-18-2008, 09:00 AM
GU ready for BFD?,
rejection 61.8 fibo?
Trendline Rejection?
Begining of MiniWave3?
....

pendapat akulaaa...

tengok kat gambarajah 4jam - aku rasa kite bole terjun sampai kat fib 50.0 nie ...:D

https://img19.picoodle.com/img/img19/3/12/18/f_rem_73b5c93.gif (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/12/18/f_rem_73b5c93.gif&srv=img19)

RasheedRahman
12-18-2008, 09:01 AM
tak tahu ape punyer jenis bahan api Fiber pakai..tak tahu lagi kat mane dia punyer resistance..

Weekly R3 pun dia dah lepas . aku main lukis jek satu line resistance, rasa2 kita akan terjun dari situ...

sekarang kat fib 61.8 from last high 1.6... rase mahu cecah fib 76.4 niee....


https://img19.picoodle.com/img/img19/3/12/18/f_rem_fb26581.gif (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/12/18/f_rem_fb26581.gif&srv=img19)

Tu pasal, menegak macam pokok kelapa huh!

granpa
12-18-2008, 09:14 AM
tak ingat nak turun ke ape?

Dr_cryonic
12-18-2008, 09:15 AM
I put short already
We ll enjoy the ride down?
will we?

BOYO-LEPER
12-18-2008, 11:06 AM
aiyark...sudah keluar muka gue...lupa nak pesan mintak sham letak kotak hitam kat mata...ekekek...papahal mmg seronok belajar ngan sham nih... :)


gue pun lupa nak pesan letak kotak hitam kat gue punya perut takut nanti
keluar Boyo-Leper dlm perut he.. he... :D

mala
12-18-2008, 01:25 PM
Tu pasal, menegak macam pokok kelapa huh!


betulah orang tua2 cakap - sometime problem is not a problem but it's a good problem .:)

mala
12-18-2008, 02:09 PM
market giler ,... nasib baik sempat exit

fhew!!!! that was so close...:eek:

atoullah
12-18-2008, 02:17 PM
THANK GOD for philly fed and 5300 tp.40 pips and Im out.Lost my connection as the fed report came out.Nearly lost my lunch.Didnt have a stop.

good news Philly Fed Manufacturing Index better than forecast us news

mmg gileesss sakan...hampir pitam hehehehehe

kimi
12-18-2008, 03:21 PM
[QUOTE=kimi;323212]pendapat akulaaa...

tengok kat gambarajah 4jam - aku rasa kite bole terjun sampai kat fib 50.0 nie ...:D




Fuhh ...macam dalam TV aku trade arie nie... makan ratus pips la plak...
Cable aku dah nyaris 200pips profit nie...dah free diving dah nie .. target aku Fib 50.0 @ 1.51...

Fiber - nie betul2 gamble ... aku jual ngam2 bawah sket 1.47 kat resistance line ciptaan aku .. nie macam bole sampai 1.40 jek aku rase...Fiber nie aku gamble pasal dia punyer naik dah keluar dari logik ..semua rule dia dah langgar ...aku dah tak tahu nak analyze kat mana lagi..SO, gamble jek laaa...

Sorry ..aku tak bole paste kan chart pasal MT4 tak ble connect kat office aku nie...

Kayo aku malam nie...:p Aku sungguh gumbira :D

Sorry kawan2 - saya nie orang baru kat komuniti nie tp belum join FxMalay lagi - dah try demo tapi connection out la sket kat area saya nie ....salam perkenalan semua....

kimi
12-18-2008, 03:28 PM
[QUOTE=kimi;323212]pendapat akulaaa...

tengok kat gambarajah 4jam - aku rasa kite bole terjun sampai kat fib 50.0 nie ...:D


Dia cecah Fib 50.0 jek aku nak close position aku dan beli la plak...
Aku rase dia akan matul dari sini dan tempat baik untuk BUY From DEEP exactly kat trend line bawah..

Cumer pendapat aku laaa...korang bole ikut tapi atas tanggungan risiko masing2 yerrr.. ;)

kimi
12-18-2008, 03:44 PM
[QUOTE=kimi;323212]pendapat akulaaa...

tengok kat gambarajah 4jam - aku rasa kite bole terjun sampai kat fib 50.0 nie ...:D


Dia cecah Fib 50.0 jek aku nak close position aku dan beli la plak...
Aku rase dia akan matul dari sini dan tempat baik untuk BUY From DEEP exactly kat trend line bawah..

Cumer pendapat aku laaa...korang bole ikut tapi atas tanggungan risiko masing2 yerrr.. ;)

Wahhhh... dia dah over shoot la plak ke bawah...tak sempat nak close .. ini gaya aku bole tambah position nie kalau kompom dia break-out ke dalam laut.. kiter tengok jek...

Aku rase , anjiXXX2 besar tengah manipulate market giler2 nie.. cari duit krismas .. Fiber naik gila babas , arie nie dia turun lagi giler babas :eek: ...tak mustahil abis minggu nie dia kat tempat asal start minggu lepas kat 1.3...fuhh kalau aku short 500 lot dah bole pencen aku dah nie...:p

SHAMX777
12-18-2008, 04:54 PM
Penangan Bulan 12!!! Ramai untung ke... ramai rugi??? :confused:

CABLE (GU) mengetest balik WEEKLY PIVOT.

FIBRE (EU) rejection dekat 50% Fibo bersamaan RBS dekat last Congestion area (FLAG).

Anyone BUY FROM DIP??? :p

Just for study purpose.

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2266.PNG.jpg

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/chart2267.PNG.jpg

SHAMX777
12-18-2008, 05:41 PM
Update Jadual Kelas FX terbaru... sila semak nama masing2... jika saya terlupa nak masukkan dalam SLOT tu... Tepon atau SMS saya yer...

Yang mana REGISTER ACC guna REFERRAL saya... Tahun depan... anytime boleh datang rumah TRADE LIVE sama2 :D ... Tepon dululah sebelum datang.

Penat lah mengajar nie... tanyalaa anak2 murid yang pernah datang tu... berpino2 jugak kepala otak nie dok mengajar straight 8 jam lebih hari2. Yang belajar jadi tepu... yang mengajar pun jadi tepu jugak!!!:rolleyes: Mana boleh ajar bertahun2 pengalaman dalam masa sehari... tahun depan concentrate trading balik.

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/Jadual2.PNG.jpg

kimi
12-18-2008, 07:22 PM
Update Jadual Kelas FX terbaru... sila semak nama masing2... jika saya terlupa nak masukkan dalam SLOT tu... Tepon atau SMS saya yer...

Yang mana REGISTER ACC guna REFERRAL saya... Tahun depan... anytime boleh datang rumah TRADE LIVE sama2 :D ... Tepon dululah sebelum datang.

Penat lah mengajar nie... tanyalaa anak2 murid yang pernah datang tu... berpino2 jugak kepala otak nie dok mengajar straight 8 jam lebih hari2. Yang belajar jadi tepu... yang mengajar pun jadi tepu jugak!!!:rolleyes: Mana boleh ajar bertahun2 pengalaman dalam masa sehari... tahun depan concentrate trading balik.

https://usera.imagecave.com/SHAMX777/FOREX/Jadual2.PNG.jpg

Ape lagi En Syam - cari la guru2 tambahan ...bole ajar from internet ape.. Online class room pun bole even though tak sama dengan face to face but have to ...

Kalo kot buat macam MLM system lagi best ... So , kerja amal jariah nie dapat dikembangkan dan diteruskan...

Mana nak dapat class forex MYR 100 lagi beb....

:)

SurFXwave
12-18-2008, 07:56 PM
GU ready for BFD?,
rejection 61.8 fibo?
Trendline Rejection?
Begining of MiniWave3?
....

Petang tadi 2of my long entry being hit SL
1st being hit SL at green +27pip, second one at -25pip, ONly get 2pip. As market agains my plan, Tutup PC terus pegi ronda2 ngan member.
Baru balik rumah lah pun nih....

Bukak PC, Perkhhh....Head and shoulder...cantik jer breakout kat Shoulder dan terus menjunam...
As for as long the Head and shoulder resistant Holds, Bear is Back.....:cool:

kimi
12-18-2008, 10:10 PM
Petang tadi 2of my long entry being hit SL
1st being hit SL at green +27pip, second one at -25pip, ONly get 2pip. As market agains my plan, Tutup PC terus pegi ronda2 ngan member.
Baru balik rumah lah pun nih....

Bukak PC, Perkhhh....Head and shoulder...cantik jer breakout kat Shoulder dan terus menjunam...
As for as long the Head and shoulder resistant Holds, Bear is Back.....:cool:

Just add another short exactly @ current level - targetting Fib 76.4 ..break - out TL bawah nie kat 1HR dah confirmed. Lagi sejam 4HR akan mengonfirmkan lagi kalau close bawah TL bawah nie..


https://img32.picoodle.com/img/img32/3/12/18/f_untitledm_d939deb.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/12/18/f_untitledm_d939deb.jpg&srv=img32)

mala
12-19-2008, 12:55 AM
Hi semua,

Aussie pagi2 ni nampak cam cara jer . boleh SFB ke ?



;)

SHAMX777
12-19-2008, 02:31 AM
CABLE had a nice correction From Yesterday Free Fall...

Price rejected daripada jatuh lebih daripada Weekly Pivot. Naik balik sampai 61.8% Fibo on M15. Lebih kurang ke hari ini punya DPP. Good price to SELL FROM BOUNCE dengan tight SL. Hit SL... boleh consider nak LONG sebab price akan melebihi DPP ke atas.

Ingat... 2 atau 3 kali kena SL... tutup terus komputer. Minggu depan masih ada.

----------

FIBRE masih lagi dalam RANGE... Inverted FLAG Formation... Breakout Atas... BUY... Breakout Bawah... SELL. Tak ada TP... mahirkan penggunaan Trailing STOP untuk memaksimakan Profit sebanyak mungkin. Trial and error... Practice make perfect.

Kepada sesiapa yang boleh Lukis FLAG FORMATION dekat FIBRE H1 dan Lukis Fibbo dekat M15 Cable menunjukkan Price tengah mengetest 61.8% Fibo dan DPP... bolehlah attach charts kat sini...

sarwanaj
12-19-2008, 02:32 AM
Just add another short exactly @ current level - targetting Fib 76.4 ..break - out TL bawah nie kat 1HR dah confirmed. Lagi sejam 4HR akan mengonfirmkan lagi kalau close bawah TL bawah nie..


https://img32.picoodle.com/img/img32/3/12/18/f_untitledm_d939deb.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/12/18/f_untitledm_d939deb.jpg&srv=img32)[/QUOTE]

Bro..cam kenal je sapa pakai NetDania ni.....Bro ada kenal Nik Ghazali tak?sorry mencelah...

mrrbest2008
12-19-2008, 02:40 AM
salam..... bukan minggu depan broker cuti kaaa....

kimi
12-19-2008, 02:41 AM
Kepada sesiapa yang boleh Lukis FLAG FORMATION dekat FIBRE H1 dan Lukis Fibbo dekat M15 Cable menunjukkan Price tengah mengetest 61.8% Fibo dan DPP... bolehlah attach charts kat sini...


:eek: Satu bende pun aku tak tahu pasal FLAG formation nie..Dengar selalu la..tapi aku betul2 tak tahu...macam menarik jekk..takpe nanti aku kaji selidik menatang FLAG nie...

kimi
12-19-2008, 02:43 AM
Just add another short exactly @ current level - targetting Fib 76.4 ..break - out TL bawah nie kat 1HR dah confirmed. Lagi sejam 4HR akan mengonfirmkan lagi kalau close bawah TL bawah nie..



Bro..cam kenal je sapa pakai NetDania ni.....Bro ada kenal Nik Ghazali tak?sorry mencelah...[/QUOTE]

Ntah bro...tak de la plak kawan gua nama Nik Ghazali ...tapi gua ader abang ipar nama Ghazali jek..

SHAMX777
12-19-2008, 02:48 AM
salam..... bukan minggu depan broker cuti kaaa....

Broker nie bermacam jenis bermacam ragam....

Ada cuti awal... ada cuti lambat... ada yang tak cuti langsung :eek:

Semalam baru anak murid saya cerita ada satu broker nie tak cuti untuk Christmas... muskil aku... tengah siasat nih.... :confused:

Apa2 pun... baca teguran saya awal2. Bulan 12 nih... bercutijerlah sebulan... senang ceita.

Traders tegar dan ganas jer yang active bulan 12 nie. Kalau nak masuk jugak untuk timba pengalaman... apa salahnya. Tapi disarankan.... guna acc kecik2 jer laaaa. Market memang menggila baban tengah2 nak nipis nie... minggu depan lagi laaa nipis. Market THIN... DANGEROUS!!!

Either you make... or you brake :p


Market Nipis... Thin Market... maknanya tak banyak yang trade sebab ramai bercuti. Especially FTT... maklumlaaa... setahun dok menatap chart jer... bulan 12 tu sebulan terus holiday. Boleh jadi ranging small range yang memboringkan... ping pong ping pong WHIPSAW berlarutan... ataupun sangat lah VOLATILE nya... spike sana sini... false signal sana sini... pasal senang dimanipulasikan. Market nipis... volume kecik jer pump in... senang jer bergerak market tu. Hati2.

SHAMX777
12-19-2008, 03:04 AM
Petang tadi 2of my long entry being hit SL
1st being hit SL at green +27pip, second one at -25pip, ONly get 2pip. As market agains my plan, Tutup PC terus pegi ronda2 ngan member.
Baru balik rumah lah pun nih....

Bukak PC, Perkhhh....Head and shoulder...cantik jer breakout kat Shoulder dan terus menjunam...
As for as long the Head and shoulder resistant Holds, Bear is Back.....:cool:

Haaaa... kawan kita nie dah praktikkan DISIPLIN diri semasa tarding. Short term memang susah nak nampak perubahannya dan kebaikkannya. Trader yang berdisiplin biasanya akan kekal lama dalam business ini. Kita doakan untuk kita sama2 berjaya... amin.

p/s: Semalam tu... kalau perasan... ada TRIANGLE set UP... aku dan anak2 murid kat rumah nie semalam memang tunggu breakout Triangle tu... Pecah bawah... terus SELL... dia test balik nak masuk Triangle... tak lepas.... kebbbaaaabbooommmmm FREE FALL menjunam junam jatuh selapas tu. Signal pertama tu... dah ada hint dekat Daily CS... Bull dah exhausted...

SHAMX777
12-19-2008, 03:16 AM
Masuklah Forum mana2 pun... bab2 yang kena guna banyak usaha dan masa nie... mesti kurang sambutan.

Kalau masuk bab2 EA/Robot yang senang digunakan... makkk oiiiii... tengoklah sambutannya... macam jual pisang panas. :p

Banyak yang nak Kaya Cepat tanpa pening2 kepala. Untung mau sebanyak mungkin... usaha mau sedikit yang mungkin.

Lepas tu tertanya2... Kenapa yer??? 95% gagal dan hanya 5% berjaya??? Tepuk dada tanya selera.

mala
12-19-2008, 03:40 AM
Akhamdulillah , dipagi Jumaat yg mulia ini dapatlah green pips beberapa puluh pips ,

D:\



akak try insert pic , tak taulah keluar ke tak ,
kalau tak keluar akak bagi discreption sket , gambar ash tray suami akak . dia skg nie dah tak pakai ash tray biasa dah , dia pakai botol isi air cam Shamx . suami akak ckp , kena ikut amalan tok Guru baru dapat berkat dan berjaya dalam forex ni , tahun dpn dpt bonus dia ckp nak tukar keta Kia Spectra lak :D . Nasib baik suami akak tak ckp nak kuruskan badan dan bela rambut ;)

ok ..terima kasih :D

p/s , kalau tak ada pic kat sini , sapa2 tulong ajar camana nak insert pic , size tak besar pasal dah compact kat excel .

SHAMX777
12-19-2008, 03:43 AM
Hayya'alas solah... Hayya'alal Falah!!!!

sarwanaj
12-19-2008, 03:43 AM
Bro..cam kenal je sapa pakai NetDania ni.....Bro ada kenal Nik Ghazali tak?sorry mencelah...

Ntah bro...tak de la plak kawan gua nama Nik Ghazali ...tapi gua ader abang ipar nama Ghazali jek..[/QUOTE]

Bukan apa bro...Dia ni buat kelas macam willcare gak ambik sampai rm1000 tu..tpi hancus..teknik dia x leh pakai langsung...so peringatan kat member-member kat sini...

sarwanaj
12-19-2008, 03:51 AM
Hayya'alas solah... Hayya'alal Falah!!!!

Ok Bro, Sham, kita solat Jumaat dulu....kita jumpa pada 29/12/08...ko ajar aku sampai katam tau..strategi kau tu...hehe..

SurFXwave
12-19-2008, 06:25 AM
gambar ash tray suami akak . dia skg nie dah tak pakai ash tray biasa dah , dia pakai botol isi air cam Shamx . suami akak ckp , kena ikut amalan tok Guru baru dapat berkat dan berjaya dalam forex ni , tahun dpn dpt bonus dia ckp nak tukar keta Kia Spectra lak :D . Nasib baik suami akak tak ckp nak kuruskan badan dan bela rambut ;)
.

Hehe...kene ikut amalan tok Guru,,,,Sapa nak botol ash tray ym aku, bebagai2 jenis sumer boleh supply,, harga boleh runding...
Tang rambut tak de jual la pulok, kalo ade pon aku nak jadi dealer gak nih....akekee..:D
https://www.supplierlist.com/photo_images/58245/glass_bottle_and_jars.jpg

SurFXwave
12-19-2008, 06:32 AM
GU update: sell at rejection fibo 38.2 with H4 doji confirmation, currently just move SL to green, lets see how deep Subwave5 can go

mala
12-19-2008, 07:13 AM
Hehe...kene ikut amalan tok Guru,,,,Sapa nak botol ash tray ym aku, bebagai2 jenis sumer boleh supply,, harga boleh runding...
Tang rambut tak de jual la pulok, kalo ade pon aku nak jadi dealer gak nih....akekee..:D
https://www.supplierlist.com/photo_images/58245/glass_bottle_and_jars.jpg


he!he!he! :D

tak pa lah en.surfxwave , botol akak dah ada , tapi botol kecik laaaa , beso kang lawan tokeh lakk ...lagi tak berkat ilmu

p/s camana nak insert pic ?

SurFXwave
12-19-2008, 07:34 AM
Upaload gambar kat http://www.picoodle.com/ dulu
nak insert image kat sinih, copy paste dari picoodle "Direct link to image URL of image".... Sy pon "umo" ajar, TQ umo.

Ades..des... GU hit my SL, reject lak kat fibo 50.. dapatla 58pip...jadilah...

Dr_cryonic
12-19-2008, 08:59 AM
I put short already
We ll enjoy the ride down?
will we?

Alhamdulillah,,, lalalala... Green pips in hand. I think It will go deeper. What ever happen It's on wilayah green pips already.


Akhamdulillah , dipagi Jumaat yg mulia ini dapatlah green pips beberapa puluh pips ,



Jumaat yang mulia... Syukur. Dapat berapa hari ni kak? Green pips?


GU update: sell at rejection fibo 38.2 with H4 doji confirmation, currently just move SL to green, lets see how deep Subwave5 can go

Look like its to Ulat Bulu alike foam. haha...


(Happy weekends all traders! Happy trading, Merry xmas, happy new year, from now on I'll just stand aside)

kimi
12-19-2008, 09:04 AM
Perfect entry aku rasa now...

https://img03.picoodle.com/img/img03/3/12/19/f_rem_382da38.gif (http://www.picoodle.com/view.php?img=/3/12/19/f_rem_382da38.gif&srv=img03)

Dr_cryonic
12-19-2008, 09:07 AM
Sell? tapi harga masih atas Support, masih cium2, belum lepas lagi bro?

(Silap tengok... EU plak) Sorry...

ForexWaveSoldier
12-19-2008, 09:13 AM
bas G/U nak berangkat... cepat2 jangan tertinggal bas hehe... :D :D

Dr_cryonic
12-19-2008, 09:24 AM
bas G/U nak berangkat... cepat2 jangan tertinggal bas hehe... :D :D

Sempat naik bas... Vrooom... Yeah mari2... (thanks kimi for the called)
(Bad for GBP Revised Business Investment q/q:
Actual -1.3%, forecast: -0.2%, prev: -0.2%)

BOYO-LEPER
12-19-2008, 10:33 AM
Gue pun naik bas jugak TS pasang 25 pair GU ... AC Demo saje test
murid baru kata kan... udah dlm position Profit... he.. he..

seronok gak

:D