PDA

View Full Version : Btul2 NEWBIE!



fathixog
06-12-2008, 02:31 PM
Haih..
memang susah kalau nak belajar mende baru nih...
kan elok ade yang sudi mengajar, nak2 satu agama,bangsa,&negara...
otai2 yang disanjungi sekalian,diharap dapat memberi tunjuk ajar kepada saye yang newbie nih...
-Camner nak tau keadaan bile nak BUY @ SELL??
-Camner nak tau pair yang mane akan NAIK @ TURUN??

hope dengan thread nih, sume akan mendapat sm_win

sm_cool

fathixog
06-12-2008, 02:35 PM
EU is going up right now, BUY is preferred at 10.30PM Malaysia time..
going up about 20 pips..:eek:

mrfx
06-13-2008, 07:53 AM
kat forum ni bnyak ilmu serta tips bg y newbie...
rajin2 la jenguk2 yea....toothy9

fathixog
06-13-2008, 12:20 PM
kat forum ni bnyak ilmu serta tips bg y newbie...
rajin2 la jenguk2 yea....toothy9

Harap2 mrfx bleh tolong sape2 yang merasakan diri mereka ni newbie dlm dunia forex..sm_cool
Tadi saya baru je SO:eek: ,huhuhu...Camner nak buat anggaran nih?
Pdhal dah pakai RSI tapi tak berkesan jugak...
agaknye daya tafsiran saya kurang mantap lagi kut?:(

flizzoe
06-13-2008, 01:05 PM
Harap2 mrfx bleh tolong sape2 yang merasakan diri mereka ni newbie dlm dunia forex..sm_cool
Tadi saya baru je SO:eek: ,huhuhu...Camner nak buat anggaran nih?
Pdhal dah pakai RSI tapi tak berkesan jugak...
agaknye daya tafsiran saya kurang mantap lagi kut?:(

aku rasa maybe MM + strategy tak betul :rolleyes: :rolleyes:
setiap indicator ada kelemahan dia.. dont expect you will get perfect trades all the time.. kalau macam tu semua orang dah jadi kaya..

bitter
06-13-2008, 03:23 PM
Harap2 mrfx bleh tolong sape2 yang merasakan diri mereka ni newbie dlm dunia forex..sm_cool
Tadi saya baru je SO:eek: ,huhuhu...Camner nak buat anggaran nih?
Pdhal dah pakai RSI tapi tak berkesan jugak...
agaknye daya tafsiran saya kurang mantap lagi kut?:(

ce try gune duniafx modified.

http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=22905

tak paham bley tanye kat situ.

andi
06-13-2008, 05:05 PM
ada beberapa ebook yang bagus tuk dibaca misalnya school of pipsology.pdf, tinggal dwnload di english forum

great0ne
06-14-2008, 02:43 PM
orang kata, ikut arus, jangan lawan arus... kalau short term, mesti ikut arus... long term, lawan arus pun tak apa... tapi kena beringat juga... ombak besar boleh tukar arus.....

fathixog
06-15-2008, 09:50 AM
orang kata, ikut arus, jangan lawan arus... kalau short term, mesti ikut arus... long term, lawan arus pun tak apa... tapi kena beringat juga... ombak besar boleh tukar arus.....


Saya ikut trend guna mase 1 minit untuk short term, tapi trend tu naik setakat 10 pips then turun banyak plak lepas saya buy...nooo
so saya harap otai2 fx sekalian dapat membimbing saya dalam dunia forex nih..
dalam akaun saya just ada USD100 sekarang, pair yang mana patut saya fokus esok?sm_rolleye
Lagi 1, trading biasanya start kul berapa waktu malaysia?toothy9

bitter
06-15-2008, 09:53 AM
Saya ikut trend guna mase 1 minit untuk short term, tapi trend tu naik setakat 10 pips then turun banyak plak lepas saya buy...nooo
so saya harap otai2 fx sekalian dapat membimbing saya dalam dunia forex nih..
dalam akaun saya just ada USD100 sekarang, pair yang mana patut saya fokus esok?sm_rolleye
Lagi 1, trading biasanya start kul berapa waktu malaysia?toothy9

pkul 5 pagi trading start drpd pengetahuan saya.

fathixog
06-15-2008, 09:54 AM
try go to this website, berkenaan updated currency rates..

http://www.fxstreet.com/rates-charts/currency-rates/

update nye lebih cepat berbanding dalam platform kerana mengikut saat..
so korang bleh tgk trend dengan lebih mudah kerana ada net change dan change%
sm_win

fathixog
06-15-2008, 10:03 AM
pkul 5 pagi trading start drpd pengetahuan saya.

maknanye 5 pagi isnin waktu malaysia ker?
saya dapat tau kejatuhan Gold baru2 ni adalah disebabkan oleh IMF menjual berpuluh2 tan metrik simpanan emas atas sebab2 yang tidak dinyatakan..
-maklumat diperoleh daripada tauke2 semua kedai emas...:D

fathixog
06-15-2008, 10:06 AM
aku rasa maybe MM + strategy tak betul :rolleyes: :rolleyes:
setiap indicator ada kelemahan dia.. dont expect you will get perfect trades all the time.. kalau macam tu semua orang dah jadi kaya..

tq flizzoe, tapi indi tu je yang saya tau nak guna camner,hehehe....:p

flizzoe
06-15-2008, 10:52 AM
Saya ikut trend guna mase 1 minit untuk short term, tapi trend tu naik setakat 10 pips then turun banyak plak lepas saya buy...nooo
so saya harap otai2 fx sekalian dapat membimbing saya dalam dunia forex nih..
dalam akaun saya just ada USD100 sekarang, pair yang mana patut saya fokus esok?sm_rolleye
Lagi 1, trading biasanya start kul berapa waktu malaysia?toothy9

1 minit terlalu singkat untuk short term.. try pakai 15 minit..

bitter
06-15-2008, 11:30 AM
maknanye 5 pagi isnin waktu malaysia ker?
saya dapat tau kejatuhan Gold baru2 ni adalah disebabkan oleh IMF menjual berpuluh2 tan metrik simpanan emas atas sebab2 yang tidak dinyatakan..
-maklumat diperoleh daripada tauke2 semua kedai emas...:D

ye benar.
5 pagi hari isnin waktu malaysia.

ammal07
06-15-2008, 12:24 PM
Saya ikut trend guna mase 1 minit untuk short term, tapi trend tu naik setakat 10 pips then turun banyak plak lepas saya buy...nooo
so saya harap otai2 fx sekalian dapat membimbing saya dalam dunia forex nih..
dalam akaun saya just ada USD100 sekarang, pair yang mana patut saya fokus esok?sm_rolleye
Lagi 1, trading biasanya start kul berapa waktu malaysia?toothy9

kena tengok tf 4h baru tahu trend sebenarnya, baik guna demo dulu sekurang
kurangnya 4 bulan, baru boleh dapat rentak forex,jangan bazirkan wang,
100usd tu boleh habis dalam masa beberapa jam je...

fathixog
06-15-2008, 01:00 PM
kena tengok tf 4h baru tahu trend sebenarnya, baik guna demo dulu sekurang
kurangnya 4 bulan, baru boleh dapat rentak forex,jangan bazirkan wang,
100usd tu boleh habis dalam masa beberapa jam je...

tq bro!sm_cool
kalau ader tips ape2 lagi bgtau ye..
kalau nak ikut short term plak macam 1 @ 5 min camner ek?sm_happy

fathixog
06-15-2008, 01:02 PM
kena tengok tf 4h baru tahu trend sebenarnya, baik guna demo dulu sekurang
kurangnya 4 bulan, baru boleh dapat rentak forex,jangan bazirkan wang,
100usd tu boleh habis dalam masa beberapa jam je...

tq bro!sm_cool
kalau ader tips ape2 lagi bgtau ye..
kalau nak ikut short term plak macam 1 @ 5 min camner ek?sm_happy
pastu camner nak bace kalendar, tak faham ar..

fathixog
06-15-2008, 01:06 PM
ye benar.
5 pagi hari isnin waktu malaysia.

agak2 bile akan naik?
saya rase minggu depan kut,hehehe..toothy9
dengar khabar angi internet kate denmark jupe lombong emas baru kat utara denmark...sm_win

bitter
06-15-2008, 03:20 PM
agak2 bile akan naik?
saya rase minggu depan kut,hehehe..toothy9
dengar khabar angi internet kate denmark jupe lombong emas baru kat utara denmark...sm_win

pasal gold ne saye tatao la.

xpenah try lg usha pairs ne. :D

fathixog
06-16-2008, 04:43 PM
pasal gold ne saye tatao la.

xpenah try lg usha pairs ne. :D


Tapi gold yang boleh mempengaruhi matawang USD sebab USD diperbuat dari emas tulen..:rolleyes:

flizzoe
06-16-2008, 04:44 PM
Tapi gold yang boleh mempengaruhi matawang USD sebab USD diperbuat dari emas tulen..:rolleyes:

boleh aku tahu mana kau belajar neh?:confused: :confused:

fathixog
06-16-2008, 05:36 PM
boleh aku tahu mana kau belajar neh?:confused: :confused:

aku ade blajar dari buku ensiklopedia..
bukan tu saje, aku still ade duit USD5 tahun 1880 yang diperbuat daripada emas tulen...sm_win

bitter
06-16-2008, 05:42 PM
aku ade blajar dari buku ensiklopedia..
bukan tu saje, aku still ade duit USD5 tahun 1880 yang diperbuat daripada emas tulen...sm_win

agak2 jual usd5 tu brape riban dpt? :D

fathixog
06-16-2008, 05:43 PM
ade sape2 yang bleh ajar camner nak bace kalendar?
aku tak faham ar ape tu actual, forecast, previous,y/y..
banyak nyer la tak faham,hehehe...toothy9

fathixog
06-16-2008, 05:45 PM
agak2 jual usd5 tu brape riban dpt? :D

beratnye lbh kurg 25g..
pasaran emas sekarang RM79/g
so bleh dapat dalam RM 1975sm_win

flizzoe
06-16-2008, 06:28 PM
ade sape2 yang bleh ajar camner nak bace kalendar?
aku tak faham ar ape tu actual, forecast, previous,y/y..
banyak nyer la tak faham,hehehe...toothy9

1st, usd is no longed backed by gold.
2nd, tu untuk fundamental analysis, data2 tu untuk tahu keadaan ekonomi semasa satu2 negara. previous tu data sebelum ni, forecast apa yang economist agak, actual tu data yang dikeluarkan. dan nak belajar benda ni, amek masa, sebab luas.

bitter
06-16-2008, 06:31 PM
beratnye lbh kurg 25g..
pasaran emas sekarang RM79/g
so bleh dapat dalam RM 1975sm_win

puyyo.
tunggu gold rm100/g la jual :p

fathixog
06-17-2008, 08:02 AM
puyyo.
tunggu gold rm100/g la jual :p


gold skarang susah nak sampai tahap RM100/g sbb didominasi oleh IMF..
lain ar kalau buat benda baru dengan emas,pastu bleh dapat sel rate RM110/g untuk emas 916,yang paling mahal sekarang emas 999 RM130/gsm_win

fathixog
06-17-2008, 08:05 AM
1st, usd is no longed backed by gold.
2nd, tu untuk fundamental analysis, data2 tu untuk tahu keadaan ekonomi semasa satu2 negara. previous tu data sebelum ni, forecast apa yang economist agak, actual tu data yang dikeluarkan. dan nak belajar benda ni, amek masa, sebab luas.


So boleh bagitau camne nak belajar?
sebab saya betul2 nak belajar sekarang ni..
tak kira la lama mana amik mase...sm_happy

flizzoe
06-17-2008, 08:29 AM
So boleh bagitau camne nak belajar?
sebab saya betul2 nak belajar sekarang ni..
tak kira la lama mana amik mase...sm_happy

cadangan aku:
kau cari buku ni - The Secrets of Economic Indicators. kat kinokuniya ada.
kau baca, kau fahamkan.

pastu rajin2 baca berita2 ekonomi dengan artikel2 skali, cari kat cnbc ke, bloomberg ker..

kalau nak belajar la.. kalau tak nak belajar aku cakap panjang lebar pun tak guna jugak.

p/s: free stuff always like that ;) ;)

fathixog
06-17-2008, 08:48 AM
cadangan aku:
kau cari buku ni - The Secrets of Economic Indicators. kat kinokuniya ada.
kau baca, kau fahamkan.

pastu rajin2 baca berita2 ekonomi dengan artikel2 skali, cari kat cnbc ke, bloomberg ker..

kalau nak belajar la.. kalau tak nak belajar aku cakap panjang lebar pun tak guna jugak.

p/s: free stuff always like that ;) ;)

tq flizzoe yang baik hati,jasamu tetap ku kenang...:D

bitter
06-17-2008, 11:05 AM
tq flizzoe yang baik hati,jasamu tetap ku kenang...:D

kalao nak senang lagi , amek je kls dgn flizzoe :D

fathixog
06-17-2008, 01:07 PM
kalao nak senang lagi , amek je kls dgn flizzoe :D

ingat nak amik klas gak, tapi still ragu2..
bimbang no effect nanti..toothy9

bitter
06-17-2008, 02:08 PM
ingat nak amik klas gak, tapi still ragu2..
bimbang no effect nanti..toothy9

xkan la xde effect.
bro flizzoe kite tu pro :D

flizzoe
06-17-2008, 03:39 PM
xkan la xde effect.
bro flizzoe kite tu pro :D

mana ada pro..
aku ala kadar jer.. :o :o

bitter
06-17-2008, 04:17 PM
mana ada pro..
aku ala kadar jer.. :o :o

tehehehe.

ala kadar yg profit okey jugak :p

mkbhs
06-18-2008, 03:41 AM
salam kengkawan :D
aku ni baru lagi nak kenal forex..kalau salah tolong tunjuk kan !:rolleyes:

cam mana aku nak tukar chart yg kedua ni mcm chart ya first??aku da abis ikhtiar dasm_rolleye

https://i128.photobucket.com/albums/p200/mkbhs/fx1.jpg

Yg ni first.

https://i128.photobucket.com/albums/p200/mkbhs/fx2.jpg

Tolong na~:D

bitter
06-18-2008, 03:59 AM
salam kengkawan :D
aku ni baru lagi nak kenal forex..kalau salah tolong tunjuk kan !:rolleyes:

cam mana aku nak tukar chart yg kedua ni mcm chart ya first??aku da abis ikhtiar dasm_rolleye

https://i128.photobucket.com/albums/p200/mkbhs/fx1.jpg

Yg ni first.

https://i128.photobucket.com/albums/p200/mkbhs/fx2.jpg

Tolong na~:D

bro load template seperti chart pertama tuh di chart kedua.

mkbhs
06-18-2008, 04:30 AM
ok..thanks baru jumpa sm_cool ..satu agi nak S/L and nak T/P tu mcm mana ah..contoh kita da dapat 30pips pastu nak stop loss mcm mana?aku ada baca nk S/L kalau da dapat 30-35pips pastu +3pips?tak brapa jelas tangtu!kalau tak mau buat manual..tak pon nak take profit tu dlm 30-35pips jer..ajar skit sm_win

hyzuden
06-18-2008, 05:05 AM
ok..thanks baru jumpa sm_cool ..satu agi nak S/L and nak T/P tu mcm mana ah..contoh kita da dapat 30pips pastu nak stop loss mcm mana?aku ada baca nk S/L kalau da dapat 30-35pips pastu +3pips?tak brapa jelas tangtu!kalau tak mau buat manual..tak pon nak take profit tu dlm 30-35pips jer..ajar skit sm_win


wah..besar masalah ni...hehe..apa2pun..en mkbhs leh tengok mane2 thread salam forum ni dan kadang2 ada member2 kat sini yang bagi ebook free untuk para newbie...selamat bertrading bro..

bitter
06-18-2008, 05:45 AM
ok..thanks baru jumpa sm_cool ..satu agi nak S/L and nak T/P tu mcm mana ah..contoh kita da dapat 30pips pastu nak stop loss mcm mana?aku ada baca nk S/L kalau da dapat 30-35pips pastu +3pips?tak brapa jelas tangtu!kalau tak mau buat manual..tak pon nak take profit tu dlm 30-35pips jer..ajar skit sm_win

tu suro letak SL bila da profit dlm 30-35 pips tu.
so kalo market reverse , dpt la dlm 20-25 pips klu letak SL.
tapi kalu market tu ikut je post buy/sell anda tu , banyak la dpt pips lg.

(kalu salah tlg perbetulkan)

bagi aku la , lebih baik close je post tu .
amek je pips tu sbb da profit banyak. :D

sm_win

flizzoe
06-18-2008, 08:14 AM
ok..thanks baru jumpa sm_cool ..satu agi nak S/L and nak T/P tu mcm mana ah..contoh kita da dapat 30pips pastu nak stop loss mcm mana?aku ada baca nk S/L kalau da dapat 30-35pips pastu +3pips?tak brapa jelas tangtu!kalau tak mau buat manual..tak pon nak take profit tu dlm 30-35pips jer..ajar skit sm_win

tak perlu tambah +3 pips (spread).. slalunya kalau buy dan sell dalam satu pair, memang tambah spread tu so dedua position (buy dan sell) akan close serentak.

fathixog
06-18-2008, 08:30 AM
Korang tau tak camner nak tau berapa free margin yang diperlukan untuk wat trade 0.1 lot? Sesetengah pair lain die punye nilai kan?sm_rolleye

flizzoe
06-18-2008, 08:57 AM
Korang tau tak camner nak tau berapa free margin yang diperlukan untuk wat trade 0.1 lot? Sesetengah pair lain die punye nilai kan?sm_rolleye

tahu.. haah.. ada pair yang sama.. ada pair yang lain.. naper?:confused: :confused:

fitri
06-18-2008, 09:04 AM
tahu.. haah.. ada pair yang sama.. ada pair yang lain.. naper?:confused: :confused:

die x tau kot...

flizzoe
06-18-2008, 09:07 AM
die x tau kot...

owh.. mana aku tahu.. cara dia cakap macam dia nak bagitau jer.. gara-gara baca dengan intonasi lain :o :o

aleaf
06-18-2008, 08:15 PM
tu suro letak SL bila da profit dlm 30-35 pips tu.
so kalo market reverse , dpt la dlm 20-25 pips klu letak SL.
tapi kalu market tu ikut je post buy/sell anda tu , banyak la dpt pips lg.

(kalu salah tlg perbetulkan)

bagi aku la , lebih baik close je post tu .
amek je pips tu sbb da profit banyak. :D

sm_win

aku rase bro tu nak lock profit r tue:) :) tamak bro mkbhs nie:D :D contoh bro buy eu kat 1.5400, then price naek 1.5430..so bro nak lock profit 10 pip, just modify SL ke 1.5410, harap dpt membantu

mas_erix
06-19-2008, 12:43 AM
Ngikutin trend aja bagusnya..trend lagi naik ya pasang buy..begitu juga sebaliknya.jangan melawan arus intinya.bahaya nantinya.

fathixog
06-19-2008, 08:44 AM
Ngikutin trend aja bagusnya..trend lagi naik ya pasang buy..begitu juga sebaliknya.jangan melawan arus intinya.bahaya nantinya.

btul tu..
ade skali saya cuba nak melawan arus tapi sempat close..
sebab time tu dah naik 10pips, igtkan dah uptrend..
rupe2nye DT melampau!!
hehehe....jadi pandai2 mentafsir maklumat dari news...:rolleyes:


aku rase bro tu nak lock profit r tue:) tamak bro mkbhs nie:D contoh bro buy eu kat 1.5400, then price naek 1.5430..so bro nak lock profit 10 pip, just modify SL ke 1.5410, harap dpt membantu

hebat jugak ko nih walaupun newbie,hehehe...
time aku newbie dulu tak tau langsung SL dengan TP...
dulu dah try set tapi die ckp invalid, rupe2nye kene set lebih 10pips...
ni plak baru tahu SL bleh set above profit line, thanks dude!!
nanti ade ape2 idea yang menarik bleh kongsi lagi, baru kite same2 dapat sm_win
InsyaAllah....mudah-mudahan....

mkbhs
06-19-2008, 06:11 PM
aku rase bro tu nak lock profit r tue:) :) tamak bro mkbhs nie:D :D contoh bro buy eu kat 1.5400, then price naek 1.5430..so bro nak lock profit 10 pip, just modify SL ke 1.5410, harap dpt membantu

Thanks banyak2:D
Memang agak2 mcm tu nak buat..tapi teragak2 :rolleyes: lagi pon main demo jer..hehe toothy9

fathixog
06-20-2008, 03:18 PM
aku rase bro tu nak lock profit r tue :) tamak bro mkbhs nie:D contoh bro buy eu kat 1.5400, then price naek 1.5430..so bro nak lock profit 10 pip, just modify SL ke 1.5410, harap dpt membantu

tak boleh nak buat pun..
camner nak lock profit camtu?
:confused:

Ade 1 pertanyaan:
1 pair dalam post 1.5404
boleh tak nak set SL 1.5414 dan TP 1.5424 dalam satu mase?:confused:

bitter
06-21-2008, 03:38 PM
Ade 1 pertanyaan:
1 pair dalam post 1.5404
boleh tak nak set SL 1.5414 dan TP 1.5424 dalam satu mase?:confused:

ini kire posisi BUY.

xboleh satu mase , sbb

kalau nk set SL 1.5414 harga mase tu mesti 1.5424 sbb kene kurang dr 10 pips baru boleh set SL. selalunya klu price cam gitu , SL = 1.5394.

TP tu mmg bole la sbb 1.5404 utk pergi ke 1.5424 , 20pips/long.

fathixog
06-21-2008, 03:59 PM
ini kire posisi BUY.

xboleh satu mase , sbb

kalau nk set SL 1.5414 harga mase tu mesti 1.5424 sbb kene kurang dr 10 pips baru boleh set SL. selalunya klu price cam gitu , SL = 1.5394.

TP tu mmg bole la sbb 1.5404 utk pergi ke 1.5424 , 20pips/long.

owh camtu..
tq guru...
rupe2nye aku ditipu aliefsm_upset
happy trading allsm_win

bitter
06-21-2008, 04:14 PM
owh camtu..
tq guru...
rupe2nye aku ditipu aliefsm_upset
happy trading allsm_win

yg bawah ne ke bro?


aku rase bro tu nak lock profit r tue:) :) tamak bro mkbhs nie:D :D contoh bro buy eu kat 1.5400, then price naek 1.5430..so bro nak lock profit 10 pip, just modify SL ke 1.5410, harap dpt membantu

kalo ikut dari sini , betul la ape yg diperkatakan.
price naek ke 1.5430 , nk dpt 10 pips je takut2 reverse set 1.5410 sbb harge asal 1.5400 menjadi 1.5430.

mazlimoin
06-21-2008, 04:25 PM
kekekke...kelakar tul

fathixog
06-22-2008, 04:22 PM
yg bawah ne ke bro?



kalo ikut dari sini , betul la ape yg diperkatakan.
price naek ke 1.5430 , nk dpt 10 pips je takut2 reverse set 1.5410 sbb harge asal 1.5400 menjadi 1.5430.

yang tu la,igtkan bleh set camtu...
rupa2nye diperbodohkan,heehehee...:D
takpe,step by step...
byk lagi yang perlu dipelajari..sm_cool

Kalau nak tau leverage kite skrg nih camner ar?
then kenapa bile nak tukar leverage selalu kuar msg warning camni:
Sorry for inconviniance. Please contact support center for complete your operation.
:rolleyes: :confused:

shikimori
06-27-2008, 10:43 PM
Harap2 mrfx bleh tolong sape2 yang merasakan diri mereka ni newbie dlm dunia forex..sm_cool
Tadi saya baru je SO:eek: ,huhuhu...Camner nak buat anggaran nih?
Pdhal dah pakai RSI tapi tak berkesan jugak...
agaknye daya tafsiran saya kurang mantap lagi kut?:(

try pakai rsi 14 tambah stoch ,kuskus starlight,wma sure untung kalau guna technique overbought & oversold....tapi kena tau la bila nak enter bukannya bila
rsi reach 30 atau 70 terus buat order....hehhehe try check thread desta wp tu saya dah cuba dekat dua minggu XD tak lama tapi boleh tahan juga

fathixog
07-03-2008, 05:46 AM
try pakai rsi 14 tambah stoch ,kuskus starlight,wma sure untung kalau guna technique overbought & oversold....tapi kena tau la bila nak enter bukannya bila
rsi reach 30 atau 70 terus buat order....hehhehe try check thread desta wp tu saya dah cuba dekat dua minggu XD tak lama tapi boleh tahan juga

camner nak buat tuh?
aku tak tau la ape yang bro maksudkan...
RSI tu tau la:D

flizzoe
07-03-2008, 07:20 AM
camner nak buat tuh?
aku tak tau la ape yang bro maksudkan...
RSI tu tau la:D

kau masukkan indi stochastic oscillator..
kuskus starlight tu last time aku jumpa kat forex-tsd.. kalau tak silap la..

fathixog
07-03-2008, 04:36 PM
kau masukkan indi stochastic oscillator..
kuskus starlight tu last time aku jumpa kat forex-tsd.. kalau tak silap la..

kuskus starlight tu ape plak?sm_rolleye
and forex-tsd tu ape? tak penah dengar jer...

flizzoe
07-03-2008, 04:47 PM
kuskus starlight tu ape plak?sm_rolleye
and forex-tsd tu ape? tak penah dengar jer...

tu nama indicator.. custom made nyer..
forex tsd tu forum.. http://www.forex-tsd.com

amerul99
07-06-2008, 08:20 PM
Salam semua
Saya ni betul2 baru daftar dlm forum ni. Baru nak membaca2 dan memahamkan terms forex. Masalahnya terkial2 sebb tuan2 tulis short hand tapi saya baca long hand (mcm si Sudin dlm cter PBL):) :) :) . Anyway its a good place to learn, TQVM moderator.

Wassalam

jayenk
07-12-2008, 05:23 AM
tu salah satu ini nya kuasa forex bro..
ada yg namanya kuskus starligt..

aabadrin19
07-17-2008, 02:49 PM
tu salah satu ini nya kuasa forex bro..
ada yg namanya kuskus starligt..

ye betuul tu... saya pun tengah guna kuasa forex punya indicator ni...

tapi asyik miss kiuu ajee... pakai tf1 dgn tf5 , saya buy market down , saya sell market up plak sm_upset ....takpe2 ... nanti bila saya dah pro tau ler saya nak belasah tred nihhh.. hehehehe

abanglong08
07-17-2008, 11:17 PM
mau pakai banyak indi bro.
satu indi lum mencukupi.
kalau bisa pakai EA sekali gitu.

learn2biz
07-18-2008, 07:36 AM
mau pakai banyak indi bro.
satu indi lum mencukupi.
kalau bisa pakai EA sekali gitu.

Kalau betul2 newbie, disarankan jangan pakai EA dulu .. sampai bila-bila pun tak tahu bagaimana nak trade forex sebab kalau basic forex tak ada setting dalam EA yg silap bakal 'meletupkan' akaun anda sahaja ...

Kalau pernah tengok otai forex trade, 'naked trading' je .. tak ada indicator apa pun .. baca candlestick aje ... takut ooo tengok ... :eek:

aabadrin19
07-25-2008, 11:48 AM
mau pakai banyak indi bro.
satu indi lum mencukupi.
kalau bisa pakai EA sekali gitu.

ooo gituuuu....... timakasiiih byk2 abglong ...sm_cool

dragon indicator
07-29-2008, 05:11 AM
Saya ada setting indicator yang bagus ni.. Tiap hari boleh profit 10-70pip. Tapi masalahnya saya tak tau mcm mana nak bagi korang sebab tak berapa reti guna zip file ni.. Kalau ada yang sudi tolong ajarkan, boleh kita share ilmu kita..

flizzoe
07-29-2008, 05:33 AM
Saya ada setting indicator yang bagus ni.. Tiap hari boleh profit 10-70pip. Tapi masalahnya saya tak tau mcm mana nak bagi korang sebab tak berapa reti guna zip file ni.. Kalau ada yang sudi tolong ajarkan, boleh kita share ilmu kita..

aku tahu pakai winrar.
klik kanan pada file/indicator, pastu add to archive.
letak nama, pilih format sama ada zip atau rar, then ok.

pastu boleh attach kat sini :)

mkbhs
07-30-2008, 09:29 PM
Guna winrar senang.buat mcm mana flizoe kata.Tak sabar jgak nk guna indicator tu.. :D Harap2 membantu! Terima kasih Dragon_Indicator!

Satu lagi nk tanya pasal news ni nak baca cam mana?Low impact/Medium/High Impact apa maknanya?Kalau low impact maknanya sesuatu pair tu akan jatuh ke?atau sebalik nya?mintak tlg jelaskan :D

fathixog
08-24-2008, 04:29 PM
i'm back in forex action!!!!sm_cool

Pepsifire
08-24-2008, 06:58 PM
Saya ada setting indicator yang bagus ni.. Tiap hari boleh profit 10-70pip. Tapi masalahnya saya tak tau mcm mana nak bagi korang sebab tak berapa reti guna zip file ni.. Kalau ada yang sudi tolong ajarkan, boleh kita share ilmu kita..

Bro, lme mnyepi..
bile nk share indi tu ek..:D
msih x tau camne nk share zip file tu ke?

skyline39
11-08-2008, 03:36 PM
Indi dah kena zip..takleh bukak kot....

flizzoe
11-08-2008, 05:29 PM
Guna winrar senang.buat mcm mana flizoe kata.Tak sabar jgak nk guna indicator tu.. :D Harap2 membantu! Terima kasih Dragon_Indicator!

Satu lagi nk tanya pasal news ni nak baca cam mana?Low impact/Medium/High Impact apa maknanya?Kalau low impact maknanya sesuatu pair tu akan jatuh ke?atau sebalik nya?mintak tlg jelaskan :D

low impact tu maknanya bile news release, pergerakan pair tu rendah. sama dengan medium dan high.

kalau high impact tu boleh sampai beratus pips sekali dia gerak, pastu cool down balik :D

BraveHeart^se7en
11-14-2008, 01:52 PM
salam..sume2..aku tau korng da pakar tahap dewa..aku bru jer berminat dlm forex nie..tu pn selepas tgk kwn aku nie da berjaya tahap dewa..tapi blm jadi dewata raya rr....:D ..jadi dgn ilmu yg korng ade tu..ble berkongsi sket kejayan korng...insyahAllah..aku x lupa jasa korng...

Hambah hanya yg ada keberanian ati utk mengubah nasib...-Peace-

deqda27
11-24-2008, 01:32 AM
salam,, nuwbiek tumpang lalu....

SHAMX777
11-24-2008, 04:28 AM
Assalammualaikum,

Kalau tengah mencari2 sistem mana nak guna untuk trade tu... boleh jengok2 kat journal saya. Ada juga saya kongsikan ilmu dan pengalaman sikit2.

Sila ke link di bawah ini untuk ke Journal saya ;)

http://forum.fxopen.com/showthread.php?p=305757#post305757

The Best Teacher is YOURSELF. Belajar daripada kesilapan diri sendiri dan orang lain... penuhkan ilmu dahulu jangan "main2" jer .... TRADE betul2. Bukan main forex... TRADE forex.

FOREX bukan skim cepat kaya. Banyak yang perlu dipelajari dan di alami sebelum manjadi seorang trader yang berjaya. Bukan senang nak buat duit. Usaha kena banyak. Kena rajin.

Jangan ingat dapat EA atau ROBOT... pasang terus kat komputer... dudok goyang kaki.... bulan2 untung masyuk. No such thing... paling lama boleh bertahan macam tu pun 6 bulan... kalau dapat setahun bertahan ... kira bertuahlah.

Nak pasang EA atau ROBOT pun kena tahu ilmu nya. Kena pandai tweak atau improvisekan parameter nya. Kena pandai UPGRADE kan selalu sistem.

Anyway... daripada pandangan saya sendiri... TRADE manual lagi bagus. Dah bertahun saya berkecimpung dalam bidang ini.... tak pernah jumpa EA atau ROBOT yang boleh buat profit memanjang. Mesti ada DROWDOWN punya.

No such thing as easy money... work for it :D

zainal_kadir
11-25-2008, 06:24 AM
nak tanya cket,ade tak sifu kat sini y ade personal coaching tanpa yuran?
tolongggg:p

BOYO-LEPER
11-25-2008, 07:15 AM
nak tanya cket,ade tak sifu kat sini y ade personal coaching tanpa yuran?
tolongggg:p

Sifu Shamx777 tu ... sifu Clas A... yuran dia pun murah tu.... dulu sy belajar
Basic saje kena $500 ringgit... klu nak sambung Advance kena $5000 nasib
baik le.. jumpa Fxmalay ni... banyak yg sy belajar dari nya... sy pun nak Belajar dgn Sifu Sham tengok le... nanti tak mau lepas peluang belajar dgn
Sifu Terkenal... payah tau nak jumpa Sifu Betul... $100 tu memang tak mahal
kira belanja air dia le.. tu... :D

Purimo
11-25-2008, 08:14 AM
Salam .. sy nie baru jer nak bljr forex .. nak bukak akaun demo kat mana? cari tak jumpa2 .. sy dah bukak akaun standard pastu ada dua password, satu investor satu lagi trader .. apa beza dua2 tuh?

Purimo
11-25-2008, 08:23 AM
satu lagi terlupa .. sy tak paham pasal LOT .. camner nak trade 1 lot ataupun 0.1 atau 0.01 .. tolong jelaskan .. thx :)

flizzoe
11-25-2008, 09:44 AM
Salam .. sy nie baru jer nak bljr forex .. nak bukak akaun demo kat mana? cari tak jumpa2 .. sy dah bukak akaun standard pastu ada dua password, satu investor satu lagi trader .. apa beza dua2 tuh?


satu lagi terlupa .. sy tak paham pasal LOT .. camner nak trade 1 lot ataupun 0.1 atau 0.01 .. tolong jelaskan .. thx :)

1. kalau nak bukak akaun demo, boleh refer kat sini: http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=11304

2. trader password tu password untuk trading.. investor password tu.. untuk orang lain.. dia leh tengok apa yang kau trading, tapi tak boleh kacau :D

3. lot tu kita set kan masa nak open position, kat metatrader tu bley set kat 'volume'

dalam forex ni kita bukan trade currency satu-satu macam kita tukar kat money changer, kita trade ikut lot. dalam akaun standard satu lot = 100,000 unit currency.

RasheedRahman
12-07-2008, 08:18 AM
Sifu Shamx777 tu ... sifu Clas A... yuran dia pun murah tu.... dulu sy belajar
Basic saje kena $500 ringgit... klu nak sambung Advance kena $5000 nasib
baik le.. jumpa Fxmalay ni... banyak yg sy belajar dari nya... sy pun nak Belajar dgn Sifu Sham tengok le... nanti tak mau lepas peluang belajar dgn
Sifu Terkenal... payah tau nak jumpa Sifu Betul... $100 tu memang tak mahal
kira belanja air dia le.. tu... :D


Yup jurnal FX Sifu Shamx777 memang banyak membantu... saya sokong. Tapi betul ke belanja air die $100 ($100 ke RM100?) je? Air apa rega $100? hehehe... (ABC 12 tingkat?)...

***Selamat Hari Raya Aidiladha Semua...

flizzoe
12-07-2008, 08:38 AM
Yup jurnal FX Sifu Shamx777 memang banyak membantu... saya sokong. Tapi betul ke belanja air die $100 ($100 ke RM100?) je? Air apa rega $100? hehehe... (ABC 12 tingkat?)...

***Selamat Hari Raya Aidiladha Semua...

Teh tarik 100 cawan lah. RM 100 la duit air :rolleyes: :rolleyes:

SHAMX777
12-10-2008, 12:12 AM
Poooraaacaiittttt :p Kalau ikutkan... sayalah dok membancuh air kat dapur untuk kasi anak2 murid melegakan tekak yang dah kering (sebab bertabur2 soalan ditujukan) :p Siok tu... bak melayan tetamu dengan penuh mesra dan keikhlasan. Murah rezeki :D

RM100 tu bolahlaa saya gunakan di hari2 terdesak... sekiranya berbulan2 tak dapat buat withdrawal sebab performance tak bagus. Lepas laa bayar bill air, letrik, astro, tepon, internet dll.

Maklumlaaaa... saya nie jadi Full Time Trader dengan modal ciput jer. Modal ratus2 dolar jer bukan ribu raban. Tu yang sakit sikit tuuuuu. Income 100% daripada trading. Alhamdulillah... still surviving so far.

Kalau nak jadi FTT... jangan ikut saya... make sure dah ada puluh2 atau ratus2 ribu dollar (money you can afford to lose) baru boleh berhenti itu kerja 9-5 dan memorex memanjang.

asran
02-20-2009, 12:43 AM
mintak tolong...ni newbie lagi la haprak xtau pe...:( sye bukak akaun stendet kt fxmalay...

Akaun Standard dengan minima perdagangan sebanyak 0.1 lot (10000 mata berbanding asas matawang) dan maksima perdagangan sebanyak 1000 lot untuk 1 transaksi perdagangan. Nilai 1 pip dengan 1 standard lot perdagangan bersamaan 10USD . Untuk melihat spesifikasi Akaun Standard, sila kli dibawah:

sye set leverage 1:500...bape minimum USD utk sye mula trade kalu sye pilih 0.01 volume?...ape pulak free margin 2?...yg penting skng bape min fund sye kene deposit utk mula trading?..xphm ni...sye msk USD10 xdpt plk trading...cmne?..mntkla tersangat tolon:confused:

dwp
02-20-2009, 12:48 AM
mintak tolong...ni newbie lagi la haprak xtau pe...:( sye bukak akaun stendet kt fxmalay...

Akaun Standard dengan minima perdagangan sebanyak 0.1 lot (10000 mata berbanding asas matawang) dan maksima perdagangan sebanyak 1000 lot untuk 1 transaksi perdagangan. Nilai 1 pip dengan 1 standard lot perdagangan bersamaan 10USD . Untuk melihat spesifikasi Akaun Standard, sila kli dibawah:

sye set leverage 1:500...bape minimum USD utk sye mula trade kalu sye pilih 0.01 volume?...ape pulak free margin 2?...yg penting skng bape min fund sye kene deposit utk mula trading?..xphm ni...sye msk USD10 xdpt plk trading...cmne?..mntkla tersangat tolon:confused:

kalau leverage 1:500, untuk mulai 0.01 lot misalnya pairs aud/usd, butuh $20, kalau eur/usd butuh sekitar $25, kjalau GBP/jpy butuh sekitar $30, jika dibawah itu tidak bisa

asran
02-20-2009, 06:13 AM
:) tq wak!!...hahah...tidak bisa bukan benarnye 'ngak bisa'??;)

margin 2pe?

flizzoe
02-20-2009, 06:27 AM
:) tq wak!!...hahah...tidak bisa bukan benarnye 'ngak bisa'??;)

margin 2pe?

margin tu nilai lot. boleh tengok kat sini: http://forum.fxopen.com/showthread.php?p=354393#post354393

blintrell
03-03-2009, 04:57 AM
abg sham. saya ingin trading? kalau saya jadi full time trader boleh tak? sbb skrg kena retrench. cari keja tak jgk dpt. pd pendapat abg, trading forex ni kalau takde modal boleh kaya tak? ke saya perlu, by hook or by crook kena cari keje jgk smpi dpt. sy risau la mcm ni. pls advise.

learn2biz
03-03-2009, 08:06 AM
abg sham. saya ingin trading? kalau saya jadi full time trader boleh tak? sbb skrg kena retrench. cari keja tak jgk dpt. pd pendapat abg, trading forex ni kalau takde modal boleh kaya tak? ke saya perlu, by hook or by crook kena cari keje jgk smpi dpt. sy risau la mcm ni. pls advise.

Nak jadi FTT bukannya seminggu dua atau sebulan dua ... makan tahun gak ... cth old member kita lord .. dia lost lebih kurang usd30k beberapa tahun dulu sebelum dia betul2 boleh jadi FTT dan wd setiap hari ... forex ni ada pasang surut dia .. bukannya setiap masa boleh untung ... kadangkala mesti rugi juga ... tak caya ? tanya otai2 sini .. huehuehuhe

flizzoe
03-03-2009, 12:49 PM
abg sham. saya ingin trading? kalau saya jadi full time trader boleh tak? sbb skrg kena retrench. cari keja tak jgk dpt. pd pendapat abg, trading forex ni kalau takde modal boleh kaya tak? ke saya perlu, by hook or by crook kena cari keje jgk smpi dpt. sy risau la mcm ni. pls advise.

forex is not for those who don't have money.
kalau takde income lain, skali kena stop out, mengemis la pastu (siyes!)

dan bukannya bila dah tahu trading (open post jew) boleh terus buat untung. every new post is a new adventure :D :D

gilos
03-03-2009, 01:04 PM
every new post is a new adventure :D :D

perghh...yang ni yang syok baca... :)

lilinman
03-03-2009, 02:09 PM
berapa tahun doktor,peguam,pilot kena train supaya dpt lesen mereka betul2 cekap? trading pun sama.bukan untuk yg nak kaya sekelip mata.komitmen 100%.setiap hari latih tubi,drill chart yg blh dpt pips.kalau u stress,nak buat rm sgt kemungkinan gagal sgt tinggi.ada bagusnya trading ni susah,sebab yang tinggal adalah hero n fully komited sahaja.
welcome to fx world friend.

roceli08
03-03-2009, 05:57 PM
Belum cuba belum tahu, sudah kena baru tahu..( makin pandailah tu maknanya )..apa pun" "BERANI GAGAL"..jangan sampai semuanya tanggal.

flizzoe
03-04-2009, 01:10 AM
perghh...yang ni yang syok baca... :)

hahaha.. tahu takpe..


Belum cuba belum tahu, sudah kena baru tahu..( makin pandailah tu maknanya )..apa pun" "BERANI GAGAL"..jangan sampai semuanya tanggal.

kalau dah tertanggal pun jangan lupa kutip balik.. :D

luke_83
03-10-2009, 01:57 PM
macam mana nak kira level margin yee,
harap siapa yang tau 2 bagi formula kat sini

gilos
03-10-2009, 02:05 PM
macam mana nak kira? klik siggy l2b tu...ada auto kira... :)

learn2biz
03-10-2009, 02:08 PM
macam mana nak kira level margin yee,
harap siapa yang tau 2 bagi formula kat sini

Margin Level = Equity / Margin x 100

luke_83
03-10-2009, 02:16 PM
Da Faham, Terima Kasih Sifu

prissy
03-24-2009, 11:47 AM
can sum1 teach me how to invest in forex..???

roceli08
03-24-2009, 12:08 PM
can sum1 teach me how to invest in forex..???

just read all the topics in this forum, join the komunity - ask your sifu .The most important .....DARE TO FAIL

gilos
03-24-2009, 01:20 PM
can sum1 teach me how to invest in forex..???

invest= giving a person/institution money to be traded... if person, a big no no... AMLA & BAFIA...:cool:

the correct word is trade...there are many here who can help you...either for free or paid...for free, join us at dollah every friday nights (unless cancelled)

for paid, you can always ask Flizzoe or Sham...

anyway if u r good in english ( i know u do...ekekekek) pliz read the basics such as japanese candlestick ebooks or videos ( u can find one in this section under thread candlestick course )

best of luck!!! :D

zena
03-26-2009, 02:57 PM
Sesiapa minat forex investment, tengok la GBP/JPY sekarang kerana
is ulang ke 14 tahun dulu, sejarah.

Guna la masa emas utk mendpt profit.

More info, call me zena at 012-9753897 or email [email protected]

zurin
03-26-2009, 03:14 PM
Sesiapa minat forex trading, tengok la GBP/JPY sekarang kerana
is ulang ke 14 tahun dulu, sejarah.

Guna la masa emas utk mendpt profit.

More info, call me zena at 012-9753897 or email [email protected]

tak paham la,
terangkan kat sini ajela....:p

gilos
03-26-2009, 03:31 PM
serupa la...tak paham gak nih...nak kena call2 nih, kena masuk kelas ker, or kena register under u? cakap terang2 kan bagus...orang sini ok jer...asalkan awal2 dah bagitau 'the catch' tu...
saya paham masa itu emas, so kalau nak charge for ur time pun ok...cuma kena bagitau awal2 jer...bleh? :)

zurin
03-26-2009, 03:35 PM
serupa la...tak paham gak nih...nak kena call2 nih, kena masuk kelas ker, or kena register under u? cakap terang2 kan bagus...orang sini ok jer...asalkan awal2 dah bagitau 'the catch' tu...
saya paham masa itu emas, so kalau nak charge for ur time pun ok...cuma kena bagitau awal2 jer...bleh? :)

hi bro,
aku rasa dia ni dah tido la......:p

gilos
03-26-2009, 03:37 PM
takper...insyaAllah kalau umur panjang, esok masih ada... :)

p/s: ni apsal tak tido2 lagi? :p:p:p

zena
03-27-2009, 01:53 AM
Nak terang lebih, memang boleh. Ni tak payah register, takda bayaran dan bukan kelas seminar. Kita boleh buat arrangement utk ajar dgn professional bagi sesiapa minat. Ajar macam mana masuk dan keluar (B/N dan S/N) dari market, bagaimana analysis market, macam mana buat untung dengan ini, bagaimana kawal market dgn fibonaci dan lainx2. Call me dan I boleh bagi lagi info. :)

gilos
03-27-2009, 02:00 AM
wokeh, ini macam saya call nanti...pasal carik ilmu mmg insyaAllah saya pergi...

lepas smbhyg jumaat saya call yer... :)

learn2biz
03-27-2009, 02:04 AM
Nak terang lebih, memang boleh. Ni tak payah register, takda bayaran dan bukan kelas seminar. Kita boleh buat arrangement utk ajar dgn professional bagi sesiapa minat. Ajar macam mana masuk dan keluar (B/N dan S/N) dari market, bagaimana analysis market, macam mana buat untung dengan ini, bagaimana kawal market dgn fibonaci dan lainx2. Call me dan I boleh bagi lagi info. :)

Kalau boleh terangkan kenapa pula nak kena call ? What's the catch ?

gilos
03-27-2009, 07:53 AM
Call me dan I boleh bagi lagi info. :)

dah sms, tapi tak balas lagi...takkan nak kena call gak kowt...kalau org sakit tekak kena tunggu sihat dulu la camni...

zurin
03-27-2009, 08:07 AM
dah sms, tapi tak balas lagi...takkan nak kena call gak kowt...kalau org sakit tekak kena tunggu
sihat dulu la camni...

sabar bro,
mungkin ada udang disebalik mee....:-p

gilos
03-27-2009, 08:11 AM
sabar bro,
mungkin ada udang disebalik mee....:-p

owh...dah dpt sms dah...tak dgr tadi...sori yek zena...

gilos scam!!! ekekekek...

ForexWaveSoldier
03-27-2009, 09:07 AM
owh...dah dpt sms dah...tak dgr tadi...sori yek zena...

gilos scam!!! ekekekek...

hehehe zena ke gilos yang ada undang di sebalik mee ni?? :D haha sambil2 tanya info boleh lah berkenalan yek hehe saya pun nak... boleh join ka gilos :)

gilos
03-27-2009, 09:12 AM
hehehe zena ke gilos yang ada undang di sebalik mee ni?? :D haha sambil2 tanya info boleh lah berkenalan yek hehe saya pun nak... boleh join ka gilos :)


aler...jgn la kantoikan gua bro...:p:p:p

ForexWaveSoldier
03-27-2009, 09:21 AM
aler...jgn la kantoikan gua bro...:p:p:p

sorri bro.. tak terniat pun.. gurau2 je :)

gilos
03-27-2009, 09:33 AM
sorri bro.. tak terniat pun.. gurau2 je :)

takper...bro dah otai dlm forex...bagi newbie cam gue gi belajar plak ngan zena nih...ekekekek...kalau lawa pun simpan dalam hati jer...nak jaga satu pun syusah wor...:D:D:D

p/s: saper tak sayang bini wor...

roceli08
03-27-2009, 09:48 AM
hehehe zena ke gilos yang ada undang di sebalik mee ni?? :D haha sambil2 tanya info boleh lah berkenalan yek hehe saya pun nak... boleh join ka gilos :)



untuk pengetahuan semua,lokasi di pj, masuk kat FXM lagi bagus..dia orang minima deposit usd5k ada interes lagi tu , kat sini usd 5 dah ok. tapi kalau nak belajar apa salahnya..

gilos
03-27-2009, 10:26 AM
untuk pengetahuan semua,lokasi di pj, masuk kat FXM lagi bagus..dia orang minima deposit usd5k ada interes lagi tu , kat sini usd 5 dah ok. tapi kalau nak belajar apa salahnya..

maksudnya apa bro? diowang ni broker lain ker? kalu yer, cheist sgt ler camtu...nak carik client pun gi la open forum...ni forum rasmi broker fxopen...:confused:

p/s: papahal pun saya berbaik sangka jer nih... sebelum confirm ada udang sebalik mee, saya on jer... :)

learn2biz
03-27-2009, 11:16 AM
untuk pengetahuan semua,lokasi di pj, masuk kat FXM lagi bagus..dia orang minima deposit usd5k ada interes lagi tu , kat sini usd 5 dah ok. tapi kalau nak belajar apa salahnya..
:eek: biar betik .. usd5k nak kumpul berapa lama ... dari bagi kat org (jika managed acct) baik la trade sendiri ... nak belajar pun berpada-pada la juga .. lain la kalau boleh dapat balik usd5k sokmo bila trade sok :p

ps : tang ada interest yg awal2 reject tu .. huehuehue

roceli08
03-27-2009, 11:47 AM
maksudnya apa bro? diowang ni broker lain ker? kalu yer, cheist sgt ler camtu...nak carik client pun gi la open forum...ni forum rasmi broker fxopen...:confused:

p/s: papahal pun saya berbaik sangka jer nih... sebelum confirm ada udang sebalik mee, saya on jer... :)

---------scammer nak cari clienlah tu..

gilos
03-27-2009, 03:42 PM
Tuesday, September 23, 2008
The Company That I work with
Danatama Millennium Sdn.Bhd is a FOREX consultancy services firm company where we provide consultancy services to our client with 100% full assisting services, how to enter the FOREX market safely with doing a leveraging risk system base from the result of an analysis in FOREX market through our professional FOREX market analysis team in daily basis started at 9:00 hour until 17:00 hour from Monday To Friday.

Danatama Millennium Sdn Bhd. links as a third party sites, most of whom are our client/s to deal with GBtrade International LTD. While we filter these links with the greatest degree of care, we cannot be held responsible for information on their web sites.

petikan dari satu blog...

ni ker zena? ni dia 'catch' nyer...lain kali cakap terang2 la...mintak u delete la reply tu sebab tak manis la...ni forum rasmi fxopen...

ForexWaveSoldier
03-27-2009, 04:40 PM
:eek: biar betik .. usd5k nak kumpul berapa lama ... dari bagi kat org (jika managed acct) baik la trade sendiri ... nak belajar pun berpada-pada la juga .. lain la kalau boleh dapat balik usd5k sokmo bila trade sok :p

ps : tang ada interest yg awal2 reject tu .. huehuehue

Saya sokong bab bila mode kata " biar betik" :D terasa nak makan betik pulak... apa2 pun jangan ambil hati ye :) saya gurau2 aje..

arialun
03-27-2009, 05:00 PM
Saya sokong bab bila mode kata " biar betik" :D terasa nak makan betik pulak... apa2 pun jangan ambil hati ye :) saya gurau2 aje..


Kalu macam tu aku rekomen kau tengok citer 'Los & Faun'...
sebab ada segmen air jus betik... :D

Mana Zena ni, tak reply-reply.
Tak sabar nak belajar trade GJ ni...

halzu
03-27-2009, 05:41 PM
ni ker zena? ni dia 'catch' nyer...lain kali cakap terang2 la...mintak u delete la reply tu sebab tak manis la...ni forum rasmi fxopen...

huhuhuhuhuhuhu........ seperti di duga ada telur di sebalik maggi ;)

gilos
03-27-2009, 05:43 PM
cheist...mentang2 tgh sedap makan maggi...citer telur jer...huahuahua... :p

ni bukan takat telur ayam punya citer ni...burung unta punya telur nih...

p/s: jgn ingat lain ar...ni scam tahap telur burung unta...bukan lain ar...ekekekek...

zena
03-28-2009, 12:18 AM
sry ya, busy all the time. alah..minat tak minat you decide ja, kita tak mind. Kita hanya spread info ja, kan tak salah. U guys belum cuba belajar, byk dah negatif di sekeliling you. Byk org asyik tanya soalan dan macamx2 but once reply kpd org tu still tak tau apa masuk maklumat diberikan. Sebab, feedback forum maklumat susah faham. :p

arialun
03-28-2009, 12:55 AM
sry ya, busy all the time. alah..minat tak minat you decide ja, kita tak mind. Kita hanya spread info ja, kan tak salah. U guys belum cuba belajar, byk dah negatif di sekeliling you. Byk org asyik tanya soalan dan macamx2 but once reply kpd org tu still tak tau apa masuk maklumat diberikan. Sebab, feedback forum maklumat susah faham. :p


Hi Zena,

Since you dah start the 'ball rolling' adalah lebih baik jika anda dapat berterus terang di thread ini.

Kami tak akan membuat bermacam2 andaian sekiranya anda tidak berteka-teki di sini. Adil bukan?

Anda sendiri mengatakan willing untuk berkongsi ilmu yang bermanfaat anda forum ini, jadi mengapa harus personally contact Zena pula?

Kan forum ini bertujuan untuk berkongsi maklumat, dan ahli2 forum di sini boleh dokumen/rekodkan kan segala maklumat yang bakal diajar disni untuk future reference?

Tidakkah anda juga berfikir begitu, Zena?:)

gilos
03-28-2009, 01:56 AM
come on la zena...kat forum ni bukan setakat newbie jer yang ader...yang dah otai tahap gaban pun ada...yang withdraw untung hari2 pun ada (yang SO hari2 ada ker...didoakan bukan kita lah yer...ekekekek) yang boleh kenal jantan betina dgn sekali pandang pun ada...so mcm yang u punya reply nih org dah tau dah...

saya selalu bagitau kengkawan, saya cukup tak suka orang 'lacurkan' (sori for the word tp ni yg paling tepat) bidang forex nih...maksud lacurkan tu ialah cari org utk INVEST duit kat forex, bukan trade forex...this is a big NO dlm financial law kat malaysia nih kalau u tak tau, just dgr jer ckp org atas u. Cuba kaji AMLA (anti money laundering act) dgn BAFIA (banking and financial institutions act 1989)...saya bukan apa, u perempuan ( yeker), nanti client u rugi gi bank negara, u yg kena...kang sapa susah? saya gak sebab risaukan awak (bleh ker...huahuahua)


yang saya takutkan nanti pasal org2 scam ni, kita yang trade dgn jujurnya takleh masuk dah server sebab government malaysia yang sgt proaktif ni sekat plak connection...time tu kalu, kereta owner danatama ni aku pancitkan empat2 tayar dia kowt...sekali ngan tayar spare... :p


wokeh, to kawan2 yang baca reply zena tu, biar saya bagitau kalau dia taknak bagitau, company danatama tu charge:


yet, how much is theseFXGBTRADE 's agent charged?

they charged you USD 160 per transaction on top of this they still charged you 8 pips*2(minimum 2 lots per entry) = 160 + 160= USD 320 per transaction.

imaging, you "invest" USD 2000 and up front no matter your trading result is (either you profit or loss) you need to pay for USD 320 = 16% of your capital.


ni yang saya dpt dari forum lain...so kalau sesapa yang rasa bermurah nak dermakan duit tu, pegi la ke sana danatama millenium sdn bhd...

p/s: nak derma kunun, video dvd gala night fxmalay, yg duit jualan akan didermakan ke rumah anak yatim pun tak bertambah, nak derma...kasik derma la ke rumah anak yatim tu dulu...

zurin
03-28-2009, 02:42 AM
Hi zena,
saya pun nak juga,
camne trading profit dkt gj ni,
sharing is caring....:-)

halzu
03-28-2009, 04:47 AM
ok ....enough is enough...... back to rules.... no personal attack among members of forum or action will be taken by mods...

gilos
03-28-2009, 05:29 AM
ok ....enough is enough...... back to rules.... no personal attack among members of forum or action will be taken by mods...

ekekekek...sori mod kalau saya silap...cuma saya angin pasal scam2 nih pasal pernah kena dulu...so taknak kengkawan kena gak...

ForexWaveSoldier
03-28-2009, 08:22 AM
Sabar kawan2 :) kita di forum ni.. biar je diaorang nak scam ke sebagainya.. tak molek ditengok orang kalau hilang sopan santun..kita sebagai forumer, Apa yang terbaik ialah buat aduan dengan mods beserta bukti..then.. nanti pandai lah mods uruskan.. saya faham perasaan kawan2 tidak selesa bila ada forumer yang scam.. saya pun sama juga. tapi, kita selesaikan elok2 :) .. maaf sekali lagi.. malaysia boleh!

roceli08
03-28-2009, 08:56 AM
Harap kepada yg memang betul2 newbe dan yg tengah newbe ( mungkin termasuk sy ) fikir2kanlah nasihat otai otai di sini . Di sini shj terdapat banyak ilmu boleh digarap jika mempunyai kesungguhan..belajar dpd pro/bro yg dah memang byk pengalaman terkena SO . jangan terus terpengaruh dgn janji beribu-ribu pip dan terus terjah tapi hasilnya cuma pip merah.Sy ambil contoh dari kawan sy sendiri yg hangus usd10k dalam masa 2 bulan selepas invest di salah satu sykt di PJ . Belajar DAN baiki skil dari usaha sendiri sehingga boleh menjadi tunjukajar kepada para newbe/trader lain adalah lebih banyak berkatnya.

salmi1278
03-31-2009, 03:20 PM
betul ckp bro roceli08, mcm2 ilmu forex boleh dapat kt sini,,, nak dgn x nak je selongkar, tp jgn lupa praktiskan pulak... setakat simpan dlm hardisk je x guna...

p/s: akaun mikro kena marginah pagi tadi... nasib baik usd5 je, baru belajar trade real account.. x sampai dua hari...:o tapi x pa, kalu kita x buat silap, bukan belajar namanya...

ForexWaveSoldier
03-31-2009, 03:50 PM
saya pun..........................

sham5655
05-09-2009, 01:31 PM
Salam sahabat sekelian...
Saya jugak newbie.. saya nak cari info pasal micro.. dah geram/lama sangat main demo.. kalau tak salah kat demo tak dek micro...cuma bleh rendahkan modal jer..
Nak try real plak.. kalau ada tips dan nasihat lagi la terima kasih...

Tq

learn2biz
05-11-2009, 05:42 AM
Salam sahabat sekelian...
Saya jugak newbie.. saya nak cari info pasal micro.. dah geram/lama sangat main demo.. kalau tak salah kat demo tak dek micro...cuma bleh rendahkan modal jer..
Nak try real plak.. kalau ada tips dan nasihat lagi la terima kasih...

Tq

Rujuk : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=32759

gubra
05-14-2009, 01:19 AM
salam bro n sis...
just nak bertanya..tapi terlebih dahulu terima kasih banyak2 en. learn2biz coz banyak memberi jawapan kepada persoalan saya...
1.ada tak limit masa untuk sesuatu order untuk terus open..maksud saya, contohnya, saya beli gpbusd...memandangkan keadaan sekarang rugi so saya tak close lagi...dah sehari semalam saya biarkan order tu..tak apa ke? TQ

learn2biz
05-14-2009, 01:27 AM
salam bro n sis...
just nak bertanya..tapi terlebih dahulu terima kasih banyak2 en. learn2biz coz banyak memberi jawapan kepada persoalan saya...
1.ada tak limit masa untuk sesuatu order untuk terus open..maksud saya, contohnya, saya beli gpbusd...memandangkan keadaan sekarang rugi so saya tak close lagi...dah sehari semalam saya biarkan order tu..tak apa ke? TQ
Salam,
Tak ada limit selagi margin anda boleh tahan ... nak carry trade ke, nak biar dia floating setahun ke, selagi margin anda cukup selagi itu la trade anda berjalan.

kurosaki9313
05-16-2009, 06:37 AM
sory mencelah, nak ucap selamat hari guru kepada yang kerjayanya seorang guru n juga trader.....:)

emptyara
05-21-2009, 04:34 PM
salam sumer masta2, sifu2 sekalian..
salam perkenalan sumer, byk btol leh dapat ilmu kat sini..

Crippersz
05-22-2009, 05:11 AM
byk ilmu kat sini, nak selak2 byk page ni

satos_labados
06-15-2009, 05:49 PM
terima kasih kpd semua otai2 dan kawan2 kerana mencurahkan ilmu anda di sini...

megat30
07-10-2009, 02:44 AM
Aku budak baru juga dalam forex ni... aku nak tanya kat otai2 kat sini bila news keluar contohnya. Japan CGPI Y/Y(Previous -5.4%, Forecast -6.4%) in 5 minutes. Apakah maksudnya ini, adakah ini bermaksud matawang Japan akan naik ataupun turun. Kalau untuk pair GBP/JPY adakah ini news untuk kita Buy atau Sell. Saya masih tak faham ini, saya lihat selalunya apabila news sebegini keluar banyak menpengaruhi trend sesuatu pair itu. Saya mintk tolong sapa2 pun yang tahu ini boleh beri penjelasan kepada saya.

yzakjule
07-10-2009, 01:03 PM
slam kpd bro n sis semua
aku ni newbies jd nak tanya ckit, pair pe yg tbaik n waktu pe yg sesuai utk trade

Din Subang
07-10-2009, 04:55 PM
slam kpd bro n sis semua
aku ni newbies jd nak tanya ckit, pair pe yg tbaik n waktu pe yg sesuai utk trade

Favourite pair aku E/U dan G/U......dah lama aku follow pair2 nie......dah boleh agak2 ragam pair2 nie tapi kekadang terkantoi gak (biasa ler tu...kita bukan ahli nujum!). Pada pengamatan aku, market start rancak sekitar jam 2.30ptg waktu Malaysia..sampai malam! (London open start jam 4.00 ptg)......

megat30
07-11-2009, 05:10 AM
Aku budak baru juga dalam forex ni... aku nak tanya kat otai2 kat sini bila news keluar contohnya. Japan CGPI Y/Y(Previous -5.4%, Forecast -6.4%) in 5 minutes. Apakah maksudnya ini, adakah ini bermaksud matawang Japan akan naik ataupun turun. Kalau untuk pair GBP/JPY adakah ini news untuk kita Buy atau Sell. Saya masih tak faham ini, saya lihat selalunya apabila news sebegini keluar banyak menpengaruhi trend sesuatu pair itu. Saya mintk tolong sapa2 pun yang tahu ini boleh beri penjelasan kepada saya.

Assalammualaikum...... kepada semua yang muslim. Saya punya soalan ni x ada yang sudi nak jawab ka atau pun x kena tempatnya. Saya masih baru dalam forum ni kalu ada apa yang x kena bagilah teguran.

zurin
07-11-2009, 05:25 AM
Assalammualaikum...... kepada semua yang muslim. Saya punya soalan ni x ada yang sudi nak jawab ka atau pun x kena tempatnya. Saya masih baru dalam forum ni kalu ada apa yang x kena bagilah teguran.

sallam bro,
kalau betul2 newbie dinasihatkan supaya tidak trade news,
sebab ketidak tentuan news akan memerangkap perancangan trading anda....:sm6:

Max
07-16-2009, 08:34 AM
betul tu.. sy pun tau sikit2 jugak pasal trading fx ni.. hoho.. besanya news ni company fx yg post.. betul tak??

megat30
07-16-2009, 05:38 PM
sallam bro,
kalau betul2 newbie dinasihatkan supaya tidak trade news,
sebab ketidak tentuan news akan memerangkap perancangan trading anda....:sm6:

Terima kasih kerana sudi bagi tunjuk ajar.... Biasanya saya trade ikut chart tapi cuma di sini ingin tahu pasal analisa news ini yang kadang kala kuat mempengaruhi trend. Ingin tahu ada x tips yang boleh di jadikan panduan.

dr.duit
07-16-2009, 06:17 PM
Terima kasih kerana sudi bagi tunjuk ajar.... Biasanya saya trade ikut chart tapi cuma di sini ingin tahu pasal analisa news ini yang kadang kala kuat mempengaruhi trend. Ingin tahu ada x tips yang boleh di jadikan panduan.

salam

seeloknya 1/2 jam sebelum dan selepas high impact news terutamanya , jgn trade kalau xberani ....tapi masa news ni otai2 kejar pips gile2....teknik ni kena belajar dari pengalaman sendiri...susah nk cerita
anda kena kenal dan cinta betul dengan sesuatu pairs baru tahu pergerakannya mcm mana

bigtaloy
07-22-2009, 03:01 AM
Trade news..buat masa ni..selalunya..kecundang je..

kmbeng
07-22-2009, 04:13 AM
aku x trade news pown kecundang hekhekhek:sm2:

murahguru
07-27-2009, 06:45 AM
Tak betul-betul faham impact news, baik belajau dulu..kalau try2, dapat MC lah..hehe..terus cuti..

xena2000
07-27-2009, 07:49 AM
selalu praktik gune lot 0.1, maen dua tiga pairs yang berlainan pasti anda mendalami matawang tersebut,:i-love-fxopen:

paanjawa
07-27-2009, 05:51 PM
salam semua dan slmt sejahtera.

sy newbie dan sgt baur. just nk share something dan bertanya pd otai2..

saya mula knal forex ni dalam ujung tahun 2008 dan mula demo awal tahun 2009.knl n dr member yg cite psl forex dsbgnye.
awal trade demo mmg xreti ape.tgk mcm market cnik je trus OP. tp dan2 bile OP je market jd terbalik. bile buy trus trun. bile Sell trus naek.
mmg xphm. pastu blaja tgk indi, forum dll. tp kursus xpenah pg (duit tadak). skrng dh agak phm skit . adela profit + loss berbanding dlu loss ajeeeeee...

jd i2 serba sikit la. antara persoalan yg harap ara otai n sape2 yg bepengalaman utk beri tunjuk ajar dan nasihat :-

1. d mana nk mula sebenarnye utk trade FOREX ni?
2. apa pengetahuan am (basic) uk mula trade
3. adakah perlu utk ke kursus? atau blaja dr forum lg baik.

hrp dpt beri tunjuk ajar dan panduan..

flizzoe
07-28-2009, 02:26 AM
salam semua dan slmt sejahtera.

sy newbie dan sgt baur. just nk share something dan bertanya pd otai2..

saya mula knal forex ni dalam ujung tahun 2008 dan mula demo awal tahun 2009.knl n dr member yg cite psl forex dsbgnye.
awal trade demo mmg xreti ape.tgk mcm market cnik je trus OP. tp dan2 bile OP je market jd terbalik. bile buy trus trun. bile Sell trus naek.
mmg xphm. pastu blaja tgk indi, forum dll. tp kursus xpenah pg (duit tadak). skrng dh agak phm skit . adela profit + loss berbanding dlu loss ajeeeeee...

jd i2 serba sikit la. antara persoalan yg harap ara otai n sape2 yg bepengalaman utk beri tunjuk ajar dan nasihat :-

1. d mana nk mula sebenarnye utk trade FOREX ni?
2. apa pengetahuan am (basic) uk mula trade
3. adakah perlu utk ke kursus? atau blaja dr forum lg baik.

hrp dpt beri tunjuk ajar dan panduan..

1. pada pendapat aku, takde jawapan yang spesific dari mana kita nak mula. cuba tanya pada diri sendiri, "apa yang aku nak tahu?" dan cari jawapan dia. ada orang nak belajar pasal fundamental analysis, ada yang nak belajar teknikal analysis, ada yang nak belajar money management, strategy, dan lain-lain. yang penting, mulakan langkah pertama dengan baik, dan kekalkannya :)
2. rujuk (1.)
3. tidak semestinya. kalau rajin + banyak masa terluang, boleh belajar sendiri. skarang ni dah banyak sumber dalam bahasa Melayu berbanding beberapa tahun dahulu, tapi tidak dinafikan kebanyakan bahan bacaan yang baik ditulis dalam bahasa Inggeris. kursus menyediakan 'short cut' dari segi penambahan ilmu, tetapi tidak dalam proses aplikasi dan penambahan pengalaman (ini yang ramai yang tak sedar - baru pergi kelas sehari dah bajet terer - pastu bila MC marah orang lain).

paanjawa
08-02-2009, 12:44 PM
tq bro flizzoe..

honda
08-02-2009, 02:10 PM
ada beberapa ebook yang bagus tuk dibaca misalnya school of pipsology.pdf, tinggal dwnload di english forum


Macam mana na dapat e-book

kmbeng
08-03-2009, 02:33 AM
Macam mana na dapat e-book

rajin2 cari dalm forum ni pown ada.... kalu telebih rajin tya pak cik google...:sm17:

murahguru
08-03-2009, 03:36 AM
Macam mana na dapat e-book

aku rasa kalau betul2 serius nak belajar memorex ni, baik gi skolah dulu..hehe..maksud aku skolah kat babypips.com ..kat sana korang akan start kat kindergarten dulu, sampai lah level seterusnya sampai grad..kalau baca ebook dulu pun, basic tak cukup, pening gak kepala..

paanjawa
08-03-2009, 04:02 PM
betul. setuju ngn murahguru

babypips.com byk bantu utk kenal basic forex

lilinman
08-03-2009, 04:15 PM
dalam fx kita akan jumpa 1001 mcm cara nak profit.key,stick to one style.jgn interrupt proses learning dengan tukar2 teknik.kita akan buang banyak masa disini. bila teknik tu u master stick to it.nanti ia akan lekat pd long term memory dlm akal.jadi u trade selamba jer.tak gelabah.rugi sikit biasalah mainan fx.secara peribadi membaca tambah knowledge.tapi real trading sgt banyak beza.lastly u akan fokus pd psikologi of trading pulak.tak cayer,tunggu level tu sampai.all the best.

paanjawa
08-06-2009, 03:00 PM
salam pd semua..

saya ada soalan berkenaan dgn hubung kait NEWS dgn TF (time frame)..
soalan nya ialah :-

1. bila sesuatu news itu kuar , d mana kita ble nampak pergerakan market itu. mkna nya kesan news itu. samada dlm Tf 1M, 5M, 15M, 30M, 1H, 4H, Daily, Monthly?

2. jika trade berdasarkan news, Tf apa yg paling sesuai?

harap para otai dan sesiapa yg berpengalaman dpt menerangkan serba sedikit..

TQ

lilinman
08-06-2009, 10:54 PM
news akan spoilt teknikal trading.nfp malam ni u dpt lihat dengan jelas dlm tf5,15m,memang mengancam trade candle panjang2 tu.tapi i stay away from news trading not my bread and butter.semalam gbp/usd dive down gila2.ecb out,tempting,for newbies.kalau u minat sites forexpeacearmy.com ada menerangkan cara trade news.best of luck :)

PurePlayaz
08-07-2009, 04:54 PM
salam..

n

hye...sy org baru dalam bidang forex nie...n 0 pasal bidang nie..harap ade org tunjuk ajar secara lisan..or text yg senang di pahami..kalau boleh dalam bahasa melayu..

roslanmajid
08-10-2009, 10:20 PM
Ada sesiapa boleh tolong terangkan perbezaan akaun Mini, Mikro & standard dari segi minimum lot, leverage & pips?

Kalau seseorang itu ada satu akaun, cthnya Mikro dan mahu upgrade ke akaun akaun Standard tapi menggunakan ID yang sama bagaimana caranya?

Terima kasih

learn2biz
08-10-2009, 10:49 PM
salam..

n

hye...sy org baru dalam bidang forex nie...n 0 pasal bidang nie..harap ade org tunjuk ajar secara lisan..or text yg senang di pahami..kalau boleh dalam bahasa melayu..

Salam, selamat dtg ke forum.

Mula2 baca ni : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=3829

Kemudian rujuk kat Panduan anda : http://forum.fxopen.com/forumdisplay.php?f=77

Lepas tu baca pulak bahagian Akademik forex : http://forum.fxopen.com/forumdisplay.php?f=76

Kalau ada masalah post kat sini : http://forum.fxopen.com/forumdisplay.php?f=40

Kalau ada sekitar KL, jemput turun jumpa sendiri trader FXMalay di sini : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=40306

Semuanya percuma .. hehehehhe



Ada sesiapa boleh tolong terangkan perbezaan akaun Mini, Mikro & standard dari segi minimum lot, leverage & pips?

Kalau seseorang itu ada satu akaun, cthnya Mikro dan mahu upgrade ke akaun akaun Standard tapi menggunakan ID yang sama bagaimana caranya?

Terima kasih
Tak ada beza, cuma mikro baca dlm sen, std baca dlm usd. Akaun mini tak wujud di sini. Sila rujuk link dibawah :

1) Rujuk contract specification : http://www.fxmalay.com/ContractsSpecifications.aspx
2) Rujuk thread masalah pelanggan persoalan mikro/std : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=7937
3) Rujuk pengumuman mengenai akaun mikro : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=32759
4) Tak ada upgrade dari mikro ke std. Sila buka akaun baru.
5) Gunakan butang search utk jwpn selebihnya ....

roslanmajid
08-11-2009, 02:50 AM
Thanks learn2biz kerana memberikan jawapan yg berguna.

roslanmajid
08-12-2009, 03:29 AM
Saya mempunyai akaun mikro.

Saya ingin tahu apa leverage yang paling sesuai dan selamat di gunakan samada 1 : 100, 1 : 200, 1 : 500 atau lain-lain.

Satu lagi apa pentingnya leverage dalam trading forex?

Terima kssih

halzu
08-12-2009, 03:58 AM
Saya mempunyai akaun mikro.

Saya ingin tahu apa leverage yang paling sesuai dan selamat di gunakan samada 1 : 100, 1 : 200, 1 : 500 atau lain-lain.

Satu lagi apa pentingnya leverage dalam trading forex?

Terima kssih

rujuk sini http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=1882

roslanmajid
08-12-2009, 06:02 AM
LEVERAGE RATE

1:100 kalau anda open 0.1lot bersamaan 100usd di gunakan dr equity anda
1:200 kalau anda open 0.1lot bersamaan 50usd di gunakan dr equity anda
1:400 kalau anda open 0.1lot bersamaan 25usd di gunakan dr equity anda
1:500 kalau anda open 0.1lot bersamaan 20usd di gunakan dr equity anda

Minta maaf saya tidak faham apa yang dimaksudkan dgn " ..open 0.1 lot bersamaan xxxusd digunakan dr equity anda".

Harap dapat dijelaskan lebih detail lagi..

Terima kasih

learn2biz
08-12-2009, 06:56 AM
LEVERAGE RATE

1:100 kalau anda open 0.1lot bersamaan 100usd di gunakan dr equity anda
1:200 kalau anda open 0.1lot bersamaan 50usd di gunakan dr equity anda
1:400 kalau anda open 0.1lot bersamaan 25usd di gunakan dr equity anda
1:500 kalau anda open 0.1lot bersamaan 20usd di gunakan dr equity anda

Minta maaf saya tidak faham apa yang dimaksudkan dgn " ..open 0.1 lot bersamaan xxxusd digunakan dr equity anda".

Harap dapat dijelaskan lebih detail lagi..

Terima kasih
Disarankan anda download indikator showacctinfo kat sini : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=29241

Dgn ini anda boleh lihat sendiri berapa margin yg diperlukan untuk buka satu trade. Kalau cerita susah nak nampak ... tengok sendiri insyaAllah boleh terus nampak ... heuheheue

Cuba la dulu buka akaun demo, setiap satu akaun buat leverage beza2 ... attach indikator kat setiap chart ... pas tu login setiap akaun ... nampak jelas dari 1:1 sampai 1:500 ..

roslanmajid
08-12-2009, 07:20 AM
Takut jadi lebih confuse nanti. Takpelah try pelan-pelan dulu.
anyway, thanks for the response.

rahzaron
08-12-2009, 10:20 AM
salam trader semua,saya tak faham apa maksud repaint indicator, ada sesiapa boleh terangkan

arialun
08-12-2009, 01:45 PM
salam trader semua,saya tak faham apa maksud repaint indicator, ada sesiapa boleh terangkan

Repaint indi ni (dalam bahasa aku sendiri) bermaksud; mula2 indi kuat menunjukkan trend sell, tetapi selang beberapa min/jam kemudian, indi yang sama di overwrite, dan menunjukkan trend buy pula..Sering terjadi bila berlaku price action yang amat aktif.

roslanmajid
08-20-2009, 09:21 AM
Nak tanya sikit kat dalam mt4 tu ada tertulis dibahagian trade, ' balance, equity,margin,free margin & margin level'. Apa makna semuanya tu? dan kalau nak withdraw duit mana satu yang penting perlu kita tengok dulu..

Harap ada yang sudi menjelaskan...

learn2biz
08-20-2009, 09:27 AM
Nak tanya sikit kat dalam mt4 tu ada tertulis dibahagian trade, ' balance, equity,margin,free margin & margin level'. Apa makna semuanya tu? dan kalau nak withdraw duit mana satu yang penting perlu kita tengok dulu..

Harap ada yang sudi menjelaskan...

Rujuk sini : http://forum.fxopen.com/showpost.php?p=45512&postcount=35

Nak wd .. tgk pada free margin ...

roslanmajid
08-28-2009, 06:50 AM
Saya selalu terbaca statement ni : " Trade hanya menggunakan margin 5% dari balance anda ".

Harap ada sesiapa dpt jelaskan maknanya. Kalau boleh tolong berikan contoh sekali.

Disudahi dgn terima kasih terlebih dahulu.

hangtuah70
08-28-2009, 12:26 PM
dalam fx kita akan jumpa 1001 mcm cara nak profit.key,stick to one style.jgn interrupt proses learning dengan tukar2 teknik.kita akan buang banyak masa disini. bila teknik tu u master stick to it.nanti ia akan lekat pd long term memory dlm akal.jadi u trade selamba jer.tak gelabah.rugi sikit biasalah mainan fx.secara peribadi membaca tambah knowledge.tapi real trading sgt banyak beza.lastly u akan fokus pd psikologi of trading pulak.tak cayer,tunggu level tu sampai.all the best.

Sependapat dgn bro.....harap para newbie cari knowledge yg sesuai dgn cara sendiri.....dan masterkan.......


Harap membantu....

roslanmajid
09-01-2009, 06:33 AM
Saya selalu terbaca statement ni : " Trade hanya menggunakan margin 5% dari balance anda ".

Harap ada sesiapa dpt jelaskan maknanya. Kalau boleh tolong berikan contoh sekali.

Disudahi dgn terima kasih terlebih dahulu.


Belum ada reponse lagi...x pe...tunggu je...insyaalah ada yg sudi menjawabnya nanti..

kmbeng
09-01-2009, 12:09 PM
Belum ada reponse lagi...x pe...tunggu je...insyaalah ada yg sudi menjawabnya nanti..

x claap aku t MM ja kot... apa2 pown T.A.Y.O.R...:malaysia-flag:

flizzoe
09-02-2009, 04:02 AM
Saya selalu terbaca statement ni : " Trade hanya menggunakan margin 5% dari balance anda ".

Harap ada sesiapa dpt jelaskan maknanya. Kalau boleh tolong berikan contoh sekali.

Disudahi dgn terima kasih terlebih dahulu.

kenapa kau tak tanya orang yang buat statement tu? mungkin dia boleh terangkan :D

murahguru
09-02-2009, 07:08 AM
Saya selalu terbaca statement ni : " Trade hanya menggunakan margin 5% dari balance anda ".

Harap ada sesiapa dpt jelaskan maknanya. Kalau boleh tolong berikan contoh sekali.

Disudahi dgn terima kasih terlebih dahulu.

ini adalah satu daripada konsep MM (money management)..kita kena pandai kontrol margin kita dan tidak terlalu tamak supaya mempunyai sustaining power yang cukup apabila float..tp jangan terlalu fikirkan sangat pasal hal ini..orait..:sm40:

Ayenfx_g
09-03-2009, 03:15 AM
Saya selalu terbaca statement ni : " Trade hanya menggunakan margin 5% dari balance anda ".

Harap ada sesiapa dpt jelaskan maknanya. Kalau boleh tolong berikan contoh sekali.

Disudahi dgn terima kasih terlebih dahulu.

salam,
margin 5% tue maknanya cara dia mengawal acc(duit) dia.=money management=MM
guna 5% margin tue utk mengelak dari stop out (s/o)@ margin call.
contohnye (untuk pemahaman)bro depo us100,5% dari modal bro jer yg digunakan untuk trade=us5,jd klu bro op pd lot 0.1=us1,hanya 5 position bersaiz 0.1 shj yg boleh dibuat, selebihnya digunakan untuk trend float.ini bermakna trend boleh float sehingga +90pip sebelum s/o.
jadi yg ditekankan disini IALAH kekuatan margin utk menampung floating.makin besar modal=makin kuat margin=makin jauh utk s/o
apa pun Trade At Your Own Risk..T.A.Y.O.R

roslanmajid
09-03-2009, 03:23 AM
ini adalah satu daripada konsep MM (money management)..kita kena pandai kontrol margin kita dan tidak terlalu tamak supaya mempunyai sustaining power yang cukup apabila float..tp jangan terlalu fikirkan sangat pasal hal ini..orait..:sm40:


Terima kasih kepada yang memberi respons.

Mungkin saya tidak cukup jelas dengan soalan saya. Saya bermaksud bagaimana cara nak tentukan yang kita trade menggunakan margin 5% dari balance.

gilos
09-03-2009, 03:33 AM
balance= usd 1000
5% = usd 50
pastikan nilai pip stoploss yg dibuat (kalau pakai stoploss la) tak lebih dari 5% @ usd 50...

fitri
09-03-2009, 05:47 AM
salam,
margin 5% tue maknanya cara dia mengawal acc(duit) dia.=money management=MM
guna 5% margin tue utk mengelak dari stop out (s/o)@ margin call.
contohnye (untuk pemahaman)bro depo us100,5% dari modal bro jer yg digunakan untuk trade=us5,jd klu bro op pd lot 0.1=us1,hanya 5 position bersaiz 0.1 shj yg boleh dibuat, selebihnya digunakan untuk trend float.ini bermakna trend boleh float sehingga +90pip sebelum s/o.
jadi yg ditekankan disini IALAH kekuatan margin utk menampung floating.makin besar modal=makin kuat margin=makin jauh utk s/o
apa pun Trade At Your Own Risk..T.A.Y.O.R

sy betul kan cikit.maaf ye..kalu 5 position = o.5 lot..cukup ke margin nk bukak smpi 5 post??
pemahaman sy 5% tu same dgn jumlah lost yg kita sanggup risk utk satu trade..dlm kes ni 5% = 5usd..x sesuai kot utk akaun standard..mikro ok lg..



balance= usd 1000
5% = usd 50
pastikan nilai pip stoploss yg dibuat (kalau pakai stoploss la) tak lebih dari 5% @ usd 50...

betul 3x --->upin ipin..hehe
just my opinion..sorry kalu silap..

roslanmajid
09-04-2009, 04:12 AM
sy betul kan cikit.maaf ye..kalu 5 position = o.5 lot..cukup ke margin nk bukak smpi 5 post??
pemahaman sy 5% tu same dgn jumlah lost yg kita sanggup risk utk satu trade..dlm kes ni 5% = 5usd..x sesuai kot utk akaun standard..mikro ok lg..




betul 3x --->upin ipin..hehe
just my opinion..sorry kalu silap..

OK, thanks guys kerana membantu.
Saya akan cuba fahamkan sbb sy ni ada lembab sikit...( psl forex ajelah ...)