PDA

View Full Version : Trade cara mudah tapi susah nak terangkan...



Pages : [1] 2

hatisenang
05-16-2008, 03:30 PM
Macam mana agaknya saya nak kongsi cara trade saya ni. Trade sebelah petang atau malam saja atau kedua2nya sekali. Trade GU saja.

1) Tengok stochastic (TF = 15 minute) GU, EU, AU dan NU;
2) Tengok SHI-Channel (TF = 4 hour)
3) Masuk position (cth: buy 1.9510) - target 10 pips (cth: 1.9520)
4) Market lawan kita, dan ini peluang baik untuk buy lagi (cth: buy 1.9500) - target sama dgn buy pertama (1.9520).
5) Begitulah seterusnya... sehingga maksimum 3-5 position & tunggu jer lah sampai kena target. ( Biasanya hari yang sama @ paling lambat esoknya dah profit serentak ! )

Tetapi yang masih menjadi misteri aku... step yang ke-3 tuu. Nak buat buy/sell memang bergantung penuh kepada steps 1 & 2 untuk kepala hotak aku buat keputusan dan ini lah yang menjadi misteri. Tetapi ini lah hasilnya...

https://picnac.com/images/8562guperform1.gif
sambungan..
https://picnac.com/images/2814guperform2.gif
dan lagi..
https://picnac.com/images/5638guperform3.gif

Alhamdulillah... aku dah berjaya cover trade aku yg selalu lost selama ini. :rolleyes:

bitter
05-16-2008, 03:42 PM
margin brape bro?

tu account mikro ke standard mendet?

teheee.

mazlimoin
05-16-2008, 04:58 PM
margin brape bro?

tu account mikro ke standard mendet?

teheee.

kalau ada titik kat belakang tu..mikro la huhuhu

bitter
05-16-2008, 07:41 PM
ohhh gitu plak eyhhh mikro.

klu stendet mendet takde lakk titik2? :p

bulan 3 hingge skrg.

xkan 50 dolar? 5k kot? :p

mmg rumit nak terangkan ne.

learn2biz
05-16-2008, 07:59 PM
Congrats kepada tuan khemah .. eh tuan tanah .. semoga selepas ini sentiasa mendapat pip yang menghijau :D

hatisenang
05-16-2008, 10:37 PM
margin brape bro?

tu account mikro ke standard mendet?

teheee.

account mikro... tempat yang paling sesuai nak ngetes strategi & belajar memorex...:o

Bukan mudah nak dapat keyakinan memorex ni. Pengalaman itu penting, buat apa standard akaun, kalau rugi memanjang & main tikam jer, sekejap untung sekejap rugi...

Tak kan lah dah terantuk, tak tengadah pulak? Tak kan lah 2/3 tahun memorex tak ada perubahan... sendiri mau ingat. :cool:

dhimas
05-16-2008, 11:51 PM
@hatisenang
Tuh kok bisa TP dibawah 10 pips ?
Pke bantuan EA yah bro ?

mazlimoin
05-17-2008, 04:33 AM
ohhh gitu plak eyhhh mikro.

klu stendet mendet takde lakk titik2? :p

bulan 3 hingge skrg.

xkan 50 dolar? 5k kot? :p

mmg rumit nak terangkan ne.

5000sen lerr..

Tulip
05-17-2008, 05:45 AM
Macam mana agaknya saya nak kongsi cara trade saya ni. Trade sebelah petang atau malam saja atau kedua2nya sekali. Trade GU saja.

1) Tengok stochastic (TF = 15 minute) GU, EU, AU dan NU;
2) Tengok SHI-Channel (TF = 4 hour)
3) Masuk position (cth: buy 1.9510) - target 10 pips (cth: 1.9520)
4) Market lawan kita, dan ini peluang baik untuk buy lagi (cth: buy 1.9500) - target sama dgn buy pertama (1.9520).
5) Begitulah seterusnya... sehingga maksimum 3-5 position & tunggu jer lah sampai kena target. ( Biasanya hari yang sama @ paling lambat esoknya dah profit serentak ! )

Tetapi yang masih menjadi misteri aku... step yang ke-3 tuu. Nak buat buy/sell memang bergantung penuh kepada steps 1 & 2 untuk kepala hotak aku buat keputusan dan ini lah yang menjadi misteri. Tetapi ini lah hasilnya...

https://picnac.com/images/8562guperform1.gif
sambungan..
https://picnac.com/images/2814guperform2.gif
dan lagi..
https://picnac.com/images/5638guperform3.gif

Alhamdulillah... aku dah berjaya cover trade aku yg selalu lost selama ini. :rolleyes:


wow...wow.....sm_win 3dblob

hatisenang
05-17-2008, 07:36 AM
@hatisenang
Tuh kok bisa TP dibawah 10 pips ?
Pke bantuan EA yah bro ?

Manual trade, tak pakai EA.

Target diubah bila agak2 tak leh sampai... tapi yang frust sikit memang price melebihi target bila position dah closed... rugi sikit takpelah.

Brother2 semua boleh study tengok macam mana saya masuk position melalui history tu.

Ada contoh lagi tapi akaun demo kat thread bawah ni...
http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=7586&page=24

great0ne
05-18-2008, 12:55 AM
nak entry pos tu yang penting....

belah petang atau belah malam.... dua time ni dah ada arah trend....

bitter
05-18-2008, 07:53 AM
pagi pagi xbagusss ke bro?

trend masih kabur?

hatisenang
05-18-2008, 01:24 PM
pagi pagi xbagusss ke bro?

trend masih kabur?

Bukan tak bagus. Biasanya begitulah bagi GBP/USD... belum nampak trend. Walaupun stochastic menunjukkan overbought/oversold (bawah 20% atau atas 80%) tetapi price sebenarnya bergerak pada jajaran sempit. Berbeza sebelah petang atau malam, price dan stochastic menunjukkan pergerakkan yg agak seimbang (time frame 15 minit).

Aku akan bandingkan stochastic GU dgn stochastic pair2 yg lain ( EU, AU & NU ). Kenapa pilih pair tu? Supaya mudah melihat trend yg sama. Contohnya, kalau usd lemah, tentu pair2 tu semua akan menguat... betul tak? Tapi tak semestinya, kekadang ada juga yg kureng kuat.

Balik kepada stochastic. Bila masa nak masuk buy? Offcoz, seperti yg selalu kita dgr/baca, iaitu bila overbought. Tetapi kebiasaanya, overbought boleh berpanjangan sehingga berpuluh-puluh pips kekadang beratus pips. Itu yg stochastic menjalar kat lantai tu... Jadi penyelesaiannya ialah kita masuk lot sikit2 pada masa ob/os tadi & TP pertama 10 pips (pasang dummy trade dulu). Bila price makin ob/os kita masuk new post dgn target yg sama dgn post pertama. Begitulah seterusnya, sehingga 3 hingga 5 post (bergantung kpd margin yg kita ada sebaiknya 5-10% sahaja digunakan).

Pastikan kita telah merancang awal, berapa lot maksima yg sanggup kita gunakan. Setelah cukup lot yg kita trade, pantaulah sekali-sekala untuk mengubah TP sekiranya perlu ( rugi sedikit tak aper kerana kita ada 2-3 post yg bakal menguntungkan ). Sentiasalah merujuk stochastic pair2 yg lain untuk melihat pair mana yg lebih "berpengaruh" terhadap GU.

Setakat ini dulu yg dapat diterangkan... fuuhh.:p

bitter
05-18-2008, 06:19 PM
Bukan tak bagus. Biasanya begitulah bagi GBP/USD... belum nampak trend. Walaupun stochastic menunjukkan overbought/oversold (bawah 20% atau atas 80%) tetapi price sebenarnya bergerak pada jajaran sempit. Berbeza sebelah petang atau malam, price dan stochastic menunjukkan pergerakkan yg agak seimbang (time frame 15 minit).

Aku akan bandingkan stochastic GU dgn stochastic pair2 yg lain ( EU, AU & NU ). Kenapa pilih pair tu? Supaya mudah melihat trend yg sama. Contohnya, kalau usd lemah, tentu pair2 tu semua akan menguat... betul tak? Tapi tak semestinya, kekadang ada juga yg kureng kuat.

Balik kepada stochastic. Bila masa nak masuk buy? Offcoz, seperti yg selalu kita dgr/baca, iaitu bila overbought. Tetapi kebiasaanya, overbought boleh berpanjangan sehingga berpuluh-puluh pips kekadang beratus pips. Itu yg stochastic menjalar kat lantai tu... Jadi penyelesaiannya ialah kita masuk lot sikit2 pada masa ob/os tadi & TP pertama 10 pips (pasang dummy trade dulu). Bila price makin ob/os kita masuk new post dgn target yg sama dgn post pertama. Begitulah seterusnya, sehingga 3 hingga 5 post (bergantung kpd margin yg kita ada sebaiknya 5-10% sahaja digunakan).

Pastikan kita telah merancang awal, berapa lot maksima yg sanggup kita gunakan. Setelah cukup lot yg kita trade, pantaulah sekali-sekala untuk mengubah TP sekiranya perlu ( rugi sedikit tak aper kerana kita ada 2-3 post yg bakal menguntungkan ). Sentiasalah merujuk stochastic pair2 yg lain untuk melihat pair mana yg lebih "berpengaruh" terhadap GU.

Setakat ini dulu yg dapat diterangkan... fuuhh.:p


ohhh gitu ye brooo.

thxxx.

GU ne mmg pips senang naekk turunn yerp?

hatisenang
05-18-2008, 10:48 PM
ohhh gitu ye brooo.

thxxx.

GU ne mmg pips senang naekk turunn yerp?

Boleh dikatakan semua pair ada masa naik turun. Tapi setakat pemerhatian saya selama ni, GU agak sederhana dalam pergerakan turun naik setiap hari. Sederhana maksudnya tak terlampau lembab dan tak terlampau cergas. Kecuali masa news besar melibatkan GBP atau USD. Itu atas pemerhatian saya lah... pair EU, AU dan NU memang banyak membantu untuk trade GU ni..

https://picnac.com/images/9862gunuaueu.gif
Graf EU, AU, NU & GU hari sabtu lepas hingga market buka pagi ni.

hatisenang
05-19-2008, 03:11 PM
Pukul 10 p.m baru dapat tengok chart... Begini lah keadaannya, dah masuk 5 post lepas pukul 11 p.m. Bila nak profit ni? Tunggu jer lah...

https://picnac.com/images/1224graphgu.gif
:o

hatisenang
05-19-2008, 10:17 PM
Alhamdulillah... dah sampai target 1.9490 ( diubah daripada 1.9494 sebelum tidur :D )
https://picnac.com/images/1887guhistory.gif

Harap telah memberi gambaran yang jelas tentang cara trade ni. :)

bitter
05-20-2008, 04:15 AM
lumayan sekali bro.

sm_win sm_win

tm1
05-22-2008, 01:41 AM
Harap telah memberi gambaran yang jelas tentang cara trade ni. :)

Peh jelas skali bro. Teknik simple2 dan berkesan camni yg aku gemar ni. Thanks. Tambah satu lagi ilmu.

bitter
05-22-2008, 04:40 AM
rasenye ade di page sebelah dan kat page ne.

tgk laa.

klu xsilapp.

xpon bro kite tambahkan lagi cara2 tradenya :)

hatisenang
05-22-2008, 08:29 AM
Peh jelas skali bro. Teknik simple2 dan berkesan camni yg aku gemar ni. Thanks. Tambah satu lagi ilmu.

Sama-sama. Mana yang baik tu datangnya dari Allah, segala kekurangan atas kelemahan kita sendiri... semoga dimurahkan rezeki... "Bersederhana itu adalah lebih baik..." :rolleyes:

hatisenang
05-22-2008, 02:16 PM
Sikit jer dpt trade hari ni dgn semalam... :o
https://picnac.com/images/360guhistory.gif

bitter
05-23-2008, 06:09 AM
Sikit jer dpt trade hari ni dgn semalam... :o
https://picnac.com/images/360guhistory.gif

alhamdulillah bro :)

sm_win sm_win

hatisenang
06-04-2008, 11:35 PM
Update jurnal sebelum bercuti ke S'wak minggu lepas. Semalam baru dapat trade balik. Rindu sangat nak memorex...
https://picnac.com/images/5627tradehistory.gif

:)

mazlimoin
06-05-2008, 04:01 AM
Update jurnal sebelum bercuti ke S'wak minggu lepas. Semalam baru dapat trade balik. Rindu sangat nak memorex...
https://picnac.com/images/5627tradehistory.gif

:)

mak aii semua kena TP..bagus tu...nanti dah banyak duit boleh la beralih ke akaun standard lak..hehhe sure kayaraya tu

hatisenang
06-05-2008, 02:10 PM
mak aii semua kena TP..bagus tu...nanti dah banyak duit boleh la beralih ke akaun standard lak..hehhe sure kayaraya tu

Insya Allah. Tu yg ambik masa sikit & kesabaran nak mengumpul modal... :D
Paham-paham jer lah keje gomen ni... krisis makanan lagi, minyak lagi... nooo

mazlimoin
06-05-2008, 03:24 PM
Insya Allah. Tu yg ambik masa sikit & kesabaran nak mengumpul modal... :D
Paham-paham jer lah keje gomen ni... krisis makanan lagi, minyak lagi... nooo

dah la tu ..bonusss pun tak kasi...ishk!!

bitter
06-05-2008, 06:04 PM
Update jurnal sebelum bercuti ke S'wak minggu lepas. Semalam baru dapat trade balik. Rindu sangat nak memorex...
https://picnac.com/images/5627tradehistory.gif

:)

masyukkk bro.

geram tengok ijoo manjang neh.

great0ne
06-05-2008, 11:30 PM
harap dapat terus update thread ni untuk buat rujukan....:D

mazlimoin
06-06-2008, 04:18 PM
masyukkk bro.

geram tengok ijoo manjang neh.

huhuh...sebab tu la hati dia senang jer..si hatisenang nie...hehehehe..semoga berterusan pips hijau dari hari ke hari... aminnnn

bitter
06-06-2008, 06:16 PM
huhuh...sebab tu la hati dia senang jer..si hatisenang nie...hehehehe..semoga berterusan pips hijau dari hari ke hari... aminnnn

tehehee.

dah ijao memanjanggg , bley la share2 sdikit :p

aminnnnnn.

mas_erix
06-09-2008, 08:02 AM
Mantab Bro!!

hatisenang
06-09-2008, 08:54 AM
Cuba nasib di petang isnin... ginilah keadaannya... bila nak hijau ni, sabar jer lah.
https://picnac.com/images/3934tradegu.gif

hatisenang
06-09-2008, 09:48 AM
Makin mencabar pulak market hari ni... huuuhh... :rolleyes:
https://picnac.com/images/2371tradegu.gif

Ganaz-ganaz... :o

hatisenang
06-09-2008, 03:04 PM
Alhamdulillah.. dah closed. Rugi sikit lepas TP diubah kepada 1.9725
(asal TP 1.9715). Bolehlah...asalkan hijau belaka..:

https://picnac.com/images/5222tradehistory.gif

bitter
06-09-2008, 04:51 PM
Alhamdulillah.. dah closed. Rugi sikit lepas TP diubah kepada 1.9725
(asal TP 1.9715). Bolehlah...asalkan hijau belaka..:

https://picnac.com/images/5222tradehistory.gif

tahniah bro profit :)

kehijauan anda memang terserlah. :D

3extremepips
06-10-2008, 05:22 AM
caya lah bro...salute:)
saya cadangkan tambah satu lagi SO 30 3 3
kalo nak main SO lah..
my advice is try use RSI plak.. maybe can move TP up to 20pips
good luck mate

hatisenang
06-10-2008, 09:19 AM
5:18 PM / 10.06.08 - Masuk buy GU...

bitter
06-10-2008, 10:54 AM
5:18 PM / 10.06.08 - Masuk buy GU...

buat mase sekarang tgh floating.

tunggu trend up.

hatisenang
06-10-2008, 12:18 PM
Sehingga 08:17 PM...
https://picnac.com/images/7244graphgu.gif
:rolleyes:

bitter
06-10-2008, 12:22 PM
Sehingga 08:17 PM...
https://picnac.com/images/7244graphgu.gif
:rolleyes:

insyaallah klu xde pape.

mencanak la nnt eyh? :p

hatisenang
06-10-2008, 12:43 PM
Target dah tukar 1.9590... sabar jer lah.

bitter
06-10-2008, 01:53 PM
Target dah tukar 1.9590... sabar jer lah.

menjunam lagi.

huhu.

hatisenang
06-10-2008, 02:27 PM
menjunam lagi.

huhu.

Huhu.. Iyelah.. bilalah nak hijau ni.. sabar jerlah..:D

bitter
06-10-2008, 02:30 PM
Huhu.. Iyelah.. bilalah nak hijau ni.. sabar jerlah..:D

cam merajukkk je tanak naek neh.

tungguu sampai tido la jwbnye :p

hatisenang
06-10-2008, 02:34 PM
Ganaz-ganaz... fight betul kalau aku show trading..sm_happy

Sabar jer lah...
https://picnac.com/images/2609graphgu.gif

bitter
06-10-2008, 02:40 PM
Ganaz-ganaz... fight betul kalau aku show trading..sm_happy

Sabar jer lah...
https://picnac.com/images/2609graphgu.gif

aku tengah test ea ne.
sme floating.
huhu.
eu,uj,gu,gj.
aduih.

hatisenang
06-10-2008, 02:51 PM
Tidur-tidur... tunggu besoklah.. hehehe.. tarik TP lagi kasi turun..huhhh..
Wassalam.

learn2biz
06-10-2008, 03:50 PM
Waaa .. semua buy ka ? janji margin boleh tahan ok la .. tada tahan kalu .. Mr. Stop Out tgh menjeling tu .....

hatisenang
06-11-2008, 02:10 AM
Waaa .. semua buy ka ? janji margin boleh tahan ok la .. tada tahan kalu .. Mr. Stop Out tgh menjeling tu .....

Kasi jelous sama Mr. Stop Out.. sm_happy

Lagi buy kalu harga kasi murah... hehehe toothy9

halzu
06-11-2008, 03:52 AM
buy jgn tak buy..... cuma jgn sampai bye bye udah...:D

bitter
06-11-2008, 10:29 AM
aduih.

floating lak ea ne.

hatisenang
06-11-2008, 10:41 AM
Akhirnya... kena jugak 1.9575.
Terima kasih juga kpd fxmalay support atas keperihatinan tuan2. :D

Nasib baik tak sempat tengok waktu turun lagi tadi, mau buy lagi kalu... syukurlah apa yg dapat. Alhamdulillah.
https://picnac.com/images/2625tradegu.gif

learn2biz
06-11-2008, 04:33 PM
Tahniah hatisenang .. semoga bertambah senang hati bila hati sudah senang ... senang-senangkan lah hati anda ... hati yang senang membawa kepada kesenangan hati :D :D :D .. aiyaa .. apa yg aku merepekkan ni ...

PS: sorry .. gembira sgt bila tengok hatisenang dapat hijau berderet-deret :D

bitter
06-11-2008, 04:37 PM
Tahniah hatisenang .. semoga bertambah senang hati bila hati sudah senang ... senang-senangkan lah hati anda ... hati yang senang membawa kepada kesenangan hati :D :D :D .. aiyaa .. apa yg aku merepekkan ni ...

PS: sorry .. gembira sgt bila tengok hatisenang dapat hijau berderet-deret :D

klu bro tgk sme SS hijao bro hatisenang ..
ne baru satu.
sure bro hyper happy nnt :p

hatisenang
06-11-2008, 10:31 PM
Semoga ada manfaatnya kpd rakan trader yang lain...dan semua senang hati bila trade. amin..

Gdien
06-12-2008, 02:26 AM
ya betul hatisenang. hatiku senang sekali bila tengok chart dan result yang dipaparkan. :)

bitter
06-12-2008, 08:13 AM
ya betul hatisenang. hatiku senang sekali bila tengok chart dan result yang dipaparkan. :)

hati senang , jiwa tenang.

sm_win

siap bley panggil mat hijao.

hatisenang
06-12-2008, 09:30 AM
hati senang , jiwa tenang.

sm_win

siap bley panggil mat hijao.

Pandailah bitter... mat hijau tu untuk zainal sahaja.. :D

Rasa-rasa sekarang ni aku masuk post apa GU? ;)

halzu
06-12-2008, 10:01 AM
yeaaaa... hati ku pun senang juga ...bukan sahaja ko yg berjaya close GU dgn senang hati... aku pun dgn senang hati mengclosekan GU dgn kaler hijau setelah kaler merah lebih 150 pips...toothy9

hatisenang
06-12-2008, 10:37 AM
yeaaaa... hati ku pun senang juga ...bukan sahaja ko yg berjaya close GU dgn senang hati... aku pun dgn senang hati mengclosekan GU dgn kaler hijau setelah kaler merah lebih 150 pips...toothy9

Tahniah.. marilah kita sama-sama menghijaukan dunia fxmalay... :D

hatisenang
06-12-2008, 10:40 AM
Trading minggu ni memang mencabar belaka...

Sehingga 06:35 PM ...
https://picnac.com/images/5844tradegu.gif

Sabar...

halzu
06-13-2008, 09:41 AM
Tahniah.. marilah kita sama-sama menghijaukan dunia fxmalay... :D

tapi hari ni hati tak senang .... apabila banyak pair satu kaler....merah....:o

hatisenang
06-13-2008, 11:30 AM
minggu ni memang mencabar sungguh... tobat tak nak show lagi open post aku... cukup tunjuk closed position saje... bahaye2.

bitter
06-13-2008, 03:19 PM
minggu ni memang mencabar sungguh... tobat tak nak show lagi open post aku... cukup tunjuk closed position saje... bahaye2.

alah bro.

ape salahnye kalao tunjuk?

tehehe.

Gdien
06-13-2008, 04:53 PM
minggu ni memang mencabar sungguh... tobat tak nak show lagi open post aku... cukup tunjuk closed position saje... bahaye2.


alah bro.

ape salahnye kalao tunjuk?

tehehe.

betul, aku sokong ko bitter..dan aku rasa ramai lagi setuju agar hatisenang teruskan show post tu..

hatisenang
06-14-2008, 12:05 AM
alah bro.

ape salahnye kalao tunjuk?

tehehe.

Takut nanti akan menyebabkan mereka yg "ikut" tak boleh tahan & kena call margin... alih2 salahkan aku plak... :p

Mungkin aku kena beri amaran awal kot... atau 'Disclaimer'.. :rolleyes:

hatisenang
06-14-2008, 12:19 AM
Ini lah keadaanya sebelum aku masuk tidur... tunggu hari isnin lah nampaknya. Target pun dah modified... dan bakal dimodified lagi bergantung kepada 'keganasan' market.

https://picnac.com/images/4466tradegu.gif

AMARAN: Ini adalah jurnal trading sahaja. Sebarang kerugian disebabkan maklumat yang diberikan dalam jurnal ini adalah tanggungjawab anda sendiri. :cool:

bitter
06-14-2008, 08:23 AM
Takut nanti akan menyebabkan mereka yg "ikut" tak boleh tahan & kena call margin... alih2 salahkan aku plak... :p

Mungkin aku kena beri amaran awal kot... atau 'Disclaimer'.. :rolleyes:

hehe.

itu tanggung sindri laa.
sape suro men ikot je :p
buat la revision sket.


Ini lah keadaanya sebelum aku masuk tidur... tunggu hari isnin lah nampaknya. Target pun dah modified... dan bakal dimodified lagi bergantung kepada 'keganasan' market.

https://picnac.com/images/4466tradegu.gif

AMARAN: Ini adalah jurnal trading sahaja. Sebarang kerugian disebabkan maklumat yang diberikan dalam jurnal ini adalah tanggungjawab anda sendiri. :cool:

hehe.

mekasih bro.

hatisenang
06-16-2008, 04:29 AM
Alhamdulillah... settled juga hari ni. Syukurlah apa yang dapat. :D
Mudah2 an minggu ni akan terus menghijau.. amin. :)

https://img2.freeimagehosting.net/uploads/abacffe60e.gif

bitter
06-16-2008, 07:20 AM
Alhamdulillah... settled juga hari ni. Syukurlah apa yang dapat. :D
Mudah2 an minggu ni akan terus menghijau.. amin. :)

https://img2.freeimagehosting.net/uploads/abacffe60e.gif

huhu. baru tutup close post ari ne eyh? :)

minggu ne banyak news la bro :p

Gdien
06-16-2008, 08:08 AM
waaa..mantaplah hatisenang..teruskan :)

mazlimoin
06-16-2008, 08:13 AM
waaa..mantaplah hatisenang..teruskan :)

hatisenang akan terus senang kalau macam ni....hati senannnnng jer tgk

hatisenang
06-17-2008, 10:45 AM
06:30 PM hari ni... seperti selalu.. sm_rolleye

https://www.upload2world.com/pic91/upload2world_1e301.gif

bitter
06-17-2008, 11:12 AM
06:30 PM hari ni... seperti selalu.. sm_rolleye

https://img2.freeimagehosting.net/uploads/d7271896fd.gif

ta muncul la plak SS bro punye neh.

hatisenang
06-17-2008, 01:36 PM
masalah url... dah ok.

bitter
06-17-2008, 02:10 PM
06:30 PM hari ni... seperti selalu.. sm_rolleye

https://www.upload2world.com/pic91/upload2world_1e301.gif

wahaa.

banyak turun tu bro.

masyukk ke? :D

sm_win sm_win

Gdien
06-17-2008, 04:59 PM
06:30 PM hari ni... seperti selalu.. sm_rolleye

https://www.upload2world.com/pic91/upload2world_1e301.gif

TP ubah kat mana hatisenag? kalu tengok chart price dah cecah 9565 tu..

bitter
06-17-2008, 05:01 PM
TP ubah kat mana hatisenag? kalu tengok chart price dah cecah 9565 tu..

ne da terlepas LRT da ne.

skrg tgh uptrend :p

Gdien
06-17-2008, 05:36 PM
ne da terlepas LRT da ne.

skrg tgh uptrend :p

laa..kan dia ambik post buy dari tadi tuh..,mesti dia ambik TP bila price chart naik keatas.

bitter
06-17-2008, 06:00 PM
laa..kan dia ambik post buy dari tadi tuh..,mesti dia ambik TP bila price chart naik keatas.

ye kerh?
xnmpk lak post buy yg dibuat. ehhee :p

hatisenang
06-17-2008, 10:17 PM
Target diubah kpd 1.9595 dp 1.9615 ( biasanya kena juga target asal ni ).

hatisenang
06-17-2008, 10:21 PM
Petua supaya kena target: Tutup MT selalu... monitor price dari webpage fxmalay sahaja... hehehe.

bitter
06-18-2008, 03:45 AM
Petua supaya kena target: Tutup MT selalu... monitor price dari webpage fxmalay sahaja... hehehe.

tehehehe.

best gak petua bro neh. :p

halzu
06-18-2008, 04:16 AM
Petua supaya kena target: Tutup MT selalu... monitor price dari webpage fxmalay sahaja... hehehe.

satu lagi petua yg paling best....tutup MT tido & mimpikan pips-pips yg hijau maka senang ler hati kita...... zzzzzzzz :D

bitter
06-18-2008, 04:19 AM
satu lagi petua yg paling best....tutup MT tido & mimpikan pips-pips yg hijau maka senang ler hati kita...... zzzzzzzz :D

kalu mimpi pips merah2 ape plak nnt?

susah hati :D

sm_win

hatisenang
06-18-2008, 03:13 PM
Nak kena tambah sedekah kat fxopen ni... ubah target lagi... 1.9590

hatisenang
06-19-2008, 06:48 AM
3 hari punya tunggu beb...

https://www.upload-image.org/img/92fe82e3a4d702921a2548028e42e902/guperform.gif

Alhamdulillah...syukur.:D

* Ada yang tersasul masuk market EU.. last2 layan jer lah.

bitter
06-19-2008, 02:57 PM
3 hari punya tunggu beb...

https://www.upload-image.org/img/92fe82e3a4d702921a2548028e42e902/guperform.gif

Alhamdulillah...syukur.:D

* Ada yang tersasul masuk market EU.. last2 layan jer lah.

kecil2 je lots skrg bro?

acc standard ke? :p

alhamdulillah , hati bro senang sprti slalu :)

hatisenang
06-19-2008, 03:09 PM
kecil2 je lots skrg bro?

acc standard ke? :p

alhamdulillah , hati bro senang sprti slalu :)

kecil2 janji dpt masyuk banyak... takde lah sakit hati kalau tengok harga "baik punya" mesti rembat. :D

standard mendet? pair ada titik lagi tu... :p insya Allah akan ku sampaikan akaun mikro ni sehingga usd400.00, amin. Tapi tak tahu bila boleh sampai, mm kena selalu mau ingat...:rolleyes:

bitter
06-19-2008, 03:40 PM
kecil2 janji dpt masyuk banyak... takde lah sakit hati kalau tengok harga "baik punya" mesti rembat. :D

standard mendet? pair ada titik lagi tu... :p insya Allah akan ku sampaikan akaun mikro ni sehingga usd400.00, amin. Tapi tak tahu bila boleh sampai, mm kena selalu mau ingat...:rolleyes:

aminnn bro.
moga2 sampai.

bila da sampai 400usd , tukar standard ke bro? :p

hatisenang
06-19-2008, 10:05 PM
aminnn bro.
moga2 sampai.

bila da sampai 400usd , tukar standard ke bro? :p

sm_win
Tengoklah mcm mana... tapi gunalah micro selagi ada. Tak adalah pressure sangat bila trading, hati pun senang jer...:D
Cukuplah pressure dgn job sajer...

i) equity < usd100 maksimum lot 0.3 utk satu trade,
ii) usd100 < equity < usd200 maksimum lot 0.5 utk satu trade,
iii) usd200 < equity < usd300 maksimum lot 0.5 + 0.2 utk satu trade

Draw lah usd100 utk pocket money bila equity sampai usd400. :rolleyes:

Berangan lah pulak aku ni..:o

jahart
06-20-2008, 01:25 AM
broh, teknik lu mmg cool

slalu main kul brape?
lepas blk keje ke? ke main kat opis?
blk keje dh kul 7-8pm
hmmm...

hatisenang
06-20-2008, 01:54 AM
broh, teknik lu mmg cool

slalu main kul brape?
lepas blk keje ke? ke main kat opis?
blk keje dh kul 7-8pm
hmmm...


Biasanya belah petang lepas pukul 3 pm atau 8 pm. Bergantunglah kepada keadaan market dah overbought @ oversold. Kalau tak sesuai stay out lah. Kalau dah ada post, tumpu yg tu jer lah, ubahsuai target & tambah post kalau market fight. Tak pernah masuk post yg berlawanan. ;)

hatisenang
06-20-2008, 03:33 PM
Nampaknya seperti minggu lepas juga, kena tunggu hari isnin, insya Allah.:D
Tidur... wassalam.
https://img34.picoodle.com/img/img34/4/6/20/f_tradegum_e97918b.gif

bitter
06-22-2008, 05:24 AM
Nampaknya seperti minggu lepas juga, kena tunggu hari isnin, insya Allah.:D
Tidur... wassalam.
https://img34.picoodle.com/img/img34/4/6/20/f_tradegum_e97918b.gif

alhamdulillah bro.

teruskan profit yg ditetapkan :)

Gdien
06-22-2008, 09:27 AM
Nampaknya seperti minggu lepas juga, kena tunggu hari isnin, insya Allah.:D
Tidur... wassalam.
https://img34.picoodle.com/img/img34/4/6/20/f_tradegum_e97918b.gif
kalu tengok chart tu macam tak sama jer keadaan dari show post sebelum2 ni.:D

hatisenang
06-23-2008, 07:42 AM
kalu tengok chart tu macam tak sama jer keadaan dari show post sebelum2 ni.:D

Apa yg lain brother?
:D

hatisenang
06-23-2008, 07:58 AM
Mungkin brother Gdien banding dgn post #74 tu kot? Post yg tu dah settled. Tapi missing pulak link picture history profit dia kat #88.

Ni saya tunjuk balik hasilnya bersama dgn trade baru closed hari ni. Alhamdulillah. :D

https://img29.picoodle.com/img/img29/4/6/22/f_guperformm_4a4f251.gif

bitter
06-23-2008, 08:08 AM
Mungkin brother Gdien banding dgn post #74 tu kot? Post yg tu dah settled. Tapi missing pulak link picture history profit dia kat #88.

Ni saya tunjuk balik hasilnya bersama dgn trade baru closed hari ni. Alhamdulillah. :D

https://img29.picoodle.com/img/img29/4/6/22/f_guperformm_4a4f251.gif

masyuk broo.

skit2 , lame2 jd bukit :)

sm_win

Gdien
06-23-2008, 01:06 PM
Apa yg lain brother?
:D

theeheh..takde ade ape bro, cuma chart ko tu tak meliputi keseluruhan chart yang ade semasa ko ambik post yang terawal tu..:) tu yang aku nampak pelik sikit tu...

Gdien
06-23-2008, 02:10 PM
hari ni punya post kat mana start bro hatisenang?

hatisenang
06-23-2008, 02:23 PM
hari ni punya post kat mana start bro hatisenang?

Aku dah start buy kat 19608. Tengah tunggu harga yg lagi cantik.. :D

bitter
06-23-2008, 03:28 PM
Aku dah start buy kat 19608. Tengah tunggu harga yg lagi cantik.. :D

sape masuk dr ptg eu dgn gu mmg ratus2 la pips :p

sm_win sm_win

hatisenang
06-24-2008, 02:15 AM
Ada lah dapat sikit semalam. Cepat plak closed. Alhamdulillah. :D

https://img26.picoodle.com/img/img26/4/6/23/f_guperformm_ee6e887.gif

Gdien
06-24-2008, 10:27 AM
try gak malam tadi di 9600 dapat gak enter 2 post..:)

hatisenang
06-24-2008, 11:59 AM
try gak malam tadi di 9600 dapat gak enter 2 post..:)

Baguslah.. berapa pips masyuk? Still peram kot?:D

forextrading
06-24-2008, 02:13 PM
Baguslah.. berapa pips masyuk? Still peram kot?:D

Peram jgn x peram.Terlampau lama sgt peram nanti jd busuk pula :D

Gdien
06-24-2008, 02:18 PM
Baguslah.. berapa pips masyuk? Still peram kot?:D


Peram jgn x peram.Terlampau lama sgt peram nanti jd busuk pula :D

amik 15 + 26 pips jer..tadak berani la nak peram2..heheh.

hatisenang
06-24-2008, 02:44 PM
amik 15 + 26 pips jer..tadak berani la nak peram2..heheh.

Ok lah tu.. kalau tamak sikit memang kenyang sekarang ni... syukurlah apa yg dapat.:)

hatisenang
06-24-2008, 10:36 PM
semalam senang sikit trade... tak sengaja jadi scalper... market tak fight. toothy9 Alhamdulillah.

https://img27.picoodle.com/img/img27/4/6/24/f_guperformm_f836cbd.gif

hatisenang
06-25-2008, 03:11 PM
Ini malam punya post.. ada fight sikit. :D Sabar...
https://img34.picoodle.com/img/img34/4/6/25/f_tradegum_8df40e8.gif

forextrading
06-25-2008, 06:48 PM
semalam senang sikit trade... tak sengaja jadi scalper... market tak fight. toothy9 Alhamdulillah.

https://img27.picoodle.com/img/img27/4/6/24/f_guperformm_f836cbd.gif

Mables..bro...
Ok lah tu.Biar sikit janji profit sm_win

bitter
06-25-2008, 07:40 PM
semalam senang sikit trade... tak sengaja jadi scalper... market tak fight. toothy9 Alhamdulillah.

https://img27.picoodle.com/img/img27/4/6/24/f_guperformm_f836cbd.gif

alhamdulillah bro. :)

da semakin tinggi nampaknya bukit :p

sm_win

hatisenang
06-25-2008, 09:44 PM
Alhamdulillah... tercapai juga sasaran short term. Maka bermula lah stage yg kedua... target balance usd200.00 in mid July. Insya Allah.:D
https://img29.picoodle.com/img/img29/4/6/25/f_guperformm_9311559.gif

amazere
06-26-2008, 01:59 AM
Thank's bro. Teknik anda byk membantu sy buat profit. Harap teruskan post utk sy timba ilmu lg. Semoga dimurahkan rezeki..Salute.. sm_smile

hatisenang
06-26-2008, 09:49 AM
Thank's bro. Teknik anda byk membantu sy buat profit. Harap teruskan post utk sy timba ilmu lg. Semoga dimurahkan rezeki..Salute.. sm_smile

Alhamdulillah... sama2. Tertanya-tanya pulak tengok ss tu, standard account boleh trade 0.01 lot ker? Tertinggal keretapi betul aku ni... sm_rolleye

mazlimoin
06-26-2008, 10:29 AM
Alhamdulillah... sama2. Tertanya-tanya pulak tengok ss tu, standard account boleh trade 0.01 lot ker? Tertinggal keretapi betul aku ni... sm_rolleye

tu ntah broker lain tu huhuhuhu

hatisenang
06-26-2008, 11:57 AM
tu ntah broker lain tu huhuhuhu

Mungkin juga yek..:D Jadi bukan fxopen lah tu...:o

Gdien
06-26-2008, 12:53 PM
Mungkin juga yek..:D Jadi bukan fxopen lah tu...:o

hari ini punya post takde ke bro? hhehe

hatisenang
06-26-2008, 12:58 PM
hari ini punya post takde ke bro? hhehe

Ye tak ye pulak.. lupa..:D

hatisenang
06-26-2008, 01:00 PM
Ni lah dia... masih menunggu. Sabar...kalau tak mlm ni, esok...insya Allah :D

https://img32.picoodle.com/img/img32/4/6/26/f_tradegum_6d4616c.gif

forextrading
06-26-2008, 05:44 PM
amik 15 + 26 pips jer..tadak berani la nak peram2..heheh.

Ok lah tu bro.Terlebih peram lain pula jadinya nanti sm_upset

amazere
06-27-2008, 11:18 AM
tu ntah broker lain tu huhuhuhu


litef***x. hehe :)

hatisenang
06-27-2008, 02:26 PM
litef***x. hehe :)

emmm.. patutlah... Tahniah sekali lagi, asalkan bahagia...:D

hatisenang
06-27-2008, 02:46 PM
Alhamdulillah... yang semalam punya dah closed tadi.:D

https://img27.picoodle.com/img/img27/4/6/27/f_guperform1m_ca9225d.jpg

hatisenang
06-30-2008, 10:46 AM
https://img33.picoodle.com/img/img33/4/6/30/f_guperformm_38e4b5f.gif :D ( walaupun sebenarnya sedih dgn keadaan Malaysia nooo )

bitter
06-30-2008, 11:33 AM
https://img33.picoodle.com/img/img33/4/6/30/f_guperformm_38e4b5f.gif :D ( walaupun sebenarnya sedih dgn keadaan Malaysia nooo )

nice bro.

apsal plak bley sedih tuh.

hatisenang
06-30-2008, 01:28 PM
nice bro.

apsal plak bley sedih tuh.

Walaupun tahun 2008 rezeki agak murah (alhamdulillah) ... tapi minyak naik, harga barang naik, semua nak naik... termasuk berlumba-lumba nak naik jadi PM... Apa dah jadi dgn Malaysia ni... sedih...sedih. nooo

learn2biz
06-30-2008, 02:16 PM
Walaupun tahun 2008 rezeki agak murah (alhamdulillah) ... tapi minyak naik, harga barang naik, semua nak naik... termasuk berlumba-lumba nak naik jadi PM... Apa dah jadi dgn Malaysia ni... sedih...sedih. nooo

"Ubah Gaya Hidup" vs "Malaysia Boleh" ...

bitter
07-01-2008, 09:14 AM
Walaupun tahun 2008 rezeki agak murah (alhamdulillah) ... tapi minyak naik, harga barang naik, semua nak naik... termasuk berlumba-lumba nak naik jadi PM... Apa dah jadi dgn Malaysia ni... sedih...sedih. nooo

oh pasal tuhh.

tak ambil tau sgt politik ne. :p

kes liwat?? heh.

tehehe.

hatisenang
07-01-2008, 10:36 AM
Tak sempat trade petang ni.. sibuk bawa bini beli bunga...
Harap2 malam ni ada peluang masuk market..

mas_erix
07-01-2008, 11:18 AM
wow..banyak bangt dapatnya bro..
Mantab..

hatisenang
07-01-2008, 11:51 AM
wow..banyak bangt dapatnya bro..
Mantab..

Alhamdulillah.. semoga yg baik dapet diikutin & ada manfaatnya...:D

hatisenang
07-01-2008, 12:00 PM
SS sambungan dgn yg baru closed.. alhamdulillah.. sedikit2..asalkan istiqomah
:rolleyes:
https://img32.picoodle.com/img/img32/4/7/1/f_guperformm_941daae.gif

hatisenang
07-01-2008, 02:22 PM
10:15 pm ... to be continued... insya Allah.

https://img26.picoodle.com/img/img26/4/7/1/f_tradegum_eb3a32c.gif

forextrading
07-01-2008, 02:45 PM
10:15 pm ... to be continued... insya Allah.

https://img26.picoodle.com/img/img26/4/7/1/f_tradegum_eb3a32c.gif


Harap2 masyukla ye sm_win

hatisenang
07-01-2008, 03:50 PM
Latest Update sebelum masuk tidur... harap2 esok settled, amin...

https://img29.picoodle.com/img/img29/4/7/1/f_tradegum_8458994.gif

hatisenang
07-02-2008, 07:25 AM
Alhamdulillah... dah closed.:D
https://img37.picoodle.com/img/img37/4/7/1/f_guperformm_f04c50c.gif

jahart
07-02-2008, 09:48 AM
Alhamdulillah... dah closed.:D
https://img37.picoodle.com/img/img37/4/7/1/f_guperformm_f04c50c.gif

bila nk beralih ke standard bro.
teknik ni kalau apply kat gj berkesan tak? sm_upset

hatisenang
07-02-2008, 01:53 PM
bila nk beralih ke standard bro.
teknik ni kalau apply kat gj berkesan tak? sm_upset

Kena buat kajian dulu, sebab gj lebih ganas. Equity kena lagi besar, target pertama kena lebar sikit (mungkin 20-30 pips), stochastic dia kena study, berapa lama kebiasaannya meleret kat lantai or siling. Shi-channel dia mcm mana selalu tembus ke tak.. dan kena test paling kurang 1 bulan kat demo.. sm_rolleye Nantilah saya buat kajian tindakan...

forexgeek
07-02-2008, 05:02 PM
Hi hatisenang,

Nice trade and amazing result! Must be very sabar while the price go against the trade alot. I'm trying to demo your system and hope to learn more from you.

The SHI channel only use for GU on 4H TF?

Can you explain how it is used to guide our entry?

I think the myth of this strategy is to find the right entry point.:)

hatisenang
07-03-2008, 06:24 AM
Hi hatisenang,

Nice trade and amazing result! Must be very sabar while the price go against the trade alot. I'm trying to demo your system and hope to learn more from you.

The SHI channel only use for GU on 4H TF?

Can you explain how it is used to guide our entry?

I think the myth of this strategy is to find the right entry point.:)

Yes, SHI channel only for GU bcoz i trade only GU. How to use? Actually it guide you for trendline outomatically. Also to predict reversal on price movement when candle going to touch the SHI channel line. But you have to draw yr own trendline when SHI channel look like to breakout. Most important trade on stochastic to make entry. Its better to enter when stochastic on EU and NU (sometime AU) have same situation with GU ( overbought or oversold ). But don't enter many times at the beginning, give them chances to give you 'better price ' for bidding.

Right entry point? Yes! and to find the "buy low & sell high" myth. sm_win

Test it on demo, feel it like a real. Goodluck.
(sorry for my broken english :p )

jahart
07-03-2008, 06:31 AM
Kena buat kajian dulu, sebab gj lebih ganas. Equity kena lagi besar, target pertama kena lebar sikit (mungkin 20-30 pips), stochastic dia kena study, berapa lama kebiasaannya meleret kat lantai or siling. Shi-channel dia mcm mana selalu tembus ke tak.. dan kena test paling kurang 1 bulan kat demo.. sm_rolleye Nantilah saya buat kajian tindakan...

tulatu, dulu shi dia cam tade meleret lama sgt,
skang ni suma graf lain mcm aaa..
efek ekonomi kut
sama2 memaximise kan profit!
sm_cool

forexgeek
07-04-2008, 08:45 AM
Yes, SHI channel only for GU bcoz i trade only GU. How to use? Actually it guide you for trendline outomatically. Also to predict reversal on price movement when candle going to touch the SHI channel line. But you have to draw yr own trendline when SHI channel look like to breakout. Most important trade on stochastic to make entry. Its better to enter when stochastic on EU and NU (sometime AU) have same situation with GU ( overbought or oversold ). But don't enter many times at the beginning, give them chances to give you 'better price ' for bidding.

Right entry point? Yes! and to find the "buy low & sell high" myth. sm_win

Test it on demo, feel it like a real. Goodluck.
(sorry for my broken english :p )

Thanks for your explanation. You english not bad ler, my BM sux la.... haha

This kind of technique do looks promising theoretically because price will sure make retracement at some point. How long have you been trading this method? Have you every experience that price spike a few hundred pips against you, maybe kena news? Any back-up plan?

I'm setting up the demo. :D

halzu
07-04-2008, 10:22 AM
Thanks for your explanation. You english not bad ler, my BM sux la.... haha

This kind of technique do looks promising theoretically because price will sure make retracement at some point. How long have you been trading this method? Have you every experience that price spike a few hundred pips against you, maybe kena news? Any back-up plan?

I'm setting up the demo. :D

I have tested the technique with EJ & look like it works too...:)

hatisenang
07-04-2008, 11:08 AM
Thanks for your explanation. You english not bad ler, my BM sux la.... haha

This kind of technique do looks promising theoretically because price will sure make retracement at some point. How long have you been trading this method? Have you every experience that price spike a few hundred pips against you, maybe kena news? Any back-up plan?

I'm setting up the demo. :D

I realized trading this method early March this year and applied in demo & my previous real micro. You can see on this early thread, account history of my micro. I'm ready for a spike, i make sure my equity ( remember - micro account ) capable to hold it by small lot per trade. Acctually i'm not realy care about news, because i'm looking for overbought & oversold ( after news breakout maybe! ). I consider back-up plan by drag my profit target for acceptable small loss, +- still untung.

Goodluck.:D

hatisenang
07-04-2008, 11:10 AM
I have tested the technique with EJ & look like it works too...:)

Nice... :D

3extremepips
07-06-2008, 07:03 AM
tahniah bro... kajayaan pertahanan mental dan emosi.. sungguh menakjubkan.. caya lah

forextrading
07-06-2008, 08:21 AM
Nice... :D

Barulah hati senang mcm ni...:D

hatisenang
07-07-2008, 12:36 PM
Mak aii.. panjangnya stochastic menjalar kat bawah tu.... :D Sabar2 :rolleyes: https://img28.picoodle.com/img/img28/4/7/7/f_tradegum_bf351c9.gif
Insya Allah kalau ada rezeki...tak malam ni, esok.. amin.

forextrading
07-07-2008, 02:03 PM
Mak aii.. panjangnya stochastic menjalar kat bawah tu.... :D Sabar2 :rolleyes: https://img28.picoodle.com/img/img28/4/7/7/f_tradegum_bf351c9.gif
Insya Allah kalau ada rezeki...tak malam ni, esok.. amin.

Kalau mcm ni pip2 hijau pun menjalar :D

bitter
07-07-2008, 02:11 PM
Kalau mcm ni pip2 hijau pun menjalar :D

kenyang yg amat tuw untuk permulaan minggu baru :)

alhamdullilah.

sm_win sm_win

learn2biz
07-07-2008, 03:00 PM
Bila ada meeting macam G8 ke, memang boleh berlaku macam ni ... menjalar kat belah bawah atau atas jer ikut pair ... habis jer meeting, jeng jeng jeng ....

bitter
07-07-2008, 03:04 PM
EU , GU

kembali menuju ke puncak . sm_happy

forextrading
07-07-2008, 04:55 PM
EU , GU

kembali menuju ke puncak . sm_happy


horey...sm_cool
mari kita sama2 mendaki menuju kepuncak :D

bitter
07-07-2008, 05:19 PM
horey...sm_cool
mari kita sama2 mendaki menuju kepuncak :D

seronok la same yg dpt naik LRT :)

alhamdulillah.

halzu
07-07-2008, 05:26 PM
hari ni aku dok bantai EJ jer.... pakai teknik hatisenang.... sebab hati ku senang ...tunggu buah nak gugur jer... pips ijau dah menyala boleh ler tido dgn hati senang....:D

forextrading
07-07-2008, 05:31 PM
hari ni aku dok bantai EJ jer.... pakai teknik hatisenang.... sebab hati ku senang ...tunggu buah nak gugur jer... pips ijau dah menyala boleh ler tido dgn hati senang....:D

Sape yg pakai teknik ni mesti hatinya senang je...thehehe..
lagi senang kalau dapat pips yg kehijauan menyala2 :D

hatisenang
07-07-2008, 10:35 PM
Alhamudlillah... pagi ni senang hati nengok korang... aku pun dah closed semua GU. Alhamdulillah syukur.

forextrading
07-07-2008, 11:03 PM
Alhamudlillah... pagi ni senang hati nengok korang... aku pun dah closed semua GU. Alhamdulillah syukur.

Tahniah...

halzu
07-08-2008, 02:39 AM
GU nampaknyer tgh nak buat set up..... jom monitor....mari kita tgk samada hari ni membuat hati kita senang....sm_happy

forextrading
07-08-2008, 03:26 AM
GU nampaknyer tgh nak buat set up..... jom monitor....mari kita tgk samada hari ni membuat hati kita senang....sm_happy

wokey...
sama2 kita tunggu....sm_cool

halzu
07-08-2008, 09:31 AM
yeeeehaaaaa.....hatiku senang semua short EJ dah close.... kesimpulan teknik Hatisenang sedikit sebanyak boleh jugak digunakan pada EJ....now looking for GU....gentlemen start your engine.... :D

bitter
07-08-2008, 09:32 AM
yeeeehaaaaa.....hatiku senang semua short EJ dah close.... kesimpulan teknik Hatisenang sedikit sebanyak boleh jugak digunakan pada EJ....now looking for GU....gentlemen start your engine.... :D

alhamdulillah.

truskan lagi menerkam pips! :D

forextrading
07-08-2008, 09:35 AM
yeeeehaaaaa.....hatiku senang semua short EJ dah close.... kesimpulan teknik Hatisenang sedikit sebanyak boleh jugak digunakan pada EJ....now looking for GU....gentlemen start your engine.... :D

Syukran Alhamdulillah....
semoga hati bro senang selalu...sm_cool

halzu
07-08-2008, 02:34 PM
Alhamdulillah......hatiku senang semua post short GU dah close.... sekarang ni masih hold short EJ..... tunggu nak kena TP jer ni maka dgn hati senang dpt ku tido dgn bestnyerrrrrr... :D

terima kasih buat Hatisenang yg dgn senang hatinya berkongsi teknik ni....

hatisenang
07-08-2008, 02:38 PM
Alhamdulillah......hatiku senang semua post short GU dah close.... sekarang ni masih hold short EJ..... tunggu nak kena TP jer ni maka dgn hati senang dpt ku tido dgn bestnyerrrrrr... :D

terima kasih buat Hatisenang yg dgn senang hatinya berkongsi teknik ni....

:D ;) sama-sama...

hatisenang
07-09-2008, 07:27 AM
https://img32.picoodle.com/img/img32/4/7/8/f_guperformm_38507ed.gif
:rolleyes:

bitter
07-09-2008, 07:41 AM
https://img32.picoodle.com/img/img32/4/7/8/f_guperformm_38507ed.gif
:rolleyes:

alhamdulillah.

hati bertambah senang. :)

sm_win

forextrading
07-09-2008, 01:28 PM
https://img32.picoodle.com/img/img32/4/7/8/f_guperformm_38507ed.gif
:rolleyes:

Boleh tahan juga teknik yg bro pakai ni ye..:)

faez_zin
07-09-2008, 03:17 PM
https://img32.picoodle.com/img/img32/4/7/8/f_guperformm_38507ed.gif
:rolleyes:

Eh, bile plak bro open post?
mmg blh tahan la teknik bro ni..
dhn hnya mgunakn indi stoch blh dpt pip hajau hari2.

3dblob 3dblob

hatisenang
07-10-2008, 04:39 AM
Sori lah kekadang tu, tak sempat nak paste open post kat sini... Banyak keje sekolah... trading pun ambik mana yg sempat jer. Semalam langsung tak trade...

faez_zin
07-10-2008, 04:59 AM
Sori lah kekadang tu, tak sempat nak paste open post kat sini... Banyak keje sekolah... trading pun ambik mana yg sempat jer. Semalam langsung tak trade...

ok2, xpe aslkan dpt pip ijau je hari2...
Bro skolah lagi ke skg?

https://img521.imageshack.us/img521/6743/gufi0.jpg

satu percubaan yang baik..hnya amik 10pip stiap 1 post.
x berani lgi masuk lot besar...
Alhamdulillah..:)

Haze
07-10-2008, 05:11 AM
Assalam trader yg dihormati..

Bro hatisenang.Saya ada sikit pertanyaan..

1. Katakan saya off kan komputer sebab nak buat lain2 hal cam pegi keja adakah ianya still on dan kemudian capai TP tutup urusniaga ataupun saya offkan komputer ianya nya pun terus off tanpa menjalankan urusniaga tsb???..


2. Boleh saya gunakan cara ni dekat live akaunkah???...

Maaf klu soalan nampak cam berbelit2... Terima kasih

rezkifx
07-10-2008, 06:02 AM
Assalamualaikum dan salam sejahtera pada sume trader fxmalay. Salam perkenalan dari saya ...
Saya harap dapat bimbingan dan tunjuk ajar dari trader2 di sini.
Wassalam

rezkifx
07-10-2008, 06:04 AM
Bro Hati Senang yang di hormati,
Saya tertarik dengan cara bro trade..
Boleh ajar saya?

bitter
07-10-2008, 06:43 AM
Sori lah kekadang tu, tak sempat nak paste open post kat sini... Banyak keje sekolah... trading pun ambik mana yg sempat jer. Semalam langsung tak trade...

aiks.

bro sekolah lagi ke?

xpe2. hati senang slalu :)

bitter
07-10-2008, 06:44 AM
Bro Hati Senang yang di hormati,
Saya tertarik dengan cara bro trade..
Boleh ajar saya?

boleh cube lihat caranya di post pertama di thread ne.

halzu
07-10-2008, 08:34 AM
Assalam trader yg dihormati..

Bro hatisenang.Saya ada sikit pertanyaan..

1. Katakan saya off kan komputer sebab nak buat lain2 hal cam pegi keja adakah ianya still on dan kemudian capai TP tutup urusniaga ataupun saya offkan komputer ianya nya pun terus off tanpa menjalankan urusniaga tsb???..


2. Boleh saya gunakan cara ni dekat live akaunkah???...

Maaf klu soalan nampak cam berbelit2... Terima kasih

Memandangkan tuan tanah sibuk, saya cuba jawapkan. Sekiranya anda open post & dah setkan TP kemudian anda off MT4 atau komputer anda.... takde masalah sebab TP anda masih on pasal bila anda place order...order tu akan masuk ke dlm server bukan pada komputer anda tetapi kalu anda set Trailing Stop utk open post.... maka barulah anda kena on MT4. :)

Ada trader dia hanya open post & setkan TP jer.....lepas tu die off komputer dia & terus tido....sambil mimpikan pips-pips hijau....:D

mazlimoin
07-10-2008, 08:44 AM
Memandangkan tuan tanah sibuk, saya cuba jawapkan. Sekiranya anda open post & dah setkan TP kemudian anda off MT4 atau komputer anda.... takde masalah sebab TP anda masih on pasal bila anda place order...order tu akan masuk ke dlm server bukan pada komputer anda tetapi kalu anda set Trailing Stop utk open post.... maka barulah anda kena on MT4. :)

Ada trader dia hanya open post & setkan TP jer.....lepas tu die off komputer dia & terus tido....sambil mimpikan pips-pips hijau....:D

kenkadang kena gak pips merah hhuuhhuuhuh

rezkifx
07-10-2008, 08:48 AM
boleh cube lihat caranya di post pertama di thread ne.

Tima kasih.
Tapi saya ada lagi 1 soklan.
Boleh tolong terangkan apatu SHI?-Channel?
Camner cara nak tengok nyer?

Harap dapat bantu... saya budak baru belajar.
toothy9 toothy9 toothy9 toothy9 toothy9

hatisenang
07-10-2008, 09:04 AM
Memandangkan tuan tanah sibuk, saya cuba jawapkan. Sekiranya anda open post & dah setkan TP kemudian anda off MT4 atau komputer anda.... takde masalah sebab TP anda masih on pasal bila anda place order...order tu akan masuk ke dlm server bukan pada komputer anda tetapi kalu anda set Trailing Stop utk open post.... maka barulah anda kena on MT4. :)

Ada trader dia hanya open post & setkan TP jer.....lepas tu die off komputer dia & terus tido....sambil mimpikan pips-pips hijau....:D

Thanks tuan supporter... i vote u for best supporter.:D

hatisenang
07-10-2008, 09:09 AM
aiks.

bro sekolah lagi ke?

xpe2. hati senang slalu :)

Saya abis sekolah tahun 1994. Siapa lagi yang buat kerja sekolah selain murid? :D

rezkifx
07-10-2008, 09:45 AM
Assalamualaikum bro hatisenang,
Boleh saya tny sikit? sy mmg baru dlm dunia fx ni..
sy ada baca thread bro yg mula2 tu.. tp ada xphm sikit.
boleh bro terangkan kat saya psl SHI-Channel n camner nak gunakan nyer..
harap bro dpt membantu saya..
Tima kasih

hatisenang
07-10-2008, 11:17 AM
Assalamualaikum bro hatisenang,
Boleh saya tny sikit? sy mmg baru dlm dunia fx ni..
sy ada baca thread bro yg mula2 tu.. tp ada xphm sikit.
boleh bro terangkan kat saya psl SHI-Channel n camner nak gunakan nyer..
harap bro dpt membantu saya..
Tima kasih

SHI-Channel tu custom indicator yg kita boleh letakan dlm templat MT. Cara gunanya sama mcm kita guna trendline, cuma ia ada 3 garisan yg dilukis secara outomatik. Kita boleh tumpu untuk pilih post mana yg sesuai. Kalau candle berada berhampiran garisan belah bawah disarankan kita tumpu utk cari peluang buy. Begitulah sebaliknya kalau candle berada hampir kat garisan belah atas. Tapi cara lebih selamat biarlah selepas candle menyentuh garisan2 tersebut dan melalukan U turn. Ini cuma saranan berdasarkan pengalaman, tak semestinya betul 100%. :D

hatisenang
07-10-2008, 11:29 AM
Boleh dapatkan SHI-Channel indicator kat sini...http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=19284&page=3

rezkifx
07-10-2008, 12:57 PM
SHI-Channel tu custom indicator yg kita boleh letakan dlm templat MT. Cara gunanya sama mcm kita guna trendline, cuma ia ada 3 garisan yg dilukis secara outomatik. Kita boleh tumpu untuk pilih post mana yg sesuai. Kalau candle berada berhampiran garisan belah bawah disarankan kita tumpu utk cari peluang buy. Begitulah sebaliknya kalau candle berada hampir kat garisan belah atas. Tapi cara lebih selamat biarlah selepas candle menyentuh garisan2 tersebut dan melalukan U turn. Ini cuma saranan berdasarkan pengalaman, tak semestinya betul 100%. :D

Tima kasih bro. Sy akan cuba.:) :)

Haze
07-10-2008, 01:50 PM
Memandangkan tuan tanah sibuk, saya cuba jawapkan. Sekiranya anda open post & dah setkan TP kemudian anda off MT4 atau komputer anda.... takde masalah sebab TP anda masih on pasal bila anda place order...order tu akan masuk ke dlm server bukan pada komputer anda tetapi kalu anda set Trailing Stop utk open post.... maka barulah anda kena on MT4. :)

Ada trader dia hanya open post & setkan TP jer.....lepas tu die off komputer dia & terus tido....sambil mimpikan pips-pips hijau....:D

Assalam trader yg dihormati..

Macam tu.. terima kasih Bro..Lepas ni boleh lak praktis cara ni..Kalau rasa2 mata dah ngantuk tutup komputer terus tido :) :) :)

faez_zin
07-11-2008, 07:56 AM
Bro tuan tanah...
Sy nk dptkn kepastian skit...
Mengenai SHI-Chanel tu..ape fungsi line tengah tu...
Lagi 1 utk tf4h, kita akn konfiden mrket akn reverse
bile menghampiri line atas or bwh? Nk tgu market menghmpiri line
ats dn bwh ni mmkn mse yg lme la bro...:)

Mcm EU skg ni, adkh die akn berlaku recthment besar sbb dh mghmpiri line ats?

sm_smile sm_smile

halzu
07-11-2008, 08:38 AM
Bro tuan tanah...
Sy nk dptkn kepastian skit...
Mengenai SHI-Chanel tu..ape fungsi line tengah tu...
Lagi 1 utk tf4h, kita akn konfiden mrket akn reverse
bile menghampiri line atas or bwh? Nk tgu market menghmpiri line
ats dn bwh ni mmkn mse yg lme la bro...:)

Mcm EU skg ni, adkh die akn berlaku recthment besar sbb dh mghmpiri line ats?

sm_smile sm_smile

Tuan tanah sibuk tu.... takpe bior saya tolong . Line tengah kat SHI-Chanel tu berfungsi mcm line support & resistance juga. Konsep jer camni, ko tengok line atas & bawah jer serta ditambah dgn indikator stochastic apabila price telah menghampiri garisan atas & stoch. lak dlm keadaan overbought, maka tu adalah peluang utk mkt reverse ke bawah & begitulah sebaliknya tetapi ada masa dia meleret-leret panjang cuma kena sabar ler.....dan market time juga antara faktor yg perlu diambil kira .....kalu tak sabar camner nak buat pips hijau yg bro Hatisenang tu selalu buat. Lagipun sabar tu sebahagian dari imannnn:)

Betul tak penerangan saya Hatisenang....????:D

hatisenang
07-11-2008, 03:51 PM
Tuan tanah sibuk tu.... takpe bior saya tolong . Line tengah kat SHI-Chanel tu berfungsi mcm line support & resistance juga. Konsep jer camni, ko tengok line atas & bawah jer serta ditambah dgn indikator stochastic apabila price telah menghampiri garisan atas & stoch. lak dlm keadaan overbought, maka tu adalah peluang utk mkt reverse ke bawah & begitulah sebaliknya tetapi ada masa dia meleret-leret panjang cuma kena sabar ler.....dan market time juga antara faktor yg perlu diambil kira .....kalu tak sabar camner nak buat pips hijau yg bro Hatisenang tu selalu buat. Lagipun sabar tu sebahagian dari imannnn:)

Betul tak penerangan saya Hatisenang....????:D

Alamak! Betul lah... sm_happy Secret totally revealed ! :eek: Thanks to brother halzu for answer correctly. Ayat terakhir tu tak dapat dipertikaikan lagi kesahihannya.

hatisenang
07-11-2008, 04:03 PM
Market minggu ni tak berapa nak melawan ( atau aku yg lari alignment sikit :p )... Jadi ala2 marang scalper lah pulak... Anyway, alhamdulillah... semoga rezeki akan ditambahkan lagi untuk kita minggu hadapan, insya Allah. amin.

https://img28.picoodle.com/img/img28/4/7/11/f_guperformm_d707628.gif

mail2611
07-12-2008, 03:49 PM
Saya baru jumpa thread ni. Cam mana nak download SHI chanel. Dah tu, cam mana nak masukkan kedalam MT4. Saya dah cuba download link kat atas tadi tapi bila nak copy kedalam template tak menjadi pulak. Bila bukak dalam template dalam MT4 tak ujud pulak SHI nih.
Ada sesiapa yang boleh tolong.

Ilmu yang baik membawa berkat sm_smile

hatisenang
07-13-2008, 03:47 AM
Saya baru jumpa thread ni. Cam mana nak download SHI chanel. Dah tu, cam mana nak masukkan kedalam MT4. Saya dah cuba download link kat atas tadi tapi bila nak copy kedalam template tak menjadi pulak. Bila bukak dalam template dalam MT4 tak ujud pulak SHI nih.
Ada sesiapa yang boleh tolong.

Ilmu yang baik membawa berkat sm_smile

Paste ( atau extract terus ) kedua-dua file "FXOE-SHIChannel.mq4" & "FXOE_SHIChannel.ex4" tersebut ke dalam folder C:\..\MetaTrader\experts\indicators. Disitulah diletakan semua indicator dgn extention *.ex4 dan *.mq4.

Setelah berjaya paste file tersebut, restart MetaTrader anda klik menu,
Insert>Indicators>Custom dan pilihlah FXOE-SHIChannel. Ia akan dipaparkan pada template MT anda.

Goodluck.

mail2611
07-14-2008, 03:38 AM
Terima kasih HatiSenang, saya dah download dan install SHI channel dlm Meta4. Nanti kalau ada apa-apa lagi, saya mintak bantuan Tuan Guru.

Tak sabar nak masuk live...sm_win

hatisenang
07-15-2008, 11:54 AM
Sekali market fight lah... fuuhhh... macam roket. :D
Sabar2... ;)
https://img27.picoodle.com/img/img27/4/7/15/f_tradegum_0f85730.gif

forexgeek
07-15-2008, 12:17 PM
I have 3 sell positions similar to you..
sell at 1.9947, 1.9976 & 2.0094
but on DEMO la... hehe

hatisenang
07-15-2008, 02:22 PM
Don't forget to read my new warn for this jurnal on my signature... hehehe..

forextrading
07-15-2008, 03:16 PM
Don't forget to read my new warn for this jurnal on my signature... hehehe..

Takut aku baca kat signature bro tu..he..he..

abanglong08
07-16-2008, 05:23 AM
adakah cara termudah mau masuk trade bagi newbie?
bagilah sedikit nasihat; supaya kami ngak kena margin call.

halzu
07-16-2008, 08:25 AM
Takut aku baca kat signature bro tu..he..he..

memang betull wwooooo... kalu masalah jantung bole bawa maut ooo... aku test kat GU & EJ...ppeeerrrggghhhhh basah baju aku ngk chart..:D

rajanaga
07-16-2008, 11:29 AM
adakah cara termudah mau masuk trade bagi newbie?
bagilah sedikit nasihat; supaya kami ngak kena margin call.

kalau ada cara mudah... untung dapat untung, broker semua gulung tikar agaknya... trade ni ada dua je... kalau tak hijau, merah

learn2biz
07-16-2008, 12:51 PM
kalau ada cara mudah... untung dapat untung, broker semua gulung tikar agaknya... trade ni ada dua je... kalau tak hijau, merah

Broker mana ada gulung tikar tak kira ramai mana client yg untung ... lagi ramai yg untung lagi la broker suka :D

nonamer
07-16-2008, 01:01 PM
Broker mana ada gulung tikar tak kira ramai mana client yg untung ... lagi ramai yg untung lagi la broker suka :D

baru nak post tadi,
nie mesti kes tak tahu spread itu untuk apa :)
spread tulah brokers untung : ..
lagi ramai client open trade lagi untung brokers :) ....

hatisenang
07-16-2008, 02:34 PM
memang betull wwooooo... kalu masalah jantung bole bawa maut ooo... aku test kat GU & EJ...ppeeerrrggghhhhh basah baju aku ngk chart..:D

Jgn basah seluar udah ler... :D

Try to practice your MM knowledge and "sabar" on real time... :D
Good luck...

forexgeek
07-16-2008, 02:35 PM
hatisenang, may I know why you choose 15m tf for entry? Can use 30m or 1hr?

hatisenang
07-16-2008, 02:36 PM
baru nak post tadi,
nie mesti kes tak tahu spread itu untuk apa :)
spread tulah brokers untung : ..
lagi ramai client open trade lagi untung brokers :) ....

Win-win situation... :D

hatisenang
07-16-2008, 02:40 PM
Tak sempat nak tambah post masa market kat atas... sabar jer lah.

https://img26.picoodle.com/img/img26/4/7/16/f_tradegum_8e30e11.gif

hatisenang
07-16-2008, 02:57 PM
hatisenang, may I know why you choose 15m tf for entry? Can use 30m or 1hr?

No necessarily tf 15m to enter market. Yes you can, sometime you have to look other time frame to predict future trend. Longer timeframe means you are ready to 'risk' more on time.

You can see, even i'm using tf 15m, but my SHI-Channel in tf 4H... :D

zitomee
07-17-2008, 12:57 PM
<salam> otai semua,..sya dah lame gak merayau2 kat fxopen nie,..tapi baru ari nie masuk secara formal,..mesti ade sebab:::: sebabnye nak ucap ribuan terima kasih kepada otai hati senang kerane mendedahkan TCS [trade cara senang] kat sini,.. alhamdulillah,..dah setahun sya memorek nie,.baru sekarang hati saya agak senang dan kekadang TCS nie agak kelakar gak,..aku kate macam tu sebab,.bila balik kerja tengah penat2 tengok stoch kat bawah terus buat buy,..habis mandi,..dah profit,...
,...macamane tak kelakar,..kalau dulu bukan kelakar menangis ade le,..terjerit-jerit mintak candlestick ikut cakap kite,..hehe,..tanx agen bro HS [hatisenang],..

hatisenang
07-17-2008, 10:31 PM
Terima kasih atas sokongan bro2 dlm forum ni. Teruskan andainya TCS ini sesuai untuk anda... :D

Chart terbaru... belum close lagi nampaknya... sabar jer lah. :rolleyes:

https://img37.picoodle.com/img/img37/4/7/17/f_tradegum_67698d1.gif

hatisenang
07-18-2008, 09:58 AM
Harap2 semua hati dah senang...

hatisenang
07-18-2008, 10:15 AM
Alhamdulillah... semoga rezeki ini akan terus bertambah..amin. :rolleyes:
https://img34.picoodle.com/img/img34/4/7/18/f_guperformm_2fb5bcb.gif

hatisenang
07-18-2008, 10:23 AM
Graph of Jurnal Performance
https://img34.picoodle.com/img/img34/4/7/18/f_DetailedStam_78017d0.gif
Syukur Alhamdulillah...Kita hanya berusaha, Tuhan yg menentukannya. Berkat kesabaran jika diamalkan insya Allah akan terasa kemanisannya. :D

mail2611
07-19-2008, 04:01 AM
Sifu-sifu,
Saya dah ter'buy' dlm GU. Agak-agak boleh hold ke atau market akan bounce back keuptrend? Saya dah buy at 1.9960. Ikut TF4hrs memang uptrend.

Thanks

hatisenang
07-19-2008, 03:51 PM
Sifu-sifu,
Saya dah ter'buy' dlm GU. Agak-agak boleh hold ke atau market akan bounce back keuptrend? Saya dah buy at 1.9960. Ikut TF4hrs memang uptrend.

Thanks

Susah nak jawap ni... walaupun SHI-Channel 4H adalah uptrend, tapi midterm GU adalah downtrend. Amalkan buy bila dia dah buat U-turn kat garisan bawah SHI-Channel. Kalau kat tengah2... MM kena ambil peranan lebih, kena tengok selalu, buat adjustment selalu... :D.
https://img27.picoodle.com/img/img27/4/7/19/f_gushicm_c603c71.gif
* Ada lagi sell post yg tertinggal untuk minggu depan...:D

hatisenang
07-21-2008, 03:22 AM
I found good forex tips on trading video on youtube...

Stephen Story: Forex Training Author.

Enjoy!

forexgeek
07-22-2008, 07:52 AM
Congrat Hatisenang, for successfully triple your account!

If the price is at bottom of 4H SHI channel, but the stock of 15M is at ceiling (overbought), will you go short? Or you just stay at sideline?

hatisenang
07-22-2008, 10:26 AM
Congrat Hatisenang, for successfully triple your account!

If the price is at bottom of 4H SHI channel, but the stock of 15M is at ceiling (overbought), will you go short? Or you just stay at sideline?

Depend on stoch of EU, AU or NU. If they also overbought why not for 10 pips... :D

hatisenang
07-22-2008, 10:23 PM
https://img27.picoodle.com/img/img27/4/7/22/f_tradegum_e7ed649.gif

hatisenang
07-23-2008, 01:19 PM
Alhamdulillah... updated.:D
https://img27.picoodle.com/img/img27/4/7/23/f_guperformm_b71280e.gif

forexgeek
07-23-2008, 03:08 PM
I closed my 3 open positions at 1.9995 as well... hehe

hatisenang
07-24-2008, 09:16 AM
I closed my 3 open positions at 1.9995 as well... hehe

Nice to hear that...Wish you gain more and more green pips.:D

gopippygo
07-24-2008, 10:36 AM
i m still in my demo mode. sambil lalu tengok cara hati senang, mmg sng hati tengok cara awak.

Saya perhati kan, selalunya post yg pertama tu hati senang letak tp nya sengaja di -ve kan ke? Contoh kalau buy GU @ 2.0004, tp 1.9995. Kenape ye? Nak test market dulu ke? atau ada secret recipe..

Boleh tolong xplain..

hatisenang
07-24-2008, 11:36 AM
i m still in my demo mode. sambil lalu tengok cara hati senang, mmg sng hati tengok cara awak.

Saya perhati kan, selalunya post yg pertama tu hati senang letak tp nya sengaja di -ve kan ke? Contoh kalau buy GU @ 2.0004, tp 1.9995. Kenape ye? Nak test market dulu ke? atau ada secret recipe..

Boleh tolong xplain..

Itu cuma adjusment takut2 tak capai target. Sebenarnya memang post pertama target 10 pips, tapi dah market lawan dan kita pun masuk post2 yg sama pada price yg lebih baik so terimalah sikit rugi. Tapi sebenarnya campur tolak kita dah untung dari post2 dgn harga yg lebih baik tu bila semua dah closed serentak! :D

gopippygo
07-24-2008, 12:50 PM
oh gitu ke..

lagi 1 soalan, biasanya yg saya fhm, kita buy bila harga rendah, dan sell bila harga tinggi. Tp sebaliknya teknik hati senang terbalik pula, bila downtrend (m15), awak buy, and buy dan menunggu harga naik balik pd satu masa akan datang. (Betul ke yg saya xplain tu?)

Macammana nak decide nak beli atau sell bila dah tengok Shi-channel tf h4?

Boleh tak tunjuk ss h4, dan camana nak buat decision jual/beli?

Boleh reveal lg 1 secret recipe? tima kasih bnyk3

learn2biz
07-24-2008, 02:23 PM
oh gitu ke..

lagi 1 soalan, biasanya yg saya fhm, kita buy bila harga rendah, dan sell bila harga tinggi. Tp sebaliknya teknik hati senang terbalik pula, bila downtrend (m15), awak buy, and buy dan menunggu harga naik balik pd satu masa akan datang. (Betul ke yg saya xplain tu?)

Macammana nak decide nak beli atau sell bila dah tengok Shi-channel tf h4?

Boleh tak tunjuk ss h4, dan camana nak buat decision jual/beli?

Boleh reveal lg 1 secret recipe? tima kasih bnyk3

Tu sebabnya teknik hatisenang ni bukan untuk orang yg lemah jantung/darah tinggi/seangkatan dgnnya .... mula-mula cari mana dia nak pegi kemudian banzaiaaaaaaa ... tangga/eskalator dibina kerana menurut hukum fizik sains .. sebuah bola akan melantun selepas jatuh ke lantai dan jatuh semula apabila tarikan graviti lebih kuat dari kuasa lonjakan ...

Err .. sorry merapu/merapek sket .. bulan kat langit masih mengambang sket lagi ni ...

hatisenang
07-24-2008, 04:11 PM
Saya belum kaji lagi berkaitan hukum fizik dgn forex ni... akan datang kot. :D
Nak tengok ss 4h yer... :D
https://img33.picoodle.com/img/img33/4/7/24/f_tradegu4hm_44a945b.gif

gopippygo
07-25-2008, 12:48 AM
mmm....gitu caranya.

tq 4 sharing with d world.

forexgeek
07-25-2008, 08:02 AM
Normally how many times you trade a day assuming previous day position already closed?

hatisenang
07-25-2008, 11:53 AM
Normally how many times you trade a day assuming previous day position already closed?

Depends on GU. I'll trade if my technique can apply on that time. I just look around my chart that i've been explain before. :D

No body will push you to trade. I don't set any number of trade must be made every day.

hatisenang
07-25-2008, 11:58 AM
Alhamdulillah...:D
https://img37.picoodle.com/img/img37/4/7/25/f_guperformm_9f84c17.gif

getzai616
07-28-2008, 05:02 AM
Salam bro hatisenang,

Apakah setting untuk stoch yang digunakan untuk price field dan MA method?

TQ
Cara trade yang simple dan berkesan, keep up the good work...

forexgeek
07-28-2008, 06:56 AM
Depends on GU. I'll trade if my technique can apply on that time. I just look around my chart that i've been explain before. :D

No body will push you to trade. I don't set any number of trade must be made every day.

Actually the reason I ask is to know average how many signal we can get each day. I'm afraid I will over trade coz sometimes it get pretty quick to hit the 10pips TP. :D

hatisenang
07-28-2008, 10:00 AM
Actually the reason I ask is to know average how many signal we can get each day. I'm afraid I will over trade coz sometimes it get pretty quick to hit the 10pips TP. :D

Average 2 times. Yes, sometimes get hit 10 pips very quickly... If you don't want 10 pips only, you can set your TP just in your mind, so it wont hit till you make new decision. :D

hatisenang
07-28-2008, 10:15 AM
Salam bro hatisenang,

Apakah setting untuk stoch yang digunakan untuk price field dan MA method?

TQ
Cara trade yang simple dan berkesan, keep up the good work...

Setting untuk stoch (15,3,3) TF15. Tak pakai MA.

getzai616
07-28-2008, 03:16 PM
Setting untuk stoch (15,3,3) TF15. Tak pakai MA.

Maksud saya setting stoch yang ini....

https://img.photobucket.com/albums/v294/getzblack/stoch.jpg

hatisenang
07-28-2008, 10:20 PM
Maksud saya setting stoch yang ini....

https://img.photobucket.com/albums/v294/getzblack/stoch.jpg

ohh... %K=15, %D=3, Slowing=3, MA method=Simple, Price Field=Close/Close.
Fixed minimum & maximum.:D

getzai616
07-29-2008, 01:14 AM
ohh... %K=15, %D=3, Slowing=3, MA method=Simple, Price Field=Close/Close.
Fixed minimum & maximum.:D

Thanks bro... :)

halzu
07-29-2008, 01:58 PM
Lama tak tengok Thread ni..... yeaaa teknik hatisenang memang membuat aku senang jer...:D teknik ni aku adjust tambah sedikit perisa tambahan indi RVI.... minggu ni aku test kat EJ & GJ selain pair utama GU.... ni trade aku yg close utk hari ni .......kalaulah akaun standard...huhuhuhuhuhu

Lets enjoy the pips!!!:D

https://i512.photobucket.com/albums/t324/halzu/fuyoo.jpg


Dan ni lak graf performance utk bulan ni...... yg jatuh tiruk tu aku withdraw semua modal aku... la ni main atas untung...

https://i512.photobucket.com/albums/t324/halzu/DetailedStatement.gif

hatisenang
07-29-2008, 10:12 PM
Tahniah brother halzu... semoga terus untung2an..

hatisenang
07-29-2008, 10:15 PM
Sabar...sabar...:) Insya Allah... kalau rezeki tidak kemana. amin.

https://img32.picoodle.com/img/img32/4/7/29/f_tradegum_c80af6f.gif

gopippygo
07-30-2008, 05:58 AM
Saya belum kaji lagi berkaitan hukum fizik dgn forex ni... akan datang kot. :D
Nak tengok ss 4h yer... :D
https://img33.picoodle.com/img/img33/4/7/24/f_tradegu4hm_44a945b.gif

Bro..
Kalau ikut cara TCM ni, kita check Shi kat tf 4H nak tengok trend ye. Pastu kita tengok la situation OB/OS. Nak tengok Ob/OS tu kat tf 15m ke kat 4H?

Kalau SHi tf 4H masih kat line tengah (downtrend), tp kat tf 15m stoch nya dah mula menjalar kat lantai bole ke kita masuk buy?

:confused: kdg2 fhm, fikir2 lg, jd confius la pulak.

gopippygo
07-30-2008, 06:02 AM
Alhamdulillah...:D
https://img37.picoodle.com/img/img37/4/7/25/f_guperformm_9f84c17.gif

:D lagi 1 soklan,

camana bro post trading tu ye. Bro guna apa? Saya cuba paste from "Paint" tapi x boleh. nak click apa?

sm_rolleye

hatisenang
07-30-2008, 06:42 AM
Kena upload dulu gambar tersebut & letak link dlm insert picture.

dealkhan
07-30-2008, 11:38 AM
huhu...tertarik sgt kat teknik nie...emm...yg gj tu dia mudah dpt untg sbab dia lagi kuat bergerak market dia..manarik eh...

halzu
07-31-2008, 02:55 AM
Bro. Hatisenang minta izin dulu utk hamba post another positive result this morning :) , all GJ post closed this morning... open post last night..

Enjoy the pips!!!:D

https://i512.photobucket.com/albums/t324/halzu/fuyoo2.jpg

hatisenang
07-31-2008, 04:25 AM
Bro. Hatisenang minta izin dulu utk hamba post another positive result this morning :) , all GJ post closed this morning... open post last night..

Enjoy the pips!!!:D

https://i512.photobucket.com/albums/t324/halzu/fuyoo2.jpg

Sila-sila... kurang2nya tak lah lama sangat nunggu jurnal nak update...:D

Pepsifire
07-31-2008, 05:51 AM
:D lagi 1 soklan,

camana bro post trading tu ye. Bro guna apa? Saya cuba paste from "Paint" tapi x boleh. nak click apa?

sm_rolleye

Camne bro?
boleh x wat post trading tu?
camni sy ajar dr mula..

mula2 bro tekan prin scren pd keybord bro. pastu bukak program pain 2.
n then pasekn kat situ.. pastu bro savekn kat pc bro..

pastu bro tekan manage attachment -> browse -> uploadkn image tersebut dr pc bro.
Pastu submit..beres..