PDA

View Full Version : amerika nak stop forex?



rolemodelboyz
04-05-2008, 12:52 PM
aku ada dengar kt tv1 kata us nk stop forex..abih tu camna kita nk cari mkn pas ni...

faba
04-05-2008, 12:57 PM
mustahil le diorang nak stop forex bro..diorang kt US tu lagi ganasnya main forex..

rolemodelboyz
04-05-2008, 01:03 PM
us kata nk tiru malaysia mcm masa ekonomi gawat 1997..nk stop trade matawang usd

mrfx
04-05-2008, 08:16 PM
us nak stop forex diorang punye pasal la...
euro kan ade.....sm_cool

rolemodelboyz
04-06-2008, 12:35 AM
AS tiru Malaysia tangani krisis ekonomi Nor Mohamed

DANANG, Vietnam 5 April Sepuluh tahun selepas membidas langkah-langkah dasar Malaysia yang tidak ortodoks dalam menangani krisis kewangan Asia, Amerika Syarikat (AS) kini belajar daripada kita, kata Menteri Kewangan Kedua, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop.

Beliau berkata AS, yang dijangka mengalami kemelesetan ekoran krisis gadai janji subprima, kini melakukan tindakan yang sama yang diambil oleh Malaysia semasa krisis kewangan Asia berlaku pada 1997.

Ketika itu Malaysia secara amnya tidak mengalami masalah ekonomi seteruk negara-negara lain yang mengalami krisis berkenaan kerana langkah yang dilaksanakan bagi mengurangkan dagangan spekulatif mata wangnya dan mencerdaskan semula ekonomi.

(Itu yang) mereka minta kita tidak lakukan, namun kita teruskan. Mereka kini melakukan tindakan yang sama seperti kita, katanya dalam temu bual pada akhir Mesyuarat Menteri-Menteri Kewangan ASEAN Ke-12, di sini.

Menteri-Menteri Kewangan dari 10 negara anggota ASEAN serta tiga rakan dialognya - China, Jepun dan Korea Selatan - bertemu pada Khamis dan Jumaat, membincangkan pelan mengenai integrasi monetari dan kewangan kumpulan serantau itu.

Semasa krisis kewangan Asia, Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF) mencadangkan negara-negara yang terlibat dengan krisis itu supaya mengurangkan perbelanjaan, dasar kemelesetan yang memburukkan lagi ekonomi.

Pakar-pakar kewangan dan penganalisis berkata krisis kewangan Asia yang berlaku di Thailand sebelum merebak ke negara lain, antara lain disebabkan oleh kekurangan rizab asing yang menjurus kepada penurunan nilai beberapa mata wang tempatan dan sektor kewangan yang kurang dimajukan selain kurangnya mekanisme bagi peruntukan modal dalam negara-negara yang bermasalah itu.

Meskipun dikritik oleh IMF dan dunia, Malaysia tidak sahaja bertahan menghadapi krisis itu, malah pulih dan makmur, kata bekas Timbalan Gabenor Bank Negara itu yang memberi nasihat kepada Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad ketika itu mengenai pelbagai langkah berani bagi menangani masalah terbabit.

Antara lain, Malaysia muncul dengan mekanisme seperti penetapan tambatan ringgit kepada dolar AS, kawalan pilihan tukaran mata wang asing serta tidak memperdagangkan ringgit di peringat antarabangsa.

Kini, AS nampaknya belajar dari Malaysia, kata Nor Mohamed yang dilantik ke jawatan sekarang pada 2004.

hatisenang
04-06-2008, 07:57 AM
Nampaknya semua pair usd tak akan didagangkan jika tindakan Amerika itu jadi kenyataan. Tinggalah... EUR/GBP, EUR/CHF, GBP/JPY, GBP/NZD, CAD/JPY, AUD/CHF dan lain2. Itulah padahnya kalau dominasi ekonomi tidak adil, tabur pasir dalam periuk nasi negara lain. Asyik nak menegakkan benang yang basah. Sekali kena batang hidung sendiri baru dia tahu... minyak tak dapat, belanja habis untuk perang. Beli senjata dgn tauke yahudi, yahudi jugak yang untung. Dah banyak capital, suka hati dia (yahudi) pulak nak buat rumah kat tanah orang lain... JAHANAM YAHUDI!

Gdien
04-06-2008, 09:15 AM
ni dah start belum ni? kalau tengok pada statement dari nor mohamed cam dah start.. keliru aku.:confused:

nixx
04-06-2008, 09:09 PM
tuan tanah, leh cari maklumat lanjut tak?...dah start ke lom?:eek: :confused:

hatisenang
04-07-2008, 05:29 AM
Selagi pair usd ada dalam platform maknanya belum lah tu.. Apa2 pun tunggu makluman rasmi dari fxopen.

Gdien
04-07-2008, 06:51 AM
eloklah pada yang dok layan major pair tu bolehlah bersiap sedia cari alternatif pair. :)

suremasyuq
04-07-2008, 02:58 PM
USA kan belum habis election...

lepas election ler tu... JUN kut



:):):)