PDA

View Full Version : newbies



mamarock
04-01-2008, 07:58 AM
sm_cool salam n helo kengkawan. sy newbies. ada sapa2 sudi guide sy sal fx ni?

halzu
04-01-2008, 01:17 PM
sm_cool salam n helo kengkawan. sy newbies. ada sapa2 sudi guide sy sal fx ni?

Sila rujuk ke dlm Thread "Akademik Forex".... banyak info yg boleh membantu anda....

mamarock
04-03-2008, 03:56 AM
tima kasih bro halzu....sm_cool

braderped
04-04-2008, 08:16 AM
huhu... memula kene explore semua thread yang ade dalam forum nih... banyak info yang boleh diperolehi, kalau tak paham bleh tanye kat senior-senior...

rugibesar
04-04-2008, 10:18 PM
sm_cool salam n helo kengkawan. sy newbies. ada sapa2 sudi guide sy sal fx ni?

nah masuk sekolah ni dulu KLIK SINI (http://www.babypips.com/school/)

hyzuden
04-12-2008, 04:02 AM
askum...saya newbiz gak...saya dah download metatrader fxopen dalam pc saya..dan dah cuba trade guna demo semalam...ada saper2 yang dapat bantu saya belajar tentang software ni...lagipun saya asas kurang lagi..tq

SAR*
04-12-2008, 01:29 PM
askum...saya newbiz gak...saya dah download metatrader fxopen dalam pc saya..dan dah cuba trade guna demo semalam...ada saper2 yang dapat bantu saya belajar tentang software ni...lagipun saya asas kurang lagi..tq

salam,

dah bleh trade demo ok lah tu...janji profit...kat MT4 tu klik kat

Insert > indicators>Bill Williams>Alligator tuk market trend.. yg lain2 blehlah cuba test...semuanya ada kat MT4...atau bleh cari template kt forum lain....
ada yg free macan ni...

https://usera.imagecave.com/angelwave911/gbpjpy11.gif

flizzoe
04-12-2008, 05:47 PM
askum...saya newbiz gak...saya dah download metatrader fxopen dalam pc saya..dan dah cuba trade guna demo semalam...ada saper2 yang dapat bantu saya belajar tentang software ni...lagipun saya asas kurang lagi..tq

aku ada buat thread pasal metatrader ni, boleh lawat kat sini:
http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=11304

buat masa ni memang la sket je nota yang ada, aku upload bila aku ada masa ngan mood :D :D

HBR
04-12-2008, 06:00 PM
salam & slamat sejahtera..... salam perkenalan dari teman .... untuk sekelian newbies,,,, expert... and pro(otai) dalam niii..... untuk mencarik sedikit ilmu bagi bekalan tuk menikmati pahit dan manis dunia " pertukaran matawang "...sm_smile

drake
11-04-2010, 09:07 AM
Salam bro's semua, saya nie pendatang baru dlm dunia forex nie saya nak tanya dlm MT4 nie macam mane saya nak setkan transaksi sell/buy secara automatik?? misalnye saya dah buy pd 80.90 dan saya nak sell pd 81.10 kat menu mane saya boleh setkan supaya system boleh jual pd harga yg saya hendak?? (ini kes kalau saya xde depan pc & pc still online)

kmbeng
11-04-2010, 10:52 AM
Salam bro's semua, saya nie pendatang baru dlm dunia forex nie saya nak tanya dlm MT4 nie macam mane saya nak setkan transaksi sell/buy secara automatik?? misalnye saya dah buy pd 80.90 dan saya nak sell pd 81.10 kat menu mane saya boleh setkan supaya system boleh jual pd harga yg saya hendak?? (ini kes kalau saya xde depan pc & pc still online)

Letak pending order la bro... dekat type execution tukaq pada pending order.. pastu letak harga.. ehhehe.. arap2 membantu

drake
11-05-2010, 03:26 AM
Letak pending order la bro... dekat type execution tukaq pada pending order.. pastu letak harga.. ehhehe.. arap2 membantu

sorry bro, saya nie benak sikit kalau saya nak sell tu kena letak sell limit ke sell stop?? dan kalau saya nak buy pulak kena letak buy limit ke buy stop??:sm35:

suremasyuq
11-05-2010, 06:11 AM
sorry bro, saya nie benak sikit kalau saya nak sell tu kena letak sell limit ke sell stop?? dan kalau saya nak buy pulak kena letak buy limit ke buy stop??:sm35:

Sedikit ilmu....

bawa cursor dimana anda nak buat pending order...

right click... dan disitu an boleh lihat apa dan pilih.....

atas dari harga semasa dengan bawah dari harga semasa adalah berbeza limit/stop (terbalik)

learn2biz
11-05-2010, 12:02 PM
sorry bro, saya nie benak sikit kalau saya nak sell tu kena letak sell limit ke sell stop?? dan kalau saya nak buy pulak kena letak buy limit ke buy stop??:sm35:

Baca sini : http://forum.fxopen.com/showpost.php?p=156499&postcount=52

learn2biz
05-11-2011, 05:22 AM
as salam n salam sejahtera utk semua...

aku ader beberaper soklan nie...hope bule bantu sgt sgt...

1st aku dah bacer semua thread but x paham gak...

2nd mt4 tu mcm maner nak tau dier sign demo or live??

3rd ader kena adjust aper2 x kalo nak bg lancar??

4th mcm maner nak join komuniti??

5th ader guide a 2 z x?? utk newbie, andvance, n pro mt4 setting?

6th bule x saper2 refresh guideline y br...bg susun skit...

7th maaf sbb byk tanyer...sbb aku x paham langsung...nak kena mintak teori npraktikal....adoi...

Salam,

1) dah baca semua? sy pun tak abis2 baca semua thread dlm forum ni ...
2) bukak akaun guna borang dlm terminal akan jadi akaun demo, lepas login, tgk ler kat atas belah kiri ... kalo dia tulis FXOpen Demo Account, maknanya demo la tu .. kalo tak de apa2 (FXOpen shj) maknanya real la tu ... idak pun download ler indi kat signature sy ni .. boleh tgk sendiri (kater dah baca semua thread, tak jumpa kot)
3) buang tick pada data center auto configuration, pas tu pilih la DC0 atau DC5 atau DC7 (kalo dah baca semua thread, sure jumpa yg siap ada gambor lg .. huhuh)
4) bukak akaun guna reflink tuan punya komuniti (sy ngan org lain dah jwb berkali2)
5) bacalah help MT4
6) kalo ada org offer byrn mungkin ada yg boleh buatkan la kot .... huhuhu
7) sbb tak paham ler kena tanya tapi setakat dlm forum ni limited ... jenguk2 la thread aktiviti FXMalay ye ..

ps : semua2 pun sebelum ni newbie juga ... tapi atas usaha sendiri (baca dan kaji serta jumpa cikgu yg boleh ajar betul2), ramai yg dah terel2 belaka ... (cuma kadang ada yg ilmu sesat gak - cam sy ni - tu yg lost aje ... huhuhu)

ikindifrows
05-11-2011, 07:15 PM
wsalam...

bro duduk area mana? cheras kan? kalau ada kelapangan, meh la lepak2 kat restoran aina cafe, di selayang tetiap malam jumaat dari kul 23:00 sampai mata leh tahan...eheheheh...

dekat taman kota cheras...lepas tol bt 9 hulu langat... ok aku try google map sbb aku buta jalan....hahahaha....

ikindifrows
05-11-2011, 07:27 PM
Salam,

1) dah baca semua? sy pun tak abis2 baca semua thread dlm forum ni ... bacer setakat utk newbie jer... byk y bersepah sepah....kalo leh susun mcm thread y guide isu opn, deposit, withdraw tu kan bagus...

2) bukak akaun guna borang dlm terminal akan jadi akaun demo, lepas login, tgk ler kat atas belah kiri ... kalo dia tulis FXOpen Demo Account, maknanya demo la tu .. kalo tak de apa2 (FXOpen shj) maknanya real la tu ... idak pun download ler indi kat signature sy ni .. boleh tgk sendiri (kater dah baca semua thread, tak jumpa kot) sebelah kire?? hmm...xperasaan ler...nnt aku check balik....

3) buang tick pada data center auto configuration, pas tu pilih la DC0 atau DC5 atau DC7 (kalo dah baca semua thread, sure jumpa yg siap ada gambor lg .. huhuh) ader aku jumper waktu cr cara nak buka account...lepas dah buka...link tu ilang...aku cr balik x jumper...pelik....leh bg link dier x?? tq

4) bukak akaun guna reflink tuan punya komuniti (sy ngan org lain dah jwb berkali2) aku dah klik kat situ...lepas tu nak buat per??? blur sudah...

5) bacalah help MT4 aku xmo pening pening...nak tau standard setting jer...sbb kadang kadang bule kadang kadang xbule...tu pelik...

6) kalo ada org offer byrn mungkin ada yg boleh buatkan la kot .... huhuhu adoi....xper lar...aku tgh kayap kaw kaw nie....keje xder....dok tanam anggur nie...

7) sbb tak paham ler kena tanya tapi setakat dlm forum ni limited ... jenguk2 la thread aktiviti FXMalay ye .. ok...aku try sertai....aper aper pong...kena gak ader duit poket...kalo x...mcm maner nak gerak x??

ps : semua2 pun sebelum ni newbie juga ... tapi atas usaha sendiri (baca dan kaji serta jumpa cikgu yg boleh ajar betul2), ramai yg dah terel2 belaka ... (cuma kadang ada yg ilmu sesat gak - cam sy ni - tu yg lost aje ... huhuhu)
btl...aku paham tu...lain lar kalo semua dah pernah buat guner different platform selain mt4....btl x?? sory lar...aku serius x biaser dgn mt4....sbb salah setting dier...abih kaco semua...itu y aku paham lar....

learn2biz
05-12-2011, 08:44 AM
1) bacer setakat utk newbie jer... byk y bersepah sepah....kalo leh susun mcm thread y guide isu opn, deposit, withdraw tu kan bagus...

Dah baca PANDUAN ANDA (http://forum.fxopen.com/forumdisplay.php?77-Panduan-Anda) ngan Masalah Pelanggan (http://forum.fxopen.com/forumdisplay.php?40-Masalah-Pelanggan)?

2) sebelah kire?? hmm...xperasaan ler...nnt aku check balik....

Baca dan perati betul2 bro ...

3) ader aku jumper waktu cr cara nak buka account...lepas dah buka...link tu ilang...aku cr balik x jumper...pelik....leh bg link dier x?? tq

Ler ... yg ini haper : http://forum.fxopen.com/showthread.php?70012-chart-xbergerak ... huhuhu


4) aku dah klik kat situ...lepas tu nak buat per??? blur sudah...

Baca la BETUL-BETUL "bukak akaun guna reflink tuan punya komuniti" maknanya buka AKAUN BARU .. kena la tekan kat BUKA AKAUN LIVE! .. baru la akaun tu jadi akaun bawah komuniti :)

5) xmo pening pening...nak tau standard setting jer...sbb kadang kadang bule kadang kadang xbule...tu pelik...

Semua yg dlm MT4 tu semua standard setting (kecuali anda guna custom indicator) .. tak mo pening2 tak yah la ubah apa2 .. tul tak? hehehehe

6) adoi....xper lar...aku tgh kayap kaw kaw nie....keje xder....dok tanam anggur nie...

Kalo nasi ngan lauk dah hidang masuk pinggan pun bercampur aduk juga ... org yg makan tu la kena asingkan ikut taste dia ... sama mcm forum ni ... ada byk thread .. sy dah cuba nak move/asing2kan ikut topik tapi org yg membaca kena la tau juga nak carik kat mana ...

7) ok...aku try sertai....aper aper pong...kena gak ader duit poket...kalo x...mcm maner nak gerak x??

forex bukan boleh jadi main source of income kalo belum ada backup yg kuat ... kena la usaha pelan2 .. sy dah braper tahun ni pun belum boleh buat forex jadi main source of income. Mula2 cari la saper dekat2 area anda (rujuk thread aktiviti) mintak la jasa baik tumpang ke Aina ... Cheras ramai gak trader ... lama2 sok ada rejeki boleh la turun sendiri ...