PDA

View Full Version : Im Rokie Trader (my jurnal)



id2login
03-08-2008, 02:13 PM
Hehe.. Sesaje aku buka thread ni nak share dgr korang yang jurnal win and loss aku every day.

Aku ni kira rokie la dalam forex trading ni. Korang mesti dah expert2 sbb dah lama kan so bleh share skill korang dgn aku hehe bleh ke?

Hmm.. untuk pengetahuan korang aku start berkecimpung dalam arena ni thn lepas(2007), dalam bulan 4 kalau tak silap aku. Time tu aku trade pakai demo. macam2 jugak la platform yang aku try. Dlm masa dok belajar2 tu byk jgk la indi yg aku try.

So... dalam hujung 2007 macam tu lah tak silap aku. Aku mula kenal dgn fxopen ni(fxmalay). Aku pn test demo lagi tak ingat sampai bila.. . Lepas tu dlm thn 2008 aku mula open real acc huhu.. bukak standard acc pulak tu mcm terer je. Last2 aku loss sedih betul :( clear tinggal usd7 jer dari modal asal usd150. Apa lg MC la buat sementara waktu. Sambil2 mc aku pikir cara baru. tgk segala teknik yg dicadangkn kat mana2 sumber. Lepas pikir punya pikir, aku rasa maybe kesalahan aku buka standard acc dgn modal ciput.

Dlm bln 2 thn 2008 aku buka micro acc (mini acc) la tu bermodalkan 100usd. Aku guna salah satu kaedah yang aku pelajari dari satu website tu, tp aku test demo dulu la.. after buka mini acc tu aku pun test dgn real acc. hehe lost lagi beb.. :( huhu.

Yang tinggal usd1+ je lg. So itu la yg aku pertahankn sekarang. Org kata biar dari bawah kita merangkak sampai berdiri. Dgn bermodalkan usd1+ tu aku trade dgn cara aku sendiri..

*pS : Walaupn cerita mengenai robot ea ni dh lama, tp aku baru jer drg. So ada tak robot2 ea yg free aku nak try jgk..boleh la..

id2login
03-08-2008, 02:38 PM
1st day :rolleyes: until loss all my $$

https://usera.imagecave.com/id2login/smalltrade/060308.JPG

id2login
03-08-2008, 02:40 PM
2nd day

https://usera.imagecave.com/id2login/smalltrade/070308.JPG

jawa
03-22-2008, 04:20 PM
hmmm,,,tu je ke,,, mana sambungannya

jaih
03-23-2008, 04:38 PM
tanya sket bro..statement tuh utk micro acc ker ??

satu pesanan dont risk 5% from yr equity ..
good luck

nixx
03-24-2008, 05:52 AM
Hehe.. Sesaje aku buka thread ni nak share dgr korang yang jurnal win and loss aku every day.

Aku ni kira rokie la dalam forex trading ni. Korang mesti dah expert2 sbb dah lama kan so bleh share skill korang dgn aku hehe bleh ke?

Hmm.. untuk pengetahuan korang aku start berkecimpung dalam arena ni thn lepas(2007), dalam bulan 4 kalau tak silap aku. Time tu aku trade pakai demo. macam2 jugak la platform yang aku try. Dlm masa dok belajar2 tu byk jgk la indi yg aku try.

So... dalam hujung 2007 macam tu lah tak silap aku. Aku mula kenal dgn fxopen ni(fxmalay). Aku pn test demo lagi tak ingat sampai bila.. . Lepas tu dlm thn 2008 aku mula open real acc huhu.. bukak standard acc pulak tu mcm terer je. Last2 aku loss sedih betul :( clear tinggal usd7 jer dari modal asal usd150. Apa lg MC la buat sementara waktu. Sambil2 mc aku pikir cara baru. tgk segala teknik yg dicadangkn kat mana2 sumber. Lepas pikir punya pikir, aku rasa maybe kesalahan aku buka standard acc dgn modal ciput.

Dlm bln 2 thn 2008 aku buka micro acc (mini acc) la tu bermodalkan 100usd. Aku guna salah satu kaedah yang aku pelajari dari satu website tu, tp aku test demo dulu la.. after buka mini acc tu aku pun test dgn real acc. hehe lost lagi beb.. :( huhu.

Yang tinggal usd1+ je lg. So itu la yg aku pertahankn sekarang. Org kata biar dari bawah kita merangkak sampai berdiri. Dgn bermodalkan usd1+ tu aku trade dgn cara aku sendiri..

*pS : Walaupn cerita mengenai robot ea ni dh lama, tp aku baru jer drg. So ada tak robot2 ea yg free aku nak try jgk..boleh la..

in my opinion, takyah la pakai robot ni. usually robot ni hanya utk ac yg margin besar shj. Tapi kalau stakat nak blajar takpela.. banyak robot yg free..just google.;)

faiz2112
03-24-2008, 07:49 AM
ala kesiannye sahabat kita ni.. takpe jangan putus asa..cuba lagi.belajar lagi...

mamat7776
04-03-2008, 03:02 PM
SC ni lebih baik dari aku punye starting ni...:cool:

id2login
08-16-2008, 03:08 AM
hi, Assalamualaikum.

Lama aku tinggal jurnal aku ni. So ni latest statement account aku yang dulu dan masih belum mati lagi huhu.. I will survive!!

Currency: USD 2008 August 13, 05:09
Closed Transactions:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Close Time Price Commission Taxes Swap Profit
5039397 2008.08.12 12:36 buy 1.00 usdjpy. 110.37 0.00 0.00 2008.08.13 04:20 108.84 0.00 0.00 0.00 -1 405.73
5039426 2008.08.12 08:13 sell 1.00 gbpjpy. 209.69 0.00 0.00 2008.08.13 04:22 206.57 0.00 0.00 0.00 2 867.12
5039445 2008.08.12 04:05 sell 1.00 eurusd. 1.4879 0.0000 0.0000 2008.08.13 04:22 1.4931 0.00 0.00 0.00 -520.00
5039451 2008.08.12 04:09 sell 1.00 gbpusd. 1.9065 0.0000 0.0000 2008.08.13 04:23 1.8983 0.00 0.00 0.00 820.00
0.00 0.00 0.00 1 761.39
Closed P/L: 1 761.39
Open Trades:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Price Commission Taxes Swap Profit
No transactions
0.00 0.00 0.00 0.00
Floating P/L: 0.00
Working Orders:
Ticket Open Time Type Size Item Price S / L T / P Market Price
No transactions

Summary:
Deposit/Withdrawal: 0.00 Credit Facility: 0.00
Closed Trade P/L: 1 761.39 Floating P/L: 0.00 Margin: 0.00
Balance: 3 137.95 Equity: 3 137.95 Free Margin: 3 137.95


*ps: aku lupa la cara nak attach.

id2login
08-18-2008, 01:21 PM
Semua PO sebelum ni aku dh close. Ada kesilapan sikit..

https://www.geocities.com/flyingxspirit/entry1.JPG
Ini PO yg batu aku buka.

Kalau korang ada pandangan atau pendapat tentang PO yg ni tlg share kt sini. ok?
Aku masih newbie so kalau ada salah silap tlg tunjukkn :)

id2login
08-20-2008, 05:31 AM
Ok kwn2. Akhirnya aku dh berjaya lostkn diri aku. Atas kesilapan PO yg aku buka sebelum ini (Bkn PO yg aku baru buka diatas tu). Jd aku tutup semua PO diatas sbb aku dh tak boleh trade.

So sementara menunggu aku utk topup balik account micro aku tu. Aku buat demo account untuk melihat sama ada strategy aku sebelum ini berjaya atau tidak.


Ni PO pada demo account aku:
https://www.geocities.com/flyingxspirit/entry.JPG

Harap kwn2 trader yg ada soalan atau pandangan boleh la tulis kt sini.

Dan untuk pengetahuan korang aku buat PO ni base on Daily Chart jd mungkin dia take time sikit baru nk masuk entry. Have A nice Trade. ;)

learn2biz
08-20-2008, 06:06 AM
Bro, usd30 better jangan pakai 1 lot even trade mikro .. hilang akal nak cover margin nanti ... 1 pos melintang arah dah cukup nak bagi akaun tu meletup.
Kalau nak selamat sket .. pakai 0.1 sampai double that value .. then baru naik 0.2, 0.3 dan seterusnya everytime you double your account. MM mau kena jaga lor ...

Just my 2 cents

id2login
08-20-2008, 07:42 AM
Bro, usd30 better jangan pakai 1 lot even trade mikro .. hilang akal nak cover margin nanti ... 1 pos melintang arah dah cukup nak bagi akaun tu meletup.
Kalau nak selamat sket .. pakai 0.1 sampai double that value .. then baru naik 0.2, 0.3 dan seterusnya everytime you double your account. MM mau kena jaga lor ...


Ye mmg tk dinafikn. Itu lh satu kesilapan yg aku buat dn membuatkn account aku kena direhatkn sekejap.

Hm.. mcm mana nk buat kira2 nk tahu berapa lot utk masuk trade berpandukan modal. Boleh tlg ajar tk? sm_rolleye

learn2biz
08-20-2008, 08:04 AM
Ye mmg tk dinafikn. Itu lh satu kesilapan yg aku buat dn membuatkn account aku kena direhatkn sekejap.

Hm.. mcm mana nk buat kira2 nk tahu berapa lot utk masuk trade berpandukan modal. Boleh tlg ajar tk? sm_rolleyeTengok thread ni : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=29241

id2login
08-20-2008, 10:15 AM
Tengok thread ni : http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=29241

Indicator tu amat membantu..TQ

id2login
08-20-2008, 11:41 AM
Aslmkm.

Aku teringin jgk nak kongsi cara aku trade. Chart apa aku guna, Indi apa aku guna, mcm mana aku buka entry untuk buy/sell dan mcm mana semua tu berfungsi. Tapi bila aku tengok byk pro2 yg dh expose diaorg punya teknik dan indi ada pulak yg buat EA. So aku malu ar nak tunjuk takut kena gelak jer dgn yg pro2 tu. Atau mungkin teknik aku diaorg pernah guna.

Jadi haruskah aku cerita kt sini?

learn2biz
08-20-2008, 12:21 PM
W'salam

Cerita aje .. tak salah nak berkongsi cerita .. kalau nak lebih mencabar lagi, kasi no akaun + investor pwd (read only) supaya mereka yg berminat boleh tengok sendiri bila waktu buka/tutup trade serta perkembangan semasa akaun anda. Read only password ni org boleh login akaun anda tapi tak boleh trade ..

Masing-masing ada cara sendiri nak trade. Tak semestinya cara anda sesuai untuk org lain. Cth, mungkin cara anda trade 12jam sehari maka cara anda tak semestinya boleh digunapakai oleh mereka yg tak boleh trade 12jam sehari sebagaimana anda.

Meskipun guna indi yg sama, cara dan strategi tak semestinya sama .. seperti waktu enter/exit trade, stop loss, trailing dsb.

id2login
08-21-2008, 03:11 AM
Atas kekurangan sambutan untuk aku cerita aku punya trading strategy so aku maleh le nak cerita.

Apa2 pn kat sini aku nak kongsi signal untuk buka buy dan sell entry yg telah dikenal pasti akan menghasilkn profit. Sekali lagi sebagai pengetahuan rakan2 forex yg lain, signal tersebut base on Daily Chart jd masa yg diambil untuk price kena pada entry mungkin mengambil masa 2 3 hari.

Dan aku juga ingin menasihatkn jgn lupa MM korang punya modal sebelum buy atau sell lot. Kalau tak tahu kira korang boleh download indi yg learn2biz tu bagi. Ini kerana bermain pada Daily Chart margin agak besar.

Ini adalah signal buy/sell entry yg telah di kenal pasti akan menghasilkn Profit.
https://www.geocities.com/flyingxspirit/realentry.JPG

Have A ProfiT Trade!

learn2biz
08-21-2008, 03:20 AM
err .. mana signalnya ?

id2login
08-21-2008, 04:01 AM
err .. mana signalnya ?

Bukan tak mau cerita tentang signal tu tapi nanti dah nak kena buka pulak cerita pasal trading strategy aku yang baru aku kata maleh nak cerita tu.

Sebabnya korang mesti nak tahu mcm mana aku dpt signal tu kan.?
Dan sebab tu jugak la aku hanya tunjuk "where to open buy/sell pending order" je..

id2login
08-21-2008, 05:38 AM
Atas kekurangan sambutan untuk aku cerita aku punya trading strategy so aku maleh le nak cerita.

Apa2 pn kat sini aku nak kongsi signal untuk buka buy dan sell entry yg telah dikenal pasti akan menghasilkn profit. Sekali lagi sebagai pengetahuan rakan2 forex yg lain, signal tersebut base on Daily Chart jd masa yg diambil untuk price kena pada entry mungkin mengambil masa 2 3 hari.

Dan aku juga ingin menasihatkn jgn lupa MM korang punya modal sebelum buy atau sell lot. Kalau tak tahu kira korang boleh download indi yg learn2biz tu bagi. Ini kerana bermain pada Daily Chart margin agak besar.

Ini adalah signal buy/sell entry yg telah di kenal pasti akan menghasilkn Profit.
https://www.geocities.com/flyingxspirit/realentry.JPG

Have A ProfiT Trade!

Bagi rakan2 forex yg mengikuti perkembangan thread ini.. Salah 1 dari 3 pending order yang dibuat telah menjalankn tugasnya. sm_cool

https://www.geocities.com/flyingxspirit/entrytouch.JPG

We Are Going to WIN!

learn2biz
08-21-2008, 05:45 AM
Lor .. pakai geocities ke ... nanti habis bandwith terus tak kuar gambor .. pakai ler image sharing server yg unlimited bandwidth ...

id2login
08-21-2008, 06:08 AM
Lor .. pakai geocities ke ... nanti habis bandwith terus tak kuar gambor .. pakai ler image sharing server yg unlimited bandwidth ...

Oh ye ke? tk tau la pulak. Ok lepas ni pakai aku pakai image server seperti yg di syorkan.

learn2biz
08-21-2008, 06:40 AM
Ye lor .. dia bagi 4mb per hour data transfer .. kalao chart besar2 dan ramai orang bukak tengok .. kejap jer abis 4mb tu ... once abis dapat mesej "Sorry, this site is temporarily unavailable!" ... tunggu next hour ...

id2login
08-21-2008, 07:29 AM
Sebagai infomasi kepada rakan2 forex, semua Pending Order yg aku buat tadi menandakan akan berlakunya perubahan trend bagi pair2 tersebut.

Cth; USD/JPY Price telah sentuh Pending Order yg aku buka sebelum ni. Ini menandakan pair tersebut akan melalui meneruskn perjalanan Downtrend. So tak perlu la nk set Take Profit. Hanya yg perlu tahu bila saat dia akan kembali menukar arah menjadi Uptrend baru kita close that position.

Jadi 2 lagi Pending Order yg aku buka tu juga sama. Jika Price terkena pada PO yang aku buka tu maka Pair tersebut telah berjaya menukar trendnya.

Kebanyakan pair lain juga sekarang sedang cuba untuk menukar trend. So Infomasi ada disini.

id2login
08-21-2008, 08:18 AM
Sebagai infomasi kepada rakan2 forex, semua Pending Order yg aku buat tadi menandakan akan berlakunya perubahan trend bagi pair2 tersebut.

Cth; USD/JPY Price telah sentuh Pending Order yg aku buka sebelum ni. Ini menandakan pair tersebut akan melalui meneruskn perjalanan Downtrend. So tak perlu la nk set Take Profit. Hanya yg perlu tahu bila saat dia akan kembali menukar arah menjadi Uptrend baru kita close that position.

Jadi 2 lagi Pending Order yg aku buka tu juga sama. Jika Price terkena pada PO yang aku buka tu maka Pair tersebut telah berjaya menukar trendnya.

Kebanyakan pair lain juga sekarang sedang cuba untuk menukar trend. So Infomasi ada disini.

Suka aku untuk mengingatkan lagi "Trend Ini Berdasarkan Daily Chart".

id2login
08-22-2008, 02:48 AM
Lagi Pending Order yang didapati akan menghasilkan PROFIT!!

Dan LIHAT kemajuan ENTRY yang sebelumnya.

https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/realentry.JPG


Money Is In Your Hand!!

MM your deposit before open LOT.

hatisenang
08-22-2008, 03:55 AM
Aslmkm.

Aku teringin jgk nak kongsi cara aku trade. Chart apa aku guna, Indi apa aku guna, mcm mana aku buka entry untuk buy/sell dan mcm mana semua tu berfungsi. Tapi bila aku tengok byk pro2 yg dh expose diaorg punya teknik dan indi ada pulak yg buat EA. So aku malu ar nak tunjuk takut kena gelak jer dgn yg pro2 tu. Atau mungkin teknik aku diaorg pernah guna.

Jadi haruskah aku cerita kt sini?

Kalau boleh cerita a-z lagi bagus. Tak kiralah dah ada org guna ke belum, yg penting kita sama2 kongsi benda baik. Sekurang-kurangnya teknik yg brother guna nampak hasilnya dan boleh membuka mata trader2 yg lain.

Happy trade ... :D

id2login
08-25-2008, 04:11 PM
https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/entrytouch1.JPG

id2login
08-30-2008, 08:22 AM
Kalau boleh cerita a-z lagi bagus. Tak kiralah dah ada org guna ke belum, yg penting kita sama2 kongsi benda baik. Sekurang-kurangnya teknik yg brother guna nampak hasilnya dan boleh membuka mata trader2 yg lain.

Happy trade ... :D

Saya tahu kebanyakan trader yang bermain forex ingin melihat hari-hari akan mendapat keuntungan, kerana pada hari yang sama akan "close position". Sebab itulah kebanyakan trader bemain pada TF 5minit, 15minit, 30minit, 1jam dan 4jam. TF ini amat sensetif terhadap News. Dan bagi saya, sesiapa yg meminati TF ini adalah mereka yg boleh berada 24jam 5hari depan PC.

Untuk Part Time trader seperti saya lebih sesuai bermain pada TF Daily, Weekly dan Monthly. Tetapi, disebabkan Modal yg kecil bermain pada TF Daily sudah memadai. Dan saya mengaku bermain di TF ini mengambil masa yang agak lama untuk melihat keuntungan.

Bagi Trader yang bermain pada TF Daily seperti saya pasti akan menngatakan 08.08.08 Bukan lah Hari Tragerdi.

Mengapa?

Cuba teliti TF Daily Chart dan berikan pendapat anda.


2B Continue..

Let Have Nice Profit Trade.

id2login
08-30-2008, 12:11 PM
Saya tahu kebanyakan trader yang bermain forex ingin melihat hari-hari akan mendapat keuntungan, kerana pada hari yang sama akan "close position". Sebab itulah kebanyakan trader bemain pada TF 5minit, 15minit, 30minit, 1jam dan 4jam. TF ini amat sensetif terhadap News. Dan bagi saya, sesiapa yg meminati TF ini adalah mereka yg boleh berada 24jam 5hari depan PC.

Untuk Part Time trader seperti saya lebih sesuai bermain pada TF Daily, Weekly dan Monthly. Tetapi, disebabkan Modal yg kecil bermain pada TF Daily sudah memadai. Dan saya mengaku bermain di TF ini mengambil masa yang agak lama untuk melihat keuntungan.

Bagi Trader yang bermain pada TF Daily seperti saya pasti akan menngatakan 08.08.08 Bukan lah Hari Tragerdi.

Mengapa?

Cuba teliti TF Daily Chart dan berikan pendapat anda.


2B Continue..

Let Have Nice Profit Trade.

https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/GBPUSD.JPG

Follow The Wave.

id2login
08-31-2008, 01:31 AM
Aslmkm,

Aku rasa aku dh menyimpang jauh sangat dari topic asal aku buka thread ni. Jadi ingin aku bawa kembali thread ni kembali ke laluan asal dia.

Untuk pengetahuan korang Acc Micro aku telah pn di topup kembali. Dan apa kata kita lihat apa pulak yang bakal terjadi dgnnya "win atau masih akan loss".

Sejak berkecimpung dalam dunia forex ni dh 3x aku loss termasuk la dgn yg baru2 ni. Dan setiap kali aku mula bermula lagi aku bermula dgn strategy yang berlainan. Perjalanan kali ini adalah untuk yang ke4 dgn strategy aku yg lain pula.

Pengalaman itu satu pengajaran.

Doakan aku berjaya kali ini.

wassalam.

p/s; mcm biasa aku akan tunjukkn kedudukan acc aku dari masa ke semasa.;)

id2login
08-31-2008, 05:00 AM
https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/chart.gif

Ini lah Preview Chart dan Indicator yang aku akan gunakan untuk menggerakkan strategy aku yang akan bermula pada minggu hadapan.

3extremepips
09-01-2008, 01:31 AM
bro yang dot2 due indi dia name ape... beginner name dia?

wah yang bawah nice same macam name bro....

:D

mazlimoin
09-01-2008, 10:59 AM
https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/chart.gif

Ini lah Preview Chart dan Indicator yang aku akan gunakan untuk menggerakkan strategy aku yang akan bermula pada minggu hadapan.

kat graf tu dah ada macam signal utk buy jer padahal GU junam lagi tu...

id2login
09-01-2008, 02:37 PM
kat graf tu dah ada macam signal utk buy jer padahal GU junam lagi tu...

Ya. Mmg telah muncul signal buy pada chart tersebut. Ini kerana signal bearish sudah semakin kurang kekuatannya. Signal uptrend juga sudah keluar menandakan posisi downtrend akan berubah ke uptrend. Tetapi signal2 tersebut hanya sebagai alert.

Working Order hanya akan dibuat apabila signal bullish muncul pada indicator dibawah dan kemungkinan trend akan berubah amat besar. Bagaimanapn apabila signal bullish muncul kita kena pastikan dahulu sama ada signal tersebut failure atau tidak sebelum membuat entry post.

Money is in ur Hand!!

id2login
09-06-2008, 04:35 AM
kat graf tu dah ada macam signal utk buy jer padahal GU junam lagi tu...

Terima kasih, atas pertanyaan mazlimoin terhadap chart saya sebelum ini membuatkan saya terdetik untuk membuat Double Check pada chart tersebut. dan mendapati ada beberapa kesalahan yg perlu di perbaiki. Dan setelah sekian lama akhirnya dapat menyiapkan chart baru untuk di perview disini.

Saya harap ada lagi teguran dan idea2 yang membina yg dapat dikongsi bersama.

https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/newchart.gif

id2login
09-14-2008, 06:25 PM
Salam.

Terkejut jgk aku bila nak masuk dan forum tak boleh. Igtkan server website down. Bila buka mt4 baru perasan ada mail dari fxopen tgh buat maintenance. Tp sekarang dh pulih. Nice job to fxopen crews.

So aku ada la buat perubahan lagi utk chart aku dari yg aku post SS kat atas tu.. tp buat masa sekarang aku taknak la show lagi. Just berharap this is the best la yg aku boleh buat.

End of this month aku set target untuk dapatkan 4000pip. Insya'allah..
Harapnya bukan -ve punya pip la. hehe sm_rolleye

Walauapapn yang terjadi aku akan postkan SS aku punya trade History awal bulan hadapan. "Wish me Luck"

Wassalam.

learn2biz
09-15-2008, 10:09 PM
Wsalam

1 hari 200 pips .. 10 trade x 20 pip atau 20 trade x 10 pip ...kalau trade 20 hari .. insyaAllah capai 4000 pips tu .. yg penting jaga MM ..

Good luck :D

Pepsifire
09-17-2008, 12:09 PM
https://usera.imagecave.com/id2login/fxmalay/newchart.gif

Akum bro, camne trade? ok ke?
Ape maksud indi yg bawah skali tu bro?

den_bagus
09-17-2008, 11:09 PM
Bro,nama indi ini apa..
ada share buat downloadnya ga..
kalau bisa di upload aja bro.

mostwanted
10-25-2008, 01:15 PM
salam bro.apa macam skrang?sunyi ja tread ni.ke dh jd kayaraya.dh jd kayaraya tu kongsila ilmu kt cni.kami yg newbie ni nk blajar teknik bro.

smoga succes slalu

learn2biz
10-25-2008, 07:39 PM
Tuan tanah tak login forum sejak last post beliau .. harap bersabar ..

mostwanted
10-26-2008, 01:42 AM
pergi bercuti kot.xpa2,kami sedia menunggu.

hurairah01
10-26-2008, 03:53 AM
pergi bercuti kot.xpa2,kami sedia menunggu.


Disebabkan thread ni dh mendapat perhatian dari masta2, ambe subscribe thread ni. Bab2 jurnal ni best baca, nak buka jrnal sendiri pun tak pasti lagi.

hurairah01
10-27-2008, 02:22 AM
Setia menunggu catatan perjalanan forex dari tuan rumah. Kalo ada apa-apa nak dikongsi, utarakan di sini. Kami sedia membantu.

P/s: Kami bukan along. Kami cuma nak tolong.

id2login
10-29-2008, 06:40 AM
Aslmkm,

Terima kasih sebab menunggu.. Sorry la projeck yang lepas tertunda pertengahan jalan. Sebab aku sedang berguru dan sekarang masih lagi dalam perguruan..

Peringkat pertapaan masih belum masuk lagi..

Wasalam.

id2login
10-30-2008, 06:05 AM
Assalamualaikum,

Pertama sekali.. aku nak ucapkan terima kasih kepada semua trader yang sudi menjengok ke thread aku yang tak seberapa ni tak kira la kepada trader baru ataupun yang dah otai2.

Dan jutaan terima kasih kepada my sifu, iaitu Rozaidi atau dikenali dgn panggilan snipers_fx dalam beberapa forum yang berkaitan dengan forex trading yang telah banyak memberikan tunjuk ajar terutama dalam menggunakan Fibonacci.

Cadang nak bertapa dulu tapi tak jadi lah..

So bermula pada saat dan ketika ini, "Im Rokie Trader(my jurnal)" kembali. Dengan bermodalkan $35 dari baki acc micro yang lepas akan digerakkan kembali. Win atau loss seperti biasa akan diperlikatkan setiap minggu nanti..

Wasalam.

*P/S: Sifu kata traning dgn acc demo dulu. (sorry sifu..:D )

firtdoch
11-01-2008, 04:16 AM
im coming back bro sniper fx n id2login

id2login
11-02-2008, 12:07 AM
im coming back bro sniper fx n id2login

sape pulak ni? mohammad filus ka?

Sorry beb tak cukup seminggu lagi. hehe start next week.

id2login
11-02-2008, 06:20 AM
Aku ronda2 tengok thread org. Tup2 terbaca satu thread ni http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=40429

Alahai, harap2 apa yang dicadangkan mamat tu tak jadi la.. Tak sempat aku nak buka langkah kalau mcm ni.

mostwanted
11-02-2008, 06:45 AM
Aku ronda2 tengok thread org. Tup2 terbaca satu thread ni http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=40429

Alahai, harap2 apa yang dicadangkan mamat tu tak jadi la.. Tak sempat aku nak buka langkah kalau mcm ni.

aku pun..bru sebulan ja jinakkn diri dlm dunia forex ni.alahai..sedihnya..mintk2 la jgn jd mcm tu..br nk jdkn forex ni sbg side income...:(

id2login
11-02-2008, 06:49 AM
aku pun..bru sebulan ja jinakkn diri dlm dunia forex ni.alahai..sedihnya..mintk2 la jgn jd mcm tu..br nk jdkn forex ni sbg side income...:(

Itu lah baru blaja something, tak sempat nak test skill.:(

mostwanted
11-02-2008, 06:55 AM
politik punya pasal la ni.benci aku!!

firtdoch
11-03-2008, 04:00 PM
jgn risau..semua nie dugaan ja..aku baru ja nk memorex dgn id2login...hehe..bro login..lehla kita g blaja kat sifu fx sniper nnt..aku baru ja beli laptop...penat lelah slama nie

id2login
11-04-2008, 01:25 AM
jgn risau..semua nie dugaan ja..aku baru ja nk memorex dgn id2login...hehe..bro login..lehla kita g blaja kat sifu fx sniper nnt..aku baru ja beli laptop...penat lelah slama nie

Bagus la tu.. jgn tunggu lama2..(dh lama sangat dh ni) :rolleyes:

id2login
11-04-2008, 01:34 AM
Aslmkm,

Nak tanya sikit tentang funtion bila buat panding order tak kira la utk short atau long. Ada satu funtion Expiry, untuk apa ye funtion tu? Adakah funtion tu untuk close pending order yang kita buka jika sampai waktu yang ditetapkan? Macam mana pula dengan pending order yang dh kena entry, adakah dia akan close sekali?

itu je nak tahu..TQ

Wasalam. :confused:

id2login
11-05-2008, 03:16 AM
Untuk pengetahuan korang.. aku trade 6 pair sehari tapi ikut lah kalau dapat signal dari pada 6 pair tu.

Pair2 tersebut ialah; Eur/Usd, Gbp/Usd, Usd/Jpy, Usd/Chf, Usd/Cad dan Aud/Usd.

Macam mana pulak dgn korang semua?

saidila79
11-05-2008, 10:04 AM
Untuk pengetahuan korang.. aku trade 6 pair sehari tapi ikut lah kalau dapat signal dari pada 6 pair tu.

Pair2 tersebut ialah; Eur/Usd, Gbp/Usd, Usd/Jpy, Usd/Chf, Usd/Cad dan Aud/Usd.

Macam mana pulak dgn korang semua?

asben saya pun sama....pair tu macam pair wajib.....tapi pernah tak u trade kat gold....asben saya suka sangat trade kat gold....pening betul....

mostwanted
11-05-2008, 11:40 AM
Untuk pengetahuan korang.. aku trade 6 pair sehari tapi ikut lah kalau dapat signal dari pada 6 pair tu.

Pair2 tersebut ialah; Eur/Usd, Gbp/Usd, Usd/Jpy, Usd/Chf, Usd/Cad dan Aud/Usd.

Macam mana pulak dgn korang semua?

byk gk pair yg trade setiap hari. xpening ka?

id2login
11-05-2008, 01:29 PM
asben saya pun sama....pair tu macam pair wajib.....tapi pernah tak u trade kat gold....asben saya suka sangat trade kat gold....pening betul....

Ada jgk trader yg trade gold dan ada jugak trader yang hanya monitor gold punya chart graft. Ada yang mengatakan pergerakan graft atau chart gold ada effect utk beberapa currency.

Part ni saya tak pasti boleh tanya yg pakar.:o


byk gk pair yg trade setiap hari. xpening ka?

Mudah saja kerana aku bukan trade cara "HIT and RUN"(catch and [email protected]) tapi aku mencari swing.:rolleyes:

Kamu pula bagaimana?

*PS : Hari ini pedih jgk la sebab market ragging. Bro ammal07 kata sesuai utk para scalper time ni.


Aslmkm,

Nak tanya sikit tentang funtion bila buat panding order tak kira la utk short atau long. Ada satu funtion Expiry, untuk apa ye funtion tu? Adakah funtion tu untuk close pending order yang kita buka jika sampai waktu yang ditetapkan? Macam mana pula dengan pending order yang dh kena entry, adakah dia akan close sekali?

itu je nak tahu..TQ

Wasalam. :confused:

Alahai sedihnya.. :( Takde ke sifu2 nak terangkan mengenai ini?

learn2biz
11-05-2008, 03:18 PM
Aslmkm,

Nak tanya sikit tentang funtion bila buat panding order tak kira la utk short atau long. Ada satu funtion Expiry, untuk apa ye funtion tu? Adakah funtion tu untuk close pending order yang kita buka jika sampai waktu yang ditetapkan? Macam mana pula dengan pending order yang dh kena entry, adakah dia akan close sekali?

itu je nak tahu..TQ

Wasalam. :confused:

Expiry kalau kita set dan dia tak kena entry nanti dia delete la. Kalau dah kena entry, expiry tu tak jadi apa-apa dah. Kira macam ni la .. kalau price naik sekian2, aku nak beli sekian2 tapi kalau sampai besok pagi dia tak cecah price tu tak payah ler beli. Tapi bila dah beli .. tak boleh la nak cancel sebab dah masuk trade.

id2login
11-05-2008, 03:31 PM
Expiry kalau kita set dan dia tak kena entry nanti dia delete la. Kalau dah kena entry, expiry tu tak jadi apa-apa dah. Kira macam ni la .. kalau price naik sekian2, aku nak beli sekian2 tapi kalau sampai besok pagi dia tak cecah price tu tak payah ler beli. Tapi bila dah beli .. tak boleh la nak cancel sebab dah masuk trade.

Oo.. macam tu rupanya dia punya function. Ingatkan walaupun dia dh hit entry price dia akan close. Kalau dia buat macam aku kata tadi senang la.. tak perlu la aku bangun pagi2 nak close semua trade yang belum kena TP atau SL. :D

learn2biz
11-05-2008, 04:27 PM
Oo.. macam tu rupanya dia punya function. Ingatkan walaupun dia dh hit entry price dia akan close. Kalau dia buat macam aku kata tadi senang la.. tak perlu la aku bangun pagi2 nak close semua trade yang belum kena TP atau SL. :D

Yea .. begitu la kira-kiranya ... set ajer expiry tarikh bila .. waktu ikut server time .. nanti dia akan auto delete pending order yg expire

id2login
11-07-2008, 11:21 AM
Aslmkm,

Sekrg sudah hampir di penghujung minggu pertama. Jadi apa yang perkembangan acc aku minggu ini akan dipaparkan seperti yang di janjikan.

Tapi hati ada kurang senang dgn di hari terakhir minggu ini. Sebab news besar datang melanda. hmm.. 50:50.

Nanti lepas all Entry aku dah aku close atau SL atau TP. Akan aku paparkan buat tatapan..

id2login
11-07-2008, 02:21 PM
Akhirnya.. Berakhirnya minggu pertama memorex. Dan ini lah pencapaian dari susah payah aku minggu ni.

https://usera.ImageCave.com/id2login/fxPerformance/071108.JPG

Takde la sehebat Mahaguru2 kt sini. Syukur2..amin.:)

learn2biz
11-07-2008, 02:55 PM
Alhamdulillah .. yg penting untung > rugi ... :D dan tak dipanggil mengadap Encik Stopped Out.

id2login
11-07-2008, 11:47 PM
Alhamdulillah .. yg penting untung > rugi ... :D dan tak dipanggil mengadap Encik Stopped Out.

Hasil nasihat dari cik learn2biz jugak. MM, MM, MM dan MM :D

arul57
11-08-2008, 05:48 AM
Untuk pengetahuan korang.. aku trade 6 pair sehari tapi ikut lah kalau dapat signal dari pada 6 pair tu.

Pair2 tersebut ialah; Eur/Usd, Gbp/Usd, Usd/Jpy, Usd/Chf, Usd/Cad dan Aud/Usd.

Macam mana pulak dgn korang semua?

biar betul ko ni,:eek: 6 pair sekali dlm trade ke atau pair ni yg best utk ko? aku main dua jo, G/U n E/J, tak nampak kelam kabut sangat. screen laptop aku kecik jer...:D kekadang dua2 balun skali, cukup 10 pip tutp kedai, kena disiplinkan diri, tak nak tamak sangat.:rolleyes:

id2login
11-09-2008, 06:12 AM
biar betul ko ni,:eek: 6 pair sekali dlm trade ke atau pair ni yg best utk ko? aku main dua jo, G/U n E/J, tak nampak kelam kabut sangat. screen laptop aku kecik jer...:D kekadang dua2 balun skali, cukup 10 pip tutp kedai, kena disiplinkan diri, tak nak tamak sangat.:rolleyes:

Ha'a 6 pair sekali. Tapi minggu depan maybe aku trade tgk 4 pair saja, akibat beberapa masalah teknikal. :)

Apapun perjalanan aku masih jauh untuk recover loss aku dari mula aku memorex. Aku harap pejalanan kali ini adalah yg lebih baik.:rolleyes:

id2login
11-10-2008, 02:22 AM
Alahai.. hari ni tak dapat trade pulak. MT4 buat hal. :( Try download and install balik.

id2login
11-17-2008, 12:55 AM
Hmm.. Minggu lepas account aku dh SO. Sbb tak ikut MM punya pasal. Terlalu yakin dgn kemampuan minggu sebelumnya. So terpaksa la aku direhatkan sementara. Sedih nih :( :(

halzu
11-18-2008, 01:53 AM
Hmm.. Minggu lepas account aku dh SO. Sbb tak ikut MM punya pasal. Terlalu yakin dgn kemampuan minggu sebelumnya. So terpaksa la aku direhatkan sementara. Sedih nih :( :(

Takpe jgn bersedih... jadikan ia suatu pelajaran yg berguna. Kaji balik di mana kesilapan. Pesanan dari penaja rancangan jangan mudah lupa di mana kita bermula.... :)

mostwanted
11-18-2008, 01:59 AM
Hmm.. Minggu lepas account aku dh SO. Sbb tak ikut MM punya pasal. Terlalu yakin dgn kemampuan minggu sebelumnya. So terpaksa la aku direhatkan sementara. Sedih nih :( :(

bro guna brapa % dri margin bro yg sampai kena SO ni??

id2login
11-24-2008, 03:45 AM
bro guna brapa % dri margin bro yg sampai kena SO ni??

Margin kecik je. Tapi banyak pair, dan semua pergerakan membelakangi aku. :( rehat la dulu..

id2login
12-12-2008, 08:48 AM
Aslmkm kengkawan..

Saban hari aku cuba googling cari tentang "intraday strategy". Tapi apa yg aku cari tu tak jumpa la.. Kebanyakan "intraday strategy" tu semua mcm "scalping strategy" atau "hit and run".

So kalau sahabat2 ada yang tahu tentang "intraday strategy", kongsi2 la dkt sini.. bagi link ke apa ke..

Dah penat dah cari ni.. Dan dah penat dah test strategy sendiri yang tak jadi2 ni.

Wasalam.

ffrancis
12-12-2008, 09:22 AM
Hi, aku rookie jigak ngan forex ni. Tapi kalu, bab yang macam aku dah tgk tu tau la aku.

Jadi kalau km tak keberatan kamu, reply la kat quick reply saya ni. Manatau saya boleh bantu.

Secara tidak lansung saya boleh tolong awak, dan awak tolong saya.Macammana?


PS; aku sengaja buat macam ni kerana tidak mahu kamu tidak baca reply saya.

KaPtEn HaFiZ
12-13-2008, 07:40 PM
Aslmkm kengkawan..

Saban hari aku cuba googling cari tentang "intraday strategy". Tapi apa yg aku cari tu tak jumpa la.. Kebanyakan "intraday strategy" tu semua mcm "scalping strategy" atau "hit and run".

So kalau sahabat2 ada yang tahu tentang "intraday strategy", kongsi2 la dkt sini.. bagi link ke apa ke..

Dah penat dah cari ni.. Dan dah penat dah test strategy sendiri yang tak jadi2 ni.

Wasalam.

salam...

Untuk intraday strategy ni so far saya guna the three drives patern strategy tuk enter maket. Then nak keluar guna fibo.. nampak gaya nye berkesan setelah beberapa bulan di test...
just wanna share...

RasheedRahman
12-14-2008, 06:19 AM
[QUOTE=KaPtEn HaFiZ;319702]salam...

Untuk intraday strategy ni so far saya guna the three drives patern strategy tuk enter maket. Then nak keluar guna fibo.. nampak gaya nye berkesan setelah beberapa bulan di test...
just wanna share...[QUOTE]

Three drives patern tu yang guna MA60 dalam 3 TF (15M,1H,4H) tu ke?
Boleh lah share?:confused:

id2login
12-14-2008, 11:56 AM
salam...

Untuk intraday strategy ni so far saya guna the three drives patern strategy tuk enter maket. Then nak keluar guna fibo.. nampak gaya nye berkesan setelah beberapa bulan di test...
just wanna share...

three drives patern? hmm 3 jenis patern candlestick ke? atau patern2 wave ke?
patern apa ye? :confused:

KaPtEn HaFiZ
12-14-2008, 01:15 PM
[QUOTE=KaPtEn HaFiZ;319702]salam...

Untuk intraday strategy ni so far saya guna the three drives patern strategy tuk enter maket. Then nak keluar guna fibo.. nampak gaya nye berkesan setelah beberapa bulan di test...
just wanna share...[QUOTE]

Three drives patern tu yang guna MA60 dalam 3 TF (15M,1H,4H) tu ke?
Boleh lah share?:confused:

Bukan... yang ni cuma pakai timeframe 1HR jer...
nak tau lebih lanjut ym la nanti... nak ajar dalam ni panjang bebenor penerengan nyer nanti;) .. dah add kat ym kan..?see yaa

id2login
12-15-2008, 11:50 PM
Aslmkm..

Saya minta laluan letak iklan sikit so admin jangan marah arr.. Sebenarnya tak tau nak iklan kat thread mana.
________________________________________________________________
If someone of you from some computer selling company. I would like to have your quotation for;

1) Kaspersky BusinessSpace Security AVP for 50 client.
2) Epson LQ 2180 Dot Matrix
3) 25u Server Rack

Please make all 3 item above in difference qoutation.

Sent to me via e-mail or fax at:

E-mail : [email protected]
Fax : 604-794 3882

To:
Arca Biru Sdn Bhd (Sub of Blue Archipelago Bhd)
Kedah Aqua Culture Complex, 06150 Ayer Hitam, Kedah DA.

Attn : Hasrul Azhar Yusuf
Contact : 604-794 3884/3885 ext: 104 (for more info)
_________________________________________________________________

Terima Kasih.

Wasalam.

firtdoch
12-16-2008, 02:21 PM
hehe...dah berjaya rupenya

KaPtEn HaFiZ
12-16-2008, 04:46 PM
three drives patern? hmm 3 jenis patern candlestick ke? atau patern2 wave ke?
patern apa ye? :confused:

patern wave nyer.. guna time frame 1hr...nanti kalau sempat saya attach kan penerangan nye...

Dr_cryonic
12-23-2008, 08:05 AM
Saban hari saya loss,,, USD50 semakin menyusut. Betul ke 1st deposit mesti hangus?

id2login
12-24-2008, 05:20 AM
Saban hari saya loss,,, USD50 semakin menyusut. Betul ke 1st deposit mesti hangus?

Salam Cryonic,

Sebenarnya tidak semua 1st deposit akan hangus. Ia bergantung kepada pemahaman kita tentang forex dan teknik yang kita gunakan. Mencari teknik yang sesuai dengan diri kita memang memakan masa yang lama. Sebab itu lah kebanyakan broker akan menawarkan demo account untuk trader baru mempelajari forex dan teknik2 untuk trading sehingga mahir.

Bercakap tentang 50USD yang telah di depositkan itu mungkin terlalu sedikit bagi big2 trader yang ada dalam dunia ni. Seperti apa yang terjadi ketika ini, banyak broker2 besar telah tutup buku akibat dari kegawatan ekonomi sekarang. Dan saya juga telah berjaya menghanguskan lebih kurang 200-350USD dalam 3 atau 4 kali saya deposit dalam pelaburan forex ini. Kini hanya tinggal baki2 saja yang masih dipertahankan.

Jadi jangan mudah mengalah dan cuba lah belajar dari pengalaman dan segala sumber yang boleh dari website juga dari trader2 lain.

Selamat Berjaya.

id2login
12-24-2008, 05:37 AM
Assalamualaikum..

Lama aku tak update tentang acc aku. Sebenarnya acc aku sebelum ni yang aku cakap dah SO tu belum SO lagi tapi hampir SO. Adalah tinggal 10UDS lagi... sakit hati sebab teknik yang aku cuba buat tak jadi lagi, terus jadi malas nak cerita pasal acc tu so aku bagitau la korang yang aku dah SO.

Bengang2 pun masih jugak aku buat kajian, buat pengubahsuaian dan mencari cara baru. Aku masih lagi menggunakan Fibo sebagai rujukan dan asas teknik aku.

Semoga aku berjaya.

Dr_cryonic
12-24-2008, 05:59 AM
Salam Cryonic,

Sebenarnya tidak semua 1st deposit akan hangus. Ia bergantung kepada pemahaman kita tentang forex dan teknik yang kita gunakan. Mencari teknik yang sesuai dengan diri kita memang memakan masa yang lama. Sebab itu lah kebanyakan broker akan menawarkan demo account untuk trader baru mempelajari forex dan teknik2 untuk trading sehingga mahir.

Bercakap tentang 50USD yang telah di depositkan itu mungkin terlalu sedikit bagi big2 trader yang ada dalam dunia ni. Seperti apa yang terjadi ketika ini, banyak broker2 besar telah tutup buku akibat dari kegawatan ekonomi sekarang. Dan saya juga telah berjaya menghanguskan lebih kurang 200-350USD dalam 3 atau 4 kali saya deposit dalam pelaburan forex ini. Kini hanya tinggal baki2 saja yang masih dipertahankan.

Jadi jangan mudah mengalah dan cuba lah belajar dari pengalaman dan segala sumber yang boleh dari website juga dari trader2 lain.

Selamat Berjaya.

Tak semestinya ke? USD200-350 tu kira banyak lah tu... Jadi saya tak kesah lah USD50 tu kalau nak SO pun. :D Saja nak amik pengalaman. Bro, dah lama ke trade real? Ada open position time cristmas ni? Saya by GU. hehehe...

id2login
12-24-2008, 06:34 AM
Tak semestinya ke? USD200-350 tu kira banyak lah tu... Jadi saya tak kesah lah USD50 tu kalau nak SO pun. :D Saja nak amik pengalaman. Bro, dah lama ke trade real? Ada open position time cristmas ni? Saya by GU. hehehe...

Ya, tak semestinya jika kita sudah benar2 tahu tentang selok belok forex dan teknik yang kita gunakan. Tentang bila start trading ye, mula2 kena kenal forex ni tahun 2005 kalau tak salah. Time tu mendemo je la, start real ada la baru 1thn lebih rasanya.

Dah beberapa hari saya tak buka post. Sebab masih melihat status teknik yang sedang saya cuba buat ni, sebab yang teknik sebelum ni tak jadi. Untuk christmas saya masih belum buat keputusan utk buy atau sell mana2 pair.

Apa yang membuatkan Cryonic buy GU?

hantugigi
12-24-2008, 02:29 PM
Tak semestinya ke? USD200-350 tu kira banyak lah tu... Jadi saya tak kesah lah USD50 tu kalau nak SO pun. :D Saja nak amik pengalaman. Bro, dah lama ke trade real? Ada open position time cristmas ni? Saya by GU. hehehe...

TAk banyak tuh bro. Tak cukup lagi tuh! Sekurang2 lebur usd1k baru mantap. USD1k tu pun baru dia punya tuition fees jer tuh:D , belum masuk sepak terajang dia lagi tuh.:p

Saya letupkan 3 live acc, so in total lebur kat USD7k:mad: Belum serik lagi nih!

Skang nih trade ngan acc yang yang ke4. Tapi kali ni ciput jer USD350. :D

hantugigi
12-24-2008, 02:32 PM
Ya, tak semestinya jika kita sudah benar2 tahu tentang selok belok forex dan teknik yang kita gunakan. Tentang bila start trading ye, mula2 kena kenal forex ni tahun 2005 kalau tak salah. Time tu mendemo je la, start real ada la baru 1thn lebih rasanya.

Dah beberapa hari saya tak buka post. Sebab masih melihat status teknik yang sedang saya cuba buat ni, sebab yang teknik sebelum ni tak jadi. Untuk christmas saya masih belum buat keputusan utk buy atau sell mana2 pair.

Apa yang membuatkan Cryonic buy GU?

Ya betol tu. Market ni dia bukan nye kenal kita sapa. Orang kecik ka orang besar ka, acc ribu2 ka, ciput2 ka, newbie ka, propesnal ka, dia redah semacam jer.:p

Dr_cryonic
12-25-2008, 08:35 AM
Apa yang membuatkan Cryonic buy GU?

Sebenar saya ni baru bukak ak Real. Baru rasa money flows to, jadi bila buka chart je Gatal tangan tu muncul. Kalau kene SL ni Hilang lah USD10. :D
Macam mana status terkini teknik yang Bro id2login sedang cuba tu? Nanti boleh lah share ye. Minta tunjuk ajar.


Saya letupkan 3 live acc, so in total lebur kat USD7k:mad: Belum serik lagi nih! skang nih trade ngan acc yang yang ke4. Tapi kali ni ciput jer USD350. :D

Betul ke Bro, USD7K dan 4 kali meletup! Jauh lagi perjalanan patik ni rupanya... :)

*Kepada semua Otai, minta tunjuk ajar ye. Salah silap harap tunjukkan...

hantugigi
12-25-2008, 01:10 PM
Sebenar saya ni baru bukak ak Real. Baru rasa money flows to, jadi bila buka chart je Gatal tangan tu muncul. Kalau kene SL ni Hilang lah USD10. :D
Macam mana status terkini teknik yang Bro id2login sedang cuba tu? Nanti boleh lah share ye. Minta tunjuk ajar.



Betul ke Bro, USD7K dan 4 kali meletup! Jauh lagi perjalanan patik ni rupanya...

*Kepada semua Otai, minta tunjuk ajar ye. Salah silap harap tunjukkan...

Kalo aku tipu pon ko bukan tahu;) .Kalo cakap betul pun ko tak tahu jugak:rolleyes: Ko tanyala trader tegar cam Sham777. Brapa x dia letupkan acc dia. Usd7k tu tak de la Sham777 tu nak heran de. Dengan berkat letupan acc itulah dia jadi diri dia yang skrang nih. Tapi ko janganla sesaja nak letopkan acc ko semata2 nak jadi cam dia:eek: . Nanti aku takut ngan engko2 sekali engko letopkan:p

id2login
12-26-2008, 03:24 AM
TAk banyak tuh bro. Tak cukup lagi tuh! Sekurang2 lebur usd1k baru mantap. USD1k tu pun baru dia punya tuition fees jer tuh:D , belum masuk sepak terajang dia lagi tuh.:p

Saya letupkan 3 live acc, so in total lebur kat USD7k:mad: Belum serik lagi nih!

Skang nih trade ngan acc yang yang ke4. Tapi kali ni ciput jer USD350. :D

Assalamualaikum antugigi,

Wahh 7k! tahap riban2 jugak modal tu. Abis la simpanan aku nak kawin..:D Aku main kecik2 jadi lah sementara menilai tahap kemampuan aku memorex dan dalam masih mencari teknik yang sesuai dgn aku ni.

antugigi, ambil masa berapa lama habiskan 7k tu? dan apa cerita 350usd tu sekrg?

Wasalam.

id2login
12-26-2008, 04:01 AM
Sebenar saya ni baru bukak ak Real. Baru rasa money flows to, jadi bila buka chart je Gatal tangan tu muncul. Kalau kene SL ni Hilang lah USD10. :D
Macam mana status terkini teknik yang Bro id2login sedang cuba tu? Nanti boleh lah share ye. Minta tunjuk ajar.

*Kepada semua Otai, minta tunjuk ajar ye. Salah silap harap tunjukkan...

Untuk pengetahuan cryonic, aku masih belum cuba buat sebarang trade lagi dgn teknik yang sedang aku bangunkan ni.

Hari2 aku buka chart, aku akan cuba predict pergerakan price untuk hari esok dan jika buy atau sell sampai manakah untuk hari esok tersebut akan bergerak. Apabila hari tersebut telah selesai aku akan lihat adakan prediction yang telah aku buat itu tepat dan berapa peratus ketepatannya. Dan jika ada apa2 kesalahan aku cuba cari cara utk menangani masalah tersebut.

Teknik ini 100% technical analysis. Jadi risiko berhadapan dgn fundamental pasti ada. Aku masih belum buat kesimpulan berapa peratus kejayaan menggunakkan teknik ni.

Wasalam.

hantugigi
12-26-2008, 01:46 PM
Assalamualaikum antugigi,

Wahh 7k! tahap riban2 jugak modal tu. Abis la simpanan aku nak kawin.. Aku main kecik2 jadi lah sementara menilai tahap kemampuan aku memorex dan dalam masih mencari teknik yang sesuai dgn aku ni.

antugigi, ambil masa berapa lama habiskan 7k tu? dan apa cerita 350usd tu sekrg?

Wasalam.

Salam bro, memang riban2 tu bro, ko kali kan je la ngan 3.6(pada masa tu la) Aku letupkan tak sampai 5 bulan:mad: , nak mencarik banyak tuh makan tahun ooooo!:p .

Ini cadangan aku la bro, acc ko kecik ke besar ke, selagi ko tak jumpa satu siistem yang boleh konsisten buat profit ko stop je dulu memorex live nih. Ciput pun duit jugak bro, seksa jugak la nak mendapatkannya tuh. Bukannya dia turun dari langit. Ko cubala cari satu sistem dan ko memorex demo dulu. Kalo ko boleh konsisten profit koman2 3bln baru ko mula memorex live semula.

Itulah gunanya demo bro, untuk kita test kita punya sistem samaada reliable or not. Ko jangan jadi cam aku, dah terlingkup baru nak demo:p itupun pasal duit dah habis.:D . Satu lagi aku cakap, ko tengok la ko nak start dngan modal berapa?, dengan banyak tu jugak ko demo. Cuba test tengok ko boleh buat profit tak ngan duit sebanyak tuh. Kebanyakan newbie dia demo ngan amount besar pas tuh MM tak follow, over laverage, pas bbrapa hari/minggu terus nak buat live. Buat live plak ngan modal Usd 100 dah tu over laverage lagi, conpom hangusssss!

USD350 tuh? Alhamdulillah. Berkat kesabaran, persistance, determination bla,bla,bla dan doa pada tuhan. Penting tu bro, pasal dia yang bagi kita rezki.
Ngan USD 350 bukan tak bleh buat bro, boleh, memang boleh aku dah buktikan pada diri aku sendiri tapi ko percaya ke? (Tak ramai orang percaya). Ko ada kesabaran ke? (Patience is the key bro). Ko sanggup sengkang mata blaja basic balik? (Learning curve is never ending bro) Kalo ko percaya, ko sanggup, ko sabar macam aku ada:p , ko buleh buat..

id2login
12-27-2008, 03:02 AM
Salam bro, memang riban2 tu bro, ko kali kan je la ngan 3.6(pada masa tu la) Aku letupkan tak sampai 5 bulan:mad: , nak mencarik banyak tuh makan tahun ooooo!:p .

Ini cadangan aku la bro, acc ko kecik ke besar ke, selagi ko tak jumpa satu siistem yang boleh konsisten buat profit ko stop je dulu memorex live nih. Ciput pun duit jugak bro, seksa jugak la nak mendapatkannya tuh. Bukannya dia turun dari langit. Ko cubala cari satu sistem dan ko memorex demo dulu. Kalo ko boleh konsisten profit koman2 3bln baru ko mula memorex live semula.

Itulah gunanya demo bro, untuk kita test kita punya sistem samaada reliable or not. Ko jangan jadi cam aku, dah terlingkup baru nak demo:p itupun pasal duit dah habis.:D . Satu lagi aku cakap, ko tengok la ko nak start dngan modal berapa?, dengan banyak tu jugak ko demo. Cuba test tengok ko boleh buat profit tak ngan duit sebanyak tuh. Kebanyakan newbie dia demo ngan amount besar pas tuh MM tak follow, over laverage, pas bbrapa hari/minggu terus nak buat live. Buat live plak ngan modal Usd 100 dah tu over laverage lagi, conpom hangusssss!

USD350 tuh? Alhamdulillah. Berkat kesabaran, persistance, determination bla,bla,bla dan doa pada tuhan. Penting tu bro, pasal dia yang bagi kita rezki.
Ngan USD 350 bukan tak bleh buat bro, boleh, memang boleh aku dah buktikan pada diri aku sendiri tapi ko percaya ke? (Tak ramai orang percaya). Ko ada kesabaran ke? (Patience is the key bro). Ko sanggup sengkang mata blaja basic balik? (Learning curve is never ending bro) Kalo ko percaya, ko sanggup, ko sabar macam aku ada:p , ko buleh buat..

Assalamualaikum,

Ya la.. aku paham apa yang ko maksudkan tu sabar dan terus usaha. Terpikiaq sesuatu pulak. Apa kata aku buat Acc Demo lepas tu aku test guna teknik yang aku tgh try buat. So buleh la dapat buat kesimpulan dan keberkesanannya..

TQ.

Wasalam

hantugigi
12-27-2008, 04:06 AM
Assalamualaikum,

Ya la.. aku paham apa yang ko maksudkan tu sabar dan terus usaha. Terpikiaq sesuatu pulak. Apa kata aku buat Acc Demo lepas tu aku test guna teknik yang aku tgh try buat. So buleh la dapat buat kesimpulan dan keberkesanannya..

TQ.

Wasalam

Waalaikumsalam. Bagus! dan itulah yang sepatutnya ko dan aku buat mula2 dulu. Demo, demo, demo until conpom profit then and only then shift to real acc. Baguslah kalo ko paham:) Lega hati aku:D

Wassalam..

id2login
12-30-2008, 03:10 AM
Aslmkum,

OK sekarang aku dah buka demo acc dgn bermodalkan 3000usd untuk membuat testing bagi melihat kemampun strategy yang aku cuba bangunkan. Buat masa ini test ini di lakukan pada pair EU dan GU sahaja. Memandangkan Pair yang melibatkan matawang JPY agak mengelirukan sedikit pergerakan dia.

Jadi mari kita sama2 melihat adakah strategy yg sy cuba bangunkan ini dapat memberikan keuntungan atau sebaliknya. Buat masa sekrg saya tidak mendedahkan bagaimana setiap entry dilakukan dan bagaimana strategy ini diguna pakai. Ini kerana teknik ini masih dalam pengujian saya.

Untuk melihat perkembangan strategy ini dari masa ke semasa sila lah login Demo Account ini;

Login : 249103
Investor : kohg6qm (read only password)

Wasalam.:rolleyes:

mostwanted
12-30-2008, 05:19 AM
bro main scalp ka swing?

Dr_cryonic
12-30-2008, 07:27 AM
Usd7k tu tak de la Sham777 tu nak heran de. Dengan berkat letupan acc itulah dia jadi diri dia yang skrang nih. Tapi ko janganla sesaja nak letopkan acc ko semata2 nak jadi cam dia:eek: . Nanti aku takut ngan engko2 sekali engko letopkan:p

Mak aih, USD7K tak heran... tapi alhamdulillah, USD50 tu belum meletup lagi. Ari tu lost kejap. Sekarang dah back to bisnes. EU tolong kasi balik. :D


Untuk pengetahuan cryonic, aku masih belum cuba buat sebarang trade lagi dgn teknik yang sedang aku bangunkan ni.

Teknik ini 100% technical analysis. Jadi risiko berhadapan dgn fundamental pasti ada. Aku masih belum buat kesimpulan berapa peratus kejayaan menggunakkan teknik ni.

Wasalam.

Saya akan mengikuti perkembangan... thanks. tak sabar nak tahu cara in dan out.

id2login
12-30-2008, 08:40 AM
bro main scalp ka swing?

Ini teknik lebih kepada swing sebenarnya.. Tapi swing hanya untuk 1 hari. Tp tak tahu la jadi ke tidak.

*Hope Good Will Happen.:o

learn2biz
12-30-2008, 08:49 AM
Aslmkum,

OK sekarang aku dah buka demo acc dgn bermodalkan 3000usd untuk membuat testing bagi melihat kemampun strategy yang aku cuba bangunkan. Buat masa ini test ini di lakukan pada pair EU dan GU sahaja. Memandangkan Pair yang melibatkan matawang JPY agak mengelirukan sedikit pergerakan dia.

Jadi mari kita sama2 melihat adakah strategy yg sy cuba bangunkan ini dapat memberikan keuntungan atau sebaliknya. Buat masa sekrg saya tidak mendedahkan bagaimana setiap entry dilakukan dan bagaimana strategy ini diguna pakai. Ini kerana teknik ini masih dalam pengujian saya.

Untuk melihat perkembangan strategy ini dari masa ke semasa sila lah login Demo Account ini;

Login : 249103
Investor : kohg6qm (read only password)

Wasalam.:rolleyes:

Tips utk pair jepun .. disebabkan pair jepun cross-currency .. dia macam org kawin dua ... ikut giliran ... hari ni ikut usd, besok ikut jepun (kadang pagi ikut yg satu ni .. petang ikut yg lain plak) ... ntah betul ntah tidak .. perati sendiri .. huehuehue

id2login
12-30-2008, 08:51 AM
Mak aih, USD7K tak heran... tapi alhamdulillah, USD50 tu belum meletup lagi. Ari tu lost kejap. Sekarang dah back to bisnes. EU tolong kasi balik. :D

Saya tak tengok market kelmarin. Terkejut jgk bila tgk pergerakan EU tu.


Saya akan mengikuti perkembangan... thanks. tak sabar nak tahu cara in dan out.

Doa2 kan lah agar teknik ni berjaya membuat keuntungan. Takkan lah saya nak expose teknik yang tak bagus. Jadi biar kita sama2 tengok perkembangannya.. :)

id2login
12-30-2008, 08:53 AM
Tips utk pair jepun .. disebabkan pair jepun cross-currency .. dia macam org kawin dua ... ikut giliran ... hari ni ikut usd, besok ikut jepun (kadang pagi ikut yg satu ni .. petang ikut yg lain plak) ... ntah betul ntah tidak .. perati sendiri .. huehuehue

Hmm pair yang melibatkan JPY mmg susah nak paham, mcm org pompuan jgk kejap ok kejap tak. :D :p

id2login
01-06-2009, 05:32 AM
Assalamualaikum,

Mm.. Sorry la tuan/puan admin yer sbb meletakkan iklan kat sini.

Wasalam.

id2login
01-06-2009, 08:23 AM
Assalamualaikum,

Sorry la.. tentang strategy aku tu, kadang2 aku buat entry kadang2 tak. Kadang2 sebab tak sempat dan kadang2 sebab aku rasa mcm ada lagi yang perlu aku perbetulkan berkenaan dgn teknik aku ni.

So kepada sesiapa yang mengikuti perkembangan teknik aku ni sorry la.. nampak agak kucar kacir sikit. Al-maklum la masih dalam kajian. :)

Wasalam.

Dr_cryonic
01-18-2009, 12:59 AM
Salam Bro, bila nak kuar strategi ni?

***gue masih menunggu***

id2login
01-21-2009, 03:33 PM
Salam Bro, bila nak kuar strategi ni?

***gue masih menunggu***

:) salam.. terima kasih kerana masih menunggu. strategy masih belum sempurna la bro.. sbb tu saya masih belum nk expose.

sekarang saya dalam proses buat indicator. lepas ni saya test balik tgk ok atau tidak.

*org kata kalau nak bagi ilmu kena la yang baik, takkan yg tak elok pulak. ye tk bro?

P/S : account demo yg saya bagi id dgn iventor password tu dh tak pakai lagi. nnti dh siap indi saya buat acc demo baru dn test sekali lagi.

learn2biz
01-21-2009, 03:37 PM
:) salam.. terima kasih kerana masih menunggu. strategy masih belum sempurna la bro.. sbb tu saya masih belum nk expose.

sekarang saya dalam proses buat indicator. lepas ni saya test balik tgk ok atau tidak.

*org kata kalau nak bagi ilmu kena la yang baik, takkan yg tak elok pulak. ye tk bro?

P/S : account demo yg saya bagi id dgn iventor password tu dh tak pakai lagi. nnti dh siap indi saya buat acc demo baru dn test sekali lagi.

Waaa :eek: .. congrats .. perkembangan baik ni, sudah boleh buat indicator sendiri ... harap semakin maju dan bertambah pip menghijau anda selepas ni :D

id2login
06-15-2009, 05:55 AM
assalamualaikum, tuan puan admin.

saya memohon untuk tutup saja thread saya ini. kerana saya tidak akan update thread ini lagi..

terima kasih.