PDA

View Full Version : Trading ikut EMA - simple to almost naked trading



faridishak
04-22-2015, 06:00 AM
Salam
Utk berkongsi bersama memandangkan lama dah tak post.
Trading system ni guna EMA agar pertamanya utk cari trend naik atau turun
kedua memastikan kita di zone buy atau sell
tiga - agar tak kena perangkap buy at high sell at low
empat - trade kita selari dgn trend umum
lima- memandangkan ema lagging indicator, kita dpt hindarkan trap spike -boleh di gabung dgn leading indicator kalau nak guna utk kepastian

Settingnya -
3 time frame perlu di rujuk
1. 1 Day (trend bias)
2. 1 hour (bias current intraday day or correction monitoring)
3. 1 min (untuk tetapkan S/R dan finding best entry/exit)

Indicator
1-Daily TF -EMA 21 (dotted line), EMA 24
2. 1h TF- EMA 21 (dotted line), EMA 24
3. 1min TF - EMA 21 (dotted line), EMA 24 , EMA 89 (tebal sikit) EMA 1440 (Hitam tebal)47245

Itu shj settingnya dan indicatornya - seperti pic attached.
Sekian dulu, kalau ada berminat kita sambung
(note: utk yg dah biasa, utk beginner ikut 1H TF shj)



GU To date 24/4/15
47276

faridishak
04-23-2015, 09:38 AM
1D - Mcm mana nak tentukan bias

47260
1. Ema 21(Dash) and EMA 24 (line) menentukan trade balance.
2. JIka harga menjauhi line ini kita dapat clear bias atas atau bawah.-Downtrend atau up trend.
3. Cth GU diatas ema24 dan menjauhi maka bias adalah buy.
4. Jika trend adalah kuat, new candle biasanya skurang2 50% dlm candle sebelum, so kita boleh tau berapa pips kita boleh target.
4. Utk trend yg kuat, utk down trend high candle are coming lower, up trend pula lower candle are coming higer - trend adalah kuat turun atau naik.EG GU daily - above ema 24, lower candle are higher...maka sesuai utk buy positio.

Daily chart should be good enough to know the trend and our position.
Utk 1H akan menyusul...
Do not trade on what you hope to happen. Do not trade on what you would want to happen. Trade logically and strategically.
Hope u guys got some decent profit yes and today

faridishak
04-24-2015, 07:58 AM
H1
H1 guna utk cari current intraday trend and most other things.
H1 memadai utk trade alone without the other timeframes. Utk a beginner, it is best only to focus on H1 if it seems to much information to analyze to use all three.
47274

HI - H1 Price action trend analysis and the balance of price
Lihat chart , EMA 21 tak penting sgt, tapi ema 24 penting.
Di sini EMA 24 tunjukan buy position, Ini kerana semua di atas EMA 24, dan juga kerana lower highr point are coming higher.Jika semua lower are coming higher , kita dlm buy trend. Jika tertinggi juga lagi tinggi, maka kita dalam CLEAR buy trend.
Tak yah pening2 byk indicator. Line hitam menunjukkan buy at low yg boleh digunakan sebagai satu cari untuk masuk.
Buy at low sell at high.

CTH EU 1H my setting and current position masuk sebelom jumaat tadi, skrg ada 79 pips
Nice47275

Im chart akan menyusul

faridishak
04-24-2015, 10:07 AM
1 MIN Support/Resistance - S/R defenition and the moving S/R
47277
Berdasarkan graph 1m GU
1. The EMA 1440 , it is the balance of price. If price touches this and goes off again, then we have a strong trend that continues. It is almost equivalent to EMA 24 on H1 (1440 minutes is 24 hours). If you make the analysis that price will continue on its trend, then act and enter youre trade when price touches or is very near to this EMA.Ianya sama dgn tgk ema 24 di IH timeframe

2. EMA 21 is the quickest relevant moving S/R of this whole market. This is a measurement of when you might want to close an open position sometimes.

3. EMA 89 is a quick, moving S/R. It does not always affect price, but often it does. This is a measurement of when you might want to close an open position too.

4. Additional indicator = envelope. The dashed line is a moving S/R. It often affects price, slows it down. When you have planned to sell, a good place to do it is often the upper envelope and vice versa. Also for this i suggest you go back and look at the charts how it affects price.

Setelah tau trend (ema 24/1440) biasanya saya guna EMA 89 utk masuk balik.Kalau berlaku sebaliknya -correction saya akan closed position. tapi masih rujuk 1h and 1d.
Thanks
Selamat Mencuba....kalau berjaya tahniah
Q/A?

GU are all make senses with the system tonight:sm49:

faridishak
04-24-2015, 02:27 PM
For those who want to counter trade -- meaning to short, please ensure you sell at high and the candle's higher low is lower and price are below EMA 89 (1 min tf).. and the target is obviously ema 24.. Only for expert...since you lawan arus...

AS per today 29 Apr 15, still good 47325

hoshos
04-26-2015, 02:39 PM
very good

Rizal
12-15-2018, 02:11 AM
tq tt..info bgs ni utk beginner