New York 11:27 AM London 4:27 PM Tokyo 12:27 AM Sydney 1:27 AM
                  Online: 1733    Threads: 57,719    Posts: 1,798,327 Members: 7,150  FXO Forum Shares: We Buy $1.3872 | We Sell $1.4301
 
Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast
Results 16 to 30 of 35
  1. #16
    Piplet
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    12
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.500
    Thanks
    4
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Nak mempersoalkan metodologi kajian, dan siapa pengkaji

    Quote Originally Posted by BudakSelangor View Post
    Betul tu T-REX .. ianya sama dengan apa yang bursa saham Kuala Lumpur tawarkan melalui agen yang dilantik. Aku pun pernah urusniaga saham melalui Maybank2u , prosesnya pun sama. BUY dan SELL kedua2nya ada orang akan membuat keuntungan. Cuma dalam sehari dua Maybank akan hantar penyata saham yang kita beli termasuk charges RM15 bagi setiap transaksi. Dengar cerita sekarang ini lagi mahal , untuk setiap transaksi RM30 akan dikenakan kepada pelanggan walau pun urusniaga melalui internet sahaja. Masalahnya main saham online tak HARAM .. cuma individu yang urusniaga matawang online yang HARAM kata jawatankuasa fatwa .. itu yang double standard tu ..

    Double standard memang dah sah da tu. Sebab SATU RUMAH pertukaran mata wang, ada banyak kaedah untuk berurus niaga. Kenapa halalkan satu kaedah dan haramkan yang lain, walhal satu rumah. Knapa tak BAKAR je satu rumah tu, semua tak boleh.

    Kedua, siapa pengkaji dan apa metodologi kajian yang digunakan? Bukan nak memperkecilkan al USTAZ semua, tapi biar la kajian dibuat dengan tulus ikhlas mengambilkira semua aspek, dan semua yang terlibat.

    Ketiga, kenapa tidak mencadangkan satu kaedah 'akad dalam perniagaan INTERNET. Kalau akad tiada, maknanya semua perniagaan jual beli dalam internet pun HARAM kerana tiada 'akad. Kesian kawan-kawan yang jual baju, ubat, kosmetik, dan ayam itek dalam sesawang tu. Labah pun ader yang jual tu, bukan sesawang jer.

    Keempat, Bagus juga kalau di adakan satu seminar khas tentang perkara ni, mohon panel dari Majlis Fatwa Kebangsaan, dan mintak lah semuan yang tak paham ni hadir, ber soaljawab direk dengan mereka. Supaya semua jelas. Kalau kat sini moderator pun tak der maklumat tentang fatwa terbaru ni, dan satu salinan kajian atau keputusan pun tak dapat dipaparkan.

    ps sesawang= WEB . (takut ader yang tak paham)

    Wallahu'allam bissawab
    Last edited by dprof; 02-19-2012 at 05:20 AM. Reason: additional suggestion
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  2. #17
    Market Maker roceli08's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    tangkak,muar, arab saudi
    Posts
    2,477
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $1.630
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    .....aku on je selagi masih boleh mampu .... tapi klu ada separuh daripada ulama/mufti islam yg ada kat dunia ni mengatakan urusniaga forex ni haram , barulah aku stop .... setakat ni yg aku tahu kat malaysia aje ... itu pun atas campurtangan dari bnm ..sebab nak jaga kepentingan bank2/bursa saham yg ada kat sini... kad kredit/personel loan yg dah terang2 byk bunga tak haram pulak ... pasaran saham, ipo,cpo , future yg ada spekulasi dan berurusniaga dalam talian masih tak ambil kisah pun ...ekspot/import komuditi ke luar negara yg dah tentu ada kaitan dgn pertukaran mata wang camna pulak ? haram/halal hasilnya tu ???
    " Belajar dan kuasai forex " ... 014- 3801444



    LEARNED AND CONQUERED
    CEKLI - FXSNIPER
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  3. #18
    Elder Analyst tunperak's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    kelate-rawang- ulu klang
    Posts
    975
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $1.100
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by roceli08 View Post
    .....aku on je selagi masih boleh mampu .... tapi klu ada separuh daripada ulama/mufti islam yg ada kat dunia ni mengatakan urusniaga forex ni haram , barulah aku stop .... setakat ni yg aku tahu kat malaysia aje ... itu pun atas campurtangan dari bnm ..sebab nak jaga kepentingan bank2/bursa saham yg ada kat sini... kad kredit/personel loan yg dah terang2 byk bunga tak haram pulak ... pasaran saham, ipo,cpo , future yg ada spekulasi dan berurusniaga dalam talian masih tak ambil kisah pun ...ekspot/import komuditi ke luar negara yg dah tentu ada kaitan dgn pertukaran mata wang camna pulak ? haram/halal hasilnya tu ???
    .....ni ada seorg kawan....sebelum jadi ftt dia ada rujuk dgn majlis fatwa.....katanya urusniaga forex online dibolehkan....sehingga sekarang dia dah kumpulkan rm3.5 juta .....so sekarang siapa nak jawap tu......
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  4. #19
    Bullish mtrezeki's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    31
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $1.530
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool Tak masyuk ...

    .... kalu nk diharamkan kebanyakkan perniagaan di malaysia dijalankan secara online tu haram la ... rasanya kerajaan x masyuk kot tu yg dok kacau sangat tu padahal perniagaan forex nie dah lama dijalankan dah .....
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  5. #20
    Elder Analyst RahmanSL's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Land Below The Wind
    Posts
    815
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.080
    Cashed
    $33
    Thanks
    0
    Thanked 27 Times in 25 Posts

    Default

    In our Malaysia, our problem is our National Fatwa Committee (and some Muslim brothers & sisters) wanting to be more halah & Islamic than the Muslims in the land where Islam began.
    A good example is the controversy over yoga. While most Muslim countries, even the HQ of Islam Saudi Arabia, doesn't consider yoga as haram, but our Malaysian National Fatwa Committee would like to differ.

    Where is the haram in forex since it's being traded like any other "buy & sell" business? Plus we Muslim almost always select the "swap free" account and don't receive interest from our money.

    It all boils down to our National Fatwa Committee having too much time on their hands and failing to see the other many harams (corruption, Muslims openly buying 4D, prostitution, etc) in our country going on everyday and which they do absolutely nothing about those social ills.
    Last edited by RahmanSL; 02-19-2012 at 08:13 AM.
    "Making Profit IS EASY, keeping it IS NOT!"
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  6. #21
    Bullish BudakSelangor's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    90
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $4.100
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Aku ambil pendekatan ini , selagi mufti kat Dubai tu tak keluar fatwa baru mengatakan FOREX nie haram, selagi itu aku akan berforex. Dengar khabar di Arab Saudi pun ramai pak arab buat forex. Lagi pun seperti kata RahmanSL kita punya akaun "swap free" takde interest dari mana-mana pihak pun dan itulah salah satu syarat yang wajid dipenuhi mengikut syarak.
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  7. #22
    In Profit T-REX's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    216
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.900
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    kalo trade tu tak ada ilmu dan tak belajar selok beloknya,boleh ler jatuh haram..sebab trade tak tau bila masa nak buat buy atau sell..masuk duit pastu pakai hentam ajer try buat...lain ler kalo try and error kat demo...
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  8. #23
    Piplet
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    6
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.200
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    nie camner la nak beli properties cam tanah,rumah ker klu dorg stick pendirian cam2....
    klu dlu dgr otai yg da bli properties,dorg just tnjkkan bukti trading jer....skang nak jwb per....
    kusut kepala hotak aku pk......
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  9. #24
    Piplet
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    29
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.900
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Yer..mmg tidak dnafikn semua pndapt diatas ada betulnya..hnya jawpan dri ADMIN yg kita nk tau effect terhdp acc itu shaja..
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  10. #25
    FXMALAY Supporter cool user learn2biz's Avatar
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    5,941
    FXO Shares
    20
    FXO Bonus
    $1.707
    Thanks
    56
    Thanked 171 Times in 111 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by hamperghz View Post
    Yer..mmg tidak dnafikn semua pndapt diatas ada betulnya..hnya jawpan dri ADMIN yg kita nk tau effect terhdp acc itu shaja..
    apa efek pada akaun? tak ada apa .. yg jaga akaun adalah FXOpen .. bukan saper2 yg kat M'sia ... sekian adanya
    Indicator utk lihat margin requirement/leverage/spread/server time (bg anda yg hairan kenapa 'not enough money') - download sini atau rujuk laman web.
    Pada yg ingin verify akaun, TOLONG la baca link ini
    U punya nasi u makan, dia punya nasi dia makan. Apa salah kita makan sama-sama?
    Pastikan buang browser cookies/cache sebelum buka akaun baru di www.fxmalay.com
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  11. The Following User Says Thank You to learn2biz For This Useful Post:

    cerminmataku (02-24-2012)

  12. #26
    Moderator Rizal's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Malacca
    Posts
    1,011
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $7.220
    Cashed
    $115.502
    Thanks
    41
    Thanked 123 Times in 97 Posts

    Default

    jgn risau forex xkn blh di block kt malaysia ni.bkn org islam je yg trade forex.cina dan india pn lg ramai.bab halal haram tu tawakal je sbb yg haramkn tu undang2 malaysia
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  13. #27
    Bullish eddyfx's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    55
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.100
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Aku dengar BNM yang bersungguh2 nak convince Majlis Fatwa supaya di haramkan forex. Dulu ingat tak masa BNM kata forex ni illegal dan dia cuba nak halang pengaliran duit keluar masuk Msia. Sebenarnya BNM frust sebab x leh control duit pedagang2 forex cam kita nie ... sekarang makin canggih ... pakai PayPal, Money Bookers, eWallet dah boleh transfer duit. Lagi pun kita transfer masuk akaun kita bro ...
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  14. #28
    Piplet
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    12
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.500
    Thanks
    4
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Nawaitu kna betul la juga

    Dalam dunia sekarang ni orang Islam ni tak leh jumud sangat. Kna ikut gak aliran zaman. internet datang macam ombak dilaut. Tak kan dapat di tahan. Pakar agama, pakar ekonomi, pakar forex, pakar internet kena lah begabung tenaga untuk menjadikan perniagaan dalam internet ni HALAL. Bukan asyik nak label kan semua HARAM jer. PIKIRkan dan cari jalan camana cara yang BOLEH. Tolong ummah berniaga dengan cara yang terkini supaya BOLEH.

    Kalau nawaitu tu betul NAK membantu, ok gak la. Tapi kalau nawaitu nak menyekat orang berniaga kerana kepentingan peribadi dan politik, good luck to the 'so-called you people in charge.'

    We people also can change the government, don't we?
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  15. #29
    Piplet
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    29
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.900
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Jika xde effect jadi xde la nk takut sngt..terima kasih pada semua yg bg komen...
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  16. #30
    Bullish komandan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    95
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.100
    Thanks
    1
    Thanked 6 Times in 1 Post

    Default

    group ak dh cntact sorg member kt bnm tu..dia ckp trade jer cuma jagalh dgn kaedah yg btul supaya x jd haram... pstu psl block forex x timbul lg psl ianya brlesen..mmg xleh block laa kot...

    Pandangan Forex oleh Ustaz Sobri...

    Dalam perniagaan samada online atau offline, target utama seseorang itu adalah untuk mendapat profit atau keuntungan lagi banyak lagi bagus. Kadang-kadang dek kerana keghairahan untuk memaximumkan keuntungan ramai antara kita tidak meletakkan Islam sebagai landasan utama penilaian serta kepentingan peribadi lebih diutamakan daripada membuat kebajikan.

    Dalam menentukan halal dan haram sesuatu perkara bukan hanya dengan congakan dan agak-agak saja. Sejak akhir-akhir ini pelbagai bentuk perniagaan dan peluang pendapatan muncul dalam bentuk online antaranya hyip, autosurf, matrix sistem, forex dan sebagainya. Dalam usaha untuk memberi pandangan terhadap sesuatu sistem baru maka 'alim 'ulamak terpaksa membuat kajian terhadap nas-nas umum dari al-quran dan hadis serta melihat apakah ada di sana sebab kiasan yang boleh disandarkan untuk menetapkan sesuatu hukum.

    Saya ringkaskan dahulu supaya mudah difahami.
    Forex adalah suatu perniagaan berbentuk pertukaran nilai sesuatu mata wang dengan mata wang yang lain. Nilai sesuatu mata wang bertukar menjadi tinggi dan rendah atas beberapa faktor termasuk ekonomi, politik dam kestabilan sesebuah negara. Kecanggihan dunia IT dan telekomunikasi hari ini menjadikan perniagaan mata wang adalah yang tersibuk didunia. Sebab itu kadang-kadang dalam masa beberapa saat saja nilainya boleh berubah dan memberi kesan untung/rugi kepada pedagang/trader.

    Beberapa perkara perlu dilihat sebagai asas penilaian kita terhadap forex:

    1. Akad. Dalam islam akad jual beli perlu antara kedua-dua pihak. Bentuk persetujuan ini sebaiknya melalui lafaz antara keduanya. Walaubagaimanapun dengan perkembangan hari ini bebrapa pendekatan yang diharuskan dalam Islam sebagai tanda persetujuan seperti penerimaan resit dan no id payment yang menunjukkan pengesahan berlakunya akad jual beli antara kedua pihak. Dalam forex ini secara asasnya semasa sell/buy telah berlakunya akad jual beli ( real time ) seperti yang terpapar kat akuan info dalam bentuk no id payment. Maknanya sudah berlaku jual beli disitu dan tidak ada keraguan lagi ianya adalah real time dalam perniagaan pertukaran mata wang ini. Adapun sell dulu adalah merupakan istilah saja. Sebenarnya sell juga bermakna kita membeli tapi pada nilai harga yang rendah untuk kita jual nanti bila berlaku kenaikan nilai mata wang tersebut.

    2. Berkaitan keuntungan yang diperolehi dikategorikan sebagai riba nasiah ( disebabkan penangguhan ). Kat forex ni keuntungannya bukan disebabkan oleh penangguhan tetapi disebabkan oleh perubahan nilai. Riba nasiah bermaksud anda memberi pinjaman kepada seseorang dan orang tersebut perlu membayar balik dalam tempoh tertentu dengan ada penambahan beberapa persen atas kadar pinjaman tersebut seperti yang berlaku dikebanyakkan bank di Malaysia hari ni. Jadi hujah menyatakan forex ini adalah haram kerana ada unsur riba nasiah yg berpunca kerana penangguhan adalah tidak tepat.

    3. Berbalik kepada open pending nak disamakan dengan seperti membeli ikan di air atas alasan suatu yang tak pasti adalah juga kurang tepat. Open pending stop/limit adalah seperti kita mem'booking' pada price tersebut kerana kita ingin membeli diwaktu tersebut. Maknanya ianya hanya tempahan dan jual beli yang sebenarnya berlaku ketika touch price tersebut barulah kita akan mendapat id payment dalam akaun kita menunjukkan tika dan saat itu sudah berjalan jual beli tersebut.

    4. Berkaitan kenyataan yang menyatakan pendapat fatwa majlis agama Islam negeri Perak dibawah pimpinan Datok Harussani hanya pada forex yang ada panel syarak saja. Rasanya pendapat itu perlu diperhaluskan. Secara asasnya tidak ada dalil atau nas yang menyatakan bahawa perlu ada panel syarak barulah sesuatu perniagaan itu sah dan halal. Tidak ada. Dalam Islam ada 2 asas utama untuk menentukan sesuatu muamalah atau perniagaan itu sah. Pertama tidak melanggar syarak dan kedua niat yang ikhlas. Di Malaysia terbentuknya panel syarak adalah desakan daripada rakyat untuk memastikan setiap urusan perniagaan perlu diawasi supaya menepati syarak. Berkaitan forex ni platform kebanyakkannya adalah orang barat mana nak ada panel syarak. Kalau macam tu kita tak boleh niaga langsung dengan orang barat sebab mereka tak ada panel syarak. Bukan niat untuk mempermudahkan sesuatu perkara. Tanggungjawab kita sebelum berurusan dengan orang samada Islam atau belum Islam ialah memastikan apa yang kita nak berurusan tu adalah tidak melanggar syarak. Kalau ada di sana panel syarak bagi syarikat tersebut lebih baik dan kalau tidak ada bukan bermakna tak boleh, cuma teliti dulu. Saya rasa cukup dulu untuk kali ini.
    SYSTEM is 10%, MONEY MANAGEMENT is 30%, PSYCHOLOGY is 60%
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  17. The Following 6 Users Say Thank You to komandan For This Useful Post:

    BudakSelangor (02-21-2012), ceddie (02-21-2012), cerminmataku (02-24-2012), daiichi (02-23-2012), dprof (02-22-2012), suremasyuq (02-21-2012)

Page 2 of 3 FirstFirst 123 LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Calendar Collapse this Category
From Date:Select Date
To Date:Select Date
News Importance:
Show
Tue, 16 Sep 09:00 GMT
Date
EUR
Currency
High
Importance
Description
(Eurozone) ZEW (Economic Sentiment) (Sep),index
ActualForecastPrevious
14.21523.7
Tue, 16 Sep 09:00 GMT
Date
EUR
Currency
High
Importance
Description
(GERMANY) ZEW (Economic Sentiment) (Sep),index
ActualForecastPrevious
6.958.6
Tue, 16 Sep 12:00 GMT
Date
PLN
Currency
High
Importance
Description
Net CPI (Aug),% y/y
ActualForecastPrevious
0.50.40.4
Make your BET!!!
BUY FXO Forum Shares
297
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.3872$1.4301
no_commision-160x600-en