New York 8:54 PM London 1:54 AM Tokyo 9:54 AM Sydney 10:54 AM
                  Online: 1648    Threads: 54,854    Posts: 1,594,470 Members: 7,215  FXO Forum Shares: We Buy $1.3054 | We Sell $1.3458
 
Page 1 of 12 1234511 ... LastLast
Results 1 to 15 of 171
  1. #1
    Piplet
    Join Date
    May 2007
    Posts
    8
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Kaedah Trading Forex Yang Terbaik Untuk Newbie

    Kepada Tuan Cikgu Forex,

    Saya ingin bertanyakan apakah kaedah terbaik untuk digunakan bagi mereka-mereka yang baru mula trading forex menggunakan live account? Ini adalah bagi mengelakkan kerugian didalam urusniaga forex. Dan apakah indikator-indikator yang sesuai digunakan serta mudah diikuti oleh mereka yang baru bermula dengan forex? Harap dapat penjelasan dari tuan........ baby
    Last edited by FXM Teacher; 08-09-2007 at 08:37 AM.
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  2. #2
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Hi,

    Ok penjelasan saya, saya tak akan gunakan perkataan-perkataan atau terminology yang mungkin newbie tidak akan faham, saya akan gunakan perkataan biasa sahaja, ok?

    Ok, masa saya newbie dulu, saya hanya mula-mula menggunakan hanya 2 indikator untuk trading iaitu, Stoch dan RSI. Ini disebabkan indikator ini paling mudah difahami berbanding yang lain bagi saya pada masa itu.

    Untuk setup Stoch, parameter yang saya cadangkan ialah 15,3,3 dan untuk RSI ialah 14. RSI tidak banyak menunjukkan sama ada sesuatu pair tersebut baik untuk dijual atau dibeli tetapi hanya yang utamanya menunjukkan pair tersebut oversold atau overbought:- tahap atas di nilai 70 ialah tahap overbought dan tahap nilai 30 ialah oversold. Stoch pula, ada dua garisan:- signal dan value. Bila anda melihat garisan value menyilang garisan signal dan menuju ke atas, maksudnyer masa ini sesuai untuk buy sesutu pair dan jika garisan value menyilang garisan signal dan menuju ke bawah, maksudnyer masa tersebut sesuai untuk sell. Tetapi jika kedua-dua garisan tersebut berada di paras nilai 80 atau 20, jika boleh cuba jangan trade, kerana pergerakkan mungkin tidak tentu arah.

    Ok, itu ialah untuk indikator, kaedah pula, saya masa newbie dulu hanya target dalam 10-30 pips dlm setiap pair yg saya beli atau jual. Ini disebabkan, jika ingin target lebih dari itu, anda perlukan lebih daripada ilmu basic yang saya nyatakan di atas.

    Tetapi, apa yang dinyatakan di atas, sudah tentu tidak cukup jika anda ingin trade dengan jayanya kerana kekadang indikator boleh menberi arah yang salah. Sesuai jika anda mendalami indikator-indikator lain seperti CCI, ADX dan sebagainya. Tidak dilupakan, sistem untuk trade forex juga penting seperti Fibonacci. Juga ingat untuk mengikuti berita-berita ekonomi terbaru yang dikeluarkan setiap hari seperti yang tertera di http://************.com .

    Cara terbaik sebenarnya ialah, trade dengan account demo dulu utk biasakan diri dan untuk bina keyakinan sebelum jejakkan kaki dalam account live.

    Sekian.
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  3. #3
    Bullish komandan's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    95
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.100
    Thanks
    1
    Thanked 6 Times in 1 Post

    Default

    thks! diharap thread ini dpt memberi byk menafaat khususnya utk newbie!
    sy ingin tau adakah indikator2 perlu disesuaikan dgn TF yg tertentu! Sekiranyanya ada diharap teacher dpt menerangkan misalnya TF... kena dipadankan dgn indi yg mana!
    Salam!
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  4. #4
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by bangtoyib2007 View Post
    saye rase yang paling penting didalam forex adalah pengendalian diri,macam manapun kite punya bagus analisa sekire tiada pengendalian diri akan los juga, boleh mintakan buku panduan trading dalam bahase melayu kepade saye, saye nak berikan PERCUMA bagi sesiape saje yang nak, atau sila membaca bolg saye, semoga dapat membantu;

    http://www.tipstradingforex.blogspot.com
    Yes, apa yang anda nyatakan juga betul, because jika kita trade menggunakan emosi, selalunya kita akan lakukan kesilapan.

    Quote Originally Posted by komandan View Post
    thks! diharap thread ini dpt memberi byk menafaat khususnya utk newbie!
    sy ingin tau adakah indikator2 perlu disesuaikan dgn TF yg tertentu! Sekiranyanya ada diharap teacher dpt menerangkan misalnya TF... kena dipadankan dgn indi yg mana!
    Salam!
    Setiap indikator sesuai untuk setiap tf yang ada. Tapi cara trading anda yang akan bergantung pada tf mana anda gunakan sesuatu indikator.
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  5. #5
    Bullish desa's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    82
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Salam, saya ada tanya soalan ni dlm tread lain tp x ada orang jawab harap fxm teacher boleh tolong. Soalanya, leverage apa yg sesuai utk begginer 1:500 (w/o considering amount deposit) ke atau berapa ? TQ
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  6. #6
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by desa View Post
    Salam, saya ada tanya soalan ni dlm tread lain tp x ada orang jawab harap fxm teacher boleh tolong. Soalanya, leverage apa yg sesuai utk begginer 1:500 (w/o considering amount deposit) ke atau berapa ? TQ
    toothy9 saya cadang 1:100. kalau rugi tak jugak byk sgt..kalau dah mahir ble la main besar 1:200 pun okla...
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  7. #7
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by desa View Post
    Salam, saya ada tanya soalan ni dlm tread lain tp x ada orang jawab harap fxm teacher boleh tolong. Soalanya, leverage apa yg sesuai utk begginer 1:500 (w/o considering amount deposit) ke atau berapa ? TQ
    kalau untuk beginner, best is 1:100 or 1:200, tapi kalau pandai dari segi money management dan pandai kawal diri & emosi, 1:500 masih boleh digunakan walaupun beginner. toothy9
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  8. #8
    In Profit jaih's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    111
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by FXM Teacher View Post
    kalau untuk beginner, best is 1:100 or 1:200, tapi kalau pandai dari segi money management dan pandai kawal diri & emosi, 1:500 masih boleh digunakan walaupun beginner. toothy9
    setuju ngan cikgu ...aku sendiri as beginner pakai 1:500...self control penting plg besar lot aku guna just 0.2...ni pun kalu dikira 15% dari modal dah salah dah hehe
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  9. #9
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by FXM Teacher View Post
    kalau untuk beginner, best is 1:100 or 1:200, tapi kalau pandai dari segi money management dan pandai kawal diri & emosi, 1:500 masih boleh digunakan walaupun beginner. toothy9
    nie nak tanya.sekarang saya guna 1:200. bolehkah saya tukar kepada 1:100 atau 1:500 bila-bila masa?
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  10. #10
    Teacher FXM Teacher's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    148
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tahir85 View Post
    nie nak tanya.sekarang saya guna 1:200. bolehkah saya tukar kepada 1:100 atau 1:500 bila-bila masa?
    yes, boleh, sila email kepada manager@fxegypt.com untuk application anda untuk tukar.. toothy9
    Regards,

    FXM Teacher sm_cool
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  11. #11
    Piplet
    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    21
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    kepada new bie yang ingin bekongsi cara trading . sila ym saya :tahir_hir
    atau terus ke website pips comunity : click disini
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  12. #12
    In Profit
    Join Date
    May 2007
    Posts
    130
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    kena belajar ilmu forex sepenuhnya, mahir analisa news dan teknikal, baru boleh berforex dengan jayanya...

    sedang mendalami ilmu forex
    kepada new bie yang ingin bekongsi cara trading . sila ym saya :tahir_hir
    atau terus ke website pips comunity : click disini
    Reply With Quote
    thread ni untuk bagi kaedah berforex, bagi aje la kat sini, tak payah nak bubuh link lagi...
    Last edited by FXM Teacher; 07-15-2007 at 01:00 PM. Reason: Multiple postings
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  13. #13
    Real Member
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    1,282
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $1.930
    Cashed
    $10
    Thanks
    1
    Thanked 7 Times in 7 Posts

    Default

    kalau aku.. antara teknik2 yang sesuai untuk newbie:
    hi lo asian atau dolly

    kalau indi:
    Bollinger band dengan stoch dan cross MA

    actually takde satu2 teknik yang betul2 khas untuk newbie.. setiap trader ada cara trading tersendiri.. nanti bila dah lama trading.. kita akan discover sendiri teknik apa yang paling sesuai dengan kita.. so.. yang penting selalu improve teknik dan skill yang kita ada..
    Jangan lupa usha thread
    Analisis Teknikal oleh Flizzoe
    untuk idea trading percuma
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  14. #14
    Piplet
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Lightbulb

    Antara kaedah yg terbaik utk trading forex bagi newbies ialah menggunakan 10% shj dari keseluruhan margin.
    Cth... leverage 1:100 Kalau anda ada 1000usd. main dgn nilai 1pip =0.20usd(0.02lot kalau tak silap). Dan masuk maksima 5position shj.
    Dgn itu..jika anda melakukan kesalahan buy/sell...anda boleh bertahan sekurang2nya 500pip utk setiap position sebelum anda kehilangan semua 1000usd anda(hilang modal = margin call - bahasa forex ni).

    Jarang sangat akan kena margin call jika anda sedang belajar menggunakan indikator overbought atau oversold.

    Dalam 5 position ni...anda mesti ada 2 position buy dan 3 position sell atau 3 position buy dan 2 position sell. Keadaan ini lebih selamat dari terkena margin call(ini adalah salah satu bentuk indirect hedging- cari makna hedging ni kat website investopedia).

    Semasa proses belajar menggunakan kaedah ini, anda mesti buat satu jadual utk setiap parameter yg anda gunakan keatas proses buy/sell itu seperti time frame, masa anda masuk dlm waktu malaysia, nilai setting indikator itu, nilai overbought,oversold, nilai pip yg untung dan yg kalah, dan apa2 parameter yg perlu.

    Data yg anda kumpulkan itu mestilah dianalisa sekali dlm seminggu(paling sesuai- hari sabtu dan ahad). Cari setting yg memberikan keuntungan dan indikator yg digunakan.

    Anda boleh pelbagaikan setting yg ada pada indikator. Anda boleh gabungkan indikator2.

    Apa2 pun..jadual anda amat penting utk permulaan anda belajar.

    semuga berjaya
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

  15. #15
    Piplet
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    4
    FXO Shares
    0
    FXO Bonus
    $0.000
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Peringatan

    Utk menggunakan ovebought dan oversold dari RSI, masuk buy bila graf RSI mula keluar dari level 25 dan menuju keatas dan bukannya graf baru masuk level 25 dan juga masuk sell bila graf RSI mula keluar dari level 75 dan menuju kebawah dan bukannya graf baru masuk level 75.

    Begitu juga prinsip yg sama utk indikator overbought dan oversold yg lain.
    Share on VK Share on Facebook Share on Odnoklassniki Share on MySpace Share on Twitter Share on LiveJournal Share on Google+ Share on Ya.ru Share on Mail.Ru

Page 1 of 12 1234511 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Calendar Collapse this Category
From Date:Select Date
To Date:Select Date
News Importance:
Show
Thu, 17 Apr 00:00 GMT
Date
ISK
Currency
High
Importance
Description
Market Holiday - Maundy Thursday (),
ActualForecastPrevious
Thu, 17 Apr 00:00 GMT
Date
DKK
Currency
High
Importance
Description
Market Holiday - Maundy Thursday (),
ActualForecastPrevious
Thu, 17 Apr 00:00 GMT
Date
MXV
Currency
High
Importance
Description
Market Holiday - Holy Thursday (),
ActualForecastPrevious
Make your BET!!!
BUY FXO Forum Shares
31
Shares in the BANK:
We BuyWe Sell
$1.3054$1.3458
The Best Spread 160x600ms