PDA

View Full Version : Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!



secretsuccessmgnt
09-12-2009, 03:34 AM
Kenapa Ramai Trader sering kalah?

Kita sebagai trader selalu melakukan analisis , kajian demi kajian tetapi berakhir dengan kekalahan!

Tetapi semua broker terus mengaut keuntungan!
Memang pelik tapi benar

Broker sediakan kemudahan pelbagai jenis indicator, custom indicator robot & news dll,
tapi yg berjaya BROKER SAHAJA menang. Trader TERUS KALAH...

Kenapa tidak 95% Trader Berjaya dan Broker 5%?

Broker membuat keputusan yg terbalik dari Trader
Trader Selll Broker Buy atau sebaliknya.

Ada yang memberi jawapan seperti berikut:

" 95% adalah statistik data Trader tidak melakukan analisis TEPAT market selalu berlawan arah. Ramai Trader hanya mengharap/impikan/angan untuk market ikut trader!"

erm...mungkin juga

Adakah kita terfikir ada sesuatu yg selalu silap pada Trader atau Broker je yg selalu betul?


Bersambung....

secretsuccessmgnt
09-16-2009, 11:58 AM
err...jadi awak buka thread ni kat section akademik kenapa yer? kalau pasal broker tu, patutnya kat bual kosong la...

forum ???????? ka? forum tu saya suka pergi pasal section lawak ngan artist dia jer...part lain tu anti sikit...ekekekek...

p/s: ???????????:sm1:


Niat sy cuma nk citer bab Broker & Trader je . tapi ada ayat2 sy x terlebih kot, so Minta Maaf semua. Nnti sy smbung citer broker & trader ni.

Sebab tu masuk dlm akademik forex ni.


Tapi kalo x sesuai tolong advise kt mana sy nk smbung thread ni.

Sedikit Imu Adalah Bahaya!....
Ramai Trader yg mempunyai tahap seperti ini....tgok sahaja lambakan kelas yg ada
No komen bab tu sebab sy pun buat kelas jugak!...hhehehehe
Ilmu yg sedikit ini yg membuatkan ramai trader kantoi! acc koyak! , margin call dll.
Sebab mereka mengharap KEJAYAAN kekal abadi.
Kerana KEGAGALAN indikator tersebut mereka akan terus mencari ,cari ,cari & cari.....
Bagi yg kuat semangat mungkin akan teruskan yg x kuat semangat pasrah & kembali pada SUASANA sebelum mereka menemui Forex.


Trader patut tahu bagaimana menjinakkan market?
Ramai yg bgtau pair Gbp/Jpy Ganas susah nk kawal, High Volatile, Range Besar & dll
TAPI kenyataan tu salah! ---> Trade currency bukan trade Pair!
Selagi Tuan/Puan trade currency mudah untuk membuat keputusan.





Bersambung.....

Salam & Terima Kasih


Fakta:
1) Indicator Terhebat dunia X leh kawal market.
Indicator LANGSUNG tiada memberi kesan pada Price Market.
TETAPI Price Market memberi kesan pada Indicator

Contoh:
20 July 2008 Eur/Jpy Higher Price at 169.36
19 October 2008 Eur/Jpy Lower at 113.76
--------->>> 5560 Pips!

Pada masa ni, mana dia retracement? reversal? Fibonacci? Elliot Wave? mana dia Indicator terhebat dunia? Oversold?
Market Terjun tiruk! terjun x ingat!....Siapa yg masuk Long/Buy....sndiri mau igt laa

2) Indicator HANYA plot apa yg TELAH belaku
CCI pun lagging!

3) Trader gunakan Indicator sebagai guide je...masih ingat citer SiTukang kayu dengan measuring tapenye?

4) Spot Trader mcm sy LANGSUNG x leh kawal market,

Jadi cmner nak buat?


Bersambung....

BOYO-LEPER
09-16-2009, 01:04 PM
Seronoknya melihat master-2 kita berkarya kat cini ... gue ni ... masih hijau lagi ngan porex memorex ni ... pepehal pun ... gue berharap master-2 semua dapat duduk semeja sambil minum kopi ... macam aktiviti kat Res. Pak Dollah... gue pun udah start belajar ngan master Lukpayat & master SFW ... gue rasa lepas tamat ngan master ni ... Termasuk master-2 Kuda and the geng ... gue tak mau lagi ... belajar lain teknik dan skill cukup lah apa yg ada kat master-2 ni ...

:usa-flag:


ps : Buat Cikgu-2 sekalian semoga Allah memberi rahmat keatas mu ...

secretsuccessmgnt
09-16-2009, 01:23 PM
Seronoknya melihat master-2 kita berkarya kat cini ... gue ni ... masih hijau lagi ngan porex memorex ni ... pepehal pun ... gue berharap master-2 semua dapat duduk semeja sambil minum kopi ... macam aktiviti kat Res. Pak Dollah... gue pun udah start belajar ngan master Lukpayat & master SFW ... gue rasa lepas tamat ngan master ni ... Termasuk master-2 Kuda and the geng ... gue tak mau lagi ... belajar lain teknik dan skill cukup lah apa yg ada kat master-2 ni ...

:usa-flag:


ps : Buat Cikgu-2 sekalian semoga Allah memberi rahmat keatas mu ...

Salam & Terima Kasih

Minum semeja? mcm menarik gak tp kena set masa. Semua sibuk kan?
ada gak dapat jemputan dari Admin tp x berkesempatan nk g lagi.

cheman
09-16-2009, 09:59 PM
menarik artikel2 yg ditulis oleh tuan kuda ni...teruskan supaya lebih byk pemahaman ttg price action ni...

mkbhs
09-16-2009, 11:06 PM
slm..tumpang tanya cam contoh ni :
20 July 2008 Eur/Jpy Higher Price at 169.36
19 October 2008 Eur/Jpy Lower at 113.76
--------->>> 5560 Pips!

mana nk dpt news camni?

secretsuccessmgnt
09-16-2009, 11:59 PM
slm..tumpang tanya cam contoh ni :
20 July 2008 Eur/Jpy Higher Price at 169.36
19 October 2008 Eur/Jpy Lower at 113.76
--------->>> 5560 Pips!

mana nk dpt news camni?

ni bukan news tarik je pips range Hi to lo dari July to October

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 12:34 AM
Banyak page thread ni hilang!
X tau laa kenapa mungkin Tuan Mod leh bantu untuk error ni.

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 02:50 AM
menarik artikel2 yg ditulis oleh tuan kuda ni...teruskan supaya lebih byk pemahaman ttg price action ni...

mmg nk teruskan, tp penat je tulis byk yg kena delete!

bukky
09-17-2009, 02:55 AM
pls, secret success management, i will like you to tell me more about what you mean in english so as to understand it,whether you need urgent answer.expenting you soon.....:sm1:

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 03:10 AM
pls, secret success management, i will like you to tell me more about what you mean in english so as to understand it,whether you need urgent answer.expenting you soon.....:sm1:


" i will like you to tell me more about what you mean in english so as to understand"
Might be u wanna to use English as medium.


whether you need urgent answer.expenting you soon.....

Can't get You!




Sorry i cant get you!
BTW, please contact us through email admin@secretsuccessmanagement.com
this forum more on education & sharing purpose, not personal/invidual usage.
Sorry again...

kmbeng
09-17-2009, 05:15 AM
Banyak page thread ni hilang!
X tau laa kenapa mungkin Tuan Mod leh bantu untuk error ni.

aku rasa tuan mod delete kot sebab page yang kena delete ni slalunya page yang merapu dan boleh mencetuskan pergaduahan.... hehehehe:malaysia-flag:

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 07:48 AM
aku rasa tuan mod delete kot sebab page yang kena delete ni slalunya page yang merapu dan boleh mencetuskan pergaduahan.... hehehehe:malaysia-flag:

erm....motto tu dah tukar atas nasihat dia, tp kena delete gak! byk lak tu.

learn2biz
09-17-2009, 10:02 AM
Buat pengetahuan anda semua, Admin yg turun dan delete sendiri jadi mod tak boleh nak ckp apa. Sekian.Harap maklum.

ps : sendiri mau ingat ye kalau admin sendiri yg turun .... (1 page jer yg ilang .. yg kene delete ialah post ... bukannya byk page pun)

lilinman
09-17-2009, 07:52 PM
peace to all

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 08:54 PM
Buat pengetahuan anda semua, Admin yg turun dan delete sendiri jadi mod tak boleh nak ckp apa. Sekian.Harap maklum.

ps : sendiri mau ingat ye kalau admin sendiri yg turun .... (1 page jer yg ilang .. yg kene delete ialah post ... bukannya byk page pun)


Thanks to Admin & Moderator sebab bagi izin dok tumpang dlm thread ni.

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 08:56 PM
peace to all


" the educated trader typically get paid from the trader who has no education,no plan and who trades on emotion "

Bagus ni...first time tgok ayat ni.
Apa pun kena ambil ilmu dari ayat ni!

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 09:03 PM
Minta Maaf Sebelum memulakan Bicara...

Sejak dahulu lagi ramai Engineer's/Reseacher menemui teknik2 dlm trading :
Pengkajiannya khusus kepada Technical Prediction base on Indicator.
Maka lahirlah GURU untuk menjual idea hasil penemuan mereka seperti.

1. Charles Dow --> Dow theory Kemudian menjadi Dow Jones Indexes.
2. Rene Descarte dengan Spiral studies Conceptnya.
3. Leonardo Da vincci --> Fibonacci principles,
4. W.D. Gann, memperkenalkan "Cyclic Studies of Squaring time and price".
5. R.N.Elliot --> Elliot Wave Studies.
6. W. Wilders. --> pengiraan overbought and oversold dan byk lagi menggunakan
Pengiraan Math (DI+,DI-, ADX lines Relative Strength Index,Stocastics, MACDs,...dll)

Bayangkan kalo Tuan2 masukkan semua indi dlm satu chart...
wahh cantiknya!....mcm2 ada,,,,Tetapi kebanyakkan hanya mengelirukan.
Mungkin sifat Trader selalu mencuba pelbagai jenis indi membuat Kita rasa Indi yg kita
ada tidak bagus/tepat.


Kajian2 Indicator tersebut tidak terhenti disitu sahaja, maka keluarlah teory2 baru dlm trade. hasil daripada golongan "CHART SPECIALIST" semuanya untuk memberi GUIDE SAHAJA kepada trader.

1. Linear Charts,
2. HiLoClose Bar Charts,
3. Japanese candlestick charts,
4. Point & Figuring,
5. John Hill's Bar Chart
6. congestion & reversal patterns, reverse point waves,
pivots, fractuals, Support, Resistance....dll


Kini teknik2 originaliti masih dikekalkan & digunakan. Tetapi BANYAK juga ia diubah sesuai dengan penggunaan trader masa kini!

Ingatan kepada trader, bukan HANYA kerana chart kita mampu untuk:
1. Membuat pilihan Buy or Sell
2. Harapan tinggi supaya Chart itu x menipu

Sudah menjadi tabiat ramai trader (termasuk saya) dengan sedikit ilmu sudah mengharapkan HOLY GRAIL. Dan dgn itu juga sudah berangan untuk menakluk semua platform yg ada.

secretsuccessmgnt
09-17-2009, 09:26 PM
Forex market bukanlah sesuatu yg ganas pada asalnya.
Pada zaman sebelum internet, spread adalah 30 hingga 40 bagi pair2 utama.
Dan pergerakkan pair minima 400pips dlm satu hari. Prediction Market ketika itu lebih mudah . "Big Guys" adalah antara golongan yg mengawal gerakan market ini.

Pada hari ini dgn kemudahan Internet, KITA dihimpun didalam PELBAGAI plaform dimana BIG GUYS tahu apa yang kita lakukan.

Golongan ini mempunyai kuasa yang untuk menggerakkan mata wang dan menukar arah. kadang-kadang kita ada pengumuman berita fundamental (mikroekonomi), beberapa nombor penting, cara market bergerak, dlm segala bentuk logik, dan Keesokan harinya kita dengar dari para analisis bahawa pasaran sudah bergerak atau pair tertentu tidak begitu kuat / lemah, dan seterusnya.

PERCAYALAH golongan Big Guys ini mempunyai tujuan, dan agendanya tersendiri. (Big Guys ni BUKAN Broker)
Mereka akan membeli matawang yang dijual besar-besaran atas Kos mereka sendiri.
bertujuan untuk menaikkan harga mereka dan akhirnya mengambil Profit dari kita.

secretsuccessmgnt
09-23-2009, 11:32 AM
Selamat Hari Raya


Sori lambat update , raya kat Kg, Internet lak slow so malas nak masuk forum.

ni baru je sampai dari Kampung.



Akan Bersambung....

Kepada pembaca thread perbincangan di alukan.

murahguru
09-23-2009, 05:30 PM
Salam..saya tak pasti samada tulisan2 bro adalah untuk mengajar green trader macam saya atau sbaliknya..Tapi yang jelas, tulisan bro banyak berunsurkan "bad /hate/frust " to forex market..

Patut la ada thread bro yang kena delete oleh admin..

Tapi, apa2 pun tulisan bro amat menarik jugak untuk di baca..

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 01:46 AM
Salam..saya tak pasti samada tulisan2 bro adalah untuk mengajar green trader macam saya atau sbaliknya..Tapi yang jelas, tulisan bro banyak berunsurkan "bad /hate/frust " to forex market..

Patut la ada thread bro yang kena delete oleh admin..

Tapi, apa2 pun tulisan bro amat menarik jugak untuk di baca..


Saya x niat untuk mengajar sesiapa pun, cuma nak sharing je
Dan perbincangan dialukan.
Maksud topik ni kenapa ramai trader kalah/rugi, tidak memberi maksud
Broker salah atau nak menipu trader jer!.
Cuma kita nak share kenapa 95% trader loss dalam market
jadi timbul pelbagai spekulasi antaranya:


95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
95% Trader Bersikap Tamak.
95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
95% Kelas Forex Menipu
yg ni TIDAK MENUDUH mana2 KELAS, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati dengan KELAS jenis ni.

95% Trader X Pandai, Broker je Pandai.
95% Trader X tahu baca News/COT dll
95% Trader X tau apa itu Forex?

95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
yg ni TIDAK MENUDUH mana2 BROKER, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati dengan BROKER jenis ni.

95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
yg ni TIDAK MENUDUH sesiapa, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati memilih platform jenis ni.

95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade
95% bla bla bla....

Semua faktor tu kita diskus, so kenapa 95% ?

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 02:01 AM
"Tapi yang jelas, tulisan bro banyak berunsurkan "bad /hate/frust " to forex market.."


erm..salah tu" No Heart Feeling about Forex".
Back to basic -->"If U win/profit coz of U" .vice versa"

untuk pengetahuan Saya FTT, sy seronok mengkaji bab Forex ni.
dan sy percaya BANYAK ilmu yg tersorok dalam forex ni.
Cuma kita kena OPEN MIND.

Cuma ramai trader mengeluh, trade sahaja gagal! so margin loss pulak besar sgt!
so saya open this thread untuk sharing.
Banyak faktor kenapa KITA loss, seperti yg sy sebut pada post yg sebelumnya.

Saya tidak pernah hate or frust tntng forex ni, sebab bagi saya RAMAI trader yg sukses
sebab mereka mempunyai ASAS kukuh. Tetapi KITA masih gagal/kurang suksess/loss?

zam7371
09-24-2009, 02:38 AM
Hmm....Bulan baik nih. Buang yg keruh amik yg jernih sudahla...

p/s: En. Secret Success no offence yah, tajuk thread ada bau provokasi sket la.. lagi2 kita kat umah broker nih.. adab tuan rumah dan adab tetamu mau kena jaga sket la kot.. apa kata terus share ilmu dan method "straight to the point" supaya "95%" tuh boleh dikurang2kan. Kalau ikhlasla
:sm18:

opafx16
09-24-2009, 02:43 AM
how can some one trade and make greater profits?:sm51:

murahguru
09-24-2009, 02:45 AM
Hmm....Bulan baik nih. Buang yg keruh amik yg jernih sudahla...

p/s: En. Secret Success no offence yah, tajuk thread ada bau provokasi sket la.. lagi2 kita kat umah broker nih.. adab tuan rumah dan adab tetamu mau kena jaga sket la kot.. apa kata terus share ilmu dan method "straight to the point" supaya "95%" tuh boleh dikurang2kan. Kalau ikhlasla
:sm18:

Saja setuju sangat2..mungkin TT boleh ubah sikit isi kandung agar jangan terlalu offensive kepada broker..

jangan marah :malaysia-flag:

Saya hargai & berterima kasih atas niat TT yang sanggup berkongsi ilmu..

learn2biz
09-24-2009, 03:24 AM
Salam,

Buat pengetahuan semua, mod dan admin faham akan maksud sebenar TT .. dia nak ajak bincang jer, tak lebih dari itu ... itu sbbnya post2 lama yg tak de kena mengena semua kena delete by admin.

Manager forum pun mulanya mintak delete thread terus sbb tajuk memang boleh membawa ke arah provokasi tapi lepas admin dah delete, mod akan monitor aje ..

Disebabkan ada org lain yg tegur maka disarankan TT adjust sikit tajuk tu (edit dlm 1st post) .. tambah ayat 'Mari bincang - kenapa org kata ....' atau 'Sesi bincang2 - ..." atau terpulang pada budibicara TT sendiri nak buat ayat yg mcmmana ...

Sebagaimana kita semua maklum, ini forum official FXOpen, forum broker forex .. tentulah bagi org yg tak berapa faham lagi apa itu forex boleh terkhilaf bila baca tajuk yg 'gempar' mcm skarang ni ....

Harap TT dapat mempertimbangkannya .. TQ

Totom
09-24-2009, 03:43 AM
95% Kelas Forex Menipu
yg ni TIDAK MENUDUH mana2 KELAS, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati dengan KELAS jenis ni.


macam mana caranya nak tau mana-mana kelas menipu tak?



95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
yg ni TIDAK MENUDUH mana2 BROKER, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati dengan BROKER jenis ni.


macam mana caranya nak tau mana-mana broker menipu tak?



95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
yg ni TIDAK MENUDUH sesiapa, cuma sebagai TRADER
kita kena berhati-hati memilih platform jenis ni.


platform apa yang bagus?


maaf, newb banyak tanya, malu bertanya sesat dijalan.

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 03:48 AM
So, apa yg patut trader buat?

Kena Ada DATA Collection. (Tapi Actual fact susah nk dapatkan DATA2 ni)
xpe ni kira ala2 Brainstorming seison.

" Seorang guru Forex, pernah bertanya berapa performance/Skill STABIL saya dalam trade forex ni? er....blur x leh nak jawap. 20%? 50%? 100%?
Maksudnya saya x leh nk jawab berapa ACTUAL performance dalam Forex trade.

Sebab KITA trade janji untung tanpa mengambil kira faktor kestabilan.
So GUNALAH apa pun teknik, yg penting Trader kena tahu berapa performance dari
teknik2 tersebut.


1) Trade guna Teknik yg sedia ada. Cuma buat Data collection
Berapa % performance. Makudnya kalo kita guna TEKNIK yg sama
dalam 100 kali trade berapa untung dan berapa rugi?
.
Katakan kita ada TEKNIK A dari kali 100 trade, DATA collection
menunjukkan 60% untung 40% rugi.
utk double check, minta rakan kita guna teknik yg sama
ambil data yg sama. Kalo result tu sama means Teknik A tu 60% performance nya.

So dah boleh buat MM pada teknik ni. KITA akan bertambah yakin dengan
teknik KITA, so pelbagai rancangan boleh dibuat antaranya:
a) untuk kekalkan performance teknik tu. 60% maintain je
b) penambah baikan pada teknik 60% tu kalo perlu
kalo teknik tu untuk certain pair KITA ubah kepada pair2 yg lain
c) Money Managment plan
d) sharing ngan kawan2

2) Cara buat Data Collection Teknik A:
( katakan teknik tu combination RSI & Stochastic , pair USD/CAD, Time Frame M30 )
Kita perlu buat Data Collection untuk 3 tahun kebelakang.
maksudnya dari Jan 2007 hingga sekarang data perlu dibuat.
berapa % win & loss.
Data tu boleh dibuat either daily, weekly or montly compounded
* Bab ni paling susah sebab kena ambil dengan berhati-hati jangan ada sebarang
kesilapan. Sebab dari data ini akan menentukan hasil trade kita nanti.
* Ada juga Trader yg menggunakan BACK test result dari acc statement. Ini terpulang
pada kepandaian trader untuk membuat Data collection.

3) Percaya dengan DATA yg KITA ambil.
Contohnya dari Data yg diambil, hasil dari teknik yg ada, daily kita rugi
TAPI kalo diteruskan MONTLY compounded kita Untung.

Data adalah BASE untuk kita.Katakan teknik tu Take Profit nya ialah 20pips & Stop Loss 20pips. Jadi KITA kena 100% Ikut teknik tu. Masalahnya, kalo kita depan pc dan floating skrg +ve 18pips cuma 2pips je yg close position, kita akan cepat2 close (Save first) So kita telah BREAK THE RULES, yg mana rules kita sendiri yg tetapkan.
maknanya kita tidak percaya/yakin dengan data yg kita sendiri ambil!

4) Trader belajar pelbagai teknik tapi, TANPA mengetahui ACTUAL performance teknik tersebut. Teknik A TP 20 & SL 20,so kita akan lebih tenang sebab dah tau hasil trade
harini. Kalo untung 20pips & kalo rugi pun 20pips. :sm12:






Bersambung...

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 03:54 AM
Salam,

Buat pengetahuan semua, mod dan admin faham akan maksud sebenar TT .. dia nak ajak bincang jer, tak lebih dari itu ... itu sbbnya post2 lama yg tak de kena mengena semua kena delete by admin.

Manager forum pun mulanya mintak delete thread terus sbb tajuk memang boleh membawa ke arah provokasi tapi lepas admin dah delete, mod akan monitor aje ..

Disebabkan ada org lain yg tegur maka disarankan TT adjust sikit tajuk tu (edit dlm 1st post) .. tambah ayat 'Mari bincang - kenapa org kata ....' atau 'Sesi bincang2 - ..." atau terpulang pada budibicara TT sendiri nak buat ayat yg mcmmana ...

Sebagaimana kita semua maklum, ini forum official FXOpen, forum broker forex .. tentulah bagi org yg tak berapa faham lagi apa itu forex boleh terkhilaf bila baca tajuk yg 'gempar' mcm skarang ni ....

Harap TT dapat mempertimbangkannya .. TQ



Thanks You

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 03:55 AM
macam mana caranya nak tau mana-mana kelas menipu tak?



macam mana caranya nak tau mana-mana broker menipu tak?



platform apa yang bagus?


maaf, newb banyak tanya, malu bertanya sesat dijalan.



bro PM saya nnti kita bincang....

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 04:14 AM
Hmm....Bulan baik nih. Buang yg keruh amik yg jernih sudahla...

p/s: En. Secret Success no offence yah, tajuk thread ada bau provokasi sket la.. lagi2 kita kat umah broker nih.. adab tuan rumah dan adab tetamu mau kena jaga sket la kot.. apa kata terus share ilmu dan method "straight to the point" supaya "95%" tuh boleh dikurang2kan. Kalau ikhlasla
:sm18:


Provokasi? X betul tu.


Tuan Fikir & Bincangkan
Siapa sebenarnya yg melakukan "Cara Sebenarnya dalam Menguasai Teknik2 Trading? Maksudnya golongan mana yg betul Broker? Trader ? Big Guys? Bankers?

"...SAY No to Indicators ....they are derivatives of historical database." Mr Otai from Marketmaker & FX Spot Interbank.
SAYA X KATA JGN GUNA INDI. GUNALAH APAPUN TEKNIK ASALKAN PROFIT!

Mungkin newbie akan TERUS mmbuat analisa tentang indicator yg mampu membuat prediction. Dan yg penting mereka akan mencari dimana letaknya Main Switch or Trigger Point!. Sebenarnya perbuatan mengkaji & menggunakan Indicator akan membuatkan kita membesarkan "BLACK BOX" sahaja. Tetapi kita tidak putus asa terus mencari "SECRET PARAMETERS" idaman...Keadaan semakim gelap. Tiada harapan akhirnya dan kita perlahan-lahan masuk dlm golongan 95% yg gagal dalam Forex!AYAT DIATAS DITUJUKAN UNTUK SAYA pada peringkat awal dalam FOREX, cuma nak cari teknik apa yg sesuai untuk DIRI KITA?

Seorang pakar matematik W D Gann, menggunakan mathematik & kaedah Astrology untuk menilik masa hadapan. Soalannya Adakah Anda Percaya? Selepas kematiannya anaknya sendiri (John Gann) Tidak percaya dengan teori bapanya.

Adakah kaedah sebenar menggunakan sciences & math yg dilakukan oleh org terdahulu dari kita semasa mereka melakukan Forex?

Atau

Cara dahulu sudah invalid?

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 04:30 AM
how can some one trade and make greater profits?:sm51:

Salam & Terima Kasih

erm...ur question so subjective!

there are two type of trader:
1) Instant Trader just wanna make Big Money
2) Career Path

If u choose no 1 most probably u will "get in 95% loss group" welcome a broad ....heehhe

But ,

If u choose no 2! u need STEP by STEP ---> Learn, Relearn & Unlearn

kmbeng
09-24-2009, 05:02 AM
Provokasi? X betul tu.


Tuan Fikir & Bincangkan
Siapa sebenarnya yg melakukan "Cara Sebenarnya dalam Menguasai Teknik2 Trading? Maksudnya golongan mana yg betul Broker? Trader ? Big Guys? Bankers?

"...SAY No to Indicators ....they are derivatives of historical database." Mr Otai from Marketmaker & FX Spot Interbank.
SAYA X KATA JGN GUNA INDI. GUNALAH APAPUN TEKNIK ASALKAN PROFIT!

Mungkin newbie akan TERUS mmbuat analisa tentang indicator yg mampu membuat prediction. Dan yg penting mereka akan mencari dimana letaknya Main Switch or Trigger Point!. Sebenarnya perbuatan mengkaji & menggunakan Indicator akan membuatkan kita membesarkan "BLACK BOX" sahaja. Tetapi kita tidak putus asa terus mencari "SECRET PARAMETERS" idaman...Keadaan semakim gelap. Tiada harapan akhirnya dan kita perlahan-lahan masuk dlm golongan 95% yg gagal dalam Forex!AYAT DIATAS DITUJUKAN UNTUK SAYA pada peringkat awal dalam FOREX, cuma nak cari teknik apa yg sesuai untuk DIRI KITA?

Seorang pakar matematik W D Gann, menggunakan mathematik & kaedah Astrology untuk menilik masa hadapan. Soalannya Adakah Anda Percaya? Selepas kematiannya anaknya sendiri (John Gann) Tidak percaya dengan teori bapanya.

Adakah kaedah sebenar menggunakan sciences & math yg dilakukan oleh org terdahulu dari kita semasa mereka melakukan Forex?

Atau

Cara dahulu sudah invalid?

uik betol ka anak dia x pecaya??? tp aku tgok skang ni ramai gak mat saleh pakai gann...
nampak macm power...

roceli08
09-24-2009, 05:03 AM
Saya x niat untuk mengajar sesiapa pun, cuma nak sharing je
Dan perbincangan dialukan.
Maksud topik ni kenapa ramai trader kalah/rugi, tidak memberi maksud
Broker salah atau nak menipu trader jer!.


So, apa yg patut trader buat?

Kena Ada DATA Collection. (Tapi Actual fact susah nk dapatkan DATA2 ni)
xpe ni kira ala2 Brainstorming seison.

" Seorang guru Forex, pernah bertanya berapa performance/Skill STABIL saya dalam trade forex ni? er....blur x leh nak jawap. 20%? 50%? 100%?
Maksudnya saya x leh nk jawab berapa ACTUAL performance dalam Forex trade.

Sebab KITA trade janji untung tanpa mengambil kira faktor kestabilan.
So GUNALAH apa pun teknik, yg penting Trader kena tahu berapa performance dari
teknik2 tersebut.


1) Trade guna Teknik yg sedia ada. Cuma buat Data collection
Berapa % performance. Makudnya kalo kita guna TEKNIK yg sama
dalam 100 kali trade berapa untung dan berapa rugi?
.
Katakan kita ada TEKNIK A dari kali 100 trade, DATA collection
menunjukkan 60% untung 40% rugi.
utk double check, minta rakan kita guna teknik yg sama
ambil data yg sama. Kalo result tu sama means Teknik A tu 60% performance nya.

So dah boleh buat MM pada teknik ni. KITA akan bertambah yakin dengan
teknik KITA, so pelbagai rancangan boleh dibuat antaranya:


Bersambung...


Provokasi? X betul tu.


Tuan Fikir & Bincangkan
Siapa sebenarnya yg melakukan "Cara Sebenarnya dalam Menguasai Teknik2 Trading? Maksudnya golongan mana yg betul Broker? Trader ? Big Guys? Bankers?

"...SAY No to Indicators ....they are derivatives of historical database." Mr Otai from Marketmaker & FX Spot Interbank.


SAYA X KATA JGN GUNA INDI. GUNALAH APAPUN TEKNIK ASALKAN PROFIT!
Seorang pakar matematik W D Gann, menggunakan mathematik & kaedah Astrology untuk menilik masa hadapan. Soalannya Adakah Anda Percaya? Selepas kematiannya anaknya sendiri (John Gann) Tidak percaya dengan teori bapanya.

Adakah kaedah sebenar menggunakan sciences & math yg dilakukan oleh org terdahulu dari kita semasa mereka melakukan Forex?

Atau

Cara dahulu sudah invalid?





salam TT ,

dari pemerhatian , menampakkan byk gak ilmu porex bro ni .. dan sharing dialu-alukan ...

rasanya adalah lebih menarik jika tajuk thread di tukarkan - teknik selain dari indikator dan berjaya seperti big guys atau yg mana nampak lebih sesuai asal tidak mengecewakan yg lain2 ..

DATA COLECTION nampak seperti indikator baru yg jarang dibincangkan .. dari pemerhatian tt lebih byk menitik beratkan teknik ini dari asal tajuk ...( kena khursus lagilah cara2 kaedahnya tu ) .. pertanyaan di sini ( maaf selain dari pm ) .... adakah ia sesuai utk scalping ??


..

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 05:28 AM
uik betol ka anak dia x pecaya??? tp aku tgok skang ni ramai gak mat saleh pakai gann...
nampak macm power...

Memang Bro tu kenyataan. Teknik tu & teknik lain OK. yg penting kita sesuai dengan Kita. Mungkin sy silap sebab sebut teknik tu
Lepas ni sy hati2. Sori.

Saya guna teknik tu TAPI silap sebb x belajar details!
Satu lagi sy terkena "sindrom nak cepat kaya" ! hehehehe

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 05:41 AM
salam TT ,

dari pemerhatian , menampakkan byk gak ilmu porex bro ni .. dan sharing dialu-alukan ...

rasanya adalah lebih menarik jika tajuk thread di tukarkan - teknik selain dari indikator dan berjaya seperti big guys atau yg mana nampak lebih sesuai asal tidak mengecewakan yg lain2 ..

DATA COLECTION nampak seperti indikator baru yg jarang dibincangkan .. dari pemerhatian tt lebih byk menitik beratkan teknik ini dari asal tajuk ...( kena khursus lagilah cara2 kaedahnya tu ) .. pertanyaan di sini ( maaf selain dari pm ) .... adakah ia sesuai utk scalping ??


..


Antara sebab 95% Trader loss sebab tiada DATA!
maksudnya Teknik dah ada tapi DATA tiada, so bila loss mula rasa kurang yakin dengan teknik yg kita belajar!

DATA COLLECTION ni bukan indicator, ia adalah berbentuk data compilation yg kita buat
sendiri hasil dari TEKNIK2 yg kita guna. Harap Jangan salah faham.


Tiada cerita teknik disini, cuma nak ajak rakan2 berbincang untk maksimumkan profit supaya nilai 95% tu bekurangan.

Tapi kalo Tuan nk Share Ok juga. Tapi jadi lagi panjang nanti
contohnya: Apakah Teknik sesuai untuk TIDAK termasuk dalam
95% yg gagal!
1) Teknik Indicator Sahaja?
2) Fundamental Sahaja?
3) Naked Sahaja?
4) Campur2?
5) EA Sahaja?

So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....
antara yg saya share ialah, Trader X ade DATA dengan Teknik yg Sedia ada.
BUKAN SALAH TEKNIK & BUKAN SALAH BROKER tapi salah Trader. Tu yg sy maksudkan.:sm22:

zam7371
09-24-2009, 06:13 AM
Maksudnya :
"We should learn from history. Because history will repeat itself."
Dan kita patut yakin pada history. :sm42:
Atau
Data Collection tuh ialah overall market price samada USD atau YEN strong or WEAK will reflect upon others...
atau camana ek..

Tolong betulkan kalau salah?

roceli08
09-24-2009, 06:16 AM
Antara sebab 95% Trader loss sebab tiada DATA!
maksudnya Teknik dah ada tapi DATA tiada, so bila loss mula rasa kurang yakin dengan teknik yg kita belajar!

DATA COLLECTION ni bukan indicator, ia adalah berbentuk data compilation yg kita buat
sendiri hasil dari TEKNIK2 yg kita guna. Harap Jangan salah faham.


Tiada cerita teknik disini, cuma nak ajak rakan2 berbincang untk maksimumkan profit supaya nilai 95% tu bekurangan.

Tapi kalo Tuan nk Share Ok juga. Tapi jadi lagi panjang nanti
contohnya: Apakah Teknik sesuai untuk TIDAK termasuk dalam
95% yg gagal!
1) Teknik Indicator Sahaja?
2) Fundamental Sahaja?
3) Naked Sahaja?
4) Campur2?
5) EA Sahaja?

So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....
antara yg saya share ialah, Trader X ade DATA dengan Teknik yg Sedia ada.
BUKAN SALAH TEKNIK & BUKAN SALAH BROKER tapi salah Trader. Tu yg sy maksudkan.:sm22:



....... So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....

....So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah !.....


.. so , nampaknya cuma simbol ! & ? yg membuat ramai kompius akan tajuk thread ni .. tapi walau simbol ni nampak remeh , kalau di bawa ke mahkamah banyak ceritanya tu bro ..

--------------------------

DATA COLLECTION ni bukan indicator, ia adalah berbentuk data compilation yg kita buat
sendiri hasil dari TEKNIK2 yg kita guna. Harap Jangan salah faham.

-------------

.. camna eek , maknanya teknik indikator yg dah biasa digunakan tu KENA tambah lagi satu bab DATA COLLECTION ( DC) ? - - Apa maksud 'say no to indikator tu ?

p/s .. DC pun boleh dikira sebagai indikator gak , cuma ia tidak berbentuk funcy .. kebanyakkan indikator yg ada ni pun asalnya berbentuk data .. tetapi telah direka bentuk menjadi funcy .. supaya ia akan kelihatan menjadi lebih jelas ... dok gitu ??


.

Totom
09-24-2009, 06:26 AM
....... So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....
.

broker menang atau kalah tetap untung, karena dapat income dari spread atau komisi bro, sedangkan trader tidak dapat income apa-apa kecuali dari profitnya

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 06:43 AM
....... So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....

....So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah !.....


.. so , nampaknya cuma simbol ! & ? yg membuat ramai kompius akan tajuk thread ni .. tapi walau simbol ni nampak remeh , kalau di bawa ke mahkamah banyak ceritanya tu bro ..

--------------------------

Maksud saya trader gagal sebab apa? Broker provide pelbagai jenis platform x kira laa web base ke Meta 4 (MetaQuotes Company). Dalam Platform tu lak ,contohnya META 4 disediakan pelbagai kemudahan.
Ada std indi, custom indi kemudahan EA dll

Jadi kita nk bincang kt sini apa yg buat TRADER GAGAL?
Indicator ke? EA ker? Naked ker? Broker tu sendiri ke? (yg ni bukan tuduhan kepada sesiapa, tapi kita bincangkan. Kan ada byk forum yg bincangkan cara pemilihan broker yg bagus/supportive).
IA TIADA KAITAN DENGAN BROKER FXOPEN OR FX MALAY.

Saya tgok dari semua sudut, jadi kita jadikan forum ni untuk INFO yg bagus.

DATA COLLECTION ni bukan indicator, ia adalah berbentuk data compilation yg kita buat
sendiri hasil dari TEKNIK2 yg kita guna. Harap Jangan salah faham.

-------------

.. camna eek , maknanya teknik indikator yg dah biasa digunakan tu KENA tambah lagi satu bab DATA COLLECTION ( DC) ? - - Apa maksud 'say no to indikator tu ?

say no to indicator tu bukan ayat saya...so kita bincangkan kt sini betul ke kata2 mamat tu?

DATA Collection tu maksudnya KITA ambil data dari Teknik KITA.
Check diri sendiri, kalo guna teknik yg sedia ada berapa % performance dia. Jadi TUAN kekalkan TEKNIK yg ada cuma carik performance dari teknik tersebut.

p/s .. DC pun boleh dikira sebagai indikator gak , cuma ia tidak berbentuk funcy .. kebanyakkan indikator yg ada ni pun asalnya berbentuk data .. tetapi telah direka bentuk menjadi funcy .. supaya ia akan kelihatan menjadi lebih jelas ... dok gitu ??


.



DATA yg saya maksudkan bukan untuk indicator sahaja.
Katakan TUAN guna EA/Robot so carik DATA PERFORMANCE untuk EA/ROBOT tu. Cuma letih sket sebab kena ambil data seberapa byk mungkin. Sama juga kalo TUAN Trade guna Naked ke Fundamental sahaja ke.YG penting kita tahu LEVEL mana performance kita.

TRADER tiada DATA antara sebab Trader Kalah Broker Menang.
Sebab ramai Trader jump dengan pelbagai teknik sebab Trader tu
sendiri x tau Actual performance diri sendiri.

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 06:51 AM
Maksudnya :
"We should learn from history. Because history will repeat itself."
Dan kita patut yakin pada history. :sm42:
Atau
Data Collection tuh ialah overall market price samada USD atau YEN strong or WEAK will reflect upon others...
atau camana ek..

Tolong betulkan kalau salah?


cmni bro, yg bro citer tu DATA CORRELATION.
Saya nak share kt sini antara sebab trader selalu kalah, sebab teknik yg kita guna tu tiada data.

Maksudnya cmni. Katakan Tuan guna MA cross , so cuba tgok hari2 sebelumnya berapa% performance kalo guna teknik ni. Tapi letih sket sebab kena ambil at least 3 tahun (faktor kestabilan)

zam7371
09-24-2009, 06:56 AM
Jadi maksudnya :
"We should learn from history. Because history will repeat itself."
Dan kita patut yakin pada history.

And stick to it. Betul?

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 07:02 AM
Jadi maksudnya :
"We should learn from history. Because history will repeat itself."
Dan kita patut yakin pada history.

And stick to it. Betul?

Itu terpulang pada Tuan, saya nak kita diskuss.
Kalo history keep repeat itself dan DATA show more than 60% profit. Performance tu dah cukup bagus. Tuan boleh adjust kt MM.
From data yg repeated show 60% Profit 40% loss. so senang nk buat MM.

Tuan guna indicator? or EA? or Fundamental? or naked? Berapa performance kaedah tu?
Tuan X perlu bgtau Teknik2 tersebut.

Indicator yg saya pernah guna maximum leh capai 70% tp x consisten.

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 07:10 AM
broker menang atau kalah tetap untung, karena dapat income dari spread atau komisi bro, sedangkan trader tidak dapat income apa-apa kecuali dari profitnya

Yup, mungkin kita kena start PK kenapa lak spread tu berbeza antara broker.
Mungkin ada target keuntungan atau strategi marketing yg berbeza.


Atau ada RAHSIA bila spread tu berubah-ubah ?

zam7371
09-24-2009, 07:45 AM
Itu terpulang pada Tuan, saya nak kita diskuss.
Kalo history keep repeat itself dan DATA show more than 60% profit. Performance tu dah cukup bagus. Tuan boleh adjust kt MM.
From data yg repeated show 60% Profit 40% loss. so senang nk buat MM.
Elaborate sket part yg nih.

Tuan guna indicator? or EA? or Fundamental? or naked? Berapa performance kaedah tu?
Tuan X perlu bgtau Teknik2 tersebut.

Indicator yg saya pernah guna maximum leh capai 70% tp x consisten.

Saya ada 1 peel dlm bertrading nih.
Contohnya:
Dalam tempoh 1 bulan bertrading nih. 1st, 2nd and 3rd week <- trading ok 150% to 300%/ month
but when come to the 4th week. Hasilnya akan wipeout profit yg 2nd and 3rd week and sometime Back to 1. Tergelincir dari landasan . Sebab apa. sebab overconfident bila terover MM pun terover. The next day confident tuh dah jadi lessconfident plak. Sebab apa. sebab based on trade history yg semalam. Any comment

Totom
09-24-2009, 08:03 AM
Atau ada RAHSIA bila spread tu berubah-ubah ?

ada yang berbicara kalau posisi broker terdesak, maka bisa diadakan dealing desk atau spread yang melebar...ini pakai software khusus dari developer. tapi siapa yang bicara saya sudah lupa. ada di email boxku tapi belum ketemu...:sm32:

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 08:04 AM
Saya ada 1 peel dlm bertrading nih.
Contohnya:
Dalam tempoh 1 bulan bertrading nih. 1st, 2nd and 3rd week <- trading ok 150% to 300%/ month
but when come to the 4th week. Hasilnya akan wipeout profit yg 2nd and 3rd week and sometime Back to 1. Tergelincir dari landasan . Sebab apa. sebab overconfident bila terover MM pun terover. The next day confident tuh dah jadi lessconfident plak. Sebab apa. sebab based on trade history yg semalam. Any comment


Dalam comment tu tu dh ada jawapannya
"overconfident bila terover MM pun terover"
Cmni bro buat MM yg "Risk Descending" katakan kita target 20pips per day.
Tapi Risk kita kena kurangkan. Contohnya Set 1 to 3 month use 10% risk , then 4 to 7 month kurangkan guna 7% ke dan seterusnya.
Profit accumulation bertambah TAPI risk semakin berkurangan.
Ini utk mengelakkan KITA terover dalam trading kita.
Biasa la kalo acc dh grow kita akan mula nk besarkan lot dlm masa sama value per
pip bertambah. kalo mula2 dulu 1 pip 10cent skrg 1 pip 1 dollar. Kalo dulu Stop Loss 20pips x rasa sebab guna 10cent.
Tapi kalo guna 1 pis 1 dollar, bila market reverse mula jiwa kaco dan X ikut 100% teknik yg kita ada.
InsyAllah ada masa nnti sy share tentang MM pulak

zam7371
09-24-2009, 08:08 AM
Descending ya...Hmm ok. That's new. Biar saya digest and implement dulu.
Feed back to u later. Sie sie ni

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 08:09 AM
ada yang berbicara kalau posisi broker terdesak, maka bisa diadakan dealing desk atau spread yang melebar...ini pakai software khusus dari developer. tapi siapa yang bicara saya sudah lupa. ada di email boxku tapi belum ketemu...:sm32:

Spread gap, spread widen & Fix spread.
erm...banyak nk kena diskus ni.
TQ sebab support

zam7371
09-24-2009, 08:20 AM
ada yang berbicara kalau posisi broker terdesak, maka bisa diadakan dealing desk atau spread yang melebar...ini pakai software khusus dari developer. tapi siapa yang bicara saya sudah lupa. ada di email boxku tapi belum ketemu...:sm32:

Untung di FXOpen ngak ada yg kaya gini pak. Semuanya fixed deh. Tambah lagi ada ribet.

Totom
09-24-2009, 08:25 AM
Spread gap, spread widen & Fix spread.
erm...banyak nk kena diskus ni.
TQ sebab support

always wellcome



Untung di FXOpen ngak ada yg kaya gini pak. Semuanya fixed deh. Tambah lagi ada ribet.

yoi bro

roceli08
09-24-2009, 08:34 AM
broker menang atau kalah tetap untung, karena dapat income dari spread atau komisi bro, sedangkan trader tidak dapat income apa-apa kecuali dari profitnya


.. memang itu pung fungsi broker .. tapi kalau takde broker camna nak trade .. he he hee..

.. tak semua broker yg sentiasa profit .. kalau2 cari kat internet .. banyak gak broker yg dah tutup ...


--------------------

kepada TT ,

takde ke contoh/gambaran camna DC ni di buat .. blur gak nak komen ni ... :sm40: :sm9:

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 08:52 AM
.. memang itu pung fungsi broker .. tapi kalau takde broker camna nak trade .. he he hee..

.. tak semua broker yg sentiasa profit .. kalau2 cari kat internet .. banyak gak broker yg dah tutup ...


--------------------

kepada TT ,

takde ke contoh/gambaran camna DC ni di buat .. blur gak nak komen ni ... :sm40: :sm9:



Cara nak ambil data ni SENANG tapi leceh.
Cmni, katakan Tuan guna teknik MA cross. so guna teknik yg sama untuk
semalam, kelmarin dan tarikh terdahulu. Buat sehingga 3 tahun kebelakang.
Buat Data dlm Excel record setiap kali MA tu cross berapa akan untung/rugi.
Dari raw data tersebut Tuan boleh terjemahkan dalam bentuk graf atau apa2 yg
memudahkan untuk rujukan.

So Tuan akan ada himpunan Data yg banyak. So dari situ tuan akan dapat
"basic View". Dari Data tersebut buat boleh tgok, samada teknik tu
akan profit atau rugi. Means kalo DATA tu membuktikan teknik tu kekal profit dalam
Monthy compounded maksudnya teknik tu boleh digunakan.

Contoh Data ada tp terlalu besar.

Totom
09-24-2009, 08:58 AM
.. memang itu pung fungsi broker .. tapi kalau takde broker camna nak trade .. he he hee..


iya, broker memang penting, asal cari untungnya jangan keterlaluan...simbiose mutualism (nak macam apa pulak ni) lah ama trader..



.. tak semua broker yg sentiasa profit .. kalau2 cari kat internet .. banyak gak broker yg dah tutup ...


benar, bisnis forex memang berat, apalagi jadi broker mesthi wang gedhe

roceli08
09-24-2009, 09:16 AM
Cara nak ambil data ni SENANG tapi leceh.
Cmni, katakan Tuan guna teknik MA cross. so guna teknik yg sama untuk
semalam, kelmarin dan tarikh terdahulu. Buat sehingga 3 tahun kebelakang.
Buat Data dlm Excel record setiap kali MA tu cross berapa akan untung/rugi.
Dari raw data tersebut Tuan boleh terjemahkan dalam bentuk graf atau apa2 yg
memudahkan untuk rujukan.


Contoh Data ada tp terlalu besar.


.. byk gak yg nak kena kaji tu ...btw ..thanks for the info ....


iya, broker memang penting, asal cari untungnya jangan keterlaluan...simbiose mutualism (nak macam apa pulak ni) lah ama trader..



benar, bisnis forex memang berat, apalagi jadi broker mesthi wang gedhe


.. wang gedhe , wang gedhe ( modal beso ) .. setiap broker ada tanggungjawab masing2 - pentadbiran , pengurusan ,terutama kpd pekerjanya - byk department ( nak bayar gaji gak ) termasuklah kliennya , promosinya ..

.. byk pilihan yg ada kat dunia porex ni .. carilah yg memudahkan diri kita ( fxmalay/open gue rekemen )


..

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 09:20 AM
Forex market ibarat medan perang bagi seorang trader. Dan setiap orang perlu berhati-hati utk terus stay dalam market.

Bank atau broker TIDAK berperanan untuk TERUS merugikan trader, peranan mereka adalah sebagai penjaga dan moderator. Marketmakers & Interbank adalah satu lagi organisasi yg akan membantu dalam memberi khidmat pada broker.

untuk menjadi REAL TRADER ada beberapa faktor yg perlu kita fahami:

1) Adakah anda tahu berapa daily volume transaction?
2) Pasaran Forex, Siapa pemiliknya?
3) kenapa Market Bergerak?
4) Sesiapa yg menggerakkan market ?
5) Market Structure?

roceli08
09-24-2009, 09:39 AM
Forex market ibarat medan perang bagi seorang trader. Dan setiap orang perlu berhati-hati utk terus stay dalam market.

Bank atau broker TIDAK berperanan untuk TERUS merugikan trader, peranan mereka adalah sebagai penjaga dan moderator. Marketmakers & Interbank adalah satu lagi organisasi yg akan membantu dalam memberi khidmat pada broker.

untuk menjadi REAL TRADER ada beberapa faktor yg perlu kita fahami:

1) Adakah anda tahu berapa daily volume transaction?
2) Pasaran Forex, Siapa pemiliknya?
3) kenapa Market Bergerak?
4) Sesiapa yg menggerakkan market ?
5) Market Structure?


silalah beritahu bro , sebab bro yg tahu ... asyik main tanda ????? , macam cerita drama lak ...' SENDIRI TANYA , SENDIRI JAWAB ' ...

.

murahguru
09-24-2009, 09:50 AM
silalah beritahu bro , sebab bro yg tahu ... asyik main tanda ????? , macam cerita drama lak ...' SENDIRI TANYA , SENDIRI JAWAB ' ...

.

hehe..betul tu bro, saya yang baca pun dah tersenguk2 sebab banyak tanya kita balik..dah lah kita tak tahu..:sm22:

zam7371
09-24-2009, 09:51 AM
Adoi...Selamat Hari Raya

kmbeng
09-24-2009, 09:55 AM
silalah beritahu bro , sebab bro yg tahu ... asyik main tanda ????? , macam cerita drama lak ...' SENDIRI TANYA , SENDIRI JAWAB ' ...

.

mungkin TT baru bg mukadimah..intro x masuk lg... munhkin page2 seterusnya baru dia bg jawapan...:sm9:

zam7371
09-24-2009, 10:03 AM
Yang penting semua nawaitu.... Teruskan TT. Insyaallah

p/s: nawaitu saumaghodin... isk isk... Abis dah bulan posa. Hehe

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 10:15 AM
silalah beritahu bro , sebab bro yg tahu ... asyik main tanda ????? , macam cerita drama lak ...' SENDIRI TANYA , SENDIRI JAWAB ' ...

.

cmni bro kita diskus, bro bgtau pendapat bro
sy bg pendapat saya, pastu kita combine. Rakan2 lain pun di alukan untuk tambah.


hehe..betul tu bro, saya yang baca pun dah tersenguk2 sebab banyak tanya kita balik..dah lah kita tak tahu..:sm22:



Sori laa sy bosan gak asyik cakap sorang2 nk jugak TWO WAY communication pasal topik ni.
Ada ramai otai dalam ni tapi senyap je. Xpe nnti ada leh tu.
Saya tahu dalam forum FX Open ni ada ramai guru2,senior2 & supporter2 yg bagus, sbb forum ni adalah komunti yg besar di Malaysia ni. Syabas!
Masa Expo hari tu wah boot Fxopen antara yg gah,,,,heheh dapatlah saya payung free gift tu
Thank you to FX Open.

Cuma bro kena pk "think out of box" pasal bab trade & broker ni. Baru nampak secara keseluruhannya.

Totom
09-24-2009, 10:32 AM
tambah ramai pulak ni. ikutan belajar ye.

roceli08
09-24-2009, 11:05 AM
cmni bro kita diskus, bro bgtau pendapat bro
sy bg pendapat saya, pastu kita combine. Rakan2 lain pun di alukan untuk tambah.



.. aiik ... maaf bro .. thread ni TT yg empunya .. dr post yg TT kemukakan tadi , rasanya TT dah/tahu ada jawapannya ..jadi apa salahnya kalau TT yg memulakan ..straith to the points .. kami di sini menumpang info yg TT nak bincangkan .. kan gitu nawaitu asal TT ...

..sementara boleh nak ngadap pc ni ..lain kali tak tahu lagi .. usah diperam lama2 sangat ..esok2 , lama2 busuk ..

zam7371
09-24-2009, 11:17 AM
En.TT trade guna "Price corellation"kan? Kongsi sket.
Nice Avatar. TeamKuda members nih.

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 11:22 AM
En.TT trade guna "Price corellation"kan? Kongsi sket.
Nice Avatar. TeamKuda members nih.

Betul sy dari Team tu. Tapi forum ni x bincang pasal teknik tu. Ini open discussion pasal
teknik2 trader & broker function. Mungkin kena bukak thread lain.

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 11:56 AM
Hakikatnya ada banyak cara untuk trade, dan bagi setiap orang cara & penghasilannya juga berbeza. Apa yang biasa Trader lakukan menggambarkan Mechanical concept pada teknik2 tertentu.
Cuba Tuan2 BELAJAR menghayati pergerakkan market, dan tanyakan pada diri sendiri kemana market akan bergerak. Tgok data dan position terdahulu.
Maksudnya katakan price GBPNZD sekarang ialah "2.2381" dan menuju kearah sell
So tgok price bulan lepas atau tarikh2 yg lain pada price 2.2381 ni kemana market bergerak seterusnya. Adakah selepas trnd sell itu ia Naik/bounce? atau terus Turun.

Buat anliasa sendiri adakah sejarah berulang kembali? apa pasaran lakukan
ketika peringkat ini.

Jika Tuan2 telah menentukan arah, pilih yg mana market paling hampir untuk
bergerak. Katakan market akan terus sell. Pada peringkat ini baru Tuan2 gunakan Teknik yg ada untuk double check & terus buat position
GBP dan EUR harus bergerak synchronize. YEN pulak sebaliknya.

Totom
09-24-2009, 12:11 PM
ini ayat dari team kuda? love the market, looking back for price yang sama, apa price actionnya..

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 02:10 PM
ini ayat dari team kuda? love the market, looking back for price yang sama, apa price actionnya..


Saya share teknik simple untuk buat analisa b4 masuk market. Sy x cerita pun tentang price
action. Antara sebab ramai trader gagal analisa tidak dibuat. Ramai Trader HANYA Menunggu SIGNAL dari teknik2 yg mereka pelajari. Sedangkan banyak perkara yg kita boleh lihat sementara menunggu ENTRY SIGNAL tu.

2 Perkara sy share harini:

1) DATA COllection.
2) Simple analisa B4 enter the market.

IA simple tapi InsyAllah berhasil!

Totom
09-24-2009, 02:27 PM
okay, terusin bro, mengenai data collection. apa itu? analisa simple b4 entry market itu bagaimana? sembari menunggu jawaban mari kita lihat GU yang sedang rally kebawah ...

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 02:57 PM
okay, terusin bro, mengenai data collection. apa itu? analisa simple b4 entry market itu bagaimana? sembari menunggu jawaban mari kita lihat GU yang sedang rally kebawah ...

Bro tgok semula post sebelum ni....Baca yer
So, apa yg patut trader buat?

Kena Ada DATA Collection. (Tapi Actual fact susah nk dapatkan DATA2 ni)
xpe ni kira ala2 Brainstorming seison.

" Seorang guru Forex, pernah bertanya berapa performance/Skill STABIL saya dalam trade forex ni? er....blur x leh nak jawap. 20%? 50%? 100%?
Maksudnya saya x leh nk jawab berapa ACTUAL performance dalam Forex trade.

Sebab KITA trade janji untung tanpa mengambil kira faktor kestabilan.
So GUNALAH apa pun teknik, yg penting Trader kena tahu berapa performance dari
teknik2 tersebut.


1) Trade guna Teknik yg sedia ada. Cuma buat Data collection
Berapa % performance. Makudnya kalo kita guna TEKNIK yg sama
dalam 100 kali trade berapa untung dan berapa rugi?
.
Katakan kita ada TEKNIK A dari kali 100 trade, DATA collection
menunjukkan 60% untung 40% rugi.
utk double check, minta rakan kita guna teknik yg sama
ambil data yg sama. Kalo result tu sama means Teknik A tu 60% performance nya.

So dah boleh buat MM pada teknik ni. KITA akan bertambah yakin dengan
teknik KITA, so pelbagai rancangan boleh dibuat antaranya:
a) untuk kekalkan performance teknik tu. 60% maintain je
b) penambah baikan pada teknik 60% tu kalo perlu
kalo teknik tu untuk certain pair KITA ubah kepada pair2 yg lain
c) Money Managment plan
d) sharing ngan kawan2

2) Cara buat Data Collection Teknik A:
( katakan teknik tu combination RSI & Stochastic , pair USD/CAD, Time Frame M30 )
Kita perlu buat Data Collection untuk 3 tahun kebelakang.
maksudnya dari Jan 2007 hingga sekarang data perlu dibuat.
berapa % win & loss.
Data tu boleh dibuat either daily, weekly or montly compounded
* Bab ni paling susah sebab kena ambil dengan berhati-hati jangan ada sebarang
kesilapan. Sebab dari data ini akan menentukan hasil trade kita nanti.
* Ada juga Trader yg menggunakan BACK test result dari acc statement. Ini terpulang
pada kepandaian trader untuk membuat Data collection.

3) Percaya dengan DATA yg KITA ambil.
Contohnya dari Data yg diambil, hasil dari teknik yg ada, daily kita rugi
TAPI kalo diteruskan MONTLY compounded kita Untung.

Data adalah BASE untuk kita.Katakan teknik tu Take Profit nya ialah 20pips & Stop Loss 20pips. Jadi KITA kena 100% Ikut teknik tu. Masalahnya, kalo kita depan pc dan floating skrg +ve 18pips cuma 2pips je yg close position, kita akan cepat2 close (Save first) So kita telah BREAK THE RULES, yg mana rules kita sendiri yg tetapkan.
maknanya kita tidak percaya/yakin dengan data yg kita sendiri ambil!

4) Trader belajar pelbagai teknik tapi, TANPA mengetahui ACTUAL performance teknik tersebut. Teknik A TP 20 & SL 20,so kita akan lebih tenang sebab dah tau hasil trade
harini. Kalo untung 20pips & kalo rugi pun 20pips.

Totom
09-24-2009, 03:11 PM
memang kalau sudah didepan pc floating minus dikit aja udah langsung diclose, takut rugi besar...apalagi kalau di standard account :) kalau udah untung dilama-lamain sapa tahu dapat plopit besar, eh tahunya malah buntung..

thanks!

zam7371
09-24-2009, 03:24 PM
memang kalau sudah didepan pc floating minus dikit aja udah langsung diclose, takut rugi besar...apalagi kalau di standard account :) kalau udah untung dilama-lamain sapa tahu dapat plopit besar, eh tahunya malah buntung..

thanks!

Beneran mas. Jgn rendah diri banget sih. Kalau ada yg bole ngongsi, ngongsiin aja mas. Aku tau kok kalu mas Totom ni pande coding EA ama script. Jadinya ilmunya pasti gk dikit

secretsuccessmgnt
09-24-2009, 03:34 PM
Beneran mas. Jgn rendah diri banget sih. Kalau ada yg bole ngongsi, ngongsiin aja mas. Aku tau kok kalu mas Totom ni pande coding EA ama script. Jadinya ilmunya pasti gk dikit

betul tu! setuju

zam7371
09-24-2009, 03:49 PM
okay, terusin bro, mengenai data collection. apa itu? analisa simple b4 entry market itu bagaimana? sembari menunggu jawaban mari kita lihat GU yang sedang rally kebawah ...

kurang lebih 300 pips dari DP & WP.

Totom
09-24-2009, 03:50 PM
Beneran mas. Jgn rendah diri banget sih. Kalau ada yg bole ngongsi, ngongsiin aja mas. Aku tau kok kalu mas Totom ni pande coding EA ama script. Jadinya ilmunya pasti gk dikit


betul tu! setuju

nanti saya kongsikan ilmu apa gitu di Indonesian Forum. sekarang sedang pening mengawasi EA saya yang sedang berjuang melawan ganasnya downtrend GU yang sudah lebih dari 150 pips dalam 3 jam ini...sebenarnya saya cuma menunggu rebound 30 ~ 40 pips lah, udah untung kira2 10 pips tapi nungguinnya setengah mati....sambil nungguin saya jalan jalan kesini...

jazzbiznet
09-25-2009, 01:19 AM
nanti saya kongsikan ilmu apa gitu di Indonesian Forum. sekarang sedang pening mengawasi EA saya yang sedang berjuang melawan ganasnya downtrend GU yang sudah lebih dari 150 pips dalam 3 jam ini...sebenarnya saya cuma menunggu rebound 30 ~ 40 pips lah, udah untung kira2 10 pips tapi nungguinnya setengah mati....sambil nungguin saya jalan jalan kesini...


Terima kasih sama Bapak Totom kerna sudi berkongsi ilmu disini, moga dimurahkan rezeki kepada semuanya. amin ya rabbal alamin.

Totom
09-25-2009, 02:08 AM
silahkan datang ke thread saya disini (http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=61302) untuk berkongsi masalah seputar membuat expert advisor sendiri.


terima kasih,
to2m

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 03:43 AM
Hakikatnya tidak semua Broker jahat atau berniat untuk manipulasi orang lain.
Mereka menyediakan perkhidmatan untuk mencipta model market antara bank untuk
trader kecil pada umumnya.
Sudah tentu mereka mengaut keuntungan sambil memberi perkhidmatan kepada
trader seperti KITA.

Federal Reserve adalah pemilik pasaran, apa yang KTA trade normlly dgn USD curreny
berada dalam RADAR mereka. Pasaran Bull/Bear semua dlm kawalan mereka.
Mereka mempunyai monitoring team untuk mempastikan kedudukan mereka selamat & selesa. Antara part penting dalam Federal Reserve adalah Central Bank yg bertanggung jawap menjaga polisi pasaran.

http://www.reserve-bank.com/cb.htm

Central Bank yg terlibat juga, mempunyai RADAR untuk memerhatikan Forex Currency market. Seterusnya Bank Dealer ini biasanya marketmakers ke market Interbank, dan Mereka juga part penting untuk Dealer Central Bank. Kebanyakan Big Investor menggunakan mereka untuk berurus niaga. Golongan ini dapat melihat siapa yang BUY & SELL. Forex di lakukan bermula dari:
Federal Reserve --> Central Bank (CB) --> Dealer --> Broker--> Trader


* Ini adalah BASIC info yg sy boleh berikan, Kalo ada info yg lebih DETAILS tolong share disini.

roceli08
09-25-2009, 07:15 AM
Hakikatnya tidak semua Broker jahat atau berniat untuk manipulasi orang lain.
Mereka menyediakan perkhidmatan untuk mencipta model market antara bank untuk
trader kecil pada umumnya.
Sudah tentu mereka mengaut keuntungan sambil memberi perkhidmatan kepada
trader seperti KITA.

Federal Reserve adalah pemilik pasaran, apa yang KTA trade normlly dgn USD curreny
berada dalam RADAR mereka. Pasaran Bull/Bear semua dlm kawalan mereka.
Mereka mempunyai monitoring team untuk mempastikan kedudukan mereka selamat & selesa. Antara part penting dalam Federal Reserve adalah Central Bank yg bertanggung jawap menjaga polisi pasaran.

http://www.reserve-bank.com/cb.htm

Central Bank yg terlibat juga, mempunyai RADAR untuk memerhatikan Forex Currency market. Seterusnya Bank Dealer ini biasanya marketmakers ke market Interbank, dan Mereka juga part penting untuk Dealer Central Bank. Kebanyakan Big Investor menggunakan mereka untuk berurus niaga. Golongan ini dapat melihat siapa yang BUY & SELL. Forex di lakukan bermula dari:
Federal Reserve --> Central Bank (CB) --> Dealer --> Broker--> Trader


* Ini adalah BASIC info yg sy boleh berikan, Kalo ada info yg lebih DETAILS tolong
share disini.







.. pertanyaan utk TT ..

siapakah yg dimaksudkan big invstor itu ? adakah lebih besar modal dia dpd broker ? mengapa dibenarkan terus kpd dealer ?

.. umum tahu hanya central bank sahaja yg berkuasa utk menurun/naikan interest rate .. tapi itu bergantung juga kpd faktor fundamental/teknikal ...

dri teknik yg TT gunakan .. byk gak bergantung dari data2 yg telah lepas .. utk digunakan ke hadapan .. di sini kita masih memerlukan data2 yg lepas termasuklah dari moving everage atau dibuat graf utk di cari titik pointnya .. ( indikator masih relevan utk digunakan ).. pertanyaan sy yg masih lum terjawab , adakah ia sesuai utk scalping ?? dan jika utk swing , berapa lama hayat utk kita close sesuatu position ?


..ps : masih blur dn tajuk thread ..

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 08:01 AM
.. pertanyaan utk TT ..

siapakah yg dimaksudkan big invstor itu ? adakah lebih besar modal dia dpd broker ? mengapa dibenarkan terus kpd dealer ?

Jawapan ni sy x berapa pasti, cuma dalam fikiran saya mugkin ada yg boleh share kt sini pasal Black Wednesday ia ada kaitan dengan SOROS

http://fxacademy.net/black-wednesday/

.. umum tahu hanya central bank sahaja yg berkuasa utk menurun/naikan interest rate .. tapi itu bergantung juga kpd faktor fundamental/teknikal ...

dri teknik yg TT gunakan .. byk gak bergantung dari data2 yg telah lepas .. utk digunakan ke hadapan .. di sini kita masih memerlukan data2 yg lepas termasuklah dari moving everage atau dibuat graf utk di cari titik pointnya .. ( indikator masih relevan utk digunakan ).. pertanyaan sy yg masih lum terjawab , adakah ia sesuai utk scalping ?? dan jika utk swing , berapa lama hayat utk kita close sesuatu position ?


..ps : masih blur dn tajuk thread ..


erm...Tuan Guru blurr dgn statement sy, mungkin saya x pndai nk xplain.
cmni..Thread ni dibuka utk bincang kenapa trader selalu gagal Broker menang....
Byk faktor kan?. So sy cuba nak alih pandangan trader iaitu kita pergi jauh kebawah dari Basic idea lagi. NIAT saya nak cari PUNCA2 kenapa 95% trader gagal. Pelik & hairan
95% tu BESAR nilainya.

Jadi sy cuba bagi info sekadar yg sy tahu contohnya bagaimana Forex diperdagangkan.
Maksudnya bagaimana trade forex tu belaku dari Fed ke Central Bank ....Broker bla bla bla hingga depan muka kita (monitor screen)

Saya juga share utk semua pembaca forum ni antara sebab2 Trader gagal
PENDAPAT SAYA SAHAJA:
1) Trader tidak tahu Performance DIRI TRADER sendiri & Performance TEKNIK yg ADA.Lepas tu saya bagi suggestion CARA untuk ukur performance tu
so sy cadangkan ambil DATA. ...tolong tgok selak2 post sebelum ini.

2) SIMPLE Analisa tidak dibuat sebelum masuk market.
RAMAI TRADER HANYA Menunggu SIGNAL dari teknik2 yg mereka pelajari. Sedangkan banyak perkara yg kita boleh lihat sementara menunggu ENTRY SIGNAL tu.

* Jadi Ayat diatas ialah 2 PUNCA masalah & 2 CARA utk selesaikan masalah.

DATA Collection ni bukan Teknik Indicator. Ia hanya salah satu TEKNIK untuk kita membuat analisa b4 enter market. Nak guna method Scalping ke Swing tu terpulang.
Berapa lama nak open/close position tu xder kaitan dalam post ni.

roceli08
09-25-2009, 08:41 AM
erm...Tuan Guru blurr dgn statement sy, mungkin saya x pndai nk xplain.
cmni..Thread ni dibuka utk bincang kenapa trader selalu gagal Broker menang....
Byk faktor kan?. So sy cuba nak alih pandangan trader iaitu kita pergi jauh kebawah dari Basic idea lagi. NIAT saya nak cari PUNCA2 kenapa 95% trader gagal. Pelik & hairan
95% tu BESAR nilainya.

Jadi sy cuba bagi info sekadar yg sy tahu contohnya bagaimana Forex diperdagangkan.
Maksudnya bagaimana trade forex tu belaku dari Fed ke Central Bank ....Broker bla bla bla hingga depan muka kita (monitor screen)

Saya juga share utk semua pembaca forum ni antara sebab2 Trader gagal
PENDAPAT SAYA SAHAJA:
1) Trader tidak tahu Performance DIRI TRADER sendiri & Performance TEKNIK yg ADA.
Lepas tu saya bagi suggestion CARA untuk ukur performance tu
so sy cadangkan ambil DATA. ...tolong tgok selak2 post sebelum ini.

2) SIMPLE Analisa tidak dibuat sebelum masuk market.
RAMAI TRADER HANYA Menunggu SIGNAL dari teknik2 yg mereka pelajari. Sedangkan banyak perkara yg kita boleh lihat sementara menunggu ENTRY SIGNAL tu.

* Jadi Ayat diatas ialah 2 PUNCA masalah & 2 CARA utk selesaikan masalah.

DATA Collection ni bukan Teknik Indicator. Ia hanya salah satu TEKNIK untuk kita membuat analisa b4 enter market. Nak guna method Scalping ke Swing tu terpulang.
Berapa lama nak open/close position tu xder kaitan dalam post ni.


.. utk makluman TT , sy dah memang menyelak2 dari awal post termasuklah post2 yg telah di deletekan oleh admint .. dan termasuk juga dari post TTsendiri yg byk mengunakan ???? yg masih lum dijawab , tetapi sy lum jumpa lagi camna rupa contoh ss dari TT sendiri apa yg dimaksudkan data/simple analisis dan cara penggunaanya...


..jika boleh bagilah cth O.P camna analisis utk pair GU ni dan apa akan berlaku dalam masa 2 jam dari sekarang ... adakah boleh long/short atau ada contoh lain camba TT membuat sesuatu o.p ? nak tahu gak ... sebab hakikatnya , kita ni trader dan bukannya broker ...

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 09:04 AM
.. utk makluman TT , sy dah memang menyelak2 dari awal post termasuklah post2 yg telah di deletekan oleh admint .. dan termasuk juga dari post TTsendiri yg byk mengunakan ???? yg masih lum dijawab , tetapi sy lum jumpa lagi camna rupa contoh ss dari TT sendiri apa yg dimaksudkan data/simple analisis dan cara penggunaanya...


..jika boleh bagilah cth O.P camna analisis utk pair GU ni dan apa akan berlaku dalam masa 2 jam dari sekarang ... adakah boleh long/short atau ada contoh lain camba TT membuat sesuatu o.p ? nak tahu gak ... sebab hakikatnya , kita ni trader dan bukannya broker ...


Kalo tanda ???? yg byk tu TUJUAN nya nak soal dengan harapan ada jawapan BERSAMA tu sahaja. Itu pun Kalo ada Senior/Otai dlm ni yg sudi nak share. Mungkin juga x sesuai nak bincang pasal topik trader & broker ni. Maaf yer.

Soalan Tuan tu lebih kepada teknik & Tuan nak tahu cara sy trade, open position, statement , GU prediction & etc x sesuai kot, nanti off topik dalam forum ni.

kalo nak tahu cara saya Trade PM saya. nnti kita bincang personal. kang sy kena delete lagi sebab off topik!
Teknik yg Saya gunakan...
1) PAP.
2) Domination.
3) Real Time Strength Monitoring
4) Trade Currency BUKAN trade pair!
5) Mengguna EXCEL as Real DATA measurement.
6) Cara mudah (Easy Method) untuk mengukur kekuatan currency.
7) Trade Tanpa Chart/ Candlestick
8) Trade Tanda Indicator/Custom Indicator

Perancangan Saya untuk Masa Hadapan.
1) C# Coding. Khas untuk preparation META 5
2) Brigde. untuk Platform yang meggunakan Web Base Application, selain
Meta Trader.
3) Visual Basic Coding Upgrade.
4) Automation Trading System. EA/Robot Development.
Saya mempunyai himpunan Robot, ada yang dibina sendiri dan ada juga yg
di ambil terus dari pihak lain. Pendapat Saya, Kita perlu faham, bagaimana setiap robot berfungsi (Back Test & Forward Test ) perlu di uji di VPS (tick price) dalam masa yg lama.


Saya nak bagi link tentang Basic Method Trade...tp x sesuai kt sini sebab link ni ala2
promote bende lain.

roceli08
09-25-2009, 09:31 AM
Kalo tanda ???? yg byk tu TUJUAN nya nak soal dengan harapan ada jawapan BERSAMA tu sahaja. Itu pun Kalo ada Senior/Otai dlm ni yg sudi nak share. Mungkin juga x sesuai nak bincang pasal topik trader & broker ni. Maaf yer.

Soalan Tuan tu lebih kepada teknik & Tuan nak tahu cara sy trade, open position, statement , GU prediction & etc x sesuai kot, nanti off topik dalam forum ni.

Saya nak bagi link tentang Basic Method Trade...tp x sesuai kt sini sebab link ni ala2
promote bende lain.


.. pulok ....

buek punat jo den menaip ...... takkan nak bagi contoh camni pung kena delete .. ( nak kena tanya dulu dgn Mr. Mods ni .. betul ke ? )

.. kalau nak ikutkan , byk gak isi yg lari dari tajuk ...( byk cerita tentang teknik tanpa indikator .. betul tak ? )


p/s .. harap TT tak selalu edit postnya .. ini akan memyebabkan mungkin ada isu yg sy terlepas pandang .. tu yg asyik nak menyelak aje ...

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 10:45 AM
[QUOTE=roceli08;472876] .. pulok ....

buek punat jo den menaip ...... takkan nak bagi contoh camni pung kena delete .. ( nak kena tanya dulu dgn Mr. Mods ni .. betul ke ? )

Kalo contoh DATA Collection tu sy x leh bagi sebab file tu besar.
Yg saya maksudkan kalo Tuan nak sy post teknik saya tu mmg x sesuai. Sebab sy buat kelas berbayar kang macam nk promosi kelas pulak!
sebab tu kena contact sy personal.

.. kalau nak ikutkan , byk gak isi yg lari dari tajuk ...( byk cerita tentang teknik tanpa indikator .. betul tak ? )


Betul Naked tu cara saya. Tapi ramai yg guna indi KAYA RAYA je....so nak Try kaitkan
golongan yg guna Teknik apa yg selalu gagal. yg guna INDI sahaja ke masuk dlm 95% tu. ke yg guna Naked je Selamat. Atau guna Famous EA yg selamat.
Post sy awal nk ajak semua trader sedar akan kehadiran teknik PAP & Naked style. Yg mana teknik kurang kita di perbincangkan. Walaupun sy guna teknik ni x semesti sesuai untuk semua. So pada peringkat awal post sy cuba beri pendapat tentang kekuatan/kelemahan Naked ni tapi jadi lain pulak....Xpe lupakan tu x mau panjang2



Post terdahulu...
Antara sebab 95% Trader loss sebab tiada DATA!
maksudnya Teknik dah ada tapi DATA tiada, so bila loss mula rasa kurang yakin dengan teknik yg kita belajar!
DATA COLLECTION ni bukan indicator, ia adalah berbentuk data compilation yg kita buat
sendiri hasil dari TEKNIK2 yg kita guna. Harap Jangan salah faham.
Tiada cerita teknik disini, cuma nak ajak rakan2 berbincang untk maksimumkan profit supaya nilai 95% tu bekurangan.
Tapi kalo Tuan nk Share Ok juga. Tapi jadi lagi panjang nanti
contohnya: Apakah Teknik sesuai untuk TIDAK termasuk dalam 95% yg gagal!
1) Teknik Indicator Sahaja?
2) Fundamental Sahaja?
3) Naked Sahaja?
4) Campur2?
5) EA Sahaja?
So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....
antara yg saya share ialah, Trader X ade DATA dengan Teknik yg Sedia ada.
BUKAN SALAH TEKNIK & BUKAN SALAH BROKER tapi salah Trader. Tu yg sy maksudkan



Jadi kalo boleh dapat rumusan yg 95% tu gagal sebab INDICATOR so kita ubah teknik lain, kan senang.... Tapi KITA kena ubah/tukar teknik lain.
kita Bincangkan.

Faredz73
09-25-2009, 01:12 PM
Salam pada TT...

Agak menarik apa yg dibincangkan di thread nie...sesuai ngan tajuk yg agak brutal sikit. Tp kata org tua-tua...hanya jauhari mengenal manikam. Walau tajuk brutal tp perbincangan lebih kepada mencari jalan 95% trader picisan gagal. 5% je yg berjaya.

Pengalaman sy yg baru nie...sekadar pandangan sahaja. Kenapa 95% gagal walaupun bermcm teknik digunakan...baik yg indi atau naked trading... ( Yng berjaya ada jugak tp sikit bilangan. )

Mungkin perkara yg bakal sy utarakan ini nampak remeh pd sesetengah org tp sy disedarkan seseorang ttg perkara ini, maka sy rasa ada baiknya diutarakn juga agar semua boleh cuba utk memahami.

Apa saja teknik yg ada semua boleh mendatangkn profit. Tak kira lah guna indikator apa sekalipun janji tau apa yg mampu dn sesuai ngan diri sendiri. Bagaimana pulak utk mengekalkan prestasi agar sentiasa membuahkan hasil? Jawapannya ..ialah PETA dn KOMPAS.

Lawakkn bunyinya...PETA. Apa yg ada pd sebuah PETA ? Forex Market ibarat hutan rimba yg dara. Takde PETA dn KOMPAS...anda fikir sendiri ...sesat tak? Kalau jwpnnya sesat...maka di sini jgn salahkan sesiapa kalau sesat. Sebab, kita tak nak guna PETA dn KOMPAS yg diberikan. Bagaimana nak guna? Itu...semua kena tanya diri sendiri. Tepuk dada tanya selera. Tanpa PETA dn KOMPAS ...anda akan sesat dn termasuk di dlm 95% tersebut. Kunci yg utama...( pandangan peribadi )...ialah PETA dn KOMPAS...silalah balik ke tujuan asal kita masuk Hutan Rimba FOREX nie.

Sekadar pandangan...kalau sy salah..sila betulkan.

Madah berhelah:

' Kalau anak nak makan ikan, jgn bg ikan tp bg dia mata kail...'

roceli08
09-25-2009, 02:59 PM
[QUOTE=roceli08;472876] .. pulok ....



Kalo contoh DATA Collection tu sy x leh bagi sebab file tu besar.
Yg saya maksudkan kalo Tuan nak sy post teknik saya tu mmg x sesuai. Sebab sy buat kelas berbayar kang macam nk promosi kelas pulak!
sebab tu kena contact sy personal.

.. kalau nak ikutkan , byk gak isi yg lari dari tajuk ...( byk cerita tentang teknik tanpa indikator .. betul tak ? )


Betul Naked tu cara saya. Tapi ramai yg guna indi KAYA RAYA je....so nak Try kaitkan
golongan yg guna Teknik apa yg selalu gagal. yg guna INDI sahaja ke masuk dlm 95% tu. ke yg guna Naked je Selamat. Atau guna Famous EA yg selamat.
Post sy awal nk ajak semua trader sedar akan kehadiran teknik PAP & Naked style. Yg mana teknik kurang kita di perbincangkan. Walaupun sy guna teknik ni x semesti sesuai untuk semua. So pada peringkat awal post sy cuba beri pendapat tentang kekuatan/kelemahan Naked ni tapi jadi lain pulak....Xpe lupakan tu x mau panjang2


.. itulah bro .. dari awal sy dah bertanya ...sy blur dgn tajuk thread ni . tapi , - itu kepala , batu besar duduk dalam apa macam ?? .. nak sy cerita tajuk thread , bro bukak pasal trader takde DATA , kalau sy bukak cerita data ..bro pulok kata lari tajuk .. jadi camna nak bertukar2 pandangan ? atau kena bukak satu thread lain pasal PAP & NAKED ? .. pertanyaan sy siapa itu big investor dan kenapa boleh terus melalui dealer , besarkah modal mereka dari broker pung masih lum di jawab kan , kan


So Kenapa Broker selalu menang trader selalu kalah?.....
antara yg saya share ialah, Trader X ade DATA dengan Teknik yg Sedia ada.
BUKAN SALAH TEKNIK & BUKAN SALAH BROKER tapi salah Trader. Tu yg sy maksudkan
[/SIZE]

Jadi kalo boleh dapat rumusan yg 95% tu gagal sebab INDICATOR so kita ubah teknik lain, kan senang.... Tapi KITA kena ubah/tukar teknik lain.
kita Bincangkan.

.. tak fahamlah TT dgn ayat ini ..

.
kita Bincangkan.




.. apa jenis teknik yg digunakan .. pasti kena ikut law , disiplin dia .. ikutlah mana yg mudah bagi kita .. yg penting boleh mendapatkan profit ..tak perlu kita menyalahkan teknik 95 % trader yg gagal adalah disebabkan indikator ...( samada naked/indikator )



.... mare ke ?? ....25 %

p/s ..terima kasih atas link soros yg diberikan .. rasanya link ni ada byk terdapat pada setiap mana2 yg hendak membuka kelas porex ( salah satu senjata gak tu utk menarik klien )

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 03:33 PM
Salam pada TT...

Agak menarik apa yg dibincangkan di thread nie...sesuai ngan tajuk yg agak brutal sikit. Tp kata org tua-tua...hanya jauhari mengenal manikam. Walau tajuk brutal tp perbincangan lebih kepada mencari jalan 95% trader picisan gagal. 5% je yg berjaya.

Pengalaman sy yg baru nie...sekadar pandangan sahaja. Kenapa 95% gagal walaupun bermcm teknik digunakan...baik yg indi atau naked trading... ( Yng berjaya ada jugak tp sikit bilangan. )

Mungkin perkara yg bakal sy utarakan ini nampak remeh pd sesetengah org tp sy disedarkan seseorang ttg perkara ini, maka sy rasa ada baiknya diutarakn juga agar semua boleh cuba utk memahami.

Apa saja teknik yg ada semua boleh mendatangkn profit. Tak kira lah guna indikator apa sekalipun janji tau apa yg mampu dn sesuai ngan diri sendiri. Bagaimana pulak utk mengekalkan prestasi agar sentiasa membuahkan hasil? Jawapannya ..ialah PETA dn KOMPAS.

Lawakkn bunyinya...PETA. Apa yg ada pd sebuah PETA ? Forex Market ibarat hutan rimba yg dara. Takde PETA dn KOMPAS...anda fikir sendiri ...sesat tak? Kalau jwpnnya sesat...maka di sini jgn salahkan sesiapa kalau sesat. Sebab, kita tak nak guna PETA dn KOMPAS yg diberikan. Bagaimana nak guna? Itu...semua kena tanya diri sendiri. Tepuk dada tanya selera. Tanpa PETA dn KOMPAS ...anda akan sesat dn termasuk di dlm 95% tersebut. Kunci yg utama...( pandangan peribadi )...ialah PETA dn KOMPAS...silalah balik ke tujuan asal kita masuk Hutan Rimba FOREX nie.

Sekadar pandangan...kalau sy salah..sila betulkan.

Madah berhelah:

' Kalau anak nak makan ikan, jgn bg ikan tp bg dia mata kail...'


Salam & Terima Kasih

tu dia Master sudah keluar.....
Bagus bro kita brainstorm untuk turunkan nilai 95% tu

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 03:39 PM
[QUOTE=roceli08;472925][QUOTE=secretsuccessmgnt;472883]




.. apa jenis teknik yg digunakan .. pasti kena ikut law , disiplin dia .. ikutlah mana yg mudah bagi kita .. yg penting boleh mendapatkan profit ..tak perlu kita menyalahkan teknik 95 % trader yg gagal adalah disebabkan indikator ...( samada naked/indikator )



.... mare ke ?? ....25 %
ni maksudnya apa?


p/s ..terima kasih atas link soros yg diberikan .. rasanya link ni ada byk terdapat pada setiap mana2 yg hendak membuka kelas porex ( salah satu senjata gak tu utk menarik klien )[/QUOTE

Bab link soros tu sy x ada dalam web saya. Tu General Info je sy jwp apa yg bro tanya.

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 03:58 PM
.. itulah bro .. dari awal sy dah bertanya ...sy blur dgn tajuk thread ni . tapi , - itu kepala , batu besar duduk dalam apa macam ?? .. nak sy cerita tajuk thread , bro bukak pasal trader takde DATA ,
Trader Xde DATA antara PUNCA trader selalu kalah! Rasa nya ni x lari dari tajuk

kalau sy bukak cerita data ..bro pulok kata lari tajuk .. jadi camna nak bertukar2 pandangan ?
Saya citer cara buat DATA collection tu dan sy dh post dlm post sebelum ini.
Bro citer tu pasal DATA MA yg lepas....ni salah kes faham. Saya maksudkan DATA
performance kalo bro guna Teknik MA tu. Berapa % untung dan berapa % pulak rugi.


Ayat bro sebelum ini...
dri teknik yg TT gunakan .. byk gak bergantung dari data2 yg telah lepas .. utk digunakan ke hadapan .. di sini kita masih memerlukan data2 yg lepas termasuklah dari moving everage atau dibuat graf utk di cari titik pointnya .. ( indikator masih relevan utk digunakan ).. pertanyaan sy yg masih lum terjawab , adakah ia sesuai utk scalping ?? dan jika utk swing , berapa lama hayat utk kita close sesuatu position ?

atau kena bukak satu thread lain pasal PAP & NAKED ? ..
X citer pun bab PAP & naked ni...Bro tanya sy jawab la. Cuma pada peringkat awal
saya silap masuk thread sepatutnya kalo nk citer bende2 ada ruangan yg tertentu.
Sori yek!

pertanyaan sy siapa itu big investor dan kenapa boleh terus melalui dealer , besarkah modal mereka dari broker pung masih lum di jawab kan , kan
Kan saya dah jawap, sy x berapa pasti so mintak otai lain komen/tambah
link tu pulak membantu kalo ada yg rajin nk selak link tu.
LINK TU SAYA X GUNA UNTUK MARKETING WEB SAYA.
XDE PUN LINK TU DALAM WEB SAYA.

Faredz73
09-25-2009, 04:03 PM
Salam TT...

Sy bukan Master daa...sekadar pemorex hingusan...Bro Cekli tu yg Otai/Masta/Sifu...

Tapi apapun sy sendiri suka mencari yg tiada agar benda tu ada pada sy. Byk yg kena gali dn teliti. Itulah membezakan yg mana jauhari dn mana manikam. Sy setuju ngan semua yg memberikan pandangan dlm thread TT ni...sebabnya? Sebab,...masing2 berjaya dgn teknik sendiri, sama ada indikator waima tiada indi ( naked ). Yg penting masing2 dpt beroleh profit.

Cumanya yg membezakan di mana satukah kita berada di dlm 95% atau 5%...ialah..PETA dn KOMPAS. ( pandangan peribadi... ) PETA ialah tujuan dn matlamat kita dari A ke Z...dari satu destinasi ke lain destinasi. Dari gagal ke berjaya. Dari golongan 95% ke golongan 5%. Dan secara tidak langsung mengurangkan 95% tersebut... Kena la pandai nak baca PETA...mana Utara dn mana Selatan, Timur dn Barat. Bukan main redah je...sama la gak ngan KOMPAS...nak setting mcm mana. Bukan main buka KOMPAS terus jalan...jwpnya...ermm...TST la...

Telah diingatkan berulangkali oleh para2 Otai/Masta...jadilah yg terbaik utk diri sendiri. Tak kira mana satu yg kita nak gunakan...terpulang. Tapi kena tau tujuan...arah...ke mana hendak di tuju. Maka kita berjaya dlm misi kita itu. Gunakan lah PETA dn KOMPAS dgn bijaksana serta bijaksini. Moga faham apa yg dimaksudkan...

Selamat berjuang...:sm9:

' When the going get tough, only the tough get going '...

Madah berhelah:

' Tiap hari adalah pembelajaran...sama ada suka atau tidak..hingga ke hembusan nafas terakhir. '

suremasyuq
09-25-2009, 04:04 PM
95% gagal...........


kenapa masih nak salahkan broker sedangkan diri sendiri yang silap????




95% rugi.....


kenapa broker juga menjadi isu untuk dipersalahkan????




95% kalah...........

kenapa pula broker dikaitkan dengan kemenangan ?

bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????


Jawapan paling mudah bagaimana nak mengurangkan 95% tersebut....



ILMU

Kita kalau di sekolah,bermula dgn tadika..sekolah rendah...menengah.... kolej/universiti.. dan seterusnya ......


Tadika... atau paling mudah dipanggil ASAS.

95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....

kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah...

Sebab apa????


Sebabnya antara ILMU yang terdapat di TADIKA ialah DISIPLIN.

Tanpa DISPLIN ler yg menyebabkan 95% sentiasa disebut2kan.


p/s : disiplin ada byk , yg selalu diabaikan disiplin MM. Kenapa ?????

p/s2 : roceli , ok tak dengan " ???? " :malaysia-flag:

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 04:14 PM
[QUOTE=suremasyuq;472940]95% gagal...........

kenapa masih nak salahkan broker sedangkan diri sendiri yang silap????
95% rugi.....
kenapa broker juga menjadi isu untuk dipersalahkan????
95% kalah...........

kenapa pula broker dikaitkan dengan kemenangan ?
bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????


Jawapan paling mudah bagaimana nak mengurangkan 95% tersebut....

Kita kalau di sekolah,bermula dgn tadika..sekolah rendah...menengah.... kolej/universiti.. dan seterusnya ......
Tadika... atau paling mudah dipanggil ASAS.
95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....
kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah...
Sebab apa????
Sebabnya antara ILMU yang terdapat di TADIKA ialah DISIPLIN.
Tanpa DISPLIN ler yg menyebabkan 95% sentiasa disebut2kan.


**** ayat diatas antara jawapan yg saya carik....kena back to basic (TADIKA)
Bravo2!

roceli08
09-25-2009, 04:19 PM
.. pulok ....





Betul Naked tu cara saya. Tapi ramai yg guna indi KAYA RAYA je....so nak Try kaitkan
golongan yg guna Teknik apa yg selalu gagal. yg guna INDI sahaja ke masuk dlm 95% tu. ke yg guna Naked je Selamat. Atau guna Famous EA yg selamat.
Post sy awal nk ajak semua trader sedar akan kehadiran teknik PAP & Naked style. Yg mana teknik kurang kita di perbincangkan. Walaupun sy guna teknik ni x semesti sesuai untuk semua. So pada peringkat awal post sy cuba beri pendapat tentang kekuatan/kelemahan Naked ni tapi jadi lain pulak....Xpe lupakan tu x mau panjang2



.

... ayat inilah yg saya maksudkan bro .... ada di post 86 , jangan kata tak pernah ucapkan




Bab link soros tu sy x ada dalam web saya. Tu General Info je sy jwp apa yg bro tanya.


... rasanya sy lum pernah mintak link ini .. cuma bro selak2 page2 yg lepas .. sama tak dgn apa yg saya tanyakan ...



95% gagal...........


kenapa masih nak salahkan broker sedangkan diri sendiri yang silap????




95% rugi.....


kenapa broker juga menjadi isu untuk dipersalahkan????




95% kalah...........

kenapa pula broker dikaitkan dengan kemenangan ?

bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????


Jawapan paling mudah bagaimana nak mengurangkan 95% tersebut....



ILMU

Kita kalau di sekolah,bermula dgn tadika..sekolah rendah...menengah.... kolej/universiti.. dan seterusnya ......


Tadika... atau paling mudah dipanggil ASAS.

95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....

kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah...

Sebab apa????


Sebabnya antara ILMU yang terdapat di TADIKA ialah DISIPLIN.

Tanpa DISPLIN ler yg menyebabkan 95% sentiasa disebut2kan.


p/s : disiplin ada byk , yg selalu diabaikan disiplin MM. Kenapa ?????

p/s2 : roceli , ok tak dengan " ???? " :malaysia-flag:


ya betul !!.. inilah pandangan dari orang lama yg memang patut ditabikkan spriiiiing !!

roceli08
09-25-2009, 04:29 PM
Salam TT...

Sy bukan Master daa...sekadar pemorex hingusan...Bro Cekli tu yg Otai/Masta/Sifu...

Tapi apapun sy sendiri suka mencari yg tiada agar benda tu ada pada sy. Byk yg kena gali dn teliti. Itulah membezakan yg mana jauhari dn mana manikam. Sy setuju ngan semua yg memberikan pandangan dlm thread TT ni...sebabnya? Sebab,...masing2 berjaya dgn teknik sendiri, sama ada indikator waima tiada indi ( naked ). Yg penting masing2 dpt beroleh profit.

Cumanya yg membezakan di mana satukah kita berada di dlm 95% atau 5%...ialah..PETA dn KOMPAS. ( pandangan peribadi... ) PETA ialah tujuan dn matlamat kita dari A ke Z...dari satu destinasi ke lain destinasi. Dari gagal ke berjaya. Dari golongan 95% ke golongan 5%. Dan secara tidak langsung mengurangkan 95% tersebut... Kena la pandai nak baca PETA...mana Utara dn mana Selatan, Timur dn Barat. Bukan main redah je...sama la gak ngan KOMPAS...nak setting mcm mana. Bukan main buka KOMPAS terus jalan...jwpnya...ermm...TST la...

Telah diingatkan berulangkali oleh para2 Otai/Masta...jadilah yg terbaik utk diri sendiri. Tak kira mana satu yg kita nak gunakan...terpulang. Tapi kena tau tujuan...arah...ke mana hendak di tuju. Maka kita berjaya dlm misi kita itu. Gunakan lah PETA dn KOMPAS dgn bijaksana serta bijaksini. Moga faham apa yg dimaksudkan...

Selamat berjuang...:sm9:

' When the going get tough, only the tough get going '...

Madah berhelah:

' Tiap hari adalah pembelajaran...sama ada suka atau tidak..hingga ke hembusan nafas terakhir. '


... alamak master sarjana , sy tak pernah pun mengelarkan diri sy masta/sifu/guru ... sekadar berkongsi idea/pengetahuan aje ...


btw .. cantik gak info KOMPAS & PETA TU .. hampir terlupa saya akan asas survival dalam hutan .. kalau takde kompas & peta , kita boleh berpandukan kpd matahari,bintang,bulan ,anak sungai ... pokoknya semua menjurus utk mencari jalan keluar ...dok gitu ?

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 04:30 PM
..jika boleh bagilah cth O.P camna analisis utk pair GU ni dan apa akan berlaku dalam masa 2 jam dari sekarang ... adakah boleh long/short atau ada contoh lain camba TT membuat sesuatu o.p ? nak tahu gak ... sebab hakikatnya , kita ni trader dan bukannya broker ...


Ni ayat nak tanya teknik saya kan? so sy citer lah sikit teknik yg sy guna,
kan sy kata kalo nak kita bincang personal. Sbb kt sini x seusai
dan sy dh mintak maaf sebb peringkat awal saya silap sebb open thread x kena tempat...

Sbb saya buat kelas laa sy x mau cmpur aduk dalam forum ni. NNti ada yg igt saya promote
CUMA topik hanya nk diskus GENERAL INFO sbb2 gagal dlm Forex ni.
MCM kawan TUAN tu "suremasyuq" tu good idea!

Faredz73
09-25-2009, 04:52 PM
... alamak master sarjana , sy tak pernah pun mengelarkan diri sy masta/sifu/guru ... sekadar berkongsi idea/pengetahuan aje ...


btw .. cantik gak info KOMPAS & PETA TU .. hampir terlupa saya akan asas survival dalam hutan .. kalau takde kompas & peta , kita boleh berpandukan kpd matahari,bintang,bulan ,anak sungai ... pokoknya semua menjurus utk mencari jalan keluar ...dok gitu ?

Gitulah kiranya bro Cekli...hehehee..

Gelaran masta/sifu/guru tu..adalah sebab guna teknik sendiri yg boleh profit. Apapun tu penghormatan dari sy bro Guru Cekli...hehehe...

Maaf TT, off topik...rasa mcm menyibuk lak kat sini...hehee... Apapun...yg dimaksudkan rasanya ..bagaimana nak kurangkan 95% loss... Seperti mana otai2 lain ckp...Asas. Serupa gak citer ngan PETA dn KOMPAS...takde 2 benda tu..guna la matahari, bulan, bintang dsbnya. Tu semua merujuk kepada Forex. Asas.... Yg penting Asas. Dlm Asas ada displin nya...tu yg dimaksudkan orang lama tu...MM...money management. Dari A baru ke B dn begitulah seterusnya...barulah 95% tu berjaya kita kurangkan...walau bukan dikalangan semua trader yg ada, memadai dgn yg berada di Forum FxMalay nie...

Sekadar ingatan utk diri sendiri...:sm9:

roceli08
09-25-2009, 04:53 PM
..jika boleh bagilah cth O.P camna analisis utk pair GU ni dan apa akan berlaku dalam masa 2 jam dari sekarang ... adakah boleh long/short atau ada contoh lain camba TT membuat sesuatu o.p ? nak tahu gak ... sebab hakikatnya , kita ni trader dan bukannya broker ...


Ni ayat nak tanya teknik saya kan? so sy citer lah sikit teknik yg sy guna,
kan sy kata kalo nak kita bincang personal. Sbb kt sini x seusai
dan sy dh mintak maaf sebb peringkat awal saya silap sebb open thread x kena tempat...

Sbb saya buat kelas laa sy x mau cmpur aduk dalam forum ni. NNti ada yg igt saya promote
CUMA topik hanya nk diskus GENERAL INFO sbb2 gagal dlm Forex ni.
MCM kawan TUAN tu "suremasyuq" tu good idea!


... elok bukak satu thread baru bro kalau takut lari tajuk .. ( kalau ikhlas nak berbincang )... bab gagal dalam porex ni rasanya dah ada byk dibincangkan kat dalam forum ni ... cuba selak2 lagi tajuk2 thread .. ( asyik kerja nak menyelak aje lepas2 puasa ni .. )

.

p/s .. selain dari bab tadika dari bro suremasyuk yg lebih diutamakan , kenapa ayat yg di atasnya tidak diambil berat ( broker dipersalahkan seperti dari tajuk thread - maaf , walaupun TT tak bermaksud nak menyalahkan broker ) ??

secretsuccessmgnt
09-25-2009, 05:04 PM
... elok bukak satu thread baru bro kalau takut lari tajuk .. ( kalau ikhlas nak berbincang )... bab gagal dalam porex ni rasanya dah ada byk dibincangkan kat dalam forum ni ... cuba selak2 lagi tajuk2 thread .. ( asyik kerja nak menyelak aje lepas2 puasa ni .. )

.

p/s .. selain dari bab tadika dari bro suremasyuk yg lebih diutamakan , kenapa ayat yg di atasnya tidak diambil berat ( broker dipersalahkan seperti dari tajuk thread - maaf , walaupun TT tak bermaksud nak menyalahkan broker ) ??

TQ sebab faham NIAT saya. Bab nak bukak thread lain tu dah ada dlm Akademik Forex
TT nya ialah Gilos.
http://forum.fxopen.com/showthread.php?t=36000&page=3

so sy dah mula share dlm link tu.

secretsuccessmgnt
09-26-2009, 01:12 AM
Salam Semua.

Berikut adalah himpunan jawapan/cadangan/idea yg saya terima hasil dari membuka
thread ni. Untuk pengetahuan saya buka thread dlm beberapa forum yg lain, cuma dalam FX OPEN ni yg akitf sket....bagus2 KITA teruskan.
MUNGKIN pembaca forum ni X SETUJU dengan pendapat mereka, tapi
KITA open mind dan cuba nilaikan/filter pandangan mereka.

Fakta ini di ambil dari Forum2 lain termasuk Forum FX OPEN sendiri
Fakta ini dibuat bermula 1 hingga 26 Sept 09'

*******
1) Broker nampak apa yg TRader buat.... Trader tak nampak apa yg broker buat...a significant EDGE utk broker....

2) traders pakai brokers approved indicators...

3) Kebanyakan trader yang kejarkan meksimum profit kebiasaanya akan lost kemudian hari.

4) rasa semua tau kot indi hanya petunjuk. Dan bagi aku ianya tidak berkadar terus dengan keadaan trend. Dan indi ini hanya berkongsepkan Kebarangkalian sahaja.
pade pndgan teman indikator ni sejarah jer...boleyla kot nk gune tp gune ngan wave la...

5)kenapa tak masukan variable lain mcm indeks stock ker, daily interest rate ker,,,etc...sbb kalau ikut portfolio speculation, bila stock indek naik, currency index turun...so ada hubungan dlm equation tu kan....so buat ler equation bagi independent variable tu lebih dari satu iaitu bukan masa(t-1) sahaja masa generate graf tu...

6) boleh ka TRADER 95% menang BROKER 5% menang ....
kita kasi terbalik sama dia ... ada berani ka..........

7) kita align our positions to be on their side....not against these 'market maker'

8) Kebanyakan trader hanya memberi tumpuan memikirkan bagaimana nak mengubah, mengkaji atau menukar sistem / strategi urusniaga kepada yang lebih baik tetapi amat sedikit terfikir untuk mengubah attitude dan tabiat diri mereka.

9) the truth is within us apa yg ada dalam Diri kita sendiri is our worst enemy
Trust ourselves... believe in ourselves...

10) bab nie aku sungguh setuju sgt, bg trade ia memerlukan pengetahuan y meluas sebelum live trade. sy main demo hampir 2 tahun... sblum tul2 live trade... kesabaran n emosi menguji kita semasa trade... nie y kena kawal spenuh yer... y penting profit...

11) nie satu perkara y perlu ade dlm setiap trade... mmg kegagalan menjadikn kita lebih baik dr semalam, tetapi kena kaji kelemahan tersebut dan cuba perbaiki dgn bersungguh2, jgn putus asa... kejayaan akn menanti bagi orang yang sangat sabar dlm menempuh rintangan.

12) "If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE

13) Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING

14) Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.

15) err..saya bagi pandangan boleh tak?? senang saja kalau xnak kalah..
misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..

16) the educated trader typically get paid from the trader who has no education,no plan and who trades on emotion

17) sebab overconfident bila terover MM pun terover.

18) Bagaimana pulak utk mengekalkan prestasi agar sentiasa membuahkan hasil? Jawapannya ..ialah PETA dn KOMPAS.

19) .... pasti kena ikut law , disiplin dia .. ikutlah mana yg mudah bagi kita .. yg penting boleh mendapatkan profit ..tak perlu kita menyalahkan teknik 95 % trader yg gagal adalah disebabkan indikator ...( samada naked/indikator )

20) bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????

21) 95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....
kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah...

secretsuccessmgnt
09-26-2009, 06:51 AM
[QUOTE=secretsuccessmgnt;473026]Salam Semua.

Berikut adalah himpunan jawapan/cadangan/idea yg saya terima hasil dari membuka
thread ni. Untuk pengetahuan saya buka thread dlm beberapa forum yg lain, cuma dalam FX OPEN ni yg akitf sket....bagus2 KITA teruskan.
MUNGKIN pembaca forum ni X SETUJU dengan pendapat mereka, tapi
KITA open mind dan cuba nilaikan/filter pandangan mereka.

Fakta ini di ambil dari Forum2 lain termasuk Forum FX OPEN sendiri
Fakta ini dibuat bermula 1 hingga 26 Sept 09'

*******

Dari Fakta2 yg ada kita sort kepada 2 faktor kenapa 95% gagal

a) Human Factor
b) Technical/System Factor
1) Broker nampak apa yg TRader buat.... Trader tak nampak apa yg broker buat...a significant EDGE utk broker....
Technical/System Factor

2) traders pakai brokers approved indicators...
Technical/System Factor

3) Kebanyakan trader yang kejarkan meksimum profit kebiasaanya akan lost kemudian hari.
Human Error

4) rasa semua tau kot indi hanya petunjuk. Dan bagi aku ianya tidak berkadar terus dengan keadaan trend. Dan indi ini hanya berkongsepkan Kebarangkalian sahaja.
pade pndgan teman indikator ni sejarah jer...boleyla kot nk gune tp gune ngan wave la...
Technical/System Factor

5)kenapa tak masukan variable lain mcm indeks stock ker, daily interest rate ker,,,etc...sbb kalau ikut portfolio speculation, bila stock indek naik, currency index turun...so ada hubungan dlm equation tu kan....so buat ler equation bagi independent variable tu lebih dari satu iaitu bukan masa(t-1) sahaja masa generate graf tu...
Technical/System Factor

6) boleh ka TRADER 95% menang BROKER 5% menang ....
kita kasi terbalik sama dia ... ada berani ka..........
Human Factor

7) kita align our positions to be on their side....not against these 'market maker'
Technical/System Factor

8) Kebanyakan trader hanya memberi tumpuan memikirkan bagaimana nak mengubah, mengkaji atau menukar sistem / strategi urusniaga kepada yang lebih baik tetapi amat sedikit terfikir untuk mengubah attitude dan tabiat diri mereka.
Human Factor

9) the truth is within us apa yg ada dalam Diri kita sendiri is our worst enemy
Trust ourselves... believe in ourselves...
Human Factor

10) bab nie aku sungguh setuju sgt, bg trade ia memerlukan pengetahuan y meluas sebelum live trade. sy main demo hampir 2 tahun... sblum tul2 live trade... kesabaran n emosi menguji kita semasa trade... nie y kena kawal spenuh yer... y penting profit...
Human Factor

11) nie satu perkara y perlu ade dlm setiap trade... mmg kegagalan menjadikn kita lebih baik dr semalam, tetapi kena kaji kelemahan tersebut dan cuba perbaiki dgn bersungguh2, jgn putus asa... kejayaan akn menanti bagi orang yang sangat sabar dlm menempuh rintangan.
Human Factor

12) "If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE
Human Factor

13) Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING
Technical/System Factor

14) Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.
Technical/System Factor

15) err..saya bagi pandangan boleh tak?? senang saja kalau xnak kalah..
misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..
Technical/System Factor

16) the educated trader typically get paid from the trader who has no education,no plan and who trades on emotion
Human Factor

17) sebab overconfident bila terover MM pun terover.
Human Factor
18) Bagaimana pulak utk mengekalkan prestasi agar sentiasa membuahkan hasil? Jawapannya ..ialah PETA dn KOMPAS.
Technical/System Factor

19) .... pasti kena ikut law , disiplin dia .. ikutlah mana yg mudah bagi kita .. yg penting boleh mendapatkan profit ..tak perlu kita menyalahkan teknik 95 % trader yg gagal adalah disebabkan indikator ...( samada naked/indikator )
Human Factor

20) bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????
Human Factor

21) 95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....
kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah..
Human Factor

8 Technical/System Factor
13 Human Factor

roceli08
09-27-2009, 08:47 AM
RAHSIA MENGAPA SELALU BROKER MENANG DAN MENGAPA SELALU TRADER KALAH ….


Ingin saya kongsikan di sini ..secara ringkas apakah maksud cerita sebenar disebalik tajuk yg dikemukan ini .. MUNGKIN boleh serba sedikit mengurangkan sedikit kekalutan dari tajuk yg diberi..maaf bukan bermaksud utk memperkecilkan mana2 pihak …tetapi hanya utk pengetahuan yg boleh dikongsi/dibincangkan bersama ..

Pertamanya .. mari kita cari apa maksud broker .. secara umum broker boleh diistilahkan sebagai org tengah/agen yg berperanan menjalankan urus niaga antara trader dgn badan induk – ambil contoh pasaran bskl ..

Tetapi ramai juga yg kurang mengetahui bahwa broker ini juga boleh menjadi trader terus kpd badan induk – dgn kata lain , ia bertindak juga sbg dealer ..( keistimewaan broker2 ini diberi ke atas komisen /spread dgn nilai yg lebih kecil kerana mereka berurus niaga dgn secara pukal ( bermodal besar utk setiap urusniaga – op trade dgn lot yg besar )

Setiap broker mempunyai carta organisasi masing2 .. dpd direktor , fund manager , manager, dealer, rimiser sehinggalah bahagian membuat air ,cleaner ..dsb .. tu sy tak sebut lagi yunit2 promosi , pelaburan tetap/simpanan .. di sini sy ambil yg ringkas di bahagian unit inverstor dan menerangkan bagaimana cara dia org melakukan urus niaga harian buy/sell sahaja ..

Di yunit ini , terdapat director , fund manager , manager , dealer / remiser .. ( beza antara dealer dgn remiser – dealer bekerja dgn broker dan bergaji dari broker dan remiser kena mencari clien/trader sendiri dan bergantung dari komisen yg diperolehi dari klien yg di cari tadi ( tidak bergaji tetap ) .. jadi kita ketepikan dulu peranan remiser ..

Ke semua yunit2 ini akan bergantung kpd yunit penganalisis ( teknikal & fundamental - data Coleteral juga adalah termasuk di dalam bahagian teknikal ) utk mengetahui ke mana arah tuju pasaran ..Di dalam yunit ini terdapat juga ketua masing2 ..bukan sebarang2 person yg dilantik di yunit ini ..kebanyakkannya penganalisa2 ini di ambil dari berapa byk kebarangkalian analisa yg tepat dari analisis yg pernah dibuatnya dari kepakaran masing2 di atas teknik2 yg digunakan …

Ada yg terdiri dari empat, lima org dan mungkin lebih pakar2 di yunit ini ..dan ( ambil contoh kita ambil 5 org shj ) .. manager akan bertindak dari mereka dgn mengetahui berapa ramai antara mereka yg mengatakan pasaran akan naik/turun .. jika 4 penganalisis ini mengatakan akan naik dan 1 akan turun , kebarangkalian utk pasaran naik adalah lebih dan begitulah sebaliknya ..di bahagian yunit urusniaga pelaburan/inves pulak , kita lihat camna dia org bekerja …

Kepada broker yg lebih besar .. yunit2 ini di tempatkan di dalam bilik2 khas .. yg hanya berperanan utk melakukan urus niaga jual/beli hanya utk keuntungan kpd broker .. ( macam yunit gerakhaslah tu ) Di bilik ini dilengkapi pelbagai monitor/skrin termasuklah info2 dari news2 yg sentiasa dipantau .. kebanyakkan news diambil dari news reuters cable ( bayaranya hampir rm 3500 sebulan ) yg sentiasa up to date setiap saat ..di rauters calbe ni terdapat apa jenis urusan pasaran yg terdapat di dalam dunia ini termasuklah ramalan kaji cuaca di semua negara .. tetapi apa yg kita terima dari kebanyakkan berita reuters/blomberg/yahoo di internet adalah lebih lewat dari situsi sebenar kerana , maklumlah sudah ditapis free pulok tu ..…

Bab news sama pentingnya gak dgn teknikal .. dan kadang kala / selalunya , news ini menjadi senjata utk mereka memanipulat pasaran … samaada utk long/middle time ..

Selain dari monitor news , terdapat gak monitor utk mengetahui setiap pergerakkan pair/cureency ..Dealer2 akan diletakkan khas kpd pair masing 2 ..di sini gak terdapat bermacam2 skil/teknik dan dealer dibenarkan utk mengunakan apa jenis teknik yg terdapat di dalam dunia ini .. tetapi kebanyakkanya bergantung kpd manager utk arahan samada order jual/beli .. Monitor utk mengambil order juga adalah lain ..!! ( berapa byk monitor daa .. )

Manager pula bertindak mengawasi dealer masing2 ..termasuk swing/scalping .. terdapat byk juga khursus/seminar yg perlu diikuti oleh yunit masing2 utk lebih memahirkan skil ..setiap urusan jual beli di pantau dgn ketat .. ( manager ini juga dipilih dari pakar2 dealer yg telah byk membuat profit dan mahir tentang selok belok pasaran teknikal/fundamental ) .. manager juga bertindak mengawasi equity yg diterima dari fund manager ..berapa profit yg boleh diperolehi target utk setiap minggu/bulan ..

Berapa byk jumlah modal yg perlu dilaburkan , itu bergantung dari director utk membahagikan kpd yunit masing2 .. ia bergantung kpd jumlah equity kompeni yg ada ..tetapi tidak semua equity tersebut akan diletakkan di sini .. kena tengok gak berapa jumlah belanja utk pengurusan .. bahagian pengurusan akan pula sentiasa memantau berapa nilai perolehan yg diterima setiap minggu/bulan ..kalau silap , boleh tutup kedai nanti .. sebenarnya byk lagi yg perlu dihuraikan di sini .. tak larat pulok nak cerita panjang2 .. jadi kena fikir2 dan cari sendirilah .. he he heee..


Mari kita cari pulok apa maksud trader ..senang cerita , macam kitalah .. Terdapat banyak bezanya kan .. !!

Hampir 95 % bertindak sendirikan !! ( mungkin gak lebih peratus ini )
Ada tak sesiapa yg mengawasi akaun/equti , order , MM , keuntungan/kerugian , analisis , tindakan kita? Mungkin tidak .. .. kalau ada pun , adakah individu tersebut benar2 layak ??

Jadi apa yg harus trader lakukan ?? apakah kita perlu naked/nekad sahaja ?? … tak sedikit atau banyak , tentu ada jalan .. !!

Mari kita cermin balik , dimanakah letaknya diri kita , kelayakkan kita , kemampuan kita … di level mana ye …????

Seperti yg telah saudara org lama suremasyuq dan lain2 otai katakan .. yg perlu di cari ialah ILMU .. !! Dpd PENGALAMAN , KEMAHIRAN , LATIHAN , PELUANG , TERMASUK EMOSI DAN MINDA DALAMAN kita , BAGAIMANA SITUASI MOD /PERSEKITAN KITA mungkin tu antara jalan utk persiapan diri kita sebagai trader .. ( kalau ada cara lain , bolehlah tambah )

Ramai juga berkata kita perlu mengikuti pelbagai2 kursus/kelas porex yg ada disediakan .. Bagi yg berkemampuan bolehlah daftar tetapi bagaimana pula yg tak mampu ? ( cam aku lah kot ) .. terpaksalah berkongsi ilmu dpd sesiapa yg sudi ..mencari2 , mempelajari sendiri bab2 berkaitan porex & teknik yg ada kat forum2 dan internet .. sesiapa otai2 yg sanggup berkongsikan ilmu2nya , amat2 dialu2kan .. banyak ganjarannya tu bro …

Dan ingatlah .. apa jenis teknik yg kita gunakan , semua ada pantang larang dan disiplin masing2 ..

Berbalik dari tajuk ini .. kita mungkin kalah dgn broker disebabkan sistem pengurusan & nilai modal yg berbeza dari kita lebih2 lagi kebanyakkan tindakan kita adalah bersendirian .. tetapi perlukah kita mengalahkan mereka ?? Rasanya takde faedah utk kita mengalahkan mereka .. yg perlu kita lawan ialah sifat2 buruk emosi, physikologi , disiplin diri kita sendiri .. !!

YO ! Sebagai ingatan , Jika broker sendiri tidak mampu utk melawan arus , apatah lagi kita yg seperti ikan bilis ini … dan hakikatnya , kita adalah trader !!



... salam ..:malaysia-flag:

cheman
09-27-2009, 09:22 AM
RAHSIA MENGAPA SELALU BROKER MENANG DAN MENGAPA SELALU TRADER KALAH ….


Ingin saya kongsikan di sini ..secara ringkas apakah maksud cerita sebenar disebalik tajuk yg dikemukan ini .. MUNGKIN boleh serba sedikit mengurangkan sedikit kekalutan dari tajuk yg diberi..maaf bukan bermaksud utk memperkecilkan mana2 pihak …tetapi hanya utk pengetahuan yg boleh dikongsi/dibincangkan bersama ..

Pertamanya .. mari kita cari apa maksud broker .. secara umum broker boleh diistilahkan sebagai org tengah/agen yg berperanan menjalankan urus niaga antara trader dgn badan induk – ambil contoh pasaran bskl ..

Tetapi ramai juga yg kurang mengetahui bahwa broker ini juga boleh menjadi trader terus kpd badan induk – dgn kata lain , ia bertindak juga sbg dealer ..( keistimewaan broker2 ini diberi ke atas komisen /spread dgn nilai yg lebih kecil kerana mereka berurus niaga dgn secara pukal ( bermodal besar utk setiap urusniaga – op trade dgn lot yg besar )

Setiap broker mempunyai carta organisasi masing2 .. dpd direktor , fund manager , manager, dealer, rimiser sehinggalah bahagian membuat air ,cleaner ..dsb .. tu sy tak sebut lagi yunit2 promosi , pelaburan tetap/simpanan .. di sini sy ambil yg ringkas di bahagian unit inverstor dan menerangkan bagaimana cara dia org melakukan urus niaga harian buy/sell sahaja ..

Di yunit ini , terdapat director , fund manager , manager , dealer / remiser .. ( beza antara dealer dgn remiser – dealer bekerja dgn broker dan bergaji dari broker dan remiser kena mencari clien/trader sendiri dan bergantung dari komisen yg diperolehi dari klien yg di cari tadi ( tidak bergaji tetap ) .. jadi kita ketepikan dulu peranan remiser ..

Ke semua yunit2 ini akan bergantung kpd yunit penganalisis ( teknikal & fundamental - data Coleteral juga adalah termasuk di dalam bahagian teknikal ) utk mengetahui ke mana arah tuju pasaran ..Di dalam yunit ini terdapat juga ketua masing2 ..bukan sebarang2 person yg dilantik di yunit ini ..kebanyakkannya penganalisa2 ini di ambil dari berapa byk kebarangkalian analisa yg tepat dari analisis yg pernah dibuatnya dari kepakaran masing2 di atas teknik2 yg digunakan …

Ada yg terdiri dari empat, lima org dan mungkin lebih pakar2 di yunit ini ..dan ( ambil contoh kita ambil 5 org shj ) .. manager akan bertindak dari mereka dgn mengetahui berapa ramai antara mereka yg mengatakan pasaran akan naik/turun .. jika 4 penganalisis ini mengatakan akan naik dan 1 akan turun , kebarangkalian utk pasaran naik adalah lebih dan begitulah sebaliknya ..di bahagian yunit urusniaga pelaburan/inves pulak , kita lihat camna dia org bekerja …

Kepada broker yg lebih besar .. yunit2 ini di tempatkan di dalam bilik2 khas .. yg hanya berperanan utk melakukan urus niaga jual/beli hanya utk keuntungan kpd broker .. ( macam yunit gerakhaslah tu ) Di bilik ini dilengkapi pelbagai monitor/skrin termasuklah info2 dari news2 yg sentiasa dipantau .. kebanyakkan news diambil dari news reuters cable ( bayaranya hampir rm 3500 sebulan ) yg sentiasa up to date setiap saat ..di rauters calbe ni terdapat apa jenis urusan pasaran yg terdapat di dalam dunia ini termasuklah ramalan kaji cuaca di semua negara .. tetapi apa yg kita terima dari kebanyakkan berita reuters/blomberg/yahoo di internet adalah lebih lewat dari situsi sebenar kerana , maklumlah sudah ditapis free pulok tu ..…

Bab news sama pentingnya gak dgn teknikal .. dan kadang kala / selalunya , news ini menjadi senjata utk mereka memanipulat pasaran … samaada utk long/middle time ..

Selain dari monitor news , terdapat gak monitor utk mengetahui setiap pergerakkan pair/cureency ..Dealer2 akan diletakkan khas kpd pair masing 2 ..di sini gak terdapat bermacam2 skil/teknik dan dealer dibenarkan utk mengunakan apa jenis teknik yg terdapat di dalam dunia ini .. tetapi kebanyakkanya bergantung kpd manager utk arahan samada order jual/beli .. Monitor utk mengambil order juga adalah lain ..!! ( berapa byk monitor daa .. )

Manager pula bertindak mengawasi dealer masing2 ..termasuk swing/scalping .. terdapat byk juga khursus/seminar yg perlu diikuti oleh yunit masing2 utk lebih memahirkan skil ..setiap urusan jual beli di pantau dgn ketat .. ( manager ini juga dipilih dari pakar2 dealer yg telah byk membuat profit dan mahir tentang selok belok pasaran teknikal/fundamental ) .. manager juga bertindak mengawasi equity yg diterima dari fund manager ..berapa profit yg boleh diperolehi target utk setiap minggu/bulan ..

Berapa byk jumlah modal yg perlu dilaburkan , itu bergantung dari director utk membahagikan kpd yunit masing2 .. ia bergantung kpd jumlah equity kompeni yg ada ..tetapi tidak semua equity tersebut akan diletakkan di sini .. kena tengok gak berapa jumlah belanja utk pengurusan .. bahagian pengurusan akan pula sentiasa memantau berapa nilai perolehan yg diterima setiap minggu/bulan ..kalau silap , boleh tutup kedai nanti .. sebenarnya byk lagi yg perlu dihuraikan di sini .. tak larat pulok nak cerita panjang2 .. jadi kena fikir2 dan cari sendirilah .. he he heee..


Mari kita cari pulok apa maksud trader ..senang cerita , macam kitalah .. Terdapat banyak bezanya kan .. !!

Hampir 95 % bertindak sendirikan !! ( mungkin gak lebih peratus ini )
Ada tak sesiapa yg mengawasi akaun/equti , order , MM , keuntungan/kerugian , analisis , tindakan kita? Mungkin tidak .. .. kalau ada pun , adakah individu tersebut benar2 layak ??

Jadi apa yg harus trader lakukan ?? apakah kita perlu naked/nekad sahaja ?? … tak sedikit atau banyak , tentu ada jalan .. !!

Mari kita cermin balik , dimanakah letaknya diri kita , kelayakkan kita , kemampuan kita … di level mana ye …????

Seperti yg telah saudara org lama suremasyuq dan lain2 otai katakan .. yg perlu di cari ialah ILMU .. !! Dpd PENGALAMAN , KEMAHIRAN , LATIHAN , PELUANG , TERMASUK EMOSI DAN MINDA DALAMAN kita , BAGAIMANA SITUASI MOD /PERSEKITAN KITA mungkin tu antara jalan utk persiapan diri kita sebagai trader .. ( kalau ada cara lain , bolehlah tambah )

Ramai juga berkata kita perlu mengikuti pelbagai2 kursus/kelas porex yg ada disediakan .. Bagi yg berkemampuan bolehlah daftar tetapi bagaimana pula yg tak mampu ? ( cam aku lah kot ) .. terpaksalah berkongsi ilmu dpd sesiapa yg sudi ..mencari2 , mempelajari sendiri bab2 berkaitan porex & teknik yg ada kat forum2 dan internet .. sesiapa otai2 yg sanggup berkongsikan ilmu2nya , amat2 dialu2kan .. banyak ganjarannya tu bro …

Dan ingatlah .. apa jenis teknik yg kita gunakan , semua ada pantang larang dan disiplin masing2 ..

Berbalik dari tajuk ini .. kita mungkin kalah dgn broker disebabkan sistem pengurusan & nilai modal yg berbeza dari kita lebih2 lagi kebanyakkan tindakan kita adalah bersendirian .. tetapi perlukah kita mengalahkan mereka ?? Rasanya takde faedah utk kita mengalahkan mereka .. yg perlu kita lawan ialah sifat2 buruk emosi, physikologi , disiplin diri kita sendiri .. !!

YO ! Sebagai ingatan , Jika broker sendiri tidak mampu utk melawan arus , apatah lagi kita yg seperti ikan bilis ini … dan hakikatnya , kita adalah trader !!



... salam ..:malaysia-flag:

bagus artikel ni....:sm32: ...klu aku baca buleh lame2 tp nak menaip tuh je ktde idea pon..hehehe

secretsuccessmgnt
09-27-2009, 11:40 AM
RAHSIA MENGAPA SELALU BROKER MENANG DAN MENGAPA SELALU TRADER KALAH ….


Ingin saya kongsikan di sini ..secara ringkas apakah maksud cerita sebenar disebalik tajuk yg dikemukan ini .. MUNGKIN boleh serba sedikit mengurangkan sedikit kekalutan dari tajuk yg diberi..maaf bukan bermaksud utk memperkecilkan mana2 pihak …tetapi hanya utk pengetahuan yg boleh dikongsi/dibincangkan bersama ..

Pertamanya .. mari kita cari apa maksud broker .. secara umum broker boleh diistilahkan sebagai org tengah/agen yg berperanan menjalankan urus niaga antara trader dgn badan induk – ambil contoh pasaran bskl ..

Tetapi ramai juga yg kurang mengetahui bahwa broker ini juga boleh menjadi trader terus kpd badan induk – dgn kata lain , ia bertindak juga sbg dealer ..( keistimewaan broker2 ini diberi ke atas komisen /spread dgn nilai yg lebih kecil kerana mereka berurus niaga dgn secara pukal ( bermodal besar utk setiap urusniaga – op trade dgn lot yg besar )

Setiap broker mempunyai carta organisasi masing2 .. dpd direktor , fund manager , manager, dealer, rimiser sehinggalah bahagian membuat air ,cleaner ..dsb .. tu sy tak sebut lagi yunit2 promosi , pelaburan tetap/simpanan .. di sini sy ambil yg ringkas di bahagian unit inverstor dan menerangkan bagaimana cara dia org melakukan urus niaga harian buy/sell sahaja ..

Di yunit ini , terdapat director , fund manager , manager , dealer / remiser .. ( beza antara dealer dgn remiser – dealer bekerja dgn broker dan bergaji dari broker dan remiser kena mencari clien/trader sendiri dan bergantung dari komisen yg diperolehi dari klien yg di cari tadi ( tidak bergaji tetap ) .. jadi kita ketepikan dulu peranan remiser ..

Ke semua yunit2 ini akan bergantung kpd yunit penganalisis ( teknikal & fundamental - data Coleteral juga adalah termasuk di dalam bahagian teknikal ) utk mengetahui ke mana arah tuju pasaran ..Di dalam yunit ini terdapat juga ketua masing2 ..bukan sebarang2 person yg dilantik di yunit ini ..kebanyakkannya penganalisa2 ini di ambil dari berapa byk kebarangkalian analisa yg tepat dari analisis yg pernah dibuatnya dari kepakaran masing2 di atas teknik2 yg digunakan …

Ada yg terdiri dari empat, lima org dan mungkin lebih pakar2 di yunit ini ..dan ( ambil contoh kita ambil 5 org shj ) .. manager akan bertindak dari mereka dgn mengetahui berapa ramai antara mereka yg mengatakan pasaran akan naik/turun .. jika 4 penganalisis ini mengatakan akan naik dan 1 akan turun , kebarangkalian utk pasaran naik adalah lebih dan begitulah sebaliknya ..di bahagian yunit urusniaga pelaburan/inves pulak , kita lihat camna dia org bekerja …

Kepada broker yg lebih besar .. yunit2 ini di tempatkan di dalam bilik2 khas .. yg hanya berperanan utk melakukan urus niaga jual/beli hanya utk keuntungan kpd broker .. ( macam yunit gerakhaslah tu ) Di bilik ini dilengkapi pelbagai monitor/skrin termasuklah info2 dari news2 yg sentiasa dipantau .. kebanyakkan news diambil dari news reuters cable ( bayaranya hampir rm 3500 sebulan ) yg sentiasa up to date setiap saat ..di rauters calbe ni terdapat apa jenis urusan pasaran yg terdapat di dalam dunia ini termasuklah ramalan kaji cuaca di semua negara .. tetapi apa yg kita terima dari kebanyakkan berita reuters/blomberg/yahoo di internet adalah lebih lewat dari situsi sebenar kerana , maklumlah sudah ditapis free pulok tu ..…

Bab news sama pentingnya gak dgn teknikal .. dan kadang kala / selalunya , news ini menjadi senjata utk mereka memanipulat pasaran … samaada utk long/middle time ..

Selain dari monitor news , terdapat gak monitor utk mengetahui setiap pergerakkan pair/cureency ..Dealer2 akan diletakkan khas kpd pair masing 2 ..di sini gak terdapat bermacam2 skil/teknik dan dealer dibenarkan utk mengunakan apa jenis teknik yg terdapat di dalam dunia ini .. tetapi kebanyakkanya bergantung kpd manager utk arahan samada order jual/beli .. Monitor utk mengambil order juga adalah lain ..!! ( berapa byk monitor daa .. )

Manager pula bertindak mengawasi dealer masing2 ..termasuk swing/scalping .. terdapat byk juga khursus/seminar yg perlu diikuti oleh yunit masing2 utk lebih memahirkan skil ..setiap urusan jual beli di pantau dgn ketat .. ( manager ini juga dipilih dari pakar2 dealer yg telah byk membuat profit dan mahir tentang selok belok pasaran teknikal/fundamental ) .. manager juga bertindak mengawasi equity yg diterima dari fund manager ..berapa profit yg boleh diperolehi target utk setiap minggu/bulan ..

Berapa byk jumlah modal yg perlu dilaburkan , itu bergantung dari director utk membahagikan kpd yunit masing2 .. ia bergantung kpd jumlah equity kompeni yg ada ..tetapi tidak semua equity tersebut akan diletakkan di sini .. kena tengok gak berapa jumlah belanja utk pengurusan .. bahagian pengurusan akan pula sentiasa memantau berapa nilai perolehan yg diterima setiap minggu/bulan ..kalau silap , boleh tutup kedai nanti .. sebenarnya byk lagi yg perlu dihuraikan di sini .. tak larat pulok nak cerita panjang2 .. jadi kena fikir2 dan cari sendirilah .. he he heee..


Mari kita cari pulok apa maksud trader ..senang cerita , macam kitalah .. Terdapat banyak bezanya kan .. !!

Hampir 95 % bertindak sendirikan !! ( mungkin gak lebih peratus ini )
Ada tak sesiapa yg mengawasi akaun/equti , order , MM , keuntungan/kerugian , analisis , tindakan kita? Mungkin tidak .. .. kalau ada pun , adakah individu tersebut benar2 layak ??

Jadi apa yg harus trader lakukan ?? apakah kita perlu naked/nekad sahaja ?? … tak sedikit atau banyak , tentu ada jalan .. !!

Mari kita cermin balik , dimanakah letaknya diri kita , kelayakkan kita , kemampuan kita … di level mana ye …????

Seperti yg telah saudara org lama suremasyuq dan lain2 otai katakan .. yg perlu di cari ialah ILMU .. !! Dpd PENGALAMAN , KEMAHIRAN , LATIHAN , PELUANG , TERMASUK EMOSI DAN MINDA DALAMAN kita , BAGAIMANA SITUASI MOD /PERSEKITAN KITA mungkin tu antara jalan utk persiapan diri kita sebagai trader .. ( kalau ada cara lain , bolehlah tambah )

Ramai juga berkata kita perlu mengikuti pelbagai2 kursus/kelas porex yg ada disediakan .. Bagi yg berkemampuan bolehlah daftar tetapi bagaimana pula yg tak mampu ? ( cam aku lah kot ) .. terpaksalah berkongsi ilmu dpd sesiapa yg sudi ..mencari2 , mempelajari sendiri bab2 berkaitan porex & teknik yg ada kat forum2 dan internet .. sesiapa otai2 yg sanggup berkongsikan ilmu2nya , amat2 dialu2kan .. banyak ganjarannya tu bro …

Dan ingatlah .. apa jenis teknik yg kita gunakan , semua ada pantang larang dan disiplin masing2 ..


Berbalik dari tajuk ini .. kita mungkin kalah dgn broker disebabkan sistem pengurusan & nilai modal yg berbeza dari kita lebih2 lagi kebanyakkan tindakan kita adalah bersendirian .. tetapi perlukah kita mengalahkan mereka ?? Rasanya takde faedah utk kita mengalahkan mereka .. yg perlu kita lawan ialah sifat2 buruk emosi, physikologi , disiplin diri kita sendiri .. !!

YO ! Sebagai ingatan , Jika broker sendiri tidak mampu utk melawan arus , apatah lagi kita yg seperti ikan bilis ini … dan hakikatnya , kita adalah trader !!



... salam ..:malaysia-flag:

Salam & Terima Kasih
Banyak boleh collect INFO dari post ini. MASALAH Trader ialah SELALU rugi,,,,punca2 RUGI pulak dah ramai yg share/ bgtau . SKRG kena carik penyelesaiannya sahaja. Kalo DIAM je MASALAH TETAP MASALAH
yg penting nk carik jalan penyelesaiannya.

secretsuccessmgnt
09-29-2009, 02:02 AM
Salam semua.

Dari hasil compilation NAMPAKNYA (GENUINE BROKER) XDER MASALAH,
yang masalah skrg ialah TRADER. "Human & Technical/System" je yg contribute to this
problems.

So sy x mau citer bab Human Factor ni....sbb kena control diri sendiri...
kalo TRADER ada jiwa pendekar / pantang kalah / TAMAK x abis .....susah laa



FOCUS more on technical/system solution.
OK kita TRY cari solution nya.


bersambung..........

secretsuccessmgnt
09-30-2009, 04:39 AM
Salam Semua...

Saya akan cuba share utk mencari solution dlm masalah teknikal.
RAMAI trader belajar bermacam teknik indicator tapi TANPA mengetahui performance
teknik indicator tersebut. Saya pernah share dlm post sebelum ini.
Saya akan cuba share bagaimana DATA COLLECTION PERFORMANCE ini di buat.
Untuk membuat DATA Collection senang TAPI leceh. Sebab Data perlu dibuat untuk
3 tahun kebelakang (faktor kestabilan). Percayalah kalo TUAN2 lakukan pasti akan lebih yakin dengan teknik TUAN miliki sekarang.

<STEP 1>
DATA COLLECTION

Contoh:
KATAKAN Teknik KITA ni PARAMETER nya seperti berikut
1) PAIR (USD/JPY)
2) Take Profit 10pips
3) Stop Loss 10pips
4) Time Frame M1
5) BUY Only ( Maksudnya teknik ni TIADA sell position )

Setiap hari pada PERMULAAN candle open (depends on Broker GMT)
kita akan masuk positon BUY pair USD/JPY dengan TP 10 & SL 10

So, tgok platform position semalam, kelmarin hingga ke balakang...leceh tapi
berkesan.

Hasil dari Data Collection:
29 Sept 09 (Loss)
28 Sept 09 (Loss)

25 Sept 09 (Win)
24 Sept 09 (Win)
23 Sept 09 (Win)
22 Sept 09 (Loss)
22 Sept 09 (Loss)

dan seterusnya....


<STEP 2>
DATA COLLECTION ANALYSIS

OK, KATAKAN Kita dah complete buat data (3 Tahun).

2009 menunjukkan % WIN lebih dari % Loss
Jan (Win xx pips)
Feb (Loss xx pips)
Mar to Aug (Win xx pips)

2008 menunjukkan % WIN lebih dari % Loss
Jan (Loss xx pips)
Feb (Loss xx pips)
Mar to Dec (Win xx pips)

DATA 2007 menunjukkan % WIN lebih dari % Loss
Jan (Win xx pips)
Feb (Loss xx pips)
Mar to Dec (Win xx pips)

Katakan Jan 2007 hingga Aug 2009 Win 70% Loss 30%

<STEP 3>
DECISION
TUAN buat keputusan Teknik ni OK atau gagal.
MAKA....TERBUKTI TEKNIK KITA ni profitable !!!


<STEP 4>
Money Management Plan
Buat MM yg confirm TUAN akan LOSS 30%.

<STEP5>
FUTURE Plan
Ubah Parameter yg lain.
1) PAIR (USD/CAD)
2) Take Profit 50pips
3) Stop Loss 40pips
4) Time Frame H4
5) Teknik SUPERPOWER FX

MAKA AKAN TERHASIL 1001 TEKNIK LAGI sekiranya TUAN rajin.
Saya pernah terfikir untuk upah orang yg kerjanya hanya buat data collection ni sahaja.
Katakan KITA ada 3 Teknik:
Teknik RSI 80% win
Teknik MA 40% win
Teknik MACD 50% win

Lepas tu pilih teknik yg mana "the best" buat coding sket (EA) hantar ke VPS...buat money machine.
Kalo Tuan tidak berapa mahir buat EA pun xpe, masih boleh trade guna
manual. Maknanya TIDAK pelu ubah cara trade sekarang, Cuma Tuan
lebih tenang senang sebab dah tahu performance teknik sendiri.
Hasil dari DATA Collection kita akan menghasilkan
Teknik yg STRESS FREE sebab % win & loss kita dh boleh predict.

---> Power of DATA COLLECTION.

areyein
09-30-2009, 04:46 AM
mmg bernas and menarik apa yg masta terangkan tu. Newbies mcm saya ni blh duk tepi baca je nak komen x tau lagi...

secretsuccessmgnt
10-04-2009, 03:00 PM
Salam

Next Step selepas data collection kita akan buat plan untuk Money Managment lak.
DATA Teknik Sendiri dah OK, DATA Performance dah tahu next nk design MM yg suit utk
teknik tersebut.


Saya suka dengan statment dibawah:

7) kita align our positions to be on their side....not against these 'market maker'


Mari kita cuba fikirkan apa maksud ayat diatas, Fakto no 7 ...hebat ni.:sm12:

secretsuccessmgnt
10-06-2009, 08:48 AM
Salam.

Money management elemen penting dlm trading.
Sama ngan biz2 lain. TUAN2 mesti ada projection file.
Sudah tentu setiap biz ada HAD tertentu dalam mencapai
sesuatu keuntungan. Semua perniagaan perlu ada forecast untung rugi.

RAMAI trader x mau/malas nak buat MM sebab x tahu nak letak
berapa pip/profit yg mampu mereka lakukan.
RAMAI yg hanya mahukan MAXIMUM profit...bagi mereka x perlu nk buat MM.
Kenapa ini berlaku, sebab RAMAI tidak tahu performance teknik sendiri.
(Hal ni sy dh post sebelum ini.)

Maksudnya brp target dalam daily,weekly & monthly?
MM ini adalah antara step selepas Tuan2 tahu akan performance
teknik Tuan2. Berapa jumlah nak letak tu terpulang pada performance
teknik masing2.

MM ni menjadi TIDAK penting bagi ramai trader sebab fokus lebih diberikan
pada teknik2 untuk profit.
RAMAI trader menjadikan MM ini menjadi tidak penting dalam perancangan
semasa trading. Percayalah sekiranya TUAN2 sudah mengetahui performance
teknik TUAN2, MM ini akan membuat cara trade kita lebih displin & sistematik.

CARA MUDAH UTK MM.

CONTOH SAHAJA:
Margin : XXX usd
Leverage : 1 : xxxx
Daily Pips : xxpips
Descending Risk :
1 hingga 3 bulan 7 %
4 hingga 7 bulan 5 %
8 hingga 11 bulan 3%
* Risk perlu di kurangkan dari masa kesemasa, bagi mengelakkan pips value
semakin bertambah. Ini penting semasa position trade floating -ve
* Sekiranya acc TUAN2, accumulation bertambah hari demi hari, pasti jumlah lot
juga akan bertambah, perlu diingatkan Broker tertentu hanya membenarkan open positon pada had2 tertentu sahaja. Contohnya mini acc maximum 50lot.

* Sebagai Contoh, Sekiranya sudah mencapai profit pada awal pagi lagi,
adalah lebih baik TUAN2 tutup live acc & beralih pada demo acc.
So kita akan rasa lebih tenang.

*sychology akan membuat kita lebih TAMAK sekiranya kita terus
open positon, sedangkan daily target sudah tercapai.

Pepsifire
10-07-2009, 10:46 AM
Salam..
Trima kasih bnyak TT. Banyak info boleh dapat disini.
Harap2 dapat trus membongkar rahsia kenape terlalu
ramai trader asyik lose slama ini..:)

secretsuccessmgnt
10-08-2009, 05:21 AM
Salam..
Trima kasih bnyak TT. Banyak info boleh dapat disini.
Harap2 dapat trus membongkar rahsia kenape terlalu
ramai trader asyik lose slama ini..:)


Bro mari kita sama2 cantumkan neuron yg ada.
Saya rasa banyak lagi PUNCA2 yg boleh kita carik,
yang paling PENTING semua punca/masalah tu KITA sama2
carik solutionnya. Ini bertujuan supaya newbie yg baru dalam FOREX
tidak tersilap langkah, pengalaman lalu acc koyak/SO/Loss mengajar
sukarnya menjadi trader. Tetapi pengalaman itu yg memajukan diri kita.


Kalo pandangan saya sahaja mugkin x berapa tepat.
So ur idea r most welcome.

margin_call
10-10-2009, 10:11 AM
Tersilap langkah membawa padah..

suriamarlina
10-14-2009, 02:44 AM
Salam semua.

Dari hasil compilation NAMPAKNYA (GENUINE BROKER) XDER MASALAH,
yang masalah skrg ialah TRADER. "Human & Technical/System" je yg contribute to this
problems.

So sy x mau citer bab Human Factor ni....sbb kena control diri sendiri...
kalo TRADER ada jiwa pendekar / pantang kalah / TAMAK x abis .....susah laa



FOCUS more on technical/system solution.
OK kita TRY cari solution nya.


bersambung..........

betul tu. broker hanya amik spread je. Kalau kita rugi pun broker tak jejas apa-apa. macam dia amik upah siap-siap. Kalau asyik rugi tu maknanya trader yang masih tak faham market condition. Tingkatkan ilmu pengetahuan dulu sebelum trading semula. Mcm saya nak latih confident, saya tak pakai stop loss langsung. hanya bergantung pada timeframe besar. Kalau trend weekly dan daily dah berubah arah, baru saya timbang tutup pos rugi. tapi saya amalkan MM yang rendah supaya saya ada banyak peluru untuk ditembak berkali-kali. if planning nak tutup pos rugi, saya sering ada plan untuk cover losses dengan entry 90% succeed dengan specific target dan specific lot size. yang penting saya trade dengan yakin dan tenang.

lateralus
10-14-2009, 09:56 AM
Agar sukar nak lihat secara 'fizikal' DATA Collector yang tuan tanah nyatakan..

TT buleh bagi dalam bentuk grafik (gambor chart le) supaya senang nak rujuk contoh tu..

Sebab pengguna MT4 kebiasaan rujuk 'data collector' sendiri dengan teknik yang hanya guna forward test..

secretsuccessmgnt
10-14-2009, 05:29 PM
Agar sukar nak lihat secara 'fizikal' DATA Collector yang tuan tanah nyatakan..

TT buleh bagi dalam bentuk grafik (gambor chart le) supaya senang nak rujuk contoh tu..

Sebab pengguna MT4 kebiasaan rujuk 'data collector' sendiri dengan teknik yang hanya guna forward test..

Salam Bro,

Memang sukar nak collect DATA2 tu sy sndiri pun merah biji mata nak collect
Tapi itu laa hasilnya kalo kita buat sendiri (Yakin & Tenang).
Kalo nk post kt sini. Panjang lebar.

Bro leh jumpa saya kalo Free. (Section 27 Shah Alam)
Bab ni mmg x leh nak back test or forward test.
Back test akan error sbb x accurate.
Forward lagi susah sbb data collect tu kena ambil masa yg lama.

secretsuccessmgnt
10-14-2009, 05:31 PM
betul tu. broker hanya amik spread je. Kalau kita rugi pun broker tak jejas apa-apa. macam dia amik upah siap-siap. Kalau asyik rugi tu maknanya trader yang masih tak faham market condition. Tingkatkan ilmu pengetahuan dulu sebelum trading semula. Mcm saya nak latih confident, saya tak pakai stop loss langsung. hanya bergantung pada timeframe besar. Kalau trend weekly dan daily dah berubah arah, baru saya timbang tutup pos rugi. tapi saya amalkan MM yang rendah supaya saya ada banyak peluru untuk ditembak berkali-kali. if planning nak tutup pos rugi, saya sering ada plan untuk cover losses dengan entry 90% succeed dengan specific target dan specific lot size. yang penting saya trade dengan yakin dan tenang.


Cara bro sesuai utk org yg dah biasa ngan Intraday to swing style.
Bagus2 teruskan semuga kita berterusan kutip pips!

secretsuccessmgnt
11-07-2009, 02:58 PM
Salam Semua

Maaf lambat update di forum ni ( lately busy ngan pelbagai aktivity )
Rujukan dibawah sebagai New Input kepada Trader.

Ketika KITA semua sedang mengkaji pasaran pertukaran mata wang, biasanya KITA menjumpai pelbagai teori ekonomi dan kaedah yang terlibat dalam pasaran Forex. Hal ini sangat penting bahawa " pelabur / peniaga memahami teori-teori yang terlibat.


Ada 4 daripada teori-teori ekonomi utama ini ketika KTA dalam FOREX ini.

Teori # 1 - BALANCE OF PAYMENTS
Ada dua segmen yang terlibat dengan sebuah Balance of Payment (BOP), yang merupakan senarai dari seluruh transaksi antara satu negara dalam tempoh masa tertentu. Ketika KITA sedang membincangkan BOP itu biasanya dibahas dari sudut STANDARD CAPITAL atau CURRENT ACCOUNTS. Ini adalah saiz kemasukan dan dalam bentuk pengeluaran dari suatu negara samada modal dan barang.

Biasanya, Teori BOP merujuk kepada COUNTRY CURRENT ACCOUNT berbanding dengan Modal . Ini digunakan untuk menentukan arah yang menuju ke mata wang didasarkan pada perdagangan barang nyata. Ketika suatu negara berjalan, current account yang besar dengan baik defisit atau surplus, kadar pertukaran kewangan dikatakan keluar daripada asasnya atau tidak seimbang. Penyesuaian harga mata wang perlu dilakukan.

Ketika suatu negara import melebihi eksport mereka, ini dianggap sebagai defisit dan biasanya mengurangkan nilai mata wang. Sebaliknya, bila melebihi eksport import, ada surplus dan EXCHANGE RATE biasanya akan naik nilainya.

Teori # 2 - Interest Rate parity
Hal ini terjadi ketika perbezaan antara dua negara yang Interest Rate adalah sama dengan perbezaan antara kadar pertukaran FORWARD EXCHANGE berbanding dengan SPOT EXCHANGE VALUE. Karena hubungan antara INTEREST RATE dan kedua nilai tersebut, INTEREST RATE PARTY memainkan peranan yang sangat signifikan di pasaran Forex.
Boleh juga difikirkan bahawa jika tidak ada perbezaan dalam INTEREST RATE, perbandingan antara dua Negara, maka kemungkinan besar tidak akan ada kesempatan untuk mendapat keuntungan dalam kewangan. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa tiada risiko , kerana itu ia menggagalkan banyak harapan untuk mendapatkan kewangan melalui pelaburan.


Teori # 3 - International Fisher Effect (IFE)
Teori ini pada asasnya menyatakan bahawa setiap perubahan yang DIHARAPKAN dalam perubahan CURRENCY RATE antara dua negara kurang LEBIH KURANG SAMA dengan ukuran dasar Perbezaan INTERST RATE antara kedua negara.
Teori menunjukkan bahawa kadar pertukaran antara dua negara harus Flactuate
berdasarkan jumlah yang paling hampir dengan Nilai Interest Rate tersebut.

Jika INTEREST lebih rendah di salah satu negara berbanding dengan yang lain, maka
dalam hal ini Teori EXCHANGE RATE ini boleh diramal.



Teori # 4 - Purchasing Power parity (PPP)
Menjangkakan jumlah penyesuaian/perubahan yang diperlukan antara dua kadar pertukaran negara sehingga nilaiannya mejadi ukuran utk Kuasa Beli dlm sesuatu negara.

Teori menunjukkan bahawa PRICE LEVEL dari kedua negara yang bersangkutan harus sama apabila perubahan EXCHANGE RATE ini lengkap. Teori juga juga mencadangkan
bahawa "LAW of ONE PRICE" di mana harga barang sama dalam basic global.





http://www.secretsuccessmanagementforex.com/index.php

lateralus
11-09-2009, 03:57 AM
Salam Semua

Teori menunjukkan bahawa PRICE LEVEL dari kedua negara yang bersangkutan harus sama apabila perubahan EXCHANGE RATE ini lengkap. Teori juga juga mencadangkan
bahawa "LAW of ONE PRICE" di mana harga barang sama dalam basic global.
http://www.secretsuccessmanagementforex.com/index.php

Terima kasih TT dengan penerangan.. ada bagus juga jika TT dapat extract siggy TT kat bawah tu;

"Drain The Market" :sm18:

antara secret weapon yg banyak kena banned kat forum international..

secretsuccessmgnt
11-10-2009, 02:33 AM
Terima kasih TT dengan penerangan.. ada bagus juga jika TT dapat extract siggy TT kat bawah tu;

"Drain The Market" :sm18:

antara secret weapon yg banyak kena banned kat forum international..

Salam bro Team International yg bro maksudkan tu mmg ganas mengutip pips...

cuma saya nak ambil contoh yg baik dari dorang ni.

lagi satu nak cabar diri sendiri untuk terus maju dalam Fx ni.

kmbeng
11-10-2009, 05:49 AM
Salam bro Team International yg bro maksudkan tu mmg ganas mengutip pips...

cuma saya nak ambil contoh yg baik dari dorang ni.

lagi satu nak cabar diri sendiri untuk terus maju dalam Fx ni.

selagi bleh kutip pips 2 memang contoh yang baik... :i-love-fxopen:

ps: bla la bleh nak jadi ahli team kuda:sm36:

lilinman
11-13-2009, 08:32 AM
memang details penerangan tt.fx perlu kajian teliti utk tackle ia.