PDA

View Full Version : trade with simulation



764
07-11-2009, 10:33 PM
salam kawan2 ...
disini saya sertakan file2 yang perlu untuk kita mula kan dagangan simulasi...

objektif trade simulation:

* membantu para trader untuk berlajar dan berlatih mencari right entry point (OP) dan exit (close)
* membuat latihan simulasi cara mengunakan indicator dan pilihan..
* membuat latihan secara rekod terdahulu (back test) manual trading system pilihan..


cara install : ada dalam manual dia... tak paham gak leh kita sama sama bincangkan

kelebihan:

* trade manual pada offline chart.. start ngan tarikh terdahulu (contoh:6/7/2009) dan trade hingga tarikh terkini (contoh:10/7/2009)
* tidak perlu tunggu 4jam... jika pada online chart anda perlu tunggu 4 jam untuk candle seterusnya (kelajuan simulation boleh dilaras) Boleh trade pada sabtu dan ahad 24/7..
* boleh diaplikasikan dengan semua indicator pilihan dan template pilihan kecuali ea..



penafian:
simulasi ini adalah ciptaan orang lain... saya dapat dari tempat lain.saya manfaatkan untuk latihan (RnD) lain2 pengubahsuai terhadap setting atau teknikal ke ape mmg saya tak pandai (newBEE). jadi sama samalah kita merungkai jika terdapat kemusyikalan dan sama sama kita perbaiki..
sebarang gambar trading idea atau system adalah sebagai contoh sahaja..

MESTI patuh!!
thread ni kita bincang cara bagaimana nak mulakan,cara guna dan sebagainya.. dithread ini kita tidak dibenarkan memohon indicator @ea @ trading system atau mana mana yang bersangkutan dengan perkara diluar dari objektif thread ini tadi.. kerjasama dari semua pihak amat dihargai.

download disini>> trade with simulator (http://www.savefile.com/files/2151271)
sama sama kita manfaatkan sebaik mungkin.. demi menjadi trader yang lebih terampil dan berjaya insyaALLAH..:sm52:


versi bahasa malaysia (rojak skit):D
simulasi episod 1 (18/7/2009)

simulasi episod 2 (coming soon)

:i-love-fxopen:

aabadrin19
07-11-2009, 11:03 PM
salam .. mm ..bagus gak nii .. utk tambah keyakinan dalam berniaga ... tapii...
kalau boleh tuan tanah bagi lerr 2 -3 contoh2 dlm pair utama yeee.

dan lagi satu .. nape link yg dibagi tu takleh pakai ? server down ke ?

764
07-12-2009, 06:26 AM
ok ...dah dapat dah ... makasih .

sama sama kawan2.. saya ari tue kerap test ngan GBPUSD.. semalam EURUSD... tak sempat habis.. mata nyer battery nak habis..hhehehe...

kawan kawan kalo ada idea idea penambah baikkan tue kongsi2 lah yer.. saya newBee.. tau guna edit edit tak ghoti....hehe

selamat mencuba..

happpy weekend:sm52:

Ayenfx_g
07-13-2009, 01:02 PM
bagus laa bro simulator nie,xmmbazir masa tunggu next candle.
sesuai sgt utk newbee cam sy nie heee:sm50:
cuma nak dptkan kepastian klu nak op nga close misti kat navigator je ker?
min lot brapa bro.?:sm29:

764
07-13-2009, 01:50 PM
bagus laa bro simulator nie,xmmbazir masa tunggu next candle.
sesuai sgt utk newbee cam sy nie heee:sm50:
cuma nak dptkan kepastian klu nak op nga close misti kat navigator je ker?
min lot brapa bro.?:sm29:

bagus sekali bro leh apply simulator nie...
yup saya mmg klik kat navigator namun begitu kita boleh buat hot key gak...
masalahnyer lot dia dah tetapkan 1.0lot and tp 30 SL 30... kena ubah sendiri.. part nie mmg leceh sebab semua manual...
saya tak gheti sangat pasal lot tue.. newBEE gak..
saya guna simulator hanya untuk latihan OP dan OP dan OP and close sahaja...hehehe

teruskan usaha..

happy trading:sm52:

akamature
07-13-2009, 02:58 PM
salam...nak tumpang sedut jugak...time kasih tuan tanah.,...

764
07-13-2009, 04:12 PM
sama sama lah kita manfaatkan nye
mudah mudahan kita lebih baik dari sebelum ini..

training makes perfect.. mistake is always a great for those who love to learn from it...
- kate kawan2 kita gak nie:sm32:

for friend with love:sm32:

happy trading

764
07-14-2009, 05:35 AM
nak mintak tolong boleh tak... sape sape kirenya boleh membantu saya.... mengolah semula buku ini dalam Bahasa Melayu..

kerjasama anda amat saya hargai...thanks..

p/s: teruskan berjuang

happy trading:sm53:

erafrofit
07-14-2009, 11:51 PM
bagus sekali bro leh apply simulator nie...
yup saya mmg klik kat navigator namun begitu kita boleh buat hot key gak...
masalahnyer lot dia dah tetapkan 1.0lot and tp 30 SL 30... kena ubah sendiri.. part nie mmg leceh sebab semua manual...
saya tak gheti sangat pasal lot tue.. newBEE gak..
saya guna simulator hanya untuk latihan OP dan OP dan OP and close sahaja...hehehe

teruskan usaha..

happy trading:sm52:

salam bro ... berapa setting yang dikehendaki mungkin script yang saya buat boleh
digunakan daam simulator ni ....

hanya untuk membantu ....

764
07-15-2009, 12:28 AM
salam bro ... berapa setting yang dikehendaki mungkin script yang saya buat boleh
digunakan daam simulator ni ....

hanya untuk membantu ....

wooo caya lah masta erafrofit... saya selalu kena load sendiri
saya punya TP50 SL888
boleh buat tak masta...

:sm52: ngah siapkan proposal utk u masta

erafrofit
07-15-2009, 12:53 AM
ok ... saya x test kalau x jalan bagi tau ... saya bagi mq4 nya jika jalan bolehlah edit
sesedap rasa ... masuklan dalam folder script ... tutup mt4 dan buka balik untuk compile
auto ... atau boleh compile manual ... buka dengan mq4 editor & telan F5 ...

764
07-15-2009, 03:42 AM
ok ... saya x test kalau x jalan bagi tau ... saya bagi mq4 nya jika jalan bolehlah edit
sesedap rasa ... masuklan dalam folder script ... tutup mt4 dan buka balik untuk compile
auto ... atau boleh compile manual ... buka dengan mq4 editor & telan F5 ...

its workin thanks bro:sm52:

764
07-15-2009, 07:22 PM
kepada mereka yang nak versi bahasa melayu tue.. saya akan usahakan pada sabtu dan ahad nie insyaALLAH.. tapi tak janji haa.. sebab kerja..

maybe dalam bentuk word.. sebab PDF writer kenape ntah tak function dah nie..isk :(

teruskan berjuang....:sm9:

happy trading...

Ayenfx_g
07-16-2009, 08:11 AM
kepada mereka yang nak versi bahasa melayu tue.. saya akan usahakan pada sabtu dan ahad nie insyaALLAH.. tapi tak janji haa.. sebab kerja..

maybe dalam bentuk word.. sebab PDF writer kenape ntah tak function dah nie..isk :(

teruskan berjuang....:sm9:

happy trading...

ko betul-betul laa ingin membantu.cayalah, teruskan usaha,
apa kata aku up ko punya repo heee.:sm52:

764
07-16-2009, 08:30 AM
ko betul-betul laa ingin membantu.cayalah, teruskan usaha,
apa kata aku up ko punya repo heee.:sm52:

sambil nyelam aku minum air.. aku pon nak polish entry skill.. anyway thanks bro

isdaniel
07-16-2009, 09:57 AM
bro 764,

bagaimana nak apply simulation nie? just copy paste ke dlm experts dan script ke? then mcm mane kita nak buat simulation menggunakan sesuatu teknik? misalkata sy guna teknik mp2009...so sy attach ea simulation nie atas teknik mp2009 ke?

764
07-16-2009, 11:29 AM
bukan macam tue bro..
ok nak test dia kita buat macam nak test ea
kita guna startegy tester.. kat koleh kita biasa bubuh dia tue kita bubuh ea... trade with simulator..
lopeh tue.. setting apo apo yang patut cam ea,,, kan kalo mp2009... time frame 30..
then pilih pair, tarikh yang nak test tue...
then klik visual mode pilih speed 1 ok dia nak jalan tapi speed dia satu so masa nie kita amik mase... masukkan template yang bro nak test tue kedalam chart (simulator visual tadi tue) ok..

lepas dah ada chart... bro boleh laras speed candle tue ikut kelajuan yang bro suke...

ok nak konon2 kita beli or jual ada dalam navigatir scripts

harap membantu...:sm9:

sakit kepala terlelap tadi

pukulan_maut
07-16-2009, 01:04 PM
Baguslah ko translate ke dalam bahasa melayu.

Semakin ramai orang melayu yg X tau speaking akan berminat untuk menbaca buku ni.

Jgn pulak nanti, aku masuk website lelong tengok iklan terpampang "MENGHASILKAN DUIT DENGAN TEKNIK SIMULATION DALAM BAHASA MELAYU DENGAN MUDAH"

Mampuis, mcm2 hal http://i564.photobucket.com/albums/ss87/skyline_gtr34/2pb.gif

roceli08
07-16-2009, 01:21 PM
kepada mereka yang nak versi bahasa melayu tue.. saya akan usahakan pada sabtu dan ahad nie insyaALLAH.. tapi tak janji haa.. sebab kerja..

maybe dalam bentuk word.. sebab PDF writer kenape ntah tak function dah nie..isk :(

teruskan berjuang....:sm9:

happy trading...


.... cantik tu bro ...aku bahasa english kena guna kamus ...tapi kalau bahasa german , pejam mata sambil angkat kaki dua2 memang kacang......


bukan macam tue bro..
ok nak test dia kita buat macam nak test ea
kita guna startegy tester.. kat koleh kita biasa bubuh dia tue kita bubuh ea... trade with simulator..
lopeh tue.. setting apo apo yang patut cam ea,,, kan kalo mp2009... time frame 30..
then pilih pair, tarikh yang nak test tue...
then klik visual mode pilih speed 1 ok dia nak jalan tapi speed dia satu so masa nie kita amik mase... masukkan template yang bro nak test tue kedalam chart (simulator visual tadi tue) ok..

lepas dah ada chart... bro boleh laras speed candle tue ikut kelajuan yang bro suke...

ok nak konon2 kita beli or jual ada dalam navigatir scripts

harap membantu...:sm9:

sakit kepala terlelap tadi



kalau guna manual camna bro ? aku masih buta ea..



...

764
07-16-2009, 01:53 PM
Baguslah ko translate ke dalam bahasa melayu.

Semakin ramai orang melayu yg X tau speaking akan berminat untuk menbaca buku ni.

Jgn pulak nanti, aku masuk website lelong tengok iklan terpampang "MENGHASILKAN DUIT DENGAN TEKNIK SIMULATION DALAM BAHASA MELAYU DENGAN MUDAH"

Mampuis, mcm2 hal http://i564.photobucket.com/albums/ss87/skyline_gtr34/2pb.gif
hahahahaha...

....

kalau guna manual camna bro ? aku masih buta ea..



...

part nie yang susah... sebab mmg benda nie ada dalam manual tapi in english.. sabar yer bro.. mudah2an aku dapat siapkan ari sabtu nie..

ps: boss aku berbulu kalo tgk aku bawak laptop g kerja..sbb aku kerja 100% pakai energy tak pakai pc pon

pss: kalo ada yang dapat translatekan lagi terboiikk..

thanks in advance, happy trading:D

764
07-17-2009, 07:12 AM
Kalau nak bukak multiple post dalam satu2 masa bagaimana caranya bro.. Atau dahpun diprogram hanya single post dibenarkan untuk simulate... Mohon penjelasan dan tunjukajar.. Terima kasih.

saya dapati mmg hanya boleh trade 1 OP dalam satu satu masa... mmg masalah bagi yang nak masuk multi OP..
mmg dari awal lagi saya ada dok try... tak menjadi...

minta kerjasama kalo kalo ada pakar ea.. tolong supaya leh buat banyak2 OP... sebab permintaan dah ado nie... :D

thanks in advance

764
07-20-2009, 04:52 PM
buku versi bahasa melayu tue dah release ari tue.. macam mane boleh paham ker? atau kena repair lagik.. and sabar yer episod 2 cara-cara pakai akan kuar sabtu kelak.. insyaALLAH...

segala kesulitan amat dikesali..

komen membina amat diperlukan.. demi kebaikan semua...:sm44:

kutu_loncat
07-21-2009, 01:52 AM
tahniah lah sebab jumpa simulasi ni. ok gak. aku dah try, tapi seperti strategy biasa gak, apa apa indicator yg bukan TF dia, tak leh jalan jugak. maksud aku sebagai contoh kalau kita guna templeta merdekarama 2008. dia ada macd untuk 30 minit, macd untuk 1 jam dan ha untuk 4 jam. jika kita backtest kat tf30 minit, yang 1 jam dan 4 jam punya indicator tak jalan.

sesuai untuk template yg pakai indicator tf yang sama sahaja.

apa pun. TQ for sharing :sm5:

764
07-21-2009, 06:44 AM
tahniah lah sebab jumpa simulasi ni. ok gak. aku dah try, tapi seperti strategy biasa gak, apa apa indicator yg bukan TF dia, tak leh jalan jugak. maksud aku sebagai contoh kalau kita guna templeta merdekarama 2008. dia ada macd untuk 30 minit, macd untuk 1 jam dan ha untuk 4 jam. jika kita backtest kat tf30 minit, yang 1 jam dan 4 jam punya indicator tak jalan.

sesuai untuk template yg pakai indicator tf yang sama sahaja.

apa pun. TQ for sharing :sm5:

terime kasih masta kerana memberi komen.. mmg masih ada kelemahan dalam simulator nie macam yang bro cakap... tf lain mmg dia tak baca
kalo ada coders leh crack nie wahhh championn..

ps saya selalu berlatih guna mp2009 booster.. cantek its working very well

thanks again and happy trading..
:i-love-fxopen:

kutu_loncat
07-21-2009, 08:27 AM
terime kasih masta kerana memberi komen.. mmg masih ada kelemahan dalam simulator nie macam yang bro cakap... tf lain mmg dia tak baca
kalo ada coders leh crack nie wahhh championn..

ps saya selalu berlatih guna mp2009 booster.. cantek its working very well

thanks again and happy trading..
:i-love-fxopen:

huhuhu.. aku bukan master.. aku pun masih sesat lagi nih.. tunggu bro hafiz buat live trading, ada niat nak ke sana.. klu bro nakkan mq4 file untuk stimulasi ea ni, aku boleh decompilekan, sebab dia masih under version lama punya.

klu berminat, angkat tangan ye.. huhuhu:sm5:

764
07-21-2009, 08:32 AM
huhuhu.. aku bukan master.. aku pun masih sesat lagi nih.. tunggu bro hafiz buat live trading, ada niat nak ke sana.. klu bro nakkan mq4 file untuk stimulasi ea ni, aku boleh decompilekan, sebab dia masih under version lama punya.

klu berminat, angkat tangan ye.. huhuhu:sm5:

wooo... best best dia buat kat mane nak join boleh...:D:D
bro nak compilekan macam mane.. nak go for advance punya ker... means yang macam kita bincang tadi lain lain tf boleh masuk macam tue ke... bro buat sekali leh OP banyak kali ada user minat macam tue...

angkat dua dua belah tangan nie :D:D

kutu_loncat
07-21-2009, 09:37 AM
wooo... best best dia buat kat mane nak join boleh...:D:D
bro nak compilekan macam mane.. nak go for advance punya ker... means yang macam kita bincang tadi lain lain tf boleh masuk macam tue ke... bro buat sekali leh OP banyak kali ada user minat macam tue...

angkat dua dua belah tangan nie :D:D

bila bro hafiz nak buat, tak tau lagi tapi saya rasa dia akan bunyikan loceng kelas dulu baru kite boleh konvoi ke sana.

pasal simulasi nih, aku tak buat apa apa pun, cuma buka file ex4 kepada mq4 je. supaya kalau ada master2 yg rajin nak adjust ..

tq. :i-love-fxopen:

764
07-21-2009, 10:03 AM
bila bro hafiz nak buat, tak tau lagi tapi saya rasa dia akan bunyikan loceng kelas dulu baru kite boleh konvoi ke sana.

pasal simulasi nih, aku tak buat apa apa pun, cuma buka file ex4 kepada mq4 je. supaya kalau ada master2 yg rajin nak adjust ..

tq. :i-love-fxopen:

cun cun... nanti loceng kelas bunyi.. kasi war war kan eh... jika kereta ku rosak... sanggup naik bas.. woo..

ok silakan pakar pakar coders.. mengubahsuaikan ea simulator nie.. thanks in advance

kepompong
07-22-2009, 01:51 AM
bila bro hafiz nak buat, tak tau lagi tapi saya rasa dia akan bunyikan loceng kelas dulu baru kite boleh konvoi ke sana.

pasal simulasi nih, aku tak buat apa apa pun, cuma buka file ex4 kepada mq4 je. supaya kalau ada master2 yg rajin nak adjust ..

tq. :i-love-fxopen:

ini fail mane pulak.. terbaru simulator ? :sm40:

764
07-22-2009, 05:15 AM
kenape bro?? :bull-bear:

kutu_loncat
07-22-2009, 07:40 AM
ini fail mane pulak.. terbaru simulator ? :sm40:

bukan baru, cuma dibukakan dari ex4 ke mq4 je. senang korang nak edit sendiri, default setting lot 1.0, tp 10 pip stoplost 100 pip

764
07-22-2009, 08:54 AM
kepada mereka yang ada lain lain simulator leh gak kongsi2... :sm50:

kepompong
07-29-2009, 07:19 AM
dah tak ade org menjengok rumah ni ke?

764
07-29-2009, 07:34 AM
tue pasal takda episod 2... kire macam product tak laku laaa... :sm39:

madshark
07-30-2009, 02:09 PM
bukan tak laku bro..may be ramai yg da tau camne nak praktis guner yg bro bagi kot..tima kasih share bro..mambantu mengasah skill..hehe

tq for your support :sm12:

kermens
07-30-2009, 04:06 PM
i'm gonna try thanks

764
07-31-2009, 02:37 AM
bukan tak laku bro..may be ramai yg da tau :sm12:

ur welcome bro..

i'm gonna try thanks

all the best

happy trading:fxopen-black2-flag:

Ayenfx_g
07-31-2009, 10:58 AM
tue pasal takda episod 2... kire macam product tak laku laaa... :sm39:

Wooo,ckp baik2 skit tuan tanah,heee:sm15: apa plak produk xlaku nya,sbb produk nie la salah satu sbb bertambah pip hijau skang heee.:sm18:

FeZAl88
07-31-2009, 02:13 PM
simulator cam menarik..huhu.
bleh lah memantapkan skill trading hujung minggu tuk sy yg masih newbie..
time kasih tuan tanah..

:sm8:

764
07-31-2009, 03:12 PM
Wooo,ckp baik2 skit tuan tanah,heee:sm15: apa plak produk xlaku nya,sbb produk nie la salah satu sbb bertambah pip hijau skang heee.:sm18:
baguslah bro dapat manfaatkan kegunaan sebenar simulator nie... moga bertambah maju dalam forex... aminn

simulator cam menarik..huhu.
bleh lah memantapkan skill trading hujung minggu tuk sy yg masih newbie..
time kasih tuan tanah..

:sm8:
selamat mencuba...

happy trading:sm26:

madshark
07-31-2009, 03:15 PM
trade simulator bro memang bnyk membantu dalam trading..tapi kadg2 kalau indicator multitimeframe cam mtf braintrend tu slalu cam prob je bro..yg lain ok..paksa run 2 metatrader sekali gus..satu bukak tf 4h satu lagi m30..hehe..tapi ram kene 2gb keatas..kalau tak abis la pc..

764
07-31-2009, 03:46 PM
trade simulator bro memang bnyk membantu dalam trading..tapi kadg2 kalau indicator multitimeframe cam mtf braintrend tu slalu cam prob je bro..yg lain ok..paksa run 2 metatrader sekali gus..satu bukak tf 4h satu lagi m30..hehe..tapi ram kene 2gb keatas..kalau tak abis la pc..

heheheh betul tue bro kutu loncat ada mengutarakan pemasalah ini... tapi coders yer masih belum ada tue pasal mmg ada masalah dalam indicator yang melibatkan mtf...

:sm10:

kepompong
08-02-2009, 12:55 AM
kalau boleh op byk kan bagus... kalau setakat satu, rase cam tak puas hati aa.. bile op satu ade yg floating sampai beberape jam.. dalam tempoh beberapa jam tu boleh laaa op lagi skali... harap boleh dibaiki simulator tu yeee.. tambah ajee :D

764
08-02-2009, 02:00 AM
hehehe saya bukan simulator developer bro.. saya sampai2kan aje... kan ada dalam penafian tue...

mudah2an ada yang sudi coding balik...

happy weekend

kepompong
08-02-2009, 08:23 AM
tolong tolong :D
sape2 yg boleh ubah tuu.. tolong yee

764
08-02-2009, 06:57 PM
this weekend busy skit plus demam plak.. pale pun kurang daya proses data nyer...hihi... tadi g seremban nie baru balik..
next week plan hangout kat penang..
the other next week i will try put on episode 2 (cara nak apply dan start test)
standy by ok...hihi

episode 2 coming soon

kepompong
08-03-2009, 12:26 AM
kami menunggu tuan.. ape2 pun yg penting kesihatan sihat dahulu... baru boleh concentrate.. :D

ezie
08-05-2009, 06:51 PM
salam kita pun sedutla simulasi tu,at least xpyhla tunggu lama2 untuk test strategi..hmmm..kalau ada updated version info ya.

764
08-06-2009, 06:20 AM
salam kita pun sedutla simulasi tu,at least xpyhla tunggu lama2 untuk test strategi..hmmm..kalau ada updated version info ya.

selamat bertrading.... moga terus kukuh membuat OP OP yang disudahi dengan hijau menawan

alhamdulillah

kepompong
08-18-2009, 07:54 AM
sunyi jee
tak de sape2 ke yg boleh buat op byk2 menggunakan simulator

learn2biz
08-18-2009, 07:59 AM
sunyi jee
tak de sape2 ke yg boleh buat op byk2 menggunakan simulator

Ye la, baru teringat ... abg Ramli yg dtg Dolah ari tu pun tanya (abg Ramli ni otai tau)... dia tanya boleh tak programmer ni buat simulation yg op lebih dari satu ? .... sy cuma menyampaikan jer sbb ada beri thread ni pd beliau ...

764
08-18-2009, 09:06 AM
dah try carik2 dalam encik google... tapi tue lah... lom ada semacam nie... ada gak yang pakai system sendiri.... pening nak paham...

kelemahan simulator nie... indi mtf mmg out... op banyak mmg out tak leh...

tapi buy or sell on the spot without requote :D

guro jerk

sorry lampek penerangan edisi 2... g mandi air terjun syokkk...

kepompong
08-19-2009, 04:29 AM
itu yg tak bestnyer... kalau sekadar po satu pair hingga hit.. tak memuaskan hati kite... yg penting po utk beberape pair... kan

764
10-04-2009, 09:22 AM
maaf atas masalah yang menimpa... sebab web downloader tue under maintenance
masalahnyer skang nie... saya nyer laptop pon ngah sakit tenat... still under reapir... kemungkinan besar file yang ada dalam laptop tue pon hilang... kalo ada nanti saya upload balik...

selamat hari raya
maaf atas segala kesulitan

orc07
01-05-2010, 06:14 PM
salam bro 764. saya dh click link yg tlis 'trade with simulator' tapi xbley nk dload la..boley x bro email kt sy.plez.jasa baik bro sgt sy hargai..:sm23:

ikan pari
08-23-2010, 05:34 PM
sifu-sifu,
bagaimana kita nak test untuk tahun 2005 hingga sekarang. Dalam mt4 hanya ada beberapa hari sahaja untuk 5 minit. minta di jelaskan satu persatu