PDA

View Full Version : Cara nak burn lagu dari komputer ke cd



saidila79
06-04-2009, 07:55 AM
salam.....

nak mintak tolong lah kawan2 yang pandai dalam bab burn2 lagu dari komputer ke cd......dah cuba try test guna nero tapi tak boleh.....tak tahulah apa yang tak kena.....

kalau ada sesiapa yang tahu atau sudi ajar tolonglah ye.......step by step dan apa bahan2 yang perlu ada.....

terima kasih.....

learn2biz
06-04-2009, 08:02 AM
salam.....

nak mintak tolong lah kawan2 yang pandai dalam bab burn2 lagu dari komputer ke cd......dah cuba try test guna nero tapi tak boleh.....tak tahulah apa yang tak kena.....

kalau ada sesiapa yang tahu atau sudi ajar tolonglah ye.......step by step dan apa bahan2 yang perlu ada.....

terima kasih.....
CD ada dua 2 jenis .. ada MP3, ada audioCD .. mp3 cuma boleh main kat mp3 player/pc/vcd yg support mp3. CD audio boleh main kat semua jenis cd player.

Guna Window Media Player pun boleh burn ke cd apa .. huehuehue

saidila79
06-04-2009, 08:54 AM
CD ada dua 2 jenis .. ada MP3, ada audioCD .. mp3 cuma boleh main kat mp3 player/pc/vcd yg support mp3. CD audio boleh main kat semua jenis cd player.

Guna Window Media Player pun boleh burn ke cd apa .. huehuehue

saya beli cd audio punya.....dah cuba dah tapi tak boleh jugak.........agaknya cd audio nya kot yang problem......sekeping singgit cap ayam murah punya....kalau lah cd audio tu yang problem......agak2lah brand apa yang sesuai....please help....

cairol
06-04-2009, 09:20 AM
Try reinstall nero tu :sm18:

BOYO-LEPER
06-07-2009, 10:19 AM
Bagus gak tread ni .... gue pun tak berape ... pandai lagi nak Install-2 lagu dari Computer ke CD/VCD ni ... leh le ... gue belajar sekali ..... kalau udah pandai Install nanti gue nak buat al-bum lagu sendiri ..... bukan utk dijual tapi untuk dengar sendiri .... seronok gak ....

:sm48:

bizonline
06-07-2009, 03:18 PM
saya beli cd audio punya.....dah cuba dah tapi tak boleh jugak.........agaknya cd audio nya kot yang problem......sekeping singgit cap ayam murah punya....kalau lah cd audio tu yang problem......agak2lah brand apa yang sesuai....please help....

Kekadang bukan CD's yg prob....tengok software yg dipakai tu..nero tu kalau 1st timer memang tricky skit nak burn lagu2 tu...dia drag n drop jea files2 lagu tu kalau x silap [lama dah ambe x pakai ekekekeke]..tapi lebih kurang camtu laa..bila dah settle drag semua files lagu tu..ada satu button burn..tu kena settlekan di situ... :sm24: kalau salah tolong betulkan yek!..

saidila79
06-17-2009, 08:02 AM
nampaknya masih tak boleh lagi nak burn lagu ke cd.......ada orang kata kena pakai alat khas untuk burn cd.....pakai tempat cd yang dah sedia ada kat laptop ni tak bley.....betul ke ......sapa lah nak jawab.....:sm23: :sm23:

kmbeng
06-17-2009, 12:52 PM
nampaknya masih tak boleh lagi nak burn lagu ke cd.......ada orang kata kena pakai alat khas untuk burn cd.....pakai tempat cd yang dah sedia ada kat laptop ni tak bley.....betul ke ......sapa lah nak jawab.....:sm23: :sm23:

ikot la jeneh laptop... cuba tgok btol2 kekadang laptop x da cd writer.. ada cd rom saja.. kalau cd rom mmg x bleh burn... hehehe:sm46:

saidila79
06-17-2009, 01:17 PM
ikot la jeneh laptop... cuba tgok btol2 kekadang laptop x da cd writer.. ada cd rom saja.. kalau cd rom mmg x bleh burn... hehehe:sm46:

saya pakai laptop jenis FTEC....yang saya nampak dia tulis kat situ DVD ROM dan CD ReWritable.....maknanya tak boleh lah ye tu......:sm9:

wha928
06-17-2009, 01:46 PM
Hai.bukan susah nak burn lagu dari komputer.......

Pakai nero pun boleh....drag saja mana2 file lagu nak di pilih...pastikan ianyamencukupi untuk setiap cd..... selepas tu tekan saje button next....dan akhir sekali burn...ada kat bawah tu...

TIPS:...semasa pilih jeis apa yang d burn..dia akan tanya ...nak burn lagu...copy file....copy movie....copy mp3 dll......kalau salah pilih memang x menjadi....

Kalau nak buat youtube dalam cd pun boleh..ada cara nya...ambil lagu2 di youtube .burn di cd....saya dah x larat nak burn lagi..macam2 ada....tapi untuk diri sendirilah....bukan dijual...JAGA EKONOMI NEGARA...amin

yang di tulis di komputer DVD ROM dan CD REWRIter mksudnya....hang punya memang DVD...dia boleh cover DVD dan CD....Rewriter tu maksdnya..dia boleh menulis cd yang bole ditulis dan di padam dan tulis lagi....dan boleh baca cd re writer cd.....
:sm23:

kufat
06-17-2009, 03:31 PM
saya pakai laptop jenis FTEC....yang saya nampak dia tulis kat situ DVD ROM dan CD ReWritable.....maknanya tak boleh lah ye tu......:sm9:

Klau dh ada ReWritetable tu kira dah bleh burn la...cuma kat sfware nero tu kena pilih
la nak audio ke mp3....
audio ni paling byk bleh letak l/kurang 20 lagu je...dan utk mp3 bleh letak byk lagu....
audio dia kira per minit dan utk mp3 ikut byte kapasiti...apa yg sy tau le....
otai2 klau salah tlg betulkan....

kmbeng
06-18-2009, 05:15 AM
saya pakai laptop jenis FTEC....yang saya nampak dia tulis kat situ DVD ROM dan CD ReWritable.....maknanya tak boleh lah ye tu......:sm9:

kalau dvd rom memang x bleh... hehehe... nak baca bleh la.... rasa2 la:sm17: