PDA

View Full Version : Expert Advisor dan Virtual Private Server (VPS)



powerfx_ea
12-27-2008, 11:10 PM
Salam..

Dua benda yang berlainan tetapi amat berkawan rapat...hehehe..
Ape bende tu VPS??? Dan apa kaitannya ngan Expert Advisor atau EA ni..??

Pada newbie cam aku ni....emmmm...:) .
mungkin akan timbul pertanyaan cam kat atas tu..
Jadi tujuan aku buka thread ni supaya sesapa bergelar Otai tu minta beri guide kat sini ttg VPS....

Jadi sila2 la post kat sini...

TQ

nazriw17
12-28-2008, 02:54 AM
ye la ,saya pun nak tahu gak pasal vpr ni,harap otai2 boleh bantu

atoullah
12-28-2008, 03:01 AM
ye la ,saya pun nak tahu gak pasal vpr ni,harap otai2 boleh bantu


saya bukan otai atau sifu same cam tetuan gak newbi.....cume yg saya tau vps ni kene langgan setiap bulan usd30 mcm byr bil srtemyx ler dan tgk kenkawan yg guna mmg bagus lar tapi saya tak langgan pun sbb saya trade manual jer....

mwa
12-28-2008, 06:51 AM
Salam..

Saya dah langgan VPS ni. Kepada trader yg nak ON MT4 secara 24 jam tu memang sesuai sangatlah. Sesiapa yg masih tak faham apa kena buat utk register, bolehlah PM/email/YM saya. Insyaallah, saya akan cuba bantu.

Yang penting, bro semua kena ada salah satu cara pembayaran VPS tu iaitu Liberty Reserves, Pay Pal dan Kad Kredit.

Ini dia URLnya: - url removed -

TQ

atoullah
12-28-2008, 06:53 AM
haaaa ada pun tu saya tambah skit dan menyokong bro wma sbb bro ni bile berjanji mmg dikota

raz4
12-28-2008, 07:27 AM
aku pon dah gune vps nie..sgt sesuai bagi pengguna EA untuk run 24jam..so far saya gune Vpsland..usd18/month..boleh lah tapi slow sikit ram512 jek..tu bile bukak banyak2 mt4 mcm sakit mata je tunggu..huhuhuhu.tapi lepas dah run ok lah..maybe nak cari vps yg murah dan power skit..

mwa
12-28-2008, 07:35 AM
emmm...sesiapa yg tak pernah guna vps, bila dah guna nanti..janganlah mengadu yer.. ia terpulang kepada pakej yg kita pilih.. saya guna vps yg sewanya 30usd. Dari segi kejalasan, memang jelas seperti Window yg kita guna tetapi ia mungkin 3-5 kali lebih lambat berbanding window yg biasa kita guna. VPS yg saya guna ni boleh ON 5 MT4 serentak dan 24 jam.

Sesiapa yg nak cuba boleh guna URL ini:
- url removed -

learn2biz
12-28-2008, 07:52 AM
Pesal le tak de saper explain vps tu apa benda .... kuih ke .. game ke .. huehuehue

VPS - Virtual Private Server : server yg running 24jam .. boleh guna untuk run prg spt utk hosting ke .. email ke .. dsb .. bila korang run ea kat vps ni, dia akan running kat server .. bukan kat pc kita ... dan kita boleh shutdown pc kita sebab ea dah running kat server

Masalah yg bakal dihadapi bila ip address pada vps dikongsi oleh orang lain .. kalau ada downline anda guna vps yg sama .. tak pasal2 boleh detect sbg churning .. so berhati-hati la .. sebab vps is actually 1 physical server running several virtual server in 1 server (mcm korang run virtual pc dalam pc korang le juga). Meskipun dapat ip berbeza utk login vps .. ip asal server fizikal tetap 1 ... ramai yg tak perasan benda mcm ni ... tu sebab kita bgtau awal2 ...

mwa
12-28-2008, 08:49 AM
Pesal le tak de saper explain vps tu apa benda .... kuih ke .. game ke .. huehuehue

VPS - Virtual Private Server : server yg running 24jam .. boleh guna untuk run prg spt utk hosting ke .. email ke .. dsb .. bila korang run ea kat vps ni, dia akan running kat server .. bukan kat pc kita ... dan kita boleh shutdown pc kita sebab ea dah running kat server

Masalah yg bakal dihadapi bila ip address pada vps dikongsi oleh orang lain .. kalau ada downline anda guna vps yg sama .. tak pasal2 boleh detect sbg churning .. so berhati-hati la .. sebab vps is actually 1 physical server running several virtual server in 1 server (mcm korang run virtual pc dalam pc korang le juga). Meskipun dapat ip berbeza utk login vps .. ip asal server fizikal tetap 1 ... ramai yg tak perasan benda mcm ni ... tu sebab kita bgtau awal2 ...



ye ke supporter??? lerrrr...bahaya juga klu mcm tu. tp alhamdulillah, setakat ni ok lagi..takde yg ubah apa2 MT4 saya di vps tu dan begitu juga kawan2 yang lain yang dah guna tu. dan harap2 takde perkara yg tak diingini berlaku bg sesiapa yg menggunakan khidmat vps selepas ni dan selamanya..

powerfx_ea
12-28-2008, 09:42 AM
emmm...sesiapa yg tak pernah guna vps, bila dah guna nanti..janganlah mengadu yer.. ia terpulang kepada pakej yg kita pilih.. saya guna vps yg sewanya 30usd. Dari segi kejalasan, memang jelas seperti Window yg kita guna tetapi ia mungkin 3-5 kali lebih lambat berbanding window yg biasa kita guna. VPS yg saya guna ni boleh ON 5 MT4 serentak dan 24 jam.

Sesiapa yg nak cuba boleh guna URL ini:
- url removed -

Salam...

Maaf mencelah skit...
Yang sebenarnya bukan VPS yang lambat atau slow tetapi kelajuan internet komputer kita yang lambat. Tu yag jadi seolah-olah cam tengok video online pakai dial up connection.

Jadi kecepatan internet kita tak seimbang dibanding ngan kecepatan connection Server VPS.

Emm...maklumat ni pun org yang bagitau.
:)

learn2biz
12-28-2008, 04:01 PM
ye ke supporter??? lerrrr...bahaya juga klu mcm tu. tp alhamdulillah, setakat ni ok lagi..takde yg ubah apa2 MT4 saya di vps tu dan begitu juga kawan2 yang lain yang dah guna tu. dan harap2 takde perkara yg tak diingini berlaku bg sesiapa yg menggunakan khidmat vps selepas ni dan selamanya..

Ntah le .. setahu sy la, pihak finance akan check bila nak withdraw nanti ... kalau dah pernah wd tu kira selamat la .. tapi kalau tiba-tiba tak boleh login kabinet atau invalid account kat mt4 lepas anda buat wd .. paham-paham je la ...

Sebaiknya, kalau nak guna vps .. guna akaun yg tak ada downline-downline ni .. selamat akaun .. churning bergantung pada akaun .. kalau ada 2 akaun dan 1 akaun kena churning .. akaun lagi satu masih selamat sekiranya tak ada kaitan reflink ngan yg lain ...

albagold99
12-28-2008, 05:19 PM
nsib baik ade tuan moderator bg tips2 mnarik psal vps, btul gak kta tuan, sy smpi skrg hnya tau apa itu vps, xprnh tgk cmne bnda tu bjln..igtkn bnda tu ala mcm modem atau mesin tpi rupanya program, xtau nk kta best k tk dpt guna tu, kcuali 1 hri dh bjy guna EA blhlh gunakannya, apapn tq kpd bro powerfx_ea krn bka thread ni, sng nk drujuk bt ssapa yg start nk aktif gn EA fultime kt rmh dgn guna mesin cggih ni 24 hours...cntikkkk...

katsumoto
12-29-2008, 02:28 AM
Salam..

Saya dah langgan VPS ni. Kepada trader yg nak ON MT4 secara 24 jam tu memang sesuai sangatlah. Sesiapa yg masih tak faham apa kena buat utk register, bolehlah PM/email/YM saya. Insyaallah, saya akan cuba bantu.

Yang penting, bro semua kena ada salah satu cara pembayaran VPS tu iaitu Liberty Reserves, Pay Pal dan Kad Kredit.

Ini dia URLnya: - url removed -

TQ

utk yg mencarik2 VPS mana nak subscribe saya mmg highly recommended commercialnetworkservices ni... mahal sikit tapi service dia mmg berbaloi... laju jer setup tak sampai 30min... customer service mmg helpful
experience saya dengan vps yg lain ada yg sampai 3 hari utk setup lepas buat payment & customer service pulak selalu offline...

mwa
12-29-2008, 03:18 AM
Salam semua..

Ini ada cara2 pendaftaran VPS untuk dijadikan panduan kepada yg berniat nak menggunakan perkhidmatan ini. Ada banyak syarikat yg menawarkan perkhidmatan VPS ni dan ada pelbagai pakej disediakan. Bagaimanapun, saya cadangkan syarikat yg saya guna ni sebab tempoh aktifnya tak sampai 15 minit selepas selesai membuat pembayaran.

Ini URLnya: - url removed -

Cara2 ni tak lengkap lagi. Sambungannya di post yg seterusnya.

Wsalam

...sambungan

Saya dah buat dalam Microsoft Words. Kawan2 cantumkan menjadi satu MANUAL lah nanti supaya lebih senang nak baca dan fahami.


ada sambungan lg..

sambungan..

...sambungan

URL vps: - url removed -

TAMAT attachments..

albagold99
12-29-2008, 04:08 AM
tq bro mwa ats ksudian mgepilkn skali cara nk dftr dan guna vps ni.. :)
blh drujuk d kmdian ari bt sesapa yg akn aktif guna EA 24 hours

aloyfx
12-30-2008, 02:27 AM
tima kasih dgn panduan yg saudara uplodkn di sini .. amat berguna kpd saya yg tgh mencari info mengenai vps ni ...

powerfx_ea
01-01-2009, 05:51 AM
tima kasih dgn panduan yg saudara uplodkn di sini .. amat berguna kpd saya yg tgh mencari info mengenai vps ni ...


Salam..

Pada siapa2 yg nk langgan VPS boleh le klik link kat bawah ni.

- url removed -

Ok...TQ :)

areon25
01-07-2009, 03:18 PM
salam sume..

sy nak tanye pasal VPS ni.. sy tak berape paham sgt.. kalo kite takde internet, kite leh gune VPS ni ker?? VPS ni mcm mane sebenarnye??

thanks

fxsense
01-08-2009, 12:58 AM
salam sume..

sy nak tanye pasal VPS ni.. sy tak berape paham sgt.. kalo kite takde internet, kite leh gune VPS ni ker?? VPS ni mcm mane sebenarnye??

thanks

virtual private server-ayat yg mudah paham la...private server maya.. :)
lagi kompius eh?hehe...kire macam kite sewa satu server kt tmpat len la...tp bile sebut virtual,die hanyalah maya...bukan fizikal seketol....asasnya mmg ada seketol server, dlm tu die wujudkan byk2 virtual server...

kite control dr jauh je segalanya...umumnya vps tu mmg sentiasa online internet, so kalo kite takde internet, takde la masalah sgt sbb vps tu sentiasa 'online'...memudahkan kalo yg takde internet,takmo on pc 24x7x356 takut terbakar, online 99.00% takde tersekat2....

kalo kite offline atau network down,tu hanya link kite terhadap vps je, tp vps tetap running online...

tp tu kena tgk provider la...mana reliable...stgh janji je 99.9% uptime takde downtime, wallahualam...:)

katsumoto
01-08-2009, 01:27 AM
salam sume..

sy nak tanye pasal VPS ni.. sy tak berape paham sgt.. kalo kite takde internet, kite leh gune VPS ni ker?? VPS ni mcm mane sebenarnye??

thanks

VPS ni utk org yg ada access internet tak kira la internet sendiri, atau pinjam org punya, office punya atau guna kat cc....
masalahnya dia nak online sentiasa tapi tak leh nak ngadap internet selalu... so, dia pun subscribe la VPS :D

fxsense
01-08-2009, 02:30 AM
Salam..

Pada siapa2 yg nk langgan VPS boleh le klik link kat bawah ni.

- url removed -


Ok...TQ :)

yg VPS standart $20 tu ok ke?

learn2biz
01-08-2009, 07:05 PM
mmm .. korang yg letak link vps tu semua ada ref/affiliate id ... korang ni biar benar ... sempat nak promote lagi tu ... ikut peraturan semua tu kena delete tau .. baik korang edit balik dan mintak diaorg pm aje sebelum korang semua kena tindakan ...

fadli1982
01-09-2009, 02:51 PM
"Boleh Vpn"=penyedia vps gak ker? :( eh btul ker nie..:D

zhelmi
01-10-2009, 05:32 AM
salam sume..

sy nak tanye pasal VPS ni.. sy tak berape paham sgt.. kalo kite takde internet, kite leh gune VPS ni ker?? VPS ni mcm mane sebenarnye??

thanks

VPS ni adalah PC/server yg kita sewa. VPS ni secara fizikal ada kat tempat lain, kat KL ke, US ke.. tapi kite bole control PC VPS ni dr PC kat umah kite menggunakan "remote desktop connection". Keterangan lanjut ko download la pdf dr link kat bwh ni...
Aku ada pkai vpsland yg $18 monthly tu.. korg try setting yg mcm kat pdf yg aku bg ni.. hopefully laju skit connection nye...

http://www.4shared.com/file/79900600/ed25e3c5/panduanVPS.html

fxsense
01-11-2009, 08:43 AM
VPS ni adalah PC/server yg kita sewa. VPS ni secara fizikal ada kat tempat lain, kat KL ke, US ke.. tapi kite bole control PC VPS ni dr PC kat umah kite menggunakan "remote desktop connection". Keterangan lanjut ko download la pdf dr link kat bwh ni...
Aku ada pkai vpsland yg $18 monthly tu.. korg try setting yg mcm kat pdf yg aku bg ni.. hopefully laju skit connection nye...

http://www.4shared.com/file/79900600/ed25e3c5/panduanVPS.html

bro pakai $18 monthly tu eh?die slalu down hujung minggu ke?aku dah kena 2 kali ni...adoi....tu mmg schedule maintaining ke?hmm...

whito
01-13-2009, 01:42 AM
Tumpang tanye,

Bila VPS auto restart, camne nak set "FXOpen Trading Server" supaya jadi server default?

Kadang2 die terset "FXOpen Trading Server - DC1" atau "FXOpen Trading Server - Hong Kong" that coz lagging or no connection.

fxsense
01-13-2009, 02:54 AM
Tumpang tanye,

Bila VPS auto restart, camne nak set "FXOpen Trading Server" supaya jadi server default?

Kadang2 die terset "FXOpen Trading Server - DC1" atau "FXOpen Trading Server - Hong Kong" that coz lagging or no connection.

Rase kalo tak silap buang "tick" Data center auto configuration tu kt
Tools->option->server->

so dia akan stay satu server.

whito
01-15-2009, 12:00 PM
Rase kalo tak silap buang "tick" Data center auto configuration tu kt
Tools->option->server->

so dia akan stay satu server.

Tak jadi gak la bro, ade cara lain tak? Emmm server2 yg bertukar2 tu ade affect tak trading kita?

forex_stuNNer
01-19-2009, 09:22 AM
Salam otai2 kt cni...

Saya nak tanya, FxOpen ni ada kenakan IP restriction x kalau kita trade ea pakai vps? Cthnya kita trading pakai vps (so IP addressnya lain), pastu bila nak login ke kabinet plak, pakai internet kat cybercafe...boleh ke tu? takut x leh w/draw popit plak..huhu..

Thanks bro..

mwa
02-09-2009, 01:15 PM
Salam kawan2 yg nak belajar macamana nak sewa vps.. kawan2 baca dari awal thread ini utk mengetahui apa itu vps dan macamana nak sewa vps ni..

mwa
02-09-2009, 01:32 PM
Salam kepada sesiapa yang tahu..

Ada kawan kita tanya pasal "Bagaimana nak berhenti melanggan VPS? Sebab pihak VPS akan automatik RENEW akaun vps kita."

Harap ada kawan yg tahu boleh membantu.

areon25
02-10-2009, 06:32 AM
salam sume..

ade tak VPS yang leh bayar gune debit kad??


thanks

SevenFigures
02-13-2009, 08:53 AM
tolong recomend mana2 vps yang boleh accept bayaran menggunakan Liberty Reserve :rolleyes:

mwa
02-15-2009, 02:11 PM
tolong recomend mana2 vps yang boleh accept bayaran menggunakan Liberty Reserve :rolleyes:

bro boleh rujuk mana2 post yg saya post di thread ini. Ada cara dan link utk ke VPS yg terima Liberty Reserve.

bgm4441
02-16-2009, 09:47 AM
VPS tempatan pun ada cuba ..2 test cari tgk ..harge pun ok gak la
x pun leh pm kalau nak tau

kutu_loncat
02-16-2009, 09:50 AM
VPS tempatan pun ada cuba ..2 test cari tgk ..harge pun ok gak la

ye ke?... pm aku apa address dia.. aku nak nengok gak.. ok ke tak... senang berurusan dlm rm dari oversea tu.. leceh kena credit caRD.. MALas nak pakai credit card.. nanti tak pasal pasal.. surut je amount..:p

kmbeng
02-16-2009, 12:28 PM
sapa2 langgan forexhoster kat cni?? apa pendapat anda

mwa
02-23-2009, 08:21 AM
Salam kengkawan,

Saya cuma nak bagitahu cara Bagaimana nak berhenti dari melanggan VPS melalui Kad Kredit yang kengkawan pernah daftarkan. Saya dah jumpa caranya iaitu Dengan cara menDelete Payment Method yang kengkawan pernah daftarkan masa mula2 daftar dulu.

Kalau kengkawan masih confius/tak tahu apa nak buat, kengkawan boleh PM/email saya.

Wassalam

luke_83
03-03-2009, 11:23 PM
kepada rakan2 yang da guna vps ni, nak tanya dalam broker fxopen ni selalu je tukar server sendiri p server arab dan terus stop......adakah jika kita guna vps juga stop atau maintain on?

amerz
03-07-2009, 04:21 AM
kepada rakan2 yang da guna vps ni, nak tanya dalam broker fxopen ni selalu je tukar server sendiri p server arab dan terus stop......adakah jika kita guna vps juga stop atau maintain on?

sama ja, sbb problem tuh bukan kat client side. kat server side.

kmbeng
03-07-2009, 05:39 AM
sama ja, sbb problem tuh bukan kat client side. kat server side.

kira kita kena pantau jugak la apa yang berlaku... engatkan tinggal trus cukuop bulan just wd;)

amerz
03-07-2009, 06:44 AM
kira kita kena pantau jugak la apa yang berlaku... engatkan tinggal trus cukuop bulan just wd;)

patutnya mmg bleh tinggal mcm tuh ja, kalau takda problem server hang.

Lagipun slalunya hang kejap ja, dlm pemerhatian aku la.

amsputra
03-09-2009, 04:03 PM
Masalah yg bakal dihadapi bila ip address pada vps dikongsi oleh orang lain .. kalau ada downline anda guna vps yg sama .. tak pasal2 boleh detect sbg churning .. so berhati-hati la .. sebab vps is actually 1 physical server running several virtual server in 1 server (mcm korang run virtual pc dalam pc korang le juga). Meskipun dapat ip berbeza utk login vps .. ip asal server fizikal tetap 1 ... ramai yg tak perasan benda mcm ni ... tu sebab kita bgtau awal2 ...

saya kurang faham skitlah... saya dan downline saya guna VPS company yg sama. saya dapati IP address VPS saya dan downline saya nombor yg terakhir saja lain. kiranya IP address saya dan downline saya IP yg berlainan la kan.
tapi DNS dan Gateway semuanya sama.
ada kemungkinan boleh detect churning gak ke? :confused:

learn2biz
03-10-2009, 03:16 PM
saya kurang faham skitlah... saya dan downline saya guna VPS company yg sama. saya dapati IP address VPS saya dan downline saya nombor yg terakhir saja lain. kiranya IP address saya dan downline saya IP yg berlainan la kan.
tapi DNS dan Gateway semuanya sama.
ada kemungkinan boleh detect churning gak ke? :confused:
amboi .. kat sini pun tanya soalan sama ...

amsputra
03-10-2009, 11:09 PM
amboi .. kat sini pun tanya soalan sama ...

hehe.. bukan apa boss... kat sini mungkin ada kengkawan yg dpat jawab.
kat ruang masalah pelanggan pulak utk pihak supporter jawab :D

learn2biz
03-10-2009, 11:27 PM
hehe.. bukan apa boss... kat sini mungkin ada kengkawan yg dpat jawab.
kat ruang masalah pelanggan pulak utk pihak supporter jawab :D

Kalau kengkawan tak dapat jwb .. supporter jugak ler yg kena jawab .. :D huehueheu

Biasanya rujuk masalah pelanggan dulu hal2 mcm ni .. kalau ada nak share pengalaman .. post la kat sini .. supporter pun perlu input dari ahli forum hal2 pengalaman pakai VPS ni sbb walaupun ada di kalangan supporter yg guna VPS tapi login akaun sendiri dan bukannya ada ref under beliau.

Belum dengar lagi ada kes yg guna VPS ni kena churning .. mungkin sbb tak ramai yg pakai lg kat sini ... kalau ada .. memang luar pengetahuan sy la ...

moneytrader
03-11-2009, 07:07 AM
tolong recomend mana2 vps yang boleh accept bayaran menggunakan Liberty Reserve :rolleyes:

swvps ada menerima bayaran Liberty Reserve. Google swvps utk mendapat url link. :D

paknalbudu
04-13-2009, 08:02 AM
ada sape ada link VPS tempatan, klu ada ym saya paknal2007

baruli_san
04-15-2009, 03:49 PM
Salam..ade saper2 leh bg cadangan tak vps ape yg murah tp ok...?

tilong77
05-04-2009, 01:43 AM
Saya cadangkan sesiapa nak guna vps langan dgn swvps. (jgn takut takda link untuk subscribe bawah saya).
1. service cepat
2. package murah
3. server reliable
4. boleh bayar pakai paypal dan liberty reserve
5. boleh letak advance payment so tak yah bayar bulan2.

kalau nak saya ajar sign up dan setting vps boleh pm saya. ebook pun ada.

amerz
05-04-2009, 11:44 AM
Saya cadangkan sesiapa nak guna vps langan dgn swvps. (jgn takut takda link untuk subscribe bawah saya).
1. service cepat
2. package murah
3. server reliable
4. boleh bayar pakai paypal dan liberty reserve
5. boleh letak advance payment so tak yah bayar bulan2.

kalau nak saya ajar sign up dan setting vps boleh pm saya. ebook pun ada.

Kalau nak sewa vps untuk EA, saya pun cadangkan swvps sbb murah dan RAM yg banyak.

Tapi bab advance payment tuh, IMHO xpayahla sebab swvps nih macam one man show company ja. bila-bila masa boleh close, better bayar monthly.

atuque1
08-19-2009, 04:41 AM
Kalau nak sewa vps untuk EA, saya pun cadangkan swvps sbb murah dan RAM yg banyak.

Tapi bab advance payment tuh, IMHO xpayahla sebab swvps nih macam one man show company ja. bila-bila masa boleh close, better bayar monthly.

Kalau nak guna EA or MT4 Software, perlu guna VPS yang Windows-Based lah kan....

madshark
08-19-2009, 11:50 AM
Kalau nak guna EA or MT4 Software, perlu guna VPS yang Windows-Based lah kan....

mesti pakai windows based..jgn sewa linux plak..hehe

mooncraft
08-19-2009, 02:49 PM
klu sy gne internet kolej..blh ke sy sewa vps?maaf...nwbie g tntg vps

muks84
08-19-2009, 02:59 PM
klu sy gne internet kolej..blh ke sy sewa vps?maaf...nwbie g tntg vps

as long as boleh connect to internet, then boleh la gune VPS. VPS tu macam virtual CPU/Computer/Server yg kite sewa. So internet connection la jadi medium utk kite communicate ngan kite nye VPS tu.

mooncraft
08-19-2009, 06:04 PM
klu tgh pakai vps..then line internet kite da pblm...die affect vps function x??

TradeXp
08-20-2009, 01:30 AM
klu tgh pakai vps..then line internet kite da pblm...die affect vps function x??

VPS tu syarikat tu yang punya so server tu kat tempat diorang. Diorang yg maintain kan server tu running sentiasa :)

superkaya
08-25-2009, 10:03 AM
t.kasih bro mwa

bro_salleh
08-28-2009, 02:38 PM
Salam..ape fungsi bandwith (traffic) dlm satu2 vps tu...? kelajuan vps tu bergantung kpd RAMB atau bandwith...?

mooncraft
08-28-2009, 04:45 PM
antara swvps ngn vpsland...yg mne service plg ok??hrap mmbantu nwbie cm sy ni...thanks

muks84
08-28-2009, 05:14 PM
Salam..ape fungsi bandwith (traffic) dlm satu2 vps tu...? kelajuan vps tu bergantung kpd RAMB atau bandwith...?

Kelajuan VPS tu bergantung kepade internet connection kite ke Virtual Computer (VPS) tersebut. Kalau slow internet connection kite, slow la Comp kite Communicate dgn VPS, so terase lagging la nak buat ape2 kat VPS tu.

So far by pengalaman, kalau nak on 7 MT4, 384 RAM dah lepas. But, ikut penggunaan MT4 gak la. Kalau 1 MT4 bukak 5-6charts, letak macam2 indicator, so lagi bykla makan resource (RAM). Bile dah subscribe VPS, nanti die akan kasi "Control Panel", kat situ kite boleh check berape resource kite dah gune (RAM plg penting), so kot2 tak cukop, kene mintak la admin upgrade.

Bandwith biasenye takde problem, coz quota yg diberi tu lebih dari yg cukop. Bandwith quota tu digunekan utk VPS utk internet connection. Kalau dalam kes Forex ni, MT4 akan download data live 24 hours, so kat situla bandwith digunekan.


antara swvps ngn vpsland...yg mne service plg ok??hrap mmbantu nwbie cm sy ni...thanks
Saye tak gune both, but gune Commercial Network Services and so far sssgt berpuas hati la. but rasenye swvps/vpsland murah sikit la compare to cns.

bro_salleh
08-28-2009, 09:46 PM
VPS LAnd :

RAMB - 1280
Bandwidth - 400 gb
diskspace - 15 gb
remote desktop connection - 1
harga - usd 29



swvps :

RAMB - 1204
bandwidth - 500 gb
diskspace - 20 gb
remore desktop conection - 2
harga - usd 29



ade sape2 leh bg cadangan tak sy nak amik yg mane ...? hehe

remore deskop connection tu ape fungsi ek...? swvps smpai ader 2..

zulkar9_8749
09-03-2009, 09:14 AM
Ade sape2 penah gune VPS dari Malaysia ni x, internet-webhosting?

mooncraft
10-16-2009, 07:11 AM
mntk tlg pd sp2 yg tahu..cmne nk trnsfer file kite dr lbtp msuk ke dlm vps ek???

arezaty76
10-22-2009, 07:21 AM
mntk tlg pd sp2 yg tahu..cmne nk trnsfer file kite dr lbtp msuk ke dlm vps ek???

salam.... kalu saya...saya guna kan e-mail... guna ie yang dibekalkan dalam vps tuk bukak e-mail, dowload dan simpan dalam my document dalam vps..., kalu ada cara lain..saya pun nak tahu...:sm42:

PaLerMo
10-22-2009, 03:11 PM
mntk tlg pd sp2 yg tahu..cmne nk trnsfer file kite dr lbtp msuk ke dlm vps ek???

masa ko connect vps through remote desk ada function (local source) klik kat situ n tik utk linkkan sekali drive c: or apa2 lagi dari pc or laptop ko ke vps, bila connect vps bole la tarik mana2 file yg ko nak dari pc (senang letak kat drive c:) n paste kat vps window lak, godek2 je jumpe la tu...selamat mencuba :sm32:

mooncraft
10-24-2009, 05:40 AM
sy gne swvps..np trminal mt4 sy slalu tertutup sndri??dlm mngu ni...dh 3 kali die ttup sndri...any sggestion kwn2??

graynicolls
10-24-2009, 01:05 PM
sy gne swvps..np trminal mt4 sy slalu tertutup sndri??dlm mngu ni...dh 3 kali die ttup sndri...any sggestion kwn2??

server tu down dan restart

junai
10-25-2009, 01:36 AM
sy gne swvps..np trminal mt4 sy slalu tertutup sndri??dlm mngu ni...dh 3 kali die ttup sndri...any sggestion kwn2??

Pada pendapat saya server vps anda langgan tu selalu disconnect dan restart semula...vps mana? kalau yang saya guna VPSLAND setakat ni tak pernah terputus MT4. Salah satu caranya supaya apabila VPS selalu restart anda kena masukan icon MT4 anda ke dalam folder startup. Ini kerana apabila vps server restart MT4 akan automatik on, so MT4 anda akan selamat dan sentiasa on. Harap dapat membantu.

mooncraft
10-25-2009, 01:13 PM
Pada pendapat saya server vps anda langgan tu selalu disconnect dan restart semula...vps mana? kalau yang saya guna VPSLAND setakat ni tak pernah terputus MT4. Salah satu caranya supaya apabila VPS selalu restart anda kena masukan icon MT4 anda ke dalam folder startup. Ini kerana apabila vps server restart MT4 akan automatik on, so MT4 anda akan selamat dan sentiasa on. Harap dapat membantu.

cmne nk wt tu bro?blh cte dtail ckt?thanks

dr.duit
10-26-2009, 04:33 PM
cmne nk wt tu bro?blh cte dtail ckt?thanks

ni caranya ...tengok ss

mooncraft
10-27-2009, 05:30 AM
ni caranya ...tengok ss

thanks bro..dh phm:sm53:

mooncraft
11-03-2009, 04:54 AM
ni caranya ...tengok ss

salam...
sy gne swvps...dh ikut cre cm bro ckp tu..but..stil same gk...slalu terminal dlm vps tu off sndri...da x settng yg perlu sy ubh lg?or ada cre2 nk elak bnda ni jd lg?thanks...

atau...ada cdangan vps mne yg lg ok?

PaLerMo
11-03-2009, 05:39 AM
salam...
sy gne swvps...dh ikut cre cm bro ckp tu..but..stil same gk...slalu terminal dlm vps tu off sndri...da x settng yg perlu sy ubh lg?or ada cre2 nk elak bnda ni jd lg?thanks...

atau...ada cdangan vps mne yg lg ok?

apa maksud ko bro vps off??? adakah bila ko buka vps semua terminal yg ko pasang hilang???? aku guna swvps juga dah dua bulan setakat ni ok takde masalah, murah dan ok, sebelum ni dgn cns mahal n ok juga...pm aku bgi email nnti aku sent pdf vps setup.

mooncraft
11-03-2009, 07:13 AM
apa maksud ko bro vps off??? adakah bila ko buka vps semua terminal yg ko pasang hilang???? aku guna swvps juga dah dua bulan setakat ni ok takde masalah, murah dan ok, sebelum ni dgn cns mahal n ok juga...pm aku bgi email nnti aku sent pdf vps setup.

sy nyer terminal kt dlm vps tu slalu terOFF sndri...mula2 spasng ok jer..ea jln cntk...pstu msti trminal akn off sndri...bkn slalu..tp dh 2 kali tk mngu ni...b4 ni pn dh byk kali cm2...tu je mslah sy skrg...ok..sy dh pm bro

dr.duit
11-03-2009, 03:07 PM
sy nyer terminal kt dlm vps tu slalu terOFF sndri...mula2 spasng ok jer..ea jln cntk...pstu msti trminal akn off sndri...bkn slalu..tp dh 2 kali tk mngu ni...b4 ni pn dh byk kali cm2...tu je mslah sy skrg...ok..sy dh pm bro

cuba upgrade to latest version mt4...swvps selalu reboot tetapi jika kt start up folder tu kau ltk mt4 trsebut dia auto on balik

cns the best tapi mahal, xreboot during trading hour....tapi heran aku byr utk sbulan je tapi terus jln wlau dh trminate..:sm28:

mohd_jaidi
12-01-2009, 12:54 AM
sy nyer terminal kt dlm vps tu slalu terOFF sndri...mula2 spasng ok jer..ea jln cntk...pstu msti trminal akn off sndri...bkn slalu..tp dh 2 kali tk mngu ni...b4 ni pn dh byk kali cm2...tu je mslah sy skrg...ok..sy dh pm bro

salam semua...
pasal terminal kat dalam vps tu close semua bila kita buka vps.... sebenarnya server akan berlaku reset dalam beberapa kali untuk kesetabilan server... jadi bila selepas reset semua platfom yang kita buka akan tutup.... macam kita restart komputer kita.. bila komputer dah on semua yang kita buka akan hilang....

penyelesaiannya... mudah jerrrr.. kita copy masukkan metatrader.exe Shortcut yu masuk kedalam folder startup... kalau kita runing 3 platform kita masukkan ketiga2 platform kedalam startup jadiiiii... setelah selesai apabila berlaku reset server (VPS) semua platform tu akan dibuka secara sendiri


cara nak masukkan kedalam startup

1. pergi start
2. All Program
3. cari start up lepastu double clik
4. masukkan semua program meta4.exe kedalam folder tersebut
tutup selesai...

boleh cuba dikomputer sendiri

selamat mencuba

mohd_jaidi
12-01-2009, 01:17 AM
http://forexalive.com/vps.html
ini adalah VPS paling murah untuk setahun bulanan dia 12usd.. paling murah setakat nak runing 1 meta4 ok jerrr.. tak membezir... boleh tengok


yang nee pun ok juga murahhhh.... hehhe
http://www.vpswebserver.com/


10 dolar sebulan
http://serverwow.com/windows.html

18 dolar sebulan
http://vpsland.com/windowsplans.html

ummikis
07-19-2010, 02:49 PM
Nak tanya nih...sy dh dapat vps server tu tru email...so lps tu nak wat apa supaya sy bleh guna server tu nk on mt4 24 jam...maksudnya cam na nk setup server yg kita dh bayar nih pd mt4 kita.....pleaseeee help me

mariasafiah
08-09-2010, 09:04 AM
Salam kawan2 yg nak belajar macamana nak sewa vps.. kawan2 baca dari awal thread ini utk mengetahui apa itu vps dan macamana nak sewa vps ni..

nak sewa vps bole bagi contact number, @ bole email saye contact number [email protected] k thank

mwa
08-10-2010, 05:03 PM
nak sewa vps bole bagi contact number, @ bole email saye contact number [email protected] k thank

bro cek email bro..

mariasafiah
08-11-2010, 05:47 PM
apa maksud ko bro vps off??? adakah bila ko buka vps semua terminal yg ko pasang hilang???? aku guna swvps juga dah dua bulan setakat ni ok takde masalah, murah dan ok, sebelum ni dgn cns mahal n ok juga...pm aku bgi email nnti aku sent pdf vps setup.

ok, bole tlg email vps setup, [email protected], ada contact number ,

Adamxis
08-21-2010, 02:50 PM
Salam otai2 kt cni...

Saya nak tanya, FxOpen ni ada kenakan IP restriction x kalau kita trade ea pakai vps? Cthnya kita trading pakai vps (so IP addressnya lain), pastu bila nak login ke kabinet plak, pakai internet kat cybercafe...boleh ke tu? takut x leh w/draw popit plak..huhu..

Thanks bro..

Saya pun nak tau pasal yg disebut oleh forex_stuNNer...ada problem ke if pkai ea dgn vps pastu blablabla???...tak tau nk tanye ape lg...huhuhu...cume klo bleh otai2 kongsi cerita terperinci masalah-masalah yg bakal dihadapi if pakai ea kat vps nie...and cara-cara nak atasi...cun gak :-)

hardstyleharry
09-17-2010, 09:14 AM
ramai yang terlepas pandang. Mod learn2biz pernah menyatakan bahaya akan pengguna VPS. tapi saya kurang paham. jadi saya nak tanya, boleh ke kalau contoh saya ni ada org yg daftar bawah saya. kemudian saya syorkan mereka subscribe VPS dan share satu server/ip 3 org.kira run 3 platform satu server, lain2 akaun.smua 3 org ni adalah referral saya. boleh ke macam ni? saya takut nanti pihak fxmalay kata churning pulak.

hardstyleharry
09-17-2010, 09:16 AM
saya harap dapat penjelasan yang seterang mungkin baru saya berani start VPS ni.

learn2biz
09-17-2010, 09:45 AM
Churning atau tidak adalah di bawah bidang pihak finance FXOpen. FXMalay tak boleh kata itu churning atau tidak cuma boleh beri guideline disebabkan IP yg sama boleh dikenakan tindakan churning. Kalau finance kata churning, anda sbg pemilik akaun yg kena jawab dgn finance, bukan dgn pihak FXMalay.

hardstyleharry
09-17-2010, 11:14 AM
sekiranya saya tak churning, tapi dituduh churning, macam mana nak jawab? huhu ini la keburukan pengguna VPS.

learn2biz
09-17-2010, 11:19 AM
sekiranya saya tak churning, tapi dituduh churning, macam mana nak jawab? huhu ini la keburukan pengguna VPS.

Keluarkan dari reflink .. abis cerita. Kalau ada 3-4 ref, pas tu buat under 1 vps ... dah nampak sgt la ada connection antara satu sama lain .. apa daa ..

hardstyleharry
09-17-2010, 11:47 AM
under satu VPS tu maksudnya apa? kalau smua referral saya daftar dibawah VPS di website yang sama , boleh dikata churning jugak? adoi...

idham78
09-22-2010, 07:50 AM
Pada pendapat saya server vps anda langgan tu selalu disconnect dan restart semula...vps mana? kalau yang saya guna VPSLAND setakat ni tak pernah terputus MT4. Salah satu caranya supaya apabila VPS selalu restart anda kena masukan icon MT4 anda ke dalam folder startup. Ini kerana apabila vps server restart MT4 akan automatik on, so MT4 anda akan selamat dan sentiasa on. Harap dapat membantu.

masalah saya sama. dalam seminggu tu mesti dia restart balik tau reboot ke haper tah... susah ler cam tu kena cek tiap hari... rasa sama macam manual, kita nak dia 24h auto kan.. baru kita panggil virtual server... baya utk kita tido, jln2, mandi, cuti2 dll... baru nama VPS.. ini kena semak hari2 camne kan..?

vps saya langgan tu dalam usd30 sebulan.. dia sarankan yg server tu pasal katanya serasi dgn ea yg sys guna dn fxopen.. ok la lebih sikit bayar janji ok.. tapi tiap minggu sangkut... restart .. hangin sikit...

Terima kasih bagi info... saya dh try letak dalam folder startup.. kalau tak mahu juga sy consider tukar vpsLand.. asalkan sy nk tak putus... 24jam on.... tu yg kita mahu...

merc5775
02-13-2011, 06:41 AM
salam...saya berminat nak nak run ea nie dah sedut kat tenet tapi tak run lagi....boleh share tak satting utk mGRID EA ni...
harap dapat membantu....